Az Európai Unió közlekedéspolitikája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Európai Unió közlekedéspolitikája"

Átírás

1 1 Az Európai Unió közlekedéspolitikája GAAL GYULA Tudományos munkatárs KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedéspolitikai és gazdasági Központ

2 2 Bemutat(koz)ás GAAL GYULA ELTE Társadalomtudományi Kar politológia BCE, NKE Közigazgatás-tudományi Kar európai és nemzetközi igazgatásszervező MSc KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. tudományos segédmunkatárs KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. tudományos munkatárs

3 3 Bevezetés, előzmények Az Európai Unió Alapjogi Chartája (2000) Az Unió hozzájárul e közös értékek megőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez, miközben tiszteletben tartja az európai népek kultúrájának és hagyományainak sokféleségét, a tagállamok nemzeti identitását és központi, regionális és helyi közhatalmi szervezetét; a kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődés előmozdítására törekszik és biztosítja a személyek, a szolgáltatások, az áruk és a tőke szabad mozgását, valamint a letelepedés szabadságát.

4 4 A közös közlekedéspolitika Közös közlekedéspolitika 1958-tól Belső piac megteremtéséhez egy eszköz a közlekedés első Fehér Könyv (1992): irányadó alapelve a közlekedési piac megnyitása Eredmények: A vasút kivételével a liberalizáció megtörtént. A közúti kabotázs valósággá vált (kabotázs: szállítási vagy fuvarozási tevékenység egy másik ország területének két pontja között). Árut vehetnek fel és szállíthatnak bármely, a származási országukon kívüli tagállamon belül is. A légi közlekedésben versenyhelyzet alakult ki. A fogyasztói árak jelentősen csökkentek, ugyanakkor javult a szolgáltatások minősége, a választék bővült. A kutatási keretprogramok keretében a legmodernebb műszaki eljárások kifejlesztésére került sor. pl.: transzeurópai nagysebességű vasúthálózat, Galileo műholdas navigációs program.

5 5 A közös közlekedéspolitika vegyes eredményei A közös közlekedéspolitika összehangolt fejlesztésének elmaradására vezethetők vissza a jelenlegi problémák: A modern műszaki megoldások alkalmazása és az infrastruktúra fejlesztése nem minden esetben járt együtt a vasútvállalatok gazdálkodási és irányítási módszereinek korszerűsítésével. Az egyes közlekedési módok teljesítményének egyenlőtlen növekedése. A közúti közlekedés teljesítményének részaránya az áruszállítási piacon 44%-os, a partmenti tengerhajózás 41%-ával, a vasúti közlekedés 8%-ával és a belvízi hajózás 4%-ával szemben. Torlódások a fő utakon és vasútvonalakon, a városokban és a repülőterek környékén. Környezetszennyező és egészségkárosító hatások, a közúti balesetek által okozott súlyos anyagi és emberélet - veszteségek.

6 6 Fehér Könyv 2001 Európai közlekedéspolitika 2010-ig: itt az idő dönteni!

7 7 A Fehér Könyv politikai irányelvei A közlekedés a modern gazdaságok egyik kulcsfontosságú eleme. A közlekedési ágazat jövőjére vonatkozó tervek kidolgozásakor számításba kell venni azt a tényt, hogy közlekedési kiadások összege mintegy milliárd euró, az ágazatban foglalkoztatottak létszáma meghaladja a tízmilliót. A közlekedési rendszer optimalizálása mellett a korszerű közlekedési rendszernek mind gazdaságilag, mind pedig szociális és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatónak kell lennie.

8 8 A közlekedés teljesítményének növekedése az Európai Unióban A személyközlekedést tekintve meghatározó a személygépkocsi-használat látványos növekedése. A személygépkocsik száma évenként 3 millióval növekedve az utóbbi 30 évben megháromszorozódott. Az áruszállítás növekedése az európai gazdaságban és termelési rendszereiben végbement változásokra vezethető vissza. Az elmúlt húsz évben áttértünk a raktározó gazdaságról a folyamatos gazdaságra. A Közösségen belül kialakult az éppen időben (justin-time) és a folyamatos készletezés (revolving stock) termelési rendszer.

9 9 A közlekedés teljesítményének növekedése az Európai Unióban Az egyes közlekedési módok teljesítményének egymáshoz viszonyított aránya nagyban változott: Az 1990 és 1998 között a közúti szállítás teljesítménye 19,4%-kal nőtt, a vasúti szállításé ugyanebben az időszakban 43,5%-kal csökkent. Az áruszállításból a közút 44%-kal, a partmenti tengerhajózás 41%- kal, a vasút 8%-kal, a belvízi hajózás pedig 4%-kal részesedik. A személyszállításban a közút részaránya 79%, a vasút 6%, a légi közlekedés 5%. Az Unióhoz csatlakozni kívánó országok a vasút használatára ösztönző közlekedési rendszert örököltek, de ezen országok közlekedési rendszereinek integrálása óriási kihívás lesz.

10 10 A közlekedés integrációjának szükségessége a fenntartható fejlődésben Az egyes közlekedési módok közötti teljesítményarányok megváltoztatását a fenntartható fejlődés stratégiájának központi kérdése. A Zöld Könyv szerint 1998-ban az üvegházhatás kiváltásában vezető szerepet játszó CO 2 kibocsátás 28%-a eredt a közlekedési szektor energiafelhasználásából. A közúti közlekedés egymaga felelős a közlekedésből származó CO 2 kibocsátás 84%-áért. Az olajfüggőség szintje jelenleg 98%-os. Alternatív tüzelőanyagok felhasználásával és az energiahatékonyság növelése útján egyrészt ökológiai szükségszerűség, másrészt pedig technológiai kihívás.

11 11 A közlekedés integrációjának szükségessége a fenntartható fejlődésben Folytatni kell a levegő minőségének megőrzése, a zaj csökkentése céljából tett eddigi erőfeszítéseket úgy, hogy a közlekedési rendszer és a gazdaság versenyképessége ne sérüljön. A gazdasági növekedés nagyobb közlekedési igényeket gerjeszt. Az Unió bővítés robbanásszerű változását fogja kiváltani az új tagállamokban, különösen a határmenti régiókban. A főútvonalak telítődése, a külső és a nagyon távoli régiók közlekedési kapcsolatainak javítása és a csatlakozni kívánó országok infrastruktúrájának korszerűsítése együttesen nagytömegű beruházást igényel.

12 12

13 13

14 14 Az európai közlekedéspolitikán túlmutató átfogó stratégia szükségessége A közlekedési munkamegosztás átrendezésének célja nem csupán a javasolt közlekedéspolitikai intézkedések megvalósítása, hanem a nemzeti vagy helyi szinten érvényesülő egyéb politikákkal való összehangolása: A gazdaságpolitikát éppen időben termelési modellhez és a készletek folyamatos feltöltéséhez kapcsolódó tényezők figyelembe vételével kell kialakítani. A város- és területfejlesztési politika tegye elkerülhetővé a lakóhelyek és a munkahelyek közötti távolságok kiegyensúlyozatlan tervezéséből eredő, szükségtelen növekedését. A szociális és oktatáspolitika a munkaidő és a tanítási idő jobb beosztásával járuljon hozzá az utak zsúfoltságának csökkentéséhez.

