Írásjelek helyes szedése. Szabó Csaba. Mondatvégi írásjelek. Központozás. Kötőjelfélék. Szabó Csaba november 18.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Írásjelek helyes szedése. Szabó Csaba. Mondatvégi írásjelek. Központozás. Kötőjelfélék. Szabó Csaba november 18."

Átírás

1 2008. november 18.

2 A magyar nyelvben a mondatok modalitásának kifejezésére mondatvégi et használunk. Kijelentő mondat esetén pontot (.).

3 A magyar nyelvben a mondatok modalitásának kifejezésére mondatvégi et használunk. Kijelentő mondat esetén pontot (.). Felszólító mondat, felkiáltó vagy óhajtó mondat lezárására felkiáltójelet (!).

4 A magyar nyelvben a mondatok modalitásának kifejezésére mondatvégi et használunk. Kijelentő mondat esetén pontot (.). Felszólító mondat, felkiáltó vagy óhajtó mondat lezárására felkiáltójelet (!). Kérdő mondat végén pedig kérdőjelet (?).

5 Hogyan helyezzük el ezeket?

6 Hogyan helyezzük el ezeket? Például így?

7 Hogyan helyezzük el ezeket? Például így? Dehogyis!

8 Hogyan helyezzük el ezeket? Például így? Dehogyis!Mindkét iménti próbálkozás rossz.

9 Hogyan helyezzük el ezeket? Például így? Dehogyis!Mindkét iménti próbálkozás rossz.meg ez a harmadik is.

10 A mondatvégi írásjelet mindig közvetlenül az utolsó szó után, szóköz nélkül kell elhelyezni:

11 A mondatvégi írásjelet mindig közvetlenül az utolsó szó után, szóköz nélkül kell elhelyezni: így!

12 A mondatvégi írásjelet mindig közvetlenül az utolsó szó után, szóköz nélkül kell elhelyezni: így! Utána viszont kell a szóköz.

13 A mondatvégi írásjelet mindig közvetlenül az utolsó szó után, szóköz nélkül kell elhelyezni: így! Utána viszont kell a szóköz. Így.

14 A három pont...

15 A három pont... Befejezetlen gondolatra utal.

16 A három pont... Befejezetlen gondolatra utal. Továbbgondolásra ösztönöz.

17 A három pont... Befejezetlen gondolatra utal. Továbbgondolásra ösztönöz. Szövegből vagy felsorolásból kihagyott részt helyettesít.

18 Három darab pontként szedni nem szabad

19 Három darab pontként szedni nem szabad se szóközök nélkül...,

20 Három darab pontként szedni nem szabad se szóközök nélkül..., se szóközökkel...

21 Három darab pontként szedni nem szabad se szóközök nélkül..., se szóközökkel... Miért rossz az egyik és miért a másik?

22 Az elnevezés kicsit megtévesztő: ez valójában egyetlen karakter!

23 Az elnevezés kicsit megtévesztő: ez valójában egyetlen karakter! A L A TEX-ből a \dots paranccsal csalhatjuk elő,

24 Az elnevezés kicsit megtévesztő: ez valójában egyetlen karakter! A L A TEX-ből a \dots paranccsal csalhatjuk elő, a Word pedig automatikusan erre a speciális karakterre cseréli ki a három külön begépelt pontot.

25 Mondaton belül a központozás jelzésére vesszőt, pontosvesszőt vagy kettőspontot alkalmazhatunk.

26 Mondaton belül a központozás jelzésére vesszőt, pontosvesszőt vagy kettőspontot alkalmazhatunk. Melyik lehet a jó megoldás az alábbiak közül?

27 Mondaton belül a központozás jelzésére vesszőt, pontosvesszőt vagy kettőspontot alkalmazhatunk. Melyik lehet a jó megoldás az alábbiak közül? Úgy kell írni, ahogy ebben a mondatban tettük?

28 Mondaton belül a központozás jelzésére vesszőt, pontosvesszőt vagy kettőspontot alkalmazhatunk. Melyik lehet a jó megoldás az alábbiak közül? Úgy kell írni, ahogy ebben a mondatban tettük? Netán így,szóközök nélkül?

29 Mondaton belül a központozás jelzésére vesszőt, pontosvesszőt vagy kettőspontot alkalmazhatunk. Melyik lehet a jó megoldás az alábbiak közül? Úgy kell írni, ahogy ebben a mondatban tettük? Netán így,szóközök nélkül? Vagy: előtte nincs szóköz, utána igen?

30 Zárójelek, idézőjelek (Ugyancsak szorosan tapadnak a szöveghez a zárójelek: nyitó zárójel után és záró zárójel előtt soha nincs szóköz. Ez a kerek, a szögletes és a kapcsos zárójelekre egyaránt igaz.)

31 Zárójelek, idézőjelek (Ugyancsak szorosan tapadnak a szöveghez a zárójelek: nyitó zárójel után és záró zárójel előtt soha nincs szóköz. Ez a kerek, a szögletes és a kapcsos zárójelekre egyaránt igaz.) Az idézőjelek a magyar nyelvben 99 alakúak, tartalmukat a zárójelekhez hasonlóan szorosan zárják.

32 Kis vízszintes vonalak

33 Kis vízszintes vonalak Kötőjel

34 Kis vízszintes vonalak Kötőjel Elválasztójel

35 Kis vízszintes vonalak Kötőjel Elválasztójel Nagykötőjel

36 Kis vízszintes vonalak Kötőjel Elválasztójel Nagykötőjel Gondolatjel

37 Kis vízszintes vonalak Kötőjel Elválasztójel Nagykötőjel Gondolatjel Negatív számok előjele

38 Kis vízszintes vonalak Kötőjel Elválasztójel Nagykötőjel Gondolatjel Negatív számok előjele A kivonás nevű matematikai művelet jele

39 Kötőjel - Kötőjelet használunk ilyen-olyan szókapcsolatoknál, egy-két példa erejéig, egy kb oldalas házidolgozatban...

40 Kötőjel - Kötőjelet használunk ilyen-olyan szókapcsolatoknál, egy-két példa erejéig, egy kb oldalas házidolgozatban... Elválasztójelet értelemszerűen sza-vak el-vá-lasz-tá-sá-ra.

41 Kötőjel - Kötőjelet használunk ilyen-olyan szókapcsolatoknál, egy-két példa erejéig, egy kb oldalas házidolgozatban... Elválasztójelet értelemszerűen sza-vak el-vá-lasz-tá-sá-ra. Ugyancsak kötőjellel kell rövidítésekhez ragot illeszteni (BKV-vá vált), illetve személynévhez köthető fogalmat, mint például a Bernoulli-törvény, személynévhez kötni.

42 Nagykötőjel Ngykötőjel kell ellentétpárok, szerzőpárosok, intervallumok jelölésére.

43 Nagykötőjel Ngykötőjel kell ellentétpárok, szerzőpárosok, intervallumok jelölésére. téli nyári gumi Szörényi Bródy a Barátok közt epizódjai

44 Gondolatjel A gondolatjel melynek hossza, külalakja megegyezik a nagy kötőjelével egyik alkalmazási területe a mellékmondatok közbeszúrása: mint az imént.

45 Gondolatjel A gondolatjel melynek hossza, külalakja megegyezik a nagy kötőjelével egyik alkalmazási területe a mellékmondatok közbeszúrása: mint az imént. Ilyenkor a gondolatjel elé és mögé is szóköz kell!

46 Gondolatjel A gondolatjel melynek hossza, külalakja megegyezik a nagy kötőjelével egyik alkalmazási területe a mellékmondatok közbeszúrása: mint az imént. Ilyenkor a gondolatjel elé és mögé is szóköz kell! Ugyancsak gondolatjelet használunk párbeszédek, beszélgetések jelölésére. Ilyenkor minden szereplő minden megszólalását gondolatjel vezeti be, általában új sorban. Ebben az esetben a gondolatjelet kicsi, de állandó szélességű szóköz követi.

47 Tudod, hogy miért? Fogalmam sincs! Akkor elárulom: csak így garantálható, hogy a jelet követő első betűk biztosan egymás alá kerüljenek.

48 A negatív előjel és a kivonás jele Külalakjuk azonos: 2, illetve 3 5.

49 A negatív előjel és a kivonás jele Külalakjuk azonos: 2, illetve 3 5. Az előjel szorosan tapad a jelölt számhoz.

50 A negatív előjel és a kivonás jele Külalakjuk azonos: 2, illetve 3 5. Az előjel szorosan tapad a jelölt számhoz. A műveleti jelnél kell egy pici szóközt hagyni.

51 A negatív előjel és a kivonás jele Külalakjuk azonos: 2, illetve 3 5. Az előjel szorosan tapad a jelölt számhoz. A műveleti jelnél kell egy pici szóközt hagyni. A mínuszjel általában ugyanolyan hosszú, mint a gondolatjel, de alakja is és függőleges pozíciója is más: ez egy külön karakter.

52 kötőjel: -

53 kötőjel: - gondolatjel:

54 kötőjel: - gondolatjel: mínuszjel :

55 kötőjel: - gondolatjel: mínuszjel : oldal

56 kötőjel: - gondolatjel: mínuszjel : oldal (Valahol a hatvanötödik és a hetvenedik oldal között, vagy ezek környékén.)

57 kötőjel: - gondolatjel: mínuszjel : oldal (Valahol a hatvanötödik és a hetvenedik oldal között, vagy ezek környékén.) oldal

58 kötőjel: - gondolatjel: mínuszjel : oldal (Valahol a hatvanötödik és a hetvenedik oldal között, vagy ezek környékén.) oldal (A hatvanötödik oldaltól a hetvenedik oldalig.)

59 kötőjel: - gondolatjel: mínuszjel : oldal (Valahol a hatvanötödik és a hetvenedik oldal között, vagy ezek környékén.) oldal (A hatvanötödik oldaltól a hetvenedik oldalig.) oldalas dokumentum

60 kötőjel: - gondolatjel: mínuszjel : oldal (Valahol a hatvanötödik és a hetvenedik oldal között, vagy ezek környékén.) oldal (A hatvanötödik oldaltól a hetvenedik oldalig.) oldalas dokumentum (Ez így mínusz öt oldalas szöveget jelentene, ha volna értelme de nincs.)

