Gősi Zsuzsanna Egyetemi adjunktus SE-TSK Sportmenedzsment Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gősi Zsuzsanna Egyetemi adjunktus SE-TSK Sportmenedzsment Tanszék"

Átírás

1 Vállalkozási sportvállalkozási alapismeretek Gősi Zsuzsanna Egyetemi adjunktus SE-TSK Sportmenedzsment Tanszék

2 Vállalkozás alapítása Egyéni és Társas vállalkozások

3 Vállalkozások száma regisztrált gazdasági szervezetek száma tavaly az év végén 1 millió 276 ezer volt, 23 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bejegyzett vállalkozások száma 25 ezerrel csökkent, a nonprofit szervezetek száma 2 ezerrel emelkedett.

4 Vállalkozások száma nyilvántartott egyéni vállalkozások száma nagymértékben (egy év alatt 40 és fél ezerrel) csökkent, addig a társas vállalkozások száma mintegy 16 ezerrel emelkedett Főtevékenység szerint, december 3131-én a legtöbb vállalkozást az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tartották nyilván (37,5 százalék), ezt követte a kereskedelem, javítás (17,9 százalék). E két nemzetgazdasági ágban tevékenykedik a vállalkozások több mint fele.

5 Vállalkozások 2006 Létszám-kategóriák szerint 2006 végén a Létszámvállalkozások 28,9 százaléka foglalkoztatottak nélkül vagy ismeretlen számú foglalkoztatottal tevékenykedett, a legjelentősebb arányt az 11-9 fős vállalkozások képviselték (67,8 százalék). A vállalkozások 2,7 százaléka fő közötti foglalkoztatottal, 0,4 százaléka fő közötti foglalkoztatottal működött, ennél nagyobb tevékenységi létszámmal kevesebb mint 0,1 százalékuk rendelkezett.

6

7

8 Egyéni vállalkozás Ki jogosult: Magyarországon lakóhellyel rendelkező, cselekvőképes magyar állampolgárok, letelepedett, vándorolt, illetőleg menekült jogállású személyek, akik nincsenek kizárva az egyéni vállalkozás gyakorlásából. (EGT tagállamainak állampolgárai is jogosultak)

9 Vállalkozó igazolvány kérése Formanyomtatvány kitöltésével kérelmet kell benyújtani a vállalkozó székhelye szerinti illetékes okmányirodába. Szükséges adatok: név, születési név, születési hely idő, anyja neve, a vállalkozás telephelyét és fióktelepeit, tevékenységi körét és a tevékenység megnevezését. (Szakmakódok)

10 Vállalkozó igazolvány kérésének mellékletei Nyilatkozat hogy nincs eltiltva az adott tevékenységtől. Erkölcsi bizonyítvány. Jogszabályban előírt képesítés meglétét igazoló okirat. Kérelmező nyilatkozat az adószám meghatározásához.

11 Vállalkozói igazolvány kiadása A rendelkezésre álló időtartam 30 nap. Az okmányiroda szerzi be a vállalkozó adószámát, ksh számot. (Nyilatkozni kell pl. hogy milyen módon kívánja a vállalkozó az ÁfáÁfá-t elszámolni, illetve az szja meghatározásáról) A vállalkozói igazolvány költsége Ft. (Adat módosítás Ft, másolat Ft) A kézhezvételtől számított 15 napon belül be kell jelentkezni az ApehApeh-hez.

12 Gazdasági társaságok

13 Cégalapítás általánosan Jogi személyiség nélküli társaság: a közkereseti és a betéti társaság. Jogi személyiségű gazdasági társaság: a korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság. Új elem az un. nonprofit társaság bármely társasági formában alakítható nonprofit jellegét a társaság nevében fel kell tüntetni.

14 Előtársaság A gazdasági társaság ellenjegyzésének illetve közokiratba való foglalásának napjától előtársaságként működhet. Átmeneti szakasz a társaság cégbíróságon való bejegyzéséig vagy elutasításáig. A cég neve után meg kell jelenni, hogy bejegyzés alatt. Gazdasági tevékenységet csak a kérelem benyújtásának napja után folytathat. Bejegyzés után a könyvelést zárni kell, és az előtársasági záró bevallásokat be kell nyújtani az Apeh--nak. Apeh

15 A társasági szerződés általános tartalma A gazdasági társaság cégnevét és székhelyét a cégnév nem lehet azonos már bejegyzett vagy már a cégnyilvántartásból törölt cég elnevezésével nem lehet idegen nyelvű a vezérszó kivételével székhely megjelölése székhelyként való jogosultság feltüntetése

16 A társasági szerződés általános tartalma Gazdasági társaság tagjait természetes személyek esetén nevük és lakhelyük, - szervezetek esetén nevük és székhelyük. Tevékenységi kört, illetve tevékenységi köröket. (Szerződés mintában egy főtevékenység) A társaság jegyzet tőkéjét A cégjegyzés módját (egy vagy több aláíró) Vezető tisztségviselőt nevét, lakóhelyét Időtartamot ha határozott időre alapítják.

17 Cégnév A cégnévnek minden esetben tartalmaznia kell a cégforma megnevezését és hogy a cég tevékenysége alapvetően mire irányul. A cégnévben vezérszó is szerepelhet (ez lehet idegen szó), ez áll az első helyen ez alapján azonosítjuk be igazából a céget.

18 Közkereseti társaság Személyegyesítő jellegű (két vagy több tag) Korlátlan és egyetemleges felelősségük mellett üzletszerű közös gazdasági tevékenységet folytatnak és az ehhez szükséges vagyoni hozzájárulást a társaság rendelkezésére bocsátják. (Ebben az esetben a társaság tartozása bármelyik tagon teljes mértékben behajtható.) Az alapító tőke minimális értéke törvényben nincs meghatározva.

19 Közkereseti társaság A társaság képviseletére minden tag önállóan jogosult. (A társasági szerződésben ki lehet kötni az együttes képviseletet is) Legfőbb szerve a tagok gyűlése. (Nekik kéne jóváhagyni a számviteli törvény szerinti beszámolót) Képviseletet igazoló okirat: az un. aláírási címpéldány. Nyereség--veszteség a vagyoni hozzájárulás Nyereség arányában oszlik meg.

20 Betéti társaság A betéti társaság létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai üzletszerű, közös gazdasági tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget oly módon, hogy legalább egy tag (beltag) felelőssége a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségekért korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges, míg legalább egy másik tag (kültag) csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért azonban - a törvényben meghatározott kivétellel - nem felel.

21 Betéti társaság Betéti társaság esetén üzletvezetésre főszabályként a beltag jogosult Bt. esetén képviseleti (cégjegyzési) joga a beltagnak van. Főszabályként a kültag nem csak a betéti társaság üzletvezetésére, hanem képviseletére sem jogosult.

22 Korlátolt felelősségű társaság A korlátolt felelősségű társaság (kft.) jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével (jegyzett tőkével) alakul. ( Ft) A tagok törzsbetétei különböző mértékűek lehetnek, az egyes törzsbetétek nagysága azonban nem lehet kisebb százezer forintnál. A törzsbetétnek forintban kifejezettnek és tízezerrel maradék nélkül oszthatónak kell lennie. A kft. törzstőkéje ötszázezer forintnál kevesebb nem lehet.

23 Tagok hozzájárulása - - A tagok hozzájárulása egyaránt lehet pénzbeli és nem pénzbeli (bármilyen eszköz, illetve vagyoni értékű jog). A pénzbeli hozzájárulás felét a társaság alapításakor a társaság rendelkezésére kell bocsátani. A fennmaradó részt egy éven belül szintén a társaság rendelkezésére kell bocsátani., A nem pénzbeli hozzájárulást abban az esetben ha értéke eléri az 50%50%-ot az alapításkor rendelkezésre kell bocsátani ha nem éri el, akkor három éven belül kell a társaság rendelkezésére bocsátani

24 Kft cégbejegyzéséhez csatolni kell Vezető tisztségviselő, felügyelőfelügyelő-bizottság, könyvvizsgáló elfogadó nyilatkozatát. A jogszabályban meghatározott mértékű illeték és közzétételi költségtérítés megfizetésének igazolását. Az adószám megállapításához szükséges, az általános forgalmi adó alanyának az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével összefüggő nyilatkozatot

25 Alapítási költségek A cégbejegyzési eljárás illetéke január 1-jétől forint. Közzétételi költségtérítésként forintot kell fizetni. Ügyvédi költség a felek megállapodásán múlik.

