SZAKDOLGOZATI ÉS DIPLOMAMUNKA TÉMAJAVASLATOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZAKDOLGOZATI ÉS DIPLOMAMUNKA TÉMAJAVASLATOK"

Átírás

1 SZAKDOLGOZATI ÉS DIPLOMAMUNKA TÉMAJAVASLATOK ATLASZ Tamás 1. A cardiorespiratoricus paraméterek életkorfüggése sportolóknál. 2. A szív és keringési rendszer alkalmazkodása rendszeres testedzés esetén. 3. Spiroergometriai terhelés alatt bekövetkező élettani paraméterekben bekövetkező változások. 4. Sportoló és nem sportoló fiatalok életmódjának és fizikai aktivitásának összehasonlító 5. Szomatometriai és teljesítőképességi vizsgálatok. 6. Dopping és a sport. 7. A dohányzás hatása a fizikai aktivitásra. 8. Sportolói ritmuszavarokra hajlamosító tényezők 9. A diabetes mellitus hatása a fizikai aktivitásra. 10. A rendszeres testedzés szerepe az elhízás megelőzésében. 11. A metabolikus szindróma. 12. A terhelés hatása a szervezetre. Különböző biokémiai paraméterek 13. A sport és egyes neurodegeneratív betegségek (Alzheimer-kór, Parkinson-kór) kapcsolata. 14. Terhelés-élettani mérések és azok alkalmazásának lehetőségei az iskolai testnevelésben. CSELKÓ Alexandra 1. Motoros tesztek alkalmazása a különböző életkori csoportokban. 2. Labdajátékokhoz kapcsolódó élettani és fizikai mutatók változásának 3. Rekreációs jelleggel végzett fizikai aktivitás sportélettani KAJOS Attila 1. Sport és gazdaság kapcsolata (pl. Sportesemények - Olimpia vagy világbajnokság - hatása egy ország/régió/város a gazdaságára, fejlődésére). 2. Kapcsolati marketing szerepe és fontossága a sport területén. 3. Vevő- és ügyfélmegtartás a sportcsapatok és vállalkozások- és szolgáltatások területén. 4. Belső marketing a sportban. 5. A munkáltatói márka szerepe és fontossága a sportcsapatok életében. 6. Sportszervezetek gazdálkodása, működtetése, finanszírozása. 7. Sportszervezetek felépítése, menedzsmentje, irányítása, stratégiája. 8. Sportszervezetek marketingtevékenysége (szponzoráció, reklám, PR). 9. Sport és marketing minden aspektusa (sportolók és reklám, sporton kívüli vállalatok és a sport kapcsolata, online felületek, közösségi média). 10. Sportvállalkozások indítása, irányítása, marketingje. 11. A sport társadalmi hatásai, sportszociológia (A sport irányító és végrehajtó szervezeteinek társadalmi kapcsolata, összefüggései). 12. Sport és politika kapcsolódási pontjai. 13. Szolgáltatások irányítása, marketingje. 14. Sportolók és Sportszervezetek Társadalmi felelősségvállalása. 15. Gerilla- és/vagy közösségi marketingkommunikáció a sport egyes területein (labdarúgás, egyéb sportágak, sportesemények, sportmárkák kapcsán). 16. Sportszergyártók marketing és reklámtevékenysége.

2 17. Sportesemények marketingje. TDK/Szakdolgozat témák 1. Sportfogyasztási szokások változása a technológiai újdonságok eredményeként. 2. Közösségi média és sportfogyasztás. 3. Sportegyesületek, sportvállalkozások online marketingkommunikációja. 4. Sportegyesületek a közösségi portálokon. 5. Technológiai újdonságok felhasználása a sportmarketingben. 6. Technológiai újdonságok felhasználása a turizmusmarketing területén. 7. Sportmárkák építése egyesületi és vállalati szinten. 8. A munkáltatói márkaépítés jelentősége és hatása a sport területén. 9. Fogyasztói lojalitás a sportpiacon. 10. Sportfinanszírozás aktuális kérdései (TAO, szponzorok, források). KORDÉ Emese 1. A fitness edzés hatásának komplex 2. A torna sport vizsgálata terhelés-élettani és antropometriai szempontból. MARTON Gergely 1. Sportturizmus. 2. Sport és turizmus kapcsolatrendszere. 3. Turizmus gazdaságtan és turizmusmarketing. 4. Sportesemények társadalmi és gazdasági kapcsolatrendszere. 5. Nemzetközi és hazai sportesemények szervezési kérdései. 6. Sportdiplomácia. 7. A sport és a társadalom kapcsolatrendszere. 8. Sport és rekreáció. 9. Sportszervezetek felépítési és menedzsmentje. MESZLER Balázs Testnevelő-edző BSc - testnevelői szakirány 1. A labdával végzett gyakorlatok, játékok lehetőségei, szerepük a mozgásfejlődésben. 2. A kosárlabdázás oktatási formái a 6-18 éves korosztály számára. 3. A sportjátékok helye az oktatásban. 4. Innováció a sportjátékok tekintetében. Testnevelő-edző BSc - edzői szakirány 1. Utánpótlás nevelés, tehetséggondozás a kosárlabdázásban. 2. Prevenciós lehetőségek a kosárlabdázásban. 3. Motoros képességek fejlesztése a kosárlabdázásban. 4. Kosárlabdázók technikai felkészítése. 5. A kosárlabdázás nevelő, személyiségformáló hatásai. 6. Edzésprogram kidolgozása, vizsgálata és értékelése egy adott fizikai, technikaielem fejlesztésére vonatkozóan a kosárlabdázásban. 7. Elvárások, feladatkörök az edzővel szemben. 8. Tudományos vizsgálatok, önmegfigyelés, önértékelés jelentősége a kosárlabdázásban.

3 Sportszervező BSc 1. Sportvezető szerepe és feladatköre a labdajátékokban. 2. Toborzás, kiválasztás és tehetséggondozás lehetőségei, problémái a sportjátékokban. 3. A hétköznapi ember elvárásai a modern sportjátékokkal szemben. 4. Fejlesztési lehetőségek, modernizálás az igények kielégítése érdekében. 5. Szponzoráció jelentősége és nehézségei a látvány sportágakban. NÉMETH Zsolt Testnevelő-edző BSc - testnevelői szakirány 1. A labdarúgás mozgásanyagának oktatás módszertani kérdései. 2. A labdarúgás oktatása közben zajló pedagógiai, pszichológiai folyamatok értékelése. 3. Iskolai labdarúgó csapatok felkészítése és menedzselése. 4. A férfi és a női labdarúgás népszerűségének 5. A sportjátékokban fellelhető technikai és taktikai elemek összehasonlító elemzése. 6. A sportjátékokban fellelhető posztok feladatköreinek összehasonlító elemzése. 7. A tenisz mozgásanyagának oktatás módszertani kérdései. 8. Magasabb szintű tenisz mérkőzések elemzése előre megadott szempontok alapján. 9. A minitenisz elterjedésének és népszerűségének 10. Az ütős labdajátékok technikájának és taktikájának összehasonlító elemzése. 11. Testnevelő tanárok konfliktuskezelő kultúrájának 12. A testnevelő tanár diák szülő kapcsolat interakcióinak konfliktusai. 13. A konfliktusok leggyakoribb előfordulási helyei a testnevelés órák szerkezetében. 14. A floorball elterjedésének és népszerűségének 15. A futsal elterjedésének és népszerűségének 16. Testnevelés szakos hallgatók sportolási szokásai. 17. Testnevelés szakos hallgatók pályaválasztási motivációi. Testnevelő-edző BSc - edzői szakirány 1. A technikai tudásszint felmérése és összehasonlító elemzése különböző korosztályú igazolt labdarúgóknál. 2. Magasabb szintű labdarúgó mérkőzések elemzése előre megadott megfigyelési szempontok alapján. 3. A labda nélküli és labdás koordinációs gyakorlatok a labdarúgásban. 4. A kondicionális képességek fejlesztése a labdarúgásban. 5. A rúgáspontosság és a lövőerő összefüggése a labdarúgásban. 6. Labdarúgó edzők és játékosok konfliktuskezelő képességének 7. Labdarúgó játékosok sportmotivációjának 8. Labdarúgó edzők vezetési stílusának 9. Labdarúgó edzők konfliktuskezelő kultúrájának 10. Konfliktusterek a labdarúgó edzések és mérkőzések környezetében. 11. Nevelési lehetőségek az utánpótláskorú labdarúgók felkészítése közben. 12. Egyesületi labdarúgó csapatok felkészítése és menedzselése. 13. Labdarúgó játékvezetők kondicionális képességeinek 14. A magyar labdarúgó akadémiák sportszakmai és pedagógiai programjának összehasonlító elemzése. 15. A triatlonban használatos edzésmódszerek elemzése. 16. A triatlon és duatlon sportágak összehasonlító elemzése. Sportszervező BSc 1. Az iskolai és egyesületi labdarúgó csapatok felkészítése és menedzselése.

4 2. Az iskolai labdarúgó bajnokságok lebonyolításának szervezési feladatai. 3. Labdarúgó edzőtáborok szervezése és menedzselése. 4. Egyesületi és iskolai sportnapok labdarúgó programjának szervezési és menedzselési feladatai. 5. A sportszervező szerepvállalása különböző sportágak népszerűsítésében (labdarúgás, tenisz, lábtenisz, floorball, triatlon, duatlon, korcsolyázás, kerékpározás, stb.). Rekreáció MSc 1. A strandfoci elterjedésének és népszerűségének 2. A lábtenisz elterjedésének és népszerűségének 3. A gördülős sportok elterjedése és népszerűségének 4. A korcsolyázás elterjedésének és népszerűségének 5. Az egysoros korcsolyázás elterjedésének és népszerűségének 6. Az ütős labdajátékok elterjedésének és népszerűségének NYISZTORNÉ MAYER Petra 1. Sportsérülések, sérülésmegelőzés a rekreációs- és szabadidősportok területén. 2. A mozgásszegény- és ülő életmód jellemzőinek 3. A munkahelyi sport és - egészség PAIC Róbert Testnevelő-edző és Edző BSc 1. A kézilabdázás technikai elemzése különböző poszton szereplő játékosok technikájának, taktikájának és eredményességének vizsgálata, illetve összehasonlítása. 2. Az utánpótláskorú kézilabdázók technikai, taktikai szintjének elemzése és vizsgálata, edzésmódszereik összehasonlítása. 3. A kézilabdázás szabályainak változásai és hatásai a játék sebességére, eredményességére és fejlődésére. 4. A játékvezetői tevékenység fejlődése a szabályváltozások tükrében. 5. Egyes nemzetek kézilabda eredményeinek vizsgálata és összehasonlítása a nemzetközi versenyeken. Sportszervező BSc 1. A kézilabdázás gazdasági jelentősége, marketing a kézilabdázásban. 2. A kézilabdázás helyzete és megítélése a magyar sporttársadalomban. 3. Az edző és a játékosok kapcsolata a kézilabdázásban. 4. A strandkézilabdázás és a szivacskézilabdázás szerepe a rekreációban, illetve utánpótlásnevelésben. Testnevelő tanár Osztatlan 1. A játékok, játékos feladatok lehetőségei, szerepe és jelentősége a kézilabdázás oktatásában. 2. A kézilabdázás oktatásának innovatív megközelítése az általános- és középiskolában. 3. A kézilabdázás technikai és taktikai elemeinek oktatásának lehetőségei. 4. A taktikai gondolkodásmód fejlesztése a tanulóknál a kézilabdázás mozgásanyagával. 1. A sportolók motivációjának vizsgálata különböző sportágaknál. 2. Az észlelt motivációs környezet vizsgálata testnevelés órán és edzéseken különböző sportágaknál.

5 3. Az edző (testnevelő tanár) sportoló (tanuló) kapcsolatának PRISZTÓKA Gyöngyvér 1. A szomatikus nevelés helye és funkciója az oktatásban különböző életkorokban. 2. Testkultúrális értékek, értékviszonyok, a testkultúra oktatása, mint értékközvetítő tevékenység. 3. Edzői/tanári/sportszervezői szerepkörök, szerepelvárások változásai. 4. Sport és szocializáció. 5. Sport a nevelésben nevelés a sportban. 6. Pedagógiai kommunikáció sajátosságai a testnevelés oktatásában. PRÓKAI Judit (tartósan távol) Testnevelő-edző Bsc 1. Csoportos fitnesz foglalkozások helye, szerepe az iskolai testnevelésben. 2. Régi és modern edzéssegédeszközök felhasználhatósága, hatékonysága, elfogadottsága az iskolai testnevelésben. 3. Különböző csoportos fitnesz foglalkozások, kondicionális képességekre kifejtett hatásainak 4. Különböző csoportos fitnesz foglalkozások, koordinációs képességekre kifejtett hatásainak 5. Proproceptív edzéssegédeszközök használatának vizsgálata a koordinációs képességek fejlesztésének tükrében. 6. Gumiszalag-gyakorlatok alkalmazásának lehetőségei a éves korosztálynál. 7. A Ritmikus Gimnasztika (RG) versenyszabályok fejlődésének hatásai a kéziszertechnikára. 8. Különböző táncstílusok koordinációs képességekre gyakorolt hatásainak a 9. Különböző táncstílusok kondícionális képességekre gyakorolt hatásainak a hetes TOGU edzésprogram egyensúlyi rendszerre és core izmokra kifejtett hatásainak Sportszerevező BSc 1. Pécsi és más vidéki városokban élő közötti emberek életmód szokásainak feltérképezése, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. 2. Divat vagy trend? Fitnesz irányzatok összehasonlító elemzése. 3. Táplálékkiegészítők használata rekreációs sportolók körében. RATALICS Kata Testnevelő- edző BSc 1. A torna sport történeti áttekintése pécsi vonatkozásban. 2. A Torna tantárgyi előírások változásainak feltáró elemzése a pécsi sportszakember képzésben. 3. A torna sportág nevelő hatása a mindennapos testnevelésben. TÉKUS Éva 1. A különböző testfolyadékokban mérhető, harántcsíkolt izomra jellemző markerek 2. A testösszetétel vizsgálata különböző életkorokban, különböző sporttevékenységet végző személyek körében.

6 3. A fittség, edzettség vizsgálata pályatesztekkel és laboratóriumi mérésekkel. 4. A fizikai terhelés hatására bekövetkező élettani változások vizsgálata az emberi szervezetben. 5. Túledzettség vizsgálata különböző sporttevékenységet végző személyek körében. TÓTH Ákos Testnevelő-edző BSc 1. Lovaglás az iskolai testnevelésben. 2. A tanulók biztonságos sítáboroztatása. 3. Fizikai aktivitás és egészség. 4. Az alkoholbetegek fizikai aktivitása. 5. Vizimentőként dolgozó egyetemi hallgatók koherencia érzete. Sportszervező BSc 1. A dél-dunántúli régió lovasturisztikai lehetőségei. 2. Havas sportok szerepe a magyarok szabadidő eltöltésében. 3. A Kincsem Nemzeti Lovas Program lehetőségei. TÓVÁRI Ferenc Testnevelő-edző és Sportszervező BSc 1. Vízben végezhető mozgások fejlesztő hatásai egyes életkori szakaszokban (egyénileg választható). 2. Az úszómozgások fejlesztő hatásai a koordinációs képességekre. 3. Integráció a sportban a sport szerepe a társadalmi integrációban (esélyek, lehetőségek). URECZKY Dóra 1. Szülés után a hasizom szétnyílásának mértéke (Inter Rectus Distance), gyakorisága. 2. Szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis) regenerálási lehetőségei szülés után. 3. Különböző sportágakban helytelen edzéstechnika következtében létrejövő hasizom szétnyílás (Inter Rectus Distance) mértéke. 4. Bölcsődés korú gyermekek mozgásfejlődésének vizsgálata és intézményen belüli fejlesztési lehetőségei (reflex vizsgálatok, mozgásmegfigyelések). 5. Óvodás korú gyermekek mozgásfejlődésének vizsgálata és intézményen belüli fejlesztési lehetőségei (reflex vizsgálatok, mozgásmegfigyelések). 6. Gyógytestnevelés óra keretein belüli kiegészítő mozgásfejlesztési lehetőségek, reflexfelülírás, iskola előkészítés. 7. Idegrendszer érését segítő óvodai mozgásfejlesztés. VADÁSZ Kitty 1. Az atlétikai mozgások helye, szerepe a sportágak előkészítő mozgásanyagában. 2. A távolugrás nekifutásának sebességváltozásai és hatásai az eredményre. 3. Iskolás gyermekek táplálkozási szokásai és fizikai teljesítőképességük közötti összefüggés. 4. Egészségtudatos magatartásformák alakítása iskolás gyermekeknél. VASS Lívia 1. Egy többségi iskola tanulóinak vizsgálata gyógytestnevelési szempontok alapján.

7 2. A gyógytestnevelés mozgásanyagának játékos formái az általános iskolában (alsó v. felső tagozaton). 3. Iskolás gyermekek egészségállapota a szűrővizsgálatok tükrében. 4. Az iskoláskorú gyermekek jellegzetes tartási rendellenességei, okok, prevenciós lehetőségek. 5. Jellegzetes sportsérülések és ártalmak egy választott sportághoz kapcsolódóan (prevenciós és rehabilitációs feladatok). 6. Mozgásszervi elváltozások egy választott sportágban. 7. Gyógytestnevelési gyakorlatok a sportági prevencióban és rehabilitációban. 8. Ergonómiai torna jelentősége a különböző területeken. (Iskola, ülő munka, stb.) 9. Fogyatékkal élők sportja. 10. Vízi terápiás lehetőségek, gyógyúszás. VÁCZI Márk 11. Különböző kondicionáló edzésprogramok akut és krónikus hatásának 12. Edzés által okozott mikrosérülések és adaptációs mechanizmusok 13. Erőhatások és izomaktivitás vizsgálata lépcsőn és vízszintes talajon végzett ugrások alatt. 14. A statikus és dinamikus robbanékonyerő összefüggése. 15. Ízületi stabilizációra alkalmazott módszerek és eszközök hatásának tudományos áttekintése. 16. A térdízületi stabilitás hatása a mozgásgyorsaságra. 17. A plyometrikus edzésgyakorlatok hatása a statikus egyensúlyozó képességre. WILHELM Márta 1. A testalkat és a motoros képességek változásainak vizsgálata az általános iskola alsó tagozatától az egyetemig. 2. Szélsőséges környezeti viszonyok hatása az emberi szervezetre és a teljesítőképességre, az ebből adódó sportszervezői feladatok. 3. Wellness és az egészséges életmóddal foglalkozó kutatások. 4. Antropometriai mérések és szomatotipizálás. Testalkati vizsgálatok. 5. A biostatisztika módszerei és alkalmazási területei humánbiológiai, sportélettani és táplákozástani kutatásokban. 6. Irányított és szabadon választott (játszótéri, egyéb) játékok hatása a gyermek keringési rendszerére. 7. Terhelés hatására kialakuló kardiális és légzésfunkciós változások. 8. A metabolikus szindróma kórélettana és megelőzésének lehetőségei. 9. Gyermek és serdülőkori elhízás hatása az emberi szervezetre, és az ebből adódó sportszervezői feladatok. 10. Dopping megjelenése a szabadidősportokban. 11. Sporttudományos és életmód kutatások szervezése és lebonyolítása tömegrendezvényeken. 12. A felnőtt- és idős korosztály fittsége és egészsége. 13. Táplálkozási szokások Magyarországon.

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben A labdarúgás technikai elemeinek oktatása, és mérési lehetőségei testnevelésórán Utánpótlás korú labdarúgók

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgyak A tantárgy felvételének A tantárgy felvételének előfeltétele féléve KÖZÖS

Részletesebben

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat Kód Tantárgy Feltétel ALAPOZÓ SZAKASZ Medicinális ismeretek I. ANTSRA1013 Funkcionális anatómia 2/0 1 1 v 2 ANTSRA1014

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgyak KÖZÖS KÉPZÉSI SZAKASZ A tantárgy felvételének féléve A tantárgy felvételének

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE. Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ELŐTANULMÁNYI RENDJE Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév) Tantárgyak A tantárgy felvételének féléve A tantárgy felvételének előfeltétele

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgy Félévek/óraszám/kredit Kredit Vizsgaforma KÖZÖS KÉPZÉSI SZAKASZ Szakmai

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Általános iskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4+ tanév) Tantárgy Félévek/óraszám/kredit Kredit Vizsgaforma KÖZÖS KÉPZÉSI SZAKASZ (75 kredit

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Piackutatás, üzleti terv, vállalkozási formák, alapításmegszüntetés, finanszírozás, pénzkezelés. Pályázatírás, humánerőforrás-gazdálkodás, szerződések, jogvédelmi szabályok.

Részletesebben

ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS

ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS TANÍTÓKÉPZÉS OKTATÁS A SPORTBAN SPORT AZ OKTATÁSBAN II. SZAKMAI KONFERENCIA ELTE Kihívások az új köznevelési és felsőoktatási törvény koncepciói alapján

Részletesebben

Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013

Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013 Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013 A tevékenységi formák kialakításakor, megválasztásakor meghatározó a tanulók érdeklődése. A foglalkozások szervezését igényelheti

Részletesebben

JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT JÁTÉK-MOZGÁS-KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE NEVELÉSI KONCEPCIÓ MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT A MOZGÁSFEJLESZTİ PROGRAM CÉLJA: MOZGÁSSAL AZ EGÉSZSÉGÉRT Rendszeres mozgással egészséges életvitel kialakítása,

Részletesebben

Mintatanterv Osztatlan tanárképzés

Mintatanterv Osztatlan tanárképzés Sorszám Mintatanterv Osztatlan tanárképzés Félév 1 Tantárgy csoport Osztatlan Középiskolai testnevelő - gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár szak NAPPALI Össz E GY KR SZ A 1 Anatómia I. 38 26 12 2 K

Részletesebben

Mintatanterv Sport- és rekreációszervezés BSc szak

Mintatanterv Sport- és rekreációszervezés BSc szak Sorszám Mintatanterv Sport- és rekreációszervezés BSc szak NAPPALI LEVELEZŐ Félév Sport- és rekreációszervezés BSc szak Össz E GY Össz E GY KR SZ Előtanulmányi rend 1 2 3 Anatómia 26 26 8 8 3 K 4 Balesetmegelőzés,

Részletesebben

Szakdolgozati témakínálat

Szakdolgozati témakínálat EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET SZOMBATHELY Szakdolgozati témakínálat PROF. DR. IHÁSZ FERENC egyetemi tanár 1. Az alkat és a motorikus képességek kapcsolata.

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

Testnevelő-edző BSc 2014.

Testnevelő-edző BSc 2014. ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA/TÉTELEK Testnevelő-edző BSc 2014. A tétel témakörei 1. A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális

Részletesebben

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok

Helyi tanterv 2013/2014 tanévtől felmenő rendszerben Testnevelés és sport. 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Helyi tanterv 2013/2014 től felmenő rendszerben Testnevelés és sport 5.-8. évfolyam Célok és feladatok Gyakorlati tudásanyag Az iskolai testnevelés és sport célja, hogy a tanulók életkori sajátosságaihoz,

Részletesebben

Szakdolgozati témalehetőségek

Szakdolgozati témalehetőségek Szakdolgozati témalehetőségek Bárdos György, DSc, az MTA Doktora, egyetemi tanár Jelentkezés: bardos.gyorgy@ppk.elte.hu Rekreációs szakdolgozatok tematikus rendszerezése és feldolgozása Életmód és egészség

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

Tájékoztató. ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára

Tájékoztató. ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára Tájékoztató ISKOLAI SPORTKÖR TARTÁSÁRA KÉPZETT SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak résztvevői számára Szakirányú továbbképzési program megnevezése: Iskolai sportkör tartására képzett szakember szakirányú

Részletesebben

Szakképzett edző, sportszervező, irányító Konferencia és rendezvényszervező

Szakképzett edző, sportszervező, irányító Konferencia és rendezvényszervező 3.1.5. Horgászegyesületi vezető 3.1.6. Kondicionálóterem vezetője 3.1.7. Mozgásstúdió vezető 3.1.8. Sportegyesület vezetője 3.1.9. Sportklub vezetője 3.1.10. Sportlétesítmény vezetője 3.1.11. Sportosztály

Részletesebben

SOFI MUNKATERV 2018/2019. TANÉV TESTNEVELÉS ÉS SPORT MUNKAKÖZÖSSÉG TERVEZETE

SOFI MUNKATERV 2018/2019. TANÉV TESTNEVELÉS ÉS SPORT MUNKAKÖZÖSSÉG TERVEZETE SOFI MUNKATERV 2018/2019. TANÉV TESTNEVELÉS ÉS SPORT MUNKAKÖZÖSSÉG TERVEZETE Tárgyi feltételek: Kondor Béla sétány 15. szám alatti épületben 1 darab testnevelés szoba, iskolaudvar, kisméretű beton borítású

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása

Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása A székesfehérvári sportélet kiemelt területei Iskolai sport Szabadidősport Fogyatékkal élők sportja Idősek sportja Utánpótlás-nevelés Verseny-

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított 20/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által ellátott sporttal kapcsolatos

Részletesebben

Dr. Szabó Tamás a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója MOB-alelnök

Dr. Szabó Tamás a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója MOB-alelnök NEMZETI SPORT INTÉZET Dr. Szabó Tamás a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója MOB-alelnök LEZÁRULT EGY KORSZAK A tehetséggondozó programok 9-10 évesek. Új struktúra áll fel. Új források jelennek meg. HÁROM

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola mester képzés, táncpedagógus szak, modern tánc szakirány, esti tagozat

Magyar Táncművészeti Főiskola mester képzés, táncpedagógus szak, modern tánc szakirány, esti tagozat ÖNÉLETRAJZ Név: Horváth Anikó Születési hely, idő: Győr, 1981. 11. 30. Levelezési cím: 9028 Győr Soproni u. 18. Telefon: 06-20-598-78-88 E-mail: horvatha@tf.hu Iskolai végzettségek: 2011-2012 Magyar Táncművészeti

Részletesebben

KÉZILABDÁZÁS AZ ISKOLÁBAN. Juhász István MKSZ szakmai igazgató európai mesteredző, főiskolai docens

KÉZILABDÁZÁS AZ ISKOLÁBAN. Juhász István MKSZ szakmai igazgató európai mesteredző, főiskolai docens KÉZILABDÁZÁS AZ ISKOLÁBAN Juhász István MKSZ szakmai igazgató európai mesteredző, főiskolai docens A program beindításának indoklása Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap. Minden arra járó nyomot

Részletesebben

Testnevelés és Sport ágazati munkaközösség munkaterve 2016/2017

Testnevelés és Sport ágazati munkaközösség munkaterve 2016/2017 Testnevelés és Sport ágazati munkaközösség munkaterve 2016/2017 Tartalomjegyzék I. Bevezető II. Személyi feltételek (munkaközösség tagjainak névsora) III. Tárgyi feltételek (tanterem, eszközök) IV. Ajánlott

Részletesebben

A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI A SPORTOKTATÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI 13/1996. (XI. 5.) MKM-BM együttes rendelet a sportszakmai képesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról I. A szakképesítés Országos

Részletesebben

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható.

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható. A vizsgafeladat ismertetése: Az előzetesen megvalósított szabadidős vagy rekreációs program ismertetése egy központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit

Részletesebben

A Budapest, XVIII. Kerületi SOFI Közzétételi listája 2015.

A Budapest, XVIII. Kerületi SOFI Közzétételi listája 2015. Az intézményben dolgozó pedagógusok és végzettségeik A Budapest, XVIII. Kerületi SOFI Közzétételi listája 2015. 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

Részletesebben

LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ

LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ 54 813 0 LABDARÚGÓ SPORTEDZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA a XXXVII. SPORT ÁGAZATHOZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 011. évi CXC. törvény, a szakképzésről

Részletesebben

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév)

OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS ÓRA- ÉS VIZSGATERVE Középiskolai testnevelő gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár (4,5+1 tanév) Tantárgy Félévek/óraszám/kredit Kredit Vizsgaforma KÖZÖS KÉPZÉSI SZAKASZ (75 kredit

Részletesebben

Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit!

Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit! Az Egri Városi Sportiskola nevében köszöntöm a sportszakmai fórum résztvevőit! A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. /Szent-Györgyi Albert/ AZ EGRI VÁROSI

Részletesebben

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai

A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai A Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumai Az újjáépülő egyetem kutatóintézetei és tervezett feladatai Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, egyetemi tanár 2017. szeptember 21. Az integrált laboratóriumi

Részletesebben

JUDO. SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal. Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző. Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9.

JUDO. SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal. Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző. Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9. JUDO SPORTÁGI VEZETŐ: Dr. Hetényi Antal Előadó: Preiszler Gábor Junior válogatott edző Magyar Edzőt Társasága 2011. június 9. BEVEZETŐ Mi a judo: egy sajátos etikai, nevelési, testnevelési és harcművészeti

Részletesebben

SPORTSZAKMAI GYAKORLAT

SPORTSZAKMAI GYAKORLAT Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Testnevelési- és Sporttudományi Intézet SPORTSZAKMAI GYAKORLAT Testnevelő Edző Bsc Nappali tagozat TEMATIKA DOKUMENTUMOK ÜGYMENET Testnevelő Edző Bsc Nappali

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

A rekreáció területei, felosztása, eszközrendszere. A rekreáció elmélete és módszertana 3. ea.

A rekreáció területei, felosztása, eszközrendszere. A rekreáció elmélete és módszertana 3. ea. A rekreáció területei, felosztása, eszközrendszere Rekreáció: célja alapján szellemi és fizikai szellemi ~: a kultúra, szórakozás (játék) és művelődés kérdéseivel, a műveltség típusaival és a kulturális

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2008/2009-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2008/2009-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2008/2009-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védını szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról. 1. A rendelet célja

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról. 1. A rendelet célja Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 4. A Vajda Péter DSE-vel közösen az alábbi rendezvényeket szerveztük a sportiskolás tanulóknak:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 4. A Vajda Péter DSE-vel közösen az alábbi rendezvényeket szerveztük a sportiskolás tanulóknak: VAJDA PÉTER ÉNEK-ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA OM 034931 1089 BUDAPEST, Vajda Péter utca 25-31. Telefon: (+36-1) 333 49 13; Gazdasági iroda: 313 74 17; Telefax: 477 04 27 E-mail: info@vajdaiskola.hu;

Részletesebben

FOGYATÉKKAL ÉLŐK SPORTJA Az asztalitenisz - speciális körülmények között 2013. március 21., Szeged. Készítette: Szabó Brigitta, ATSK Szeged

FOGYATÉKKAL ÉLŐK SPORTJA Az asztalitenisz - speciális körülmények között 2013. március 21., Szeged. Készítette: Szabó Brigitta, ATSK Szeged FOGYATÉKKAL ÉLŐK SPORTJA Az asztalitenisz - speciális körülmények között 2013. március 21., Szeged Készítette: Szabó Brigitta, ATSK Szeged Egyesületünk - Az ATSK Szeged alakulása: 1996 - Utánpótlás-nevelésre

Részletesebben

GONDOLKODJ,MOZOGJ és TANULJ GYORSAN

GONDOLKODJ,MOZOGJ és TANULJ GYORSAN Sports Stacking GONDOLKODJ,MOZOGJ és TANULJ GYORSAN Sport Poha-Rak Az 1980-as évek elején alakult ki az Egyesült Államokban majd a 90-es évektől Bob Fox testnevelő kezdte el széles kőrű népszerűsítését

Részletesebben

11. évfolyam SPORTKÖR

11. évfolyam SPORTKÖR 11. évfolyam SPORTKÖR Az iskolai testnevelés amellett, hogy teljesíti egészségmegőrző, kultúraközvetítő és nevelési feladatait, szolgálhatja, segítheti a versenysportot is. A sportolás során a fizikai

Részletesebben

KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015

KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015 PROGRAMTERVEK Magyar Kajak-Kenu Szövetség KAJAK PÓLÓ FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM 2015 KAJAK-KENU SPORT SZAKMAI DOKUMENTUMAI Programok felelősei és a dokumentumok készítői: OLIMPIAI CIKLUS: 2012-2016 Rio TERVEZÉSI

Részletesebben

Rekreáció M szak (teljes idejű képzés)

Rekreáció M szak (teljes idejű képzés) Rekreáció M szak (teljes idejű képzés) Tantárgy neve Jellege 1. félév 2. félév 3. félév 4. félév Össz. kredit/ órasz. kredit ea/gyak kredit ea/gyak kredit ea/gyak kredit ea/gyak I. Törzsanyag Alapozó ismeretek

Részletesebben

FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Egy kis számtan Magyarország lakossága: 10.000.000 ember 600.000 fogyatékkal élő felnőtt ember 80.000 fogyatékkal élő diák

Részletesebben

Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben. Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség

Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben. Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség Az iskola szerepe a szabadidő sportra nevelésben Boronyai Zoltán Magyar Diáksport Szövetség A sport hagyományos szerepe a köznevelésben SPORT ESZKÖZ Testnevelés - testkultúra CÉL Tehetséggondozás élsport

Részletesebben

Iskolai Sportkör szakmai programja

Iskolai Sportkör szakmai programja Iskolai Sportkör szakmai programja 2010-2011. tanév Összeállította: Fábosné Józsa Zsuzsanna Keresztesné Lengyel Erzsébet Bognár Tamás Czirják György Tápiószecső, 2010. szeptember 1. 1 A szakmai program

Részletesebben

ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA

ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA Sportiskolai kontrolling 2014. április 2. STATISZTIKÁINK 46,5 fő pedagógus, 1 fő adminisztratív

Részletesebben

A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG (MOB) AZ EDZŐKÉRT DR. BARTHA CSABA SPORTIGAZGATÓ-HELYETTES

A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG (MOB) AZ EDZŐKÉRT DR. BARTHA CSABA SPORTIGAZGATÓ-HELYETTES A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG (MOB) AZ EDZŐKÉRT DR. BARTHA CSABA SPORTIGAZGATÓ-HELYETTES A XXX. nyári Olimpiai Játékok nemzetek közötti összesített éremtáblázata LONDON 2012 / Éremtáblázat Aranyérem Ezüstérem

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat testnevelési és sportfeladatairól (módosításokkal egységes szerkezetben)

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Magyar Birkózó Szövetséggel ( ) FTC Birkózó Kft-vel ( )

SZAKMAI BESZÁMOLÓ Magyar Birkózó Szövetséggel ( ) FTC Birkózó Kft-vel ( ) SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2012. MÁJUS 1-AUGUSZTUS 31. SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1. Az iskola folyamatos kapcsolatot tart a MOB Sportiskolai Program Pedagógiai Munkacsoportjával illetve a sportiskolai módszertani központokkal.

Részletesebben

Hosszú távú gondolkodás szükségessége a hazai a sportban I.

Hosszú távú gondolkodás szükségessége a hazai a sportban I. Hosszú távú gondolkodás szükségessége a hazai a sportban I. Magyar Triatlon Szövetség Edzői konferencia Martfű 2017. 01. 21. Balyi István előadása alapján Dr. Géczi Gábor Pár főcím a tavalyi médiából Na

Részletesebben

Nyílt nap és tájékoztató rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány

Nyílt nap és tájékoztató rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány Nyílt nap és tájékoztató rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány ELTE PPK, 2017. Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet Patakiné Dr. Bősze Júlia, adjunktus Szeretettel köszöntjük a megjelent

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

A 171. sorszámú Sportszervező, menedzser megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 171. sorszámú Sportszervező, menedzser megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 171. sorszámú Sportszervező, menedzser megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 813 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG

KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS NÉPJÓLÉTI BIZOTTSÁG hirdet a Kulturális és tudományos keretből elnyerhető támogatásra. A felosztható keretösszeg: 3 millió Ft. 1. A 2012. évben megvalósítandó ünnepi rendezvényekre, eseményekre, kiemelten az irodalmi, történelmi,

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások,

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, 4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai 4.1 A műveltségterületek és tantárgyak viszonya: Műveltségi területek / Tantárgyak 1-4. 5. 6.

Részletesebben

Iskolai Sportkör szakmai programja

Iskolai Sportkör szakmai programja Iskolai Sportkör szakmai programja Összeállította: Keresztesné Lengyel Erzsébet Bognár Tamás Czirják György Tápiószecső, 2012. szeptember 3. 1 A szakmai program készült: Gróf Széchenyi István Ált. Isk.

Részletesebben

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete a sportról Mihályháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kötelező és az önként vállalt önkormányzati

Részletesebben

A hazai rendezésű, nemzetközi sportesemények hatásai

A hazai rendezésű, nemzetközi sportesemények hatásai A hazai rendezésű, nemzetközi sportesemények hatásai Eredményjelző: Magyar sport 2017 Nyerges Mihály emlékkonferencia 2018.01.23 2010 után: a magyar sport új rendszere Központban a nemzeti, közösségi érdekek

Részletesebben

Edzésprogramok tantárgy tanításához. Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban. Oktatási időszak: tanév. osztályok: 9.s, 9.h, 10.s, 10.h, 12.

Edzésprogramok tantárgy tanításához. Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban. Oktatási időszak: tanév. osztályok: 9.s, 9.h, 10.s, 10.h, 12. BMSZC EGRESSY GÁBOR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKGIMNÁZIUMA 1149, EGRESSY ÚT 71. TANMENET Edzésprogramok tantárgy tanításához Éves óraszám: 74 óra Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban Oktatási időszak: 2017-2018.

Részletesebben

Sportközgazdasági Szakosztály. perspektívái

Sportközgazdasági Szakosztály. perspektívái Sportközgazdasági Szakosztály A sportközgazdász képzés jelene és perspektívái Közgazdász Vándorgyűlés Eger, 2017. szeptember 8. Előadó: Prof. dr. habil Borbély Attila PhD, MBA Debreceni Egyetem, egyetemi

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában

Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában Dr. Gémesi György Nemzeti Sportszövetség elnöke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), 1123 Budapest Alkotás u. 44. AULA

Részletesebben

Christián Anikó Beosztás, elérhetőség főiskolai adjunktus; Tel: 74/ /1116 mellék; 74/

Christián Anikó Beosztás, elérhetőség főiskolai adjunktus; Tel: 74/ /1116 mellék; 74/ Szakmai önéletrajz Név Christián Anikó Beosztás, elérhetőség főiskolai adjunktus; Tel: 74/ 528-300/1116 mellék; 74/ 528-303 e-mail: chrisani@igyfk.pte.hu Végzettségek Szakképzettségek Nyelvtudás Munkahelyek

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 3. A Vajda Péter DSE-vel közösen iskolai sportnapot szerveztünk a sportiskolás tanulóknak.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 3. A Vajda Péter DSE-vel közösen iskolai sportnapot szerveztünk a sportiskolás tanulóknak. SPORTISKOLAI SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2013. JANUÁR 1-ÁPRILIS 30. SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1. Az iskola folyamatos kapcsolatot tart a MOB Sportiskolai Program Pedagógiai Munkacsoportjával illetve a sportiskolai módszertani

Részletesebben

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 036280 ISKOLAI SPORTKÖR RÉSZLETES SZAKMAI PROGRAMJA 2009. IX. 1. A TANÉV SPORTTAL KAPCSOLATOS KIEMELT FELADATAI Legfontosabb feladatunk, hogy biztosítsunk minél több sportolási

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 3. A Vajda Péter DSE-vel közösen az alábbi rendezvényeket szerveztük a sportiskolás tanulóknak:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. 3. A Vajda Péter DSE-vel közösen az alábbi rendezvényeket szerveztük a sportiskolás tanulóknak: SPORTISKOLAI SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2012. SZEPTEMBER 1-DECEMBER 31. SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1. Az iskola folyamatos kapcsolatot tart a MOB Sportiskolai Program Pedagógiai Munkacsoportjával illetve a sportiskolai

Részletesebben

MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG SZAKEMBER KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZATA

MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG SZAKEMBER KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZATA A MAGYAR CURLING SZÖVETSÉG SZAKEMBER KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZATA Készült: Előterjesztve: Elfogadva: 2010. június 7-én 2010. június 17-i elnökségi ülésre 2010. június 17-i elnökségi ülésén 2 A Magyar Curling

Részletesebben

A sport közösségteremtő hatása a Debreceni Egyetemen

A sport közösségteremtő hatása a Debreceni Egyetemen A sport közösségteremtő hatása a Debreceni Egyetemen Készítette: Kovács Klára PhD-hallgató Nevelés-és Művelődéstudományi Doktori Program Debrecen, 2010. december 3. Campus-lét Műhelykonferencia Cél A sport

Részletesebben

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező Szak megnevezése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2015. májusi 20.-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2015. májusi 20.-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-273/2015. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2015. májusi 20.-i ülésére Tárgy: Javaslat Budapest Főváros

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

1) Helyzetelemzés, létesítmény feltételek, valamint a sportszervezet jelenlegi helyzetének bemutatása

1) Helyzetelemzés, létesítmény feltételek, valamint a sportszervezet jelenlegi helyzetének bemutatása Martfűi Városi Sportegyesület Női Kézilabda Szakosztály Utánpótlás-nevelésre vonatkozó sportfejlesztési programja Szakmai és költségterv 2013/2014. évad 1) Helyzetelemzés, létesítmény feltételek, valamint

Részletesebben

Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. Gy 10 2 1 K technológiák (IKT) Tanulás- és kutatásmódszertan, LBG_GI878G3

Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. Gy 10 2 1 K technológiák (IKT) Tanulás- és kutatásmódszertan, LBG_GI878G3 Szak megnevezése: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Közgazdász turizmus-vendéglátás Tagozat: Levelező 2015 A tanegység Féléves Ajánlott Köv. előfeltétel Kredit

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2013. év 1.félévi beszámoló

2013. év 1.félévi beszámoló ÉRDI SPORT KFT 2030 Érd, Ercsi út 34. Telefon:06-20-914-4037 Honlap: www.handballerd.hu E-mail: iroda.kezilabda@gmail.com ÉRDI SPORT KFT 2030 ÉRD ERCSI ÚT 34. 2013. év 1.félévi beszámoló 1 A Társaság bemutatása:

Részletesebben

ÓRAREND BSC KÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT II.

ÓRAREND BSC KÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT II. ÓRAREND BSC KÉPZÉS NAPPALI TAGOZAT II. évfolyam HÉTFŐ TESTNEVELŐ- EDZŐ REKREÁCIÓ HUMÁNKINEZIOLÓGIA SPORTSZERVEZŐ OSZTATLAN TÚLCSÚSZÓK 8-9,30 8-13. hét Sportjátékok I. kosárlabda 2 CS/L Boros Zoltán E Bevezetés

Részletesebben

Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója.

Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója. Fehérvár Rugby Club 2012. évi. Beszámolója. 2012. január: Iskolai csoportedzések, István Király ált iskola, minden hétfő 14 órától Gyolcsos Ferenc vezetésével 15 fő. Táncsics Mihály Általános iskola kedd

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

A 10 éves Egri Városi Sportiskola és az 5 éves Agriasport köszönti a megjelenteket!

A 10 éves Egri Városi Sportiskola és az 5 éves Agriasport köszönti a megjelenteket! A 10 éves Egri Városi Sportiskola és az 5 éves Agriasport köszönti a megjelenteket! A sport minden férfi és minden nő öröksége, és hiányát soha nem pótolhatja semmi. /Pierre de Coubertin/ 2001. Az EVSI

Részletesebben

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA BABITS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 036280 ISKOLAI SPORTKÖR RÉSZLETES SZAKMAI PROGRAMJA 2012. IX. 1. A TANÉV SPORTTAL KAPCSOLATOS KIEMELT FELADATAI Legfontosabb feladatunk a 2012/13-as tanévben is, hogy minél

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2015-2019) Elfogadva /2015. (VI.4) számú Képviselő-testületi határozattal 1 1. BEVEZETÉS A helyi önkormányzatok sporttal kapcsolatos feladatait

Részletesebben

KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL

KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL KIMUTATÁS A KULTURÁLIS ÉS SPORT ALAP UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS PÁLYÁZATAINAK 2012. ÉVI TÁMOGATÁSÁRÓL A tevékenység meghatározása 2012. évben az Oktatási, Kulturális és sorsz. A pályázó neve és az összeg rendeltetése

Részletesebben

HAJRÁ, MAGYAROK! Magyarország Kormánya 2010 óta kiemelten támogatja a sportot.

HAJRÁ, MAGYAROK! Magyarország Kormánya 2010 óta kiemelten támogatja a sportot. Magyarország Kormánya 2010 óta kiemelten támogatja a sportot. Ennek eredményeként háromszor több magyar ember sportol, és több mint duplájára nőtt az igazolt sportolók száma. EGYRE TÖBB MAGYAR SPORTOL

Részletesebben

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának

Részletesebben

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének. 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének. 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról Kőröshegy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. (2) bekezdésének

Részletesebben

Köv. LBG_GI878G3 Tanulás- és kutatásmódszertan, prezentáció Gy 12 3 1 K

Köv. LBG_GI878G3 Tanulás- és kutatásmódszertan, prezentáció Gy 12 3 1 K Szak megzése: Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Tagozat: TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA Közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon Levelező KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ

Részletesebben

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

Az egyensúlyozó képesség

Az egyensúlyozó képesség Az egyensúlyozó képesség Készítette: Szaszkó István Mivel fogunk megismerkedni? Az egyensúlyozás szervei Mőködése Egyensúlyozó képesség A képesség javításának módszertana 1 Az egyensúlyozás képessége Egyensúlyérzékelés:

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés Készítette: Budapesti Farkasok AFKE. 2014. május 6. 1 Budapesti Farkasok AFKE 1204 Budapest, Tátra tér (Új Piaccsarnok) I/15-16. 2013. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2014.

Részletesebben

Tantárgyfelosztás a 2010/2011-es tanévben

Tantárgyfelosztás a 2010/2011-es tanévben City College Üzleti Szakközépiskola Szombathelyi tagintézménye A 2010/2011-es tanévben az alábbi szakokon folyik képzés Gazdasági informatikus Protokoll és utazásügyintéző Sportedző Sportszervező, -menedzser

Részletesebben