VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL. MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL. MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS."

Átírás

1 VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS. - GYARMATI Tünde PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár BEVEZETÉS Irodalmi adatokból ismert, hogy a vemhesség 20. napját követően - a vehem zavartalan építéséhez - az anyáknak jelentős mennyiségű energiára és táplálóanyagokra van szüksége. Gyorsan növekvő igényük kielégítését nehezíti azonban, hogy a magzatok kezdetben exponenciális, majd a 23. naptól lineárissá váló intenzív növekedése (PRUD HON ÉS SELME, 1973) egyre nagyobb mértékben korlátozza az emésztőtraktus takarmányfelvevő képességét. Így a vemhességnek ebben a szakaszában a megnövekedett táplálóanyag igény csökkenő takarmányfelvétellel jár együtt, ezért az anya saját tartalékainak mozgósítására kényszerül a magzatok zavartalan fejlődése érdekében. Kísérleti eredmények szerint a házinyúl a takarmány szolgáltatta energia (10-12 MJ DE/kg) és táplálóanyag felhasználásával mindössze négy magzat felnevelésére képes; a többi magzat fejlődése az anyai tartalékok terhére történik (KAMPHUES, 1985). A tenyésztés intenzitásának napjainkra jellemző növelése - a fialást követő azonnali termékenyítés - azonban további problémákat is felvet a tenyésztők körében. Az egyszerre vemhes, illetve szoptató anyáknál ugyanis a kettős igénybevétel miatt még jelentősebb energia- és táplálóanyagdeficit jelentkezik (PARIGI-BINI ÉS XICCATO, 1993), ami hosszú távon az állatok kondíciójának leromlásához vezet. Ennek eredményeként a következő fialás alomlétszámának csökkenése mellett - az újszülött nyulak testösszetételének kedvezőtlen alakulása miatt (PARIGI-BINI ÉS MTSAI., 1992; XICCATO ÉS MTSAI., 1992) - az új generáció egyedeinek csökkent életképességével is számolnunk kell (PARIGI-BINI ÉS XICCATO, 1993). Az eredményes tenyésztőmunka érdekében ezért fontos tudnunk, hogy tenyészállataink milyen intenzív szaporítási ritmus elviselésére képesek saját, illetve utódaik szervezetének maradandó károsodása nélkül. Ehhez nyújtanak jelentős segítséget azok a közelmúltban kidolgozott eljárások, melyek a vemhesség és a laktáció ideje alatt bekövetkező testösszetételbeni változások kimutatását élő állapotban - ugyanazon állatok többszöri, egymást követő vizsgálatával - teszik lehetővé. Ezen eljárások közül jelen kísérletünkben - a Kar, illetve a Kisállattenyésztési Tanszék lehetőségeit kihasználva - a komputeres röntgen tomográfot (CT) és az EM-SCAN készüléket (TOBEC módszert) használtuk a vemhesség előrehaladtával jelentkező testösszetételbeni változások in vivo meghatározására. A CT ilyen irányú felhasználásának bizonyos előzményei már vannak (FEKETE ÉS MTSAI., 1994; MILISITS ÉS MTSAI., 1996), a TOBEC eljárás hasonló célú alkalmazására azonban eddig még nem került sor.

2 ANYAG ÉS MÓDSZER Kísérletünket a PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Karán, 5 hónapos korukban, friss, higított spermával mesterségesen, először termékenyített Pannon fehér anyanyulakkal végeztük. A 17 vemhes és a 26 üres állat a Kar Kísérleti Telepén, zárt épületben, egyedileg, egyszintes, ponthegesztett dróthálóból készült ketrecekben került elhelyezésre. Ad libitum takarmányozásukra kereskedelmi forgalomban kapható nyúltápot használtunk. Az ivóvíz a kísérlet teljes ideje alatt tetszés szerinti mennyiségben állt a nyulak rendelkezésére. A CT és TOBEC vizsgálatokra termékenyítéskor, a vemhesség 14., 21. és 28. napján, valamint a fialást követően került sor. A TOBEC méréseket az említett vizsgálati napokon, a kora délutáni órákban, egy EM-SCAN SA-3203 típusú készülékkel végeztük. A készülék működési elvéről az 1. ábra ad rövid áttekintést. 1. ábra Az EM-SCAN készülék működési elve (Operation of the EM-SCAN instrument) A vizsgáló egység falában lévő tekercselésben folyó áram, valamint az indukálódó mágneses tér irányát az ábrán nyilak jelzik. A mérésekre a készülékben indukálódó 10 Mhz-es oszcilláló mágneses térben került sor. Ezen a frekvencián ugyanis a zsírszöveteknek, illetve a zsírmentes anyagoknak (lean mass) a vezetőképessége eltérő, így a mért értékek alapján a zsíros, illetve kevésbé zsíros egyedek egymástól biztonsággal elkülöníthetők. A vizsgálati módszer az ún. Harker-elven (HARKER, 1973) alapul, melynek lényege, hogy a vezetőképesség mérésére az elektromágneses indukció jelensége használható fel a közvetlen elektromos kapcsolat helyett. A módszer szigorúan véve nem is a vezetőképesség, hanem az energiaabszorpció mérésére szolgál az oszcilláló mágneses térben. A mérés elvéből adódóan - a vezetőképes test térfogata és az érzékelő mágneses tér közötti kölcsönhatás miatt - igen nagy a jelentősége a vizsgálati objektum geometriai formájának (EM-SCAN MODEL SA-3000 OPERATOR S MANUAL,

3 1996). Jelen kísérletünkben ezért a zsírmentes test súlyának meghatározására kidolgozott becslési eljárás egyszerűsítése érdekében az anyanyulakat egyforma hosszúságban (450mm) rögzítettük, így - a csekély testsúlybeli különbségek ismeretében - a meglehetősen nehezen meghatározható keresztmetszeti érték mérésétől eltekintettünk. A geometriai forma mellett hasonlóképpen erős a hőmérsékletnek az elektromos vezetőképességre gyakorolt hatása is, hiszen vizes oldatokban a hőmérséklet 1 o C-os emelkedése a vezetőképesség 2%-os növekedését vonja maga után. A vizsgálati állatok azonos testhőmérséklete miatt azonban jelen esetben a hőmérséklet hatásától eltekinthettünk, egyéb esetekben azonban a hőmérsékleti körülményeket standardizálni kell. Méréseinket a két szerkezeti egységből álló TOBEC készülék mérőegységéhez csatlakoztatható legnagyobb mm átmérőjű - vizsgáló egységgel végeztük. A mozgás mérést zavaró hatásának kiküszöbölése érdekében a nyulakat a vizsgálat idejére 0.1 ml/ttkg Rometar és 0.25 ml/ttkg Calypsovet injekció izomba adásával altattuk. A mérés közvetlen eredményét, az ún. E -értéket a TOBEC készülék gyártója által fejlesztett SA3000 jelű programmal határoztuk meg. A TOBEC méréseket követően a tomográfiás vizsgálatokra - a vizsgálati sorrend megtartásával - az éjszakai órákban került sor. Az egyedenkénti 27, 8mmes szeletvastagságú, a vállövtől a combok végéig terjedő testtartományt lefedő felvétel elkészítéséhez a Kar Biológiai Központjában üzemelő harmadik generációs SIEMENS SOMATOM DRG típusú röntgen tomográfot használtuk. A hármasával, altatás nélkül rögzített állatokat - az esetleges vetélés veszélyének csökkentése érdekében - a vemhesség 21. és 28. napján végzett felvételezés idejére Rompun (Bayer) injekció izomba adásával nyugtattuk. A felvételek értékeléséhez a különböző szövetek röntgensugár elnyelő képességét kifejező ún. Hounsfield skálának az izom- és a zsírszövetre jellemző (-200-tól +200-ig terjedő) tartományát használtuk. A vizsgált tartomány 400 adatát - az adatok könnyebb kezelhetősége érdekében - a szomszédos érték összevonásával 40 változóra (HUv) redukáltuk (HUv1= (-200)-(-191), HUv2= (-190)-(-181), HUv40= (+190)-(+199)). A zsírszövet mennyiségi változásának kimutatásához a zsírra jellemző denzitásértékekkel rendelkező képpontok számának az összpixelszámhoz való viszonyításával indexszámokat képeztünk (képletszerűen: HUv7-16/ HUv1-40*100). A kísérlet befejeztével valamennyi állatot próbavágtuk, a gyomor és a bélcsatorna tartalmát eltávolítottuk. Az üres emésztőtraktust a vágás során felfogott vérrel, bőrrel és a többi testrésszel együtt többször átdaráltuk, és homogén mintát készítettünk. A kísérleti minták zsírtartalmának meghatározására a Kar Központi Laboratóriumában az MSz 68-30/6-78 előírásai szerint került sor. Az adatok statisztikai feldolgozását és a becslő egyenlet szerkesztését az SPSS 5.0-ás szoftverrel végeztük.

4 EREDMÉNYEK Korábbi - brojlercsirkékkel (ROMVÁRI, 1996) és növendéknyulakkal (MILISITS, 1997) folytatott - kísérleteink során szoros összefüggést találtunk a CT felvételek alapján számított zsírindexek és a teljestest nyerszsírtartalma között. Ezen összefüggés ismeretében a vemhes és az üres nyulak zsírtartalmának a vizsgálat ideje alatt bekövetkezett változását először a zsírindexek segítségével szemléltetjük (2. ábra). vemhes / pregnant üres / non pregnant Zsírindex / Fat index Vemhességi napok száma / Days of pr egnancy 2. ábra A számított zsírindex vizsgált időszak alatti változása (Changes of the fat index during the experimental period) Jól látható, hogy a vizsgálati időszak kb. 21. napjáig mind a vemhes, mind pedig a kontroll állatok esetében a szervezet zsírtartalma folyamatos növekedést mutat. Először termékenyített, kifejlettkori testsúlyukat még el nem ért nyulakról lévén szó, ez a növekedés elsősorban a saját szövetek építésének, a tartalékzsírok lerakásának a következménye. A kísérleti időszak utolsó harmadában azonban a vemhes állatok - a takarmány szolgáltatta energia és táplálóanyag mennyiségének szűkössége miatt - már felhalmozott szöveti tartalékaik mozgósítására kényszerültek. Ennek első lépéseként zsírtartalékaikat mobilizálták, minek következtében szervezetük zsírtartalma - amint azt a számított zsírindexek változása is jelzi - fokozatosan csökkent. A nem vemhesült állatok zsírtartalma ezzel szemben a kísérlet végéig folyamatosan tovább nőtt, és a két csoport közötti különbség a vizsgálat 28. és 31. napján már statisztikailag (p<0.001) is bizonyíthatóvá vált. A zsírindex és a nyerszsírtartalom kapcsolatát vizsgálva a két paraméter között r=0.90-es összefüggést találtunk. A probléma megközelítésének egy másik módját jelenti a TOBEC módszer, amely az előzőekkel ellentétben nem a zsírtartalom, hanem a zsírmentes test (a továbbiakban FFM = fat free mass) közvetlen meghatározására szolgál. A 3. ábrán jól látható, hogy a módszerrel mérhető E-érték - ami a zsírmentes súllyal áll szoros összefüggésben (r=0.87) - a vemhes és az üres állatok esetében eltérő módon változik.

5 üres / non pregnant vemhes / pregnant E-érték / E-value Vemhességi napok száma / Days of pr egnancy 3. ábra Az E-érték változása vemhes és üres anyanyulakban a vizsgált időszak alatt (Changes of the E-value in pregnant and non pregnant does during the experimental period) Vemhes nyulaknál a zsírtartalom imént bemutatott csökkenése a zsírmentes test súlyának (és ezzel együtt az E-értéknek) a növekedését idézte elő a vizsgálati időszak alatt. Ezzel szemben a kontroll állatoknál az E-érték egyre kisebb mértékű növekedése a fokozatos elzsírosodásra enged következtetni. Az E-érték és a zsírmentes test súlya közötti szoros összefüggés ismeretében a zsírmentes test súlyának in vivo becslésére - az E-érték és a testsúly, mint független változók felhasználásával - becslő egyenletet szerkesztettünk. Az egyenlet szerkesztéséhez a kísérleti állomány 75%-át képező, véletlenszerűen kiválasztott egyedek adatait használtuk fel. A lineáris regresszió eredménye szerint a zsírmentes test súlya az élősúly és az E-érték ismeretében az: y= *x *x 2, egyenlet segítségével számítható ki, ahol y=zsírmentes test súlya (g), x 1 =élősúly (g) és x 2 =E-érték. A tényleges és a becsült FFM között számított korrelációs együttható értéke r=0.92-nek adódott. Az egyenlet megbízhatóságát a kísérleti állomány fennmaradó ¼-ét képező egyedeken teszteltük (4. ábra).

6 4200 FFM (g) Becsült FFM / Predicted FFM (g) 4. ábra A tényleges és a becsült FFM kapcsolata a tesztállományban (Correlation between FFM and predicted FFM) Amint az az ábrán bemutatott összefüggésből is kiderül, a tényleges és a becsült FFM közötti korrelációs együttható értéke a tesztelés során is rendkívül kedvezően alakult (r=0.97). A gyakorlati tenyésztőmunkában azonban nem okvetlenül szükséges a zsírmentes súly, vagy a zsírmennyiség akár grammra pontos meghatározása, hanem többnyire elegendő a legjobb kondíciójú egyedek biztonságos kiválogatása. Ennek elősegítése érdekében a számított zsírindex és a kémiailag meghatározott nyerszsírtartalom (1. táblázat), valamint a tényleges és a becsült FFM (2. táblázat) alapján állatainkat sorrendbe állítottuk, majd az eltérő módon felállított rangsorok azonosságát rangkorrelációval teszteltük. A rangsoroláshoz a nem vemhesült, kontroll állatok (n=26) adatait használtuk. 1. táblázat A kísérleti állatok sorrendje a teljes test nyerszsírtartalma és a zsírindex alapján (Ranking list of the does based on the total body fat content and fat index) Rangsor / Ranking list Nyerszsír / Total body fat Zsírindex / Fat index A táblázat adataiból jól látható, hogy a zsírindex alapján kiválogatott legjobb 10 egyed három kivétellel megegyezik a nyerszsírtartalom alapján legjobbnak vélt egyedekkel. 2. táblázat A kísérleti állatok sorrendje a tényleges és a becsült FFM alapján (Ranking list of the does based on the real and predicted FFM) Rangsor / Ranking list FFM Becsült FFM / Predicted FFM

7 Még kedvezőbben alakult ez az arány a TOBEC módszerrel becsült FFM esetében, amikoris az eltérő módon kiválasztott egyedek között csak egy esetben találtunk különbséget. A rangkorreláció eredményeként a korrelációs együttható értéke a nyerszsír és a zsírindex alapján felállított sorrend között r=0.89-nek, a tényleges és a becsült FFM sorrendje között pedig r=0.91-nek adódott. A bemutatott eredmények alapján mindkét módszer alkalmasnak tűnik a gyakorlati tenyésztőmunka eredményességéhez szükséges, megfelelő testösszetétellel rendelkező egyedek kiválogatására. IRODALOMJEGYZÉK 1. EM-SCAN Model SA-3000 Operator s manual (1996) 2. FEKETE S. - HULLÁR I. - ROMVÁRI R. - ANDRÁSOFSZKY Emese - SZENDRŐ ZS. (1994): A nyúl vemhességének komplex vizsgálata. 6. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár, 86-95p. 3. HARKER, W. H. (Inventor), EMME (Assignee) (1973): Method and Apparatus for Measuring Fat Content in Animal Tissue either In Vivo or in Slaughtered and Prepared Form. US Patent 3, 735, KAMPHUES, J. (1985): Untersuchungen zum Energie- und Nährstoffbedarf gravider Kaninchen. Züchtungskunde, 57: 3, p. 5. MILISITS G. (1997): Növendéknyulak zsírbeépülésének in vivo vizsgálata komputer tomográffal. III. Ifjúsági Tudományos Fórum, Keszthely, 39-43p. 6. MILISITS G. - ROMVÁRI R. - DALLE ZOTTE, Antonella - XICCATO, G. - SZENDRŐ ZS. (1996): Determination of body composition changes of pregnant does by X-ray computerised tomography. 6 th World Rabbit Congress, Toulouse, Vol. 3., p. 7. PARIGI-BINI, R. - XICCATO, G. (1993): Recherches sur l interaction entre alimentation, reproduction et lactation chez la lapine, une revue. World Rabbit Science, 1: 4, p. 8. PARIGI-BINI, R. - XICCATO, G. - CINETTO, M. (1990): Energy and protein retention and partition in pregnant and non-pregnant rabbit does during the first pregnancy. Cuni-science, 6: 1, 19-29p. 9. PARIGI-BINI, R. - XICCATO, G. - CINETTO, M. - DALLE ZOTTE, Antonella (1992): Energy and protein utilization and partition in rabbit does concurrently pregnant and lactating. Animal Production, 55: p. 10. PRUD HON, M. - SELME, M. (1973): Croissance ponderale des foetus et des placentas maternels et foetaux au cours de la gestation chez les lapines saillies post partum et chez des lapines temoins. Journées de recherches avicoles et cunicoles, Publication de L I.T.A.V.I., 51-54p. 11. ROMVÁRI R. (1996): A komputeres röntgen tomográfia alkalmazásának lehetőségei a húsnyúl és brojlercsirke testösszetételének és vágási kitermelésének in vivo becslésében. Doktori (Ph.D.) értekezés. PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár, Kisállattenyésztési Tanszék

8 12. SPSS FOR WINDOWS (1992): Release , Copyright SPSS Inc. 13. XICCATO, G. - PARIGI-BINI, R. - CINETTO, M. - DALLE ZOTTE, Antonella (1992): The influence of feeding and protein levels on energy and protein utilization by rabbit does. 5 th World Rabbit Congress, Corvallis, Journal Applied Rabbit Research, 15: p. DETERMINATION OF BODY COMPOSITION OF PREGNANT DOES BY X-RAY COMPUTERISED TOMOGRAPHY AND TOBEC METHOD In recent experiment X-ray computerised tomography (CT) and TOBEC measurement were applied to determine the changes in body composition of 17 Pannon White does during their first pregnancy. The rabbits were scanned repeatedly by CT and by TOBEC instrument at insemination, at the 14 th, 21 st and 28 th day of pregnancy and finally 12 hours after kindling. As a control 26 non pregnant does were also examined at the same time. Altogether 27 CT scans per animal were evaluated within the body interval of the scapular arch and the end of the femur. For the estimation of the total body fat content in different physiological states index numbers were calculated from the X-ray density values of the pixels. A decrease of fat content of pregnant rabbits from the 21 st day of pregnancy and a continuous increase of fat content of the control does during the whole experimental period were observed. Close correlation (r=0.90) was found between the index number and the chemically analysed fat content. The E-value - based on TOBEC measurement - and the calculated FFM showed also a good correlation (r=0.87). An equation was developed to predict the FFM content using the E-value and the liveweight as independent variables. The animals were finally ranked on the basis of their fat content and FFM values. The rank correlation analysis showed good results between the above mentioned traits and the fat index and the predicted FFM value (r=0.89 and r=0.91 respectively).

SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL. Legnaro, Italy BEVEZETÉS

SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL. Legnaro, Italy BEVEZETÉS SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL MILISITS G. 1, ROMVÁRI R. 1, DALLE ZOTTE, Antonella 2, SZENDRŐ ZS. 1 1 PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár 2

Részletesebben

A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK

A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK SZENDRŐ ZS., MILISITS G., ROMVÁRI R., LÉVAI A., GYARMATI T., RADNAI I., BIRÓNÉ NÉMETH E. PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési

Részletesebben

A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL

A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL MILISITS G. 1, ROMVÁRI R. 1, DALLE ZOTTE A. 2, XICCATO G. 2, SZENDRŐ

Részletesebben

NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL

NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL 12. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL MILISITS G., SZENDRŐ ZS., MIHÁLOVICS GY., LÉVAI A., BIRÓ-NÉMETH E., RADNAI I. Kaposvári Egyetem,

Részletesebben

A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények)

A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények) A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények) GYOVAI M., NAGY I., SZENDRŐ ZS., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I., OROVA Z. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 74 Kaposvár, Guba

Részletesebben

A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA

A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA 113 A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA SZENDRŐ ZS., RADNAI I., THEAU-CLÈMENT M., JOVÁNCZAI ZS., BIRÓ-NÉMETH E., MILISITS G., POIGNER

Részletesebben

A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI. Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs.

A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI. Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs. A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs. PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár Bevezetés A komputeres röntgen tomográfia (CT) alkalmas

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN

AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN POIGNER J., SZENDRŐ ZS., LÉVAI A., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I., SCHÁN

Részletesebben

AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE

AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE METZGER SZ. 1, ODERMATT, M. 2, SZENDRŐ ZS. 1, MAKAI A. 2, RADNAI I. 1, SPIESS, J. 2, BIRÓNÉ-NÉMETH E. 1, NAGY I. 1 1 Kaposvári Egyetem, Állattudományi

Részletesebben

AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE

AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE 91 AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE SZENDRŐ ZS., MIHÁLOVICS GY., MILISITS G., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I. Pao Agrártudomáyi Egyetem, Állatteyésztési Kar, Kaposvár

Részletesebben

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE BEVEZETÉS

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE BEVEZETÉS VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE MATICS ZS., GERENCSÉR ZS., RADNAI I., MIKÓ A., NAGY I., SZENDRŐ ZS. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400, Kaposvár, Guba

Részletesebben

A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL

A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL SZENDRŐ ZS. 1 GYARMATI T. 1 MAERTENS L. 2 RADNAI I. 1 BIRÓNÉ NÉMETH E. 1 MATICS ZS.

Részletesebben

AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉVEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN (2008-2012)

AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉVEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN (2008-2012) AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉVEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN (2008-2012) GERENCSÉR ZS., MATICS ZS., RADNAI I., MIKÓ A., SZENDRŐ ZS. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kaposvár Pf.:

Részletesebben

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal

A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM. Anyai vonal. Pannon fehér. Nagytestű vonal A HÁROM GENOTÍPUS FŐBB JELLEMZŐI: A Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési programja PANNON NYÚLTENYÉSZTÉSI PROGRAM A Kaposvári Egyetem három állomány szelekcióját végzi Anyai vonal Pannon fehér Nagytestű vonal

Részletesebben

AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA

AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA GYOVAI M., SZENDRŐ ZS., BIRÓ-NÉMETH E., RADNAI I., MATICS ZS. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar 7400, Kaposvár,

Részletesebben

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt Nagy László Komlósi István Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék,

Részletesebben

Felhasznált irodalom

Felhasznált irodalom Felhasznált irodalom Könyvek, folyóiratok, időszaki kiadványok: 1. ALLAIN, D. THÉBAULT, R.G.: 1988. Effects of various melatonin treatments on summer wool production in angora rabbits. 4 th World Rabbit

Részletesebben

Teljesítmény modellek alkalmazása a brojlerek táplálóanyag szükségletének meghatározására

Teljesítmény modellek alkalmazása a brojlerek táplálóanyag szükségletének meghatározására Teljesítmény modellek alkalmazása a brojlerek táplálóanyag szükségletének meghatározására Dr. Halas Veronika és Dukhta Galyna Kaposvári Egyetem Takarmányozástani Tanszék XXI. Kaposvári Baromfitenyésztési

Részletesebben

A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE. Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András

A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE. Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár 7401 Guba S. u.40

Részletesebben

Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5)

Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5) Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén 1 (5) Termékenységi mutatók alakulása kötött és kötetlen tartástechnológia alkalmazása esetén Kertész Tamás Báder

Részletesebben

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE Matics Zs. 1, Gerencsér Zs. 1, Mikó A. 1, Radnai I. 1, Odermatt M. 2, Nagy I. 1, Szendrő Zs. 1 1 Kaposvári Egyetem,

Részletesebben

A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE. E-mail: eiben@sunserv.katki.hu

A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE. E-mail: eiben@sunserv.katki.hu A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE EIBEN CS. 1, SZENDRŐ ZS. 2, RADNAI I. 2, BIRÓNÉ NÉMETH E. 2 1 Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet

Részletesebben

A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE

A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE ELŐZETES EREDMÉNYEK GYOVAI M. - SZENDRŐ ZS. - BIRÓNÉ NÉMETH E. - RADNAI

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR)

PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR) PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR) Publikációs lista: 1-11. oldal Idézettségi jegyzék: 12-27. oldal SZERKESZTETT TANULMÁNYKÖTETEK 1. MILISITS G. (szerk., 2000): A 12. Nyúltenyésztési

Részletesebben

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Az EU országok vágott sertés kibocsájtása (millió hízó) Eurostat (2014) 1000 koca Az

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Sertés- és Kisállattenyésztési Tanszék Doktori iskola vezet je: Dr. HORN PÉTER az MTA rendes tagja Témavezet : Dr. SZENDR ZSOLT az

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 5 Issue 4 Különszám Gödöllı 2009 282 A TÜDİ SÚLYÁNAK ÖSSZEFÜGGÉSE NÉHÁNY TESTMÉRETTEL AUBRAC ÉS CHAROLAIS

Részletesebben

AZ ANYANYULAK TERMELÉSE A FELNEVELÉS ALATTI KÜLÖNBÖZŐ TAKARMÁNYKORLÁTOZÁSTÓL FÜGGŐEN

AZ ANYANYULAK TERMELÉSE A FELNEVELÉS ALATTI KÜLÖNBÖZŐ TAKARMÁNYKORLÁTOZÁSTÓL FÜGGŐEN 83 AZ ANYANYULAK TERMELÉSE A FELNEVELÉS ALATTI KÜLÖNBÖZŐ TAKARMÁNYKORLÁTOZÁSTÓL FÜGGŐEN EIBEN CS. 1, KUSTOS K. 2, KENESSEY Á. 1, VIRÁG GY. 1, SZENDRŐ ZS. 3 Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet

Részletesebben

Geokémia gyakorlat. 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek. Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka

Geokémia gyakorlat. 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek. Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka Geokémia gyakorlat 1. Geokémiai adatok értelmezése: egyszerű statisztikai módszerek Geológus szakirány (BSc) Dr. Lukács Réka MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport e-mail: reka.harangi@gmail.com ALAPFOGALMAK:

Részletesebben

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon A rosszindulatú daganatos halálozás változása és között Eredeti közlemény Gaudi István 1,2, Kásler Miklós 2 1 MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete, Budapest 2 Országos Onkológiai Intézet,

Részletesebben

A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE.

A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE. A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE KUSTOS K. 1, JUHÁSZ ZS. 1, KOVÁCS D. 1, EIBEN CS. 2, SZENDRŐ ZS. 3 1 Lab-Nyúl Kft, 2100 Gödöllő, Malomtó u. 8. 2 Kisállattenyésztési és Takarmányozási

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Baromfi- és Társállattenyésztési Tanszék A doktori iskola vezetője: DR. HORN PÉTER az MTA rendes tagja Témavezető: DR. SZENDRŐ ZSOLT

Részletesebben

Precíziós takarmányozás a hatékonyság növelésére; Hol vannak még tartalékok?

Precíziós takarmányozás a hatékonyság növelésére; Hol vannak még tartalékok? Precíziós takarmányozás a hatékonyság növelésére; Hol vannak még tartalékok?, PhD egyetemi docens, Kaposvári Egyetem Budapest, 2018. február 20. Bevezetés Precíziós gazdálkodás 4R szabály - Right amount

Részletesebben

ELTÉRŐ TARTÁSMÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P.

ELTÉRŐ TARTÁSMÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P. 1 ELTÉRŐ TARTÁSÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P. Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár Bevezetés Az utóbbi

Részletesebben

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE HORÁK A. P. HALAS V. CZÁR D. - TISCHLER A. TOSSENBERGER J. Összefoglalás A nagy teljesítményre képes genotípusok

Részletesebben

AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA. E-mail: eiben@sunserv.katki.

AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA. E-mail: eiben@sunserv.katki. 12. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA EIBEN CS. 1, SZENDRŐ ZS. 2, ALLAIN D.

Részletesebben

A BACON JELLEG MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI CT-RE ALAPOZOTT SZELEKCIÓVAL, SERTÉSBEN

A BACON JELLEG MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI CT-RE ALAPOZOTT SZELEKCIÓVAL, SERTÉSBEN A BACON JELLEG MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI CT-RE ALAPOZOTT SZELEKCIÓVAL, SERTÉSBEN Bázár György IV. évfolyam, Agrár-mérnöktanári szak Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Kaposvár Állati Termékfeldolgozás

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Sertés- és Kisállattenyésztési Tanszék A doktori iskola vezetője DR. HORN PÉTER az MTA rendes tagja Témavezető DR. MILISITS GÁBOR Tudományos

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER MOSONMAGYARÓVÁR 2008 DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZİGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI

Részletesebben

A SZOPTATÁS MÓDJÁNAK HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE.

A SZOPTATÁS MÓDJÁNAK HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE. A SZOPTATÁS MÓDJÁNAK HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE EIBEN CS. 1, KUSTOS K. 2, GÓDOR S-NÉ 1, THEAU-CLÉMENT M. 3, SZENDRŐ ZS. 4 1 Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (KÁTKI), 2101 Gödöllő,

Részletesebben

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI Előadó neve SZÁRMAZÁS, ELTERJEDÉS, DOMESZTIKÁCIÓ Nyúlszerű rágcsálók

Részletesebben

A legtökéletesebb és legkényelmesebb rendszer az egészséggondozás rendelkezésére áll. A BIA technológia forradalma új szabványt teremtett.

A legtökéletesebb és legkényelmesebb rendszer az egészséggondozás rendelkezésére áll. A BIA technológia forradalma új szabványt teremtett. A legtökéletesebb és legkényelmesebb rendszer az egészséggondozás rendelkezésére áll A BIA technológia forradalma új szabványt teremtett. Az új, vezetô technológia megbízható, pontos eredményt ad Testösszetétel

Részletesebben

Supporting Information

Supporting Information Supporting Information Cell-free GFP simulations Cell-free simulations of degfp production were consistent with experimental measurements (Fig. S1). Dual emmission GFP was produced under a P70a promoter

Részletesebben

Supplementary Table 1. Cystometric parameters in sham-operated wild type and Trpv4 -/- rats during saline infusion and

Supplementary Table 1. Cystometric parameters in sham-operated wild type and Trpv4 -/- rats during saline infusion and WT sham Trpv4 -/- sham Saline 10µM GSK1016709A P value Saline 10µM GSK1016709A P value Number 10 10 8 8 Intercontractile interval (sec) 143 (102 155) 98.4 (71.4 148) 0.01 96 (92 121) 109 (95 123) 0.3 Voided

Részletesebben

Képrekonstrukció 3. előadás

Képrekonstrukció 3. előadás Képrekonstrukció 3. előadás Balázs Péter Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Szegedi Tudományegyetem Computed Tomography (CT) Elv: Röntgen-sugarak áthatolása 3D objektum 3D térfogati kép Mérések

Részletesebben

NYÚLHÚS ZSÍRTARTALMÁNAK BECSLÉSE KÖZELI INFRAVÖRÖS SPEKTROSZKÓPIÁVAL

NYÚLHÚS ZSÍRTARTALMÁNAK BECSLÉSE KÖZELI INFRAVÖRÖS SPEKTROSZKÓPIÁVAL NYÚLHÚS ZSÍRTARTALMÁNAK BECSLÉSE KÖZELI INFRAVÖRÖS SPEKTROSZKÓPIÁVAL Romvári R., Bázár Gy., Kövér Gy., Locsmándi L., Szabó A., Andrássy Zoltánné, Szendrő Zs. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics Correlation & Linear Regression in SPSS 4 th seminar Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Correlation

Részletesebben

Készítette: Balog Eszter Témavezetők: dr. Baska-Vincze Boglárka Dr. Szenci Ottó

Készítette: Balog Eszter Témavezetők: dr. Baska-Vincze Boglárka Dr. Szenci Ottó Készítette: Balog Eszter Témavezetők: dr. Baska-Vincze Boglárka Dr. Szenci Ottó Bevezetés A szívfrekvencia és a szívfrekvencia-változékonyság fontos mérőszámai a magzati jóllétnek (fetal wellbeing) Szívfrekvencia-változékonyság

Részletesebben

Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei

Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei 2011 1 Performance test results of Hortobágyi white geese 2011 2 Összeállította: Dr. Rácz Norbert tenyésztésvezető Hortobágyi Lúdtenyésztő

Részletesebben

A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA. Szendro@mail.atk.u-kaposvar.hu

A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA. Szendro@mail.atk.u-kaposvar.hu A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA SZENDRŐ, ZS., 1 METZGER, SZ., 1 HULLÁR, I., 2 FÉBEL, H., 3 MAERTENS, L., 4 CAVANI, C., 5 PETRACCI, M., 5 RADNAI, I., 1 BIRÓNÉ

Részletesebben

A NAPI KÉTSZERI SZOPTATÁS HATÁSA A SZOPÓS ÉS A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE. Merelbeke, Belgium E-mail: gyarmati@atk.kaposvar.pate.

A NAPI KÉTSZERI SZOPTATÁS HATÁSA A SZOPÓS ÉS A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE. Merelbeke, Belgium E-mail: gyarmati@atk.kaposvar.pate. A NAPI KÉTSZERI SZOPTATÁS HATÁSA A SZOPÓS ÉS A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE GYARMATI T. 1, SZENDRŐ ZS. 1, MAERTENS L. 2, BIRÓ-NÉMETH E. 1, RADNAI I. 1, MILISITS G. 1, MATICS ZS. 1 1 Kaposvári Egyetem Állattudományi

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 Mikó et al. / AWETH Vol 9.1. (2013) 250 A CSOPORTOSAN TARTOTT

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Sertés- és Kisállattenyésztési Tanszék A doktori iskola vezetője DR. HORN PÉTER akadémikus Témavezető DR. SZENDRŐ ZSOLT az MTA doktora

Részletesebben

Bevezetés a kvantum-informatikába és kommunikációba 2015/2016 tavasz

Bevezetés a kvantum-informatikába és kommunikációba 2015/2016 tavasz Bevezetés a kvantum-informatikába és kommunikációba 2015/2016 tavasz Kvantumkapuk, áramkörök 2016. március 3. A kvantummechanika posztulátumai (1-2) 1. Állapotleírás Zárt fizikai rendszer aktuális állapota

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet Doktori iskola vezetője: Dr. Horn Péter az MTA rendes tagja Témavezető: Dr. Romvári Róbert

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 654 EGYEDILEG ÉS KETTESÉVEL ELHELYEZETT SZOPTATÓ KOCÁK TERMELÉSI EREDMÉNYEINEK

Részletesebben

First experiences with Gd fuel assemblies in. Tamás Parkó, Botond Beliczai AER Symposium 2009.09.21 25.

First experiences with Gd fuel assemblies in. Tamás Parkó, Botond Beliczai AER Symposium 2009.09.21 25. First experiences with Gd fuel assemblies in the Paks NPP Tams Parkó, Botond Beliczai AER Symposium 2009.09.21 25. Introduction From 2006 we increased the heat power of our units by 8% For reaching this

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Correlation & Linear. Petra Petrovics.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Correlation & Linear. Petra Petrovics. Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics PhD Student Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM AGRÁR ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR Élettani, Biokémiai és Állategészségügyi Intézet Doktori iskola vezetője: Dr. Kovács Melinda az MTA levelező tagja Témavezető:

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése

dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése dr. Kranjec Ferenc A tejelő tehenészetek szaporodásbiológiai teljesítményének komplex értékelése, a szaporodásbiológiai munka szervezése USA Holstein, országos átlag 2006. 1. Term. (nap) 86 1. Term.fertilitása

Részletesebben

Zika nyúlfajta üzemi teljesítményvizsgálatának eredménye

Zika nyúlfajta üzemi teljesítményvizsgálatának eredménye Zika nyúlfajta üzemi teljesítményvizsgálatának eredménye 2016 Performance test results of Zika rabbits 2016 2 Összeállította: Sándor Ferenc tenyésztésvezető Mohaupt Mónika szaktanácsadó Dr. Meleg István

Részletesebben

A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG, A PADOZAT ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE.

A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG, A PADOZAT ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE. A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG, A PADOZAT ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE KUSTOS K. 1, TÓBIÁS G. 1, KOVÁCS D. 1, EIBEN CS. 2, SZENDRŐ ZS. 3 1 Lab-Nyúl Kft, 2100 Gödöllő, Malomtó u. 8. 2 Kisállattenyésztési

Részletesebben

AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE ÉS A GYOMOSODÁSRA

AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE ÉS A GYOMOSODÁSRA PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR NÖVÉNYVÉDELMI INTÉZET NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÉS KERTÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA ISKOLA VEZETŐ DR. GÁBORJÁNYI RICHARD MTA DOKTORA AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK HATÁSA A KULTÚRNÖVÉNYEKRE

Részletesebben

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata Tóth László Richárd Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Szeifert Ferenc Dr.

Részletesebben

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance

Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition. Life start sets life performance Michiel Vandaele Technical specialist Swine Trouw Nutrition Life start sets life performance Kis súlyú malacok = gyenge eredmény?? Valóban a kis súlyú malacok felelősek a gyenge eredményekért? Vagy mi

Részletesebben

HULLADÉKCSÖKKENTÉS. EEA Grants Norway Grants. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása. Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem 2014.10.28.

HULLADÉKCSÖKKENTÉS. EEA Grants Norway Grants. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása. Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem 2014.10.28. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása EEA Grants Norway Grants HULLADÉKCSÖKKENTÉS Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem HU09-0015-A1-2013 1 Beruházás oka A vágóhidakról kikerülő baromfi nyesedék

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Correlation & Linear Regression in SPSS Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise 1 - Correlation File / Open

Részletesebben

A TERMÉKENYÍTÉS ELŐTTI NAPON TÖRTÉNŐ SZOPTATÁS KIHAGYÁS HATÁSA AZ ANYANYULAK ÉS AZ IVADÉKAIK TERMELÉSÉRE. Franciaország

A TERMÉKENYÍTÉS ELŐTTI NAPON TÖRTÉNŐ SZOPTATÁS KIHAGYÁS HATÁSA AZ ANYANYULAK ÉS AZ IVADÉKAIK TERMELÉSÉRE. Franciaország 119 A TERMÉKENYÍTÉS ELŐTTI NAPON TÖRTÉNŐ SZOPTATÁS KIHAGYÁS HATÁSA AZ ANYANYULAK ÉS AZ IVADÉKAIK TERMELÉSÉRE SZENDRŐ ZS. 1, JOVÁNCZAI ZS. 1, THEAU-CLÈMENT M. 2, RADNAI I. 1, BIRÓNÉ N.E. 1, MILISITS G.

Részletesebben

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Karancsi Lajos Gábor Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási

Részletesebben

ERŐMŰI SZERKEZETI ELEMEK ÉLETTARTAM GAZ- DÁLKODÁSÁNAK TÁMOGATÁSA A TÖRÉSMECHANI- KA ALKALMAZÁSÁVAL

ERŐMŰI SZERKEZETI ELEMEK ÉLETTARTAM GAZ- DÁLKODÁSÁNAK TÁMOGATÁSA A TÖRÉSMECHANI- KA ALKALMAZÁSÁVAL Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (2011) 1. szám, pp. 213-220. ERŐMŰI SZERKEZETI ELEMEK ÉLETTARTAM GAZ- DÁLKODÁSÁNAK TÁMOGATÁSA A TÖRÉSMECHANI- KA ALKALMAZÁSÁVAL Lukács János egyetemi

Részletesebben

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése Kutatási beszámoló 2015. február Gyüre Balázs BME Fizika tanszék Dr. Simon Ferenc csoportja Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése A TKI-Ferrit Fejlsztő és Gyártó Kft.-nek munkája

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 69 TEJ ALAPÚ HIGÍTÓK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE NYÚL SPERMA

Részletesebben

TELÍTETT ÉS TELÍTETLEN ZSÍRSAVKIEGÉSZÍTÉS HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA NYULAK IZOM-ZSÍRSAVPROFILJÁRA. 7400, Kaposvár, Guba S. u. 40.

TELÍTETT ÉS TELÍTETLEN ZSÍRSAVKIEGÉSZÍTÉS HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA NYULAK IZOM-ZSÍRSAVPROFILJÁRA. 7400, Kaposvár, Guba S. u. 40. TELÍTETT ÉS TELÍTETLEN ZSÍRSAVKIEGÉSZÍTÉS HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA NYULAK IZOM-ZSÍRSAVPROFILJÁRA SZABÓ A. 1, FÉBEL H. 2, SZENDRŐ ZS. 3, ROMVÁRI R. 1 1 Kaposvári Egyetem, Állatudományi Kar, Diagnosztikai Intézet,

Részletesebben

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Korreláció, regresszió Két változó mennyiség közötti kapcsolatot vizsgálunk. Kérdés: van-e kapcsolat két, ugyanabban az egyénben, állatban, kísérleti mintában,

Részletesebben

OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET -

OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET - OPTICON ELJÁRÁSSAL GAZDASÁGOSABB TERMELÉS - MAGYARORSZÁGON VÉGZET TELEPI KISÉRLET - Tehenészet: MILKMEN Kft., Magyarország Összehasonlítás: deukalac UDP 41 és AminoPlus MILKMEN Kft. 800 nagy tejtermelésű

Részletesebben

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása l--si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása evezetés Farkas János 1, Dr. Roósz ndrás 1 doktorandusz, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem nyag- és Kohómérnöki Kar Fémtani Tanszék

Részletesebben

Bevezetés a Korreláció &

Bevezetés a Korreláció & Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba Petrovics Petra Doktorandusz Statisztikai kapcsolatok Asszociáció 2 minőségi/területi ismérv között Vegyes kapcsolat minőségi/területi és egy mennyiségi ismérv

Részletesebben

Korrelációs kapcsolatok elemzése

Korrelációs kapcsolatok elemzése Korrelációs kapcsolatok elemzése 1. előadás Kvantitatív statisztikai módszerek Két változó közötti kapcsolat Független: Az X ismérv szerinti hovatartozás ismerete nem ad semmilyen többletinformációt az

Részletesebben

Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ANTROPOMETRIAI PARAMÉTEREK DIAGNOSZTIKUS HATÉKONYSÁGA AZ ELHÍZÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A ZSIGERI ZSÍRFELHALMOZÓDÁS ÉS BIZONYOS KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓTÉNYEZŐK TÜKRÉBEN Pintér Zoltán

Részletesebben

EGYSZER ILLETVE KÉTSZER SZOPTATOTT NYULAK NÉHÁNY EMÉSZTÉSÉLETTANI PARAMÉTERÉNEK VIZSGÁLATA BEVEZETÉS

EGYSZER ILLETVE KÉTSZER SZOPTATOTT NYULAK NÉHÁNY EMÉSZTÉSÉLETTANI PARAMÉTERÉNEK VIZSGÁLATA BEVEZETÉS EGYSZER ILLETVE KÉTSZER SZOPTATOTT NYULAK NÉHÁNY EMÉSZTÉSÉLETTANI PARAMÉTERÉNEK VIZSGÁLATA ZOMBORSZKY-KOVÁCS M., GYARMATI T., PÁRIZS T., SZENDRŐ ZS., KAMETLER L., BENCS-KÖLLŐ Z. Kaposvári Egyetem Állattudományi

Részletesebben

SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN

SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN SZEZONÁLIS LÉGKÖRI AEROSZOL SZÉNIZOTÓP ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK DEBRECENBEN Major István 1, Gyökös Brigitta 1,2, Furu Enikő 1, Futó István 1, Horváth Anikó 1, Kertész Zsófia 1, Molnár Mihály 1 1 MTA Atommagkutató

Részletesebben

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében PhD értekezés tézisei KÉSZÍTETTE: Pálinkás

Részletesebben

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN

A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA FEHÉR KÉK BELGA ÉS CHAROLAIS KERESZTEZETT HÍZÓBIKÁK ESETÉBEN A vágási kor, a vágási súly és a rostélyos keresztmetszet alakulása fehér kék belga és charolais keresztezett hízóbikák esetében 1 () A VÁGÁSI KOR, A VÁGÁSI SÚLY ÉS A ROSTÉLYOS KERESZTMETSZET ALAKULÁSA

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 147 NÖVENDÉKNYULAK KÜLÖNBÖZŐ PADOZATOK KÖZÖTTI SZABAD HELYVÁLASZTÁSA

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSSAL ÉS HÚSMINİSÉGGEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN ( )

TAKARMÁNYOZÁSSAL ÉS HÚSMINİSÉGGEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN ( ) TAKARMÁNYOZÁSSAL ÉS HÚSMINİSÉGGEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN (2008-2012) MATICS ZS. 1, DALLE ZOTTE A. 2, KOVÁCS M. 1, RADNAI I. 1, GERENCSÉR ZS. 1, SZABÓ A. 1, NAGY I. 1, BIRÓ-NÉMETH

Részletesebben

NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING

NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING Anyagmérnöki Tudományok, 39/1 (2016) pp. 82 86. NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING LEDNICZKY

Részletesebben

Elso elemzés Example Anorexia

Elso elemzés Example Anorexia 50 KHz R 739 Xc 62 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:11 dátuma: Név: Example Anorexia Születési dátum: 05.02.1981 Keresztnév: Kor:: 24 Év Neme: no Magasság: 1,65 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

Mezőgazdasági termelői árak, december

Mezőgazdasági termelői árak, december Közzététel: 2009. február 12. Sorszám: 22. Következik: 2009. február 13. Bruttó hazai termék (GDP) Mezőgazdasági termelői árak, 2008. december Az agrár termelőiár-szintje 2008. decemberben 22,6%-kal mérséklődött

Részletesebben

Elso elemzés Example Athletic

Elso elemzés Example Athletic 50 KHz R 520 Xc 69 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:20 dátuma: Név: Example Athletic Születési dátum: 22.07.1978 Keresztnév: Kor:: 26 Év Neme: férfi Magasság: 1,70 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

Élelmiszer-hamisítás kimutatásának lehetősége NIR spektroszkópia segítségével

Élelmiszer-hamisítás kimutatásának lehetősége NIR spektroszkópia segítségével Élelmiszer-hamisítás kimutatásának lehetősége NIR spektroszkópia segítségével Bázár György, Kövér György, Locsmándi László, Szabó András, Romvári Róbert Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Állatitermék

Részletesebben

A házinyúl fejlődésének és ivarérésének nyomon követése a takarmányozás intenzitása, a genotípus, a kor és az ivar függvényében.

A házinyúl fejlődésének és ivarérésének nyomon követése a takarmányozás intenzitása, a genotípus, a kor és az ivar függvényében. A házinyúl fejlődésének és ivarérésének nyomon követése a takarmányozás intenzitása, a genotípus, a kor és az ivar függvényében. Doktori értekezés Készítette: Dr. Fodor Kinga Témavezető: Dr. Fekete Sándor

Részletesebben

Biomatematika 12. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar. Fodor János

Biomatematika 12. Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar. Fodor János Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 12. Regresszió- és korrelációanaĺızis Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision

Részletesebben

KISLÉPTÉKŰ HETEROGENITÁS VIZSGÁLATOK TÖRMELÉKES ÜLEDÉKEKBEN RÖNTGEN KOMPUTER TOMOGRÁF ALKALMAZÁSÁVAL

KISLÉPTÉKŰ HETEROGENITÁS VIZSGÁLATOK TÖRMELÉKES ÜLEDÉKEKBEN RÖNTGEN KOMPUTER TOMOGRÁF ALKALMAZÁSÁVAL KISLÉPTÉKŰ HETEROGENITÁS VIZSGÁLATOK TÖRMELÉKES ÜLEDÉKEKBEN RÖNTGEN KOMPUTER TOMOGRÁF ALKALMAZÁSÁVAL Doktori (PhD) értekezés tézisei HUNYADFALVI ZOLTÁN Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszék

Részletesebben

A bokaízület mozgásterjedelmének változása lábszárhosszabbítás során, állatkísérletes modellen *

A bokaízület mozgásterjedelmének változása lábszárhosszabbítás során, állatkísérletes modellen * A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar, Ortopédiai Klinika 1,és a Dr. Bugyi István Kórház, Szentes, Ortopéd Traumatológiai Osztály 2, közleménye A bokaízület mozgásterjedelmének változása lábszárhosszabbítás

Részletesebben

Radonexpozíció és a kis dózisok definíciója

Radonexpozíció és a kis dózisok definíciója Radonexpozíció és a kis dózisok definíciója Madas Balázs Sugárbiofizikai Kutatócsoport MTA Energiatudományi Kutatóközpont XLII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2017. április 26. A sugárvédelem

Részletesebben

ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL

ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL Első termékenyítés ideje tejelő tehénállományoknál 1 (6) ELSŐ TERMÉKENYÍTÉS IDEJE TEJELŐ TEHÉNÁLLOMÁNYOKNÁL BÁDER E. 1 - GERGÁCZ Z. 1 - GYÖRKÖS I. 2 - BÁDER P. 1 - KOVÁCS A. 1 - GYÖRFFY E. 1 - BOROS N.

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

ELLENÁLLÁSOK HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE. Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o

ELLENÁLLÁSOK HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE. Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o ELLENÁLLÁSO HŐMÉRSÉLETFÜGGÉSE Az ellenállások, de általában minden villamos vezetőanyag fajlagos ellenállása 20 o szobahőmérsékleten értelmezett. Ismeretfrissítésként tekintsük át az 1. táblázat adatait:

Részletesebben