1995. évi CXVII. SZÁMÚ A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1995. évi CXVII. SZÁMÚ A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY"

Átírás

1 1995. évi CXVII. SZÁMÚ A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI 2019-re Készítette:Szalainé Somogyi Valéria

2 Adó mértéke változatlan Összevontan adózó és elkülönülten adózó jövedelmekre is 15%, vállalkozói adóalap után 9%. Családi kedvezmény kedvezményezett eltartottanként jogosultsági hónaponként Változott kettő eltartott esetén Ft, azaz Ft Változatlan egy eltartott esetén Ft, azaz Ft három vagy több eltartott es Ft, azaz Ft 29/A.

3 Családi kedvezmény A családi kedvezményre ha egy magánszemély jogosult, akkor megosztható. Megosztásnál feltétel volt eddig, hogy gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékot ne vegye igénybe a magánszemély. Ezentúl, ha a családok támogatásáról szóló évi LXXXIV. törvény 12. (3) alapján kapja az egyedülálló családi pótlékot, tehát ez alapján kell egyedül állónak tekinteni megoszthatja a családi kedvezményt. 29/B.

4 Családi kedvezmény Azt a szülőt, aki saját maga, akinek házastársa, vagy élettársa - tanuló köznevelési intézményben, felsőoktatásban első oklevelet szerző, jövedelme nincs - megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül és más jövedelme nincs - öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és jövedelme nincs - öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem a haladja meg a nyugellátás, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék és nincs más jövedelme - időskorúak járadékában, rokkantsági járadékban, hadigondozási járadékban részesül egyéb jövedelme nincs - vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül egyedülállónak kell tekinteni a családi pótlék megállapításnál

5 Adóbevallási tervezet Az egyéni vállalkozónak is készít bevallási tervezetet a NAV adóévet követő február hó utolsó napjáig beérkezett adatok alapján. /Őstermelőknek és áfa köteles tevékenységet folytató magányszemélyeknek már ban is készített bevallási tervezetet.) Az egyéni vállalkozó a tervezet javításával, kiegészítésével, vagy adóhatósági közreműködés nélküli bevallással teljesítheti kötelezettségét. 12/B. Egyéni vállalkozók számára is adóévet követő május 20. a bevallási határidő.

6 Adóbevallási tervezet Bevallási tervezet kiegészítésével is teljesítheti bevallási kötelezettségét a magánszemély, ha a kamatjövedelem, az osztalék, az árfolyamnyereség nem szerepelt a bevallástervezetben már a 2018-ra vonatkozóan is. 65. (2), 66. (3), 67. (5) Ha a magánszemély külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződést, szintén kiegészítheti, javíthatja a tervezetet. Nem kell önállóan készített bevallást benyújtania. 44/C. (11)

7 Költségek fedezetére vagy fejlesztési célra adott támogatás Jogszabály, vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján adott támogatás. Nemcsak az elszámolási kötelezettség mellett kapott támogatás, a tevékenység megvalósulásának ellenőrzését követően kapott támogatás is idetartozik. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott, a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához, gazdaságalapításához nyújtott támogatás is idesorolandó. Ezek kereteit pályázati felhívások határozzák meg jan. 1-től folyósított támogatásokra alkalmazható.

8 Értékpapír KKT- ben, BT-ben fennálló részesedés, a Kft üzletrésze, a szövetkezeti részesedés mellett az olyan vagyoni hozzájárulás is értékpapír, amely tagsági jogviszonyt keletkeztet, különösen az ügyvédi iroda alapításakor szolgáltatott vagyon Állandó lakóhely A belföldi illetőségű magánszemély fogalom kiegészül az állandó lakóhely meghatározásával: olyan lakóhely, ahol a magánszemély tartós ott lakásra rendezkedett be és ténylegesen ott lakik. Nem változik a lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. /Az Adóeljárási törvény nem használja az állandó lakóhely fogalmát, csak a lakóhelyet./ től 3..2.

9 Jövedelemszerzés helye A honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott magánszemély által e jogviszonyára tekintettel megszerzett jövedelmének helye a munkáltató illetősége szerinti állam

10 Ingatlan bérbeadása A bevétellel szemben költségeket számol el a bérbeadó vagy levonja a 10 %-os költséghányadot. Az önálló tevékenység bevételének része a költségtérítésként kapott összeg. Kivétel lesz a bérbeadás. A közüzemi szolgáltató számlája a bérbeadó nevére szól vagy átíratják a mérőórákat közüzemi szolgáltatóknál, ekkor a bérbevevő fizet a szolgáltatóknál.

11 Ingatlan bérbeadása Amennyiben a számla a bérbe adó nevére szólt, költségként is szerepeltették a közüzemi díjat, valamennyi önálló tevékenység végzése esetén a tételes költségelszámolást kellett alkalmazni. Kiegészült a bevétel megállapítására vonatkozó rendelkezés Ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak (így különösen a közüzemi szolgáltatásnak) a bérbeadó által a bérbevevőre az igénybe vétellel arányosan áthárított díja. 17. (3a)

12 Ingatlan bérbeadása Bővül az esetek köre, amikor kifizetőnek nem kell adóelőleget levonni Amennyiben a bérbeadó nyilatkozik, hogy a bérbeadásból származó jövedelem megállapításánál figyelembe kívánja venni a más településen 90 napot meghaladóan bérbe vett lakás bérleti díját, nem kell az adóelőleget megállapítani. 46. (4)

13 Adóelőleg-nyilatkozat elektronikus úton 2020-tól 2020 január 1-től azok a magánszemélyek, akiknek van ügyfélkapujuk, online felületen is kitölthetik az adóelőleg nyilatkozataikat, melyeket az adóhatóság elektronikus úton továbbít a munkáltató, kifizető felé. Ha a magánszemély írásban és elektronikus felületen is nyilatkozik, az írásban átadott nyilatkozatot kell figyelembe venni. 48. (1)

14 Adóelőleg-nyilatkozat elektronikus úton 2020-tól A családi kedvezmény év közben történő közös igénybevételéhez és az első házasok kedvezményének közös igénybevételéhez az szükséges, hogy az adóelőleg-nyilatkozat megfelelően legyen kitöltve. A közös érvényesítésre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozat kitöltésére vonatkozó pontosító szabályokat 2020-tól kell alkalmazni, hogy meglegyen elektronikus úton is a lehetőség a közös nyilatkozattételre. Tartalmazni kell az adóelőleg-nyilatkozatnak a közös érvényesítésre vonatkozó döntést a házastárs neve, adóazonosítója mellett. 48. (3)-(3a)

15 Adóelőleg megállapítása 2020-tól A közterhek összegét csökkentő kedvezmény összegét a kifizető elsőként a tevékenység ellenértékeként juttatott jövedelemmel, a jövedelmet terhelő adóelőleggel, járulékkal szemben érvényesítheti. Az összevont adóalapba tartozó, de nem a tevékenység ellenértékének minősülő juttatásokat, ideértve a béren felül adott juttatásokat, ezt követően kell figyelembe venni. 48. (6)

16 Őstermelő Tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő az igazolt költségein felül a bevétel 40 %-át kistermelői költségátalány címén igazolás nélkül elszámolhatja. Ezen túl a költségek igazolására alkalmas bizonylat a számla mellett az egyéb bizonylat is, pld. a bérről szóló bizonylat. Ennek alkalmazása évében veszteség nem számolható el továbbra sem. 22. (6)

17 Nemleges nyilatkozat Őstermelő 4 millió Ft-nál nem több éves bevétel esetén nyilatkozhat, hogy nem volt jövedelme. Feltéve, ha rendelkezik a bevétel 20 %-át kitevő összegben a tevékenységével összefüggésben felmerült elismert kiadás igazolására számlákkal, más bizonylatokkal. Eddig csak a számlák alapján igazolt összeg tartozhatott a 20 %-ba. Alkalmazás évében az elhatárolt veszteség 20 %-át elszámoltnak kell tekinteni az értékcsökkenéssel együtt ezek után is. 78/A. (4)

18 Őstermelő A 6. sz. melléklet II. Mezőgazdasági őstermelői termékek és tevékenységek részben található A) Állat, állati termékek B) Növény, növényi termékek Vámtarifaszámai frissülnek.

19 Tárgyi eszközök költségként történő elszámolása A kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzésére, előállítására fordított kiadás a felmerülés évében elszámolható, ha annak egyedi értéke nem haladja meg a Ft-ot. Az összeghatár emelkedése az önálló tevékenységet folytató magánszemélyekre, és az egyéni vállalkozókra is vonatkozik. 3.m.I m.I.2.

20 Önálló tevékenységet végzők nem vehetik figyelembe költségként a munkaerő-piaci járulékot A jövedelem megállapításakor költségként figyelembe nem vehető kiadások között csak a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék volt külön megnevezve a társadalombiztosítással kapcsolatos felsorolásban. 3.sz. m. V.8.

21 Egyéni vállalkozó napi díja Gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemélynek igazolás nélkül már eddig is adható volt napidíj átalány akkor is, ha a fuvarozást saját szállítókapacitással végezték. Külföldre utazás esetén 60 euró/nap, belföldi utazás esetén 3000 Ft /nap. Az egyéni vállalkozók idáig költségként csak bérfuvarozás esetén számolhatták el a napidíjat. Változás, hogy az egyéni vállalkozó is elszámolhatja költségként a belföldi és külföldi kiküldetési díjat saját számlás áruszállítás és személyszállítás esetén is. 11. m. I.19.

22 Adóköteles biztosítási díj magánszemélyre kötött biztosítási szerződés alapján más személy által fizetett díj. Csoportos biztosítás esetén A magánszemélyre arányosan jutó rész lesz a jogviszony szerinti jövedelem. Amennyiben arányosítással sem állapítható meg a magánszemélyre jutó összeg, egyes meghatározott juttatásként adóköteles a csoportos biztosítás díja

23 Nem szerez bevételt a magányszemély a díjfizetés időpontjában, ha a biztosító teljesítésére a díjat fizető jogosult. Ha a kockázati biztosítás kedvezményezettje nem a díjat fizető más személy, akkor a megtakarítási díj összegéig nem szerez bevételt a magánszemély, feltéve, hogy a megtakarítási díj után a díjat fizető jogosult a teljesítésre 7. (1a)

24 Összeghatár nélkül adómentes A díj kockázati biztosításként adóköteles, így a balesetés betegségbiztosítás alapján nyújtott jövedelmet pótló szolgáltatás adómentes teljes egészében ban kezdődő biztosítási év 1.sz.m.6. Az adóköteles díjú személybiztosításokra és kockázati biztosításokra vonatkozó szabályokat december 31-ig alkalmazni kell a 2018-ban kezdődő biztosítási évre. 95. (5)-(6)

25 Önkéntes kölcsönös A munkáltató által utalt adomány nem egyéb jövedelem biztosítópénztárba utalás hozzájárulással együtt munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül. 28. (1)fb) A bevétel bérként elszámolandó Bérként kell tehát számfejteni az adományt és a hozzájárulást, kifizető vonja le a közterheket. Bevétel megszerzésének időpontja 9. (3b) A magánszemély javára vagy érdekében teljesített kiadás esetében, ideértve az önkénes kölcsönös biztosítópénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulást, adományt, a kiadás teljesítésének napja. 9. (2)f)

26 A magánszemély rendelkezhet az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba az általa befizetett összeg, a tag javára más személy által befizetett összeg, az adóévben megszerzett egyéb jövedelemnek minősülő összeg 20 % - áról. Eddig a magánszemély által fizetett és az egyéb jövedelemként kapott összeg 20 %-a szerepelt a törvényben. 44/A. (1)

27 Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások közterhe Juttatás Béren kívüli juttatás Alap a juttatás értéke Egyes meghatározott juttatás a juttatás értéke x 1,18 SZJA mértéke Szocho mértéke Béren kívüli juttatás 15 % 19,5 % Egyes meghatározott juttatás 15 % 19,5 % Összes közteher Béren kívüli juttatás 34,5 % Egyes meghatározott juttatás 40,71 %

28 Béren kívüli juttatás és egyes meghatározott juttatás szempontjából munkáltató: a társas vállalkozás is munkavállaló: a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is 71. (5)

29 Munkáltató által adható béren kívüli juttatások A Széchenyi Pihenő Kártya - szálláshely alszámlájára utalt legfeljebb évi Ft - vendéglátás alszámlájára utalt legfeljebb évi Ft - szabadidő alszámlájára utalt legfeljebb évi Ft Készpénz formájában nem adható béren kívüli juttatás. 71. (1)

30 Béren kívüli juttatások éves rekreációs keretösszege változatlan Költségvetési szerv munkáltató esetében évi Ft Egyéb munkáltatók esetében évi Ft Az adóévben a munkaviszonyban, társas vállalkozói jogviszonyban töltött napokkal arányos összeg /kivéve haláleset, ebben az esetben az éves összeg a teljes keretösszeg/. 70. (8)

31 Béren kívüli juttatást adhat a munkáltatón kívül A szakszervezet személyenként a minimálbér összegéig üdülési szolgáltatásként a tagoknak, azok közeli hozzátartozóinak A szövetkezet a tagja részére nem pénzben juttatott jövedelem együttes értékéből a minimálbér havi összegének 50 % - át meg nem haladó részben 71. (2)

32 Egyes meghatározott juttatások - A SZÉP kártyára adott juttatások értékhatárt meghaladó része Ft, Ft, Ft fölötti részek. - A SZÉP kártyára adott juttatások egyedi értékhatárokat meg nem haladó összegének rekreációs keretösszeget meghaladó része Ft fölötti, Ft fölötti rész. pld. Vendéglátásra Ft-ot adunk, akkor Ft a keretösszeget meghaladó összeg, a rekreációs keretnél már csak Ft-tal számolunk 70. (7)

33 Egyes meghatározott juttatások - Hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés, vagy más szolgáltatás révén juttatott adóköteles jövedelem /nem bevétel utazási jegy árában az étkezés, szállás árában a reggeli/. - Telefonszolgáltatás magáncélú használata címén meghatározott adóköteles jövedelem. - Önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba célzott szolgáltatásként befizetett összeg. 70.

34 Egyes meghatározott juttatások - Évi egy alkalommal csekély értékű ajándék. - Ingyenes, vagy kedvezményes termék, szolgáltatás révén adóköteles bevétel, melynek igénybe vételére több magánszemély jogosult, a kifizető nem képes megállapítani, hogy egy magánszemély mennyi jövedelmet szerzett. - Több magánszemély részére ingyenes, vagy kedvezményes rendezvénnyel összefüggésben a kifizető által viselt költség, minimálbér 25 %-át meg nem haladó értékű, a rendezvényen adott ajándéktárgy is idetartozik. 70.

35 Egyes meghatározott juttatások - Szakképző iskolai tanuló, szakmai gyakorlatos hallgató, duális képzésben hallgatói munkaszerződés alapján résztvevő hallgató részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen, kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás. - Reprezentáció, üzleti ajándék. (Tevékenységgel összefüggő rendezvény, esemény keretében vendéglátás, rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatás. Tevékenységgel összefüggő kapcsolat keretében adott ajándék.) - Nem adómentes reklám célú juttatás.

36 Jogviszonyra tekintettel adott juttatásként Juttatások, melyek adó és járulékköteles a béren kívüli juttatások közül január 1-től kikerültek 2017-ben és 2018-ban egyes meghatározott juttatásként adhatók voltak január 1-től nem egyes meghatározott juttatások Iskolakezd. támogatás, Helyi utazási bérlet, Erzsébet utalvány, Önkéntes Kölcs. Bizt. pénzt.ba bef.munk.hozz.

37 Megszűnik az adómentesség - Munkáltatói lakáscélú támogatás - Mobilitási célú lakhatási támogatás - Kockázati biztosítás más által fizetett díja - Diákhitel törlesztéshez adható munkált. jutt.

38 Adómentesen adható Legfeljebb a minimálbérig külön-külön Sportrendezvényre belépő, bérlet juttatása Kult.szolg.ra belépő, bérlet Utalvány formájában nem adhatók, nem visszaválthatók. 1.sz.m.8.28.a-b Egyszerűbben adható adómentesen Bölcsődei, óvodai szolgáltatás, bölcsődei, óvodai ellátás adómentes, ideértve azt az esetet is, ha a kifizető a térítési díjat a magánszemély nevére kiállított számla alapján téríti meg. 1.sz.m.8.6.c

39 Nem kell kamatkedvezményt figyelembe venni ha a folyósítást megelőző négy évben folyósított összegekkel együtt a 10 millió forint összeget meg nem haladó a hitel, melyet munkáltató a munkavállalónak, vagy önkormányzat a magányszemélynek nyújt. Építéshez, építtetéshez, vásárláshoz bővítéshez, korszerűsítéshez, akadálymentesítéshez, ezekhez felvett hitel visszafizetéséhez lehet így adni (f) Méltányolható lakásigény fogalma hatályon kívül van helyezve.

40 Továbbra is adómentes a szolgálati lakásban, munkásszálláson ingyenesen vagy kedvezményesen történő elhelyezés Változatlan feltétel, hogy a magánszemély munkaviszonyban álljon. Eddig akkor volt adómentes, ha nem volt lakóhely a településen, ahol a munkahely volt. Ezen túl akkor adómentes ha a magánszemély nem rendelkezik lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 %-ot meghaladó tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával az adott településen, ahol a munkahely van. 1.sz.m.8.6.f.

41 Egyéb adómentes jövedelem Változatlanul adómentes az erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése fejében, vagy az erdőnek minősülő földön folytatott társult erdőgazdálkodási tevékenységre tekintettel a tulajdonos vagy haszonélvező által megszerzett jövedelem, ha az időtartam eléri az öt évet. Pontosítás, hogy a használatba adásra vagy a társult erdőgazdálkodásra kötött megállapodás alapján határozatlan időre szóló megállapodás esetén a jogosultnak az erdőnek minősülő föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság részére kell kiegészítő nyilatkozatot küldeni től 1.sz.m

42 Egyéb adómentes juttatások Nemzeti felsőoktatási törvény szerint adott hallgatói juttatások adómentesek. Lehetőség van az adómentes juttatásra részidős és távoktatásban megvalósuló képzésben részt vevő, doktori képzésben részt vevő tanuló esetében is. Nemcsak a nappali képzésben résztvevőknek adómentes a gyakorlati képzés idejére, duális képzés esetén az elméleti és gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás a minimálbér összegéig. 1.sz.m

43 Egyéb adómentes juttatások Köznevelési vagy felsőoktatási intézmény által működési körében meghirdetett rendezvény keretében nyújtott szolgáltatás, a rendezvény költségének 10 százalékáig a vendéglátás adómentes. Akkor is adómentes, ha a tanulókon, hallgatókon, oktatókon tanárokon kívül más személy is részt vesz. 1.sz. m.8.43.

44 Egyéb adómentes juttatások Adómentes a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjából visszatérített összeg július 1-től 1.sz. m A támogatásra jogosult: aki a 20. életévét legkésőbb a vizsganapján tölti be. Támogatás mértéke: KRESZ-tanfolyam és vizsga díja, legfeljebb Ft. Igényelbíráló szerv: Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

45 KATA változások 2019-re

46 Bevallási határidő nem változik Adóévet követő február 25-ig teszi meg nyilatkozatát a bevételekről a kisadózó. Az esetleges százalékos mértékű adó bevallási és befizetési határidő szintén február 25. marad. 11. Költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás A vonatkozó rendelkezés az SZJA törvényben ismertetettekkel egyezően változott, január 1-től folyósított bevételekre lehet alkalmazni szintén

47 Nem bevétel A nem kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítésekor kapott bevétel. Ha a kisadózó olyan ingatlant, vagyoni értékű jogot, ingó vagyontárgyat értékesít, melyet nem kizárólag üzemi célra használt, a személyi jövedelemadó törvény megfelelő XI. fejezetének a paragrafusait kell alkalmazni. Az értékesítésből származó jövedelmet a személyi jövedelemadó bevallásban kell szerepeltetni g)

48 Kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak Amelyeket kizárólag a tevékenységével kapcsolatban használ, más célra részben sem használ az adózó. Nem üzemi célú a lakás egyik helyisége, mely irodaként működik. Nem minősül kizárólag üzemi célúnak a személygépkocsi

49 Nem főállású a kisadózó Aki középfokú, vagy felsőfokú intézményben nappali rendszerű oktatásban folytat tanulmányokat. Változás, hogy arra az esetre is vonatkozik, ha tanulmányait szünetelteti a kisadózó, de ez esetben nem töltötte be a 25. életévét i)

50 KATA alanyiság választása A kisadózó nem választhatja az adóalanyiságot, ha adószámát az adóhatóság a bejelentés évében, vagy azt megelőző 12 hónapban törölte. Az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra az adóalanyiság ismételten nem választható. Ehhez, a 2017-ben megváltozott szabályhoz igazodott a módosítás. Pld júliusában megszűnt az alanyiság, legközelebb 2020-ra választható decemberében. Nem választhatja a KATÁT 4. (3) Aki a bejelentés megtételekor végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll. 4. (4a)

51 Átalakulással létrejött társaságok Átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejött BT és KKT tevékenységet év közben kezdő vállalkozásnak minősül. A tevékenységet év közben kezdő vállalkozás a nyilvántartásba vétel napjával, ha korábban van, a létesítő okirat ellenjegyzésének napjával jön létre. Ezzel megoldódik, hogy a hónap közben átalakulással létrejött társaságoknak kezdő időponttól lehessen KATÁ-t választani. 4. (2)

52 Szünetelés Szünetel a főállású kisadózó biztosítása abban a hónapban, melyben a szünetelés alapján nem kell megfizetni a tételes adót. Kivéve ha a kisadózó az adott hónapban tevékenységet végez és erre tekintettel megfizeti a tételes adót. 10. (1a)

53 Nem kell az adózónak igazolnia A Ft-ot meghaladó összegű adótartozásnak az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig történő megfizetését az adózónak nem kell igazolnia. a NAV a nyilvántartásából állapítja meg, hogy teljesítve van a kötelezettség /2018.július 26./ 5. (1)j)

54 Megszűnés időpontja mulasztási bírság esetén A mulasztási bírságot megállapító határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával szűnt meg az adóalanyiság tól az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napján szűnik meg az adóalanyiság. /2018.július 26-tól/ 5. (1)h

55 Osztalék utáni adót kiváltó adó alapja A KATA alanyiság létrejöttét megelőző üzleti év beszámolójához kapcsolódó mérlegben nem szereplő jóváhagyott osztalékot az osztalék utáni adót kiváltó adó alapjának kiszámításakor figyelembe kell venni augusztus 25-től. /2018.aug.25-től/ 26. (2) Az osztalék utáni adót kiváltó adó második és harmadik részlete megfizetésének határideje május 31. a KATA alanyiság második és harmadik évében. /2018.aug.25-től/ 26. (3)

56 Osztalék utáni adót kiváltó adó fizetési kötelezettség A KATA hatálya alá áttérő ügyvédi irodák is kötelesek osztalék utáni adót kiváltó adó fizetésére. /2018. augusztus 25-től/ 26. (3) Abban az esetben, ha nem kellett megfizetnie az osztalék utáni adót kiváltó adót az ügyvédi irodának és megszünteti KATA adóalanyiságát, az osztalék utáni adót kiváltó adó alapját nem képező összeg nem minősül vállalkozásba befektetett összegnek és csökkenti a nyitómérlegben kimutatott saját tőkét. /2018.augusztus 25-től/ 26. (7)

57 Köszönöm a figyelmet!

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina Adómentes juttatások 2019- ben MEGSZŰNIK az adómentes juttatások közül: - munkáltatói lakáscélú támogatás, - mobilitási célú

Részletesebben

Cafetéria Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla évente Ft-ig. - Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla évente 225.

Cafetéria Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla évente Ft-ig. - Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla évente 225. Cafetéria 2019 Adómentes juttatások: A 2018-ban használt az óvoda, bölcsődei szolgáltatás térítése marad az adómentes kategóriában. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató,

Részletesebben

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető CAFETERIA 2017 Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria adózás szempontjából nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban

Részletesebben

Béren kívüli juttatások (adó- és járulékteher összesen: 34,22%)

Béren kívüli juttatások (adó- és járulékteher összesen: 34,22%) Tisztelt Ügyfelünk! Az Országgyűlés elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat. Az alábbiak szerint lehet tervezni a jövő évi juttatásokat. Cafeteria 2017. Adómentes juttatások( nincs adó-

Részletesebben

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012.

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012. EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012. Egyes juttatások adózásának szabályai 1. Az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, XIII. fejezet Az adó a kifizetőt terheli. [69. ] Az adó alapja:

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS 2014 2013. december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit Családi járulékkedvezmény Jogosultak: Az Szja tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított, és a családi

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA ÉS AZ EKHO VÁLTOZÁSAI dr. Rosenfeld Anita NAV KI ÜTF

A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA ÉS AZ EKHO VÁLTOZÁSAI dr. Rosenfeld Anita NAV KI ÜTF A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA ÉS AZ EKHO VÁLTOZÁSAI 2019. dr. Rosenfeld Anita NAV KI ÜTF Módosító törvények az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról,

Részletesebben

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó 2018. évi évközi és 2019. évi változásai Készítette: Ferenczi Szilvia Az egyszerűsített vállalkozói adó változásai (2018. évi évköz változások) 1. Az egyszerűsített

Részletesebben

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19.

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19. SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés Személyi jövedelemadó Szatmári László Főosztályvezető Családi kedvezmény Az első házasok kedvezménye Mértéke 2016-tól 4 év alatt a duplájára nő a két gyermekes

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2017. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 15 % Minimálbér, bruttó: 127 500 forint Garantált bérminimum,

Részletesebben

Adóváltozások 2019 SZJA és KATA. dr. Kecsmárik Viktor NAV Központi Irányítás Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Adóváltozások 2019 SZJA és KATA. dr. Kecsmárik Viktor NAV Központi Irányítás Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály SZJA és KATA dr. Kecsmárik Viktor NAV Központi Irányítás Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Személyi jövedelemadó Vegyes változások Módosuló értelmező rendelkezések Értékpapírként kerül nevesítésre

Részletesebben

Kafetéria juttatások változása január 01-től

Kafetéria juttatások változása január 01-től Kafetéria juttatások változása 2017. január 01-től Az előző évekhez hasonlóan megmaradt a három csoport, ebben nincs változás. A kedvezményesebben adózó csoport neve a béren kívüli juttatások, a magasabb

Részletesebben

Cafeteria 2015. Adómentes juttatások. Sportrendezvény

Cafeteria 2015. Adómentes juttatások. Sportrendezvény Cafeteria 2015 Adómentes juttatások Sportrendezvény 2015-től a sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet juttatása továbbra is korlátlan értékben lesz adómentes, amennyiben az adott sportrendezvény a

Részletesebben

CAFETERIA 2016. Béren kívüli és más juttatások

CAFETERIA 2016. Béren kívüli és más juttatások CAFETERIA 2016 Béren kívüli és más juttatások A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban csak annyi, hogy nem nevesített

Részletesebben

2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI. Készítette :Szalainé Somogyi Valéria

2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI. Készítette :Szalainé Somogyi Valéria 2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ 2017. ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria Bevételek Bármely jogcímen, bármely formában megszerzett

Részletesebben

Személyi jövedelemadó 2013

Személyi jövedelemadó 2013 Összevont adóalap Személyi jövedelemadó 2013 Megszűnik az adóalap-kiegészítés, teljes egészében érvényesül a 16 százalékos adómérték. A kiszámított jövedelem 78 százaléka minősül adóalapnak akkor, ha a

Részletesebben

DTM Hungary Tax Intelligence

DTM Hungary Tax Intelligence VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2012. Kedves Ügyfelünk! Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő, egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Nyugdíjbiztosítási szerződés utáni rendelkezési jogosultság A nyugdíjbiztosítási szerződés (fogalmát az Szja tv.

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási

Részletesebben

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann Bővül a biztosítottak köre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

JÖVEDELEMNYILATKOZAT

JÖVEDELEMNYILATKOZAT JÖVEDELEMNYILATKOZAT A Személyi adatok 1. Az ellátást igénylő neve: (Leánykori név: 2. Az ellátást igénylő bejelentett lakóhelyének címe: 3. Az ellátást igénylő tartózkodási helyének címe: 4. Ha az ellátást

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK Szja, Kata, Ekho módosítások a évi törvény alapján dr. Asztalos Zsuzsa

ADÓVÁLTOZÁSOK Szja, Kata, Ekho módosítások a évi törvény alapján dr. Asztalos Zsuzsa ADÓVÁLTOZÁSOK 2019 Szja, Kata, Ekho módosítások a 2018. évi törvény alapján dr. Asztalos Zsuzsa SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ MÓDOSULÓ ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK Jövedelemszerzés helye honvédségnél fennálló hivatásos,

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

Családi járulékkedvezmény 2014

Családi járulékkedvezmény 2014 Családi járulékkedvezmény 2014 NAV tájékoztató Ha Ön igényli, hogy a munkáltatója az Ön járandóságaiból a családi kedvezmény figyelembe vételével vonja le az adóelőleget, ezt a nyilatkozatot két példányban

Részletesebben

2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012

2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012 2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012 2011. december 8. 1 Összevont adóalap megállapítása Adóalap-kiegészítés (29 (3)) 2424 ezer forint éves jövedelemig 0% Éves

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai 2017 Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Kiküldetés fogalma 2016. augusztus 1-jétől a munkáltató

Részletesebben

Az egyéni vállalkozó átalányadózása

Az egyéni vállalkozó átalányadózása Átalányadó és szja 2012: az átalányadózás és adóbevallás új szabályai 2012-től. Az átalányadózásra vonatkozó szabályokat a személyi jövedelemadó törvény 50 56. -ai tartalmazzák. Az átalányadót a következő

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Adótörvény változások 2015-től Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Adótanácsadók Egyesülete alelnök Személyi jövedelemadó SZJA 1 Alapelv az szja-ban A magánszemélynek bérként adott juttatás nem tartozhat

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 38M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN

VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN A BIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG ALÓL KIZÁRT SZEMÉLYI KÖR BŐVÜLÉSE 2015. január 1-jétől nem terjed ki a biztosítási kötelezettség az Szja tv. 1/B. hatálya

Részletesebben

és egyéb változások 2015

és egyéb változások 2015 és egyéb változások 2015 A béren kívüli juttatások köre: Erzsébet utalvány - 8.000 Ft/hó Munkahelyi étkeztetés 12.500 Ft/hó Helyi közlekedési bérlet bérlet árának összegéig Iskolakezdési támogatás min.

Részletesebben

Dr. Tillmann-Borók Andrea Tájékoztatási ügyintéző

Dr. Tillmann-Borók Andrea Tájékoztatási ügyintéző Adóváltozások 2016 Dr. Tillmann-Borók Andrea Tájékoztatási ügyintéző A személyi jövedelemadó változásai 2 Az adó mértéke 2016. január 1-től az adó mértéke 15 százalék. Az adó mértékének változása miatt

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Miről lesz szó? Példák a bér személyi jövedelemadójának kiszámítására Tax wedge

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ CSALÁDI KEDVEZMÉNY 2015 A családi kedvezmény összege kedvezményezett eltartottanként és havonta Egy és két eltartott esetén 62 500 Ft Három és több eltartott esetén 206 250 Ft. 2015.

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Ingatlan bérbeadás Amennyiben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az egy millió forintot és így a bérbeadó magánszemély 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetésére

Részletesebben

Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról

Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról /Cafeteria/ 2014 A 2014. évi cafeteriát és az egyes meghatározott juttatásokat érintő legfontosabb adóváltozások nem sok újat hoztak a 2013. évi

Részletesebben

Adóalapba nem tartozó, illetőleg költségnek nem számító tételek. SZJA.tv. 7.(1) A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni,

Adóalapba nem tartozó, illetőleg költségnek nem számító tételek. SZJA.tv. 7.(1) A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, TÁJÉKOZTATÓ az MKKSZ alapszervezetei részére, a 2017. évi adó változásokról, a szakszervezet, és a munkahelyi szervezetek által nyújtható juttatásokról. A szakszervezetek létrejöttét, működését, a 2011.évi

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA 2017 Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben Budapest, 2017 Szerző: Surányi Imréné ISBN 978-963-638-522-4 ISSN 2416-2310 (Tanácsadói könyvek) ISSN 1788-0165 (Adózási

Részletesebben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2016. december 21. Változó cafetéria

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához

KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához I. Személyi adatok KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához 1. A kérelmező személyre vonatkozó személyi adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely,év,hó,nap:... Állampolgársága:.....

Részletesebben

SZJA, Cafeteria

SZJA, Cafeteria SZJA, Cafeteria 2016-2017 2016. évi változások A személyi jövedelemadó mértéke 16%-ról 15%-ra csökkent Családi adókedvezmény: 2016-tól 4 év alatt fokozatosan duplájára (10.000 Ftról 20.000 Ft-ra) nő Első

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

A Személyi JövedelemadJ vedelemadó változásai 2013 Szatmári László Egykulcsos adórendszer Megszűnik az adóalap-kiegészítés Tényleges 16 %-os adókulcs Egyszerűbb adóelőleg, adónyilatkozat 2 Külföldiek ldiek

Részletesebben

A cafetéria juttatások 2015. évi változásai

A cafetéria juttatások 2015. évi változásai H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2014. november 25. A cafetéria juttatások

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása 1. Rehabilitációs hozzájárulás A rehabilitációs hozzájárulást a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége. Lepsényi Mária adószakértő

Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége. Lepsényi Mária adószakértő Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége Lepsényi Mária adószakértő Választható adózási módok Szja tv. hatálya alatt tételes költségelszámolás, ide érteve a nyilatkozatot tévőt is, ha

Részletesebben

SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 2013.10.02. Családi kedvezmény:

SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 2013.10.02. Családi kedvezmény: Egykulcsos rendszer: Megszűnt az adóalap-kiegészítés: 2.424.000 Ft felett sem kell szuperbruttósítani. A 78 %-os szabály marad. Tényleges 16 %-os adókulcs. Egyszerűbb adóelőleg, adónyilatkozat. Családi

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

I. Általános rendelkezések

I. Általános rendelkezések ELJÁRÁSREND A REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK ELSZÁMOLÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN Az Eszterházy Károly Egyetem (továbbiakban: Egyetem) az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról

Részletesebben

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011.

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011. KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011. 2010 2011 A kedvezményezett kategóriába tartozó pénzbeni és természetbeni juttatások után 25 %-os adót kellett (járulékot

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

Nyilatkozatminták, segédletek

Nyilatkozatminták, segédletek Nyilatkozatminták, segédletek Adóelőleg-nyilatkozat 2014. évben a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához I. A nyilatkozatot

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá eső jövedelmek

Részletesebben

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Személyi jövedelemadó 2011 Guzmics Zsuzsanna 2010.12.10. Adó mértéke 16 % Ingó és ingatlan vagyonátruházás, - Béren kívüli juttatás, - Kamatjövedelem, osztalék, árfolyamnyereség, - Kamatkedvezmény (2010-ben

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től Adótábla: Új előírás: az adó alapját a munkából származó jövedelmeknél 27% adóalap

Részletesebben

Vállalkozásokat érintő változások

Vállalkozásokat érintő változások Vállalkozásokat érintő változások 1 Személyi jövedelemadó Egyéni vállalkozás: Veszteség elszámolási korlátozása: a veszteség csak a következő 5 adóévben határolható el. Átmeneti szabályok. A minimum jövedelemre

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ADÓTÖRVÉNYEK 2015. SZJA 2015. január 21. Előadó: 14 50-16 20 Dr. Andrási Jánosné osztályvezető NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ CSALÁDI KEDVEZMÉNY 2015 A családi kedvezmény

Részletesebben

KATA KIVA ésaktuáliskérdések

KATA KIVA ésaktuáliskérdések KATA KIVA ésaktuáliskérdések Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága Kisadózók tételes adója Ki választhatja a Kata adózást? Akisadózóvállalkozásoktételesadójának (KATA)alanyaazaz

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

JÖVEDELEMNYILATKOZAT. 1. A pályázó neve: Születési név: 2. A pályázó bejelentett lakóhelyének címe: 3. A pályázó tartózkodási helyének címe:

JÖVEDELEMNYILATKOZAT. 1. A pályázó neve: Születési név: 2. A pályázó bejelentett lakóhelyének címe: 3. A pályázó tartózkodási helyének címe: 1. számú melléklet a 15/2011.(IX.29.) önkormányzati rendelethez JÖVEDELEMNYILATKOZAT A) Személyi adatok 1. A pályázó neve: Születési név: 2. A pályázó bejelentett lakóhelyének címe: 3. A pályázó tartózkodási

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA 2019 Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben Budapest, 2019 Cafeteria_2019_tana_tordelt.indd 1 2019.01.07. 17:25:38 Szerző: Surányi Imréné Sorozatszerkesztő: Kökényesiné

Részletesebben

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztály

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztály Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztály Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy részemre óvodapedagógusi/ tanítói/ tanári díszoklevelet kiállítani szíveskedjenek.

Részletesebben

NYILATKOZAT. Postára adás dátuma 2 0. Beérkezés dátuma 2 0. Adózó adóazonosító jele. utóneve. jellege hsz. ép.

NYILATKOZAT. Postára adás dátuma 2 0. Beérkezés dátuma 2 0. Adózó adóazonosító jele. utóneve. jellege hsz. ép. az egyszerűsített bevallás (1353E) elkészítéséhez (személyi jövedelemadó,egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás és egészségügyi hozzájárulás) vonalkód helye Nemzeti Adóés Vámhivatal H I V A 1353NY

Részletesebben

KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23.

KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23. KISKISVÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA (KATA) 2012.nov. 23. Adóalany lehet: az egyéni vállalkozó, Az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező

Részletesebben

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22 Adatlap 212 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

SZJA VÁLTOZÁSOK 2015

SZJA VÁLTOZÁSOK 2015 SZJA VÁLTOZÁSOK 2015 CAFETERIA-RENDSZER Adómentes juttatások és azok értékhatára 1. Munkába járás költség kiegészítés: a bérlet árának 14 %-a 2. Sporteseményre szóló belép : nincs korlát 3. Kulturális

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018.

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme után fizetendő nyugdíjjárulékával szemben érvényesítheti a

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 46. (5)

Részletesebben

A személyi jövedelemadó és a KATA évi változásai. Dr. Honyek Péter

A személyi jövedelemadó és a KATA évi változásai. Dr. Honyek Péter A személyi jövedelemadó és a KATA 2014. évi változásai Dr. Honyek Péter Családi járulékkedvezmény 1. Családi kedvezményből fennmaradó összeg 16 százaléka Csökkenti a fizetendő járulékokat Sorrend Évközben

Részletesebben

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:...

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:... Adatlap 2012 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

Személyi jövedelemadó változások 2015. Zahoránszki Szilvia

Személyi jövedelemadó változások 2015. Zahoránszki Szilvia Személyi jövedelemadó változások 2015. Zahoránszki Szilvia 3. 14. pont: Munkáltató Fogalmak Az iskolaszövetkezeti tagoknak közvetlen juttatott bevétel (pl. béren kívüli juttatás) esetében az iskolaszövetkezeti

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az MKKSZ alapszervezetei részére,

TÁJÉKOZTATÓ az MKKSZ alapszervezetei részére, TÁJÉKOZTATÓ az MKKSZ alapszervezetei részére, a 2014. évi adó változásokról, a szakszervezet, és a munkahelyi szervezetek által nyújtható juttatásokról. A szakszervezetek létrejöttét, működését, a 2011.évi

Részletesebben

A Tbj. törvény 2010. évi változása

A Tbj. törvény 2010. évi változása A Tbj. törvény 2010. évi változása A 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre és fizetési kötelezettségekre kell alkalmazni. A 19. (1) és (3) bekezdését a 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre

Részletesebben

Személyi jövedelemadó. Példák

Személyi jövedelemadó. Példák Személyi jövedelemadó Példák Adócsökkentő kedvezmények Jövedelemadó levezetésének általános sémája Bevétel Nem bevétel Bevételcsökkentő kedvezmények Elszámolható (diktált) költség Adóalap Adóalap csökkentő

Részletesebben

Alulírott, kérem T.Címet, hogy szíveskedjen részemre eseti átmeneti segélyt megállapítani.

Alulírott, kérem T.Címet, hogy szíveskedjen részemre eseti átmeneti segélyt megállapítani. Nyírbogdány Község Önkormányzata Képviselő-testületének SZOCIÁLIS, EGÉSZSÉGÜGYI OKTATÁSI ÉS KULTÚRÁLIS BIZOTTSÁGA Nyírbogdány, Kéki u.2. K É R E L E M Alulírott, kérem T.Címet, hogy szíveskedjen részemre

Részletesebben

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítás Társadalombiztosítás 2013 Járulékok Nyugdíjjárulék 10 % Egészségbiztosításiés munkaerő-piaci járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék 8,5 % [3 + 4 + 1,5 ] 6660 (napi 222) Ft. [5 790 Ft.] 1 JÁRULÉKFIZETÉSI

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

Bérügyintéző részszakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Bérügyi szakfeladatok

Bérügyintéző részszakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Bérügyi szakfeladatok PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-8/2018 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. június 06. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban

Részletesebben

Ingóság, felesleg értékesítése

Ingóság, felesleg értékesítése Horváth János. Ingóság, felesleg értékesítése Nem minősül a kereskedelmi törvény szerint kereskedelmi tevékenységnek, ha a terméket nem üzletszerű gazdasági tevékenységként értékesíti valaki. Üzletszerű

Részletesebben

Tájékoztató. a kifizető (munkáltató) által magánszemély Biztosítottra kötött BEST DOCTORS

Tájékoztató. a kifizető (munkáltató) által magánszemély Biztosítottra kötött BEST DOCTORS Tájékoztató a kifizető (munkáltató) által magánszemély Biztosítottra kötött BEST DOCTORS Csoportos Egészségbiztosításra és (Euró Alapú) Kiegészítő Egészségbiztosításra vonatkozó, 2012-ben hatályos adózási,

Részletesebben

9. A nyilatkozatot tevő magánszemély aláírása: 8. Munkáltatóm, rendszeres bevételt juttató kifizetőm van: nincs:

9. A nyilatkozatot tevő magánszemély aláírása: 8. Munkáltatóm, rendszeres bevételt juttató kifizetőm van: nincs: Adóelőleg-nyilatkozat a 2015. évben a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről (Kérjük, olvassa el a nyilatkozat kitöltési útmutatóját!) I. A nyilatkozatot adó magánszemély neve:.. adóazonosító

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és a non-profit szervezetek. Dr. Orbán Ildikó

Személyi jövedelemadó és a non-profit szervezetek. Dr. Orbán Ildikó Személyi jövedelemadó és a non-profit szervezetek Dr. Orbán Ildikó Reprezentáció üzleti ajándék Nem pénzben adott vagyoni értéknek minősül Adófizetésre kötelezett: a kifizető Mentes reprezentáció, üzleti

Részletesebben

Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl

Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl 2011. január 1-jétıl megszőnik a természetbeni juttatás fogalma, és egy új a béren kívüli juttatásé lép hatályba. Számos, eddig ebbe a körbe

Részletesebben