15 15 Az európai közlekedéspolitikán túlmutató átfogó stratégia szükségessége A városi közlekedéspolitika a nagyobb városkörzetekben törekedjen a közszolgáltatások korszerűsítésének, a személygépkocsik ésszerűbb használatának kiegyensúlyozására, a CO 2 kibocsátás csökkentése érdekében. A költségvetési és fiskális politika eredményezze a külsődleges, környezetvédelmi költségek teljes beszámítását és a transzeurópai hálózat (TEN-T) létrehozását. A versenypolitika biztosítsa a piacok megnyitását, különösen a vasúti ágazatban, és az ne járjon a közszolgáltatások minőségének romlásával. A közlekedési kutatáspolitika járuljon hozzá a különböző közösségi, nemzeti és egyéni szintű erőfeszítések egységesebbé tételéhez.

16 16 A Fehér Könyvben javasolt alapvető intézkedések Irányelvek: 1. a vasút liberalizációja; 2. közúti közlekedés minőségének javítása, szállítók védelme; 3. a tengeri és belvízi hajózás támogatása; 4. Repülőterek kapacitásnövelése, egységes égbolt; 5. az intermodalitás gyakorlati megvalósítása; 6. a transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) kiépítése;

17 17 A Fehér Könyvben javasolt alapvető intézkedések 7. halálos balesetek számának 50%-os csökkentése 2010-re; 8. hatékony közlekedési díjszabás-politika elfogadtatása; 9. a használók jogainak és kötelezettségeinek elismerése; 10.a jó minőségű városi közlekedés fejlesztése; 11.a kutatás és technológia a tiszta, hatékony közlekedés szolgálatában; 12.a globalizáció hatásának kezelése

18 18 Következtetések: ITT AZ IDŐ DÖNTENI! Hosszú távon: az infrastruktúra megfelelő finanszírozása, a szűk keresztmetszetek megszüntetése és a Közösség távol fekvő régióinak a központi régiókkal való összekötése; a transz-európai hálózat létrehozása; külső költségek (környezeti költségek) beépülése a felhasználók által megfizetendő infrastruktúra-díjakba; politikai eltökéltség a Fehér Könyvben javasolt intézkedés megtételére; a városi közlekedésben új szemlélet érvényesítése; a használók igényeinek kielégítése

19 19 Vasúti csomagok Első vasúti csomag (2001): Általánosabb jelleg: vasútliberalizáció, új piaci szereplők belépésének lehetővé tétele Második vasúti csomag (2004): Szintén a liberalizáció keretében a monopolhelyzetben lévő társaságok feldarabolása (lásd MÁV) Harmadik vasúti csomag (2007): Utasjogok rendszerének kidolgozása Mozdonyvezetők képzésének egységesítése Negyedik vasúti csomag (2014): Liberalizáció folytatása, belépés további könnyítése (egyablakos ügyintézés) Európai vasúthálózat az infrastruktúra egységes, de vonatokétól eltérő üzemeltetők bevonásával Munkavállalók védelme az alkalmazottak átvételével

20 20 A Fehér Könyvben szereplők közül számos intézkedés nemzeti szintű döntést és fellépést igényel. Az energia, a távközlés és a pénzügyi szolgáltatások területén történtekhez hasonlóan a közlekedéssel kapcsolatban is ki kell alakítani az európai szintű szabályozás új formáját. A Bizottság elhatározta a döntéshozatali folyamat felgyorsítása és az elért fejlődés értékelése érdekében ütemtervet készít, határidőkkel az egyes célok elérésére ben pedig átfogó értékelést készít a Fehér Könyvben javasolt intézkedések végrehajtásáról.

21 21 Fehér Könyv félidei felülvizsgálata 2006 Tartsuk mozgásban Európát! Fenntartható mobilitás kontinensünk számára

22 22 Az európai közlekedéspolitika új összefüggései A közlekedéspolitika célkitűzései: Közlekedési rendszereink megfeleljenek társadalmunk gazdasági, szociális és környezetvédelmi jellegű igényeinek, hiszen a közlekedés Európa GDP-jéből 7%-kal, az Európai Unión belül a foglalkoztatásból 5%-kal részesedik. Az Európai Unió közlekedéspolitikájának célkitűzései a közlekedéspolitikáról szóló 1992-es fehér könyvtől a évi fehér könyvön át e közleményig változatlanok. Elősegíteni, hogy az európaiak hatékony, jól működő közlekedési rendszerekkel rendelkezzenek.

23 23 Az európai közlekedéspolitika új összefüggései Változó körülmények: Az Európai Unió bővülése, mely a transzeurópai hálózat fő tengelyeinek meghosszabbodását eredményezte Megvalósulóban van a multimodalitás A környezetvédelem terén tett nemzetközi kötelezettségvállalások. A nemzetközi környezet változása (pl. terrorfenyegetés). Európa vezetésének fejlődése. Nagyrészt kialakult a belső piac alapvető keretszabályozása. A közlekedés csúcstechnológiai ágazattá válása. A további fejlődéshez kulcsfontosságú a kutatás és az innováció.

24 24 Az európai közlekedéspolitika új összefüggései A 2001-es Fehér Könyvből nem valósult meg: Elmaradt az erőteljes gazdasági növekedés Késik a vasút liberalizációja Késik a 30 elsőbbségi TEN projekt Nem alakult ki az egységes európai égbolt Az utasjogok rendszere nem került kidolgozásra Késik a Galileo

25 25 A közlekedési ágazat helyzete, környezeti hatásai Az EU-n belüli áruszállítás évi 2,8%-kal, míg az utasszállítás kisebb ütemben, évi 1,9%-kal nőtt 1995 és 2004 között. Az EU-n belüli forgalom legnagyobb része közúton bonyolódik; a közút részaránya az áruszállításban 44%, a személyforgalomban 85%. A tengeri szállítás a belső áruszállításból 39%-kal, a külforgalomból csaknem 90%-kal részesedik. A környezeti költségeket a GDP 1,1%-ára becsülik, a torlódásokét 1%-ra, pedig számottevően csökkent a közúti közlekedés károsanyag-kibocsátása NO X 30%-kal, szilárd részecskék 40%-kal). Sok városban nem teljesülnek a levegő minőségére vonatkozó előírások, növekedett az utak zsúfoltsága, nem javult a perifériák megközelíthetősége. Jelentős előrelépések történtek a biztonság terén. A halálos közúti közlekedési balesetek száma több mint 17%-kal csökkent 2001 óta.

26 26 Fenntartható mobilitás a belső piacon: összekapcsolni az európaiakat Tennivaló a közúti közlekedésben: áttekinteni a közúti közlekedés belső piaca kapcsán szerzett tapasztalatokat; kezelni a jövedéki adó mértékében meglévő túlzott különbségek miatt kialakult helyzetet; végrehajtani a vasúti közlekedésre irányadó közösségi vívmányokat; megvizsgálni egy, a teherszállítás-orientált vasúthálózat kialakításának segítésére irányuló program lehetőségét

27 27 Fenntartható mobilitás a belső piacon: összekapcsolni az európaiakat Tennivaló a légi közlekedésben: figyelemmel kísérni az állami támogatásokat és a versenyjogi szabályok betartását; felülvizsgálni a belső piac működését; lezárni az egységes égbolt keretszabályozásának kialakítását és korszerűsíteni a légiforgalmi szolgáltatásokat; szakpolitikai intézkedéseket hozni a légiközlekedési szolgáltatásoknak tulajdonítható károsanyag-kibocsátás kordában tartása érdekében

28 28 Fenntartható mobilitás a belső piacon: összekapcsolni az európaiakat Tennivaló a vízi közlekedésben: kialakítani a közös európai tengeri térség átfogó stratégiáját, kidolgozni egy átfogó európai kikötőpolitikát; fellépni a vízi közlekedés szennyezőanyagkibocsátásának mérséklése érdekében, tovább támogatni a rövid távolságú tengeri szállítást és a tengeri autópályákat, különös tekintettel a szárazföldi kapcsolatokra; a folyami közlekedés területén megvalósítani a NAIADES cselekvési tervet

29 29 Fenntartható mobilitás a polgárok számára. Megbízható és biztonságos közlekedés További tennivalók: ösztönözni az oktatást és azt, hogy a fiatalok közlekedési szakmákat válasszanak; megvizsgálni a közúti teherfuvarozáson belül a munkakörülményekre irányadó szabályozást; megvizsgálni, hogyan segíthető elő valamennyi közlekedési mód vonatkozásában a szolgáltatás minőségének javítása és az utasok alapjogainak biztosítása;

30 30 Fenntartható mobilitás a polgárok számára. Megbízható és biztonságos közlekedés megerősíteni az európai közlekedésbiztonsági ügynökségek működését, és fokozatosan kiterjeszteni a biztonsággal kapcsolatos feladatkörüket; megvizsgálni a légi és a tengeri közlekedés védelmét célzó jelenlegi szabályok hatékonyságát és költségeit; tudatosságnövelő rendezvényeket, évente közúti közlekedésbiztonsági napot szervezni; a közúti közlekedés biztonsága terén integrált megközelítést alkalmazni

31 31 Az infrastruktúra optimalizálása, intelligens mobilitás Tennivalók: a szűk keresztmetszetek felszámolása és a kooperatív rendszerek bevezetésére való felkészülés; a módközi szállítási megoldások elősegítése, valamint a periférián elhelyezkedő és a legkülső régióknak a kontinenshez való kapcsolása; ösztönözni és szükség szerint összehangolni az új vagy fejlettebb intelligens infrastruktúrákra irányuló beruházásokat; biztosítani a területfejlesztés kiegyensúlyozottságát;

32 32 Az infrastruktúra optimalizálása, intelligens mobilitás maximalizálni az európai érdekű transzeurópai infrastruktúrára irányuló beruházásokat a rendelkezésre álló valamennyi finanszírozási forrás mobilizálásával; széles körű gondolkodási és konzultációs folyamatot útjára indítani az infrastruktúra-használat intelligens díjfizetési rendszereire vonatkozóan; keretstratégiát kialakítani az európai teherszállítási logisztika terén; folytatni az intelligens mobilitást célzó programokat

33 33 Zöld Könyv 2007 A városi mobilitás új kultúrája felé

34 34 Tények Az Európai Unióban a lakosság több mint 60%-a városi környezetben, azaz lakost meghaladó városokban él, ahol az EU GDP-jének megközelítőleg 85%-át állítják elő. Európa városai és nagyvárosai nem hasonlítanak egymásra, de azonos problémákkal küzdenek és közös megoldást keresnek (torlódások; környezetszennyezés; balesetek kétharmada, halálos balesetek egyharmada).

35 35 Szembenézés a kihívásokkal Kihívás: torlódások csökkentése a nagyvárosokban és környékükön Lehetőségek: A gyalogos közlekedés és a kerékpározás népszerűsítése A személyautók használatának optimalizálása Kötöttpályás közlekedés

36 36 Szembenézés a kihívásokkal Kihívás: Zöldebb városok és nagyvárosok Lehetőségek: Új technológiák A zöld közbeszerzés támogatása Eco-driving Közlekedési korlátozások

37 37 Szembenézés a kihívásokkal Kihívás: intelligensebb városi közlekedés Lehetőségek: Intelligens útdíj-rendszerek ITS: az üzemeltetés és az új szolgáltatások jobb irányítását teszi lehetővé (flottamenedzsment, utastájékoztató rendszerek, jegyértékesítő rendszerek stb.) Jobb tájékoztatás: az utasok számára az egyik kritikus tényező, hogy megfelelő információk birtokában tudjanak döntéseket hozni az utazás módját és időpontját tekintve.

38 38 Szembenézés a kihívásokkal Kihívás: akadálymentes hozzáférés Lehetőségek: A polgárok igényeinek megfelelő közösségi közlekedés Megfelelő EU-s jogi keret Innovatív megoldások, megfelelő szakértelem A területhasználat kiegyensúlyozott koordinációja, a városi mobilitás integrált megközelítése

39 39 Szembenézés a kihívásokkal Kihívás: biztonságos és biztonságérzetet adó városi közlekedés Lehetőségek: Biztonságosabb magatartás Biztonságosabb és biztonságérzetet adó infrastruktúra Biztonságosabb járművek

40 40 Az Európai Unió teherszállítási stratégiája 2007 Az európai teherszállítás hatékonyságának, integrációjának és fenntarthatóságának fokozása

41 41 A fellépés háttere és indokai A teherszállítás a nyersanyagtól egészen a késztermékekig alapvető fontosságú az uniós gazdasági tevékenységek és az életminőség szempontjából. Lehetővé teszi a munkamegosztást, a méretgazdaságosságot, illetve komparatív előnyöket juttat érvényre. A teherszállítás ezért az európai versenyképesség alapja. Legyen tehát hatékony, fenntartható, integrált.

42 42 A fellépés háttere és indokai A évi Fehér Könyv félidős értékelése maga után vonja, hogy a teherszállítás számos olyan szakpolitikai kihívást is felvet, amellyel foglalkozni kell: A forgalomtorlódás problémája Szennyezőanyag-kibocsátás, zajszennyezés Importból fedezett fosszilis tüzelőanyagok A szállítás biztonsága és védelme

43 43 A fellépés háttere és indokai De vannak lehetőségek is: Az egymást követő bővítésekkel az Európai Unió heterogenitása nőtt, és az új kontinentális piac megköveteli, hogy a logisztikával kapcsolatos korszerű technikai és a legjobb gyakorlatra vonatkozó megoldásokat gyorsan megvalósítsák az egész Unió területén. A teherszállítási logisztika egy egyre integráltabb és koncentráltabb globális piaccá vált, ahol számos európai vállalat küzdötte fel magát a világ élmezőnyébe. Kedvező lehetőségek nyílnak az EU-n kívüli országokkal folytatandó kereskedelmi kapcsolatok fokozására. A szakpolitikai kezdeményezésekre tett javaslatok ezért foglalják magukban a különösen a szomszédos országokkal folytatott szállítási műveletek hatékonyabbá tételének igényét. Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) gyors ütemű fejlődése forradalmasítja a teherszállítási logisztika szervezési lehetőségeit.

