J E G Y Z Ő K Ö N Y V. amely készült a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete március 12. napján órától megtartott üléséről.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "J E G Y Z Ő K Ö N Y V. amely készült a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete március 12. napján órától megtartott üléséről."

Átírás

1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V amely készült a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete március 12. napján órától megtartott üléséről. Jelen vannak: Hangonyi László Turcsányi Gáborné Liktor Tamás Tengely Endre Urbán Sándor Varga Szabolcs Henyecz Sándorné al települési képviselő települési képviselő települési képviselő települési képviselő jegyző Távolmaradt: Dr. Sulyok János települési képviselő, akik távolmaradását a felé előzetesen jelezte. Jegyzőkönyvvezető: Molnár Imre Hangonyi László órakor megnyitja az ülést, köszönti a megjelent képviselőket, majd megállapítja az ülés határozatképességét, mivel a 7 főből 6 fő jelen van. Ezt követően ismerteti az ülésre a meghívó szerint javasolt napirendi pontokra vonatkozó javaslatát. 1./ Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról előterjesztő: Hangonyi László 2./ Beszámoló a Hangonyi Integrált Közössségi és Szolgáltató Tér évben végzett munkájáról előterjesztő: Turcsányi Gáborné al, IKSZT vezető 3./ A Hangony Községi Önkormányzat évi Közbeszerzési Tervének elfogadása előterjesztő: Hangonyi László 4./ A Hangony Községi Önkormányzat évi költségvetési rendeletének módosítása előterjesztő: Hangonyi László 5./ A Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének módosítása előterjesztő: Hangonyi László 6./ Indítványok, javaslatok, aktuális feladatok A napirendekre vonatkozó javaslatát a képviselők egyöntetűen elfogadják az alábbiak szerint: 1./ Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról előterjesztő: Hangonyi László 2./ Beszámoló a Hangonyi Integrált Közössségi és Szolgáltató Tér évben végzett munkájáról előterjesztő: Turcsányi Gáborné al, IKSZT vezető

2 - 2-3./ A Hangony Községi Önkormányzat évi Közbeszerzési Tervének elfogadása előterjesztő: Hangonyi László 4./ A Hangony Községi Önkormányzat évi költségvetési rendeletének módosítása előterjesztő: Hangonyi László 5./ A Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének módosítása előterjesztő: Hangonyi László 6./ Indítványok, javaslatok, aktuális feladatok Ezt követően rátérnek a tárgyalt napirendi pontokra. 1./ Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról E napirendi ponton belül Hangonyi László ismerteti azokat a határozatokat, amelyeknek a határideje időközben lejárt. - 9/2014. (II. 5.) határozat Támogatási igény benyújtása víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésére Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete döntése, hogy évre vonatkozóan a lakossági ivóvíz és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentésére támogatási kérelmet kíván benyújtani. A képviselő - testület felhatalmazta a t a vonatkozó rendelet pályázathoz szükséges mellékleteinek, nyilatkozatainak aláírására. Hangonyi László elmondja, hogy a támogatási kérelem határidőben benyújtásra került. - 10/2014. (II. 5.) határozat Ózd Kistérség Többcélú Társulása társulási megállapodásának módosításáról Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testület döntése, hogy az Ózd Kistérség Többcélú Társulása társulási megállapodásának módosítását és az egységes szerkezetbe foglalt megállapodást az előterjesztés szerint jóváhagyta. A társulási megállapodás módosítását és az egységes szerkezetbe foglalt megállapodást a jegyzőkönyv 1. melléklete tartalmazta. - 11/2014. (II. 5.) határozat Az adósságot keletkeztető ügyletek és saját bevételek kimutatása Hangony Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete jóváhagyta az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény 29/A. bekezdése alapján az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit és saját bevételeket a határozat 1. melléklete szerint. A határozat mellékletét a jegyzőkönyv 2. melléklete tartalmazta.

3 12/2014. (II. 5.) határozata A nyersanyagnormáról és térítési díjról Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete döntése, hogy a nyersanyagnormákat és a térítési díjat az alábbiak szerint határozza meg: Norma: Óvodás: Ebédelős gyermek: Napközis gyermek: Felnőtt étkező: Szociális étkező: 271.-Ft 212.-Ft 334.-Ft 256.-Ft 256.-Ft Térítési díj: Ebédelős gyermek: 389.-Ft + ÁFA Napközis gyermek: 511.-Ft + ÁFA Felnőtt étkező: 433.-Ft + ÁFA Alkalmazott étkező: 369.-Ft + ÁFA - 13/2014. (II. 5.) határozat Hangonyi László szabadságolása Hangony Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete döntése, hogy Hangonyi László részére február 6. és február 13. napjai között (összesen 6 nap) fizetett szabadságot engedélyez az éves megállapított szabadsága terhére. - 14/2014. (II. 5.) határozat Részvétel az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület közötti programozási időszakra vonatkozó vidékfejlesztési feladataiban Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testület döntése, hogy részt kíván venni az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület közötti programozási időszakra vonatkozó vidékfejlesztési feladataiban, a Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) elkészítésében, valamint a Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) tervezési területének elismerésében. Hangonyi László elmondja, hogy az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület elnöke tájékoztatást kapott a testület döntéséről, a többi lejárt határidejű határozat végrehajtása megtörtén. 2./ Beszámoló a Hangonyi Integrált Közössségi és Szolgáltató Tér évben végzett munkájáról Hangonyi László megkéri Turcsányi Gáborné alt, hogy tartsa meg beszámolóját az általa vezetett Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér évi munkájáról. Turcsányi Gáborné al köszönti a jelenlévőket, majd felolvassa beszámolóját a Hangonyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér évben végzett munkájáról. A beszámoló teljes szövegét a jegyzőkönyv 1. melléklete tartalmazza.

4 - 4 - Hangonyi László megköszöni Al Asszony beszámolóját, majd kéri a jelenlévő képviselőket, mondják el véleményeiket, tegyék meg javaslataikat az IKSZT évi munkájáról szóló beszámolóval kapcsolatosan. Mivel jelen témával kapcsolatosan vélemény, észrevétel nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint: Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete elfogadja a Hangonyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér évi munkájáról szóló beszámolót. A beszámoló teljes szövegét a jegyzőkönyv 1. melléklete tartalmazza. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 5 igen szavazat, 1 tartózkodás, ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 15/2014. (III. 12.) határozata Beszámoló a Hangonyi Intergrált Közösségi és Szolgáltató Tér évi munkájáról Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete elfogadja a Hangonyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér évi munkájáról szóló beszámolót. A beszámoló teljes szövegét a jegyzőkönyv 1. melléklete tartalmazza. Határidő: azonnal Felelős: Hangonyi László 3./ A Hangony Községi Önkormányzat évi Közbeszerzési Tervének elfogadása Hangonyi László elmondja, hogy a közbeszerzésekről szóló évi CVIII. törvény 33. (1) értelmében az önkormányzatok a költségvetési év elején, legkésőbb március 31. napig éves összesített közbeszerzési tervet kötelesek készíteni az adott évre tervezett közbeszerzéseikről. A közbeszerzési tervet az ajánlatkérőnek legalább öt évig meg kell őrizniük, mely terv nyilvános. Elmondja, hogy az önkormányzat ez évben nagyobb összegű beruházás megkezdését nem tervezi, ennek megfelelően évre nemleges közbeszerzési terv készült, melyet a képviselők előzetesen megkaptak. Kéri a képviselőket, tegyék meg javaslataikat az önkormányzat idei közbeszerzési tervével kapcsolatban. Mivel vélemény, észrevétel nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint: Hangony Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete előterjesztés szerint elfogadja a Hangony Községi Önkormányzat évi közbeszerzési tervét, melyet a jegyzőkönyv 2. melléklete tartalmaz. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza.

5 - 5 - Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 16/2014. (III. 12.) határozata Az önkormányzat évi közbeszerzési terve Hangony Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete előterjesztés szerint elfogadja a Hangony Községi Önkormányzat évi közbeszerzési tervét, melyet a jegyzőkönyv 2. melléklete tartalmaz. Határidő: azonnal Felelős: Hangonyi László 4./ A Hangony Községi Önkormányzat évi költségvetési rendeletének módosítása Hangonyi László elmondja, hogy a képviselő testület pénzügyi bizottsága a mai napon megtartott ülésén elfogadásra javasolta a évi költségvetés jelen módosítását. Az önkormányzat évi költségvetéséről szóló alaprendelet az elmúlt év során többször módosításra került, a mostani módosító rendelet-tervezet elkészítését a december 31. napjáig érkezett többletbevételek felhasználásának meghatározása indokolta. A rendelet-tervezet ismertetését követően kéri a képviselőket, mondják el véleményeiket, tegyék meg javaslataikat az önkormányzat évi költségvetésének módosításával kapcsolatosan. Urbán Sándor képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke elmondja, hogy a pénzügyi bizottság megtárgyalta az önkormányzat évi költségvetés módosításáról szóló rendelet-tervezetet, és azt elfogadásra javasolja. Mivel a rendelet-tervezettel kapcsolatosan további hozzászólás, vélemény nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testületi tagokat. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi rendeletet alkotja. Hangony Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete 2/2014. (III. 13.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat évi költségvetéséről szóló 4/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról (a jegyzőkönyv 3. melléklete) 5./ A Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének módosítása Hangonyi László elmondja, hogy a közös önkormányzati hivatal évi költségvetésének módosítását a december 31. napjáig érkezett többletbevételek teszik szükségessé. Működési célú támogatás érkezett bérkompenzáció jogcímen a személyi juttatásokra és a munkaadói járulékokra.

6 - 6 - A többletbevételeket és azok felhasználását részletező határozati javaslatot a képviselők előzetesen megkapták. Kéri a képviselőket, tegyék meg javaslataikat, mondják el véleményüket a közös önkormányzati hivatal évi költségvetésének módosításával kapcsolatosan. Urbán Sándor képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke elmondja, hogy a pénzügyi bizottság a mai napon megtárgyalta a közös önkormányzati hivatal évi költségvetésének módosításáról szóló javaslatot és azt elfogadásra javasolja. Mivel a témával kapcsolatosan más hozzászólás, vélemény nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testületi tagokat az alábbi döntési javaslat szerint: Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete elfogadja a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének módosítását, melyet a jegyzőkönyv 4. melléklete tartalmaz. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 17/2014. (III. 12.) határozata A Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének módosítása Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete elfogadja a Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének módosítását, melyet a jegyzőkönyv 4. melléklete tartalmaz. Határidő: december 31. és folyamatos Felelős: Henyecz Sándorné jegyző 6./ Indítványok, javaslatok, aktuális feladatok a) Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátása Hangonyi László elmondja, hogy a B-A-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság december 23. napján Hangony település vonatkozásában a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ideiglenes ellátására, közérdekű szolgáltatóvá az ÓHG Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft.-t jelölte ki. Az ideiglenes ellátás időtartama január 01. napjától az új hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés megkötéséig, de legfeljebb szeptember 30. napjáig tart. Az ideiglenes ellátással összefüggésben a Hangony Községi Önkormányzatnak megállapodást kell kötnie az ÓHG Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft.-vel, mely megállapodás tartalmazza az ellátás földrajzi területét, a kijelölt szolgáltató feladatait, a szolgáltató tevékenysége ellátásának időpontjait, valamint a szolgáltatási díj összegét és megfizetési módját. Elmondja, hogy a szolgáltatás díja Ft + ÁFA/hó, azaz bruttó Ft/hó, melyet az önkormányzat a lakosságtól beszedett települési hulladékkezelési szolgáltatási díjként egy összegben, havonta utólag fizet meg a szolgáltató részére. Kéri a képviselőket, tegyék meg javaslataikat, mondják el véleményüket a ÓHG Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft.-vel köttetendő megállapodással kapcsolatosan.

7 - 7 - Mivel a témával kapcsolatosan vélemény, észrevétel nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint: Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testület döntése, hogy megállapodást köt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ideiglenes ellátására kijelölt ÓHG Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft.-vel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ideiglenes ellátására, valamint a díjfizetésre vonatkozóan. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 18/2014. (III. 12.) határozata Megállapodás az ÓHG Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft.-vel Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testület döntése, hogy megállapodást köt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ideiglenes ellátására kijelölt ÓHG Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft.-vel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ideiglenes ellátására, valamint a díjfizetésre vonatkozóan. A képviselő testület felhatalmazza a t a megállapodás elkészítésére és aláírására. Határidő: azonnal Felelős: Hangonyi László Hangonyi László elmondja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya törvényességi felhívással élt, mivel megállapításra került, hogy a képviselő testület Hangony település közigazgatási területén nem biztosítja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény értelmében a hulladékgazdálkodási feladatok ellátását a képviselő testület és szervei biztosítják, a kötelezettség abban az esetben is fennáll, ha hatáskörét társulásra ruházza át. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás tájékoztatása szerint a társulás tagönkormányzatainak 100 %-os tulajdonában álló ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. tevékenységének megkezdéséhez szükséges engedélyezési folyamat jelenleg még zajlik. Mind a társulás, mind pedig az önkormányzat minden szükséges intézkedést igyekszik megtenni a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megfelelő ellátása érdekében. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya a törvényességi felhívásában kéri, hogy a képviselő testület döntéséről, a tett intézkedésekről március 31. napjáig értesítést kapjon. Javasolja, hogy a hulladékkezelési önkormányzati társulás által alapított ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. engedélyezési eljárásának folyamata okán, a fenti határidő rövidségére tekintettel a testület kérjen határidő hosszabbítást a Kormányhivataltól. Kéri a képviselőket, tegyék meg javaslataikat, mondják el véleményüket a Kormányhivatal törvényességi felhívásával kapcsolatosan. Mivel a témával kapcsolatosan vélemény, észrevétel nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint:

8 - 8 - Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete megtárgyalta a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás által szervezett hulladékkezelési közszolgáltatásról című tájékoztatót, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya február 24-ei keltezésű, BO/13/2160-1/2014 ügyiratszámú törvényességi felhívását, mellyel kapcsolatban az alábbi határozatot hozza. 1) Hangony Községi Önkormányzat egyetért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya február 24-ei keltezésű, BO/13/2160-1/2014 ügyiratszámú törvényességi felhívásával. 2) Hangony Községi Önkormányzat az állami szerv intézkedésétől függetlenül folyamatosan megtesz minden intézkedést a hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény 33. (1) bekezdésébe foglalt hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása érdekében. 3) Hangony Községi Önkormányzat a hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény által előírt kötelezettségeinek a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulásban lévő tagságán keresztül tesz eleget. 4) A képviselő - testület felkéri a t, hogy a határozatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya, valamint a Társulás Elnöke részére haladéktalanul küldje meg, azzal, hogy a törvényességi felhívásban szereplő határidő hosszabbítását kérje, arra tekintettel, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az önkormányzat saját maga biztosítani nem tudja. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 19/2014. (III. 12.) határozata Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos törvényességi felhívás Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete megtárgyalta a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás által szervezett hulladékkezelési közszolgáltatásról című tájékoztatót, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya február 24-ei keltezésű, BO/13/2160-1/2014 ügyiratszámú törvényességi felhívását, mellyel kapcsolatban az alábbi határozatot hozza. 1) Hangony Községi Önkormányzat egyetért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya február 24-ei keltezésű, BO/13/2160-1/2014 ügyiratszámú törvényességi felhívásával. 2) Hangony Községi Önkormányzat az állami szerv intézkedésétől függetlenül folyamatosan megtesz minden intézkedést a hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény 33. (1) bekezdésébe foglalt hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása érdekében.

9 - 9-3) Hangony Községi Önkormányzat a hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény által előírt kötelezettségeinek a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulásban lévő tagságán keresztül tesz eleget. 4) A képviselő - testület felkéri a t, hogy a határozatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya, valamint a Társulás Elnöke részére haladéktalanul küldje meg, azzal, hogy a törvényességi felhívásban szereplő határidő hosszabbítását kérje, arra tekintettel, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az önkormányzat saját maga biztosítani nem tudja. Határidő: azonnal Felelős: Hangonyi László b) Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodás módosítása Hangonyi László elmondja, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás február 19. napján tartott társulási tanácsának ülésen döntés született a társulási megállapodás módosítása tárgyában. A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Társulási Megállapodást a képviselők előzetesen megkapták, Hangonyi László ismerteti azon pontokat, melyeket a változások érintenek. Ezt követően kéri a képviselőket, tegyék meg javaslataikat, mondják el véleményüket a hulladékkezelési önkormányzati társulás Társulási Megállapodása módosításával kapcsolatosan. Mivel a témával kapcsolatosan vélemény, észrevétel nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint: Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete döntése, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa által napján a 8/2014. (II. 19.) számú határozatával elfogadott módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Társulási Megállapodását elfogadja, melyet a jegyzőkönyv 5. melléklete tartalmaz. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 20/2014. (III. 12.) határozata a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Társulási Megállapodásának elfogadásáról Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete döntése, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa által napján a 8/2014. (II. 19.) számú határozatával elfogadott módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Társulási Megállapodását elfogadja, melyet a jegyzőkönyv 5. melléklete tartalmaz. Határidő: azonnal Felelős: Hangonyi László

10 c) ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási tervének elfogadása Hangonyi László elmondja, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás megküldte a képviselő testület részére a ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft évekre vonatkozó közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervét, melyet a képviselők előzetesen áttanulmányozásra megkaptak. Kéri a képviselőket, tegyék meg javaslataikat, mondják el véleményüket a tárgyban szereplő hulladékgazdálkodási tervvel kapcsolatosan. Mivel a hulladékgazdálkodási tervvel kapcsolatosan vélemény, észrevétel nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint: Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete döntése, hogy a ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási tervét elfogadja, melyet a jegyzőkönyv 6. melléklete tartalmaz. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 21/2014. (III. 12.) határozata a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási terve Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete döntése, hogy a ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási tervét elfogadja, melyet a jegyzőkönyv 6. melléklete tartalmaz. Határidő: azonnal Felelős: Hangonyi László d) Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Társulási Tanács tagjait alkotó önkormányzatok képviselete Hangonyi László elmondja, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás ülésein a határozatképesség biztosítása érdekében az önkormányzat képviseletét ellátó delegált tag a szükség szerinti helyettesítéséről döntést kell hoznia a testületnek. A testület a társulási tanácsba csak képviselő testületi tagot delegálhat, ez a delegált tag helyettesítésével megbízott személlyel kapcsolatban is követelmény. Ennek megfelelően javasolja, hogy akadályoztatása esetén Tengely Endre települési képviselő biztosítsa Hangony Községi Önkormányzat képviseletét a tásulási üléseken. Kéri a képviselőket, tegyék meg javaslataikat, mondják el véleményüket a delegált tag helyettesítésével megbízott személlyel kapcsolatban. Mivel a témával kapcsolatosan vélemény, észrevétel nem hangzik el, így Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint:

11 Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete döntése, hogy hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsban Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testületét Hangonyi László képviseli, akadályoztatása esetén helyettesítését Tengely Endre képviselő látja el. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 5 igen szavazat, 1 tartózkodás, ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 22/2014. (III. 12.) határozata Az önkormányzat képviselete a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsban Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete döntése, hogy hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsban Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testületét Hangonyi László képviseli, akadályoztatása esetén helyettesítését Tengely Endre képviselő látja el. Határidő: azonnal, folyamatos Felelős: Hangonyi László e) A helyi települési szilárd hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása Hangonyi László elmondja, hogy az Alapvető jogok biztosának jelentése, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztályával folytatott konzultáció alapján módosítania kell a testületnek a helyi települési szilárd hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szabályairól alkotott rendeletét olyan formában, hogy a lakosság részére biztosított legyen 2 űrmértékű hulladéktároló edény 120 literes, valamint annál kisebb űrtartalmú edény, valamint a közszolgáltatás igénybevételének szüneteltetése lehetőség. Henyecz Sándorné jegyző a rendelet-tervezetet már elkészítette, de mielőtt a testület elé terjesztené azt, szükséges bizonyos szakmai kérdéseket megfelelően leszabályozása érdekében további információkat összegyűjteni. f) Rendelet a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésekről Hangonyi László elmondja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya szakmai konzultáció során észrevétellel élt a képviselő testület november 27. napján tartott testületi ülésén elfogadott, a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 15/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelettel kapcsolatban. A rendelet-tervezet elkészítése során jogszabály-szerkesztési hiba történt és a rendeletben nem került meghatározásra a hatályba lépésének dátuma. Ezen rendelet a jelenleg tárgyalt rendelet-tervezet elfogadását követően hatályát veszti. A rendelet-tervezetet a képviselők előzetesen megkapták, amely már eleget tesz a jogalkotásról szóló törvényben foglaltaknak. A rendelet-tervezet ismertetését követően kéri a képviselőket, mondják el véleményeiket, tegyék meg javaslataikat a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésekről szóló rendelettel kapcsolatosan. Mivel a rendelet-tervezettel kapcsolatosan hozzászólás, vélemény nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testületi tagokat.

12 A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi rendeletet alkotja. Hangony Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete 3/2014. (III. 13.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésekről (a jegyzőkönyv 7. melléklete) g) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény helyi végrehajtására alkotott önkormányzati rendelet módosítása Hangonyi László elmondja, hogy a szociális igazgatásokról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvénybe bekövetkezett változások okán a testületnek módosítania szükséges a 7/2007. (III. 27.) önkormányzati rendeletét. Elmondja, hogy az elkészített rendelet-tervezetet a képviselők előzetesen megkapták, valamint a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete Szociálpolitikai Bizottsága is elfogadásra javasolta. Kéri a képviselőket, mondják el véleményeiket, tegyék meg javaslataikat a rendelet-tervezettel kapcsolatosan. Mivel a rendelet-tervezettel kapcsolatosan hozzászólás, vélemény nem hangzik el, Hangonyi László szavazásra kéri fel a testületi tagokat. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi rendeletet alkotja. Hangony Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete 4/2014. (III. 13.) önkormányzati rendelete A 7/2007. (III. 27.) önkormányzati rendelet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény helyi végrehajtása módosításáról h) Elévült adó- és vízdíjhátralék kivezetése (a jegyzőkönyv 8. melléklete) Hangonyi László elmondja, hogy az önkormányzat pénzügyi előadója kimutatást készített az elévült adó- és vízdíj hátralékok összegéről. Ezen összegek 5 évnél régebbi, behajthatatlan követelések, melyeknek behajtása magasabb összeget emésztene fel, mint a követelés összege. Javasolja, hogy december 31-i fordulónappal az alábbi összegek kerüljenek kivezetésre a mérlegből: Adóhátralék: - Kommunális adó: Ft - Gépjárműadó: Ft - Iparűzési adó: Ft - Pótlék: Ft - Bírság: Ft Összesen: Ft Adó túlfizetés elévülés: Vízdíj kivezetés: Ft Ft

13 Kéri a képviselőket, mondják el véleményeiket, tegyék meg javaslataikat az elévült követelések mérlegből történő kivezetésével kapcsolatban. Mivel a témával kapcsolatosan vélemény, észrevétel nem hangzik el, így Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint: Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete döntése, hogy december 31-i fordulónappal az alábbi elévült követelések a mérleg összegéből kivezetésre kerülnek: Adóhátralék: - Kommunális adó: Ft - Gépjárműadó: Ft - Iparűzési adó: Ft - Pótlék: Ft - Bírság: Ft Összesen: Ft Adó túlfizetés elévülés: Vízdíj kivezetés: Ft Ft A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 23/2014. (III. 12.) határozata Elévült adó- és vízdíjhátralék mérlegből történő kivezetése Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete döntése, hogy december 31-i fordulónappal az alábbi elévült követelések a mérleg összegéből kivezetésre kerülnek: Adóhátralék: - Kommunális adó: Ft - Gépjárműadó: Ft - Iparűzési adó: Ft - Pótlék: Ft - Bírság: Ft Összesen: Ft Adó túlfizetés elévülés: Vízdíj kivezetés: Ft Ft Határidő: azonnal Felelős: Hangonyi László i) Beszámoló önkormányzati segélyekről Hangonyi László elmondja, hogy a legutóbbi testületi ülés óta 12 darab önkormányzati segély kérelem érkezett be az önkormányzathoz. 4 személy Ft összegű önkormányzati segélyben részesült, 7 darab kérelem elutasításra került, valamint 1 személy részére Ft került kifizetésre temetési segély címén.

14 A képviselő testület tudomásul veszi Hangonyi László beszámolóját. j) Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok lokáli színterek pályázat Hangonyi László elmondja, hogy a TÁMOP / azonosító jelű pályázat pályázati dokumentációjának összeállításával, valamint az egészségfejlesztési terv elkészítésével az EMER és EMER Bt. (6794 Üllés, Makarenkó u. 7.) lett megbízva. A július 10. napján megkötött Megbízási szerződés V. fejezetében a meghatározásra került, hogy nyertes pályázat esetén a megbízott részére sikerdíjként az elnyert támogatás 2%-a + ÁFA kerül kifizetésre. Telefonon történt megbeszélés során az EMER és EMER Bt. képviselője Megyesi Rita bejelentette, hogy a megbízott nem tart igényt a sikerdíjra. Javasolja, hogy a megbízási szerződés ennek megfelelően módosításra kerüljön. Kéri a képviselőket, mondják el véleményüket, tegyék meg javaslataikat a megbízási szerződés módosításával kapcsolatban. Mivel a témával kapcsolatosan vélemény, észrevétel nem hangzik el, így Hangonyi László szavazásra kéri fel a testület tagjait, az alábbi döntési javaslat szerint: Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete döntése, hogy a TÁMOP / kódjelű Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok lokális színterek című pályázat pályázati dokumentációjának és egészségfejlesztési tervének elkészítésére, az EMER és EMER Bt.-vel (6794 Üllés, Makarenkó u. 7.) július 10. napján megkötött Megbízási szerződés módosításra kerül az alábbiak szerint: A megbízási szerződés V. A megbízás díjazása fejezet 1) Sikerdíj pontja törlésre kerül. A döntéshozatalban résztvevő képviselők száma 6 fő. 6 igen szavazat, tartózkodás és ellenszavazat nélküli szavazás eredményeképpen a testület az alábbi határozatot hozza. Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 24/2014. (III. 12.) határozata Egészségre nevelő pályázattal kapcsolatos szerződés módosítása Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete döntése, hogy a TÁMOP / kódjelű Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok lokális színterek című pályázat pályázati dokumentációjának és egészségfejlesztési tervének elkészítésére, az EMER és EMER Bt.-vel (6794 Üllés, Makarenkó u. 7.) július 10. napján megkötött Megbízási szerződés módosításra kerül az alábbiak szerint: A megbízási szerződés V. A megbízás díjazása fejezet 1) Sikerdíj pontja törlésre kerül. A képviselő testület felhatalmazza a t a szerződés módosítás aláírására. Határidő: azonnal Felelős: Hangonyi László

15

16 1. melléklet

17 ü Ő Ü ú ó ú í ü Ú öá Ü Ó ü ü í Ú Ú ü ö ü Ü ü ü á ű Ü ú Á ü í ű ó ü ü í ü ó Ű Á Ü ö ü ü Á ü Á ü Ü ü Á Ó ö ü ü ü ü Ö Ó Ú í Á Ó É Ü Á ü ü ü Ú ü

18 Ü ü ó ü É ű úö Ü ű Á ó ú ó ű ö Á ÓÓ é í Ü ó ú ó ü ü Ü í ú í ó é í í ú ü Ö Á í ü Á Ó ö ú Á ó ü Ű ü ü ó É ö Ü ü Á Ú ü Ü ü í ü

19 HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT évi közbeszerzési terve 2. melléklet Sorszám A közbeszerzés tárgya és mennyisége CPV kód Irányadó eljárásrend Tervezett eljárási típus Időbeli ütemezés az eljárás megindításának, illetve a közbeszerzés megvalósításának tervezett időpontja szerződés teljesítésének várható időpontja vagy a szerződés időtartama Sor kerül(t)-e az adott közbeszerzéssel összefüggésben előzetes összesített tájékoztató közzétételére? I. Árubeszerzés II. Építési beruházások III. Szolgáltatás-megrendelés IV. Építési koncesszió 1. - V. Szolgáltatási koncesszió

20 3. melléklet

21 ö é Ö á é ő ü é ö á Ö á é ö é é é ő ő ő ö á ó í á á ó Ö é Ö á é ő ü ö é é é á ó á ö é ö é á á á ö é á é é á é é é Ö á ö é é é ő ó ó á ó í á á ó á ö á ö é é é ő é é ö ó é é ó ó ö á é ö é é é é ö é é á á ö á á ó í é ö á é é ö á á é ó ó í í ö é é ö é é ő ű ö é ö é á í á öö ü ó í ő á ű ö é ö é é ó í á é í é á á í á ó ő á é é á á á á ó á á á á ű á á ű ö é é ú é ö á á á á á í ü ű ö é é ú á á á á ö é é ó í á á á Ö é é é é á é ő ó í á é é é é é é é é é é é é é é é é é é é é é é é é é é ö é é á á á á ú é É ö ő á á é ü á á ő á é á ü é

22 Hangony Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1.1. melléklet 1. sz. táblázat Ezer forintban Sorszám Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Önkormányzat működési bevételei (2+3+4) I/1. Közhatalmi bevételek ( ) Helyi adók Illetékek 2.3. Bírságok, díjak, pótlékok Egyéb fizetési kötelezettségből származó bevételek I/2. Intézményi működési bevételek ( ) Áru- és készletértékesítés 3.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke Bérleti díj Intézményi ellátási díjak Alkalmazottak térítése Általános forgalmi adó bevétel, visszatérülések Működési célú hozam- és kamatbevételek Egyéb működési célú bevétel 4. II. Átengedett központi adók III. Támogatások, kiegészítések ( ) Normatív hozzájárulások Felhasználási kötöttséggel járó normatív támogatás 5.3. Központosított előirányzatok Kiegészítő támogatás 5.5. Fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása 5.6. Címzett és céltámogatások 5.7. Vis maior támogatás 5.8. Egyéb támogatás IV. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) Működési támogatás államháztartáson belülről ( ) Társadalombiztosítás pénzügyi alapjából átvett pénzeszköz Helyi, nemzetiségi önkormányzattól átvett pénzeszköz Társulástól átvett pénzeszköz EU támogatás Egyéb működési támogatás államháztartáson belülről Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ( ) Társadalombiztosítás pénzügyi alapjából átvett pénzeszköz Helyi, nemzetiségi önkormányzattól átvett pénzeszköz Társulástól átvett pénzeszköz EU támogatás Egyéb felhalmozási támogatás államháztartáson belülről 7. V. Átvett pénzeszközök államháztartáson kívülről ( ) 7.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 7.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 8. VI. Felhalmozási célú bevételek ( ) 8.1. Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése (vagyonhasznosítás) 8.2. Önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítése, hasznosítása 8.3. Pénzügyi befektetésekből származó bevétel 9. VII. Kölcsön visszatérülése Bevételi jogcím B E V É T E L E K évi 10. KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (2+ +9) VIII. Finanszírozási bevételek ( ) Hiány belső finanszírozás bevételei ( ) Költségvetési maradvány igénybevétele Vállalkozási maradvány igénybevétele Betét visszavonásából származó bevétel Értékpapír értékesítése Egyéb belső finanszírozási bevétek Hiány külső finanszírozásának bevételei ( ) Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele Értékpapírok kibocsátása Egyéb külső finanszírozási bevételek KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN 12. (10+11) 13. IX. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek BEVÉTELEK ÖSSZESEN (12+13)

23 Hangony Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1.1. melléklet 2. sz. táblázat Sorszám Kiadási jogcím K I A D Á S O K Eredeti előirányzat évi Módosított előirányzat I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások az 1.5-ből: - Lakosságnak juttatott támogatások Szociális, rászorultság jellegű ellátások Működési célú pénzeszköz átadás államháztartáson belülre Működési célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre Garancia és kezességvállalásból származó kifizetés Kamatkiadások Pénzforgalom nélküli kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) Beruházások Felújítások 2.3. Egyéb felhalmozási kiadások 2.4. a 2.3-ból - Felhalmozási célú pénzeszköz átadás államháztartáson belülre Felhalmozási célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre Pénzügyi befektetések kiadásai Lakástámogatás Lakásépítés EU-s forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai III. Tartalékok ( ) 3.1. Általános tartalék 3.2. Céltartalék - EU-s forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek önkormányzati hozzájárulásának kiadásai 4. IV. Kölcsön nyújtása 5. KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN ( ) V. Finanszírozási kiadások ( ) 6.1. Működési célú finanszírozási kiadások ) Értékpapír vásárlása, visszavásárlása Likviditási hitelek törlesztése Rövid lejáratú hitelek törlesztése Hosszú lejáratú hitelek törlesztése Kölcsön törlesztése Forgatási célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása Betét elhelyezése 6.2. Felhalmozási célú finanszírozási bevételek ( ) Értékpapír vásárlása, visszavásárlása Hitelek törlesztése Rövid lejáratú hitelek törlesztése Hosszú lejáratú hitelek törlesztése Kölcsön törlesztése Befektetési célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása Betét elhelyezése Pénzügyi lízing tőkerész törlesztés kiadása 7. KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (5+6) VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások 9. KIADÁSOK ÖSSZESEN: (7+8) KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE 3. sz. táblázat Ezer forintban Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 10. sor - költségvetési kiadások sor) (+/-) KÜLSŐ FORRÁS BEVONÁSÁVAL HITEL, KÖLCSÖN - FINANSZÍROZHATÓ HIÁNY ÖSSZE táblázat Ezer forintban évi külső forrásból fedezhető működési hiány (2.1. melléklet 3.,4.,5. oszlop 27. sor) évi külső forrásból fedezhető felhalmozási hiány (2.2. melléklet 3.,4.,5. oszlop 30. sor) évi külső forrásból fedezhető összes hiány (1+2) #ÉRTÉK! #ÉRTÉK! FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE táblázat Ezer forintban 1. Finanszírozási műveletek egyenlege ( ) +/ Finanszírozási bevételek (1. melléklet 1. sz. táblázat 11. sor) ből: Működési célú finanszírozási bevételek (2.1. melléklet 2. sz. oszlop 22. sor) Felhalmozási célú finanszírozási bevételek (2.2. melléklet 2. sz. oszlop 25. sor) Finanszírozási kiadások (1. melléklet 2. sz. táblázat 6. sor) ből: Működési célú finanszírozási kiadások (2.1. melléklet 4. sz. oszlop 22. sor) Felhalmozási célú finanszírozási kiadások (2.2.melléklet 4. sz. oszlop 25. sor) 0 0

24 Hangony Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉS KÖTELEZŐ FELADATAINAK MÉRLEGE 1. sz. táblázat Ezer forintban Sorszám Bevételi jogcím B E V É T E L E K Eredeti előirányzat évi Módosított előirányzat 1.2. melléklet I. Önkormányzat működési bevételei (2+3+4) I/1. Közhatalmi bevételek ( ) Helyi adók Illetékek 2.3. Bírságok, díjak, pótlékok Egyéb fizetési kötelezettségből származó bevételek I/2. Intézményi működési bevételek ( ) Áru- és készletértékesítés 3.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke Bérleti díj Intézményi ellátási díjak Alkalmazottak térítése Általános forgalmi adó bevétel, visszatérülések Működési célú hozam- és kamatbevételek Egyéb működési célú bevétel 4. II. Átengedett központi adók III. Támogatások, kiegészítések ( ) Normatív hozzájárulások Felhasználási kötöttséggel járó normatív támogatás 5.3. Központosított előirányzatok Kiegészítő támogatás 5.5. Fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása 5.6. Címzett és céltámogatások 5.7. Vis maior támogatás 5.8. Egyéb támogatás IV. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) Működési támogatás államháztartáson belülről ( ) Társadalombiztosítás pénzügyi alapjából átvett pénzeszköz Helyi, nemzetiségi önkormányzattól átvett pénzeszköz Társulástól átvett pénzeszköz EU támogatás Egyéb működési támogatás államháztartáson belülről Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ( ) Társadalombiztosítás pénzügyi alapjából átvett pénzeszköz Helyi, nemzetiségi önkormányzattól átvett pénzeszköz Társulástól átvett pénzeszköz EU támogatás Egyéb felhalmozási támogatás államháztartáson belülről 7. V. Átvett pénzeszközök államháztartáson kívülről ( ) 7.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 7.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 8. VI. Felhalmozási célú bevételek ( ) 8.1. Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése (vagyonhasznosítás) 8.2. Önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítése, hasznosítása 8.3. Pénzügyi befektetésekből származó bevétel 9. VII. Kölcsön visszatérülése 10. KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (2+ +9) VIII. Finanszírozási bevételek ( ) Hiány belső finanszírozás bevételei ( ) Költségvetési maradvány igénybevétele Vállalkozási maradvány igénybevétele Betét visszavonásából származó bevétel Értékpapír értékesítése Egyéb belső finanszírozási bevétek Hiány külső finanszírozásának bevételei ( ) Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele Értékpapírok kibocsátása Egyéb külső finanszírozási bevételek KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN 12. (10+11) 13. IX. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek BEVÉTELEK ÖSSZESEN (12+13)

25 Hangony Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉS KÖTELEZŐ FELADATAINAK MÉRLEGE 2. sz. táblázat Ezer forintban Sorszám Kiadási jogcím K I A D Á S O K Eredeti előirányzat évi Módosított előirányzat 1.2. melléklet I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások az 1.5-ből: - Lakosságnak juttatott támogatások Szociális, rászorultság jellegű ellátások Működési célú pénzeszköz átadás államháztartáson belülre Működési célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre Garancia és kezességvállalásból származó kifizetés Kamatkiadások Pénzforgalom nélküli kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) Beruházások Felújítások 2.3. Egyéb felhalmozási kiadások 2.4. a 2.3-ból - Felhalmozási célú pénzeszköz átadás államháztartáson belülre Felhalmozási célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre Pénzügyi befektetések kiadásai Lakástámogatás Lakásépítés EU-s forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai III. Tartalékok ( ) 3.1. Általános tartalék 3.2. Céltartalék - EU-s forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek önkormányzati hozzájárulásának kiadásai 4. IV. Kölcsön nyújtása 5. KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN ( ) V. Finanszírozási kiadások ( ) 6.1. Működési célú finanszírozási kiadások ) Értékpapír vásárlása, visszavásárlása Likviditási hitelek törlesztése Rövid lejáratú hitelek törlesztése Hosszú lejáratú hitelek törlesztése Kölcsön törlesztése Forgatási célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása Betét elhelyezése 6.2. Felhalmozási célú finanszírozási bevételek ( ) Értékpapír vásárlása, visszavásárlása Hitelek törlesztése Rövid lejáratú hitelek törlesztése Hosszú lejáratú hitelek törlesztése Kölcsön törlesztése Befektetési célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása Betét elhelyezése Pénzügyi lízing tőkerész törlesztés kiadása 7. KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (5+6) VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások 9. KIADÁSOK ÖSSZESEN: (7+8) KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE 3. sz. táblázat Ezer forintban Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 10. sor - költségvetési kiadások sor) (+/-)

26 I. Működési célú bevételek és kiadások mérlege (Önkormányzati szinten) Ezer forintban! Sorszám Megnevezés Bevételek évi eredeti előirányzat évi módosított előirányzat Megnevezés Kiadások évi eredeti előirányzat évi módosított előirányzat Közhatalmi bevételek Személyi juttatások Intézményi működési bevételek Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Átengedett központi adók Dologi kiadások Támogatások, kiegészítések (működési célú) Ellátottak pénzbeli juttatásai 5. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről Egyéb működési célú kiadások ből: EU támogatás Tartalékok 7. Átvett pénzeszközök államháztartáson kívülről Kölcsön nyújtása 8. Kölcsön visszatérülés (működési célú) 9. Egyéb bevételek Költségvetési bevételek összesen ( ) Költségvetési kiadások összesen ( ) Hiány belső finanszírozásának bevételei ( ) Értékpapír vásárlása, visszavásárlása 15. Költségvetési maradvány igénybevétele Likviditási hitelek törlesztése 16. Vállalkozási maradvány igénybevétele Rövid lejáratú hitelek törlesztése 17. Betét visszavonásából származó bevétel Hosszú lejáratú hitelek törlesztése 18. Egyéb belső finanszírozási bevételek Kölcsön törlesztése 19. Hiány külső finanszírozásának bevételei ( ) Forgatási célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása 20. Hitelek, kölcsönök felvétele Betét elhelyezése 21. Egyéb külső finanszírozási bevételek 22. Működési célú finanszírozási bevételek összesen ( ) Működési célú finanszírozási kiadások összesen ( ) 23. Költségvetési és finanszírozási bevételek összesen (13+22) Költségvetési és finanszírozási kiadások összesen (13+22) Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások 25. BEVÉTEL ÖSSZESEN (23+24) KIADÁSOK ÖSSZESEN (23+24) Költségvetési hiány: Költségvetési többlet: Tárgyévi hiány: - - Tárgyévi többlet: melléklet

27 II. Felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlege (Önkormányzati szinten) Ezer forintban! Sorszám Megnevezés Bevételek évi eredeti előirányzat évi módosított előirányzat Megnevezés Kiadások évi eredeti előirányzat évi módosított előirányzat Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése Beruházások Önkormányzatot megillető vagyoni ért. jog értékesítése, hasznosítása Felújítások 3. Pénzügyi befektetésekből származó bevétel Egyéb felhalmozási kiadások 4. Címzett és céltámogatások 3.-ból: - Felhalmozási célú pe. átadás államháztartáson belül 5. Vis maior támogatás - Felhalmozási célú pe.átadás államháztartáson kívül 6. Támogatások, kiegészítések (felhalmozási) - Pénzügyi befektetések kiadásai 7. Egyéb központi támogatások - Lakástámogatás 8. Átvett pénzeszköz államháztartáson belülről - Lakásépítés 9. - ebből: EU támogatás - EU-s forrásból megvalósuló programok, projektek 10. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről - Eu-s forrásból megvalósuló programok, projektek önkormányzati hozzájárulásának kiadásai 11. Kölcsön visszatérülés Tartalékok 12. Kölcsön nyújtás 13. Költségvetési bevételek összesen: Költségvetési kiadások összesen: Hiány belső finanszírozás bevételei ( ) Értékpapír vásárlása, visszavásárlása 15. Költségvetési maradvány igénybevétele Hitelek törlesztése 16. Vállalkozási maradvány igénybevétele Rövid lejáratú hitelek törlesztése 17. Betét visszavonásából származó bevétel Hosszú lejáratú hitelek törlesztése 18. Értékpapír értékesítése Kölcsön törlesztése 19. Egyéb belső finanszírozási bevételek Befektetési célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása 20. Hiány külső finanszírozásának bevételei ( ) Betét elhelyezése 21. Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele Pénzügyi lízing tőkerész törlesztés kiadása 22. Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele 23. Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele 24. Értékpapírok kibocsátása 25. Egyéb külső finanszírozási bevételek 26. Felhalmozási célú finanszírozási bevételek összesen (14+20) Felhalmozási célú finanszírozási kiadások összesen ( ) 27. Költségvetési és finanszírozási bevételek összesen (13+26) Költségvetési és finanszírozási kiadások összesen (13+26) Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások 29. BEVÉTEL ÖSSZESEN (27+28) KIADÁSOK ÖSSZESEN (27+28) Költségvetési hiány: Költségvetési többlet: Tárgyévi hiány: - - Tárgyévi többlet: melléklet

28 3. melléklet Hangony Községi Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei "NEMLEGES" Ezer forintban! Sorszám MEGNEVEZÉS Évek Összesen (6=3+4+5) ÖSSZES KÖTELEZETTSÉG

29 4. melléklet Hangony Községi Önkormányzat saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához Sorszám Bevételi jogcímek évi eredeti előirányzat Ezer forintban! évi módosított előirányzat Helyi adók Az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog 2. értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel 3. Díjak, pótlékok bírságok Tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat 4. értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel 5. Bírság-, pótlék- és díjbevétel Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN* *Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.31.) Korm. Rendelet 2. (1) bekezdése alapján

30 5. melléklet Hangony Községi Önkormányzat évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai Ezer forintban! Sorszám Fejlesztési cél leírása Fejlesztés várható kiadása ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLETEK VÁRHATÓ EGYÜTTES ÖSSZEGE -

31 Beruházási (felhalmozási) kiadások előirányzata beruházásonként 6. melléklet Ezer forintban! Beruházás megnevezése Teljes költség Kivitelezés kezdési és befejezési éve Felhasználás XII.31-ig évi módosított előirányzat Teljesítés VI.30. Összes teljesítés VI. 30-ig =(4+6) Polgármesteri Hivatal számítógép Napközis konyha aprítékos kazán START munkaprogram fűkasza, ágvágó ÖSSZESEN:

32 7. melléklet Felújítási kiadások előirányzata felújításonként "NEMLEGES" Ezer forintban! Felújítás megnevezése Teljes költség Kivitelezés kezdési és befejezési éve Felhasználás XII.31-ig évi módosított előirányzat Teljesítés VI.30. Összes teljesítés VI. 30-ig =(4+6) ÖSSZESEN:

33 Európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai, hozzájárulások EU-s projekt neve, azonosítója:*támop Saját erő - saját erőből központi támogatás Eredeti Módosított Eredeti Módosított Eredeti Módosított előtt XII.31 Összesen 8. melléklet Teljesítés %- a VI. 30- ig =(10+11) 13=(12/3) EU-s forrás ,00 Társfinanszírozás Hitel Egyéb forrás Források Eredeti Módosított Összes bevétel, kiadás Támogatási szerződés szerinti bevételek, kiadások Évenkénti üteme előtt XII után Teljesítés Ezer forintban! Források összesen: ,00 Kiadások, költségek Személyi jellegű ,90 Beruházások, beszerzések Szolgáltatások igénybe vétele ,00 Adminisztratív költségek Kiadások összesen: ,50 * Amennyiben több projekt megvalósítása történi egy időben akkor azokat külön-külön, projektenként be kell mutatni! Önkormányzaton kívüli EU-s projekthez történő hozzájárulás 2013.XII.31. előirányzata és teljesítése Ezer forintban! Támogatott neve Eredeti Módosított Teljesítés

34 Összesen: Európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai, hozzájárulások 8. melléklet

35 megnevezése 9. melléklet Feladat megnevezése Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat Bevételek 1. I. Önkormányzatok működési bevételei I/1. Közhatalmi bevételek ( ) Helyi adók Illetékek 2.3. Bírságok, díjak, pótlékok Egyéb fizetési kötelezettségből származó bevételek I/2. Intézményi működési bevételek ( ) Áru- és készletértékesítés 3.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke Bérleti díj Intézményi ellátási díjak Alkalmazottak térítése Általános forgalmi adó bevétel, visszatérülések Működési célú hozam- és kamatbevételek Egyéb működési célú bevétel 4. II. Átengedett központi adók III. Támogatások, kiegészítések ( ) Ált. működéshez és ágazati feladathoz kapcsolódó támogatások Központosított előirányzatok Kiegészítő támogatás 5.4. Fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatása 5.5. Címzett és céltámogatások 5.6. Megyei önkormányzatok működésének támogatása 5.7. Vis maior támogatás 5.8. Egyéb támogatás, kiegészítés IV. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) Működési támogatás államháztartáson belülről ( ) Társadalombiztosítás pénzügyi alapjából átvett pénzeszköz Helyi, nemzetiségi önkormányzattól átvett pénzeszköz Társulástól átvett pénzeszköz EU támogatás Egyéb működési támogatás államháztartáson belülről Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ( ) Társadalombiztosítás pénzügyi alapjából átvett pénzeszköz Helyi, nemzetiségi önkormányzattól átvett pénzeszköz Társulástól átvett pénzeszköz EU támogatás Egyéb felhalmozási támogatás államháztartáson belülről 7. V. Átvett pénzeszközök államháztartáson kívülről ( ) 7.1. Működési célú pénzeszköz átvétel államháztartáson kívülről 7.2. Felhalmozási célú pénzeszköz átvétel államháztartáson kívülről Önkormányzat 8. VI. Felhalmozási célú bevételek ( ) 8.1. Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése (vagyonhasznosítás) 8.2. Önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítése, hasznosítása 8.3. Pénzügyi befektetésekből származó bevétel 9. VII. Kölcsön visszatérülése 10. KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN (2+ +9) VIII. Finanszírozási bevételek ( ) Működési célú finanszírozási bevételek Felhalmozási célú finanszírozási bevételek BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10+11) Ezer forintban!

36 megnevezése 9. melléklet Feladat megnevezése Száma Önkormányzat Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások az 1.5-ből: - Lakosságnak juttatott támogatások Szociális, rászorultság jellegű ellátások Működési célú pénzeszköz átadás államháztartáson belülre Működési célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre Működési támogatás átadás Garancia és kezességvállalásból származó kifizetés Kamatkiadások Pénzforgalom nélküli kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) Beruházások Felújítások 2.3. Egyéb felhalmozási kiadások ból - Felhalmozási célú pénzeszköz átadás államháztartáson kívülre Felhalmozási célú pénzeszközátadás államháztartáson belülre Pénzügyi befektetések kiadásai Lakástámogatás Lakásépítés EU-s forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai EU-s forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek 3. III. Tartalékok ( ) 3.1. Általános tartalék 3.2. Céltartalék 4. IV. Kölcsön nyújtása 5. V. Költségvetési szervek finanszírozása 6. KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) V. Finanszírozási kiadások ( ) 7.1 Működési célú finanszírozási kiadások 7.2. Felhalmozási célú pénzügyi műveletek kiadások Kiadások 8. KIADÁSOK ÖSSZESEN: (6+7) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 7 50 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő) 5 42

37 Költségvetési szerv megnevezése 9.1. melléklet Feladat megnevezése Település üzemeltetés 01 Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke Bérleti díj Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése Általános forgalmi adó bevétel Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Közhatalmi bevételek 5. V. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +5) VI. Finanszírozási bevételek ( ) 7.1. Költségvetési maradvány igénybevétele 7.2. Vállalkozási maradvány igénybevétele 8. VII. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek Önkormányzat 9. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (6+7+8) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) Beruházások Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 3 3 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

38 Költségvetési szerv megnevezése 9.2. melléklet Feladat megnevezése Egészségügyi ellátás 02 Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) 1.1. Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel 1.7. Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) 6.1. Költségvetési maradvány igénybevétele 6.2. Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek Önkormányzat 8. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) 2.1. Beruházások 2.2. Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 1 1 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

39 Költségvetési szerv megnevezése 9.3. melléklet Feladat megnevezése Művelődés, sport 03 Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) 1.1. Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel 1.7. Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) 2.1. Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) 6.1. Költségvetési maradvány igénybevétele 6.2. Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Önkormányzat Bevételek 8. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) 2.1. Beruházások 2.2. Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

40

41 Költségvetési szerv megnevezése 9.4. melléklet Feladat megnevezése Szociális gondoskodás 04 Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) 6.1. Költségvetési maradvány igénybevétele 6.2. Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek Önkormányzat 8. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) 2.1. Beruházások 2.2. Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 0 0 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő) 5 42

42 Költségvetési szerv megnevezése 9.5. melléklet Feladat megnevezése Intézményi étkeztetés 05 Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak Alkalmazottak térítése Általános forgalmi adó bevétel Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) 2.1. Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) 6.1. Költségvetési maradvány igénybevétele 6.2. Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek Önkormányzat 8. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) 2.1. Beruházások 2.2. Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 3 3 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

43 Költségvetési szerv megnevezése 9.6. melléklet Feladat megnevezése Igazgatási tevékenység 06 Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) 1.1. Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel 1.7. Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás 5. Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) Költségvetési maradvány igénybevétele Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek Önkormányzat 8. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) 2.1. Beruházások 2.2. Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 1 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

44 10. melléklet Költségvetési szerv megnevezése Polgármesteri Hivatal 02 Feladat megnevezése Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) 1.1. Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel 1.7. Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) 2.1. Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) Költségvetési maradvány igénybevétele Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek 8. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) Beruházások Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 6 6 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

45 Költségvetési szerv megnevezése melléklet Feladat megnevezése Igazgatási feladatok 01 Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) 1.1. Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel 1.7. Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) 2.1. Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) Költségvetési maradvány igénybevétele Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek Polgármesteri Hivatal 8. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) Beruházások Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 6 6 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

46 Költségvetési szerv megnevezése melléklet Feladat megnevezése Szociális gondoskodás 02 Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) 1.1. Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel 1.7. Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) 2.1. Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) 6.1. Költségvetési maradvány igénybevétele 6.2. Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek Polgármesteri Hivatal 8. BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások 1.2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 1.3. Dologi kiadások 1.4. Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) 2.1. Beruházások 2.2. Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 0 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

47 11. melléklet Költségvetési szerv megnevezése Feladat megnevezése Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) 1.1. Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel 1.7. Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) 2.1. Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) 6.1. Költségvetési maradvány igénybevétele 6.2. Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Bevételek Napköziotthonos Óvoda BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) 2.1. Beruházások 2.2. Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 6 6 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

48 12. melléklet Költségvetési szerv megnevezése Feladat megnevezése Száma Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése Eredeti előirányzat Módosított előirányzat I. Intézményi működési bevételek ( ) 1.1. Áru- és készletértékesítés 1.2. Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1.3. Bérleti díj 1.4. Intézményi ellátási díjak 1.5. Alkalmazottak térítése 1.6. Általános forgalmi adó bevétel 1.7. Osztalék, hozambevétel 1.8. Kamatbevétel 2. II. Átvett pénzeszközök államháztartáson belülről ( ) 2.1. Működési támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 2.3. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ebből EU támogatás 3. III. Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről ( ) 3.1. Működési célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 3.2. Felhalmozási célú pénzeszközök átvétele államháztartáson kívülről 4. IV. Önkormányzati támogatás Költségvetési bevételek összesen (1+ +4) V. Finanszírozási bevételek ( ) 6.1. Költségvetési maradvány igénybevétele 6.2. Vállalkozási maradvány igénybevétele 7. VI. Függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal Bevételek BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (5+6+7) Ezer forintban! 1. I. Működési költségvetés kiadásai ( ) Személyi juttatások Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások Ellátottak pénzbeli juttatásai 1.5 Egyéb működési célú kiadások 2. II. Felhalmozási költségvetés kiadásai ( ) 2.1. Beruházások 2.2. Felújítások 2.5. Egyéb fejlesztési célú kiadások ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai 3. III. Kölcsön nyújtása 4. IV. Függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások Kiadások 5. KIADÁSOK ÖSSZESEN: ( ) Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő) 9 Közfoglalkoztatottak létszáma (fő)

49 13. melléklet Többletbevételek és azok felhasználása évi december havi bérkompenzáció E Ft - Központosított támogatás Rendszeres személyi juttatások és járulékai Hangonyi Napközi Otthonos Óvoda finanszírozása Magyarország szeretlek pályázat - Központosított támogatás Dologi kiadások Lakossági vízfogyasztás támogatása - Központosított támogatás Dologi kiadás évi bérkompenzáció - Egyéb központi támogatás Rendszeres személyi juttatások és járulékai Hangonyi Napközi Otthonos Óvoda finanszírozása Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal finanszírozása Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény I-II.rész - Egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény Óvodáztatási támogatás - Egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése Óvodáztatási támogatás Egyes jövedelmpótló támogatások előirányzatának csökkentése - Előirányzat csökkentés Foglalkoztatás helyettesítő támogatás csökkentése Szociális étkeztetés előirányzat csökkentése - Egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása Dologi kiadás

50 9. Óvoda pedagógusok munkáját segítő támogatás - Támogatás Hangonyi Napközi Otthonos Óvoda finanszírozása Óvoda müködtetési támogatása - Támogatás Hangonyi Napközi Otthonos Óvoda finanszírozása START munkaprogram - Működési célú támogatásértékű bevétel Rendszeres személyi juttatások és járulékai Téli közmunka program - Működési célú támogatásértékű bevétel Rendszeres személyi juttatások és járulékai OEP védőnői finanszírozás - Működési célú támogatásértékű bevétel Rendszeres személyi juttatás és járulékai Dologi kiadás TÁMOP EUS támogatás Egészségmegőrző program - Működési célú támogatásértékű bevétel EU-s programokra Személyi juttatás és járulékok Dologi kiadás Területalapú támogatás - Működési célú támogatásértékű bevétel Dologi kiadás Továbbszámlázott szolgáltatás - ÁH. belülre továbbszámlázott belföldi szolgáltatás ellenértéke ÁH. kívülre továbbszámlázott belföldi szolgáltatás ellenértéke Továbbszámlázott belföldi müködési szolgáltatás Kamatbevétel - Rövidlejáratú betétek után kapott működési kamat Pénzügyi szolgáltatások

51 4. melléklet Hangony Községi Önkormányzat Képviselő Testülete 17/ (III. 12.) határozata A Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének módosítása 1./ A képviselő-testület, mint fenntartó a közös önkormányzati hivatal évi bevételeinek főösszegét e Ft-ban állapítja meg. A bevételek részletezése (e Ft-ban) Előirányzat Előirányzat Irányítószervi működési célú bevétel: / A képviselő-testület, mint fenntartó a közös önkormányzati hivatal évi kiadásainak főösszegét e Ft-ban állapítja meg. Személyi jellegű Munkaadókat terhelő járulékok Dologi és egyéb folyó kiadások eft 5244 eft 1470 eft A kiadások részletezése (e Ft-ban) Előirányzat Előirányzat Alapilletmény Illetménykiegészítés Pótlékok Helyettesítés Egyéb mvégzéshez kapcs. juttatás Jubileumi jutalom Közlekedési költségtérítés Cafeteria juttatás Személyi juttatás: Szociális hozzájárulási adó Egészségügyi hozzájárulás Munkaadói járulékok: Könyvbeszerzés Egyéb üzemelt., fenntartási kiadás Pénzügyi szolgáltatás Vásárolt ÁFA Belföldi kiküldetés Reprezentáció Munkáltató által fizetet SZJA Dologi és egyéb folyó kiadás: KIADÁS ÖSSZESEN

52 - 2-3./ A Hangonyi Közös Önkormányzati Hivatal évi költségvetésének módosítását az alábbi többletbevételek tették szükségessé: - Irányítószervi működési célú támogatás e Ft Ebből: bérkompenzáció 100e Ft -Személyi juttatás: e Ft Határidő: december 31. és folyamatos Felelős: Henyecz Sándorné jegyző

53 5. melléklet Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Társulási Megállapodása A október 9., december 19., április 14., november 4., július 5., január 28., május 31., augusztus 09., november 06., december február 19. napján Történt módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

54 Az alábbi felsorolt Önkormányzatok Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés k) pontjában valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 87. -ában meghatározott társulási jog alapján, a hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény 36 (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel a hulladékgazdálkodási feladatok korszerű, hatékonyabb és célszerűbb megoldása érdekében, az alábbi társulási megállapodást kötik. 1. A Társulás neve, székhelye, tagjai, működési területe: 1.1. Neve: Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 1.2. Székhelye: Kazincbarcika Város Önkormányzata 3700 Kazincbarcika, Fő tér A társulás önkormányzati tagjainak neve székhelye: Társult tagok: Önkormányzat neve és címe Lakosságszám Képviseli 1. Abod Község Önkormányzata Abod, Magyar út Restyánszki Gábor 2. Aggtelek Község Önkormányzata Aggtelek, Kossuth L. út Horkay István 3. Alacska Község Önkormányzata Alacska, Dózsa Gy. út Ujlaki Béla 4. Alsódobsza Község Önkormányzata Alsódobsza, Rákóczi F. út Bűdi Károly 5. Alsószuha Község Önkormányzata Alsószuha, Dózsa Gy. út Hevesi István 6. Alsótelekes Község Önkormányzata Alsótelekes, Béke út Bodnár Tibor 7. Alsóvadász Község Önkormányzata Alsóvadász, Fő út Kiss Lászlóné 8. Arló Nagyközség Önkormányzata Arló, Ady E. út Dr. Vámos Istvánné 9. Arnót Község Önkormányzata Dr. Üveges István Arnót, Petőfi S. út Balajt Község Önkormányzata Szabó Zoltán Balajt, Fő út Bánhorváti Község Önkormányzata Bánhorváti, Szabadság út Demeter Zoltán 12. Berzék Község Önkormányzata Berzék, Petőfi S. út Farkas László 13. Borsodnádasd Város Önkormányzata 3324 Kormos Krisztián Borsodnádasd, Alkotmány út Bőcs Község Önkormányzata Bőcs, Hősök út S. Nagy László 15. Dédestapolcsány Község Önkormányzata Dédestapolcsány, Petőfi S. út Lukács László 16. Dövény Község Önkormányzata Dövény, Rákóczi F. út Szentgyörgyi Veronika 2

55 17. Edelény Város Önkormányzata Edelény, István Király útja Molnár Oszkár 18. Égerszög Község Önkormányzata Égerszög, Béke út Pozsgai István 19. Farkaslyuk Község Önkormányzata Farkaslyuk, Jószerencsét tér Gábor Dezső 20. Felsőkelecsény Község Önkormányzata Felsőkelecsény, Szabadság út Nagy Albert 21. Felsőnyárád Község Önkormányzata 1046 Kirila Ferenc Felsőnyárád, Alkotmány út Felsőtelekes Község Önkormányzata 762 Fecske Sándor Felsőtelekes, Fő út Gesztely Község Önkormányzata Gesztely, Szabadság tér Simon István 24. Gömörszőlős Község Önkormányzata 83 É.Kovács Judit Éva Gömörszőlős, Kassai út Hangony Község Önkormányzata Hangony, Rákóczi F. út Hangonyi László 26. Hernádkak Község Önkormányzata Hernádkak, Fő út Hajdu János 27. Imola Község Önkormányzata Osváth Katalin Imola, Rákóczi F. út Izsófalva Nagyközségi Önkormányzata Izsófalva, Izsó M. út Fodor Albert 29. Jákfalva Község Önkormányzata Jákfalva, Dózsa Gy. út Vilcsek Ernő 30. Járdánháza Község Önkormányzata Járdánháza, IV. Béla út Kovács Gábor 31. Jósvafő Község Önkormányzata Jósvafő, Petőfi S. út Garan Béla 32. Kazincbarcika Város Önkormányzata Szitka Péter Kazincbarcika, Fő tér Kánó Község Önkormányzata Gyenesné Garan Edina Kánó, Széchényi út Kelemér Község Önkormányzata Kelemér, Tompa M. út Kovács László Csaba 35. Kissikátor Község Önkormányzata Kissikátor, Szabadság út Kocsik László Csaba 36. Kondó Község Önkormányzata Kondó, Szabadság út Lovas Bertalan 37. Kurityán Község Önkormányzata Kurityán, Kossuth L. út Sziráczki Sándor 38. Ládbesenyő Község Önkormányzata Ládbesenyő, Kossuth L. út Fedor Attila 39. Mályi Község Önkormányzata Viszokai István Mályi, Széchényi I. út Mályinka Község Önkormányzata Mályinka, Rákóczi F. út Mihály Ferenc 41. Meszes Község Önkormányzata Rozgonyi Tibor 3

56 Meszes, Fő út Múcsony Nagyközség Önkormányzata 3211 Viszlai Viktor Múcsony, Fő út Nagycsécs Község Önkormányzata Nagycsécs, Apponyi út Gulyás Ottó 44. Nyékládháza Város Önkormányzata Nyékládháza, Vasút út Urbán Sándorné 45. Onga Város Önkormányzata Onga, Rózsa F. út Madzin Tibor 46. Ormosbánya Község Önkormányzata 1675 Sike Ferencné Ormosbánya, Petőfi tér Ózd Város Önkormányzata Ózd, Városház tér Fürjes Pál 48. Parasznya Község Önkormányzata Parasznya, Rákóczi F. út Horváth Jánosné Kecskeméti Ildikó 49. Perkupa Község Önkormányzata Perkupa, Kossuth L. út Molnár Zoltán 50. Putnok Város Önkormányzata Tamás Barnabás Putnok, Kossuth L. út Radostyán Község Önkormányzata Radostyán, Rákóczi F. út Kelemen József 52. Ragály Község Önkormányzata Ragály, Rákóczi F. út id Dusza László 53. Rudolftelep Község Önkormányzata Rudolftelep, József A. út Rozlozsnik Jánosné 54. Sajóbábony Város Önkormányzata Sajóbábony, Bocskai I. út Nagy Imre 55. Sajóecseg Község Önkormányzata Sajóecseg, Széchenyi I. út Rabi József 56. Sajógalgóc Község Önkormányzata Sajógalgóc, Táncsics M. út Bartus József 57. Sajóivánka Község Önkormányzata Sajóivánka, Kossuth L. út Seszták Ottó 58. Sajókaza Község Önkormányzata Sajókaza, Petőfi S. út Stefán László Mihály 59. Sajókápolna Község Önkormányzata 391 Vass Lajos Sajókápolna, Szabadság tér Sajókeresztúr Község Önkormányzata 1553 Kollár Miklós Sajókeresztúr, Rákóczi f. út Sajólászlófalva Község Önkormányzata Sajólászlófalva,Vörösmarty út Rácz Lajos 62. Sajóvelezd Község Önkormányzata Sajóvelezd, Rákóczi F. út Pál Katalin 63. Serényfalva Község Önkormányzata Serényfalva, Kossuth L. út Szerna Csaba 64. Sóstófalva Község Önkormányzata Sóstófalva, Kossuth L. út Sztrakon Béla 65. Szalonna Község Önkormányzata Balogh Zsolt 4

57 Szalonna, Tanácsház tér Szendrőlád Község Önkormányzata Szendrőlád, Fő út Vadászi Béla 67. Szikszó Város Önkormányzata Füzesséri József Szikszó, Kálvin tér Szögliget Község Önkormányzata Szögliget, Kossuth L. út Tóthné Mihalik Katalin 69. Szőlősardó Község Önkormányzata Szőlősardó, Széchényi út Holló István 70. Szuhafő Község Önkormányzata Szuhafő, Petőfi S. út Szalóczy Gyuláné 71. Szuhakálló Község Önkormányzata Szuhakálló, Kossuth L. út Dávid István 72. Tardona Község Önkormányzata Tardona, Kossuth L. út Danada János 73. Teresztenye Község Önkormányzata Teresztenye, Rákóczi F. út Brogli Attila 74. Trizs Község Önkormányzata Trizs, Petőfi S. út 19.KÖZSÉGI Ön. 230 Mácsi Istvánné 75. Újcsalános Község Önkormányzata Újcsanálos, Hősök tere Perge István 76. Vadna Község Önkormányzata Vadna, Kassai út Bencze Péter 77. Varbó Község Önkormányzata Üveges Géza Varbó, Rákóczi F. út Varbóc Község Önkormányzata Varbóc, Dózsa Gy. út Ifj Molnár László 79. Zádorfalva Község Önkormányzata Zádorfalva, Nagy út Ruszó Zorán 80. Zubogy Község Önkormányzata Zubogy, Szabadság út Pozsgai Viktor 81. Csokvaomány Község Önkormányzata 843 Mustos Tibor Csokvaomány, Széchenyi út Damak Község Önkormányzata Damak, Szabadság út Baranyay Barnabás 83. Debréte Község Önkormányzata Debréte, Petőfi út Kelemen József Gyula 84. Hegymeg Község Önkormányzata Hegymeg, Petőfi út Varga Zoltánné 85. Hidvégardó Község Önkormányzata Hidvégardó, Tornai út Matusz Tamás 86. Komjáti Község Önkormányzata Komjáti, Petőfi út Bárczi László 87. Lak Község Önkormányzata Lak, Kossuth út 1. v Garai Bertalan 88. Lénárddaróc Község Önkormányzata 287 Bárdos István Lénárddaróc, Dózsa Gy. út 66. Gusztávné Bolega Mariann 89. Nekézseny Község Önkormányzata Varga Béla 5

58 Nekézseny, Kossuth L. út Rakaca Község Önkormányzata Rakaca, Petőfi út Kiss Béla 91. Rakacaszend Község Önkormányzata 390 Lukács Attiláné Rakacaszend, Fő út Sajómercse Község Önkormányzata Sajómercse, Petőfi S. út Kovács Zoltán 93. Sajóvámos Község Önkormányzata Sajóvámos, Munkácsy út Komjáthy Lajosné 94. Sáta Község Önkormányzata Sáta, Széchényi I. út Bakos Péter 95. Selyeb Község Önkormányzata Selyeb, Hunyadi J. út 21./ Taskó Béla 96. Tomor Község Önkormányzata Tomor, Kossuth út Szilvai Attila 97. Tornabarakony Község Önkormányzata Tornabarakony, Dózsa Gy. út Dr. Szilágyi Ferenc 98. Tornanádaska Község Önkormányzata Tornanádaska, Kossuth út Beri Tamás 99. Tornaszentandrás Község 225 Krajnyák Dénes Önkormányzata Tornaszentandrás, Hunyadi út Tornaszentjakab Község Önkormányzata Tornaszentjakab, Rákóczi út Kondásné Galkó Mónika 101. Uppony Község Önkormányzata Uppony, Széchényi út Balogh Béla 102. Viszló Község Önkormányzata Répási Mihály Viszló, Fő út 70/a 103. Hangács Község Önkormányzata Hangács, Szabadság út Hajdú Zoltán 104. Nyomár Község Önkormányzata Nyomár, Szabadság út Bártfai Attila 105. Becskeháza Község Önkormányzata Becskeháza, Fő út Székely Jenő 106. Bélapátfalva Város Önkormányzata Bélapátfalva, IV. Béla út Ferencz Péter 107. Borsodbóta Község Önkormányzata Borsodbóta, Széchényi út Gulyás János 108. Bódvalenke Község Önkormányzata Bódvalenke, Petőfi S. út Tóth János 109. Boldva Község Önkormányzata 3794 Boldva, Széchenyi út Csabai Gyula 110. Borsodszirák Község Önkormányzata 1199 Tóth Attila 3796 Borsodszirák, Bartók B. út Bánréve Község Önkormányzata 3654 Bánréve, Kossuth L. u hrsz Hajdu Gábor József 112. Berente Község Önkormányzata Berente, Esze Tamás út Juhász József 113. Bódvarákó Község Önkormányzata Farkas Árpád 6

59 Bódvarákó, Szabadság út Bódvaszilas Község Önkormányzata Bódvaszilas, Kossuth út Domaháza Község Önkormányzata Domaháza, Petőfi S. u Galvács Község Önkormányzata Galvács, Bereg út Martonyi Község Önkormányzata Martonyi, Fő út Muhi Község Önkormányzata Muhi, Rákóczi út 1.v Nagybarca Község Önkormányzata Nagybarca, Kossuth út Rudabánya Város Önkormányzata Rudabánya, Gvadányi út Szendrő Város Önkormányzata Szendrő, Hősök tere Szin Község Önkormányzata Szin, Szabadság út Szinpetri Község Önkormányzata Szinpetri, Dózsa Gy Szuhogy Község Önkormányzata Szuhogy, József A. út Tornakápolna Község Önkormányzata Tornakápolna, Dózsa Gy Fülöp József 876 Elek István 96 Slezsák József 471 Vécsei István 520 Czinglérné Tóth Gizella 956 Vadnai Zoltán Géza 2741 Szobota Lajos 4259 Tomorszki István 818 Ötvös Bálint 264 Doszpoly Károly 1258 Fóris Sándor 22 Doszpoly Loránd 1.4. Működési területe: a társult önkormányzatok közigazgatási területe 1.5. Törvényességi felügyeletet ellátó szerv: az Mötv a szerint a székhely szerint illetékes kormányhivatal Költségvetésének felügyeleti rendje: a Társulás költségvetési felügyeletét Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő Testülete látja el 1.7. Törzskönyvi azonosító szám: A Társulás időtartama: A Társulás határozatlan időre jött létre. 3. A Társulásra átruházott önkormányzati feladat és hatáskörök, tevékenységi köre: Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény 13. -a alapján helyi önkormányzati feladat a környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás); biztosítása illetve a lakás- és helyiséggazdálkodás, és hulladékgazdálkodás megoldása. A hulladékokról szóló évi CLXXXV. törvény (Ht.) 36. -a alapján a települési önkormányzatok hulladékgazdálkodási feladataik ellátása érdekében egymással társulhatnak. A Társulás célja a tagoknak a Mötv.13. (1) bekezdésének 19. pontjában foglaltak szerinti kötelező hulladékgazdálkodási feladatai ellátásának biztosítása, továbbá hatékony, térségi szintű hulladékgazdálkodási rendszer fenntartása és fejlesztése, valamint e célkitűzések 7

60 alapján igénybe vehető Európai Uniós és hazai támogatások elérése, igénybevétele érdekében a szükséges jogi és pénzügyi előfeltételek megteremtése, különös tekintettel a KEOP1.1.1/C/13 Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek eszközparkjának fejlesztése, informatikai korszerűsítése tárgyú programra. Mindezek figyelembevételével a Tagok saját forrásaik kiegészítése, hulladékgazdálkodási feladataik megfelelő szinten történő ellátása és fejlesztése céljából, a szolgáltatások fenntarthatóságának biztosítása, a folyamatos közszolgáltatás biztosítása céljából továbbá a megfogalmazott célok megvalósítása, a már megvalósított hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztése, bővítése és működtetése érdekében Önkormányzati Társulás keretei között szervezik kötelezően ellátandó közfeladataikat. A kötelezően ellátandó települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatási feladatok közül a tagok a Társulásra ruházzák át a Társulás célját képező projekt megvalósításával kapcsolatos alábbi feladat és hatásköröket: 3.1. A Társulás feladata a társult önkormányzatok közigazgatási területén a hulladékgazdálkodás körébe tartozó eszközök, létesítmények, berendezések üzemeltetésére vonatkozó közszolgáltatás megszervezése összehangolt fejlesztése, közös társulási programok kialakítása abból a célból, hogy a Sajó-Bódva völgye és környékén korszerű, az EU konform regionális hulladékgazdálkodási rendszert alakítsanak ki, a meglévő rendszert fenntartsák és fejlesszék, és a térségben elősegítsék a felhagyott korszerűtlen és illegális hulladéklerakók felszámolását, környezetvédelmi projektet dolgozzanak ki, a megvalósításhoz nemzetközi pénzügyi alap támogatásának elnyerésére, valamint a társulás feladatainak megvalósításához szükséges egyéb belföldi pályázatot készítsenek és nyújtsanak be az önkormányzatok és szakmai befektetők közreműködésével. Ennek megfelelően a Társulás feladata a társulás közigazgatási területén a hulladékgazdálkodással kapcsolatos adminisztratív, tervezési és jogszabály előkészítési feladatok ellátása, így különösen: a hulladék keletkezésének megelőzésére, mennyiségének és veszélyességének csökkentésére, szelektív gyűjtésére vonatkozó tervezési és ellenőrzési, valamint kapcsolódó szaktanácsadási és oktatási feladatok ellátása és a Társulás közigazgatási területére vonatkozó egységes hulladékgazdálkodási terv készítése. Fentieken túlmenően a Társulás feladata a Társulásban résztvevő önkormányzatok és szakmai befektetők kölcsönös együttműködésével az önkormányzatok közigazgatási területeit átfogó, térségi, regionális, korszerű hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása és üzemeltetése, mely magában foglalja a szilárd települési hulladék szelektív gyűjtését, válogatását, újrahasznosítását a válogatási maradványanyagok korszerű, az EU szabályozásnak megfelelő lerakón való elhelyezését. A fentiekhez kapcsolódó technikai és technológiai rendszerek kialakítása, az eszközök beszerzése, a szükséges beruházások megvalósítása, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a felhagyott hulladéklerakók rekultivációs munkái, hulladékhasznosításának iránymeghatározása és megvalósítása is a Társulás feladatát képezi. A megvalósítandó regionális hulladékgazdálkodási rendszernek alkalmasnak kell lenni, a magas technikai és műszaki infrastrukturális előírások megvalósítására a Ht. rendelkezéseire figyelemmel, valamint ennek működtetésére és szolgáltatás nyújtására az előbbi feltételeknek megfelelően. A Társulás a KEOP projekt megvalósítása során, ellátja a projektgazdai feladatokat 8

61 3.2. A fenti célok és feladatok megvalósítása érdekében a Társulás és a Társulási tagok feladatai: A Társulás területén létrehozandó térségi regionális hulladékgazdálkodási rendszer felépítéséhez szükséges projekt kidolgozása illetőleg ilyen jellegű projektek begyűjtése, összefogása. Az esetlegesen már megvalósított rendszer bővítésének fejlesztésének lehetőségeinek felmérése és ennek megfelelően bővítése fejlesztése, jogszabályoknak megfelelő keretek közötti fenntartásának és működtetésének megszervezése Pályázat benyújtása a program pénzügyi alapjainak megteremtése érdekében EU támogatások elnyerése (ISPA, KEOP stb.) A társult önkormányzatok és képviselő-testületeik tevékenységük során figyelembe veszik a Társulási Megállapodásban megfogalmazott érdekazonosságot és ennek megfelelően segítik a projekt megvalósulását és a felépült rendszer üzemeltetését A társult önkormányzatok társadalmi-, gazdasági- és tájképi környezeti helyzetének, adottságainak megfelelően a térség menedzselése, a jövedelem termelésének a bel- és külföldi befektetések gazdasági és környezeti feltételeinek segítése, kapcsolat kiépítése más bel- és külföldi térségekkel A társult önkormányzatok érdekeinek összehangolása, információcsere, kölcsönös tájékoztatás, valamint szakmai tanácsadás A Társulás tagjai kötelesek minden rendelkezésükre álló eszközzel közreműködni a Projektek megvalósításában és működtetésében. Ennek során kötelesek: - a Projekt megvalósításához szükséges döntéseket, határozatokat kellő időben, módon és tartalommal meghozni, hozzájárulásokat megadni - a szükséges hatósági engedélyek kiadásáról gondoskodni, - a Projekt megvalósításához szükséges önkormányzati rendeleteket kellő időben, módon és tartalommal megalkotni és elfogadni, - a lakosságot megfelelő módon tájékoztatni a Projekt megvalósulásáról, - a megvalósult projektek üzemeltetéséről gondoskodni, - az előírt pénzügyi kötelezettségeket határidőben teljesíteni A Társulás feladatainak ellátása során megvalósítandó Sajó-Bódva regionális szilárdhulladék gazdálkodási rendszer az alábbi konkrét létesítmények létrehozását, illetve feladatok teljesítését tűzte ki célul: 1. Hulladékkezelő és feldolgozó telep kialakítása Sajókaza külterületén hulladékválogató, hulladékkomposztáló és építési hulladék feldolgozó üzemrészekkel, 2. Regionális települési szilárdhulladék lerakó telephely és lerakó tér kialakítása kiszolgáló és működtető létesítményekkel Sajókaza térségében meglévő Regionális Hulladékkezelő Központ részeként, 3. Hulladékátrakó telepek létesítése, 4. A projekt területén szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása és fejlesztése, 5. A projekt területén megtűrt, környezetet veszélyeztető hulladéklerakók felszámolása és rekultivációja 6. A hulladékkezelő, hulladék feldolgozó telephelyre vezető a településeket - (Szuhakálló, Múcsony) elkerülő - útszakasz megépítése. 9

62 7. Egyéb környezetvédelmi beruházások, fejlesztések végrehajtása Szakmai befektetők bevonása A Társulási Megállapodás aláírásával az alapító önkormányzatok felhatalmazták a Társulást, hogy a társult önkormányzatok képviselő-testületei által elfogadott elvek alapján külön megállapodást kössön a Projekt megvalósítása érdekében szakmai befektetőkkel (továbbiakban: Szakmai Konzorcium), amelyben részletesen meghatározzák, hogy a Szakmai Konzorcium milyen, és mekkora mértékű támogatást nyújtson a Társulás javára, illetve részletesen meghatározták a felek jogait és kötelezettségeit. 3.5 A Társulás jogszabályban meghatározott közfeladata: Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény 13. -a alapján helyi önkormányzati feladat a környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás); biztosítása illetve a lakás- és helyiséggazdálkodás, és hulladékgazdálkodás megoldása. A hulladékokról szóló évi CLXXXV. törvény (Ht.) 36. -a alapján a települési önkormányzatok hulladékgazdálkodási feladataik ellátása A társulás alaptevékenységi szakágazata Települési hulladék kezelése, ártalmatlanítása 3.7. Kormányzati funkciókódok Pályázat- és támogatáskezelés, ellenőrzés Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok Támogatási célú finanszírozási műveletek Hulladékgazdálkodás igazgatása Nem veszélyes (települési) hulladék összetevőinek válogatása, elkülönített begyűjtése, szállítása, átrakása Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása, átrakása Nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása 4. A Társulás jogállása, társult tagok: 4.1.A Társulás a Mötv.87. -ában foglalt rendelkezésnek és az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 7. -ának megfelelően jogi személyiséggel rendelkezik, működése során külön törvényben foglaltak szerint - a költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A Társulás gazdálkodási, pénzügyi, gazdasági feladatait jelen megállapodásban meghatározott keretek között, az Áht. 27. (4) bekezdése alapján az Áht. valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011 (XII. 31.) Kormány rendeletben (továbbiakban: Ávr.) foglaltak szerint látja el. 10

63 4.2. A Társulás alapító tagjai alapítói jogkörükben, képviselő-testületeiknek határozattal történő felhatalmazása alapján meghatározták a Társulás szervezeti rendszerét A Társulás vállalkozási tevékenységet nem folytat. 5. A Társulás vagyona, gazdálkodása: A Társulás gazdálkodására az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény, az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011 (XII. 31.) Kormány rendelet,, a számvitelről szóló évi C. törvény (a továbbiakban: Számv. tv.) és az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Kormány rendelet (a továbbiakban: Áhsz.) előírásai alkalmazandók. A Társulás feladatainak ellátását szolgáló a Társulás tulajdonát képező - vagyont a vagyonleltár tartalmazza. A Társulás adószáma: A Társulás KSH statisztikai számjele: A Társulás bankszámlaszáma: A Társulás vagyona a tulajdonából és a Társulást megillető vagyoni értékű jogokból áll, amelyek a Társulás céljainak megvalósítását szolgálják. A társulás által célul tűzött projekt keretében megvalósuló, beszerzésre kerülő vagyontárgyak a Társulás saját tulajdonába kerülnek. A Társulás, a jelen megállapodásban meghatározott keretek között, önállóan jogosult a tulajdonába kerüli vagyontömeg hasznosítására, a Társulás működésének időtartama alatt. A Társulás megszűnése esetén, a tagokat a Társulás vagyonából, a KEOP projekthez biztosított saját forrásuk/lakosságszám-arányában illeti meg tulajdoni részesedés A Társulás bevételei: A tagok pénzügyi hozzájárulása A Társulás tagjait képező települési önkormányzatok pénzügyi hozzájárulást kötelesek fizetni. A pénzügyi hozzájárulás mértéke egy gazdasági évben a Társulás tagjait képező önkormányzatonként lakosságarányosan 100 Ft-/fő, azaz Száz forint/fő. A pénzügyi hozzájárulás alapját képező lakosság létszámának megállapítása az Mötv (3) bekezdése alapján történik. A pénzügyi hozzájárulás a Társulás működési költségeinek fedezetére szolgál. A gazdasági év megegyezik a rendes naptári évvel. A költségek ismeretében a Társulási Tanács jogosult ettől eltérő mértékben a pénzügyi hozzájárulást megállapítani a társult önkormányzatok képviselő-testületeinek elfogadásával. 11

64 A Társulási tagok a Mötv pontja alapján rögzítik, hogy az önkormányzatok által vállalt pénzügyi hozzájárulás nem teljesítése esetén a fizetési kötelezettséget nem teljesítő önkormányzatok ellen beszedési megbízást bocsátanak ki, melyhez a jelen Társulási megállapodásban foglaltak alapján a tagok hozzájárulnak továbbá felhatalmazásukat adják. Ugyanez vonatkozik a fejlesztési, beruházási célra vállalt fizetési kötelezettség nem teljesítés esetére az ott írt szabályozási mód szerint. A Társulásban résztvevő önkormányzati tagok első ízben a megalakulást követő 30 napon belül, majd évente folyamatosan minden év szeptember 30-ig kötelesek a pénzügyi hozzájárulást megfizetni. Szerződő felek a megfizetés módját banki átutalásban határozzák meg. A Társulás tevékenységi körének ellátásához az évenkénti működési költséget (tagok pénzügyi hozzájárulása) költségvetési rendeleteikben biztosítják A Társulás tagjai részéről nyújtott önköltségi árkompenzáció A jelen társulási megállapodás 1. számú mellékletét képezi a évre vonatkozó önköltségi árkalkuláció táblázata, melyet a tagok kifejezetten elfogadnak és felhatalmazást adnak a társulási tanács részére, hogy az önköltségi árkalkulációt minden év december hónapjában felülvizsgálja és szükség szerint a következő tárgyév vonatkozásában módosítsa, első alkalommal a év vonatkozásában A módosításhoz a társulási tanács minősített többséggel meghozott határozata szükséges. Az önköltségi árkalkuláció a jogszabályi szempontokat figyelembe vevő olyan számítás, amely a társulás tagönkormányzatai számára a folyamatos jogszabályoknak megfelelő közfeladat ellátás biztosításához szükséges önköltségi árat tartalmazza a lakosságszám és a közfeladat ellátásából származó bevételek alapján. A tagok rögzítik, hogy azon önkormányzatok, amelyek az éves önköltségi árhoz képest az 1. számú melléklet szerint bevételi hiánnyal rendelkeznek a társulás részére 2 részletben kötelesek a hiány összegét teljesíteni a tárgyév március 15. napjáig, valamint a második részlet tekintetében szeptember 15. napjáig, pénzügyi hozzájárulás címén. A Társulás az ezáltal keletkezett esetleges többletbevételt kizárólag a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásra fordíthatja, azzal, hogy az a rendszer fejlesztésére, a közfeladat ellátására kijelölt nonprofit, a társulás kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság működésének és likviditásának biztosítására használható fel. A Társulási tanács minden év december hónapjában minősített többséggel döntést hoz a megelőző tárgyévet követően, az esetlegesen fennmaradó és fel nem használt többlet tekintetében, megállapítja annak mértékét. Az e bekezdés szerinti többlet lakosságszámarányosan visszafizetésre kerül a társulás tagönkormányzatai számára az erről meghozott társulási tanács döntést követő 30 napon belül Nemzetközi és belföldi támogatások Jelen szerződés 3.1. pontjában meghatározott feladatainak teljesítése érdekében a pontban meghatározott ISPA támogatást pályázta meg a Társulás, mely teljes egészében a 12

65 Társulás bevételét képezi, melyet csak a 3.1. pontban meghatározott feladataira használhatja fel. Ugyanez vonatkozik a KEOP projekt keretében megvalósuló beszerzésre kerülő vagyontárgyakra is, melyek a beruházási szakasz lezárultával a Társulás tulajdonába kerülnek Egyéb bevételek a.) a Társulási célok elérése érdekében kifejtett gazdasági tevékenységből származó saját bevételek, b.) a jogi személyek és természetes személyek támogatásai, felajánlásai, hozzájárulásai, c.) alapítványok, pályázatok bevételei Az Elnök a Munkaszervezettel együttműködve a Társulás bevételeit és kiadásait elkülönített számlán köteles nyilvántartani, amelyről a kimutatást a Társulás tagjainak kérelmére köteles bármikor a tagok rendelkezésére bocsátani. A Társulás jogszabályszerű költségvetési működésének ellenőrzéséről a Társulás tagjai a pénzügyi bizottság útján gondoskodnak. További szakmai ellenőrzésre a Társulási Tanács erre szakosodott ellenőrt is felkérhet Intézmény, más szervezet közös alapítására, az alaptói jogok gyakorlására vonatkozó rendelkezések A Társulás a feladatkörébe tartozó hulladékgazdálkodási tevékenység ellátására kizárólag a saját részvételével, a Közbeszerzésekről szóló évi CVIII. törvény 9. (1) bekezdés k) pont előírásainak megfelelő, egyszemélyes gazdasági társaságot alapíthat. A Társulás által alapított gazdasági társaságra továbbá annak létesítő okiratára a nemzeti vagyonról szóló évi CXCVI. törvény valamint az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény rendelkezései megfelelően alkalmazandók A Társulás által alapított gazdasági társaság a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló évi CXXII. törvény hatálya alá tartozik. 13

66 6. A Társulás szervezete TÁRSULÁSI TANÁCS SZAKMAI KONZORCIUM TÁRSULÁS ELNÖKE PÉNZÜGYI BIZOTTSÁG MUNKASZERVEZET 6.1. Társulási Tanács: A Társulási Tanács a Mötv.94. -a alapján Társulás legfőbb szerve, mely a Társulás tagjait képező önkormányzatok képviselő-testületei által delegált képviselőinek az összességéből áll. Határozatai a meg nem jelent tagokra is kötelezőek. Valamennyi Társult önkormányzat egy tagot delegál a Társulási Tanácsba. A Társulási Tanács dönt a jelen szerződésben meghatározott és a Társulás tagjai által átruházott, valamint a vonatkozó jogszabályok által meghatározott saját feladat és hatáskörben. Szavazni személyesen, vagy a Társulás tagja által írásban meghatalmazott helyettes képviselő útján lehet. A Társulási Tanács tagjai képviselő testületeiknek beszámolnak a Társulási Tanácsban végzett tevékenységükről. A Társulás tagja az általa választott képviselőt visszahívhatja. 14

67 A Társulás Tanács megalakultnak tekintendő, ha a képviselő testületek mindegyike jóváhagyta a megállapodást, megválasztotta képviselőjét és a Társulási Tanács alakuló ülése kimondta a megalakulását A Társulási Tanács tagjaiból elnököt és alelnököt választ A Társulási Tanács kizárólagos hatáskörbe tartozik: a/ döntés minden olyan a Projekt célok megvalósításán kívül jogügylet megkötéséről, amelyben a Társulás ,- Ft-ot, azaz Tízmillió forintot meghaladó mértékben vállalna pénzügyi kötelezettséget, b/ a Pénzügyi Bizottság, a Társulási Tanács elnökének, alelnökének a megválasztása és visszahívása. A felsoroltak feladataikat díjazás nélkül látják el. c/ a tagokat terhelő díj és egyéb kötelezettség megállapítása d/ a tag kizárásának, új tag felvételének elhatározása, e/ a Társulás költségvetésének, év végi beszámolójának és éves mérlegének elfogadása, g/ a 3.4. pontban foglaltak szerinti megállapodás jóváhagyása f/ a jelen megállapodásban meghatározott további esetek A c-d/ pontokban meghatározottak érvényességéhez Társulási Tanács minősített többségű (Mötv.94. (7) bekezdés.) döntése szükséges. A minősített többséghez legalább annyi tag igen szavazata szükséges, amely eléri a társulásban részt vevő tagok szavazatának több mint felét és az általuk képviselt települések lakosságszámának a felét. A Társulás tagjai mindegyikének minősített többségű döntése szükséges, az alábbi esetekben. a/ jelen Társulási megállapodás jóváhagyása és módosítása, b/ a Társulás megszüntetésének elhatározása c/ az Mötv.50. -ában foglaltakra nézve az Mötv. 95. (3) bekezdésére tekintettel A Társulási Tanács ülését szükség szerint, de legalább évente hat alkalommal, a Tanács elnöke által meghatározott időpontban kell összehívni. A Tanács ülését minden esetben össze kell hívni, amennyiben jelen szerződés pontjában meghatározott kérdésben dönteni kell, ha azt bármelyik tag a napirend egyidejű megjelölésével indítványozza, illetve ha a törvényességi ellenőrzési jogkörében eljárva, azt a törvényességi felügyeleti jogokat a Mötv ban foglaltak alapján gyakorló Kormányhivatal kezdeményezi A Társulási Tanácsot az ülés napját legalább 8 nappal megelőzően a Tanács elnöke, akadályoztatása esetén az alelnök hívja össze írásban A Társulási Tanács tagjait alkotó Önkormányzatok képviselője a Társulási Tanácsban egy szavazattal rendelkezik A Társulási Tanács határozatképes, ha a pont alapján meghatározott szavazati joggal rendelkező képviselők vagy azok szabályszerűen meghatalmazott helyettes-képviselője több, mint fele az ülésen jelen van. A Társulási Tanács érvényes döntéséhez a legalább annyi 15

68 tag igen szavazata szükséges, amely meghaladja a jelen lévő tagok szavazatainak a felét és az általuk képviselt települések lakosságszámának egyharmadát. A Tanács határozatképtelensége esetén az eredeti időpontot követő 7. napra, illetve a meghívóban megjelölt időpontra kell a Tanácsot ismételten összehívni. (Mötv.94. (8) bekezdés) A Társulás tagja által a helyettesítésre adott meghatalmazás visszavonásig érvényes, melynek hatálya kiterjed a határozatképtelenség miatt megismételt tanácsülésre is A Társulási Tanács határozatai a meg nem jelent tagokra is kötelező érvényűek A Társulási Tanács ülésének napirendjét az Elnök határozza meg, azonban köteles a napirendjére venni azt az indítványt, amit bármely tag írásban napirendként tárgyalni kér A Szakmai Konzorcium tagjai a Társulási Tanács ülésén tanácskozási joggal vesznek részt. Indítványtételi joguk van, és bármely napirendhez hozzászólhatnak, illetve hozzá kell szólniuk, ha bármely képviselő azt kéri A Társulási Tanács üléséről jelenléti ívet, valamint jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyv kötelező tartalmi elemeire és megküldésére vonatkozóan az Mötv.52. (1)-(2) bekezdései irányadóak, az Mötv.95. (3) bekezdésére tekintettel. A jegyzőkönyvet a Társulási Tanács Elnöke és a Társulási Tanács által felhatalmazott személy írja alá. A jegyzőkönyvet az Elnök a törvényességi felügyeleti jogokat a Mötv ban foglaltak alapján gyakorló Kormányhivatalnak 15 napon belül megküldi A társulás tagjai a társulás működését a társulási megállapodásban meghatározottak szerint célszerűségi és gazdasági szempontból jogosultak ellenőrizni. A Társulási Tanács tagjai félévente egy alkalommal kötelesek képviselő-testületeiknek beszámolni a Társulás működéséről, szakmai tevékenységéről, mellyel együtt történik a 6.3. pontban foglalt pénzügyi ellenőrzés eredményének értékelése is Az Elnök, a Társulás képviselete: A Társulási Tanács Elnökét a Társulási Tanács választja meg a és pontban foglaltaknak megfelelően. Az Elnök megbízatása az önkormányzatnál betöltött tisztségének, megbízatásának megszűnéséig tart. A Társulást az Elnök képviseli harmadik személyekkel szemben, valamint bíróságok és más hatóságok előtt. A Társulási Tanács tagjai sorából alelnököt választ. Az alelnök segítik az Elnök munkáját és teljes jogkörrel helyettesítik az Elnököt. Megbízatásuk időtartamára a pontban megfogalmazott, az Elnökre vonatkozó rendelkezések az irányadóak Az Elnök ellátja a Társulás ügyeinek intézését. A Társulási Tanács a társulás gazdasági feladatainak ellátására Munkaszervezetet hoz létre, amely nem költségvetési szerv. 16

69 A Társulási Tanács jogosult az Elnök visszahívására, valamint az új Elnök megválasztására. A korábbi Elnök köteles a választástól számított 30 napon belül az ügyek intézését az újonnan megválasztott Elnökének átadni, és teljes elszámolást készíteni A Munkaszervezeten keresztül az Elnök: a/ irányítja a Társulás gazdálkodását, b/ gondoskodik a Társulás mérlegének, vagyonkimutatásának, költségvetésének, éves beszámolójának elkészítéséről, c/ gondoskodik a Társulás könyveinek szabályszerű vezetéséről, d/ évente legalább egyszer jelentést készít a Társulási Tanács részére a Társulás működéséről, a Társulás feladatainak megvalósításáról. Továbbá az Elnök ellátja mindazokat a feladatokat, melyeket a Társulási Megállapodás, illetve a Társulási Tanács előír számára Az Elnök az ilyen tisztséget betöltő személyektől elvárható gondossággal köteles eljárni. Kötelezettségének megszegésével a Társulásnak okozott kárért a polgári jog szabályai, valamint a vonatkozó jogszabályok szerint felel Az Elnök a Társulás bevételeivel a Pénzügyi Bizottság, valamint a Társulási Tanács ellenőrzése mellett a Munkaszervezettel együttműködve, önállóan, a Társulási Tanács hatáskörét nem sértve a törvényi szabályoknak megfelelően gazdálkodik, a működéssel járó költségeket a pénzügyi hozzájárulástagok pénzügyi hozzájárulásának terhére abból fedezi Az Elnök jogosult megbízatásáról lemondani. Az új Elnök megválasztásáig köteles a Társulási Tanács Elnöki megbízatásával járó kötelezettségeit ellátni, köteles a Társulási Tanács ülését a lemondástól számított 15 napon belül összehívni, aki megválasztja az új Elnököt. Az Elnök lemondásával az Alelnök megbízatása nem szűnik meg Az Elnök feladatainak ellátásához szakértőt is igénybe vehet a Társulás költségén. Az Elnök az aktuális feladatok kapcsán szükség szerint koordinációs értekezletet tart az Alelnökkel és a hulladékkezelési centrumnak helyt adó település ével Az Elnök köteles jelen szerződés pontjában meghatározott pályázatok benyújtására. Képviseli a Társulást a közbeszerzési eljárás folyamatában a Közvetítői Szervezet (KSZ) és a Közbeszerzések Tanácsa felé. Aláírja a közbeszerzési pályázatokon nyertes cégekkel kötendő szerződéseket. Az Alelnökre egyebekben az Elnökre vonatkozó szabályok az irányadóak Az elnök megbízása megszűnik: - önkormányzati tisztségének megszűnésével, - az őt delegáló önkormányzat által történő visszahívással, - a Társulás Tanács által történő visszahívással, - lemondással, - elhalálozással 17

70 A Tanács alelnökének megbízatási időtartamára az elnökre vonatkozó rendelkezések az irányadók. A Tanács alelnöke az elnök munkáját segíti, illetve akadályoztatása esetén a Társulási Tanács által meghatározott helyettesítési rendben teljes jogkörrel helyettesíti Pénzügyi Bizottság A Társulási Tanács tagjai közül az Elnök javaslata alapján 9 tagú Pénzügyi Bizottságot választ. A Pénzügyi Bizottság 1 tagját a Társulási Tanács a Pénzügyi Bizottság elnökének választja meg. A Pénzügyi Bizottság ülésén tanácskozási joggal részt vesz a hulladékkezelési centrumnak helyt adó település e. A Pénzügyi Bizottság gondoskodik a Társulás jogszabályszerű költségvetési működésének ellenőrzéséről. A Pénzügyi Bizottság folyamatosan ellenőrzi az Elnök gazdasági szervezeten keresztül történő gazdálkodását, jogosult a Társulás könyveibe betekinteni, a Társulás pénztárát, áruállományát, szerződéseit és bankszámláját megvizsgálhatja. A Pénzügyi Bizottság feladatköre továbbá, hogy a Társulás költségvetését, év végi beszámolóját, mérlegét és vagyonkimutatását, továbbá a Társulási Tanács elé terjesztett minden más jelentést az adatok valódisága és a jogszabályi előírásoknak megfelelősége szempontjából köteles megvizsgálni és erről a Társulási Tanácsnak jelentést előterjeszteni. A Pénzügyi Bizottság köteles a Társulási Tanács haladéktalan összehívását kezdeményezni, ha jogszabályba, Társulási szerződésbe ütköző vagy a Társulás érdekeit sértő intézkedést, mulasztást tapasztal. A Pénzügyi Bizottság tagja nem lehet az Elnök, valamint az Alelnök A Pénzügyi Bizottság évente egyszer köteles a Társulás tevékenységéről készített beszámolót valamennyi képviselő-testületnek megküldeni. A Társult önkormányzatok 10%- ának indítványára a Pénzügyi Bizottság köteles az indítványban meghatározott ellenőrzést lefolytatni Szakmai Konzorcium A Társulás jelen szerződés 3. pontjában meghatározásra került feladatainak teljesítése érdekében Szakmai Konzorcium segítségét veszi igénybe, melynek tagjai: 1. ÉHG Hulladékgazdálkodási Zrt. képviselője 2. CIRKONT Hulladékgazdálkodási Zrt. képviselője 3. Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft. képviselője A Társulási Tanács, valamint a Szakmai Konzorcium tagjai a Társulási megállapodás 3. pontjában meghatározott feladatainak teljesítése során valamennyi lényeges kérdést egyeztet, megvitat, határozati javaslatukat véleményezi. 18

71 A projektek megvalósításával elkészítendő létesítmények üzemeltetésével felmerülő valamennyi lényeges kérdésben a Tanács köteles a Szakmai Konzorcium támogató szakvéleményét beszerezni Munkaszervezet A társulás munkaszervezeti feladatait a társulás székhelyönkormányzata, Kazincbarcika Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala látja el, mely feladatok ellátására 3 fő külön kijelölésre kerül. A Munkaszervezet az Elnök felügyelete mellett készíti elő a Társulás működésével, fenntartásával, üzemeltetésével, előirányzat felhasználásával, előirányzat-módosításával, vagyonának használatával, hasznosításával, a készpénzkezeléssel, beszámolási kötelezettséggel, beruházással kapcsolatos feladatokat. A Munkaszervezet 3 tagból áll: - gazdasági, műszaki vezető, valamint adminisztrátor A Társulás alkalmazottainak jogviszonyára a közszolgálati tisztviselőkről szóló évi CXCIX. törvény, továbbá azzal összhangban a Munka Törvénykönyvéről szóló évi I. törvény egyes rendelkezései az irányadók. Egyéb foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra a Polgári Törvénykönyvről szóló évi IV. törvény az irányadó. A társulás alkalmazottai felett a munkáltatói jogkör gyakorlására a társulás elnöke jogosult, azzal, hogy a Munka Törvénykönyvéről szóló évi I. törvény 207 (2) bekezdésében foglaltak tekintetében is a Társulás Elnöke gyakorolja a tulajdonosi jogokat Költségvetési Irányító Szerv A Társulás tagjait képező önkormányzatok jelen megállapodás elfogadásával a Társulás költségvetési felügyeleti szerveként - Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő Testületét jelölik ki A felügyeleti szerv köteles államháztartásról szóló évi CXCV. törvény, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011 (XII. 31.) Kormány rendeletrendelkezéseiben foglalt kötelezettségeinek eleget tenni. 7. A Társulásra átruházott önkormányzati döntési jogkör A Társulás tagjait képező önkormányzatok képviselő-testületei szükség szerint az önkormányzati rendeleteik egyidejű módosítása mellett figyelemmel a Mötv.42. -ára is a Társulásra ruházzák az alábbi feladat és hatásköröket: a) jelen szerződés 3.4. pontjában meghatározott Szakmai Konzorciummal való megállapodás megkötése, a Társulási Tanács jóváhagyása esetén b) jelen szerződés 3. pontjában meghatározott feladatok teljesítésével kapcsolatos üzemeltetői szerződések megkötése, 19

72 c) jelen szerződésben a Társulás feladatainak ellátása érdekében a Társulási Tanácsra átruházott valamennyi feladat és hatáskör. 8. A Társuláshoz való csatlakozás 8.1. A Társulás tagja lehet a térség és a térségbe tartozó településekkel területi és gazdasági kapcsolatban álló települési önkormányzat, amelynek képviselő-testülete a Mötv 89 (2) bekezdésében foglaltak szerint minősített többséggel a Társulásba való belépés mellett dönt és a Társulási Megállapodásban foglaltakat önkormányzatra vonatkozóan magára nézve kötelezőnek fogadja el, valamint vállalja, hogy tevékenyen részt vesz a Társulás munkájában, a tagdíjat költségvetésében tervezi, és azt befizeti a Társulás részére A Társuláshoz történő csatlakozásról a Társulási Tanács határoz és hagyja azt jóvá, kizárólag hulladékkezelés és környezetvédelmi feladatok ellátása érdekében csatlakozni kívánó azon megyei avagy megyehatáron túli önkormányzatok képviselő-testületei számára, akikkel a műszaki kapcsolat már megvan, illetve az kialakítható, és akik jelen szerződést magukra nézve teljes mértékben kötelezőnek ismerik el. A Társulásban részt vevő képviselőtestületek mindegyikének minősített többségével hozott döntése szükséges a Társuláshoz történő csatlakozáshoz való hozzájáruláshoz. A Társulás jogosult az ország határain túl, külföldi országok önkormányzataival a 3. pontban meghatározott feladatok teljesítése érdekében megállapodást kötni A Társuláshoz csatlakozni a naptári év első napjával lehet. A csatlakozási szándék kinyilvánításához a társulni kívánó képviselő-testület 6 hónappal korábban minősített többséggel meghozott határozata szükséges, melyről a Társulási tanácsot értesíteni kell. A határozatban kötelezően rögzítést nyer, hogy a testület elfogadja a társulás céljait, a feladat megvalósításához ráeső költségvetési hozzájárulást biztosítja. A csatlakozás teljes elfogadása esetén a társulási megállapodást a tagok körére vonatkozóan módosítani kell és a változást MÁK-hoz be kell jelenteni. 9. A Társulás, tagsági viszony megszűnése 9.1. A Társulási Megállapodás módosításának feltételei A Társulási Tanács által meghozott döntést a Társulás minden tagjának képviselő-testületi határozattal el kell fogadnia. A Társulás tagjai kötelesek a zavartalan működés biztosítása végett a Társulási Tanács ülésén készült jegyzőkönyv megküldését követően tartandó képviselő-testületi ülésre elő terjesztenie a Társulási Tanács által meghozott döntést, és a meghozott határozatot megküldeni a munkaszervezet részére Jelen Társulási Megállapodás megszűnik: a.) a tagok mindegyikének minősített többséggel hozott döntésével b.) ha a tagok száma egy főre csökken, c.) bíróság jogerős döntése alapján, d.) ha a társulás jelen szerződésben meghatározott feladatát teljesítette, e.) az önkormányzati és egyéb vonatkozó jogszabályban meghatározott esetben. 20

73 9.3. A Társulás megszűnése esetén a tagok elszámolni kötelesek. A megszűnés esetére vonatkozó elszámolás tekintetében a tagok az alábbiak szerint állapodnak meg. A Társulás megszűnése esetén a Társulás tulajdonában álló vagyon - a Szakmai Konzorciummal, illetve üzemeltetőkkel történő elszámolás után a társult tagok lakosságarányosan számított tulajdoni hányadok szerinti osztatlan közös tulajdonába kerül. A Társulás megszűnése esetén a Társulás kötelezettségeiért a tagok a pénzügyi hozzájárulásuk arányában tartoznak felelősséggel A Társulásból kiválni a naptári negyedév utolsó napjával december 31-i hatállyal lehet. A Mötv.89. (2) bekezdése alapján a kiválásról szóló, minősített többséggel hozott döntést a képviselő-testület legalább hat hónappal korábban köteles meghozni, és a Társulási Tanáccsal közölni. Kiválás esetén a kiváló tag által nyújtott pénzügyi hozzájárulás a Társulás tulajdonában marad. Kiválás esetén a tag köteles a tárgyévi pénzügyi hozzájárulásnak megfizetésére és köteles a kiválásával a Társulásnak jogellenesen okozott kár teljes körű megtérítésére. A kiváló tag döntése meghozatalakor köteles a támogatási szerződések (pl: ISPA) ide vonatkozó pontjait figyelembe venni A Társulási Tanács legalább hat hónappal korábban minősített többséggel, hozott határozatával a naptári év utolsó napjával december 31-i hatállyal kizárhatja azt a tagot, aki a megállapodásban foglalt kötelezettségének ismételt felhívásra határidőben nem tett eleget. Ilyen fontos oknak minősül például, ha a tag a megállapodásban vállalt pénzügyi hozzájárulását nem fizeti meg. A kizárást megelőzően az Elnök két alkalommal köteles a teljesítési határidő megállapításával felhívni az érintett képviselő-testületet. A tag kiválására vonatkozó szabályokat a tag kizárása esetén is értelemszerűen alkalmazni kell. 10. Egyéb rendelkezések Jelen megállapodás a minden tag által történő aláírásának napján, - ha ez nem egy időben történik a legkésőbbi aláírás napján lép hatályba. Az Elnök köteles a Társulási megállapodást a törvényességi felügyeletet gyakorló Kormányhivatalhoz történő benyújtást követően a Magyar Államkincstárhoz benyújtatni törzskönyvi nyilvántartásba vétel érdekében. A Társulás bélyegzője: körbélyegző a társulás nevének feltüntetésével, melynek közepén a társulás emblémája van. 21

74 A Tagok vitás kérdéseiket elsősorban tárgyalásos úton, egymás közötti egyeztetéssel kísérlik meg rendezni, ennek sikertelensége esetén a Tagok között a társulás működése során felmerülő vitás kérdésekben a közigazgatási és munkaügyi bíróság dönt a Mötv.92. -a alapján. Az egymás közötti egyeztetésekbe Tagok kötelesek bevonni a felügyeletet ellátó szervet. Egyeztetéseik során a Tagok jogosultak mediátor (közvetítő) szolgáltatását igénybe venni. Jelen Társulási megállapodásban nem szabályozott kérdésekben elsősorban Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény, valamint az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény, illetve az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011 (XII. 31.) Kormány rendelet az irányadó. A fentiek szerint a jelen Társulási megállapodást a tagok képviselői a tag önkormányzatok képviselő testületeinek minősített többségű határozattal hozott jóváhagyó és felhatalmazó döntése alapján eredeti példányban jóváhagyólag aláírták a döntés dátumának és határozatszámának feltüntetésével és csatolásával. 22

75 1. számú melléklet Sorszám Település KSH évi népszámlálás alapján (fő) Településre jutó önköltség Abod Aggtelek Alacska Alsódobsza Alsószuha Alsótelekes Alsóvadász Arló Arnót Balajt Bánhorváti Becskeháza Berente Berzék Bódvalenke Bódvarákó Bódvaszilas Borsodbóta Borsodnádasd Bőcs Csokvaomány Damak Debréte Dédestapolcsány Domaháza Dövény Edelény Égerszög Farkaslyuk Felsőkelecsény Felsőnyárád Felsőtelekes Galvács Gesztely Gömörszőlős Hangony Hegymeg Hernádkak Hidvégardó Imola Izsófalva Jákfalva Járdánháza

76 Sorszám Település KSH évi népszámlálás alapján (fő) Településre jutó önköltség Jósvafő Kánó Kazincbarcika Kelemér Kissikátor Komjáti Kondó Kurityán Ládbesenyő Lak Lénárddaróc Mályi Mályinka Martonyi Meszes Múcsony Muhi Nagybarca Nagycsécs Nekézseny Nyékládháza Onga Ormosbánya Ózd Parasznya Perkupa Putnok Radostyán Ragály Rakaca Rakacaszend Rudabánya Rudolftelep Sajóbábony Sajóecseg Sajógalgóc Sajóivánka Sajókápolna Sajókaza Sajókeresztúr Sajólászlófalva Sajómercse Sajóvámos Sajóvelezd Selyeb

77 Sorszám Település KSH évi népszámlálás alapján (fő) Településre jutó önköltség Serényfalva Sóstófalva Szalonna Szendrő Szendrőlád Szikszó Szin Szinpetri Szögliget Szőlősardó Szuhafő Szuhakálló Szuhogy Tardona Teresztenye Tomor Tornabarakony Tornakápolna Tornanádaska Tornaszentandrás Tornaszentjakab Trizs Újcsanálos Vadna Varbó Varbóc Viszló Zádorfalva Zubogy Összesen

78 6. melléklet

79 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve / 52

80 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Tartalomjegyzék A KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV KÉSZÍTŐJÉNEK ALAPADATAI... 3 ELŐZMÉNYEK... 3 A TERVKÉSZÍTÉS ÁLTALÁNOS SZEMPONTJAI... 3 HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI CÉLKITŰZÉSEK A TERVKÉSZÍTŐ ADATAI ÉS AZ ELLÁTÁSI KÖRZET BEMUTATÁSA A TERVKÉSZÍTŐ ADATAI AZ ELLÁTÁSI KÖRZET BEMUTATÁSA KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV ELKÜLÖNÍTETT HULLADÉKGYŰJTÉS ÖSZTÖNZÉSE ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS Jelenlegi helyzet bemutatása Fejlesztési lehetőségek BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ HULLADÉKOK GYŰJTÉSE ÉS HASZNOSÍTÁSA Jelenlegi helyzet bemutatása Fejlesztési lehetőségek A HÁZTARTÁSBAN KÉPZŐDŐ VESZÉLYES HULLADÉK GYŰJTÉSE Jelenlegi helyzet bemutatása Fejlesztési lehetőségek HÁZHOZMENŐ GYŰJTÉSI RENDSZER Jelenlegi helyzet bemutatása Fejlesztési lehetőségek HULLADÉK ÚJRAHASZNÁLATRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS AZ ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONTOK FEJLESZTÉSE Jelenlegi helyzet bemutatása Fejlesztési lehetőségek HULLADÉK HASZNOSÍTÁSI ARÁNYAINAK NÖVELÉSE Jelenlegi helyzet bemutatása Fejlesztési lehetőségek A HULLADÉKLERAKÓKRA JUTÓ SZERVES ANYAG MENNYISÉGÉNEK CSÖKKENTÉSE Jelenlegi helyzet bemutatása Fejlesztési lehetőségek MELLÉKLET: IRÁNYELVEK, TÖRVÉNYEK, RENDELETEK, ORSZÁGOS TERVEK MELLÉKLET: TELEPÜLÉSEK GYŰJTŐPONTJAI MELLÉKLET: GYŰJTŐSZIGETEK JELLEMZŐI MELLÉKLET: HULLADÉKUDVAROK JELLEMZŐI MELLÉKLET: KOMPOSZTÁLÓ TELEP BEMUTATÁSA MELLÉKLET: A HULLADÉKLERAKÓ BEMUTATÁSA MELLÉKLET: HULLADÉKVÁLOGATÓ CSARNOK BEMUTATÁSA MELLÉKLET: AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉK FELDOLGOZÓ BEMUTATÁSA MELLÉKLET: A MECHANIKA-BIOLÓGIAI KEZELŐMŰ RÉSZLETES LEÍRÁSA MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁS JÁRMŰVEI / 52

81 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve A KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV KÉSZÍTŐJÉNEK ALAPADATAI Tervkészítő neve ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. Székhelye 3720 Sajókaza, Külterület 082/15. Statisztikai számjele Adószáma Cégjegyzékszáma KÜJ Képviselője Sztupák Péter ügyvezető Telefonszáma Faxszáma Telephelye 3720 Sajókaza, Külterület 082/15 Székhelye 3720 Sajókaza, Külterület 082/15 KTJ Levelezési címe 3700, Kazincbarcika. Pf.20 ELŐZMÉNYEK A január 1-én hatályba lépett a Hulladékról szóló évi CLXXXV. Törvény (továbbiakban Ht.), amelynek 78. (1) bekezdése előírja közszolgáltatók számára - legalább háromévente - hulladékgazdálkodási terv készítését. A terv részletes tartalmi elemeit a közszolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységéről és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 438/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 11. (1) bekezdése tartalmazza. A TERVKÉSZÍTÉS ÁLTALÁNOS SZEMPONTJAI 438/2012. (XII. 29.) a közszolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységéről és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről Korm. rendeletnek megfelelően a Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv elkészítése az alábbiakban bemutatottak alapján történik: 8. A közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv 11. (1) A közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv a Ht. 78. (2) bekezdésében meghatározottakra figyelemmel legalább az alábbiakat tartalmazza: a) az elkülönített hulladékgyűjtésre történő ösztönzés és szemléletformálás, továbbá az ezek érdekében tervezett intézkedések így különösen a lakossági tájékoztatás módjának részletes leírását, továbbá azt, hogy a hatékonyabb és szélesebb körű lakossági tájékoztatás lehetőségei hogyan bővíthetők; b) a biológiailag lebomló hulladék nagyobb arányú gyűjtésére és hasznosítására vonatkozó részletes tervet, továbbá azt, hogy a közszolgáltatással érintett településeken a meglévő biológiailag lebomló hulladékkal kapcsolatos gyűjtési és hasznosítási lehetőségek hogyan bővíthetők; c) a háztartásban képződő veszélyes hulladék nagyobb arányú gyűjtésére vonatkozó részletes tervet, továbbá azt, hogy a háztartásban képződő veszélyes hulladék gyűjtése és átvétele hogyan és milyen módon tehető hatékonyabbá, a hatékonyság növeléséhez a közszolgáltató milyen további feltételek biztosítását tartja szükségesnek; 3 / 52

82 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve d) a házhoz menő gyűjtési rendszer kialakítására és működtetésére vonatkozó részletes tervet, továbbá a gyűjtési rendszer működtetésének eszközeit, módját, fejlesztésének további lehetőségeit bemutató részletes tervet; e) a hulladék nagyobb arányú újrahasználatra történő előkészítésének és az újrahasználati központok kiépítésének lehetőségeit bemutató részletes tervet, továbbá azt, hogy az újrahasználati központok kiépítéséhez a közszolgáltató milyen feltételek biztosítását tartja szükségesnek; f) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladék hasznosítási arányainak növelését bemutató részletes tervet, továbbá azt, hogy a nagyobb arányú hasznosításhoz a közszolgáltatással érintett településeken a közszolgáltató milyen feltételek biztosítását tartja szükségesnek, és ezek a feltételek hogyan bővíthetők, figyelemmel az önellátás és a közelség elvére; g) a hulladéklerakókra jutó szerves anyag mennyiségének csökkentése érdekében tervezett intézkedések leírását, módját, továbbá azt, hogy a szerves anyag mennyiség csökkentéséhez a közszolgáltató milyen feltételek biztosítását tartja szükségesnek, figyelemmel a biológiailag lebomló hulladék hasznosításának elvére. HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI CÉLKITŰZÉSEK A ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás kizárólagos, 100%-os önkormányzati tulajdonában álló nonprofit társaság, melynek feladata a Társulási Tagönkormányzatok hulladékkezelési közszolgáltatási feladatainak ellátása. A ZV Nfkt.-t alapító Társulás alapadatait a következő táblázatban mutatjuk be. A Társulás Törzskönyvi alapadatai Törzskönyvi azonosító szám (PIR): SAJÓ-BÓDVA VÖLGYE ÉS KÖRNYÉKE Elnevezés: HULLADÉKKEZELÉSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS Székhely: 3700 Kazincbarcika, Eszperantó utca 2. Alaptevékenység államháztartási szakágazata: Nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása Alaptevékenység fő TEÁOR kódja: 3821 Nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása Adószám: KSH statisztikai számjel: Vezető: Szitka Péter Kinevezés kezdete: Megye: Pénzügyi körzet: Borsod-Abaúj-Zemplén megye 9201 Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás A célkitűzések irányadójaként az EU-s irányelvek, a környezetvédelemi és a hulladéktörvény, egyéb rendeletek és országos tervek szolgálnak (1. számú melléklet). A jelen terv 2. fejezete tartalmazza a Ht. 78. (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően mindazon intézkedések tervét, amelyeket a közszolgáltató az elkövetkező időszakban meg kíván valósítani, hogy teljesítse a környezet védelme érdekében megfogalmazott célokat. 4 / 52

83 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve A Ht. 92. alapján a ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. tevékenységét érintő célok: (1) december 31-ig a háztartási, valamint a háztartásihoz hasonló hulladék részét képező papír-, fém-, műanyag- és üveghulladék újrahasználatra előkészítésének és újrafeldolgozásának együttes mértékét a képződött mennyiséghez viszonyítva tömegében országos szinten legalább 50%-ra kell növelni. (2) A települési hulladék részeként lerakásra kerülő biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséget - a települési hulladéklerakóban évente lerakott hulladék mért összetételét és az összetevők tömeg szerinti megoszlását alapul véve - az 1995-ben országos szinten képződött, a települési hulladék részét képező biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséghez képest július 1- jéig 35%-ra, azaz tonna alá kell csökkenteni. A Társulás KEOP-1.1.1/2F/ kódszámú pályázata keretén belül kerül sor a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére. A pályázat megvalósítása folyamatban van. A KEOP-1.1.1/2F/09-11 pályázati konstrukció céljai: hulladék keletkezés megelőzése a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségének növelése, a hulladékok hasznosítása (anyagában történő és energetikai hasznosítás), a lerakásra kerülő hulladékok mennyiségének csökkentése A pályázat számszerűsített hulladékkezelési céljait az alábbi táblázatok ismertetik: 1. táblázat Eredménymutatók (2010, 2016) KEOP-1.1.1/2F pályázat alapján A mutató megnevezése Eredménymutatók Lerakással ártalmatlanításra kerülő hulladék aránya az összes keletkező hulladék mennyiségéhez képest Hasznosított, szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék aránya a keletkező összes csomagolási hulladék mennyiségéhez képest A lerakásra nem kerülő szerves hulladék aránya az összes keletkező szerves hulladék mennyiségéhez képest Mértékegység Kiindulási érték Dátum Célérték Dátum % 96% % 2016 % 3% % 2016 % 6% % táblázat Indikátorok (2010, 2015) KEOP-1.1.1/2F pályázat alapján Kiindulási Célérték A mutató megnevezése érték Eredménymutatók: A képződő települési szilárd hulladék mennyisége a kezelés módja szerint [kg/fő/év]: Anyagában hasznosított 11,31 67,57 (komposztáltat is beleértve) Energetikailag hasznosított 0,00 65,96 Égetett 0,00 0,00 Lerakott (biológiai előkezelés nélkül) 279,59 156,37 5 / 52

84 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve táblázat: A hulladékok kezelési célkitűzései 2016-ban KEOP-1.1.1/2F pályázat alapján Hulladékáram Projekt célkitűzése Támogatási stratégia célkitűzése Szelektíven gyűjtött hulladék aránya a keletkező hulladékhoz képest 22% 22% Szerves hulladék lerakótól történő eltérítésének aránya a keletkező hulladékhoz képest (lásd még 36% 38 %* MT útmutató) Lerakott hulladék aránya a keletkező hulladékhoz képest Elsődlegesen lerakott 0% 38% Másodlagosan lerakott 54% 21% 4. táblázat A hasznosított és a lerakással ártalmatlanított hulladékmennyiségek a KEOP pályázattal megvalósított fejlesztések eredményeként Házi komposztálás 0,0 0,0 1000,0 1000,0 1000,0 2. Szelektíven begyűjtött hulladék 2447,6 2448, , , , papír 121,1 121,7 2084,1 2094,5 2105, ebből csomagolási papír 48,5 48,8 759,1 763,7 768, műanyag 128,6 129,1 2548,4 2558,6 2568, ebből csomagolási műanyag 128,6 129,1 2306,5 2318,1 2329, üveg 188,8 188,8 1014,9 1014,9 1014, ebből csomagolási üveg 188,8 188,8 784,8 784,8 784, fém 2,0 2,0 425,7 425,7 425, ebből csomagolási fém 2,0 2,0 255,7 255,7 255, biohulladék 1420,0 1420,0 6743,1 6743,1 6743, ebből lakosságnál keletkező zöldhulladék 44,2 44,2 589,7 589,7 589, ebből közterületen, intézményeknél keletkező zöldhulladék 1375,8 1375,8 2653,5 2653,5 2653, egyéb elkülönítetten gyűjtendő (HEEB, gumiabroncs, stb.) 587,1 587,1 587,1 587,1 587,1 3. Komposztálás 1420,0 1420,0 6743,1 6743,1 6743, zöldhulladék komposztálása 1420,0 1420,0 3243,1 3243,1 3243, egyéb, biohulladék komposztálása 0,0 0,0 3500,0 3500,0 3500, Vegyes gyűjtés , , , ,1 060, papír 4 464, , , , , műanyag 7 094, , , , , üveg 1 502, ,7 676,6 676,6 676, fém 1 417, ,0 993,3 993,3 993, biohulladék , , , , , egyéb 25743, , , , ,8 5. Átrakott vegyes hulladék 19015, , , , ,8 6. Előkezelőbe (pl. MBH) kerülő vegyes hulladék 0,0 0, , , ,4 7. Égetett vegyes hulladék 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 8. Jogszabálynak megfelelően közvetlenül lerakott vegyes hulladék 56862, ,7 0,0 0,0 0,0 9. Előkezelés utáni kimeneti anyagáramok kezelése 0,0 0, , , , stabilizált hulladék 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 6 / 52

85 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve nagy fűtőértékű frakció energetikai célú hasznosításra 0,0 0, , , , fém hasznosításra 0,0 0,0 496,6 496,6 496,6 10. Lerakott kezelési maradékok 25,2 25, , , , komposztálási maradék 0,0 0,0 0,0 0,0 0, válogatási maradék 25,2 25,3 505,8 507,9 509, papír 0,0 0,0 151,7 152,4 153, műanyag 5,0 5,1 101,2 101,6 102, fém 0,0 0,0 25,3 25,4 25, egyéb 20,1 20,2 227,6 228,5 229, égetési maradék 0,0 0,0 0,0 0,0 0, előkezelt vegyes hulladék lerakásra 0,0 0, , , ,6 11. Összes lerakás (8+10) 56887, , , , ,6 1. A TERVKÉSZÍTŐ ADATAI ÉS AZ ELLÁTÁSI KÖRZET BEMUTATÁSA 1.1. A TERVKÉSZÍTŐ ADATAI Tervkészítő neve ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. Székhelye 3720 Sajókaza, Külterület 082/15. Statisztikai számjele Adószáma Cégjegyzékszáma KÜJ Képviselője Sztupák Péter ügyvezető Telefonszáma Faxszáma Telephelye 3720 Sajókaza, Külterület 082/15 Székhelye 3720 Sajókaza, Külterület 082/15 KTJ Levelezési címe 3700, Kazincbarcika. Pf.20 A Hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény (Ht.)előírásai alapján a közszolgáltatás ellátását végző szervezetnek január 1-től az alábbiakban ismertetett feltételeknek kell megfelelnie: az állam vagy a települési önkormányzat vagy az önkormányzati társulás többségi tulajdonában van, és nonprofit jelleggel működik, hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkezik, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkezik, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) által kiadott minősítő okirattal rendelkezik, és mindezen feltételek teljesítését követően közszolgáltatási szerződést kötött a települési önkormányzattal. A Társulás tagönkormányzatai a Társulási Megállapodásban a közszolgáltatással kapcsolatos valamennyi feladat- és hatáskör ellátását a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás részére átadták. A Mötv. 90 (1) bekezdésén alapuló felhatalmazás alapján a Társulás egyedüli alapító tagként, egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot hozott létre a társulás feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására. A Közszolgáltató cégbejegyzése szeptember 24. napján megtörtént, a közszolgáltató megnevezése: ZV Zöld Völgy 7 / 52

86 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, amely a Társulás kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság. A Társulás kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság a közbeszerzésekről szóló évi CVIII. törvény 9 k) pont ka) alpontja alapján a Kbt. kivételi körébe esik, melynek alapján a Ht. 33 (2) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a közszolgáltatási szerződés megkötésére közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kerül sor AZ ELLÁTÁSI KÖRZET BEMUTATÁSA Az ellátási körzetet a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulásban résztvevő tagönkormányzatok közigazgatási területe alkotja. A települések listáját az 5. táblázat mutatja be, a közszolgáltatásba bevont lakosság számmal egyetemben. 5. táblázat: Ellátási körzet települései Ssz. Település neve Közszolgáltatásba bevont lakosok száma 1 Abod Aggtelek Alacska Alsódobsza Alsószuha Alsótelekes Alsóvadász Arló Arnót Balajt Bánhorváti Becskeháza Berente Berzék Bélapátfalva Borsodbóta Borsodnádasd Bódvalenke Bódvarákó Bódvaszilas Bőcs Csokvaomány Damak Debréte Dédestapolcsány Domaháza Dövény Edelény Égerszög Farkaslyuk Felsőkelecsény Felsőnyárád Felsőtelekes Galvács 92 8 / 52

87 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Ssz. Település neve Közszolgáltatásba bevont lakosok száma 35 Gesztely Gömörszőlős Hangony Hegymeg Hernádkak Hidvégardó Imola Izsófalva Jákfalva Járdánháza Jósvafő Kazincbarcika Kánó Kelemér Kissikátor Komjáti Kondó Kurityán Lak Ládbesenyő Lénárddaróc Martonyi Mályi Mályinka Meszes Muhi Múcsony Nagybarca Nagycsécs Nekézseny Nyékládháza Onga Ormosbánya Ózd Parasznya Perkupa Putnok Radostyán Ragály Rakaca Rakacaszend Rudabánya Rudolftelep Sajóbábony Sajóecseg Sajógalgóc Sajóivánka Sajókaza Sajókápolna Sajókeresztúr / 52

88 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Ssz. Település neve Közszolgáltatásba bevont lakosok száma 85 Sajólászlófalva Sajómercse Sajóvámos Sajóvelezd Sáta Selyeb Serényfalva Sóstófalva Szalonna Szendrő Szendrőlád Szikszó Szin Szinpetri Szögliget Szőlősardó Szuhafő Szuhakálló Szuhogy Tardona Teresztenye Tomor Tornabarakony Tornakápolna Tornanádaska Tornaszentandrás Tornaszentjakab Trizs Újcsanálos Vadna Varbó Varbóc Viszló Zádorfalva Zubogy 575 Összesen: Forrás: KSH Tájékoztatási adatbázis, 2011 A közszolgáltatás ellátása keretében a Közszolgáltató kötelezettségét képezi a jogszabályokban illetőleg a Közszolgáltatási szerződés tervezetében rögzített feltételek szerint: 1) az ingatlanhasználók által a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben vagy hulladékgyűjtés céljára gyártott hulladékgyűjtő zsákban gyűjtött települési hulladék ingatlanhasználóktól történő összegyűjtése és elszállítása - ideértve a háztartásban képződő zöldhulladék, vegyes hulladék, valamint az elkülönítetten gyűjtött hulladék összegyűjtését és elszállítását is -, 2) a lomtalanítás körébe tartozó lomhulladék ingatlanhasználóktól történő összegyűjtése, illetve átvétele és elszállítása, 3) a Közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő ponton, hulladékgyűjtő udvaron gyűjtött vagy átvételi helyen átvett hulladékot összegyűjtése és elszállítása, 10 / 52

89 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve ) az elhagyott, illetve ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladék összegyűjtése, elszállítása és gondoskodás a hulladék kezeléséről, 5) gondoskodás az 1-4 pontban meghatározott hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kezeléséről és ártalmatlanításáról, és 6) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással érintett hulladékgazdálkodási létesítmények eszközök és berendezések üzemeltetetése (beleértve a rekultivált hulladéklerakó esetében a rekultivációt követő utógondozási feladatok ellátását) 7) A közszolgáltató által használt szállítóeszközeihez rendszeresített gyűjtőedényben a közterületen és az ingatlanokon vegyesen összegyűjtött és a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátott a települési szilárd hulladék ártalmatlanítás céljára rendszeresített gyűjtő edényzetben vagy egyedi, a jelen szerződésben meghatározott esetekben köztisztasági zsákokban - elhelyezett hulladék rendszeres és alkalmi gyűjtése és elszállítása az ártalmatlanítási helyre a Közszolgáltató feladata. 8) A begyűjtés és szállítás során kiszóródó hulladék összegyűjtése a közszolgáltató feladata. A begyűjtést szolgáló szabványos gyűjtőedényt meg kell különböztetni az egyéb gyűjtő edényektől. 9) Közszolgáltató az elhagyott, illetve ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladék összegyűjtésére, elszállítására és az így begyűjtött hulladék kezelésére a Társulás tagönkormányzatainak külön megrendelése alapján külön díjazás fejében köteles. 10) A közszolgáltató köteles gondoskodni arról, hogy a szolgáltatás igénybevevői külön díjazás ellenében gyűjtőedényeztet bérelhessenek, vagy vásároljanak a közszolgáltatótól. A közszolgáltató által bérlet útján biztosított gyűjtőedény rendeltetéstől eltérő használata miatt keletkezett kárt a szolgáltatás igénybevevője köteles a közszolgáltatónak haladéktalanul bejelenteni, adott esetben megtéríteni és a gyűjtőedény közszolgáltató általi pótlásáról, kicseréléséről, javításáról gondoskodni. 11) Amennyiben az ingatlanhasználó saját maga által megvásárolt, a közszolgáltatási szerződésben rögzítettektől eltérő méretű, formájú hulladéktárolót alkalmaz, de a hulladéktároló a gépi ürítésre alkalmas, a közszolgáltató a szolgáltatást elvégzi, díjszámlázás azonban az ingatlanhasználó által alkalmazott hulladéktárolóhoz legközelebb álló, felajánlott tárolóedény (gyűjtőedény) méret alapján történik. 12) A gyűjtőedényben a közszolgáltató által okozott kárt a közszolgáltató térítésmentesen köteles kijavítani, vagy a gyűjtőedényt kicserélni, ha a károkozás neki, vagy az érdekkörében eljáró személyeknek felróható okból következett be. A közszolgáltató köteles a javítási munka időtartamára helyettesítő gyűjtőedényt biztosítani. 13) A közszolgáltató az ürítés, a szállítás és a gyűjtés napjairól a lakosságot a helyben szokásos módon előzetesen tájékoztatni köteles. A hulladék begyűjtésének és elszállításának rendjét és gyakoriságát a települési önkormányzatok Képviselőtestületének önkormányzati rendeletei határozzák meg, az alábbiak szerint: 14) Az ürítési napok és az ürítési gyakoriság az alábbiak szerint alakul: a. A tömbházas beépítésű lakóterületeken, társasházak, lakásszövetkezetek esetén minimum: heti két alkalommal. b. A családi házas, sorházas, kertvárosi területeken, magánházaknál és vidéken: minimum heti egy alkalom. 15) Közszolgáltató jogosult az útvonal és az önkormányzatok rendeleteiben meghatározott kötelező gyakoriság mellett a napi vagy a heti időpontok meghatározására. Ha az útvonal és az időpont változik, arról a közszolgáltatónak kell a szolgáltatást igénybe vevőket, a lakosságot értesítenie. Amennyiben a járatnapok munkaszüneti napra esnének, a szolgáltató jogosult a járatokat átszervezni a szolgáltatás pótlása érdekében. 16) Szerződő Felek rögzítik, hogy a közszolgáltatás területének közigazgatási határain belül elhelyezett, szelektív hulladékgyűjtést szolgáló gyűjtőszigetek (gyűjtőpontok) fenntartására és üzemeltetésére a közszolgáltatási szerződés kiterjed. Közszolgáltató a közterületen további szelektív hulladékgyűjtésre 11 / 52

90 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve alkalmas gyűjtőedényt is elhelyezhet. A Közszolgáltató az általa üzemeltetett szelektív hulladékgyűjtést szolgáló gyűjtőszigeteken (gyűjtőpontok) elhelyezett hulladék elszállításáról szükség szerint, de a. a tömbházas beépítésű lakóterületeken, társasházak, lakásszövetkezetek esetén legfeljebb: heti két alkalommal, b. a családi házas, sorházas, kertvárosi területeken, magánházaknál és vidéken: minimum heti egy alkalommal gondoskodik. 17) A szelektíven gyűjtött hulladék elhelyezésére szolgáló szabványos gyűjtőedények elhelyezéséről, az edények ürítéséről, karbantartásáról és fertőtlenítéséről a Közszolgáltató, a gyűjtőszigetek és környékük tisztán tartásáról, a hó és síkosság mentesítéséről az illetékes önkormányzat gondoskodik. 18) Felek megállapodnak, hogy a hulladékgyűjtő udvarok üzemeltetése során a Közszolgáltató legalább heti két napon köteles nyitva tartást biztosítani. 19) A közszolgáltató a közszolgáltatás területén háztartásonkénti biohulladék gyűjtést is végez. A biohulladék körébe tartozó hulladékokról köteles megfelelő, a jogszabályi rendelkezésekkel összhangban álló módon értesíteni az érintett ingatlanhasználókat. 20) Karácsony után a hulladékká vált fenyőfák térítésmentes összegyűjtését és ártalmatlanításra történő elszállítását a közszolgáltató oly módon köteles elvégezni, hogy a lakossági gyűjtő edényzet mellé kihelyezett fenyőfákat külön díj felszámolása nélkül köteles elszállítani minden év január 31-ig. 21) A lomtalanítás körébe tartozó lomhulladékot a Közszolgáltató évente egy alkalommal szállítja el. A lomtalanítás körébe tartozó hulladékról a Közszolgáltató köteles megfelelő, a jogszabályi rendelkezésekkel összhangban álló módon értesíteni az érintett ingatlanhasználókat. 22) A közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletek - az üdülőövezetekre, illetve az egyes üdülő-ingatlanhasználókra - a közszolgáltatás általános tartalmától eltérő rendelkezéseket tartalmazhat az ingatlanhasználat speciális jellegével összefüggésben. 23) Amennyiben az esedékes közszolgáltatást a Közszolgáltató munkavállalói vagy alvállalkozói, teljesítési segédei akadályoztatása miatt nem tudja elvégezni, úgy a Közszolgáltató köteles gondosodni arról, hogy a közszolgáltatást arra engedéllyel és kapacitással rendelkező személy végezze el. Amennyiben a közszolgáltatás nyújtása a szolgáltatási napon elmarad, arról a Közszolgáltató haladéktalanul értesíteni köteles a Társulást, valamint az érintett önkormányzatot/önkormányzatokat, de ez nem mentesíti a nem szerződésszerű teljesítés jogkövetkezményei alól. Ez esetben az érintett önkormányzat jogosult a Közszolgáltató költségére a közszolgáltatás elvégzéséről gondoskodni, mely esetben jogosult az ezzel felmerülő költségeket és kárát a Közszolgáltató felé érvényesíteni. Amennyiben az önkormányzat a közszolgáltatást nem végezte le, úgy a Közszolgáltató az akadály elhárulását követő legközelebbi szolgáltatási napon a szolgáltatás szünetelése idején felgyűlt hulladékot is köteles elszállítani. 24) A Közszolgáltató köteles a Társulás tagönkormányzatainak területéről begyűjtött hulladékot a Társulás tulajdonában lévő, vagy a jövőben tulajdonába kerülő létesítményekben kezelni. 12 / 52

91 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2.1. ELKÜLÖNÍTETT HULLADÉKGYŰJTÉS ÖSZTÖNZÉSE ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS Jelenlegi helyzet bemutatása A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás hulladékkezelő infrastruktúráját ISPA/KA projekt keretén belül, Európai Uniós források felhasználásával építették ki. (továbbiakban ISPA projekt) A Társulás önálló honlapot ( üzemeltet, amelyen a projektinformációkon túl a települési szilárd hulladék mennyiségének csökkentését, veszélyességének mérséklését célzó tájékoztató anyagok is elhelyezésre kerültek, továbbá az oldalon keresztül elérhető ügyfélszolgálat szaktanácsadást is tud nyújtani. A honlap a lakosságnak tájékoztatást nyújt többek közt a szelektív hulladékgyűjtésről, a veszélyes hulladékokról, a csökkentési lehetőségekről. Az iskoláskorúaknak, külön menüpontokban, megfelelő nyelvezetben ad tájékoztatást, valamint végez szemléletformálást az oldal. A közszolgáltatási területen az ISPA projektnek köszönhetően összesen 78 településen működik szelektív szigetes hulladék gyűjtés. A szelektív szigetes hulladékgyűjtésben érintett települések listáját a 2 számú. melléklet tartalmazza. A jelenlegi rendszer továbbfejlesztését KEOP-1.1.1/2F/ kódszámú projekt (továbbiakban KEOP projekt) keretén belül végzi el a Társulás. A projekt beruházásait a következő táblázatban tekintjük át. A projekt részeként sor kerül: szelektív hulladékgyűjtő rendszer fejlesztésére házhoz menő zsákos gyűjtéshez szükséges járművek beszerzése zöldhulladék gyűjtéséhez szükséges konténerek járművek beszerzése maradék hulladékok mechanikai előkezelését (tüzelőanyag előállítás) biztosító kezelőmű kiépítése Sajókaza Hulladékkezelő Centrum területén) 3 db új hulladékudvar létesítése (Ózd II, Borsodnádasd, Bélapátfalva) Új átrakóállomás létesítése a logisztikai rendszer optimalizálására (Szendrő) Új komposztáló kialakítása (a begyűjtendő és lerakótól eltérítendő szerves hulladékok hasznosítására Sajókaza Hulladékkezelő Centrum területén) házi komposztálás ösztönzése (6000 db házi komposztáló beszerzése és kiosztása) gyűjtőszigetes gyűjtés fokozása, meglévő lefedettség sűrítése 4 x 62 db új gyűjtőedény beszerzése gyűjtőszigetek kialakításához 13 / 52

92 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Beruházási költség (eft) Pótlási idő (év) Max. 70% Max. 85% támogatottságságú támogatott- Beruházási tételek építés eszköz,gép építés eszköz,gép Gyűjtés Hulladékszállító jármű (lomtalanítás) Hulladékszállító jármű (szigetre és házhoz menőre) Szelektív szigetek Hulladékgyűjtő szigetek alapozása l-es konténerek Hulladékgyűjtő szigetek kialakítása (alapozás) az iskoláknál l-es konténerek Hulladékudvarok és újrahasználati központok Bélapátalva Ózd Borsodnádasd Átrakó állomás Szendrő Görgőskonténer szállító jármű Települési zöldhulladék gyűjtése Zöldhulladék aprító célgép (utánfutó, saját motor, pneumatikus) Darus fix platós tehergépkocsi aprítógép vontatásához emelőhátfalas Görgős konténer az aprított zöldhulladék szállításához (30 m3) A komposztálótér bővítése, a technológia fejlesztése Komposztér bővítés (tartalék terület) Komposztrakodó kerekes MBH 1 db t/év kapacitás MBH rakodó Házi Komposztáló Temetői zöldhulladék gyűjtése Felül nyitott konténer 5 m Zárt konténer 5 m Konténerszállító jármű Nettó beruházási költség összesen: Nettó beruházási költség összesen: FIDIC mérnök (műszaki ellenőrzés) Közbeszerzések Projekt Menedzsment Műszaki tartalék (előre nem látott többletkiadások) PR, szemléletformálás, ismeretterjesztés Tájékoztatás, nyilvánosság Összesen nettó: Összesen nettó ÁFA Elszámolható Összesen bruttó: Nem elszámolható Fejlesztési lehetőségek Cél a lakosság minél nagyobb hányadának bevonása az elkülönített hulladékgyűjtésbe. A szemléletformálási célkitűzés a lakosság 100%-nak elérése annak érdekében, hogy minél nagyobb arányú elkülönített gyűjtés valósuljon meg. További cél a hulladék keletkezés megelőzés különböző formáinak megismertetése a lakossággal, mint a házi komposztálás vagy az újrahasználati központok használata. 1, Szemléletformálás A KEOP pályázat kapcsán bevezetésre kerülő házi komposztálás, valamint az újfajta szelektív hulladékgyűjtési módok (házhoz menő szelektív zöld- és csomagolási hulladékgyűjtés) sikeressége a lakosság hozzáállásától és a programban való részvételtől függ. Annak érdekében, hogy a lakosság megfelelő ismeretekkel rendelkezzen, széleskörű ismeretterjesztés és a szemlélet formálása, a környezettudatosság erősítése szükséges. Az ismeretterjesztés, tudatformálás céljai: - házi komposztálás megismertetése a lakossággal, pontos tájékoztatás, hogy mit és hogyan lehet komposztálni, az elkészült komposzt hasznosíthatósága 14 / 52

93 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés ismertetése a lakossággal, a szelektíven gyűjthető anyagok ismertetése, a hulladék sorsának ismertetése a gyűjtéstől, válogatáson át a hasznosításig. El kell oszlatni a kétségeket azzal kapcsolatban, hogy nem fajtánként kerül begyűjtésre a szelektív hulladék, illetve ismertetni, hogy miért van szükség a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megfelelő használatára is - a teljes hulladékgazdálkodási rendszer pontos megismerése, hogy a lakosok érezzék ők is fontos részei a projektnek és a célok teljesítéséhez közös munkára van szükség Az ismeretterjesztés, tudatformálás megvalósítása A már meglévő mellett az új hulladékgazdálkodási rendszer elemek használatának és hasznosságának ismertetése a cél az alábbi program elemekkel: - rendezvények szervezése - a projektterületen található iskolákban a tanulók és tanárok részére történő ismeretterjesztés, gyakorlati alkalmazás bemutatása - ismeretterjesztő anyagok, kiadványok készítése 1) Házi komposztálás A háztartási szemét jelentős részét zöld hulladék alkotja. A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok jelentős része jelenleg a kukákba kerül, pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fű, gyümölcshéj, növényszárak, konyhai szerves hulladékok komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába. Kevesebb szerves tehát a növények számára hasznossá alakítható anyagot nyelnének el az égetők és a lerakók, műtrágya helyett természetes tápanyag utánpótláshoz jutnának a növények, csökkenne a hulladék mennyisége és elkerülhető lenne az ősszel tömegesen jelentkező avarégetés is. Társulás területén a háztartások 25%-a bérház, társasház, a maradék 75%-ban van lehetőség a házi komposztálás elterjesztésére. A lakossági hajlandóság ~10%. Így komposztáló használatára a háztartások kb. 7,5%-ban van lehetőség. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés nem költséghatékony a 2000 fő alatti településeken, mivel nagy távolságokról, csak kis mennyiségű hulladék gyűjthető be, ezért elsősorban a 2000 fő alatti településeken tervezett a keletkező zöldhulladék házi komposztálása. Azonban a házi komposztálók kiosztása során figyelembe kell venni a lakossági igényeket, hiszen a házi komposztálás csak abban az esetben lehet eredményes, ha a lakosság használja is ezeket a komposztálókat. A lakossági igények függvényében nagyobb (2000 fő feletti) településeken is kiosztható lenne komposztáló keret, de csak olyan település részeken, ahol házhoz menő gyűjtést a Közszolgáltató nem tervez. A házi komposztálással a társulás területén ~1.000 t/év szerves hulladék kezelhető. A házi komposztálással kezelt anyagot nem kell elszállítani, ártalmatlanítani ezért kezelési költsége mindössze a komposztálók egyszeri beszerzésére korlátozódik. A projektterületen db házi komposztáló kerül kiosztásra, elsősorban a 2000 fő alatti településeken, melyek nem kerülnek bevonásra a zöld- és biohulladék házhoz menő gyűjtésbe. 2) Szelektív gyűjtőszigetek telepítése A KEOP-1.1.1/2F/09-11 projekt célja, hogy minden település minden lakosa számára elérhetővé tegye a szelektív hulladékgyűjtést. Ehhez a Társulás területén további 62 db szelektív hulladékgyűjtő sziget kerül kihelyezésre azokon a településeken, ahol eddig egyáltalán nem volt szelektív gyűjtés, illetve a projektterületen található iskolák közelében, mivel ezek segíthetik a gyermekek környezettudatos gondolkodásának kialakulását. A szelektív gyűjtőszigetek további kialakítását indokolja egyes településeken a magas lakos/gyűjtősziget arány. A lakosság körében végzett felmérések szerint a szelektív 15 / 52

94 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve hulladékgyűjtéstől elzárkózók legnagyobb hányada is a gyűjtőszigetek távolságára hivatkozik. 12 db sziget azokon a településeken lesz kialakítva, ahol eddig egyáltalán nem volt elérhető ez a szolgáltatás (ld. 6. táblázat), illetve 50 db sziget a projektterületen elszórtan iskolák közvetlen környezetében, melyek legfőbb célja a szemléletformálás, környezeti nevelés a gyerekek, fiatalok körében. Az új szigetek, a meglévőkhöz hasonlóan, 3 frakció gyűjtésére alkalmasak, szigetenként pedig négy darab 1,1, m3-es edényből állnak. A szigetek a papír-karton, műanyag, illetve a fehér és színes üvegek gyűjtésére alkalmasak. Összesen 62 db új szelektív hulladékgyűjtő sziget, összesen 248 db gyűjtő edénnyel kerül beszerzésre és kihelyezésre, ezzel teljessé téve a közszolgáltatási területen a szelektív gyűjtőszigetes gyűjtést BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ HULLADÉKOK GYŰJTÉSE ÉS HASZNOSÍTÁSA Jelenlegi helyzet bemutatása A zöldhulladékok szelektív gyűjtése is megindult a térségben, elsősorban közterületekről származó zöldhulladékok kerültek begyűjtésre és kezelésre 2010-ben. Ezt megelőzően a projektterületen zöldhulladék gyűjtésére nem került sor Fejlesztési lehetőségek A cél, hogy a biológiailag lebomló szerves anyag mennyiségét 2016-ra az évi ugyanilyen típusú hulladék mennyiségének 35%-ra csökkentsük a lerakott hulladék mennyiségében. E mellett a KEOP hulladékgazdálkodás fejlesztési pályázatainak feltétele a lerakott hulladék mennyiségének a jelentős csökkentése is, a pályázatban bemutatott évi keletkezett összes lerakott hulladékmennyiség maximum 59%-a rakható le évtől kezdve. A biológiailag lebomló hulladékok kezelése több szinten történik a közszolgáltatási területen a KEOP pályázatok megvalósítása során. 1) Biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyűjtése és hasznosítása Begyűjtés A zöld- és biohulladék elkülönített gyűjtésére a projekt terület háztartásban kerül sor, a zöldhulladék gyűjtésnél bővebb anyagtípusokkal. A gyűjtésbe a 2000 fő feletti települések lakosai kerülnek bevonásra, hasonlóan a házhoz menő csomagolási hulladék gyűjtésénél. A bio-hulladék gyűjtésbe bevont háztartások külön edényekben (szintén 120 l-esek) gyűjthetik a zöldhulladékot és egyéb komposztálható hulladékot, amelyek ürítését 20 m3-es tömörítőlapos felépítményű hulladékgyűjtő gépjárművek végzik előre rögzített járatprogram szerint (minimum hetente egyszer a bomlási folyamatok miatt). Az összegyűjtött biohulladék az újonnan épülő komposztálóba kerül, míg a zöldhulladék a már meglévő komposztáló téren kerül kezelésre. Hasznosítás Komposztáló bővítés A komposztáló bővítése indokolt, mivel a jelenleg üzemelő, az ISPA/KA forrásokból épült komposztálón elsősorban szennyvíziszap, illetve egyéb nem települési szilárd hulladékok komposztálását végzik. Maximum tonna/év mennyiségű zöldhulladékot tud fogadni a komposztáló, mely a projekt során begyűjtésre is kerül (~3.700 tonna/év). A nem zöld, hanem egyéb a háztartásoktól begyűjtött biológiailag lebomló hulladékok számára kerül megépítésre a komposztáló bővítése. Ennek terület igénye m2 és tonna/év hulladék komposztálására válik alkalmassá. 16 / 52

95 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve A komposztálóhoz ~1000 m2-en csurgalékvíz gyűjtő medence is kialakításra kerül, amelyen a komposztálási folyamatból származó csurgalékvizek kerülnek összegyűjtésre. A vizet visszalocsolással hasznosítják. A komposztálási technológia leírása Nyitott rendszerű forgatásos prizmakomposztálás A komposztálás legősibb módszere, amelynek jellemzője, hogy a nyersanyagokat háromszög vagy trapéz keresztmetszetű prizmákba rakják és meghatározott rendszerességgel átforgatják. Az átforgatással keverik, homogenizálják az anyagot, így biztosítva az aerob feltételeket, a csapdázott hő, a vízgőz és a gázok eltávozását. A prizmákban a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat folyamatosan ellenőrizik az átforgatás pontos időpontjának meghatározása céljából. Ennél a módszernél nagyon fontos a komposztálandó anyag mennyisége, hiszen a tömeg a felülethez képest kicsi, ezért a környezeti tényezők hatására a prizma szélső zónája esetenként nem éri el a higiénizációhoz szükséges hőmérsékletet. Ennek a technológiának is nagy a helyigénye, mert a legtöbb forgatógép-típus csak kis méretű prizmák átforgatására alkalmas, az érlelés a forgatás gyakoriságától és a nyersanyagok típusától függően pedig minimum 8-12 hétig tart. A komposztálók részletes leírását a 5. számú melléklet tartalmazza A HÁZTARTÁSBAN KÉPZŐDŐ VESZÉLYES HULLADÉK GYŰJTÉSE Jelenlegi helyzet bemutatása Veszélyes hulladék gyűjtésére a jelenleg üzemelő hulladékudvarokon van lehetőség. Az ózdi hulladékudvaron, mely az ózdi bezárt hulladéklerakó, 2009 óta pedig a helyén létesített átrakóállomás mellett kapott helyet, az alábbi technológiai egységek találhatóak: - 7 db 5,5-30 m3-es konténer nem veszélyes hulladékok gyűjtéséhez - 2 db kb. 30 m3-es, rekeszekre osztott veszélyes hulladékgyűjtő konténer kg-os méréshatárú mérleg A hulladékudvaron gyűjthető hulladékok listája az 4. számú mellékletben található Fejlesztési lehetőségek Az ISPA/KA fejlesztés keretében épült 6 db hulladékudvaron további lehetőség nyílik a veszélyes hulladékok szelektív gyűjtésére. Továbbá a KEOP /2F pályázat során újabb 3 db hulladékudvar (Bélapátfalva, Ózd II, Borsodnádasd) építésére nyert támogatást a Társulás az érintett közszolgáltatási területen. Hulladékudvarok az alábbi táblázatban bemutatott településeken lesznek elérhetőek. 6. táblázat: Közszolgáltatási területen átadásra/építésre kerülő hulladékudvarok Település Hulladékudvarok száma [db] Kazincbarcika I. (ISPA) 1 Kazincbarcika II. (ISPA) 1 Nyékládháza (ISPA) 1 Ózd I. (ISPA) 1 Putnok (ISPA) 1 17 / 52

96 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Szendrő (ISPA) 1 Szikszó (ISPA) 1 Bélapátfalva KEOP Borsodnádasd KEOP Ózd II. - KEOP Összesen HÁZHOZMENŐ GYŰJTÉSI RENDSZER Jelenlegi helyzet bemutatása Vegyes hulladék begyűjtése Települési szilárd hulladékszállítási közszolgáltatás A ZV Nonprofit Kft. fő feladata a közszolgáltatás keretében ellátott 119 település szilárd hulladékának összegyűjtése, elszállítása és ártalom-mentes elhelyezése. A rendszeres hulladékszállítás, és a hulladékok ártalommentes elhelyezése, a területen 100%-os lefedettségű. A hulladékszállítás területén elsődleges cél, hogy a keletkezett hulladékot közvetlen a termelőtől, környezetszennyezés nélkül, a megfelelő l-es 240 l-es és 1100 l-es edényzetből ürítsék, majd korszerű, nagy tömörítő kapacitású gépekkel a Sajókazai Regionális Hulladékkezelő Központba szállítsák, ahol a hulladék ártalmatlanítása történik. A szolgáltatás díjköteles, a költsége a gyűjtőedényzet űrtartalmától függ. A közszolgáltatás járműveinek bemutatása a 10. számú mellékletben olvasható. Elkülönített hulladékgyűjtés A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés már megkezdődött a közszolgáltatási területen. A 7. táblázatban mutatjuk be, mely településeken van lehetőség a műanyag házhoz menő gyűjtéssel történő begyűjtésére. 7. táblázat: Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a közszolgáltatási területen Település 1. Abod van 2. Aggtelek van 3. Alsószuha van 4. Arnót van 5. Balajt van 6. Bánhorváti van 7. Borsodbóta van 8. Damak van 9. Dövény van 10. Edelény van 11. Felsőkelecsény van 12. Felsőnyárád van 13. Galvács van 14. Gesztely van 15. Gömörszőlős van 16. Hernádkak van 17. Jákfalva Van Zsákos hulladékgyűjtés 18 / 52

97 Település ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Jósvafő van 19. Kazincbarcika van 20. Kelemér van 21. Kurityán van 22. Ládbesenyő van 23. Martonyi van 24. Mályi van 25. Meszes van 26. Múcsony van 27. Nagybarca van 28. Nekézseny van 29. Nyékládháza van 30. Onga van 31. Ózd van 32. Putnok van 33. Ragály van 34. Sajóbábony van 35. Sajóecseg van 36. Sajógalgóc van 37. Sajóivánka van 38. Sajókaza van 39. Sajókeresztúr van 40. Sajómercse van 41. Sajóvámos van 42. Sajóvelezd van 43. Sáta van 44. Serényfalva van 45. Szalonna van 46. Szendrő van 47. Szendrőlád van 48. Szikszó van 49. Szuhafő van 50. Szuhakálló van 51. Tardona van 52. Trizs van 53. Vadna van 54. Zádorfalva van 55. Zubogy van Összesen: Zsákos hulladékgyűjtés 55 településen A házhoz menő gyűjtés jelenleg csak a műanyag PET palackokra terjed ki, a begyűjtés hatékonyságának javítása a KEOP-1.1.1/2F projekt megvalósításával növekedhet. 19 / 52

98 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Fejlesztési lehetőségek Vegyes hulladék gyűjtése A Társulás KEOP-1.1.1/C pályázat keretén belül az ISPA/KA projektben beszerzett járműpark bővítését tervezi. A korábbi ISPA/KA pályázat során Társulási tulajdonba került járművek a közel háztartást nem tudják kiszolgálni, a háztartásokat a jelenlegi közszolgáltató cégek további 24 db magántulajdonú jármű alkalmazásával látják el. A közszolgáltatásban történő változás indokolja, hogy a Társulás saját tulajdonába történő beszerzéssel fejlessze jelenlegi járműparkját. A beszerzés egyben fejlesztés is, hiszen a járműpark korszerűsítését vonja maga után, valamint új informatikai rendszer kiépítésével, amely szintén a pályázat részét képezi, a begyűjtés megszervezését és az adatok széleskörű rögzíthetőségét teszi lehetővé. Kevert települési hulladékok gyűjtéséhez az alábbi eszközök kerülnek beszerzésre. 5 db 22 m3-es tömörítőlapos gyűjtő jármű 4 db 15 m3-es forgódobos gyűjtő jármű 6 db 16 m3-es tömörítőlapos gyűjtő jármű 1 db kompakt gyűjtő jármű 2 db mosófelépítménnyel is rendelkező gyűjtő jármű 3519 db 60 literes EN 840 gyűjtőedény db 120 literes EN 840 gyűjtőedény 615 db 770 literes EN 840 gyűjtőedény 865 db 1100 literes EN 840 gyűjtőedény Informatikai rendszer fejlesztése részeként, edényazonosító rendszer kiépítésére kerülne sor, illetve sor kerülne a járatok optimalizációjára is informatikai módszerek felhasználásával. A. Edényazonosító rendszer A rendszer általánosan a következő elemekből áll: RFID antenna a gyűjtő autóra szerelve. Ez az antenna érzékeli az edényekre szerelt chipek által kibocsátott jelet RFID chip az edényekre szerelve. Új szabványos edények esetében az edényt chip tartóval ellátva is lehet kérni. Régi edények esetén öntapadó chipet alkalmaznak. (kb. egy nagyobb sebtapaszhoz hasonló) A chip ún. passzív chip, azaz kizárólag egy azonosító jelet tud sugározni. Az RFID érzékelő által felfogott jel alapján (kulcsmezők összekapcsolása) előre definiált adatbázisból azonosítható az ügyfél és annak egyéb adatai. (cím, díj, ürítési gyakoriság, GPS adatok stb.) kiegészítő matrica: az RFID chipen kívül a rendszer kiegészíthető matricával, mely a szolgáltatás igénybevételének jogosultságát jelzi a gyűjtést végző személyzetnek. fedélzeti számítógép: a mérőcella és az RFID azonosító antenna jeleit dolgozza fel és regisztrálja. Az adatokat vagy a saját memóriába tárolja le, vagy GPRS, 3G vagy egyéb szabvány alapján továbbítja vezeték nélküli módszerrel a központba. Központi számítógép: a begyűjtött adatok fogadására alkalmas gép Szoftver: a beérkező adatokat dolgozza fel. A projekt keretén belül szükséges a jelenlegi adatbázisok és számlázási rendszerek összekapcsolása az RFID rendszerrel. kézi jelolvasó (kb. mint egy kézi vonalkód leolvasó gép): csak egyes gyártóknál. Feladata új edények kihelyezése esetén a chip első aktiválása. (pl. lakos elköltözik, edényméret változtatása stb.) 20 / 52

99 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve B. Járatoptimalizálás A járatok optimalizálásának módszere a térinformatika, a GPS technológiák és a gráfok és mátrixok számításának informatikai modelljeivel jelentős megtakarítási lehetőségeket jelenthet a nagy kiterjedésű gyűjtő rendszerek tekintetében. A változat keretén belül szolgáltatási szerződés megkötése tervezett, melynek keretén belül a szakvállalat a kiállási helyek térinformatikai feldolgozásával (lakos és intézmények címei) ill. az egyéb figyelembe veendő szempontok alapján (pl. egyirányú utca, ürítési nap, depó távolság, szállítható tömeg, műszakrend stb.) elvégzi a járatok optimalizálását a teljes hulladékgazdálkodási rendszerre. A járatoptimalizálás keretén belül új járattervek kialakítására kerül sor, mellyel a gyűjtő járművek által megtett éves futásteljesítmény csökkenése várható, kellően felkészült szakvállalat %-os megtakarítást is garantál. A járatoptimalizálás elvégzésétől a logisztikai költségek csökkenését várjuk, ezáltal a teljes rendszer költséghatékonysága növelhető. A járatoptimalizálás keretén belül a kiállási címek és a peremfeltételek megadását követően a szakvállalat térinformatikai adatbázist készít. A térinformatikai adatbázis felépítését követően matematikai módszerek segítségével optimalizációs eljárásokat végeznek, és új járatterv modellt készítenek. A járatterv átadását követően az optimalizált járatterv tesztelésére kerül sor, melynek eredményeit követően a járatterveket véglegesítik és az új járattervek bevezetésére kerül sor. A legfontosabb adatok a járatoptimalizálás elvégzéséhez: Szolgáltatási terület (szerződött ügyfelek címei és edényzetméret) Gyűjtési időpont Optimalizálhatóság szabadságfoka: szabadon -, konzultáció alapján -, vagy egyáltalán nem optimalizálható Gyűjtési gyakoriság Átvételi végpontok, depóniák haszonanyag feldolgozók, komposztálók, előkezelők Géppark jellemzői Területi sajátosságok (jellemzően magasság-, szélesség- és súlykorlátozások) Egyéb adatok: edényzet átlagos telítettsége (múltbéli adatok) A KEOP-1.1.1/C pályázat elbírálása jelenleg folyamatban van, a vegyes hulladék gyűjtése, ill. az informatikai fejlesztések a szükséges források hiányában kizárólag támogat megítélése esetén valósíthatók meg. Elkülönítetten gyűjtött hulladék A KEOP-1.1.1/2F pályázatnak köszönhetően kiépülhet a közszolgáltatási területen a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer. A KEOP-1.1.1/2F pályázatban elvártlegalább 22% szelektív hulladékgyűjtési arány elérése az összes keletkező települési szilárdhulladékhoz viszonyítva feltétlenül szükségessé teszi e gyűjtési forma bevezetését. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiterjed a csomagolási hulladékokra, valamint a kerti zöldhulladékokra. 1) Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés (csomagolási hulladék) A projektterületen jelenleg 55 településen tartanak fenn a szolgáltatók házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert, mely inkább csak kísérleti jelleggel működik, a begyűjtött mennyiségek egyelőre még elhanyagolhatóak. A háztartásoknál keletkező hulladék több, mint 17%-a csomagolási hulladék. A jogszabályi és EU előírások teljesítése érdekében szükséges a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése, mivel a gyűjtőszigetekkel a keletkező csomagolási hulladékok 21 / 52

100 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve maximum 20%-a gyűjthető be szelektív gyűjtő szigetek segítségével lakosságszám feletti települések 20 km-es körzetében. Mivel a projekt terület lakosságának jelentős része ezeken a területeken kívül esik, így a szelektív gyűjtőszigetekkel ez a 20% sem teljesíthető. A házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés során az alábbi hulladékok kerülnek begyűjtésre az erre a célra a lakosságnak kiosztott 120 literes gyűjtőedényekben: - (csomagolási)papír - (csomagolási)fém - (csomagolási)műanyag A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés jellemzően a 2000 lakosszám feletti települések családiházas, társasházi lakóövezeteiben kerül bevezetésre. A házhoz menő gyűjtésben csomagolási hulladék szelektív gyűjtésére szolgáló zsákok kerülnek kiosztásra a 8. táblázatban bemutatott településeken. A szelektív gyűjtéshez összesen 12 db gyűjtőjármű kerül beszerzésre, ezek végzik az újonnan épülő szelektív gyűjtőszigetek és a házhoz menő (csomagolási) hulladék gyűjtést. 2) A zöld- és biohulladék elkülönített gyűjtése A zöld- és biohulladék elkülönített gyűjtésére a projekt terület háztartásban kerül sor, a zöldhulladék gyűjtésnél bővebb anyagtípusokkal. A gyűjtésbe a 2000 fő feletti települések lakosai kerülnek bevonásra, hasonlóan a házhoz menő csomagolási hulladék gyűjtésénél, a bevonható háztartások számát a 8. táblázat szemlélteti. A bio-hulladék gyűjtésbe bevont háztartások külön edényekben (szintén 120 l-esek) gyűjthetik a zöldhulladékot és egyéb komposztálható hulladékot, amelyek ürítését 20 m3-es tömörítőlapos felépítményű hulladékgyűjtő gépjárművek végzik előre rögzített járatprogram szerint (minimum hetente egyszer a bomlási folyamatok miatt). Az összegyűjtött biohulladék az újonnan épülő komposztálóba kerül, míg a zöldhulladék a már meglévő komposztáló téren kerül kezelésre. A zöld hulladékok gyűjtésére összesen 6 db gyűjtőjármű kerül beszerzésre. Ezek hivatottak a házhoz menő zöldhulladék és a közterületi zöldhulladékok gyűjtésére. A 8. táblázatban azokat a településeket ismertetjük, ahol gazdaságosan bevezethető a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. 8.táblázat Házhoz menő szelektív gyűjtés bevonható háztartások száma Település Lakásszám (belterület) Házhoz menő szelektív gyűjtés (db) Arló Arnót Borsodnádasd Bőcs Edelény Gesztely Járdánháza Kazincbarcika Kurityán Mályi bevonható háztartások száma 22 / 52

101 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Település Lakásszám (belterület) Házhoz menő szelektív gyűjtés (db) Múcsony Nyékládháza Onga Ormosbánya Ózd Putnok Rudabánya Sajóbábony Sajókaza Sajóvámos Szendrő Szendrőlád Szikszó Összesen: bevonható háztartások száma 2.5. HULLADÉK ÚJRAHASZNÁLATRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS AZ ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONTOK FEJLESZTÉSE Jelenlegi helyzet bemutatása Jelenleg a közszolgáltatás keretében nem történik újrahasználatra történő előkészítés. Újrahasználati központokat sem üzemeltet a közszolgáltató Fejlesztési lehetőségek A KEOP-1.1.1/2F pályázat lehetőséget adott az újrahasználati lehetőségek ismertetésére és azok bevezetésére egyaránt. A pályázat megvalósítása során a hulladékudvarokon kapnak helyet a közszolgáltatás keretében üzemeltetett újrahasználati központok. A szelektív gyűjtési rendszer sajátos, azt kiegészítő elemei a hulladékudvarok. A hulladékudvarok segítenek a szelektív gyűjtés lakosság általi elfogadtatásában, szelektív gyűjtéshez történő hozzászoktatásban, iniciáló erőt jelentve a lakossági együttműködés biztosításában. Az udvarokban a lakosság a szelektíven gyűjtött újrahasználható, szelektíven gyűjtött csomagolási és egyéb, valamint veszélyes hulladékait adhatja le díjmentesen. Szélesebb körű funkciókkal rendelkezik, mint a lakóházaknál, vagy a gyűjtőszigeteken telepített szelektív gyűjtés, azt komplexebbé, teljesebbé teszi. Funkciói a következők: a lakosság (esetleg intézmények) által behordott hulladékok átvétele, az átadott hulladékok mennyiségi és minőségi adatainak nyilvántartása, a begyűjtött hulladékok rövid idejű szelektív tárolása (az elszállítás menetrendjétől függően), a begyűjtött hulladékok rendszeres elszállításának szervezése hasznosító vagy ártalmatlanító telephelyekre. A hulladékudvarokban gyűjthető hulladékok köre: 23 / 52

102 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve másodnyersanyagként hasznosítható alkotók (papír, üveg, műanyag flakonok, fólia, fémhulladékok, alumínium italos dobozok, vashulladékok, fahulladék, textilhulladék); termékdíj törvény hatálya alá tartozó hulladékok (gumiabroncs, hűtőszekrény); darabos hulladékok (háztartási tárgyak és berendezések, elektronikai hulladékok) lakossági körből származó veszélyes hulladékok (pl.: szárazelem, akkumulátor, gyógyszer, festék-és lakkmaradékok csomagolóeszközeikkel, sütőzsírok, növényvédőszer maradékok, fénycső és izzó). A háztartásokban továbbra is képződik olyan hulladék, amelyet a gyűjtőszigetek nem tudnak befogadni, ezeknek a hulladékoknak a mennyisége évről évre növekszik. A növekvő igények kiszolgálására és mivel a szelektív gyűjtésért valóban tenni akaró lakosság sem hajlandó túl nagy távolságokat megtenni, ezért szükséges további hulladékudvarok létrehozása a társulás területén. A hulladékudvarokon az ismeretterjesztésnek és szemléletformálásnak köszönhetően a szelektíven gyűjtött üveg, és üveg csomagolási hulladék mennyisége fog megnőni. Az üveg hulladékok nem gyűjthetőek be a házhoz menő hulladékgyűjtés keretében, ezért fontos a lakosok számára megfelelően bemutatni, hogy a hulladékudvarokon és a szigeteken tudják ezeket a hulladékokat leadni. A 3 db KEOP-1.1.1/2F projekt keretében újonnan kialakítandó hulladékudvar, melyek egyben újrahasználati központként is funkcionálnak majd az alábbi településeken létesülnek: - Borsodnádasd, - Ózd II. hulladékudvar - Bélapátfalva Az újrahasználati központokban használt cikkek más lakosnak történő átadására van ehetőség. Ezzel csökkentve a keletkező hulladékok mennyiségét és az új termékek vásárlását. A projekt során a kialakításra tervezett hulladékgyűjtő udvarokon, az udvartól elzárt területen valósulnának meg az újrahasználati központok. Az újrahasználat érdekében a 2 hulladékudvar mindegyikében külön zárt konténerben nyílna lehetőség a még funkciójában használható, de a tulajdonos által már megunt bútorok, háztartási eszközök, ruhaneműk (külön speciális 0,5 m 3 -es konténerben) leadására. Ezáltal a hulladékudvarok egyben újrahasználati központok funkcióját is be tudják tölteni, nagyobb beruházás nélkül HULLADÉK HASZNOSÍTÁSI ARÁNYAINAK NÖVELÉSE Jelenlegi helyzet bemutatása A hulladék hasznosítása jelenleg a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint komposztálásra korlátozódik. Ezen gyűjtési formák bemutatására az előző fejezetekben már sor került. A jelenleg a közszolgáltatás keretében hasznosításra kerülő hulladék aránya az összes keletkező hulladékhoz képest a 9. táblázat szerint alakult. 24 / 52

103 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve táblázat: Hasznosításra kerülő hulladék az összes keletkező hulladékhoz képest (csak TSzH) Hasznosításra kerülő 3,88% 4,91% 5,00% hulladék aránya az összes keletkező hulladékhoz képest Jelenleg csak anyagában történő újrahasznosítás történik a közszolgáltatás területén, a KEOP-1.1.1/2F projekt megvalósításával épül ki az energetikai hasznosítás infrastruktúrája (tüzelőanyag előállítás RDF/SRF) Fejlesztési lehetőségek A hasznosítási arány növelését célozza az előző pontokban már bemutatott szelektív hulladékgyűjtés és kezelés. Továbbá a KEOP-1.1.1/2F pályázatnak köszönhetően a Sajókazai Hulladékkezelő Központban lehetőség nyílik a fogadott települési szilárd hulladék mechanikai-biológiai előkezelésére. Ennek lényege, hogy a beérkező vegyesen gyűjtött hulladékból további hasznosítható hulladék frakció kerüljön leválasztásra. Ezzel a vegyes gyűjtésű hulladék 30%-a válik hasznosíthatóvá azáltal, hogy a leválasztott magas fűtőértékű frakció fűtőanyagként kerül hasznosításra arra alkalmas égetőműben, mint például a cementművek. Mechanikai biológiai hulladék előkezelőben történő hasznosítás A vegyesen gyűjtött hulladék 100%-ban átesik mechanikai előkezelésen, és a fennmaradó hulladék pedig biológiai stabilizálás nélkül kerül lerakással ártalmatlanításra. A mechanikai kezeléshez új csarnok kerül kialakításra. A mechanikai kezelőművekbe (összesen 46,5 et/év mechanikai kapacitással) kerül a vegyesen gyűjtött hulladék, valamint a válogatóműből kikerülő maradék hulladék ban a hulladékgazdálkodási rendszer településein keletkező szerves hulladékból több mint tonnát el kell téríteni a hulladéklerakótól. Ehhez a célhoz is segítséget a 46,5 et/év mechanikai kapacitású a kezelőmű. A mechanikai kezelés során a hulladék aprításra kerül, majd a könnyű, magas fűtőértékű frakció kerül leválasztásra (a vegyes gyűjtésű hulladék körülbelül 30%-a). A magas fűtőértékű frakció hulladékégetőben vagy cementműben hasznosítható energetikai célokra. A mechanikai-biológiai előkezelő részletes leírását a 9. számú melléklet tartalmazza. A közszolgáltatás során kezelt hulladék anyagáramai 2016-ban a KEOP /2F pályázat alapján a következőképpen alakulnak. 25 / 52

104 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve táblázat: A KEOP-1.1.1/2F projekt megvalósítását követően várható hasznosítási arányok Hasznosításra kerülő hulladék az összes keletkező hulladékhoz képest 46,4% Ebből: Megelőzés (házi komposztálás) 1,7% Anyagában hasznosított csomagolási hulladék 11,1% Anyagában hasznosított biológiailag bomló szerves hulladék (komposztálás) 11,1% Energetikailag hasznosított hulladék (MBH) 22,6% 26 / 52

105 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve A nem veszélyes építési-bontási hulladékok hasznosítására mobil feldolgozó sor (törő, osztályozó) áll rendelkezésre, bemutatására a 8. számú mellékletben kerül sor A HULLADÉKLERAKÓKRA JUTÓ SZERVES ANYAG MENNYISÉGÉNEK CSÖKKENTÉSE Jelenlegi helyzet bemutatása Begyűjtés Gyűjtőszigetes papírgyűjtés A lakosság a papírhulladékaitól (újságpapír, hullámpapír, kartondoboz (hungarocell nélkül), szóróanyagok, csomagolópapír, tönkrement könyvek, prospektusok, elhasznált füzetek) a gyűjtőszigetek nyújtotta díjmentes szolgáltatás által is megszabadulhat. A szigetekről a szelektíven gyűjtött papírhulladék külön gyűjtőjárattal a Sajókazai Regionális Hulladékkezelő Központ Válogató Üzemébe kerül. Hulladékudvarokon végzett begyűjtés (papír és zöldhulladék) Azon településeken, ahol van hulladékudvar kialakítva, ott a lakosság számára lehetőség van többek között a keletkező biológiailag lebomló zöld hulladék és a papírhulladék elhelyezésére. Közterületi zöldhulladék gyűjtés A közterületeken fűnyírásból, fanyesésből és virágágyásokból származó zöldhulladék a Sajókazai Hulladékkezelő Központ komposztáló üzembe kerül hasznosításra. Előkezelés Válogatás A beszállított papírhulladék a Sajókazai Regionális Hulladékkezelő Központ Válogató Üzemébe kerül. Hasznosítás Zöldhulladékból komposzt előállítása A begyűjtött zöldhulladékok kezelését, hasznosítását a gyűjtési körzet központját képező hulladéklerakókon üzemelő komposztáló telepen végezik Fejlesztési lehetőségek Fejlesztési lehetőségek a már előzőekben bemutatott KEOP-1.1.1/2F pályázatnak köszönhetően az alábbiak szerint alakul: Megelőzés - házi komposztálás Begyűjtés Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - zsákos rendszerű házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés során a bevont lakosságtól a papír hulladékok a begyűjtést követően a Sajókazai Regionális Hulladékkezelő Központ Válogató Üzemébe kerül. 27 / 52

106 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve a zöldhulladékok házhoz menő gyűjtése során a bevont lakosságtól a kerti és konyhai zöldhulladék a begyűjtést követően a Sajókazai Regionális Hulladékkezelő Központ komposztáló üzemébe kerül. Hulladékudvarok Minden újonnan átadásra kerülő hulladékudvaron lehetőség lesz a papír hulladékok, valamint a zöldhulladékok leadására is. Összesen 9 db hulladékudvar fogja szolgálni a lakosságot, az itt begyűjtött hulladék a Sajókazai Regionális Hulladékkezelő Központ válogató és komposztáló üzemébe kerül. Szelektív szigetes gyűjtés A szigetszám bővítésre kerül, a papír hulladékok begyűjtése a jelenlegivel azonos módon fog történni. A várható hulladékáramban a szigetes gyűjtésben papír esetén legjobb esetben is csak kismértékben emelkedhet a házhoz menő gyűjtés bevezetésének köszönhetően. Közterületi zöldhulladék gyűjtés A közterületi zöldhulladékok begyűjtése során jelentős javulás várható a KEOP-1.1.1/2F pályázatnak köszönhetően. A közterületeken összegyűjtött hulladékot az újonnan beszerzett mobil aprítóval, gyűjtőjárművekkel történik, valamint a temetői zöldhulladékok begyűjtésére beszerzendő gyűjtőedényekkel. A keletkező közterületi zöldhulladék 60%-nak begyűjtése a cél. Hasznosítás Komposztáló bővítése A komposztáló bővítése indokolt, mivel a jelenleg üzemelő, az ISPA/KA forrásokból épült komposztálón elsősorban szennyvíziszap, illetve egyéb nem települési szilárd hulladékok komposztálását végzik. maximum tonna/év mennyiségű zöldhulladékot tud fogadni a komposztáló, mely a projekt során begyűjtésre is kerül (~3.700 tonna/év). A nem zöld, hanem egyéb a háztartásoktól begyűjtött biológiailag lebomló hulladékok számára kerül megépítésre a komposztáló bővítése. Ennek terület igénye m2 és tonna/év hulladék komposztálására válik alkalmassá. A komposztálóhoz ~1000 m2-en csurgalékvíz gyűjtő medence is kialakításra kerül, amelyen a komposztálási folyamatból származó csurgalékvizek kerülnek összegyűjtésre. A vizet visszalocsolással hasznosítják. Mechanikai-biológiai előkezelés A beérkező vegyesen gyűjtött hulladékból további hasznosítható hulladék frakció kerüljön leválasztásra. Ezzel a vegyes gyűjtésű hulladék 30%-a válik hasznosíthatóvá azáltal, hogy a leválasztott magas fűtőértékű frakció fűtőanyagként kerül hasznosításra arra alkalmas égetőműben, mint például a cementművek. A leválasztott magas fűtőértékű anyag jelentős hányadát a papír adja, a vegyes hulladékban maradó papír, az összes keletkező papír hulladék körülbelül fele. Ennek közel 80%-a hasznosulhat a leválasztott frakció égetőbe szállításával. 28 / 52

107 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve MELLÉKLETEK 29 / 52

108 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve MELLÉKLET: IRÁNYELVEK, TÖRVÉNYEK, RENDELETEK, ORSZÁGOS TERVEK Törvény, rendelet, irányelv, országos tervek Hulladék Keretirányelv évi LIII. Tv. A környezet védelmének általános szabályairól évi CLXXXV. törvény a hulladékokról Leírás Az Európai Unió Hulladék Keretirányelv átfogóan szabályozza a hulladékgazdálkodás témakörét. Az Uniós szabályozás a hulladékgazdálkodás három területére terjed ki: ártalmatlanítás, szállítás, egyes speciális hulladékáramok kezelése. A lakosságnál képződő elkülönítetten gyűjthető hulladékok elhelyezésére a válogatóművek, illetve a hulladékudvarok szolgálnak, ahol ezek a speciális hulladékáramok előfordulhatnak. A szelektív hulladékgyűjtéssel, illetve a szelektíven gyűjtött hulladék válogatóműben történő ipari előkészítésével hozzájárulunk a lakosságnál keletkező csomagolóanyagok anyagában történő hasznosításához a 2004/12/EK előírásainak megfelelően. A hulladékudvarok lehetőséget biztosítanak a lakosság részére a veszélyes hulladékok, az elektromos és elektronikai hulladékok, illetve az akkumulátorok és szárazelemek elhelyezésére. 6. (1) A környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy a) a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő; b) megelőzze a környezetszennyezést; c) kizárja a környezetkárosítást. (2) A környezethasználatot az elővigyázatosság elvének figyelembevételével, a környezeti elemek kíméletével, takarékos használatával, továbbá a hulladékkeletkezés csökkentésével, a természetes és az előállított anyagok visszaforgatására és újrafelhasználására törekedve kell végezni. A hulladékokról szóló törvény 3. -a az alábbi alapelveket fogalmazza meg: az újrahasználat és az újrahasználatra előkészítés elve kiterjesztett gyártói felelősség elve az önellátás elve a közelség elve a szennyező fizet elve a biológiailag lebomló hulladék hasznosításának elve a költséghatékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosításának elve keresztfinanszírozás tilalmának elve. A Törvény 7. -a a hulladékképződés megelőzése és a hulladékgazdálkodás során az alábbi elsőbbségi sorrendben lévő tevékenységeket írja elő (hulladék hierarchia): a hulladékképződés megelőzése a hulladék újrahasználatra előkészítése a hulladék újrafeldolgozása a hulladék egyéb hasznosítása különösen energetikai hasznosítás a hulladék ártalmatlanítása Ht. 92. (1) december 31-ig a háztartási, valamint a háztartásihoz hasonló hulladék részét képező papír-, fém-, műanyag- és üveghulladék újrahasználatra előkészítésének és újrafeldolgozásának együttes mértékét a képződött mennyiséghez viszonyítva tömegében országos szinten legalább 50%-ra kell növelni. 30 / 52

109 442/2012. (XII. 29.) Kormányrendelet Országos Hulladékgazdálkodási Terv , elfogadva a 2055/2013. (XII.31.) Korm. határozattal ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve A csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről 9. (2) előírja, hogy a hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény 24. -a szerinti átvételi és visszavételi kötelezettség alapján el kell érni, hogy a hulladékká vált csomagolóanyagok tömegének legalább 55%-át, de legfeljebb 80%-át anyagában hasznosítsák, és legalább 60%-át egyéb módon hasznosítsák úgy, hogy ez az arány a hulladékot alkotó egyes anyagok tekintetében legalább a következő legyen: a) üveg esetében 60%, b) papír és karton esetében 60%, c) fém esetében 50%, d) fa esetében 15%, e) műanyag esetében 22,5%, kizárólag azokat az anyagokat figyelembe véve, amelyeket újból műanyagokká dolgoznak fel. Megelőzés:. a házi és közösségi komposztálás elterjesztése, a zöldhulladékok helyben történő visszaforgatása Az újrahasználat növelése, az újrahasználati központok létrehozásának ösztönzése, illetve a hulladékká vált termékek újrahasználható összetevőinek elkülönítése, javítása és ismételt felhasználása Széles körű, a hulladék keletkezésének megelőzésével és az újrahasználat jelentőségével kapcsolatos szemléletformálás Hasznosítás: Az elkülönített hulladékgyűjtés infrastruktúrájának biztosítása a lakosság számára A 2020-as cél teljesítéséhez szükséges elkülönített hulladékgyűjtési rendszereknek 2015-re ki kell épülniük, amihez az elkülönített hulladékgyűjtés infrastruktúrájának biztosítása szükséges a lakosság 100%-a számára. Komposztáló és biogáz üzemek létesítése szükséges, a komposztok minőségbiztosítási rendszerének kialakításával egyidejűleg december 31-ig a háztartási, valamint a háztartásihoz hasonló hulladék részét képező papír-, fém-, műanyag- és üveghulladék újrahasználatra előkészítésétnek és újrafeldolgozásának együttes mértékét a képződött mennyiséghez viszonyítva tömegében országos szinten legalább 50%-ra kell növelni Ártalmatlanítás: A lerakással történő ártalmatlanítás arányának 40% alá csökkentése Az elkülönítetten gyűjtött vagy válogatott, hasznosítható összetevők lerakásának megszüntetése A biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséget az 1995-ben országos szinten képződött, a települési hulladék részét képező biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséghez képest július 1-jéig 35%-ra, azaz tonna alá kell csökkenteni 20/2006 (IV. 5.) KvVM rendelet Az 5. (1) alapján lerakással kizárólag előkezelt hulladék ártalmatlanítható, kivéve a Rendelet 2. számú melléklet táblázatában felsorolt inert hulladékokat, valamint azokat a hulladékot, amelyeknek előkezelés nélkül történő lerakását olyan kezelési technika hiányában, amely csökkentené a hulladék mennyiségét vagy annak az emberi egészségre vagy a környezetre való veszélyességét a Felügyelőség engedélyezte.. 31 / 52

110 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve MELLÉKLET: TELEPÜLÉSEK GYŰJTŐPONTJAI Szelektív hulladékgyűjtő szigetek a közszolgáltatás által érintett területen. Település 1. Aggtelek 2 2. Alacska 1 3. Alsódobsza 1 4. Alsóvadász 1 5. Arló 2 6. Arnót 2 7. Bánhorváti 2 8. Bélapátfalva 3 9. Berente Berzék Borsodbóta Borsodnádasd Bódvaszilas Bőcs Csokvaomány Dédestapolcsány Domaháza Edelény Farkaslyuk Felsőnyárád Gesztely Hangony Hegymeg Hernádkak Hidvégardó Izsófalva Járdánháza Jósvafő Kazincbarcika Kissikátor Kondó Kurityán Lak Lénárddaróc Mályi Mályinka 1 Gyűjtőszigetek száma 32 / 52

111 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Gyűjtőszigetek Település száma 37. Muhi Múcsony Nagybarca Nagycsécs Nekézseny Nyékládháza Onga Ormosbánya Ózd Parasznya Perkupa Putnok Radostyán Ragály Rudabánya Rudolftelep Sajóbábony Sajóecseg Sajógalgóc Sajóivánka Sajókaza Sajókápolna Sajókeresztúr Sajólászlófalva Sajóvámos Sáta Selyeb Serényfalva Sóstófalva Szalonna Szendrő Szendrőlád Szikszó Szuhakálló Szuhogy Tardona Tomor Trizs Újcsanálos Vadna 1 33 / 52

112 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve Gyűjtőszigetek Település száma 77. Varbó Zubogy 1 Összesen: 232 db 3. MELLÉKLET: GYŰJTŐSZIGETEK JELLEMZŐI Hulladék típusa Papír hulladék (gyűjtőszigetek kék jelzéssel ellátott edényeiben) Műanyag hulladék (gyűjtőszigetek sárga jelzéssel ellátott edényeiben) Fém hulladék (gyűjtőszigetek szürke jelzéssel ellátott edényeiben) Üveg hulladék (gyűjtőszigetek zöld jelzéssel ellátott edényeiben) Gyűjtőszigeten elhelyezhető Újságpapír, hullámpapír, kartondoboz lapjára hajtogatva (hungarocell nélkül), szórólapok, csomagolópapír, tönkrement könyvek, prospektusok, elhasznált füzetek. Üdítős- és ásványvizes flakonok (PET palack), PP+HDPE flakonok (kozmetikai flakonok), nylon szatyor és zacskó, többrétegű italos karton (üdítős és tejes dobozok). Fém csomagolási hulladékok (üdítős, energiaitalos és alkoholos italos dobozok, konzerv dobozok). Tiszta, ép, vagy törött fehér és színes (zöld, barna, fekete, sárga) italos üveghulladék, befőttes üveg (tető és kupak nélkül). Gyűjtőszigeten nem elhelyezhető Használt papír zsebkendő, szalvéta, egyéb szennyezett papír (pl.: zsíros, olajos papírok, csokis papírok, jégkrémes papírok stb.) műanyag borító, matrica. Hungarocell, vajas, tejfölös, joghurtos, stb. műanyag dobozok (kimosva sem), műanyag poharak, evőeszközök, egyéb szennyezett műanyag. Olajos, festékes, vegyszeres fém dobozok, és egyéb fémhulladékok. Ablaküveg, tükör, szélvédő, kerámia, villanykörte, vegyszerrel, gyógyszerrel és egyéb veszélyes anyaggal szennyezett üveg. 34 / 52

113 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve MELLÉKLET: HULLADÉKUDVAROK JELLEMZŐI Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által /2009. számon, az ÓHG Kft. részére kiadott veszélyes és nem veszélyes hulladékok begyűjtésének és előkezelésének engedélye. Az engedélyben meghatározásra kerültek az Ózdi hulladékudvaron gyűjthető hulladékok fajtái. A hulladékudvarokban gyűjthető nem veszélyes hulladékok listája EWC kód Hulladék megnevezése Begyűjthető mennyiség műanyag hulladék (kivéve a csomagolóeszközöket) t/év mezőgazdasági vegyi hulladékok, amelyek különböznek a tól faforgács, fűrészáru, deszka, furnér, falemez darabolási hulladékok, amelyek különböznek a től festék- vagy lakk hulladékok, amelyek különböznek a től festékek és lakkok eltávolításából származó hulladékok, amelyek különböznek a től hulladékká vált toner, amelyik különbözik a től ezüstöt vagy ezüstvegyületeket tartalmazó fotófilm és -papír ezüstöt vagy ezüstvegyületeket nem tartalmazó fotófilm és papír egyszerhasználatos fényképezőgépek, áramforrás nélkül áramforrást is tartalmazó, egyszerhasználatos fényképezőgépek, amelyek különböznek a től papír és karton csomagolási hulladékok műanyag csomagolási hulladékok fa csomagolási hulladékok fém csomagolási hulladékok vegyes összetételű kompozit csomagolási hulladékok egyéb, kevert csomagolási hulladékok üveg csomagolási hulladékok fagyálló folyadékok, amelyek különböznek a től Vasfémek nem vas fémek Műanyagok üveg használatból kivont berendezések, amelyek különböznek a től ig felsoroltaktól használatból kivont berendezésekből eltávolított anyagok, amelyek különböznek a től lúgos akkumulátorok (kivéve ) egyéb elemek és akkumulátorok Beton Téglák cserép és kerámiák beton, tégla, cserép és kerámia frakció vagy azok keveréke, amely különbözik a tól 35 / 52

114 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve EWC kód Hulladék megnevezése Begyűjthető mennyiség Fa Üveg Műanyag vörösréz, bronz, sárgaréz Alumínium Ólom Cink vas és acél Ón Fémkeverék föld és kövek, amelyek különböznek a tól szigetelőanyagok, amelyek különböznek a és tól gipsz alapú építőanyag, amely különbözik a től kevert építkezési és bontási hulladékok, amelyek különböznek a , és tól Rácsszemét papír és karton Üveg Ruhanemű Textíliák étolaj és zsír festékek, tinták, ragasztók és gyanták, amelyek különböznek a től mosószerek, amelyek különböznek a től gyógyszerek, amelyek különböznek a től elemek és akkumulátorok, amelyek különböznek a tól kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek a , és kódszámú hulladékoktól fa, amely különbözik a től Műanyagok Fémek kéményseprésből származó hulladékok biológiailag lebomló hulladékok talaj és kövek lom hulladék A hulladékudvarokban gyűjthető veszélyes hulladékok listája EWC kód Hulladék megnevezése Begyűjthető mennyiség veszélyes anyagokat tartalmazó, mezőgazdasági vegyi 300 t/év * hulladékok * szerves oldószereket, illetve más veszélyes anyagokat tartalmazó festék- vagy lakkhulladékok 36 / 52

115 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve EWC kód Hulladék megnevezése Begyűjthető mennyiség festékek és lakkok eltávolításából származó, szerves oldószereket vagy egyéb veszélyes anyagokat tartalmazó * hulladékok festékek és lakkok eltávolítására használt, hulladékká vált * anyagok * veszélyes anyagokat tartalmazó, hulladékká vált toner szerves oldószereket vagy más veszélyes anyagokat * tartalmazó ragasztók, tömítőanyagok hulladékai ragasztók, tömítőanyagok hulladékai, amelyek különböznek a * től egyszerhasználatos fényképezőgépek, amelyek a , vagy a kódszámú tételekhez tartozó * áramforrást is tartalmaznak ásványolaj alapú, klórvegyületet nem tartalmazó motor-, * hajtómű- és kenőolajok * szintetikus motor-, hajtómű- és kenőolajok * biológiailag könnyen lebomló motor-, hajtómű- és kenőolajok veszélyes anyagokat maradékként tartalmazó vagy azokkal * szennyezett csomagolási hulladékok veszélyes, szilárd porózus mátrixot (pl azbesztet) tartalmazó fémből készült csomagolási hulladékok, ideértve a kiürült * hajtógázas palackokat * Olajszűrők * azbesztet tartalmazó surlódó betétek * veszélyes anyagokat tartalmazó fagyálló folyadékok veszélyes alkatrészek, amelyek különböznek a től ig tartó, valamint a és a alatt * felsoroltaktól klór-fluor-szénhidrogéneket (HCFC, HCF) tartalmazó * használatból kivont berendezések veszélyes anyagokat tartalmazó használatból kivont berendezések, amelyek különböznek a től * ig felsorolt tételektől * Ólomakkumulátorok * nikkel-kadmium elemek * higanyt tartalmazó elemek veszélyes anyagokat tartalmazó beton, tégla, cserép és * kerámia frakció vagy azok keveréke veszélyes anyagokat tartalmazó vagy azzal szennyezett üveg, * műanyag, fa * veszélyes anyagokkal szennyezett fémhulladékok * azbeszttartalmú szigetelő anyagok egyéb szigetelőanyagok, amelyek veszélyes anyagból állnak * vagy azokat tartalmazzák * azbesztet tartalmazó építőanyagok * veszélyes anyagokkal szennyezett gipsz-alapú építőanyagok * Oldószerek * Savak * Lúgok 37 / 52

116 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve EWC kód Hulladék megnevezése Begyűjthető mennyiség * fényképészeti vegyszerek * növényvédő szerek * fénycsövek és egyéb higanytartalmú hulladékok klór-fluor-szénhidrogéneket tartalmazó kiselejtezett * berendezések * olaj és zsír, amely különbözik a től veszélyes anyagokat tartalmazó festékek, tinták, ragasztók és * gyanták * veszélyes anyagokat tartalmazó mosószerek * citotoxikus és citosztatikus gyógyszerek elemek és akkumulátorok, amelyek között a , vagy a kódszám alatt felsorolt elemek és * akkumulátorok is megtalálhatók veszélyes anyagokat tartalmazó, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek a * és kódszámú hulladékoktól * veszélyes anyagokat tartalmazó fa 38 / 52

117 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve MELLÉKLET: KOMPOSZTÁLÓ TELEP BEMUTATÁSA 1) Jelenleg üzemelő, az ISPA/KA projekt keretében megépült komposztáló bemutatása A komposztáló mű várható teljesítmény igénye t/év összhulladék. A komposztálási rendszer a reaktoros-konténeres rendszer, melynek nagy előnye a relatíve kis komposztálási időtartama és a nagyfokú logisztikai rugalmassága. A komposztáló műhöz érkező hulladékokat dobszitára adagoljuk. A dobszita alsó frakciója a szállítószalagon keresztül a komposztáló konténerbe kerül. A szállítószalag fölött az acéltárgyak leválasztása céljából mágneses szalagszeparátor van elhelyezve. A dobszita felső terméke egy válogatószalagra kerül, ahol a fajtaidegen anyagot kézzel kiválogatják, majd a rotoros nyíróaprítógép után az aprított anyag ugyancsak a komposztáló konténerreaktorba kerül. A két fajta szerves hulladék optimális keverési arányának betartása, esetlegesen bizonyos hányadú készkomposzt hozzákeverése a komposztálási folyamat fontos technológiai feltétele. A feltöltött konténert a konténer-szállító gépkocsi az intenzív komposztálási telepre szállítja, ahol kompresszorra ill. biofilterre való rákapcsolásuk történik. Az intenzív komposztálási fázis napig tart. A fáradt levegő nagy hatásfokú bioszűrése a tiszta, atmoszférába kibocsátható levegőt biztosítja. Az előállított nyerskomposztot az érlelési telepre szállítják, ahol szabad levegőn halmokban történik egy-másfél hónapig tartó utóérlelése a biológiai degradációs folyamatok teljes végbemenete érdekében. A kész komposzt a felhasználástól függően egy újabb dobszitával finom (< 15 mm-es), közepes (15-25 mm-es) és durva (> 25mm-es) frakciókra választható szét. 39 / 52

118 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve ) A KEOP-1.1.1/2F pályázat keretében megépítendő komposztáló bemutatása Megépítendő létesítmény: Hulladék komposztálótér - Telek területe: m2 - Beépített terület nagysága: m2 - Beépítettség: 4 % - Beton térburkolat: 7996 m2 - Csurgalékvíz-medence: 735 m3 - Tisztító akna: 3 db - Rácsos folyóka: 2x56 m - Víznyelő akna: 2 db - Burkolt csapadékvz elvezető árok: 318 fm - Aszfalt bekötőút: 87 m2 - Visszalocsoló rendszer aknával A komposztáló terület helyszínen készülő, egyoldali lejtésű betonfelület, mely egyszerre szolgál előkezelő térként, komposztáló térként és utóérlelő területként. Mérete: 7996 m2. Az alkalmazott technológia: forgatásos prizmakomposztálás. A burkolat teljes hossza 141,04 m. Az É-i irányból kiindulva 131,04 m hosszan a burkolat 3%-os eséssel rendelkezik, mely a mélypontot követően 10 m hossza 5%-os emelkedővel folytatódik. A földmunkák során a bevágás maximális rézsűmeredeksége 1:2.5, a feltöltésé 1:2 lehet. A kialakított vápára azért van szükség, hogy egy esetleges nagyobb esőzés, elvezető cső eldugulása esetén puffertárolóként funkcionáljon. A csapadékvizek elkülönítésére a komposztálótér betonfelülete köré kiemelt szegély épül. A kiemelt szegély a vápa körül alacsony lenne, így mindkét oldalán 27,15 m hosszan 15 cm széles vízzáró vasbetonfal építése szükséges. Amennyiben ez a tér is megtelne vízzel, megtervezésre került egy úgynevezett túlfolyó, mely a csurgalékvíz medencével köti össze a területet. A víz egy nyíltszíni, vízzáró árokban gravitációs úton jut a medencébe. A területre hulló esővizek külön kerülnek gyűjtésre. A burkolatot keresztbe rácsos folyókák osztják 3 egyenlő részre. A rácsos folyóka alja K-Ny-i irányú eséssel vezeti a vizet a komposztáló Ny-i oldalban található (föld alatti) gyűjtőcsőbe, ahonnan a víz a komposztálótér D-i végébe tervezett csurgalékvíz medencébe juttatja. A DN 250 KPE csövek fagyhatár alatt épülnek meg, és tisztító aknákkal lesznek ellátva. A komposztáló tér beton burkolata vízzáró kell, hogy legyen. 40 / 52

119 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve MELLÉKLET: A HULLADÉKLERAKÓ BEMUTATÁSA A Sajókazai Hulladékkezelő Centrum 2004-ben kapta meg az egységes környezethasználati engedélyt. Az engedély száma: /2003 és az Északmagyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adta ki, az engedély január 31-ig érvényes. - A telephely helyrajzi száma: 082/3, 0101/2, 082/14 - A telephely teljes alapterülete: 66 ha 9300 m2 - A hulladékdepónia területe: 11 ha A hulladéklerakó aljzatszigetelésének műszaki leírása alulról felfelé haladva: - 3x25 cm vastagságú, a tömörítés után k 10-9 m/s szivárgási tényezőjű természetes anyagú ásványi szigetelő réteg - geoelektromos mérőrendszer - 2,5 mm vastag HDPE geomembrán (átlapolással fektetve, hőkötéssel végtelenítve) - geotextília (egységsúly: 200 gr/m2) - 50 cm vastag felületi szivárgóréteg dréncsővel (k 10-3 m/s szivárgási tényezőjű vagy szemszerkezetű osztályozott mosott kavics) - geotextília A depónia teljes kapacitása: m3, a lerakandó hulladék mennyisége alapján várhatóan csak 2044-ben telik be. 41 / 52

120 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve MELLÉKLET: HULLADÉKVÁLOGATÓ CSARNOK BEMUTATÁSA A létesítményben szelektíven gyűjtött, illetve előválogatott hulladékok kezelése történik. A hulladék válogatóműben történő előkezelésre az Észak Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség az /2010 számú határozatában adott engedélyt. Az előkezelhető hulladékok mennyisége az engedély alapján tonna/év (névleges kapacitás). A létesítmény főbb technológiai egységei az alábbiak: - zsáktépő berendezés - feladó- illetve továbbító szalagok - dobszita - válogatószalag illetve válogatókabin - bálázóberendezés A hulladékkezelési tevékenység a következő lépésekből áll: - mérlegelés, számítógépes adatfelvétel - a szállítmány ürítése és hulladékok gyűjtőhelyen történő betárolása - a hulladék zsáktépő berendezésbe történő adagolása homlokrakodóval - a zsákok feltépése és a hulladékok leválasztása a dobszitán - a mm-nél kisebb méretű hulladékok leválasztása a dobszitán - az újrahasznosítható hulladékok kézi erővel (10 fő/műszak) történő válogatása a válogatókabinban - a válogatószalag végén a mágnesezhető fémek leválasztása mágnesszeparátorral - a leválogatott frakciók bálázása, átcsomagolása - a leválogatott frakciók további kezelés helyszínére történő kiszállítása A Sajókazán működő válogatómű kapacitása tonna/év. Az ISPA program keretében épült válogatómű a lakosságtól begyűjtött hulladék mellett a termelői illetve ipari szektorban gyűjtött szelektív hulladékot is kezeli. A Szolgáltatói adatok szerint a válogatómű kihasználtsága alacsony, a KEOP projekt során kiépítendő begyűjtési kapacitással (házhoz menő gyűjtés, új szigetek, udvarok) begyűjthető hulladék mennyiség is kezelhető lesz, ezért bővítésre nem lesz szükség. 42 / 52

121 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve MELLÉKLET: AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉK FELDOLGOZÓ BEMUTATÁSA A hulladékhasznosító központba létesítésre javasolt építési hulladék-feldolgozó üzem építési bontási törmelék, beton-hulladék és munkahelyi építési hulladék egyidejű fogadására és feldolgozására alkalmas A tervezett rendszer felépítését és elrendezését az alábbi ábra szemlélteti. A hulladékhasznosító központba javasolt építési hulladékfeldolgozó rendszer E hulladékokat a telephelyen külön-külön kell letárolni és a tárolóból kell a rendszert táplálni. A javasolt technológiai rendszerben a építés-munkahelyi hulladék feladása külön soron történik, ahol elsőként az e hulladék esetében gyakran nehézfémekkel is szennyezett (ezért veszélyes anyagnak minősülő!) a finom részt egy dobszitával leválasztják, majd a válogató szalagon a nem ásványi anyagokat kiválogatják: a nagyobb méretű könnyű szennyezőket (fa, műanyagok, esetleg papír) és a fémeket. Az megmaradt ásványi anyagokban dús részt a másik sorhoz kapcsoljuk, amelyeken a bontási törmelék és a beton feldolgozása történik. Ez utóbbi technológiai soron a finom és szennyezettebb (az esetben elsősorban talajanyagával) rész profilrácson valóleválasztását követően az előtörés a vasbetonok aprítására is alkalmas ütő-hengeres törővel megy végbe, a töretet pedig a munkahelyi hulladék ásványos részével egyesítve mágneses szeparálásnak vetjük alá. Ezt követően a mozgatott adagoló-rácson portalanított anyagot egy vibrátorral zárt körfolyamatban üzemelő röpítő-törőn 43 / 52

122 ZV Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terve leaprítjuk, ill. a végtermékeket kiszitáljuk. Végezetül a végtermék-szemcsefrakciókat - <4, 4/16,16/32 mm - légáramkészülékkel megtisztítjuk. A rendszer fő műszaki és gazdasági adatait az alábbi táblázatban foglaltuk össze. 44 / 52

Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testületének. 7/2013. (V. 02.) önkormányzati rendelete

Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testületének. 7/2013. (V. 02.) önkormányzati rendelete Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testületének 7/2013. (V. 02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 4/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról Hangony

Részletesebben

B E V É T E L E K. Ezer forintban. 1. sz. táblázat. Sorszám

B E V É T E L E K. Ezer forintban. 1. sz. táblázat. Sorszám 1.1. melléklet a.../2013. (...) önkormányzati rendelethez ÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1. sz. táblázat Sorszám B E V É T E L E K Bevételi jogcím 2013. évi előirányzat 1. I. Önkormányzat működési bevételei (2+3+4)

Részletesebben

B E V É T E L E K. 1. sz. táblázat évi. Sorszám Bevételi jogcím. Módosított előirányzat. Eredeti előirányzat

B E V É T E L E K. 1. sz. táblázat évi. Sorszám Bevételi jogcím. Módosított előirányzat. Eredeti előirányzat 1.1. melléklet az 5/2014. (V. 12.) önkormányzati rendelethez LOVÁSZPATONA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1. sz. táblázat Bevételi jogcím B E V É T E L E K Eredeti Módosított

Részletesebben

Milota Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK B E V É T E L E K

Milota Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK B E V É T E L E K Milota Önkormányzat 1. melléklet a 3/2014. (III. 10.) önkormányzati rendelethez 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK B E V É T E L E K 1. sz. táblázat Ezer forintban Sorszám Bevételi jogcím 2013.

Részletesebben

B E V É T E L E K. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ( )

B E V É T E L E K. Felhalmozási támogatás államháztartáson belülről ( ) 1 1. sz. táblázat Sorszám Bevételi jogcím B E V É T E L E K Eredeti Módosított 1.1.sz. melléklet Ezer forintban Teljesítés 1 2 3 4 5 1. I. Önkormányzat működési bevételei (2+3+4) 138 186 138 186 174 575

Részletesebben

B E V É T E L E K. Bevételi jogcím

B E V É T E L E K. Bevételi jogcím 1. sz. táblázat Sorszám 1.1. melléklet a 7/2014 (V.8.) önkormányzati rendelethez Szendrő Város Önkormányzat 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Bevételi jogcím módosított 1 2 3 4 1. I. Önkormányzat

Részletesebben

Berzék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete a évi zárszámadásról

Berzék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete a évi zárszámadásról Berzék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete a 2013. évi zárszámadásról Berzék Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE

2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Borsodnádasdi Önkormányzat 1.1. melléklet a... önkormányzati rendelethez 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE B E V É T E L E K 1. sz. táblázat Sorszám Bevételi jogcím 2013. 1 2 3 5 1. I. Önkormányzat

Részletesebben

B E V É T E L E K K I A D Á S O K

B E V É T E L E K K I A D Á S O K 1. melléklet a 2/2013. /II.07./számú önkormányzati rendelethez Szendrő Város Önkormányzat 2012. évi költségvetésének mérlege 1. sz. táblázat Bevételi jogcím B E V É T E L E K Önkormányzat Önkormányzati

Részletesebben

...Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K

...Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K ...Önkormányzat melléklet a.../2013. (...) önkormányzati rendelethez 201 ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K sz. táblázat Sorszám Bevételi jogcím Eredeti 201 évi Módosított 1 2 4 5 I. Önkormányzat

Részletesebben

Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Lovászpatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Lovászpatona Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a

Részletesebben

Tiszacsécse község Önkormányzat ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁNAK BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI B E V É T E L E K

Tiszacsécse község Önkormányzat ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁNAK BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI B E V É T E L E K Tiszacsécse község Önkormányzat 1. melléklet az 5/2014. (V. 20.) önkormányzati rendelethez 2013. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁNAK BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI B E V É T E L E K 1. sz. táblázat Ezer forintban Bevételi jogcím

Részletesebben

GÁBORJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (IV.25) önkormányzati rendelete a évi pénzügyi terv végrehajtásáról

GÁBORJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (IV.25) önkormányzati rendelete a évi pénzügyi terv végrehajtásáról GÁBORJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (IV.25) önkormányzati rendelete a pénzügyi terv végrehajtásáról Az önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV.

Részletesebben

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK. 2012. évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK. 2012. évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2012. évi előirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 10 sora = 2/a. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2/b. számú melléklet 3.

Részletesebben

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2012. évi előirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 10 sora = 2/a. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2/b. számú melléklet 3.

Részletesebben

B E V É T E L E K. 1. sz. táblázat Ezer forintban. 2013. évi. Sorszám Eredeti előirányzat. Bevételi jogcím. Módosított előirányzat.

B E V É T E L E K. 1. sz. táblázat Ezer forintban. 2013. évi. Sorszám Eredeti előirányzat. Bevételi jogcím. Módosított előirányzat. 1.1. melléklet a 6/2014. (V. 12.) önkormányzati rendelethez LOVÁSZPATONA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2013. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁNAK PÉNZÜGYI MÉRLEGE 1. sz. táblázat Ezer forintban Eredeti Módosított 1 2 3 4 5 Teljesítés

Részletesebben

Sajóhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete a évi zárszámadásról

Sajóhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete a évi zárszámadásról Sajóhídvég Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (V.5.) önkormányzati rendelete a 2013. évi zárszámadásról Sajóhídvég Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

Borsodnádasdi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE. B E V É T E L E K Ezer forintban

Borsodnádasdi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE. B E V É T E L E K Ezer forintban Borsodnádasdi Önkormányzat 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1.1. melléklet a 7/2014.(IV.30.) önkormányzati rendelethez 1. sz. táblázat B E V É T E L E K Ezer forintban Sor - szám Bevételi jogcím

Részletesebben

Rábcakapi Község Önkormányzata év költségvetésének mérlege

Rábcakapi Község Önkormányzata év költségvetésének mérlege 1.1. melléklet az 5/2015.(V.22.) önkormányzati rendelethez Rábcakapi Község Önkormányzata 2014. év költségvetésének mérlege B E V É T E L E K 1. sz. táblázat Bevételi jogcímek 1 2 3 4 1. I. Önkormányzat

Részletesebben

1/2013. (II.15.) rendelete. az önkormányzat évi költségvetéséről szóló 1/2012. (II. 24.) rendeletének módosításáról

1/2013. (II.15.) rendelete. az önkormányzat évi költségvetéséről szóló 1/2012. (II. 24.) rendeletének módosításáról 1/2013. (II.15.) rendelete az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 1/2012. (II. 24.) rendeletének módosításáról Pusztaottlaka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének

Részletesebben

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti. Kihirdetési záradék

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti. Kihirdetési záradék Maglóca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetéséről szóló 2/2014.(II.21.) önkormányzati rendelet módosításáról Maglóca Község Önkormányzatának

Részletesebben

Bakonynána Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K

Bakonynána Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K Bakonynána Községi Önkormányzat 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE 1. melléklet a 8/2013. (VI.28.) rendelethez 1. sz. táblázat B E V É T E L E K Bevételi jogcím i mód.elői. 1 2 3 3 1. I. Önkormányzat működési

Részletesebben

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetési záradék. A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént.

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetési záradék. A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént. Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012.(X.8.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 2/2012.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról Tárnokréti

Részletesebben

Borsodnádasd Önkormányzat 2013. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁNAK PÉNZÜGYI MÉRLEGE B E V É T E L E K

Borsodnádasd Önkormányzat 2013. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁNAK PÉNZÜGYI MÉRLEGE B E V É T E L E K Borsodnádasd Önkormányzat 2013. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁNAK PÉNZÜGYI MÉRLEGE 1.1 melléklet a 8/2014.(IV.30.) önkormányzati rendelethez 1. sz. táblázat Ezer forintban Sorszám Eredeti 1 2 3 4 5 1. I. Önkormányzat

Részletesebben

Tájékoztató kimutatások, mérlegek Nyékládházi Önkormányzat 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K

Tájékoztató kimutatások, mérlegek Nyékládházi Önkormányzat 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K Tájékoztató kimutatások, mérlegek Nyékládházi Önkormányzat 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE 1. számú tájékoztató tábla B E V É T E L E K Bevételi jogcím 2012. évi 2013.évi 1 2 5 3 1. I. Önkormányzat

Részletesebben

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetési záradék. A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént.

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetési záradék. A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént. Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013.(III.4.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 2/2012.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról Tárnokréti

Részletesebben

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti. Kihirdetési záradék

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti. Kihirdetési záradék Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetéséről szóló 2/2014.(II.21.) önkormányzati rendelet módosításáról Tárnokréti Község

Részletesebben

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetési záradék. A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént.

1.. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetési záradék. A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént. Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013.(IX.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 4/2013.(III.4.) önkormányzati rendelet módosításáról Tárnokréti

Részletesebben

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK. 2012. évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK. 2012. évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2012. évi előirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 10 sora = 2/a. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2/b. számú melléklet 3.

Részletesebben

1.. (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti. Kihirdetési záradék

1.. (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti. Kihirdetési záradék Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetéséről szóló 5/2014.(III.11.) önkormányzati rendelet módosításáról Bősárkány

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2/2014. (III. 04.) önkormányzati rendelete

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2/2014. (III. 04.) önkormányzati rendelete SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/214. (III. 4.) önkormányzati rendelete Sárospatak Város Önkormányzatának 213. évi költségvetéséről szóló 3/213. (II. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Berente Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE B E V É T E L E K

Berente Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE B E V É T E L E K Berente Községi Önkormányzat 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1.1. melléklet 1. sz. táblázat Ezer forintban Bevételi jogcím Eredeti Módosított 2013. IX. 30. teljesítés 1 2 3 4 5 1. I. Önkormányzat

Részletesebben

SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 4/2013. (II.13.) számú rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről. 1. A rendelet hatálya

SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 4/2013. (II.13.) számú rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről. 1. A rendelet hatálya SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 4/2013. (II.13.) számú rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Az önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23.

Részletesebben

Verőce Község Önkormányzata 13/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

Verőce Község Önkormányzata 13/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelete Verőce Község Önkormányzata 13/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelete Verőce Község Önkormányzat és intézményei 2013. évi költségvetéséről szóló 4/2013. (II. 28.) rendeletének módosításáról Verőce Község

Részletesebben

Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testülete április 30-án tartott nyilvános ülésének

Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testülete április 30-án tartott nyilvános ülésének 81 Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014 április 30-án tartott nyilvános ülésének J e g y z ő k ö n y v e Készült: 2 példányban Kapják: 2 példányt Községi Könyvtár, Jármi Rendelet: 6-7/2014(IV30)

Részletesebben

Bakonynána Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K

Bakonynána Községi Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K Bakonynána Községi Önkormányzat 2012. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE 1. melléklet a 5/2013. (V.7.) rendelethez 1. sz. táblázat B E V É T E L E K Sorszám Bevételi jogcím Eredeti Módosított Teljesítés 1 2

Részletesebben

1.. (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. (2) Hatályát veszti a R. 6.2. melléklete. Kihirdetési záradék

1.. (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. (2) Hatályát veszti a R. 6.2. melléklete. Kihirdetési záradék Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014.(II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetéséről szóló 4/2013.(III.4.) önkormányzati rendelet módosításáról Bősárkány Nagyközség

Részletesebben

Nyírábrány Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete 3/2013. (II.15.) számú rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Nyírábrány Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete 3/2013. (II.15.) számú rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Nyírábrány Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete 3/2013. (II.15.) számú rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Az önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. amely készült a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete április 29. napján órától megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. amely készült a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete április 29. napján órától megtartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V amely készült a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 2014. április 29. napján 14.30 órától megtartott üléséről. Jelen vannak: Turcsányi Gáborné alpolgármester Liktor

Részletesebben

1. melléklet a.../2013. (IX...) önkormányzati rendelethez B E V É T E L E K

1. melléklet a.../2013. (IX...) önkormányzati rendelethez B E V É T E L E K 1. melléklet a.../2013. (IX....) önkormányzati rendelethez B E V É T E L E K 1. sz. táblázat Sorszám Bevételi jogcím Módosítás 1 2 3 4 4 1. I. Önkormányzat működési bevételei (2+3+4) 63 420 63 413 905

Részletesebben

Z Á H O N Y VÁROS. Önkormányzati Képviselő-testületének 6/2014. (V.07.) Önkormányzati rendelete. a évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Z Á H O N Y VÁROS. Önkormányzati Képviselő-testületének 6/2014. (V.07.) Önkormányzati rendelete. a évi pénzügyi terv végrehajtásáról Z Á H O N Y VÁROS Önkormányzati Képviselő-testületének 6/2014 (V07) Önkormányzati rendelete a 2013 évi pénzügyi terv végrehajtásáról Az önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011

Részletesebben

Rábcakapi Község Önkormányzata év költségvetésének teljesítése

Rábcakapi Község Önkormányzata év költségvetésének teljesítése 1.1. melléklet a 3/2016.(V.23.) önkormányzati rendelethez Rábcakapi Község Önkormányzata 2015. év költségvetésének teljesítése 1. sz. táblázat B E V É T E L E K Ezer forintban Bevételi jogcímek 1 2 3 4

Részletesebben

3.. (1) Az önkormányzat 2013. december 31-i állapot szerinti vagyonát a következők szerint állapítja meg: 1..

3.. (1) Az önkormányzat 2013. december 31-i állapot szerinti vagyonát a következők szerint állapítja meg: 1.. Maglóca Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(IV.30.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi zárszámadásáról és a pénzmaradvány jóváhagyásáról Maglóca Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

- 0 - Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 7-én megtartott rendkívüli ülésének: T á rgysorozat

- 0 - Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 7-én megtartott rendkívüli ülésének: T á rgysorozat - 0 - Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 7-én megtartott rendkívüli ülésének: a.) Tárgysorozata b.) Jegyzőkönyve c.) Rendelete (2) d.) Határozatai (26-27) T á rgysorozat 1.)

Részletesebben

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2012. évi előirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 10 sora = 2/a. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2/b. számú melléklet 3.

Részletesebben

2013. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2013. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2013. évi előirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 10 sora = 2/a. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2/b. számú melléklet 3.

Részletesebben

Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2013. évi eredeti BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 10 sora = 2/a. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2/b. számú melléklet 3. oszlop

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Rakamaz Város Képviselő-testületének február 27. napján meg-tartott rendkívüli üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Rakamaz Város Képviselő-testületének február 27. napján meg-tartott rendkívüli üléséről. 96 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Rakamaz Város Képviselő-testületének 2014. február 27. napján meg-tartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Farkas Ernő polgármester Hercegfalvi Frida Héri Viktor Palsics

Részletesebben

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK. 2012. évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2012. évi előirányzat BEVÉTELEK. 2012. évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 212. évi előirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 1 sora = 2/a. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2/b. számú melléklet 3.

Részletesebben

A költségvetés bevételei és kiadásai. R 11.1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 7.1. számú melléklete,

A költségvetés bevételei és kiadásai. R 11.1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 7.1. számú melléklete, Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő testületének 8/2013. (VIII.30.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetését megállapító 1/2013. (II.13.) önkormányzati rendelet módosításáról Rábapatona

Részletesebben

PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK PÉNZÜGYI MÉRLEGE B E V É T E L E K

PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK PÉNZÜGYI MÉRLEGE B E V É T E L E K 28/2015. számú előterjesztés 1. melléklete PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK PÉNZÜGYI MÉRLEGE B E V É T E L E K Sorszám Bevételi jogcím 2013. évi tény 2014. évi várható 2015.

Részletesebben

5/2014. Készült: 1 példányban

5/2014. Készült: 1 példányban 178 5/2014 Készült: 1 példányban Mérk Nagyközség Képviselő-testületének 2014 április 29-én 14 00 órai kezdettel megtartott ülésének a) jegyzőkönyve b) 32-34/2014(IV29) határozata c) 5/2014(V07) önkormányzat

Részletesebben

Csernely Községi Önkormányzat évi költségvetésének összevont mérlege

Csernely Községi Önkormányzat évi költségvetésének összevont mérlege 1.1. melléklet a 2/2014.(II.04.) önkormányzati rendelethez 1 Csernely Községi Önkormányzat 2014. évi költségvetésének összevont mérlege B E V É T E L E K 1.. táblázat Ezer forintban Sorszám Bevételi jogcím

Részletesebben

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 6/2013. (V. 02.) önkormányzati rendelete. a évi pénzügyi terv végrehajtásáról

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 6/2013. (V. 02.) önkormányzati rendelete. a évi pénzügyi terv végrehajtásáról HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2013. (V. 02.) önkormányzati rendelete a 2012. évi pénzügyi terv végrehajtásáról 1 Hangony Község Önkormányzat Képviselő-testület a Magyarország helyi

Részletesebben

B E V É T E L E K Ezer forintban

B E V É T E L E K Ezer forintban 1.1. melléklet a 2/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez Lovászpatona Község Önkormányzata 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1. sz. táblázat Sorszám B E V É T E L E K Bevételi jogcím Ezer

Részletesebben

B E V É T E L E K. Sorszám Eredeti előirányzat. Bevételi jogcím

B E V É T E L E K. Sorszám Eredeti előirányzat. Bevételi jogcím 1. sz. táblázat Forintban Eredeti Módosított A B C D 1. Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+ +.1.6.) 3 190 815 3 977 175 1.1. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása 883 615 883 615 1.2.

Részletesebben

Borsodnádasd Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K évi előirányzat. I. sz. módosítás

Borsodnádasd Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K évi előirányzat. I. sz. módosítás Borsodnádasd Önkormányzat 2012. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE 1. melléklet a.../2012. (...) önkormányzati rendelethez 1. sz. táblázat Sorszám Bevételi jogcím B E V É T E L E K I. sz. I 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Részletesebben

ONGA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 2/2013. (II.13.) ÖNKORMÁNYZATI rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

ONGA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 2/2013. (II.13.) ÖNKORMÁNYZATI rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről ONGA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2013. (II.13.) ÖNKORMÁNYZATI rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Az önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény

Részletesebben

Borsodnádasd Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K

Borsodnádasd Önkormányzat ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K 1. sz. táblázat Sorszám Borsodnádasd Önkormányzat 2012. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÉRLEGE B E V É T E L E K Bevételi jogcím 10/2012. (XI.16.) önkormányzati rendelet 1.sz.melléklete 1 2 3 7 1. I. Önkormányzat

Részletesebben

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 2/2014.(I.31.) önkormányzati rendelete

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 2/2014.(I.31.) önkormányzati rendelete TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 2/2014.(I.31.) önkormányzati rendelete Tiszavasvári Város Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről szóló 4/2013.(II.15.) önkormányzati rendeletének

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 14/2013. (VII. 04.) önkormányzati rendelete

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK. 14/2013. (VII. 04.) önkormányzati rendelete SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 14/2013. (VII. 04.) önkormányzati rendelete Sárospatak Város Önkormányzatának költségvetésérıl szóló 3/2013. (II. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

B E V É T E L E K. Sorszám Bevételi jogcím 2014. évi előirányzat 2014. évi előirányzat

B E V É T E L E K. Sorszám Bevételi jogcím 2014. évi előirányzat 2014. évi előirányzat 1.1. melléklet a 8/2014.(VI.18.) önkormányzati rendelethez Sokorópátka Község Önkormányzat 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1. sz. táblázat B E V É T E L E K Bevételi jogcím 2014. évi előirányzat

Részletesebben

T Á R G Y S O R O Z A T

T Á R G Y S O R O Z A T Nagydobos Község Önkormányzat Képviselő - Testület 2014 április 29-én megtartott ülésének a) jegyzőkönyve: 1 b) tárgysorozata: 1-3 c) határozatai: 50-51 d) rendelete: 5-6 369-16/2014 T Á R G Y S O R O

Részletesebben

Zárszámadási rendelet űrlapjainak összefüggései:

Zárszámadási rendelet űrlapjainak összefüggései: Zárszámadási rendelet űrlapjainak összefüggései: 2011. évi tényadatok BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 10 sora = 2.1. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2.2. számú melléklet 3.

Részletesebben

2014. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2014. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2014. évi előirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 9 sora = 2.1. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2.2. számú melléklet 3.

Részletesebben

Rendelet Kivonat. Tiszaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelete

Rendelet Kivonat. Tiszaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelete Rendelet Kivonat Tiszaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelete a 2012. évi pénzügyi terv végrehajtásáról A Képviselő-testület: Az önkormányzat képviselő-testülete

Részletesebben

(1) Az önkormányzat december 31-i állapot szerinti vagyonát a következők szerint állapítja meg:

(1) Az önkormányzat december 31-i állapot szerinti vagyonát a következők szerint állapítja meg: Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzat zárszámadásáról és a pénzmaradvány jóváhagyásáról Tárnokréti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

2.. 3.. (1) Az önkormányzat 2013. december 31-i állapot szerinti vagyonát a következők szerint állapítja meg: 1..

2.. 3.. (1) Az önkormányzat 2013. december 31-i állapot szerinti vagyonát a következők szerint állapítja meg: 1.. Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014.(V.5) önkormányzati rendelete az önkormányzat zárszámadásáról és a pénzmaradvány jóváhagyásáról Tárnokréti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET

KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET KÁLLÓSEMJÉN NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 4/2013. (III.13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL A rendelet kihirdetve: 2013. március 14 -n. Pisákné

Részletesebben

(1) Az 1. melléklet A oszloptól, F oszlop 7 sorától 124 soráig, meghatározott részletességgel hagyja jóvá. 2.

(1) Az 1. melléklet A oszloptól, F oszlop 7 sorától 124 soráig, meghatározott részletességgel hagyja jóvá. 2. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 9/2014. (IV.30.) számú önkormányzati rendelete Kétegyháza Nagyközség a zárszámadásáról 1 Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testülete a Kétegyháza Nagyközség költségvetésének

Részletesebben

1.1. számú melléklet a 14/2014 ( XI.27. ) önkormányzati rendelethez Nagycserkesz Község Önkormányzata 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1. sz. táblázat B E V É T E L E K Ezer forintban Sorszám

Részletesebben

3.. (1) Az önkormányzat december 31-i állapot szerinti vagyonát a következők szerint állapítja meg:

3.. (1) Az önkormányzat december 31-i állapot szerinti vagyonát a következők szerint állapítja meg: Tárnokréti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013.(V.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi zárszámadásáról és a pénzmaradvány jóváhagyásáról Tárnokréti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

2014. aprilis 28-an (hetfon) 17.00 oral kezdettel. tartja kovetkezo nyilvanos iileset, melyre meghivom. Napirend:

2014. aprilis 28-an (hetfon) 17.00 oral kezdettel. tartja kovetkezo nyilvanos iileset, melyre meghivom. Napirend: * mujtm I Vinar Kozseg Onkormauyzata \ Spflpf.V 9535 Vmar, Koztarsasag u, 38. ^Tf^y «:,89 342-230 VINAR Kepviselo-testulet Tagjainak Vinar Ertesitem, hogy a Kepviselo-testulet MEGHIVO 2014. aprilis 28-an

Részletesebben

Költségvetési rendelet őrlapjainak összefüggései:

Költségvetési rendelet őrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet őrlapjainak összefüggései: 2013. évi eredeti elıirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 10 sora = 2/a. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2/b. számú melléklet

Részletesebben

B E V É T E L E K. Bevételi jogcím

B E V É T E L E K. Bevételi jogcím 17/2014. (X. 27.) önkormányzati rendelet 1. mell.,,1.1 mell. az 1/2014. (II.28.) önkorm. rendelethez Szakoly Község Önkormányzat 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1. sz. táblázat Sorszám B E

Részletesebben

1. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) Az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének összesített

1. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) Az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének összesített Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (V. 12) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 3/2014. (III. 10.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Részletesebben

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 30/2013.(X.28.) önkormányzati rendelete

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 30/2013.(X.28.) önkormányzati rendelete TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Képviselő-testületének 30/2013.(X.28.) önkormányzati rendelete Tiszavasvári Város Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről szóló 4/2013.(II.15.) önkormányzati rendeletének

Részletesebben

2014. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2014. évi előirányzat BEVÉTELEK évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 9 sora = 2.1. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2.2. számú melléklet 3. oszlop 12. sor 1. sz.

Részletesebben

Németbánya Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2/2014.(V.13.) önkormányzati rendelete Németbánya Község Önkormányzat 2013.

Németbánya Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2/2014.(V.13.) önkormányzati rendelete Németbánya Község Önkormányzat 2013. Németbánya Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2/2014.(V.13.) önkormányzati rendelete Németbánya Község Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 1/2013.(III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma jétől

Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma jétől 1. melléklet a /2017. (.) önkormányzati rendelethez Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma 2017.01.01-jétől Csobánka Község Önkormányzat szakfeladat/feladat-ellátási

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Bükkszentkereszt Község Önkormányzat Képviselő-testületének február 14. napján tartott üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: Bükkszentkereszt Község Önkormányzat Képviselő-testületének február 14. napján tartott üléséről Bükkszentkereszt Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3557 Bükkszentkereszt, Kossuth út 4 / 46/390-0 FAX: 46/390-305 korjegyzosegbukkszentkereszt@digikabelhu wwwbukkszentkereszthu Jegyzőkönyv Készült:

Részletesebben

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ - TESTÜLETE. 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelete

HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ - TESTÜLETE. 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelete HANGONY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ - TESTÜLETE 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelete Az önkormányzat költségvetéséről szóló 2/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról Hangony Község

Részletesebben

Németbánya Község Önkormányzati Képviselő-testületének 10/2013.(IX.27.) önkormányzati rendelete Németbánya Község Önkormányzat 2013.

Németbánya Község Önkormányzati Képviselő-testületének 10/2013.(IX.27.) önkormányzati rendelete Németbánya Község Önkormányzat 2013. Németbánya Község Önkormányzati Képviselő-testületének 10/2013.(IX.27.) önkormányzati rendelete Németbánya Község Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 1/2013.(III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

2015. évi előirányzat BEVÉTELEK. 2015. évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

2015. évi előirányzat BEVÉTELEK. 2015. évi előirányzat KIADÁSOK. Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2015. évi előirányzat BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat 3. oszlop 9 sora = 2.1. számú melléklet 3. oszlop 13. sor + 2.2. számú melléklet 3.

Részletesebben

Borsodnádasd Önkormányzat 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE

Borsodnádasd Önkormányzat 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Borsodnádasd Önkormányzat 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE 1.1. melléklet a.../2014. (...) önkormányzati rendelethez 1. sz. táblázat B E V É T E L E K Ezer forintban Sor - szám Bevételi jogcím

Részletesebben

Jászágó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (III. 8.) önkormányzati rendelete

Jászágó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (III. 8.) önkormányzati rendelete Jászágó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (III. 8.) önkormányzati rendelete Az Önkormányzat költségvetésről szóló 13/2015. (X.6.) rendelettel és a 10/2015. (VII.16) rendelettel módosított

Részletesebben

2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Sorszám

2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Sorszám B E V É T E L E K 1. melléklet a 2/2015. (II. 19.) önkormányzati rendelethez 1.1. sz. táblázat Csatka község Önkormányzat Ezer forintban 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE Bevételi jogcím 1 2

Részletesebben

3.. (1) Az önkormányzat évi létszámának címenkénti alakulását a következők szerint állapítja meg (fő): Engedélyezett létszám

3.. (1) Az önkormányzat évi létszámának címenkénti alakulását a következők szerint állapítja meg (fő): Engedélyezett létszám Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (IV.24.) önkormányzati rendelete az önkormányzat zárszámadásáról és a pénzmaradvány jóváhagyásáról Bősárkány Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Berzék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat évi költségvetéséről

Berzék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete. az önkormányzat évi költségvetéséről Berzék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetéséről Berzék Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

12/2014.NII1.28.1 számú. az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 3/2014.1111.6./szárnú rendeletének módosításáról

12/2014.NII1.28.1 számú. az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 3/2014.1111.6./szárnú rendeletének módosításáról Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2014.NII1.28.1 számú önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 3/2014.1111.6./szárnú rendeletének módosításáról Szendrő

Részletesebben

Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma jétől

Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma jétől 1. melléklet az 1/2016. (II.12.) önkormányzati rendelethez Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma 2016.01.01-jétől Csobánka Község Önkormányzat szakfeladat/feladat-ellátási

Részletesebben

A költségvetés bevételei és kiadásai

A költségvetés bevételei és kiadásai Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő testületének 12/2012. (VIII.30.) önkormányzati rendelete az önkormányzat költségvetését megállapító 2/2012. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról Rábapatona

Részletesebben

Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma jétől

Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma jétől 1. melléklet az 5/2016. (V.27.) önkormányzati rendelethez Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma 2016.01.01-jétől Csobánka Község Önkormányzat szakfeladat/feladat-ellátási

Részletesebben

Kill s 6 vat Kozseg Onkormanyzata 9532 Kulsovat, Kossuth u. 70. Tel: 89/ ; 20/ Fax.: 89/

Kill s 6 vat Kozseg Onkormanyzata 9532 Kulsovat, Kossuth u. 70. Tel: 89/ ; 20/ Fax.: 89/ Kill s 6 vat Kozseg Onkormanyzata 9532 Kulsovat, Kossuth u. 70. Tel: 89/342-090; 20/418-8690 Fax.: 89/342-090 e-mail: pmkvat@gmail.com ELOTERJESZTES a Kepviselo-testiilet 2014. aprilis 28-i nyilvanos ulesere

Részletesebben

B E V É T E L E K K I A D Á S O K

B E V É T E L E K K I A D Á S O K 1. melléklet a.../218. (...) önkormányzati határozathoz Roma Nemzetiségi Önkormányzat 218. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK PÉNZÜGYI MÉRLEGE 1. sz. táblázat B E V É T E L E K Bevételi jogcím 1. Önkormányzat működési

Részletesebben

Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma jétől

Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma jétől 1. melléklet a 8/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelethez Csobánka Község Önkormányzat költségvetési szervei engedélyezett álláshelyeinek száma 2016.01.01-jétől Csobánka Község Önkormányzat szakfeladat/feladat-ellátási

Részletesebben

Tiszacsécse község Önkormányzat 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK BEVÉTELE ÉS KIADÁSA B E V É T E L E K

Tiszacsécse község Önkormányzat 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK BEVÉTELE ÉS KIADÁSA B E V É T E L E K Tiszacsécse község Önkormányzat 1.melléklet a 4/2014. (III. 11.) önkormányzati rendelethez 2014. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK BEVÉTELE ÉS KIADÁSA B E V É T E L E K 1. sz. táblázat Ezer forintban Sorszám Bevételi

Részletesebben

Beszámoló Berente Község Önkormányzata I-III. negyedévi gazdálkodásról

Beszámoló Berente Község Önkormányzata I-III. negyedévi gazdálkodásról Beszámoló Berente Község Önkormányzata 2013. I-III. negyedévi gazdálkodásról Berente Község Önkormányzatának és önállóan működő intézményeinek 2013. évi költségvetésében elfogadott általános feladatok,

Részletesebben

Győrújbarát Község Önkormányzat2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK 1.1. ÖSSZEVONT melléklet a.../2015. MÉRLEGE (...) önkormányzati rendelethez

Győrújbarát Község Önkormányzat2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK 1.1. ÖSSZEVONT melléklet a.../2015. MÉRLEGE (...) önkormányzati rendelethez Győrújbarát Község Önkormányzat2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK 1.1. ÖSSZEVONT melléklet a.../2015. MÉRLEGE (...) önkormányzati rendelethez 1. sz. táblázat Sorszám Bevételi jogcím 2015. évi Ezer forintban 2015.

Részletesebben

Marcaltő Község Önkormányzati Képviselőtestületének. 1/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Marcaltő Község Önkormányzati Képviselőtestületének. 1/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Marcaltő Község Önkormányzati Képviselőtestületének 1/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Marcaltő Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben