SZÓJA termesztéstechnológia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÓJA termesztéstechnológia"

Átírás

1 SZÓJA termesztéstechnológia Klimatikus- és talajviszonyok A szója az éghajlatra - a hőmérsékletre és a csapadékra - igényes növény. Nyáron szereti az egyenletes meleget, virágzáskor és magkötéskor pedig csapadékot és páradús levegőt igényel. A hazánkban termeszthető fajták C hőösszeget igényelnek. Hazánkban a csapadék mennyisége általában elég a szójatermesztéshez, de az eloszlása és a levegő páraszegénysége akadályozhatja az eredményes termesztést. Öntözés nélkül is termeszthető, mivel a szója nagyon jól hasznosítja a talajok víztartalékait. Az eredményes termesztés nagymértékben a virágzáskor és a hüvelykötés idején hullott csapadéktól vagy öntözéstől függ. A szója átlagosan mm csapadékot igényel a tenyészidőben. Ahol 8 t/ha-os kukorica termésátlag elérhető, ott a szója is sikeresen termeszthető. A szója a talajtípus iránt kevésbé igényes. Még a talaj kémhatása iránt sem érzékeny. Terméketlen, homokos talajokra nem való, és a hideg, mélyfekvésű agyag és szikes talajokon sem termeszthető. Elővetemény A szójának nem jó előveteménye a napraforgó, repce és a pillangósok. Legjobb előveteményei a kalászosok. Amennyiben kukorica után tervezzük vetni, ellenőrizzük a kukoricánál használt gyomirtó szereket, mert a talajban maradó szermaradványok károsan befolyásolhatják a szója fejlődését. Kalászos elővetemény esetén szintén gondoskodnunk kell a terület gyommentesen tartásáról. Talajmunkák A szója jól elkészített magágyat igényel, ezért vetése előtt célszerű az őszi mélyszántás, alaptrágyázás. Bizonyos gyomok ellen már az előző évben kell védekezni (pl. aszat, selyemkóró). Cserepesedésre hajlamos talajok esetében ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túlmunkálva. A túlságosan tömődött, cserepesedett talaj nehezíti a kelést, a későbbiekben a gümők képződésének is gátat vethet. Fontos a talajfelszín egyenletessége, amivel a jelentősen csökkenthetjük a betakarítási veszteséget. A szója oltása A szója, az ország klasszikus szójatermű területeit leszámítva, igényli a fajspecifikus rizóbiummal történő oltást. A mag felületére a szójával szimbiózisban élő baktériumkultúrát juttatunk, mely a N megkötésével segíti a szójanövény fejlődését. A legjobb megoldás a szója oltására az oltópor és a gombaölőszer egyidejű felvitele a mag felületére. A kezelés optimális esetben már a vetőmagüzemben megtörténik, fémzároláskor.

2 Helyszínen történő oltás esetén tartsuk be a felhasználási javaslatban foglaltakat. Kerüljük az oltott vetőmag, oltóanyag baktericid hatású anyagokkal (klóros víz is ilyen!) való érintkezését. Helyben történő oltás esetén a beoltott vetőmagot igyekezzünk még aznap elvetni! Az oltott vetőmagot ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak, vagy sugárzó hőnek. Az előző évben oltott mag újraoltást igényel. Vetés Vetésmélység: 3-5 cm. Sortáv: dupla gabona vagy háromszoros gabona, illetve szemenkénti vetőgéppel cm a sortávolság. Utóbbi két esetben már kultivátorozásra is van lehetőség. Magasabb (kukorica) sortávra való vetéssel csak a szója termesztésében már járatos, fejlett technológiát alkalmazó gazdák, gazdaságok próbálkozzanak. A szója esetében fajtától, termőhelytől, egyéb körülményektől függően, az ideális termőtő hektáronként ezer. A Gabonakutató Nonprofit Kft. által kínált fajták esetében ezt a kívánalmat általában a kg/ha ha-os vetőmagnorma teljesíti. Általánosságban elmondható, hogy a korai érésű fajtáknál, valamint a determinált növekedésű fajtáknál a magasabb tőszám, a középérésű fajtáknál, valamint a nem determinált növekedésű fajtáknál a kisebb tőszám az optimális. Magasabb tőszám esetén a növény megnyurgulására lehet számítani, ennek előnye, hogy az alsó hüvelyek magassága a talajfelszíntől nagyobb. Kisebb tőszám esetén várható, hogy egy növény sokkal több, hüvelyt is nevelő elágazás fejleszt, de az alsó hüvely magassága a talajfelszíntől kisebb. Vetésidő: április15. május10, a talajhőmérséklet 12 ºC felett legyen. A középérésű fajtákat (Bahia, Hilario, Pannónia Kincse) célszerű még áprilisban elvetni. Aires esetében, ha május első felére csúszik át a vetés, nem okoz problémát. Tápanyagellátás: 1 tonna szójabab terméshez irodalmi adatok alapján hozzávetőleg az alábbi tápanyag mennyiségekre van szükség: Nitrogén (N) kg/t Foszfor (P 2 O 5 ) kg/t Kálium (K 2 O) kg/t Magnézium (MgO) kg/t A tápanyag ellátásnál ezt és a szóban forgó talaj tápanyagadottságait kell figyelembe venni. A PK hatóanyagot már ősszel is kijuttathatjuk, a nitrogént inkább tavasszal (karbamidot kerüljük). A szója a gyökerén megtelepedő gümőknek köszönhetően képes N-igényének jelentős részét önmaga fedezni, ezért tavasszal nem javasolt több nitrogént kijuttatni, mint hektáronként kg-nak megfelelő hatóanyagot. Nagyobb dózis fékezheti, meggátolhatja a gümők kifejlődését. Ha a szójaállományban a kelést követő 1-1,5 hónap után nem találunk gümőt, valószínűleg szükséges a N-pótlás, ami részben lombtárgyával is végezhető. Egyéb mikroelemeket is tartalmazó készítmények használatára biztos általános ajánlás nincs, erről az adott körülmények ismeretében döntsünk szakember segítségével!

3 Gyomszabályozás A gyomirtó szerek kiválasztásához fontos talajaink humusztartalmának, a várható gyomflórájának ismerete. Nagyon fontos a környékükön már régebb óta (ha a környékünkön nincs ilyen, akkor akár távolabbi) szóját termesztők tapasztalatát megismerni, véleményüket kérni. Sok nehezen irtható egy- és kétszikű gyomnövénnyel kell szójatermesztésünk során megküzdenünk. A kétszikűek közül a szerbtövisféléket, a parlagfüvet, a libatopot és a csattanó maszlagot kell elsősorban megemlíteni. Az alábbiakban közöljük a KITE Zrt. által készített összefoglalót ( jelek közötti rész): Készítmény Dózis g,l,kg /ha Alk. mód Fenyécirok magról Kakasláb-fű lmuhar Szerbtövis Napra-forgó Disznóparéj Keserűfű Libatop Csattanó maszlag Triflurex 48 EC 1,6-1,9 ppi Proponit 720 EC 2,0-3,0 Pre Dual Gold 960 EC 1,4-1,6 pre Frontier 900 EC 1,4-1,6 pre Wing EC 3,5-4,5 pre Sencor 70 WG 0,4-0,5 pre Pledge 50 DF 80 pre Command 48 EC 0,2-0,6 pre Pulsar 40 SL * 1,0 korai post Basagran 3,0-4,0 post Refine DF 7-10 post Pantera 40 EC 0,8-3,5 post Perenal 0,5-2,0 post : kiváló hatékonyság % ppi: vetés előtt ++: jó hatékonyság90-95 % pre: vetés után-kelés előtt +: gyenge hatékonyság % (mellékhatás) post: állományban ---: nincs hatás 0-70 % Megjegyzés : *A kezelést követően azonnal borsó, szója, bab, IMI kukorica, szántást követően 6 hét múlva tavaszi gabonafélék, őszi kalászos gabona, burgonya, mák, 12 hónap múlva napraforgó, repce vethető, a kezelést követő évben cukorrépa, dohány, len, kender, paprika, paradicsom, uborka, tök, hagyma, sárgarépa, petrezselyem, dinnye, káposzta, saláta nem vethető. Parlagfű

