Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ismertető. Utolsó frissítés:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ismertető. Utolsó frissítés: 2010-06-08"

Átírás

1 Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Utolsó frissítés:

2 Tartalomjegyzék A rendszer 3 Bérillesztési lehetőség 4 A rendszer működése 5 Beléptető rendszer 5 Adatfeldolgozás 5 A rendszer áttekintése 6 A rendszer felépítése 7 Szükséges hardver konfiguráció 8 Az SW-700 Munkaidő regisztráló készülék 9 Blokkolás az SW-700 készüléken 10 A Munkaidő nyilvántartó és kiértékelő program szolgáltatásai 11 Felhasználói igényekhez igazítható munkarend és jogcím kezelés 11 A munkarend típusok jellegzetességei 12 Adatfeldolgozás a dolgozói naptárak segítségével 18 A blokkolások grafikus megjelenítése 19 Nap áthelyezések, ünnepnapok kezelése 19 Széleskörű listázási lehetőségek 21 2.

3 A RENDSZER A Munkaidő Nyilvántartó Rendszer elsősorban a SEASEC-BS/CS beléptető rendszerekhez kapcsolódó, munkaidő adatszolgáltatási feladatokat ellátó program. A program ideális a nagy létszámú vállalkozások munkaidő nyilvántartási feladatainak elvégzésére, mivel több munkaállomásos LAN hálózatos rendszerek kialakításával gyors és hatékony adatfeldolgozást tesz lehetővé. A program típusai: SEASEC-BS: Munkaidő nyilvántartó program MS-SQL2000 adatbázis kezelővel a SEASEC- BS Beléptető rendszerhez. Alapértelmezetten szerver + 4 kliens munkaállomásig biztosított az adatbázis kezelő használata. További munkaállomások használatához MS-SQL licenc szükséges. -CS: Munkaidő nyilvántartó program ORACLE adatbázis kezelővel a SEASEC- CS Beléptető rendszerhez. Alapértelmezetten szerver + 4 kliens munkaállomásig biztosított az adatbázis kezelő szükséges. A rendszer működésének alapelve, hogy a dolgozók a számukra kiadott egyedi azonosítóval ellátott kártyákkal jelzik a munkaidő nyilvántartó készülékeken a munkaidő szempontjából fontos mozgásokat, pl.: BE munkakezdéskor, KI külső munkára, KI szabadságra, KI munkaidő végén, stb. A készülék regisztrálja a blokkolásokat, és a beléptető rendszeren keresztül átadja azokat a -BS/CS programnak további feldolgozásra. A mozgásadatok feldolgozásának megkönnyítése érdekében a dolgozókból feldolgozási egységeket alakítunk ki. A dolgozók mozgásadatai feldolgozási egységenként (adatszolgáltatónként) szétválogatásra kerülnek. Feldolgozáskor a program a beállított elismerési szabályok alapján kiértékeli a blokkolásokat, és jelzi, ha az elvárástól eltérést tapasztal. A dolgozók naptárában megjelenik, hogy a dolgozó mettől meddig dolgozott, esetlegesen mennyi volt a munkaidő többlete (túlórája), munkaidőhiánya, mikor volt szabadságon, táppénzen, stb. A hiányos adatokat pl.: a dolgozó elfelejt regisztrálni a készüléken - a munkaidő nyilvántartás kezeléséért felelős dolgozók (operátorok) javíthatják, vagy kiegészíthetik. A felhasználói felület grafikus, jól szervezett, könnyen kezelhető. A blokkolások időpontjai grafikonon megjeleníthetők, amely segíti feldolgozást. A program egyaránt alkalmas az általánosan ismert munkarend típusok (fix, időbéres, kötetlen, műszakos, rugalmas), valamint egyedi felhasználói igények alapján kialakított munkarendek kezelésére. A munkarend típusokból egyedi feldolgozási paraméterekkel korlátlan számú munkarendek képezhetők. Többműszakos munkarendek esetében a program speciális szolgáltatása a műszakfelismerés, amely a blokkolások alapján a megfelelő műszakba sorolja a dolgozót, és ennek az elismerési szabályai alapján értékeli ki a munkaidőt. Ez az eljárás minimalizálja az alkalmi műszakcserék adminisztrációját. A listakészítő funkciók segítségével törzslisták, hibalisták, ellenőrző listák, havi jelenléti ívek, statisztikák készíthetők. A listák adattartalmát a felhasználó szűrőfeltételek megadásával igényeihez igazíthatja. 3.

4 BÉRILLESZTÉSI LEHETŐSÉG A beléptető rendszerből kapott mozgás-adatok felhasználásával a program a megadott munkarend és elismerési szabályok alapján (az esetleges adatszolgáltatói módosítások után) elkészíti az időalapos bértételeket, amelyeket a külön megvásárolható SEABÉR2 Bérillesztő Modul segítségével felad a bérrendszer számára. A program számos egyedi programhoz lett illesztve, illetve a következő ismert bérprogramokhoz: NEXON-BÉRENC PC-BÉR Integra Rt. Bérmodul VT-SOFT Bérprogram (ezzel a bérprogrammal a SEABÉR2 ingyenes) SCALA Bérprogram SAP R/3 HR modul EDS LIRA több más egyedi, cégorientált bérprogramok speciális illesztése A rendszer nem csak bérprogramhoz, hanem más vezetői információs vagy vállalatirányítási rendszer számára is szolgáltathat adatokat. 4.

5 A RENDSZER MŰKÖDÉSE Az alábbiakban rövid ismertetést adunk a rendszer működési logikájáról és a megoldandó feladatokról. Beléptető rendszer A beléptető rendszer - az adott munkahelyen fizikailag telepített átjárók, ellenőrző pontok összessége, az őket összekötő adatgyűjtő vonalakkal együtt. Ezek biztosítják, hogy az adott vállalkozás alkalmazottainak, illetve a vállalkozással valamilyen kapcsolatban lévő külső személyek mozgásáról rendészeti szempontból kiértékelhető információk rögzítésre kerüljenek. Az átjáró pontokon való áthaladási jogosultságok beállítása, karbantartása a beléptető rendszer programjában történik, a belépésre jogosító ún. belépőkártyák kiadásával, illetve visszavonásával együtt. Adatfeldolgozás A belépőpontokon érzékelt mozgások adatátviteli vonalakon keresztül a központi adatgyűjtő számítógépbe kerülnek, ahol a háttértárolókon elmentődnek, mint a rendészeti események naplózása. A munkaidő nyilvántartás számára fontos mozgásadatok feldolgozása a -BS/CS program feladata. A jól szervezett, könnyen kezelhető felhasználói felület segítségével az adatok operátori ellenőrzése, javítása nem igényel nagy időráfordítást. A grafikus kijelzés lehetővé teszi a blokkolások gyors áttekintését, ellenőrzését, esetleges módosítását. A blokkolások módosításával az eredeti adatok nem vesznek el, azok bármikor visszakereshetők, listázhatók. A rendszer az alapvető munkarend típusok (fix, időbéres, kötetlen, műszakos, rugalmas) kezelése mellett egyedi munkavégzések (általános típus) feldolgozására is alkalmas. A munkarend típusok meghatározzák az alapvető kiértékelési algoritmusokat, az általános típus speciális elismerési szabályait a felhasználó definiálhatja. A felhasználó által tetszőleges számban létrehozott munkarendeket a típusok valamelyikébe kell sorolni. A definiált munkarendek alapján történik a dolgozói naptárak kitöltése. A munkarendek napi programokból épülnek fel. A napi programok jelentik azokat az elismerési szabályokat, amelyek rugalmasan paraméterezhetőek, és a munkaidő elszámolásának alapját képezik. Az elismerési szabályok a munkarendtípusokhoz és az általános munkavégzési gyakorlathoz igazodnak, a felhasználónak csak a szabályok paramétereit kell saját munkavégzéséhez igazítani, mint pl.: munkaidő kezdet, munkaidő vége időpontjai, ebédidő hossza, túlórák elszámolási jogcímének, kerekítési típusának pontosítása, stb. A napi programok tetszőleges számban definiálhatók, egyedi igényekhez igazodva. A gyűjtött blokkolások adatait a rendszer feldolgozza. A blokkolásokat összeveti a dolgozóknak előírt napi program munkavégzési szabályaival. A kiértékelés eredményén az operátor elvégezheti a szükséges pontosításokat, majd listákat, bérfeladást készíthet. A speciális munkavégzések kiértékelési szabályainak, paramétereinek beállításában a SEAWING Kft. munkatársai készséggel állnak rendelkezésére. 5.

6 A rendszer áttekintése 6.

7 A RENDSZER FELÉPÍTÉSE A Munkaidő Nyilvántartó Rendszer feladatait beléptető rendszerrel együttműködve végzi. Az adatkapcsolatot az MS-SQL2000 vagy ORACLE adatbázis kezelő rendszer biztosítja, ami egy központi számítógépen (szerveren) fut. A munkaidő nyilvántartás és a beléptető rendszer munkaállomásai számítógépes hálózaton (LAN) keresztül kapcsolódnak a központi szerverhez. Általános rendszerterv SEASEC Beléptető Rendszer és Munkaidő Nyilvántartó Rendszer esetében: 7.

8 SZÜKSÉGES HARDVER KONFIGURÁCIÓ A központi gép (szerver) minimális hardver követelményei: Intel Xeon 1.4 GHz processzor WINDOWS 2000/XP szerver operációs rendszer 512 Mbyte RAM 40 Gbyte szabad HDD kapacitás (ajánlott valamilyen RAID technológia) CD meghajtó SVGA monitor (min. 800x600px képfelbontással) Egér, billentyűzet Hálózati interfész a helyi viszonyoknak megfelelő csatolóval Mentést biztosító eszköz (pl.: DVD-RW) Szünetmentes tápellátás A munkaállomások minimális hardver követelményei: P4 1.7GHz processzor WINDOWS 98/2000/XP vagy NT4 operációs rendszer (magyar) 256 MByte RAM 200 Mbyte szabad HDD kapacitás CD meghajtó SVGA monitor (min. 800x600px képfelbontással) Egér, billentyűzet (magyar) RS232 soros vonal vezérlőgép esetén Hálózati interfész a helyi viszonyoknak megfelelő csatolóval Opcionálisan hangkártya, illetve hangszóró a riasztások jelzésére 8.

9 AZ SW-700 MUNKAIDŐ REGISZTRÁLÓ KÉSZÜLÉK Az SW-700 Munkaidő regisztráló készülék a munkaidő nyilvántartó rendszerekhez kifejlesztett felhasználóbarát, könnyen telepíthető és üzemeltethető készülék. Esztétikus megjelenésével, széleskörű szolgáltatásaival a legkorszerűbb igényeknek is megfelel. Elsődleges feladata a munkaidő nyilvántartó és SEAWING beléptető rendszereiben a dolgozók mozgásainak regisztrálása, az átjárópontok mechanikus eszközeinek (ajtó mágneszára, forgóvilla) vezérlése. A SEAWING rendszerben használható bármelyik olvasóval szerelhető, így az igényeknek legjobban megfelelő rendszer konfiguráció alakítható ki. A készülék főbb tulajdonságai: Közelítő (proximity) kártyás olvasók csatlakoztatása: A közelítő kártyás olvasó kényelmes blokkolási módot tesz lehetővé. A dolgozó a készülék olvasási területéhez közelíti a kártyáját olvasási távolságon belülre, és a készülék leolvassa a kártya egyedi azonosítóját. Az SW-700 terminálhoz két, a SEAWING rendszerekben alkalmazott bármelyik közelítő (proximity) kártyás olvasó csatlakoztatható. A két olvasóval ellátott terminálon különválaszthatók a bemeneti és a kimeneti események. Az olvasási távolság az olvasó típusától függően cm lehet. Belső memória: A leolvasott kártyaazonosítót a blokkolás időpontjával együtt a készülék saját memóriájában tárolja, futó kiértékelő program esetén átadja annak további feldolgozásra. Autonóm működés esetén a belső memória esemény tárolására képes. Ha nem jön létre kapcsolat a kiértékelő programmal és nem történik meg az adatátadás, a legrégebbi blokkolások elvesznek, felülíródnak. Belső back-up elem és beépített akkumulátor: A beépített akkumulátor min. 6 órás működést biztosít tápfeszültség kimaradás esetén is. Ha az akkumulátor lemerül, a készülék kikapcsol, majd a tápfeszültség helyreállása után automatikusan feltölti önmagát. A belső back-up elem lemerült akkumulátor esetén is biztosítja a memóriában lévő adatok megőrzését. Beépített óra: Back-up elemmel védett, időfelbontása 1 perc, pontossága jobb mint 10s/nap. A készülékben automatikus a téli-nyári időátállás. 2x16 karakteres LCD kijelző: Alkalmas a belső óra által mért dátum és idő kijelzésére, valamint a kiértékelő programból letöltött egyedi dolgozó adatok (pl.: balansz) vagy üzenetek megjelenítésére. Nyomógombok: A dolgozók blokkoláskor kiegészítő információkat adhatnak a kiértékelő program számára mozgásukkal kapcsolatban a 10 minősítő és 2 irányjelző gomb (BE és KI) segítségével. Megnyomásukkor a gombok jelentése a kijelzőn is látható. 9.

10 BLOKKOLÁS AZ SW-700 KÉSZÜLÉKEN Az SW-700 készülékhez közelítő kártyás olvasó csatlakozik, amely kényelmes blokkolást tesz lehetővé. Blokkoláskor a dolgozó az olvasóhoz közelíti a kártyáját olvasási távolságon belülre, és az leolvassa a kártya egyedi azonosítóját. A működő készülék alaphelyzetében az aktuális dátumot és időt mutatja. Ebben az állapotában kész a blokkolások fogadására. A dolgozónak az olvasási területhez kell közelítenie a kártyáját az olvasási távolságon belülre. A sikeres olvasást a készülék egy hosszú hangjelzéssel nyugtázza. A kártyát nem kell kivenni a táskából, pénztárcából, irattartóból, stb., ha annak anyaga nem fém, és a megfelelő távolságon belüli közelítés megoldható. Ezután a készülék gombnyomásra vár a kártya bemutatásától számított 4-5 másodpercig, megjelenítve a dolgozó letöltött balanszának egyenlegét, vagy ha a dolgozónak nincs balansza, a 00:00:00 értéket. Ez alatt az idő alatt kell a dolgozónak minősítenie a mozgását a minősítő gombok valamelyikének megnyomásával, valamint megadnia a mozgás irányát a BE vagy KI gombbal. Gombnyomás után amennyiben a kártya, illetve tulajdonosa rendelkezik az átjáróponton történő áthaladáshoz szükséges jogosultságokkal, a terminál nyitja az általa vezérelt eszközt (ajtó mágneszára, forgóvilla, sorompó, forgókapu, stb.), és engedélyezi az áthaladást. Ellenkező esetben a kártya bemutatása után az olvasó hármas szaggatott hangjelzést ad és a piros LED hármat villog. Az áthaladás nem engedélyezett. A blokkolás folyamata. 10.

11 A MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ ÉS KIÉRTÉKELŐ PROGRAM SZOLGÁLTATÁSAI A program feladata az SW-700 regisztráló készülék által feladott blokkolások feldolgozása, listák készítése. A program főbb jellemzői: Jól szervezett, könnyen kezelhető felhasználói felület: segítségével az adatok adminisztrátori ellenőrzése, javítása nem igényel nagy időráfordítást. Grafikus kijelzés: lehetővé teszi a blokkolások megtekintését, ellenőrzését, esetleges módosítását. A grafikon az előző nap 12 órájától a következő nap 24 órájáig mutatja a blokkolásokat, így jól áttekinthetők az éjszakai műszakos dolgozók blokkolásai is. A blokkolások módosításával az eredeti adatok nem vesznek el, azok bármikor visszakereshetők, listázhatók. 5 munkarend alaptípus kezelése: A rendszerben 5 munkarend alaptípus (fix, rugalmas, műszakos, időbéres, kötetlen) kezelhető. A munkarend alaptípusokból (munkarendsablonokból) tetszőleges számú munkarend képezhető, amelyekbe a dolgozók egyenként besorolhatók. A definiált munkarendek alapján történik a dolgozói naptárak kitöltése a munkatervvel. Egyedi munkarend típus kezelése: A fent említett 5 munkarend alaptípus mellett a program alkalmas egyedi munkavégzési szabályok kezelésére is. Az egyedi szabályok megadásában és paraméterezésében az SW-VEGA Kft. munkatársai készséggel állnak rendelkezésére. Rugalmasan paraméterezhető elismerési szabályok: Az adatok feldolgozása rugalmasan paraméterezhető elismerési szabályok alapján történik. Az elismerési szabályok a munkarendtípusokhoz és az általános munkavégzési gyakorlathoz igazodnak, a felhasználónak csak a szabályok paramétereit kell saját munkavégzéséhez igazítani, mint pl.: munkaidő kezdet, munkaidő vége időpontjai, ebédidő hossza, túlórák elszámolási jogcímének, kerekítési típusának pontosítása, stb. Az elismerési szabályok tetszőleges számban definiálhatók, egyedi igényekhez igazodva. Feldolgozás: A gyűjtött blokkolások adatait a rendszer feldolgozza, kiértékeli. A blokkolásokat összeveti a dolgozóknak előírt munkavégzési szabályokkal, ezután az adminisztrátor elvégezheti a szükséges pontosításokat, majd listákat, bérfeladást készíthet. Felhasználói igényekhez igazítható munkarend és jogcím kezelés A program 5 munkarend típus (fix, időbéres, kötetlen, műszakos, rugalmas) és egyedi esetek kezelésére alkalmas. Az egyes típusok olyan sajátosságokkal rendelkeznek, amelyek meghatározzák a munkaidő elismerésének módját. A felhasználók a típusok munkaidő elszámolási metódusaiba nem tudnak beleavatkozni, kizárólag a számítási algoritmushoz szükséges paraméterek értékekeit (munkaidő kezdete és vége, milyen jogcímre számoljuk el a túlmunkát, a hiányzást, stb.) tudják módosítani. Egyedi esetekben az elismerési szabályok, működési algoritmusok kialakítását előzetes egyeztetés után az SW-VEGA Kft. munkatársai elvégzik. A munkarend azt fejezi ki, hogy a dolgozónak hónap egyes munkanapjain melyik műszakban - milyen elismerési szabályok (napi programok) alapján - kell dolgoznia, illetve mely napokra esnek a pihenőnapjai. 11.

12 Az elismerési szabályokat a napi programok foglalják össze. Egy napi program jelenthet jelenlétet vagy távollétet. Jelenlét esetén meghatározza, hogy a dolgozónak mikor kezdődik és fejeződik be a munkaideje, hogyan ismerjük el a túlóráit, napközbeni távolléteit, van-e ebédszünete, és számos további, a munkaidő elismeréséhez szükséges paramétert: azaz egy munkanapra vonatkozó teljes munkatervet. Távollét esetén megadja annak jellegét (szabadság, táppénz, kiküldetés, stb.), és az esetleges munkavégzés elismerésének paramétereit. A megfelelő jelenléti és távolléti napi programokat egymásután sorrendbe állítva hozzuk létre a munkarendeket. Ha a dolgozó teljesíti a munkarendben előírt napi programot, akkor a napot a napi program nevével megegyező jogcímen ismerjük el. A napi programok paraméterezési lehetőségei attól függnek, hogy milyen típusú munkarendek felépítéséhez használhatók. A könnyebb áttekintés és kezelés érdekében programban a napi programokat a munkarend típusoknak megfelelően csoportosítottuk. A tipizált napi programokon kívül vannak ún. Általános távollétek, amelyek minden típus esetében alkotóelemek lehetnek. Ezek azok a távollétet jelentő napi programok, amelyek elismerése minden munkarend típusnál azonosak. A típusoknál található példák alapján a felhasználó kialakíthatja saját napi programjait, újakat vehet fel, vagy a példákat módosíthatja. Az elismerési szabályok eltérő paraméterezésével korlátlan számú napi program definiálható, amelyekből az egyes munkarend típusokon belül tetszőleges számú munkarend képezhető, pl.: FIX 8 órás túlórázhat, FIX 8 órás nem túlórázhat, Rugalmas 4 órás, Rugalmas 8 órás, stb. A munkarendek létrehozásával alakítjuk ki a dolgozók munkatervét, amelyet módosíthatnak a kivételesen kezelendő napok. Az ilyen napok megváltoztatják a megadott munkarendek adott napi munkatervét (általában a nem folyamatos műszakban dolgozókét), és a kivételes napra előírt szabályok lesznek érvényesek. Tipikusan ilyen nap: - az ünnepnap; - az ünnepnapok miatti hivatalos pihenőnapok, illetve a csere munkanapok; - hosszabb ideig tartó leállás (pl.: karácsony és újév között). A kiértékelési folyamatban tehát a munkarendek, a napi programok paraméterei, a törtnapi jogcímek, a kivételesen kezelendő napok szabályai játszanak fontos szerepet. A munkarend típusok jellegzetességei Fix munkarend típus A fix típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének általános jellemzői: - A dolgozó meghatározott időintervallumban (munkaidőben) dolgozik, amelyben kötelezően bent kell lennie. - A fentiekből adódóan alapvetően nem késhet el, és nem távozhat el a munkaidő befejezése előtt. - A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a késéseket figyelemmel kísérje, és azt szankcionálja (büntesse), vagy meghatározott ideig (pl.: 10 percig) elnézze. - A munkaidő előtti/utáni munkavégzés nem jellemző ~ ha mégis túlmunkát kell végezni, az fizetett (50%-os túlóra, 100%-os túlóra); ~ a munkáltató eldöntheti, hogy a bentlét ideje alapján a program automatikusan elismerje a túlórát, vagy külön engedély alapján a kezelő manuálisan rögzítse; ~ automatikus túlóra elismerés esetén megadhatók az elismerés szabályai: minimum túlóra (pl.: legalább 1 óra), kerekítési algoritmus (matematikai kerekítés, befejezett időegység vehető csak figyelembe, stb.) - A munkaidő alatti nem minősített távollétek munkaidő hiányt jelentenek; - Az ebédidő kezelés paraméterezhető: 12.

13 ~ ebédelés csak a meghatározott időintervallumban (pl.: csak óra között) lehetséges; ~ meghatározott ideig lehet ebédelni (pl.: ebédidő: 30 perc) ~ ha a dolgozó nem megy el ebédelni, a program automatikusan levonhatja az engedélyezett ebédidőt (pl.: 30 percet) a munkaidőből; ~ 6 óránál kevesebb munkavégzés esetén nem jár ebédidő. 1. Példa: Egy összeszerelő üzem egyik részegének dolgozói hétfőtől péntekig 8-16:30-ig dolgoznak, napi 8 óra elismerésével. Engedélyezett ebédidő 30 perc, ami nem része a munkaidejüknek. A buszok beérkezése miatt a vezetőség max.10 perc késést engedélyezett. Túlóra csak akkor ismerhető el automatikusan, ha a dolgozó a munkaidő vége után legalább 1 órát még dolgozik. A túlóraként 30 percenként ismerhető el, matematikai kerekítéssel. A dolgozó blokkolásai: BE normál: 8:07; Ki Ebéd: 12:00; BE Normál: 12:25; KI Normál: 18:12 1/a 1/b :07 12:00 12:25 12:30 16:30 18:12 Kiértékelés: 1/a + 1/b: A blokkolások alapján bent töltött idő, 8:07-12:00 és 12:25-18:12 intervallumok között 9:40 óra ténylegesen bent töltött idő 2: Késés, 8-8:07 intervallumban: az engedélyezett késés határértékén belül van, ezért a késés ledolgozott időnek számít 7 perc késés 3 + 4: A 25 perc kivett ebédidőt fel kell kerekíteni az engedélyezett 30 perces ebédidőhöz, mivel ez az idő nem fizetett. Az ebédidő alatti 5 perc bentlét nem számít munkaidőnek 30 perc ebédeléssel töltött idő 5: Túlóra 16:30-18:12 intervallumban. A túlóra feltétel (legalább 1 óra) teljesül, a kerekítési szabály értelmében ideje 1:30 50%-os Túlóra Ledolgozott idő számítása: +0:07 óra késés (elismerve munkaidőként) +7:53 óra munkaidőben bent töltött idő (5 perces ebédidő korrekció levonásával együtt) +1:42 óra munkaidő utáni bentlét +9:42 óra ledolgozott idő A nap elismerése jogcímenként: - FIX munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:42 óra - Ebédeléssel töltött idő: 0:30 óra - Késés: 0:07 óra - 50%-os túlóra: 1:30 óra Megjegyzés: Ha a késés nem megengedett és a munkaidőben távollétet jelent, akkor az elismerés a következőképpen változik: - FIX munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:35 óra (ideje csökken a késés idejével, - 7 perc) - Ebédeléssel töltött idő: 0:30 óra - Munkaidő hiány: 0:07 óra - 50%-os túlóra: 1:30 óra 13.

14 Kötetlen munkarend típus A kötetlen típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének általános jellemzői: - Általában vezető beosztásúak munkarend típusa, amelyben a munkavállaló a feladatokhoz igazíthatja a munkavégzését, ami szükségtelenné teszi, esetleg ki is zárja a rendkívüli munkavégzés (túlóra) elszámolását. - Munkaidejében és azon kívül is bármikor jöhet és eltávozhat, számára a munkaidő nem kötelező érvényű. Felhasználásáról maga a munkavállaló jogosult dönteni. - A munkanapját mindig elismerjük a bent töltött időtől függetlenül. Ha egyáltalán nem volt bent, akkor is a nap teljesértékű munkanapnak számít. - A fentiek alapján a munkaidő alatti távolléteket nem tekintjük távollétnek, szankciót nem von maga után. - A munkaidőn kívüli munkavégzés sem jelent túlmunkát, ez az idő elveszik. - A munkarend típus jellegzetessége, hogy gyakori a pihenőnapi munkavégzés, ami szintén nem számít túlmunkának. - Nincs meghatározott ebédideje sem, mivel a dolgozó munkaideje alatti távolléteket nem kell hiányként kezelni. A távollétet felhasználhatja pihenésre, étkezésre. A KÖTETLEN típusú dolgozóknak nem is szükséges az ebédszünetre történő távozáskor <EBÉD + KI> gombot nyomni a munkaidő nyilvántartó készüléken, mivel tetszőleges időt tölthetnek távol, mindenféle szankció nélkül. A kötetlen típusú napi program alapbeállításaival a program minden olyan napra, amelyen volt mozgásadat, a munkavégzés tényleges időtartamától függetlenül 8 órát ismer el. Balanszot, túlórát nem számol, a 8 óránál kevesebb idejű munkavégzés esetében a hiányzó idő nem jelent távollétet. A blokkolás nélküli nap elismerése a felhasználói beállításoktól függ. 2. Példa: Nézzük meg az 1. példában bemutatott blokkolások eredményét, ha a dolgozó kötetlen típusú munkarendben dolgozik. A dolgozó blokkolásai: BE normál: 8:07; Ki Ebéd: 12:00; BE Normál: 12:25; KI Normál: 18:12 1/a 1/b :07 12:00 12:25 12:30 16:30 18:12 - nem kell figyelembe venni a késést, a munkaidő utáni túlmunkát, ezért: A nap elismerése jogcímenként: - KÖTETLEN munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:40 óra (a ténylegesen bent töltött idő alapján) Időbéres munkarend típus Az időbéres típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének általános jellemzői: - A munkavállaló munkavégzését a felmerülő feladat határozza meg. - Nincs meghatározott, kötelező napi munkaideje. Az időbéres dolgozó a nap folyamán esetleges megkötésekkel - bármikor, bármennyit dolgozhat, munkabérét a ledolgozott ideje alapján kapja. (Általában feltétel, hogy hetente legalább a 40 munkaórájának meg kell lennie. Ez alapján dolgozhat például úgyis, hogy egy nap 12 órát dolgozik, másnap pedig csak 4 órát dolgozik.) - Azokon a napokon, amikor nem dolgozik, automatikusan pihenőnapja van. Ez akár hétköznap is lehet. 14.

15 - A napon belül sincs számára megkötés, akár 2, 3, vagy több részletben is dolgozhat. - A munkarend jellegzetességéből adódóan nem értelmezhető munkaidő hiány vagy többlet. 3. Példa: Nézzük meg az 1. példában bemutatott blokkolások eredményét, ha a dolgozó időbéres típusú munkarendben dolgozik. - nem kell figyelembe venni a késést, a ténylegesen bent töltött idő számít: - IDŐBÉRES munkanap: 9:40 óra Rugalmas munkarend típus A rugalmas típusú munkarendben dolgozó munkavállaló a munkaidő felhasználásáról megkötések mellett maga dönt. Rugalmas munkaidő esetében a napi munkaidő meghatározott tartamát előre meghatározott napszakban a munkahelyen kell töltenie ez az ún. törzsidő míg a munkaidő fennmaradó részével szabadon gazdálkodik. A rugalmasság korlátozható, megszabva, hogy például mennyi időn belül kell teljesíteni a munkaidőt, az egyes időszakokban a többletet vagy hiányt miként kell elszámolni, stb. A típus előnye, hogy a dolgozó a feladataihoz igazíthatja a munkavégzését, ami szükségtelenné teszi, esetleg ki is zárja rendkívüli munkavégzés túlórák elszámolását. A törzsidő bevezetése jobban biztosítja a dolgozó ellenőrzését. A rugalmas típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének általános jellemzői: - A dolgozónak elméleti munkaideje van, számára ez nem kötelező érvényű. Megadása a külső munkahelyen való munka automatikus elismerése miatt szükséges. - Munkanapokon, törzsidőben a munkahelyén kell tartózkodnia, ebben az időintervallumban kötelező a munkavégzés. Ha a törzsidőn belül nem ebédelés vagy külső munkavégzés miatt van távol, akkor ez a távollét törzsidő megsértést jelent. - A munkaidőn belül, de a törzsidőn kívül munkaidejével szabadon rendelkezik. A dolgozónak az előírt munkaidőkeretet kell teljesítenie, amely lehet heti (5 x 8 óra = 40 óra), havi keret, vagy egyéb, megállapodásban rögzített keret. - A dolgozó az előírt keret teljesítését a munkaidő egyenlegének (napi balansz) változásaival tudja nyomon követni. A balansz értékét két tényező befolyásolja: ~ A munkaidő alatti távollétek, amelyek a munkaidő egyenleget csökkentik. ~ A munkaidő előtti / utáni túlmunkák, amelyek külön túlóraként nem ismerhetők el. Ezek a bentlétek növelik a munkaidő egyenleget. A napi balansz értéke a Balansz jogcímgyűjtőben göngyölítetten is megjelenik. Ez az érték tájékoztat a dolgozó napi balanszainak összevont egyenlegéről. Ez az egyenleg tölthető le a regisztráló készülékbe, amely a dolgozó blokkolásakor megjelenik a kijelzőn. 4. Példa: Nézzük meg az 1. példában bemutatott blokkolások eredményét, ha a dolgozó rugalmas típusú munkarendben dolgozik. A dolgozó blokkolásai: BE normál: 8:07; Ki Ebéd: 12:00; BE Normál: 12:25; KI Normál: 18:12 1/a 1/b :07 12:00 12:25 12:30 16:30 18:12 - A késés csökkenti, a túlmunka növeli a munkaidő egyenlegét (napi balanszot). 15.

16 - Ebédidő korrekció ebben az esetben is szükséges, azaz a ténylegesen ebédeléssel töltött időt (25 percet) fel kell kerekíteni 30 percre. A nap elismerése jogcímenként: - RUGALMAS munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:35 óra - Ebédeléssel töltött idő: 0:30 óra - Napi balansz: 1:35 óra Műszakos munkarend típus A MŰSZAKOS típusú munkarendeket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk: Folytonos munkarendeknél hétköznapokon, hétvégéken, illetve a munkaszüneti napokon is folyik munka. Több műszakos munkarendeknél: a munkavállaló napi munkaidejét meghaladó mértékben működik a munkáltató, ezért működési időben, egymást váltva, műszakokban dolgoznak a munkavállalók. A beosztás szerint csoportosítva: állandó műszakos: mindig azonos műszakban kell dolgoznia a munkavállalónak, csak délelőtt, csak délután, vagy csak éjszaka; váltásos műszakos: a munkavállalót más-más műszakba osztják be. Például: egyik héten délelőtt, majd délután, a 3. héten pedig éjszaka dolgozik. Sajátosságok: Munkaidő meghatározásának sajátosságai: a műszakos munkarendek esetében délelőtti, délutános, valamint éjszakai munkavégzés lehetséges, amelyből a sajátosságok adódnak. Ebből következően az éjszakai munkanap nem érhet véget a nap 24 órájánál, mivel a munkavégzés átcsúszik a következő napra. Ebédidő kezelés: A MT 122. (2) szerint: Ha a három vagy több műszakos, illetve a megszakítás nélküli üzemelés miatt a munkaidő nem szakítható meg, továbbá készenléti jellegű, illetve az olyan munkakörben, ahol az étkezés munkaidőn belül is biztosítható, a munkaközi szünetet a munkaidőn belül kell kiadni. Ezekben az esetekben az ebédidő a munkaidő része. Az egy műszakos, nem folytonos munkarendeknél az ebédidőt nem tekintjük a munkaidő részének, az ebédidővel megnő a munkaidő hossza. Pótlék kezelése: A műszakos típusú munkarendekre jellemző, hogy a különleges munkavégzési körülményeket (délutáni, éjszakai munkavégzést) bérpótlékokkal is elismerjük. A pótlékok adását a MT a szabályozza. A műszakos típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének további, általános jellemzői: - A dolgozó meghatározott időintervallumban (munkaidőben) dolgozik, amelyben kötelezően bent kell lennie. - A fentiekből adódóan alapvetően nem késhet el, és nem távozhat el a munkaidő befejezése előtt. - A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a késéseket figyelemmel kísérje, és azt szankcionálja (büntesse), vagy meghatározott ideig (pl.: 10 percig) elnézze. - A munkaidő előtti/utáni munkavégzés nem jellemző ~ ha mégis túlmunkát kell végezni, az fizetett (50%-os túlóra, 100%-os túlóra); ~ a munkáltató eldöntheti, hogy a bentlét ideje alapján a program automatikusan elismerje a túlórát, vagy külön engedély alapján a kezelő manuálisan rögzítse; ~ automatikus túlóra elismerés esetén megadhatók az elismerés szabályai: minimum túlóra (pl.: legalább 1 óra), kerekítési algoritmus (matematikai kerekítés, befejezett időegység vehető csak figyelembe, stb.) - A munkaidő alatti nem minősített távollétek munkaidő hiányt jelentenek; - Az ebédidő kezelés paraméterezhető: 16.

17 ~ ebédelés csak a meghatározott időintervallumban (pl.: csak óra között) lehetséges; ~ meghatározott ideig lehet ebédelni (pl.: ebédidő : 30 perc) ~ 6 óránál kevesebb munkavégzés esetén nem jár ebédidő. 5. Példa: Egy összeszerelő üzemben 3 műszakban dolgoznak, hétfőtől péntekig, heti váltással, napi 8 óra elismerésével. Engedélyezett ebédidő 30 perc, ami része a munkaidejüknek. A vezetőség késést nem engedélyez. Túlóra csak akkor ismerhető el automatikusan, ha a dolgozó a munkaidő vége után legalább 30 percet még dolgozik. A túlóraként 30 percenként ismerhető el, matematikai kerekítéssel. Műszakpótlék a túlóra idejére is jár. Műszakváltás órakor. A dolgozó blokkolásai délutános műszak esetén: BE normál: 13:45; Ki Ebéd: 18:00; BE Normál: 18:25; KI Normál: 23:20 1/a 1/b : :25 18: :20 Kiértékelés: 1/a + 1/b: A blokkolások alapján bent töltött idő, 13:45-18:00 és 18:25-23:20 intervallumok között 9:10 óra ténylegesen bent töltött idő 2: Bentlét munkaidő kezdete előtt (13:45-14:00): nem számít túlmunkavégzésnek, mivel a minimum idő (30 perc) alatt van ez az idő elveszik 3 + 4: A 25 perc kivett ebédidőt fel kell kerekíteni az engedélyezett 30 perces ebédidőhöz. Az ebédidő alatti 5 perc bentlét nem számít munkaidőnek 30 perc ebédeléssel töltött idő 5: Túlóra 22:00-23:20 intervallumban: A túlóra feltétel (legalább 30 perc) teljesül, a kerekítési szabály értelmében ideje 1:30 50%-os Túlóra Pótlék számítás: Munkaidőre (14:00-22:00): 8 óra 15%-os délutános pótlék Túlóra idejére (22:00-23:20): 1:30 óra 30%-os éjszakai pótlék Ledolgozott idő számítása: 13:45-23:00 intervallum, beleértve az ebédeléssel töltött időt, mivel az ebédidő része a munkaidőnek 9:35 óra A nap elismerése jogcímenként: - MŰSZAKOS munkanap: 8:00 óra - Ledolgozott idő: 9:35 óra - Ebédeléssel töltött idő: 0:30 óra - 15%-os délutános pótlék: 8:00 óra - 30%-os éjszakai pótlék: 1:30 óra - 50%-os túlóra: 1:30 óra Folytonos munkarendek A Folytonos típusú munkarendben dolgozók munkavégzésének elismerési szabályai lényegében a Műszakos munkarendéhez hasonlítanak. Az eltérés lényege, hogy általában 4+2, 5+2 (munkanap + pihenőnap) munkarendben folyik a munkavégzés, függetlenül attól, hogy a pihenőnapok szombatra, vagy vasárnapra esnek-e. 17.

18 ADATFELDOLGOZÁS A DOLGOZÓI NAPTÁRAK SEGÍTSÉGÉVEL A program a megadott elismerési szabályok alapján kiértékeli a blokkolások adatait, és megjeleníti az eredményt a dolgozói naptárakban. Az adminisztrátor napi munkája során a naptárból ellenőrzi, hogyan teljesítette a dolgozó a napi munkaidejét, volt-e túlmunkája, hiányzása, vagy minősített mozgása. A naptár jól szervezett és könnyen kezelhető. A megjelenítéshez alkalmazott táblázatos forma lehetővé teszi a gyors áttekintést. A táblázat mezői az adott hónap napjait jelképezik, amelyben szerepel az arra a napra elismert jogcím, az esetleges túlmunkák, hiányzások összevont értéke, valamint a hibák is. Az adott napi részletes törtnapi bejegyzések egérművelettel megjeleníthetők. A javítandó, ellenőrizendő napokat a program kiemelt színnel jelzi. A több napra vonatkozó azonos javítások egy lépésben is elvégezhetők. Az adminisztrátor által módosított napot a program kiemelten, aláhúzással jelzi. Naptár A naptáron lehetőség nyílik az elismert jogcím módosítására, törtnapi jogcímek felvételére, módosítására törlésére. Ha pl.: a dolgozó nem jelezte nyomógombbal, hogy a következő naptól szabadságon van, az adminisztrátor felviheti a Szabadság jogcímet, akár több napra is. A javítást több módon is elvégezhetjük: Kiemelt dolgozók irányított ellenőrzésével: a kiértékelés után hiba miatt kiemelt dolgozók adatain a program automatikusan végigfut, és javítási ötleteket ajánl fel az operátornak. A javítási és ellenőrzési feladat ezzel a módszerrel a leggyorsabb, valamint elkerülhető, hogy egy javításra váró dolgozói naptár kimaradjon a feldolgozásból. Javítás a naptár helyi menüjének segítségével: az operátornak kell az ellenőrzendő dolgozót és annak javítandó napját kiválasztani, ezért ez a módszer elsősorban az eseti javítások elvégzésére szolgál. Lehetőséget ad: - A munkaterv módosítására: szükséges lehet munkarend váltáskor, műszak cserekor, amikor az operátor módosítja a dolgozó munkatervét. - A kiértékelés eredményeként kapott jogcímek és értékeik módosítására: az operátor tisztában van az adott napra elismerhető jogcímekkel és értékeivel. Ezeket a mozgásadatok változtatása nélkül érvényesíti úgy, hogy a kiértékelés eredményét felülbírálja. 18.

19 A blokkolások módosításával a blokkolások grafikonján: az operátor úgy módosítja a dolgozó blokkolásának adatait, hogy azok a kiértékelés után a megfelelő eredményt adják. A javítások elvégzése és az adatok kiértékelése után a naptár összesítő funkciójával megtekinthetjük a jogcímek összesített értékeit, a gyűjtők nyitó, aktuális és maximális értékeit. A naptárban előre is haladhatunk. Ha a dolgozó munkaterve módosul az elkövetkezendő napokban, hónapban, akkor a terv is módosítható. Így a program a munkarendben meghatározott eredeti munkatervtől eltérően, a módosított terv elismerési szabályai alapján fogja a blokkolásokat kiértékelni. A blokkolások grafikus megjelenítése A naptár kiegészítő funkciójaként megjeleníthető a blokkolások időgrafikonja. Ezen az adminisztrátor ellenőrizheti egy dolgozó adott napi blokkolásait: időpontot, nyomógomb használatot. A grafikon az előző nap 12 órájától a következő nap 24 órájáig mutatja a blokkolásokat, így jól áttekinthetők az éjszakai műszakos dolgozók blokkolásai is. Blokkolás grafikon Az adminisztrátor szükség esetén javíthatja a blokkolások adatait: időpontot vagy minősítést módosíthat, új blokkolást vehet fel (ha a dolgozó elfelejtett blokkolni), vagy ha a kiértékelés szempontjából felesleges blokkolások történtek, azokat törölheti. A program megőrzi az eredeti blokkolásokat, azok az adminisztrátori módosítások után is visszahívhatók. Nap áthelyezések, ünnepnapok kezelése Számos esetben előfordulhat, hogy minden, vagy csak meghatározott munkarendhez tartozó dolgozónak bizonyos napokon megváltozik a munkarend tervben előírt munkavégzési szabálya. Ilyen lehet: - leállás esetén, ha a dolgozók a leállás időtartama alatt fizetett szabadságra mennek; - ünnepnapon, ha nincs munkavégzés; - ha ünnepnap mellett elrendelt pihenőnapot egy korábbi pihenőnapon le kell dolgozni; - egyéb ok miatt munkarendváltás szükséges, stb. Ekkor minden érintett dolgozó esetében javítani kellene a dolgozói naptárban előírt munkavégzési tervet, ami igen időigényes feladat lenne. A program munkanap-ünnepnap áthelyezési funkciójával azonban egy lépésben megoldható a terv módosítása. Elegendő az érintett munkarendeket, valamint a napáthelyezés paramétereit megadni. A következő napáthelyezésekre nyílik lehetőség: 19.

20 Napcsere: két, megadott napra előírt terv felcserélése pl.: ha a hétfői pihenőnapot előző szombaton kell ledolgozni, akkor a napcserével a hétfői terv pihenőnap, míg a szombati terv a hétfői munkanap lesz. Jogcím csere: a megadott időintervallumba eső napok munkavégzési tervét a megadott jogcímre cseréli pl.: leállás időtartamára szabadság beírása; Fizetett ünnepnap beírása a naptárba: a megadott időintervallumba eső napokra Fizetett ünnep terv előírása pl.: karácsony dátumaira, egyéb fizetett ünnepre; Pihenőnap beírása a naptárba: a megadott időintervallumba eső napokra Pihenőnap terv előírása; Adott napi jogcím beírása: egy meghatározott napra előírt terv beírása a módosítandó napra. 20.

Beléptetô és munkaidônyilvántartó

Beléptetô és munkaidônyilvántartó Beléptetô és munkaidônyilvántartó szoftver A nexontime szoftver funkciói: a beléptető rendszer által használt kódkártyák kezelése: kártyák kiadása, visszavonása és nyilvántartása, a blokkolási események

Részletesebben

Munkaidő keret. Beállítások. Szerviz/Beállítások/Munkaidőkeret. Szerviz-Beállítások-Munkaidőkeret fülön

Munkaidő keret.   Beállítások. Szerviz/Beállítások/Munkaidőkeret. Szerviz-Beállítások-Munkaidőkeret fülön A Novitax bérszámfejtő program a megfelelő beállítások mellett kezelni tudja a munkaidő keretben történő foglalkoztatást. A munkaidő keret alkalmazása esetén az alábbiak beállítása szükséges. Beállítások

Részletesebben

Munkaidő keret. Jelenléti ív vezetése A foglalkoztatási adatok fülön be kell állítani, a jelenléti ív vezetése paraméternél, hogy Igen.

Munkaidő keret. Jelenléti ív vezetése A foglalkoztatási adatok fülön be kell állítani, a jelenléti ív vezetése paraméternél, hogy Igen. A Novitax bérszámfejtő program a megfelelő beállítások mellett kezelni tudja a munkaidő keretben történő foglalkoztatást. A munkaidő keret alkalmazása esetén az alábbiak beállítása szükséges. Beállítások

Részletesebben

TRIGGER Kft. Munkaidő nyilvántartó program. Mi-soft ACCESSWORK. Általános leírás. 2006. március

TRIGGER Kft. Munkaidő nyilvántartó program. Mi-soft ACCESSWORK. Általános leírás. 2006. március ACCESSWORK Work Time Munkaidő nyilvántartó program Mi-soft TRIGGER Kft Munkaidő nyilvántartó program Általános leírás 2006. március 1163 BUDAPEST, Üzbég u. 44. triggerkft@trigger.hu www.trigger.hu 1 /

Részletesebben

WorkNet rendszer. Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására

WorkNet rendszer. Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására WorkNet rendszer Gyártás-, termelés-felügyeleti rendszer a munkaidő, munkaszámok, és a felhasználás dolgozónkénti nyilvántartására A WorkNet termelés-felügyeleti rendszer a gyártási folyamat folyamatos

Részletesebben

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com

Munkajogi aktualitások 2015. Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com Munkajogi aktualitások 2015 Előadó: dr. Kártyás Gábor gabor.kartyas@opussimplex.com 1 1 Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, munkaidőkeret 2 2 A munkaidő beosztása - Annak meghatározása, a mv mikor teljesíti

Részletesebben

JUPI-W integrált beléptetı- és munkaidı nyilvántartó szoftver

JUPI-W integrált beléptetı- és munkaidı nyilvántartó szoftver JUPI-W integrált beléptetı- és munkaidı nyilvántartó szoftver A Jupi-W beléptetı- és munkaidı nyilvántartó szoftver Win 95 / Win 98 / Win 98 II / WinME / WinXP / Win2000 / WinNT4 Windows operációs rendszerek

Részletesebben

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok:

Bérpótlékok: A munkavállalót a Munka Törvénykönyve alapján megillető bérpótlékok: Mennyi bérpótlék jár? - Bérpótlékok 2011-2012: éjszakai pótlék, műszakpótlék, ügyeleti pótlék, készenléti díj, vasárnapi és munkaszüneti napi munkavégzés pótléka. Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.131) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

StP Beléptető Rendszer

StP Beléptető Rendszer StP Beléptető Rendszer Munkaidő-nyilvántartás modul leírás StP 2/10 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK...2 2. A MUNKAIDŐ-NYILVÁNTARTÁS FUNKCIÓJA...3 3. JOGCÍMEK KARBANTARTÁSA...3 4. MUNKARENDEK KARBANTARTÁSA...4

Részletesebben

Munkaidő-nyilvántartó rendszer

Munkaidő-nyilvántartó rendszer Munkaidő-nyilvántartó rendszer Mi a Predor? A Predor egy integrált beléptető- és munkaidő-nyilvántartó rendszer. A telepített biztonsági rendszerek eseményeit egyetlen szoftveres felületen kísérheti figyelemmel.

Részletesebben

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével

Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével HÍRLEVÉL Munkajogi változások 2013. augusztus 1-jével 2013 / 8 Közel egy éve fogadták el az új Munka törvénykönyvét, és idén már számos jogintézmény esetében felmerült a módosítás szükségessége, amelyre

Részletesebben

A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók

A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók A 2013. év végi munkaidő-beosztás elkészítéséhez kapcsolódó tudnivalók 1 Az év vége sikeréhez, célkitűzéseink eléréséhez, áruházaink hatékony és jövedelmező működéséhez elengedhetetlen, hogy a 2013. év

Részletesebben

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Szabadság-, és adatkezelő felület

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Szabadság-, és adatkezelő felület Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Szabadság-, és adatkezelő felület elérhetőség: http://intranet.hoi.hu http://hermanottointezet INTRANET Tartalom A jelenléti ív kezelés menüpontban végezhető feladatok...

Részletesebben

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok

A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok A távolléti díj megállapításához kapcsolódó fontosabb fogalmak és szabályok 1. A munkarend fogalma A munkarend a munkáltató által alkalmazott munkaidő-beosztás általánosan meghatározott rendszere. A munkarend

Részletesebben

CLIP-ERP HUNGARY INFORMÁCIÓS LEVELE 2018/75. SZÁM NOVEMBER. 1. ábra. 2. ábra. 2/6

CLIP-ERP HUNGARY INFORMÁCIÓS LEVELE 2018/75. SZÁM NOVEMBER. 1. ábra. 2. ábra.   2/6 A szerkesztő gondolatai Ezen a héten befejeződött a CLIPPER8 fordítás. Várhatóan a hó végére nálunk is elérhető lesz a már funkcionálisan tesztelt verzió számos újdonsággal, melyekről a decemberi és azt

Részletesebben

A rendszer felépítése. Adatgyűjtő berendezések főbb jellemzői. Kártyaolvasó egységek főbb jellemzői. Beléptetô rendszer

A rendszer felépítése. Adatgyűjtő berendezések főbb jellemzői. Kártyaolvasó egységek főbb jellemzői. Beléptetô rendszer A rendszer felépítése A rendszer felépítése moduláris, ebből következően egyszerűen telepíthető és könnyen bővíthető. Készülék szinten a rendszer kártyaolvasó egységekből, adatgyűjtő berendezésekből, tápegységekből

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

Javaslat a Pásztói Polgármesteri Hivatal munkarendjének átalakítására - a rugalmas munkaidő bevezetésére

Javaslat a Pásztói Polgármesteri Hivatal munkarendjének átalakítására - a rugalmas munkaidő bevezetésére 1 PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) 460-753 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Testületi napirend sorsz.: Bizottsági napirend sorsz.: Szám: 1-203/2017. Megtárgyalás

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Személyügyi nyilvántartás szoftver

Személyügyi nyilvántartás szoftver Személyügyi nyilvántartás szoftver A nexonhr személyügyi nyilvántartás szoftver a személyügyi, továbbképzési és munkaköri adatok kezelését teszi lehetővé. A szoftver támogatja a HR adminisztrációs feladatokat,

Részletesebben

Szabadság Nyilvántartó Rendszer

Szabadság Nyilvántartó Rendszer Szabadság Nyilvántartó Rendszer simplesoft Kft. 1 / 12 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A rendszer célja... 3 3 Felhasználói funkciók... 4 3.1 Renszer elérés - Bejelentkezés és authorizáció...

Részletesebben

Havasi Ügyvédi Iroda lawfirm Rechtsanwaltkanzlei studio legale

Havasi Ügyvédi Iroda lawfirm Rechtsanwaltkanzlei studio legale MUNKAIDŐKERET A MINDENNAPOKBAN A munkaidőkeret rugalmas, alapvetően a munkáltató gazdaságilag eredményes működését segítő intézmény. Emellett azonban amennyiben annak meghatározása során a munkavállaló

Részletesebben

AC-MF1W. RFID kártyaolvasó és kódzár. Felhasználói leírás

AC-MF1W. RFID kártyaolvasó és kódzár. Felhasználói leírás AC-MF1W RFID kártyaolvasó és kódzár Felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1. Leírás... 3 1.1 Tulajdonságok... 3 1.2 Műszaki adatok... 3 1.3 Felszerelés... 3 1.4 Csatlakoztatás... 4 1.4.1 Bekötés... 4 1.4.2

Részletesebben

NightHawk AccessControl

NightHawk AccessControl NightHawk AccessControl Poker Edition Version: 2.0 2012. január 1 Tartalomjegyzék Rendszer elemei... 3 Felhasználói felület... 3 Nap nyitása, zárása... 4 Új játékos felvitele... 4 Ki és beléptetés... 5

Részletesebben

MISOFT-WORK MI-SOFT. Munkaidı nyilvántartó rendszer

MISOFT-WORK MI-SOFT. Munkaidı nyilvántartó rendszer MISOFT-WORK Munkaidı nyilvántartó rendszer MI-SOFT Kártyás beléptetés Változó munkarendek Minısített mozgási adatok Balanszidı számítás Automatikus korrekciók Manuális korrekciós lehetıség Havi jelentések

Részletesebben

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban News Flash Július, 2016 Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Szinte minden munkavállalót érinthet a bérpótlékok kérdése, hiszen egy teljesen általános és nagyon sok feltételre

Részletesebben

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez

VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez VDT10 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT10/D7 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók működése...4 4. Belső hívások...4 5. Felhasználói beállítások

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

WORKSTAR 2040. Beléptető és munkaidő-nyilvántartó terminál

WORKSTAR 2040. Beléptető és munkaidő-nyilvántartó terminál WORKSTAR 2040 Beléptető és munkaidő-nyilvántartó terminál Intelligens beléptető és munkaidő-nyilvántartó terminál beépített 125kHz RFID proximity (közelítő) kártyás olvasóval. Opcionálisan az ajtó túloldalára

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Új szerződéssablonok Részletes jelenlét adatok - intervallumra rögzítés Rendkívüli munkavégzés 2012. évi maximális óraszáma Rendkívüli munkaidő díjazása Ügyelet,

Részletesebben

KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER

KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER Bevezető A piaci igényeket figyelembe véve a Nádor Rendszerház Kft. kifejlesztett egy olyan kamionirányító rendszert, amely zökkenőmentes és gyors telephelyi kommunikációt tesz

Részletesebben

Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz

Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz Kérdések és válaszok a munkaszüneti naphoz Melyek a munkaszüneti napok? Az Mt. tíz munkaszüneti napot sorol fel: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23.,

Részletesebben

Remek-Bér program verzió történet

Remek-Bér program verzió történet Remek-Bér program verzió történet Verzió: 5.14 2019.07.26. Bér beállítások frissítése funkció, amely a törvényi változások beállításában nyújt segítséget. Program indítás és cég megnyitás után egy Bér

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.133) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag

SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag A Samsung SSM-8000 szoftvercsomag a Samsung által forgalmazott IP kamerák, digitális rögzítők, hálózati rögzítők, encoderek közös grafikai felületen történő megjelenítését

Részletesebben

PROCONTROL Workstar 35 PatrolGuard

PROCONTROL Workstar 35 PatrolGuard PROCONTROL Workstar 35 PatrolGuard Hordozható RFID transzponder olvasó és őrjárat-ellenőrző terminál Adatlap Procontrol 1 Workstar 35 PatrolGuard A Workstar 35 kézi RFID olvasó proximity jeladók beolvasására

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft.

StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft. StP Műszaki Fejlesztő, Gyártó és Kereskedelmi Kft. Beléptető-rendszer funkciók verzió: 1.3 Elérhetőségek 1158 Budapest, Késmárk u. 11-13. Telefon: +36 1 410-0556; +36 20 480-5933 Fax: +36 1 414-0913 E-mail:

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. A kezdő képernyő...4 4. Alap funkciók működése...4 5. Belső hívások...5

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS

FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit kft. FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS Felhasználói kézikönyv Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Bejelentkezés...

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek

Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek Kedves Ügyfelünk! Ezúton szeretném tájékoztatni Önt az XL Bér modul legújabb frissítéséről, melynek legújabb verziója (1.126) letölthető az internetről a levél végén található link segítségével. Az alábbiakban

Részletesebben

Főkönyvi elhatárolások

Főkönyvi elhatárolások Főkönyvi elhatárolások MGS-Cégadat Törzsadatok / Számlatükör karbantartó A számlatükörben jelölhető, ha a főkönyvi szám elhatárolás típusú. Az aktív és passzív külön elkülöníthető, de működés szempontjából

Részletesebben

Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban

Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban Tájékoztató a munkaidő beosztás, a munkaidő, a pihenőidő és a munkaidőnyilvántartás szabályairól a közfoglalkoztatásban 1. A munkaidő beosztás szabályai Munkarend A munkaidő megszervezésének (beosztásának)

Részletesebben

Társadalombiztosítási ellátások alrendszere

Társadalombiztosítási ellátások alrendszere Társadalombiztosítási ellátások alrendszere Készítette: SZÁMORG-Invest Kft. dr. Nagy György Rövid, vázlatos ismertetı dia sorozat TB demo SZÁMORG-Invest Kft. 1 Verzió információk és alkalmazás felhasználó

Részletesebben

Leltárív karbantartás modul

Leltárív karbantartás modul Leltárív karbantartás modul 1. Bevezetés... 2 2. Manuális rögzítés - Leltárív segítségével... 2 3. A leltár gépen történő rögzítése... 4 3.1. Alkatrészek egyenként történő berögzítése... 6 o Alkatrészek

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Hozzáférési szintek és Időzónák használata

Hozzáférési szintek és Időzónák használata Hozzáférési szintek és Időzónák használata Áttekintő Net2 A Hozzáférési Szint a Net2 szíve. Mindegyik egy kapcsolatot határoz meg az ajtók és azon időszakok között, amikor a felhasználó jogosult a használatukra.

Részletesebben

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység. VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10. VDT10 Leírás v1.4.pdf

2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység. VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10. VDT10 Leírás v1.4.pdf 2-VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Beltéri egység VDT10 Felhasználói és telepítői kézikönyv VDT10 VDT10 Leírás v1.4.pdf Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. Alap funkciók

Részletesebben

Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő

Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő 1. Áttekintés Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta! A biztosnágos és megfelelő működés érdekében, kérjük alaposan olvassa át a Qick Start kézikönyvet. A globálisan

Részletesebben

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny

MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny MÁV-START Tudáspróba Felhasználói kéziköny Tartalomjegyzék Bejelentkezés a tudáspróbára... 3 Kijelentkezés... 3 Megkezdett tudáspróba folytatása... 4 Tudáspróba kiválasztása... 5 Tudáspróba kiválasztása...

Részletesebben

RFID kártyaolvasó és adatgyűjtő

RFID kártyaolvasó és adatgyűjtő Workstar35 Datalogger RFID kártyaolvasó és adatgyűjtő A Workstar 35 Datalogger mobil, hordozható kivitelű RFID proximity kártyaolvasó és adatgyűjtő. RFID proximity jeladók beolvasására szolgál, és ezzel

Részletesebben

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1]

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] T a r t a l o m j e g y z é k 1 Bevezetés... 3 1.1 A rendszer rövid leírása... 3 1.2 A dokumentum célja... 3 1.3 A rendszer komponensei... 3 1.4

Részletesebben

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL

HÍRLEVÉL ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL HÍRLEVÉL 2018. ÉVI CXVI. TÖRVÉNY 1 ÁLTAL BEVEZETETT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE ( Mt. ) MÓDOSÍTÁSOKRÓL Hatályos: 2019.01.01-től (de lásd az átmeneti rendelkezések is.) A módosítások a módosító törvény sorrendjében

Részletesebben

Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ

Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ efollow Járműkövető rendszer RÉSZLETES ISMERTETŐ Tartalomjegyzék 1.1. BEVEZETÉS...3 1.2. JÁRMŰKÖVETŐ RENDSZER FELADATA...3 2.1. MIT TUD AZ EFOLLOW?...3 2.2. MILYEN JÁRMŰADATOKAT MÉR JELENLEG A RENDSZER?...3

Részletesebben

Kulcs-Bér 2012 frissítés

Kulcs-Bér 2012 frissítés Kulcs-Bér 2012 frissítés Megjelenés dátuma: Nettóérték megőrző részkedvezmény érvényesítése a hónap egy részében fennálló munkaviszony alapján, ha a hónap során betegszabadság távolléti díja is elszámolásra

Részletesebben

Adószám: 11365073-2-43 Bank: RAIFFEISEN BANK 12072507-00328591-00100001 Cégjegyzékszám: 01-10-044636. Inner Range CONCEPT 4000

Adószám: 11365073-2-43 Bank: RAIFFEISEN BANK 12072507-00328591-00100001 Cégjegyzékszám: 01-10-044636. Inner Range CONCEPT 4000 Inner Range CONCEPT 4000 Épületfelügyeleti rendszer (rövid ismerteto) 1. oldal A rendszer muködése, fobb tulajdonságai Az alábbi képen a rendszer általános felépítése látható. A következo oldalakon az

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

KITERJESZTETT SZOLGÁLTATÁSI IDŐ PROBLÉMÁK LEHETŐSÉGEK MEGOLDÁSOK

KITERJESZTETT SZOLGÁLTATÁSI IDŐ PROBLÉMÁK LEHETŐSÉGEK MEGOLDÁSOK KITERJESZTETT SZOLGÁLTATÁSI IDŐ PROBLÉMÁK LEHETŐSÉGEK MEGOLDÁSOK Bevezető Állandóan visszatérő probléma a támogató szolgálatok szolgáltatási ideje, mivel a napi 8 óra szolgáltatási idő általában kevés,

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan. Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Felelősen, egészségesen, biztonságosan A foglalkoztatásra vonatkozó legfontosabb szabályok és a munkáltatók által elkövetett leggyakoribb jogsértések Előadó: Dr. Járai József Krisztián osztályvezető Munkaügyi

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

Teljesítményprognosztizáló program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

Teljesítményprognosztizáló program FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Teljesítményprognosztizáló FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék 1. A szoftver feladata...3 2. Rendszerigény...3 3. A szoftver telepítése...3 4. A szoftver használata...3 4.1. Beállítások...3 4.1.1. Elszámolási

Részletesebben

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE SZERVEZETI EGYSÉG NEVE A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének HELYI FÜGGELÉKE (egységes szerkezetben) IRATMINTA a MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének 2012. augusztus 1. napjától hatályos szövegéhez 2 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Beléptető- Munkaidő-nyilvántartó. és parkoló rendszerek

Beléptető- Munkaidő-nyilvántartó. és parkoló rendszerek Beléptető- Munkaidő-nyilvántartó és parkoló rendszerek Beléptetőrendszerek Piaci elvárások - 2012: - Szerver kliens architektúra - TCP/IP és soros (RS-485) kommunikáció - távoli elérés (IP) - SQL alapú

Részletesebben

Behajtást Támogató Rendszer. Ismertető

Behajtást Támogató Rendszer. Ismertető Behajtást Támogató Rendszer Ismertető Budapest, 2005. június 30. 2 Tartalom 1.)Rendszeres adatbetöltés...4 2.)Ügyfelek ügyletek ügyintézőkhöz rendelése...5 3.)Ügyintézői feladatlisták...5 4.)Kontaktusok

Részletesebben

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE

A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE A MUNKAIDŐ MEGSZERVEZÉSE Magyar Állami Operaház Budapest, 2015. szeptember 29. dr. Pál Lajos ügyvéd pal.lajos@paleskozma.hu www.paleskozma.hu 2 Bevezetés előzetes megjegyzések a munkaviszony létesítésének

Részletesebben

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés Tartalom Új diákigazolvány igénylés folyamata... 2 1. IAR feltöltéshez szükséges jogosultságok beállítása... 2 2. Token kérés... 2 3. Új igénylés feladása... 2 Igénylések keresése, szinkronizálása... 4

Részletesebben

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról

Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról Megállapodás a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. Kollektív Szerződésének módosításáról amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató),másrészről a jelen megállapodás aláíróiként

Részletesebben

Workstar 80 beléptető terminál. Felhasználói leírás

Workstar 80 beléptető terminál. Felhasználói leírás Workstar 80 beléptető terminál Felhasználói leírás Létrehozás dátuma: 2006.07.25 10:54 1. oldal, összesen: 10 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A Workstar 80 felépítése... 4 Indulási folyamat... 5 Alaphelyzet...

Részletesebben

W_Vaskereskedés felhasználói dokumentáció. Felhasználói dokumentáció W_Vaskereskedés számlázóprogram NAV adatszolgáltatás

W_Vaskereskedés felhasználói dokumentáció. Felhasználói dokumentáció W_Vaskereskedés számlázóprogram NAV adatszolgáltatás Felhasználói dokumentáció W_Vaskereskedés számlázóprogram NAV adatszolgáltatás 1 Jelen felhasználói dokumentáció alapfokú számítógép felhasználói ismeretekkel rendelkezők részére készült. Ezért nem tér

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv Mikroszámla Interneten működő számlázóprogram Kézikönyv Tartalomjegyzék Weboldal 2 Regisztráció 3 Bejelentkezés 4 Főoldal 6 Menüsor szerkezete 7 Számlák 8 Beállítások 9 Fizetési módszerek kezelése 10 Kedvezmények

Részletesebben

IP Thermo for Windows

IP Thermo for Windows IP Thermo for Windows (2 db szenzorig ingyenes!) Klímafelügyelő és naplózó szoftver Az IP Thermo klímafelügyelő és naplózó szoftver szobák, épületek, irodák, szállodák teljes körű hőmérsékleti felügyeletére,

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra

I. 2014. január 1-től életbe lépett, a MunBér14 programot érintő jogszabály-változások, hatásuk a programra MUN v14.0130 Ez a verzió adatbázis módosításokat hajt végre, ezért először csak egyetlen munkahelyről szabad indítani (a windows tálcán se legyen letéve a program)! Ha ez a feltétel nem teljesül, a program

Részletesebben

DataScope program SE/SP-300 távadókhoz HASZNÁLATI UTASÍTÁS

DataScope program SE/SP-300 távadókhoz HASZNÁLATI UTASÍTÁS DataScope program SE/SP-300 távadókhoz HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. kiadás Gyártó: NIVELCO Ipari Elektronika Rt. H-1043 Budapest, Dugonics u. 11. Tel.: 889-0100 Fax: 889-0200 e-mail: marketing@nivelco.com www.nivelco.com

Részletesebben

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1-

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Dinnyeválogató v2.0 Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Omron K3HB-VLC elektronika illesztése mérlegcellához I. A HBM PW10A/50 mérlegcella csatlakoztatása

Részletesebben

2 VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kültéri egység

2 VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kültéri egység 2 VEZETÉKES KAPUTELEFON RENDSZER Kültéri egység VDT-601/ID VDT-601F/ID VDT-601(F)/ID Leírás v2.2 Tartalomjegyzék 1. Felépítés és funkciók...3 1.1. Csatlakozók...3 2. Felszerelés...4 2.1. Névtábla elhelyezése...5

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Tisztaszınyeg nyilvántartó

Tisztaszınyeg nyilvántartó Tisztaszınyeg nyilvántartó A szoftver célja a szınyegtisztításhoz tartozó rendelés-nyilvántartásának biztosítása. A program lehetıvé teszi egyszerre több felhasználó egyszerre történı munkáját egyszerre.

Részletesebben

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Munkaügyi szabálytalanságok és jogszerű foglalkoztatás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban Előadó: dr. Járai József Krisztián osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkaügyi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

KIRA OKTATÁSI TANANYAG

KIRA OKTATÁSI TANANYAG KIRA OKTATÁSI TANANYAG 2015. június hó ADATSZOLGÁLTATÁS Magyar Államkincstár 1054 Budapest, Hold u. 4. www.allamkincstar.gov.hu 1 BIZTOSÍTOTTI BEJELENTÉS (T1041) ÁLTALÁNOS ALAPELVEK A biztosítotti bejelentés

Részletesebben

Ismertető az Electro Kontroll Bt. által készített felügyeleti szoftverről A felügyeleti szoftver az épületben található tűzjelző rendszer jelzéseinek grafikus megjelenítését végzi. A program által adott

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet!

Részletesebben

REGINFO feszültség minőség mérő rendszer az E.ON Hungáriánál Szilágyi Ákos 2008. szeptember 11. A fejlesztés okai: Belső igény mérési eredmények központi tárolása, egységes felületen történő megjelenítése

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Totális Biztonságtechnika Beléptetõ Rendszer Digitális CCTV Tûzjelzõ Behatolás-védelem Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Épületek, Épületcsoportok, Országos

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

Készlet nyilvántartó

Készlet nyilvántartó Készlet nyilvántartó Szécsy Számítáatechnika 4080 Hajdúnánás, Ady krt. 21. 06 30 34 54 101 06 52 381 163 info@szecsy.hu www.szecsy.hu Belépés A lista lenyítása. A lenyíló listából az adatrögzítést végző

Részletesebben

Workstar 80 beléptető terminál. Felhasználói leírás

Workstar 80 beléptető terminál. Felhasználói leírás Workstar 80 beléptető terminál Felhasználói leírás Létrehozás dátuma: 2006.07.25 10:54 1. oldal, összesen: 9 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A Workstar 80 felépítése... 4 Indulási folyamat... 5 Alaphelyzet...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 5040 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Az elemek cseréje... 2 3. A készülék felépítése... 2 4. Műszaki jellemzők... 3 5. A lézeres távolságmérő bekapcsolása...

Részletesebben

ODC - Gyártási munkaerőszükséglet

ODC - Gyártási munkaerőszükséglet ODC - Gyártási munkaerőszükséglet menedzsment termékleírás TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 3 2. TÖRZSADATOK 4 2.1. Műszakok tervezése 4 2.2. Dolgozók munkaidő-modelljei 6 2.3. Kapacitáscsoportok 7 2.4. Személyek

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben