SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL. Legnaro, Italy BEVEZETÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL. Legnaro, Italy BEVEZETÉS"

Átírás

1 SZOPTATÓ ANYANYULAK TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA CT-VEL MILISITS G. 1, ROMVÁRI R. 1, DALLE ZOTTE, Antonella 2, SZENDRŐ ZS. 1 1 PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár 2 Dipartimento di Scienze Zootecniche, Universita di Padova, Agripolis, Legnaro, Italy BEVEZETÉS A szaporodás különböző stádiumaiban lévő anyanyulak testösszetételének változásáról viszonylag kevés irodalmi adat áll rendelkezésünkre. Ezekből azonban ismert, hogy termelésük kezdetén (az első vemhesség, illetve az első laktáció idején) az anyanyulak energiamérlege negatív. A szervezet zsír- és energiavesztésének mértéke az első laktáció idején eléri, sőt az egyidejűleg vemhes és szoptató anyanyulaknál meg is haladja a 40, illetve a 20%-ot (PARIGI-BINI ÉS XICCATO, 1993). Ennek az energiahiányos állapotnak a mérséklésére magasabb energiatartalmú tápok etetése került kipróbálásra. Ezek a többnyire zsírral kiegészített takarmányok a tejtermelés növelésén keresztül kedvező kihatással voltak az alom súlygyarapodására (PARIGI-BINI ÉS MTSAI., 1996), de - a várakozással ellentétben - nem csökkentették az anya energiadeficitjét (FORTUN ÉS LEBAS, 1994). A takarmány energiatartalmának nagyobbik része ugyanis a tej energiatartalmának növelésére és nem az anyai szervezet hiányának pótlására használódott fel. Kísérleti eredmények szerint az energiamérleg egyensúlyban tartásához 1585 kj/nap/kg élősúly 0.75 emészthető energia (DE) bevitelére lenne szükség, de ennek elfogyasztására a nyulak nem képesek (XICCATO, 1996). Energiafelvételüket ugyanis kémiai mechanizmus szabályozza, ami a MJ/takarmány kg értéket meghaladó emészthető energiatartalom esetén lép működésbe (PARTRIDGE, 1986; LEBAS, 1989). A szabályozó mechanizmus felső határértéke MJ DE/kg körül alakul, de szoptató anyanyulaknál energiadúsabb takarmányok etetésével a napi energiafelvétel még tovább növelhető (XICCATO ÉS MTSAI., 1995). A fialást követően - a vehem, mint korlátozó tényező megszűnésével - az anyanyulak takarmányfogyasztása ugrásszerűen megnő, de a tejtermelés táplálóanyag szükségletét még a jelentősen megemelkedett takarmányfelvétel sem képes fedezni. Ezért az anyanyúl a maximális tejleadás idején saját szöveteinek mobilizálására kényszerül (PARTRIDGE ÉS MTSAI., 1986). Jelen kísérletünkben ezeket a szöveti változásokat követtük nyomon komputeres röntgen tomográfia (CT) segítségével. Vizsgálatunk annak a korábban indult kísérletsorozatnak a része, melynek első lépéseként a vemhesség alatti testösszetétel változások vizsgálata történt meg (MILISITS ÉS MTSAI., 1996).

2 ANYAG ÉS MÓDSZER Kísérletünket a PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Karán, első laktációs Pannon fehér anyanyulakkal (n=28) végeztük. Az állatok elhelyezése zárt épületben, egyedileg, egyszintes, ponthegesztett dróthálóból készült ketrecekben történt. Fialást követően valamennyi anya alatt az alomlétszámot nyolcra egalizáltuk, majd a kísérlet során kieső fiókákat velük azonos korú és súlyú egyedekkel pótoltuk. Az anyanyulakat a szoptatási időszakon kívül az elletőládából kizártuk és minden nap ugyanabban az időpontban kb. tíz percet engedtük őket szoptatni. A termelt tej mennyiségét az anya közvetlenül szoptatás előtt és után mért súlykülönbsége alapján határoztuk meg. Az ivóvizet és a kereskedelmi forgalomban kapható tápot (1. táblázat) étvágy szerint fogyasztó állatok takarmányfogyasztását heti öt alkalommal, minden nap ugyanabban az időpontban mértük. 1. táblázat A kísérlet során etetett takarmány táplálóanyag összetétele (Composition of the diet) Emészthető energia, DE (MJ/kg) 10.3 Nyersfehérje/Crude protein (%) 17.5 Nyerszsír/Crude fat (%) 3.6 Nyersrost/Crude fibre (%) 12.4 Az anyanyulak tomográfiás vizsgálatát a laktáció 1., 14. és 28. napján végeztük. A vizsgálat során, az egyedenkénti 27, 8mm-es szeletvastagságú, a vállövtől a combok végéig terjedő testtartományt lefedő felvétel elkészítéséhez a Kar Biológiai Központjában üzemelő harmadik generációs SIEMENS SOMATOM DRG típusú röntgen tomográf állt rendelkezésünkre. A felvételek értékeléséhez a különböző szövetek röntgensugár elnyelő képességét kifejező ún. Hounsfield skálának az izom- és a zsírszövetre jellemző (-200-tól +200-ig terjedő) tartományát használtuk. A vizsgált tartomány 400 adatából - az adatok könnyebb kezelhetősége és ábrázolhatósága érdekében - a szomszédos összevonásával 40 változót (HUv) képeztünk (HUv1= (-200)-(-191), HUv2= (-190)-(-181), HUv40= (+190)- (+199)). A szöveti változások szemléltetésére - a HU változók felhasználásával - a negatív exponenciális interpoláció módszerével (ROMVÁRI ÉS MTSAI., 1993) háromdimenziós (3D) hisztogrammokat szerkesztettünk. A egyes CT vizsgálatokat követően a kísérleti állatok egy-egy csoportját próbavágtuk (2. táblázat).

3 2. táblázat A CT vizsgálatok és a próbavágások időpontjai és az alkalmanként vizsgált egyedek száma (Date of CT scanning and slaughtering; number of the examined does) Fialás (Kindling) Laktáció 14. napja (14 th day of lactation) Laktáció 28. napja (28 th day of lactation) CT vizsgálat/ct scanning Vágás/Slaughtering A levágott egyedek testösszetételének kémiai analíziséhez a béltartalom nélküli testből többszöri darálással homogén mintát készítettünk. A minták zsírtartalmát MSz 68-30/6-78 szerint határoztuk meg. A zsírtartalom in vivo becslését a zsírra jellemző denzitásértékekkel rendelkező pixelek számának az összpixelszámhoz viszonyított aránya alapján (képletszerűen: HUv7-16/ HUv1-40*100), a térhálók alatti térfogat összegzésével végeztük. A becslés pontosságát a számított zsírindexek és a nyerszsírtartalom közötti lineáris regresszióanalízissel ellenőriztük. KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK A fialást követően a laktáció 7. napjára az anyanyulak takarmányfogyasztása jelentősen, több, mint duplájára (204%) nőtt (1. ábra). Napi tejtermelés/daily milk production Napi takarmányfogyasztás/daily feed intake (g) L akt ációs napok száma/days of lact at ion 1. ábra A laktáció alatti napi takarmányfogyasztás és tejtermelés alakulása (Daily feed consumption and milk yield of the does during lactation) Ugyanebben az időszakban hasonló mértékű (219%) növekedés figyelhető meg a tejtermelés esetében is. A naponta termelt tej mennyisége azonban a

4 laktációs időszak előrehaladtával - a laktáció 21. napjáig - továbbra is folyamatosan nő, míg a takarmányfogyasztás a laktáció 7. napja körül eléri maximumát. A vemhesség 21. napjára az anyanyulak napi tejtermelése az első napon mért értékhez képest már több, mint háromszorosára (320%) nőtt, míg takarmányfogyasztásuk ugyanezen a napon alig több, mint kétszerese (237%) a laktáción elején mértnek. Az anyanyulak takarmányfogyasztása tehát nem emelkedik párhuzamosan a tejtermeléssel, amiből feltételezhető, hogy a laktáció 7. napját követően nem jutnak hozzá a napi tejmennyiség előállításához szükséges táplálóanyag mennyiséghez. Ennek következtében a maximális tejleadás idején saját szöveti tartalékaik mobilizálására kényszerülnek. A szöveti változások bemutatására 3D hisztogrammokat szerkesztettünk, melyek X tengelyén a felvételek sorszáma, Y tengelyén a HU változók, Z tengelyén pedig a denzitásértékek gyakorisága került feltüntetésre. Az ábrákon - a Hounsfield változók előállításának menetéből adódóan - HUv1 és HUv18 között találjuk a zsír-, HUv23-40 között pedig az izomszövet tartományát, melyeket a víz régiója (HUv19-22) választ el egymástól. Az adott anatómiai síkhoz tartozó szöveti összetételt a térháló kiemelkedései reprezentálják. A 2. ábrán látható háromdimenziós hisztogramm a kísérleti állatoknak a laktáció első napján tapasztalt testösszetételét szemlélteti. Pixel gyakoriság / Frequency of pixels Combizom / Muscles of the hind legs Hosszú hátizom / M. longissimus dorsi FEJ / HEAD Medence tájéki zsír / Pelvic fat Vese körüli zsír / Kidneys fat Vállövi zsír / Scapular fat HU változók / HU variables Felvételek / Scans 2. ábra Anyanyulak testösszetétele a laktáció 1. napján (Body composition of rabbit does on the first day of lactation) Az ábra izomszövetre jellemző röntgensugár elnyelési tartományában három, egymást követő, egymástól jól elkülöníthetően megjelenő csúcs figyelhető meg, melyek az izomszövet mennyiségének és anatómiai elhelyeződésének alakulásáról tájékoztatnak. Az elülső végtag, a gerinc és a comb izomzatát szemléltető kiemelkedéseket a tüdő (4-5. felvétel), illetve a medencetájék ( felvétel) régiói választják el egymástól.

5 A zsírtartományban szintén három csúcsot lehet megkülönböztetni, melyek a depózsírok (a vállövi zsír, a vese körüli zsír és a medence tájéki zsír) jelenlétét igazolják. A szöveti összetétel változásait vizsgálva - az első és a 14. napi testösszetételt ábrázoló hisztogrammok különbségeként képzett 3. ábrán - az izomszövet beépülése mellett a zsírtartalom csökkenését és a víztartalom növekedését figyelhetjük meg. A víztartalomban - a hasi tájékon - megfigyelt növekedés elsősorban az anyanyulak jelentősebb tejtermelésének a következménye, hiszen a naponta termelt tej mennyisége a laktáció 14. napjára már több, mint duplájára (226%) nőtt az első napon regisztrálthoz képest. A takarmányfogyasztás növekedése ugyanakkor a laktáció 7. napját követően már nem tudott lépést tartani a tejtermelés növekedésével, ezért a zavartalan tejtermelés érdekében az anyai tartalékok is mozgósításra kerültek. Ennek eredményeként először a zsírdepókban raktározott zsír mennyiségének csökkenését figyelhettük meg. FEJ / HEAD Pixel gyakoriság / Frequency of pixels Víz / Water Medence tájéki zsír / Pelvic fat Vese körüli zsír / Kidneys fat Vállövi zsír / Scapular fat HU változók / HU variables Felvételek / Scans 3. ábra A testösszetétel változása a laktáció első és 14. napja között (Changes in body composition between the 1 st and 14 th day of lactation) A laktáció második felében - a 21. naptól csökkenő tejtermelés kisebb energiaés táplálóanyagigénye miatt - a zsírtartalom immár kisebb mértékű, de további csökkenését tapasztaltuk. A csökkenő tejtermelés következtében a szervezet víztartalmában is csökkenést figyeltünk meg (4. ábra).

6 Pixel gyakoriság / Frequency of pixels FEJ / HEAD Medence tájéki zsír / Pelvic fat Vese körüli zsír / Kidneys fat Vállövi zsír / Scapular fat HU változók / HU variables Felvételek / Scans 4. ábra A testösszetétel változása a laktáció 14. és 28. napja között (Changes in body composition between the 14 th and 28 th day of lactation) A teljes test zsírtartalmának változásait számszerűsítendő - a CT felvételeket alkotó képpontok denzitásértékei alapján - indexszámokat képeztünk. A számított, ún. zsírindexek az 5. ábrán látható módon jól tükrözik a nyerszsírtartalom vizsgált időszak alatti változását Nyerszsír/Crude fat (%) Nyerszsír /Crude fat Zsírindex/Fat index Zsírindex/Fat index L akt ációs napok száma/days of lact at ion 5. ábra A számított zsírindex és a kémiai úton meghatározott nyerszsírtartalom változása szoptató anyanyulakban (Changes of the calculated fat indexes and the chemically analysed fat content) Az ábra további elemzésével megállapítható, hogy a kísérleti állatok kémiai analízis útján meghatározott nyerszsírtartalma 30%-kal csökkent a laktáció első és valamivel kisebb mértékben, 21%-kal a laktáció második felében. A vizsgálat egész -

7 28 napos - időszakát tekintve az anyanyulak teljes testének zsírtartalma csaknem a felére (55%-ra) esett vissza. A számított indexszámoknak a nyerszsírtartalom in vivo becslésére való alkalmasságát a két paraméter közötti lineáris regressziószámítással ellenőriztük, melynek eredményeként a két tulajdonság között r= es erősségű korrelációt találtunk. Kísérletünk eredményeiről megállapítható, hogy azok összhangban vannak a szakirodalomi adatokkal. PARTRIDGE ÉS MTSAI. (1986) vizsgálatához hasonlóan a laktáció első felében a takarmányfelvétel jelentős növekedését tapasztaltuk, de az állatok hamar elérték felvevőképességük maximumát. A tejtermelés további növeléséhez ezért saját szöveti tartalékaik mozgósítására kényszerültek. A tejtermelés energia- és táplálóanyagszükségletének kielégítéséhez elsősorban zsírtartalékaikat használták fel, minek eredményeként a laktáció végére szervezetük zsírtartalma - a PARIGI-BINI ÉS XICCATO (1993) által közölt eredményeknél kissé jobban - csaknem a felére csökkent. IRODALOMJEGYZÉK 1. FORTUN, L. - LEBAS, F. (1994): Effets de l origine et de la teneur en énergie de l aliment sur les performances de reproduction de lapines primipares saillies postpartum. Premiers résultats. 6émes Journées de la Recherche Cunicole en France, La Rochelle, Vol. II., p. 2. LEBAS, F. (1989): Besoins nutritionnels des lapins. Revue bibliographique et perspectives. Cuni-Sciences, 5: 2, 1-28p. 3. MILISITS, G. - ROMVÁRI, R. - DALLE ZOTTE, A. - XICCATO, G. - SZENDRŐ, ZS. (1996): Determination of body composition changes of pregnant does by X- ray computerised tomography. 6 th World Rabbit Congress, Toulouse, Vol. 3., p. 4. PARIGI-BINI, R. - XICCATO, G. (1993): Recherches sur l interaction entre alimentation, reproduction et lactation chez la lapine, une revue. World Rabbit Science, 1: 4, p. 5. PARIGI-BINI, R. - XICCATO, G. - DALLE ZOTTE, A. - CARAZZOLO, A. - CASTELLINI, C. - STRADAIOLI, G. (1996): Effect of remating interval and diet on the performance and energy balance of rabbit does. 6 th World Rabbit Congress, Toulouse, Vol. 1., p. 6. PARTRIDGE, G. G. (1986): Meeting the protein and energy requirements of the commercial rabbit for growth and reproduction. 4 th World Congress of Animal Feeding, Madrid, Vol. IX., p.

8 7. PARTRIDGE, G. G. - LOBLEY, G. E. - FORDYCE, R. A. (1986): Energy and nitrogen metabolism of rabbits during pregnancy, lactation and concurrent pregnancy and lactation. Br. J. Nutr., 56: p. 8. ROMVÁRI, R. - SZENDRÔ, ZS. - HORN, P. (1993): Study on growth of muscle and fat tissue in rabbits by computerised tomography. 8 th Symposium on Housing and Diseases of Rabbits, Furbearing Animals and Pet Animals, Celle, p. 9. XICCATO, G. (1996): Nutrition of lactating does. 6 th World Rabbit Congress, Toulouse, Vol. 1., 29-47p. 10. XICCATO, G. - PARIGI-BINI, R. - DALLE ZOTTE, A. - CARAZZOLO, A. - COSSUT, M. E. (1995): Effect of dietary energy level, addition of fat and physiological state on performance and energy balance of lactating and pregnant rabbit does. British Animal Science, 61: p. EXAMINATION OF CHANGES IN THE BODY COMPOSITION OF LACTATING DOES BY X-RAY COMPUTERISED TOMOGRAPHY X-ray computerised tomography (CT) was used to determine the variation of body composition in 28 rabbit does during their first lactation. The animals were scanned 3 times (immediately after kindling and at the 14 th and 28 th day of lactation). Twenty-seven scans per doe were evaluated, from the scapular arch to the end of the femur. The CT images were processed by computerised imaging technique, obtaining three dimension (3D) histograms. The 3D histograms clearly represented the tissue composition of doe bodies, with different peaks corresponding to the m. longissimus dorsi and the hindleg muscles. Fat deposits were also clearly showed, with different peaks in the scapular, abdominal and pelvic regions. In the first period of lactation an increase in the water content was observed due to the increased milk yield of the does. The feed consumption of the does reached its maximum around the 7 th day of lactation and after that the fat reserves were also used for the milk production. Therefore an important loss of total fat content (45%) could be seen during the whole lactating period. For the estimation of the total body fat content index numbers were calculated from the X-ray density values of the pixels. Close correlations (r= ) were found between the index numbers and the chemically analysed fat content.

A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL

A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL A VEMHESSÉG IDEJE ALATT BEKÖVETKEZŐ TESTÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSOK NYOMONKÖVETÉSE ANYANYULAKBAN KOMPUTERES RÖNTGEN TOMOGRÁFIA SEGÍTSÉGÉVEL MILISITS G. 1, ROMVÁRI R. 1, DALLE ZOTTE A. 2, XICCATO G. 2, SZENDRŐ

Részletesebben

VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL. MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS.

VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL. MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS. VEMHES NYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA TOBEC ELJÁRÁSSAL ÉS CT-VEL MILISITS G. - ROMVÁRI R. - SZENDRŐ ZS. - GYARMATI Tünde PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár

Részletesebben

AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN

AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN AZ ÚJSZÜLÖTT NYULAK TESTTÖMEGE A LÉTSZÁMOKTÓL ÉS A MÉHEN BELÜLI ELHELYEZKEDÉSÜKTŐL FÜGGŐEN UNILATERÁLISAN OVARIEKTOMIZÁLT ANYANYULAKBAN POIGNER J., SZENDRŐ ZS., LÉVAI A., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I., SCHÁN

Részletesebben

NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL

NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL 12. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár NÖVENDÉKNYULAK TESTÖSSZETÉTELÉNEK BECSLÉSE TOBEC MÓDSZERREL MILISITS G., SZENDRŐ ZS., MIHÁLOVICS GY., LÉVAI A., BIRÓ-NÉMETH E., RADNAI I. Kaposvári Egyetem,

Részletesebben

A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA

A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA 113 A KÖZVETLEN FIALÁS UTÁNI MESTERSÉGES TERMÉKENYÍTÉS EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA SZENDRŐ ZS., RADNAI I., THEAU-CLÈMENT M., JOVÁNCZAI ZS., BIRÓ-NÉMETH E., MILISITS G., POIGNER

Részletesebben

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE BEVEZETÉS

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE BEVEZETÉS VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE MATICS ZS., GERENCSÉR ZS., RADNAI I., MIKÓ A., NAGY I., SZENDRŐ ZS. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400, Kaposvár, Guba

Részletesebben

A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI. Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs.

A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI. Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs. A NYULAK KOMPUTER TOMOGRÁFIÁS VIZSGÁLATÁNAK ALAPJAI Romvári R. - Milisits G. - Szendrő Zs. PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár Bevezetés A komputeres röntgen tomográfia (CT) alkalmas

Részletesebben

AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉVEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN (2008-2012)

AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉVEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN (2008-2012) AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉVEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI EREDMÉNYEK A KAPOSVÁRI EGYETEMEN (2008-2012) GERENCSÉR ZS., MATICS ZS., RADNAI I., MIKÓ A., SZENDRŐ ZS. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kaposvár Pf.:

Részletesebben

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt

A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt A magyar racka juh tejének beltartalmi változása a laktáció alatt Nagy László Komlósi István Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék,

Részletesebben

A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA. Szendro@mail.atk.u-kaposvar.hu

A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA. Szendro@mail.atk.u-kaposvar.hu A GENOTÍPUS ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉK NYULAK VÁGÁSI TULAJDONSÁGAIRA SZENDRŐ, ZS., 1 METZGER, SZ., 1 HULLÁR, I., 2 FÉBEL, H., 3 MAERTENS, L., 4 CAVANI, C., 5 PETRACCI, M., 5 RADNAI, I., 1 BIRÓNÉ

Részletesebben

A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK

A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK A HÁZINYÚL TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA TOBEC MÓDSZERREL 1. ANYANYULAK SZENDRŐ ZS., MILISITS G., ROMVÁRI R., LÉVAI A., GYARMATI T., RADNAI I., BIRÓNÉ NÉMETH E. PANNON Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési

Részletesebben

AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE

AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE 91 AZ IDŐBEN KORLÁTOZOTT TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE SZENDRŐ ZS., MIHÁLOVICS GY., MILISITS G., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I. Pao Agrártudomáyi Egyetem, Állatteyésztési Kar, Kaposvár

Részletesebben

ELTÉRŐ TARTÁSMÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P.

ELTÉRŐ TARTÁSMÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P. 1 ELTÉRŐ TARTÁSÓDOK ÉS TÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA NÖVENDÉK CSINCSILLÁKON (Chinchilla lanigera) Lanszki J. és Horváth P. Pannon Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár Bevezetés Az utóbbi

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM AGRÁR ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR Élettani, Biokémiai és Állategészségügyi Intézet Doktori iskola vezetője: Dr. Kovács Melinda az MTA levelező tagja Témavezető:

Részletesebben

A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL

A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL A SZOPÓSNYULAK KÉT ANYÁVAL TÖRTÉNŐ NEVELÉSE A 21. NAPON ELVÁLASZTOTT, DÉLUTÁNTÓL REGGELIG SZABADON SZOPTATÓ PÓTANYÁVAL SZENDRŐ ZS. 1 GYARMATI T. 1 MAERTENS L. 2 RADNAI I. 1 BIRÓNÉ NÉMETH E. 1 MATICS ZS.

Részletesebben

AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE

AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE AZ ÉLETKOR ÉS A TESTSÚLY HATÁSA A HÚS KÉMIAI ÖSSZETÉTELÉRE METZGER SZ. 1, ODERMATT, M. 2, SZENDRŐ ZS. 1, MAKAI A. 2, RADNAI I. 1, SPIESS, J. 2, BIRÓNÉ-NÉMETH E. 1, NAGY I. 1 1 Kaposvári Egyetem, Állattudományi

Részletesebben

AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA. E-mail: eiben@sunserv.katki.

AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA. E-mail: eiben@sunserv.katki. 12. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, Kaposvár AZ ANYAI ÉS AZ APAI GENOTÍPUS HATÁSA A NORMÁL SZŐRŰ ÉS ANGÓRA NYULAK, VALAMINT EGYSZERES KERESZTEZÉSEIK SZAPORASÁGÁRA EIBEN CS. 1, SZENDRŐ ZS. 2, ALLAIN D.

Részletesebben

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE HORÁK A. P. HALAS V. CZÁR D. - TISCHLER A. TOSSENBERGER J. Összefoglalás A nagy teljesítményre képes genotípusok

Részletesebben

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon

A rosszindulatú daganatos halálozás változása 1975 és 2001 között Magyarországon A rosszindulatú daganatos halálozás változása és között Eredeti közlemény Gaudi István 1,2, Kásler Miklós 2 1 MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete, Budapest 2 Országos Onkológiai Intézet,

Részletesebben

Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei

Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei Hortobágyi fehér pecsenyelúd üzemi teljesítményvizsgálatának eredményei 2011 1 Performance test results of Hortobágyi white geese 2011 2 Összeállította: Dr. Rácz Norbert tenyésztésvezető Hortobágyi Lúdtenyésztő

Részletesebben

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Karancsi Lajos Gábor Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Felhasznált irodalom

Felhasznált irodalom Felhasznált irodalom Könyvek, folyóiratok, időszaki kiadványok: 1. ALLAIN, D. THÉBAULT, R.G.: 1988. Effects of various melatonin treatments on summer wool production in angora rabbits. 4 th World Rabbit

Részletesebben

A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények)

A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények) A NYULAK TÚLÉLÉSÉRE HATÓ NÉHÁNY TÉNYEZŐ VIZSGÁLATA (Előzetes eredmények) GYOVAI M., NAGY I., SZENDRŐ ZS., BIRÓNÉ NÉMETH E., RADNAI I., OROVA Z. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 74 Kaposvár, Guba

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ZSÉDELY ESZTER MOSONMAGYARÓVÁR 2008 DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZİGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

A bokaízület mozgásterjedelmének változása lábszárhosszabbítás során, állatkísérletes modellen *

A bokaízület mozgásterjedelmének változása lábszárhosszabbítás során, állatkísérletes modellen * A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar, Ortopédiai Klinika 1,és a Dr. Bugyi István Kórház, Szentes, Ortopéd Traumatológiai Osztály 2, közleménye A bokaízület mozgásterjedelmének változása lábszárhosszabbítás

Részletesebben

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE

VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE VILÁGÍTÁSI PROGRAM (16V:8S ILLETVE 12V:6S) HATÁSA AZ ANYANYULAK SZOPTATÁSI VISELKEDÉSÉRE Matics Zs. 1, Gerencsér Zs. 1, Mikó A. 1, Radnai I. 1, Odermatt M. 2, Nagy I. 1, Szendrő Zs. 1 1 Kaposvári Egyetem,

Részletesebben

Supplementary Table 1. Cystometric parameters in sham-operated wild type and Trpv4 -/- rats during saline infusion and

Supplementary Table 1. Cystometric parameters in sham-operated wild type and Trpv4 -/- rats during saline infusion and WT sham Trpv4 -/- sham Saline 10µM GSK1016709A P value Saline 10µM GSK1016709A P value Number 10 10 8 8 Intercontractile interval (sec) 143 (102 155) 98.4 (71.4 148) 0.01 96 (92 121) 109 (95 123) 0.3 Voided

Részletesebben

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE KARSZTFEJLŐDÉS XIX. Szombathely, 2014. pp. 137-146. A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE ANALYSIS OF HYDROMETEOROLIGYCAL DATA OF BÜKK WATER LEVEL

Részletesebben

A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE

A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE A MAGZATI-, A SZOPÓS - ÉS A NÖVENDÉKKORI TÁPLÁLÓANYAG- ELLÁTOTTSÁG, VALAMINT A TENYÉSZTÉSBEVÉTELI KOR HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE ELŐZETES EREDMÉNYEK GYOVAI M. - SZENDRŐ ZS. - BIRÓNÉ NÉMETH E. - RADNAI

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 654 EGYEDILEG ÉS KETTESÉVEL ELHELYEZETT SZOPTATÓ KOCÁK TERMELÉSI EREDMÉNYEINEK

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics Correlation & Linear Regression in SPSS 4 th seminar Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Correlation

Részletesebben

FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN

FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN Földrajz angol nyelven középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 14. FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Paper

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 5 Issue 4 Különszám Gödöllı 2009 282 A TÜDİ SÚLYÁNAK ÖSSZEFÜGGÉSE NÉHÁNY TESTMÉRETTEL AUBRAC ÉS CHAROLAIS

Részletesebben

Gottsegen National Institute of Cardiology. Prof. A. JÁNOSI

Gottsegen National Institute of Cardiology. Prof. A. JÁNOSI Myocardial Infarction Registry Pilot Study Hungarian Myocardial Infarction Register Gottsegen National Institute of Cardiology Prof. A. JÁNOSI A https://ir.kardio.hu A Web based study with quality assurance

Részletesebben

AZ ERDÕ NÖVEKEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA TÉRINFORMATIKAI ÉS FOTOGRAMMETRIAI MÓDSZEREKKEL KARSZTOS MINTATERÜLETEN

AZ ERDÕ NÖVEKEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA TÉRINFORMATIKAI ÉS FOTOGRAMMETRIAI MÓDSZEREKKEL KARSZTOS MINTATERÜLETEN Tájökológiai Lapok 5 (2): 287 293. (2007) 287 AZ ERDÕ NÖVEKEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA TÉRINFORMATIKAI ÉS FOTOGRAMMETRIAI MÓDSZEREKKEL KARSZTOS MINTATERÜLETEN ZBORAY Zoltán Honvédelmi Minisztérium Térképészeti

Részletesebben

CT/MRI képalkotás alapjai. Prof. Bogner Péter

CT/MRI képalkotás alapjai. Prof. Bogner Péter CT/MRI képalkotás alapjai Prof. Bogner Péter CT - computed tomography Godfrey N. Hounsfield Allan M. Cormack The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1979 MRI - magnetic resonance imaging Sir Peter Mansfield

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 8 Issue 1 Gödöllı 2012 36 A TOJÁSSÁRGÁJA OBJEKTÍV SZÍNVIZSGÁLATI LEHETİSÉGE Konrád Szilárd, Kovács Anett,

Részletesebben

KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Élettani és Állathigiéniai Tanszék

KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Élettani és Állathigiéniai Tanszék KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Élettani és Állathigiéniai Tanszék Doktori iskola vezetője: Dr. Horn Péter MTA rendes tagja Témavezető: Dr. Kovács Melinda MTA doktora A FUMONIZIN B 1 KINETIKÁJÁNAK

Részletesebben

Estimation of immunoglobulin-g content of colostrum and milk from whey protein content in ruminant animals

Estimation of immunoglobulin-g content of colostrum and milk from whey protein content in ruminant animals Acta Univ. Sapientiae, Alimentaria, 6 (2013) 15 22 Estimation of immunoglobulin-g content of colostrum and milk from whey protein content in ruminant animals J. Csapó email: csapojanos@sapientia.siculorum.ro,

Részletesebben

Fűrészáru érintésmentes sűrűségmérése. Non-contact density determination of lumber

Fűrészáru érintésmentes sűrűségmérése. Non-contact density determination of lumber 18 TUDOMÁNY Fűrészáru érintésmentes sűrűségmérése UTASSY Viktor 1, DIVÓS Ferenc 1 1 NymE FMK, FMK MSc. hallgató 2 NymE FMK, Fa-és Papíripai Technológiák Intézet Kivonat Fűrészáru elektromágneses hullámok

Részletesebben

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2002. március 22-23. GÁZEMISSZIÓS KÖRNYEZETTERHELÉS MÉRÉSE ISTÁLLÓKBAN Pazsiczki Imre, FVMMI Summary: In a research task started in 2000 we aimed at quantifying

Részletesebben

Supporting Information

Supporting Information Supporting Information Cell-free GFP simulations Cell-free simulations of degfp production were consistent with experimental measurements (Fig. S1). Dual emmission GFP was produced under a P70a promoter

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 219 AZ ÚJSZÜLÖTT CSIKÓ EGYES ÉLETTEVÉKENYSÉGEINEK ÉRTÉKELÉSÉRŐL

Részletesebben

A TALAJTAKARÁS HATÁSA A TALAJ NEDVESSÉGTARTALMÁRA ASZÁLYOS IDŐJÁRÁSBAN GYÖNGYÖSÖN. VARGA ISTVÁN dr. - NAGY-KOVÁCS ERIKA - LEFLER PÉTER ÖSSZEFOGLALÁS

A TALAJTAKARÁS HATÁSA A TALAJ NEDVESSÉGTARTALMÁRA ASZÁLYOS IDŐJÁRÁSBAN GYÖNGYÖSÖN. VARGA ISTVÁN dr. - NAGY-KOVÁCS ERIKA - LEFLER PÉTER ÖSSZEFOGLALÁS A TALAJTAKARÁS HATÁSA A TALAJ NEDVESSÉGTARTALMÁRA ASZÁLYOS IDŐJÁRÁSBAN GYÖNGYÖSÖN VARGA ISTVÁN dr. - NAGY-KOVÁCS ERIKA - LEFLER PÉTER ÖSSZEFOGLALÁS A globális felmelegedés kedvezőtlen hatásai a Mátraaljai

Részletesebben

A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján

A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján Rózsa Attila Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet, Számviteli

Részletesebben

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója

Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója Tárgyszavak: ammónia, tejelő tehenek, zsírok, trágyatárolás,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS ÖNFINANSZÍROZÓ KÉPESSÉGE KOVÁCS HENRIETTA ÖSSZEFOGLALÁS

MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS ÖNFINANSZÍROZÓ KÉPESSÉGE KOVÁCS HENRIETTA ÖSSZEFOGLALÁS MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS ÖNFINANSZÍROZÓ KÉPESSÉGE KOVÁCS HENRIETTA ÖSSZEFOGLALÁS A társaságnál központi szerepet játszik a likviditás és a pénzgazdálkodás javítása. Megállapítható, hogy a vizsgálatomba

Részletesebben

A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE. Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András

A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE. Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András A SZÜLETÉSI SÚLY ÉS AZ ALOMLÉTSZÁM HATÁSA A NYULAK ELHULLÁSÁRA ÉS NÖVEKEDÉSÉRE Pálos Judit - Szendrő Zsolt - Lévai András PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár 7401 Guba S. u.40

Részletesebben

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student:

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student: STUDENT LOGBOOK 1 week general practice course for the 6 th year medical students Name of the student: Dates of the practice course: Name of the tutor: Address of the family practice: Tel: Please read

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 Mikó et al. / AWETH Vol 9.1. (2013) 250 A CSOPORTOSAN TARTOTT

Részletesebben

Erdészettudományi Közlemények

Erdészettudományi Közlemények Erdészettudományi Közlemények 2. évfolyam 1. szám 2012 73 80 oldal AZ EZÜSTHÁRS FATERMÉSI TÁBLÁJÁNAK MÓDOSÍTÁSA Peszlen Roland József és Veperdi Gábor Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Erdővagyon-gazdálkodási

Részletesebben

A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE.

A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE. A CSOPORTNAGYSÁG HATÁSA A MÉLYALMON NEVELT NYULAK TERMELÉSÉRE KUSTOS K. 1, JUHÁSZ ZS. 1, KOVÁCS D. 1, EIBEN CS. 2, SZENDRŐ ZS. 3 1 Lab-Nyúl Kft, 2100 Gödöllő, Malomtó u. 8. 2 Kisállattenyésztési és Takarmányozási

Részletesebben

PANNON UNIVERSITY SCHOOL OF ANIMAL AND ENVIRONMENTAL SCIENCES Leader of School: Dr. Angela Anda

PANNON UNIVERSITY SCHOOL OF ANIMAL AND ENVIRONMENTAL SCIENCES Leader of School: Dr. Angela Anda PANNON UNIVERSITY SCHOOL OF ANIMAL AND ENVIRONMENTAL SCIENCES Leader of School: Dr. Angela Anda THE ROLE OF RUMEN PROTECTED CONJUGATED LINOLEIC ACID ISMERS (cis-9, trans-11; trans-10, cis-12) IN NUTRITION

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Correlation & Linear. Petra Petrovics.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet. Correlation & Linear. Petra Petrovics. Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics PhD Student Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 7 Issue 4 Különszám Gödöllı 2011 149 AZ OLASZPERJE SZILÁZSOK LÁTSZÓLAGOS EMÉSZTHETİSÉGE, BENDİBELI FEHÉRJE

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 7 Issue 4 Különszám Gödöllı 2011 128 MAGAS LINOLSAV TARTALMÚ NAPRAFORGÓMAG ETETÉSÉNEK HATÁSA A ZSÍRSAVÖSSZETÉTELRE

Részletesebben

AZ ŐSHONOS KENDERMAGOS MAGYAR TYÚK TARTÁSA HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI FŐISKOLAI KARÁNAK TANÜZEMÉBEN

AZ ŐSHONOS KENDERMAGOS MAGYAR TYÚK TARTÁSA HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI FŐISKOLAI KARÁNAK TANÜZEMÉBEN AZ ŐSHONOS KENDERMAGOS MAGYAR TYÚK TARTÁSA HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI FŐISKOLAI KARÁNAK TANÜZEMÉBEN Főiskolai Karunk 1977 óta foglalkozik a kendermagos magyar tyúk fajtafenntartó

Részletesebben

A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA

A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM VÁLLALATGAZDASÁGTAN INTÉZET VERSENYKÉPESSÉG KUTATÓ KÖZPONT Szabó Zsolt Roland: A STRATÉGIAALKOTÁS FOLYAMATA VERSENYBEN A VILÁGGAL 2004 2006 GAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉGÜNK VÁLLALATI

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR)

PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR) PUBLIKÁCIÓS LISTA ÉS IDÉZETTSÉGI JEGYZÉK (DR. MILISITS GÁBOR) Publikációs lista: 1-11. oldal Idézettségi jegyzék: 12-27. oldal SZERKESZTETT TANULMÁNYKÖTETEK 1. MILISITS G. (szerk., 2000): A 12. Nyúltenyésztési

Részletesebben

BKI13ATEX0030/1 EK-Típus Vizsgálati Tanúsítvány/ EC-Type Examination Certificate 1. kiegészítés / Amendment 1 MSZ EN 60079-31:2014

BKI13ATEX0030/1 EK-Típus Vizsgálati Tanúsítvány/ EC-Type Examination Certificate 1. kiegészítés / Amendment 1 MSZ EN 60079-31:2014 (1) EK-TípusVizsgálati Tanúsítvány (2) A potenciálisan robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra szánt berendezések, védelmi rendszerek 94/9/EK Direktíva / Equipment or Protective Systems Intended

Részletesebben

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL ŰSZAKIAK TUDOÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 1999. március 19-20. Zsákolt áruk palettázását végző rendszer szimulációs kapacitásvizsgálata Kádár Tamás Abstract This essay is based on a research work

Részletesebben

Standard laktációk száma. Tejzsír %

Standard laktációk száma. Tejzsír % 1. A kutatás elızményei A tehenek laktációs termelése az elmúlt másfél évtizedben jelentısen növekedett a fejlett szarvasmarha-tenyésztéssel rendelkezı országokban. A tejtermelés növekedése az említett

Részletesebben

A halastavi tápanyag- gazdálkodás új szempontjai

A halastavi tápanyag- gazdálkodás új szempontjai A halastavi tápanyag- gazdálkodás új szempontjai Bercsényi Miklós Pannon Egyetem, Georgikon Kar Keszthely, www.akvakultura.hu MASz, Debrecen, 2013. március 28. A tavi tápanyag- utánpótlás alapjai A mezőgazdaság

Részletesebben

Változás és folytonosság a vallásossággal kapcsolatban*

Változás és folytonosság a vallásossággal kapcsolatban* Változás és folytonosság a vallásossággal kapcsolatban* Keller Tamás, a TÁRKI Társadalomkutatási Zrt. kutatója E-mail: keller@tarki.hu A szerző elemzésében a vallásosságot a vallásgyakorlattal definiálja

Részletesebben

A HULLATÉK-ANALÍZIS ÉS A GYOMORTARTALOM ELEMZÉS ÖSSZE- HASONLÍTÁSA VÖRÖS RÓKA TÁPLÁLKOZÁS VIZSGÁLATA SORÁN

A HULLATÉK-ANALÍZIS ÉS A GYOMORTARTALOM ELEMZÉS ÖSSZE- HASONLÍTÁSA VÖRÖS RÓKA TÁPLÁLKOZÁS VIZSGÁLATA SORÁN A HULLATÉK-ANALÍZIS ÉS A GYOMORTARTALOM ELEMZÉS ÖSSZE- HASONLÍTÁSA VÖRÖS RÓKA TÁPLÁLKOZÁS VIZSGÁLATA SORÁN Szôcs Emese¹, Lanszki József², Heltai Miklós¹ és Szabó László¹ ¹Szent István Egyetem, Vadbiológiai

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 209 A HAZAI ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK VÁLTOZÁSAI A HONFOGLALÁSTÓL-NAPJAINKIG

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Page 1 of 5 General Information Dry mix for 'Potato Flakes with Milk' - the mixture contains skimmed milk powder - solely water is necessary for the preparation of the potato mash - bulk density 380-420

Részletesebben

A tejelő fajták hatása a magyar merinó gyapjútermelésére

A tejelő fajták hatása a magyar merinó gyapjútermelésére Nagy Zsuzsanna 1 Toldi Gyula 2 Holló István 3 A tejelő fajták hatása a magyar merinó gyapjútermelésére Effect of dairy sheep breeds ont he wool production of the hungarian merino anagyzsuzsanna@gmail.com

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 3 Issue 3 Gödöllı 2007 198 A SÁRGA MAGYAR TYÚK ANYAI VONALRA ALAPOZOTT KERESZTEZÉSEINEK EREDMÉNYEI Konrád

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Correlation & Linear Regression in SPSS Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise 1 - Correlation File / Open

Részletesebben

A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra

A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.6 A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra Tárgyszavak: CO 2 -kibocsátás; energiaigény; energiatakarékosság; előrejelzés. Bevezetés A Rio de Janeiroi ENSZ konferencián

Részletesebben

A VELENCEI-TAVI VADPONTY FAJTA ELISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLAT EREDMÉNYE

A VELENCEI-TAVI VADPONTY FAJTA ELISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLAT EREDMÉNYE A VELENCEI-TAVI VADPONTY FAJTA ELISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLAT EREDMÉNYE 2012-2013 2 ÖSSZEÁLLÍTOTTA Dr. Gorda Sándor HALÁSZATI ÉS ÖNTÖZÉSI KUTATÓINTÉZET Borbély Andrea NEMZETI ÉLELMISZERLÁNC

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KARCAGI ROLAND GÁBOR PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR KESZTHELY

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KARCAGI ROLAND GÁBOR PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR KESZTHELY DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KARCAGI ROLAND GÁBOR PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR KESZTHELY 2009 PANNON EGYETEM GEORGIKON KAR ÁLLAT- ÉS AGRÁRKÖRNYEZET-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Vezető: DR. ANDA ANGÉLA egyetemi

Részletesebben

Effect of sowing technology on the yield and harvest grain moisture content of maize (Zea mays L.) hybrids with different genotypes

Effect of sowing technology on the yield and harvest grain moisture content of maize (Zea mays L.) hybrids with different genotypes A - MurányiE:Layout 1 2/18/16 9:34 AM Page 1 Effect of sowing technology on the yield and harvest grain moisture content of maize (Zea mays L.) hybrids with different genotypes Eszter Murányi University

Részletesebben

Összefoglalás. Summary. Bevezetés

Összefoglalás. Summary. Bevezetés A talaj kálium ellátottságának vizsgálata módosított Baker-Amacher és,1 M CaCl egyensúlyi kivonószerek alkalmazásával Berényi Sándor Szabó Emese Kremper Rita Loch Jakab Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki

Részletesebben

A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása

A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása Összefoglaló Ajánlások a felnőttek tej- és tejtermék-fogyasztására A felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása A tej és tejtermékekből származó

Részletesebben

AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS KEDVEZ KÖRÜLMÉNYEKET HOZHAT ALMATERMESZTÉSÜNKNEK? ERDÉLYI É.

AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS KEDVEZ KÖRÜLMÉNYEKET HOZHAT ALMATERMESZTÉSÜNKNEK? ERDÉLYI É. AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS KEDVEZ KÖRÜLMÉNYEKET HOZHAT ALMATERMESZTÉSÜNKNEK? ERDÉLYI É. Összefoglalás Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, 1118 Budapest, Villányi út 29-43. A termesztett növények

Részletesebben

AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA

AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA AZ ELTÉRŐ FELNEVELÉSI MÓDOK HATÁSA A NÖVENDÉK- ÉS TENYÉSZANYÁK TESTSÚLYÁNAK ALAKULÁSÁRA GYOVAI M., SZENDRŐ ZS., BIRÓ-NÉMETH E., RADNAI I., MATICS ZS. Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar 7400, Kaposvár,

Részletesebben

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.1 4.1 4.6 Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai Tárgyszavak: hőveszteségek csökkentése; termikus hatásfok; rekuperátor;

Részletesebben

Regional Expert Meeting Livestock based Geographical Indication chains as an entry point to maintain agro-biodiversity

Regional Expert Meeting Livestock based Geographical Indication chains as an entry point to maintain agro-biodiversity How Code of Practice can address the question of biodiversity (indigenous breeds, peculiarities of feeding, rearing traditional or marginalized systems)? Rendek Olga, Kerekegyháza 2009 október 20. 1 2

Részletesebben

A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE. E-mail: eiben@sunserv.katki.hu

A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE. E-mail: eiben@sunserv.katki.hu A VÁLASZTÁSI ÉLETKOR, A KETRECMÉRET ÉS A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG HATÁSA A HÍZÓNYULAK TERMELÉSÉRE EIBEN CS. 1, SZENDRŐ ZS. 2, RADNAI I. 2, BIRÓNÉ NÉMETH E. 2 1 Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet

Részletesebben

SZARVASMARHÁK MENTESÍTÉSÉNEK KÖLTSÉG-HASZON ELEMZÉSE I. ÓZSVÁRI LÁSZLÓ dr. - BÍRÓ OSZKÁR dr. ÖSSZEFOGLALÁS

SZARVASMARHÁK MENTESÍTÉSÉNEK KÖLTSÉG-HASZON ELEMZÉSE I. ÓZSVÁRI LÁSZLÓ dr. - BÍRÓ OSZKÁR dr. ÖSSZEFOGLALÁS SZARVASMARHÁK MENTESÍTÉSÉNEK KÖLTSÉG-HASZON ELEMZÉSE I. ÓZSVÁRI LÁSZLÓ dr. - BÍRÓ OSZKÁR dr. ÖSSZEFOGLALÁS A politikai és gazdasági rendszerváltás gyors és sok vonatkozásban nem várt változásokat eredményezett

Részletesebben

bypass fehérje a siker titka a tejelő tehenek takarmányozásában

bypass fehérje a siker titka a tejelő tehenek takarmányozásában bypass fehérje a siker titka a tejelő tehenek takarmányozásában Deutsche Tiernahrung Cremer GmbH & Co. KG www.deutsche-tiernahrung.de Dr. Heinrich Kleine Klausing department innovation and development

Részletesebben

A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG, A PADOZAT ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE.

A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG, A PADOZAT ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE. A TELEPÍTÉSI SŰRŰSÉG, A PADOZAT ÉS A TAKARMÁNYOZÁS HATÁSA A NÖVENDÉKNYULAK TERMELÉSÉRE KUSTOS K. 1, TÓBIÁS G. 1, KOVÁCS D. 1, EIBEN CS. 2, SZENDRŐ ZS. 3 1 Lab-Nyúl Kft, 2100 Gödöllő, Malomtó u. 8. 2 Kisállattenyésztési

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 9 Issue 3 Különszám/Special Issue Gödöllő 2013 69 TEJ ALAPÚ HIGÍTÓK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE NYÚL SPERMA

Részletesebben

12LL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

12LL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 12 fejes Lipo Lézer többpólusú Vákuum-görgős Ultrahangos Kavitációs Spa Rendszer 12LL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Figyelmeztetés Köszönjük, hogy cégünk termékét használja. Annak érdekében, hogy tökéletes hatást

Részletesebben

2. Local communities involved in landscape architecture in Óbuda

2. Local communities involved in landscape architecture in Óbuda Év Tájépítésze pályázat - Wallner Krisztina 2. Közösségi tervezés Óbudán Óbuda jelmondata: Közösséget építünk, ennek megfelelően a formálódó helyi közösségeket bevonva fejlesztik a közterületeket. Békásmegyer-Ófaluban

Részletesebben

Szívkatéterek hajlékonysága, meghajlítása

Szívkatéterek hajlékonysága, meghajlítása Szívkatéterek hajlékonysága, meghajlítása Összefoglalás A szívkatéter egy olyan intravaszkuláris katéter, amelyet a szívbe vezetnek, ültetnek be diagnosztikus vagy terápiás célból. A katéterek felvezetés/eltávolítás

Részletesebben

A SZOPTATÁS MÓDJÁNAK HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE.

A SZOPTATÁS MÓDJÁNAK HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE. A SZOPTATÁS MÓDJÁNAK HATÁSA AZ ANYANYULAK TERMELÉSÉRE EIBEN CS. 1, KUSTOS K. 2, GÓDOR S-NÉ 1, THEAU-CLÉMENT M. 3, SZENDRŐ ZS. 4 1 Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (KÁTKI), 2101 Gödöllő,

Részletesebben

Dr. Kulcsár Margit Dr. Faigl Vera Dr. Keresztes Mónika. 1. Kísérlet:

Dr. Kulcsár Margit Dr. Faigl Vera Dr. Keresztes Mónika. 1. Kísérlet: Egyes metabolikus és hormonális jellemzők alakulása ellés után és hatása az első ovuláció időpontjára valamint az asszisztált reprodukciós technológiák eredményességére anyajuhokban Témavezető: Közreműködők:

Részletesebben

Utasítások. Üzembe helyezés

Utasítások. Üzembe helyezés HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Üzembe helyezés Utasítások Windows XP / Vista / Windows 7 / Windows 8 rendszerben történő telepítéshez 1 Töltse le az AORUS makróalkalmazás telepítőjét az AORUS hivatalos webhelyéről.

Részletesebben

A MAGNÉZIUM - ADAGOLÁS HATÁSA A TYÚKOK TERMELÉSI TULAJDONSÁGAIRA

A MAGNÉZIUM - ADAGOLÁS HATÁSA A TYÚKOK TERMELÉSI TULAJDONSÁGAIRA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZ GAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR ÁLLATTUDOMÁNYI INTÉZET Doktori Iskola vezet je: Dr. Schmidt János egyetemi tanár

Részletesebben

Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanár

Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanár A KAPOSVÁRI EGYETEM OKTATÓINAK ÉS KUTATÓINAK PUBLIKÁCIÓS JEGYZÉKE 2011 Kaposvári Egyetem Kaposvár 2012. A bibliográfiát összeállította és szerkesztette: Prof. Dr. Csapó János egyetemi tanár Szerkesztésben

Részletesebben

Supplementary materials to: Whole-mount single molecule FISH method for zebrafish embryo

Supplementary materials to: Whole-mount single molecule FISH method for zebrafish embryo Supplementary materials to: Whole-mount single molecule FISH method for zebrafish embryo Yuma Oka and Thomas N. Sato Supplementary Figure S1. Whole-mount smfish with and without the methanol pretreatment.

Részletesebben

First experiences with Gd fuel assemblies in. Tamás Parkó, Botond Beliczai AER Symposium 2009.09.21 25.

First experiences with Gd fuel assemblies in. Tamás Parkó, Botond Beliczai AER Symposium 2009.09.21 25. First experiences with Gd fuel assemblies in the Paks NPP Tams Parkó, Botond Beliczai AER Symposium 2009.09.21 25. Introduction From 2006 we increased the heat power of our units by 8% For reaching this

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 5 Issue 4 Különszám Gödöllı 2009 247 KÜLÖNBÖZİ SZARVASMARHA FAJTÁK HÍZÉKONYSÁGA ÉS VÁGÓÉRTÉKE Somogyi Tamás,

Részletesebben

A FENYŐHELYETTESÍTÉS MŰSZAKI PROBLÉMÁI A KÜLÖNFÉLE FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEKEN

A FENYŐHELYETTESÍTÉS MŰSZAKI PROBLÉMÁI A KÜLÖNFÉLE FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEKEN Zágonl István: A FENYŐHELYETTESÍTÉS MŰSZAKI PROBLÉMÁI A KÜLÖNFÉLE FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEKEN Í34.0.88:174.7:S3 Ismeretes, hogy a második világháborút követő időszakban a fafelhasználásnak általános, azon

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK Doktori iskola vezetője és témavezető: DR. SCHMIDT JÁNOS

Részletesebben