4 Technológiai alternatívák Ppi (vetés előtt a talajba kombinátorral be kell dolgozni): főleg magról kelő egyszikűek ellen hatékony: Triflurex 48 EC II.) 1,6-1,9 l/ha Preemergens (vetés után 3 napon belül): magról kelő egyszikűek ellen: Proponit 720 EC (II.) 2,0-3,0 l/ha, Dual Gold 960 EC (III.) 1,4-1,6 l/ha, Frontier 900 EC (II.) 1,4-1,6 l/ha, Wing EC (II.) 3,5-4,5 l/ha, magról kelő kétszikűek ellen: Sencor 70 WG (II.) 0,4-0,5 kg/ha, Pledge 50 DF (I.) 160 g/ha, Command 48 EC (I.) 0,2-0,6 l/ha Posztemergens (a kultúrnövény 2-4 leveles állapotában): az egy- és kétszikű gyomok ellen: Pulsar 40 SL (I.) 1,0 l/ha, (közvetlen eső után ne alkalmazzuk!**), kétszikű gyomok ellen: Basagran (I.) 3,0-4,0 l/ha, Refine DF (I.) 7-10 g/ha, magról kelő egyszikű gyomok ellen (később is lehetséges**): Pantera 40 EC (II.) 0,8-1,0 l/ha, Perenal (II.) 0,5-0,8 l/ha az évelő egyszikű gyomok ellen (később is lehetséges**): Pantera 40 EC (II.) 1,5-3,5 l/ha, Perenal (II.) 1,0-2,0 l/ha ** a szerkesztő megjegyzése Amennyiben lehetőségünk van, a sorok záródásáig mechanikai gyomirtást is végezzünk. Kérjük, a vegyszeres gyomirtás előtt egyeztessen növényvédelmi tanácsadójával, növényorvosával! A javaslatok csupán tájékoztató jellegűek, felelősséget ezzel kapcsolatban nem vállalunk.

5 Egyéb növényvédelmi kezelések Kártevők ellen: Kártevők megjelenésére általában a déli ( szójás ) megyéinkben számolhatnak. Közülük a legfontosabbak: közönséges takácsatka, levéltetvek, akácmoly, bogáncslepke, gammabagolylepke, muszkamoly. Az erős atkafertőzéses években eseti engedély igényelhető a Nissorun 10 WP felhasználására. Kórokozók ellen: Kórokozók megjelenésére általában a déli ( szójás ) megyéinkben számolhatnak, legfontosabbak: Baktériumok (Pseudomonas, Xanthomonas), gombák (Fusarium, Diaporthe, Macrophomina/Sclerotium). Mivel közülük néhány maggal is terjed, a csávázott, fémzárolt vetőmag használata a megelőzés eszköze. Betakarítás A betakarítás gabonaasztallal felszerelt, jól beállított, lassan és egyenletesen haladó kombájnnal történjen. (A kapkodás jelentős veszteséget okozhat.) A betakarítást % nedvességtartalomnál kezdhetjük, ebben az esetben kíméletes, hideg levegős szárítása szükséges. Megvárhatjuk az állomány % víztartalomra történő leszáradását is (erre az Aires fajta majdnem mindig képes, a Bahia, Hilario, Pannónia Kincse fajták az időjárási viszonyok függvényében képesek). A GK-s fajtáknál a kipergéstől egyáltalán nem kell félnünk. A betakarítás várható időpontjai az ajánlott vetésidő esetében: Aires szeptember közepe/vége; Bahia, Hilario, Pannónia Kincse szeptember vége/október közepe. Javasoljuk, hogy hazai nemesítésű szójafajtákat használjanak, elsősorban a kiemelkedő termésük, valamint szárazságtűrésük és alkalmazkodóképességük miatt. Szója után: Általánosnak vehető beidegződés, hogy a szója után legjobb kalászost vetni, pedig a kukorica is meghálálja ezt az előveteményt. Sőt, ha kukoricát választunk, a szója betakarítása is kényelmesebb, valamint bátrabban választhatunk a későbbi érésű, nagyobb termést hozó fajták közül is. A szójatermesztés eredményességének számításakor a következő kultúra hozamtöbbletét se felejtsük el a szója javára írni! Így teljes a kép! Eredményes gazdálkodást kíván a Gabonakutató Nonprofit Kft!

