A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek 1. szám, szeptember 1-15.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek 1. szám, 2006. szeptember 1-15."

Átírás

1 A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek 1. szám, szeptember A szerkesztő üzenete Kedves Kollégák! A hírlevelet szerkeszti: Dr. Szilágyi Tibor, a Magyar Dohányzásellenes Koalíció vezetője Péterfia Éva, az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) fõosztályvezetõje és a magam nevében üdvözlök minden Kollégát, aki szívén viseli Magyarországon a dohányzás visszaszorítását. Ahhoz, hogy sikerrel vegyük fel a küzdelmet egy olyan nem fertõzõ epidémiával, mely Magyarországon - a KSH legutóbbi publikált adatai szerint - 28 ezer halálesetet okoz évente, az intézkedések széles skáláját (kezdve az adóemeléstõl, az iskolai dohányzásellenes programokig) kell igénybe vegyük. Hogy e munkát minél hatékonyabban végezhessük, folyamatosan friss, tudományos és gyakorlati információkkal kell rendelkeznünk. Örömmel nyújtom át az OTH elsõ tematikus hírlevelének elsõ számát, mely a szerkesztõ és a finanszírozó elképzelései szerint elõsegíti majd azt, hogy a nagyvilágnak és hazánknak a dohányzás visszaszorításával kapcsolatos híreivel, információkkal napirenden legyünk, és azokat a mindennapi munkánkban minél hasznosabban fel tudjuk használni. A hírlevél kéthetente jelenik meg, és a legfontosabb hazai és nemzetközi híreket foglalja össze. Igyekszem a források minél szélesebb körét felkutatni azért, hogy az információk minél szélesebb skálája kerüljön feldolgozásra. Benneteket is kérlek, hogy amennyiben olyan hír, információ birtokába juttok, akár a helyi sajtóból, akár saját programotokról legyen szó, tudassátok velem, hogy megoszthassuk azokat a Kollégákkal. A hírlevél kiadása így ahhoz is hozzásegíthet mindannyiunkat, hogy egymást, egymás munkáját jobban megismerjük. Természetesen a világ és Magyarország valamennyi hírforrásának felhasználása fizikailag nem lehetséges. Az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezettel kapcsolatos hírekre azonban fokozott figyelmet fordítunk majd.

2 Ami a hírlevél struktúráját illeti: a tartalomjegyzékben láthatók azok a címsorok, amelyeknek megfelelõen a híreket osztályoztuk. Igény esetén további fõcímeket is létrehozhatunk. A tartalomjegyzékben megjelölt kategóriák címei aktív linkek, így arra kattintva mindenki azonnal az õt érdeklõ témához juthat. Természetesen elõfordulhat, hogy az illetõ idõszakban nem találtam érdekfeszítõ hírt az illetõ kategóriába. Ebben az esetben az illetõ címsor alatt új információ nem szerepel majd. A hírek végén találhatók azok az internetes címek, melyek az eredeti cikkhez vezetnek. Természetesen azt nem tudjuk biztosítani, hogy a hír a megadott címen folyamatosan, hosszú ideig elérhetõ marad. Ilyenkor a hír címét vagy kulcsszavait kerestethetitek a szokásos keresõprogramokban, így elképzelhetõ, hogy az áthelyezett hírhez eljuttok. A hírlevél a hazai dohányzásellenes szakemberekhez a hu-list@globalink.org levelezõlistán keresztül, illetve az ÁNTSZ egészségvédelmi/egészségmegõrzési osztályaihoz saját címükre elküldött levélben jut el. A hírlevél minden száma felkerül a netre is, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetve az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány honlapjára. Kérlek benneteket, hogy bármilyen kérdés, javaslat, észrevétel, közérdekû információ megosztása céljából keressetek meg a h21hf@axelero.hu címen vagy a telefonszámon. Kellemes idõtöltést és böngészést kíván a szerkesztõ, Dr. Szilágyi Tibor. Tartalom 1. Hazai hírek 1.1. Dohányipar és termékei 1.2. Dohányipari dokumentumok 1.3. Fiatalok és dohányzás 1.4. Jogszabályok és egészségpolitika 1.5. Konferenciák és programok 1.6. Leszokás a dohányzásról 1.7. Passzív dohányzás 1.8. Reklám és szponzorálás 1.9. Tudományos kutatások 2. Nemzetközi hírek 2.1. Dohányipar és termékei 2.2. Dohányipari dokumentumok 2.3. Európai Unió és Egészségügyi Világszervezet 2.4. Fiatalok és dohányzás 2.5. Jogszabályok és egészségpolitika 2.6. Konferenciák és nemzetközi programok 2.7. Leszokás a dohányzásról 2.8. Passzív dohányzás 2.9. Reklám és szponzorálás Tudományos kutatások

3 Részletes híranyag 1. Hazai hírek 1. Dohányipar és termékei Több nikotin a cigarettában Átlagosan tíz százaléknyit emelkedett az egy-egy cigarettából a dohányzók szervezetébe jutó nikotin mennyisége az elmúlt hat év folyamán. Ez a jelenség még nehezebbé teszi a leszokást, megkönnyíti a függõség, a szenvedélybetegség kialakulását - írta a Massachusetts állam egészségügyi hatóságai által nyilvánosságra hozott adatok alapján a The New York Times címû lap egészségügyi melléklete. Három amerikai állam kötelezi arra a dohány gyártókat, hogy tegye hozzáférhetõvé a kutatói által végzett nikotin-tesztek eredményeit, és a három államból Massachusetts az, ahol ig visszamenõleg elérhetõ a nyilvánosság számára minden adat. Ezek alapján a most közzétett tanulmány szerzõi úgy találták, hogy a fiatalok körében legnépszerûbb három márka (Marlboro, Newport és Camel), a hat évvel ezelõttihez képest ma lényegesen több nikotint tartalmaz. A népszerû mentolos Kool-ban azonban például 20 százalékos az emelkedés. Sem a legnagyobb Marlboro előállító dohánygyár: a Phillip Morris szóvívõje, sem a Kool-t és Camel-t gyártó Reynolds képviselõje nem volt hajlandó kommentálni a megállapításokat. A nikotinszintet annak alapján is mérték a tanulmány szerzõi, hogy miként szívják a cigarettát a dohányosok. Figyelembe vették azt, hogy befogják-e a ventillációs nyílásokat, illetve hosszan szívják-e meg a cigarettát. A kutatók szerint a hagyományos tesztelés során nem szokták figyelembe venni az egyéni szokásokat, ezért is jelentenek a gyártók alacsonyabb nikotintartalmat. Az amerikai népegészségügyi szolgálat egyik vezetõje figyelmeztette a szenvedélybetegekkel foglalkozó orvosokat: annak tudatában kezeljék pácienseiket, hogy napjainkban több nikotin kerül a dohányosok szervezetébe, ezért több és másféle segítségre van szükségük a nikotinmegvonás folyamatában. A leszoktató tapaszok, rágógumik és egyéb szerek elõállítóinak alkalmazkodniuk kell a szervezetbe jutott megnövekedett nikotin mennyiséghez szeptember 13., Végzetes tûz Békéscsabán Valószínûleg ágyban dohányzás okozta azt a tüzet, amely egy lakásban pusztított vasárnap délután Békéscsabán, a Fövenyes utcában. A tûzben egy 63 éves férfi életét vesztette. A helyszíni szemle elsõdleges megállapításai szerint a férfi valószínûleg az ágyban dohányzott, ettõl gyulladt ki a kárpitozott bútor. A tûzoltók jelentése szerint a tûz a lakásban nem terjedt szét. A kanapé parázslott és füstölt. A férfi valószínûleg ebben a füstben fulladt meg. A tragikus tûzeset körülményeit a Békéscsabai Rendõrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja szeptember 18., Dohányzott az ágyban, kigyulladt a ház Az asszonynak sikerült kimenekülnie, a férfi azonban bennégett abban az épületben, amelyben tûz ütött ki szombaton este Komádiban.

4 Szombaton este nem sokkal háromnegyed 10 után kapták a jelzést a Hajdú-Bihar megyei tûzoltók, hogy Komádi - Dobaipusztán egy vályog építésû lakóházban tûz ütött ki. A tûzoltók a mentés folyamán egy gázpalackot eltávolítottak a lakásból. Az épület két helyisége teljesen kiégett. A lakók közül egy idõs asszony saját lábon hagyta el az épületet, egy férfi azonban életét vesztette a lángok között. Holttestét a tûzoltók megtalálták. A tüzet valószínûleg ágyban dohányzás okozta szeptember 10., Hatalmas illegális cigarettafogások A hét végén összesen csaknem 85 ezer doboz, mintegy 40 millió forint értékû magyar adójegy nélküli cigarettát foglaltak le Kelet-Magyarországon. A Tiszaberek külterületén végzett közúti ellenõrzés során egy magyar tehergépkocsi rakterébõl 50 ezer doboz különféle márkájú, magyar adójegy nélküli cigaretta került elõ, amelyek eredetét a gépjármû vezetõje okmányokkal nem tudta igazolni. A közel 25 millió forint értékû cigarettát a vámosok lefoglalták, az elkövetõ ellen jövedéki orgazdaság megalapozott gyanúja miatt nyomozást indítottak. Az ártándi vámhivatalnál egy román kamion kívánt belépni Magyarország területére. A benyújtott okmányok alapján lapra szerelt faházakat szállított volna Franciaországba. A vámvizsgálat során azonban a kamionröntgen a rakománytól eltérõ tárgyakat mutatott ki. A pénzügyõrök a lapokból álló faházakat kipakolták, közel 35 ezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettára bukkantak. Értéke eléri a 15 millió forintot. A vámhivatal a csempészett füstölnivalót és a kamiont lefoglalta és a gépjármûvezetõvel szemben csempészet bûntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. Az ügy kapcsán várható jövedéki bírság összege várhatóan meghaladja a 45 millió forintot szeptember 11., A vámosok szigorításai elveszik a csempészek kedvét A csempészek körében nem túlságosan népszerû eljárások kapcsán csaknem 100 ezer karton cigarettát s több mint 1200 gépkocsit, illetve a csempészésben közremûködõ más szállítóeszközt foglaltak le a pénzügyõrök. Ez utóbbiak közül egyébként valamivel több mint ezer jármûvet visszakaptak a tulajdonosaik azt követõen, hogy rendezték adózási és bírságfizetési kötelezettségeiket. Mindezek eredményeként jelentõsen csökkent az országban az illegálisan kínált cigaretta mennyisége, amely a feketepiacon drágulást okozott. A legkeresettebb feketepiaci márkák ára a vámosok tapasztalatai szerint 180 forintról 300 forint fölé emelkedett szeptember 8., a teljes cikk: Dohányipari dokumentumok 1.3. Fiatalok és dohányzás 1.4. Jogszabályok és egészségpolitika Molnár Lajos: Orvospárti vagyok, amíg az orvos betegpárti - az Index interjúja az egészségügyi miniszterrel (2006. szeptember 8.) Mennyit dohányzik most? Többet mint fél évvel ezelõtt? Hála az égnek, kevesebb, mint egyharmadát a korábbinak.

5 Biztosan csak azért, mert most vékonyabb cigarettát szív. Nem, nem! Gondolja el, ma elmentem tízkor kormányülésre, és ez az elsõ azóta. Ez egy kemény küzdelem, hadd maradjon ez az én személyes ügyem. Ismerem a dohányzás összes hátrányát és kockázatát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennék elkötelezettje a dohányzásellenes harcnak... A teljes interjú, számos dohányzás vonatkozással itt olvasható: Drágul a cigaretta és az alkohol is Szeptembertõl emelkedik a cigaretta jövedéki adója 5,7 százalékkal, de ez csak az elsõ lépése annak a három lépcsõs emelésnek, melynek következõ ütemei 2007 tavaszán illetve nyarán esedékesek. Drágulnak a szeszes italok is: a bor kivételével valamennyi termék jövedéki adója 7 százalékkal lesz magasabb szeptember elsejétõl szeptember 1., Napi Online, Konferenciák és programok szeptember 27.: Sajtótájékoztató a dohányzás közgazdasági hatásairól A Magyar Dohányzásellenes Koalíció a GKI Gazdaságkutató Zrt munkatársainak részvételével szeptember 27-én, szerdán, a GKI Gazdaságkutató Zrt székhelyén (Budapest, Ráday utca 42-44, 423. szoba) sajtótájékoztatót tart. A téma a Koalíció számára készített új közgazdasági hatásvizsgálat a dohányzás társadalomra rótt terheirõl, illetve a dohányadó-emelés várható közgazdasági hatásairól. A sajtótájékoztató szakmai anyagai már 26-án kedden elérhetõk lesznek az interneten a cím alatt szeptember : Szeminárium a dohánytermékek adóztatásáról az Európai Unióban Szeptember én Budapesten találkoznak közép-kelet európai államok pénzügyi tárcáinak képviselõi, hogy meghallgassák a dohányipar által támogatott ITIC (International Tax and Investment Center, az USA-ban bejegyzett nemzetközi civil szervezet) által szervezett elõadásokat. A szeminárium szószólója Sijbren Cnossen professzor Hollandiából, aki a dohányipar részére többször készített már a dohánytermékek adóztatásával kapcsolatos javaslatokat. A professzor a csatlakozó országokban az Uniós adószint bevezetésének elhalasztását hirdeti, és fõ ellenérvként a feketekereskedelem elharapózását tartja. Az ITIC világszerte szervez hasonló szemináriumokat, legutóbb Dél-Afrikában. A rendezvénnyel kapcsolatban az MMD Hungary cég ad tájékoztatást (Akar Nóra, Leszokás a dohányzásról 1.7. Passzív dohányzás 1.8. Reklám és szponzorálás

6 1.9. Tudományos kutatások Már néhány szippantás is elegendõ a dohányfüggõség fenntartásához Elég egyetlen szippantás is, miután rágyújtottunk, és az máris a nikotin receptorainak 30 százalékos telítettségét idézi elõ - derül ki egy új kutatásból. Dr. Arthur Brody (National Institute of Drug Abuse, Bethesda, Maryland) és munkacsoportja pozitronemissziós tomográfiával (PET) vizsgált dohányzókat, hogy meghatározzák a szervezetbe jutó nikotin agyi eloszlását. A harmadik szippantás után már a nikotin leggyakoribb acetilkolin-receptorainak (nachr) 70 százalékához kötõdött a molekula, egy teljes szál elszívása után pedig 88 százalékosnak találták az arányt. Válaszaik alapján a dohányzó vizsgálati alanyok akkor éreztek elégedettséget, ha szinte az összes receptor telítõdött. Ezt az állapotot átlagosan 1,5-2 szál elszívása után érték el. "A tanulmány jól mutatja, hogy kis mennyiségû nikotin is komoly függõséget okozhat - nyilatkozta dr. Nora D. Volkow, a NIDA igazgatója. "Bár nagyon sokan szeretnének leszokni a dohányzásról, ez csak keveseknek sikerül - tette hozzá -, és még támogató kezeléssel együtt is a kísérletezõknek kevesebb, mint a fele képes hosszabb távra megválni a káros szokástól. Ezek az eredmények segítenek megérteni, hogy miért." szeptember 1., a teljes cikk: Csökkenõ férfiasság Idén a Magyar Andrológia címû szaklapban dr. Lantos István ismertette az elmúlt két évtizedre vonatkozó felméréseit. Kiderült, hogy egyre több az olyan családot tervezõ férfi, akinek a megtermékenyítéshez szükséges 20 millió alá csökkent az egy milliliter ondóban lévõ spermasejtszáma. Másrészt kevesebben válnak alkalmassá ún. spermadonorokká - akiknél milliliterenként 100 millió ondósejt a határérték. E romlás okai sokrétûek. Kétségtelenül fontos szerepet játszanak benne civilizációnk környezeti hatásai, a mezõgazdasági kemikáliák, a dohányzás, a légszennyezés, a háttérsugárzás. Ám legalább ilyen figyelemreméltó a genetikai szelekció-kontraszelekció. Ugyanis amíg alig száz éve az átlagos gyermekszám tizenegy körül mozgott (a túlélõképesség persze ennek csak tört része volt), addig ma egy magyar családban "1,6 gyerek" születik. Ebbõl az alacsony születési számból nagyobb arányban veszik ki részüket az ún. szubfertilis, csökkent nemzõképességû apák, akik kitartó próbálkozással azért "összehoznak" egy-két gyereket. És ezzel - persze csak statisztikai értelemben - mintegy tovább örökítik genetikai gyengeségüket. Az egyre növekvõ számú lombikbébikben, ha lehet, még kifejezettebb ez a "kontraszelekció" szeptember 5, 2. Nemzetközi hírek 2.1. Dohányipar és termékei Egyesült Államok, Massachusetts A massachusetts-i egészségügyi tárca felmérése szerint az államban az elmúlt 6 évben 10%- al nõtt a dohánytermékek kátrány- és nikotintartalma.

7 Az USA-ban csak Massachusetts államban kell a cigarettadobozokon feltüntetni a káros anyag tartalmat. A szakértõ szerint a dohányipar szándékosan nem tájékoztatja a fogyasztókat a károsanyag tartalomról, hiszen fenn kell tartania a fogyasztókban az addikciót szeptember 11., e-low.down shtml?norewrite &sourcedomain= Dohányipari dokumentumok Egyesült Államok Az Államokban 1973-ban vezették be azt a szabályt, mely szükségessé tette a repülõgépeken a dohányosok és nemdohányzók elválasztását. A dohányipar 20 évig küzdött az ellen, hogy a repülõgépeken betiltsák a dohányzást. A belsõ dohányipari dokumentumok bizonyítékul szolgálnak azokra az alkalmazott módszerekre, amelyekkel az ipar megkísérelte késleltetni a tilalom bevezetését. Médiakampányok, saját felmérések, az ellenkezõ eredményû felmérések elnyomása, saját kutatások végzése csak néhány az alkalmazott módszerek közül. Amikor a tilalom elérhetõ közelségbe került, a dohányipari cégek megfélemlítették az egyik légitrásaságot és egy kongresszusi döntéshozót. A teljes cikk a Tobacco Control szaklap szeptemberi számában olvasható Európai Unió és Egészségügyi Világszervezet Németország Dr Yumiko Mochizuki Kobayashi, az EVSZ kabinetprojektjének, a Tobacco Free Initiative-nek a japán vezetõje a Spiegelnek nyilatkozott a nemzetközi dohányzás elleni küzdelem tendenciáiról és arról, hogy Németország nem tudja követni az Európa más részében hozott intézkedéseket. Az EVSZ-vezetõ szerint a német politikusokat meggyõzését elõtérbe kell helyezni azért, hogy Németország betartsa az EVSZ Dohányzás-ellenõrzési keretegyezményének elõírásait, ne pedig az Európai Bíróságon támadjon meg minden Uniós szintû jogszabályt. Mochizuki doktor elmondta, hogy az EVSZ ebben a hónapban új javaslatokkal áll elõ a munkahelyi dohányzás szabályozására, melyben teljes dohányzási tilalmat fognak javasolni minden munkahelyen. A jogszabály az egyedüli hatékony módszer, az önkéntes vállalások nem mûködnek. A légtechnikai elkülönítés a partikuláris elemeket ki tudja szûrni a dohányfüstbõl, de a rákkeltõ anyagokat és a toxikus gázokat nem. Mindenképpen bíztató azonban, hogy a német politikai vezetés elkezdett foglalkozni a dohányzás visszaszorításának kérdésével szeptember 14., Fiatalok és dohányzás 2.5. Jogszabályok és egészségpolitika Anglia Az Egyesült Királyságban a kormány drogügyi tanácsadó testülete a dohánytermékek kiszolgálásának alsó korhatárát 18 évre emeltetné, és korlátozná az alkoholtartalmú italok reklámját. A 15 éves britek 20-25%-a dohányzik rendszeresen és 50%-uk hetente legalább egyszer szeszes italt is fogyaszt. A Cancer Research UK vezetõje szerint a cigaretta beszerzéséhez

8 szükséges életkor emelésétõl csak akkor várható kedvezõ hatás, ha azt a gyakorlatban be is tartatják szeptember 14., Skócia A skóciai bárdolgozók döntõ többsége úgy véli, hogy munkahelye egészségesebb lett a teljes munkahelyi - éttermekben és bárokban is - dohányzási tilalom bevezetése óta. Skócia az intézkedés fél éves évfordulóját ünnepelte. Gerard Hastings professzor szerint üdvözítõ, hogy már fél év után a skótok látják és érzékelik az intézkedés kedvezõ hatását. A munkavállalók 90%-a tartja munkahelyét egészségesebbnek és 69%-uk meg van gyõzõdve arról, hogy ez a saját egészségének is jót tesz hosszú távon szeptember 11., Wales A British Medical Association wales-i szekciója teljes dohányzási tilalmat javasol bevezetni a kórházak udvarán és a kórházak épületének környékén. Jövõ év közepétõl jogszabály tiltja majd a munkahelyi dohányzást, ellenben a tilalom mértéke még változhat. A jogalkotók fontolóra veszik az orvosok kérését. A jogszabálymódosítás szerint jövõ év közepén kerül bevezetésre a kiterjedt dohányzási tilalom Walesben is szeptember 6., Luxemburg Luxemburgban minden közintézményben tilos a dohányzás szeptember 5-tõl. Bárokban és kávézókban csak fõétkezések idején kívül szabad dohányozni, kivéve ha ezek elkülönített dohányzóhelyeket hoztak létre. A tilosban dohányzók 250 euró, a jogszabályt be nem tartó munkahelyek 1000 eurós büntetésre számíthatnak. Spanyolország Spanyolországban szeptember elején lép életbe a 2006 januárjában bevezetett munkahelyi dohányzási tilalom éttermekben és bárokban. Ezekben dohányzó és nemdohányzó helyeket kell kijelölni. Spanyolországban évi 50 ezer haláleset tulajdonítható a dohányzásnak, és a spanyolok 30%-a dohányzik. Ennek ellenére többségük támogatja a tilalmat szeptember 3., Konferenciák, nemzetközi programok és szaklapok Tobacco Control A Tobacco Control legutóbbi, augusztusi számának tartalomjegyzéke és cikkei a cím alatt olvashatók. A jelszavas hozzáférést igénylõ cikkeket megküldöm azoknak, akik ben jelzik nekem, melyik cikkre kíváncsiak. Brüsszel szeptember 22-én vezetõségi ülést tart a European Network for Smoking Prevention. E szervezet tagja 2005 november óta a Magyar Dohányzásellenes Koalíció is. A két szervezet

9 mûködésével kapcsolatos információk megtalálhatók a illetve a honlapokon Leszokás a dohányzásról 2.8. Passzív dohányzás Egyesült Államok, Maryland Az Egyesült Államokban egyes cégek további szigorításokat vezetnek be a munkahelyi dohányzás visszaszorítására. Az intézkedések a dohányzás költségeinek csökkenését és a passzív dohányzás megelőzését célozzák. Marylandban a Bethesda Kórház és a repülõgépgyártó Lockhead Martin Corp is megtiltotta a dohányos munkatársaknak, hogy a munkahely területén bárhol, akár az épület elõtt dohányozzanak. Az Egyesült Államok tisztifõorvosa a munkaadókat szigorúbb dohányzásellenes intézkedések bevezetésére hívta fel. Marylandban a dohányzás költségei 600 millió dollárt tettek ki 2005-ben. A teljes anyag itt található: Reklám és szponzorálás Tudományos kutatások Ausztrália A középkorú ausztál dohányosok 23 évet veszítenek életükbõl a dohányzás miatt. Ausztráliában évente 19 ezer halálesetet követel a dohányzás, az elhunytak köztül 6000-en középkorú férfiak és nõk között 697 ezer áldozatot szedett a dohányzás Ausztráliában. Náluk is minden ötödik daganatos haláleset a dohányzásnak tulajdonítható szeptember 15., A hírlevél a Netscape 7.0. webszerkesztővel készült. A szerkesztő elérhetősége: Dr. Szilágyi Tibor ügyvivő Egészségünkért a XXI. században Alapítvány és a Magyar Dohányzásellenes Koalíció képviselője Postacím: 2030 Érd Áfonya utca 65. Tel/fax/üzenetrögzítő: Mobil: 30/ h21hf@t-online.hu

A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek. 2. szám, 2006. szeptember 16-30.

A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek. 2. szám, 2006. szeptember 16-30. A dohányzás elleni küzdelem aktualitásai - kétheti hírlevél az egészségmegőrzés szakembereinek 2. szám, 2006. szeptember 16-30. A hírlevelet szerkeszti: Dr. Szilágyi Tibor, a Magyar Dohányzásellenes Koalíció

Részletesebben

ZA4887. Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4887. Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary ZA4887 Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 253 SURVEY ON TOBACCO Smoking behaviour Q1 A cigarettázás, szivarozás vagy pipázást illetően melyik állítás

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

ODE Dohányzás Monitor

ODE Dohányzás Monitor ODE Dohányzás Monitor Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület Magyar Gallup Intézet támogatásával végzett monitoring vizsgálatai (02 04 06-07) Az ODE Az a legnagyobb tagsággal rendelkező, 1987 óta működő

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) A. INTÉZMÉNYI ADATOK A [*]-gal jelölt kérdések megválaszolása kötelező. 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma:

Részletesebben

Médiaajánlat - www.greenfo.hu

Médiaajánlat - www.greenfo.hu Médiaajánlat - www.greenfo.hu Érvényes: 2011. október 14-től visszavonásig Honlapunkra elsősorban környezetkímélő termékek és szolgáltatások, illetve környezetvédelemmel, természetvédelemmel és energiatakarékossággal

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSA MAGYARORSZÁGON Dr. Szilágyi Tibor A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSA MAGYARORSZÁGON tények és adatok Egészségünkért a XXI. században Alapítvány 2004 április AZ ÖSSZEFOGLALÓ ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ KUTATÁST AZ OPEN SOCIETY INSTITUTE

Részletesebben

ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN

ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN medicus universalis XXXVI/4. 2003. SEMMELWEIS EGYETEM, EFK, EGÉSZSÉGPOLITIKAI ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK, BUDAPEST ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN

Részletesebben

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM Beszámoló Készítette: Vásárhelyi Erika Megvalósítás ideje: 2014.05.16-2014.06.13 Célcsoport: 6. osztály Célja: az általános iskoláskorú gyermekek

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy beszámoljunk arról, hogy a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi)

Részletesebben

Médiaajánlat -

Médiaajánlat - Médiaajánlat - www.greenfo.hu Érvényes: 2011. június 1.-től visszavonásig Honlapunkra elsősorban környezetkímélő termékek és szolgáltatások, illetve környezetvédelemmel, természetvédelemmel és energiatakarékossággal

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A dohányzás káros hatásai Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári

Részletesebben

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Harc a füsttel Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Tartalom Témaválasztás indoklása Tények a cigarettáról Saját

Részletesebben

233. ülésnap, 34. felszólalás

233. ülésnap, 34. felszólalás Felszólalás ideje 3:02 233. ülésnap, 34. felszólalás Dr. Dávid Ibolya (MDF) elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés Felszólalások: > Ülésnap adatai DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök

Részletesebben

Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól

Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól Dr. Vida Mária Az idei év jelentős szigorításokat hozott a dohányzás korlátozására. Ennek fogadtatása természetesen attól függ, hogy az illető maga dohányzik-e

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13.

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. Mától nem gyújtok rá! Mától nem gyújtok rá! Dohányzás leszokás nehézségei.

Részletesebben

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI A Population Based Anti-Smoking Campaign keretében a program másfél esztendeje alatt - országos, illetve helyi reprezentatív mintákon a Fact Intézet több szociológiai vizsgálatot

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 20.6.2013 2012/0366(COD) VÉLEMÉNY a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Homonnai Balázs ACNIELSEN Programstatisztika 2010-2011-2012 Összesen 528 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 191 o 2012:

Részletesebben

DOHÁNYZÁSI SZABÁLYZATA

DOHÁNYZÁSI SZABÁLYZATA Polgármesteri Hivatal Szervezeti Működési Szabályzata 1) melléklete 12) függeléke Csanyteleki Polgármesteri Hivatal DOHÁNYZÁSI SZABÁLYZATA Csanyteleki Polgármesteri Hivatal Dohányzási Szabályzata A nemdohányzók

Részletesebben

dohányzás visszaszorítása

dohányzás visszaszorítása dohányzás visszaszorítása 2007 TARTALOM ELŐSZÓ.................................................................. 4 Készült az Egészségügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében.

Részletesebben

GKIeNET T-Home T-Mobile

GKIeNET T-Home T-Mobile GKIeNET T-Home T-Mobile Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés 1/3 Gyorsjelentés az Fókuszban a mobil eszközök és szolgáltatások kutatási anyagból 2009. szeptember 2009 GKIeNET Internetkutató és

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

"Towards a Europe free from tobacco smoke: policy options at EU level

Towards a Europe free from tobacco smoke: policy options at EU level Fókuszban a Dohányzás Elleni Nemzetközi Keretegyezmény (FCTC) 2. szám/2008. április Védelem a passzív dohányzás ellen 8. cikk 1 " # % o o o o o o u o u u! "!#$ o A Dohányzás Elleni Nemzetközi Keretegyezmény

Részletesebben

24 Magyarország 125 660

24 Magyarország 125 660 Helyezés Ország GDP (millió USD) Föld 74 699 258 Európai Unió 17 512 109 1 Amerikai Egyesült Államok 16 768 050 2 Kína 9 469 124 3 Japán 4 898 530 4 Németország 3 635 959 5 Franciaország 2 807 306 6 Egyesült

Részletesebben

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1

Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya. Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 Budapest a kulturális turizmus szemszögéből A Budapesti Kulturális Munkacsoport tanulmánya Szerzők: Nyúl Erika és Ördög Ágnes 1 A Budapestre érkező külföldi turisták kulturális szokásait vizsgáló kutatás

Részletesebben

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY. Halassy Emõke A magyar lakosság és a vízi, a vízparti, valamint a gyógyés wellness-turizmus kapcsolata 2

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY. Halassy Emõke A magyar lakosság és a vízi, a vízparti, valamint a gyógyés wellness-turizmus kapcsolata 2 tartalom PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY Halassy Emõke A magyar lakosság és a vízi, a vízparti, valamint a gyógyés wellness-turizmus kapcsolata 2 TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS Dr. Rátz Tamara Dr. Michalkó Gábor A

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Központi Statisztikai Hivatal 2013. szeptember Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA

NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 BETEKINTÉS A GYEREKEK INTERNETES SZOKÁSAIBA 1 NORTON ONLINE FAMILY TANULMÁNY 2011 24 ORSZÁG Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország,

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE TARTALMA 2009.NOV. 18... 1 KÖRNYEZET, BIZTONSÁG... 2 Legalább fél évet csúszik a klímaalku... 2 A HuMuSz a köztársasági elnökhöz fordul

Részletesebben

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 11. Vezetői összefoglaló Alacsony kereskedési hajlandóság mellett pozitív tartományban zárt a vezető nemzetközi tőzsdék többsége. A kedvező nemzetközi piaci hangulat nem ragadt át

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagymértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A

Részletesebben

1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban

1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban 1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban A dohányzás okozta halálesetek nemzetközi trendje A dohányzás jelenlegi elterjedtségének fennmaradása esetén 500 millió ma életben lévő ember

Részletesebben

A természetes személyek adósságrendezési eljárásának hazai bevezetése

A természetes személyek adósságrendezési eljárásának hazai bevezetése Báger Gusztáv A természetes személyek adósságrendezési eljárásának hazai bevezetése Összefoglaló: A túlzott eladósodás a háztartások milliói számára teszi szükségessé a rehabilitáció támogatását. Magyarország

Részletesebben

ÉRJEN EL SEGÍTSÉGÜNKKEL TÖBB, MINT 200.000 POTENCIÁLIS ADÓ 1% FELAJÁNLÓT! MEGJELENÉS AZ ADÓ 1% KERESŐ PORTÁLON KIADVA: 2014. JANUÁR 27.

ÉRJEN EL SEGÍTSÉGÜNKKEL TÖBB, MINT 200.000 POTENCIÁLIS ADÓ 1% FELAJÁNLÓT! MEGJELENÉS AZ ADÓ 1% KERESŐ PORTÁLON KIADVA: 2014. JANUÁR 27. Budapest, 2014. január 27. ÉRJEN EL SEGÍTSÉGÜNKKEL TÖBB, MINT 200.000 POTENCIÁLIS ADÓ 1% FELAJÁNLÓT! MEGJELENÉS AZ ADÓ 1% KERESŐ PORTÁLON KIADVA: 2014. JANUÁR 27. 1. Mi a www.tetalap.hu címen elérhető

Részletesebben

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL!

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! A leszokásra való felkészülés Elhatározta, hogy le fog szokni

Részletesebben

Stroke Ne késlekedj kampány 2010. Stroke: szomorú tények. Sajtófigyelés

Stroke Ne késlekedj kampány 2010. Stroke: szomorú tények. Sajtófigyelés Stroke Ne késlekedj kampány 2010 Stroke: szomorú tények Sajtófigyelés Stroke: szomorú tények http://www.168ora.hu/tudas/stroke-szomoru-tenyek-53262.html 2010. április 1. 20:52 Hazánkban évente 42 ezren

Részletesebben

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja Ne légy a rabja! A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja 2008. április 25. Duna Palota Próbált már leszokni a dohányzásról? Vagy úgy gondolja, hogy akkor hagyja abba, amikor

Részletesebben

dohányzás visszaszorítása

dohányzás visszaszorítása dohányzás visszaszorítása 2007 Készült az Egészségügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében. Kiadja az Országos Egészségfejlesztési Intézet, 2007 Felelős kiadó: Gábor

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2014. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Megjelenik évente

Részletesebben

WageIndicator adatbázisok eredményeinek disszeminációja H005 EQUAL projekt. WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja

WageIndicator adatbázisok eredményeinek disszeminációja H005 EQUAL projekt. WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja Mit mutatnak az adatbázisok a részmunkaidős (nem teljes munkaidős) foglalkoztatást illetően? készítette: MARMOL Bt. 2008. április

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA

Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA Az ÁNTSZ EGÉSZSÉGNEVELŐ MUNKÁJA Sinyiné Nagy Éva ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete Békéscsaba, 2010. 09.29. A Dél-alföldi régió 254 település Régiós egészségvédelmi struktúra ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális

Részletesebben

A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői

A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői Johns Hopkins University 12 országra kiterjedő kutatása Nemzetközi kutató team a Johns Hopkins University Institute for Policy Studies szervezésében

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

A Károli Gáspár Református Egyetem szabályzata a nem dohányzók védelmében tett intézkedésekről

A Károli Gáspár Református Egyetem szabályzata a nem dohányzók védelmében tett intézkedésekről A Károli Gáspár Református Egyetem szabályzata a nem dohányzók védelmében tett intézkedésekről Az Országgyűlés tekintettel a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira, annak érdekében, hogy

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 48/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk az Államreform Operatív Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

GLOBÁLIS KORRUPCIÓS BAROMÉTER 2016

GLOBÁLIS KORRUPCIÓS BAROMÉTER 2016 GLOBÁLIS KORRUPCIÓS BAROMÉTER 2016 Lakossági attitűdök Magyarországon, nemzetközi összehasonlításban Martin József Péter ügyvezető igazgató Budapest, 2016. november 16. Transparency International Magyarország

Részletesebben

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Bernát Anikó Szivós

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter, az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem, Győr egyetemi

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

Összefoglalás. Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért NEGYEDÉVES HÍRLEVÉL 1. SZÁM 2015. JANUÁR

Összefoglalás. Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért NEGYEDÉVES HÍRLEVÉL 1. SZÁM 2015. JANUÁR Kelet-európai Ápolók Kiválósági Központja a Dohányzás Ellenőrzéséért Összefoglalás Miután a világszerte dolgozó mintegy 19 millió egészségügyi ápoló az egészségügyi dolgozók legnagyobb létszámú szakmai

Részletesebben

Ellentmondás Közzétette: ( Még nincs értékelve

Ellentmondás Közzétette:   (  Még nincs értékelve Ellentmondás 2011 április 26. Flag Szöveg méret Mentés Mérték 0 Még nincs értékelve A modern világ követelményrendszerében a minta, amit követni kell: az egészségesen él? és táplálkozó, rendszeresen sportoló,

Részletesebben

3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február 2., Vasárnap. Összefoglaló

3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február 2., Vasárnap. Összefoglaló Zöldforrás Vidékfejlesztés Kft 8000 Székesfehérvár, Károly János Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t-online.hu 3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február

Részletesebben

Szervezeti és működési kérdések - civil szervezetek, közhasznúság és változásbejegyzés -

Szervezeti és működési kérdések - civil szervezetek, közhasznúság és változásbejegyzés - Szervezeti és működési kérdések - civil szervezetek, közhasznúság és változásbejegyzés - NOSZA Egyesület 2014. február 28. Új jogszabályi környezet 2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú

Részletesebben

Magyar Nemzeti Szívalapítvány Hungarian National Heart Foundation

Magyar Nemzeti Szívalapítvány Hungarian National Heart Foundation Magyar Nemzeti Szívalapítvány Hungarian National Heart Foundation Alapította a Magyar Kardiológusok Társasága Adószám: Számlaszám/Bank account: Internet 18049471-2-42 11732002-20346146 www.mnsza.hu; nagya@kmk.hu

Részletesebben

Színes RTV 2011/47. Életmód. Füstölgés helyett

Színes RTV 2011/47. Életmód. Füstölgés helyett Színes RTV 2011/47. Életmód Füstölgés helyett A dohányzás ma az egyik legtöbbet emlegetett egészségkárosító tényező. Vezető halálok Európában, s negatív következményei sújtják a dohányzót és (nem csupán

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET Gazdasági és közlekedési miniszter TERVEZET az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007 (VI. 13.) Korm.

Részletesebben

Adópolitika és Jogalkotás

Adópolitika és Jogalkotás Adópolitika és Jogalkotás Kihívások és feladatok a jogalkotó szemével a 2018-as ART alapján IZER Norbert Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. szeptember 28. 1 Adócentralizáció Az adóelvonás

Részletesebben

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt.

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt. A dohányzás számos szervünket károsítja, de egyénielg változó, hogy kinél mikor jelentkeznek a tünetek, illetve az, hogy milyen jellegű panaszok jelentkeznek. A dohányzás fiatalokra való hatását már jól

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4 A dohányzás előfordulása A dohányzók száma világszinten több, mint egymilliárd. Naponta 5 milliárd cigarettát adnak el a világon azaz milliót percenként. 2 Minden nap kb. 8 gyermek szokik rá a dohányzásra.

Részletesebben

A sajtóban is megjelent nagy internetes kalóz-ellenes akciók mindegyike kötődött a felsőoktatáshoz!

A sajtóban is megjelent nagy internetes kalóz-ellenes akciók mindegyike kötődött a felsőoktatáshoz! Kedves Kolléga! Az elmúlt év egyik tapasztalata, hogy a magyar felsőoktatásban biztosított, nemzetközi összehasonlításban is helyét megálló informatikai infrastruktúra mágnesként vonzza a nagy kiterjedésű,

Részletesebben

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 75/2015 Kedves Kolléga! Hírlevelünk következő számában tisztelettel tájékoztatjuk Önt arról, hogy SALGÓTARJÁN az országban tizenötödikként

Részletesebben

Az Egészségügy. Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu)

Az Egészségügy. Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) Az Egészségügy Dr. Dombi Ákos (dombi@finance.bme.hu) 1. A rendszer felépítése és sajátosságai 2. Az egészségügy finanszírozása: forrásteremtés 3. Az egészségügy finanszírozása: forrásallokáció 4. Verseny

Részletesebben

A fenntarthatóság útján 2011-ben??

A fenntarthatóság útján 2011-ben?? A fenntarthatóság útján 2011-ben?? Válogatás a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 legfontosabb megállapításaiból Az összefoglalót a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében

Részletesebben

Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai (2009. októberi felmérések alapján)

Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai (2009. októberi felmérések alapján) Az ingatlanpiac helyzete és kilátásai (2009. októberi felmérések alapján) A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2000 tavasza óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és forgalmazók,

Részletesebben

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2007-2011 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai

Részletesebben

Sereghajtókból éllovass{ a füst elleni harcban A Policy Solutions összehasonlító elemzése a doh{nyz{s magyarorsz{gi és EU-s szab{lyoz{s{ról

Sereghajtókból éllovass{ a füst elleni harcban A Policy Solutions összehasonlító elemzése a doh{nyz{s magyarorsz{gi és EU-s szab{lyoz{s{ról Sereghajtókból éllovass{ a füst elleni harcban A Policy Solutions összehasonlító elemzése a doh{nyz{s magyarorsz{gi és EU-s szab{lyoz{s{ról 2011. december Vezetői összefoglaló 2012. január 1-én az Európai

Részletesebben

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás?

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Prof. Dr. habil Holló Péter Az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára Új módszerek,

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.23. COM(2016) 280 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió nevében az egyrészről az Európai Unió és az Európai Atomenergiaközösség,

Részletesebben

A lakáspiac alakulása

A lakáspiac alakulása A lakáspiac alakulása 2010. november 10. szerda A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések 2008 és 2009 júliusa között felmérésről-felmérésre romlottak, azóta a megítélés hullámvasútra ült.

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGY MODERNIZÁLÁSA. Regős Gábor, Phd. Századvég Gazdaságkutató Zrt.

AZ EGÉSZSÉGÜGY MODERNIZÁLÁSA. Regős Gábor, Phd. Századvég Gazdaságkutató Zrt. AZ EGÉSZSÉGÜGY MODERNIZÁLÁSA Regős Gábor, Phd. Századvég Gazdaságkutató Zrt. regos@szazadveg.hu 2018 AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA DEMOGRÁFIA FOLYAMATOK HATÁSA AZ EGÉSZSÉGFINANSZÍROZÁS HELYZETE NEMZETKÖZI

Részletesebben

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS : Iskola neve: Max : 20 1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS 1. a Válogasd szét az alkohol hatásai közül, melyek a rövid és hosszú távú hatásai az alkoholnak! (10 ) Rövid távú hatások : Hosszú távú hatások:

Részletesebben

Komplex szervezetfejlesztés megvalósítása Tab Város Önkormányzatánál. Partnerek intézményesített bevonása a döntéshozatalba

Komplex szervezetfejlesztés megvalósítása Tab Város Önkormányzatánál. Partnerek intézményesített bevonása a döntéshozatalba Komplex szervezetfejlesztés megvalósítása Tab Város Önkormányzatánál Partnerek intézményesített bevonása a döntéshozatalba 2010 Projektvázlat 1. Jegyzői egyeztetés 2. Célok, elvárások A helyi újság tartalmával

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet

BEMUTATKOZÁS. 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet BEMUTATKOZÁS Üdvözlöm! vagyok a BellResearch Piackutató Kft-től. Cégünk egy független piackutató intézet, és jelenleg egy egész országra

Részletesebben

Dohányzás a munkahelyen. Dr. Nagy Marcell orvos százados Mályi, 2014.03.03

Dohányzás a munkahelyen. Dr. Nagy Marcell orvos százados Mályi, 2014.03.03 Dohányzás a munkahelyen Dr. Nagy Marcell orvos százados Mályi, 2014.03.03 Jogszabályok 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

A fogyasztóvédelmi hatóság megkezdi a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket

A fogyasztóvédelmi hatóság megkezdi a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 42/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt arról, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a megyei kormányhivatalok

Részletesebben

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG

A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG A HÓNAP KÜLDŐORSZÁGA LENGYELORSZÁG Kiss Kornélia Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. február 27. Felhasznált források UN WORLD TOURISM ORGANIZATION OECD, CIA FACTBOOK INTERNET WORLD STATS EUROPEAN TRAVEL

Részletesebben

Országgyűlés Hivatala

Országgyűlés Hivatala Országgyűlés Hivatala Bizottsá i módosító javaslat Magyar Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Dr. Szili Katalin asszonynak az Országgyűlés elnökének Irományszám: -r/l4,41,346. Érkezett : 2004 OKT 2 6. Helyben

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: A Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Kollégium 2009. március 13-i üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült: A Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Kollégium 2009. március 13-i üléséről. Jegyzőkönyv Készült: A Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Kollégium 2009. március 13-i üléséről. Helye: Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal (1056 Budapest, Váci u. 62-64.)

Részletesebben

GKIeNET T-Mobile. Egyre több webkosarat tol a magyar. Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés. 2012. május

GKIeNET T-Mobile. Egyre több webkosarat tol a magyar. Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés. 2012. május GKIeNET T-Mobile Egyre több webkosarat tol a magyar Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. Postacím: 1092 Budapest,

Részletesebben

A távmunka és a távdolgozók jellemzői

A távmunka és a távdolgozók jellemzői TÁRSADALOM A távmunka és a távdolgozók jellemzői Tárgyszavak: foglalkoztatás; humánerőforrás; információtechnológia; munkahely; távmunka trend. Bevezetés A távmunka képlékeny meghatározása arra enged következtetni,

Részletesebben

Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához

Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához SZEMÉLYES ADATOK Név: Születési név: Édesanyja neve: Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához : férfi nő Születési hely: Születési idő:

Részletesebben

Tájékoztató. a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról

Tájékoztató. a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról Tájékoztató a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról Jelentős változásokat hozott 2012. január 1-től a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Részletesebben

A minőségügyi szaklapok tevékenysége és fontossága Sződi Sándor

A minőségügyi szaklapok tevékenysége és fontossága Sződi Sándor A minőségügyi szaklapok tevékenysége és fontossága Sződi Sándor a Magyar Minőség elnöke, a Minőség és Megbízhatóság szerkesztőbizottsági tagja A FENNTARTHATÓSÁGÉRT A KÖRNYEZETTERHELÉS CSÖKKENT KKENTÉSÉÉRT

Részletesebben

A dohánygyártmányokra kivetett jövedéki adók szerkezete és adókulcsai *

A dohánygyártmányokra kivetett jövedéki adók szerkezete és adókulcsai * P6_TA(2009)0160 A dohánygyártmányokra kivetett jövedéki adók szerkezete és adókulcsai * Az Európai Parlament 2009. március 24-i jogalkotási állásfoglalása a dohánygyártmányokra kivetett jövedéki adók szerkezete

Részletesebben

Expressz felmérés eredmények

Expressz felmérés eredmények Expressz felmérés eredmények Felmérés időtartama: 2013 április 9-tól 16-ig WOM express survey: Superbrands Bevezetés: Expressz felmérés a trnd-től. Gyors felmérés a trnd ~60 000 fős -közösségében, melynek

Részletesebben

Az időskor egészségszociológiája: tények és trendek

Az időskor egészségszociológiája: tények és trendek 4. fejezet Az időskor egészségszociológiája: tények és trendek Füzesi Zsuzsanna, Törőcsik Mária, Lampek Kinga Bevezetés A modern társadalom embere fél az örege- zióban a korábbi szemlélet, mely szerint

Részletesebben

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében 389 V ITA Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében FEHÉR ANDRÁS SZABÓ G. GÁBOR SZAKÁLY ZOLTÁN Kulcsszavak: elégedettség, vélemények, olvasók, szerz k, Gazdálkodás. ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

A fogyasztói árak alakulása 2011-ben

A fogyasztói árak alakulása 2011-ben Központi Statisztikai Hivatal A fogyasztói árak alakulása 2011-ben 2012. március Tartalom Bevezető...2 Európai uniós kitekintés...3 A fogyasztói árak alakulása 2011-ben Magyarországon...4 Maginfláció...7

Részletesebben

Proof. Ingatlanpiaci elemzés 2008 március. Készítette: Molnár Tamás

Proof. Ingatlanpiaci elemzés 2008 március. Készítette: Molnár Tamás Ingatlanpiaci elemzés 2008 március Készítette: Molnár Tamás 6000 Kecskemét, Irinyi u. 17. Tel.: (00-36-76) 497-658, 497-659, Fax: 418-850 E-mail: ingatlan.empire@axelero.hu Tartalomjegyzék Magyarország

Részletesebben