8. Hálózati réteg Összeköttetés nélküli szolgálat megvalósítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8. Hálózati réteg. 8.1. Összeköttetés nélküli szolgálat megvalósítása"

Átírás

1 8. Hálózati réteg A hálózati réteg feladata, hogy a csomagokat a forrástól egészen a célig eljuttassa. Ehhez esetleg több routeren is keresztül kell a csomagnak haladnia, ill. előfordulhat, hogy egy másik hálózatba kell azt kézbesíteni. Ez a feladat láthatóan elkülönül az adatkapcsolási réteg feladatától, amely ennél szerényebb: kereteket kell továbbítania a vonal egyik végétől a másikig. E célok elérése érdekében a hálózati rétegnek ismernie kell a kommunikációs alhálózat (vagyis a routerek halmaza) topológiáját, és megfelelő útvonalat kell találnia azon keresztül. Arra is ügyelnie kell, hogy úgy válassza ki a routereket, hogy elkerülje az útvonalak túlterhelését Összeköttetés nélküli szolgálat megvalósítása Ebben az esetben az alhálózatba érkező csomagok egyenként és egymástól függetlenül kerülnek továbbításra; előzetes kapcsolat-felépítésre nincs szükség. Ebben az esetben a csomagokat datagramoknak is nevezzük. Ha összeköttetés alapú szolgálatot használunk, a forrás és a cél router között előre ki kell építeni egy útvonalat, mielőtt megkezdenénk a csomagok továbbítását. Ezt a kapcsolatot virtuális áramkörnek (virtual circiut, VC) nevezzük a telefonhálózat fizikai áramköreinek mintájára. Datagram hálózat esetében ha a H1 gép üzenetet szeretne küldeni a H2 gépnek, akkor először az A routerhez továbbítja. Minden routernek van egy belső táblázata, amely minden lehetséges cél esetére megadja, hogy merrefelé kell továbbítani a csomagokat. A táblázat bejegyzései olyan kettősök, amelyek a címzett router azonosítóját és a címzetthez vezető kimeneti vonal azonosítóját tartalmazzák. A router táblázata C E A- AA AC BB BA BD CC C- CC DB DD DD EC EE E- FC FE FF Csak közvetlen kapcsolatban álló összeköttetéseket lehet használni. Például az A routernek csak két kimeneti vonala van egy a B és egy a C felé így minden bejövő csomagot a két router közül valamelyiknek kell továbbítani, még akkor is, ha a címzett egy ezektől különböző router.

2 8.2. Összeköttetés alapú szolgálat megvalósítása Ebben az esetben szükség van egy virtuális áramkör alhálózatra. A virtuális áramkörök alapötlete az, hogy elkerülik, hogy minden egyes csomag számára újra és újra útvonalat kelljen választani. Ehelyett, már az összeköttetés felépítésekor kiválasztanak a forrás és a cél hoszt között egy utat, melyet a routerek az összeköttetés-kiépítés során tárolnak a táblázataikban. Ezt az utat használják aztán a kapcsolat teljes forgalmának lebonyolítására. Amikor az összeköttetés megszűnik, a virtuális áramkör is elbomlik. Összeköttetés alapú szolgálat esetén minden csomag tartalmaz egy azonosítót, mely megmondja, hogy a csomag melyik virtuális áramkörhöz tartozik A H1 hoszt kialakított egy összeköttetést a H2-vel, amit a táblázatok első sora tartalmaz. Eszerint ha 1-es azonosítójú csomag érkezik a H1 felől, akkor azt a C router felé kell irányítani szintén 1-es azonosítóval. Hasonlóképp, C első bejegyzése az E-hez továbbítja a csomagot, meghagyva az 1-es azonosítót. A virtuális áramkörök előnye, hogy a csomagoknak csak az áramkörszámokat kell tartalmazniuk a teljes célcímek helyett. Ha a csomagok rövidek, a minden csomagban jelenlévő teljes célcím jelentős mértékű többletet jelent Hálózatok összekapcsolása A fizikai rétegen a hálózatokat ismétlőkkel vagy elosztókkal (hub) köthetjük össze ezek csupán átrakják a biteket az egyik hálózatról egy másik, azonos típusú hálózatra. Az ilyen eszközök a legegyszerűbb hálózati eszközök, semmit sem tudnak a protokollokról csak újragenerálják a jeleket. Egy réteggel feljebb hidakat és kapcsolókat találunk, melyek az adatkapcsolati rétegben működnek. Ezek már kezelik a kereteket, megvizsgálják a MAC címeket, és különböző hálózatok irányába folytatnak kerettovábbítást. A hálózati rétegben vannak a routerek, melyek képesek két hálózatot összekötni, akár két különböző hálózati réteggel rendelkezőket is. Míg a kapcsoló az egész keretet a MAC cím alapján továbbítja, addig a router a csomagot kiveszi a keretből, és a csomagban található cím (pl. IP cím) alapján dönti el, hogy hová küldje a csomagot, méghozzá úgy, hogy megkeresi a forgalomirányító táblázatában a megfelelő útvonalat.

