Tapasztalatok a körkeresztmetszető (hagyományos)kötelek alkalmazása terén (méretezés, ellenırzés, karbantartás, élettartam,..)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tapasztalatok a körkeresztmetszető (hagyományos)kötelek alkalmazása terén (méretezés, ellenırzés, karbantartás, élettartam,..)"

Átírás

1 Tapasztalatok a körkeresztmetszető (hagyományos)kötelek alkalmazása terén (méretezés, ellenırzés, karbantartás, élettartam,..) 45 perc A kötél az egyik legrégibb gépelem! Az ötezer évvel ezelıtt élt alpesi jégember Ötzi kabátját növényi rostokból sodrott kötél tartotta össze. Ugyanakkor az acélsodrony köteleket pedig csak rövid ideje, mindössze a 17. század vége óta használjuk! A kötél egyszerő, de ellentmondásos szerkezet, amirıl viszonylag sokat, mégis igen keveset tudunk! Ez valószínőleg matematikailag meglehetısen nehezen kezelhetı szerkezetébıl következik! A kötelekrıl rengeteg mindent lehetne elmondani, ami ebbe az elıadásba nyilván nem fér bele! Ezért erıs válogatással kell élnünk! Hát kezdjünk válogatni! 1. A kötél szerkezete. Kötél nagyon sok féle van! Egy, termetesebb mérető, kenderbıl készült kötelet vizsgál kedvenc feleségem ezen a fotón. (2. Dia) Bennünket, felvonósokat, azonban jobbára csak a kereszt sodratú, kétszer sodrott zárt acél kötelek érdekelnek. Hogy ez a bonyolult meghatározás mit takar, megtudjuk, ha áttekintjük, hogy hogyan készül a kötél. Az acél kötelet úgy csinálják, hogy egy lágyacél belsı mag köré felcsévélik az elemi szálakat. Így jön létre a pászma.

2 Ahhoz, hogy zárt szerkezető kötélhez jussunk úgy kell megválasztani a mag és a huzalok, azaz az elemi szálak átmérıjét, hogy az elemi szálak kitöltsék, az általuk, a mag körül létrehozott réteg kerületét. (4. dia) Ke1=(dm+dh1)π = zdh1; ahol: Ke1: A belsı réteg kerülete. dm: A mag átmérıje, dh1: A belsı rétegben elhelyezkedı elemi szálak átmérıje, z1:a belsı réteg elemi szálainak száma. Ha a pászma külsı rétegét, a belsıvel azonos átmérıjő elemi szálakból készítjük, több problémába ütközünk. (5. dia) Elıször is távolról sem biztos, hogy az ide felcsévélt huzalok kitöltik a második réteg kerületét. Ezért a pászma nem lesz zárt. A második probléma, hogy a külsı réteg huzalainak emelkedési szöge kisebb lesz, mint a belsı rétegé, hiszen nagyobb átmérıre, nagyobb kerületre tekerednek fel. (6. dia) Ennek az a következménye, hogy a huzalok keresztezik egymást. Az egymáson felfekvı elemi szálak apró pontokban érintkeznek, ahol pontszerő, nagy értékő Hertz feszültségek keletkeznek, és a kötél szinte önmagát vágja el! Sokkal jobb kötelet kapunk, ha a külsı réteg elemi szálait vastagabb huzalból készítjük, így a huzalok között vonalszerő felfekvés keletkezik, ami lényegesen kedvezıbb! (7. dia). Kedvezıbb továbbá az is, hogy a pászmák és a kötél felületén megjelenı vastagabb elemi szálak kopása relatíve kisebb, ami az élettartam növeléséhez is hozzá járul. Így végül is a pászma és a kötél tényleg zárt szerkezető lesz. Ez a seale kötél! A név onnan adódik, hogy angolul a fókát seale -nek nevezik, mert olyan zárt bundája van, amin még a víz sem hatol át. Ezért hívják ezt a kötelet Seale szerkezetőnek.

3 Végül is az így sodrott pászmákat, hatot vagy nyolcat, újra összesodorják, ebbıl lesz a kétszer sodrott kötél. (8.dia). A kötél felülete nem hengerszerően folytonos! Az elemi szálak csak helyenként érik el kötél névleges átmérıjét képezı külsı kört! Mind az elemi szálak, mind a pászmák közeiben üres felületek vannak! A hatpászmás kötélnél nagyobb, a nyolc pászmás kötélnél kisebb a felület kimaradás. Ezért a nyolc pászmás kötél kedvezıbb felületi nyomást produkál a hajtótárcsában. Érdekes, hogy a pászmaszámot a Hymanns és Hellborn alapján végzett, a szabvány által elfogadott felületi nyomásszámítás nem veszi figyelembe. Úgy tesz, mintha a kötél felülete folyamatos lenne! Megjegyzem, hogy van páratlan pászmájú kötél is! Ennek azonban az átmérıjét nagyon nehéz mérni! Alkalmazását nem javaslom! Mind a pászmát, mind a kötelet értelem szerően lehet akár jobbra, akár balra sodorni! Ha a pászma és a kötél sodrási iránya megegyezik, akkor hossz sodratú kötélrıl beszélünk, ha a pászma és a kötél sodrási iránya ellenkezı, kereszt sodratú a kötél. Ezt a problémát próbáltam a kötél mátrix -nak nevezett táblázatban tisztázni. (9. dia)

4 Kötél mátrix: Kötél sodrási iránya: Z=jobb: Kötél sodrási iránya: S=bal: Pászma sodrási iránya: z=jobb: Hossz sodratú Kötél, jobbra sodrott. Z/z kötél. Kereszt sodratú, balra sodrott kötél: S/z kötél. Pászma sodrási iránya: s=bal: Kereszt sodratú, jobbra sodrott kötél. Z/s kötél. Hossz sodratú kötél: balra sodrott S/s kötél. Felvonós felhasználás szempontjából a kötél sodrási iránya közömbös. A hossz sodratú kötelek, lágyabbak, hajlékonyabbak, azonban hajtótárcsában való használatra alkalmatlanok, mert a hajtótárcsa oldalirányú nyomása szétzilálja a hossz sodratú köteleket! A pászmák elmozdulnak egymástól, a kötél hurkos, lukacsos lesz, ami balesethez vezet! A kereszt sodratú kötelek merevebbek, nem hajlamosak szétsodródásra. Hajtótárcsás hajtásra csak ezeket a köteleket lehet használni. De! Egy hajtótárcsára, egy hajtótárcsa egymás melletti hornyaiba csak azonos típusú, azonos szerkezető, azonos mérető és rugalmasságú kötelet szabad tenni! Ezért írjuk elı, hogy egy adott hajtótárcsára mindig csak azonos kötéldobról származó köteleket használjunk! 2. A kötélben keletkezı feszültségi állapotok. Miután felvázoltam a kötél szerkezetét, nézzük meg, a teljesség igénye nélkül, hogy milyen feszültségek keletkeznek eben a viszonylag egyszerő szerkezetben.

5 Az elsıdleges feszültség a kötél végére függesztett fülke, ill. ellensúly súlyából adódó húzó feszültség. De mivel a kötél tulajdonképpen egy tekercsrúgó, ezért az elemi szálakban, a húzóerı hatására csavaró feszültség is keletkezik. (10. dia) Ha egy tekercsrúgót meghúzunk, az igyekszik az átmérıjét csökkenteni. Ezért az elemiszál nyomást gyakorol a pászmára, a pászma tengelye irányában. Ezt teszik a pászmába feltekert elemi szálak is, amitıl a kötél, illetve a pászma tengelyére merıleges nyomó feszültség jön létre. Ez a nyomóerı rendkívül hasznos, mert ennek hatására a szakadt elemi szálban levı húzóerıt átadódik a mellette levı huzalokra, és így a kötél a szakadás helyétıl kis távolságra újra felveszi az eredeti terhelhetıségét! Amikor a kötél belefut a hajtótárcsába tetemes oldalirányú nyomást kap! További feszültség keletkezik, méghozzá hajlító, akkor, amikor a kötelet a tárcsára ráhajlítjuk! Illetve, amikor a kötél a tárcsáról lefutva újra kiegyenesedik. Ha a felvonó jól szerkesztett, akkor valamennyi tárcsa azonos irányban hajlítja a köteleket. Ebben az esetben Wöhler II.-es, azaz lüktetı feszültség jön létre a kötélben. Ha azonban a tárcsák különbözı irányokban hajlítgatják a kötelet, Wöhler III.-as, azaz lengı igénybevétel keletkezik, amit a kötél kevésbé tőr! (11. dia. Smith diagram) Különben is az egész terhelési rendszer idıben változó-, tehát ismételt igénybevétel, mert egyrészt a fülke terhelési állapota változó, de a fülke tömege és az ellensúly tömeg is csak véletlenszerően egyezik meg, tehát a kötél a hajtótárcsán áthaladva folyamatosan változó igénybevételt kap! Szerencsére ez a változás csak Wöhler II.-es, tehát lüktetı ismételt igénybevétel és nem lengı! Mindehhez képest az, hogy mi a kötelet csupán csak az elsıdleges, húzó igénybevételre ellenırizzük, igaz, hogy 12-16

6 szoros biztonsággal, meglehetısen struccpolitikának tőnik! Hozzáteszem, hogy a kötelek szigorú ellenırzése és a magas biztonsági tényezı következtében kötélszakadásos baleset igen ritka! Itt szeretném megemlíteni az elemiszál szakadások ellenırzésének módját! Ökölszabályként vehetjük, hogy ha a mintegy 150 elemi szálból álló kötél felületén, 30 kötélátmérınyi hosszon (10-es kötél esetén, 300 mm-en) a látható törések száma több mint 20, (13 %), a kötelet ki kell cserélni! Pontosabb értelmezés érdekében tessék a gyártó elıírásait figyelembe venni! 3. A kötél anyaga. A kötél anyagáról is el lehet mondani, hogy szinte végtelen a variációk száma. Ma már az egyszerő szénacéltól a magas ötvözı tartalmú, rozsdamentes köteleken keresztül a különbözı mőanyagok: nylon, kevlár és még ki tudja milyen fantázia nevő anyag, szinte bármi lehet a kötél anyaga. Felvonós felhasználásra azonban az egyszerő szénacél kötelek a legjobbak! Ha bele gondolunk, hogy a drótkötél drótja egy cm-es keresztmetszető bugából válik számtalan hıkezelés és átkovácsolás után néhány tized milliméteres huzallá, azok a szerkezeti hibák interlokációk, - amelyek a kiöntött bugában még benne voltak, mire az acél elemi szállá válik, nagyrészt eltőnnek. Az acél szilárdsága lényegesen megnı. Eléri a nagy ötvözı tartalmú acélok szilárdságát. Viszont megtartja az ismételt igénybevételekkel szembeni tőrı képességét! Erre pedig igen nagy szükségünk van! A felhasznált acél szakítószilárdsága általában 1570 ±200 N/mm 2.

7 Az azonban fontos, hogy a kötél anyaga homogén legyen! Inhomogén anyagból, legyen az akár a kötél mag, vagy a huzal anyaga, nem lehet jó kötelet készíteni! 4. A kötél rugalmassága. A huzal rugalmassági tényezıje: kg/cm 2. Illetve mai mértékegységben: 206 GPa. Ez egy meglehetısen nagy érték! A kötél azonban- mivel ı tulajdonképpen egy rúgó nem ezt mutatja. A kötél rugóállandója: GPa. Amíg a felvonó rakodása gyalogos, addig ez a kérdés nem szokott probléma lenni. De! Ha a felvonót kerekes jármővel, például a fülkébe bejáró villástargoncával rakodják, menten szembesülünk vele! A hirtelen lesüllyedı fülke akkora küszöböt képez, ami a villástargonca számára már kellemetlen! Ilyenkor a küszöbterhelést, és a kötelek terhelés hatására történı nyúlását a hajtás méretezésekor feltétlenül figyelembe kell venni! Az utólagos hajtótárcsa csere, kötél szám növelés nagyon kellemetlen problémákat teremthet! 5. A kötél átmérı tőrése, avagy a horonyalak problémája. Ha a gépházba belépve a 12. dián látható forgács tömeget látjuk, biztosra vehetjük, hogy rossz átmérı tőréső kötéllel van dolgunk! (12. dia. Forgács a gépalapon.) Az adott felvonónál a 13. dián látható kötél méreteket mértem. (13. dia: Kötél méretek.) Egy ilyen kötélzet napok, hetek alatt képes a hajtótárcsát tönkretenni, a hornyokat bekoptatni, elrágni, ahogy az a 13. dián látszik! (14. dia. Kikoptatott hajtótárcsa.)

8 Ez a probléma különösen az ék alakú hornyok esetében veszélyes! Ugyan is, ha megnézzük, hogyan helyezkedik el a kötél az ék alakú horonyban, azt látjuk, hogy a vastagabb kötél dr értékkel nagyobb sugáron fut, mint a vékony kötél. A vastagon kihúzott háromszögbıl látszik, hogy a kötél sugár irányú tőrése és a hajtótárcsa sugár változása között szinuszos az összefüggés: sin d/2 = dr/dr; innen: dr=dr/sin d/2. Mivel a horony szöge fok között van, a sin d/2 értéke 0.2 és 0,25 között változik. Ennek megfelelıen a hajtótárcsa átmérıjének változása szöröse a kötél átmérı tőrésének. A táblázatból látszik, hogy a kötelek között 0,8 mm-es átmérı különbség is van, ami 3-4 mm-es hajtótárcsa sugárváltozást is okozhat. Ez a hajtótárcsa kerületén: 2 pi, azaz 6,28 szoros kötél hosszváltozást hoz létre. Ha csak 6-tal számolok, az már 6 x 4 azaz 24 mm-t tesz ki. Mivel a hajtótárcsa 5 6 fordulatot tesz meg az emelımagasság megtételekor, az így áthordott kötelek között akár 120 mm kötél hossz különbség is létre jöhet! Ekkora differenciát egyetlen kötél kiegyenlítı mő sem tud korrigálni! Óhatatlan, hogy a kötelek el kezdjenek csúszkálni a hajtótárcsa hornyokban, ami a hajtótárcsa rohamos tönkremeneteléhez vezet! Távol álljon tılem, hogy az ékhorony használatát lebecsüljem, vagy teljes egészében tagadjam! De ha az azonos húzóképességő és horonnyomású alámetszett, ill. ékhorony horonnyomás görbéjét felrajzoljuk, a 16. dián látható diagramot kapjuk. (16. dia: Horonnyomás görbék) Errıl az látszik, hogy az alámetszett horony horonnyomása az a=0,75d

9 értékig, ahol : a: az alámetszés szélessége, d: a kötél (horony) átmérıje, alacsonyabb, mint az ékhoronyban keletkezı. Ezért: a kisebb áthúzási viszonyszámok, a kisebb alámetszések esetén célszerő alámetszett hornyot alkalmazni, e fölött az ék horony tulajdonságai a kedvezıbbek! Köszönöm a megtisztelı figyelmet!

Hajtótárcsák kiválasztása, méretezése.

Hajtótárcsák kiválasztása, méretezése. Hajtótárcsák kiválasztása, méretezése. Ha egy tárgyat egy felületre teszünk, ez a tárgy egy M - a felületre merıleges erıvel nyomja a felületet. Ha ezt a tárgyat az alátámasztó felületen el akarjuk mozdítani,

Részletesebben

Függesztőelemek. Követelmények, kialakítás, méretezés

Függesztőelemek. Követelmények, kialakítás, méretezés Függesztőelemek Követelmények, kialakítás, méretezés Függesztőelemek 9.1. Függesztőelemek 9.1.1. A fülkéket, ellensúlyokat és kiegyenlítősúlyokatacélsodrony kötelekre, vagy párhuzamos lánctagokból álló

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

Készítette: Dr. Barkóczi István Tóth Endre Madarász László

Készítette: Dr. Barkóczi István Tóth Endre Madarász László Felvonó kötelek gyárt rtása és s vizsgálata a Fux Zrt-nél Készítette: Dr. Barkóczi István Tóth Endre Madarász László Kötél igénybevételei Az igénybevételek: A gyártásból eredı belsı feszültségek; Húzó-igénybevétel;

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Felvonók korszerő hajtása.

Felvonók korszerő hajtása. Felvonók korszerő hajtása. A felvonók tömeges elterjedése szorosan összefügg a forgóáramú villamos hálózatok kialakulásával. Magyarországon az elsı villamos hálózatot 1884.-ben Temesváron állították fel.

Részletesebben

A mechanika egyes felvonós vonatkozásai

A mechanika egyes felvonós vonatkozásai A mechanika egyes felvonós vonatkozásai Felvonókonferencia 2013 Siófok Bánréti Tibor FMF vezető-helyettes A dinamikus tényezı fogalma r r R = m* a m*g a F m* g = m* a F = m* ( g + a) F = m* g * kd a kd

Részletesebben

Toronymerevítık mechanikai szempontból

Toronymerevítık mechanikai szempontból Andó Mátyás: Toronymerevítık méretezése, 9 Gépész Tuning Kft. Toronymerevítık mechanikai szempontból Mint a neve is mutatja a toronymerevítık használatának célja az, hogy merevebbé tegye az autó karosszériáját

Részletesebben

Tevékenység: Követelmények:

Tevékenység: Követelmények: 3.1. Szíjhajtások Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 146-162 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 10. és 10.1. fejezeteiben lévı kidolgozott feladatait! A tananyag tanulmányozása közben

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók.

1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók. 1.2. Mozgó, hajlékony és rugalmas tengelykapcsolók. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 18-29 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 8.2. és 8.3. fejezeteiben lévı kidolgozott feladatait,

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

Fogaskerékhajtás tervezési feladat (mintafeladat)

Fogaskerékhajtás tervezési feladat (mintafeladat) 1. Kezdeti adatok: P 4 kw teljesítményszükséglet i.8 módosítás n 1 960 1/min fordulatszám α g0 0 - kapcsolószög η 0.9 fogaskerék hajtás hatásfoka L h 0000 h csapágyak megkívánt élettartama Fogaskerékhajtás

Részletesebben

www.biztonsagautosiskola.hu A GUMIABRONCS

www.biztonsagautosiskola.hu A GUMIABRONCS A GUMIABRONCS A gumiabroncs felépítése futófelület mintaárok mintaelem övbetétek védıbetét peremvédı légzáró réteg peremhuzal-karika A gumiabroncs szerkezete és használata GUMIABRONCS RADIÁL (R) DIAGONÁL

Részletesebben

Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft.

Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft. Felvonó Konferencia Siófok, 2015.06.11. Honvári Gábor Schindler Hungária Kft. Termékbiztonság és munkavédelem Schindler Idıszakos Biztonságtechnikai Ellenırzés Ultrahangos tengelymérés Munkavédelem Schindler

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 6. Esztergálás sajátosságai,

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató. Kalkulációs lap. Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék:

19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató. Kalkulációs lap. Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék: 19. hét- Költségkalkuláció, használati- kezelési útmutató, összeszerelési útmutató 1. Költségkalkuláció Kalkulációs lap Termék: Alkatrészszám: Megnevezés: Darab/Termék: Nyersanyag Cikkszám Mennyiség Egység

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 20. Elıadás A kapcsolatok funkciója: - Bekötés: 1 2 - Illesztés: 1 1 A kapcsolás módja: - mechanikus (csavar, szegecs) - hegesztési varrat 1 A kapcsolatok részei: - Elemvég

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

ACÉL SODRONYKÖTELEK Tel.: (06-1)

ACÉL SODRONYKÖTELEK Tel.: (06-1) ACÉL SODRONYKÖTELEK Sodronykötelek 0301 Sodronykötelet folyóméterben dobon vagy kisebb mennyiség esetén kötegben lehet rendelni. Mindig meg kell adni: kötélátmérõ, hossz (vagy súly), kötélszerkezet, betétanyag,

Részletesebben

Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel. Nyomó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása

Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel. Nyomó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása Mechanikai tulajdonságok Statikus igénybevétel Nyomó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása 1 Nyomó igénybevétel megvalósítása (nyomóvizsgálat) 2 Az anyagok viselkedése nyomó igénybevétel

Részletesebben

KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.

KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling. KLING Mérnöki, Ipari és Kereskedelmi Kft 1106 BUDAPEST Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66, Fax:262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.hu FERNI 24V Külsı szárnyaskapu hajtás F1024 Magyarországi Képviselet

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9.

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. Épületek gázellátása A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai ízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. 1 A gázfogyasztó készülékek elhelyezésére vonatkozó általános elıírások GOMBSZ: az

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 13. Gyalulás, vésés, üregelés

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

17/1. Négypólusok átviteli függvényének ábrázolása. Nyquist diagram.

17/1. Négypólusok átviteli függvényének ábrázolása. Nyquist diagram. 7/. Négypólusok átviteli függvényének ábrázolása. Nyquist diagram. A szinuszos áramú hálózatok vizsgálatánál gyakran alkalmazunk különbözı komplex átviteli függvényeket. Végezzük ezt a hálózat valamilyen

Részletesebben

NanoSpace és CombiSpace bemutatása Új KONE megoldások a felvonók teljes cseréjére

NanoSpace és CombiSpace bemutatása Új KONE megoldások a felvonók teljes cseréjére NanoSpace és CombiSpace bemutatása Új KONE megoldások a felvonók teljes cseréjére Csibrik László KONE Felvonó Kft. 2017. 04. 04. ÉMI-TÜV Felvonó ellenőri tanfolyam Gyalyatető KONE Bevezetés KONE NanoSpace

Részletesebben

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS!

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! 1. példa Vasúti kocsinak a 6. ábrán látható ütközőjébe épített tekercsrugóban 44,5 kn előfeszítő erő ébred. A rugó állandója 0,18

Részletesebben

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához A rugók olyan gépelemek, amelyek mechanikai energia felvételére, tárolására alkalmasak. A tárolt energiát, erő vagy nyomaték formájában képesek

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

Mérnöki alapok 4. előadás

Mérnöki alapok 4. előadás Mérnöki alapok 4. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel: 463-6-80

Részletesebben

RECOM. Rugók. 1mm G1 H2 D G3

RECOM. Rugók. 1mm G1 H2 D G3 G2 N H1 L SZ 05 SZ 10 SZ 20 SZ 30 SZ 8 SZ 45 SZ 8565 SZ 8560 SZ 8561 SZ 85 SZ 8 SZ 8101 SZ 8200 SZ 8201 SZ 80 SZ 81 SZ 8300 SZ 85 SZ 8520 SZ SZ 8590 SZ 8556 SZ 8555 SZ 5190 SZ 5381/91 SZ 5290 SZ 5390 SZ

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Összeállítás készítése CAD rendszerben ÓE-A12 alap közepes

Részletesebben

Alj alatti betétek (USP) Daczi László

Alj alatti betétek (USP) Daczi László Alj alatti betétek (USP) Daczi László 2009.11.28. Az elıadás tartalma: Az USP célja Az USP története Rendelkezésre álló irodalom Tapasztalatok ismertetése Hazai alkalmazás Összefoglalás Az USP célja: -

Részletesebben

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára 4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET4B) c. tárgyból a űszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára TOKOS TENGELYKAPCSOLÓ méretezése és szerkesztése útmutató segítségével 1. Villamos motorról

Részletesebben

GARÁZS- ÉS IPARI KAPU RUGÓ ÁRLISTA. Érvényes től

GARÁZS- ÉS IPARI KAPU RUGÓ ÁRLISTA. Érvényes től GARÁZS- ÉS IPARI KAPU RUGÓ ÁRLISTA Érvényes 2017.02.01-től Komlósi-2 Bt. Cím: 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 117. Fax: +36 62 472 135 Tel: +36 20 32 39 255 E-mail: info@garazskapurugo.hu Bankszámlaszám:

Részletesebben

Alámetszés. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Alámetszett alkatrészek gyártása

Alámetszés. Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása. Alámetszett alkatrészek gyártása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Mőanyag fröccsöntı szerszámok tervezése és gyártása Alámetszett alkatrészek gyártása Alámetszés 2 A nyitás / kilökés irányából takart felületek Méret / Jelleg / Zárás

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Mechanikai tulajdonságok 1. Kiemelt témák: Rugalmas alakváltozás Merevség és összefüggése a kötési energiával A geometriai tényezők szerepe egy test merevségében Tankönyv

Részletesebben

GARÁZS- ÉS IPARI KAPU RUGÓ ÁRLISTA. Érvényes tól

GARÁZS- ÉS IPARI KAPU RUGÓ ÁRLISTA. Érvényes tól GARÁZS- ÉS IPARI KAPU RUGÓ ÁRLISTA Érvényes 018.03.0-tól Komlósi- Bt. Cím: 674 Szeged, Kossuth L. sgt. 117. Fax: +36 6 47 135 Tel: +36 0 3 39 55 E-mail: info@garazskapurugo.hu Bankszámlaszám: 5740017-169461

Részletesebben

A LÉGPÁRNÁSHAJÓTEST TERVEZÉSE

A LÉGPÁRNÁSHAJÓTEST TERVEZÉSE A LÉGPÁRNÁSHAJÓTEST TERVEZÉSE Fordította: Németh Richárd 2004. november 11. Tartalomjegyzék 1 AZ ALSÓ HAJÓTEST TERVEZÉSÉNEK ALAPJAI 3 1.1 AZ ALSÓ HAJÓTEST KIALAKÍTÁSÁNAK ALAPKÖVETELMÉNYEI 3 2 AZ ALSÓ HAJÓTEST

Részletesebben

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék

PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Gépszerkezettan Tanszék Összeállította: Dr. Stampfer Mihály 2009. Segédlet az ékszíjhajtás méretezéséhez A végtelenített ékszíjak és ékszíjtárcsák több országban is szabványosítottak

Részletesebben

Amit a Direktívával kapcsolatban tudni érdemes. Számítási módszerek - Benapozás

Amit a Direktívával kapcsolatban tudni érdemes. Számítási módszerek - Benapozás Amit a Direktívával kapcsolatban tudni érdemes Számítási módszerek - Benapozás Részletes számítási módszer alkalmazása esetén a direkt sugárzási nyereség meghatározása a főtési idényre: [kwh/a] Q sd =

Részletesebben

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása A hegesztési eljárások áttekintése A hegesztés célja két vagy több, fémes vagy nemfémes alkatrész között mechanikai igénybevételre alkalmas nem oldható kötés létrehozása. A nem oldható kötés fémek esetében

Részletesebben

Kakuk Béla okl. gépészmérnök

Kakuk Béla okl. gépészmérnök Kakuk Béla okl. gépészmérnök VONATKOZÓ SZABVÁNYOK MSZ EN 10264-1:2012 Általános követelmények acélhuzal és acélhuzal termékek MSZ EN 10264-2:2012 Hidegen húzott ötvözetlen szénacélhuzal általános felhasználású

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. tantárgy 2 sz. szerkesztı gyakorlatához Folding tokos ajtó, ajtókiválasztás

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. tantárgy 2 sz. szerkesztı gyakorlatához Folding tokos ajtó, ajtókiválasztás 1 BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan 3. Épületszerkezettani Tanszék Elıadók: Dr. Becker G., Dr. Hunyadi Z. Évf. felelıs: Dr. Takács Lajos 2012/13. tanév II. félév ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan

Részletesebben

Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései

Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései VII. Városi Villamos Vasúti Pálya Napra Budapest, 2014. április 17. Major Zoltán egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr

Részletesebben

Rhein. Tetıfelület 2,75 m². Rhein 2011 Ungarn Seite 1

Rhein. Tetıfelület 2,75 m². Rhein 2011 Ungarn Seite 1 Rhein Tisztelt Vásárló! A felépítés elıtt gondosan olvassa el a jelen útmutatót. Kérdés esetén forduljon a felépítés elıtt szakértıhöz. Amennyiben pótalkatrészekre lenne szüksége, használja a felépítési

Részletesebben

Ellenállásmérés Wheatstone híddal

Ellenállásmérés Wheatstone híddal Ellenállásmérés Wheatstone híddal A nagypontosságú elektromos ellenállásmérésre a gyakorlatban sokszor szükség van. Nagyon sok esetben nem elektromos mennyiségek mérését is visszavezethetjük ellenállásmérésre.

Részletesebben

Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái. Fazekas Árpád

Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái. Fazekas Árpád Hajtás-, fülkeajtó cserék, meglévő fülke alapterület problémái Fazekas Árpád ' Komponens felújítások oka, terjedelme Miért kell felújítani komponenseket A komponens elhasználódása, alkalmatlan továbbra

Részletesebben

Multitop-Bituplan típusú fedlapok beépítése Pécs

Multitop-Bituplan típusú fedlapok beépítése Pécs ACO MULTITOP-BITUPLAN aknafedlapok EN 124 szerint Önszintezı fedlapok Gyors beépíthetıség Minimális üzemeltetési, karbantartási költségek GGG fedlap, GG keret D400 terhelési osztály Nincs cement habarcs

Részletesebben

Lemezalakítás. Lemezalakítás nyíróigénybevétellel: Hulladékmentes darabolás

Lemezalakítás. Lemezalakítás nyíróigénybevétellel: Hulladékmentes darabolás Lemezalakítás Lemezalakítás nyíróigénybevétellel: Hulladékmentes darabolás - A bemutatott példánál egy löket alatt két munkadarab készül Hulladékszegény darabolás Kivágás, lyukasztás - anyagszétválasztás

Részletesebben

NAGY TARTÓSSÁGÚ BETON TERVEZÉSÉNEK NÉHÁNY KÖVETELMÉNYE

NAGY TARTÓSSÁGÚ BETON TERVEZÉSÉNEK NÉHÁNY KÖVETELMÉNYE NAGY TARTÓSSÁGÚ BETON TERVEZÉSÉNEK NÉHÁNY KÖVETELMÉNYE Dr. Kausay Tibor BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék A nagy tartósságú betont az jellemzi, hogy a 100

Részletesebben

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék Lánchajtások Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése Tartalomjegyzék Meghatározás Olyan kényszerhajtás (alakzáró hajtás), ahol a teljesítményátvitel

Részletesebben

A beton kúszása és ernyedése

A beton kúszása és ernyedése A beton kúszása és ernyedése A kúszás és ernyedés reológiai fogalmak. A reológia görög eredetű szó, és ebben az értelmezésben az anyagoknak az idő folyamán lejátszódó változásait vizsgáló műszaki tudományág

Részletesebben

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793]

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] 3B SCIENTIFIC MEDICAL BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] BLS-Szimulátor BasicBilly TM 1. BasicBilly TM tartalma 2. Összeszerelés 2.1 Rugó cseréje 2.1 Tüdı zacskó cseréje 3. Tisztítás és ápolás

Részletesebben

Személyemelı munkaállványok

Személyemelı munkaállványok Személyemelı munkaállványok Böcker The Lifting Group A Robert Böcker GmbH céget 1983-ban alapították és a vállalkozás ma a világszerte tevékenykedı Böcker The Lifting Group részvénytársaság részét képezi.

Részletesebben

2.6. A fogaskerekek tőrésezése, illesztése. Fogaskerék szerkezetek. Hajtómővek.

2.6. A fogaskerekek tőrésezése, illesztése. Fogaskerék szerkezetek. Hajtómővek. 2.6. A fogaskerekek tőrésezése, illesztése. Fogaskerék szerkezetek. Hajtómővek. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 124-145 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 9.8. fejezetében lévı

Részletesebben

Gyakorló feladatok a geometria témazáró dolgozathoz

Gyakorló feladatok a geometria témazáró dolgozathoz Gyakorló feladatok a geometria témazáró dolgozathoz Elmélet 1. Mit értünk két pont, egy pont és egy egyenes, egy pont és egy sík, két metszı, két párhuzamos illetve két kitérı egyenes, egy egyenes és egy

Részletesebben

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI 5. FÖDÉMEK TERVEZÉSE 5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI Az alábbiakban az Épületszerkezettan 2. c. tárgy tanmenetének megfelelıen a teljes keresztmetszetben, ill. félig elıregyártott vb.

Részletesebben

1. Feladat. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek ébrednek a csőfalban, ha a csővég zárt?

1. Feladat. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek ébrednek a csőfalban, ha a csővég zárt? 1. Feladat Egy a = mm első és = 150 mm külső sugarú cső terhelése p = 60 MPa első ill. p k = 30 MPa külső nyomás. a) Mekkora radiális, tangenciális és axiális feszültségek érednek a csőfalan, ha a csővég

Részletesebben

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III.

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III. Compton-effektus jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetıje: Csanád Máté Mérés dátuma: 010. április. Leadás dátuma: 010. május 5. Mérés célja A kvantumelmélet egyik bizonyítékának a Compton-effektusnak

Részletesebben

Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái

Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái Hajtóműcsere esetén beépített felzuhanásgátlók problémái FŐTENGELY FÉKEK Jogszabályi háttér Milyen előírásokat kell figyelembe vennünk: 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet FMF /4771b/2012 sz. körlevele: Felvonók

Részletesebben

REGIONÁLIS- ÉS VÁROSGAZDASÁGTAN

REGIONÁLIS- ÉS VÁROSGAZDASÁGTAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS GAZDASÁGTANI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI INTÉZET REGIONÁLIS- ÉS VÁROSGAZDASÁGTAN (AJÁNLOTT SZAKIRODALOM MSC HALLGATÓK SZÁMÁRA) SZERKESZTETTE:

Részletesebben

Az emeléstechnika egyik alapvető csoportját képezik a sodronykötelekből készített függesztékek, valamint sodronykötelek.

Az emeléstechnika egyik alapvető csoportját képezik a sodronykötelekből készített függesztékek, valamint sodronykötelek. Az emeléstechnika egyik alapvető csoportját képezik a sodronykötelekből készített függesztékek, valamint sodronykötelek. A sodronykötelek helyes kiválasztásához szükségesnek érezzük az alábbi fogalmak

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAx rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: A01 VEM Síkbeli húzott rúd ÓE-A01 alap közepes haladó VEM

Részletesebben

Perforált ipari befúvó

Perforált ipari befúvó ek Ød Leírás A kör alakú, elárasztásos befúvó, amely ipari igények kielégítésére alkalmas. A szabályozóval rendelkezik, ami lehetővé teszi a befúvás irányának vízszintes és a függőleges közötti változtatását

Részletesebben

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7.

Felvonók bontása. tudományos fımunkatárs ÉMI FMF 2012. június 7. Felvonók bontása Kovács Zoltán MFSZ konferencia tudományos fımunkatárs Siófok ÉMI FMF 2012. június 7. Tartalom 1. Elıírások 3. Balesetek 1. Elıírások BONTÁSI ENGEDÉLYEZÉS 113/1998. (VI. 10.) Kormányrendelet

Részletesebben

Tökéletes rendszer a gyors mozgáshoz és gyors forgáshoz egyaránt.

Tökéletes rendszer a gyors mozgáshoz és gyors forgáshoz egyaránt. Egy lineáris tengelyre felhúzott golyós hüvellyel mit kapunk? Súrlódásmentes mozgást a lineáris tengelyen. De a lineáris tengelyen axiális irányban elhelyezett horony készítésével, ami megegyezik a golyós

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 1 Tartalomjegyzék 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 3 2. EU tanúsítvány.. 3 3. Az SD 201 felszerelése 3 4. Biztonsági elıírások. 3 5. Szállított anyagok listája.. 3 6. A berendezés felszerelése..

Részletesebben

Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok május 07.

Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok május 07. Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok 2010. május 07. Használhatósági határállapotok Használhatósági (használati) határállapotok: a normálfeszültségek korlátozása a repedezettség ellenırzése

Részletesebben

DOMUSLIFT HUNGARY KFT 1031 BUDAPEST, NÁNÁSI ÚT

DOMUSLIFT HUNGARY KFT 1031 BUDAPEST, NÁNÁSI ÚT A MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT EGYESÜLET 8200 VESZPRÉM, JUTASI ÚT 24-26. HRSZ.: 2130/2 ALATTI ÉPÜLETÉBE TELEPÍTENDİ SZEMÉLYFELVONÓ ENGEDÉLYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓJA Tervezıi munkaszám : TM 1770 DOMUSLIFT

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: CAD rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag: A feladat rövid leírása: Szíjtárcsa mőhelyrajzának elkészítése ÓE-A14 alap közepes haladó

Részletesebben

Anyagmozgatás és gépei tantárgy. 6. témakör

Anyagmozgatás és gépei tantárgy. 6. témakör Anyagmozgatás és gépei tantárgy 6. témakör Egyetemi szintű gépészmérnöki szak 005-06. II. félév MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék . fólia Hajlékony vonóelemes szállítás Hajlékony vonóelem:

Részletesebben

48. Hídmérnöki Konferencia október Salgótarján - Eger FERDEKÁBELES ÉS EXTRADOSED HIDAK KÁBELEI

48. Hídmérnöki Konferencia október Salgótarján - Eger FERDEKÁBELES ÉS EXTRADOSED HIDAK KÁBELEI 48. Hídmérnöki Konferencia 2007. október 8-11. Salgótarján - Eger FERDEKÁBELES ÉS EXTRADOSED HIDAK KÁBELEI Erik Mellier - Borbás Máté (Freyssinet International & Cie. Pannon Freyssinet Kft.) Tartalom 1.

Részletesebben

MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell. DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával. Kiválasztás menü és eszköztár. Csomópontok és csövek

MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell. DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával. Kiválasztás menü és eszköztár. Csomópontok és csövek MIKE URBAN MOUSE Csıhálózati áramlási modell Modell elemek Készült az projekt keretében, a DHI Prága oktatási anyagainak felhasználásával 1 Kiválasztás menü és eszköztár Csomópontok és csövek A csomópont

Részletesebben

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.)

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) Sebesség, előtolás, és kenés MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) A menetfúrás sebessége számos tényezőn alapul: a) A menetemelkedés b) Megmunkált anyag c) Furat mélység d) Furat típusa:

Részletesebben

MŰSZAKI ADATLAP. Alkalmazások / Felhasználási területek. Tárolás / Feldolgozás. Minőségi jellemzők / Műszaki adatok EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK TÁROLÁS

MŰSZAKI ADATLAP. Alkalmazások / Felhasználási területek. Tárolás / Feldolgozás. Minőségi jellemzők / Műszaki adatok EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK TÁROLÁS MŰSZAKI ADATLAP EGGER EUROSPAN MUNKALAPOK Az EGGER EUROSPAN munkalapok kombinált elemek, melyek mind a felületükön, mind az éleiken dekoratív ekkel - varrat nélkül - borított EUROSPAN E1 nyers forgácslapokból

Részletesebben

Színesfémek forgácsolása

Színesfémek forgácsolása Színesfémek forgácsolása Szerzı: Dr. Maros Zsolt Lektor: Prof. Dr. Horváth Mátyás Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Színesfémek forgácsolásának sajátosságai 3 2. Alumíniumötvözetek csoportosítása 4 3. Alumíniumötvözetek

Részletesebben

2. Rugalmas állandók mérése

2. Rugalmas állandók mérése 2. Rugalmas állandók mérése Klasszikus fizika laboratórium Mérési jegyzőkönyv Mérést végezte: Vitkóczi Fanni Jegyzőkönyv leadásának időpontja: 2012. 12. 15. I. A mérés célja: Két anyag Young-modulusának

Részletesebben

Beépítési útmutató, általános információk

Beépítési útmutató, általános információk Beépítési útmutató, általános információk A Lexan Thermoclear Plus üregkamrás polikarbonát lemez könnyő, ütésálló, kétoldali UV védelemmel és kiváló hıszigetelési tulajdonsággal rendelkezik. Alkalmazási

Részletesebben

3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK

3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK 3. METALLOGRÁFIAI VIZSGÁLATOK MEGBÍZHATÓSÁGI HIBAANALITIKA VIETM154 HARSÁNYI GÁBOR, BALOGH BÁLINT BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY BEVEZETÉS metallography

Részletesebben

KOELNER HUNGÁRIA KFT.

KOELNER HUNGÁRIA KFT. 1. Behajtási mélység állító 2. Állítható orr-rész 3. Övakasztó 4. Irányváltó kar 5. Mőködtetı billentyő zár 6. Mőködtetı billentyő 7. Csavarmegvezetı 8. 3 m-es vezeték Mőszaki adatok: Feszültség 230 V

Részletesebben

Korszerű technológiák: zsugorodás-kompenzált és magasraktári ipari padlók

Korszerű technológiák: zsugorodás-kompenzált és magasraktári ipari padlók Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Korszerű technológiák: zsugorodás-kompenzált és magasraktári ipari padlók Dr. Zsigovics István adjunktus, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék, BME Epo-Trend,

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZŐNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI,

ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI, ÜVEG FIZIKAI TULAJDONSÁGAI, ÜVEGTERMÉKEK Erdélyi Tamás egyetemi tanársegéd BME Építészmérnöki é kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék 2013. február 28. Tematika alkal om 1. 2. 3. 4. 5. nap 02.28.

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MODELLEZÉS I. 1. Házi feladat. 1. Házi feladat témája: Kötıelemek, kötések rajzolása, elıírása

MODELLEZÉS I. 1. Házi feladat. 1. Házi feladat témája: Kötıelemek, kötések rajzolása, elıírása MODELLEZÉS I. 1. Házi feladat 1. Házi feladat témája: Kötıelemek, kötések rajzolása, elıírása - Szerkessze meg a sorszámának megfelelı feladatot 1:1 méretarányban A4 vagy A3 as mérető, kerettel és szövegmezıvel

Részletesebben

Infokommunikáció - 3. gyakorlat

Infokommunikáció - 3. gyakorlat Infokommunikáció - 3. gyakorlat http://tel.tmit.bme.hu/infokomm Marosi Gyula I.B.222., tel.: 1864 marosi@tmit.bme.hu 1. feladat - Fletcher-görbék Beszéljük meg, milyen kvantitatív és kvalitatív jellemzık

Részletesebben

1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók.

1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók. 1.1. A tengelykapcsolók feladata, csoportosítása és általános méretezési elvük. Merev tengelykapcsolók. Tevékenység: Olvassa el a jegyzet 9-17 oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

Aknák, szakadékok leküzdése Csomók

Aknák, szakadékok leküzdése Csomók Aknák, szakadékok leküzdése Csomók A köteleket, kötélgyűrűket és hevedereket különböző csomókkal lehet teljes értékű felszereléssé alakítani. A jó csomót a következő tulajdonságok jellemzik: helyes kötélvezetés

Részletesebben

Élettartam Kutató Laboratórium

Élettartam Kutató Laboratórium Élettartam Kutató Laboratórium A K+F aktivitás célja kopás- és károsodásvizsgáló laboratóriumi technikák alkalmazása károsodási magatartás és a gépelemek, illetve szerszámok felületi integritása közötti

Részletesebben