26 Taggyűlés A taggyűlést legalább évente egy alkalommal össze kell hívni (jegyzőkönyv) Dönthet: a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadása, ideértve az adózott eredmény felhasználására vonatkozó döntést;pótbefizetés elrendelése és visszatérítése;osztalékelőleg fizetésének elhatározása; a felügyelőfelügyelő-bizottság tagjainak megválasztása, visszahívása és díjazásának megállapítása;a könyvvizsgáló megválasztása, visszahívása és díjazásának megállapítása;

27 Részvénytársaság Olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével alakul. A tag kötelessége a részvény névértékének vagy kibocsátási értékének rendelkezésre bocsátása.

28 Nyílt és zárt Rt Nyilvánosan működő: a részvények a kibocsátáskor, illetve a jegyzett tőke emeléskor részben vagy egészben nyilvánosan kerülnek forgalomba hozatalra. Zárt működésű: a részvényei nem kerülnek nyilvánosan forgalomba hozatalra.

29 A gazdasági társaság megszűnése a társasági szerződésben (alapító okiratban, alapszabályban) meghatározott időtartam eltelt, vagy más megszűnési feltétel megvalósult; elhatározza jogutód nélküli megszűnését; elhatározza jogutódlással történő megszűnését (átalakulását); tagjainak száma egy főre csökken, kivéve, ha az egyes társasági formákra vonatkozó szabályok ettől eltérően rendelkeznek; a cégbíróság a törvényben meghatározott okok miatt megszünteti; jogszabály így rendelkezik

30 Megszűnő társaság kötelezettségeiért történő felelés A gazdasági társaságot terhelő kötelezettségek a társaság megszűnésétől számított öt év alatt évülnek el. A tagok között a felmerült tartozást a felosztott társasági vagyonból való részesedésük arányában kell megosztani. Nem hivatkozhat korlátozott felelősségére az a tag, aki ezzel visszaélt.

31 Közhasznú társaság közhasznú szervezet A közhasznú társaság jogi személy július 11-től ilyen társaság nem alapítható. Közhasznú szervezet (közhasznúvá minősítés) szervezetek minősítését jelenti, a tevékenységi kör függvényében kérhető

32 Nonprofit társaság közhasznú társaság 2007 július 11-től kizárólag nonprofit társaság alapítható A közhasznú társaság 2009 június 3030-ig működhet eddig az időpontig vagy át kell alakulnia nonprofit korlátolt felelősségű társasággá (vagy más gazdasági társasággá jogi személy gazdasági társasággá), vagy a jogutód nélküli megszűnését kell elhatároznia

33 Közhasznú szervezet nonprofit társaság A közhasznú társaság létesítésének szabályai lényegében megegyeznek a kft.kft.-re vonatkozó szabályokkal, ennek megfelelően a közhasznú társaság is ötszázezer forintos tőkével alapítható. Lényeg: gazdasági tevékenységet végezhetnek közhasznú feladatuk ellátása érdekében de a keletkezett eredményt az alapítók között nem oszthatják fel. A nonprofit gazdasági társaság nem alakítható át nyereség orientált gazdasági társasággá (gazdasági társaság azonban átalakítható nonprofittá)

34 Közhasznú szervezetté minősíthető társadalmi szervezet, kivéve a biztosító egyesületet és a politikai pártot, valamint a munkáltatói és a munkavállalói érdekérdek-képviseleti szervezetet, alapítvány, közalapítvány, közhasznú társaság, köztestület (ha a létrehozásáról szóló törvény azt lehetővé teszi), országos sportági szakszövetség, nem költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmény, közhasznú tevékenységet ellátó szociális szövetkezet, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács nonprofit gazdasági társaság

35 Közhasznúvá minősítés A területileg illetékes bíróságon kell kérelmezni Közhasznú vagy kiemelten közhasznú minősítést lehet kérni csak az egyik fokozat jelölhető meg

36 Közhasznú tevékenységek az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyítógyógyító -, egészségügyi rehabilitációs tevékenység; a szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása; a műemlékvédelem; kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása a tudományos tevékenység, kutatás; a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés; a természetvédelem, állatvédelem; a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése; a fogyasztóvédelem; a rehabilitációs foglalkoztatás; az árár- és belvízvédelem ellátásához kapcsolódó tevékenység; a bűnmegelőzés és az áldozatvédelem sport, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével

37 Sportszervezetek típusai Elsősorban az alapítási eljárásban és a működésben térnek el néhány sportágban a szövetség írja elő: Sportegyesület csak ez részesíthető állami (önkormányzati) támogatásban Sportvállalkozás

38 Sportegyesület A magyar sport hagyományos szervezeti alapegysége: a szabadidősport, a versenysport, a tehetséggondozás és az utánpótlás nevelés műhelye. / Olyan társadalmi szervezet, amelynek alaptevékenysége a sporttevékenység szervezése, valamint a sporttevékenység feltételeinek megteremtése.

39 Sportegyesület alapítása 10 alapító tag a szervezet megalakítását kimondja, alapszabályát megállapítsa, ügyintéző és képviseleti szerveit megválassza. Utána az illetékes megyei illetve fővárosi bíróságon nyilvántartásba kell vetetni.(feltétele: alakuló ülés jegyzőkönyve, jelenléti év tagok neve címe, alapszabálya, ügyintézős és képviseleti szerv tagjainak az elfogadása, székhely használati jogát igazoló okiratot) sportegyesület alapítása nem tagadható meg ha az összes törvényi feltételnek eleget tesz

40 Alakuló közgyűlés napirendi pontok: - az egyesület megalakításának elhatározása - az alapszabály megvitatása, elfogadása - tisztségviselők megválasztása - az egyesület megalapításának kimondása az alakuló közgyűlés dokumentumai: - elfogadott alapszabály - jegyzőkönyv - aláírási ív (jelenléti ív) - megválasztott tisztségviselők elfogadónyilatkozatai - kérelem a bírósági bejegyzésre

41 Bíróságra benyújtandó dokumentumok A nyilvántartásba vétel iránti kérelmet a 6/1989. (VI. 8.) IM rendelet 4. számú mellékletében található nyomtatványon kell benyújtani, és mellékelni kell az alakuló ülés jegyzőkönyvét, az alakuló ülés jelenléti ívét a tagok nevével, lakóhelyével és aláírásával, az alapszabályt, az ügyintéző és képviseleti szerv tagjainak a tagság elfogadására és a jogszabályban meghatározott követelményekre vonatkozó nyilatkozatát, a székhely használat jogcímét igazoló okirat másolatát, szükség szerint a felügyelő szerv tagjainak a tagság elfogadására és a jogszabályban meghatározott követelményekre vonatkozó nyilatkozatát.

42 Sportegyesület elvi felépítése KÖZGYŰLÉS. FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG ELNÖKSÉG ELNÖK ÜGYVEZETÕ ELNÖK GAZDASÁGI VEZETŐ HIVATALI APPARÁTUS SZAKOSZTÁLYOK BIZOTTSÁGOK TANFOLYAMI CSOPORTOK

43 Sportvállalkozás Sportvállalkozás kizárólag korlátolt felelősségű társaság illetve részvénytársaság formában alapítható. (a fogyatékosok sportja és a szabadidősport területén közhasznú társaság keretében is szervezhető) Sportvállalkozás esetében a fő tevékenység természetesen sporttevékenység.

44 Szj - számok Sportszergyártás SportszerSportszer-kiskereskedelrm Szabadidős sporteszköz kölcsönzés Sport, szabadidős képzés 93.1 Sporttevékenység Sportlétesítmény működtetése Sportegyesületi tevékenység Testedzési szolgáltatás Egyéb sporttevékenység

45 Kereslet és kínálat

46 Kereslet A kereslet törvénye szerint fordított arány van az ár (áldozat) és a jószág mennyisége között amelyet az emberek megkívánnak szerezni. Néhány kivétel presztízs termékek, további árnövekedéstől való félelem.

47 Keresleti függvény 120 P Kereslet Q

48 Kereslet A kereslet törvénye kimondja, hogy a növekvő ár mellett csökken a keresett mennyiség. Ez a keresleti görbén való mozgást jelent. Létezhet hogy a keresleti görbe elmozdul reklám hatása - akár pozitív, akár negatív.

49 Kereslet árrugalmassága A keresett mennyiség százalékos változását elosztjuk az ár százalékos változásával. Ezek alapján megkülönböztetünk: Rugalmas, amikor az együttható magasabb mint egy vagyis a mennyiség százalékos változása magasabb, mint az ár százalékos változása. Rugalmatlan, amikor az együttható alacsonyabb mint egy vagyis a mennyiség százalékos változása alacsonyabb, mint az ár százalékos változása.

50 Kínálat A termékek és szolgáltatások kínálata az árnövekedés hatására növekszik. A termelők a kínálat növelésekor figyelembe veszik a költségeket két költség szokott a figyelem központjában lenni a határköltség és az átlagköltség.

51 Kínálati függvény 120 P Kínálat Q

52 Kereslet és kínálat A keresleti és kínálati görbe metszéspontja adja az egyensúlyi árat és mennyiséget egyegy-egy termék piacán. Elvileg a gazdaság mindig efelé az egyensúlyi pont felé törekszik. Akár túl kereslet, akár túl kínálat alakul ki a piac törekszik az egyensúlyi helyzet felé. A pénz teremti meg a lehetőség hogy könnyen és gyorsan árut vásároljunk minden más esetben magasak lennének a tranzakciós költségek

53 A sportpiac szerkezete.. Kínálati oldal sportoló; csapat; Keresleti oldal (fogyasztói csoportok) közönség; média; sportszervezet; sportszövetség; szponzorok; sportesemény; Sportbeli eredményesség A sportvállalkozások speciális helyzete Gazdasági eredményesség

54 Ár és piac formák Klasszikusan két piac formát különböztethetünk meg: monopólium és tökéletes verseny. Mindkettő inkább csak modell a való életben ennyire tiszta formában nem lehet megtalálni őket.

55 Monopólium Nincs igazi verseny helyzet. Két oka lehet: Erőforrás hiány Állami védelem. Jellemzően azt mondják, hogy monopol helyzet esetén magasabb a kialakult piaci ár. Elvileg egyetlen eladója van egy adott terméknek, amelynek így képes az árat is meghatározni a vevők ebben a helyzetben árelfogadók.

56 Monopólium Monopol helyzetnek tekinthető, akkor is egy eladó ha elég speciális terméket tud gyártani, eladni ilyenek lehetnek pl. a kézműves termékek, különleges termékek. Monopol helyzet alakulhat ki területileg is nincs lehetőségem arra, hogy mástól vásároljak, mert az túl messze van.

57 A monopólium és az ár A monopolista magatartása un. árkereső magatartás. Olyan árat próbál meghatározni, hogy a lehető legmagasabb profitot érje el. Túl magas ár esetén egyszerűen nem lesz kereslet a termék iránt túl alacsony árnál pedig nem lesz nyereséges egy termék eladásán.

58 Tökéletes verseny Jellemzője: sok kis eladó van piacon, akik nem tudják befolyásolni az árakat. Elfogadják a piac által kínált árakat. Feltételei: Sok vevő és sok eladó van igy senki nem rendelkezik piaci hatalommal A piaci szereplők tökéletesen ismerik az összes lehetőséget. Az eladók homogén terméket termelnek. Az erőforrások költségmentesen szállíthatók. A gazdasági szereplők ár elfogadók.

59 Sportfinanszírozási kérdések

60 Sportszolgáltatás típusai. Egyesületi sport Üzleti sport

61 Egyesületi sport A sportolás megszervezésének egyik fontos célja lehet a sportolók hasznának a maximalizálása. A sportolás pénzügyi vonatkozásai itt másodlagosak, ami a sportolásból származó profit érdekek elmaradását vagy legfeljebb másodlagossá válását jelenti, de ez korántsem a pénz nem számít elvet követi, hanem kiegyensúlyozott költségvetésre való törekvést.

62 Üzleti sport A sportolás megszervezése történhet kifejezetten a sporttevékenység, a -rendezvény, -esemény tulajdonosának hasznának, leginkább pénzügyi hasznának maximalizálása céljából. Ebben az esetben a sportolás pénzügyi vonatkozásai az elsődlegesek, a sporttevékenység megszervezésének alapküldetése a tulajdonosok profitszerzése. Természetesen versenygazdaságban ez csak fogyasztói érték termelésével mehet végbe, azaz az üzleti sportban is kitüntetett figyelmet kap a fogyasztó mint sportoló, de úgy is mint közönség, szponzor, televíziós társaság,mert tőle származik a bevétel.

63 Sporttevékenységek finanszírozása 1. Informális sport 2. Magánfinanszírozású sport 2.1. Részvételi finanszírozás 2.2. Külső finanszírozású Közönség Vállalati Média Vegyes külső finanszírozás 2.3. Vegyes magánfinanszírozás 3. Közösségi finanszírozású sport 3.1. Állami 3.2. Önkormányzati

64 Működési modellek a sportban.. A sportszektor két működési modelljének összevetése Állami modell Finanszírozás forrása Üzleti modell Állami bevételek Üzleti bevételek Puha költségvetési korlát Kemény költségvetési korlát Tulajdonos jellemzője Nincs valós tulajdonos Valós tulajdonos megléte Működési kerete Non--profit: társadalmi, Non egyesületi forma Üzleti: gazdasági társasági forma Költségvetési korlát szerepe A sport jellemző szerepe Politikai rendszer legitimálása, Közhangulat javítása Szolgáltatás a szórakoztató iparág részterületeként Forrás: András, K. (2004): Üzleti elemek a sportban a labdarúgás példáján

65 A sportipar két részpiaca REKREÁCIÓS SPORTPIAC PROFESSZIONÁLIS SPORTPIAC Szabadidős tevékenység Munka A sport fizikai erőkifejtéssel jár a sport A sport nem feltétlenül jár fizikai erőkifejtéssel Nem szükséges eleme a verseny Szükséges eleme a verseny A sportoló célja a szabadidő eltöltés, A sportoló célja a egészségmegőrzés jövedelemszerzés A sportoló közgazdasági szerepe: FOGYASZTÓ A sportoló közgazdasági szerepe: MUNKAERŐ A csere tárgya a sportolási lehetőség, a felszerelés, sportbeli sikerélmény, A csere tárgya a sportrendezvény, életstílus feeling mint mint látványosság USP Unique Selling Proposition Forrás: Nagy, P.(1997): Bevezetés a professzionális sport közgazdaságtanába.

66 Nézzünk ki a (sport)piacra A XX. század végére a sport olyan önálló iparággá vált, amely a nemzetgazdaságoknak nem csekély hányadát képezi: A SPORTIPAR RELEVÁNS INDIKÁTORAI Magyarországon 2002-ben sporttal foglakozó vállalkozás (Az Stv. szerint sportvállalkozásnak csak az a vállalkozás minősül, amelynek cégjegyzékébe bejegyzett főtevékenysége sporttevékenység); A szektor árbevétele 350 milliárd forint; (A sportszektor méretét a sporteszköz sporteszköz--kerékpár kiskereskedelem határozza meg a maga 318 milliárd forintos árbevételével. Súlyában nála jóval kisebb a 17,6 milliárd forintot kitevő egyéb sporttevékenység, sporttevékenység bár ez jelenti tartalmát tekintve az igazi élő sportot.); A sportszektor árbevétele a nemzetgazdaság egészén belül 0,9%-ot képvisel; Forrás: Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia

67 A sportpiacon viszonylag sokan csak kis gazdasági eredményt tudnak felmutatni; (Az átlagos eredményráta 1,7%, szemben a nemzetgazdasági 4,1%-os átlaggal.) A pozitív eredménnyel gazdálkodó cégek, azaz a nyereségesek, társasági adót fizetnek elért eredményük után. (Ennek nagysága 2,1 Mrd Ft volt, ami 0,5%-a a nemzetgazdasági befizetésnek.) A sportban foglalkoztatottak és az egyéni vállalkozók száma több, mint fő. (A nemzetgazdaság összes foglalkoztatottjából 0,9% dolgozik a sportban, ami megfelel az árbevételek terén képviselt számaránynak.) A sportgazdaság költségvetési kapcsolata 2,1 Mrd Ft társasági adó; 60 Mrd Ft ÁFA; 10 Mrd Ft SZJA; A SPORTÁGAZAT NETTÓ KÖLTSÉGVETÉSI BEFIZETŐ Forrás: Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia

68 Finanszírozási struktúrák Egy főre jutó állami támogatás Egy főre jutó szponzori támogatás 1998 (ECU) 1998 (ECU) 25,00 25,00 20,00 20,00 15,00 15,00 10,00 10,00 5,00 5,00 0,00 0,00 g a g d g ia ia ág ág m c g ia ág ág i a ág ae l di a ság ri a ni lan z á ál áj iu z z zá z z z á án z t n r ák án Iz l la ir ály s z lov or s o rs lov é Iz or s el g r tug Sv r vé or s or s D o rs or s i tv l os u o o r t e z h L y B d ci a z z o z a A K H N e é nn las S i s S P y s lt F O É ng C Sv ra n ag sü Le M F ye g E ia D a lia ia i a ág ág ág ri a iu m ság ág e l ág k ia ág jc ág ni a nd g ia ág di án Iz ra sz v á r sz ugá ván r sz r sz rs z g ály s z Iz la r vé r sz l lan r sz v é Sv á zt l r o s t t o e l o o o do i r o o o o l i r l u o o r t e a z h L B n z o z i z A y N c H as é S P S ya t K F in se l És ng ül C Sv an ag O Le es M Fr y Eg Eg y fő re ju tó Ö n ko rmán yzati támo g atás Egy főre jutó támogatás a sze re ncse játé k be v é te le iből 1998 (ECU) 1998 (ECU) 80,00 18,00 70,00 16,00 60,00 14,00 50,00 12,00 40,00 10,00 8,00 30,00 6,00 20,00 4,00 10,00 2,00 0,00 Le ng ye l g l ia á g á g á g m ia sá g ia ia lia d i a n d á g i a ág e jc n i a z á zá g á z n a á k sz sz vá n rs z z ra l g iu v é n zt r vé g á ly sz á rs vá rs z l ors u g l la I s t to r I S D r t o o v zo r h o r r o r e i o i l u o a L B no z zl or H o A N lt K éd ci S la s se g y a sz in S P v n É F ü C S a O ra es M F gy E z os ág 0,00 g a g d a ia ia m ág di a ág ág ia a sá g ia e l ág ág ág jc ni ák ni z á á l t ri z iu z z zá é g an v á Iz ra r sz rs z r sz D á n l g o r s l la n o r s l o s tu g s z r á ly v rs z l i tvá o r s o v é lo v I S r e o o o o i l r r o o e a L B eh zt Au lt K s z in n é d N H ci Sz ya Sz Po gy s la És F C Sv a n en ag O sü L e M Fr y g E Forrás: Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia

69 Finanszírozás változása (Hazai rendezésű világversenyek nélkül) Diáksport Szabadidősport Utánpótlás-ne v e lés Ve rse nysport millió Forrás: Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia

70 NAGYOBB HANGSÚLYT KELL KAPNIA A SZÉLESEBB TÖMEGEKET ELÉRŐ TÁMOGATÁSI FORMÁKNAK A finanszírozás természetes koncentráltsága mellett vizsgálandó az arányok indokoltsága ió lác u k Kal Sport területe 2003 évi támogatás(*) Érintett lakosok száma Egy főre jutó támogatás Megoszlás % Élsport (Forma 1 nélkül) 4,1 Mrd Ft ,1 millió Ft 7% Egyesületek, utánpótlás 8,3 Mrd Ft Ft 13% Iskolai és diák sport, testnevelés óra (GYISM, BM) 32 Mrd Ft 1,3 millió Ft 51% Sportrekreáció (szabadidősport) 2,6 Mrd Ft Rendszeresen sportolók: fő ~ Ft 4% Létesítmények 11,3 Mrd Ft % Fel nem osztott 4,4 Mrd Ft - - 7% Összesen 62,7 Mrd Ft - 100% (*) Kalkuláció 2003-ra: GYISM költségvetési előirányzat, BM és önkormányzati támogatások becsült értéke -7- Forrás: Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia

71 Szövetségek kiadásai 2% 4% 23% 30% 13% 28% Személyi Működés Versenyrend. Válogatott Beruházás Egyéb Forrás: Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia

72 M agy ar Repülő S z öv ets ég 0 Állam i tám ogatás ös s z es en (s portágfejles z tés i tám ogatás s al) M agy ar Labdarúgó S z öv ets ég M agy ar A tlétik ai S z öv ets ég M agy ar K ajak -K enu S z öv ets ég M agy ar Torna S z öv ets ég M agy ar V ív ó S z öv ets ég M agy ar Ús z ó S z öv ets ég M agy ar S portlöv ők S z öv ets ége M agy ar K éz ilabda S z öv ets ég M agy ar Öttus a S z öv ets ég M agy ar V íz ilabda S z öv ets ég M agy ar K os árlabdáz ók Ors z ágos S z öv ets ége M agy ar Ök ölv ív ó S z ak s z öv ets ég M agy ar B irk óz ó S z öv ets ég M agy ar J udo S z öv ets ég M agy ar Tenis z S z öv ets ég M agy ar E v ez ős S z öv ets ég M agy ar J égk orong S z öv ets ég M agy ar Triatlon S z öv ets ég M agy ar A s z talitenis z S z öv ets ég M agy ar S ak k s z öv ets ég M agy ar V itorlás S z öv ets ég M agy ar Röplabda S z öv ets ég M agy ar M oz gás k orlátoz ottak S ports z öv ets ége M agy ar Lov as s port S z öv ets ég M agy ar Ors z ágos K orc s oly áz ó S z öv ets ég M agy ar Rögbi S z öv ets ég M agy ar B úv ár S z ak s z öv ets ég M agy ar S í S z öv ets ég M agy ar Tollas labda S z öv ets ég M agy ar Taek wondo S z öv ets ég M agy ar Tájék oz ódás i Futó S z öv ets ég M agy ar K arate S z ak s z öv ets ég M agy ar Nem z eti A utós port S z öv ets ég M agy ar B owling és Tek e S z öv ets ég M agy ar Rádióam atőr S z öv ets ég M agy ar Tánc s port S z ak s z öv ets ég M agy ar M odellez ő S z öv ets ég M agy ar Golf S z öv ets ég M agy ar K endo S z öv ets ég M agy ar Lábtenis z S z öv ets ég M agy ar Ors z ágos B as eball és S oftball S z öv ets ég M agy ar Tes tépítő és Fittnes s S z öv ets ég M agy ar Nanbudo S z öv ets ég M agy ar S nowboard S z öv ets ég M agy ar Hegy - és S portm ás z ó S z öv ets ég M agy ar B ridz s S z öv ets ég M agy ar K ung-fu S z ak s z öv ets ég M agy ar B iliárd S z öv ets ég M agy ar S um o S z ak s z öv ets ég M agy ar K uty afogathajtó S ports z öv ets ég M agy ar Fallabda (S quas h) S z öv ets ég Szövetségek összesített bevételei 2003 (F o r r á s: sz ö vetség ek - O SA P a d a tl a p o k ) Egyéb bevételek Forrás: Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia

73 Szponzoráció a sportban

74 Szponzorálás Mecenatúra

75 Meghatározás Szponzorálás: ellentételezett anyagi (vagy egyéb) támogatás nyújtása Mecenatúra: ellenszolgáltatás nélküli támogatás nyújtása

76 Vállalati mecenatúra Társadalmi kérdések megoldása Magyarországon: egyéni adományozás és a vállalati mecenatúra keveréke the chairman s wife syndrom az elnök felesége jelenség /USA Oktatás 40,7%, Egészségügy 31%, Településfejlesztés 11% Művészet 11% Egyéb 6,3%/

77 Szponzoráció fogalma Szponzorálásnak nevezünk minden eseményhez (sport vagy művészet), vagy társadalmilag fontos dologhoz (oktatás, környezetvédelem) nyújtott támogatást, amelynek célja közvetlen asszociációt teremteni az esemény és a támogatást nyújtó szervezet vagy terméke között. A támogató ezt a kapcsolatot arra használja fel, hogy elérje promóciós céljait, vagy lehetővé tegye, támogassa szélesebb értelemben vett marketingcéljait.

78 A szponzor céljai A közvélemény figyelmének a cégre vagy termékeire irányítása A közvéleményben kialakult kép megerősítése vagy módosítása A cég azonosítása bizonyos piaci szegmentumokkal Goodwil--építés a véleményvezetők és döntéshozók körében Goodwil Árbevételi célok megvalósítása Kapcsolat segítségével a versenytársakkal szembeni előnyökre tenni szert Lehetőségeket teremteni egyedi vendégül látás és szórakoztatás segítségével

79 Szponzori célok 2 A termék bevezetésének támogatása (lesiklás Wash and Go) Termék pozicionálása (whisky golf) Közvetlen értékesítés növelése (Nike) Speciális referenciák (technikai referenciák) Közvetlen reklám és tömegkommunikációs médiumlehetőség szerzése (Tv(Tv-rádió) Vállalatnév ismerté tétele (név szponzoráció) A vállalat terméke iránti elkötelezettség kialakítása (Gatorade) Belső Pr dolgozói lojalitás (helyi rendezvények támogatása) Hospitaly (vendéglátás) Promócios célok (ismertség Forma 1)

80 Szponzorálási szintek Névszponzor v. rendezőszponzor Hivatalos szponzor Hivatalos szállító Helyi szponzor Gyémánt szponzor Arany szponzor Ezüst szponzor Bronz szponzor

81

82 Sportszponzorálás területei Olimpia legjobban eladható Sportszövetségek (90( sportági szövetség működik) Sportág sikere Sportegyesületek szponzorálása Szakosztály Csapat szponzorálás Egyéni szponzorálás

83 Mit nyújt a sport Sportrendezvényt vagy csapatot a szponzorról neveznek el Hivatalos címke használata Hirdetőtábla használata a sportpálya körül Mezreklám Rajtszám reklám Sportszerek Műszaki segédeszközök Zászlók Termékbemutató

Non-profit vállalkozások. Vállalkozási alapismeretek 4. Előadás Onyestyák Nikoletta

Non-profit vállalkozások. Vállalkozási alapismeretek 4. Előadás Onyestyák Nikoletta Non-profit vállalkozások Vállalkozási alapismeretek 4. Előadás Onyestyák Nikoletta A nonprofit szektor Politikai pártok A szektor statisztikai f ogalma Alapítványok Közalapítványok Egyesületek Köztestületek

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A vállalkozás jellege és üzemelési formái III. 38. lecke Előadás vázlat 1. Közös

Részletesebben

Vállalkozások alapítása, vállalkozási formák jellemzői. Vállalkozási alapismeretek 1. II. Előadás Onyestyák Nikoletta

Vállalkozások alapítása, vállalkozási formák jellemzői. Vállalkozási alapismeretek 1. II. Előadás Onyestyák Nikoletta Vállalkozások alapítása, vállalkozási formák jellemzői Vállalkozási alapismeretek 1. II. Előadás Onyestyák Nikoletta gazdasági vállalkozás Jogi személyiség nélküli jogi személyiségű társas egyéni társaság

Részletesebben

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg.

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Törzsbetét fogalma: az a vagyoni érték, amellyel a tag a társaság alapításához hozzájárul.

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi korlátolt felelősségű

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006.

Részletesebben

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSOK Felkészülés a társadalmi vállalkozásra. A társadalmi vállalkozások jogi formái.

Részletesebben

Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben)

Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben) Megoldás a gazdasági környezetünk tantárgyhoz készült feladatlaphoz (Vállalkozások alapítása, működtetése és megszűnése témakörben) Készítette Szeidel Julianna 1. Mely állításokkal ért egyet a vállalkozásokkal

Részletesebben

Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása

Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása Vállalkozási formák, vállalkozások létrehozása Vállalkozási tevékenység lényege A vállalkozás azt jelenti: - hogy a gazdasági élet szereplője (vállalkozó) - saját vagy idegen tőke (pl:kölcsön) felhasználásával

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 társasági szerződését: alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi betéti társaság 1. A társaság

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Alulírott részvényes, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi egyszemélyes zártkörűen

Részletesebben

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai

2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása A megszűnés okai 2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA 2.8. A gazdasági társaságok megszűnése, átalakulása 2.8.1. A megszűnés okai A gazdasági társaságok az alább felsorolt okok valamelyike miatt szűnnek meg: a társasági

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét

Részletesebben

A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók

A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók A vállalkozások alapításának és működtetésének jogszabályi feltételei, engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók Dr. Holovács Gabriella (LL.M Groningen) Vállalkozások jogszabályi háttere

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 14.EA

Vállalkozási ismeretek 14.EA Vállalkozási ismeretek 14.EA A legfőbb szervek és vezetőség A szervezetekre és a tisztségviselőkre vonatkozó szabályok legfőbb szervekre vonatkozó szabályok összehívásukat a tagok kezdeményezhetik évente

Részletesebben

A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság neve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA. 1. A társaság neve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Alulírott részvényesek, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi zártkörűen működő részvénytársaság

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.)

Részletesebben

CSENTERICS ügyvédi iroda

CSENTERICS ügyvédi iroda CSENTERICS ügyvédi iroda ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ADATOK, INFORMÁCIÓK 1.1. A társaság teljes magyar elnevezése: 1.2. A társaság külföldi elnevezése nem kötelező elem (szerződésminta

Részletesebben

Vállalkozások alapítása Magyarországon. Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Vállalkozások alapítása Magyarországon. Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozások alapítása Magyarországon Vörös Károlyné titkár Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Alapvető jogszabály 2006. évi IV. törvény a Gazdasági Társaságokról és a 2006. évi V. törvény a Cégnyilvánosságról,

Részletesebben

A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KÖZKERESETI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi közkereseti társaság társasági szerződését: 1.

Részletesebben

10 éve foglalkozom kis- és középvállalkozások tanácsadásával. Rendszeresen tartok előadást adóváltozásokról, az aktuális adójogszabályok

10 éve foglalkozom kis- és középvállalkozások tanácsadásával. Rendszeresen tartok előadást adóváltozásokról, az aktuális adójogszabályok Pénzügy Bemutatkozás Az OFA Kooperáció program pénzügyi szakértője vagyok. Végzettségemet tekintve gazdasági mérnök és mérlegképes könyvelő. Ezen kívül 2003-ban a BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterétől

Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterétől Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterétől Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2016. április 18. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS KIK SZÁMÁRA ELŐNYÖS? EGYÉNI VÁLLALKOZÓI TEVÉKENYSÉG E.VÁLLALLKOZÓ TEVÉK. MEGKEZDÉSÉNEK BEJELENTÉSE 2015.03.03.

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS KIK SZÁMÁRA ELŐNYÖS? EGYÉNI VÁLLALKOZÓI TEVÉKENYSÉG E.VÁLLALLKOZÓ TEVÉK. MEGKEZDÉSÉNEK BEJELENTÉSE 2015.03.03. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÁS JOGI SZABÁLYOZÁSA az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről 2009. évi CXV. törvény 1 2 KIK SZÁMÁRA ELŐNYÖS? MEGÉLHETÉSI LEHETŐSÉGET NYÚJT AZOKNAK, AKIK SAJÁT KÖZREMŰKÖDÉSSEL,

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, szerződésminta 1 alkalmazásával, a következők szerint állapítják meg az alábbi korlátolt felelősségű társaság társasági

Részletesebben

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét

Részletesebben

Cégbíróság feladatai CÉGNÉV CÉGNÉVBEN CÉGELJÁRÁS 2015.11.25. CÉGBÍRÓSÁG HELYE A BÍRÓSÁGI SZERVEZETBEN

Cégbíróság feladatai CÉGNÉV CÉGNÉVBEN CÉGELJÁRÁS 2015.11.25. CÉGBÍRÓSÁG HELYE A BÍRÓSÁGI SZERVEZETBEN CÉGELJÁRÁS CÉGBÍRÓSÁG HELYE A BÍRÓSÁGI SZERVEZETBEN Tvszék, mint cégbíróság 1 2 Cégbíróság feladatai cégbejegyzési (változásbejegyzési) adat)cégjegyzékbe történő bejegyzése, illetve törlése, cégnyilvántartásból

Részletesebben

7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat 7. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény

Részletesebben

Kis- és középvállalkozások. Társas vállalkozások. Gazdasági társaságok. Ügyvezetés I. és II.

Kis- és középvállalkozások. Társas vállalkozások. Gazdasági társaságok. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. Társas vállalkozások Külön jogszabályban rögzített Korlátolt és korlátlan felelősség Jogi és természetes személy alapíthatja Kettős könyvvezetés Társasági

Részletesebben

Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog. Dr. Szalay András munkajogász

Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog. Dr. Szalay András munkajogász Kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése Vállalkozási jog Dr. Szalay András munkajogász A jog: tenger. Nem kimerni kell, hanem hajózni rajta. I. Gazdasági társaságok Gazdasági társaságok közös jellemzői

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRS AS ÁG S ZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRS AS ÁG S ZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRS AS ÁG S ZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény

Részletesebben

V É G Z É S. 5. A cég székhelye 5/ Szekszárd, Széchényi utca 30.

V É G Z É S. 5. A cég székhelye 5/ Szekszárd, Széchényi utca 30. Szekszárdi Törvényszék Cégbírósága Cg.17-09-010230/6 V É G Z É S A Szekszárdi Törvényszék Cégbírósága a(z) Ezüsthársfa Zártkörűen Működő Részvénytársaság cég(ek)ből átalakulással létrehozott Ezüst Patika

Részletesebben

1, Cégalapítás lépései:

1, Cégalapítás lépései: HASZNOS TUDNIVALÓK Tartalom 1, CÉGALAPÍTÁS LÉPÉSEI: 2 2, CÉGMÓDOSÍTÁS 2 3, CÉGBÍRÓSÁG 2 A Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság elérhetőségei: 2 Pest megyei Bíróság, mint Cégbíróság elérhetőségei: 2 4, BUDAPESTI

Részletesebben

Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése

Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése Vállalkozások 1. Feladatlapok értékelése Pontozás Osztályozás A.) Vállalkozások általános jellemzői (40 pont) I. A vállalkozások közös jellemzői (25 pont) II. A vállalkozások csoportosítása (15 pont) B.)

Részletesebben

Társasági jog. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu

Társasági jog. dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor www.szaldobagyi.hu Társasági jog Egy kis történelem 1875. évi XXXVII. törvény a kereskedelmi törvényről 1988. évi VI. törvény a gazdasági társaságokról 1997. évi CXLIV. törvény a gazdasági társaságokról 2006. évi IV. törvény

Részletesebben

Jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok. Vállalkozási alapismeretek 1. III. Előadás Onyestyák Nikoletta

Jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok. Vállalkozási alapismeretek 1. III. Előadás Onyestyák Nikoletta Jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok Vállalkozási alapismeretek 1. III. Előadás Onyestyák Nikoletta Korlátolt felelősségű társaság A korlátolt felelősségű társaság (kft.) jogi személyiséggel

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Gazdasági társaságok A gazdasági társaság alapításának, működésének szabályai 2014. március 15-től az új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) találhatóak, de akiknél létesítő okiratot még nem módosították megfelelően,

Részletesebben

Vállalkozás alapítása. Dr Gısi Zsuzsanna

Vállalkozás alapítása. Dr Gısi Zsuzsanna Vállalkozás alapítása Dr Gısi Zsuzsanna Vállalkozások formái Egyéni vállalkozások Társas vállalkozások Részvénytársaságok Gısi Zsuzsanna 2 Gısi Zsuzsanna 3 Gısi Zsuzsanna 4 Gısi Zsuzsanna 5 Magyarországi

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

Társasági formák és azok jellemzői

Társasági formák és azok jellemzői Társasági formák és azok jellemzői Az egyéni vállalkozás Az egyéni vállalkozás a természetes személy által rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott

Részletesebben

e) a társaság képviseletét, ideértve a cégjegyzés módját; f) a tagok (részvényesek) által kijelölt első vezető tisztségviselők, illetve - ha a társasá

e) a társaság képviseletét, ideértve a cégjegyzés módját; f) a tagok (részvényesek) által kijelölt első vezető tisztségviselők, illetve - ha a társasá Közkereseti társaság Dr. Kenderes Andrea 2011. március 26. Gt. 88. (1) A közkereseti társaság létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy korlátlan

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni Kommunikációs Központ Kft. létrehozásáról

Jegyzőkönyvi kivonat. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni Kommunikációs Központ Kft. létrehozásáról Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2015. július 9-ei I. rendkívüli közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 3. napirendi pont: Előterjesztés a Soproni

Részletesebben

Olasz társasági jog Szikora Veronika

Olasz társasági jog Szikora Veronika Olasz társasági jog Szikora Veronika Társasági jog Európában 2013/14-es tanév Szikora Veronika Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjas A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program

Részletesebben

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. MELLÉKLET III. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. CÉGKIVONATA Page 1 of3 A Baranya Megyei Biróság mint Cégbíróság. Cg.02-10-060361/5 szám VÉGZÉS A Baranya Megyei Bíróság mint Cégbíróság a(z) Pécsi Sport Nonprofit

Részletesebben

b) változásokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát: 1.1. A társaság cégneve:... Zártkörűen Működő Részvénytársaság

b) változásokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát: 1.1. A társaság cégneve:... Zártkörűen Működő Részvénytársaság Alapító okirat Alulírott alapító (részvényes), a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, szerződésminta alkalmazásával a következők szerint állapítja meg

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek. Vállalkozások alapítása

Jogi és menedzsment ismeretek. Vállalkozások alapítása Jogi és menedzsment ismeretek Vállalkozások alapítása Egyéni vállalkozó Ki vállalkozhat? a) egyéni vállalkozásnak számít a devizajogszabályok szerint belföldinek minősülő természetes személy üzletszerű

Részletesebben

A hiteles cégaláírási nyilatkozat vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta benyújtásra került.

A hiteles cégaláírási nyilatkozat vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta benyújtásra került. Szekszárdi Törvényszék Cégbírósága Cg.17-09-010232/6 V É G Z É S A Szekszárdi Törvényszék Cégbírósága a(z) Ezüsthársfa Zártkörűen Működő Részvénytársaság cég(ek)ből átalakulással létrehozott Remedia Patika

Részletesebben

Olasz társasági jog 2013.

Olasz társasági jog 2013. Olasz társasági jog 2013. Az olasz társasági jog főbb jellemzői Szabályozás elsősorban az olasz Ptk. (Codice Civile) V. fejezetében. Az új társasági törvény 2004. január 1-jén lépett hatályba. Az előírások

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, szerződésminta alkalmazásával, a következők szerint állapítja meg az alábbi korlátolt felelősségű

Részletesebben

CSESZT REGÉLŐ Térségfejlesztési, és Felnőttoktatási Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. 1. A TÁRSASÁG BEMUTATÁSA

CSESZT REGÉLŐ Térségfejlesztési, és Felnőttoktatási Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. 1. A TÁRSASÁG BEMUTATÁSA CSESZT REGÉLŐ Térségfejlesztési, és Felnőttoktatási Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. 1. A TÁRSASÁG BEMUTATÁSA 1.1. A társaság adatai A/ A társaság: neve: CSESZT REGÉLŐ Térségfejlesztési, és Felnőttoktatási

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. Nonprofit Kft. A társaság székhelye: 3600 Ózd, Bolyki főút 4. 93.11 Sportlétesítmény működtetése főtevékenység

ALAPÍTÓ OKIRAT. Nonprofit Kft. A társaság székhelye: 3600 Ózd, Bolyki főút 4. 93.11 Sportlétesítmény működtetése főtevékenység 1. melléklet a.../2015. (III.26.) határozathoz ALAPÍTÓ OKIRAT Amely abból a célból készült, hogy az alapító Ózd Város Önkormányzata a sport és szabadidős szolgáltatások átlátható, színvonalas ellátása

Részletesebben

Vállalkozási ismeretek 13.EA

Vállalkozási ismeretek 13.EA Vállalkozási ismeretek 13.EA Az egyébi vállalkozó, mint vállalkozási forma előnyei Létesítése legegyszerűbb, legolcsóbb nincs kötött tőkeigénye Felszámolása legegyszerűbb Továbbá az elért profitot a vállalkozó

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI (A Ptk. 3:1. -3:48., az egyes jogi személyek átalakulásáról,

Részletesebben

73/2011. (IV. 28.) MÖK

73/2011. (IV. 28.) MÖK 73/2011. (IV. 28.) MÖK határozat 1. A Veszprém Megye Önkormányzatának Közgyűlése jóváhagyja, hogy a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. a mellékelt Alapító Okirat szerint megalapítsa

Részletesebben

Katona Ferenc franzkatona@gmail.com

Katona Ferenc franzkatona@gmail.com Vállalkozásgazdaságtan Katona Ferenc franzkatona@gmail.com A vállalat fogalma A vállalatok személyi és anyagi eszközök mikrogazdasági rendszereit alkotják, amelyeknek a piaci környezetben önálló céljaik

Részletesebben

Page 1 VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Vállalatgazdaságtan. Vállalatgazdaságtan. A vállalkozási formák típusai VÁLLALKOZÁSI FORMÁK

Page 1 VÁLLALATGAZDASÁGTAN. Vállalatgazdaságtan. Vállalatgazdaságtan. A vállalkozási formák típusai VÁLLALKOZÁSI FORMÁK VG Termelésökonómia és enedzsment Tanszék VÁAATGADASÁGTAN VÁAKOÁS FORÁK Tantárgyfelelős/előadó: Prof. Dr. llés B. Csaba egyetemi tanár 2010. A vállalkozás formáját befolyásoló tényezők: ilyen tevékenységet

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés a 2010 évi tevékenységről

Közhasznúsági jelentés a 2010 évi tevékenységről Közhasznúsági jelentés a 2010 évi tevékenységről Alapító okirat kelte: 2010.02.15 Kuratórium elnöke: Molnár Béláné ( 8552 Vanyola, Petőfi út. 37) Kuratórium tagjai: Árvai Nagy Zsuzsanna ( 8552 Vanyola,

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA

BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA BETÉTI TÁRSASÁG ALAPÍTÁSA Betéti társaság A tagok személyes együttműködését alapozza meg a társasági szerződés. A betéti társaságok általában alacsony tőkével és kisebb taglétszámmal működő, a szó szoros

Részletesebben

Cégbejegyzési kérelem

Cégbejegyzési kérelem 3170 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 31. szám 4. melléklet a 12/2014. (II. 28.) KIM rendelethez 4. melléklet a.. /2014. (.) KIM rendelethez 1. A Cvhr. 1. számú mellékletének Cégbejegyzési kérelem elzésű

Részletesebben

9. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA.

9. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. 9. számú melléklet a 2006. évi V. törvényhez AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító (részvényes), a gazdasági társaságokról szóló 2006.

Részletesebben

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár

SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár SÁFRÁNY FERENC Gazdálkodási ismeretek Szerződéstár 2 Tartalomjegyzék 1. Közkereseti társaság szerződésmintája... 3. o. 2. Betéti társaság szerződésmintája... 9. o. 3. Korlátolt felelősségű társaság szerződésmintája...

Részletesebben

A gazdasági társaságok

A gazdasági társaságok A gazdasági társaságok Gazdasági társaságok (társas vállalkozások): olyan gazdálkodó szervezetek, amelyek üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatnak, vagyonukat a tagok bocsájtják a társaság rendelkezésére,

Részletesebben

Élő Kövek Alapítvány 8056 Bakonycsernye Dózsa Gy. út 1. 2013. évi Közhasznúsági jelentése

Élő Kövek Alapítvány 8056 Bakonycsernye Dózsa Gy. út 1. 2013. évi Közhasznúsági jelentése Élő Kövek Alapítvány 8056 Bakonycsernye Dózsa Gy. út 1. 2013. évi Közhasznúsági jelentése Bakonycsernye 2014..május 14. Szabó János elnök Közhasznúsági jelentése a 2013-as esztendőről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ

Részletesebben

A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9.

A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9. A Kft. és az Rt. Dr.Kenderes Andrea 2011. Április 9. Vagyonegyesítő társaságok Korlátolt felelősségű társaság ( Kft.) Részvénytársaság: Nyilvános alapítsású Rt. ( NyRt.) Zártalapítású (ZRt.) Az Rt. lehet:

Részletesebben

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA. Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) A KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 1.1. A társaság cégneve:... Korlátolt Felelősségű Társaság A társaság

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász AZ EGYSZEMÉLYES ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLYMINTÁJA Alapszabály Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét képező szerződésminta alkalmazásával

Részletesebben

NONPROFIT? CIVIL? EGYÉB SZERVEZET?

NONPROFIT? CIVIL? EGYÉB SZERVEZET? NONPROFIT? CIVIL? EGYÉB SZERVEZET? Önkéntes céllal tevékenykedő szervezet egyszerre lehet: - Nonprofit - Civil - Egyéb Nonprofit szervezet: - 2007. júl. 1-től alapítható np. gazdasági társaság, - jelenleg

Részletesebben

Tanítóképző Főiskola Sportklub (Budapest) Alapszabálya

Tanítóképző Főiskola Sportklub (Budapest) Alapszabálya Tanítóképző Főiskola Sportklub (Budapest) Alapszabálya 1. A Sportegyesület neve, székhelye 1. A Sportegyesület neve: Tanítóképző Főiskola Sportklub Budapest, rövidítve: BTFSK. 2. Székhelye: 1126 Budapest,

Részletesebben

A közkereseti társaság és betéti társaság A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma

A közkereseti társaság és betéti társaság A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma 2. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK JOGI SZABÁLYOZÁSA A közkereseti társaság és betéti társaság 2.4.1. A közkereseti és betéti társaság jellege, fogalma Mindkét társasági forma személyegyesítő jellegű, vagyis a tagok

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Élő Kövek Alapítvány 8056 Bakonycsernye Dózsa Gy. út 1. 2012. évi Közhasznúsági jelentése

Élő Kövek Alapítvány 8056 Bakonycsernye Dózsa Gy. út 1. 2012. évi Közhasznúsági jelentése Élő Kövek Alapítvány 8056 Bakonycsernye Dózsa Gy. út 1. 2012. évi Közhasznúsági jelentése Bakonycsernye 2013.május 24. Surányi Gábor elnök Közhasznúsági jelentése a 2012-es esztendőről 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ

Részletesebben

Részvénytársaság. A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű

Részvénytársaság. A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű Részvénytársaság A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével (jegyzett tőkével) alakul. Nyrt.: nyilvánosan működik az a részvénytársaság,

Részletesebben

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/3. A JOGI SZEMÉLYEK JOGÁVAL ÉS A GAZDASÁGGAL KAPCSOLATOS JOGANYAG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Alapító okirat

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Alapító okirat AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Alapító okirat Alulírott alapító, a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) rendelkezéseinek megfelelően a következők szerint állapítja

Részletesebben

9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK. Tartalom: Bevezetés

9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK. Tartalom: Bevezetés Dr.Fenyő György: Ingatlan-nyilvántartási ismeretek 9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK Tartalom: 9. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ISMERETEK...9-1 9.1. A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor ügyvéd ingatlanforgalmi szakjogász A BETÉTI TÁRSASÁG SZERZŐDÉSMINTÁJA Társasági szerződés Tisztelt érdeklődő! Ezt a dokumentumot tájékoztatásul tesszük közzé. Célja, hogy Ön előzetesen átlássa a társaság alapításával járó egyes adminisztratív kötelezettségeit. Magyarázó szövegeket az egyes

Részletesebben

EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi

Részletesebben

Éves beszámoló és könyvvezetés

Éves beszámoló és könyvvezetés Éves beszámoló és könyvvezetés (Számvitel III.) 2008. Szeptember 15-16. Tantárgyfelelős: Róth József (315-ös szoba) Telefon: 482-5040 e-mail: szamvitel-3@uni-corvinus.hu Honlapunk: www.uni-corvinus.hu/szamvitel

Részletesebben

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat

AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA. Alapító okirat AZ EGYSZEMÉLYES KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ALAPÍTÓ OKIRAT MINTÁJA Alapító okirat Alulírott alapító, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006.

Részletesebben

Havasi Ügyvédi lroda lawyer o ce recbtaamvaltkanzlei stwdio legale

Havasi Ügyvédi lroda lawyer o ce recbtaamvaltkanzlei stwdio legale Havasi Ügyvédi lroda lawyer o ce recbtaamvaltkanzlei stwdio legale Győri Fejlesztési Pólus Szolgáltató Kft. ALAPÍTÓ OKIRAT 2006. január... Készítette és ellenjegyezte: f1--9022 Gy ár. Xia J. u. 7/.i (36

Részletesebben

Fővárosi Törvényszék Budapest, Pf.:16 16.Pk /2017/2

Fővárosi Törvényszék Budapest, Pf.:16 16.Pk /2017/2 Fővárosi Törvényszék 1 A Fővárosi Törvényszék a Magyar Grappling Szövetség nyilvántartásba vételi ügyében meghozta az alábbi V É G Z É S T A bíróság elrendeli a Magyar Grappling Szövetség országos sportági

Részletesebben

Mohl Gergely. www.uni-corvinus.hu/szamvitel/mg.html

Mohl Gergely. www.uni-corvinus.hu/szamvitel/mg.html Mohl Gergely Introitus (-) 2009. február 3.-4. www.uni-corvinus.hu/szamvitel/mg.html Mohl Gergely egyetemi tanársegéd Pénzügyi Számvitel Tanszék E300 gergely.mohl@uni-corvinus.hu Fogadóóra: szerda 8 00-9

Részletesebben

2/2 Szekszárdi Diákétkeztetési Korlátolt Felelősségű Társaság

2/2 Szekszárdi Diákétkeztetési Korlátolt Felelősségű Társaság Szekszárdi Diákétkeztetési Korlátolt Felelősségű Társaság (7100 Szekszárd, Széchenyi utca 23. I. em. 5.) Adószám: 14012918-2-17 Cégkivonat 2018.08.22.-i időállapotban 1 Általános adatok Cégjegyzékszám:

Részletesebben

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK évi IV. törvény

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK évi IV. törvény GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK 2006. évi IV. törvény DR SZALAI ERZSÉBET 1 A gt-k ismétlése és + ismeretanyag - alapítók és korlátok - alapítói vagyon - létesítő iratra vonatkozó szabályok - vezető tisztségviselők

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2011.

Közhasznúsági jelentés 2011. Adószám: 18693599-1-13 Bejegyző szerv: Fővárosi Bíróság Regisztrációs szám: TE 3210 Újhartyáni Ifjúsági Sportegyesület 2367 Újhartyán, Fõ utca 21. 2011. Fordulónap: 2011. december 31. Beszámolási időszak:

Részletesebben

Jegyzőkönyv, A közgyűlés egyhangú határozattal levezető elnöknek Lovász Lászlót választja meg.

Jegyzőkönyv, A közgyűlés egyhangú határozattal levezető elnöknek Lovász Lászlót választja meg. Jegyzőkönyv, amely a Budai Polgárok Társasága 2010. március 30. napján 17 órakor tartott közgyűléséről készült. Jelen vannak a mellékelt jelenléti ív szerint 13 fő: A közgyűlés egyhangú határozattal levezető

Részletesebben

Társasági szerződés 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 2. A társaság tagjai

Társasági szerződés 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 2. A társaság tagjai Társasági szerződés 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) 1.1. A társaság cégneve: Észak-Hegyháti Unió Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság A társaság rövidített cégneve: Észak

Részletesebben

Vállalkozási formák. PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter. dr. Harangozó Gábor.

Vállalkozási formák. PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter. dr. Harangozó Gábor. Vállalkozási formák PPKE Információs Technológiai Kar 2015/2016. tanév tavaszi szemeszter dr. Harangozó Gábor gabor.harangozo@uni-corvinus.hu Az előadás felépítése Vállalkozások csoportosítása Gazdasági

Részletesebben

2/1 GRAL Europe Korlátolt Felelősségű Társaság

2/1 GRAL Europe Korlátolt Felelősségű Társaság GRAL Europe Korlátolt Felelősségű Társaság (1132 Budapest, Visegrádi utca 31. I. em.) Adószám: 14899339-2-41 Cégkivonat 2017.03.27.-i időállapotban 1 Általános adatok Cégjegyzékszám: 01 09 925139 (Hatályos)

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A társaság elnvezése, székhelye

ALAPÍTÓ OKIRAT. 1. A társaság elnvezése, székhelye ALAPÍTÓ OKIRAT (Egységes szerkezet) Az Egységes Szerkezetben átvezetésre kerültek a korlátolt felelősségű társaságnak az alapítástól az egyszemélyes korlátolt felelősségű társasággá történő átalakulásáig

Részletesebben

A tagok (a részvényesek) vagyoni hozzájárulása

A tagok (a részvényesek) vagyoni hozzájárulása II. A tagok (a részvényesek) vagyoni hozzájárulása A korábbi szabályozás helyett az új Ptk.-ban háromszintű szabályozás érvényesül. Így egy adott gazdasági társaság esetében alkalmazni kell az adott társasági

Részletesebben

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások

A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások A szociális szövetkezeteket érintő pénzügyi-számviteli szabályok és azokat érintőmódosulások Szombathely, 2013. május 6. Készítette: Berényiné Bosch Cecília 1 Alapítási, bejegyzési eljárás jogi szabályai

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete. a sportról

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete. a sportról Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete a sportról Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1)

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Tájékoztató közkereseti és betéti társaságokról /forrás:www.magyarország.hu/ A közkereseti és a betéti társaság jellege, fogalma Mindkét társasági forma személyegyesítő jellegű, vagyis a tagok személyes

Részletesebben

2/3 AGR Auto Korlátolt Felelősségű Társaság. (1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 198. I. em. 4.) Adószám:

2/3 AGR Auto Korlátolt Felelősségű Társaság. (1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 198. I. em. 4.) Adószám: AGR Auto Korlátolt Felelősségű Társaság (1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 198. I. em. 4.) Adószám: 13186885-2-42 Cégkivonat 2018.04.12.-i időállapotban 1 Általános adatok Cégjegyzékszám: 01 09 302046

Részletesebben

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész

Elektromechanikai műszerész Elektromechanikai műszerész A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2011

Közhasznúsági jelentés 2011 Adószám: 18174432-1-42 Bejegyző szerv: Fővárosi Bíróság Regisztrációs szám: 8273 Mozdonyvezetők A Biztonságos És Egészséges Életért Alapítvány 1145 Budapest, Bácskai utca 11. 2011 Fordulónap: 2011. december

Részletesebben

Kereskedelmi jog jegyzet. - cégalapítás: ki alapíthat céget és milyen feltételekkel

Kereskedelmi jog jegyzet. - cégalapítás: ki alapíthat céget és milyen feltételekkel Kereskedelmi jog jegyzet lap: gazdasági társaságokról szóló törvény 2006.évi IV. törvény. 1. általános rész: minden cégformára egyenlő - cégalapítás: ki alapíthat céget és milyen feltételekkel - általános

Részletesebben