44 44 Az Európai Bizottság szerepe A teherszállítás hatékonyságának és fenntarthatóságának javítása érdekében a hatóságoknak megfelelő keretfeltételeket kell teremteniük: ITS Zöld folyosók felhasználóközpontúság Támogatniuk kell a módközi szállítást és a fenntarthatóságot megvalósító tendenciákat A teherszállítási ágazattal kapcsolatban felmerülő környezetvédelmi aggályok megoldásához közös erőfeszítésre van szükség

45 45 Környezetbarátabb közlekedés 2008

46 46 Bevezetés Kezdeményezések két fő típusa: 1) Azok az intézkedések, amelyek célja a közlekedés külső költségeinek internalizálásán keresztül az árak helyes kialakítása 2) Olyan kiegészítő intézkedések, mint a szabályozási eszközök vagy az infrastruktúrával, a kutatással és a fejlesztéssel kapcsolatos intézkedések.

47 47 Az árak helyes kialakítása Úthasználati díjak A tagállamok számára olyan keretet biztosítana, amelyben a díjakat jobban lehetne differenciálni az adott jármű által használatának pillanatában okozott helyi szennyezés (levegőés zajszennyezés) mértéke és a forgalmi torlódásokhoz való hozzájárulása szerint (használó fizet és szennyező fizet elv) Az utak túlzsúfoltságának mérséklésén keresztül ez az intézkedés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését is jelentős mértékben elősegíti. Az irányelvben az is szerepelne, hogy a rendszer kapcsán keletkező minden bevételt a közlekedés és a forgalmi torlódások okozta környezeti hatások enyhítésére kell fordítani.

48 48 Következtetés A fenntartható mobilitás elérése nem csupán a Bizottság, hanem valamennyi érdekelt részéről erőfeszítéseket igényel. A Bizottság ugyanakkor hosszú távú célokat is megfogalmazott: 2009-ben egy olyan jelentést fog közreadni, amelyben felvázolja a közlekedéspolitika terén az elkövetkezendő évben végbemenő fejlődés hosszú távú forgatókönyveit. Belső eszmecseréket indít arról, hogy milyen intézkedéseknek kellene követniük a jelenlegi közlekedéspolitikai Fehér Könyvet.

49 49 A közlekedés fenntartható jövője 2009 Útban az integrált, csúcstechnológiát képviselő, felhasználóbarát rendszer felé

50 50 Az európai közlekedéspolitika helyzete a 21. század első évtizedében A teljes közlekedési ágazat az Európai Unió GDP-jéből körülbelül 7%-kal, a foglalkoztatásból több, mint 5%-kal részesedik. A piacnyitás általánosságban növelte a hatékonyságot és csökkentette a költségeket. A légszennyezés és a közúti balesetek számának csökkentésében sikerült előrehaladást elérni. A tengeri szállítási ágazatban a tengerek szennyezése mérséklődött, a tengeri balesetek száma lényegesen csökkent.

51 51 Az európai közlekedéspolitika helyzete a 21. század első évtizedében Biztonsági ügynökségeket hoztak létre a légi közlekedés (EASA), tengeri közlekedés (EMSA) és vasúti közlekedés (ERA) területén. Az utasok jogainak megerősítésével előmozdították a közlekedési szolgáltatásokat felhasználók minőségi szolgáltatáshoz való jogainak érvényesülését. Továbbra is a környezetvédelem az a fő szakpolitikai terület, ahol fejlesztésekre van szükség. A közlekedési ágazatban nem valósult meg a tisztább energiaforrásokra történő átállás és ezzel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási intenzitásának csökkentése

52 52 Tendenciák és kihívások A népesség elöregedése (2060-ra 17-ről 30%-ra nő a 65 éven felüliek aránya) Migráció és belső mobilitás (56 millió plusz lesz a mérleg) Környezeti kihívások (ÜHG-kibocsátás az 1990-es szint 20%- ával csökkenjen) Fosszilis üzemanyagok kínálatának fokozódó szűkössége Urbanizáció (városi népesség aránya a 2007-es 72%-ról re 84%-ra fog nőni) Az európai közlekedési politikát befolyásoló világméretű tendenciák: népesség- és az Európán kívülre irányuló szállítás növekedése, a mai 700 millió autó helyett 3 milliárd lesz 2050-ben

53 53 A fenntartható közlekedésre vonatkozó politikai célkitűzések Biztonságos és veszélytelen, minőségi közlekedés Jól karbantartott és teljes mértékben integrált hálózat Környezeti szempontból fenntarthatóbb közlekedés Az EU vezető szerepének megtartása a közlekedési szolgáltatások és technológiák terén Az emberi tőke védelme és fejlesztése Intelligens árak, mint közlekedési jelzések Tervezési megközelítések a közlekedésben: a hozzáférhetőség javítása

54 54 A fenntartható közlekedésre vonatkozó politikai célkitűzések Infrastruktúra: modális hálózatok fenntartása, fejlesztése és integrációja Finanszírozás: a fenntartható közlekedés erőforrásainak megteremtése Technológia: az alacsony szén-dioxidkibocsátású társadalomra való átállás felgyorsítása és vezető szerep a globális innováció terén Jogszabályi keretek: a piacnyitás előmozdítása és a verseny további ösztönzése

55 55 Fehér Könyv 2011 Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához Úton egy versenyképes és erőforráshatékony közlekedési rendszer felé

56 56 Az európai közlekedési térség előkészítése a jövőre Rendezni kell a kőolajfüggőség kérdését, különben súlyosan érintheti polgáraink utazási lehetőségeit, valamint gazdasági biztonságunkat is, és összességében végzetes következményekkel járhat az uniós gazdaság versenyképességére nézve. A közlekedési ágazat jelentős és még mindig növekvő forrása az üvegházhatású gázok kibocsátásának, amit a 2008-as szinthez képest 2050-re legalább 60%-kal kell csökkenteni.

57 57 Az európai közlekedési térség előkészítése a jövőre A gépjárművekben és a forgalomirányításban alkalmazott újszerű technológiáknak kulcsfontosságú szerepe lesz a jövőben. A mobilitás fenntarthatósága globális kihívás, egyik meghatározó tényezője az infrastruktúra. A beruházások tervezésénél a gazdasági növekedést előmozdító hatás maximalizálására és a negatív környezeti hatás minimalizálására kell törekedni. Újra kell gondolni az infrastruktúra finanszírozását.