61 A fent felsorolt jelek helytelen használata akár értelemzavaró is lehet. Fontos, hogy mindegyiket a rendeltetésének megfelelően és tipográfiailag en alkalmazzuk!

Tipikus hibák a szövegszerkesztésben. Dr. Nyéki Lajos 2017

Tipikus hibák a szövegszerkesztésben. Dr. Nyéki Lajos 2017 Tipikus hibák a szövegszerkesztésben Dr. Nyéki Lajos 2017 Szóközök vagy tabulátor helytelen használata a bekezdés első sorában Ne használjunk szóközöket vagy tabulátort a bekezdés első sorának behúzására!

Részletesebben

Adatok bevitele a dokumentumba

Adatok bevitele a dokumentumba Adatok bevitele a dokumentumba A szövegszerkesztés egyik legfontosabb és legegyszerűbb lépése a szöveg begépelése. A szövegszerkesztő dokumentumablakában egy függőleges vonal villog. Ezt a jelet szövegkurzornak

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Az elektronikus szövegszerkesztés előnyei

Szövegszerkesztés. Az elektronikus szövegszerkesztés előnyei Szövegszerkesztés Az elektronikus szövegszerkesztés előnyei Könnyen szerkeszthető Formázható Objektumok illeszthetők a szövegbe Elektronikusan tárolható Elektronikusan visszakereshető Bármikor módosítható

Részletesebben

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, öt évnél nem régebbi, a célnyelven még nem publikált/lefordított

Részletesebben

Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek

Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek Szövegszerkesztés Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek formázási lehetőségek WYSIWYG elv (What You See Is What You Get Amit látsz azt kapod) táblázat, grafika és egyéb objektumok nyelvi modulok

Részletesebben

Regionális forduló november 18.

Regionális forduló november 18. Regionális forduló 2017. november 18. 9-10. osztályosok feladata Feladat Egy e-mail kliens szoftver elkészítése lesz a feladatotok. Az elkészítendő alkalmazásnak az alábbiakban leírt specifikációnak kell

Részletesebben

Stíluskalauz. (Magyar)

Stíluskalauz. (Magyar) Stíluskalauz (Magyar) 1 Table of Contents 1. ÍRÁSJELEK Pont Idézőjel Vessző Pontosvessző Kettőspont Kötőjel Nagykötőjel Gondolatjel Kérdőjel Felkiáltójel Zárójel Három pont Felsorolás 2. HELYESÍRÁS Nevek

Részletesebben

1. Alapok. #!/bin/bash

1. Alapok. #!/bin/bash 1. oldal 1.1. A programfájlok szerkezete 1. Alapok A bash programok tulajnképpen egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármely szövegszerkesztő programmal megírhatunk. Alapvetően ugyanazokat a at használhatjuk

Részletesebben

Forráskód formázási szabályok

Forráskód formázási szabályok Forráskód formázási szabályok Írta: Halmai Csongor, Webcenter Bt. A php és html kódrészletek Ugyanazon fájlon belül nem szerepelhet php kód és html tartalom. E kettő különválasztására smarty-t vagy más

Részletesebben

HÁZI FELADAT ELSŐ GYAKORLAT MIELŐTT ELKEZDENÉNK ELINDULÁS. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

HÁZI FELADAT ELSŐ GYAKORLAT MIELŐTT ELKEZDENÉNK ELINDULÁS. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 ELSŐ GYAKORLAT HÁZI FELADAT A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A súgó használata. Microsoft Office Word testreszabása. Dokumentumok

Részletesebben

Egyéni számformátum létrehozása és törlése - Excel

Egyéni számformátum létrehozása és törlése - Excel 1. oldal, összesen: 9 oldal Excel / Adatok beírása és formázása / Adatok formázása / Egyéni számformátum létrehozása és törlése Egyéni számformátum létrehozása és törlése Az Excel sok-sok lehetőséget nyújt

Részletesebben

I. VEKTOROK, MÁTRIXOK

I. VEKTOROK, MÁTRIXOK 217/18 1 félév I VEKTOROK, MÁTRIXOK I1 I2 Vektorok 1 A síkon derékszögű koordinátarendszerben minden v vektornak van vízszintes és van függőleges koordinátája, ezeket sorrendben v 1 és v 2 jelöli A v síkbeli

Részletesebben

az Excel for Windows programban

az Excel for Windows programban az Excel for Windows táblázatkezelőblázatkezel programban Mit nevezünk nk képletnek? A táblt blázatkezelő programok nagy előnye, hogy meggyorsítj tják és könnyebbé teszik a felhasználó számára a számítási

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

A Eötvös Loránd-emlékérem. B Eötvös Loránd Emlékérem. C Eötvös Loránd emlékérem. A Gellért fürdő. B Gellért-fürdő. C Gellért Fürdő. A ELTÉ-s.

A Eötvös Loránd-emlékérem. B Eötvös Loránd Emlékérem. C Eötvös Loránd emlékérem. A Gellért fürdő. B Gellért-fürdő. C Gellért Fürdő. A ELTÉ-s. Egyetemi anyanyelvi napok 1 Melyik a helyes? 2014. március 21. A Eötvös Loránd-emlékérem B Eötvös Loránd Emlékérem C Eötvös Loránd emlékérem márc. 6-21:38 2 Melyik a helyes? A Törökbálint nagyközségi Önkormányzat

Részletesebben

TARTÓK STATIKÁJA I. Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet)

TARTÓK STATIKÁJA I. Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet) Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet) 1. A program telepítése A ConSteel program telepítő fájlja a www.consteelsoftware.com oldalról tölthető le

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok

Szövegszerkesztés alapok Szövegszerkesztés alapok Libre Office Writer http://szabadut.fsf.hu/ Szöveg szerkesztő programok Editorok Szövegszerkesztők (Word processor) Kiadványszerkesztők (DTP) Fájlformátumok TXT fájlok editorok

Részletesebben

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word A szövegszerkesztők közül az elkészítendő szöveg jellegétől függően választunk programot, és nem feltétlenül azt, amelyiket alapértelmezésben

Részletesebben

Kirakós játék. Döntő február 22. Alakzatok (katalógus) DUSZA ÁRPÁD ORSZÁGOS PROGRAMOZÓI EMLÉKVERSENY 2013/2014

Kirakós játék. Döntő február 22. Alakzatok (katalógus) DUSZA ÁRPÁD ORSZÁGOS PROGRAMOZÓI EMLÉKVERSENY 2013/2014 Döntő 2014. február 22. Kirakós játék Az Q-Puzzler kirakós játékot egyedül játsszák. A játéktér egy 5 sorból és 11 oszlopból álló lyukacsos tábla, amelybe különböző színű síkbeli alakzatok illeszthetőek.

Részletesebben

Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske Pont, pont, vesszőcske Az írásjelek használatának szabályai Tartalom Bevezetés...2 Szóköz...2 Nem törhető szóköz...2 Gondolatjel, kötőjel, elválasztójel...3 Gondolatjel...3 Kötőjel...3 Elválasztójel...4

Részletesebben

Mathematica automatikusan dolgozik nagy pontossággal, például 3 a 100-dik hatványon egy szám 48 tizedes jeggyel:

Mathematica automatikusan dolgozik nagy pontossággal, például 3 a 100-dik hatványon egy szám 48 tizedes jeggyel: Mathematica mint egy számológép Használhatja a Mathematica-t, mint egy közönséges számológépet, begépelve egy kifejezést, és a SHIFT + ENTER gombok egyidejű lenyomása után a Mathematica kiszámítja és megadja

Részletesebben

A normaszöveg Wordben történő szerkesztése során a következőkre figyelemmel lenni:

A normaszöveg Wordben történő szerkesztése során a következőkre figyelemmel lenni: Melléklet A ParLex lehetőséget teremt arra, hogy megfelelően szerkesztett Worddokumentumok tartalmát a legtöbb esetben a rendszerben importálással is lehessen rögzíteni. Az importáláshoz szükséges, hogy

Részletesebben

5. osztályos tananyag

5. osztályos tananyag 1. A kommunikáció OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI MAGYAR NYELVTAN 2. A kommunikációs kapcsolat 3. A szövegszerkesztés állomásai 4. Az elbeszélés 5. A leírás 6. Jellemzés 5. osztályos tananyag 7. A hangok világa;

Részletesebben

Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez

Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez (2016) A szakdolgozat terjedelme 30-50 oldal (a mellékletek nélkül), másfeles sortávolság, 12-es betűnagyság, Times New Roman betűtípus. A margók beállítása: bal

Részletesebben

Reguláris kifejezések 1.

Reguláris kifejezések 1. Reguláris kifejezések 1. A nyelvtechnológia eszközei és nyersanyagai 1. gyakorlat A beadandó feladatok be vannak keretezve! 1.1. Miért hívják reguláris kifejezésnek? (!) Az elméleti és a gyakorlati reguláris

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

Témák. Bevezetés az informatikába 7. Előadás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztők típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztők szolgáltatásai

Témák. Bevezetés az informatikába 7. Előadás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztők típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztők szolgáltatásai Bevezetés az informatikába 7. Előadás Számítógépes dokumentumkészítés I Témák Szövegfile-ok típusai Szövegszerkesztők típusai Szövegszerkesztők szolgáltatásai Microsoft Word szövegszerkesztők Szövegfile-ok

Részletesebben

A KBT. 68. SZERINTI SZÁMÍTÁSI HIBA JAVÍTÁSA MINTA 1 / 6

A KBT. 68. SZERINTI SZÁMÍTÁSI HIBA JAVÍTÁSA MINTA 1 / 6 A KBT. 68. SZERINTI SZÁMÍTÁSI HIBA JAVÍTÁSA MINTA 1 / 6 TÁJÉKOZTATÓ A MINTA HASZNÁLATÁVAL KAPCSOLATOSAN A jelen minta azzal a céllal készült, hogy segítséget nyújtson az európai uniós forrásból támogatott

Részletesebben

14. A szövegszedés szabályai. Az írásjelek

14. A szövegszedés szabályai. Az írásjelek 14. A szövegszedés szabályai A tipográfia szabályai :;;~,erint, szépen tördelt szöveg hatását sajnos o~-,ryotlon pillanat alatt lo lohot rontani a ross:t::, hibás swdéssel. A számít6gépok korúhun múr num

Részletesebben

Műveletek egész számokkal

Műveletek egész számokkal Mit tudunk az egész számokról? 1. Döntsd el, hogy igazak-e a következő állítások az A halmaz elemeire! a) Az A halmaz elemei között 3 pozitív szám van. b) A legkisebb szám abszolút értéke a legnagyobb.

Részletesebben

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS 3. ALKALOM Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS Felsorolás jelölés és számozás A felsorolás készítése bekezdés

Részletesebben

Lakótelep és variációi

Lakótelep és variációi A rejtvények végső pontszáma csak a verseny után derül ki az alábbi képlet alapján: Alappontszám-(megfejtők száma)*0,1 Tehát ha egy 30 pontos feladatot 20-an oldanak meg, akkor 28 pontot fog érni, ha 75-en,

Részletesebben

Lekérdezések az SQL SELECT utasítással

Lekérdezések az SQL SELECT utasítással Lekérdezések az SQL SELECT utasítással Az SQL SELECT utasítás lehetőségei Vetítés Kiválasztás 1. tábla 1. tábla Összekapcsolás 1. tábla 2. tábla Elemi SELECT utasítások SELECT * {[DISTINCT] column expression

Részletesebben

Suzuki alkatrész árlista import

Suzuki alkatrész árlista import Suzuki alkatrész árlista import 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1 Tartalomjegyzék Suzuki alkatrész árlista import...1 Bevezetés...3 Változások az új árlista

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár:

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: JELENTKEZÉSI LAP Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: Második fordulóba jutás esetén Windows 7 operációs rendszert, és Office 2007 programcsomagot fogsz

Részletesebben

A számok kiíratásának formátuma

A számok kiíratásának formátuma A számok kiíratásának formátuma Alapértelmezésben a Matlab négy tizedesjegy pontossággal írja ki az eredményeket, pl.» x=2/3 x = 0.6667 A format paranccsal átállíthatjuk a kiíratás formátumát. Ha több

Részletesebben

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet Melléklet Helyesírási ábrák és táblázatok 1. ábra Az idegen betűkkel kiegészített magyar ábécé 2. ábra A betűrendbe sorolás szabályai 1 3. ábra A magyar helyesírás fő alapelvei 4. ábra A kiejtés szerinti

Részletesebben

SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS

SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS Fejlesztő: Forgalmazó: Baloghy Szoftver Kft. FORINT-Soft Kft. 8360 Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel.: 83/515-080

Részletesebben

2013/14. tanév. 3.osztály

2013/14. tanév. 3.osztály 2013/14. tanév Magyar és tanmenet 3.osztály Tanító: Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina Tankönyv:Földvári Erika munkatankönyv I-II. Földvári Erika munkatankönyv Éves óraszám:148 óra ( heti 4 óra) 1.hét

Részletesebben

Szerkesztési szabályok

Szerkesztési szabályok Szerkesztési szabályok A törzsszöveg Times New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, szimpla (normál) sorközzel, nullás térközzel, sorkizártan íródik. A kéziratokban a Szerző neve és a cím szedése a

Részletesebben

Negatív alapú számrendszerek

Negatív alapú számrendszerek 2015. március 4. Negatív számok Legyen b > 1 egy adott egész szám. Ekkor bármely N 0 egész szám egyértelműen felírható N = m a k b k k=1 alakban, ahol 0 a k < b egész szám. Negatív számok Legyen b > 1

Részletesebben

1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek

1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek 1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Határozza meg az (A B)\C halmaz elemszámát, ha A tartalmazza az összes 19-nél kisebb természetes számot, továbbá B a prímszámok halmaza

Részletesebben

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk!

Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam. Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! Nyelvtan, helyesírás 4. évfolyam Név: Osztály: Tollal dolgozz! Ügyelj a külalakra! Jó munkát kívánunk! 1. Tedd ki a megfelelő ékezeteket a szavakra! futotest, fozokanal, kultura, szulofold, szololevel

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Oldd meg a következő egyenleteket! (Alaphalmaz: Z) a) (x 1) (x + 1) 7x + 1 = x (4 + x) + 2 b) 1 2 [5 (x 1) (1 + 2x) 2 4x] = (7 x) x c) 2 (x + 5) (x 2) 2 + (x + 1) 2 = 6 (2x + 1) d) 6 (x 8)

Részletesebben

Tantárgyi követelmények. Német nyelv. 9. oszt.

Tantárgyi követelmények. Német nyelv. 9. oszt. Tantárgyi követelmények Német nyelv 9. oszt. Témakörök: Bemutatkozás Az én családom Az én barátom Az én házam/lakásom Az én szobám Az én iskolám Lakóhely bemutatása Napirend Étkezési szokások Szabadidő

Részletesebben

Szövegszerkesztői, tipográfiai, technikai szerkesztési alapismeretek a záródolgozati szemináriumhoz

Szövegszerkesztői, tipográfiai, technikai szerkesztési alapismeretek a záródolgozati szemináriumhoz Szövegszerkesztői, tipográfiai, technikai szerkesztési alapismeretek a záródolgozati szemináriumhoz A szövegszerkesztés első lépéseként célszerű meghatározni, hogy mekkora és milyen betűvel, milyen bekezdésformátummal,

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT SZERKESZTÉSE

A SZAKDOLGOZAT SZERKESZTÉSE A SZAKDOLGOZAT SZERKESZTÉSE Főiskolai és BSc szakokon Szakdolgozat 1. A szakdolgozat nyelve: magyar vagy angol. 2. A szakdolgozat alakja: A4 formátum, bekötött, fekete színű kemény kötés. 3. A szakdolgozat

Részletesebben

Törvényjavaslat szövegének ParLex rendszerbe történő importálását megelőző feldolgozása

Törvényjavaslat szövegének ParLex rendszerbe történő importálását megelőző feldolgozása Törvényjavaslat szövegének ParLex rendszerbe történő importálását megelőző feldolgozása Jelen leírás abból a feltételezésből indul ki, hogy az importálásra kerülő szövegállomány teljes egészében rendelkezésre

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET

BESZÉD ÉS ANYANYELV. Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET BESZÉD ÉS ANYANYELV Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak TANMENET Beszéd és anyanyelv Nyelvtan-helyesírás 2. osztályosoknak Tematika és tanmenet (55 óra) 1. félév heti 1 óra 2. félév heti 2 óra ÓRA CÍM

Részletesebben

Regionális forduló november 19.

Regionális forduló november 19. Regionális forduló 2016. november 19. 11-13. osztályosok feladata Feladat Írjatok Markdown HTML konvertert! A markdown egy nagyon népszerű, nyílt forráskódú projektekben gyakran használt, jól olvasható

Részletesebben

MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás

MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 5. évfolyam 2 72 6. évfolyam 2 72 7. évfolyam 2 72 8. évfolyam 2 72 5. évfolyam Tematikai egység címe Beszédkészség,

Részletesebben

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései

Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Infokommunikáció (PF10IK511L) kérdései Intéző Intézőben egyszerre több állomány is másolható? Egy új mappa létrehozásakor megadható annak neve? Hozható-e létre Intézőben új szöveges dokumentum? Az állománymásolás

Részletesebben

Használati útmutató DS-620

Használati útmutató DS-620 Használati útmutató DS-620 / DS-720D DS-620 DS-720D C verzió HUN A dokumentáció használata Köszönjük, hogy a Brother készüléket választotta! A dokumentáció elolvasása segíthet abban, hogy a legjobbat hozza

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

P. Halmos How to Write Mathematics c. esszéjének és D. Knuth, et al. Mathematical Writing c. könyvének

P. Halmos How to Write Mathematics c. esszéjének és D. Knuth, et al. Mathematical Writing c. könyvének HOGYAN ÍRJUNK MATEMATIKÁT? Készült P. Halmos How to Write Mathematics c. esszéjének és D. Knuth, et al. Mathematical Writing c. könyvének felhasználásával 1. Minden matematikai írásmű azért készül, hogy

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

Alapok: Használd számológép helyett

Alapok: Használd számológép helyett Alapok: Használd számológép helyett Az Excelt ugyanúgy használhatod, mint a számológépet, vagyis bármit ki tudsz vele számolni. Egész egyszerűen csak írj egy egyenlőségjelet a sor elejére és aztán ugyanúgy,

Részletesebben

A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, a hallgató felvételének alapjául szolgáló diploma szakterületéről

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele.

Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele. Szövegszerkesztés ALAPOK 2 3 Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele. 4 Miért használjuk a szövegszerkesztőt?

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Megoldások

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Megoldások Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Megoldások 1. Indítás: Start menü, Minden program, Microsoft Word. A megnyitáshoz használjuk a megnyitás: Fájl menü, Megnyitás menüpontot. A Nézet menüben válasszuk

Részletesebben

Anexa 3. CLASA a V-a OBIECTIVE DE REFERINŢĂ ŞI EXEMPLE DE ACTIVITĂŢI DE ÎNVĂŢARE. 1. A szóbeli közlés megértése

Anexa 3. CLASA a V-a OBIECTIVE DE REFERINŢĂ ŞI EXEMPLE DE ACTIVITĂŢI DE ÎNVĂŢARE. 1. A szóbeli közlés megértése 1. A szóbeli közlés megértése CLASA a Va OBIECTIVE DE REFERINŢĂ ŞI EXEMPLE DE ACTIVITĂŢI DE ÎNVĂŢARE PROPUNERE DE REVIZUIRE 2008 V. osztály végén a tanuló V. osztály végén a tanuló 1.1. 1.1. felismeri

Részletesebben

Számítások, hivatkozások

Számítások, hivatkozások Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel programban alkalmazható különböző hivatkozásokkal (relatív, vegyes, abszolút). Képesek leszünk különböző alapszintű számítások elvégzésére, képletek

Részletesebben

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Felmérés a tanév elején Az alsó és felsô ívelésû betûcsoportok Felsô hurkolású betûk C-s kapcsolás alsó ívelés után Kis horogvonallal kapcsolódó betûk Kis horogvonal után c-s kapcsolás

Részletesebben

A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni.

A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni. MELLÉKLETEK 1 I. MELLÉKLET A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni. EGYSÉGES DOKUMENTUM A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és

Részletesebben

Szakirodalmi összefoglaló készítése

Szakirodalmi összefoglaló készítése Szakirodalmi összefoglaló készítése 1 FELADATKIÍRÁS Rövid, magyar (vagy angol) nyelvű összefoglaló készítése egy meghatározott energiaipari témakörben a megfelelő magyar és angol nyelvű szakirodalomban

Részletesebben

Karakterkészlet. A kis- és nagybetűk nem különböznek, a sztringliterálok belsejét leszámítva!

Karakterkészlet. A kis- és nagybetűk nem különböznek, a sztringliterálok belsejét leszámítva! A PL/SQL alapelemei Karakterkészlet Az angol ABC kis- és nagybetűi: a-z, A-Z Számjegyek: 0-9 Egyéb karakterek: ( ) + - * / < > =! ~ ^ ; :. ' @ %, " # $ & _ { }? [ ] Szóköz, tabulátor, kocsivissza A kis-

Részletesebben

PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ

PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ PROGRAMA PENTRU TEZA CU SUBIECT UNIC LA LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARĂ CLASA A VII-A 2008-2009 13 I. FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK 3. A szövegolvasás képességének fejlesztése 4. Az írásbeli kifejezőképesség

Részletesebben

9. Képaláírás, kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek

9. Képaláírás, kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek , kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye

Részletesebben

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01. Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.1 (A) változatához Magyar nyelv és irodalom az általános iskolák 5 8. évfolyama

Részletesebben

A DIPLOMATERV ALAKI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI. (kidolgozás alatt) A szakdolgozat (diplomaterv) felépítése

A DIPLOMATERV ALAKI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI. (kidolgozás alatt) A szakdolgozat (diplomaterv) felépítése A DIPLOMATERV ALAKI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI (kidolgozás alatt) A szakdolgozat (diplomaterv) felépítése BORÍTÓ A diplomatervet fekete borítóval bekötve kell 1 pld-ban beadni. Spirálozás nem fogadható

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

file://d:\melinda\2010_11_ii.félév\info1#\elektronikus számonkérés\~1~.xml

file://d:\melinda\2010_11_ii.félév\info1#\elektronikus számonkérés\~1~.xml Page 1 of 7 Informatika (NGB_SZ003_1) vizsga 1. feladat Az alábbi képen látható módon a következő problémába botlunk tömörítés közben. A feladat az, hogy az L: meghajtó gyökerébe csomagoljuk be Saját Név(neptunkód).zip

Részletesebben

A modalitás. A/ A logikai hagyomány

A modalitás. A/ A logikai hagyomány A modalitás A/ A logikai hagyomány - szükségszerű és lehetséges fogalma Aletikus logika 1. szükségszerűen igaz kijelentés fogalma a) a kijelentés formája biztosítja: Vagy elmegyek vagy nem. p V p Nem igaz,

Részletesebben

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK

RENDÉSZETI ALAPISMERETEK Rendészeti alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. RENDÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a szakdolgozat elkészítéséhez formai követelmények

ÚTMUTATÓ a szakdolgozat elkészítéséhez formai követelmények ÚTMUTATÓ a szakdolgozat elkészítéséhez formai követelmények Mivel az eddigi szerkesztési tapasztalatok azt mutatják, hogy a formai hiányosságok nagymértékben rontják a diplomamunka értékét, arra kérjük

Részletesebben

A függvény kód szekvenciáját kapcsos zárójelek közt definiáljuk, a { } -ek közti részt a Bash héj kód blokknak (code block) nevezi.

A függvény kód szekvenciáját kapcsos zárójelek közt definiáljuk, a { } -ek közti részt a Bash héj kód blokknak (code block) nevezi. Függvények 1.Függvények...1 1.1.A függvény deníció szintaxisa... 1..Függvények érték visszatérítése...3 1.3.Környezettel kapcsolatos kérdések...4 1.4.Lokális változók használata...4 1.5.Rekurzív hívások...5.kód

Részletesebben

BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK

BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK 1 TARTALOM Paraméterek... 4 Változók... 4 Környezeti változók... 4 Szűrők... 4 grep... 4 sed... 5 cut... 5 head, tail... 5 Reguláris kifejezések... 6 *... 6 +... 6?... 6 {m,n}...

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ A kézirat terjedelme legfeljebb 20 oldal (40.000 karakter szóköz nélkül) lehet. Az írásokat doc, docx, vagy rtf formátumban, 12-es Times New Romain betűtípussal,

Részletesebben

Tollbamondás. Legyen a zene mindenkié!

Tollbamondás. Legyen a zene mindenkié! Tollbamondás Legyen a zene mindenkié! Kodály Zoltán a 20. századi magyar zenekultúra kiemelkedő személyisége volt: háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és nyelvész. A nemzetközileg

Részletesebben

Regionális forduló november 19.

Regionális forduló november 19. Regionális forduló 2016. november 19. 9-10. osztályosok feladata Feladat Írjatok Markdown HTML konvertert! A markdown egy nagyon népszerű, nyílt forráskódú projektekben gyakran használt, jól olvasható

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Felhasználói kézikönyv ARCHLine.XP 2009 Újdonságok A dokumentációban levő anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem

Részletesebben

2. ALKALOM. Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS

2. ALKALOM. Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS 2. ALKALOM Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS Két ENTER közé esı szövegrészt kezel egy bekezdésként a szövegszerkesztı program. Bekezdés (alinea) tulajdonságok:

Részletesebben

GYŐRI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT.. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKDOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI

GYŐRI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT.. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKDOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI GYŐRI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT.. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKDOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI GYŐR, 2015 1 1. BEVEZETÉS 1.1. A szakdolgozat célja A hallgató a szakdolgozatban bizonyítja

Részletesebben

openbve járműkészítés Leírás az openbve-hez kapcsolódó extensions.cfg fájl elkészítéséhez

openbve járműkészítés Leírás az openbve-hez kapcsolódó extensions.cfg fájl elkészítéséhez Leírás az openbve-hez kapcsolódó extensions.cfg fájl elkészítéséhez 1. oldal openbve járműkészítés Leírás az openbve-hez kapcsolódó extensions.cfg fájl elkészítéséhez A leírás az openbve-hez készített

Részletesebben

A PiFast program használata. Nagy Lajos

A PiFast program használata. Nagy Lajos A PiFast program használata Nagy Lajos Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 2. Bináris kimenet létrehozása. 3 2.1. Beépített konstans esete.............................. 3 2.2. Felhasználói konstans esete............................

Részletesebben

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET

Nógrádi PC Suli tanfolyami jegyzete! Kinyomtatni, másolni, sokszorosítani tilos! Kereskedelmi forgalomba nem hozható! TANFOLYAMI JEGYZET TANFOLYAMI JEGYZET 5. modul: Táblázatkezelés Tartalom 1. Az EXCEL XP képernyője, megjelenését befolyásoló beállítások... 4 1.1 Munkalap és koordinátái, munkafüzet... 4 1.2 Munkalap regiszterfülek... 4

Részletesebben

Országos Betétbiztosítási Alap

Országos Betétbiztosítási Alap Országos Betétbiztosítási Alap Konszolidált Adat rekordszerkezetének leírása Változat: 2 verzió Hatályba lépés: 2011. január 1. Készült: 2010. december 28-án IQSYS Zrt. H-1135 Budapest, Hun u. 2. Telefon:

Részletesebben

Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek

Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek Általános magyarázat Az olyan információt, amely könnyebben érthető az értelmi fogyatékos vagy egyszerű gondolkodású személyek

Részletesebben

A 2016/2017 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória

A 2016/2017 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 2016/2017 tanévi Országos özépiskolai Tanulmányi Verseny második forduló javítási-értékelési útmutató INFORMATIA II. (programozás) kategória 1. feladat: Legalább 2 bolygón volt élet

Részletesebben

Publikációs felhívás

Publikációs felhívás Publikációs felhívás 1. A Terror & Elhárítás című folyóirat publikálás céljából magyar, valamint angol nyelven készített kéziratokat tanulmányokat és könyvrecenziókat fogad be, amelyekért honoráriumot

Részletesebben

SAPIENTIA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MŰVÉSZETI KAR KOLOZSVÁR JOGTUDOMÁNYI ÉS EURÓPAI TANULMÁNYOK TANSZÉK SZAKDOLGOZAT

SAPIENTIA ERDÉLYI MAGYAR TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MŰVÉSZETI KAR KOLOZSVÁR JOGTUDOMÁNYI ÉS EURÓPAI TANULMÁNYOK TANSZÉK SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZAT KIVITELEZÉSÉNEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE III. ÉVES HALLGATÓK RÉSZÉRE I. Felépítés, elrendezés: - Címlap, a bibliográfiai leírás standard elemeivel (szerző, cím, keltezés, szak megnevezése, vezetőtanárok

Részletesebben

IBAN: INTERNATIONAL BANK ACCOUNT NUMBER. I. Az IBAN formái

IBAN: INTERNATIONAL BANK ACCOUNT NUMBER. I. Az IBAN formái IBAN: INTERNATIONAL BANK ACCOUNT NUMBER A EUROPEAN COMMITTEE FOR BANKING STANDARDS (ECBS) által 2001. februárban kiadott, EBS204 V3 jelű szabvány rögzíti a nemzetközi számlaszám formáját, valamint eljárást

Részletesebben

Matematika. 1. évfolyam. I. félév

Matematika. 1. évfolyam. I. félév Matematika 1. évfolyam - Biztos számfogalom a 10-es számkörben - Egyjegyű szám fogalmának ismerete - Páros, páratlan fogalma - Sorszám helyes használata szóban - Növekvő, csökkenő számsorozatok felismerése

Részletesebben

TINTA KÖNYVKIADÓ Szerkesztési útmutató

TINTA KÖNYVKIADÓ Szerkesztési útmutató Anyagleadás Kérjük, hogy a szöveget elektronikus formában és kinyomtatva is adják le. A fájlokat Microsoft Word (.doc) vagy Rich Text Format (.rtf) formátumban mentsék el. Egy fájlban lehetőség szerint

Részletesebben

Diplomamunkák, szakdolgozatok és Önálló labor dokumentációk formai és tartalmi követelményei

Diplomamunkák, szakdolgozatok és Önálló labor dokumentációk formai és tartalmi követelményei Diplomamunkák, szakdolgozatok és Önálló labor dokumentációk formai és tartalmi követelményei Takách Géza NYME FMK Informatikai és Gazdasági Intézet 2008. január 24 Az Önálló labor tárgy keretében beadott

Részletesebben