STYROFOAM Extrudált polisztirolhab hőszigetelés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "STYROFOAM Extrudált polisztirolhab hőszigetelés"

Átírás

1 STYROFOAM Extrudált polisztirolhab hőszigetelés A Dow kék színű STYROFOAM extrudált polisztirolhab (XPS) hőszigetelő termékei több mint 60 éves múltra tekintenek vissza. A zártcellás anyagszerkezet és a felületi extrúziós kéreg kedvező anyagjellemzőket és alkalmazási előnyöket eredményez: tartósan magas hőszigetelő érték, nagy mechanikai szilárdság, dinamikus terhelhetőség, kapillaritás hiányában elhanyagolható nedvességfelvétel, fagyálló, kis tömegű, egyszerűen beépíthető, könnyen vágható és megmunkálható, alaktartó és korhadás-álló, tiszta, szagtalan, nem okoz bőr irritációt.

2 A STYROFOAM hőszigetelés alkalmazásának vonzó előnyei tervezők, kivitelezők és építtetők számára: Tartósan hatékony hőszigetelő teljesítmény az épület élettartama során. Biztonságos, megbízható, tartós megoldás a nedvesség elleni szigetelés külső oldalán beépített, időjárási viszontagságoknak, olvadás - fagyás ciklusoknak, intenzív nedvességhatásnak közvetlenül kitett hőszigetelő rétegként is. A STYROFOAM termékcsaládot az egyes alkalmazási területek követelményeinek megfelelő szilárdságú, felületű, élképzésű és táblaméretű terméktípusok alkotják: ROOFMATE lapostetők, magastetők, padlók és alépítményi szerkezetek hőszigetelése FLOORMATE normál és nagyterhelésű padlószerkezetek, lemezalapok hőszigetelése; PERIMATE pinceoldalfalak hőszigetelése, mechanikai védelme függőleges vízelvezetéssel; STYROFOAM IB érdesített felületű termék homlokzati falak, hőhidak, épületlábazatok hőszigetelésére, vakolt és ragasztott burkolatú felületképzéshez. A légköri ózonréteget károsító anyagok kibocsátását szabályozó EC 2037/2000 rendelet követelményeinek megfelelően 2002-től a Dow európai STYROFOAM üzemei freonmentes technológiával működnek. A Magyarországon gyártott, szén-dioxid gázzal habosított, cellákban levegőt tartalmazó STYROFOAM -A termékek a tovább szigorodó jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak is messzemenően eleget tesznek. Fordított rétegrendű lapostetők: ROOFMATE - FLOORMATE A fordított rétegrendű tetőszigetelési rendszerben a hőszigetelő lemezek a csapadékvíz elleni szigetelés felett kerülnek beépítésre, számos alkalmazási előnyt biztosítva: Csapadékvíz elleni szigetelés fokozott védelme hőingadozás és klimatikus hatások, UV-sugárzás, kivitelezés és használat során jelentkező mechanikai igénybevételek ellen. Egyszerű rétegfelépítés, kiegészítő párazáró réteg általában nem szükséges. A hőszigetelés és a további rétegek beépítése időjárási körülményektől függetlenül végezhető. Egyszerű és gyors kivitelezés. Megnövekedett várható élettartamú vízszigetelés: a sokoldalú, folyamatos védelemnek köszönhetően a csapadékvíz elleni szigetelésnek csak elsődleges funkcióját kell betölteni, így a meghibásodás és beázás kockázata minimális.

3 A ROOFMATE lemezek megfelelnek a fordított rétegrendű lapostetők hőszigetelésével szembeni követelményeknek: kapillaritás hiányában elhanyagolható vízfelvétel, fagyállóság, nagy mechanikai szilárdság. A fordított rétegrend elismert és több évtizedes referenciákkal igazolt lapostető-szigetelési megoldás, széleskörűen alkalmazható az egyes tetőtípusoknál: kavicsolt és könnyű leterhelésű lapostetők; teraszok, járművel járható tetőfödémek; zöldtetők, tetőkertek; lapostetők utólagos hőszigetelése plusz-tető. Nem hasznosított lapostetők: ROOFMATE A nem hasznosított fordított rétegrendű lapostetők általános rétegfelépítése a következő: vasbeton tetőfödém (+ lejtbeton) 1,5% lejtésben; csapadékvíz elleni szigetelés; ROOFMATE SL hőszigetés egy rétegben, ragasztás nélkül, szoros ütközéssel, eltolt kötésben fektetve; g/m2 felületsúlyú, páraáteresztő műanyag geotextília 200 mm átfedéssel; kavics leterhelés ( 50 mm) felúszás és szélszívás ellen. Lapostetők utólagos hőszigetelése - Plusz-tető A plusz-tető megoldással felújítandó lapostetők energiahatékonysága alacsony ráfordítással jelentős mértékben növelhető. A meglévő csapadékvíz elleni szigetelés szakszerű előkészítése után új vízszigetelő réteg készül, majd a kívánt funkciójú fordított rétegfelépítés alakítható ki a tetőfödém terhelhetőségének függvényében.

4 Zöldtetők, tetőkertek: ROOFMATE Fordított rétegrendű extenzív zöldtető és intenzív tetőkert egyaránt kialakítható. A ROOFMATE táblák a hőszigetelő funkció mellett a csapadékvíz elleni szigetelés fokozott mechanikai védelmét is biztosítják. A ROOFMATE SL lemezek feletti rétegek a következők: polipropilén geotextília elválasztó réteg; felületszivárgó/víztartó réteg (kavics, duzzasztott agyagkavics, profilozott műanyag dréntálca, stb.); polipropilén geotextília elválasztó réteg; talajkeverék, ültetőközeg. Egyrétegű extenzív zöldtetőknél speciális, nagy víztartó képességű ásványi talajkeverék ( szubsztrátum ) alkalmazandó közvetlenül a hőszigetelés feletti elválasztó rétegen. Fordított rétegrendű intenzív tetőkertnél a felesleges csapadékvíz elvezetését biztosítani kell, ún. vízzel árasztott tető kialakítása kerülendő. Hasznosított (járható) lapostetők: ROOFMATE - FLOORMATE Teraszok A ROOFMATE SL hőszigetelésen elhelyezett polipropilén geotextília elválasztó réteg felett 3-5 cm, 4/8 mm szemnagyságú zúzalék ágyazatba vagy állítható műanyag alátételemekre helyezett beton járólapok, ill. 5 cm 2/5 mm zúzalék ágyazatba fektetett beton térkő burkolat képezi a járófelületet. Járművel járható tetőfödémek Max. 3.5 t járműterhelésig beton térkőburkolat fektethető 5 cm 2/5 mm zúzalék ágyazatba a FLOORMATE 700 (vagy FLOORMATE 500) hőszigetelésre fektetett páraáteresztő polipropilén elválasztó réteg felett. Nagy terhelés ill. intenzív forgalom esetén min. 12 cm teherelosztó vasbeton lemezt kell kialakítani a FLOORMATE 500 vagy FLOORMATE 700 hőszigetelésre fektetett polipropilén geotextília elválasztó réteg és zúzalék ágyazat felett.

5 Pinceoldalfalak hőszigetelése: ROOFMATE PERIMATE Egy családi ház hő veszteségének 20%-a is felléphet a talaj irányában, főként a pinceoldalfalakon keresztül. A fűtési energiafelhasználás csökkentése, a felületi páralecsapódás megelőzése és a belső tér komfortja érdekében a talajjal érintkező helyiségek hőszigetelése fokozottan ajánlott. Fűtetlen, nem hasznosított alagsor/ pince esetén is célszerű hőszigetelni, a lábazati hőhíd kiküszöbölése érdekében. A pinceoldalfal külső, talaj felőli oldalán beépített hőszigetelés által csökken a hőveszteség és a fűtési költségek, a vízszigetelés mechanikai hatások ellen védett, hasznosul a piceoldalfal hőtároló kapacitása, a belső felületi páralecsapódás kiküszöbölhető, az épületlábazat hőhíd-hatása jelentősen csökken, a talajban lévő épületszerkezetek élettartama megnő. A pinceoldalfal külső oldalán beépített hőszigetelés hatékonyságát az intenzív igénybevételek nem csökkenthetik. A ROOFMATE SL és PERIMATE DI lemezek jellemzői: nagy nyomószilárdság, tartósan alacsony nedvességfelvétel, fagyállóság Hosszú távú alkalmazási teljesítményt biztosítanak. A ROOFMATE SL termék hőszigetelésként és a talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés mechanikai védelmére alkalmazható. Az egyik felületén hornyolt és geotextíliával ellátott PERIMATE DI hőszi getelő és felületszivárgó lemez a függőleges vízelvezetést is biztosítja. Alkalmazás A ROOFMATE SL hőszigetelő táblák INSTA- STIK egykomponensű PU ragasztóval vagy oldószermentes, hidegen alkalmazható bitumenes ragasztóval rögzítendők az elkészült talajnedvesség ill. talajvíznyomás elleni szigeteléshez, vízzáró beton pinceoldalfalhoz, alapfalhoz; eltolt kötésben, szoros ütközéssel beépítve. A hőszigetelő táblák lépcsős élképzése hőhídmentes illesztést biztosít. Talajpára, talajnedvesség esetén elegendő sávos, ill. pontonkénti ragasztás.

6 Talajvízben történő alkalmazásnál teljes felületű bitumenes ragasztás szükséges. A hőszigetelést az alaptest kiugró peremére kell állítani, így elkerülhető a táblák lecsúszása földvisszatöltéskor. Hőszigetelés, szigetelés-védelem vízelvezetéssel A többfunkciós PERIMATE DI hőszigetelő és felületszivárgó lemezeket a vízelvezető csatornákkal függőleges helyzetben, hálómintában kell beépíteni, a geotextíliára nyomtatott nyíl felfelé mutasson. Nagy teherbírású padlóhőszigetelés: ROOFMATE FLOORMATE A padlók hőszigetelése a hőveszteség csökkentése mellett jelentősen javítja a belső tér komfortját és hozzájárul a padlószerkezet hőtároló kapacitásának hatékony hasznosításához. A ROOFMATE és FLOORMATE padlóhőszigetelés előnyei: nagy statikus és dinamikus teherbírás, csekély mértékű összenyomódás, takarékos teherelosztó szerkezet (vb. lemez), tartósan magas hőszigetelő érték, egyszerű rétegfelépítés, egyszerű és gyors kivitelezés, szilárd, megbízható padlószerkezet. Talajon fekvő normál terhelésű padlók hőszigetelése A hagyományos kialakítású hőszigetelt padlószerkezet mellett (ahol ROOFMATE SL vagy Styrofoam IB táblák beépítése a szerelő- lemezek nagy szilárdsága és elhanyagolható aljzatbetonra fektetett talajnedvesség elleni szigetelésen történik), az extrudált polisztirolhab vízfelvétele lehetővé teszi a ROOFMATE SL táblák közvetlen fektetését cm tömörített kavicságyazatra, teherelosztó vasalt betonlemez alatt, PE-fólia közbenső elválasztó réteggel. A PE-fólia megakadályozza a betonozási nedvesség elszivárgását és talajpára elleni védelmet is biztosít. Nagyobb nedvességtartalom esetén talajnedvesség elleni szigetelés fektetendő a vasalt aljzatbeton lemez felületére. Emeletközi födémek padló-hőszigetelése, padlófűtés A ROOFMATE SL és Styrofoam IB lemezek tartós és hatékony megoldást nyújtanak emeletközi födémek padló-hőszigeteléséhez is:

7 alulról fűtetlen helyiséggel érintkező födémek, fűtött padlószerkezetek, padlástéri zárófödémek. Lépéshangszigetelés céljára külön réteget kell beépíteni, pl. ETHAFOAM 222 extrudált polietilénhab lemezt. A FLOORMATE, ROOFMATE és Styrofoam termékek alkalmazása szilárd hőszigetelő alapot nyújt padlófűtés esetén. A fűtéscsövek közvetlenül a hőszigeteléshez rögzíthetők, így csökkenthető a asalt/szálerősítéses aljzatbeton (esztrich) réteg vastagsága. Nagy terhelésű, ipari padlók hőszigetelése A nagy terhelésű, ipari jellegű padlószerkezetekben a hőszigetelés fokozott statikus és dinamikus terhelésekkel szembeni tartós ellenállása elsődleges fontosságú. A ROOFMATE SL, FLOORMATE 500 és FLOORMATE 700 lemezek kedvező hőszigetelő értéke a terhelés mértékének megfelelő, hosszú távon biztonságos teherbírással és szilárdsággal párosul. Hőhidak, épületlábazatok hőszigetelése: STYROFOAM IB A hőhidak az épületek fokozott hőátbocsátású szerkezeti részei: épületlábazatok, födémkoszorúk, nyílásáthidalók, fűtőtest falfülkék, attikafalak, vasbeton oszlopok, konzolos erkélylemezek, homlokzati ajtó- és ablak csatlakozások, falsarkok és falcsatlakozások. A hőhidak kiküszöbölésének kedvező hatásai: hőveszteség csökkenése energia megtakarítás, belső tér komfort-növekedése felületi páralecsapódás, penészesedés, állagromlás megelőzése. Alkalmazás bennmaradó zsaluzatként A STYROFOAM IB hőszigetelő lemez nedvességre nem érzékeny, fagyálló, mechanikailag terhelhető, ütésálló;

8 széleskörűen alkalmazható bennmaradó hőszigetelő zsaluzatként. A táblák érdesített felülete nagy szilárdsággal tapad a frissen bedolgozott, tömörített betonhoz. Kiegészítő rögzítésként előre elhelyezett műanyag tüskék használata ajánlott, főként falnyílások, falsarkok mentén. Utólagos elhelyezés A SYTROFOAM IB lemezeket ragasztással és műanyagtárcsás dübelekkel kell a falfelülethez rögzíteni, szoros illesztéssel, nagyobb felületeken eltolt kötésben. A cementbázisú ragasztóhabarcsot a táblák élei mentén folytonosan, valamint a hossztengely 2-3 pontján javasolt felhordani. Vakolás, felületképzés A STYROFOAM IB lemezek érdesített felülete vakolható és burkolható. Üvegszövet erősítésű vékonyvakolat rendszerek és ponthegesztett, horganyzott acél rabichálóval erősített hagyományos jellegű vakolatok egyaránt alkalmazhatók, a nem nedvszívó fogadófelületen végzett vakolási munkákra vonatkozó kivitelezési szabályok szerint. Hosszabb idejű napsugárzásnak kitett hőszigetelő lemezek takaratlan felülete porladással együttjáróan elszíneződhet. A képződött felületi por a vakolási, burkolási munkák előtt eltávolítandó. Épületlábazatok hőszigetelése Az épületlábazat szakszerűen kialakított hővédelme nélkül a felmenő homlokzati falak, talajon fekvő padlók, pinceoldalfalak hőszigetelésének hatékonysága jelentősen csökken. A nedvességés fagyálló, kedvező szilárdságú STYROFOAM IB lemezek alkalmazása tartós és hatékony megoldást nyújt, más anyagokkal készülő homlokzati hőszigetelő rendszer kiegészítéseként is. Belső oldali hőszigetelés: STYROFOAM IB Amennyiben a homlokzat hőszigetelésére a falazat külső síkján nincs mód (pl. védett homlokzatú épületek, pinceoldalfalak utólagos hőszigetelése), a belső felület kínál megoldást a hővédelem javítására. Mivel a hőszigetelés a belső, meleg oldalon kerül beépítésre, megnő a meglévő falszerkezet hőingadozása. Fokozott figyelmet kell fordítani a homlokzatra merőleges falak és födémek csatlakozásánál kialakuló hőhidakra. A falszerkezeten belüli páralecsapódás lehetséges mértékét szaktervezővel kell ellenőriztetni, főként magas páratartalmú helyiségek esetén. A homlokzat belső felületén hőszigetelt helyiségek rendszeres és hatékony szellőzést igényelnek. A STYROFOAM IB lemezek érdesített felülete megfelelő alapot nyújt vakolt vagy ragasztott felületképzéshez. A termék viszonylag magas páradiffúziós ellenállásának köszönhetően a falszerkezetben bekövetkező páralecsapódás általában a kritikus mérték alatt marad, kiegészítő párafékező réteg beépítése rendszerint nem szükséges.

9 Kivitelezés A hőszigetelő táblákat cementbázisú ragasztóhabarccsal vagy Insta-stik egykomponensű poliuretán ragasztóval kell rögzíteni, szoros illesztéssel a csatlakozó falak- és födémek felületéhez is. A felületképzés cement vagy gipszvakolat, gipszkarton ill. ragasztott lapburkolat. A hőszigetelő lemezek közvetlen tapétázása tűzvédelmi okok miatt tilos! Magastetők hőszigetelése: ROOFMATE A magastetők hőszigetelésének tervezett hatékonyságú működése csak a hőhidak kiküszöbölése esetén várható. A szarufáknál fellépő hőhíd hatása számos megoldással csökkenthető: a hőszigetelés beépíthető a szarufák, deszkázat ill. vasbeton lemez felső síkján, szarufák alsó síkján, szarufák között + a tetőszerkezet felső síkján, szarufák között + a tetőszerkezet alsó síkján. A tetőszerkezet felső síkján beépített hőszigetelésre átadódó terhelés ( héjazat súlya, hó- és szélteher) nagy szilárdságú hőszigetelő anyag beépítését követeli meg, amely a teherhordó szerkezettel, ellenlécezéssel, lécezéssel/deszkázattal együtt szilárd szerkezeti egységet alkot. Így a hőszigetelés folytonosságát megszakító, héjazatot alátámasztó kiegészítő szerkezeti elemek elhagyhatók. A körben csaphornyos élképzésű ROOFMATE TG lemezek felületfolytonos, hőhídmentes hőszigetelő réteget alkotnak a szarufák felső síkján beépítve. Teljes vagy részleges felületű felfekvés esetén (deszkázat, ritkított deszkázat, vasbeton lemez) a ROOFMATE SL termék alkalmazása is teljes értékű műszaki megoldást nyújt.

10 A ROOFMATE lemezek új tetők és tetőfelújítások kivitelezésénél széleskörűen alkalmazhatók szarufák között elhelyezett hőszigetelés kiegészítéseként is. Mezőgazdasági épületek: ROOFMATE A korszerű gazdaságokban alkalmazott technológiák megkövetelik az állattartó és terménytároló épületek belső légállapotának pontos szabályozhatóságát. Elsődleges fontosságú a teljes hőveszteség kb. 60%-át jelentő födém- ill. tetőszerkezet hőszigetelése. A mezőgazdasági épületekben látszó felületű hőszigetelő álmennyezetként beépített ROOFMATE TG lemezek alkalmazásának előnyei: A tetőszerkezet ill. szelemenrendszer felső vagy alsó síkján beépített, körben csaphornyos élképzésű, 2400/2500x600mm méretű táblák folytonos, hőhídmentes hőszigetelő felületet alkotnak. Az ROOFMATE TG lemezek utólagos felületvédelme, bevonata általában nem szükséges. A hőszigetelő lemezek felülete nagynyomású berendezéssel tisztítható. Alkalmazás Horganyzott acél keményhab-rögzítő kapoccsal a hőszigetelés rejtett, nem látható módon rögzíthető. A táblák látszó rögzítése nagyfejű csavarokkal vagy szegekkel, ill. műanyag alátéttel történik. A hőszigetelő lemezek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése fontos a rovarkárok elkerülése érdekében, valamint a rágcsálók elleni védelem is szükséges lehet. Általános alkalmazási tudnivalók A STYROFOAM termékek égéskésleltető anyagot tartalmaznak, amelyek a gyenge nyílt lánggal történő véletlen gyulladást megakadályozzák. Azonban a lemezek éghetők és nagy tűzben gyorsan elégnek. A STYROFOAM termékek külső térben tárolhatók, nyílt lángtól, egyéb hőforrástól távol tartva. Hosszabb idejű napsugárzás ellen védelmet kell biztosítani. Célszerű a táblákat felhasználásig az eredeti csomagolásban hagyni a felületi öregedés, elszíneződés elkerülése érdekében. Az ROOFMATE TG lemezek fedett térben tárolandók. A STYROFOAM termékek tartós alkalmazási hőmérséklete max. 75 C. Magasabb hőmérsékleten a táblák megolvadnak, maradó alakváltozást szenvednek. A STYROFOAM lemezeket éles késsel, finom fogú fűrésszel, elektromos alligátorfűrésszel célszerű vágni. A STYROFOAM termékek az építőiparban szokásosan használt oldó- és lágyítószermentes anyagoknak (oldószermentes bitumenes komponensek, vizes bázisú favédő anyagok,

11 mész, cement, falazó- és vakolóhabarcsok, anhidrit-gipsz, stb.) ellenállnak. Bizonyos szerves anyagok, oldószeres fakonzerválók, festékadalékok, oldószerek (aceton, etilkell alkalmazni, acetát, petróleum, benzin, stb.) a lemezeket károsítják, lágyulást, zsugorodást, anyagkárosodást okoznak. Ragasztásnál oldószermentes ragasztót figyelem bevéve a gyártónak a polisztirolhab ragasztására vonatkozó útmutatóját. A STYROFOAM termékek alkalmazása nem jelent környezetvédelmi kockázatot talajok, talaj- és élővizek biológiai összetételére. A kiadványban szereplő alkalmazási leírások, ábrák, fotók a Dow legjobb tudása, ismeretei szerint tájékoztatást adnak a termékek lehetséges felhasználásáról, de nem helyettesítik az építési terveket és a tervezői, kivitelezői felelősségvállalást, nem keletkeztetnek garanciális kötelezettséget a gyártóval szemben. A tervezés és a felhasználás során lényeges a STYROFOAM termékek szakszerű alkalmazása, az érvényes szabványok, műszaki előírások betartása. További tájékoztatással, termékismertetőkkel, szaktanácsadással a gyártó és a forgalmazó készséggel áll a felhasználók rendelkezésére.

FLOORMATE 500-A Hővezetési tényező. MSZ EN 13164 W/(m.K) 80 mm: 0,035 120 mm: 0,029 70 mm: 0,036 CS (10/Y) 300 300 CC(2/1,5/50)130 130. kpa.

FLOORMATE 500-A Hővezetési tényező. MSZ EN 13164 W/(m.K) 80 mm: 0,035 120 mm: 0,029 70 mm: 0,036 CS (10/Y) 300 300 CC(2/1,5/50)130 130. kpa. Műszaki adatok Tulajdonságok 1) Szabvány Mértékegység SL-A LG-X FLOORMATE 500-A Hővezetési tényező MSZ EN 13164 W/(m.K) 80 mm: 0,035 120 mm: 0,029 70 mm: 0,036 közölt érték 2) λ D >80 mm: 0,036 3) >70

Részletesebben

STYROFOAM hőszigetelés

STYROFOAM hőszigetelés STYROFOAM hőszigetelés Lépéshangszigetelés Talajjal érintkező épületszerkezetek, padlók hőszigetelése több lakótér, takarékos komfort STYROFOAM Minőség, amelyre építhet www.styrofoam.hu Pincefal, padló,

Részletesebben

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye RAVATHERM XPS 300 WB Érdesített felületű zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemez. Alkalmazási terület: Lábazatok, homlokzati falak, vb. koszorúk, pillérek, árkádfödémek vakolt, burkolt felületképzésű

Részletesebben

A Ravago S.A. védjegye

A Ravago S.A. védjegye RAVATHERM XPS Termékleírás A RAVATHERM XPS hőszigetelés a legmodernebb XXI. századi technológiával gyártott zártcellás polisztirolhab. A kizárólag minőségi alapanyagok felhasználásával készülő kék hab

Részletesebben

Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület)

Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület) Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület) A mai hőtechnikai és felhasználói igényeket tekintve elkerülhetetlen az épületeink földszinti padlószerkezetének megfelelő hőszigetelése a vízszigetelés

Részletesebben

XPS fordított tető megoldások

XPS fordított tető megoldások XPS fordított tető megoldások Zártcellás polisztirolhab hőszigetelés előnyök, tulajdonságok Alacsony vízfelvétel: WL(T)0,7; WD(V)3; 30-150 mm FTCD1 160-280 mm FTCD2 Nagy nyomószilárdság: CS(10\Y) 300 700

Részletesebben

STYROFOAM hőszigetelés. Homlokzati falak, hőhidak

STYROFOAM hőszigetelés. Homlokzati falak, hőhidak STYROFOAM hőszigetelés Homlokzati falak, hőhidak Tartalomjegyzék 1. A hőszigetelés fontossága és előnyei... 4 1.1 STYROFOAM hőszigetelés...4 1.2 A hőszigetelés vastagsága...5 2. Hőhídmentes szerkezetek

Részletesebben

Lábazatok szigetelése

Lábazatok szigetelése Lábazatok szigetelése Épületeink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. Épületfizikailag ez a szerkezeti csomópont nagyon

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

STYROFOAM hőszigetelés. Fordított rétegrendű lapostetők

STYROFOAM hőszigetelés. Fordított rétegrendű lapostetők STYROFOAM hőszigetelés Fordított rétegrendű lapostetők Tartalom. Fordított rétegrendű lapostetők.... A fordított tető és működése..... Tartósság, élettartam.... Tervezési elvek..... A fordított tetők kialakítása.....

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - ak Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE 1, Bazaltgyapot Nobasil PTE Terhelhető hő- és hangszigetelő tábla, elsősorban úsztatott padlószerkezetek lépéshang-szigetelésére, közbenső födémek akusztikai és tűzvédelmi szigeteléseként. 2, Dűbel 1 /

Részletesebben

STYROFOAM hőszigetelés. Mezőgazdasági épületek, magastetők

STYROFOAM hőszigetelés. Mezőgazdasági épületek, magastetők STYROFOAM hőszigetelés Mezőgazdasági épületek, magastetők Tartalom I. MEZŐGAZDASÁGI ÉPÜLETEK...3 1. Állattartó- és terménytároló épületek klímája...3 1.1 A levegő nedvességtartalma...3 1.2 Szellőzés...3

Részletesebben

Parkolótető szigetelések (járható lapostető)

Parkolótető szigetelések (járható lapostető) Parkolótető szigetelések (járható lapostető) Amennyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé nem kívánunk ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építeni, úgy a födémszerkezetet lapostetős

Részletesebben

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM Bt. SZIGETELÉSVÉDELEM. Top. Protect. Step Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek A termék anyaga Ipari melléktermékekbôl visszanyert, újrafelhasznált gumiból készült

Részletesebben

STYRODUR C extrudált polisztirolhab

STYRODUR C extrudált polisztirolhab STYRODUR C extrudált polisztirolhab ÉPÍTÉSZETI HÕSZIGETELÉSEK 2006/3 www.isover.hu 2006-tól új irányelvek a hõszigetelésben! ENERGIATANÚSÍTÁS Saint-Gobain Isover Hungaria Kft. H 8301 Tapolca, Halastó u.

Részletesebben

Terasztető szigetelések (járható lapostető)

Terasztető szigetelések (járható lapostető) Terasztető szigetelések (járható lapostető) Amennyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé nem kívánunk ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építeni, úgy a födémszerkezetet lapostetős

Részletesebben

Épület lábazat-falazat csomópont, lemezalappal

Épület lábazat-falazat csomópont, lemezalappal 10 21 4 39 20 20 30 20 10 homlokzati hőszigetelés +nemesvakolat 16 30 falazóelem kezdősín aluprofil lábazati zártcellás hőszigetelés +gyöngyvakolat 20 25 padlóburkolat aljzatbeton (padlófűtéssel) 1 rtg.

Részletesebben

Nem járható lapostető szigetelések

Nem járható lapostető szigetelések Nem járható lapostető szigetelések Amennyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé nem kívánunk ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építeni, úgy a födémszerkezetet lapostetős kialakításban

Részletesebben

Hôszigetelési. megoldások. Olyan megoldásokat ajánlunk, melyek a hôszigetelés minden területén nagy hatékonysággal mûködnek. www.nikecell.

Hôszigetelési. megoldások. Olyan megoldásokat ajánlunk, melyek a hôszigetelés minden területén nagy hatékonysággal mûködnek. www.nikecell. Hôszigetelési megoldások Olyan megoldásokat ajánlunk, melyek a hôszigetelés minden területén nagy hatékonysággal mûködnek www.nikecell.hu 1 A NIKECELL Kft. hôszigetelô rendszerei teljes körû védelmet biztosítanak

Részletesebben

STYROFOAM ÁRLISTA. Érvényes: május 2-től visszavonásig

STYROFOAM ÁRLISTA. Érvényes: május 2-től visszavonásig Roofmate SL-A Fordított rétegrendû lapostetõk, teraszok, tetõkertek, padlók, pinceoldalfalak, többrétegû falszerkezetek hõszigetelésére. 30-80 : 0.035 W/mK 100-120 : 0,036 W/mK 140-200 : 0,038 W/mK Roofmate

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET! Kartellben a természettel etikusan A kartell konkurens (versenytárs) vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. (forrás: WIKIPÉDIA)

Részletesebben

ereszmagasság 39a 109,39 112,76 LAKÓHÁZ F+T 62725/ /5 +6,20 +6,15 +9,18 -0,02 LAKÓHÁZ pv=±0,00=105m Rel +8,31 f.á.lapburkolat 102,00 m2

ereszmagasság 39a 109,39 112,76 LAKÓHÁZ F+T 62725/ /5 +6,20 +6,15 +9,18 -0,02 LAKÓHÁZ pv=±0,00=105m Rel +8,31 f.á.lapburkolat 102,00 m2 gerincmagassá 112,76 ereszmagasság 9,39 39a t LKÓHÁZ F+T P. H. 26,55 62725/2 ereszmagasság: 9,12 gerincmagasság: 113,32 39c LKÓHÁZ F+T 3,08 62725/3 4,27 17,60 14,35, 3,75 7,57 62725/5 1,25 2,20 6,32 4,12

Részletesebben

Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4 Tetők rétegei vízszigetelés hőszigetelés teherhordó szerkezet Tetők rétegei - lejtésképzés hőszigetelés lejtésképzés valamennyi tetősíkon lejtéskorrekció vonalra

Részletesebben

RÉTEGRENDEK. Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP / / Épület:

RÉTEGRENDEK. Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP / / Épület: RÉTEGRENDEK Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP-7.13.0/15-2015-0028/ Épület: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 1013 Budapest, Krisztina tér 4. (Hrsz.:

Részletesebben

STYROFOAM hőszigetelés. Talajjal érintkező épületszerkezetek, padlók

STYROFOAM hőszigetelés. Talajjal érintkező épületszerkezetek, padlók STYROFOAM hőszigetelés Talajjal érintkező épületszerkezetek, padlók Tartalom. Talajjal érintkező épületszerkezetek hőszigetelése.... Bevezetés.... Tervezési elvek..... Talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés.....

Részletesebben

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

EXTRUDÁLT POLISZTIROL EXTRUDÁLT POLISZTIROL A Fibrotermica SpA társaság extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyrétegû, kiváló hõszigetelõ képességû sárga színû lemez, alkalmazható mind egyéni

Részletesebben

Protan alkalmazástechnikai útmutató:

Protan alkalmazástechnikai útmutató: Protan alkalmazástechnikai útmutató: A tetőszigetelések tervezésénél és kivitelezésénél a jelen alkalmazástechnikai útmutató mellett az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET-I.

TERVEZÉSI SEGÉDLET-I. 1116 Budapest, Tétényi út 126. Telefon: (+361) 323-1112 Fax: (+361) 323-1113 E-mail: office@magortherm.hu www.magortherm.hu Cg.: 01-10-046267 Adószám: 14609530-2-42 TERVEZÉSI SEGÉDLET-I. Csomóponti rajzok

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu A terasztetőt

Részletesebben

ETHAFOAM. Lépéshangszigetelés. Lépéshangszigetelés.

ETHAFOAM. Lépéshangszigetelés. Lépéshangszigetelés. ETHAFOAM Lépéshangszigetelés Lépéshangszigetelés www.styrofoam.hu ETHAFOAM Az ETHAFOAM 222 kék színű, rugalmas, tekercselhető, zártcellás extrudált polietilénhab (XPE) lemez a Dow Chemicals lépéshangszigetelés

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alkalmazási területek: Talajjal érintkező függőleges épületszerkezetek HDPE dombornyomott és felületszivárgó lemezek Talajon fekvő padlószerkezetek Zöldtetők Mérnöki

Részletesebben

Zöldtető szigetelések (járható lapostető)

Zöldtető szigetelések (járható lapostető) Zöldtető szigetelések (járható lapostető) Amennyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé nem kívánunk ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építeni, úgy a födémszerkezetet lapostetős

Részletesebben

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal

8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8. Szerelési megoldások FABETON szigetelôlapokkal 8.1. Szigetelôlapok felszerelése falazatra, födémre A FABETON szigetelôlemezeket mechanikai rögzítéssel, dûbelezéssel erôsítjük a szigetelendô felületre.

Részletesebben

275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet

275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet élyes üdvözlet Mindenkinek Bitumenes lemezek alkalmazása a 275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet szerint HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL VILLAS Kft A rendelet célja.. Az Elvárt

Részletesebben

Adott a mellékelt kialakítású kétszintes családi ház, melynél a földszint felett burkolt és zöldtetővel kialakított lapostető található!

Adott a mellékelt kialakítású kétszintes családi ház, melynél a földszint felett burkolt és zöldtetővel kialakított lapostető található! Adott a mellékelt kialakítású kétszintes családi ház, melynél a földszint felett burkolt és zöldtetővel kialakított lapostető található! Készítse a tankörvezető által kiadott csoport szerinti anyagok és

Részletesebben

Előremutató tető hőszigetelési megoldások

Előremutató tető hőszigetelési megoldások Előremutató tető hőszigetelési megoldások a hazai és a nemzetközi hőtechnikai követelmények tükrében Szatmári Zoltán - alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó BACHL KFT. TETŐAkadémia 2014 - konferencia 1

Részletesebben

élyes üdvözlet Mindenkinek

élyes üdvözlet Mindenkinek KONFERENCIASOROZAT 2015 élyes üdvözlet Mindenkinek KONFERENCIASOROZAT 2015 SZERVEZŐK SZAKMAI VÉDNÖK HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL Kft MÉDIATÁMOGATÓK Az Elvárt Műszaki teljesítmény:

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

Lambda Systeme Kft , , ,

Lambda Systeme Kft , , , Foamglas Perinsul S Név Hossz/Vtg. Csomagolás Falak, teherhordó falak és különösen nagy terhelésű szerkezetek alatti hőszigetelésére Hővezetési tényező: λd= 0,05 W/mK Nyomószilárdság: CS 1600 kpa (EN 826)

Részletesebben

TERVEZETT ÉPÜLET +1,00 2,30 -3,17 4,80 6,00 4,80 2,30 18,18 5 2,30 2,30 2,30 5,58 11,95 59 5 4300/2 MÉLYGARÁZS LEJÁRÓJA 4324 45

TERVEZETT ÉPÜLET +1,00 2,30 -3,17 4,80 6,00 4,80 2,30 18,18 5 2,30 2,30 2,30 5,58 11,95 59 5 4300/2 MÉLYGARÁZS LEJÁRÓJA 4324 45 ,,,0,0,0,0,0,0,0,0,0 +,,0 +,0 VESZPRÉM, UDPEST U.. HRSZ: 00/ Építészeti adatok: Övezeti előírás: Lk-o kisvárosis lakó övezet, oldalhatáros beépítés. maximálisan o,oo% építhető be - legnagyobb építménymagasság:,o

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu Nem

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

A HOSSZÚTÁVON MEGBÍZHATÓ ÉPÜLETSZERKEZETEK LÉTESÍTÉSÉNEK FELTÉTELEI ÉPÜLETSZERKEZETEK TERVEZÉSE DR. Gábor László: az első kérdés: mikor és miért van szükség? a második kérdés: hová kerülnek? a harmadik

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai 04. 1:100 léptékű metszetek szabályai Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1:100 lépték Mi az ábrázolás célja? Az épület

Részletesebben

Bemutató Jellegű Közösségi Épület Kiviteli Terve

Bemutató Jellegű Közösségi Épület Kiviteli Terve Megjegyzés: Rétegrendek: - A terv a vonatkozó szakági tervfejezetekkel együtt érvényes! Külső falazat tetőtérben Műszárított - A méretek a helyszínen ellenőrizendők! Műszárított, lucfenyő Páraáteresztő

Részletesebben

Austrotherm Kft. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL. ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8.

Austrotherm Kft. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL. ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8. Egyhéjú melegtetők elvi rétegfelépítése Használatot biztosító réteg Csapadékvíz elleni szigetelés Gőznyomás kiegyenlítő

Részletesebben

Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4 Tetőidom szerkesztése vápában áttörés, felépítmény ne legyen! Tetőidom szerkesztése áttörések mögött terelőnyereg Tetőidom szerkesztése vízszintes csőelhúzás födémben

Részletesebben

DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek

DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek DEITERMANN Épület vízszigetelõ rendszerek Gazdaságos és megbízható DEITERMANN épületvízszigetelõ termékek és rendszerek Talajnedvesség, csurgalékvíz vagy talajvíz a gond? Melyik rendszer a megfelelõ? A

Részletesebben

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETE Székesfehérvár 2014. 02. 13. Tetőterek, padlásfödémek hőszigetelése Dr. Laczkovits Zoltán okl. épületszigetelő szakmérnök HŐSZIGETELÉS

Részletesebben

Szûrés és elválasztás

Szûrés és elválasztás Szûrés és elválasztás Az ideális elválasztó réteg építményeihez A Typar Pro-val megoldást adunk a szûrés és az altalaj megerõsítés problémáira. A Typar Pro védelmet nyújt a megsülylyedés ellen és megakadályozza

Részletesebben

Mitől rendszer a rendszer

Mitől rendszer a rendszer Mitől rendszer a rendszer Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati rendszer, kéregerősítéssel, vakolással. Nem

Részletesebben

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Magasépítéstan MSc 11. előadás: Épületek hőveszteségének csökkentése MET.BME.HU 20124/ 2015 II. Szemeszter Előadó: Dr. DUDÁS ANNAMÁRIA BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015. II. szemeszter

Részletesebben

KIVITELI TERV. Építész részletrajzok és csomópontok Huba utcai 3 csoportos óvoda. Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4.

KIVITELI TERV. Építész részletrajzok és csomópontok Huba utcai 3 csoportos óvoda. Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4. KIVITELI TERV Építész részletrajzok és csomópontok Huba utcai 3 csoportos óvoda Tárnok belterület, Huba utca hrsz. 607/4. Építtető: 2461 Tárnok Dózsa György út 150. Tervező: PALÁDI Építész és Mérnök Kft.

Részletesebben

LAPOSTETŐ FELÚJÍTÁSOK ÚJSZERŰ ALTERNATÍVÁI

LAPOSTETŐ FELÚJÍTÁSOK ÚJSZERŰ ALTERNATÍVÁI élyes üdvözlet Mindenkinek LAPOSTETŐ FELÚJÍTÁSOK ÚJSZERŰ ALTERNATÍVÁI HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL VILLAS Kft. Amiért fel kell újítani.. Lapostető felújítás lehet A szigetelő

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban

Xella szerkezetek a gyakorlatban Az alaptól a belsőépítészetig Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 május Külső határoló szerkezetek P2-0,5 NF+GT 600x200x250 U=0.44 W/m2K P2-0,5 NF+GT 600x200x300 U=0.37 W/m2K

Részletesebben

Családi ház hőkamerás vizsgálata

Családi ház hőkamerás vizsgálata Cég ORIGOSÁNTA ÉPÍTŐ ZRT Győri u. 32. Sopron Mérést végezte: Markó Imre Telefon: 99/511540 EMail: info@origosanta.hu Készülék testo 8752 Gyártási szám: Objektív: 1910101 normál Megbízó Megrendelő Mérőhely:

Részletesebben

STYROFOAM XPS - HŐSZIGETELÉS Általános információk, műszaki adatok. 60 év építési tapasztalat

STYROFOAM XPS - HŐSZIGETELÉS Általános információk, műszaki adatok. 60 év építési tapasztalat STYROFOAM XPS - HŐSZIGETELÉS Általános információk, műszaki adatok 60 év építési tapasztalat Tartalomjegyzék Dow Chemical Company...3 Dow Magyarországon...3 A STYROFOAM története...4 STYROFOAM extrudált

Részletesebben

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek belső oldali hőszigetelés - technológiák Lehetséges megoldások: 1.Párazáró réteg beépítésével 2.Párazáró / vízzáró hőszigetelő anyaggal

Részletesebben

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer 2014 1. AZ ISOGIPS RENDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Az ISOGIPS rendszert az épületek külsõ falainak belsõ oldali hõszigetelésére alkalmazzák úgy, hogy a csatlakozó

Részletesebben

BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉSEK

BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉSEK BELSŐ OLDALI HŐSZIGETELÉSEK Külső oldal: az épület klimatikus hatásoknak kitett határoló felülete Belső oldal: a szabályozott hőmérsékletű levegővel érintkező határolófelületek A hőszigetelés elhelyezése

Részletesebben

RÓZSA[KERT]VÁROS HILD GYÖRGY DOKTORI ÉRTEKEZÉS RAJZOK ÉS FOTÓK BUDAPEST 2003.

RÓZSA[KERT]VÁROS HILD GYÖRGY DOKTORI ÉRTEKEZÉS RAJZOK ÉS FOTÓK BUDAPEST 2003. RÓZSA[KERT]VÁROS HILD GYÖRGY DOKTORI ÉRTEKEZÉS RAJZOK ÉS FOTÓK BUDAPEST 2003. II III IV V VI VII VIII IX X XI XII H E L Y S Z Í N R A J Z M = 1 : 1 00 0 XIII kazánház 56.71 m 2 saválló burkolat gázfogadó

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Különböző burkolóanyagok biztonságos és deformálódás mentes fektetése 1.6. Csempék és lapok burkolása homlokzatokra

Különböző burkolóanyagok biztonságos és deformálódás mentes fektetése 1.6. Csempék és lapok burkolása homlokzatokra .6 Külső homlokzatok burkolatai. rész Mindig felmerül az építtetők és tervezők arra vonatkozó kívánsága, hogy a legújabb építészeti elképzeléseik homlokzatát kerámia csempével burkolják. Az előnyök kézenfekvők:

Részletesebben

HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK. 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag

HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK. 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag HŐSZIGETELÉS MIÉRT? Állagvédelem Energiatakarékosság Komfortérzet Környezetvédelem, klímavédelem HOL? Kívül!!! HOGYAN? MIVEL? Egyenletes

Részletesebben

Drénlemezek. termékcsalád típusai:

Drénlemezek. termékcsalád típusai: Drénlemezek Többfunkciós drénlemez család, mely hatékonyan alkalmazható felületi vízelvezetésre és a nedvesség távoltartására mind függõleges mind pedig vízszintes épületszerkezeteknél. Anyaga nagy szilárdságú

Részletesebben

Csomóponti katalógus

Csomóponti katalógus Csomóponti katalógus Tartalom Silka csomópontok 3 16 Ytong csomópontok 17 62 Szerkezeti csomópontok Silka Lábazati megoldás Silka mészhomoktégla teherhordó falszerkezet Silka burkoló előtétfallal ásványi

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS ÜZLETEK

MŰSZAKI LEÍRÁS ÜZLETEK MŰSZAKI LEÍRÁS ÜZLETEK 1131 Budapest, Babér utca 13-15. 1. AZ ÉPÜLET MŰSZAKI TARTALMA 1.1 Teherhordó épületszerkezetek Alapozás: Felmenő szerkezetek: Födémek: Lépcsőszerkezetek: monolit, vízzáró vasbeton

Részletesebben

1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek.

1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek. TERVEZÉSI ZÁRÓSZIGORLATI TEMATIKA 2017. ÉPÜLETSZERKEZETEK TÁRGYBÓL Épsz6+Épsz7 1. Sávalapozás Ismertetése es alkalmazási területe és szerkezeti kialakítása különböző építési módok esetén. Szerkezeti részletek.

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kőműves

Foglalkozási napló. Kőműves Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kőműves (OKJ száma: 34 582 4) szakma gyakorlati oktatásához 0. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók adatai

Részletesebben

alapanyag tárolás A Fibrotermica Hungary Kft. extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek

alapanyag tárolás A Fibrotermica Hungary Kft. extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek A Fibrotermica Hungary Kft. extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyréteg û, kiváló hõszigetelõképességûsárga/türkiz színû lemez, alkalmazható mind egyéni mind ipari

Részletesebben

Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme

Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Lestyán Mária Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Az új OTSZ életbe lépését követően a lapos tetőkre vonatkozó követelmények is rendszerben lettek meghatározva. A homlokzati hőszigetelő rendszerekből

Részletesebben

Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary

Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary 2005. ÉV TETŐJE pályázat Benyújtó: ENTEROL KFT 2040 Budaörs, Károly király út 90. Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary Tárgy: Tetőszigetelési

Részletesebben

Zöldtetők fő fajtái EXTENZÍV INTENZÍV rétegvastagság: 3-15 cm 25 cm m súly: 25-100 kg 300 nedvességtárolás: visszatartás öntözés növényzet: sedum, moha, fű dísznövény gondozás: csekély fokozott ÖKOLÓGIAI

Részletesebben

Extrudált polisztirol keményhab szigetelõanyagok magas -és mélyépítéshez. Mûszaki információk Érvényes: 2004. szeptember 1-tõl

Extrudált polisztirol keményhab szigetelõanyagok magas -és mélyépítéshez. Mûszaki információk Érvényes: 2004. szeptember 1-tõl Extrudált polisztirol keményhab szigetelõanyagok magas -és mélyépítéshez. Mûszaki információk Érvényes: 00. szeptember -tõl 0 A vállalat Tallinn Szentpétervár London Tchudovo Noisiel (Paris) Desselgem

Részletesebben

É P Í T É S Z TERVDOKUMENTÁCIÓ CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVE

É P Í T É S Z TERVDOKUMENTÁCIÓ CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVE É P Í T É S Z TERVDOKUMENTÁCIÓ CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVE 6551 É 6519 6577 A L A P A D A T O K : 6517 6518 21,18 5,86 13,42 1, 7,36 7,92 3, 2,00 Tass vezér utca +7,10 6560 Ond vezér utca 6578

Részletesebben

ZÖLDTETŐK LEGGYAKORIBB HIBÁI, ÉS AZOK ELKERÜLÉSE

ZÖLDTETŐK LEGGYAKORIBB HIBÁI, ÉS AZOK ELKERÜLÉSE Zöldtetők a nagyvilágban a településfejlesztés távlatai ZÖLDTETŐK, ZÖLDFALAK, ZÖLDHOMLOKZATOK ZÖLDTETŐK LEGGYAKORIBB HIBÁI, ÉS AZOK ELKERÜLÉSE Horváth Sándor okleveles építészmérnök, építési szakértő egyetemi

Részletesebben

Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek. Szakmai és megrendelői szempontok

Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek. Szakmai és megrendelői szempontok Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Szakmai és megrendelői szempontok Mit jelent a Teljes Homlokzati Rendszerek Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati

Részletesebben

Az épületekteljes hőszigetelése

Az épületekteljes hőszigetelése BÉKÁSMEGYERI 3. SZ. LAKÁSFENNTARTÓ SZÖVETKEZET 1039 BUDAPEST, JÓS UTCA 16. Az épületekteljes hőszigetelése 2013. május 27. Gergely Sándor 1 A jelenlegi állapot 2 A jelenlegi állapot 3 A jelenlegi állapot

Részletesebben

Övezet: Lk-FT-1 Beépítés módja: SZ (szabadonálló)

Övezet: Lk-FT-1 Beépítés módja: SZ (szabadonálló) ,00 6,0,,0 8,0 6,00 B NAPLÓKERT UTCA 6,70 8,0 6,00 0,80 B,00 05/5 5,00 8,0 6,70 0,0 É Övezet: Lk-FT- Beépítés módja: SZ (szabadonálló) A A,00 6,00 6,00 5,0 A A TELEKTERÜLET: 808,9 m BEÉPÍTETT TERÜLET:,8

Részletesebben

Gyártás. Alapanyagok: mész, homok, cement, pórusképző, víz. Xella Magyarország Kft. 2

Gyártás. Alapanyagok: mész, homok, cement, pórusképző, víz. Xella Magyarország Kft. 2 Multipor Gyártás Alapanyagok: mész, homok, cement, pórusképző, víz 2 Előnyei Nem éghető (A1) Ásványi és tömör Nyomásálló és alaktartó Magasfokú hőszigetelőképesség Könnyen alakítható Európai engedély Természetes

Részletesebben

Hõszigetelések. érvényes: 2005.03.31-tõl. Közösen értéket teremtünk. Az árak ÁFA nélkül értendõek

Hõszigetelések. érvényes: 2005.03.31-tõl. Közösen értéket teremtünk. Az árak ÁFA nélkül értendõek Hõszigetelések Á r l i s t a Az árak ÁFA nélkül értendõek érvényes: 2005.03.31-tõl Közösen értéket teremtünk MAGYAR SZABVÁNY SZERINT Alkalmazási elõírások MSZ EN 7573 EPS 30 EPS 70 EPS 80 EPS 100 EPS 150

Részletesebben

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS?

SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS? SCHWARCZKOPF BÁLINT Egységvezető Anyagvizsgáló Egység HŐSZIGETEL-E A HŐSZIGETELÉS? I. MIÉRT SZIGETELÜNK HOMLOKZATOT? 3 Miért szigetelünk homlokzatot? Épületeink hőveszteségei Energiatanúsítvány: a lakás

Részletesebben

Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Hőszigetelő anyag típusok: Kültéri homlokzati hőszigetelő anyagok

Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Hőszigetelő anyag típusok: Kültéri homlokzati hőszigetelő anyagok Mit kell tudni a hőszigetelő anyagokról? Legyen szó új vagy már használatban lévő épületről időről-időre érdemes gondot fordítani az épület hőszigetelő képességének optimalizálására. A leghatékonyabb energia

Részletesebben

GAV-ART STÚDIÓ KFT Nyíregyháza, Szabadság tér 12/A. I/10. T:42/ ; F:42/ ;M:30/ ;

GAV-ART STÚDIÓ KFT Nyíregyháza, Szabadság tér 12/A. I/10. T:42/ ; F:42/ ;M:30/ ; A TOP-6.1.4-15 azonosítószámú, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázati felhívás keretében a Nyíregyházi Állatpark látogatóközpontjának építési engedélyezési

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 2 Tartalom 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 3.1. A súly 3.2. Épületszerkezeti hatás 3.3. Éghetőség 3.4.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL

TARTALOMJEGYZÉK BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL TARTALOMJEGYZÉK SÍKPALA FEDÉSÛ MAGASTETÕK FELÚJÍTÁSA EUROSZIG LEMEZEKKEL BITUMENES LEMEZ FEDÉSÛ ÚJ MAGASTETÕK OSB LAPOKON, EUROSZIG LEMEZEKKEL HULLÁMPALA FEDÉSÛ MAGASTETÕK FELÚJÍTÁSA POLYMANT HÕSZIGETELÕ

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés

Alkalmazástechnikai Útmutató. Alépítményi szigetelés Alkalmazástechnikai Útmutató Alépítményi szigetelés 2006 EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA Alépítményi szigetelés RÉTEGRENDEK 1. Talajnedvesség elleni szigetelés általános rétegfelépítés

Részletesebben

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság SANOVA FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Tökéletes felújítás FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Rendszerek Alkalmazás Elôkészítés Vakolat- ill. höszigetelô réteg Sanova Rendszer K mérsékelten nedves és csekély

Részletesebben

Helyszínrajz M1:500. Lakó és Irodaház BADEN

Helyszínrajz M1:500. Lakó és Irodaház BADEN Épületszerkezetek tervezése projekt II. 00/00/ ősz Baden, Lakó- és irodaház Lakner Krisztina; Lendik ajnalka; Molnár Szilvia Konzulens: Molnárka Gergely É elyszínrajz M:00,,, 0, Lakó és Irodaház BADEN,,0

Részletesebben

MAGASÉPÍTÉSTAN I. 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó:

MAGASÉPÍTÉSTAN I. 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó: 8. Előadás: Erkélyek, loggiák, teraszok BME MET Előadó: 2012/2013 II. szemeszter Medgyasszay Péter PhD egyetemi docens, BME Magasépítési Tanszék TARTALOM 1. Bevezetés, visszacsatolás 1.1 Tárgyalt szerkezetek

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Épületszerkezettan 7. Ipartörténeti Múzeum Élő Tamás A46NV6 MEX k.: Horváth Tamás 2010/2011/I.

Épületszerkezettan 7. Ipartörténeti Múzeum Élő Tamás A46NV6 MEX k.: Horváth Tamás 2010/2011/I. Épületszerkezettan 7. Ipartörténeti Múzeum Élő Tamás 46NV6 MEX k.: Horváth Tamás 2010/2011/I. Tervlapok Földszinti alaprajz Első emelti alaprajz Második emeleti alaprajz Tetőfelülnézeti alaprajz - metszet

Részletesebben