Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ismertető. Utolsó frissítés:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ismertető. Utolsó frissítés: 2010-06-08"

Átírás

1 Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Utolsó frissítés:

2 Tartalomjegyzék A rendszer 3 Bérillesztési lehetőség 4 A rendszer működése 5 Beléptető rendszer 5 Adatfeldolgozás 5 A rendszer áttekintése 6 A rendszer felépítése 7 Szükséges hardver konfiguráció 8 Az SW-700 Munkaidő regisztráló készülék 9 Blokkolás az SW-700 készüléken 10 A Munkaidő nyilvántartó és kiértékelő program szolgáltatásai 11 Felhasználói igényekhez igazítható munkarend és jogcím kezelés 11 A munkarend típusok jellegzetességei 12 Adatfeldolgozás a dolgozói naptárak segítségével 18 A blokkolások grafikus megjelenítése 19 Nap áthelyezések, ünnepnapok kezelése 19 Széleskörű listázási lehetőségek 21 2.

3 A RENDSZER A Munkaidő Nyilvántartó Rendszer elsősorban a SEASEC-BS/CS beléptető rendszerekhez kapcsolódó, munkaidő adatszolgáltatási feladatokat ellátó program. A program ideális a nagy létszámú vállalkozások munkaidő nyilvántartási feladatainak elvégzésére, mivel több munkaállomásos LAN hálózatos rendszerek kialakításával gyors és hatékony adatfeldolgozást tesz lehetővé. A program típusai: SEASEC-BS: Munkaidő nyilvántartó program MS-SQL2000 adatbázis kezelővel a SEASEC- BS Beléptető rendszerhez. Alapértelmezetten szerver + 4 kliens munkaállomásig biztosított az adatbázis kezelő használata. További munkaállomások használatához MS-SQL licenc szükséges. -CS: Munkaidő nyilvántartó program ORACLE adatbázis kezelővel a SEASEC- CS Beléptető rendszerhez. Alapértelmezetten szerver + 4 kliens munkaállomásig biztosított az adatbázis kezelő szükséges. A rendszer működésének alapelve, hogy a dolgozók a számukra kiadott egyedi azonosítóval ellátott kártyákkal jelzik a munkaidő nyilvántartó készülékeken a munkaidő szempontjából fontos mozgásokat, pl.: BE munkakezdéskor, KI külső munkára, KI szabadságra, KI munkaidő végén, stb. A készülék regisztrálja a blokkolásokat, és a beléptető rendszeren keresztül átadja azokat a -BS/CS programnak további feldolgozásra. A mozgásadatok feldolgozásának megkönnyítése érdekében a dolgozókból feldolgozási egységeket alakítunk ki. A dolgozók mozgásadatai feldolgozási egységenként (adatszolgáltatónként) szétválogatásra kerülnek. Feldolgozáskor a program a beállított elismerési szabályok alapján kiértékeli a blokkolásokat, és jelzi, ha az elvárástól eltérést tapasztal. A dolgozók naptárában megjelenik, hogy a dolgozó mettől meddig dolgozott, esetlegesen mennyi volt a munkaidő többlete (túlórája), munkaidőhiánya, mikor volt szabadságon, táppénzen, stb. A hiányos adatokat pl.: a dolgozó elfelejt regisztrálni a készüléken - a munkaidő nyilvántartás kezeléséért felelős dolgozók (operátorok) javíthatják, vagy kiegészíthetik. A felhasználói felület grafikus, jól szervezett, könnyen kezelhető. A blokkolások időpontjai grafikonon megjeleníthetők, amely segíti feldolgozást. A program egyaránt alkalmas az általánosan ismert munkarend típusok (fix, időbéres, kötetlen, műszakos, rugalmas), valamint egyedi felhasználói igények alapján kialakított munkarendek kezelésére. A munkarend típusokból egyedi feldolgozási paraméterekkel korlátlan számú munkarendek képezhetők. Többműszakos munkarendek esetében a program speciális szolgáltatása a műszakfelismerés, amely a blokkolások alapján a megfelelő műszakba sorolja a dolgozót, és ennek az elismerési szabályai alapján értékeli ki a munkaidőt. Ez az eljárás minimalizálja az alkalmi műszakcserék adminisztrációját. A listakészítő funkciók segítségével törzslisták, hibalisták, ellenőrző listák, havi jelenléti ívek, statisztikák készíthetők. A listák adattartalmát a felhasználó szűrőfeltételek megadásával igényeihez igazíthatja. 3.

4 BÉRILLESZTÉSI LEHETŐSÉG A beléptető rendszerből kapott mozgás-adatok felhasználásával a program a megadott munkarend és elismerési szabályok alapján (az esetleges adatszolgáltatói módosítások után) elkészíti az időalapos bértételeket, amelyeket a külön megvásárolható SEABÉR2 Bérillesztő Modul segítségével felad a bérrendszer számára. A program számos egyedi programhoz lett illesztve, illetve a következő ismert bérprogramokhoz: NEXON-BÉRENC PC-BÉR Integra Rt. Bérmodul VT-SOFT Bérprogram (ezzel a bérprogrammal a SEABÉR2 ingyenes) SCALA Bérprogram SAP R/3 HR modul EDS LIRA több más egyedi, cégorientált bérprogramok speciális illesztése A rendszer nem csak bérprogramhoz, hanem más vezetői információs vagy vállalatirányítási rendszer számára is szolgáltathat adatokat. 4.

5 A RENDSZER MŰKÖDÉSE Az alábbiakban rövid ismertetést adunk a rendszer működési logikájáról és a megoldandó feladatokról. Beléptető rendszer A beléptető rendszer - az adott munkahelyen fizikailag telepített átjárók, ellenőrző pontok összessége, az őket összekötő adatgyűjtő vonalakkal együtt. Ezek biztosítják, hogy az adott vállalkozás alkalmazottainak, illetve a vállalkozással valamilyen kapcsolatban lévő külső személyek mozgásáról rendészeti szempontból kiértékelhető információk rögzítésre kerüljenek. Az átjáró pontokon való áthaladási jogosultságok beállítása, karbantartása a beléptető rendszer programjában történik, a belépésre jogosító ún. belépőkártyák kiadásával, illetve visszavonásával együtt. Adatfeldolgozás A belépőpontokon érzékelt mozgások adatátviteli vonalakon keresztül a központi adatgyűjtő számítógépbe kerülnek, ahol a háttértárolókon elmentődnek, mint a rendészeti események naplózása. A munkaidő nyilvántartás számára fontos mozgásadatok feldolgozása a -BS/CS program feladata. A jól szervezett, könnyen kezelhető felhasználói felület segítségével az adatok operátori ellenőrzése, javítása nem igényel nagy időráfordítást. A grafikus kijelzés lehetővé teszi a blokkolások gyors áttekintését, ellenőrzését, esetleges módosítását. A blokkolások módosításával az eredeti adatok nem vesznek el, azok bármikor visszakereshetők, listázhatók. A rendszer az alapvető munkarend típusok (fix, időbéres, kötetlen, műszakos, rugalmas) kezelése mellett egyedi munkavégzések (általános típus) feldolgozására is alkalmas. A munkarend típusok meghatározzák az alapvető kiértékelési algoritmusokat, az általános típus speciális elismerési szabályait a felhasználó definiálhatja. A felhasználó által tetszőleges számban létrehozott munkarendeket a típusok valamelyikébe kell sorolni. A definiált munkarendek alapján történik a dolgozói naptárak kitöltése. A munkarendek napi programokból épülnek fel. A napi programok jelentik azokat az elismerési szabályokat, amelyek rugalmasan paraméterezhetőek, és a munkaidő elszámolásának alapját képezik. Az elismerési szabályok a munkarendtípusokhoz és az általános munkavégzési gyakorlathoz igazodnak, a felhasználónak csak a szabályok paramétereit kell saját munkavégzéséhez igazítani, mint pl.: munkaidő kezdet, munkaidő vége időpontjai, ebédidő hossza, túlórák elszámolási jogcímének, kerekítési típusának pontosítása, stb. A napi programok tetszőleges számban definiálhatók, egyedi igényekhez igazodva. A gyűjtött blokkolások adatait a rendszer feldolgozza. A blokkolásokat összeveti a dolgozóknak előírt napi program munkavégzési szabályaival. A kiértékelés eredményén az operátor elvégezheti a szükséges pontosításokat, majd listákat, bérfeladást készíthet. A speciális munkavégzések kiértékelési szabályainak, paramétereinek beállításában a SEAWING Kft. munkatársai készséggel állnak rendelkezésére. 5.

6 A rendszer áttekintése 6.

7 A RENDSZER FELÉPÍTÉSE A Munkaidő Nyilvántartó Rendszer feladatait beléptető rendszerrel együttműködve végzi. Az adatkapcsolatot az MS-SQL2000 vagy ORACLE adatbázis kezelő rendszer biztosítja, ami egy központi számítógépen (szerveren) fut. A munkaidő nyilvántartás és a beléptető rendszer munkaállomásai számítógépes hálózaton (LAN) keresztül kapcsolódnak a központi szerverhez. Általános rendszerterv SEASEC Beléptető Rendszer és Munkaidő Nyilvántartó Rendszer esetében: 7.

8 SZÜKSÉGES HARDVER KONFIGURÁCIÓ A központi gép (szerver) minimális hardver követelményei: Intel Xeon 1.4 GHz processzor WINDOWS 2000/XP szerver operációs rendszer 512 Mbyte RAM 40 Gbyte szabad HDD kapacitás (ajánlott valamilyen RAID technológia) CD meghajtó SVGA monitor (min. 800x600px képfelbontással) Egér, billentyűzet Hálózati interfész a helyi viszonyoknak megfelelő csatolóval Mentést biztosító eszköz (pl.: DVD-RW) Szünetmentes tápellátás A munkaállomások minimális hardver követelményei: P4 1.7GHz processzor WINDOWS 98/2000/XP vagy NT4 operációs rendszer (magyar) 256 MByte RAM 200 Mbyte szabad HDD kapacitás CD meghajtó SVGA monitor (min. 800x600px képfelbontással) Egér, billentyűzet (magyar) RS232 soros vonal vezérlőgép esetén Hálózati interfész a helyi viszonyoknak megfelelő csatolóval Opcionálisan hangkártya, illetve hangszóró a riasztások jelzésére 8.

9 AZ SW-700 MUNKAIDŐ REGISZTRÁLÓ KÉSZÜLÉK Az SW-700 Munkaidő regisztráló készülék a munkaidő nyilvántartó rendszerekhez kifejlesztett felhasználóbarát, könnyen telepíthető és üzemeltethető készülék. Esztétikus megjelenésével, széleskörű szolgáltatásaival a legkorszerűbb igényeknek is megfelel. Elsődleges feladata a munkaidő nyilvántartó és SEAWING beléptető rendszereiben a dolgozók mozgásainak regisztrálása, az átjárópontok mechanikus eszközeinek (ajtó mágneszára, forgóvilla) vezérlése. A SEAWING rendszerben használható bármelyik olvasóval szerelhető, így az igényeknek legjobban megfelelő rendszer konfiguráció alakítható ki. A készülék főbb tulajdonságai: Közelítő (proximity) kártyás olvasók csatlakoztatása: A közelítő kártyás olvasó kényelmes blokkolási módot tesz lehetővé. A dolgozó a készülék olvasási területéhez közelíti a kártyáját olvasási távolságon belülre, és a készülék leolvassa a kártya egyedi azonosítóját. Az SW-700 terminálhoz két, a SEAWING rendszerekben alkalmazott bármelyik közelítő (proximity) kártyás olvasó csatlakoztatható. A két olvasóval ellátott terminálon különválaszthatók a bemeneti és a kimeneti események. Az olvasási távolság az olvasó típusától függően cm lehet. Belső memória: A leolvasott kártyaazonosítót a blokkolás időpontjával együtt a készülék saját memóriájában tárolja, futó kiértékelő program esetén átadja annak további feldolgozásra. Autonóm működés esetén a belső memória esemény tárolására képes. Ha nem jön létre kapcsolat a kiértékelő programmal és nem történik meg az adatátadás, a legrégebbi blokkolások elvesznek, felülíródnak. Belső back-up elem és beépített akkumulátor: A beépített akkumulátor min. 6 órás működést biztosít tápfeszültség kimaradás esetén is. Ha az akkumulátor lemerül, a készülék kikapcsol, majd a tápfeszültség helyreállása után automatikusan feltölti önmagát. A belső back-up elem lemerült akkumulátor esetén is biztosítja a memóriában lévő adatok megőrzését. Beépített óra: Back-up elemmel védett, időfelbontása 1 perc, pontossága jobb mint 10s/nap. A készülékben automatikus a téli-nyári időátállás. 2x16 karakteres LCD kijelző: Alkalmas a belső óra által mért dátum és idő kijelzésére, valamint a kiértékelő programból letöltött egyedi dolgozó adatok (pl.: balansz) vagy üzenetek megjelenítésére. Nyomógombok: A dolgozók blokkoláskor kiegészítő információkat adhatnak a kiértékelő program számára mozgásukkal kapcsolatban a 10 minősítő és 2 irányjelző gomb (BE és KI) segítségével. Megnyomásukkor a gombok jelentése a kijelzőn is látható. 9.

10 BLOKKOLÁS AZ SW-700 KÉSZÜLÉKEN Az SW-700 készülékhez közelítő kártyás olvasó csatlakozik, amely kényelmes blokkolást tesz lehetővé. Blokkoláskor a dolgozó az olvasóhoz közelíti a kártyáját olvasási távolságon belülre, és az leolvassa a kártya egyedi azonosítóját. A működő készülék alaphelyzetében az aktuális dátumot és időt mutatja. Ebben az állapotában kész a blokkolások fogadására. A dolgozónak az olvasási területhez kell közelítenie a kártyáját az olvasási távolságon belülre. A sikeres olvasást a készülék egy hosszú hangjelzéssel nyugtázza. A kártyát nem kell kivenni a táskából, pénztárcából, irattartóból, stb., ha annak anyaga nem fém, és a megfelelő távolságon belüli közelítés megoldható. Ezután a készülék gombnyomásra vár a kártya bemutatásától számított 4-5 másodpercig, megjelenítve a dolgozó letöltött balanszának egyenlegét, vagy ha a dolgozónak nincs balansza, a 00:00:00 értéket. Ez alatt az idő alatt kell a dolgozónak minősítenie a mozgását a minősítő gombok valamelyikének megnyomásával, valamint megadnia a mozgás irányát a BE vagy KI gombbal. Gombnyomás után amennyiben a kártya, illetve tulajdonosa rendelkezik az átjáróponton történő áthaladáshoz szükséges jogosultságokkal, a terminál nyitja az általa vezérelt eszközt (ajtó mágneszára, forgóvilla, sorompó, forgókapu, stb.), és engedélyezi az áthaladást. Ellenkező esetben a kártya bemutatása után az olvasó hármas szaggatott hangjelzést ad és a piros LED hármat villog. Az áthaladás nem engedélyezett. A blokkolás folyamata. 10.

11 A MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ ÉS KIÉRTÉKELŐ PROGRAM SZOLGÁLTATÁSAI A program feladata az SW-700 regisztráló készülék által feladott blokkolások feldolgozása, listák készítése. A program főbb jellemzői: Jól szervezett, könnyen kezelhető felhasználói felület: segítségével az adatok adminisztrátori ellenőrzése, javítása nem igényel nagy időráfordítást. Grafikus kijelzés: lehetővé teszi a blokkolások megtekintését, ellenőrzését, esetleges módosítását. A grafikon az előző nap 12 órájától a következő nap 24 órájáig mutatja a blokkolásokat, így jól áttekinthetők az éjszakai műszakos dolgozók blokkolásai is. A blokkolások módosításával az eredeti adatok nem vesznek el, azok bármikor visszakereshetők, listázhatók. 5 munkarend alaptípus kezelése: A rendszerben 5 munkarend alaptípus (fix, rugalmas, műszakos, időbéres, kötetlen) kezelhető. A munkarend alaptípusokból (munkarendsablonokból) tetszőleges számú munkarend képezhető, amelyekbe a dolgozók egyenként besorolhatók. A definiált munkarendek alapján történik a dolgozói naptárak kitöltése a munkatervvel. Egyedi munkarend típus kezelése: A fent említett 5 munkarend alaptípus mellett a program alkalmas egyedi munkavégzési szabályok kezelésére is. Az egyedi szabályok megadásában és paraméterezésében az SW-VEGA Kft. munkatársai készséggel állnak rendelkezésére. Rugalmasan paraméterezhető elismerési szabályok: Az adatok feldolgozása rugalmasan paraméterezhető elismerési szabályok alapján történik. Az elismerési szabályok a munkarendtípusokhoz és az általános munkavégzési gyakorlathoz igazodnak, a felhasználónak csak a szabályok paramétereit kell saját munkavégzéséhez igazítani, mint pl.: munkaidő kezdet, munkaidő vége időpontjai, ebédidő hossza, túlórák elszámolási jogcímének, kerekítési típusának pontosítása, stb. Az elismerési szabályok tetszőleges számban definiálhatók, egyedi igényekhez igazodva. Feldolgozás: A gyűjtött blokkolások adatait a rendszer feldolgozza, kiértékeli. A blokkolásokat összeveti a dolgozóknak előírt munkavégzési szabályokkal, ezután az adminisztrátor elvégezheti a szükséges pontosításokat, majd listákat, bérfeladást készíthet. Felhasználói igényekhez igazítható munkarend és jogcím kezelés A program 5 munkarend típus (fix, időbéres, kötetlen, műszakos, rugalmas) és egyedi esetek kezelésére alkalmas. Az egyes típusok olyan sajátosságokkal rendelkeznek, amelyek meghatározzák a munkaidő elismerésének módját. A felhasználók a típusok munkaidő elszámolási metódusaiba nem tudnak beleavatkozni, kizárólag a számítási algoritmushoz szükséges paraméterek értékekeit (munkaidő kezdete és vége, milyen jogcímre számoljuk el a túlmunkát, a hiányzást, stb.) tudják módosítani. Egyedi esetekben az elismerési szabályok, működési algoritmusok kialakítását előzetes egyeztetés után az SW-VEGA Kft. munkatársai elvégzik. A munkarend azt fejezi ki, hogy a dolgozónak hónap egyes munkanapjain melyik műszakban - milyen elismerési szabályok (napi programok) alapján - kell dolgoznia, illetve mely napokra esnek a pihenőnapjai. 11.

12 Az elismerési szabályokat a napi programok foglalják össze. Egy napi program jelenthet jelenlétet vagy távollétet. Jelenlét esetén meghatározza, hogy a dolgozónak mikor kezdődik és fejeződik be a munkaideje, hogyan ismerjük el a túlóráit, napközbeni távolléteit, van-e ebédszünete, és számos további, a munkaidő elismeréséhez szükséges paramétert: azaz egy munkanapra vonatkozó teljes munkatervet. Távollét esetén megadja annak jellegét (szabadság, táppénz, kiküldetés, stb.), és az esetleges munkavégzés elismerésének paramétereit. A megfelelő jelenléti és távolléti napi programokat egymásután sorrendbe állítva hozzuk létre a munkarendeket. Ha a dolgozó teljesíti a munkarendben előírt napi programot, akkor a napot a napi program nevével megegyező jogcímen ismerjük el. A napi programok paraméterezési lehetőségei attól függnek, hogy milyen típusú munkarendek felépítéséhez használhatók. A könnyebb áttekintés és kezelés érdekében programban a napi programokat a munkarend típusoknak megfelelően csoportosítottuk. A tipizált napi programokon kívül vannak ún. Általános távollétek, amelyek minden típus esetében alkotóelemek lehetnek. Ezek azok a távollétet jelentő napi programok, amelyek elismerése minden munkarend típusnál azonosak. A típusoknál található példák alapján a felhasználó kialakíthatja saját napi programjait, újakat vehet fel, vagy a példákat módosíthatja. Az elismerési szabályok eltérő paraméterezésével korlátlan számú napi program definiálható, amelyekből az egyes munkarend típusokon belül tetszőleges számú munkarend képezhető, pl.: FIX 8 órás túlórázhat, FIX 8 órás nem túlórázhat, Rugalmas 4 órás, Rugalmas 8 órás, stb. A munkarendek létrehozásával alakítjuk ki a dolgozók munkatervét, amelyet módosíthatnak a kivételesen kezelendő napok. Az ilyen napok megváltoztatják a megadott munkarendek adott napi munkatervét (általában a nem folyamatos műszakban dolgozókét), és a kivételes napra előírt szabályok lesznek érvényesek. Tipikusan ilyen nap: - az ünnepnap; - az ünnepnapok miatti hivatalos pihenőnapok, illetve a csere munkanapok; - hosszabb ideig tartó leállás (pl.: karácsony és újév között). A kiértékelési folyamatban tehát a munkarendek, a napi programok paraméterei, a törtnapi jogcímek, a kivételesen kezelendő napok szabályai játszanak fontos szerepet. A munkarend típusok jellegzetességei Fix munkarend típus A fix típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének általános jellemzői: - A dolgozó meghatározott időintervallumban (munkaidőben) dolgozik, amelyben kötelezően bent kell lennie. - A fentiekből adódóan alapvetően nem késhet el, és nem távozhat el a munkaidő befejezése előtt. - A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a késéseket figyelemmel kísérje, és azt szankcionálja (büntesse), vagy meghatározott ideig (pl.: 10 percig) elnézze. - A munkaidő előtti/utáni munkavégzés nem jellemző ~ ha mégis túlmunkát kell végezni, az fizetett (50%-os túlóra, 100%-os túlóra); ~ a munkáltató eldöntheti, hogy a bentlét ideje alapján a program automatikusan elismerje a túlórát, vagy külön engedély alapján a kezelő manuálisan rögzítse; ~ automatikus túlóra elismerés esetén megadhatók az elismerés szabályai: minimum túlóra (pl.: legalább 1 óra), kerekítési algoritmus (matematikai kerekítés, befejezett időegység vehető csak figyelembe, stb.) - A munkaidő alatti nem minősített távollétek munkaidő hiányt jelentenek; - Az ebédidő kezelés paraméterezhető: 12.

13 ~ ebédelés csak a meghatározott időintervallumban (pl.: csak óra között) lehetséges; ~ meghatározott ideig lehet ebédelni (pl.: ebédidő: 30 perc) ~ ha a dolgozó nem megy el ebédelni, a program automatikusan levonhatja az engedélyezett ebédidőt (pl.: 30 percet) a munkaidőből; ~ 6 óránál kevesebb munkavégzés esetén nem jár ebédidő. 1. Példa: Egy összeszerelő üzem egyik részegének dolgozói hétfőtől péntekig 8-16:30-ig dolgoznak, napi 8 óra elismerésével. Engedélyezett ebédidő 30 perc, ami nem része a munkaidejüknek. A buszok beérkezése miatt a vezetőség max.10 perc késést engedélyezett. Túlóra csak akkor ismerhető el automatikusan, ha a dolgozó a munkaidő vége után legalább 1 órát még dolgozik. A túlóraként 30 percenként ismerhető el, matematikai kerekítéssel. A dolgozó blokkolásai: BE normál: 8:07; Ki Ebéd: 12:00; BE Normál: 12:25; KI Normál: 18:12 1/a 1/b :07 12:00 12:25 12:30 16:30 18:12 Kiértékelés: 1/a + 1/b: A blokkolások alapján bent töltött idő, 8:07-12:00 és 12:25-18:12 intervallumok között 9:40 óra ténylegesen bent töltött idő 2: Késés, 8-8:07 intervallumban: az engedélyezett késés határértékén belül van, ezért a késés ledolgozott időnek számít 7 perc késés 3 + 4: A 25 perc kivett ebédidőt fel kell kerekíteni az engedélyezett 30 perces ebédidőhöz, mivel ez az idő nem fizetett. Az ebédidő alatti 5 perc bentlét nem számít munkaidőnek 30 perc ebédeléssel töltött idő 5: Túlóra 16:30-18:12 intervallumban. A túlóra feltétel (legalább 1 óra) teljesül, a kerekítési szabály értelmében ideje 1:30 50%-os Túlóra Ledolgozott idő számítása: +0:07 óra késés (elismerve munkaidőként) +7:53 óra munkaidőben bent töltött idő (5 perces ebédidő korrekció levonásával együtt) +1:42 óra munkaidő utáni bentlét +9:42 óra ledolgozott idő A nap elismerése jogcímenként: - FIX munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:42 óra - Ebédeléssel töltött idő: 0:30 óra - Késés: 0:07 óra - 50%-os túlóra: 1:30 óra Megjegyzés: Ha a késés nem megengedett és a munkaidőben távollétet jelent, akkor az elismerés a következőképpen változik: - FIX munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:35 óra (ideje csökken a késés idejével, - 7 perc) - Ebédeléssel töltött idő: 0:30 óra - Munkaidő hiány: 0:07 óra - 50%-os túlóra: 1:30 óra 13.

14 Kötetlen munkarend típus A kötetlen típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének általános jellemzői: - Általában vezető beosztásúak munkarend típusa, amelyben a munkavállaló a feladatokhoz igazíthatja a munkavégzését, ami szükségtelenné teszi, esetleg ki is zárja a rendkívüli munkavégzés (túlóra) elszámolását. - Munkaidejében és azon kívül is bármikor jöhet és eltávozhat, számára a munkaidő nem kötelező érvényű. Felhasználásáról maga a munkavállaló jogosult dönteni. - A munkanapját mindig elismerjük a bent töltött időtől függetlenül. Ha egyáltalán nem volt bent, akkor is a nap teljesértékű munkanapnak számít. - A fentiek alapján a munkaidő alatti távolléteket nem tekintjük távollétnek, szankciót nem von maga után. - A munkaidőn kívüli munkavégzés sem jelent túlmunkát, ez az idő elveszik. - A munkarend típus jellegzetessége, hogy gyakori a pihenőnapi munkavégzés, ami szintén nem számít túlmunkának. - Nincs meghatározott ebédideje sem, mivel a dolgozó munkaideje alatti távolléteket nem kell hiányként kezelni. A távollétet felhasználhatja pihenésre, étkezésre. A KÖTETLEN típusú dolgozóknak nem is szükséges az ebédszünetre történő távozáskor <EBÉD + KI> gombot nyomni a munkaidő nyilvántartó készüléken, mivel tetszőleges időt tölthetnek távol, mindenféle szankció nélkül. A kötetlen típusú napi program alapbeállításaival a program minden olyan napra, amelyen volt mozgásadat, a munkavégzés tényleges időtartamától függetlenül 8 órát ismer el. Balanszot, túlórát nem számol, a 8 óránál kevesebb idejű munkavégzés esetében a hiányzó idő nem jelent távollétet. A blokkolás nélküli nap elismerése a felhasználói beállításoktól függ. 2. Példa: Nézzük meg az 1. példában bemutatott blokkolások eredményét, ha a dolgozó kötetlen típusú munkarendben dolgozik. A dolgozó blokkolásai: BE normál: 8:07; Ki Ebéd: 12:00; BE Normál: 12:25; KI Normál: 18:12 1/a 1/b :07 12:00 12:25 12:30 16:30 18:12 - nem kell figyelembe venni a késést, a munkaidő utáni túlmunkát, ezért: A nap elismerése jogcímenként: - KÖTETLEN munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:40 óra (a ténylegesen bent töltött idő alapján) Időbéres munkarend típus Az időbéres típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének általános jellemzői: - A munkavállaló munkavégzését a felmerülő feladat határozza meg. - Nincs meghatározott, kötelező napi munkaideje. Az időbéres dolgozó a nap folyamán esetleges megkötésekkel - bármikor, bármennyit dolgozhat, munkabérét a ledolgozott ideje alapján kapja. (Általában feltétel, hogy hetente legalább a 40 munkaórájának meg kell lennie. Ez alapján dolgozhat például úgyis, hogy egy nap 12 órát dolgozik, másnap pedig csak 4 órát dolgozik.) - Azokon a napokon, amikor nem dolgozik, automatikusan pihenőnapja van. Ez akár hétköznap is lehet. 14.

15 - A napon belül sincs számára megkötés, akár 2, 3, vagy több részletben is dolgozhat. - A munkarend jellegzetességéből adódóan nem értelmezhető munkaidő hiány vagy többlet. 3. Példa: Nézzük meg az 1. példában bemutatott blokkolások eredményét, ha a dolgozó időbéres típusú munkarendben dolgozik. - nem kell figyelembe venni a késést, a ténylegesen bent töltött idő számít: - IDŐBÉRES munkanap: 9:40 óra Rugalmas munkarend típus A rugalmas típusú munkarendben dolgozó munkavállaló a munkaidő felhasználásáról megkötések mellett maga dönt. Rugalmas munkaidő esetében a napi munkaidő meghatározott tartamát előre meghatározott napszakban a munkahelyen kell töltenie ez az ún. törzsidő míg a munkaidő fennmaradó részével szabadon gazdálkodik. A rugalmasság korlátozható, megszabva, hogy például mennyi időn belül kell teljesíteni a munkaidőt, az egyes időszakokban a többletet vagy hiányt miként kell elszámolni, stb. A típus előnye, hogy a dolgozó a feladataihoz igazíthatja a munkavégzését, ami szükségtelenné teszi, esetleg ki is zárja rendkívüli munkavégzés túlórák elszámolását. A törzsidő bevezetése jobban biztosítja a dolgozó ellenőrzését. A rugalmas típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének általános jellemzői: - A dolgozónak elméleti munkaideje van, számára ez nem kötelező érvényű. Megadása a külső munkahelyen való munka automatikus elismerése miatt szükséges. - Munkanapokon, törzsidőben a munkahelyén kell tartózkodnia, ebben az időintervallumban kötelező a munkavégzés. Ha a törzsidőn belül nem ebédelés vagy külső munkavégzés miatt van távol, akkor ez a távollét törzsidő megsértést jelent. - A munkaidőn belül, de a törzsidőn kívül munkaidejével szabadon rendelkezik. A dolgozónak az előírt munkaidőkeretet kell teljesítenie, amely lehet heti (5 x 8 óra = 40 óra), havi keret, vagy egyéb, megállapodásban rögzített keret. - A dolgozó az előírt keret teljesítését a munkaidő egyenlegének (napi balansz) változásaival tudja nyomon követni. A balansz értékét két tényező befolyásolja: ~ A munkaidő alatti távollétek, amelyek a munkaidő egyenleget csökkentik. ~ A munkaidő előtti / utáni túlmunkák, amelyek külön túlóraként nem ismerhetők el. Ezek a bentlétek növelik a munkaidő egyenleget. A napi balansz értéke a Balansz jogcímgyűjtőben göngyölítetten is megjelenik. Ez az érték tájékoztat a dolgozó napi balanszainak összevont egyenlegéről. Ez az egyenleg tölthető le a regisztráló készülékbe, amely a dolgozó blokkolásakor megjelenik a kijelzőn. 4. Példa: Nézzük meg az 1. példában bemutatott blokkolások eredményét, ha a dolgozó rugalmas típusú munkarendben dolgozik. A dolgozó blokkolásai: BE normál: 8:07; Ki Ebéd: 12:00; BE Normál: 12:25; KI Normál: 18:12 1/a 1/b :07 12:00 12:25 12:30 16:30 18:12 - A késés csökkenti, a túlmunka növeli a munkaidő egyenlegét (napi balanszot). 15.

16 - Ebédidő korrekció ebben az esetben is szükséges, azaz a ténylegesen ebédeléssel töltött időt (25 percet) fel kell kerekíteni 30 percre. A nap elismerése jogcímenként: - RUGALMAS munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:35 óra - Ebédeléssel töltött idő: 0:30 óra - Napi balansz: 1:35 óra Műszakos munkarend típus A MŰSZAKOS típusú munkarendeket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk: Folytonos munkarendeknél hétköznapokon, hétvégéken, illetve a munkaszüneti napokon is folyik munka. Több műszakos munkarendeknél: a munkavállaló napi munkaidejét meghaladó mértékben működik a munkáltató, ezért működési időben, egymást váltva, műszakokban dolgoznak a munkavállalók. A beosztás szerint csoportosítva: állandó műszakos: mindig azonos műszakban kell dolgoznia a munkavállalónak, csak délelőtt, csak délután, vagy csak éjszaka; váltásos műszakos: a munkavállalót más-más műszakba osztják be. Például: egyik héten délelőtt, majd délután, a 3. héten pedig éjszaka dolgozik. Sajátosságok: Munkaidő meghatározásának sajátosságai: a műszakos munkarendek esetében délelőtti, délutános, valamint éjszakai munkavégzés lehetséges, amelyből a sajátosságok adódnak. Ebből következően az éjszakai munkanap nem érhet véget a nap 24 órájánál, mivel a munkavégzés átcsúszik a következő napra. Ebédidő kezelés: A MT 122. (2) szerint: Ha a három vagy több műszakos, illetve a megszakítás nélküli üzemelés miatt a munkaidő nem szakítható meg, továbbá készenléti jellegű, illetve az olyan munkakörben, ahol az étkezés munkaidőn belül is biztosítható, a munkaközi szünetet a munkaidőn belül kell kiadni. Ezekben az esetekben az ebédidő a munkaidő része. Az egy műszakos, nem folytonos munkarendeknél az ebédidőt nem tekintjük a munkaidő részének, az ebédidővel megnő a munkaidő hossza. Pótlék kezelése: A műszakos típusú munkarendekre jellemző, hogy a különleges munkavégzési körülményeket (délutáni, éjszakai munkavégzést) bérpótlékokkal is elismerjük. A pótlékok adását a MT a szabályozza. A műszakos típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének további, általános jellemzői: - A dolgozó meghatározott időintervallumban (munkaidőben) dolgozik, amelyben kötelezően bent kell lennie. - A fentiekből adódóan alapvetően nem késhet el, és nem távozhat el a munkaidő befejezése előtt. - A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a késéseket figyelemmel kísérje, és azt szankcionálja (büntesse), vagy meghatározott ideig (pl.: 10 percig) elnézze. - A munkaidő előtti/utáni munkavégzés nem jellemző ~ ha mégis túlmunkát kell végezni, az fizetett (50%-os túlóra, 100%-os túlóra); ~ a munkáltató eldöntheti, hogy a bentlét ideje alapján a program automatikusan elismerje a túlórát, vagy külön engedély alapján a kezelő manuálisan rögzítse; ~ automatikus túlóra elismerés esetén megadhatók az elismerés szabályai: minimum túlóra (pl.: legalább 1 óra), kerekítési algoritmus (matematikai kerekítés, befejezett időegység vehető csak figyelembe, stb.) - A munkaidő alatti nem minősített távollétek munkaidő hiányt jelentenek; - Az ebédidő kezelés paraméterezhető: 16.

17 ~ ebédelés csak a meghatározott időintervallumban (pl.: csak óra között) lehetséges; ~ meghatározott ideig lehet ebédelni (pl.: ebédidő : 30 perc) ~ 6 óránál kevesebb munkavégzés esetén nem jár ebédidő. 5. Példa: Egy összeszerelő üzemben 3 műszakban dolgoznak, hétfőtől péntekig, heti váltással, napi 8 óra elismerésével. Engedélyezett ebédidő 30 perc, ami része a munkaidejüknek. A vezetőség késést nem engedélyez. Túlóra csak akkor ismerhető el automatikusan, ha a dolgozó a munkaidő vége után legalább 30 percet még dolgozik. A túlóraként 30 percenként ismerhető el, matematikai kerekítéssel. Műszakpótlék a túlóra idejére is jár. Műszakváltás órakor. A dolgozó blokkolásai délutános műszak esetén: BE normál: 13:45; Ki Ebéd: 18:00; BE Normál: 18:25; KI Normál: 23:20 1/a 1/b : :25 18: :20 Kiértékelés: 1/a + 1/b: A blokkolások alapján bent töltött idő, 13:45-18:00 és 18:25-23:20 intervallumok között 9:10 óra ténylegesen bent töltött idő 2: Bentlét munkaidő kezdete előtt (13:45-14:00): nem számít túlmunkavégzésnek, mivel a minimum idő (30 perc) alatt van ez az idő elveszik 3 + 4: A 25 perc kivett ebédidőt fel kell kerekíteni az engedélyezett 30 perces ebédidőhöz. Az ebédidő alatti 5 perc bentlét nem számít munkaidőnek 30 perc ebédeléssel töltött idő 5: Túlóra 22:00-23:20 intervallumban: A túlóra feltétel (legalább 30 perc) teljesül, a kerekítési szabály értelmében ideje 1:30 50%-os Túlóra Pótlék számítás: Munkaidőre (14:00-22:00): 8 óra 15%-os délutános pótlék Túlóra idejére (22:00-23:20): 1:30 óra 30%-os éjszakai pótlék Ledolgozott idő számítása: 13:45-23:00 intervallum, beleértve az ebédeléssel töltött időt, mivel az ebédidő része a munkaidőnek 9:35 óra A nap elismerése jogcímenként: - MŰSZAKOS munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:35 óra - Ebédeléssel töltött idő: 0:30 óra - 15%-os délutános pótlék: 8:00 óra - 30%-os éjszakai pótlék: 1:30 óra - 50%-os túlóra: 1:30 óra Folytonos munkarendek A Folytonos típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének elismerési szabályai lényegében a Műszakos munkarendéhez hasonlítanak. Az eltérés lényege, hogy általában 4+2, 5+2 (munkanap + pihenőnap) munkarendben folyik a munkavégzés, függetlenül attól, hogy a pihenőnapok szombatra, vagy vasárnapra esnek-e. 17.

18 ADATFELDOLGOZÁS A DOLGOZÓI NAPTÁRAK SEGÍTSÉGÉVEL A program a megadott elismerési szabályok alapján kiértékeli a blokkolások adatait, és megjeleníti az eredményt a dolgozói naptárakban. Az adminisztrátor napi munkája során a naptárból ellenőrzi, hogyan teljesítette a dolgozó a napi munkaidejét, volt-e túlmunkája, hiányzása, vagy minősített mozgása. A naptár jól szervezett és könnyen kezelhető. A megjelenítéshez alkalmazott táblázatos forma lehetővé teszi a gyors áttekintést. A táblázat mezői az adott hónap napjait jelképezik, amelyben szerepel az arra a napra elismert jogcím, az esetleges túlmunkák, hiányzások összevont értéke, valamint a hibák is. Az adott napi részletes törtnapi bejegyzések egérművelettel megjeleníthetők. A javítandó, ellenőrizendő napokat a program kiemelt színnel jelzi. A több napra vonatkozó azonos javítások egy lépésben is elvégezhetők. Az adminisztrátor által módosított napot a program kiemelten, aláhúzással jelzi. Naptár A naptáron lehetőség nyílik az elismert jogcím módosítására, törtnapi jogcímek felvételére, módosítására törlésére. Ha pl.: a dolgozó nem jelezte nyomógombbal, hogy a következő naptól szabadságon van, az adminisztrátor felviheti a Szabadság jogcímet, akár több napra is. A javítást több módon is elvégezhetjük: Kiemelt dolgozók irányított ellenőrzésével: a kiértékelés után hiba miatt kiemelt dolgozók adatain a program automatikusan végigfut, és javítási ötleteket ajánl fel az operátornak. A javítási és ellenőrzési feladat ezzel a módszerrel a leggyorsabb, valamint elkerülhető, hogy egy javításra váró dolgozói naptár kimaradjon a feldolgozásból. Javítás a naptár helyi menüjének segítségével: az operátornak kell az ellenőrzendő dolgozót és annak javítandó napját kiválasztani, ezért ez a módszer elsősorban az eseti javítások elvégzésére szolgál. Lehetőséget ad: - A munkaterv módosítására: szükséges lehet munkarend váltáskor, műszak cserekor, amikor az operátor módosítja a dolgozó munkatervét. - A kiértékelés eredményeként kapott jogcímek és értékeik módosítására: az operátor tisztában van az adott napra elismerhető jogcímekkel és értékeivel. Ezeket a mozgásadatok változtatása nélkül érvényesíti úgy, hogy a kiértékelés eredményét felülbírálja. 18.

19 A blokkolások módosításával a blokkolások grafikonján: az operátor úgy módosítja a dolgozó blokkolásának adatait, hogy azok a kiértékelés után a megfelelő eredményt adják. A javítások elvégzése és az adatok kiértékelése után a naptár összesítő funkciójával megtekinthetjük a jogcímek összesített értékeit, a gyűjtők nyitó, aktuális és maximális értékeit. A naptárban előre is haladhatunk. Ha a dolgozó munkaterve módosul az elkövetkezendő napokban, hónapban, akkor a terv is módosítható. Így a program a munkarendben meghatározott eredeti munkatervtől eltérően, a módosított terv elismerési szabályai alapján fogja a blokkolásokat kiértékelni. A blokkolások grafikus megjelenítése A naptár kiegészítő funkciójaként megjeleníthető a blokkolások időgrafikonja. Ezen az adminisztrátor ellenőrizheti egy dolgozó adott napi blokkolásait: időpontot, nyomógomb használatot. A grafikon az előző nap 12 órájától a következő nap 24 órájáig mutatja a blokkolásokat, így jól áttekinthetők az éjszakai műszakos dolgozók blokkolásai is. Blokkolás grafikon Az adminisztrátor szükség esetén javíthatja a blokkolások adatait: időpontot vagy minősítést módosíthat, új blokkolást vehet fel (ha a dolgozó elfelejtett blokkolni), vagy ha a kiértékelés szempontjából felesleges blokkolások történtek, azokat törölheti. A program megőrzi az eredeti blokkolásokat, azok az adminisztrátori módosítások után is visszahívhatók. Nap áthelyezések, ünnepnapok kezelése Számos esetben előfordulhat, hogy minden, vagy csak meghatározott munkarendhez tartozó dolgozónak bizonyos napokon megváltozik a munkarend tervben előírt munkavégzési szabálya. Ilyen lehet: - leállás esetén, ha a dolgozók a leállás időtartama alatt fizetett szabadságra mennek; - ünnepnapon, ha nincs munkavégzés; - ha ünnepnap mellett elrendelt pihenőnapot egy korábbi pihenőnapon le kell dolgozni; - egyéb ok miatt munkarendváltás szükséges, stb. Ekkor minden érintett dolgozó esetében javítani kellene a dolgozói naptárban előírt munkavégzési tervet, ami igen időigényes feladat lenne. A program munkanap-ünnepnap áthelyezési funkciójával azonban egy lépésben megoldható a terv módosítása. Elegendő az érintett munkarendeket, valamint a napáthelyezés paramétereit megadni. A következő napáthelyezésekre nyílik lehetőség: 19.

20 Napcsere: két, megadott napra előírt terv felcserélése pl.: ha a hétfői pihenőnapot előző szombaton kell ledolgozni, akkor a napcserével a hétfői terv pihenőnap, míg a szombati terv a hétfői munkanap lesz. Jogcím csere: a megadott időintervallumba eső napok munkavégzési tervét a megadott jogcímre cseréli pl.: leállás időtartamára szabadság beírása; Fizetett ünnepnap beírása a naptárba: a megadott időintervallumba eső napokra Fizetett ünnep terv előírása pl.: karácsony dátumaira, egyéb fizetett ünnepre; Pihenőnap beírása a naptárba: a megadott időintervallumba eső napokra Pihenőnap terv előírása; Adott napi jogcím beírása: egy meghatározott napra előírt terv beírása a módosítandó napra. 20.

AR-1001/AR-1011. Beléptetőrendszerek és munkaidő nyilvántartó szoftver/kliens szoftver. Kezelési leírás

AR-1001/AR-1011. Beléptetőrendszerek és munkaidő nyilvántartó szoftver/kliens szoftver. Kezelési leírás AR-1001/AR-1011 Beléptetőrendszerek és munkaidő nyilvántartó szoftver/kliens szoftver Kezelési leírás Tartalomjegyzék Általános leírás...3. oldal Általános alkalmazás...3. oldal Kompatibilis Soyal olvasók/vezérlők...5.

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv. XL Bér 2015. Bér, TB, SZJA és Munkaügy. www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft.

Felhasználói Kézikönyv. XL Bér 2015. Bér, TB, SZJA és Munkaügy. www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft. Felhasználói Kézikönyv XL Bér 2015 Bér, TB, SZJA és Munkaügy www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft. Tartalomjegyzék Bevezetés...4 Mielőtt a szoftver indul...5 A telepítés folyamata...5 Alapvető

Részletesebben

CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi. programcsomag 2014.

CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi. programcsomag 2014. CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi programcsomag 2014. 1 Tartalom RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 6 Operációs rendszerek... 6 Speciális... 6 Hardver igény... 6 Főbb jellemzők, tulajdonságok... 6 A PROGRAM

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 2015. www.armada.hu. 1993-2015. Parallel Kft.

Felhasználói kézikönyv 2015. www.armada.hu. 1993-2015. Parallel Kft. Felhasználói kézikönyv 2015. Tartalomjegyzék Bevezetés...5 A telepítés folyamata...6 A szoftver indítása...6 A Főképernyő felépítése...6 Menü...7 Eszközsor...8 Információs sáv...8 Cégek menüpont...9 Cégek

Részletesebben

Bérszámfejtő és munkaügyi nyilvántartó program. Szoftverdokumentáció 2008 V 1.0

Bérszámfejtő és munkaügyi nyilvántartó program. Szoftverdokumentáció 2008 V 1.0 Contorg EVL Bér Bérszámfejtő és munkaügyi nyilvántartó program Szoftverdokumentáció 2008 V 1.0 Contorg Gazdasági Tanácsadó Kft 7020 Dunaföldvár, Gábor Pál utca 5. http//: www.contorg.hu E-mail: info@contorg.hu

Részletesebben

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Jelen dokumentum szerződésnek minősül a felhasználó és a PROFITEL Kft. között a TAXAWIN feldolgozó szoftver használatára. A szoftvercsomag tartalmazza

Részletesebben

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Jelen dokumentum szerződésnek minősül a felhasználó és a PROFITEL Kft. között a TAXAWIN feldolgozó szoftver használatára. A szoftvercsomag tartalmazza

Részletesebben

infotéka Pénzügyi Modul kézikönyve

infotéka Pénzügyi Modul kézikönyve infotéka Pénzügyi Modul kézikönyve I Pénzügyi Modul Tartalomjegyzék Fejezet I Kezdő lépések Fejezet II Nézet menü 2 17 1 Felhasználók... és jogok 17 Fejezet III Paraméterek 1 Évnyitás 22... 22 2 Általános

Részletesebben

SigMANI 2015 SOFTWARE. NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress. SigMANI. Felhasználói Kézikönyv. NIARA Kft.

SigMANI 2015 SOFTWARE. NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress. SigMANI. Felhasználói Kézikönyv. NIARA Kft. Bérszámfejtés Felhasználói Kézikönyv 1 Felhasználói Kézikönyv NIARA Kft. 2015 SOFTWARE NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress A programot és a dokumentációt a NIARA Kft. részéről szerzői jog védi,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ - Harmadik kiadás 2008 Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések copyright 1989-2008. Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Minden jog fenntartva!

Részletesebben

Felhasználói leírás. A CKB FREE rendszer felhasználói funkcióiról

Felhasználói leírás. A CKB FREE rendszer felhasználói funkcióiról Felhasználói leírás A CKB FREE rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: 2.0 Készült: 2010.március 25. 1/63.oldal TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 4 2. Főképernyő... 6 3. Adatbekérés... 10 4. Díjtájékoztatás...

Részletesebben

infotéka Napló kézikönyv

infotéka Napló kézikönyv kézikönyv I Tartalomjegyzék 3 Fejezet I Kezdő lépések 1 Kezdő lépések... 3 Fejezet II Nézet 8 1 Ikonsor... 8 8 Fejezet III Paraméterezések 1 Felhasználók... és jogok 8 2 Évnyitás... 12 3 Vezérlő rekord...

Részletesebben

A program rövid ismertetése

A program rövid ismertetése 1. oldal A program rövid ismertetése Programunk 1989 óta szolgálja növekvő számú felhasználói körünket, alkalmazkodva az évről-évre megváltozó jogszabályi környezethez, kielégítve a felmerülő helyi igényeket

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

DbérWIN. Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió. Felhasználói leírás

DbérWIN. Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió. Felhasználói leírás DbérWIN Windows alapú bérszámfejtő program 5.00 verzió Felhasználói leírás Végfelhasználói licenc szerződés Mely létrejött egyrészről a C.A.T. Consulting Kft. (8000 Székesfehérvár, Távírda u.2/a 3.em.5.)

Részletesebben

Dr. Dudás Katalin Dr. Viszló László Dr. Fodor T. Gábor Dr. Varga Marianna: Munkaidő és pihenőidő

Dr. Dudás Katalin Dr. Viszló László Dr. Fodor T. Gábor Dr. Varga Marianna: Munkaidő és pihenőidő Dr. Dudás Katalin Dr. Viszló László Dr. Fodor T. Gábor Dr. Varga Marianna: Munkaidő és pihenőidő Szakszervezeti kiskönyvtár XXVI. Készült a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal támogatásával Kiadta a LIGA

Részletesebben

MemoStangOne RENDSZER

MemoStangOne RENDSZER MemoStangOne RENDSZER KEZELÉSI LEÍRÁS A MemoStangOne fantázia nevű (EL-04/MB típusú) őrjárat, vagy egyéb munkafolyamat ellenőrző rendszer, ember által kiváltott villamos érintkezés alapján csekkol. Ennek

Részletesebben

101-ES TÍPUS 47 Gillitts Road Pinetown South Africa 3610 P O Box 15407 Westmead South Africa 3608

101-ES TÍPUS 47 Gillitts Road Pinetown South Africa 3610 P O Box 15407 Westmead South Africa 3608 IXP 100-AS SOROZAT Gyártó: EGY AJTÓS BELÉPTETŐ RENDSZER 101-ES TÍPUS 47 Gillitts Road Pinetown South Africa 3610 P O Box 15407 Westmead South Africa 3608 R (031) 700-1087 (031) 700-1511 (e-mail) impro@impro.net

Részletesebben

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció 2014 v4.1 Integrált Felhasználói dokumentáció Fekete Prog-RAM Kft. 1992-2014 Tartalomjegyzék Bemutatkozás... 3 Cégadatok... 3 Elérhetőségek... 3 Névjegy... 3 Rendszer követelmények... 5 Javascript engedélyezése...

Részletesebben

Felhasználói leírás. A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról

Felhasználói leírás. A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról 1 Felhasználói leírás A CKB Trend rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: 3.1 Készült: 2012. október 22. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 4 2 Általános tudnivalók a program kezeléséről:... 5 2.1 A CKB

Részletesebben

Armada Adóidőzítő rendszer

Armada Adóidőzítő rendszer Armada Adóidőzítő rendszer PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ( 273-3310 fax 273-3311 Mobil 06 (20) 9-340-661 Bemutatóterem: 1143 Budapest, Szobránc u. 5. INTERNET:

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 ALAPISMERETEK...7 ADATBÁZIS...7 AZ ADATBÁZISHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK...7 ADATMODELL...9 ADATBÁZISOK

Részletesebben

TRON. Integrált Vállalatirányítási Rendszer. Termékismertetõ

TRON. Integrált Vállalatirányítási Rendszer. Termékismertetõ TRON Integrált Vállalatirányítási Rendszer Termékismertetõ 2000 Bevezetés A mai felgyorsult, számítógépek által irányított gazdasági életben, tevékenységi körtõl függetlenül már a néhány fõt foglalkoztató

Részletesebben

INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER

INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER EDUSZAB: 28/342B (FNY1) INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER Felhasználói kézikönyv 1/57 EDUSZAB: 28/342B (FNY1) TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 5 1.1. Dokumentum célja... 5 1.2. Rendszer célja... 5 1.3. Alapfogalmak

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Windows-os Bér+ Személyi adatok nyilvántartására, bérszámfejtésre, TB adatok

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Windows-os Főkönyv Kettős könyvelést, automatikus kontírozást, számlanyilvántartást

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Számla+ Számlázó és nyilvántartó programhoz 8.72 verzió MINDEN JOG FENNTARTVA!

Részletesebben

NR-440 ONLINE NEW Az euró előírásoknak megfelelő, környezet barát (ROHS), újra hasznosítható pénztárgép Felhasználói kézikönyv

NR-440 ONLINE NEW Az euró előírásoknak megfelelő, környezet barát (ROHS), újra hasznosítható pénztárgép Felhasználói kézikönyv NR-44 ONLINE NEW Az euró előírásoknak megfelelő, környezet barát (ROHS), újra hasznosítható pénztárgép Felhasználói kézikönyv Verzió:.7/ 4.5.8. Tisztelt Vásárlónk! Cégünk az Alt Cash Kft. a Sam4s pénztárgépek

Részletesebben

Adatbázis-kezelés jegyzet I. Alapok. Összeállította: Faludi Anita 2012.

Adatbázis-kezelés jegyzet I. Alapok. Összeállította: Faludi Anita 2012. Adatbázis-kezelés jegyzet I. Alapok Összeállította: Faludi Anita 2012. Tartalom Bevezetés... 4 Mi az adatbázis kezelés?... 5 Adatbázis-kezelés számítógép nélkül... 5 Adatbázis-kezelés számítógéppel...

Részletesebben

Kezelői leírás. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5

Kezelői leírás. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5 Kezelői leírás 2015.. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 4 2. A RENDSZER ÜZEMBEHELYEZÉSE 4 3. A RENDSZER INDÍTÁSA 5 4. A MENÜABLAK KEZELÉSE 6 5. ÁLTALÁNOS

Részletesebben