Teljes a paletta Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Teljes a paletta Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ("

Átírás

1 A hagyományos biológiai növényvédelemben a paprikakárosítók természetes ellenségeit használjuk fel. Bár nagyon közel áll hozzá, nem azonos a biotermesztés sel, mert a biológiai növényvédelemben a természetes ellenségeket kímélő szintetikus készítmények is használhatók. Több ütemben A módszer hatékonysága azon ban sok tényezőtől függ. A legfontosabb, hogy a ter mesztőberendezést és a palántanevelőt mentesítsük mindennemű fertőzési forrástól. A palántanevelésben ügyeljünk a higiéniára és a palánták rendszeres védelmére, minél tovább várunk ugyanis a tripsze ket pusztító Amblyseius swirskii ragadozó atkák kiszórásával, annál drágább a védekezés és nagyobb a kár. A kártevők természetes ellenségeit lehetőleg több ütemben telepítsük be, annak időzítésénél vegyük figyelembe, hogy a készítményeket forgalmazó cégek 5-10 napos szállítási határidőkkel dolgoznak, ezalatta kártevő túlságosan fel szaporodhat. Az általunk létrehozott mesterséges életközösség változásait naponként, de hetenként mindenképpen ellenőrizzük. A késedelmes beavatkozás súlyos károkat okozhat, sőt, a biológiai növényvédelem teljesen megbukhat. A természetes ellenségek hatékonyságát nagyban befolyásolja az évszak, a termesztőberendezés klímája, valamint a táplálék mennyisége és minősége. A külső környezetből is betelepül számos hasznos rovarfaj a fóliába, és ezzel sikeresebbé válhat a védekezés. Ennek fölmérésében a szakemberek segíthetnek. Ragadozó atkák és poloskák A hajtatott paprika legfőbb kártevői elleni védekezés alapja a károsítók áttelelésének megakadályozása és egészséges, tripsszel nem fertőzött palánták kiültetése. Ha néhány palántán tripszszívás-nyomokat látunk, akkor 5-7 naponként és/vagy a kiültetés után 12-szer védekezzünk a kártevő ellen. Mindig tájékozódjunk a használni kívánt vegyszerek hasznos rovarokra előírt várakozási idejéről. Tripszek ellen az Orius ssp. ragadozó poloskát és az Amblyseius cucumeris vagy az Amblyseius 1. oldal (összes: 6)

2 swirskii valamelyikét és az Amblydromalus limonicus ragadozó atkákat társítsuk. Ezek a parányi állatok a paprika virágporán is képesek fennmaradni és szaporodni, ha nem találnak elég tripszet. Ezért fontos, hogy a betelepítéskor már virágozzon az állomány. Az újabban alkalmazott Amblyseius swirskii ragadozó atkát olyan termesztőberen dezésekbe telepítsük, ahol a hőmérséklet nem esik tartósan 15 ⁰C alá. E hasznos állat szárazságtűrésével és a lisztes kék elleni tevékenységével fölülmúlja a hagyományosan alkalmazott A. cucumerisfajt. Az Amblydromalus limonicust azokba a hosszú kultúrás paprikaállományokba célszerű telepíteni, ahol ta kácsatkák kártételére is számíthatunk. Az Oriusragadozó poloskák fejlődése és szaporodása rovartáplálék hiányában a nappalhosszúságtól függ, a felszaporodásuk csak március eleji betelepítés után várható, amikor a nappal hossza már meghaladja a 10 órát. Ha van a célterületen prédaállat, vagy megoldható a mesterséges táplálás (pl. molytojásokkal), akkor előbb is betelepíthetjük. Ragadozó poloskákból megelőzés céljára négyzetméterenként 0,5-1 egyedet telepítsünk, majd ezt 1-2 hét múlva ismételjük meg. A későbbi telepítéseket a felszaporodás mér tékétől és a poloska/tripsz arányától tegyük függővé. Erősen fertőzött állományba akár 10 egyedet is kihelyezhetünk négyzetméterenként. A poloskákat szórjuk a növény felületére, egyegy adagban egyed legyen. Levéltetűfürkészek Hagyományos kémiai beavatkozáskor a levéltetvek elleni védekezés nem okoz különösebb gondot, a biológiai növényvédelemben viszont kellő figyelem és fölkészültség nélkül a levéltetű válhat az egyik legveszélyesebb kártevővé. Számíthatunk arra, hogy a levéltetvek előbbutóbb megjelennek az állományban. 2. oldal (összes: 6)

3 A hatékony biológiai védekezés csak megelőző jellegű lehet, ezért időben, minél korábban kezdjük el. Első lépésként banknövényként helyezzünk levéltetvekkel fertőzött gabonát az állományba, majd arra telepítsük 1-2 héttel később a levéltetűfür készeket. A fürkészek közül az Aphidius colemani az őszibaracklevéltetű ellen, az Aphidius ervi és az Aphelinus abdominalis pedig a burgonyalevéltetvek ellen hatékony, közülük mindegyik másmás levéltetűvel fertőzött banknövényt igényel. Megelőzéshez négyzetméterenként 0,15-0,5, erősebb fertőzésnél 1-5 fürkészt telepítsünk. A fürkészek a levéltetvek testébe helyezik a tojásaikat, a lárvák a levéltetű testét belülről felfalják, azok elpusztulnak, felpuffadnak, és bronzszínűvé (az Aphelinus esetében feketévé) válnak. Ez igen látványos, így a sikert folyamatosan nyomon követhetjük. A hatékonyság fokozására a védekezési rendszert kiegészíthetjük ragadozó gubacsszúnyoggal (Aphidoletes aphidimyza), katicabogarakkal (Adalia bipunctata) és zengőlegyekkel (Episyrphus balteatus) is. Ezek a fajok a külső környezetből önmaguktól is betelepedhetnek. Erős fertőzéskor használhatjuk a Chess 50 WG (0,3 kilogramm/hektár) készítményt is, ennek hatóanyagára azonban a levéltetvek már sok helyen ellenállók, ráadásul százalékban a ragadozó poloskákat is gyérítik. Sokkal biztonságosabbnak tűnik a Teppeki 50 WG (0,14 kilogramm/hektár) kijuttatása, az ugyanis kíméletesebb a hasznos szervezetekre. Petefémfürkészek A bagolylepkék ellen a Trichogramma ssp. (Trichoplus) petefémfürkész-nemzetség fajaival védekezhetünk. A lepkerajzást szexferomoncsap dával figyeljük, és a rajzásmenettől függően 6-10 napos időközökkel helyezzük ki a fürkészeket tartalmazó kapszulákat. Az ajánlott dózis: 5-10 kapszula ( egyed 1000 négyzetméterenként. Szükség esetén használhatjuk a Biobit esetleg a SpinTor készítményt is. Az utóbbit azonban évenként csak egyszer, hogy ne alakuljon ki rezisztencia. A Biobit baktériumalapanyagú készítménynél ilyen veszély nincs. 3. oldal (összes: 6)

4 Takács- és szélesatka ellen A közönséges takácsatka először általában foltszerűen jelenik meg a termesztőléte sítményben, így ha időben észrevesszük, akkor többnyire elég a foltkezelés. Az ellenük bevethető természetes ellenségek közül a ragadozó atkák a leghatékonyabbak. A Phytoseiulus persimilis ragadozó atka gyorsan fejlődik, ezért a fertőzött foltra elég négyzetméterenként 510 egyedet telepíteni. Száraz, meleg klímán viszont inkább az Amblyseius californicus és az Amblyseius degenerans fajt válasszuk. A nyári nagy melegben a takácsatkák mellett a szélesatka is károsíthat. Betelepedése először foltszerű, komoly kártétele miatt azonban nagyon fontos a korai lokalizálás és foltkezelés. A ventilált kénpor és a Vertimec 1,8 ECeredményes ellene, de ezek a természetes ellenségekre is károsak, ezért sokkal célszerűbb a Floramite vagy a jól bevált Applaud 25 WP használata. Csapdázzuk Az üvegházi molytetűnek (Trialeurodes vaporariorum) nem a paprika a legkedveltebb tápnövénye, de ha nincs más, akkor a paprikaállományokban is komoly károkat okoz. A védekezés kulcsa, hogy megakadályozzuk az áttelelését, és nyomon kövessük a betelepedését. A lisz teske elleni védekezéshez legáltalánosabban alkalmazott faj az Encarsia formosa molytetűfürkész. 4. oldal (összes: 6)

5 Nagyon fontos az időzítés, ezért a liszteske megjelenésének pontos meghatározására helyezzünk ki sárga ragadós színcsapdákat. Ha fogott a csapda, azonnal kezdjük betelepíteni az Encarsiafür készeket,1-2 egyedet négyzetméterenként. A betelepítést hetenként 3-4 alkalommal ismételjük,amíg a parazitáltság el nem éri a 80 százalékos szintet. Erről könnyen meggyőződhetünk, hiszen a parazitált lárvabölcsők (pu pá riumok) feketék lesznek. Nagyobb fertőzés megfékezésére négyzetméterenként 5-10 fürkészt is telepíthetünk alkalmanként. Jócskán elkéstünk a védekezéssel,ha már mi is észrevesszük a repülő liszteskéket, akkor ugyanis többnyire már több millió van a növényeken. A védekezést kiegészíthetjük az Eretmocerus eremicus fürkészdarázzsal és/vagy a Macrolophus caliginosus ragadozó poloskával. Az Eretmocerus előnye, hogy az Encarsianál kevésbé érzékeny a hőmérsékletre, a szermaradékra, a poloska pedig a liszteskéken kívül egyéb káros rovarokat is, köztük a Tuta absolutat is fogyasztja. Gyengébb liszteskefertőzés megfékezésére foltszerűen használhatjuk a PrevB2 narancsolajkészítményt is. Gombás betegségekre is A hajtatott paprika palántadőlését és hervadásos betegségeit talajlakó kórokozók okozzák, a palántadőlést elsősorban a Pythium és a Rhizoctonia, a hervadást pedig a Fusarium- és Verticilium-fajok. Hervadásos tüneteket természetesen más gombafajok, baktériumok, vírusok, sőt abiotikus tényezők is okozhatnak (vízhiány, stressz stb.), a diagnózist tehát körültekintően kell felállítani a védekezés megfelelő módjának meghatározásához. A talajból fertőző gombák elleni biológiai védekezésre a Trichoderma asperellum hatóanyagú Trifender a legalkalmasabb. Hektáronként 0,51 kilogramm dózisban, legalább 300 liter vízzel kipermetezve vagy beöntözve. Egyes években rendkívüli gondot okoz a paprika fehérpenészes betegsége (Sclerotinia sclerotiorum). A védekezést nehezíti, hogy a gomba apró fekete kitartóképletei (szkleróciumok) a talajra hullva több éven ke resztül veszélyeztetik a termesztést. Hatékony védekezéshez a Trifenderből hektáronként 0,50,8 kilogram mot dolgozzunk a talajba, ez a különösen a rosszul szellőző állományokban gyakori szürkepenészes 5. oldal (összes: 6)

6 rothadás (Botrytis cinerea) ellen is hatásos 2 kilogramm/hektár dózisban. A kórokozók elleni biológiai készítmények sajnos nem nyújtanak teljes védelmet a paprikát károsító öszszes szervezet ellen, ezért a védekezési rendszert a legtöbb esetben ki kell egészíteni az Alginure készítménynyel, palántakorban egyszer, nagyobb fertőzésnél két alkalommal beöntözve. Idényben, a nagy fertőzések idején 23 alkalommal kevés rézkészítménnyel kiegészítve permetezzük a növényekre. Az utóbbiak közt ma már számos olyan növényvédő szer található, amely megfelel a kor követelményeinek, és a kártevők ellenségeit is kíméli. A készítmények bevethetőségéről és kockázatairól azonban célszerű érdeklődni az ezzel foglalkozó szaktanácsadóktól. Szerző: Tamasek Zoltán Közzététel ideje: , szerda, 10:30 A forrás webcíme: 6. oldal (összes: 6)

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

HELYZETKÉP A HAZAI ÜVEGHÁZI BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEMRÔL

HELYZETKÉP A HAZAI ÜVEGHÁZI BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEMRÔL NÖVÉNYVÉDELEM 42 (8), 2006 439 HELYZETKÉP A HAZAI ÜVEGHÁZI BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEMRÔL Budai Csaba 1, Hataláné Zsellér Ibolya 1, Forray Alfréd 2, Kajati István 3, Tüske Márton 4 és Zentai Ákos 5 1 Csongrád

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

Varga László

Varga László Új mikrobiológiai talajkezelési lehetőségek és termékfejlesztések az ökológiai 2017. 12. 09. termesztésben, misztériumok nélkül Varga László +36 30 928 6172 Mik a termelés kritikus pontjai? Időjárás Kártevők

Részletesebben

Biológiai növényvédelem tripszek ellen hajtatott paprikában

Biológiai növényvédelem tripszek ellen hajtatott paprikában Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Mez gazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézet Biológiai növényvédelem tripszek ellen hajtatott paprikában Készítette: Szilágyi

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédelmi célú készítmények/ Plant protection products used in organic farming

Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédelmi célú készítmények/ Plant protection products used in organic farming Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédelmi célú készítmények/ Plant protection products used in organic farming Készítmény név/ Plant protection product s name Hatóanyag neve/ Active substance

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme A dísznövények védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérő körülmények között, van szabadföldi,

Részletesebben

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel Az Európai Unió 2018-ra a növényvédőszer-hatóanyagok kétharmadát már felülvizsgálta az új, veszélyességi besorolás szerint. Soknak nem volt meg minden adata, amit a felülvizsgálat során megköveteltek,

Részletesebben

Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben

Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben Aktuális tapasztalatok, technológiai nehézségek és kihívások a növényvédelemben Dr. Ripka Géza MgSzH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Monor, 2012. Mezőgazdaság az új évezredben Oly

Részletesebben

Integrált növényvédelem a védett termesztésben. Bertáné Szabó Emese

Integrált növényvédelem a védett termesztésben. Bertáné Szabó Emese Integrált növényvédelem a védett termesztésben Bertáné Szabó Emese Az IPM minden kertészeti kultúrában intenzív technológiát feltételez A biológiailag kontrollált növényvédelem (IPM) Nem biológiai növényvédelem

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15

Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15 Teljes körű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Babarci Pincészet Győrújbarát, 2014. július. 15 LÉGTÉRTELÍTÉS Kőrös Tamás (20/551 4442) Szőlő növényvédelmi szaktanácsadó 2 A szőlőmolyok természetes

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. 08.24.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.08.31-ig. Sok helyen jelentősen hullik az alma. Egy része a hullásnak a melegtől van, más része

Részletesebben

Természetesen a Kwizdától

Természetesen a Kwizdától Természetesen a Kwizdától Csodálatos természet Gyilkosan jó megoldásaink vannak! BŐVÜLŐ ÉS MEGÚJULÓ KÍNÁLAT A KWIZDA AGRO HOZAMFOKOZÓ ANYAGOK PALETTÁJÁN! A kultúrnövényeinket támadó gombabetegségek ellen

Részletesebben

Paprika hírlevél december

Paprika hírlevél december Paprika hírlevél 2016. december the global specialist Tisztelt Paprikatermelő! Cégünk a Nunhems Hungary Kft. a Bayer vállalat részeként 2015-ben Magyarországon elindította TV paprika vetőmagjainak forgalmazását,

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Mikrobiológiai termésnövelő termékek. Velük természetes, hogy a termés egészséges

Mikrobiológiai termésnövelő termékek. Velük természetes, hogy a termés egészséges Mikrobiológiai termésnövelő termékek Velük természetes, hogy a termés egészséges Gyilkosan jó megoldásaink vannak! Bővülő és megújuló kínálat a Kwizda Agro hozamfokozó anyagok palettáján! A kultúrnövényeinket

Részletesebben

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.)

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) A vetésforgó összeállítása A vetésforgó tervezésekor a legfontosabb szempont a biológiai talajtermékenység megőrzése, és a kártevők felszaporodásának megakadályozása,

Részletesebben

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége

Árutőzsdei hírek. Pioneer sajtófigyelő. Időjáráselőrejelzés. Agrometeorológia. Ha segítségre, szaktanácsadásra van szüksége 2013.01.11. AKTUALITÁSOK Minden magnak csak egy esélye van! HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutőzsdei hírek Pioneer sajtófigyelő Időjáráselőrejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra

Részletesebben

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A biológiai növényvédelem a kártevők természetes ellenségeit használja fel védekezéshez. Szőlőskertünkben hasznos állatok egész sora él, amelyek a levéltetvek, a pajzstetvek, a takácsatkák és más kártevők

Részletesebben

Publikációs lista - References. Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English)

Publikációs lista - References. Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English) Publikációs lista - References Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English) 1. Szabó, Á., Molnár A., Győrfi J. and Pénzes B. 2009: New Data on the Mite Fauna of Hungary (Acari:

Részletesebben

Dinnye növényvédelme

Dinnye növényvédelme Dinnye növényvédelme VÍRUSOS BETEGSÉGEK: Görögdinnye mozaik vírus, Uborka mozaik vírus Cukkini sárgamozaik vírus Tünete:-komplexen jelentkezhetnek. -mozaikszerű foltosodás Életmód:- levéltetvekkel, és

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. április 18.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.04.18. 12:00-kor. Érvényes: 2013.04.25-ig. Várható frissítés: 2013.04.25. 12:00-kor.

Részletesebben

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon Dr. Németh Krisztina Tudományos főmunkatárs NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Állomás Kecskemét- Katonatelep Budapest 2016. december 02. Ökológiai

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.07.27-ig. A száraz időjárás ellenére a varasodás továbbra is újabb fertőzésekkel jelentkezik.

Részletesebben

Így védjük meg a karalábénkat

Így védjük meg a karalábénkat A vírusos betegségek közül a karalábémozaik a fiatal leveleken elsősorban az erek mentén világos- és sötétzöld mozaikos foltokat idéz elő. A karalábé gyűrűsfoltossága jeleként a leveleken sötétbarna gyűrűk

Részletesebben

A dohány növényvédelme

A dohány növényvédelme A dohány növényvédelme Kórokozók I. Vírusbetegségek : 1./ Dohánymozaik (Tobacco mosaic tobamovirus,tmv) 2./ Dohány érbarnulás (Potato Y potyvirus, PVY) 3./ Uborkamozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV)

Részletesebben

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló nyári növényvédelme Elengedhetetlen, hogy évi rendszerességgel elvégezzük az ágritkítást, a gyümölcsmúmiák eltávolítását, a törzs és a vezérágak kérgének kaparását, valamint a hullott leveleken telelő károsítók esetében a

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2942 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Modern, szermaradék mentes növényvédelem zöldségtermesztésben

Modern, szermaradék mentes növényvédelem zöldségtermesztésben Modern, szermaradék mentes növényvédelem zöldségtermesztésben 2017 Tartalom PREV-B2 3 Naturalis 4 NeemAzal T/S 5 DiPel DF 6 Novodor FC 7 Nematop 8 Nemacel 8 Nemastar 8 Trichoplus 9 Isotrap -IT400 10 Isolure

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: 1. A hatóanyag gyártója: Bayer CropScience AG., Németország.

HATÁROZAT-ot: 1. A hatóanyag gyártója: Bayer CropScience AG., Németország. ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Tót Erika TÁRGY: KOHINOR 200 SL rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 2934/2005. OLDALAK SZÁMA: 5 A Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. április 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.04.27. 12:00-kor. Érvényes: 2017.05.04-ig. Várható frissítés: 2017.05.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Súlyosabb lisztharmatfertőzés fürtön

Súlyosabb lisztharmatfertőzés fürtön Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.07.11.) A korai szőlőfajták zsendülnek. Az ültetvényekben találkozhatunk a napégés tünetével a bogyókon. Túlzott zöldmunka esetén a fürtök a napra kerülnek, a bogyók

Részletesebben

V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k. Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com

V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k. Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com V i r á g v e t ô m a g o k é s p a l á n t á k Syngenta Seeds Kft. 1123 Budapest, Alkotás utca 41. www.sg-flowers.com Területi képviselôink: Szerdahelyi Vilmos (Budapest, Dunántúl) Tel: 20/956-0042 Iványosi-Szabó

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.19.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.19. 12:00-kor. Érvényes: 2014.06.26-ig. Várható frissítés: 2014.06.26. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére

Avaunt 150 EC. rovarölő szer. Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen. A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére Avaunt 150 EC rovarölő szer Új, hatékony megoldás a repcefénybogár ellen A káposztarepce, olajretek és a mustár védelmére az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve A repcefénybogár elleni

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Kulcsszavak: paprika (Capsicum annuum L.), palánta, kőgyapot, vírusvektor, Actara SC

Kulcsszavak: paprika (Capsicum annuum L.), palánta, kőgyapot, vírusvektor, Actara SC Paprika (Capsicum annuum L.) palánta fejlődésének vizsgálata vírusvektorral szennyezett kőgyapot közegen Examination of the development of pepper (Capsicum annuum L.) seedling with virus vector on rock

Részletesebben

DuPont Coragen. megoldás a kukorica védelmére

DuPont Coragen. megoldás a kukorica védelmére DuPont megoldás a kukorica védelmére A kukoricamoly kártétele és a mikotoxinok megjelenésének kockázata minden kukoricatermesztő félelme. Ismert tény, hogy a kukoricamoly károkozása súlyosan csökkentheti