58 58 A versenyképes és fenntartható közlekedési rendszer jövőképe Célkitűzések: A közlekedés fejlesztése és a mobilitás támogatása a 60%-os kibocsátás-csökkentési célkitűzés elérése mellett Hatékony törzshálózat a multimodális helyközi utazások és fuvarok lebonyolításához Világszerte egyenlő versenyfeltételek a nagy távolságú személyszállításban és az interkontinentális árufuvarozásban Tiszta városi közlekedés és ingázó forgalom Tíz cél a közlekedési rendszer versenyképessé és erőforrás-hatékonnyá tételéhez, teljesítménymutatók a 60%-os ÜHG-kibocsátás csökkentés célkitűzésének eléréséhez

59 59 A versenyképes és fenntartható közlekedési rendszer jövőképe A közlekedési rendszer versenyképessé tételének 10 célja: 1) A hagyományos tüzelőanyaggal működő gépjárművek használatát 2030-ig felére kell csökkenteni 2) 2050-re 40%-kal kell csökkenteni a tengeri közlekedésben alkalmazott bunkerolajból származó kibocsátásokat 3) 2030-ra a 300 km-nél hosszabb távolságú közúti árufuvarozás 30%- át más közlekedési módoknak kell átvállalnia 4) 2050-re európai nagysebességű vasúthálózatot kell létrehozni 5) 2030-ra teljesen üzemképes, az egész Európai Unióra kiterjedő TEN-T törzshálózatot kell létrehozni

60 60

61 61

62 62 A versenyképes és fenntartható közlekedési rendszer jövőképe 6) 2050-re a törzshálózat valamennyi repülőterét be kell kapcsolni a vasúti hálózatba 7) 2020-ra Európában ki kell építeni a korszerűsített légiforgalomirányítási infrastruktúrát (SESAR12) és be kell fejezni az Európai Közös Légtér megvalósítását 8) 2020-ra ki kell alakítani egy európai multimodális közlekedési információs, forgalomirányítási és viteldíj-fizetési rendszer keretét 9) A közúti baleseti halálozást 2050-re szinte nullára kell csökkenteni 10) A felhasználó fizet és a szennyező fizet elvének teljes körű alkalmazására és a magánszféra bevonására kell törekedni a piactorzítások kiküszöbölése

63 Köszönöm a figyelmet! 63

64 64 Felhasznált irodalom Az Európai Közösségek Bizottsága (2001): Fehér Könyv. Európai közlekedéspolitika 2010-ig: itt az idő dönteni. COM(2001)370. Brüsszel, szeptember 12. Az Európai Közösségek Bizottsága (2006): Tartsuk mozgásban Európát! Fenntartható mobilitás kontinensünk számára. Az Európai Bizottság évi közlekedéspolitikai fehér könyvének félidei felülvizsgálata. COM(2006)314 végleges. Brüsszel, Az Európai Közösségek Bizottsága (2007a): Az Európai Unió teherszállítási stratégiája: az európai teherszállítás hatékonyságának, integrációjának és fenntarthatóságának fokozása. COM(2007)606 végleges. Brüsszel, Az Európai Közösségek Bizottsága (2007b): Zöld Könyv A városi mobilitás új kultúrája felé. COM(2007)551 végleges. Brüsszel, Az Európai Közösségek Bizottsága (2008): Környezetbarátabb közlekedés. COM(2008)433 végleges. Brüsszel, Az Európai Közösségek Bizottsága (2009): A közlekedés fenntartható jövője: útban az integrált, csúcstechnológiát képviselő, felhasználóbarát rendszer felé. COM(2009)279 végleges. Brüsszel, Európai Bizottság (2011): Fehér Könyv. Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához Úton egy versenyképes és erőforrás-hatékony közlekedési rendszer felé. COM(2011)144 végleges. Brüsszel,

Új Fehér Könyv a Közlekedésről

Új Fehér Könyv a Közlekedésről Új Fehér Könyv a Közlekedésről Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához Úton egy versenyképes és erőforráshatékony közlekedési rendszer felé 1 Tartalom 1. Az európai közlekedési

Részletesebben

Közúti pályák (BMEKOEAA213)

Közúti pályák (BMEKOEAA213) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Közúti pályák (BMEKOEAA213) Közlekedéspolitika Dr. Juhász János egyetemi docens Közlekedéspolitika az Európai

Részletesebben

A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai

A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai Tóth Péter, főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonföldvár, 2012.

Részletesebben

Európai célok, elvárások, módszerek - Az EU közlekedésfejlesztési stratégiája. Pelczné Dr. Gáll Ildikó Az Európai Parlament alelnöke

Európai célok, elvárások, módszerek - Az EU közlekedésfejlesztési stratégiája. Pelczné Dr. Gáll Ildikó Az Európai Parlament alelnöke Európai célok, elvárások, módszerek - Az EU közlekedésfejlesztési stratégiája Az Európai Parlament alelnöke Miért van szüksége az Uniónak közlekedéspolitikára? Gazdasági növekedés, munkahelyteremtés Ellátási

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 14. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 14. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 14. (OR. en) 13231/16 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ Küldi: Címzett: Előző dok. sz.: 12390/16 Tárgy: a Tanács Főtitkársága TRANS 387 ENV 659 REGIO 88

Részletesebben

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015 Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal FP7 támogatás szektoronként FP7 költségvetés tevékenységenkénti bontásban

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

Miért fejlesszük a vasutat?

Miért fejlesszük a vasutat? Miért fejlesszük a vasutat? Csíksomlyó, 2011. június 2 4 Csárádi János okleveles közlekedés mérnök okleveles gazdasági mérnök MÁV nyugalmazott vezérigazgató (1990-1994) HungaRail Kft. ügyvezető Környezetünk

Részletesebben

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon

A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon A strukturális alapok szerepe a megújuló energetikai beruházások finanszírozásában Magyarországon Dr. BALOGH Zoltán Ph.D. nemzetközi ügyek csoport vezetője Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Közlekedéspolitika az Európai Unióban. Dr. Lakatosné dr. Novák Éva EU szakjogász

Közlekedéspolitika az Európai Unióban. Dr. Lakatosné dr. Novák Éva EU szakjogász Közlekedéspolitika az i Unióban Dr. Lakatosné dr. Novák Éva EU szakjogász Az i Unió joga Közlekedés, közlekedéspolitika Gazdasági megfontolások, versenyképesség Környezetvédelem Közlekedésbiztonság Technikai-műszaki

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 22.6.2006 COM(2006) 314 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK Tartsuk mozgásban Európát! Fenntartható mobilitás kontinensünk

Részletesebben

Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509

Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509 Közlekedéspolitika Gaál Bertalan B509 gaalb@sze.hu 1 A rendszerváltás utáni időszak Kiindulási helyzet: Új társadalmi gazdasági környezet Állami költségvetés helyzete Infrastruktúra 2 90-es évtizedre reális

Részletesebben

EU NÉHÁNY SZAKPOLITIKAI TERÜLETE

EU NÉHÁNY SZAKPOLITIKAI TERÜLETE EU NÉHÁNY SZAKPOLITIKAI TERÜLETE AZ EU SZAKPOLITIKAI TERÜLETEI ADÓZÁS AUDIÓ- ÉS VIZUÁLISPOLITIKA BELSŐ PIAC BŐVÍTÉS CSALÁS ELLENI KÜZDELEM ÉLELMISZERBIZTONSÁG ENERGIA FEJLESZTÉS FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT VÉLEMÉNYTERVEZETE

EURÓPAI PARLAMENT VÉLEMÉNYTERVEZETE EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Közlekedési és Idegenforgami Bizottság IDEIGLENES 2004/0167(COD) 24.2.2005 A Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE a Regionális Fejlesztési Bizottság

