Acélbetét beragasztás, egyszerűen. Hilti. Tartósan teljesít.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Acélbetét beragasztás, egyszerűen. Hilti. Tartósan teljesít."

Átírás

1 Acélbetét beragasztás, egyszerűen. Hilti. Tartósan teljesít.

2 Évente több mint elégedett ügyfél profitál a ragasztott acélbetétes kapcsolatok területén szerzett 25 éves tapasztalatunkból.

3 Minőségi megoldás. - Konrad Bergmeister - A vasbetonszerkezetek tervezése a hatályos szabványoknak megfelelően történik, melyek azonban nem fedik le a ragasztott acélbetétes kapcsolatok témakörét. Ennek a résnek a kitöltésében a bevizsgálások és a szabályozások nyújtanak jelentős segítséget. Ezek a bevizsgálások előminősítik az injektáló habarcsos rendszereket a ragasztott acélbetétes kapcsolatok tervezésére, figyelembe véve a hatályos építési szabványokat. Ennek egy jó példája az acélbetétekre vonatkozó Európai Műszaki Engedély (ETA), amely bevizsgált termékek esetén lehetőséget nyújt a ragasztott acélbetétes kapcsolatok tervezésére, az Eurocode 2 (EC 2) figyelembevételével. A bevizsgálások szükségesek A fentieknek köszönhetően a szerkezettervező mérnökök így már támaszkodni tudnak az ismert szabványokra abban az esetben is, ha ragasztott acélbetétes kapcsolatokat terveznek. Ezt nagyban elősegítették a megfelelő engedéllyel ellátott termékek (Európában például az ETA bevizsgálás). A bevizsgálások szükségesek ahhoz, hogy igazolni tudjuk az injektálható habarcsos rendszerek alkalmasságát: hogyan teljesítenek a hatályos szabványok esetén, és hogy teljesítőképességük egyezik-e a szerkezetre vonatkozó követelményekkel. A megfelelő eszközök, szerszámok és a technikai szakértelem egyaránt fontos akkor, ha ragasztott acélbetétes kapcsolatokról van szó. Ez magába foglalja az acélbetétkeresőket, a fúrókalapácsokat, a megfelelő tisztító és injektáló szerszámokat, a munkafolyamat átfogó leírását, és végül, de nem utolsó sorban a kivitelezést végző személyek megfelelő oktatását. A fentiek együttesen szükségesek ahhoz, hogy biztosítani lehessen a rögzítéstechnikai megoldás megbízhatóságát a szerkezet teljes élettartama alatt. A tervezőmérnököknek olyan gyártókra és szolgáltatókra van szükségük, akik teljes, rendszerszintű megoldást tudnak biztosítani, különös tekintettel a megfelelő bevizsgálással rendelkező injektálható habarcsra. Prof. Dr. Konrad Bergmeister az Ausztriában, Bécsben lévő University of Life Science and Natural Resources Egyetem Építőmérnöki Karjának dékánja, korábban a Szerkezettervező Tanszék vezetője. Több mint 20 éves szerkezettervezői és kivitelezői tapasztalattal rendelkezik, sok nagyszabású projekt vezetője is volt. Kutatómunkáinak a fő területe a rögzítéstechnika, szerkezetvizsgálat, műszaki ellenőrzés és karbantartás.

4 Jobb, mint egy bebetonozott acélbetét. - Jakob Kunz - A ragasztott acélbetétek legalább olyan jól működnek, mint a meglévő szerkezeti vasalás. Ezt az állítást azok a széleskörű tesztek bizonyítják, melyek az Európai Műszaki Engedély megszerzéséhez szükségesek. A fentieknek köszönhetően a ragasztott acélbetétek tervezési folyamata egyértelmű és összeegyeztethető az Eurocode 2 előírásaival a toldások, átlapolások és lehorgonyzások méretezése esetén. A már megszilárdult betonba csak egyenes acélbetéteket helyezhetünk el utólagosan, azonban a meglévő vasalások esetén a lehorgonyzási hossz csökkentésére és az erők felvételére gyakran hajlított acélbetéteket alkalmaznak. A Hilti ezért kiterjedt kutatásokba kezdett, hogy megoldást találjon egyenes, ragasztott acélbetétekkel olyan problémákra is, ahol a szabvány hajlított acélbetéteket ír elő. Egy forradalmian új tervezési eljárás kifejlesztése történt meg ezen kutatások alapján. Hilti HIT Rebar Tervezési Eljárás A vasbetonszerkezetekre vonatkozó szabványok miatt a bebetonozott acélbetétek tapadószilárdsága korlátozott, még akkor is, ha a betontakarás jelentős. Ebből következik, hogy bizonyos esetekben (például keskeny falaknál), speciális, hegesztett kialakítású megerősítést, vagy kampós vasalást kell alkalmazni a lehorgonyzási hossz csökkenésére. A Hilti Rebar Tervezési Eljárás lehetővé teszi a lehorgonyzási hossz csökkentését a magas tapadószilárdság fenntartása mellett, így a kapós acélbetétek vagy a hegesztett toldások elhagyhatók. Jobb eredmények a kutatásoknak köszönhetően A kutatások kimutatták, hogy azonos betontakarás esetén a Hilti HIT technológiával készített ragasztott acélbetétek tapadószilárdsága hasonló vagy nagyobb, mint a bebetonozott acélbetéteké. A Hilti HIT Rebar Tervezési Eljárás ennek a megnövelt tapadószilárdságnak az előnyeit használja ki a lehorgonyzási hossz csökkentésére, ami akár az 50%-ot is elérheti. Csomóponti csatlakozások egyenes acélbetétekkel Az általános tervezési eljárások szerint hajlított acélbetétekre van szükség a nyomatékkal is terhelt kapcsolatok esetén. A Müncheni Műszaki Egyetemmel és a Bejrúti Amerikai Egyetemmel közösen a Hilti elméleti és gyakorlati kutatómunkát végzett, melynek célja egy olyan speciális rácsos tartó modell létrehozása volt, ami megfelelően szimbolizálja az egyenes acélbetétekkel készített csomópontok erőjátékát.

5 Hilti HIT Rebar Tervezési Eljárás. A tapadószilárdsági érték függ a betontakarás vastagságától. Ahol a takarás korlátozott, ott az átrepedés lesz a mértékadó tönkremeneteli mód, és a vörös és szürke vonalak többé-kevésbé lineáris viselkedést mutatnak. Elegendően nagy betontakarás esetén már a kihúzódás lesz mértékadó. A Hilti ragasztóhabarcsokkal a takarás tapadószilárdság-növelő hatása nagyobb mélységnél is figyelembe vehető, ellentétben a szabványok által korlátozott bebetonozott acélbetétekkel (f bd =tapadószilárdság, c=betontakarás, =acélbetét átmérője). Az elemek kapcsolata húzás alatt Utólagosan elhelyezett megerősítés nyírás felvételére Abban az esetben, amikor a betonkapcsolat elemei húzóerőnek vannak kitéve, a dűbelelméletet kell alkalmazni. A Hilti ezen a területen is nagy tapasztalattal rendelkezik, mérnökeink körültekintően megvizsgálják a problémát és segítenek kiválasztani a legideálisabb megoldást. Több évi kutatómunkának köszönhetően a Hilti képes megoldást nyújtani utólagosan beragasztott nyírási vagy átszúródási vasalással kapcsolatos kérdések esetén is. Rácsos tartó modellek egyenes (utólagosan beragasztott) és hajlított (bebetonozott) acélbetétek esetén. Dr. Jakob Kunz a Hilti Rögzítéstechnikai Termékcsoportjának kutatótanácsadója. Doktori végzettségét az Svájci Állami Műszaki Intézetnél szerezte Zürichben és Lausanne-ban, 1989 óta a Hilti fejlesztő mérnöke, projektvezetője és tudományos munkatársa. Dr. Jakob Kunz szakterülete a rögzítéstechnika és a vasbetonszerkezetek tervezése. Tagja az FIB, IABSE, ACI és SIA 179 szervezeteknek..

6 A Hilti PROFIS Rebar 2.0 előnyei Új tervezési eljárás, amely optimalizálja a kapcsolatokat az elhelyezési mélység csökkentésével Minden lényeges műszaki adat és elhelyezési útmutató kinyomtatható egy részletes, átlátható tervezési jelentés formájában Teljesen megbízható számítási modellek, köszönhetően a Hilti szakértelmének és tapasztalatának Acélbetét beragasztás, egyszerűen. A Hilti PROFIS Rebar 2.0-val A Hilti PROFIS Rebar 2.0 aktuális verziója letölthető a oldalról. Az általános vasbeton kapcsolatok döntő többsége (falak, lemezek, gerendák, alaptestek, pillérek) méretezhető Hilti HIT technológiával készített ragasztott acélbetétekkel. A rendszer rugalmassága lehetővé teszi a tervezők számára, hogy kiválasszák az optimális megoldást. A feladatot tovább egyszerűsíti a Profis Rebar 2.0 szoftver használata, amelynek segítségével a ragasztott acélbetétes kapcsolatok az Eurocode útmutatásainak megfelelően tervezhetőek meg. Gyorsabb tervezés A PROFIS Rebar 2.0 minden eddiginél könnyebbé teszi a ragasztott acélbetétes kapcsolatok tervezését. Csupán a terhek és a geometriai adatok megadására van szükség, ezt követően a szoftver elvezeti a felhasználót az optimális megoldáshoz. A számítási eredmények egy részletes tervezési jelentés formájában okumentálhatók, amely tartalmazza a kivitelezéshez szükséges információkat is. A PROFIS Rebar 2.0 optimalizálja a megoldásokat, figyelembe véve a Hilti ragasztóhabarcsok tulajdonságait és a legújabb méretezési technikákat. Ezek segítségével a kivitelezési költségek jelentősen csökkenthetők, bizonyos helyzetekben a ragasztási mélység akár 50%-kal kevesebb lehet, így a fúráson és a ragasztáson is nagy összeg takarítható meg. A Hilti HIT Méretezési Eljárás hatékonyabban alkalmazza a ragasztóhabarcsokat és optimalizálja a költségeket a tervezéstől kezdve a kivitelezés befejezéséig.

7 Műszaki támogatás Hilti szolgáltatások mérnököknek. Műszaki tanácsadás A Hilti képzett mérnökei és szaktanácsadói ingyenes támogatást nyújtanak Önnek bármely, a ragasztott acélbetétekkel kapcsolatos kérdés esetén. A konzultáció helyszínét és módját Ön választhatja meg, legyen az telefonos megbeszélés, személyes találkozó az Ön irodájában vagy akár az építkezés helyszínén. Rögzítéstechnikai kézikönyv Ebben a kézikönyvben számos információt találhat a ragasztott acélbetétes kapcsolatokról. Az ide vonatkozó fejezet tartalmazza a tervezési folyamat leírását, több alkalmazási példát, valamint a Hilti HIT rendszerrel kapcsolatos technikai adatot. Felhasználói oktatás A speciális oktatások segítségével a Hilti biztosítja, hogy az alkalmazottak megismerjék, és az előírásoknak megfelelően alkalmazzák a HIT rendszert, így a ragasztott acélbetétes kapcsolatok kifogástalan minőségben készülhetnek el. Próbaterhelés A szükséges teherbírás ellenőrzésére a Hilti lehetőséget biztosít helyszíni próbaterhelésekre. Acélbetét vizsgálat A Hilti PS 200 Ferroscan készülék segítségével roncsolásmentes vizsgálattal szerezhet információt a meglévő acélbetétek pozíciójáról, átmérőjéről és a betontakarás vastagságáról. A rendszerhez tartozó számítógépes szoftver leegyszerűsíti a kapott adatok elemzését. A Hilti PROFIS Ferroscan szoftver segítségével az acélbetéteken lévő betontakarás, valamint a hosszés keresztirányú kiosztás tisztán kimutatható.

8 A legjobb választás beton + beton = Hilti HIT rendszer A nagyteljesítményű HIT A megbízható HIT Hilti HIT-RE 500 Hilti HIT-HY 150 MAX Tapadószilárdság Alkalmazható acélbetét átmérő 8-40 mm 8-25 mm Maximális ragasztási mélység 3.2 m 2 m Alapanyag hőmérsékleti tartománya -5 C / 40 C -10 C / 40 C Kötési idő kezdete 4 h / 12 min 3 h / 2 min Kikeményedési idő 72 h / 4 h 12 h / 30 min Vízzel teli furat és víz alatti alkalmazás Fúrási technológia: ütvefúrás Fúrási technológia: gyémánt fúrás Európai Műszaki Engedély (ETA) ETA-08/0105 (5-40 C között) ETA-08/2020 Tűzállósági teszt és bevizsgálás

9 A bécsi Town Town üzletközpont fejlesztése. A bruttó m 2 összterületű Town Town Bécs egyik legnagyobb építkezése m 2 -es alapterületét egy, a metró vonal fölé épített beton lemezalap alkotja. A lemezalapot előregyártott vasbeton lemezek és előfeszített gerendák alkotják, ezek kapcsolatait speciális, belső menetes hüvelyekkel alakították ki. A Hilti HIT-RE 500-at a helyszínen ilyen speciális, 20 mm átmérőjű, 500 mm hosszúságú, belső menetes végződéssel ellátott horgony beragasztásánál alkalmazták. A kivitelező, az osztrák STRABAG legfontosabb elvárása a tűzállóság és a kis ragasztási mélységgel elérhető lehető legnagyobb teherbírás volt. A kapcsolatok tervezését az Eurocode 2 alapján a Hilti PROFIS Rebar program segítségével végezték el. Bevizsgált. Hilti HIT rendszer a professzionális rögzítésekhez. A Hilti HIT-RE 500 és HIT-HY 150 MAX ragasztóhabarcsok rendelkeznek az utólagos acélbetét beragasztásra is vonatkozó ETA bevizsgálással. Az Eurocode 2 (EC2) szerint tervezett kapcsolatok esetén a szigorú előírások csak az ETA logóval ellátott termékek használatát engedélyezik. Mindegy, hogy a két Hilti HIT ragasztóhabarcs közül melyiket választja a tervező, a tapadási tulajdonságaikkal, vagy az előírások teljesítésével kapcsolatban nem vetődhet fel kétség, hiszen mindkét rendszer szabvány szerint bevizsgált. A jelenlegi tervezési eljárások a hatályban lévő építési szabványokkal összhangban alkalmazhatók. Megbízható és biztonságos. A Hilti HIT injektálható ragasztóhabarcsok évek óta nem tartalmaznak mérgező összetevőket. A Hilti HIT-HY 150 MAX és HIT-RE 500 ragasztóhabarcsok sztirolmentes termékek, és a vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy az egészséges munkakörülményeken felül a vegyi dübelek használata során keletkező hulladék is minél könnyebben kezelhető legyen. A képen látható eszközök a Hilti HIT tréningek keretein belül kerülnek bemutatásra.

10 Miért fontos, hogy a tervezési folyamat során a ragasztóhabarcs mellett a teljes rendszerre is gondoljunk? A ragasztott acélbetétes kapcsolatok jellemzően nagy elhelyezési mélységgel készülnek. A pontos furatkészítéshez megfelelő felszerelésre van szükség, hogy a szomszédos furatokkal való összemetszést elkerüljük. A furatok falának alapos tisztítása szintén kulcsfontosságú, hogy a habarcs szükséges tapadószilárdsága elérhető legyen. A megfelelő gépi tisztítás hosszú drótkefével illetve kompresszorra csatlakoztatott fúvókákkal érhető el. A légzárvány és buborékmentes furatkitöltés a hosszú furatoknál akkor lehetséges, ha az injektálást a furat aljától kezdjük, valamint toldócsöveket és injektáló dugókat alkalmazunk. A habarcsba kerülő buborékok veszélyesek, mert az acélbetét betolásakor nagy nyomás keletkezhet bennük, ami a ragasztót kilövelli a furatból, veszélyt jelentve a dolgozóra. A levegő ezen kívül gátolhatja a habarcs megfelelő kötését is, és végül, de nem utolsó sorban a levegővel telített szakaszokon nem jön létre kötés a furatfalnál, ami csökkenti az acélbetét effektív elhelyezési mélységét, ezáltal a tartóértéket. Évente km acélbetét beragasztást végeznek Hilti HIT rendszerrel. Mit igazol az Európai Műszaki Engedély a ragasztott acélbetétek esetén? A változó körülmények között elvégzett számos teszt azt bizonyítja, hogy a ragasztott acélbetétek legalább úgy viselkednek, mint a bebetonozottak, a teher felvétel és a teherelosztás szempontjából egyaránt.

11 További kérdései vannak az acélbetét beragasztással kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba a Hiltivel. Tapasztalt és képzett mérnöktanácsadóink, szaktanácsadóink és a Hilti ügyfélszolgálat bármikor rendelkezésére áll. További információért kérjük, látogasson el a oldalunkra. Milyen tényezőket vizsgálnak az ETA bevizsgálás során? Tapadószilárdság különböző betonminőségek esetén, eltérő furattisztítás, nedves/vizes beton, tartós terhelés és hőmérséklet hatása, fagyásolvadás ciklusok, különböző elhelyezési módok, maximális elhelyezési mélység, légbuborékok elkerülése injektálás közben, tartósság (korrózió, kémiai hatások). A bevizsgálások nem térnek ki a tűzteherre illetve a dinamikus terhekre. Lehet kezelni ilyen speciális hatásokat is a ragasztott acélbetétekkel? Való igaz, hogy az alkalmazott ragasztóhabarcs egy réteget képez az acélbetét és a beton alapanyag között, így az ilyen kapcsolatok viselkedése tűz és dinamikus terhek esetén jelentősen eltérhet a bebetonozott acélbetétektől. Ennek kivizsgálására a Hilti speciális kutatásokat végzett, és ma már megfelelő tervezési javaslatokkal tudunk szolgálni ilyen esetekben is. Mi a legfőbb különbség a meglévő és az utólagosan beragasztott acélbetétek között? Amíg a meglévő szerkezeti vasalást gyakran hajlítva, kampózva, hegesztéssel toldva alakítják ki, addig az utólagosan beépített acélbetétek a furatkészítés miatt csak egyenes szálakból állhatnak. Mi az előnye a Hilti HIT Rebar Tervezési Eljárásnak a ragasztott lehorgonyzás esetén ott, ahol a mélység korlátozott (pl. lemez csatlakozása falhoz)? A bebetonozott vasalás esetén a lehorgonyzási hosszt kampózással és hegesztett toldással tudjuk csökkenteni, ami a ragasztott acélbetétek esetében nem lehetséges. A Hilti ragasztói azonban a legtöbb esetben nagyobb tapadószilárdságot biztosítanak, mint a szerkezeti acélbetétekre vonatkozó, szabványokban meghatározott értékek. A födém-fal csatlakozásoknál jellemzően nagy (>>3Ø) betontakarással számolhatunk, és a mértékadó tönkremenetel a tapadószilárdság kimerülése lesz. A fentieknek köszönhetően a Hilti ragasztóival a lehorgonyzási hossz jelentősen csökkenthető. Hogyan lehet nyomaték-ellenálló kapcsolatokat tervezni ragasztott acélbetétek segítségével? Az Eurocode előírásai szerint ilyen kapcsolatoknál szükséges a hajlított acélbetétek alkalmazása. A megoldást keresve a Hilti a Müncheni egyetemmel közösen kifejlesztett egy rácsos tartó modellt, melynek segítségével nyomaték ellenálló kapcsolatok tervezhetők egyenes, ragasztott acélbetétekkel. Az elméleti modell működését laboratóriumi tesztek is bizonyítják, melyet független szakértők is elismertek. Hogyan lehet húzás alatt lévő betonelemek között kapcsolatot kialakítani utólagosan elhelyezett acélbetétek alkalmazásával? Az ilyen elemekben a húzott betonacélok jellemzően kampózottak, és össze vannak kötve a meglévő szerkezetben futó keresztirányú vasalással. Ez természetesen nem lehetséges ragasztott acélbetétekkel. Ilyenkor a megoldást a dübelelmélet adhatja meg, a Hilti ezen a területen is nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkezik. Figyelembe kell azonban venni, hogy a tönkremeneteli módok ez esetben ridegek (kúpos kiszakadás, acélszakadás). Lehet a ragasztott acélbetéteket alkalmazni nyírási vasalás tervezésekor is? Ez a kérdéskör még kutatás-fejlesztés alatt áll, de a Hilti már tud ajánlani biztonságos ragaszott megoldásokat felszíni nyíróerők felvételére és átszúródás elleni nyírási vasalásra. További részletekért kérjük, keresse a Hilti mérnöktanácsadó szolgáltatását.

12 Minden, amire szükség van a gyors, könnyű és megbízható ragasztott acélbetétes kapcsolathoz. Tervezés Mérés A legújabb Hilti PROFIS Rebar szoftver segítségével pillanatok alatt megtervezheti a ragasztott acélbetétes kapcsolatokat, kiszámíthatja az átlapolás hosszát, illetve a szükséges lehorgonyzási hossz nagyságát. Fúrás A PS 200 Ferroscan segítségével a meglévő szerkezetben meghatározhatjuk az acélbetétek pozícióját, mélységét és átmérőjét, ezzel csökkenthető az átfúrás veszélye és könnyíthető a további tervezési munka. Tisztítás Fúrjon gyorsabban és biztonságosabban a Hilti kombikalapácsokkal és fúrószárakkal, vagy a nagy teljesítményű gyémánt fúróberendezésekkel. Vágás Hilti HIT Profi Rebar kofferek tartalmazzák az összes szükséges tisztító berendezést. Elhelyezés A Smart Power technológiával ellátott Hilti sarokcsiszolók és a Hilti AC-D vágótárcsák segítségével megfelelő hosszúságúra tudjuk vágni a beragasztandó acélbetéteket, de használhatjuk a Hilti vezeték nélküli kardfűrészeit is a teljes mobilitáshoz. Készítsen minőségi ragasztott acélbetétes kapcsolatokat gyorsan, egyszerűen a Hilti HIT injektálható habarcsaival és hatékony kinyomópisztolyaival.

HIT-RE 500 V3 ragasztóhabarcs rendszer

HIT-RE 500 V3 ragasztóhabarcs rendszer HIT-RE 500 V3 ragasztóhabarcs rendszer Nagy teherbírású epoxi-bázisú kétkomponensű ragasztóhabarcs HIT-V menetesszár, HIS-N belső menetes hüvely és utólagos betonacél beragasztásra. Alapanyagok: Beton

Részletesebben

Jó napot kívánok, nagy szeretettel köszöntünk mindenkit a Hilti Betonacél beragasztás tervezése című webinaron. Engem Gábor Szabolcsnak hívnak,

Jó napot kívánok, nagy szeretettel köszöntünk mindenkit a Hilti Betonacél beragasztás tervezése című webinaron. Engem Gábor Szabolcsnak hívnak, Jó napot kívánok, nagy szeretettel köszöntünk mindenkit a Hilti Betonacél beragasztás tervezése című webinaron. Engem Gábor Szabolcsnak hívnak, mérnötanácsadóként dolgozom a hiltinél, a mai oktatást Nagy

Részletesebben

Domokos Csilla mérnöktanácsadó Siófok, június 6.

Domokos Csilla mérnöktanácsadó Siófok, június 6. HALADÓ OKTATÁS A RÖGZÍTÉSTECHNIKAI MÉRETEZÉSBEN Domokos Csilla mérnöktanácsadó Siófok, 2019. június 6. HILTI MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÁSOK JELENLEGI PROBLÉMÁK KAPCSOLATOK TERVEZÉSEKOR Megszakított munkafolyamatok

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT DoP No. Hilti HIT-HY 200-A 1343-CPR-M500-10/07.14 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HIT-HY 200-A befecskendező rendszer 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám a 11.

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató BETON / TÖMÖR KŐ HASZNÁLAT FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ 1. ALKALMAZÁSI TERÜLETEK ALAP ANYAGA: beton, tömör kő Nehéz terhet hordozó elemek rögzítése tömör kőben, betonban, porózus betonban és könnyű betonban.

Részletesebben

Schöck Isokorb D típus

Schöck Isokorb D típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Többtámaszú födémmezőknél alkalmazható. Pozítív és negatív nyomatékot és nyíróerőt képes felvenni. 89 Elemek elhelyezése Beépítési részletek típus 1 -CV50 típus

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT No. Hilti HIT-HY 200-R 0756-CPD-0462 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Injektáló rendszer Hilti HIT-HY 200-R 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy egyéb ilyen elem,

Részletesebben

Schöck Isokorb T D típus

Schöck Isokorb T D típus Folyamatos födémmezőkhöz. Pozitív és negatív nyomaték és nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/hu/2019.1/augusztus 79 Elemek elhelyezése Beépítési részletek DL típus DL típus

Részletesebben

SORMAT RAGASZTÁSTECHNIKA TRUSTED FIXINGS SINCE 1970

SORMAT RAGASZTÁSTECHNIKA TRUSTED FIXINGS SINCE 1970 SORMAT RAGASZTÁSTECHNIKA TRUSTED FIXINGS SINCE 1970 SORMAT RAGASZTÁSTECHNIKA A nn Sormat cég a ragasztástechnikai megoldások széles választékát kínálja az építőipar számára. A műgyanta alapú, többkomponensű

Részletesebben

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Hatvani Jenő Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Fejér Megyei Mérnöki Kamara 2018. november 09. Az előadás témái Bemutatom a tégla-

Részletesebben

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W Schöck Isokorb Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus Konzolos faltárcsákhoz alkalmazható. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerő mellett kétirányú horizontális erőt tud felvenni. 115 Schöck Isokorb Elemek

Részletesebben

Epoxy injektáló ragasztó FIS EM

Epoxy injektáló ragasztó FIS EM Nagyteljesítményű injektáló ragasztó betonacél csatlakozásokhoz és rögzítésekhez repedéses betonba ÉPÍTANYAGOK ENGEDÉLYEK Engedélyezett rögzítések: Repedéses és repedésmentes beton C20/25-től C50/0-ig

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

Schöck Isokorb K-UZ típus

Schöck Isokorb K-UZ típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Gerendához vagy vasbeton falhoz csatlakozó konzolos erkélyekhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. őszigetelés = mm 57 Schöck

Részletesebben

Hilti termékek felhasználási lehetőségei a sign iparban

Hilti termékek felhasználási lehetőségei a sign iparban Hilti. Tartósan teljesít. Hilti termékek felhasználási lehetőségei a sign iparban 1 Első pillantásra A Hilti világszerte az építőipar egyik professzionális partnere, beszállítója. Termékei és azok rendszere

Részletesebben

Schöck Isokorb T K-O típus

Schöck Isokorb T K-O típus Alsó alátámasztó gerendához vagy vasbeton falhoz csatlakozó konzolos erkélyhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/u/2019.1/augusztus 55 Alacsonyabban

Részletesebben

Tartozékok (repedésmentes beton): FIS A

Tartozékok (repedésmentes beton): FIS A Rögzítési rendszer repedésmentes betonhoz Útjelző táblák szerkezete Acélszerkezetek ANYAGMINŐSÉG ENGEDÉLYEK ÉPÍTŐANYAGOK Engedélyezett: C0/5-től C50/60-ig repedésmentes betonban Továbbá alkalmazható: Beton

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS HŐMÉRSÉKLETE Dr. Horváth László egyetem docens Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop, 2018. 11.09 TARTALOM Acél elemek tönkremeneteli folyamata tűzhatás alatt

Részletesebben

Bossong V-Plus vinilészter tüskeragasztó

Bossong V-Plus vinilészter tüskeragasztó Építőipari és Szolgáltató Kft. H - 1015 Budapest, Csalogány u. 6. Raktár: 2045 Törökbálint, Kinizsi u. 16. Tel: 23/332-119 Fax: 23/332-118 E-mail: info@bau-haus.hu WEB: www.bau-haus.hu MŰSZAKI ADATLAP

Részletesebben

Alapcsavar FBN II Milliószor bizonyított, rugalmas az ár és a teljesítmény tekintetében.

Alapcsavar FBN II Milliószor bizonyított, rugalmas az ár és a teljesítmény tekintetében. 1 Milliószor bizonyított, rugalmas az ár és a teljesítmény tekintetében. Áttekintés FBN II cinkkel galvanizált acél FBN II A4 korrózióálló acél, III-as korrózióállósági osztály, pl. A4 FBN II fvz* tüzihorganyzott

Részletesebben

Termék Vinilésztergyanta-alapú, közel szagmentes, nagy teljesítményű, gyorsan. Tulajdonságok. Alkalmazás

Termék Vinilésztergyanta-alapú, közel szagmentes, nagy teljesítményű, gyorsan. Tulajdonságok. Alkalmazás Termék Vinilésztergyanta-alapú, közel szagmentes, nagy teljesítményű, gyorsan kikeményedő, kétkomponensű vegyi rögzítőrendszer. Működésének alapja a telítetlen vinilésztergyanták nagy reakcióképessége

Részletesebben

fischer Injektáló rendszer FIS EM

fischer Injektáló rendszer FIS EM fischer Injektáló rendszer FIS EM Ideális beton csatlakozásokhoz ETA-10/0012 ETAG 001-5 ETA-09/0089 ETAG 001-5 Option 1 for cracked concrete Post-installed rebar connection (TR2 fischer injektáló rendszer

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben

El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő

El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő fib Szimpózium La Plata, Argentina, 2005. Szeptember 28.-30. 1 El hormigón estructural y el

Részletesebben

PIKTOGRAMMOK. Würth rögzítéstechnika szoftverrel is tervezhető

PIKTOGRAMMOK. Würth rögzítéstechnika szoftverrel is tervezhető VEGYI RÖGZÍTÉSEK PIKTOGRAMMOK Würth rögzítéstechnika szoftverrel is tervezhető ETA engedély (European Technical Approval/Assessment): A méretezés alapvető dokumentuma. Tartalmazza a tervezési módszert,

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck ronsole típus SCHÖCK RONSOLE Lépcsőkar és pihenő akusztikai elválasztása Schöck ronsole 6 típus Lépcsőkar: Monolit beton vagy előregyártott Lépcsőpihenő: Monolit beton vagy félig előregyártott Egyszerű

Részletesebben

Építészeti tartószerkezetek II.

Építészeti tartószerkezetek II. Építészeti tartószerkezetek II. Vasbeton szerkezetek Dr. Szép János Egyetemi docens 2019. 05. 03. Vasbeton szerkezetek I. rész o Előadás: Vasbeton lemezek o Gyakorlat: Súlyelemzés, modellfelvétel (AxisVM)

Részletesebben

Használhatósági határállapotok

Használhatósági határállapotok Használhatósági határállapotok Repedéstágasság ellenőrzése Alakváltozás ellenőrzése 10. előadás Definíciók Határállapot: A tartószerkezet olyan állapotai, amelyeken túl már nem teljesülnek a vonatkozó

Részletesebben

TŰZÁLLÓ TARTÓSZERKZETEK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN. Hilti Épületgépész Konferencia

TŰZÁLLÓ TARTÓSZERKZETEK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN. Hilti Épületgépész Konferencia TŰZÁLLÓ TARTÓSZERKZETEK AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Hilti Épületgépész Konferencia 2019.03.19. EGYSÉGBEN A BIZTONSÁGÉRT Új megközelítés a tűzálló gépészeti tartószerkezetek kialakításához Tudatosság A tűzálló

Részletesebben

Megerősítés dübelezett acélszalagokkal

Megerősítés dübelezett acélszalagokkal Megerősítés dübelezett acélszalagokkal Vasbetonszerkezetek megerősítése történhet dübelekkel rögzített acélszalagok felerősítésével a szerkezet húzott zónájában. A húzóerőt ekkor az acélszalag a szerkezetben

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

WHT XXL. Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT XXL - 01 RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY SPECIÁLIS ACÉL

WHT XXL. Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT XXL - 01 RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY SPECIÁLIS ACÉL WHT XXL Sarokvas nagy húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból COMING SOON RENDKÍVÜLI TELJESÍTMÉNY 150 kn jellemző erőhatásig alkalmazható ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Húzókötésekhez

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Okt. Hét 1. Téma Bevezetés acélszerkezetek méretezésébe, elhelyezés a tananyagban Acélszerkezetek használati területei

Részletesebben

SZÁMÍTÁS TŰZTEHERRE BAKONYTHERM

SZÁMÍTÁS TŰZTEHERRE BAKONYTHERM SZÁMÍTÁS TŰZTEHERRE BAKONYTHERM 10-es, BAKONYTHERM 12-es nyílásáthidalókra MEGRENDELŐ: Pápateszéri Téglaipari Kft. 8556 Pápateszér, Téglagyári út. A SZÁMÍTÁST KÉSZÍTETTE: Mérnök-Mátrix Bt. 9022 Győr, Árpád

Részletesebben

SZAKIRODALMI AJÁNLÓ. Szerkezetek tervezése tűzteherre az MSZ EN szerint. Faszerkezetek tervezése EUROCODE 5 alapján. EUROCODE 7 vízépítő mérnököknek

SZAKIRODALMI AJÁNLÓ. Szerkezetek tervezése tűzteherre az MSZ EN szerint. Faszerkezetek tervezése EUROCODE 5 alapján. EUROCODE 7 vízépítő mérnököknek A könyv a 2011. január 1-től kötelezően alkalmazandó, európai tartószerkezeti tervezési szabvány ismertetését és alkalmazását mutatja be. A beton, vasbeton, acél és fa szerkezetekre alkalmazandó, tűzteherre

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV

Schöck Isokorb Q, Q-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív és negatív nyíróerők felvételére.

Részletesebben

K - K. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása.

K - K. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata 6.1. Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása. pd=15 kn/m K - K 6φ5 K Anyagok : φ V [kn] VSd.red VSd 6φ16 Beton:

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT DoP No. Hilti HSL-3 1109-BPR-0002 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HSL-3 nehéz tőcsavar 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám a 11. cikk (4) bekezdésében előírtaknak

Részletesebben

Betonpadlók a betontechnológus elképzelése és az új MSZ 4798 : 2014 betonszabvány lehetőségei szerint

Betonpadlók a betontechnológus elképzelése és az új MSZ 4798 : 2014 betonszabvány lehetőségei szerint Betonpadlók a betontechnológus elképzelése és az új MSZ 4798 : 2014 betonszabvány lehetőségei szerint Hódmezővásárhely 2014. november 6. Kovács József BTC Kft. Speciális betonok: Piaci igények alacsonyabb

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 7. Előadás Kapcsolatok I. Csavarozott kapcsolatok Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Acélszerkezetek kapcsolatai Csavarozott kapcsolatok kialakítása Csavarozott kapcsolatok

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. Budapest, BVSC klubépület meglévő vasbeton födém vasalásának vizsgálatáról

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. Budapest, BVSC klubépület meglévő vasbeton födém vasalásának vizsgálatáról SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Budapest, BVSC klubépület meglévő vasbeton födém vasalásának vizsgálatáról Megbízó: Budapesti Vasutas Sport Club - Zugló Közhasznú Egyesület. 1142 Budapest, Szőnyi út 2 Dr. Salem G.

Részletesebben

Schöck Isokorb K-HV, K-BH, K-WO, K-WU

Schöck Isokorb K-HV, K-BH, K-WO, K-WU Schöck Isokorb,,, Schöck Isokorb,,, Schöck Isokorb típus Olyan konzolos erkélyhez, mely a födémnél mélyebben fekszik, és egy monolit gerendán keresztül kapcsolódik a födémbe. Negatív nyomatékokat és pozitív

Részletesebben

Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok május 07.

Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok május 07. Tartószerkezetek II. Használhatósági határállapotok 2010. május 07. Használhatósági határállapotok Használhatósági (használati) határállapotok: a normálfeszültségek korlátozása a repedezettség ellenırzése

Részletesebben

MD 2000. Ragasztóhabarcs injektálása a szitahüvelybe (az elsô meghúzást nem szabad használni)

MD 2000. Ragasztóhabarcs injektálása a szitahüvelybe (az elsô meghúzást nem szabad használni) HIT-HY 20 alkalmazása üreges téglában Tinst MD 2000 Furat készítése: ütvefúrás nélkül Szitahüvely elhelyezése a furatban Ragasztóhabarcs injektálása a szitahüvelybe (az elsô meghúzást nem szabad használni)

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan)

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János 2012.10.11. Vasbeton külpontos nyomása Az eső ágú σ-ε diagram miatt elvileg minden egyes esethez külön kell meghatározni a szélső szál összenyomódását.

Részletesebben

MM szerelőrendszer. MM sínrendszer. Hilti. Tartósan teljesít.

MM szerelőrendszer. MM sínrendszer. Hilti. Tartósan teljesít. MM szerelőrendszer MM sínrendszer Hilti. Tartósan teljesít. Kis és közepes terhelésű csőtartó rendszer MM sínrendszer MM szerelősínek oldal MM tartókonzolok oldal MM kiegészítők oldal www.hilti.hu 06 80

Részletesebben

Rögzítéstechnika. Hilti. Tartósan teljesít. Szoftver és műszaki dokumentáció. Injektálható vegyi rögzítőelemek

Rögzítéstechnika. Hilti. Tartósan teljesít. Szoftver és műszaki dokumentáció. Injektálható vegyi rögzítőelemek Hilti. Tartósan teljesít. Szoftver és műszaki dokumentáció Számítógépes szoftver PROFIS Anchor Számítógépes szoftver PROFIS Rebar 416. 417. Injektálható vegyi rögzítőelemek Ragasztóhabarcs HIT-RE 500 Ragasztóhabarcs

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

Schöck Isokorb QP, QP-VV

Schöck Isokorb QP, QP-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek feszültségcsúcsaihoz, pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek

Részletesebben

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése:

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott oszlopok ellenőrzése: A beton által felvehető nyomóerő: N cd = A ctot f cd Az acélbetétek által felvehető nyomóerő: N sd = A s f yd -

Részletesebben

Fixpontok és csúszómegfogások

Fixpontok és csúszómegfogások ilti. Tartósan teljesít. Csővezetékek hőtágulási megoldásai Fixpontok oldal Csúszómegfogások oldal 161 Könnyű fixpont bilincs (colos) MFP-L őmérsékletváltozásnak kitett, legfeljebb 5" átmérőjű csövek szerelésére

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT No. Hilti HIT-HY 200-R + HIT-Z 0756-CPD-0455 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Befecskendező rendszer Hilti HIT-HY 200-R + HIT-Z 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy

Részletesebben

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A FÖDÉMSZERKEZET: helyszíni vasbeton gerendákkal alátámasztott PK pallók. STATIKAI VÁZ:

Részletesebben

FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK

FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK D25112/ D25112K/ D25112C* D25113K/ D25113C* D25114K 24 mm-es, 2-üzemmódú fúrókalapács 26 mm-es, 3-üzemmódú fúró-vésőkalapács 26 mm-es, 3-üzemmódú fúró-vésőkalapács betonban

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2016.11.11. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására FÓDI ANITA Témavezető: Dr. Bódi István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki kar Hidak és Szerkezetek

Részletesebben

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK Verzió 8.0 2013.11.20 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új szelvénykatalógusok... 2 1.2 Diafragma elem... 2 1.3 Merev test... 2 1.4 Rúdelemek

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. Bevezetés Falazott szerkezetek Tartalom Megnevezések, fal típusok Anyagok Mechanikai jellemzők 1 Falazott szerkezetek alkalmazási területei: 20. század: alacsony és középmagas épületek kb. 100 évvel

Részletesebben

Teherbírás és terhelés-összehasonlító szintjei: Megjegyzések, rövidítések A katalógusban szereplõ húzó és nyíró terhelhetõség és V rec

Teherbírás és terhelés-összehasonlító szintjei: Megjegyzések, rövidítések A katalógusban szereplõ húzó és nyíró terhelhetõség és V rec Mindenképpen tisz táz za, hogy a hasz nált rögzítôelem ren del ke zik a szük sé ges be vizs gá lás sal. Figyelmetlenség miatt történhet sze mé lyi sé rü lés vagy ha lá los bal ese t, illetve keletkezhet

Részletesebben

MSZ EN Betonszerkezetek tervezése 1-1. rész: Általános szabályok, Tervezés tüzteherre. 50 év

MSZ EN Betonszerkezetek tervezése 1-1. rész: Általános szabályok, Tervezés tüzteherre. 50 év Kéttámaszú vasbetonlemez MSZ EN 1992-1-2 Betonszerkezetek tervezése 1-1. rész: Általános szabályok, Tervezés tüzteherre Geometria: fesztáv l = 3,00 m lemezvastagság h s = 0,120 m lemez önsúlya g 0 = h

Részletesebben

UNIVERZÁLIS WIT-VM 250, 1. OPCIÓ

UNIVERZÁLIS WIT-VM 250, 1. OPCIÓ UNIVERZÁLIS WIT-VM 250,. OPCIÓ Repedezett és nem repedezett betonhoz Kétkomponensű ragasztóhabarcs, 23.5 Vinilészter, sztirolmentes Egypontos rögzítés: Repedezett és nem repedezett betonhoz WIT-VM 250,

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

Tartószerkezeti műszaki leírás

Tartószerkezeti műszaki leírás Tartószerkezeti műszaki leírás kiviteli tervekhez FINO PIAC 2045 Törökbálint, Park u. 4. hrsz.: 3305/2. Tartalom Statikus tervezői nyilatkozat 3 Tartószerkezeti műszaki leírás 4 A megbízás tárgya 4 A tervezett

Részletesebben

CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK Verzió 7.0 2012.11.19 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új makró keresztmetszeti típusok... 2 1.2 Támaszok terhek egyszerű külpontos pozícionálása...

Részletesebben

Szabó Ferenc, dr. Majorosné dr. Lublóy Éva. Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására

Szabó Ferenc, dr. Majorosné dr. Lublóy Éva. Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására Szabó Ferenc, dr. Majorosné dr. Lublóy Éva Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására Három különböző anyagú gerenda teherbírás-számítását végezték el szerzőink 180 percig tartó tűz hatására.

Részletesebben

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Az ADESO technológia egy forradalmi megoldás kettős összetételű öntapadó lemezek gyártására,

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai.

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK Acélszerkezetek II VI. Előadás Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. - Tönkremeneteli módok - Méretezési kérdések - Csomóponti kialakítások Összeállította:

Részletesebben

Húzási teherbírás egy horgonyra vonatkozó tervezési, kiindulási értéke

Húzási teherbírás egy horgonyra vonatkozó tervezési, kiindulási értéke HUS-HR betoncsavar rozsdamentes HÚZÓterhelés A húzási teherbírás tervezési értéke az alábbiak közül a legkisebb érték: - Acél húzási teherbírása: N Rd,s - Beton kihúzás elleni teherbírás: N Rd,p = N 0

Részletesebben

Technikai adatlap United Sealants USFIX-P300 Dűbelragasztó (PESF)

Technikai adatlap United Sealants USFIX-P300 Dűbelragasztó (PESF) Technikai adatlap United Sealants USFIX-P300 Dűbelragasztó (PESF) Poliészter bázisú, sztirénmentes, csekély szag-kipárolgású, magas minőségű, gyors kötésű, 2 komponensű dűbelragasztó rendszer. A termékhez

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E-08-008 Vizsgálati jegyzőkönyv (2008.03.26.) alapján magyarországi alkalmazásra 1 A vizsgálat tárgya és alkalmazhatóság 1.1 A vizsgálat tárgya A vizsgálat tárgyát integrált

Részletesebben

Hilti rögzítéstechnika az építőiparban

Hilti rögzítéstechnika az építőiparban Hilti. Tartósan teljesít. Hilti rögzítéstechnika az építőiparban Rögzítéstechnikai továbbképzés Havasi G. Béres B. Nagy Orsolya mérnöktanácsadó Béres Balázs mérnöktanácsadó 2015/10/28 1 Mi jut eszünkbe

Részletesebben

Thermax távtartó szerelési rendszer

Thermax távtartó szerelési rendszer Engedélyezett hőhídmentes távtartószerelés külső szigeteléseknél (ETICS) Árnyékolók ANYAGMINŐSÉG cinkkel galvanizált acél korrózióálló acél Antennák és klímaberendezések ENGEDÉLYEK ÉPÍTŐANYAGOK ELŐNYÖK

Részletesebben

Poliésztergyanta-alapú, vegyi úton kikeményedő kétkomponensű vegyi rögzítőrendszer, amely gyors, nagy szilárdságú rögzítést tesz lehetővé.