6 Elérhetőségeink: Gyulai László Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megye (nyugat) Tel.: Bácsi János Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok (kelet) Tel.: Csatordai Lajos Bács-Kiskun, Csongrád megye Tel.: Nagyné Solymosi Mária Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tel.: Vadvári László Komárom-Esztergom, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas megye Tel.: Pongrácz Tibor Somogy, Tolna, Baranya megye Tel.: Garamszegi Tibor Zala, Veszprém megye Tel.: Barczi Sándor Szlovákia Tel.:

Termesztés-technológiai kézikönyv

Termesztés-technológiai kézikönyv NAPR AFORGÓ Termesztés-technológiai kézikönyv Tartalom Napraforgó Termesztés-technológiai kézikönyv 4 Kiváló perspektívák a napraforgó előtt 9 A napraforgó termesztés technológiája 15 Napraforgó nemesítési

Részletesebben

Mi lesz a repcével? Új sztár a kalászos gyomirtásban! Műtrágyázzunk folyékony kővel! Starterezzünk szárazságban is!

Mi lesz a repcével? Új sztár a kalászos gyomirtásban! Műtrágyázzunk folyékony kővel! Starterezzünk szárazságban is! Műtrágyázzunk folyékony kővel! 2 Starterezzünk szárazságban is! Talaj- és növény- 6 orvoslás 10 2012 1. A tavasz egyik nagy kérdése: Mi lesz a repcével? Az már tavaly ősszel egyértelművé vált, hogy a tervezett

Részletesebben

www.vetomagkereskedes.hu

www.vetomagkereskedes.hu CSEMEGEKUKORICA, ZÖLDBORSÓ ÉS ZÖLDBAB FAJTA ÉS TECHNOLÓGIAI AJÁNLAT 2013-2014 Feldolgozoipari prosi.indd 1 2013.07.31. 15:35:12 2 Feldolgozoipari prosi.indd 2 2013.07.31. 15:35:12 Csemegekukorica, zöldborsó

Részletesebben

A DOHÁNY INTEGRÁLT TERMESZTÉSE

A DOHÁNY INTEGRÁLT TERMESZTÉSE A DOHÁNY INTEGRÁLT TERMESZTÉSE A DOHÁNYTERMESZTÉS HELYE ÉS SZEREPE A dohány a magyarországi növénytermesztési ágazatok között a klasszikus kiskultúra szerepét tölti be, tradicionális műveleti elemekkel.

Részletesebben

TAZER ÉS TAZER KOMBI. új gombaölô szer, növényélettani hatással ÔSZI BÚZA NÖVÉNYVÉDELME NUFARMER FÚVÓKA AKCIÓ TAKÁCSATKÁK ELLENI VÉDEKEZÉS

TAZER ÉS TAZER KOMBI. új gombaölô szer, növényélettani hatással ÔSZI BÚZA NÖVÉNYVÉDELME NUFARMER FÚVÓKA AKCIÓ TAKÁCSATKÁK ELLENI VÉDEKEZÉS 5. évfolyam 14. szám ÔSZI BÚZA NÖVÉNYVÉDELME NUFARMER FÚVÓKA AKCIÓ TAKÁCSATKÁK ELLENI VÉDEKEZÉS NANDO A BURGONYA VÉDÔERNYÔJE TAZER ÉS TAZER KOMBI új gombaölô szer, növényélettani hatással Újdonságok, kedvezô

Részletesebben

n arian eth M ém : N tó Fo

n arian eth M ém : N tó Fo Fotó: Németh Mariann szőlő KUKORICA 220 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 221 223 223 Gyomnövények a kukoricatermesztésben 226 Védekezés a gyomnövények ellen 226 A gyomirtás időzítése 226 A gyomborítás kérdése

Részletesebben

Több tudás jobb TELJESÍTMÉNY

Több tudás jobb TELJESÍTMÉNY Több tudás jobb TELJESÍTMÉNY a különleges gyomirtó szer ROUNDUP a különleges gyomirtó szer 4 TARTALOMJEGYZÉK 6. oldal Bevezető, hatásmód 8. oldal Magyarországon engedélyezett ROUNDUP készítmények 10. oldal

Részletesebben

Megoldások A-tól Z-ig. Kukorica

Megoldások A-tól Z-ig. Kukorica Megoldások A-tól Z-ig Kukorica A legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk, ezért a technológia sikere a legnagyobb mértékben befolyásolja a növénytermesztési ágazat eredményét. Melyek a technológiai

Részletesebben

LG kukorica és napraforgó vetőmag ajánlat. haszon! nagyobb. Kevesebb kockázat. Magról magra, magasabbra

LG kukorica és napraforgó vetőmag ajánlat. haszon! nagyobb. Kevesebb kockázat. Magról magra, magasabbra LG kukorica és napraforgó vetőmag ajánlat Kevesebb kockázat nagyobb haszon! 2015 Magról magra, magasabbra bevezető A Limagrain Csoport szántóföldi üzletága, Európa egyik vezető vetőmag piaci szereplője.

Részletesebben

P1114 PIONEER AJÁNLAT A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com

P1114 PIONEER AJÁNLAT A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com 01 2. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 2014. JANUÁR A TARTALOMBÓL PIONEER AJÁNLAT P1114 ÚJ SILÓKUKORICA HIBRID MITŐL HATÉKONY A DUPONT EXPRESS GYOMIRTÁSI TECHNOLÓGIA? KORAI KUKORICAHIBRIDEK MÁS SZEMMEL A SZELSŐSÉGES

Részletesebben

Vetômag védelem 2013

Vetômag védelem 2013 Vetômag védelem 2013 A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben találhatók benne olyan -

Részletesebben

Yara szántóföldi megoldások

Yara szántóföldi megoldások Yara szántóföldi megoldások Szántóföldi növényeink Szántóföldi növénytermesztésünk mostoha gyereke a tápanyagellátás. Sajnos az 1 hektárra kiadott hatóanyag tartalmak jóval alatta maradnak a szakmailag

Részletesebben

Ára: 499 Ft. 21. évf. 2011/3. március. agrárium. Magyar Agrárkamarák lapja AGRÁR- ÉS PIACGAZDASÁG

Ára: 499 Ft. 21. évf. 2011/3. március. agrárium. Magyar Agrárkamarák lapja AGRÁR- ÉS PIACGAZDASÁG A AGRÁR- ÉS PIACGAZDASÁG 21. évf. 2011/3. március Ára: 499 Ft Magyar Agrárkamarák lapja Tisztelt Olvasó! Tartósan alacsony felvásárlási árak esetén a termelôk nem képesek intenzív gazdálkodásra, mert

Részletesebben

Segítség a fonálférgek elleni védekezésben Szakmai tanácsok

Segítség a fonálférgek elleni védekezésben Szakmai tanácsok Segítség a fonálférgek elleni védekezésben Szakmai tanácsok Akadályképzés Életfolyamatok aktiválása A különböző fonálféreg fajok a zöldséghajtatás és a szántóföldi növénytermesztés jelentős kártevői. Magyarországon

Részletesebben

A repcetermesztés korszerű modellje,

A repcetermesztés korszerű modellje, A repcetermesztés korszerű modellje, avagy: mi változott a repce termesztéstechnológiájában az elmúlt 12 évben? Dr. Kiss Erzsébet növénygenetikus szakmérnök Ha visszatekintünk az elmúlt 12 esztendőre,

Részletesebben

Mit kell tudnia, ha a Szentendrei-szigeten gazdálkodik?

Mit kell tudnia, ha a Szentendrei-szigeten gazdálkodik? Mit kell tudnia, ha a Szentendreiszigeten gazdálkodik? Különleges adottság, hogy Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízkészlete található a Szentendreiszigeten. A sziget parti

Részletesebben

Országos Mezőgazdasági Információs Szaklap

Országos Mezőgazdasági Információs Szaklap II. évfolyam 3. szám 2015. április Országos Mezőgazdasági Információs Szaklap Az újra felfedezett csicsóka 2015 - A talajok nemzetközi éve Gabonapiaci helyzetkép Mennyi nitrogént igényel a búza tavasszal?

Részletesebben

Paprika technológiai ajánlat 2013

Paprika technológiai ajánlat 2013 Paprika technológiai ajánlat 2013 Paprika termesztéstechnológiai ajánlat 2 Paprika termesztéstechnológiai ajánlat Tisztelt Partnerünk! Örömmel nyújtjuk át megújult paprika technológiai ajánlatunkat, amellyel

Részletesebben

A NAPRAFORGÓ NÖVÉNYVÉDELME

A NAPRAFORGÓ NÖVÉNYVÉDELME A NAPRAFORGÓ NÖVÉNYVÉDELME GYOMIRTÁS A napraforgó gyomirtása elsôsorban a tavasszal csírázó, nyárutón virágzó, egyéves (T4) gyomokra irányul. A magról kelô fûfélék közül a legna gyobb gon dot a kakaslábfû,

Részletesebben

A termésbiztonság megalapozása A tarló kezelése Szakszerű kijuttatástechnológia

A termésbiztonság megalapozása A tarló kezelése Szakszerű kijuttatástechnológia 2. évfolyam. 3. szám A termésbiztonság megalapozása A tarló kezelése Szakszerű kijuttatástechnológia Napraforgó állományszárítás Hazai és nemzetközi sikerek Kedves Olvasó! Idén harmadik alkalommal jelentkezünk

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2010.07.07 2010/12. szám

DEKALB HÍRLEVÉL 2010.07.07 2010/12. szám A DK hibridek megkülönböztetı értéke a betegség-ellenállóságellenállóság A DK hibridek megkülönböztetı értéke az ellenállóképesség Dr. Kiss Erzsébet, Kovács András Aratási jelentés Roundup Bioaktív Czepó

Részletesebben

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk!

Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Kalászosokban is számoljon az Arystával Gyomirtáshoz ajánljuk! Ha a kalászosok gyomirtásáról esik szó, bizonyára keveseknek jut eszébe az Arysta. Más lenne a helyzet, ha pl. a cukorrépa lenne a téma, ahol

Részletesebben

Változás, újból! www.homokigazda.com. Petőfi Sándor F Ö LT Á M A D O T T A T E N G E R...

Változás, újból! www.homokigazda.com. Petőfi Sándor F Ö LT Á M A D O T T A T E N G E R... www.homokigazda.com X. évfolyam 7. szám Terjeszti: belterületen a Dobber Lapterjesztő Kft., külterületen a Magyar Posta 013. Július Szerkesztő: Horváth Péter Nyomdai munkák: Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari

Részletesebben

A Phylazonit baktériumtrágya nyáron sem pihen. Információ, megrendelés: +36 20 275 52 99. www.phylazonit.hu info@phylazonit.hu

A Phylazonit baktériumtrágya nyáron sem pihen. Információ, megrendelés: +36 20 275 52 99. www.phylazonit.hu info@phylazonit.hu i Információ, megrendelés: +36 20 275 52 99 www.phylazonit.hu info@phylazonit.hu Ingyen tápanyagforrás a tarló! Hogyan kezeljük hatékonyan? Gombafertőzések megelőzése. Lehet fuzárium nélkül is termelni?

Részletesebben

Huzsvai László. Az öntözés hatása a növényekre és talajra

Huzsvai László. Az öntözés hatása a növényekre és talajra Huzsvai László Az öntözés hatása a növényekre és talajra BEVEZETÉS A talaj mint a szántóföldi növénytermesztés nélkülözhetetlen alapja, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságain keresztül befolyásolja

Részletesebben

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb.

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Previcur Energy - Újdonság a moszatgombák ellen Az új Previcur Energy két felszívódó preventív hatóanyagból áll, a Previcur 607 SL-bôl jól ismert propamokarbból és

Részletesebben

ALMATERMESZTÉS ÚJ ALAPOKON

ALMATERMESZTÉS ÚJ ALAPOKON ALMATERMESZTÉS ÚJ ALAPOKON Kedves Olvasónk! Nagyot fordul a világ mostanság A tudásanyag duplázódása ma már nem évszázadban mérhető, egykoron volt mesterségek és szakmák halnak ki, miközben újabbak és

Részletesebben

Növénytermesztés I. 1

Növénytermesztés I. 1 Növénytermesztés I. 1 www.huro-cbc.eu www.hungary-romania-cbc.eu Jelen kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját. 0 NÖVÉNYTERMESZTÉS I. DR. SZABÓ BÉLA DR. VÁGVÖLGYI SÁNDOR

Részletesebben

Kedvezőtlen adottságú területek támogatása

Kedvezőtlen adottságú területek támogatása NVT Tanácsadói képzés - 2005 Kedvezőtlen adottságú területek támogatása Szerzők: Lektorok: Gonda Judit Kovács Lászlóné Szerkesztette: Tar Ferenc FVM KSZI 2005. június Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2.

Részletesebben

Új utak. a mezõgazdaságban. Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön

Új utak. a mezõgazdaságban. Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön Új utak a mezõgazdaságban Az energetikai célú növénytermesztés lehetõsége az Alföldön A projektet támogatta az EURÓPAI UNIÓ www.energiaklub.hu Új utak a mezõgazdaságban Az energetikai célú növénytermesztés

Részletesebben