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

Aktualitások a növényvédelemben

Aktualitások a növényvédelemben Aktualitások a növényvédelemben Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Agromulti Kereskedőház Kft. Bugyi, 2019. 01.14. Aktuális teendők Fás részeken is áttelelnek: Lisztharmatok

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme Hajtatott paradicsomban talajlakó gombák ellen talajfertôtlenítést Previcurral végezhetünk. 1 m 3 talajhoz 0,3-0,4 liter Previcurt 20 liter vízben

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.05.07.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.05.07. 12:00-kor. Érvényes: 2015.05.14-ig. Várható frissítés: 2015.05.14. 12:00-kor. Az elmúlt hét időjárása

Részletesebben

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G A paprika védelme Rovarkártevôk elleni védelem Egyes károkozók jelentôsége más a szabadföldön és más a zárt termesztô rendszerben. Mindkét esetben nagy jelentôségû a talajfertôtlenítés, de míg a szabadföldön

Részletesebben

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme 1. kép A mogyoró lisztharmata a faj közismert betegsége, de súlyos károkat csak esetenként okoz. A betegség következtében a leveleken szürkésfehér penészgyep képződik (1. kép). Augusztus közepére, végére

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében

Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő. védelmében Széles spektrumú rovarölő szer a szőlő védelmében Rovarölő szer molyok és kabócák ellen A Luzindo egy új, széles spektrumú, hosszú tartamhatású rovarölő szer lepkefélék és egyéb szúró-szívó szájszervű

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben

Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédelmi célú készítmények

Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédelmi célú készítmények Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédelmi célú készítmények Készítmény név Hatóanyag neve Engedélyokirat Actirob B Növényi olajok/repceolaj 2015.12.31. Agrokén etoxilált zsíralkohol 2017.11.30.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. augusztus 1.) Kiadva: 2013.08.01. 12:00-kor. Érvényes: 2013.08.08-ig. Várható frissítés: 2013.08.08. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Pannonhalmi borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés a szőlőtermesztői számára 2018.08.21-től 08. 30 ig Fenológia: érés szüret körül 1 Merlo Időjárás(08.12 08. 21.) Folyamatosan kánikula volt, csapadék nélkül. A napi átlagos

Részletesebben

Növényvédelmi felhívás Zala megye,

Növényvédelmi felhívás Zala megye, Növényvédelmi felhívás Zala megye, 2017.06.26. A szélsőséges időjárási események az idei évben is komoly megpróbáltatás elé állítanak bennünket. Az elmúlt hetek szélsőségesen száraz, meleg időjárása szinte

Részletesebben

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat A levélszélbarnulás élettani betegség. Akkor fordul elő, ha a párás, borús időt hirtelen napsütés és meleg váltja fel. Ilyenkor a levelek szélén 2-5 mm-es, sötétbarna színű rothadás látható. Előfordul,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. június 27.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.06.27. 12:00-kor. Érvényes: 2013.07.04-ig. Várható frissítés: 2013.07.04. 12:00-kor.

Részletesebben

Vége a bújócskának! További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Borbély Béla, 20/519-2741

Vége a bújócskának! További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Borbély Béla, 20/519-2741 További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Simon Zoltán, 30/468-9858

Részletesebben

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu Az atkák átka Az atkák átka. www.syngenta.hu Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! A sikeres védelem nehézségei Vertimec 1,8 EC A zöldség, a virághajtatás,

Részletesebben

TECHNOLÓGIA A HAJTATOTT PAPRIKA NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIÁJA BETEGSÉGEK

TECHNOLÓGIA A HAJTATOTT PAPRIKA NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIÁJA BETEGSÉGEK 204 NÖVÉNYVÉDELEM 2018, 79 (54): 5. TECHNOLÓGIA A HAJTATOTT PAPRIKA NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIÁJA Kerek Máté 1 és Birkás Zita 2 1 Monsanto Hungária Kft., 1133 Budapest, Váci út 96 98. 2 Szent István Egyetem,

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

XXI. századi megoldások a gyümölcsösök növényvédelmében

XXI. századi megoldások a gyümölcsösök növényvédelmében XXI. századi megoldások a gyümölcsösök növényvédelmében 2017 Tartalom PREV-B2 TM 3 WETCIT 4 Isomate -Isonet 5 Madex 6 DiPel DF 7 NeemAzal T/S 8 Typhlodromus pyriragadozóatka 9 A Biocont filozófiája ABiocontMagyarországKft.2002-benalakultazzalacéllal,

Részletesebben

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info.

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info.

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 06. 01. - 2014. 06.15. között Fenológiai adatok: őszi búza: viaszérés őszi árpa: érés aratás kezdete triticale: viaszérés őszi káposztarepce:

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény - élet Minden itt kezdődik AGRO.bio Hungary Mikrobiológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság minden területén Egészséges növekedés termés BactoFil 1500 hektár megfelelő termőtalaj

Részletesebben

Uborka növényvédelme. I. Az uborka betegségei. II. Az uborka kártevői. III. Az uborka gyomírtása

Uborka növényvédelme. I. Az uborka betegségei. II. Az uborka kártevői. III. Az uborka gyomírtása Uborka növényvédelme I. Az uborka betegségei II. Az uborka kártevői III. Az uborka gyomírtása 40 családba tartozó növényeken Uborkamozaik Tünetek: - A levélen mozaikfoltok és apró nekrózisok. - A levelek

Részletesebben

Növénykórtan. Növényt megbetegítő gombák V. Konídiumos vagy mitospórás gombák Deuteromycetes (Mitosporic fungi) Növénykórtan 5 - Mikológia 5 1

Növénykórtan. Növényt megbetegítő gombák V. Konídiumos vagy mitospórás gombák Deuteromycetes (Mitosporic fungi) Növénykórtan 5 - Mikológia 5 1 Növénykórtan Növényt megbetegítő gombák V. Konídiumos vagy mitospórás gombák Deuteromycetes (Mitosporic fungi) Növénykórtan 5 - Mikológia 5 1 Konídiumos gombák (Deuteromycota) Ivaros szaporító képleteket

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.06.26.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2014.06.26. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.03-ig. Várható frissítés: 2014.07.03. 12:00-kor. Fenológiai fázis:

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme 2015 Zöldségfélék növényvédelme A palántaneveléstôl egészen a termés tárolásáig védeni kell termesztett zöldségnövényeinket a kártevôk és kórokozók ellen. Az esztétikai szempontokon

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Készítette: Vajda Péter

Készítette: Vajda Péter Készítette: Vajda Péter A Salvia nemzetséghez csaknem 1000 faj tartozik, de egyik sem hasonló a "látnokzsályához", a Salvia divinorumhoz. Ahogy a hivatalos magyar neve sugallja ("jósmenta", "látnokzsálya"),

Részletesebben

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Keressünk jó termőhelyet a mandulának Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger

Részletesebben

Rizoktónia. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye.

Rizoktónia. Velünk kezdõdik. www.kws.hu. A narancs a KWS egyik védjegye. Rizoktónia www.kws.hu A narancs a KWS egyik védjegye. Velünk kezdõdik. Tartalomjegyzék Szakkifejezések...4 Rhizoctonia solani...6 Származása, története, elterjedése, gazdasági jelentôsége...7 Tünetei...12

Részletesebben

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu Az atkák átka Az atkák átka. www.syngenta.hu 1 Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! A sikeres védelem nehézségei Vertimec A zöldség, a virághajtatás,

Részletesebben

A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében. Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató

A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében. Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató A precíziós gazdálkodási szemlélet és eszköztár a jövő növényvédelmében Hadászi László fejlesztési- és szaktanácsadási igazgató Hagyományos növényvédelem Túlértékeli a vegyszert, egyoldalúan. Precíziós

Részletesebben

A szabadföldi paprika integrált védelme

A szabadföldi paprika integrált védelme Kiemelte, hogy a növényházi védekezési stratégiát meghatározó polifág, melegigényes kártevők a nyugati virágtripsz és a takácsatka szabadföldön csak érintőlegesek, a fonálféreg pedig jóformán ismeretlen,

Részletesebben

Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser. Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben

Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser. Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben A zöldborsó jelentősége Táplálkozás szempontjából Termesztés szempontjából Táplálkozás szempontjából (USDA adatai

Részletesebben

kontakt rovaröl szer hatóanyaga: spirodiclofen a kártev k minden fejl dési stádiumában hatékony (tojástól a kifejlett alakig)

kontakt rovaröl szer hatóanyaga: spirodiclofen a kártev k minden fejl dési stádiumában hatékony (tojástól a kifejlett alakig) kontakt rovaröl szer hatóanyaga: spirodiclofen a kártev k minden fejl dési stádiumában hatékony (tojástól a kifejlett alakig) köt dik a levelek viaszrétegéhez, jó es állóságú széles hatásspektrum, az id

Részletesebben

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1537 Budapest, Pf. 407 Telefon: +36 (1) 3091000 ppp.registration@ @nebih.gov.hu

Részletesebben

Publikációs lista - References. Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English)

Publikációs lista - References. Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English) Publikációs lista - References Referált nemzetközi folyóiratok Publications: peer reviewed (English) 1. Szabó Á, Molnár A, Győrfi J, Pénzes B (2009) New Data on the Mite Fauna of Hungary (Acari: Mesostigmata).

Részletesebben

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben 1. oldal (összes: 8) 2. oldal (összes: 8) A lisztharmat akár 100 százalékos termésveszteséget is okozhat. Hazánkban a szőlő egyik leggyakoribb, járványos betegsége a lisztharmat, amely 2018-ban is általánosan

Részletesebben

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet

A napraforgó betegségei. gei. Fotó: internet A napraforgó betegségei gei 1 Napraforgó peronoszpóra Plasmopara halstedii A napraforgó egyik legveszedelmesebb betegsége. Korábban a fogékony fajtákon jelentős terméskiesést okozott. Ma a kereskedelemben

Részletesebben

Zöldségfélék. növényvédelme

Zöldségfélék. növényvédelme Zöldségfélék növényvédelme 2013 Zöldségfélék növényvédelme A palántaneveléstôl egészen a termés tárolásáig védeni kell termesztett zöldségnövényeinket a kártevôk és kórokozók ellen. Az esztétikai szempontokon

Részletesebben

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs.

Ideális hőmérséklet 10 20 C, a megcélzott kártevő legintenzívebb táplálkozási időszaka előtt, lehetőleg délelőtt. Hatásnövelő körülmény nincs. . Általános Név Formuláció Hatóanyag FENDONA 10 EC Emulzióképző koncentrátum (SC) 100 g/l alfametrin Hatás A Fendona 10 EC kontakt és gyomorméreg; rágó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen hatékony.

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. május 15.) Kiadva: 2014.05.15. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.22-ig. Várható frissítés: 2014.05.22. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( )

Szőlő növényvédelmi előrejelzés ( ) Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2019.05.22.) A melegebb napok hatására most felgyorsult a szőlő fejlődése. Azonban az elmúlt héten lassú, vontatott növekedés volt a jellemző. A szőlő jelenleg 10 nappal

Részletesebben

Voliam Targo. Voliam Targo. Rovarölő szer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta ( Fõoldal > Voliam Targo

Voliam Targo. Voliam Targo. Rovarölő szer. Növényvédő szer. Magyarország Published on Syngenta (  Fõoldal > Voliam Targo Magyarország Published on Syngenta (https://www.syngenta.hu) Fõoldal > Voliam Targo Voliam Targo Voliam Targo módosítás: 2019.07.05. Rovarölő szer Növényvédő szer Munkaegészségügyi : 0 nap Kiszerelés:

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 07. 15. - 2014. 07.31. között Időjárás 2014 július második felében tovább folytatódott a változékony, csapadékos időjárás. A menetrendszerűen

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 05. 15. - 2014. 05.31. között Időjárás 2014. május második felének időjárása változékony volt, alapvetően átlagos csapadékkal és átlag alatti

Részletesebben

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen, teljes

Részletesebben

Envira rovarirtó permet

Envira rovarirtó permet Envira rovarirtó permet Háztartási célra széles körben használható rovarirtó, amely: - egyedülálló kettős hatóanyagú - színtelen - szagtalan - nem hagy foltot - egyszerűen használható - hajtógáz nélküli

Részletesebben

Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet július. 09

Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet július. 09 ISONET L PLUS Teljeskörű lehetőségek a növényegészség megőrzésében Neszmély, Szöllősi Pincészet 2014. július. 09 Kőrös Tamás (20/551 4442) Szőlő növényvédelmi szaktanácsadó 2 A szőlő molykártevői mennyiségi

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 2.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.02. 12:00-kor. Érvényes: 2013.05.09-ig. Várható frissítés: 2013.05.09. 12:00-kor.

Részletesebben