Poliésztergyanta-alapú, vegyi úton kikeményedő kétkomponensű vegyi rögzítőrendszer, amely gyors, nagy szilárdságú rögzítést tesz lehetővé. Termék Tulajdonságok Alkalmazás Poliésztergyanta-alapú, vegyi úton kikeményedő kétkomponensű vegyi rögzítőrendszer, amely gyors, nagy szilárdságú rögzítést tesz lehetővé. Azonnali felhasználhatóság, egyszerű

Részletesebben

Építőmérnöki alapismeretek

Építőmérnöki alapismeretek Építőmérnöki alapismeretek Szerkezetépítés 3.ea. Dr. Vértes Katalin Dr. Koris Kálmán BME Hidak és Szerkezetek Tanszék Építmények méretezésének alapjai Az építmények megvalósításának folyamata igény megjelenése

Részletesebben

Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz

Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz XV. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA CSÍKSOMLYÓ 2011 Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz y, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Hidak

Részletesebben

cinkkel galvanizált acél korrózióálló acél ÉPÍTANYAGOK

cinkkel galvanizált acél korrózióálló acél ÉPÍTANYAGOK Engedélyezett hőhíd-megszakítással rendelkező távtartószerelés külső szigeteléseknél (ETICS) TÍPUSOK ENGEDÉLYEK Thermax 12 / 16 cinkkel galvanizált acél korrózióálló acél ÉPÍTANYAGOK Engedélyezett: Repedéses

Részletesebben

CSOMIÉP BETON ÉS MELIORÁCIÓS TERMÉKGYÁRTÓ KFT.

CSOMIÉP BETON ÉS MELIORÁCIÓS TERMÉKGYÁRTÓ KFT. STONE BETON STONE BETON A kagylókő lapok olyan forradalmian új betonból készülnek, amely lehetővé teszi, hogy a kagylókő lapok természetes eleganciájával és egyszerű szépségével a modern építészet és belsőépítészet

Részletesebben

BETONCSAVAR W-BS. A leggyorsabb rögzítési megoldás betonba. ÚJ!

BETONCSAVAR W-BS. A leggyorsabb rögzítési megoldás betonba. ÚJ! BETONCSAVAR W-BS A leggyorsabb rögzítési megoldás betonba. ÚJ! BETONCSAVAR W-BS A leggyorsabb rögzítési megoldás betonba. Betoncsavar: a hatékony rögzítés más néven A betoncsavar a leggyorsabb megoldás,

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

Schöck Isokorb T K típus

Schöck Isokorb T K típus (Konzol) Konzolosan kinyúló erkélyekhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. A VV1 nyíróerő terhelhetőségi osztályú Schöck Isokorb KL típus negatív nyomatékot, valamint pozitív és negatív

Részletesebben

Kőzetanker szétfeszítő elem 15,0

Kőzetanker szétfeszítő elem 15,0 08/2011 eépítési útmutató 999415019 hu Kőzetanker szétfeszítő elem 15,0 ikkszám 581120000 Termékleírás kőzetanker szétfeszítő elem 15,0 egyoldali zsalu betonban történő ankerozására szolgál. feszítőegység

Részletesebben

WHT. Sarokvas húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT - 01 TELJES PALETTA SPECIÁLIS ACÉL NAGYOBB FURATOK

WHT. Sarokvas húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból WHT - 01 TELJES PALETTA SPECIÁLIS ACÉL NAGYOBB FURATOK WHT Sarokvas húzóerőhöz Háromdimenziós perforált lemez horganyzott szénacélból COMING SOON TELJES PALETTA 4 méret mely 4 alátéttel kombinálva 10 lehetséges konfigurációt ad, minden statikai teljesítményi

Részletesebben

Ragasztás falazatba és pórusbetonba Feszültségmentes rögzítés profi felhasználók számára.

Ragasztás falazatba és pórusbetonba Feszültségmentes rögzítés profi felhasználók számára. NAGYSZILÁRDSÁGÚ RÖGZÍTÉSEK / RAGASZTOTT RÖGZÍTÉSEK 1 Ragasztás falazatba és pórusbetonba Feszültségmentes rögzítés profi felhasználók számára. ÁTTEKINTÉS FIS H K műanyag szitahüvely FIS HK átmenőszerelésű

Részletesebben

HILTI ALKALMAZÁSOK. X. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap Március 30. Szeged

HILTI ALKALMAZÁSOK. X. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap Március 30. Szeged HILTI ALKALMAZÁSOK X. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap 2017. Március 30. Szeged HILTI ALKALMAZÁSOK X. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap 2017. Március 30. Szeged HILTI ALKALMAZÁSOK Tartalom Bemutatkozás

Részletesebben

Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok

Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok Tartószerkezetek I. Használhatósági határállapotok Szép János A tartószerkezeti méretezés alapjai Tartószerkezetekkel szemben támasztott követelmények: A hatásokkal (terhekkel) szembeni ellenállóképesség

Részletesebben

Miért kell megerősítést végezni?

Miért kell megerősítést végezni? Megerősítések okai Megerősítések okai Szerkezetek megerősítése szálerősítésű polimerekkel SZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSÉNEK OKAI Prof. Balázs L. György Miért kell megerősítést végezni? 1/75 4/75 3/75 Megerősítések

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉPÍTÉS TÁRGYA: RADÓ KÚRIA FELÚJÍTÁSA ÉPÍTÉSI HELY: RÉPCELAK, BARTÓK B. U. 51. HRSZ: 300 ÉPÍTTETŐ: TERVEZŐ: RÉPCELAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA RÉPCELAK, BARTÓK B. U.

Részletesebben

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

RR fa tartók előnyei

RR fa tartók előnyei Rétegelt ragasztott fa tartók k vizsgálata Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék RR fa tartók előnyei Acélhoz és betonhoz képest kis térfogatsúly Kedvező szilárdsági és merevségi

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János VASBETON SZERKEZETEK TERVEZÉSE 2 Szabvány A tartószerkezetek tervezése jelenleg Magyarországon és az EU államaiban az Euronorm szabványsorozat alapján

Részletesebben