HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Borsó termesztés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Borsó termesztés"

Átírás

1 HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Borsó termesztés

2 HÜVELYES NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE A hüvelyesek közé tartozó növényeink a borsó,, bab és szója ja. Termıterületük lé-nyegesen kisebb, mint a gabonaféléké, ennek ellenére jelentıségük kiemelkedı. Magas fehérje tartalmuknál fogva fontos szerepük van az emberi táplálkozásban és az állatok takarmányozásában. A fehérjék felépítéséhez szükséges nitrogén egy részét a levegıbıl kötik meg, ezáltal a talajt nitrogénben gazdagítják és kiváló elıvetemények. A hüvelyes növények közül a borsó az egyik legrégebbi emberi táplálék. Magja étkezési szárazborsóként és zöldborsóként hasznosítható. Ez utóbbi a konzervipar nyersanyaga. Hasonló felhasználási lehetıségő a bab is. A szója magas fehérje tartalmú növényünk, amelynek táplálkozási értéke kiemelkedı. Könnyen emészthetı, olaja a margarin gyártás alapanyaga. Vitamintartalma is számottevı. Éghajlatunk alatt kiváló minıségő hüvelyes vetımagvak állíthatók elı, amelyek ér-tékes exportcikkek.

3 Talajelıkészítés A borsót rendszerint két kalászos között helyezzük el a növényi sorrendben. Jó elıveteményei a kellı idıben betakarított burgonya és a cukorrépa is. Bármely növény legyen az elıveteménye, a talajelıkészítésnek arra kell irányulnia, hogy növeljük a talaj vízraktározó képességét és abból minél többet megırizzünk a borsó számára. A korán lekerülı kalászos elıvetemény után elsı teendı a mielıbbi tarlóhántás és annak lezárása. A gabona tarlóját tárcsával a talajba keverjük, majd utána hengerezünk. Az ıszi mélyszántásig megtömıdött és kigyomosodott talajt ápolni kell. Erre a sekélyen mővelı kultivátor vagy a fogas-borona a legalkalmasabb eszköz. A mőveletet minden esetben hengerezéssel fejezzük be. Az ıszi mélyszántás idejére a tarlóés gyökérmaradványok nagy része elbomlik, a talaj olyan állapotba kerül, hogy a szántás jó minıségben és kellı idıben elvégezhetı. Folytatás>>>

4 A minél több csapadék befogadása érdekében szeptember hónapban elvégezzük az ıszi mélyszántást. A szántást feltétlenül el kell munkálni, mert a borsót korán tavasszal vetjük és a tavaszi elmunkálás hátráltatja a vetési. A szántást tárcsával vagy kombiná-torral 8-10 cm mélyen munkáljuk el, megkönnyítve ezzel a tavaszi magágy készítést. Elınyös, ha a borsó alá tavasszal egy menetben kapcsolt gépekkel vagy kombinátorral tudunk magágyat készíteni. A kevesebb taposással járó mővelet kíméli a talajt és olcsóbbá teszi a munkát. A borsó talajelıkészítésekor lényeges faladat a talaj felszínének egyenletes elmunkálása, mert ez az egyenletes vetési mélység és a veszteségmentes betakarítás egyik elıfeltétele. A nyár végén vagy az ısz elején lekerülı burgonya vagy cukorrépa után a talaj állapotától függıen végezzük el az ıszi mélyszántást aszerint, hogy milyen állapotban hagyták vissza a talajt. A zöldborsó vetése esetén a tavaszi talajmunkák a vetés idejéhez igazodjanak.

5 Tápanyagellátás A tápanyagellátásnál figyelembe kell venni, hogy a borsó nitrogéngyőjtı növény és gyökérzetének jó a foszfor és kálium feltáró képessége. A fejlıdés kezdeti szakaszában a borsó is nitrogénfelvételre van utalva. Tavasszal a vetés elıtt kell kijuttatni a nitrogén mőtrágyát. A foszfor és a kálium mőtrágyákat ısszel alaptrágyaként adjuk. A foszfornak a gyökérzet fejlesztésében van jelentısége. A kálium a zöldborsó cukortartalmát növeli. A borsó nitrogéngyőjtı képessége és rövid tenyészidejénél fogva fejtrágyázást nem igényel. A borsó alá közvetlenül nem adunk istállótrágyát, mert az egyoldalú nitrogénhatás következtében túl buján fejlıdik, sokáig virágzik és nehezen köt magot. A két-három év elıtti istállótrágyázás a kedvezıbb. A 2 t/ha átlagterméshez 100 kg nitrogén, 34 kg foszfor és 70 kg kálium hatóanyag szükséges.

6 Vetés A vetéssel meg kell várni, amíg a talaj hımérséklete a vetés mélységében eléri a 3-4 C fokot. A hideg talajban a vetés vontatott lesz, amely zavarja az érést és a betakarítást. A tavaszi munkát rendszerint a borsó vetésével kezdjük, amelyre március elsı felében kerül sor. A konzervborsó termesztésekor a gyárak arra törekednek, hogy az idényben folyamatosan friss, zsenge borsó álljon rendelkezésükre. Ezért a konzervnek való zöldborsót szakaszosan és különbözı érésidejő fajták szerint kell vetni. A termeltetı üzemek a vetımagot 150 ezer szemes egységekben hozzák forgalomba. A korai fajtákból 1,4-1,5 millió, a középérésőekbıl 1,2-1,3 millió magot vetünk hektáronként. A vetımag mennyisége nagymértékben függ az ezermagtömegtıl. A fenti tıszámot alapul véve a gramm ezermagtömegő borsóból kg vetımag szükséges hektáronként. A vetés sortávolsága 12 cm. Mélysége a talaj nedvességtartalmától függıen 6-8 cm. Szárazborsó termesztésekor korábban cm-es sortávolságra is vethetı a borsó. Ennek inkábba gyomos területeken van jelentısége, ahol kapás mőveléssel tartható gyommentesen a tábla. Vegyszeres gyomirtás esetén gabona sortávolságra vethetünk. Vetés után csak akkor hengerezzünk, ha a száraz magágyban siettetni akarjuk a kelést. A nedves talaj hengerezése cserepesedést vonhat maga után hengerezés.

7 Ápolás A gyomirtás a borsó ápolásának legfontosabb mővelete. Vegyszeres gyomirtásra különbözı idıszakokban kerülhet sor. Vegyszerezhetünk vetés elıtt, vetés után, de kelés után is végezhetünk állománykezelést. A vetés elıtti vegyszerezés akkor lesz hatásos, ha a talaj aprómorzsás szerkezető és a vegyszert kijuttatás után azonnal a talajba munkáljuk. A vetés után és kelés elıtti kezelés akkor hat, ha azt néhány nap múlva az esı a talajba mossa. Állománykezelést akkor végzünk, amikor a széles levelő vadrepce és repcsényretek jelentkezik a vetésben. A borsófajták nem egyformán tőrik a vegyszeres gyomirtást. A termeltetık által kiadott útmutatók errıl részletes tájékoztatást adnak.

8 Vadrepce és repcsényretek

9 A borsó kártevıi közül a csipkézı bogarak ellen kell védekezni. Jellegzetes kár-tételük a fiatal növények leveleinek csipkézése. A kártétel megelızhetı ha a borsótáblát az egyéb pillangós virágú növényektıl távolabb jelöljük ki. Ezzel megakadályoz-hatjuk, hogy a kártevık a borsótáblára vándoroljanak. Veszedelmes kártevı a borsózsizsik, amely ellen kötelezı a védekezés. A bogár lárvája a mag belsejét pusztítja. Virágzás idején idegméreggel, betakarítás után gázo-sítással védekezhetünk ellene. Ez utóbbit csak gázmester végezheti. A gombabetegségek közül a peronoszpóra és a lisztharmat ellen kell védekezni. A peronoszpóra fertızés tünete a levelek fonákán jelentkezı szürkés-fehér bevonat. A lisztharmat a levelek lisztszerő bevonatáról és dohos szagáról ismerhetı fel. Ellenük réz- és kéntartalmú szerekkel védekezhetünk.

10 A csipkézık imágó és lárva kártétele A 2-4 leveles borsót károsítja Az imágók a leveleken jellegzetes U alakú rágásokat okoznak. Veszélyes kártevık, 1-2 napon belül a teljes vetést elpusztíthatják. A lárvák nem tudnak kárt okozni.

11 Vetési varjú (Corvus frugilegus)

12 Fácán (Phasianus colchicus)

13 Borsó v. lucerna levéltető (Acyrtosiphon pisum)

14 Borsóormányos (Tychius /Aoromius/ quinquepunctatus) Az imágó a leveleket hajtásokat virágszirmot károsítja. A levélbe kis lyukakat rág. A lárva a hüvelyben lévı magokat megrágja odvasítja, ürülékével szennyezi. Szövedéket nem képez, a maghéjet nem rágja meg (akácmoly igen).

15 Borsózsizsik (Bruchus pisorum)

16 Babzsizsik (Acanthoscelides obtectus)

17 Betakarítás A betakarítás idejét a borsó fajtája, a termesztés célja és az idıjárás határozza meg. A szárazborsó akkor érett, ha levelei megbarnultak, a magvak kemények, nedvesség-tartalmuk 16-18%. Az érés ideje megegyezik az ıszi kalászosokéval. Az aratás idején uralkodó idıjárás nagymértékben befolyásolja a betakarítást. Az érés egyenetlen lesz, ha a május és a június túlságosan csapadékos, mert a növényállományban sok lesz az éretlen zöld szem. A viharos idıjárás megdılést okoz és a talajra került hüvelyek megpenészednek, a magvak kicsíráznak. A borsó egyenetlen érése következtében könnyen pereg.

18 A betakarítás történhet egy és két menetben. Kétmenet Ez utóbbi az általánosabb, mert a rendre vágott borsó az utóérés alatt teljesen beérik, így elkerülhetı a szárítás. A borsó azonban ki van téve az idıjárás káros hatásainak. A 16-18% nedvességtartalommal rendre vágott borsót néhány napi száradás után rendfelszedı kombájnnal csépeljük. A betakarítási munkákat a pergési veszteség elkerülésére lehetıleg a délelıtti órákban végezzük. A renden megázott nedves borsó nehezen csépelhetı. A borsó csépléséhez a kombájnt át kell alakítani. A borsószem könnyen törik, ezért a dob verıléceit gumirozott lécekre kell cserélnünk, a percenkénti fordulatszámot 500-ra kell csökkenteni, a dob és dobkosár közti hézagot bıvíteni kell. A vágóasztal helyére rendfelszedıt szereljünk. Egy menetben akkor aratható a borsó, ha a fajta kevésbé elfekvı és egyöntetően érik. Egymenetes betakarításnál száremelıvel és talajkopirozóval ellátott, keskeny vágóasztalú kombájnok végeznek jó munkát. A cél az, hogy minél kevesebb hüvely maradjon el a kombájn után. A borsószalma értékes takarmány. A kicsépelt és rendre rakott szalma jól bálázható.

19 A kicsépelt borsót tisztítani, zsizsikteleníteni és szárítani kell. A raktározásnál a zöld szemektıl a borsó bemelegedhet. A zöldborsó betakarítását a konzervüzem irányítja úgy, hogy mindig friss és zsen-ge zöldborsó kerüljön tartósításra. Ezt a szakaszonkénti vetések különbözı idejő beta-karítása teszi lehetıvé. Betakarításkor a rendre vágott termést órán keresztül fonnyasztjuk. Utána azonnal csépelni kell, mert a mag, néhány óra alatt elöregszik. A cséplés a feldolgozó üzem területén történik. A zölden betakarított borsó szára fehérjében gazdag, értékes takarmány. A száraz borsó termése 2-2,5 t/ha, a zöldborsóé 10 t/ha.

20 Köszönöm figyelmüket!

Biológiai jellemzése A káposztarepce a keresztesek családjába és a Brassica nemzetségbe tartozik. A káposztarepcének két formája ismeretes:

Biológiai jellemzése A káposztarepce a keresztesek családjába és a Brassica nemzetségbe tartozik. A káposztarepcének két formája ismeretes: A repce, vagyis az ıszi káposztarepce fontos és értékes olajnövényünk. Jelentıségét a gazdaságosságon kívül az is indokolja, hogy a repceolaj felhasználása sokoldalú. A régebben csak világítóolajként használt

Részletesebben

GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE

GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Cukorrépa és a burgonya Szántóföldi növényeink sorában fontos szerepet játszik a gyökér- és gumós növények közé tartozó cukorrépa és a burgonya. A cukorrépa az egyik

Részletesebben

Burgonya termesztés Talajelıkészítés A burgonya a lég járható, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A talajelıkészítéskor a laza szerkezető, jól

Burgonya termesztés Talajelıkészítés A burgonya a lég járható, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A talajelıkészítéskor a laza szerkezető, jól Talajelıkészítés A burgonya a lég járható, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A talajelıkészítéskor a laza szerkezető, jól szellızött, rögmentes talaj kialakítására törekedjünk. A gumó növekedése csak

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység

Irásbeli vizsgatevékenység Kódszám: M ----- KIAVA: 2012. 04. Il. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁ TOZOTI TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

GABONAFÉLÉK TERMESZTÉSE Kukorica

GABONAFÉLÉK TERMESZTÉSE Kukorica GABONAFÉLÉK TERMESZTÉSE Kukorica Kukorica A kukorica a legfontosabb abraktakarmányunk. Az állattenyésztés abrakszükségletének nagy részét kukoricával fedezzük. Magas keményítı tartalma következtében kiváló

Részletesebben

SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE. Lucerna

SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE. Lucerna SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE Lucerna SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE A szálastakarmányok megkülönböztetett helyet foglalnak el termesztett növénye-ink között. A korábbi, legeltetésre alapozott állattenyésztés

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai

TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai TALAJMŰVELÉS II. A talajművelés eljárásai Cziráki László 2014. A talajművelés eljárásai Fogalma: meghatározott céllal, kiválasztott eszközzel végzett talajmunka Talajelőkészítés: több talajművelési eljárás

Részletesebben

/ 2203-06/2 2012 NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, VIDÉKFEJLESZTÉSIINTÉZET. Irásbeli vizsgatevékenység

/ 2203-06/2 2012 NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, VIDÉKFEJLESZTÉSIINTÉZET. Irásbeli vizsgatevékenység / 2203-06/2 Kódszám: M ----- KIV: 2012. 07. ll. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁ TOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez

Részletesebben

Pergés veszteség csökkentés minıség javítás. Forgalmazza:

Pergés veszteség csökkentés minıség javítás. Forgalmazza: SPODNAM Pergés veszteség csökkentés minıség javítás Forgalmazza: Csökkentett dózisú kijuttatás deszikkáló szerrel Diqvát (Reglon) vagy más hatóanyagú deszikkáló szerrel csökkentett dózisú kijuttatás lehetséges

Részletesebben

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás Gyepgazdálkodás Sáringer-Kenyeres Tamás Bevezetés A telepítés (felújítás) elıkészítése táblásítás. A táblák méreteit a természetes határok, a hasznosítási, továbbá az üzemelési igények figyelembevételével

Részletesebben

2203-06/2 KÓd$zám: T KIADVA: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

2203-06/2 KÓd$zám: T KIADVA: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM --- 2203-06/2 KÓd$zám: T KIV: 20 II. II. 23, Vizsgázó neve VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSÜ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés?

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység

Irásbeli vizsgatevékenység Kódszám: M ----- VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

NÖVÉNYTERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK Búza, Rozs, Árpa, Zab, Triticale. Sáringer-Kenyeres Tamás Növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök

NÖVÉNYTERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK Búza, Rozs, Árpa, Zab, Triticale. Sáringer-Kenyeres Tamás Növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök NÖVÉNYTERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK Búza, Rozs, Árpa, Zab, Triticale Sáringer-Kenyeres Tamás Növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök GABONAFÉLÉK TERMESZTÉSE A gabonafélék a legnagyobb területen termesztett szántóföldi

Részletesebben

Irásbeli vizsgatevékenység megoldása

Irásbeli vizsgatevékenység megoldása / Kódszám: M --- KIV: 2012. 08. 08. VIÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2203-06 Növénytermesztés Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK

EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK EGYNYÁRI ÉS ÁTTELELİ SZÁLASTAKARMÁNYOK Fontosabb csoportjai: -Tavaszi vetéső szálastakarmányok: - Nyári másodvetésőek -İszi vetéső áttelelı keverék zöldtakarmányok - Csalamádék - Silótakarmányok Tavaszi

Részletesebben

Pillangós növények a zöldítésben

Pillangós növények a zöldítésben Pillangós növények a zöldítésben Két nagy csoportot különböztetünk meg a zöldítésben használt pillangós növényfajok esetében: I. A nagymagvú pillangósok ( hüvelyesek) - Őszi-tavaszi borsó - Szója - T.bükköny

Részletesebben

A napraforgó a legfontosabb és a legnagyobb területen termesztett olajnövényünk, ezért meghatározó szerepe van a hazai növényolaj-termelésünkben. A napraforgó termesztése világviszonylatban is fejlıdı

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A TALAJMŰVELÉS RENDSZERE I. Előadás áttekintése A talajművelési rendszerek fogalma, áttekintése, csoportosítása.

Részletesebben

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek

A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek A Magyarországon alkalmazott talajművelési rendszerek Hagyományos rendszerek: a teljes felület művelése, alapművelésre ágyeke használata, elmunkálásra egyszerű eszközök (simító, henger, fogas, tárcsa),

Részletesebben

Pioneer napraforgóhibridek

Pioneer napraforgóhibridek 2012.12.07. AKTUALITÁSOK Pioneer napraforgóhibridek HASZNOS INFORMÁCIÓK Pioneer.com/hungary Árutızsdei hírek Pioneer sajtófigyelı Idıjáráselırejelzés Agrometeorológia Ha segítségre, szaktanácsadásra van

Részletesebben

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha).

A hörcsög érzékelhető jelenléte csak Jászfelsőszentgyörgy-Pusztamonostor térségében figyelhető meg (1 kotorék/ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 09. 15. - 2014. 09.30. között Időjárás 2014. szeptember második felének időjárása változást hozott térségünkbe. A csapadékos periódus után

Részletesebben

Kisparcellás KUKORICA kísérletek technológiai lapja 2008.

Kisparcellás KUKORICA kísérletek technológiai lapja 2008. MgSzH Központ NFÁ Tordas ÁE kukorica Vetés: (hh.nn.) 04.29-30. Tıszámbeállítás: (hh.nn.) Betakarítás: (hh.nn.) 10.6 és 10.15. Mészlepedékes csernózium Fizikai tul: homokos vályog Humusztartalom %: 2.8-3.2

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

A nitrogén (N) A nitrogén jelentısége, hiánytünetei

A nitrogén (N) A nitrogén jelentısége, hiánytünetei Elıszó Az eredményes növénytermesztés egyik alapvetı feltétele a termıhelyi viszonyokhoz és a növény igényeihez alkalmazkodó okszerő tápanyagellátás. Ehhez egyfelıl ismernünk kell a legfontosabb makro-

Részletesebben

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése A borsó talaj előkészítése Tápanyagellátása Vetése Növényvédelem, növényápolás

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

A zab jelentősége ZABTERMESZTÉS. Zabtermesztés világviszonylatban. Zabtermesztés világviszonylatban. Termőterület rangsor a világon 2014

A zab jelentősége ZABTERMESZTÉS. Zabtermesztés világviszonylatban. Zabtermesztés világviszonylatban. Termőterület rangsor a világon 2014 A zab jelentősége ZABTERMESZTÉS Seres Emese Növényvédő szakmérnök 2016. február 10 NTP-SZKOLL-15-0017 Tormay Béla Szakkollégium programja az egészséges életmód és a funkcionális élelmiszerek jegyében kedvező

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában

A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában Dr. Berényi Üveges Judit Nemzeti Élelemiszerlánc-biztonsági Hivatal NTAI, Talajvédelmi Hatósági Osztály Szakmai Konferencia a Hüvelyesek Nemzetközi

Részletesebben

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN)

Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Növénytermesztéstan II (SMKNZ2023XN) Hüvelyesek Mezőgazdasági Mérnök szak (BSc) III. Gyakorlata 2018. szeptember 25., 26. Botanikai alapok Fabaceae család Pillangós szálas: szénának, teljes növény Hüvelyes:

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS AZ İSZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. november 28-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. december Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép között JászNagykunSzolnok megye növényegészségügyi helyzetkép 2014. 09. 01. 2014. 09.15. között Időjárás 2014. szeptember első fele sok csapadékot hozott térségünkbe. Egy északról leszakadó magassági légörvény

Részletesebben

Környezetkímélı technológiák

Környezetkímélı technológiák Környezetkímélı technológiák A talajok állapotát veszélyeztetı leromlási (degradációs) folyamatok 1. Fizikai degradáció szerkezetleromlás talajtömörödés cserepesedés felszíni eliszapolódás 2. Kémiai degradáció

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

A SZÓJATERMESZTÉS TEC E H C NO N L O Ó L G Ó IAI KÉ K RD R ÉS É EI

A SZÓJATERMESZTÉS TEC E H C NO N L O Ó L G Ó IAI KÉ K RD R ÉS É EI A SZÓJATERMESZTÉS TECHNOLÓGIAI KÉRDÉSEI Dr. Bárány Sándor Szaktanácsadó Agroméda Kft. 7940 Szentlőrinc, Kodály u. 1/B Telefon: 06-30-33 61 597 E-mail: sandorbarany@t-online.hu Fajták közti különbségek

Részletesebben

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban

Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban Terület- és talajhasználat szerepe a szárazodási folyamatokban GYURICZA CSABA ASZÁLY NAPI RENDEZVÉNY BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 17. Megbeszélendők 1. Tendenciák a talajművelésben 2. Okszerű talajművelés feltételei

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 NAIK Mezőgazdasági Gépesítési

Részletesebben

Cziráki László 2014.

Cziráki László 2014. Cziráki László 2014. A talajerő utánpótlás Feladata: a talaj termőképességének fenntartása, a kivont tápanyagok pótlása a talaj táplálása úgy, hogy az a növényt táplálhassa Fogalma: minden olyan anyag

Részletesebben

SZÓJATERMESZTÉS MÁSODVETÉSBEN. Szójamag Kft Szentlőrinc, Kodály Z. u. 1/B Telefon:

SZÓJATERMESZTÉS MÁSODVETÉSBEN. Szójamag Kft Szentlőrinc, Kodály Z. u. 1/B Telefon: SZÓJATERMESZTÉS MÁSODVETÉSBEN Szójamag Kft. 7940 Szentlőrinc, Kodály Z. u. 1/B Telefon: 06 30 33 61 597 E-mail: szojamag@gmail.com 2017 A zöldítési célra vetett másodvetésű növények termesztése a támogatás

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. május 17-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. május Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 15. - 2014. 08.31. között Időjárás 2014 augusztus második felében lehűlést okoztak azok az átvonuló hidegfrontok, amelyek csak kevés

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. július 11-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. július Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Szemescirok termesztési technológia

Szemescirok termesztési technológia Szemescirok termesztési technológia A szemescirok nagy termőképességű, kiváló szárazságtűrő-képességű, közepes- és gyengébb talajadottságú területeken is jövedelmezően termeszthető szemestakarmánynövény.

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

Vetésforgóvetésváltás

Vetésforgóvetésváltás Vetésforgóvetésváltás Növényi sorrend változatok I. Klasszikus vetésforgó: a növénytermesztés olyan tervszerő rendszere, amelyben a növények összetétele és aránya hosszabb idıre állandó, a növényeket térben

Részletesebben

FÓKUSZBAN A SZÓJA. Virágné Pintér Gabriella Szeged, február 24.

FÓKUSZBAN A SZÓJA. Virágné Pintér Gabriella Szeged, február 24. FÓKUSZBAN A SZÓJA Virágné Pintér Gabriella Szeged, 2016. február 24. A világ szójatermesztése Évente 250-270 millió tonna szójabab terem a világon. A világ mezőgazdasági területének 6%-án termelnek szóját,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról

Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról KUTATÁSI JELENTÉS Az EM készítmények használatának komplex vizsgálata című témáról Készítette: Futó Zoltán főiskolai docens Mezőtúr, 2006. ANYAG ÉS MÓDSZER A kísérletet az EM Magyarország Kft együttműködésével

Részletesebben

-Zöldtakarmány keverékekben: (zabosbükköny, -borsó) -Szalmája is takarmány

-Zöldtakarmány keverékekben: (zabosbükköny, -borsó) -Szalmája is takarmány A ZAB Zabjelent ősége: GéncentrumaKis -Ázsia, egyik legősibb gabonánk. Elterjedése a ló használatával járt együtt. Gabonák közt, terület alapján a 7. a világon. Ma sportló, nyúl, takarmánykeverékek és

Részletesebben

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor)

Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Talajnedvesség szintek 2009-ben a Talajminőség Klíma kísérletben (Hatvan-Józsefmajor) Művelési kezelések: 1. Szántás (28-32 cm, SZ) és elmunkálás, 2. Lazítás (35-40 cm, L), elmunkálás tárcsával, 3. Kultivátoros

Részletesebben

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával.

DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám. Dekalb repce Akadémia. Müller Gábor. Repce állományszárítás Roundup Mega használatával. DEKALB HÍRLEVÉL 2012.06.01. 2012/07. szám Dekalb repce Akadémia Müller Gábor Repce állományszárítás Roundup Mega használatával Czepó Mihály Hasznos információk Árutőzsdei információk Agrometeorológia Szaktanácsadás

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára technológiával még eredményesebben termesztheti búzáját! Biztosítsa az őszi búza terméséhez szükséges összes tápanyagot! Fajlagos tápanyagigény (kg/t) 27 kg 11 kg 18

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

Maghüvelyesek lastakarmányok

Maghüvelyesek lastakarmányok Maghüvelyesek Pillangós s szálastakarm lastakarmányok Maghüvelyesek Nagy jelentőségű Borsó,, szója, csillagfürt, lóbabl Étkezés s még: m bab, lencse. Kisebb jelentőségű Csicseri borsó,, szegletes lednek,

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. május 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. május Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal

Ordax kukoricában Hatás Általános leírás Clio topramezon talajon keresztüli egyszikû gyomnövények ellen hatást hosszabbíthatjuk Stomp 330-cal Ordax kukoricában Hatás Az Ordax kiválóan irtja a magról kelô egyszikû gyomnövényeket, a kakaslábfüvet, a muharféléket, a pirók ujjasmuhart, különösen erôsen a vadkölest. A kétszikû gyomnövények közül

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Az MVH tapasztalatai a szója termeléshez kötött támogatásról

Az MVH tapasztalatai a szója termeléshez kötött támogatásról Az MVH tapasztalatai a szója termeléshez kötött támogatásról Dr. Gyuricza Csaba elnök Budapest, 2015. november 17. A sikeres szójatermesztés sarkalatos pontjai Rendelkezésre álló termőhely alkalmassága

Részletesebben

Talajművelési ABC (VII.): tavaszi vetésű növények művelése

Talajművelési ABC (VII.): tavaszi vetésű növények művelése 1. oldal (összes: 9) 2. oldal (összes: 9) Idetartoznak a tavaszi kalászosok (tavaszi árpa, zab, tritikálé), hüvelyesek (borsó, bab, szója, lóbab), évelő pillangósok (lucerna, vörös here), olajnövények

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A TAVASZI MEZİGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2011. április 18-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2011. április Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben

Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál

Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál Ne feledd: a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is! Stefanovits Pál Talajművelési alapfilozófia Mechanikus szemlélet Erővel akarja elérni a kívánt hatást(tör,zúz,vág) Nem a klasszikus szerszám, sokszor

Részletesebben

Többet, jobban, kevesebből!

Többet, jobban, kevesebből! Többet, jobban, kevesebből! Harmóniában a környezetünkkel, erőforrásinkat megőrizve unokáink számára is Hogyan lehetséges ez? Haifa CoteN, Turbo K Plus szabályozott tápanyagleadású műtrágyák Megóvni a

Részletesebben

Szántóföldi kultivátorok

Szántóföldi kultivátorok Szántóföldi kultivátorok - Magágykészítő vagy könnyű kultivátorok Feladatuk: Szántáselmunkálás, magágykészítés. Művelési mélység: 5-15 cm Művelő szerszám: rugós száron: kétoldalt ívelt művelőszerszám.

Részletesebben

SZÓJA termesztéstechnológia

SZÓJA termesztéstechnológia SZÓJA termesztéstechnológia Klimatikus- és talajviszonyok A szója az éghajlatra - a hőmérsékletre és a csapadékra - igényes növény. Nyáron szereti az egyenletes meleget, virágzáskor és magkötéskor pedig

Részletesebben

Méhlegelő technológiai füzet 2011

Méhlegelő technológiai füzet 2011 Méhlegelő technológiai füzet 2011 www.syngenta.hu Méhlegelők kialakítása és termesztéstechnológiája Hova telepítsünk Méhlegelőt? Technológiai ajánlás Gazdasági utak mellé A Syngenta 2009-ben több európai

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

KITE KOMPLEX SZEMESCIROK TECHNOLÓGIA. Gödöllő, február 14.

KITE KOMPLEX SZEMESCIROK TECHNOLÓGIA. Gödöllő, február 14. KITE KOMPLEX SZEMESCIROK TECHNOLÓGIA Gödöllő, 2019. február 14. 2017-ben a cirok az 5. legnagyobb területen termesztett gabonanövény volt a világon (42.000.000 ha) CIROK 4.6 EGYÉB: 5.4 0.7 EURÓPA: RUSSIA

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

STATISZTIKAI JELENTÉSEK

STATISZTIKAI JELENTÉSEK XXII. évfolyam 4. szám 2017 STATISZTIKAI JELENTÉSEK TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2017. augusztus 14-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban Sok szeretettel ajánlom feleségemnek, Karolinának, kislányomnak, Karolina Rékának és minden kedves ismerœsömnek Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban

Részletesebben

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig A borsó a hüvelyesek családjába, azon belül a Pisum nemzetségbe tartozó, egyéves, öntermékenyülő, dudvaszárú növény. Elsődleges géncentruma Közép-Ázsia, másodlagos elterjedési területe a mediterrán térség,

Részletesebben

termesztéstechnológia III.

termesztéstechnológia III. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2013VN) Általános termesztéstechnológia III. Kertészmérnök szak (BSc) II. Vadgazda mérnök szak (BSc) II. gyakorlata 2011. október 5. Gyakorlati munka Technikai

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 05. 15. - 2014. 05.31. között Időjárás 2014. május második felének időjárása változékony volt, alapvetően átlagos csapadékkal és átlag alatti

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 Termesztett főbb szántóföldi

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

BÜKKÖNY TERMESZTÉS. Gazdasági jelentősége. Bükkönyfélék termesztése világviszonylatban. Bükkönyfélék termesztése világviszonylatban

BÜKKÖNY TERMESZTÉS. Gazdasági jelentősége. Bükkönyfélék termesztése világviszonylatban. Bükkönyfélék termesztése világviszonylatban Bükköny BÜKKÖNY TERMESZTÉS Erdős Zsuzsa PhD hallgató 2016. május 04. Ország: Plantae (növények) Törzs: Magniliophyta (zárvatermők) Osztály: Eudicots (valódi kétszikűek) Rend: Fabales (hüvelyesek) Család:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Gyepápolás GreenMaster

Gyepápolás GreenMaster Gyepápolás GreenMaster Moduláris felépítésű rendszer gyepápoláshoz intenzívebb gyepápolás felülvetéssel és bokrosítással akár 15%-kal több hozam nem csak gyepek esetében hatékonyabb és egyszerűbb zöldtrágya

Részletesebben

Lágy- és fásszárú ültetvénytelepítés. Gyümölcsültetvény telepítés. kifizetési kérelme. Állattartó telepek korszerősítése 2010. szeptember 1-30.

Lágy- és fásszárú ültetvénytelepítés. Gyümölcsültetvény telepítés. kifizetési kérelme. Állattartó telepek korszerősítése 2010. szeptember 1-30. Az Univer-Penta Társaság szaktanácsadói hírlevele 2010/7. szám Tartalom: Aktuális kérelmek benyújtási idıszakai 1. oldal Jó tanácsok EMVA támogatásokhoz Információk a Kölcsönös Megfeleltetésrıl (KMF) 2.

Részletesebben

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica.

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. Morzsolt kukorica takarmányozási célra MSZ 12540 Shelled maize for animal feeding E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. 1. Fogalommeghatározások

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Zöldborsó: a rezisztencia mindent felülír

Zöldborsó: a rezisztencia mindent felülír A legmegbízhatóbbnak a gyárak zöldborsó-szerződései mutatkoznak, és ezek alapján kijelenthető, hogy továbbra is vészesen csökken nálunk ennek a zöldségnövénynek a termőterülete. Tavaly még 13,5 14 ezer

Részletesebben

MUNKAANYAG. Király Csaba. Talajművelési rendszerek és a talaj használata. A követelménymodul megnevezése: Mezőgazdasági alapismeretek

MUNKAANYAG. Király Csaba. Talajművelési rendszerek és a talaj használata. A követelménymodul megnevezése: Mezőgazdasági alapismeretek Király Csaba Talajművelési rendszerek és a talaj használata A követelménymodul megnevezése: Mezőgazdasági alapismeretek A követelménymodul száma: 3112-08 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2013. május 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2013.05.30. 12:00-kor. Érvényes: 2013.06.06-ig. Várható frissítés: 2013.06.06. 12:00-kor.

Részletesebben