3 8.4. Az Internet hálózati rétege Az a ragasztó, mely az Internetet egybetartja, az IP (Internet Protocol hálózatközi protokoll). Sok régebbi hálózati rétegbeli protokolltól eltérően, ezt már a kezdetektől a hálózatok összekapcsolását szem előtt tartva tervezték. Eszköze annak, hogy az adatok a forrásgéptől a célgépig eljussanak, függetlenül attól, hogy ezek a gépek ugyanazon a hálózaton vannak-e vagy sem, és vannak-e köztük más hálózatok vagy nincsenek Az IP protokoll Az Internet hálózati rétegének tanulmányozásához jó kiindulási pont maguknak az IP datagramoknak a formátuma. Egy IP datagram egy fejrészből és egy üzenetrészből áll. A fejrész formátuma a köv. ábrán látható. A Verzió mező tartja nyilván, hogy az IP protokoll melyik verzióját használja az adott datagram. Azzal, hogy a verzió helyett kapott a datagramban, lehetségessé vált, hogy a verziók közötti átmenet évekig is eltarthasson, miközben egyes gépeken még a régi, másokon pedig már az új verzió fut. Jelenleg az IPv4 és IPv6 közti átmenet zajlik jó néhány éve, és a folyamat még korántsem közelít a végéhez. Az IHL mező adja meg a fejrész hosszát, mivel az nem állandó (van opcionális része is).

4 A Teljes hosszba a datagram minden része beleértendő, a fejrész és az adatrész is. A maximális hossz bájt. A jövőben nagyobb datagramokra lesz szükség gigabites hálózatoknál. Az Élettartam mező egy számláló, amelyet a csomag élettartamának korlátozására használnak. Az ún. átugrásokat számlálja, minden átugrásnál eggyel csökkenteni kell ezt az értéket. Amikor eléri a nullát, a csomagot el kell dobni. Ez a tulajdonság megelőzi, hogy a datagramok végtelenségig kóboroljanak, ami egyébként megtörténhetne, ha a forgalomirányító táblázatokba valamikor hiba csúszna. A Fejrész ellenőrző összeg csak a fejrészt ellenőrzi. Az ilyen ellenőrző összeg hasznos a routereken belüli rossz memóriaszavak által előidézett hibák kiküszöbölésére. Vegyük észre, hogy ezt az összeget minden átugrásnál újra kell számítani, mivel legalább egy mező mindig megváltozik. A Forrás címe és Cél címe mutatja a hálózat számát és a hoszt számát IP-címek Az Interneten minden hosztnak és routernek van egy IP címe, amely a hálózat számát és a hoszt címét kódolja. A kombináció egyedi: elméletileg nincs két olyan gép, amelynek ugyanaz az IP-címe. Minden IP cím 32 bit hosszú és a Forrás cím és Cél cím mezőkben vannak elhelyezve az IP protokoll fejlécében. Fontos megjegyezni, hogy egy hosztnak annyi IP-címe lehet, ahány hálózati illesztője van. Az IP címeket több évtizeden keresztül 5 kategóriába sorolták, ezek az A, B, C, D és E osztályok. Habár az irodalom még mindig gyakran hivatkozik rájuk, ma már nem használják. Az első négy bit jelzi az osztályszámot. Az A osztályú címek 128 hálózatot és azokon belül 16 millió hosztot jelölhetnek, a B osztályúak hálózatot és 64 ezer hosztot, a C osztályúak pedig kétmillió hálózatot 256 hoszttal. A hálózatszámokat az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, Kiosztott Nevek és Számok Internet Társasága) nevű nonprofit szervezet kezeli a konfliktusok elkerülése végett. Az ICANN pedig különböző helyi hatóságokra bízta a címtér egy részét, hogy azok osszák ki az IP-címeket az internetszolgáltatóknak és más vállalatoknak.

5 A hálózati címeket, amelyek 32 bites számok, rendszerint pontokkal elválasztott decimális jelölésrendszerben írják. Ebben a formátumban minden 8 bájtot tízes számrendszerben írnak ki, 0-tól 255-ig, például A cím adatszórást tesz lehetővé a helyi hálózaton. A helyes hálózatcímmel és csupa 1-es bitet tartalmazó hoszt mezővel rendelkező címek lehetővé teszik adatszóró csomagok küldését az interneten bárhol elhelyezkedő távoli LAN-okra. Az összes 127.x.x.x formájú cím fenntartott a visszacsatolásos tesztelésre. Az erre a címre küldött csomagok nem kerülnek ki a vezetékre, hanem helyileg dolgozzák fel és bejövő csomagokként kezelik azokat CIDR Osztálynélküli körzetek közti forgalomirányítás Az IP-t már évtizedek óta intenzíven használják, s rendkívül jól működött. Sajnos azonban saját népszerűségének áldozata lesz: kezd kifogyni a címekből. Elméletben több mint kétmilliárd cím létezik ugyan, de a címtartomány osztályok szerinti szervezésének gyakorlata ebből milliókat elveszteget. A legtöbb szervezetnek egy 16 millió hoszttal rendelkező A osztályú hálózat túl nagy, míg egy C osztályú hálózat túl kicsi. Egy címmel rendelkező B osztályú lenne a megfelelő, a valóságban azonban a legtöbb szervezetnek még ez is túlságosan nagy, azaz jó néhány hosztcím nincs kihasználva, mivel nincs annyi hosztjuk. Ebből keletkezett az a megoldás, melyet CIDR-nek (Classless InterDomain Routing, osztálynélküli körzetek közti forgalomirányítás) neveznek. Az alapötlet az volt, hogy az IP címeket változó méretű blokkokban osszák ki, osztályokra való tekintet nélkül. Ha egy helynek pl címre van szüksége, akkor egy 2048 címből álló blokkot kap. Ebben az esetben szükség van egy 32 bites maszk jelenlétére is, mely kimaszkolja a hálózat számát NAT hálózati címfordítás Az IP címek szűkös erőforrások. Ha egy internetszolgáltatónak mondjuk B osztályú címe van, akkor ezzel darab hosztszámhoz jut. Ha ennél több ügyfele van, bajban van. Az otthoni, tárcsázós kapcsolattal rendelkező előfizetők esetében a probléma megkerülhető azzal, hogy a bejelentkező számítógép dinamikusan kap IP-címet, amit vissza is vesznek, amikor a kapcsolat véget ér. Ily módon darab aktív felhasználó is kiszolgálható, ami egy több százezer előfizetővel rendelkező internetszolgáltató számára is elegendő. Amikor egy kapcsolat lebomlik, az IP-címet egy másik hívónak adják. Abban az esetben azonban, ha a felhasználók folyamatos on-line kapcsolatot szeretnének, minden számítógépnek egész nap szüksége van az IP-címére. Ennek

6 eredményeképp a szolgáltató ügyfeleinek összesen nem lehet több számítógépe, mint ahány IP-címe van a B osztályú szolgáltatónak. Az IP-címek kifogyásának kérdése nem elvi probléma. Hosszú távú megoldás az, hogy az egész Internet átáll az IPv6-ra, ami 128 bites címeket használ. Az átállás lassan megy, ezért gondolták néhányan azt, hogy egy rövid távú megoldást javasoljanak. Ez a gyors javítás a NAT (Network Address Translation hálózati címfordítás). A NAT alapötlete az, hogy az internetforgalom számára minden cégnek egyetlen (vagy legalábbis kevés számú) IP-címet osztanak ki. Egy vállalaton belül minden számítógép egyedi IP-címet kap, amit a hálózaton belüli forgalom irányításához használnak. Amikor viszont egy csomag elhagyja a vállalatot, és kimegy az internetszolgáltató felé, akkor címfordításra kerül sor. Mindezt az teszi lehetővé, hogy három IP-címtartományt jelöltek ki privát használatra. A vállalatok saját berkeiken belül úgy használják fel ezeket, ahogyan akarják. Az egyetlen kikötés az, hogy magán az interneten nem jelenhet meg olyan csomag, ami ezeket a címeket tartalmazza. A három fenntartott címtartomány: , , A NAT működését a köv. ábra mutatja be. A vállalat határain belül mindegyik gépnek egyedi címe van, 10.x.y.z alakban. Ha azonban egy csomag elhagyja a vállalat területét, akkor áthalad egy NAT-dobozon, ami átalakítja a belső IP-forrás csomópont címét, vagyis az ábrán a et a vállalat tényleges IP-címére, ami példánkban A NAT-dobozt gyakran a tűzfallal együtt, egy eszközben valósítják meg, mert a tűzfal a biztonság érdekében amúgy is gondosan megvizsgálja, hogy mi jön be a vállalathoz, és mi lép ki onnan. Amikor a válasz visszaérkezik (pl. egy webkiszolgálótól), természetesen a címre küldik. Honnan fogja ekkor a NAT-doboz tudni, hogy melyik címre cserélje ezt ki? Ebben rejlik a NAT problémája. Ha lenne még egy maradék mező az IPfejlécben, ezt felhasználhatnánk arra, hogy nyomom kövessük, ki volt az eredeti feladó. A NAT tervezői megfigyelték, hogy a legtöbb IP csomag TCP vagy UDP tartalmat hordoz. Ezen protokollok fejléce tartalmaz egy forrás port és cél port mezőt. A portok 16 bites egész számok, melyek azonosítják az adott alkalmazást a számítógépen. Ezekre a portokra lesz tehát szükség a NAT működéséhez. Amikor egy folyamat egy TCP kapcsolatot szeretne kiépíteni egy másik, távoli folyamattal, akkor hozzácsatolja magát egy addig a saját gépén nem használt TCP porthoz.

7 Ezt nevezzük forrás portnak (source port), és ez mondja meg, hogy hová küldje az adott kapcsolathoz tartozó bejövő csomagokat. A folyamat megad egy cél portot (destination port) is, hogy megmondja, kinek kell a csomagokat küldeni a távoli oldalon. A ig terjedő portokat a jól ismert szolgáltatások számára tartották fenn. A webkiszolgálók például a 80-as portot használják, így a távoli kliensek könnyen megtalálják őket. A forrás port használatával tehát megoldhatjuk a leképezési problémánkat. Amikor egy kilépő csomag eléri NAT-dobozt, a 10.x.y.z forráscímet lecseréljük a vállalat igazi IPcímére. Ezenkívül a TCP forrás port mezőt lecseréljük egy mutatóra, ami a NAT-doboz bejegyzésből álló fordítási táblázatába mutat. A mutatott bejegyzés tartalmazza az eredeti IP-címet és az eredeti forrás portot. Végül az IP- és TCP-fejrészek ellenőrző összegeit is újraszámolják, és az eredmény beírják a csomagba. Azért kell kicserélni a forrás port mezőt, mert pl. a és a gépekből induló összeköttetések is használhatják ugyanazt a portot, vagyis a forrás port önmagában nem elég a feladó folyamat azonosítására. Amikor egy csomag megérkezik a NAT-dobozhoz az internetszolgáltatótól, a TCPfejrészben találhat forrás port mezőt kiveszik, és indexként használják a NAT-doboz leképezési táblázatában. Az így talált bejegyzésből kiveszik a belső IP-címet és az eredeti TCP forrás portot, és belerakják a csomagba. Ezután újraszámolják az ellenőrzőösszegeket, és azokat is beírják a csomagba. A csomagot végül átadják hagyományos továbbításra a vállalati routernek a 10.x.y.z cím használatával.

Internet Protokoll 4 verzió

Internet Protokoll 4 verzió Internet Protokoll 4 verzió Vajda Tamás elérhetőség: vajdat@ms.sapientia.ro Tankönyv: Andrew S. Tanenbaum Számítógép hálózatok Az előadás tartalma Ocionális fe IPv4 fejrész ismétlés Az opciók szerkezete:

Részletesebben

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont

Hálózati réteg. Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont Hálózati réteg Hálózati réteg Feladata: a csomag eljusson a célig Több útválasztó Ez a legalacsonyabb rétek, mely a két végpont közötti átvitellel foglalkozik. Ismernie kell a topológiát Útvonalválasztás,

Részletesebben

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban?

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? 4. előadás Internet alapelvek. Internet címzés Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? A hálózati réteg fontos szerepet tölt be a hálózaton keresztüli adatmozgatásban,

Részletesebben

1. A számítógép-hálózatok ISO-OSI hivatkozási modelljének hálózati rétege 1.a Funkciói, szervezése

1. A számítógép-hálózatok ISO-OSI hivatkozási modelljének hálózati rétege 1.a Funkciói, szervezése Forgalomirányítás: Követelmények, forgalomirányítási módszerek, információgyűjtési és döntési módszerek, egyutas, többutas és táblázat nélküli módszerek. A hálózatközi együttműködés heterogén hálózatok

Részletesebben

Alhálózatok. Bevezetés. IP protokoll. IP címek. IP címre egy gyakorlati példa. Rétegek kommunikáció a hálózatban

Alhálózatok. Bevezetés. IP protokoll. IP címek. IP címre egy gyakorlati példa. Rétegek kommunikáció a hálózatban Rétegek kommunikáció a hálózatban Alhálózatok kommunikációs alhálózat Alk Sz H Ak F Hol? PDU? Bevezetés IP protokoll Internet hálózati rétege IP (Internet Protocol) Feladat: csomagok (datagramok) forrásgéptől

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más hasonló

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Az IP cím 172. 16. 254. 1 10101100. 00010000. 11111110. 00000001 Az IP cím logikai címzést tesz

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP P címzés Csomagirányítás elve A csomagkapcsolt hálózatok esetén a kapcsolás a csomaghoz fűzött irányítási információk szerint megy végbe. Az Internet Protokoll (IP) alapú

Részletesebben

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése

Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése Hálózatok II. A hálózati réteg funkciói, szervezése 2007/2008. tanév, I. félév r. Kovács Szilveszter -mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci gyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel: (46) 565-111

Részletesebben

Az internet architektúrája. Az IP protokoll és az IPcímzés. Az internet architektúrája. Az internet architektúrája

Az internet architektúrája. Az IP protokoll és az IPcímzés. Az internet architektúrája. Az internet architektúrája Az IP protokoll és az IPcímzés Az internet a hálózati rétegek együttműködésének alapelvére épül. A cél a hálózat funkcionalitásának független modulokkal való biztosítása. Így számos különböző LAN technológia

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer WorldSkills HU 2008 döntő Szeged, 2008. október 17. FIGYELEM! Az eszközök konfiguráláshoz a grafikus felület korlátozottan vehető igénybe! Helyzetismertetés Most kerültünk a WSC vállalathoz, mint hálózati

Részletesebben

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással A Cisco kapcsolás Networking alapjai Academy Program és haladó szintű forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással Mártha

Részletesebben

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez

Számítógép-hálózatok. Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor, SZE Távközlési Tanszék 2 IP címekkel kapcsolatos feladatok 1. Milyen osztályba tartoznak a következő

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása

4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása 4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása Célkitűzések Ip címzési terv készítése kis hálózat számára. Háttérismeretek és előkészületek A feladat során, az ISP helyszíni telepítő és szervizes

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok HATODIK ELŐADÁS Hálózati réteg, forgalomirányítási protokollok, címzés ELŐADÓ: ÁCS ZOLTÁN Hálózati réteg szerepkörei FŐ FELADATA A csomagok továbbítása a forrás és a cél között.

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

IPV6 TRANSITION. Számítógép-hálózatok (BMEVIHIA215) Dr. Lencse Gábor

IPV6 TRANSITION. Számítógép-hálózatok (BMEVIHIA215) Dr. Lencse Gábor IPV6 TRANSITION Számítógép-hálózatok (BMEVIHIA215) 2014. április 9., Budapest Dr. Lencse Gábor tudományos főmunkatárs BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék lencse@hit.bme.hu Tartalom Az IPv4

Részletesebben

Az Internet működésének alapjai

Az Internet működésének alapjai Az Internet működésének alapjai Második, javított kiadás ( Dr. Nagy Rezső) A TCP/IP protokollcsalád áttekintése Az Internet néven ismert világméretű hálózat működése a TCP/IP protokollcsaládon alapul.

Részletesebben

IV. - Hálózati réteg. Az IP hálózati protokoll

IV. - Hálózati réteg. Az IP hálózati protokoll IV. - Hálózati réteg IV / 1 Az IP hálózati protokoll IP (Internet Protocol) RFC 791 A TCP/IP referenciamodell hálózati réteg protokollja. Széles körben használt, az Internet alapeleme. Legfontosabb jellemzői:

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata NAT/PAT Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Címkezelés problematikája Az Internetes hálózatokban ahhoz, hogy elérhetővé váljanak az egyes hálózatok

Részletesebben

Forgalomirányítás (Routing)

Forgalomirányítás (Routing) Forgalomirányítás (Routing) Tartalom Forgalomirányítás (Routing) Készítette: (BMF) Forgalomirányítás (Routing) Autonóm körzet Irányított - irányító protokollok Irányítóprotokollok mőködési elve Távolságvektor

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 6. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 6. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 6 Kocsis Gergely 2017.03.27. CIDR A kiszolgálóhoz (150.60.0.0/16) 4000, 900, 2000 és 8000 csomópont címzésére alkalmas címtartomány-igény érkezik kis időkülönbséggel.

Részletesebben

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1

G Data MasterAdmin 9 0 _ 09 _ 3 1 0 2 _ 2 0 2 0 # r_ e p a P ch e T 1 G Data MasterAdmin TechPaper_#0202_2013_09_09 1 Tartalomjegyzék G Data MasterAdmin... 3 Milyen célja van a G Data MasterAdmin-nak?... 3 Hogyan kell telepíteni a G Data MasterAdmin-t?... 4 Hogyan kell aktiválni

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

Alhálózatok létrehozása

Alhálózatok létrehozása A hagyományos, osztályokon alapuló IP címzés elavult Az egy alhálózaton használható címek száma sok esetben több, mint amire szükség lenne -> pazarlás Az Internet robbanásszerű fejlődése miatt már a 1990-

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 8. gyakorlat IP címzés Somogyi Viktor, Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m

Részletesebben

1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása

1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása 1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása Cél A laborgyakorlaton változó hosszúságú alhálózati maszkok (VLSM) segítségével fogjuk hatékonyabbá tenni a rendelkezésre álló IP-címtartomány kihasználását,

Részletesebben

routing packet forwarding node routerek routing table

routing packet forwarding node routerek routing table Az útválasztás, hálózati forgalomirányítás vagy routing (még mint: routeing, route-olás, routolás) az informatikában annak kiválasztását jelenti, hogy a hálózatban milyen útvonalon haladjon a hálózati

Részletesebben

Internet Protokoll (IP) specialitások

Internet Protokoll (IP) specialitások Tartalom Internet Protokoll (IP) specialitások Készítette: Schubert Tamás (BMF) TCP/IP protokollok készlet Az IP (al)hálózati maszk -példa Forgalomirányító algoritmus Alhálózati maszk használata a forgalomirányítóban

Részletesebben

A TCP/IP számos adatkapcsolati réteggel együtt tud működni:

A TCP/IP számos adatkapcsolati réteggel együtt tud működni: lab Vezetékes átvitel Adatkapcsolati réteg Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Adatkapcsolati réteg Feladata: IP datagrammokat küld és fogad az IP modulnak

Részletesebben

Adatkapcsolati réteg. A TCP/IP számos adatkapcsolati réteggel együtt tud működni: Ethernet, token ring, FDDI, RS-232 soros vonal, stb.

Adatkapcsolati réteg. A TCP/IP számos adatkapcsolati réteggel együtt tud működni: Ethernet, token ring, FDDI, RS-232 soros vonal, stb. lab Vezetékes átvitel Adatkapcsolati réteg Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Adatkapcsolati réteg Feladata: IP datagrammokat küld és fogad az IP modulnak

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező II Kocsis Gergely 2016.04.29. Route tábla Lekérdezése: $ route -n $ netstat -rn Eredmény: célhálózat átjáró netmaszk interfész Route tábla Útválasztás: -

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor

Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor Gyakorló feladatok a 2. ZH témakörének egyes részeihez Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu IPV4 FELADATOK Dr. Lencse Gábor,

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat. Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont)

Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat. Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont) A verzió Név, tankör: 2005. május 11. Neptun kód: Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat 1a. Feladat: Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont) 2a. Feladat: Lehet-e

Részletesebben

OSI-modell. 9.Tétel. A fizikai réteg (physical layer)

OSI-modell. 9.Tétel. A fizikai réteg (physical layer) 9.Tétel OSI-modell A számítógép hálózatok - a megvalósításuk bonyolultsága miatt - tehát rétegekre osztódnak. A hálózatokra vonatkozó rétegmodellt 1980-ban fogalmazta meg az ISO (International Standards

Részletesebben

Hálózati réteg - áttekintés

Hálózati réteg - áttekintés Hálózati réteg - áttekintés Moldován István BME TMIT Rétegződés Az IP Lehetővé teszi hogy bármely két Internetre kötött gép kommunikáljon egymással Feladata a csomag eljuttatása a célállomáshoz semmi garancia

Részletesebben

Address Resolution Protocol (ARP)

Address Resolution Protocol (ARP) Address Resolution Protocol (ARP) Deák Kristóf Címfeloldás ezerrel Azt eddig tudjuk, hogy egy alhálózaton belül switchekkel oldjuk meg a zavartalan kommunikációt(és a forgalomirányítás is megy, ha egy

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok NYOLCADIK ELŐADÁS Hálózati réteg, forgalomirányítási protokollok, címzés KÉSZÍTETTE: ÁCS ZOLTÁN KIEGÉSZÍTETTE: LAKI SÁNDOR Hálózati réteg szerepkörei FŐ FELADATA A csomagok továbbítása

Részletesebben

Címzés IP hálózatokban. Varga Tamás

Címzés IP hálózatokban. Varga Tamás Hálózatba kötve Multicast csoport Router A Router B Router C Broadcast Multicast Unicast 2. oldal Klasszikus IP címzés 32 bit hosszú Internet címek 8 bites csoportok decimális alakban RFC 791 Bit #31 Bit

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok PTI 6 Kocsis Gergely 2018.04.11. Hálózati konfiguráció $ ifconfig Kapcsoló nélkül kiíratja a csomópont aktuális hálózati interfész beállításait. Kapcsolókkal alkalmas

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 5. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 5. gyakorlat PYTHON ALAPOK V. Socket programozás, UDP 2 Óra eleji kiszh Elérés: https://canvas.elte.hu Számítógépes Hálózatok Gyakorlat 1 3 A kommunikációs csatorna kétféle típusa

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

4. Vállalati hálózatok címzése

4. Vállalati hálózatok címzése 4. Vállalati hálózatok címzése Tartalom 4.1 IP-hálózatok hierarchikus címzési sémája 4.2 A VLSM használata 4.3 Az osztály nélküli forgalomirányítás és a CIDR alkalmazása 4.4 NAT és PAT használata IP-hálózatok

Részletesebben

4. Hivatkozási modellek

4. Hivatkozási modellek 4. Hivatkozási modellek Az előző fejezetben megismerkedtünk a rétegekbe szervezett számítógépes hálózatokkal, s itt az ideje, hogy megemlítsünk néhány példát is. A következő részben két fontos hálózati

Részletesebben

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei

Tartalom. Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése. Rétegek használata az adatok továbbításának leírására. OSI modell. Az OSI modell rétegei Tartalom Hálózati kapcsolatok felépítése és tesztelése Bevezetés: az OSI és a Általános tájékoztató parancs: 7. réteg: DNS, telnet 4. réteg: TCP, UDP 3. réteg: IP, ICMP, ping, tracert 2. réteg: ARP Rétegek

Részletesebben

állomás két címmel rendelkezik

állomás két címmel rendelkezik IP - Mobil IP Hogyan érnek utol a csomagok? 1 Probléma Gyakori a mozgó vagy nomád Internetfelhasználás Az IP-címét a felhasználó meg kívánja tartani, viszont az IP-cím fizikailag kötött ennek alapján történik

Részletesebben

Hálózatbiztonság 1 TCP/IP architektúra és az ISO/OSI rétegmodell ISO/OSI TCP/IP Gyakorlatias IP: Internet Protocol TCP: Transmission Control Protocol UDP: User Datagram Protocol LLC: Logical Link Control

Részletesebben

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt.

Tűzfal megoldások. ComNETWORX nap, 2001. I. 30. ComNETWORX Rt. Tűzfal megoldások ComNETORX nap, 2001. I. 30. ComNETORX Rt. N Magamról Hochenburger Róbert MCNI / MCNE MCNI = Master CNI MCNE = Master CNE CNI = Certified Novell Instructor CNE = Certified Novell Engineer

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat IP-címzés Somogyi Viktor, Jánki Zoltán Richárd S z e g e d i

Részletesebben

Tűzfalak működése és összehasonlításuk

Tűzfalak működése és összehasonlításuk Tűzfalak működése és összehasonlításuk Készítette Sári Zoltán YF5D3E Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 1 1. Bevezetés A tűzfalak fejlődése a számítógépes hálózatok evolúciójával párhuzamosan,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

* Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő rétegéhez. Kapcsolati réteg

* Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő rétegéhez. Kapcsolati réteg ét * Rendelje a PPP protokollt az TCP/IP rétegmodell megfelelő Kapcsolati réteg A Pont-pont protokoll (általánosan használt rövidítéssel: PPP az angol Point-to-Point Protocol kifejezésből) egy magas szintű

Részletesebben

18. fejezet A hálózati réteg és Az útválasztás

18. fejezet A hálózati réteg és Az útválasztás 18. fejezet A hálózati réteg és Az útválasztás A hálózati réteg A hálózat réteg az alatta elhelyezkedő adatkapcsolati réteg szolgáltatásait igénybe véve, valamint saját szolgáltatásai segítségével szolgálja

Részletesebben

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe

Tartalom. Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP. Fogalma és feladatai. Adatkapcsolati réteg. A hálókártya képe Tartalom Az adatkapcsolati réteg, Ethernet, ARP Adatkapcsolati réteg A hálózati kártya (NIC-card) Ethernet ARP Az ARP protokoll Az ARP protokoll által beírt adatok Az ARP parancs Az ARP folyamat alhálózaton

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP kapcsolás hálózati réteg

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP kapcsolás hálózati réteg Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP kapcsolás hálózati réteg IP kapcsolás Az IP címek kezelése, valamint a csomagok IP cím alapján történő irányítása az OSI rétegmodell szerint a 3. rétegben (hálózati network

Részletesebben

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás Internet Protokoll 6-os verzió Motiváció Internet szédületes fejlődése címtartomány kimerül routing táblák mérete nő adatvédelem hiánya a hálózati rétegen gépek konfigurációja bonyolódik A TCP/IPkét évtizede

Részletesebben

Hálózati ismeret I. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

Hálózati ismeret I. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Hálózati ismeret I. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka IP címek célja Egy állomásnak IP-címre van szüksége, hogy része lehessen az Internetnek. Az IP-cím egy logikai hálózati cím, ami azonosít egy

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-15. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-15. tanév 1. félév Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

SEGÉDLET. A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez

SEGÉDLET. A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez SEGÉDLET A TTMER102 - FPGA-alapú hálózati eszközfejlesztés című méréshez Készült: A Távközlési és Médiainformatika Tanszék Távközlési mintalaboratóriumában 2017. április A mérést és segédanyagait összeállította:

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos

IP alapú kommunikáció. 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos IP alapú kommunikáció 5. Előadás Routing 2 Kovács Ákos Az internet ~84000 (2018 )különböző hálózatból épül fel, ezeket domainnek nevezzük Minden domain több routerből és hostból áll, amelyet egy szervezt

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI 8 Kocsis Gergely 2018.11.12. Knoppix alapok Virtuális gép létrehozása VirtualBox-ban (hálózatelérés: bridge módban) Rendszerindítás DVD-ről vagy ISO állományból

Részletesebben

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak.

Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Számítógépek, perifériák és a gépeken futó programok (hálózati szoftver) együttese, amelyek egymással összeköttetésben állnak. Előnyei Közös erőforrás-használat A hálózati összeköttetés révén a gépek a

Részletesebben

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI)

Két típusú összeköttetés PVC Permanent Virtual Circuits Szolgáltató hozza létre Operátor manuálisan hozza létre a végpontok között (PVI,PCI) lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) -

Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577) - IETF LAN Emulation (LANE) - ATM Forum Multiprotocol over ATM (MPOA) - lab Adathálózatok ATM-en Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megvalósítások Multiprotocol encapsulation (RFC1483) - IETF Classical IP over ATM (RFC1577)

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 10. Alhálózatok és forgalomirányítási alapismeretek 1. Irányított protokollok 2. IP alapú irányító protokollok 3. Az alhálózatok működése Irányított protokollok Irányított protokoll

Részletesebben

Újdonságok Nexus Platformon

Újdonságok Nexus Platformon Újdonságok Nexus Platformon Balla Attila balla.attila@synergon.hu CCIE #7264 Napirend Nexus 7000 architektúra STP kiküszöbölése Layer2 Multipathing MAC Pinning MultiChassis EtherChannel FabricPath Nexus

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező képzés - 1. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező képzés - 1. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok Levelező képzés - Kocsis Gergely 26.4.8. Számítógéphálózat Számítógéprendszerek valamilyen információátvitellel megvalósítható célért történő összekapcsolása Erőforrásmegosztás

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 12. gyakorlat Network Address Translation Deák Kristóf S z e g e d i T u d

Részletesebben

Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba

Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba Átmenet az IPv4-ből az IPv6-ba Tranzíciós eljárások Dual-stack strategy - kettős stack stratégia Tunneling Header translation - fejléc fordítás Dual-stack strategy Az IPv6

Részletesebben

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

III. Felzárkóztató mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési utasítás ARP, ICMP és DHCP protokollok vizsgálata Ezen a mérésen a hallgatók az ARP, az ICMP és a DHCP protokollok működését tanulmányozzák az előző mérésen megismert Wireshark segítségével. A mérés

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.08. TCP/IP alapok IPv4 IP cím: 32 bites hierarchikus logikai azonosító. A hálózaton

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP)

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP) Kommunikációs rendszerek programozása Routing Information Protocol (RIP) Távolságvektor alapú útválasztás Routing Information Protocol (RIP) TCP/IP előttről származik (Xerox Network Services) Tovább fejlesztve

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. október 28. Internet topológia IGP-EGP hierarchia előnyei Skálázhatóság nagy hálózatokra Kevesebb prefix terjesztése Gyorsabb konvergencia

Részletesebben

UTP vezeték. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1

UTP vezeték. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 UTP vezeték A kábeleket kategóriákba sorolják és CAT+szám típusú jelzéssel látják el. A 10Base-T és 100Base-TX kábelek átvitelkor csak az 1, 2 (küldésre) és a 3, 6 (fogadásra) érpárokat alkalmazzák. 1000Base-TX

Részletesebben

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter

Kiszolgálók üzemeltetése. Iványi Péter Kiszolgálók üzemeltetése Iványi Péter Hálózatok N gép esetén a legegyszerűbb ha mindegyiket mindegyikkel összekötjük N-1 kártya és kábel kell Megosztott (shared) kábel Egyszerre több gép is csatlakozik

Részletesebben

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely

Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9. Kocsis Gergely Hálózati architektúrák és Protokollok GI - 9 Kocsis Gergely 2016.11.28. IP, MAC, ARP A B csomópontból az A-ba küldünk egy datagramot. Mik lesznek az Ethernet keretben található forrás és a cél címek (MAC

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok

Számítógépes Hálózatok Számítógépes Hálózatok 6. Előadás: Adatkapcsolati réteg IV. & Hálózati réteg Based on slides from Zoltán Ács ELTE and D. Choffnes Northeastern U., Philippa Gill from StonyBrook University, Revised Spring

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

21. fejezet Az IPv4 protokoll 1

21. fejezet Az IPv4 protokoll 1 21. fejezet Az IPv4 protokoll 1 Hálózati réteg az Interneten Az Internet, ami mára már az életünk részévé vált, többek közt annak köszönheti sikerét, hogy tervezőinek sikerült megfelelő elvek mentén építkezniük.

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Készítette: Segédlet a gyakorlati órákhoz. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Készítette: Segédlet a gyakorlati órákhoz. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 1. 2015-16. tanév 1. félév Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék Elérhetőség Göcs László Informatika Tanszék 1.emelet 116-os iroda gocs.laszlo@gamf.kefo.hu

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

2011. május 19., Budapest MOBIL IP

2011. május 19., Budapest MOBIL IP 2011. május 19., Budapest MOBIL IP Mobility vs. Portability Melyik jobb: mobilitás, vagy hordozhatóság? Hordozhatóság: hálózathoz való kapcsolódás megszakad, mialatt a masina helyét változtatja :-( Jövőbeli

Részletesebben