Részletesebben

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető

as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető 2014-2020-as uniós költségvetés: lehetőség előtt a lakásügy? Dr. Pásztor Zsolt ügyvezető Kb. 8000 milliárd Ft 2007-2013 Lakásberuházás korlátozott lehetőségek Forrás nagysága: operatív programnak nyújtott

Részletesebben

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése

mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Szuppinger Péter REC 2013.05.08. Szentendre Integrált közlekedéstervezés és a kerékpározás Miért integrált? Cél: Miért kerékpározás, integrált? mint mindennapi közlekedési mód népszerűsítése Tapasztalat:

Részletesebben

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató Az európai térszerkezet változásai Topa Zoltán PhD hallgató Topa.zoltan.szie@gmail.com Mi a térszerkezet? Egy ország gazdaság és társadalmi folyamatainak térbeli kerete Intézmények rendszere, települések

Részletesebben

3.2. Ágazati Operatív Programok

3.2. Ágazati Operatív Programok 3.2. Ágazati Operatív Programok A. Versenyképesség operatív program Irányító Hatóság Gazdasági Minisztérium Közreműködő Szervezetek Ellenőrző Hatóság a Számvevőszék Auditáló Hatósága A pályázók köre: A

Részletesebben

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28.

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28. MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság 2014. Október 28. Budapest Az EU integrált európai klíma és energia politika fő célkitűzései

Részletesebben

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29.

A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben. Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. A mobilitás menedzsment alkalmazásai a flottakezelésben előad adó: Princz Flottamenedzsment konferencia 2010.01.29. : Princz-Jakovics Tibor (PhD tudományos munkatárs PhD) okl. építőmérnök Budapesti Műszaki

Részletesebben

Az EU közlekedéspolitikája, hatása, adódó hazai feladatok

Az EU közlekedéspolitikája, hatása, adódó hazai feladatok Balatonföldvár, 2008. május 14. Az EU közlekedéspolitikája, hatása, adódó hazai feladatok Gedeon András vezető tanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium EU Kapcsolatok Főosztály Az előadás tartalma:

Részletesebben

Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés

Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés Kálnoki Kis Sándor okl. mérnök, okl. városrendezı szakmérnök 2007. március 28. Az EU közlekedéspolitikájának prioritásai Cél: gazdasági, társadalmi

Részletesebben

LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation

LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation LIFE Az éghajlatváltozás mérséklése LIFE - Climate Change Mitigation Dr. Toldi Ottó K+F tanácsadó, klímapolitikai referens Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály I. LIFE Klímapolitikai

Részletesebben

VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM

VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM VÁROSFEJLESZTÉS 2.1 SZAKMAI FÓRUM FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁS - KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK Budapest, 2016. 06. 07. FENNTARTHATÓ VÁROSI MOBILITÁS - KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK BESZÉGLETÉS A 2014-2020 IDŐSZAK VÁROSI

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete. az InvestEU program létrehozásáról

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete. az InvestEU program létrehozásáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.6.6. COM(2018) 439 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az InvestEU program létrehozásáról {SEC(2018) 293 final}

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17.

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 2013. OKTÓBER 17. A tervezés folyamata -közös programozási folyamat a két partnerország részvételével -2012 őszén programozó munkacsoport

Részletesebben

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium

Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek. Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium Uniós szintű fellépések Hosszú- és középtávú tervek Dr. Baranyai Gábor Külügyminisztérium A kibocsátás csökkentés globális feladat A világ átlaghőmérséklet-növekedésének 2 C fok alatt tartása nemzetközileg

Részletesebben

A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon. Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel

A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon. Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon Az EU városi közlekedéspolitikája ( Zöld Könyv 2007), összhang a hazai elképzelésekkel Kerényi László Sándor Ügyosztályvezető Budapest Fővárosi Önkormányzat

Részletesebben

A közlekedésfejlesztés országos céljai. Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, szeptember 10.

A közlekedésfejlesztés országos céljai. Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, szeptember 10. A közlekedésfejlesztés országos céljai Fónagy János parlamenti államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonfenyves, 2015. szeptember 10. A hazai közlekedésfejlesztés három pillére Nemzeti Közlekedési

Részletesebben

A kerékpározás szerepe a közlekedési tárca munkájában

A kerékpározás szerepe a közlekedési tárca munkájában A kerékpározás szerepe a közlekedési tárca munkájában Schváb Zoltán Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkár Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Közlekedésfejlesztési Koordinációs

Részletesebben

TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ

TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ Európai Tükör Műhelytanulmányok, 85. sz. Miniszterelnöki Hivatal Integrációs Stratégiai Munkacsoportjának kiadványa TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓ TÉMAKÖRÉBŐL Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A

Részletesebben

EURÓPA 2020. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája

EURÓPA 2020. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája EURÓPA 2020 Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája Bevezet Nemzedékünk még soha nem élt meg ekkora gazdasági válságot. Az elmúlt évtizedben folyamatos gazdasági növekedés tanúi

Részletesebben

AZ EU INFRASTRUKTÚRA POLITIKÁJA - A FELZÁRKÓZTATÁS CÉLÚ TÁMOGATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉNEK FELTÉTELEI - A NEMZETI HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDTETÉSE

AZ EU INFRASTRUKTÚRA POLITIKÁJA - A FELZÁRKÓZTATÁS CÉLÚ TÁMOGATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉNEK FELTÉTELEI - A NEMZETI HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDTETÉSE EURÓPAI UNIÓS ISMERETEK 2 1. előadás AZ EU INFRASTRUKTÚRA POLITIKÁJA - A FELZÁRKÓZTATÁS CÉLÚ TÁMOGATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉNEK FELTÉTELEI - A NEMZETI HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDTETÉSE Dr. Timár András ny. egyetemi

Részletesebben

A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja

A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja A JRC DRDSI adatszolgáltatási infrastruktúra programja Dr. Kovács Antal Ferenc EC JRC DRDSI Danube_NET GISOPEN 2015 Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet Székesfehérvár 2015.

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN. XI. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen április

KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN. XI. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen április KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTEK A 2014-2020 EU KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN XI. Regionális Közlekedési Konferencia Debrecen 2016. április 26-28. INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KÖZOP ÉS IKOP

Részletesebben

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER kritériumok kiindulási pontjaként tekintett LEADER alapelvek: 1. Területalapú megközelítés

Részletesebben

Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét?

Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét? Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét? Holnapy László főosztályvezető, titkárságvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárság

Részletesebben

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában

A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában A Natura 2000 hálózat jelene, és szerepe az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiájában Demeter András, tanácsadó Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság, Brüsszel A biológiai sokféleség

Részletesebben

Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében

Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében Fogalmak: Környezettudatosság: a bioszféra állapotával és az emberi populáció környezetével kapcsolatos tájékozottság érzékenység

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése A közlekedés légszennyezése Jogi eljárások lehetőségei a jobb levegőminőség és az éghajlatvédelem érdekében Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 18. november 26. A közúti közlekedésből származó légszennyezés

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. február 19. (25.02) (OR. en) 6669/09 JEUN 12 EDUC 35 SOC 124 POLGEN 27 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Ülés: Tanács Dátum: 2009. február 16. Tárgy: Kulcsfontosságú üzenetek

Részletesebben

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság

European Road Transport Research Advisory Council. Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság European Road Transport Research Advisory Council Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság Háttér EU-irányelvek: Barcelonai, Lisszaboni, Gothenburgi nyilatkozatok Európai Kutatási Tanácsadó

Részletesebben

Infrastruktúra tárgy Városi (települési) közlekedés

Infrastruktúra tárgy Városi (települési) közlekedés Infrastruktúra tárgy Városi (települési) közlekedés Kálnoki Kis Sándor okl. mérnök, okl. városrendezı szakmérnök 2007. április 18. Városi közlekedési módok Vasúti közlekedés Közúti közlekedés Közösségi

Részletesebben

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020 Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 2014-2020 Gecse Gergely Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály 2013. november 14. Integrált Közlekedésfejlesztés

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 1. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 1. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 1. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0114 (COD) 9672/17 ADD 2 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. június 1. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az

Részletesebben

Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben

Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben Szaktudás. Üzembiztonság. Hatékonyság. Üzemeltetési szervezetek elvárásai a fejlesztésekkel szemben Virág István igazgató Bükfürdő, 2019. április 09-11. XX. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia

Részletesebben

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita

Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében ) Kovács-Nagy Rita Közlekedésfejlesztési aktualitások Magyarországon (a Kohéziós Politika tükrében 2014 2020) Kovács-Nagy Rita Balatonföldvár 2013. május 15. 2007-2013 időszak általános végrehajtási tapasztalatai Az operatív

Részletesebben

7655/14 ek/agh 1 DG B 4A

7655/14 ek/agh 1 DG B 4A AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. március 12. (14.03) (OR. en) 7655/14 SOC 194 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk A szociális helyzet az EU-ban A Tanács következtetései

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban

Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Helyi önkormányzatok fejlesztési eszközei Magyarországon Uniós forrásokhoz való hozzáférés lehetőségei a 2014-2020-as időszakban Németh Mónika Miniszterelnökség Nemzetközi Főosztály 1 2012 Partnerségi

Részletesebben

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Gerőházi Éva - Hegedüs József - Szemző Hanna Városkutatás Kft VÁROSKUTATÁS KFT 1 Az előadás szerkezete Az energiahatékonyság kérdésköre

Részletesebben

VÁROSI KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Balatonfenyves, szeptember Kérdőívek eredményei

VÁROSI KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Balatonfenyves, szeptember Kérdőívek eredményei VÁROSI KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Balatonfenyves, 2015. szeptember 10-11. Kérdőívek eredményei Mi az első szó, ami eszébe jut a Fenntartható közlekedés fogalmához kapcsolódóan? Környezet, környezetszennyezés,

Részletesebben

EU TÁMOGATÁSOKBÓL MEGVALÓSULÓ FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS. V. ÖKOINDUSTRIA Budapest november 8-10.

EU TÁMOGATÁSOKBÓL MEGVALÓSULÓ FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS. V. ÖKOINDUSTRIA Budapest november 8-10. EU TÁMOGATÁSOKBÓL MEGVALÓSULÓ FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS V. ÖKOINDUSTRIA Budapest 2017. november 8-10. INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 IKOP 1. PRIORITÁS 1. Nemzetközi

Részletesebben

Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve

Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve Erdély 2020/ Ágazat pg. 1 of 9 Erdély 2020 a szülőföld EU forrásokra alapozott intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésének közös stratégiai kerete fejlesztési terve Ágazati konzultációs dokumentum

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK

2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK 2014-2020-AS TERVEZÉSI IDŐSZAK Róka László területfejlesztési szakértő Téglás, 2014.09.24. www.megakom.hu Európai Uniós keretek EU 2020 stratégia: intelligens, fenntartható és befogadó növekedés feltételeinek

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások

Intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások Intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások Nemzeti Közlekedési Napok Siófok, 2013. november 7. Dr.- habil. Lindenbach Ágnes egyetemi tanár, PTE PMMIK Az ITS fogalma Az intelligens közlekedési

Részletesebben

HajózásVilág konferencia

HajózásVilág konferencia HajózásVilág konferencia Vasúti és folyami árufuvarozás: együttműködési lehetőség vagy konkurenciaharc? Vernes András ügyvezető igazgató Budapest, 2017. 03. 30. 1 Fejlesztéspolitikai célkitűzések Cél:

Részletesebben

Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre

Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre Üzemeltetés. Fejlesztés. Modernizáció. Fejlesztések hatása az üzemeltetési tevékenységre Veszprémi László üzemeltetési vezérigazgató-helyettes MÁV Zrt. Tartalom Fejlesztési igények általában Fejlesztések

Részletesebben

Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia április 22.

Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia április 22. Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia 2016. április 22. A FENNTARTHATÓSÁGRA NEVELÉS LEHETŐSÉGEI Galambos Annamária főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium VÁLTSUNK SZEMLÉLETET!

Részletesebben

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI

III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI III. MELLÉKLET A RENDES JOGALKOTÁSI ELJÁRÁS JOGALAPJAI 1 Jogalap Leírás Eljárási szabályok 1 14. cikk Általános gazdasági érdekű szolgáltatások 15. cikk (3) Hozzáférés az uniós intézmények dokumentumaihoz

Részletesebben

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés

A közlekedés helyzete és az állami költségvetés KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON AKTUALITÁSOK Balatonföldvár, 2012. május 15-17. A közlekedés helyzete és az állami költségvetés Dr. Kovács Árpád Elnök Költségvetési Tanács Múltidézés A rendszerváltozás

Részletesebben

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ A 2007-2013-as programozási időszak eredményei, tapasztalatai, előretekintés Müller Ádám, SA Pénzügyi és Monitoring igazgató-helyettes Szombathely,2014.04.10. Felülről

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a H/6195/60. Az Országgyűlés Gazdasági bizottságának Idegenforgalmi bizottságának Környezetvédelmi bizottságának Önkormányzati bizottságának Területfejlesztési bizottságának Tisztelt Országgyűlés! k i e

Részletesebben

6693/17 ktr/ia 1 DGE 2A

6693/17 ktr/ia 1 DGE 2A Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) 6693/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: a Tanács Főtitkársága Dátum: 2017. február 28. Címzett: a delegációk TRANS 82 MAR 47 FIN 142 REGIO 21 ENV

Részletesebben

Keretprogram Transport Advisory Board -jának stratégiai javaslatai a 2010 utáni évek EU-s kutatáspolitikájára

Keretprogram Transport Advisory Board -jának stratégiai javaslatai a 2010 utáni évek EU-s kutatáspolitikájára Keretprogram Transport Advisory Board -jának stratégiai javaslatai a 2010 utáni évek EU-s kutatáspolitikájára Tánczos Lászlóné DSc. egyetemi tanár Budaesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tartalom

Részletesebben

Strukturális Alapok 2014-2020

Strukturális Alapok 2014-2020 Regionális Strukturális Alapok 2014-2020 Európai Bizottság Regionális Politika és Városfejlesztés Főigazgatóság F.5 - Magyarország Szávuj Éva-Mária 2013. december 12. Regionális Miért kell regionális /

Részletesebben

A city-logisztika fontossága és egyes kérdései. BESTUFS II szeminárium, február 11. Dr. Monigl János. Egyetemi magántanár. TRANSMAN Kft.

A city-logisztika fontossága és egyes kérdései. BESTUFS II szeminárium, február 11. Dr. Monigl János. Egyetemi magántanár. TRANSMAN Kft. A city-logisztika fontossága és egyes kérdései BESTUFS II szeminárium, 2008. február 11. Dr. Monigl János Egyetemi magántanár TRANSMAN Kft. www.transman.hu / transman@transman.hu 2008.02.15. 2008.02.15.

Részletesebben

11170/17 ol/eo 1 DGG1B

11170/17 ol/eo 1 DGG1B Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 11. (OR. en) 11170/17 AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYE Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk EF 162 ECOFIN 638 UEM 230 SURE 29 A Tanács következtetései

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk PRIORITÁSTENGELY 1. Térségi a foglalkoztatási helyzet javítása

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ

EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ EU, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS AZ E-MOBILITÁS TERÉN Kerényi László Sándor Mobilitásstratégia vezető BKK Zrt. Stratégia és Innováció 2017. november 10. TARTALOM Városi kihívások Nemzetközi kitekintés Fejlesztési

Részletesebben

Integrált térségi közlekedésfejlesztés az EU szempontokra tekintettel

Integrált térségi közlekedésfejlesztés az EU szempontokra tekintettel Integrált térségi közlekedésfejlesztés az EU szempontokra tekintettel Dr. Egyházy Zoltán főosztályvezető Balatonföldvár, 2013. május 14. AZ ELŐADÁS TÉMÁI Az EU pénzügyi válsága... Felkészülés a 2014 2020

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0156/37. Módosítás. Giancarlo Scottà az ENF képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0156/37. Módosítás. Giancarlo Scottà az ENF képviselőcsoport nevében 11.3.2019 B8-0156/37 37 E a preambulumbekezdés (új) E a. mivel az EU éghajlatra vonatkozó szakpolitikái éveken keresztül pénzügyileg támogatták és ösztönözték a NO x, SO x és PM x kibocsátása szempontjából

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Új Magyarország Fejlesztési Terv 40. lecke Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX COM(2016) 62 2016/0036 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye keretében létrejött Párizsi Megállapodásnak az Európai Unió nevében

Részletesebben

KÖZOP Kormánystratégia 2007. július 04. szerda, 08:10

KÖZOP Kormánystratégia 2007. július 04. szerda, 08:10 2006. december 6-án fogadta el a Kormány a Közlekedés Operatív Programot (KÖZOP), amely tartalmazza azokat a közlekedésre vonatkozó fejlesztéseket, amelyek az elérhetőség javítását és a versenyképesség

Részletesebben

Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése

Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank 1 2013. november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése 2 » Az európai lakosság több, mint 70%-a városi környezetben él, ezek az agglomerációk az Európai Unió

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája

A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája Horváth Zsolt Csaba elnök 1 I. A Nemzeti Közlekedési Hatóság első évének értékelése II. A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája 2 1 Szervezeti átalakítás 2007.

Részletesebben

Közlekedési hálózatok. Összeállította: Sallai András

Közlekedési hálózatok. Összeállította: Sallai András Közlekedési hálózatok Összeállította: Sallai András Korridorok Közlekedési folyosó fogalom Modális közlekedési csatorna Egy fajta közlekedési csatorna fogalom Dimodális Két fajta közlekedési csatorna Közúti

Részletesebben

Általános rendelkezések az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), az Európai Szociális Alap (ESZA) és a Kohéziós Alap (KA) felhasználásáról

Általános rendelkezések az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), az Európai Szociális Alap (ESZA) és a Kohéziós Alap (KA) felhasználásáról 1. sz. melléklet Általános rendelkezések az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), az Európai Szociális Alap (ESZA) és a Kohéziós Alap (KA) felhasználásáról A rendelet-tervezet kimondja, hogy az ERFA,

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA. amely a következő dokumentumot kíséri

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA. amely a következő dokumentumot kíséri EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.17. SWD(2018) 188 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓJA amely a következő dokumentumot kíséri Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció. Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár

Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció. Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár Országos közforgalmú közlekedésfejlesztési koncepció Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár 2 3 Szolgáltatási struktúra 2015.évi adatok alapján Menetrendi teljesítmény *Km/év+ Helyközi Szolgáltatók

Részletesebben

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP)

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) Gecse Gergely, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2014. május 14. Közlekedésfejlesztés Magyarországon (10 év az Európai Unióban), Balatonföldvár

Részletesebben

A KAP második pillére Az Európai Unió vidékfejlesztési politikája Varga Ágnes

A KAP második pillére Az Európai Unió vidékfejlesztési politikája Varga Ágnes A KAP második pillére Az Európai Unió vidékfejlesztési politikája Varga Ágnes egyetemi tanársegéd varga.agi14@gmail.com Vidékföldrajz és vidékfejlesztés III. Szociológia alapszak, regionális és településfejlesztés

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.9.10. COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) C7-0265/13 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a belvízi hajózás fejlesztését szolgáló közösségi belvízi flottakapacitási

Részletesebben

Összefoglalás Magyarországnak a 2014 2020-as időszakra vonatkozó partnerségi megállapodásáról

Összefoglalás Magyarországnak a 2014 2020-as időszakra vonatkozó partnerségi megállapodásáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014. augusztus 26. Összefoglalás Magyarországnak a 2014 2020-as időszakra vonatkozó partnerségi megállapodásáról Általános információk A partnerségi megállapodás öt alapot

Részletesebben

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok TERVDOKUMENTUMOK HIERARCHIÁJA FELADATOK, ÜTEMTERV 2012 2013 társadalmasítás

Részletesebben

AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI. III. Elektromobilitás Konferencia. Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium

AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI. III. Elektromobilitás Konferencia. Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium AZ ELEKTROMOBILITÁS KORMÁNYZATI FELADATAI III. Elektromobilitás Konferencia Weingartner Balázs államtitkár Innovációs és Technológiai Minisztérium JEDLIK ÁNYOS CSELEKVÉSI TERV A Jedlik Ányos Cselekvési

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA

VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA 2014-2020 UDVARDY Péter egyetemi docens ÓE AMK NVS A Nemzeti Vidékstratégia (NVS) célja, hogy a Magyarország vidéki térségeinek nagy részén érvényesülő kedvezőtlen folyamatokat

Részletesebben

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban

Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Milyen változások várhatóak az Uniós források felhasználásával kapcsolatban Az EU célrendszere 2007-2013 Kevésbé fejlett országok és régiók segítése a strukturális és kohéziós alapokból 2014 2020 EU versenyképességének

Részletesebben

dr. Schuchmann Gábor TERÜLETHASZNÁLAT

dr. Schuchmann Gábor TERÜLETHASZNÁLAT TERÜLETHASZNÁLAT TÖRTÉNET - GIS LONDON, SOHO, 1854 Dr. SNOW MA MA FEJLŐDÉS KULCSSZAVAK 1. Közlekedés = származtatott igény GENERÁLÁS ELOSZTÁS MÓDVÁLASZTÁS RÁTERHELÉS IDŐPONTVÁLASZTÁS! MODELL 1. MODELL

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben