A látás szabadsága. - lézeres látásjavítással - EGÉSZSÉG -és LÉZERCENTRUM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A látás szabadsága. - lézeres látásjavítással - EGÉSZSÉG -és LÉZERCENTRUM"

Átírás

1 A látás szabadsága - lézeres látásjavítással - EGÉSZSÉG -és LÉZERCENTRUM

2 Üdvözlöm, Dr. Hassan Ziad vagyok. Ezzel az ismertetővel szeretném megkönynyíteni az információ szerzését, vagy döntését a lézeres látásjavító kezeléseket illetően. Fontos tudnia, hogy minden látásjavító kezelést szakértő orvosként én végzek, az alkalmassági vizsgálattól a műtéten át az utókezelésekig. Ezáltal egy kézben összpontosul az összes műtéthez és kezeléshez szükséges fontos információ. Így Ön mindig egy orvossal találkozik még a műtét utáni kontroll vizsgálatokon is. Ez hatékony és emellett megnyugtató érzés. Lézeres látásjavítással Magyarországon a legelső orvosokkal együtt kezdtem foglalkozni, több mint 15 éve. Ez idő alatt (több ezer sikeres műtét) olyan gyakorlati, speciális tudásra tettem szert, amit gyakran osztok meg hazai, vagy éppen nemzetközi előadásokon, publikációkban. Ez az Ön számára is megnyugtató lehet, hiszen biztos lehet abban, hogy a műtét során a legjobb kezekben van. Amennyiben internetes oldalakon is tájékozódik a lézeres szemműtétekkel kapcsolatban, vegye figyelembe a sokszor szakértelmet nélkülöző szubjektív véleményformálások káros hatását, illetve néhány ajánlat nem mindig etikus haszonelvűségét. Most kérem olvassa el figyelmesen a tájékoztatót, ahol minden alapkérdésre igyekszem választ adni. Ugyanakkor ez az ismertető nem ad teljeskörű, minden részletre kitérő információt. Bármilyen idevonatkozó kérdése van küldjön -t, vagy kérjen időpontot és keressen fel a rendelőmben. A látás és megértés öröme a természet legnagyszerűbb ajándéka. A. Einstein

3 A lézeres látásjavítás viszonylag fiatal szakterület, ám az elmúlt évben rengeteg tudás, tapasztalat halmozódott fel. Az első lézeres látásjavító szemműtétek óta több mint sikeres műtétet végeztek el a világon. Milyen előnyökkel jár a lézeres látásjavítás? A legfontosabb talán a látásszabadság új élménye, ahogy magasabb komfort szinten éli majd meg a műtét utáni mindennapokat A lézeres látásjavítás tiszta, természetes látást eredményez szemüveg vagy kontaktlencse nélkül, illetve, megszabadulhat a kényelmetlen, nem esztétikus korrekciós lencséktől Szélesebb munkavállalási lehetőségek adódnak Ön előtt: pl., rendőrként, tűzoltóként, pilótaként, járművezetőként, vagy professzionális sportolóként Szabadidős tevékenység közben nagyobb lesz a mozgás szabadsága Természetesebb megjelenése lehet szemüveg nélkül Szabadon vezethet szemüveg, vagy kontaktlencse nélkül A szemüveghez képest nagyobb látómezőt érzékel Egészségesebb a szemnek, mint a kontaktlencse Látásának ezt a szabadságát az élet minden területén érzékeli majd Az általunk végzett lézeres látásjavítás gyors, biztonságos és azonnali eredménnyel jár. Megváltozott látásának köszönhetően a magánéletében és a munkájában is érzi majd ennek pozitív hatásait.

4 Milyen látásproblémákat old meg a lézeres szemműtét? Rövidlátás (myopia) Rövidlátás esetén a szem optikai tengelye hosszabb, vagy a szaruhártya az átlagosnál domborúbb, ezért a fénysugarak az ideghártya előtt fókuszálódnak és a közeli tárgyak elmosódottan látszanak. Távollátás (hypermetropia) Távollátás esetén a szem optikai tengelye rövidebb, vagy a szaruhártya laposabb, ezért a fénysugarak az ideghártya mögött egyesülnek és mind a közeli, mind a távoli tárgyak elmosódottan látszanak. Szaruhártya domborulati hiba (asztigmia) Ez olyan fénytörési hiba, amelyet általában a szaruhártya görbületének szabálytalansága, illetve az ebből fakadó fénytörés egyenetlenség okoz. A fénysugarak a retinán nem pontban, hanem egy elmosódott vonalban találkoznak. A hiba korrigálására a cilinderes üvegek az alkalmasak. Öregszeműség (presbiopia) Idősebb korban csökken a lencse rugalmassága, ezért a közeli tárgyakat egyre homályosabban kezdjük látni, emiatt 40 év felett szükségessé válik az olvasószemüveg. Kinek ajánlott? Általánosságban véve azoknak akik a fenti fénytörési hibákkal élnek együtt, illetve szemüveget, vagy kontaktlencsét viselnek. Nagy dioptriák esetén a tökéletes szemüveg, vagy kontaktlencse nélküli látás ezzel a módszerrel sem valósítható meg, tehát a kezelés után is szükség lesz szemüvegre, csak kisebb dioptriára -ám ez is nagyságrendi komfort érzet javulást jelent. Ezt természetesen minden esetben megbeszélem a páciensemmel és tájékoztatom a várható visszamaradó dioptria nagyságáról. Kinek lehetséges és kinek nem? A kezelés alapvető kritériumai (PRK, LASIK esetén): Minimum 18 éves életkor Az elmúlt egy évben nem történt látásromlás Korrigálható szemprobléma Nincs olyan szem-, illetve szemfenéki elváltozás, melyek miatt nem remélhető látásjavulás, illetve nincs olyan általános betegsége, mely hátráltathatja a gyógyulást Kinek nem ajánlott a kezelés? (PRK, LASIK esetén kizáró tényezők): Külső szemgyulladások, rossz sebgyógyulási hajlam, terhesség, szoptatás esetén, vagy bizonyos autoimmun betegségek, vékony szaruhártya.

5 Mit kell tennie, tudnia a látásjavító kezelés előtt? Részt kell vennie egy alkalmassági vizsgálaton, ahol Önt részletesen megvizsgálom a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel (látásélesség, computeres vizsgálat, szemnyomás mérés, szemfenék vizsgálat, szaruhártya vastagság mérése, cornea topográf és különböző műszeres vizsgálatok). Az itt kapott eredményeket értékelem és tájékoztatom erről, emellett javaslatot teszek látásproblémájának megoldási lehetőségeiről. Minden szemkorrekcióra egyedi műtéti terv készül. Ez alapján előre megbeszéljük, hogy a későbbiekben szükség lesz-e egy újabb kezelésre illetve szemüvegre. Elsősorban azok az esetek tartoznak ide, amikor magas dioptriaszámot kell korrigálni, vagy ha nem tökéletes a látása. Természetesen ilyenkor is jelentős javulás érhető el, az addig dioptriás szemüveg viselése helyett lényegesen kisebb, 1 3 dioptriás korrekcióra lesz szükség a műtétet követően. Az alkalmassági vizsgálatra hozza magával minden korábbi szemészeti leletét. Amennyiben a szemműtét lehetséges, úgy a műtét napján a sminkeléstől, az erős illatú kozmetikumoktól tekintsen el, ha kontaktlencsét visel, akkor azt a keménységüktől függően 1-2 héttel a műtét előtt már ne hordja. A látásjavító kezelés napján újra átbeszéljük a műtéti tervet, amit csak akkor kezdünk el, ha Ön megértette és elfogadta azt. Ezután még egy ellenőrző alkalmassági vizsgálat és egy rövid adminisztrációs egyeztetés következik. A műtéti beleegyező nyilatkozat aláírása után érzéstelenítő szemcsepp adásával megkezdjük a műtéti előkészítést. Amennyiben szükségesnek érzi, nyugtató tablettát adunk a kezelés előtt fél órával. Betegség, illetve szemgyulladás esetén a műtétet el kell halasztani. Javaslom, hogy a látásjavító kezelésre kísérővel jöjjön. A műtéti beavatkozással nem minden páciens szabadul meg a szemüvegétől, bizonyos eseteknél csak csökken a dioptria és javul a látás szabad szemmel. Ez a páciens szemének adottságaitól (életkor, dioptriaszám, látásélesség) függ, ami 95%-ban kiderül az alkalmassági vizsgálaton.

6 Látni és érezni a különbség élményét Mi történik a szemmel a kezelés alatt? (LASIK, PRK, PTK, keratoconus) LASIK kezelés A műtét során egy speciális műszer segítségével mikrométer vastagságú lebenyt készítünk a szaruhártyán, melynek felhajtása után az excimer lézerrel az alatta lévő szövetet a kívánt dioptria eléréséig elpárologtatjuk. A beavatkozás mindössze néhány percig tart. Végezetül a lebenyt visszahajtjuk eredeti helyére és a szemet áttetsző fedőkötéssel látjuk el. A LASIK kezelés előnye, hogy a műtét utáni időszak fájdalom mentes, mivel nem végzünk hámeltávolítást, így a szaruhártya felületi rétegei épek maradnak és nincs zavaró hegesedés. A látásjavulás a beavatkozás után azonnal észlelhető. (Magyarországon ezt a kezelést elsőként végeztem el.) PRK kezelés Az érzéstelenítő szemcsepp és a szemterpesztő felhelyezése után a szaruhártya védőhám rétegét eltávolítjuk a kezelendő felületről, miközben a páciensnek egy célzó fényre kell néznie, majd ezután végezzük a lézeres kezelést a kívánt dioptria eléréséig. A kezelés végeztével a műtött szemet fedőkötéssel látjuk el, illetve a páciens kérésére terápiás kontaktlencsét helyezünk fel. A gyógyulási időtartam szemenként és egyénenként is eltérő. A kezelés után 1 2 órával később kellemetlen szúró, könnyező, idegentest érzet jelentkezik a hám hiánya miatt. A tünetek a második, harmadik napra csökkennek, illetve megszűnnek. PTK kezelés (terápiás lézeres kezelés) A fototerápiás keratectomia (PTK) során a szaruhártya felszínes elváltozásait, rendellenességeit kezeljük. Az excimer lézer rendkívül alkalmas a felszíni hegesedések, egyenetlenségek, hámrendellenességek kezelésére, így jobb lesz a látás és a fenti panaszokkal járó kellemetlenségek megszűnnek. Alkalmazásával a szaruhártya-átültetés kiváltható.

7 CCL (Collagen Cross-Linking) a keratoconus kezelés A keratoconus olyan szembetegség, melyet a szaruhártya elvékonyodása, kidülledése jellemez, ezek a rendellenességek látásproblémákat okoznak. A keratoconus korai tünetei a homályos és torz látás. Kezdetben a látáskorrekcióhoz megfelel a szemüveg, később viszont a nagy asztigmia miatt csak kontaktlencsével lehet korrigálni. Ha az állapot tovább romlik, akkor a szaruhártya átültetés javasolt. A keratoconus terápiájában legújabb kezelési lehetőség a collagen cross-linking (CCL), melynek során sebészi beavatkozás nélkül próbáljuk a cornea elvékonyodásához és kiboltosulásához vezető folyamatot befolyásolni, a cornea állományát megerősíteni, javítani a látást szemüveggel, meghosszabbítani a kontaktlencse hordási idejét, illetve elkerülni vagy késleltetni a szaruhártya átültetést. A kezelés menete Helyi szemcseppes érzéstelenítés után, CCL kezelés előtt, a cornea 7 8 mm-es centrális zóna hámját eltávolítjuk (de vannak esetek, amikor erre nincs szükség -ez az alkalmassági vizsgálaton kiderül). Ezután riboflavin 0,1%-os oldatot cseppentünk a cornea felszínére, majd ezt 2 perces időközönként ismételjük. Közben a corneát UV-A fénnyel 30 percen keresztül világítjuk. Fontosabb feltételek: Általában 14 év felett Bizonyított a betegség előrehaladása Megfelelő szaruhártya vastagság A szaruhártya állománya tiszta legyen

8 Mit kell tennie műtét után? Műtét utáni kezelés LASIK esetén A kezelés után gyulladáscsökkentő szemcseppet írunk fel és műkönny szemcseppet adunk, melyeket, ha nem alszik, aznap óránként, másnaptól pedig napi 5 kell használni (a gyulladáscsökkentőt két hétig, illetve a műkönny szemcseppet 3 hónapig). A pácienseket a beavatkozást követő első napon hívjuk vissza, amikor az átlátszó fedőkötést eltávolítjuk. A kontroll vizsgálatokra a műtétet követő 1 nap, 1 hét, 1 hónap, 3 hónap, 6 hónap és 12 hónap múlva kerül sor. (Panasz esetén az első évben soronkívüli kontroll vizsgálaton fogadom.) Műtét utáni kezelés PRK, PTK és CCL esetén Kezelés után minden páciens antibiotikum tartalmú szemcseppet kap. A műtétet követően 5 napig kell használni napi 5. Az első kontrollvizsgálat alkalmával gyulladáscsökkentő szemcseppet írunk fel, ezt 3 hónapig szoktuk javasolni (az 1. hónapban naponta 5, a 2. hónapban naponta 4, a 3. hónapban pedig naponta 3 ), illetve műkönny szemcsepp használata is javasolt szükség esetén. Az optimális gyógyuláshoz fontos, hogy betartsák a felírt szemcseppekre vonatkozó utasításokat, továbbá meg kell jelenniük az előírt felülvizsgálatokon (3 nap, 1 hét, 1 hónap, 3 hónap, 6 hónap, 12 hónap). Panasz esetén azonnali kontroll vizsgálat. Mennyire biztonságos és eredményes ez az eljárás? A látásjavításnak mára már ez egy kiforrott, jól működő és biztonságos alapokra épülő formája. Ezt a részünkről két dolog is garantálja: a 15 éves speciális elméleti és gyakorlati szakértelem és a jól bevált, folyamatosan fejlesztett csúcstechnológiát használó eszközök. Ezek a berendezések olyan többszörös biztonsági protokollal működnek, amelyek teljesen kiküszöbölik működésük hibás lehetőségeit. Szerzett tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy ez a kezelési forma mára már olyan szintre jutott, ami kellő biztonságot jelent az Ön számára. Az általam végzett lézeres látásjavító kezelések eredményessége nemzetközi szinten is megfelel az elvárásoknak, eredményeknek.

9 A kezelések eredményessége mindig a páciensek adottságaitól függ. Nem vagyunk egyformák, így pl. az Ön szeme, szervezete is más tulajdonságokkal rendelkezik mint az enyém, ráadásul az életkori különbségek is fontos szempontot jelentenek. Ebből adódóan az eredményesség az Ön fiziológiai tulajdonságaitól, állapotától függ (életkor, dioptria, szaruhártya állapota stb.) ill. miként reagál a szervezete, szeme az adott műtéti eljárásra. Vagyis az eredményességet nem az általunk alkalmazott műtéti eljárás hatékonysága befolyásolja. Ebből adódik, hogy egy azonos látásprobléma megoldása más eredményt adhat a pácienseknél. Az alkalmassági vizsgálat értékelése után megosztom Önnel, hogy milyen eredményre számíthat és ennek ismeretében dönthet a lézeres látásjavítás mellett. Vannak kockázatok és mellékhatások? Látásromlást jelentő kockázatok a műtéti eljárást illetően nincsenek. Mellékhatások a kezelés típusától függően lehetnek. Pl.: szemszárazság, égető, viszkető érzés, amelyek később elmúlnak, ha betartja a műtét utáni instrukcióinkat. A műtéti eljárásból adódó szövődmények kizártak. Szövődmény csak rendellenes környezeti hatás, rejtett betegségből adódhat, vagy a be nem tartott orvosi instrukciókból. Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani a szaruhártya fertőződésének elkerülésére. Ügyelni kell még pl. a szemdörzsölés elkerülésére, amely különösen a LASIK kezelteknél okozhat problémát a végleges gyógyulás előtt, mivel a műtétkor létrehozott lebeny elmozdulhat. Gyógyulás (regenerálódás) (LASIK, PRK, PTK, CCL esetén) A kezeléseket ambulánsan végezzük, így a beavatkozást követően a páciensek azonnal hazamehetnek. A teljes látásstabilizáció kialakulásához azonban átlagosan 3 6 hónapra van szükségük. Garanciavállalás..? Másoktól eltérően mi nem hagyományosan értelmezett garanciát vállalunk, mert szerintünk ez nem lehetséges. Vannak olyan esetek amikor a műtét után visszamaradhat dioptria (leginkább nagy dioptria számnál), vagy a 40 év felettieknél. Ilyenkor a gyógyulási időszakot követően a végleges dioptriaváltozást (kb. 6 hónap) kivárva, egy éven belül ingyenesen vállaljuk a szem újabb kezelését, amennyiben azt a szem állapota lehetővé teszi és kéri ezt.

10 Gyakran felmerülő kérdések... Honnan szerezzen megbízható információt? Csak megfelelő tapasztalattal, tudással rendelkező lézeres látásjavítással foglalkozó specialistát javasolok, aki korrekt és valós információt tud adni a műtéti eljárás eredényességéről. Az interneten rengeteg információt olvashat -köztük hasznosat is-, de ezek nagy többsége egyáltalán nem alkalmas arra, hogy Ön döntést hozzon a műtétet illetően. Itt felhívnám a figyelmet a különféle fórumokon olvasható kifejezetten dilettáns vélemények káros hatására. Milyen az eredményessége ezeknek az eljárásoknak a látásélesség szempontjából? Itt a legfontosabb, hogy nem lehet általánosítani. Valakinél 100%-os a látásélesség, valakinél csak 70 %. Ez mindig a páciens alkalmasságától adottságától függ. 100%-os eredményt felelőtlenség ígérni, így ezt nem is teszem, hiszen a gyógyulás, regenerálódás folyamata mindenkinél más és más, ami a tökéletesen elvégzett látásjavító kezelést még befolyásolhatja. Vannak pácienseim akiknél maradt vissza dioptria, és továbbra is szemüveget viselnek, ám a látáskomfortja nagyon sokat változott a beavatkozással. Az általam végzett alkalmassági vizsgálat és konzultáció azonban kielégítő, megbízható válaszokat ad majd e téren is. Melyik lézeres szemműtét eljárás a jó? Leginkább az Ön döntésétől függ, hogy a LASIK, vagy a PRK kezelést választja. A végeredmény mindkettőnél ugyanaz. A különbség az eljárásban, a gyógyulási, időben és az eközbeni regenerálódási érzetben van. A legtöbbet választott eljárás a LASIK, mert itt rövidebb a gyógyulási folyamat és a kezelés utáni irritáció érzet. Az eljárás típusát nem befolyásolja, hogy valaki pl. közel, vagy távollátó. A LASIK műtéti forma az alkalmazott technika, technológia miatt valamivel költségesebb. Mennyire tartós az eredmény? Az eredmény az esetek túlnyomó többségében tartós, de ez függ az életkortól, a dioptria számtól, a látásprobléma okától, illetve a páciens

11 adottságától. Ezt egyébként az alkalmassági vizsgálaton tisztázzuk. Amennyiben a szemüveg, vagy kontaklencse elhagyásának oldaláról nézzük az eredményességet, ez esetben számolni kell az életkorral, a szem természetes öregedésével, így általában éves kor felett szükséges az olvasáshoz, számítógépes munkához a szemüveg, vagy kontaktlencse. Befolyásolja-e a kezelést, ha nagyon izgatott a páciens? Általában nem befolyásolja, de az ilyen esetekben nyugtatót adunk, ami segít feloldani, csökkenteni az esetleges stressz érzéssel járó félelmet. Kérdésként szokott felmerülni, hogy izgatott állapotban ha mozog a szemgolyó, hogyan lehetséges a műtét? Önnek egy megjelenő fényforrásra kell figyelnie az eljárás alatt, és mivel nincs fájdalomérzet, ez megkönnyíti a szemgolyó viszonylagos nyugalmát. Fontos, hogy Ön megértse mi történik az eljárás közben, mi várható a gyógyulási, regenerálódási időszak alatt és milyen eredménye lesz. Mennyi ideig tart a kezelés? Maga a kezelés pár perces. Az előkészületekkel együtt általában ez 30 perc. Természetesen ehhez még hozzá kell számolni egy minimális adminisztrációs időt. A műtétet követően mennyi idő alatt lát majd jól? A kívánt fénytörés, látás kialakulásához időre van szükség. Ez általában 1-3 hónap alatt alakul ki, de már a műtét után közvetlenül is jelentkezik a jobb látásélmény. Itt is figyelembe kell venni a szervezet egyediségét, állapotát illetve a gyógyulási folyamat alatt jelentkező hullámzó látásminőséget. A PRK módszer után a visszahámosodás általában 2 nap, de általában egy hét regenerációs időt javaslok, amikortól fokozatosan javul a látása, terhelhető a szeme. Napszemüveg, sötétszoba, mosakodás... A műtét után nem kötelező az állandó napszemüveg, mint ahogy a sötétszoba sem. Természetesen a regeneráció alatt a szemét kimélnie kell az erős ingerektől, de ez nem kíván extrém megoldásokat. A tisztálkodás során elegendő az általam megadott instrukciókat betartani. Tapasztalatom szerint még rengeteg kérdés felvetődhet, ami teljesen rendjén való. Javaslom, hogy már az alkalmassági vizsgálatra is készüljön fel, milyen kérdésekre szeretne még választ kapni. A legegyszerűbb és leghatékonyabb, ha ezeket összeírja, így nem felejt ki semmit és én is a legjobb válaszokat tudom adni.

12 Nagyerdei krt. 98. (Szemklinika) Kartács u. 15. Nagy Lajos király tér 5. Bethlen u EGÉSZSÉG -és LÉZERCENTRUM - Debrecen Egészség szakértelemmel 06-52/ / / orbident@orbident.hu

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően?

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően? Köszönjük, hogy bizalmával megtisztelte klinikánkat! Tisztelt Páciensünk! Jelenlegi, első találkozásunknak kettős célja van. Egyrészt meg kell állapítanunk, hogy Ön alkalmas-e a beavatkozásra. Nagyon fontos,

Részletesebben

Szemészeti optika, fénytörési hibák. Németh János

Szemészeti optika, fénytörési hibák. Németh János Szemészeti optika, fénytörési hibák Németh János Témavázlat A szem, mint optikai rendszer A szem fénytörése és meghatározása Alkalmazkodóképesség Presbyopia Látóélesség Fénytörési hibák és korrigálásuk

Részletesebben

Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek.

Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek. Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek. Azonnal hasznosítható ötletek OPTICUM Látásjavító Szemvizsgáló Szalon Copyright 2010. Bizonyára Ön is észrevette, hogy látása, testtartása

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2436-06 Szemészeti eljárások elmélete és gyakorlata követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2436-06 Szemészeti eljárások elmélete és gyakorlata követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Felnőtt szemészeti rendelőbe érkezik egy beteg a háziorvosától hipertónia miatt szemfenék vizsgálatra. Az orvos megkéri Önt, hogy ismertesse a beteggel az esettel kapcsolatos tudnivalókat. Tájékoztassa

Részletesebben

Vízuális optika. Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Vízuális optika. Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízuális optika Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Optikai alapok Optikai alapok Az optikai lencsék fősíkjai A fősíkok

Részletesebben

Milyen elônyt nyújt Önnek a SASSZEM-KEZELÉS az összes többi, hagyományos lézerkezeléshez képest?

Milyen elônyt nyújt Önnek a SASSZEM-KEZELÉS az összes többi, hagyományos lézerkezeléshez képest? Klinikánk kizárólag a hagyományos lézerkezeléseknél korszerűbb, bizonyítottan élesebb látást nyújtó SASSZEM-KEZELÉS -t végzi. Hazánkban egyedül az OPTIK + rendelkezik a SASSZEM-KEZELÉS -hez szükséges valamennyi

Részletesebben

SZEMVIZSGÁLAT TÖBB MINT LÁTÁSKORREKCIÓ

SZEMVIZSGÁLAT TÖBB MINT LÁTÁSKORREKCIÓ A SZEMVIZSGÁLAT TÖBB MINT LÁTÁSKORREKCIÓ A SZEMVIZSGÁLAT TÖBB Szemünk az egészség tükre A szem sokkal többet árul el az egészségünkről annál, hogy rossz vagy homályos a látásunk. Segítségével a szakember

Részletesebben

Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek. Dr. Őri Zsolt Esztergom

Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek. Dr. Őri Zsolt Esztergom Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek Dr. Őri Zsolt Esztergom 2014.11.08. Autoimmunbetegségekkezelésére alkalmazottgyógyszerek Szteroidok Nonszteroidok Immunszupresszív gyógyszerek

Részletesebben

A presbyopia korrekciós lehetőségei

A presbyopia korrekciós lehetőségei A presbyopia korrekciós lehetőségei Optometrista főiskola 2009. Dr Bujdosó Anna Presbyopia korrekciós lehetőségei Távoli korrekció + olvasó / munka szemüveg Monovision - Domináns szem távoli korrekció

Részletesebben

Optikai mérések. T: tárgy K: ernyőre vetült kép LP1, LP2: lencse a P1 é P2 pozícióban

Optikai mérések. T: tárgy K: ernyőre vetült kép LP1, LP2: lencse a P1 é P2 pozícióban Optikai mérések. Bessel-módszerrel mérje meg az adott gyűjtőlencse fókusztávolságát! Minden hallgató saját mérést végez, eltérő o-i távolságokkal lásd lentebb! A szükséges pozíciók helyét az optikai pad

Részletesebben

ÉRTÉKELŐLAP SZÓBELI VIZSGATEVÉKENYSÉG

ÉRTÉKELŐLAP SZÓBELI VIZSGATEVÉKENYSÉG Szemfenék vizsgálatnál segédkezik 1. feladat: Felnőtt szemészeti rendelőbe érkezik egy beteg a háziorvosától hipertónia miatt szemfenék vizsgálatra. Az orvos megkéri Önt, hogy ismertesse a beteggel az

Részletesebben

Biofizika és orvostechnika alapjai

Biofizika és orvostechnika alapjai Áttekintés Biofizika és orvostechnika alapjai Orvosi műszerek a szemészetben Háttér A szem Vizsgálati módszerek Látásélesség Szemtükrözés A törőerő vizsgálata: keratometria Réslámpa Szemnyomásmérés Pachimetria

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben

Vízuális optika. Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Vízuális optika. Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Vízuális optika Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 I. RÉSZ Optikai alapok Fényhullámok és fénysugarak A hullámfrontok

Részletesebben

Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze

Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze Balázs Bernadett Dr.Pethő Ágnes 2011.08.26.ORFMMT XXX. Vándorgyűlés JAON KFT Gyermekrehabilitáció Nyíregyháza Cheneau korzett 1970. óta

Részletesebben

A szem optikája. I. Célkitűzés: II. Elméleti összefoglalás: A. Optikai lencsék

A szem optikája. I. Célkitűzés: II. Elméleti összefoglalás: A. Optikai lencsék A szem optikája I. Célkitűzés: Ismertetjük a geometriai optika alapjait, a lencsék képalkotási tulajdonságait. Meghatározzuk szemüveglencsék törőerősségét. Az orvosi gyakorlatban optikai lencsékkel a mikroszkópos

Részletesebben

A szemszárazság okai és kezelése

A szemszárazság okai és kezelése A szemszárazság okai és kezelése Pámer Zsuzsanna PTE ÁOK Szemklinika A könnyszervek anatómiája Könnymirigy Felső könnypont Könnytó Belső szemzug Külső szemzug Könnytömlő Alsó könnypont Könnycsatorna Normál

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKTLENCSÉK VISELÉSÉHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKTLENCSÉK VISELÉSÉHEZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKTLENCSÉK VISELÉSÉHEZ A szem egészségének megóvása A rendszeres szemvizsgálat nélkülözhetetlen a szem egészségének megóvásához és A BIZTONSÁGOS kontaktlencse viseléshez! Alaposan

Részletesebben

A személyhez fűződő jogok és a tájékoztatáshoz való jog relevanciája a

A személyhez fűződő jogok és a tájékoztatáshoz való jog relevanciája a A személyhez fűződő jogok és a tájékoztatáshoz való jog relevanciája a betegellátásban, az invazív eljárást megelőző beleegyező nyilatkozat Szerző: dr. Fajta Gabriella bírósági titkár Az egészségügyről

Részletesebben

A FEMTO (IntraLASIK) kezelést megelőző előkészületek, a kezelés részletes ismertetése, tudnivalók a kezelést követő időszakról

A FEMTO (IntraLASIK) kezelést megelőző előkészületek, a kezelés részletes ismertetése, tudnivalók a kezelést követő időszakról A FEMTO (IntraLASIK) kezelést megelőző előkészületek, a kezelés részletes ismertetése, tudnivalók a kezelést követő időszakról Tisztelt Páciensünk! Összefoglaltuk a lézerkezelés előtti teendőket, továbbá

Részletesebben

Tájékoztató anyag a szürkehályog kezeléséről

Tájékoztató anyag a szürkehályog kezeléséről Tájékoztató anyag a szürkehályog kezeléséről Fovea Szemészeti Klinika Tisztelt Érdeklődő, kedves Páciensünk! Nagy örömünkre szolgál, hogy minket választott kiinduló pontjául ebben a nagyon fontos kérdésben,

Részletesebben

Betegtájékoztató. Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről?

Betegtájékoztató. Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről? Betegtájékoztató Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről? A szürkehályogról Szeretne minél többet megtudni a szürkehályog műtétről? A Medicontur segít Önnek tisztán látni

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 Az 1.rész tartalma: A fény; a fény hatása az élő szervezetre 2. A szem 1. Különböző

Részletesebben

Sasszemkezelés MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB LÉZERKLINIKÁJA. A legnépszerűbb lézeres szemműtét ORVOSI GARANCIA

Sasszemkezelés MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB LÉZERKLINIKÁJA. A legnépszerűbb lézeres szemműtét ORVOSI GARANCIA MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB LÉZERKLINIKÁJA Maximális biztonság közel 100 000 lézerkezelés tapasztalata alapján ORVOSI GARANCIA Sasszemkezelés A legnépszerűbb lézeres szemműtét Sasszemkezelés A legnépszerűbb

Részletesebben

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései

Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv, teljeskörű parodontális kezelés lépései Előzetes kezelési terv 1. Parodontálisan teljesen egészséges egyén kezelési terve aktuális teendőnk nincs panaszok esetén, illetve legalább

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

100%-ban. személyre szabott progresszív szemüveglencse. Mindig fókuszban

100%-ban. személyre szabott progresszív szemüveglencse. Mindig fókuszban 100%-ban személyre szabott progresszív szemüveglencse Mindig fókuszban Mindig fókuszban A Hoya büszkén mutatja be forradalmi progresszív szemüveglencséjét, a Hoyalux id MyStyle V+ lencsét, amely a személyre

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

Szembetűnő feljegyzések

Szembetűnő feljegyzések Szembetűnő feljegyzések Homályos, elmosódott, ködös a látása? Olyan érzése van, mintha vízfüggönyön keresztül nézné a világot? Súlyos látáscsökkenést tapasztal, amikor fényes felületre tekint? Éjszakai

Részletesebben

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát!

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Nagyon magas, 99% feletti polarizációs fok Nagy fényintenzitás Nagy kilépő fénysugár Könnyű kezelhetőség Tetszés szerinti magasságban és szögben állítható állvány

Részletesebben

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna?

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna? Kedves Szülő! A munkafüzet célja, hogy segítsen Önnek pontosan látni gyermeke jövőjét. Pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy azok a szülők, akik tervet készítenek gyermekeik életkezdésére, sokkal

Részletesebben

Módszertani útmutató

Módszertani útmutató Módszertani útmutató a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeinek módosításáról szóló rendelet értelmezéséhez Készítette: Fodor József Országos Közegészségügyi Központ

Részletesebben

A sclera betegségei. Füst Ágnes

A sclera betegségei. Füst Ágnes A sclera betegségei Füst Ágnes SCLERA = ÍNHÁRTYA A szemgolyó külső, rostos burkát alkotja a szaruhártyával együtt. A szemgolyó 4/5-ét borítja Felszínén tapadnak a külső szemizmok A látóideg-rostok a sclerát

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmese BETEGTÁJÉKOZTTÓ:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Skinoren krém Skinoren krém Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS

TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS KEDVES BETEGÜNK! BETEGSÉG NEVE: TÉRDÍZÜLETI KOPÁS (arthrosis genus) A MŰTÉT NEVE: TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS (térd artroplasztika) (TEP: TOTAL ENDOPROTÉZIS) Az orvosi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 55/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 55/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 55/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság újabb szezonális vizsgálatáról, amelynek

Részletesebben

Program szeptember 22. péntek. Tudományos program A rendezvény megnyitása / The opening of the event

Program szeptember 22. péntek. Tudományos program A rendezvény megnyitása / The opening of the event Tudományos program 09.00 09.10 A rendezvény megnyitása / The opening of the event 09.10 10.00 I. SZEKCIÓ / I. SESSION Meghívott előadók / Invited speakers Üléselnökség / Chairpersons: Prof. Dr. Süveges

Részletesebben

A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA AZ EMBERI SZEM GEOMETRIAI OPTIKÁJA. A szem törőközegei. D szem = 63 dioptria, D kornea = 40, D lencse = 15+

A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA AZ EMBERI SZEM GEOMETRIAI OPTIKÁJA. A szem törőközegei. D szem = 63 dioptria, D kornea = 40, D lencse = 15+ A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA A SZÍNLÁTÁS ELMÉLETE ELEKTRORETINOGRAM Két kérdés: Sötétben minden tehén fekete Lehet-e teniszt játszani sötétben kivilágított hálóval, vonalakkal, ütőkkel és labdával? A szem törőközegei

Részletesebben

Lágy tórikus lencsék illesztése

Lágy tórikus lencsék illesztése Lágy tórikus lencsék illesztése Optometrista Főiskola 2009. Dr Bujdosó Anna 1 Mi az asztigmia? Az adott tárgyról érkező vízszintes és függőleges sugarak nem egy pontban metszik egymást Nem gyújtópont hanem

Részletesebben

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET C:secsemoszívsebészeti Osztály 10. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok A beteg / szülo / törvényes gyám mutéttel kapcsolatos tájékoztatása, orvosi felvilágosítása

Részletesebben

Lézeres szemműtétek. Rövidlátás Távollátás Öregszeműség Szürkehályog

Lézeres szemműtétek. Rövidlátás Távollátás Öregszeműség Szürkehályog Lézeres szemműtétek - Az alkalmazott tudomány Rövidlátás Távollátás Öregszeműség Szürkehályog Alapinformációk...hogy tisztán lásson - és ne csak a műtét után Kérjük, ismerje meg a lézeres gyógyítás nyújtotta

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

A szem anatómiája 1. rész. Fordította: Dr. Szabó Áron, SZTE

A szem anatómiája 1. rész. Fordította: Dr. Szabó Áron, SZTE A szem anatómiája 1. rész Fordította: Dr. Szabó Áron, SZTE 2. ábra: A szem anatómiája A szem anatómiáját, a gyakori szemészeti kórképeket, és a látás folyamatát öleli fel ez a 3 részből álló sorozat. Az

Részletesebben

Zöldhályog, szürkehályog, időskori makuladegeneráció, stb: szembetegségek és korai felismerésük Tünetek, okok és kezelések röviden.

Zöldhályog, szürkehályog, időskori makuladegeneráció, stb: szembetegségek és korai felismerésük Tünetek, okok és kezelések röviden. Kapcsolat Optikusoknak -A A A+ Magyarország Látásjavítás Jobb látás ZEISS termékek Rólunk Saját vizuális profilom Optikus kereső Home / Jobb látás / Egészség és megelőzés / Zöldhályog, szürkehályog, időskori

Részletesebben

A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató

A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató A II. csoportú gépjárművezetők alkalmassági vizsgálatának javasolt algoritmusa- gyakorlati útmutató Dr. Budavölgyi Attila, Dr. Lászlóffy Marianna Országos Tisztifőorvosi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kristályvirág Természetgyógyász Rendelő (GerincZóna Bt.)

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kristályvirág Természetgyógyász Rendelő (GerincZóna Bt.) ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kristályvirág Természetgyógyász Rendelő (GerincZóna Bt.) Az Általános Szolgáltatási Feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák a GerincZóna Bt. (Kristályvirág Természetgyógyász Rendelő)

Részletesebben

MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA

MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA MŰTÉTI BETEGTÁJÉKOZTATÓ MŰTÉT TÍPUSA: BESZAKADT CSŐ (DRAINAGE) ELTÁVOLÍTÁSA Kedves betegünk! Gerincműtétje során, annak záró fázisakor a műtéti sebbe egy kivezető csövet, ún. draint helyezünk, melynek

Részletesebben

Általános Szerződési feltételek

Általános Szerződési feltételek Általános Szerződési feltételek Általános Szerződési feltételek A jelen feltételek tartalmazzák a www.zsibizoo.hu (Herman Richárd E.V.) webáruházban (a továbbiakban: webáruház/weboldal) forgalomba hozott

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK A CSALÁDBAN!

ÜDVÖZÖLJÜK A CSALÁDBAN! ÜDVÖZÖLJÜK A CSALÁDBAN! ITT MINDEN A CSALÁDIAS TÖRŐDÉS -RŐL SZÓL! A Kiánál családtagként szeretjük az autóinkat... és amit szeretünk, azzal törődni kell. Kia-tulajdonosként Ön is családunk tagjává vált.

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/43 A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások A betegségről Az ajak és szájpadhasadékok a magzati élet korai szakaszában kialakuló veleszületett fejlődési rendellenességek. Lehetnek teljesek vagy részlegesek egyoldaliak vagy kétoldaliak illetve egymással

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Egészségügyi szakmai irányelv A szaruhártya fotorefraktív és fototerápiás célú excimer lézer kezeléséről

Egészségügyi szakmai irányelv A szaruhártya fotorefraktív és fototerápiás célú excimer lézer kezeléséről Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM Egészségügyi szakmai irányelv A szaruhártya fotorefraktív és fototerápiás célú excimer lézer kezeléséről

Részletesebben

Amit az a llergiás nátháról tudni kell

Amit az a llergiás nátháról tudni kell Amit az a llergiás nátháról tudni kell írta: dr. Márk Zsuzsa pulmonológus, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8. Telefon: 888-5300, Fax: 888-5388 Mi

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

Melyek a legfontosabb jogszabályok, amelyek az online vásárlásokra vonatkoznak?

Melyek a legfontosabb jogszabályok, amelyek az online vásárlásokra vonatkoznak? Melyek a legfontosabb jogszabályok, amelyek az online vásárlásokra vonatkoznak? A szolgáltatóra vonatkozó adatokról és az elektronikus szerződéskötés lépéseivel kapcsolatban az elektronikus kereskedelmi

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása.

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása. TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi szem optikai leképezése Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása. AZ

Részletesebben

AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA

AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA AUDIOVIZUÁLIS TARTALMAK BEFOGADÁSÁT SEGÍTŐ ESZKÖZÖK HATÉKONYSÁGA Befogadást segítő eszközök Jelnyelvi tolmács (leköti a vizuális figyelem nagy részét, speciális ismeret kell hozzá) -a válaszadó siketek

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Hogyan működik az Actisorb Plus 25?

Hogyan működik az Actisorb Plus 25? Actisorb Plus 25 ezüst tartalmú sebfedő Az Actisorb Plus 25 kötszer a hatékony sebgyógyuláshoz kedvező körülményeket biztosít azáltal. hogy megköti azokat a mikroorganizmusokat, melyek fertőzik a sebet.

Részletesebben

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN Bozóki-Beke Krisztina DE KK Belgyógyászati Intézet, Angiológiai Tanszék Intenzív osztály és Terápiás Aferezis részleg

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 725 01 Látszerész és fotócikk-kereskedő

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő.

Mielőtt befektetne. Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Mielőtt befektetne Egy kecsegtető befektetési ajánlat nem mindig kifizetődő. Tanulmányozza át tájékoztató füzetünket, készüljön fel körültekintően döntésére, mielőtt befektetne! BEFEKTETÉSEK 9 Milyen kérdésekben

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi tájékoztató az internetes vásárlásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Mit is jelent az online vásárlás?

Fogyasztóvédelmi tájékoztató az internetes vásárlásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Mit is jelent az online vásárlás? Fogyasztóvédelmi tájékoztató az internetes vásárlásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Mit jelent az internetes (online) vásárlás? Mit is jelent az online vásárlás? Az internetes vásárlás a távollévők

Részletesebben

Digitális tananyag a fizika tanításához

Digitális tananyag a fizika tanításához Digitális tananyag a fizika tanításához A lencsék fogalma, fajtái Az optikai lencsék a legegyszerűbb fénytörésen alapuló leképezési eszközök. Fajtái: a domború és a homorú lencse. optikai középpont optikai

Részletesebben

Megoldás: feladat adataival végeredménynek 0,46 cm-t kapunk.

Megoldás: feladat adataival végeredménynek 0,46 cm-t kapunk. 37 B-5 Fénynyaláb sík üveglapra 40 -os szöget bezáró irányból érkezik. Az üveg 1,5 cm vastag és törésmutatója. Az üveglap másik oldalán megjelenő fénynyaláb párhuzamos a beeső fénynyalábbal, de oldalirányban

Részletesebben

13/2013. számú A KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS MINIMÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS BIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEIRŐL. Jegyzői Szabályzat. Ikt.sz: 3003-26/2013/Sz.

13/2013. számú A KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS MINIMÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS BIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEIRŐL. Jegyzői Szabályzat. Ikt.sz: 3003-26/2013/Sz. Ikt.sz: 3003-26/2013/Sz. 13/2013. számú Jegyzői Szabályzat A KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS MINIMÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS BIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEIRŐL Érvényes: 2013. augusztus 1-jétől A képernyő előtti munkavégzés

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

M E G J E L E N T A Z Ú J

M E G J E L E N T A Z Ú J M E G J E L E N T A Z Ú J KONTAKTLENCSE Rendelésre készült szilikon-hidrogél kontaktlencse a szilikon-hidrogél technológia világelsô gyártójától. Mostantól magas fénytörési hibával rendelkezô pácienseit

Részletesebben

Pectus Excavatum konzervatív terápiája. Conservative therapy of pectus excavatum

Pectus Excavatum konzervatív terápiája. Conservative therapy of pectus excavatum Pectus Excavatum konzervatív terápiája Conservative therapy of pectus excavatum 1. Általános ismertető 2. Eredmények 3. Tapasztalatok, következtetés 1.A kezelés szempontjából fontos általános ismertető

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Helybe visszük a látást!

Helybe visszük a látást! Helybe visszük a látást! Rólunk Sok éves optikai tapasztalat alapján ismertük fel azt, hogy a nagyobb cégek dolgozóinak és a vidéki embereknek nehézségekbe ütközik a belvárosi optikai szalonokba történő

Részletesebben

A hővédő megoldás Pro. HP Pro MELEG VAN A HÁTSÓ ÜLÉSEKEN? SZERETNÉ, HA GYERMEKEI KELLEMES ÁRNYÉKBAN ÉS BIZTONSÁGBAN UTAZNÁNAK?

A hővédő megoldás Pro. HP Pro MELEG VAN A HÁTSÓ ÜLÉSEKEN? SZERETNÉ, HA GYERMEKEI KELLEMES ÁRNYÉKBAN ÉS BIZTONSÁGBAN UTAZNÁNAK? Hővédelem UV védelem Biztonság Élettartam HP Pro A hővédő megoldás Pro MELEG VAN A HÁTSÓ ÜLÉSEKEN? SZERETNÉ, HA GYERMEKEI KELLEMES ÁRNYÉKBAN ÉS BIZTONSÁGBAN UTAZNÁNAK? Leparkolja az autót, ami pár óra

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

Adhezív tabletta szájszárazság esetén

Adhezív tabletta szájszárazság esetén ORAHEA LTH 13434 SE 27 th Pl Bellevue WA 98005 425-451-9876 Adhezív tabletta szájszárazság esetén Az OraHealth-ről Székhely: Bellevue, Washington Világelső a korszakalkotó orális adhezív tabletta technológiában

Részletesebben

Fénynek, vagyis az emberi szem számára látható fénynek az elektromágneses hullámok kb. 400-800 nm-es tartományát nevezzük. A 400 nm-nél rövidebb

Fénynek, vagyis az emberi szem számára látható fénynek az elektromágneses hullámok kb. 400-800 nm-es tartományát nevezzük. A 400 nm-nél rövidebb LÁTÁS Fénynek, vagyis az emberi szem számára látható fénynek az elektromágneses hullámok kb. 400-800 nm-es tartományát nevezzük. A 400 nm-nél rövidebb hullámok az ultraibolya, a 800 nm-nél hosszabbak az

Részletesebben

SALLER-HUNGARY.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

SALLER-HUNGARY.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK SALLER-HUNGARY.HU ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, utólag nem hozzáférhető, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar

Részletesebben

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat üvegtesti (intravitreális) VEGF gátló injekció alkalmazásához

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat üvegtesti (intravitreális) VEGF gátló injekció alkalmazásához 1 Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat üvegtesti (intravitreális) VEGF gátló injekció alkalmazásához A dokumentum első része a (I) a betegtájékoztatót, a második része (II) a beleegyező nyilatkozatot

Részletesebben

Virtuális Magyar Minőség Háza 2015.

Virtuális Magyar Minőség Háza 2015. Virtuális Magyar Minőség Háza 2015. Magyar Minőség Háza 2015. Díjat nyert szervezetek Magyar Minőség Háza 2015. Díjat nyert termékek/termékcsaládok/ szolgáltatások Angyal Bussiness Consulting Tanácsadó

Részletesebben

A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével

A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével A cukorbetegség karbantartása mozgásterápia segítségével Szabó Bence OORI Nappali kórház Szombathely 2012.09.07. A fizikai aktivitás hatása Fő terápiás eljárás volt az inzulin felfedezéséig Fokozott a

Részletesebben

ˇ Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

ˇ Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Küls? (faltkarton) csomagoláson: BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

BNM Áttörés a gyógyászatban!

BNM Áttörés a gyógyászatban! BNM Áttörés a gyógyászatban! Új generáció a komplementer gyógytermékek piacán! Cégünk olyan szemléletmóddal közelíti meg az egészségmegőrzést és a betegségmegelőzést, amelynek középpontjában az egész ember

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS ROZSOS ISTVÁN, VADÁSZ GERGELY THÉTA KERINGÉS DIAGNOSZTIKAI ÉS TERÁPIÁS KÖZPONT PÉCS PTE, ÉRSEBÉSZETI KLINIKA PÉCS A HAB-SCLEROTERAPIA

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Egészségügyi Központ

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Egészségügyi Központ Horkolás és/vagy alvási apnoe miatt végzett műtét (rádiófrekvenciás uvula-lágyszájpad redukció) BETEGTÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT Alulírott. (név) (születési hely, idő).. (anyja neve).. (TAJ szám)

Részletesebben

Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről

Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény 92/B. (1) bekezdés d./pontja értelmében

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük, írjon e-mailt a következő címre:

Részletesebben