PKG GERONTOLÓGIAI GONDOZÓ GYAKORLATI VIZSGA TÉTELSOR 2010

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PKG GERONTOLÓGIAI GONDOZÓ GYAKORLATI VIZSGA TÉTELSOR 2010"

Átírás

1 PKG GERONTOLÓGIAI GONDOZÓ GYAKORLATI VIZSGA TÉTELSOR Készítse elő a fekvő beteg ágyban történő mosdatásához szükséges eszközöket. Ismertesse a mosdatás folyamatát. Ismertesse mely esetekben szükséges, hogy kizárólag ágyban fekve mosdassa betegét! A mosdatás célja alapvető szükségletek kielégítése komfortérzet biztosítása,(szennyeződés, izzadtság eltávolítása) keringés serkentése ízületek átmozgatása pszichés nyugtatás személyközi kapcsolat kommunikáció, információk gyűjtése Indikációk: orvosi utasítás alapján szigorú ágynyugalom o gépi lélegeztetett beteg, o polytraumatikus betegek, o eszméletlen beteg, aki képtelen önállóan végrehajtani önellátó képesség csökkenése miatt o terminális állapotban lévő beteg o erősen somnolens, soporozus beteg, o súlyos egyensúlyzavarban szenvedő beteg pl.: agytumor o súlyos mozgáskorlátozott, o akut myocardialis infarctus, súlyos, o hemiplegiás beteg, valamilyen sebbel, kötéssel (gipsz) rendelkező betegkező beteg Milyen ismeretekre van feltétlen szükség a lemosás megkezdése előtt? A tisztálkodási lehetőségek ismerete helyi adottságok, rendelkezésre álló eszközök Az orvosi utasításokról (ágynyugalom, kiültethető-e) A beteg állapotáról A beteg koráról Kontinenciájáról A betegsége természetéről A beteg higiénés szokásairól A mosdatáshoz szükséges eszközök Előkészítünk:

2 Paravánt 2 db mosdótálat, kb. 2/3 részéig testhőmérsékletű vízzel töltve, 1 db kancsót (a mosdóvíznél melegebb vízzel töltve), 2 db különböző színű mosdókesztyűt 1 db gumilepedőt, 2 db különböző színű törülközőt, 1 db ágytálat (a gördülő asztalka alsó részén), gumi kesztyűt szappant vagy tusfürdőt körömkefét, körömollót, hintőport, bőrvédő krémet, testápolót, (szükség szerint) vattapálcákat olajjal (köldök fül) vesetálat szükség szerinti inkontinencia termék (betét, pelenka) 2 db lepedő A beteg saját használatú eszközei: fogmosási kellékek (szükség szerint) hajkefe vagy fésű ffi borotva felszerelés Az eszközöket tálcára, illetve a gördülő fürdetőkocsi megfelelő részére helyezzük. A mosdatást befolyásoló általános szabályok Nagy Ildikó 2010 Előkészületek a mosdatáshoz. Mosdatás előtt a kórterem ablakait be kell csukni, nehogy betegünk megfázzon. Amennyiben a szoba lakóin kívül mások is tartózkodnak a helyiségben, kérjük fel őket a szoba elhagyására. Az alvó beteget gyengéden ébresszük fel, köszöntsük, kérdezzük meg hogy érzi magát, pulzus ellenőrzés. Ágytál felajánlása. Tudassuk a beteggel, hogy a mosdatni fogjuk. A beteg ágya közeléből minden felesleges holmit távolítsunk el. A fürdetőkocsit a beteg ágya mellé toljuk. Mosdatáskor legyünk tekintettel a beteg szeméremérzetére, csak az a testrész legyen kitakarva amelyiket éppen lemossuk. A lehetőségektől függően a művelet időtartamára szigeteljük el a többi betegtől (spanyolfal, elhúzható függöny, harmonikafal segítségével). Általános szabályok A segítés módját és mértékét a beteg állapota és egyéni kívánsága szabja meg. A mosdatás során a biztonságérzetre és az intimitásra is tekintettel kell lennünk. Mosdatást, gyors, határozott mozdulatokkal végezzük, de kerüljük a kapkodást. Minden testrészt külön takarjunk ki, mossunk le, azonnal töröljünk szárazra, végezzük el a bőrápolást és takarjuk be. A segítés ne legyen tolakodó, arra azonban ügyeljünk, hogy a beteg túlságosan el ne fáradjon, ugyanakkor megfelelően tisztálkodjék. Ha a beteg mozoghat, és egyedül képes megmosdani, a tisztálkodási eszközöket a mosdás sorrendjének megfelelően a keze ügyébe készítjük, vagy a kezébe adjuk a soron következő eszközt. Ha a beteg nem tud, vagy nem mozoghat, akkor mi végezzük el a mosdatást.

3 Kerüljük az alul- és túlápolást! Ügyeljünk a mosdóvíz hőfokára. Vegyük figyelembe az egyéni igényeket, a kihűlt víz megfelelő hőfokát meleg víz utántöltésével biztosítsuk. Ügyeljünk arra, hogy a beteget ne fröcsköljük össze. Az előkészített gumilepedőt és a megfelelő törülközőt mindig a mosdatásra kerülő testrész alá helyezzük. Sérült vagy törött végtag esetén mindig az ép végtaggal kezdjük a vetkőztetést, felöltöztetésnél fordított a sorrend, akkor a sérült végtaggal kezdünk A mosdatás alatt kommunikáljunk a beteggel, közben figyeljük meg az esetleges állapotváltozásokat (arc, kommunikáció, mentális állapot) a teljes testet is vizsgáljuk át (mozgás, bőr, funkciók stb.) a tapasztalatokat dokumentálni kell. A mosdatás sorrendje A lemosást, az előkészítő műveletek elvégzése után, az általános szabályok figyelembe vételével hajtjuk végre. A mosdatást azzal kezdjük, hogy a beteg feje alól az egyik párnát kivesszük, a beteget felültetjük, hátán a hálóruhát ráncba szedjük, fején átemeljük, majd a két karjáról lehúzzuk. 1. Arctisztítás.- szappan nélkül a kevésbé mozgó beteg is elvégezheti saját maga (jobban szeretik, kényes terület!). 2. Fülek és a nyak megtisztítása fülzsír! 3. A karok és a kezek megtisztítása ha szennyezett a kéz, vagy a körmök, beáztatjuk, körömkefe (ne dörzsöljük túlságosan erősen!) 4. Hónalj 5. A mellkas, has és a köldök szükség esetén a ködök koszmó olajos felpuhítása 6. Oldalra fordítás, a hát lemosása a beteget magunk felé fordítjuk 7. Mosdótál, mosdókesztyű, törülközőcsere 8. A keresztcsont tájék lemosása 9. A comb és a láb lemosása szükség esetén áztatással 10. A nemi szervek és a végbél lemosása gumikesztyűt húzunk, a beteg alá gumilepedőt és ágytálat teszünk, alapos szappanozás után, a kancsóból bő vízzel leöblítjük. 11. Szájápolás lehetőleg a beteg magának végezze, vesetálba köpjön. Eszméletlen betegnél gézzel fedett spatulával citromos víz, bórax, vagy chlorhexamed. Műfogsornál folyó vízzel, a mosdókagylóba gézt teszünk, saját csak erre a célra rendszeresített körömkefével. 12. Körömápolás egyenesre vágni a körmöt a kézen, a láb körömvágása pedikűrös kompetencia kivált diabéteszes betegnél. 13. Ffi. beteg borotválása csak saját borotva használható 14. Fésülés soha ne maradjon el, javítja az agyi vérkeringést! 15. A párnát visszahelyezzük a beteg feje alá, a takarót megigazítjuk. 16. Dokumentálás!! A mosdatás tényén kívül a művelet alatt megfigyelteket is dokumentáljuk! A hagyományos mosdatási sorrend megváltoztatása. Inkontinens betegnél először a szennyezett testrészeket mossuk le, tesszük rendbe és csak ezt követően kezdünk hozzá az egyéb területek lemosásához. (Helytelen volna a beteget a váladékos lepedőn hagyni, illetve azon forgatni.) Az egyes ápolási műveleteknél az általánosan betartott sorrenden a beteg, érdekében nemcsak hogy szabad, de esetenként okvetlenül kell is változtatni.

4 2. Készítsen elő és végezze el egy ágyhoz kötött beteg etetéséhez és folyadékbeviteléhez. Mire kell figyelni idős, legyengült decubitusos beteg étrendjének összeállításakor. Adjon diétás tanácsot diabeteses betege számára. Az étkeztetés és folyadékpótlás célja alapvető szükségletek kielégítése a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok, vitaminok, folyadék szervezetbe juttatása. A mosdatás során a biztonságérzetre és az intimitásra is tekintettel kell lennünk. Milyen ismeretekre van feltétlen szükség az étkezés megkezdése előtt? Helyi adottságok, rendelkezésre álló eszközök Az orvosi utasításokról (diéta, ágynyugalom) A beteg állapotáról A betegség természetéről A beteg koráról A beteg étkezési szokásairól Gyógyszereinek ismerete(étkezéstől függő gyógyszerbeadás) Általános szabályok: Kulturált környezet biztosítása Az ágyban étkezés megkezdése előtt a beteg ürítési szükségleteit ki kell elégíteni. környezeti rend, tisztaság az éjjeliszekrényt tetejét tegyük rendbe A szobában lévő ágytálat, kacsát, köpőcsészét az étkezés előtt el kell távolítani. ápolási műveletek kezelések ne zavarják a beteget Lehetőséget kell biztosítani a kézmosásra. Biztosítsunk jó levegőt étkezések előtt szellőztetés Készítsük elő a szükséges eszközöket ágyasztalt állítsuk megfelelő helyre tálca megfelelő evő- etetőeszköz, ivó-, itatóeszköz szalvéta, előke konyharuha, abrosz (ruházat és ágyvédelem) ágytörlő gyógyszereit készítsük elő, amennyiben van olyan gyógyszere amit étkezés előtt kell bevenni azt az étkezés megkezdése előtt fél órával adjuk be. Eszközök folyadékpótlásra kancsó (praktikus, ha mércés) pohár csőrös csésze szívócső kanál fecskendő szalvéta

5 szükség esetén mérőedény étkezés után rakjunk rendet Az étkeztetés és a folyadékpótlás menete: Mossunk kezet! Helyezzük a beteget ülő, félig ülő (kényelmes) helyzetbe, tegyünk a háta mögé háttámaszt. Mossuk meg a kezét! Tegyünk a nyakába előkét, vagy az álla alá szalvétát; konyharuhát. Az ágyra terítsünk abroszt (ágyvédelem), az ágyasztalra konyharuhát. Helyezzük el az ágyasztalt úgy, hogy, kényelmesen elérjük az ételt és a beteget is Az ételt úgy helyezzük az ágyasztalra, hogy a leves legyen közelebb a beteghez és a beteg lássa, mit kap enni. Ha a beteg hemiplegiás, de az ép kezével tud önállóan étkezni, akkor az evőeszközt készítsük az ép oldalára. (Ajánlott speciális kanál használata.) Ha a beteg gyengén látó vagy vak, mondjuk el mi lesz az ebéd, milyen sorrendben adjuk. Amennyiben nem képes az önálló étkezésre, etessük meg. Kanállal, etessünk, nehogy megsértsük a beteg száját a villa használatával. Megszokott sorrendben, lassú tempóban etessünk, megfelelő nagyságú falatokat helyezve az evőeszközre. Szólítsuk fel a beteget, hogy nyissa ki kissé a száját, ezután a kanalat az alsó ajkához vagy a nyelvéhez érintjük, majd az evőeszköz szárát kissé megemeljük, így az étel a szájába kerül. Biztonságosabb, ha nem a kanál hegyét, hanem az oldalát érintjük a beteg szájához, és a kanál enyhe forgatásával és emelésével juttatjuk szájába az ételt. Arcidegbénulás esetén a betegnek az ép szájrészébe adjuk az ennivalót. Győződjünk meg róla, hogy minden egyes falatot lenyelt-e! Az étkezés befejezése után töröljük meg a beteg száját. Kínáljuk meg vízzel a beteget, hogy le tudja öblíteni az ebédet. Folyékony ételt vagy italt csészéből vagy pohárból kínáljunk, a teljesen mozdulatlan beteget csőrös csészéből, vagy szívócsővel itassuk, amennyiben erre is képtelen, fecskendővel itassuk. Adjuk be a szükséges gyógyszereit. 1,2-2 liter folyadék / nap, kiszáradásra nagyon oda kell figyelni, folyadék lapon jelölni kell. Csak eszméleténél lévő beteget itatunk! Fontos! Hogy ismerjük a használt eszközök űrtartalmát (előzetesen ellenőrizhetjük), hogy pontosan rögzíthessük a folyadékbevitel mennyiségét. Az étkezés befejezése után rakjunk rendet, távolítsunk el mindent, morzsátlanítsunk. A szobában nem maradhat tányér, tálca, evőeszköz. Kérdezzük meg a betegtől, hogy szeretne-e még ülni, vagy inkább feküdne. Igazítsuk meg az ágyneműt. Dokumentálás!! a dokumentációban rögzítsük a megfigyeléseinket is, rendellenesség esetén értesítsük az orvost. A folyadék lapon dokumentáljuk a bevitt mennyiséget! (Ne feledkezzünk el arról, hogy a leves nagy része is folyadék.) Szempontok az étrend kialakításánál tartósan ágyhoz kötött beteg esetében Általános szempontok: Az intézményi feltételek A betegségeit és az ahhoz kapcsolódó orvosi utasításokat megfelelő diéta, betartja-e több betegség esetén lehet összetett is

6 (szénhidrátszegény+epés+tejmentes) étkezések száma (gyakran egyen keveset), orvosi javaslat alapján koplalás csak orvosi utasításra! folyadékbevitel napi mennyisége gyógyszerei étkezés előtt, közben, után bevehető, illetve a gyógyszer szedése mellett milyen élelmiszerek adása kerülendő (tejtermékek, K vit. tartalmú) A beteg egészségi állapota milyen betegsége van, annak jellemzői (pl, stroke aspiráció veszélye!) rágás képtelenség (pépes) nyelés nehezítettsége (folyékony pépes) Életkora Idős beteg esetében az íz és hő érzet csökkenhet (kímélő fűszerekből több, megfelelő hőfok A rágás erőtlenebb nehezen rágható ételek (steak) kerülése, helyette párolás Csökken a nyálelválasztás száraz ételek (rizs) mellé adjunk szószokat csökkenthető az aspiráció előfordulása Egyéni sajátosságait milyen ételek okoznak panaszokat szokásait, hagyományait milyen ételeket nem fogyaszt szívesen és miket szeret vallási szokásait (böjt) Fekvő betegek étrendje: A tartós fekvés veszélyeinek csökkentése az étrenddel: Könnyen emészthető (bélműködés lelassul) legyen rost dús, fontos a kellő folyadékbevitel Elhízott beteg esetében csökkent energiatartalmú (kevés mozgás miatt csökken az energiaszükséglet, különben elhízás) csökkent zsír és szénhidráttartalmú legyen A fehérje- és vitamindús ételek adása ajánlott a decubitus kockázatának mérséklése miatt. A decubitus, valamint egyéb fekélyes jellegű sebek megelőzésében és kezelésében a helyi ellátáson túl nagy jelentőségű a beteg általános állapotának javítása megfelelő táplálással: 160kj/ testsúly kg/nap energiabevitellel fehérje és vitamindús étrenddel, sok folyadék itatásával. magas fehérje- és energiatartalmú, roboráló étrend. Diétás tanácsok diabeteses beteg számára többször egyen keveset ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon tartsa be az orvos által előírt szénhidrátmennyiséget kezdetben vezessen füzetet, amibe feljegyzi mindent pontosan jegyezzen fel Étrendi tanácsok A cukorbetegek étrendjének energiaértéke:6,7-11 MJ ( kcal), fehérje: g, zsír: g, szénhidrát: g. A diétás kezelés célja az emelkedett vércukorszint csökkentése és a másodlagos elváltozások (szövődmények) megelőzése. A diétában nemcsak a szénhidrátok mennyiségét kell csökkenteni, a minőségét is meg kell

7 változtatni. A beteg tápláltsági állapotától függően a diéta rendszerint energia- és zsírszegény, fehérjében azonban viszonylag gazdag. Lényeges, hogy az elfogyasztott táplálék egyenletesen oszoljék meg az egyes étkezések között, inkább többször, de egyszerre keveset egyék a cukorbeteg. A napi ötszöri étkezés elengedhetetlen, de törekedni kell a hatszori étkezésre. Natív cukor és cukorral készült ételek nem fogyaszthatók. A tiltott ételek között szerepelnek a cukorkák, a csokoládék, a desszertek, a zselék, a szőlőcukor, a fagylalt, a jégkrém, a parfé, gyümölcsszörpök és a cukrászati készítmények. Nem ehet a cukorbeteg nagy cukortartalmú gyümölcsöket, mint a szőlő vagy az aszalt gyümölcsök. Az ételek ízesítésére cukorpótló édesítőszerek (szacharin, édeske) használhatók. Glukononnal készülnek a cukorbetegek részére előállított cukrászati termékek. Az energiaszegény üdítőitalokat (DEIT, AROLA stb.) a cukorbetegek is fogyaszthatják. Narancsszínű korong jelzi a cukorbetegek számára is fogyasztható készítményeket. Az engedélyezett napi szénhidrátmennyiséget az orvos a beteg szénhidráttűrő képességének megfelelően írja elő, amelyet lehetőleg öt-hat egyenlő részletben elosztva fogyasszon el a cukorbeteg. Kenyér helyett fogyasszon zsömlét. Kalória szegény étrend: barna kenyér, liszt helyett keményítő, rizs, tészta nem ajánlott. Hús: hal, baromfi, a zsíros húsok kerülendők. Sok sovány sajtot, zöldséget és savanyított terméket fogyasszon! A hideg eljárással készült savanyúság pl. savanyú káposzta, jótékony hatású a vércukoregyensúlyra.

8 3. Végezze el egy fekvő beteg oldalra fordítását és kiültetését a biztonság szükségletének figyelembevételével. Ismertesse a mobilizálás szabályait. A mobilizálás célja (Dr. Bokor Nándor: Általános ápolástan gondozástan I. 155.old évi kiadás) A mozgás alapvető élettani szükséglet, a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükséges, hiányában a szervek és a szervezet egészének működése hátrányosan megváltozhat. keringés serkentése ízületek átmozgatása nyomási fekélyek megelőzése Mobilizálás szabályai A mozgatás mindig a beteg állapotától függ: A beteg életkorától a betegségeitől az orvos utasításától Aktív helyzetváltoztatás segítség nélkül passzív helyzetváltoztatás segítséggel A szakszerű mozgatás ápolási feladat: alapvető szempont a biztonságérzet folyamatos fenntartása a beteg megfogásakor ujjaink zászlótartásban legyenek (ujjait zárja össze, és a hüvelykujját maximálisan távolítsa el) a beteg emelésekor helyes alapállás, a támadóállás (az egyik térd hajlításával, előre kis terpeszállás), a hát egyenes (ne derékból történjen az emelés! Gerincsérülés veszélye) a kezek helyes összekulcsolása (161.old. 56.ábra) az erő kellő felmérése a helyzetváltoztatásokat lehetőség szerint két, esetleg három személy hajtja végre irányító határozott mozdulatok a biztonságérzetet fokozza Az elvégezhető mozgásokat mindig az orvos, szabja meg de megtartásáért az ápolónő felelős, ami azt jelenti, hogy az ápoló, a beteg mozgását az előírásoknak megfelelően irányítja. A mozgatásnak mindig fokozatosnak és folyamatosnak kell lennie. Az ápoló önállóan nem engedélyezhet mozgást. Mozgatáskor figyelni kell a beteg arcszínét, pulzusát, (előtte és utána is)és észrevételeinkről be kell számolnunk az orvosnak. A mozgásokat megfelelő hőmérsékletű szobában végeztessük. A beteg mozgatásakor önmagunk védelmében vegyük figyelembe: a beteg mozgásképességét, aktivitását együttműködő képességét a beteg súlyát saját fizikai képességeinket, adottságainkat. Hogyan vonhatjuk be a beteget a mozgatás során? elmagyarázzuk, hogy mit fogunk csinálni

9 bemutatjuk, hogy miben segíthet majd felkérjük az együttműködésre a kivitelezésben A biztonságos mozgatás feltételei: megfelelő nagyságú mozgástér (a szűk hely akadály lehet a mozgásnál) az egyensúly folyamatos fenntartása, megtartása (pl a beteg a felállást követően érezze a talajt, egy helyben álljon, lépkedjen) a tekintet irányítsa a mozgást, azaz mintegy mutatja a mozgás irányát (pl: felállásnál a beteg ne lefele, a földet nézze, hanem az emelkedés ütemében előre és fölfelé tekintsen) szükséges a megfelelő motiváció és aktivitás kialakítása a mozgás végrehajtásához: érintés, beszéd, gesztus alkalmazásával folyamatosan figyeljük a beteg állapotváltozásait, amennyiben változást észlelünk, hagyjuk abba a műveletet és helyezzük nyugalmi helyzetbe a beteget. A mozgatás fokozatai: Mozgás az ágyban légzőtorna kis-ízületek fej- kar- láb- oldalra fordítás ültetés, ülés felültetés az ágyban először ápolói segítséggel később kapaszkodóval kiültetés ágyszélére papucs, zsámoly, megkérdezzük nem szédül-e kiültetés székre a széket lábbal ki kell támasztani karó, papucs, köntös a beteg felállítása első alkalommal az orvos jelenlétében (leeshet a vérnyomása) Járatás, sétáltatás először az ágykörül majd a szobában utána hosszabb távra (WC, folyosó) Dokumentálás!! a megfigyeléseket rögzítsük, rendellenesség észlelése esetén értesítsük az orvost! A beteg kimozdítása az ágy szélére: Ismertessük a beteggel, hogy mit fogunk tenni. Majd engedjük le az ágy fejtámláját vagy a háttámaszt. Húzza a felsőtestét maga felé oly módon, hogy mindkét kezét csúsztassa a beteg válla alá. Közben csak térdben hajoljon, hátát tartsa egyenesen! Mindkét kezét helyezze a beteg csípője alá, majd húzza maga felé az alsótestet is.

10 Helyezzük kényelembe és biztonságba. A beteg oldalra fordítása: Oldalra fordítás egy személlyel. Az ágy bal oldalán állva (kis terpeszállásban)a beteg takaróját hosszában ráncba emeljük és jobb oldalra hajtjuk. Jobb kezünkkel a beteg jobb vállát megemeljük, bal alkarunkat a takaró felett derékhoz támasztott könyökkel a beteg hátára helyezzük és a beteget kissé magunk felé fordítjuk. Jobb karunkat könyökkel a lapockákhoz támasztva a háton végigfektetjük. Bal alkarunkkal a combot támasztjuk meg, majd a beteget két karral magunk felé fordítjuk. Oldalra fordítás két személlyel. Az ápolónők az ágy azonos oldalán helyezkednek el. Az irányítónak ugyanaz a feladata, mintha egyedül végezné a műveletet, egészen a betegfordítást megelőző teendőig. A segítő a mellkas megemelése után jobb karját könyökkel a derékra támasztva a csípőre helyezi, bal karját pedig könyökkel a térdhajlatba támasztva a combra teszi. Ezután a beteget az irányító jelzésére összehangolt mozdulattal maguk felé fordítják. A kényelmes fekvés érdekében tegyünk támasztékot és párnákat a beteg hátához, fejéhez, felkarja és hónalja alá. Helyezzünk fel ágyrácsot (a leesés megakadályozása érdekében- Az oldalra fordítás a decubitus megelőzése érdekében lényeges. A beteg felültetése: Ültetés, ülés A beteg felültetése ápolói segítséggel történik. Ha ez már nem okoz a betegnek kellemetlenséget, egyedül is felülhet. Az első felüléshez kapaszkodót vegyen igénybe, aminek használatára megtanítjuk. Az első önálló felülés csak orvos jelenlétében történhet. Amennyiben a beteg ülése biztos, az orvos megszabja az engedélyezett felülések számát és időtartamát. Különös gonddal kell ellenőriznünk a bénult vagy nagy testtömegű betegek felülését, mert a kapaszkodóval túlságosan előre vagy oldalra húzva törzsüket egyensúlyukat vesztik, és kieshetnek az ágyból. Felültetés egy személlyel. Az ágy bal oldalánál állva a betegen a takarót derékig visszahajtjuk. Jobb kezünket a nyak mögött a beteg jobb lapockája alá helyezzük. Így a beteg feje a könyökhajlatunkban fekszik. Bal kezünkkel a beteg hóna alá nyúlunk és felszólítjuk, hogy felkarunkba kapaszkodjon. A felültetést egyetlen mozdulattal elvégezzük. A visszafektetés sorrendje fordított. Felültetés két személlyel. Az irányító bal, a segítő pedig a jobb oldalon áll. A beteg oldalának megfelelő kezükkel megtámasztják a hónalját. Az irányító jobb karját a beteg tarkója mögött a jobb lapockára, a segítő bal karját a bal deréktájra helyezi. A beteg feje az irányító könyökhajlatában fekszik. A felültetést az irányító jelzésére egyetlen mozdulattal végzik el. A felültetett beteg ülő helyzetben tartásához egyetlen személy szükséges, aki vagy szemben áll a beteggel, vagy oldalt helyezkedik el. A beteget két vállánál fogva tartja, aki homlokát az őt tartó karok

11 egyikére fekteti. A beteg kiültetése az ágy szélére: Kisebb testtömegű betegeket egy, de a nagyobbakat vagy nehezebben mozgókat két ápolónő ültesse az ágy szélére. Lábuk alá minden esetben helyezzünk zsámolyt. Ágy szélére ültetés egy személlyel. Az ágy bal oldalánál állva felöltöztetjük a beteget. Jobb karunkkal megtámasztjuk a hátát, bal karunkkal átfogjuk behajlított térdeit és negyed fordulattal az ágy szélére helyezzük a beteget. Az így kiültetett beteg lábára papucsot húzunk, lábát zsámolyra helyezzük és betakarjuk. A beteg visszahelyezése fordított sorrendben történik. Ágy szélére ültetés két személlyel. Az irányító a beteg törzsét, a segítő a beteg alsó végtagjait tartja, és így ültetik ki. A kiültetések kezdetben csak pár percig tartsanak, és maradjunk mindig a beteg közelében. Ha a beteg szédülésről panaszkodik, elsápad vagy pulzusa szaporává válik, azonnal fektessük vissza az ágyba. A beteg kiültetése székre E mozgatásnál már nem csupán a helyzetét változtatja a beteg, hanem a helyét is. Kiültetés előtt elkészítjük a karosszéket vagy a tolószéket, ellátjuk takaróval, párnával. Ezután az ágy mellé toljuk és kiültetjük rá a beteget. A leemelhető karfájú karosszékbe vagy tolószékbe való ültetés nagyon egyszerű, a beteg csak átcsúszik rá az ágyból. A hagyományos karosszékbe való kiültetéshez segítség kell. Kiültetés egy személlyel. Az ágy szélén ülő beteget felöltöztetjük, lábára papucsot húzunk, majd megkérjük, hogy csússzon előre addig, míg talpával eléri a padlót. Ezután a beteggel szemben előre terpeszállásba állunk, és hátrább lévő lábunkkal rögzítjük a karosszék lábát vagy a tolókocsi kerekét. Két kezünkkel a beteg hátát, illetve derekát fogjuk, a beteg pedig vállunkra támaszkodik. Ezután egyetlen mozdulattal felállítjuk a beteget és negyed fordulattal a székre ültetjük. Visszaültetéskor a sorrend fordított. A beteg kiültetésekor nagyon fontos a helyes állás és a talpak olyan mozgása, mely elősegíti a beteg biztonságos helyzetváltoztatását. Kiültetés két személlyel. Olyan betegeknél alkalmazzuk, akik nem tudnak felállni. Az ápolónők a beteget felöltöztetik és az ágy szélére csúsztatják úgy, hogy lábai az ágyról lelógjanak. Ezután a beteg két oldalán elhelyezkedve az ágy felé eső kezükkel a beteg hátát támasztják, másik kezükkel combjai alatt összekulcsolják. A beteg két karjával az ápolónők vállába kapaszkodik. Ezután a beteget megemelik és az elkészített székre helyezik, melynek lábait az elcsúszás megelőzésére egyik lábukkal rögzítik.

12 Ismertesse az aktív és a passzív helyzetváltoztatást Nagy Ildikó Aktív helyzetváltoztatás a beteg segítség nélkül, egyedül változtatja helyzetét 2. passzív helyzetváltoztatás a beteg csak segítséggel tudja megváltoztatni helyzetét A passzív helyzetváltoztatás lehetőségei oldalra fordítás felültetés ágyban ágyban lecsúszott beteg visszahelyezése emelés és áthelyezés ültetés ágy szélére ültetés a beteg kiültetése székre a beteg felállítása a beteg járatása a beteg szállítása Figyeljük a beteg arc színét, pulzusát. Dokumentálás!! a művelet alatt megfigyelteket is dokumentáljuk! Rendellenesség esetén értesítsük az orvost.

13 4. Ismertesse a tartós ágyhoz kötöttség esetén kialakuló immobilitás tünet együttest. Melyek ezek, milyen lehetőségei vannak szociális gondozónak a beteg aktív és passzív mobilizálásában? Mutassa be a mobilizálás fokozatait. Immobilitás: A beteg önállóan nem képes helyet, helyzetet változtatni Az immobilitás tünet-együttes Immobilizációs szindróma a tartós fekvés szövődménye. Az egész szervezetet érintő gyors leépülési folyamat, mely valamennyi szervrendszer funkciócsökkenésével jár, beleértve a mentális és a pszichés funkciókat is. A folyamat hamar irreverzibilissé válhat. Közvetlen kiváltó oka lehet Immobilitást kiváltó ok: lázas, súlyos állapot gyengeség idős kor egyes betegségek keringési megbetegedések esetén szédülés reumatológiai megbetegedések pl. ízületi fájdalmak miatt rheumatoid arthritis mozgás funkció változás, bénultság miatt stroke következtében hemiplégia gyakori elesés félelem a további elesésektől, sérüléstől (főként csontritkulás esetén) pszichés okok hospitalizáció depresszió kóros betegségtudat demencia egyes típusai Alzheimer kóros betegek életmódbeli szokások jelentős testsúlyfelesleg mozgáshiány, mely idővel egyre fokozódik. hospitalizáció Az immobilitás szomatikus hatásai Károsan befolyásolja a szívműködést, keringést trombózis, embólia veszélye az egész szervezet anyagcseréjét lassul bélműködést székrekedés izomműködést izomsorvadás ízületek működését kötötté válnak (kontraktura) kialakulhat tüdőgyulladás légző rendszer károsodás nyomási fekély (decubitus) Az immobilitás pszichés hatásai levertség

14 depresszió érdektelenség kóros tudat állapot kiszolgáltatottság érzése magatartás változása együttműködési problémák Aktív és a passzív helyzetváltoztatás Aktív helyzetváltoztatás a beteg segítség nélkül, egyedül változtatja helyzetét passzív helyzetváltoztatás a beteg csak segítséggel tudja megváltoztatni helyzetét A passzív helyzetváltoztatás lehetőségei oldalra fordítás felültetés ágyban ágyban lecsúszott beteg visszahelyezése emelés és áthelyezés ültetés ágy szélére ültetés a beteg kiültetése székre a beteg felállítása a beteg járatása a beteg szállítása Figyeljük a beteg arc színét, pulzusát. Dokumentálás!! a művelet alatt megfigyelteket is dokumentáljuk! Rendellenesség esetén értesítsük az orvost. A mozgatás (mobilizálás) fokozatai: Mozgás az ágyban légzőtorna kis-ízületek fej- kar- láb- ültetés, ülés felültetés az ágyban először ápolói segítséggel később kapaszkodóval kiültetés ágyszélére papucs, zsámoly, megkérdezzük nem szédül-e kiültetés székre

15 a széket lábbal ki kell támasztani karó, papucs, köntös a beteg felállítása első alkalommal az orvos jelenlétében (leeshet a vérnyomása) Járatás, sétáltatás először az ágykörül majd a szobában utána hosszabb távra (WC, folyosó) Dokumentálás!! a megfigyeléseket rögzítsük, rendellenesség észlelése esetén értesítsük az orvost!

16 5. Ismertesse a decubitus okát, szakaszait, megelőzés lehetőségeit, és mutassa be a megelőzéshez és az egyes stádiumok kezeléséhez szükséges eszközöket. A felfekvés Decubitus: tartós nyomás hatására létrejött, körülírt szövetelhalás Kialakulásának helyei: leggyakrabban ott fejlődik ki, ahol a kiálló csont és a külső felszín között hosszabb ideig tartó nyomás jön létre. Decubitus kialakulása szempontjából veszélyeztetett területek hátfekvés Tarkó, lapocka, könyök, keresztcsont, sarok, talp, lábujj oldalfekvés Fül, váll, könyök, csípőtaréj, térd, boka külső-belső felszíne hason-fekvés Homlok, könyök, mellkas, csípőtaréj, térd, lábfej ülés Lapocka, felkar, könyök, alkar, csukló, keresztcsont, ülőgumók, comb hátsó felszíne, térdhajlat, vádli, sarok, boka, lábujjak, bütyök

17 A nyomással szembeni kompenzációs képesség egyénenként változó. Fiatal egészséges szervezet esetében ez az idő rövid. Súlyos állapotú, beszűkült kompenzációs képességgel rendelkező betegek esetében az oxigén parciális nyomásának szabályozása lelassult, csak hosszabb mozgás után áll helyre. A decubitus kialakulásának okai EXTRINSIC (külső) OKAI Megnövekedett nyomás fekvéskor / időtartam Páratartalom, hőmérséklet Súrlódás Nyíróerők kényelmetlen, rossz fekvőhely gyűrött, morzsás lepedő ágyban felejtett tárgyak helytelenül alkalmazott kényelmi eszközök nedvesség, váladékok helytelen mobilizálás nem megfelelő higiénés ellátás INTRINSIC (belső) RIZIKÓFAKTOROK immobilizációs szindróma Inkontinencia Csökkent spontán mozgásképesség vérellátási zavar Érzéskiesés Alultápláltság (Malnutrició), helytelen táplálkozás, nem megfelelő tápanyag összetétel, fehérje és vitamin hiány Alkati tényezők, tápláltság soványság, túlsúly, elhízottság Fertőzés, láz Súlyos szisztémás megbetegedés / krónikus alapbetegség, társult betegségek diabétesz, ödéma, érzés kiesés, bénultság, egyes bőrbetegségek, ödéma, kiszáradás Ellenálló képesség csökkenése, a bőr ellenálló képességének a csökkenése magas életkor Kialakulásának folyamata: Tartós nyomásnak kitett testrész Rossz keringés Mikrotrombusok keletkezése A szöveti oxigénellátás romlása Zavar az anyagcseretermékek elszállításában Nekrózis (nem programozott sejtelhalás)

18 Stádium Szakasz Tünet Ápolás I. II. III. IV. Bőrpír (szöveti ischaemia) Hámhiány Szövethiány Elhalás Tartós nyomáshatására a bőr elfehéredik, majd bőrpír jön létre. Normál reaktív vérbőség 1 óránál rövidebb ideig tart, a bőrpír ujjnyomásra elfehéredik, majd a nyomás megszűnése után ismét megjelenik. Kóros reaktív vérbőség 1 óránál tovább áll fenn, két hétig is eltarthat. Nyomáshatására túlzott mértékű értágulat és beszűrődés jön létre. A bőr meleg tapintatú, a beteg égő fájdalomra panaszkodik. Lokális ödéma alakul ki. Figyelmeztető jel! Nedvező hám-fosztott terület, mely dörzsöléskor leválik. Nagyon fájdalmas. Mélyre terjedését még meg lehet akadályozni. Könnyen befertőződhet! Az ödéma fokozódik a tartós nyomásterhelés miatt Folyadékgyülem alakul ki. Hólyagképződés, hámhiány, szabadon fekvő szövetek - klinikailag horzsolásnak látszik. A felhámra és az irharétegre terjed ki. A szövetek oxigén hiányos állapota miatt alakul ki. A bőr kékesen elszíneződik, hideg tapintatúvá, érzéketlenné válik, majd elhal / Necrotizál/. A folyamat a mélybe terjed, a kóros anyagcsere végtermékek felszaporodása és a bakteriális felülfertőződés miatt. Két formáját ismerjük: Száraz üszkösödés az elhalt szövetrész barnás vagy feketésvörös, száraz, ráncos. Nedves üszkösödés feketésvörös elszíneződés, a seb átható szagú váladékot termel. A seb lehet alávájt szélű, lebenyes, nagy kiterjedésű, esetleg csontig tátongó is. Szövődménye a szepszis. Teljes mélységű bőrhiány, amely a bőr alatti kötőszövet károsodását vagy elhalását jelenti. A seb mélyében izmok és inak láthatók. A folyamat megtámadja az izmokat, inakat, csontokat. Többnyire szeptikus állapottal jár együtt, nagy mennyiségű bűzös váladékozás jellemzi. Tasakképződés a mélyen fekvő területeke, gyakran a csontokat is érintő szövetpusztulás (osteomyelitis) baktériumok és endotoxinok belépése a szisztémás keringésbe, szepszis. Prevenció Ha már kialakult, medfleur zselé, Oxicort spray, A vitaminos krémek. Tilos a dörzsölés masszírozás! Prevenció Ha kialakult, steril gézlapra hámosító kenőcs / Neogranormon, Sudokrém Tilos leukoplast használata! Mindig az orvos utasításának megfelelően! Sebtisztítás: 3 %-os hidrogén-peroxid oldattal, el kell távolítani (kipezsegtetés) az elhalt részeket és a gennyet. A sebet fiziológiás sóoldattal átmossuk. A seb környékét mindig kifelé tisztítjuk, szárazra tapogatjuk. Az ép bőr védelme a seb körül: Merkurokróm, Fibrolán-hydrofil, impegrált sebkötöző. Rögzítés: ramofix, alutex fólia, mefix. Ragasztani tilos! antibiotikum, intravénásan infúzió Sebészi beavatkozás, az elhalt rész kimetszése. Mindig az orvos utasításának megfelelően! Sebellátás, kötözés. antibiotikum, intravénásan infúzió

19 A megelőzés lehetőségei PREVENCIÓS TEVÉKENYSÉGEK Rizikófelmérés, ápolási terv készítése. A kockázati tényezők felmérése (Norton-skála, BMI) Dokumentálás!! a művelet alatt megfigyelteket is dokumentáljuk! Rendellenesség esetén értesítsük az orvost A nyomásnak kitett testfelszíneken a bőr állapotának ellenőrzése (vérbőség, elszíneződés, kifehéredés, márványozottság, oedema, bőrkárosodás, szövethiány, nyomó-, nyíróeszközök felmérése) A beteg testhelyzetének, mozgékonyságának, hely és helyzetváltoztatásának megfigyelése Forgatási idő meghatározása (vörösség időtartam mérés- 15 perc kb. 30 perces hypoxiára utal!) Kontinencia- inkontinencia megfigyelése Tápláltsági állapot és folyadékigény felmérése Nyomáscsökkentés! Amilyen gyorsan csak lehet! Önálló mozgás segítése Kontinencia segítése, inkontinencia ellátása, Megfelelő testhigiéné biztosítása Megfelelő táplálás és folyadékbevitel A beteg és hozzátartozó oktatása. Az ellátásba a beteget teljes mértékben be kell vonni, ha erre módunk van. Az ápolás tervezése decubitus prevencióra, Minden ellátási környezetben, minden olyan beteg esetében, akinél fennáll a nyomási fekély kialakulásának a veszélye, egyénre szóló prevenciós tervet kell kidolgozni. A bőr állapotát naponta meg kell vizsgálni, és dokumentálni kell. Bármely változást az észlelés után azonnal dokumentáljunk, és ennek megfelelően alakítsuk át a prevenciós tervet. A meglévő nyomási fekély felmérése után, egyénre szóló ellátási/kezelési tervet kell kidolgozni. A nyomási fekélyt, ha lehet naponta, de legalább hetente egyszer mérjük fel újra. Ha a beteg, vagy a seb állapota romlik, alakítsuk át az ellátási tervet, amint a romlás első jelei mutatkoznak. Minden prevencióban vagy kezelésben részesülő beteg ápolási tervének tartalmaznia kell azt az időtartamot, ami helyzetváltoztatás nélkül maximálisan megengedett, de ez általában nem lehet több mint 2 óra. A mozgatásra/forgatásra vonatkozó dokumentációt forgatási lap folyamatosan vezetni kell A megelőzés és a kezelés során alkalmazott eszközök: elsősorban a korszerű ágy, amely három oldalról megközelíthető funkciós betegágy, vízágy 100%-os pamut ágytextília és hálóruha, a beteg pozicionálásához használjunk speciális pozicionáló eszközöket, ennek hiányában párnákat nyomáscsökkentő eszközök antibecubitor matrac, beteg alátét, könyök- és sarokgyűrű mobilizáláshoz szükséges eszközök

20 háttámasz félig ülő helyzet biztosításához lábtámasz hogy a beteg ne csússzon le, illetve a lábfej kontraktura megelőzése végett kapaszkodó az ágy lábrészéhez rögzíthető segíti az önálló helyzetváltoztatást. FONTOS a megfelelő rögzítés, valamint, hogy a beteg fekve is kényelmesen elérje. Ágyasztal lehet éjjeliszekrényre szerelt, ágyra helyezhető, kerekeken gördülő takarótartó hogy ne érjen a takaró a beteghez pl. égési osztályon karosszék gördülő, leemelhető karfával betegemelő hevederrel ellátott beteg izomtónusát javító eszközök Tens készülék rugalmas pólya, kompressziós zokni, harisnya egyszer használatos higiénés eszközök alátétek, törlőkendők, inkontinencia termékek A PREVENCIÓ KIVITELEZÉSE Szakmailag megfelelő emelési, forgatási és szállítási technikákat alkalmazzunk, használjunk betegemelő eszközt (ne aktiváljuk a nyíróerőket, csökkentsük a sérülés kockázatát!) A beteg bőre legyen mindig tiszta és száraz (nedvektől mentes)- különösen a hajlatok, redők, összefekvő területek. Megfelelő és rendszeres testhigiénia / fürdés, mosdatás/, használjunk vitaminos hidratáló krémet krémek kenőcsök, habok A beteg bőrét soha ne dörzsöljük Az inkontinens betegek gyakori pelenkacseréje, test higiénéje legyen biztosított. A beteg ruházata legyen mindig tiszta, száraz Tiszta, száraz ágynemű, a beteg lepedője, párnája sima, ráncmentes, legyen. A nyomásnak kitett bőrfelület tehermentesítése aktív, passzív helyzetváltoztatás, legalább 2 óránként végtagok tornáztatása Tanítsuk meg a beteget arra, hogy 15 percenként önállóan változtassa meg a testhelyzetét, ha képes rá percenként változtassuk a beteg testhelyzetét, ha önállóan nem képes rá Az ágy fejrészét 30 fokos szögnél magasabbra ne emeljük meg! Az oldalsó pozíció szöge se legyen 30 foknál nagyobb! Alkalmazzuk a speciális nyomáscsökkentő, illetve kényelmi eszközöket Tilos a beteg 90 fokos pozicionálása Ha a beteg tud járni, óránként sétáljon, ha lehetséges Tilos a vörös bőrterületet dörzsölni, melegítőlámpával melegíteni Keringés javítása Vérkeringést javító bedörzsölések, megelőző masszázs alkalmazása. Már kialakult bőrpír esetén a bedörzsölés nem alkalmazható! a bőr állapotától függően talkummal vagy 1%-os mentolos, illetve 2%-os saliciles alkohollal az alkoholos bedörzsölést puhító kenőccsel vagy olajjal kombinálni kell (1%-os Borvaselin vagy Borsalicil kenőcs, illetve A - vitamin olaj), A folyadékbevitel legyen gyakori (30-60 percenkénti) Alkalmazzunk folyamatos fájdalomkontrollt Vonjunk be gyógytornászt és dietetikust az ellátásba Biztosítsunk a beteg számára magas fehérjetartalmú, vitamin- (C-vit.) és ásványi anyag dús táplálékot (dietetikus bevonása, napi ötszöri étkezés biztosítása, tápszerek) Világosítsuk fel a beteget és hozzátartozóit a prevenciós tevékenységekről (főleg a

Toldi Ildikó & Nagy Ildikó lábtámasz hogy a beteg ne csússzon le - kapaszkodó az ágy lábrészéhez rögzíthető segíti az önálló

Toldi Ildikó & Nagy Ildikó lábtámasz hogy a beteg ne csússzon le - kapaszkodó az ágy lábrészéhez rögzíthető segíti az önálló 5. Ismertesse a decubitus okát, szakaszait, megelőzés lehetőségeit, és mutassa be a megelőzéshez és az egyes stádiumok kezeléséhez szükséges eszközöket. Immobilitás hatása a kültakaróra A bőr ellenálló

Részletesebben

Dokumentálás!! Milyen hatással lehet az immobilitás a kültakaróra

Dokumentálás!! Milyen hatással lehet az immobilitás a kültakaróra 10. Készítsen elő és végezzen részleges ágyneműcserét egy incontinens betegnél. Ismertesse a decubitus megelőzésének lehetőségeit valamint a beteg kényelmét szolgáló eszközöket. Ágyazásnál meghatározó,

Részletesebben

Berényi Annamária GOKI

Berényi Annamária GOKI Berényi Annamária GOKI AZ ÁPOLÁSI PROTOKOLL CÉLJA Decubitus kialakulása szempontjából veszélyeztetett betegek megfelelő időben történő felismerése; a rizikócsoportnak megfelelő prevenció nyújtása. A kialakult

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

"Panta rhei" Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében

Panta rhei Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében "Panta rhei" Ápolói beavatkozások változása a diagnosztika, terápiák változásának tükrében Decubitus prevenció határon innen és túl Jelige: Infermiera Non scienza ma I amore ha cambiato il mondo Giuseppe

Részletesebben

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN Ragatsné Pusztai Julianna Harris Egészségügyi Szolgálat A modern sebkezelésnek napjainkban egyre

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás célja: Szövetek tehermentesítése

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Az asapsis és az antisepsis alapelveit figyelembe véve, milyen teendői vannak az ápolónak ágyazás közben?

Az asapsis és az antisepsis alapelveit figyelembe véve, milyen teendői vannak az ápolónak ágyazás közben? 1. Segítse mozgásában korlátozott, idős gondozottjának az ágyból való felkelést, és végezze el a teljes ágyneműcserét! Ismertesse a szennyes ágynemű kezelésének szabályait! Mely esetekben elengedhetetlen

Részletesebben

AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ AROMA TESTKEZELÉS BÕRPUHÍTÁS, NYUGTATÁS Csak radírozás Radírozás +masszázs Radírozás +önbarnítás 35 perc Simító Cukor-Kiwi Testradír - A vendég a hátán fekszik. Nagy

Részletesebben

Higiénés betegápolás Pécsi Tudományegyetem yetem Egészségtudományi égtu Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék

Higiénés betegápolás Pécsi Tudományegyetem yetem Egészségtudományi égtu Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Személyi higiéné Higiénés betegápolás Pécsi Tudományegyetem yetem Egészségtudományi égtu Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Dr. Oláh András 1, Fullér Noémi 2, Germán Zsuzsanna na

Részletesebben

Hogyan működik az Actisorb Plus 25?

Hogyan működik az Actisorb Plus 25? Actisorb Plus 25 ezüst tartalmú sebfedő Az Actisorb Plus 25 kötszer a hatékony sebgyógyuláshoz kedvező körülményeket biztosít azáltal. hogy megköti azokat a mikroorganizmusokat, melyek fertőzik a sebet.

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok)

Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok) Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok) Faktorok befolyásolják az energia igényt alapanyagcsere a testhőmérséklet fenntartása

Részletesebben

2012. augusztus 1. Támogatott kötszerek felírhatósága Forrás: www.oep.hu

2012. augusztus 1. Támogatott kötszerek felírhatósága Forrás: www.oep.hu ISO- ár (Ft/) (Ft/) (FT/) FI LMKÖTSZEREK Sebkezelési fázis: Epitelizációs fázisban elsődleges kötszerként vagy kötésrögzítőként. Egyéb feltétel: Kötésrögzítőként az elsődleges kötszerrel megegyező darabszámban

Részletesebben

Hogyan mentsd meg a szíved?

Hogyan mentsd meg a szíved? Hogyan mentsd meg a szíved? Mivel minden második haláleset oka szív- és érrendszeri betegségbõl adódik, a statisztikán sokat javíthatunk, ha tudjuk, hogyan is küzdjünk e probléma ellen. Pl. már minimális

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

Szondatáplálás gyakorlati vonatkozásai Molnár-Gábor Ottilia Területi vezető

Szondatáplálás gyakorlati vonatkozásai Molnár-Gábor Ottilia Területi vezető Szondatáplálás gyakorlati vonatkozásai Molnár-Gábor Ottilia Területi vezető Táplálási módok I. Szondán keresztül nasogastricus szondán keresztül nasoduodenalis szondán át nasojejunalis szondán át II. Sztómán

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Perifériás vénabiztosítás branüllel. ÁpIg-Á7

Perifériás vénabiztosítás branüllel. ÁpIg-Á7 Perifériás vénabiztosítás branüllel Helyi eljárási leírás Perifériás vénabiztosítás branüllel Cél Azonnali intravénás beavatkozás lehetővé tétele Tartós vagy naponta többszöri intravénás kezelés Érvényességi

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Kezdje idõben! Menalind professional bõrápolórendszer az igénybevett bõrnek

Kezdje idõben! Menalind professional bõrápolórendszer az igénybevett bõrnek Gyártja: Paul Hartmann AG. 89522 Heidenheim, Germany Forgalmazza: Hartmann-Rico Hungária Kft. 2051 Biatorbágy, Paul Hartmann u.8. Kezdje idõben! Menalind professional bõrápolórendszer az igénybevett bõrnek

Részletesebben

KÉZÁPOLÁS FESTŐKÖNYV MASSZÁZSTERV

KÉZÁPOLÁS FESTŐKÖNYV MASSZÁZSTERV KÉZÁPOLÁS FESTŐKÖNYV MASSZÁZSTERV Diagnosztizálás Szubjektív tünetek: Objektív tünetek: A diagnosztizálás során kézápolást kizáró ok nem merült fel. 2 Kezelési terv 1. Kézápolás- francia manikűrrel A manikűr

Részletesebben

A lencsehasználat és ápolás megtanítása

A lencsehasználat és ápolás megtanítása A lencsehasználat és ápolás megtanítása Bevezetés A páciensnek adott utasítások és tanácsok minősége hatással van a lencseviselet sikerességére Még a gyakorlott lencseviselőket is pontos, naprakész utasításokkal

Részletesebben

MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus október 08-09

MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus október 08-09 MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus 2015. október 08-09 Boldogné Csurik Magdolna Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1 1.1. Az ápolási dokumentáció vezetésére vonatkozó helyi eljárásrenddel/protokollal

Részletesebben

NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS

NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS 2012 alginátos kötszer hidrogéles kötszer kolloidos kötszer kollagénes kötszer aktív szenes kötszer cinkpasztás kötszer vazelines kötszer jódos kötszer - Tartalomjegyzék - Web:

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A5. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS VEGYES BŐRRE

DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS VEGYES BŐRRE A kezelési idő: 90 perc DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS VEGYES BŐRRE Lépések: 1 Make-up eltávolítása 2 Letisztítás 3 Tonizálás 4 Peeling 5 Tonizálás 6 Vérbőség fokozás 7 Tonizálás 8 Iontoforézis v. ultrahang

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN Lábmasszírozó gép insportline Otterchill

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN Lábmasszírozó gép insportline Otterchill HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 18010 Lábmasszírozó gép insportline Otterchill TARTALOM BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 HASZNÁLAT... 3 ELEM CSERE... 4 ALTERNATÍV HASZNÁLAT... 4 2 BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ Olvassa el figyelmesen

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Futópad Sportmann Abarqs BZ-201 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FONTOS BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK 1. Fontos, hogy elolvassa ezt az egész kézikönyvet a berendezés felszerelése és használata előtt. A biztonságos és hatékony

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Dynasit Dinamikus ülőpárnák

Dynasit Dinamikus ülőpárnák Dinamikus ülőpárnák 1. Üljünk egészségesen! Felejtse el a statikus, mozgás nélküli ülést, vigyen dinamikát az ülésbe! Ébressze fel izmait, mozogjon többet ülés közben! Évente átlagosan több, mint 3000

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

2365-06 Betegápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2365-06 Betegápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Diabetes mellitusban szenvedő betege arról panaszkodik, hogy lábát megütötte és már hetek óta nem akar a sebe begyógyulni. Magyarázza el betegének a lábápolás szükségességét és módszereit! -

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 01 Kézápoló és műkörömépítő Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

2015. BALESETI MOZGÁSSÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYA ÁPOLÓI MUNKAREND DR. VÉN ILDIKÓ OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS BERECZKI CSABÁNÉ OSZTÁLYOS FŐÁPOLÓ

2015. BALESETI MOZGÁSSÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYA ÁPOLÓI MUNKAREND DR. VÉN ILDIKÓ OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS BERECZKI CSABÁNÉ OSZTÁLYOS FŐÁPOLÓ 2015. ORSZÁGOS ORVOSI REHABILITÁCIÓS INTÉZET BALESETI MOZGÁSSÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYA ÁPOLÓI MUNKAREND DR. VÉN ILDIKÓ OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS BERECZKI CSABÁNÉ OSZTÁLYOS FŐÁPOLÓ Baleseti Sérültek Mozgásszervi

Részletesebben

Elso elemzés Example Anorexia

Elso elemzés Example Anorexia 50 KHz R 739 Xc 62 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:11 dátuma: Név: Example Anorexia Születési dátum: 05.02.1981 Keresztnév: Kor:: 24 Év Neme: no Magasság: 1,65 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos sportágak Gyorserő sportágak közé soroljuk - 50-60 % szénhidrát - 25-20 % fehérje - 15-20 % zsír Ezen arányok személyre szabottan, kor, nem, célok, súlycsoport

Részletesebben

Elso elemzés Example Athletic

Elso elemzés Example Athletic 50 KHz R 520 Xc 69 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:20 dátuma: Név: Example Athletic Születési dátum: 22.07.1978 Keresztnév: Kor:: 26 Év Neme: férfi Magasság: 1,70 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

2010. Szeptember 09-11. Balatonfüred

2010. Szeptember 09-11. Balatonfüred Xll. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia Vll. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2010. Szeptember 09-11. Balatonfüred Mindenre van megoldás! A szakdolgozók kiváló munkájával, a betegek

Részletesebben

2015. GERINCVELŐ SÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYA TETRAPLÉG BETEGEK KORAI REHABILITÁCIÓS RÉSZLEGE ÁPOLÓI MUNKAREND

2015. GERINCVELŐ SÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYA TETRAPLÉG BETEGEK KORAI REHABILITÁCIÓS RÉSZLEGE ÁPOLÓI MUNKAREND 2015. ORSZÁGOS ORVOSI REHABILITÁCIÓS INTÉZET GERINCVELŐ SÉRÜLTEK REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYA TETRAPLÉG BETEGEK KORAI REHABILITÁCIÓS RÉSZLEGE ÁPOLÓI MUNKAREND DR. KLAUBER ANDRÁS OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS SZANYÓ

Részletesebben

2368-06 Gondoskodás-egészségmegőrzés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2368-06 Gondoskodás-egészségmegőrzés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Július második felében nagycsoportos korú kisgyermekek délutáni foglalkoztatását bízzák Önre a gyermekotthonban. Az ebéd utáni alvás ideje alatt megbeszéli a kisgyermekek ruházatát a gondozónővel.

Részletesebben

Korszerű vérvételi eszközök - gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb módszer

Korszerű vérvételi eszközök - gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb módszer Korszerű vérvételi eszközök - gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb módszer Gyors Könnyű Biztonságos Accu-Chek ujjbegyszúró rendszerek elleni harcban Partner a cukorbetegség 10 éve Magyarországon Accu-Chek

Részletesebben

Sebkezelés központi oktatási programja

Sebkezelés központi oktatási programja 2010. Sebkezelés központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben orvos és

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel Földesné Ferenczi Tünde Diplomás ápoló, Eü.gyakorlat vezető Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános sebészet Székesfehérvár

Részletesebben

DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS NAGYON SZÁRAZ, DEHIDRATÁLT BŐRRE

DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS NAGYON SZÁRAZ, DEHIDRATÁLT BŐRRE DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS NAGYON SZÁRAZ, DEHIDRATÁLT BŐRRE A kezelési idő: 90 perc Lépések: 1 Make-up eltávolítása 2 Letisztítás 3 Tonizálás 4 Peeling 5 Tonizálás 6 Vérbőség fokozás 7 Tonizálás 8 Iontoforézis

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE Készítette: Dr. Orbán Lászlóné Értékelés: 100 88 jeles 87 75 jó 74 62 közepes 61 51 elégséges 50-0 elégtelen 1. Sorolja fel a gyakori székletürítési zavarokat! 5 pont

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

33 815 02 0010 33 02 Lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS HU IN Húzódzkodó-tolódzkodó Body Solid Fusion FCD

HASZNÁLATI UTASÍTÁS HU IN Húzódzkodó-tolódzkodó Body Solid Fusion FCD HASZNÁLATI UTASÍTÁS HU IN 18374 Húzódzkodó-tolódzkodó Body Solid Fusion FCD TARTALOM BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ 3 RÖGZÍTŐ ALKATRÉSZEK.4 ALKATRÉSZ LISTA 5 ÖSSZESZERELÉS 7 HASZNÁLAT 11 GYAKORLATOK.11 KÖRNYEZETVÉDELEM

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár ESETBEMUTATÁS Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár Az eset egy CP, központi idegrendszeri sérült nő kerekesszékének lábtartó kialakítását írja le, melyet a kaposvári Guruló Műhely szakemberei végeztek.

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2012. április 27. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kód: Türr István Gimnázium és Kollégium 1 1. Feladat: Szövetek

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS ÉRETT, IGÉNYES, IDŐSÖDŐ BŐRRE

DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS ÉRETT, IGÉNYES, IDŐSÖDŐ BŐRRE DERMOBALANCE ALAPKEZELÉS ÉRETT, IGÉNYES, IDŐSÖDŐ BŐRRE A kezelési idő: 90 perc Lépések: 1 Make-up eltávolítása 2 Letisztítás 3 Tonizálás 4 Peeling 5 Tonizálás 6 Vérbőség fokozás 7 Tonizálás 8 Iontoforézis

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt!

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt! Hepashake májdiéta Az első hét eltelt! Premium Diet Hepashake Hogy érzi magát? Van észrevehető változás? Mi az, ami még mindig nehéz? Mi az, ami könnyű? Mi a teendő éhség esetén? Növelje a zöldségmennyiséget

Részletesebben

A KÖRÖMGOMBA CANESPRO KENŐCS:

A KÖRÖMGOMBA CANESPRO KENŐCS: A KÖRÖMGOMBA A körömgombát különböző gombafajok okozzák, a kéz vagy a láb körmének szabad szélén jelentkezik először az elváltozás, majd átterjed a köröm többi részére. A gombával fertőzött köröm barázdássá

Részletesebben

i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv

i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv Fontos biztonsági tanácsok, óvintézkedések Az edzőkerékpárt a maximális biztonság jegyében terveztük és készítettük el. Ettől függetlenül bizonyos biztonsági óvintézkedéseket

Részletesebben

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Gyanta 01 Leírás: -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1,6 Leírás: -Csillag, és kombinált sérülésekhez. Cikkszám: 910002 (3 ml)

Gyanta 01 Leírás: -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1,6 Leírás: -Csillag, és kombinált sérülésekhez. Cikkszám: 910002 (3 ml) Gyanta 01 -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1 -Körkörös sérülés, repedésekkel. Univerzális gyanta. Cikkszám: 910003 (3 ml) Cikkszám: 910003C (20 ml) Gyanta 1,6 -Csillag, és kombinált

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm)

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Termék száma: 1112 Biztonsági utasítások A teljes biztonság érdekében mindig ellenőrizze a trambulin részeit, hogy nem e sérültek vagy töröttek az alkatrészek.

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján. I A gyártó és a termék

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján. I A gyártó és a termék Oldal 1/ 5 Kerr Italia SpA BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 2001/58/EU előírások alapján Termék neve: Temp Bond NE akcelerátor I A gyártó és a termék Vizsgálatok időpontja: 2003 Március Gyártó neve: Kerr Italia

Részletesebben

Emjoi EpiTravel. mini epilátor kezelési útmutató

Emjoi EpiTravel. mini epilátor kezelési útmutató Emjoi EpiTravel mini epilátor kezelési útmutató Köszönjük, hogy az Emjoi EpiTravel készüléket megvásárolta! Az EpiTravel a legdiszkrétebb és legkompaktabb epilátor a kényes területek és hajlatok szõrtelenítéséhez.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70 % 56/2016.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. április 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. április 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben