Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója"

Átírás

1 LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 Különböző módon táplált tejelő tehenek metánkibocsátása, valamint ezek tárolt trágyájának metánés nitrogénemissziója Tárgyszavak: ammónia, tejelő tehenek, zsírok, trágyatárolás, metán, dinitrogén-oxid Az utóbbi két évszázadban a metán (CH 4 ) és a dinitrogén-oxid (N 2 O) koncentrációja az atmoszférában mintegy 115-, illetve 15%-kal növekedett, és ezek 35%-áért az üvegházgáz-kibocsátás felelős. A kérődző állatok okozta metán-, illetve dinitrogén-oxid-kibocsátás adja ennek jelentős részét, elsősorban a legelőkben gazdag országokban. A kérődzők ugyanis, közvetlenül vagy közvetve (azaz, szerves trágyájuk gázkibocsátása révén) a rostos biomassza emberi fogyasztásra alkalmas proteinekké történő átalakításával az említett gázemissziók legfontosabb tényezői. Az így keletkezett gázok mennyiségét, illetve arányát ellenőrzött, illetve változó körülmények között eddig szisztematikusan nem vizsgálták. A vizsgálatok célja A vizsgálatok célja meghatározni a kérődzők által közvetlenül, illetve közvetve kibocsátott metán és különböző nitrogéntartalmú gázok (dinitrogén-oxid; ammónia) mennyiségét, illetve arányát; követni e gázok mennyiségi viszonyainak változását különböző táplálkozási adalékok, így sztearinsav ( C 18 -diéta ), illetve laurinsav ( C 12 - diéta ) alkalmazása során; meghatározni a mennyiségi viszonyokat, illetve arányokat az udvari trágya egyes részeinek (teljes trágyalé; vizeletben gazdag trágyalé stb.) gázkibocsátását illetően; megvizsgálni, mi az összefüggés az említett gázok kibocsátása között.

2 Anyagok és módszerek Az állatkísérletek során 12 korai tejelésű, barna svájci fajtájú tehén esetében (31,3±5,1 kg tejhozam/nap; a tej zsírtartalma 4,17±,39%; fehérjetartalma 3,14±,15%) az említett két különböző diétát alkalmazták (4 g/kg száraz tápanyag) két egymás utáni periódusban (3-3 tehén). A teljes táplálék/ takarmánykoncentrátum összetétele szárazanyagra számolva 3:2 arányú volt. Az összetételt illető és egyéb kísérleti körülményeket az 1. táblázat tartalmazza. Valamennyi állatot előzetesen 1 napon át ( kontroll szakasz ) C 18 diétán, majd ezt követően 18 napon át ( kísérleti szakasz ) C 12, illetve C 18 -diétán tartottak. A kísérleti szakasz utolsó hat napján a vizeletet és a székletet teljes egészében összegyűjtötték. Az állatok által kibocsátott gázok mennyiségét naponta 3, illetve 4 alkalommal mérték. A vizeletet a széklettől elválasztva vizsgálták. Az exkrétumokat naponta mintázták, és a mintákat egymástól függetlenül 4 C-on tárolták. A trágyafajták tárolása a szakirodalomban leírtak szerint (Külling és mtsai, 21) történt. A széklet-, illetve vizeletminták 3 kezelt állat homogenizált exkrétumaiból készültek (Waltner és mts., 1994); a vizsgáló eljárást is utóbbi szerint kivitelezték. A tárolások időtartama 14 hét volt. Tárolási körülmények 4 m 3 térfogatú laborban 2 C-on, 7% relatív nedvességtartalom mellett,,3 m 3 /s szellőztetés alkalmazásával. Mindkét fajta dietatikus kezelés során 4-4 párhuzamos vizsgálatot végeztek valamennyi trágyafajtát illetően (öszszesen 24 vizsgálat). A metán és a dinitrogén-oxid kibocsátásának mérése ún. zártterű, az ammóniáé dinamikus készülékben (Külling és mts. 21) történt. A metán mérését levegőmintákban gázkromatográfiás úton, a dinitrogén-oxidét lézerdióda spektroszkópiával, az ammóniáét kemilumineszcencia analizátorral végezték. A rendszer ún. üvegházgáz-potenciálját (greenhouse gas potential) CO 2 kg ekvivalensben adják meg (konverziós faktorok metánra, illetve dinitrogén-oxidra: 21, illetve 31). A szén-dioxid-emisssziót nem tekintik úgy, mintha az az állatokból, illetve az exkrétumokból származnak. Kémiai analízis A kémiai analízis során a tápanyagok, illetve a széklet szárazanyagtartalmát állandó tömegig történő szárítással határozták meg. A zsírsavak meghatározása (tápanyagban és székletben) gázkromatográfiás módszerrel; a semleges detergens rostok (NDF) tápanyagban és székletben Van Soest módszerével; a nitrogéntartalom mérése (tápanyagban, székletben és vizeletben) automata elemi (CHN) analizátorral; trágyában Kjeldahl módszerrel; a foszfor és kálium plazma spektroszkópiával; a ph mérése potenciometrikus

3 úton; a széntartalom meghatározása trágyában elemi analízissel, szárított mintákból történt. Az eredmények statisztikai értékelését ANOVA varianciaanalízissel végezték, a Statisztikai St.(4.verzió) csomagot alkalmazva. 1. táblázat Az állatkísérletekben alkalmazott diéták összetétele és a takarmányba bekevert, illetve az állat által ténylegesen elfogyasztott adalékok mennyisége Összetevők (g/kg szárazanyag) Laurinsav (C 12 ) Sztearinsav (C 18 ) bekevert Takarmány Koncentrátum A takarmány szerkezete (g/kg. sz.a.) Silózott fű Silózott kukorica Széna Összetevők koncentrációja (g/kg sz.a.) C 12 1 C 18 1 Árpa Kukoricamézga Melaszok 7 7 Szervetlen anyagokat és vitaminokat tartalmazó 3 3 a premix Analizált összetétel Szerves anyagok (g/kg sz.a.) Zsírsavak összesen b C 12 (g/kg összes zsírsav) C 18 (g/kg összes zsírsav) Semleges detergens rostok (g/kg sz.a.) Összetétel bekevert elfogyasztott elfogyasztott Nitrogén (g/kg sz.a.) 25, 24,3 25,3 25,3 Bélből felszívódó fehérje (g/kg sz.a.) c A laktációra fordított nettó energia 7,3 6,9 7,2 7,2 (Mjoule/kg sz.a.) c a 1kg koncentrátum tartalmaz: 5,1 g Ca, 1,5 g P, 1,2 g Na, 3 NE A-vitamin, 6 NE D 3 -vitamin, 45 mg E-vitamin b Triglicerid ekvivalensben számolva c RAP (1999)-nek megfelelően

4 Eredmények A vizsgálatok végeredményét az alábbiakban bemutatott 1. és 2. ábra foglalja össze. Értékelés A két diétára vonatkozó kísérleti adatok megerősítik azokat a korábbi eredményeket, amelyek szerint telített, közepes hosszúságú alkilláncot ( C 12 ) tartalmazó zsírsavakban gazdag zsírok in vitro és in vivo egyaránt csökkentik a metánkibocsátást (Dohme és mt., 2;Machmüller és Kreutzer, 1999). Ugyanakkor, a C 12 -diétát illető jelen kísérletek nem mutatják a metánkibocsátás csökkenését,ha utóbbit a bevitt szárazanyag tömegegységére vonatkoztatják. A C 12 -diétához képest tapasztalt kisebb metánkibocsátás azzal magyarázható, hogy a koncentrátum felvétele egyidejűleg lecsökken (kb. a felére) ahhoz képest, amit bevinni kívántak. Ennek valószínű oka, hogy a C 12 - diétának szappanszerű íze, illetve sajátos szaga van, amelyet az állatok nem kedvelnek. Ezenkívül, a C 12 -diéta ilyenfajta visszautasítása csökkentheti a takarmánynak a bendőn történő áthaladását, amely a metanogén mikroorganizmusok tevékenységének elősegítését hozza magával. Továbbá, a szabad C 12 -zsirsavaknak a jelen lévő szénhidrátokkal, illetve szervetlen anyagokkal való kölcsönhatása (utóbbiak megkötik, ezáltal inaktiválják a C 12 -zsirsavat), így a metánkibocsátás várt csökkenése elmarad. Lehetséges ok még, hogy a bendőben fentiek miatt csökken ugyan a rostok emésztése, de a béltraktus hátsó részében (ahol a C 12 -zsírsav már nincs jelen), egy kompenzációs hatás lép fel és ott a C 12 -zsírsav metánkibocsátást csökkentő hatása már nem érvényesül. Ugyanakkor, a metánkibocsátás sebessége a fermentált rostok tömegegységére számítva ugyanolyan alacsony a béltraktus hátsó részében, mint a bendőben. Jelen vizsgálatok szerint a C 12 -diéta megnöveli a széklet rosttartalmát (NDF),de utóbbi állatonként, 1 napra számolva ( NDF/ állat/ nap) mindkét diéta esetében ugyanaz. Ennek megfelelően, a 7 héten át tartó tárolási kísérleteket összegezve, a teljes trágyalé nem mutatja, hogy a diétának hatása lenne a metánkibocsátásra, ha azt állatonkénti, és 1 napra számított exkrétumok mennyiségére vonatkoztatják. Ugyanakkor, a vizeletben gazdag trágyalé/ udvari trágya rendszer tárolása esetében (7 és 14 hetes tárolás),valamint a teljes trágyalé esetében (14 hetes tárolás) a metánkibocsátás emelkedett a C 12 -diéta esetében. Ez az emelkedés azonban, úgy tűnik, csak kedvezőbb fermentációs körülmények között jön létre. Utóbbiak ugyanis a kétkomponensű rendszerben kedvezőbbek, mint a teljes trágyalé esetében.

5 6 teljes trágyalé CH4 (mg/kg/nap) vizeletben gazdag trágyalé CH4 (mg/kg/nap) udvari trágya CH4 (mg/kg/nap) ábra A diéta és a trágya fajtájának hatása a metánkibocsátás sebességére a tárolás során ( : C 12 -diéta; : C 18 -diéta ) Valamennyi feltüntetett mérési pont 12 egyedi mérés átlagát jelenti (minden vizsgált tárolási időhöz 4 párhuzamos trágyamintát vettek jól záró edényekbe, és ezek légteréből 3-3 párhuzamos gázmintát vettek)

6 teljes trágyalé teljes trágyalé 8 1 N2O (mg/kg/nap) NH3 (mg/kg/nap) vizeletben gazdag trágyalé vizeletben gazdag trágyalé 8 1 N2O (mg/kg/nap) NH3 (mg/kg/nap) udvari trágyalé udvari trágyalé 8 1 N2O (mg/kg/nap) NH3 (mg/kg/nap) ábra. A diéta és a trágya fajtájának hatása a dinitrogén-oxid-, illetve az ammóniakibocsátás sebességére a trágya tárolása során ( : C 12 -diéta; : C 18 -diéta ) Valamennyi feltüntetett mérési pont 12 egyedi mérés átlagát jelenti (minden vizsgált tárolási időhöz 4 párhuzamos trágyamintát vettek jól záró edényekbe, és ezek légteréből 3-3 párhuzamos gázmintát vettek)

7 A trágya tárolásának időtartama jelentősen befolyásolja a metánkibocsátást valamennyi trágyafajta esetében. Kezdetben az udvari trágya jelentősebb metánforrás, mint a két különböző trágyalé. Utóbbiakat illetően a vizeletben gazdag trágyalé több metánt bocsát ki, mint a teljes trágyalé. A 7. hét körül azonban a teljes trágyalé kivételével csaknem megszűnik a metánkibocsátás a 14. hét elteltével a vizeletben gazdag frakció alacsonyabb értékeket ad, mint a teljes trágyalé. Az udvari trágya az első 3 hónapban bocsátja ki a metán nagy részét ( kb. a 2/3-át ), a teljes trágyalé esetében azonban ez az idő hoszszabb a folyadékfelszínen képződő kéreg miatt. Értékelhető adatok nyerése céljából ily módon hosszabb tárolási kísérletekre lenne szükség, különösképp a kétfajta trágyalé esetében. Megjegyzendő, hogy a közölt eredmények csak a laktációs periódus bizonyos szakaszára vonatkoznak. Éves adatok megadásához a standard tejhozamgörbéket és/vagy a táplálás intenzitásának mértékét is figyelembe kellene venni. A diéta típusától és a trágya fajtájától függően változik a különböző nitrogéntartalmú gázok (dinitrogén-oxid; ammonia ) kibocsátása. A C 12 -diétán tartott állatok esetében ez valamennyi trágyafajtát tekintve alacsonyabb, mint a C 18 -diétán tartottaké, a nitrogénveszteség ugyanakkor a tápanyag nitrogéntartalmához képest nem változik. Ezzel ellentétben, a dinitrogén-oxid kibocsátása utóbbiak szerint alacsonyabb a C 12 -diéta esetében. A teljes trágyalé, valamint a kétkomponensű trágyalé 2 hetes tárolása során a nitrogénveszteséget tekintve nincs lényeges különbség. A 7 hetes tárolás esetében ugyanakkor a dinitrogén-oxid-kibocsátása 23-szor nagyobb a vizeletben gazdag trágyalé/udvari trágya rendszerben, mint a teljes trágyalé esetében. Utóbbit illetően a dinitrogén-oxid gyakorlatilag teljesen az udvari trágyából származik. Az ammóniakibocsátás ütemétől eltérően (amelyet illetően a kibocsátás az idő előrehaladtával gyorsan csökken), a teljes dinitrogén-oxid-kibocsátás vizsgálatához mindenképpen hosszabb tárolási periódus alkalmazására lenne szükség. Ugyanakkor, a jelen tanulmányban alkalmazottnál rövidebb tárolási periódusok mellett (amelyeket a gyakorlatban sokszor alkalmaznak), a gázkibocsátásra alacsonyabb értékeket kapnak, így ezek az eredmények hibás következtetések levonására adnak lehetőséget a különböző diéták és trágyafajták összehasonlításakor. A metán és a dinitrogén-oxid kibocsátása nem azonos mértékben emeli az istállók hőmérsékletét. Ez az eltérés a két gáz ún. teljes üvegházgázekvivalens (GHGeq) értékei különbségéből ered. Mivel a dinitrogén-oxid GHGeq-értéke sokkal nagyobb, fajlagosan nagyobb az istálló felmelegedését előidéző potenciálja. Ugyanakkor, a kibocsátott mennyiség ebből a gázból kisebb, és ennek mértéke a dietatikus kezelés során az időben is változik. Az alacsonyabb kibocsátást ellenére a dinitrogén-oxid jelen vizsgálatok szerint kb. 7, illetve 51%-os mértékben járult hozzá a teljes, illetve trágyából származó GHGeq- értékhez (14 hetes trágyatárolás) a metánnal való összehasonlítás-

8 ban. Ugyanakkor, rövidebb ideig tartó tárolást (7 hét) alkalmazva, a dinitrogén-oxid hozzájárulása a GHGeq-értékhez sokkal kisebb a kétkomponensű trágya, és elhanyagolható a teljes trágyalé esetében. Következtetések Ez a vizsgálatsorozat eddig az egyetlen, amely azonos kísérletekben hasonlítja össze az állatokból közvetlenül származó, illetve azok trágyájából keletkező metán-, illetve dinitrogén-oxid mennyiségét különböző diéták alkalmazása során. Az eredmények azt mutatják, hogy ha az állatokból közvetlenül kibocsátott metán mennyisége csökken, akkor a trágyából származó részé növekszik, amennyiben a táplálékban lévő rostok fermentációja egyidejűleg csökken. Feltétlenül hasznos lehet az állatból közvetlenül származó metánkibocsátás csökkentése, mivel a további felhasználást illetően (hasznosítás biogázként, ez a mennyiség mindenféleképp elvész, míg a trágyából keletkező hányad nagyobb veszteség nélkül felhasználható. Az állatokból közvetlenül származó, illetve a különböző trágyafajtákból történő gázkibocsátás ismerete új megvilágításba helyezi az állatok táplálása hosszú távra kiterjedő hatásait. A trágya fajtájától, és annak tárolásától függetlenül az állatokból közvetlenül származó gázok hatása az istállók felmelegedésére jelentősebb, mint a trágyából kibocsátott gázoké, noha ez az arány a trágya tárolása során változik. (Dr. Ladányi László) Külling, D. R.; Dohme, F. stb.: Methane emissions of differently fed dairy cows and corresponding methane and nitrogen emissions from their manure during strorage. = Environmental Monitoring and Assessment, 79. k. 2. sz. 22. p Immig, I.: The rumen and hindgut as source of ruminant methanogenesis. = Environmental Monitoring and Assessment, 42. k sz p Johnson, D. E.; Ward, G. M.: Estimates of animal methane emissions. = Environmental Monitoring and Assessment, 42. k sz p Egyéb irodalom Schulz H.: Illékony komponensek a bőrben módszerek, források, anyagok. = Bőr- és Cipőtechnika, -Piac, 52. k. 12. sz. 22. p A belső levegő minőség kutatás legújabb eredményei a BME Épületgépészeti Tanszékén. = Magyar Épületgépészet, 51. k. 12. sz. 22. p

FOLYÉKONY KIEGÉSZÍTŐ TAKARMÁNYOK SZEREPE A KÉRŐDZŐ ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN

FOLYÉKONY KIEGÉSZÍTŐ TAKARMÁNYOK SZEREPE A KÉRŐDZŐ ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN FOLYÉKONY KIEGÉSZÍTŐ TAKARMÁNYOK SZEREPE A KÉRŐDZŐ ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN TÓTH TAMÁS, KAPOSVÁRI EGYETEM AKK, TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK IDŐSZERŰ KÉRDÉSEK ÉS LEHETŐSÉGEK A HÚSMARHATENYÉSZTÉSBEN 2. HÚSMARHAÁGAZATI

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyag felületek módosítása különleges bevonatokkal A műanyagok felületét bevonatokkal, fóliázással, adalékolással és technológiai módszerekkel is lehet változtatni a felhasználási

Részletesebben

Létminimum, 2011. Tartalom

Létminimum, 2011. Tartalom Központi Statisztikai Hivatal Létminimum, 2011 2012. június Tartalom Létminimum, 2011... 2 A létminimumértékek meghatározása... 3 Létminimumértékek a különböző háztartástípusokban... 4 Jelmagyarázat Táblák

Részletesebben

LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON

LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON 2016. április 19. A Központi Statisztikai Hivatal 1991 óta évente közölte a számított létminimum értéket. 2015- ben a KSH bejelentette, hogy szakmai okok miatt nem folytatja

Részletesebben

Ökrök takarmányozása

Ökrök takarmányozása Ökrök takarmányozása Pisztácia, mogyoró Főbb jellemzőik: Alacsony zsír, ásványi anyag és rosttartalom Fehérjéjük (2-3%) nagyrészt NPN anyagokból áll Kevés keményítőt, vagy cukrot tartalmaznak Száraz, hűvös

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LÉTMINIMUM, 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LÉTMINIMUM, 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LÉTMINIMUM, 2006 Budapest, 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2007 ISBN 978-963-235-105-6 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Életszínvonal- és munkaügy-statisztikai

Részletesebben

A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái

A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái A hazai szennyvíztisztító kapacitás reális felmérésének problémái Kárpáti Árpád Veszprémi Egyetem, 8200 Veszprém, Pf.:158 Összefoglalás A hazai szennyvízgyűjtő és szennyvíztisztító kapacitások reális felmérése

Részletesebben

Energiatakarékosság gazdasági épületek építésénél és üzemeltetésénél

Energiatakarékosság gazdasági épületek építésénél és üzemeltetésénél BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 2. sz. 2006. p. 16 23. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Energiatakarékosság gazdasági épületek építésénél és üzemeltetésénél

Részletesebben

RETARD KARBAMID ALAPÚ TERMÉKCSALÁD. Karba-GO-75. 75% retard karbamidot tartalmazó fehérje-kiegészítő

RETARD KARBAMID ALAPÚ TERMÉKCSALÁD. Karba-GO-75. 75% retard karbamidot tartalmazó fehérje-kiegészítő RETARD KARBAMID ALAPÚ TERMÉKCSALÁD 75% retard karbamidot tartalmazó fehérje-kiegészítő Összetétel: Átlagos táplálóanyag tartalom Karbamid 75% Szárazanyag 999 g/kg takarmány Hidrogénezett zsír 25% Nitrogén

Részletesebben

Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével

Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 4. sz. 25. p. 36 43. Energiatermelés, -átalakítás, -szállítás és -szolgáltatás Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével A

Részletesebben

Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei

Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei Kardos Levente 1 Sárközi Edit 1 Csumán András 1 Bálint András 2 Kasza Gyula 2 : Kommunális szennyvíziszap vermikomposztálásának lehetőségei 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Talajtan

Részletesebben

Nagy tejtermelésű tehenek szénhidrát ellátásának optimalizálása

Nagy tejtermelésű tehenek szénhidrát ellátásának optimalizálása Nagy tejtermelésű tehenek szénhidrát ellátásának optimalizálása DR. TÓTH TAMÁS, INTÉZETIGAZGATÓ HELYETTES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI ÉS TERMELÉSFEJLESZTÉSI INTÉZET KAPOSVÁRI EGYETEM 1. Mi az NFC és az NSC? Egyszerű

Részletesebben

TOTAL 44% A VETÉS JOBB MINŐSÉGE Nagyobb hozam és eredmény. NITROGÉN (N) Ammónia nitrogén (N/NH 4 ) 20% 24% KÉN (S)

TOTAL 44% A VETÉS JOBB MINŐSÉGE Nagyobb hozam és eredmény. NITROGÉN (N) Ammónia nitrogén (N/NH 4 ) 20% 24% KÉN (S) NITROGÉN (N) Ammónia nitrogén (N/NH 4 ) KÉN (S) 20% 24% TOTAL 44% Fizikai tulajdonságok: gömb alakú, fehér színű, szagtalan granulátumok Granulometria: 2-5 mm között: min. 95% Vízben oldhatóság: 750g/l

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak.

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak. Egy homokot tartalmazó tál tetejére teszünk a pépből egy kanállal majd meggyújtjuk az alkoholt. Az alkohol égésekor keletkező hőtől mind a cukor, mind a szódabikarbóna bomlani kezd. Az előbbiből szén az

Részletesebben

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai Tárgyszavak: biogáz; környezeti hatás; ökológiai mérleg; villamosenergia-termelés; hőtermelés. A megújuló energiák bővebb felhasználásának

Részletesebben

Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen.

Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen. Ipari eredetű nyári túlterhelés a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen. Bevezetés A csemegekukorica feldolgozásának időszakában a debreceni szennyvíztelepen a korábbi években kezelhetetlen iszapduzzadás

Részletesebben

APC természetes takarmányozási koncepció (Sertés)

APC természetes takarmányozási koncepció (Sertés) APC természetes takarmányozási koncepció (Sertés) TERMÉSZETES TAKARMÁNY ADALÉKOK Ludersdorf 183, 8200 Gleisdorf, Austria Mail: apc@apc-austria.com Web: www.apc-austria.com Tel: +43-3112-7520, Fax: +43-3112-7520-4

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK Doktori iskola vezetője és témavezető: DR. SCHMIDT JÁNOS

Részletesebben

A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE

A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE Dr. Gregosits Balázs kutatás-fejlesztési igazgató Vitafort Zrt. Gödöllő, 2016. 02. 04. VI. Gödöllői Halászati- Horgászati Szakember találkozó A KEZDETEKTŐL.NAPJAINKIG

Részletesebben

TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja:

TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja: TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja: Gáztüzelésű háztartási kombinált fűtő-melegvizet és használati melegvizet szolgáltató berendezés tüzeléstechnikai jellemzőinek vizsgálata: A tüzelőberendezés energetikai

Részletesebben

Új mérték a C H N O S analízisben

Új mérték a C H N O S analízisben vario EL III Új mérték a C H N O S analízisben elementar Analysensysteme GmbH German Technology for quality and environment control A K T I V I T Kft. H - 1 5 8 1 - B u d a p e s t, P f. : 1 0 4. H-1145-Budapest,

Részletesebben

Vitaminliszt előállítása erdei- és feketefenyőtűből DR. LUKÁCS ISTVÁN MILOTA ERIK

Vitaminliszt előállítása erdei- és feketefenyőtűből DR. LUKÁCS ISTVÁN MILOTA ERIK Vitaminliszt előállítása erdei- és feketefenyőtűből DR. LUKÁCS ISTVÁN MILOTA ERIK Országosan mintegy évi 600 vagon erdei-, luc- és feketefenyőtű mennyiség áll rendelkezésre. Ebből a mennyiségből 200 vagont

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FEJLESZTÉSÉRE

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FEJLESZTÉSÉRE INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BUDAPEST, VII. KERÜLET ERZSÉBETVÁROS FEJLESZTÉSÉRE Budapest, 2008. június 1 Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló... 3 I. Erzsébetváros szerepe a településhálózatban...

Részletesebben

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM. Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján Tárgyszavak: levegőszennyezés; közúti alagút; benzol; nemmetán-szénhidrogének;

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai Kuti Rajmund A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai A tűzoltóság a bevetések 90%-ban ivóvizet használ tűzoltásra, s a legtöbb esetben a kiépített vezetékes hálózatból kerül a tűzoltó

Részletesebben

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban

Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 Polietilén zsákokban gyűjtött szerves hulladék komposztálása nyitott halmokban Tárgyszavak: komposztálás; komposztálóüzem; polietilén; tárolótartály;

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

bypass fehérje a siker titka a tejelő tehenek takarmányozásában

bypass fehérje a siker titka a tejelő tehenek takarmányozásában bypass fehérje a siker titka a tejelő tehenek takarmányozásában Deutsche Tiernahrung Cremer GmbH & Co. KG www.deutsche-tiernahrung.de Dr. Heinrich Kleine Klausing department innovation and development

Részletesebben

2. fejezet KÖRNYEZETI KOCKÁZATBECSLÉS

2. fejezet KÖRNYEZETI KOCKÁZATBECSLÉS 2. fejezet KÖRNYEZETI KOCKÁZATBECSLÉS 223 224 Tartalomjegyzék 1.1 Elõzmények 227 1.2 A környezeti kockázatok becslésének általános alapelvei 229 2 A környezeti expozíció becslése 231 2.1 Bevezetõ 231 2.1.1

Részletesebben

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz.

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Bevezetés A kerámiákat régóta használja az orvostechnika implantátumanyagként, elsõsorban bioinert tulajdonságaik, kopásállóságuk

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

Filmtabletta (tabletta) Fehér csaknem fehér színű, ovális alakú tabletták egyik oldalon Renagel 800 felirattal ellátva.

Filmtabletta (tabletta) Fehér csaknem fehér színű, ovális alakú tabletták egyik oldalon Renagel 800 felirattal ellátva. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Renagel 800 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 800 mg szevelamer-hidroklorid tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1. pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

A Balatoni Múzeum Fenntarthatósági Terve (Local Agenda 21)

A Balatoni Múzeum Fenntarthatósági Terve (Local Agenda 21) A Balatoni Múzeum Fenntarthatósági Terve (Local Agenda 21) 2011. november 30. Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Local Agenda 21... 5 A fenntartható fejlődés és a Local Agenda 21 kapcsolata... 5 A Balatoni

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

TUDOMÁNYOS KOLLOKVIUMON

TUDOMÁNYOS KOLLOKVIUMON AZ MTA ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KOMPLEX BIZOTTSÁGA A MAGYAR ÉLELMEZÉSIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET és a KÖZPONTI ÉLELMISZER-TUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET által 2002. február 22-én tartandó 307. TUDOMÁNYOS KOLLOKVIUMON

Részletesebben

Energiatámogatások az EU-ban

Energiatámogatások az EU-ban 10. Melléklet 10. melléklet Energiatámogatások az EU-ban Az európai országok kormányai és maga az Európai Unió is nyújt pénzügyi támogatást különbözõ energiaforrások használatához, illetve az energiatermeléshez.

Részletesebben

származó ammóniaemisszió kezelése

származó ammóniaemisszió kezelése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 6.3 Mezőgazdasági tevékenységekből származó ammóniaemisszió kezelése Tárgyszavak: mezőgazdaság; ammónia; emisszió. Az ammónia (NH 3 ) és az ammónium-ion (NH 4 + ) fontos szerepet

Részletesebben

Clavulanic acid 10 mg. Clavulanic acid 10 mg. Clavulanic acid 10 mg. Clavulanic acid 10 mg

Clavulanic acid 10 mg. Clavulanic acid 10 mg. Clavulanic acid 10 mg. Clavulanic acid 10 mg I. melléklet Megnevezések, gyógyszerforma, az állatgyógyászati készítmény hatáserőssége, állatfajok, alkalmazási mód, a kérelmező / a forgalomba hozatali engedély jogosultjának listája a tagállamokban

Részletesebben

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.6-6.0-1 4.2.2. MÉRŐOLDATOK 01/2008:40202 A mérőoldatokat a szokásos kémiai analitikai eljárások szabályai szerint készítjük. A mérőoldatok előállításához használt eszközök megfelelő

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

Tárgyszavak: városökológia; növényvédelem; ózon.

Tárgyszavak: városökológia; növényvédelem; ózon. A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.5 6.2 Urbanizációs hatások a fák fejlődésére New York környékén Tárgyszavak: városökológia; növényvédelem; ózon. Világszerte egyre gyorsul az urbanizáció, amely

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

AMMÓNIA TARTALMÚ IPARI SZENNYVÍZ KEZELÉSE

AMMÓNIA TARTALMÚ IPARI SZENNYVÍZ KEZELÉSE AMMÓNIA TARTALMÚ IPARI SZENNYVÍZ KEZELÉSE Dr. Takács János egyetemi docens Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet 1. BEVEZETÉS Számos ipari szennyvíz nagy mennyiségű

Részletesebben

Részletes takarmányozástan yakorlat A házinyúl takarmányozása Tenyésznyulak takarmányozása Változó fiziolóiai meterhelés Változó táplálóanya szüksélet Tenyésztáp ez sem mindi tudja követni a yors változásokat

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Balatonlelle Város Önkormányzata 14/2013.(VIII.30.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Balatonlelle Város Önkormányzata

Részletesebben

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása Földgáz: CH4-97% Szerves hulladék TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása 2007. 07. 01: 50%-ra 2014. 07. 01: 35%-ra Nedvességtartalom 50% alatt: Aerob lebontás - korhadás komposzt + CO 2 50%

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése

A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése A 2009. évi Baross Gábor Program pályázati kiírásaira a Dél-alföldi Régióban benyújtott pályaművek statisztikai elemzése Készítette: Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület Vezetői

Részletesebben

A fehérje triptofán enantiomereinek meghatározása

A fehérje triptofán enantiomereinek meghatározása A fehérje triptofán enantiomereinek meghatározása Dr. Csapó János A kutatás célja megfelelő analitikai módszer kidolgozása a triptofán-enantiomerek meghatározására, és a módszer alkalmazhatóságának vizsgálata.

Részletesebben

Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás

Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás SMKVB2013V N Tárgyfelelős: Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás 2+2 4 Dr. Heltai Miklós Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás Vadtakarmányozás: speciális vadtakarmányok. Rügy, gally, lomb, fakéreg,

Részletesebben

A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL

A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL ELTE Szerves Kémiai Tanszék A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG -TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL Bevezetés A természetes vizeket (felszíni

Részletesebben

Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása

Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása Szennyvíziszap- kezelési technológiák összehasonlítása Hazánkban, a környező országokban és az Európai Unió más tagországaiban is komoly feladat az egyre nagyobb mennyiségben keletkező kommunális szennyvíziszap

Részletesebben

68665 számú OTKA pályázat zárójelentés 2007. 07. 01. 2011. 07. 31.

68665 számú OTKA pályázat zárójelentés 2007. 07. 01. 2011. 07. 31. 68665 számú OTKA pályázat zárójelentés File: OTKAzáró2011 2007. 07. 01. 2011. 07. 31. A kutatás munkatervének megfelelően a könnyen oldható elemtartalmak szerepét vizsgáltuk a tápláléklánc szennyeződése

Részletesebben

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A környezetvédelem analitikája KON KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A GYAKORLAT CÉLJA: A konduktometria alapjainak megismerése. Elektrolitoldatok vezetőképességének vizsgálata. Oxálsav titrálása N-metil-glükamin

Részletesebben

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010*

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* 2012/3 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 3. szám 2012. január 18. A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* Tartalomból 1

Részletesebben

1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése

1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése 1 1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése A kutatás célja a természetgyógyászat néven összefoglalható, alternatív és komplementer gyógyító módszerek (röviden: alternatív

Részletesebben

AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA

AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA Bevezető AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA A műanyagok felhasználási területe egyre bővül, így mennyiségük is rohamosan növekszik. Elhasználódás után csekély hányaduk kerül csak újrahasznosításra,

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.1 3.5 A szennyvíz felhasználása öntözésre Tárgyszavak: talaj; öntözés; szennyvíz; szennyvízkezelés; fertőtlenítés. A szennyvíz öntözésre történő felhasználásával a száraz

Részletesebben

A FELVIDÉKI MEZŐGAZDASÁGI BETEGSÉGI BIZTOSÍTÁS TANULSÁGAI ÍRTA: ILLÉS GYÖRGY

A FELVIDÉKI MEZŐGAZDASÁGI BETEGSÉGI BIZTOSÍTÁS TANULSÁGAI ÍRTA: ILLÉS GYÖRGY A FELVIDÉKI MEZŐGAZDASÁGI BETEGSÉGI BIZTOSÍTÁS TANULSÁGAI ÍRTA: ILLÉS GYÖRGY A csehszlovák köztársaságnak az 1938-39 években történt felszámolása után a Magyarországhoz visszacsatolt területeken élő munkásrétegek

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2011/10

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2011/10 2011/72 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu V. évfolyam 72. szám 2011. november 4. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2011/10 A mentőellátás helyzete a Dél-Dunántúlon Az egészségügyi

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2.

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2. Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2. Dr. Parádi István Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék (istvan.paradi@ttk.elte.hu) www.novenyelettan.elte.hu A gyökér élettani folyamatai

Részletesebben

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3 3 Aeroszolnak nevezzük valamely gáznemű közegben finoman eloszlott (diszpergált) szilárd vagy folyadék részecskék együttes rendszerét [Més97]. Ha ez a gáznemű közeg maga a levegő, akkor légköri aeroszolról

Részletesebben

PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM. Fenoximetilpenicillin-kálium

PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM. Fenoximetilpenicillin-kálium Phenoxymethylpenicillinum kalicum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.1-1 01/2008:0149 javított 6.1 PHENOXYMETHYLPENICILLINUM KALICUM Fenoximetilpenicillin-kálium C 16 H 17 KN 2 O 5 S M r 388,5 [132-98-9] DEFINÍCIÓ A

Részletesebben

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Zárótanulmány a VP/2013/013/0057 azonosítószámú New dimension in social protection towards community based

Részletesebben

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS. 2010. év I-III. negyedév

MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS. 2010. év I-III. negyedév MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS Műtrágya értékesítés Megjelenik negyedévente Felelős szerkesztő: Dr. Vágó Szabolcs osztályvezető Készítette: Petőné Varga Éva petone.varga.eva@aki.gov.hu Telefon: (06 1) 476-3081 Közreműködött:

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július Jelentés az építőipar 2013. évi teljesítményéről Tartalom STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés (Az építőipar helye a nemzetközi gazdasági

Részletesebben

LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM

LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 1.5 A korszerű és régi típusú fa- és pellettüzelésű 1 kazánok kibocsátási jellemzői Tárgyszavak: fa; pellet; tüzeléstechnika; biomassza; levegőszennyezés. A biofűtőanyag fontos

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Verziószám: 1.0 (cseh: 1.1) Kiadás: 2015. 09. 04. Felülvizsgálat: BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK és az (EU) 830/2015 rendeleteknek megfelelően 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

a hulladékgazdálkodásra Ausztriában

a hulladékgazdálkodásra Ausztriában HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.3 4.2 Az italcsomagolás hatása a hulladékgazdálkodásra Ausztriában Tárgyszavak: egyszer használatos italcsomagolás; visszaváltható italcsomagolás; hulladékgazdálkodás. Az osztrák

Részletesebben

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28.

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Főiskolai hallgatók tápanyag-beviteli értékeinek és tápláltsági állapotának vizsgálata Lichthammer Adrienn Semmelweis Egyetem Patológiai

Részletesebben

Beszámoló feltöltése (zárójelentés)

Beszámoló feltöltése (zárójelentés) Beszámoló feltöltése (zárójelentés) Az OTKA kutatási feladat keretében született eredményeket folyamatosan publikáltuk, ezért e helyen a beszámolási útmutató szerint az elvégzett munkát csupán röviden

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján

Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján Bevezetés Vidékfejlesztési sajátosságok, adaptálható megoldások a svájci vidékfejlesztési gyakorlat alapján Dr. Finta István A vidéki területek fejlesztésének sajátosságai (a területfejlesztéstől részben

Részletesebben

a NAT-1-1446/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1446/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1446/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ÁNTSZ Laboratórium Kft. Heves Megyei Kémiai Laboratóriuma (3300 Eger, Klapka György u. 11.)

Részletesebben

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu Tartalom 1. A villamos csatlakozások és érintkezôk fajtái............................5 2. Az érintkezések

Részletesebben

Ökológiai földhasználat

Ökológiai földhasználat Ökológiai földhasználat Ökológia Az ökológia élőlények és a környezetük közötti kapcsolatot vizsgálja A kapcsolat színtere háromdimenziós környezeti rendszer: ökoszisztéma Ökoszisztéma: a biotóp (élethely)

Részletesebben

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ Megoldás: A elősegíti és javítja a bendő stabilitását a bendő mikroorganizmusok egyenletes táplálásán keresztül, ami jobb étvágyat, magasabb takarmánybevitelt, jobb emésztést, javult energia és vitaminellátást,

Részletesebben

I. KAPCSOLAT A RENDELET ÉS EGYÉB KÖZÖSSÉGI JOGSZABÁLYOK KÖZÖTT

I. KAPCSOLAT A RENDELET ÉS EGYÉB KÖZÖSSÉGI JOGSZABÁLYOK KÖZÖTT ÚTMUTATÓ AZ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS, TÁPANYAG- ÖSSZETÉTELRE ÉS EGÉSZSÉGRE VONATKOZÓ ÁLLÍTÓSOKRÓL SZÓLÓ 1924/2006/EK RENDELET ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÉLELMISZERLÁNC- ÉS ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ÁLLANDÓ BIZOTTSÁG

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Meloxidyl 1,5 mg/ml belsőleges szuszpenzió kutyáknak 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 ml tartalmaz

Részletesebben

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK 2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK A biológiai ipar jellemzően mikroorganizmusokat, vagy állati és növényi szervezetek elkülönített sejtjeit szaporítja el, és ezek anyagcseréjét használja fel a kívánt folyamatok

Részletesebben

AQUA PURIFICATA. Tisztított víz. Letöltetlen, tisztított víz

AQUA PURIFICATA. Tisztított víz. Letöltetlen, tisztított víz Aqua purificata Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 AQUA PURIFICATA Tisztított víz 01/2009:0008 H 2 O M r 18,02 DEFINÍCIÓ A tisztított víz indokolt és engedélyezett esetek kivételével azon gyógyszerek előállítására

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2013 STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 Tartalom VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés...3 2. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

A hulladéklerakó környezetre gyakorolt hatásai

A hulladéklerakó környezetre gyakorolt hatásai Hulladéklerakás A hulladéklerakó környezetre gyakorolt hatásai Hulladéklerakás számokban Hazánkban ~85%-ban lerakásos ártalmatlanítás - EUban 60-65%; 1100 lerakó kapott uniós támogatást rekultivációra,

Részletesebben

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011 NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ ZRT. KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZÕ ISKOLA INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011 AZ ISKOLA NEVE:... AZ ISKOLA

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

Búzaszalma felhasználása a denitrifikációs veszteség csökkentésére

Búzaszalma felhasználása a denitrifikációs veszteség csökkentésére Búzaszalma felhasználása a denitrifikációs veszteség csökkentésére Készítette: Farkas Éva Tervezési feladat, biomérnök, BSc Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2012 A búzaszalma A búza (Triticum)

Részletesebben

a NAT-1-1310/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1310/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1310/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A BÁCSVÍZ Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt. Stratégiai Osztály Laboratórium (6000 Kecskemét,

Részletesebben

Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben

Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben Kökény Mónika 1 Tóth Zoltán 2 Hotváth Zoltán 3 - Csitári Gábor 4 Mikrobiális biomassza és a humuszminőség alakulása trágyázási tartamkísérletben Development of microbial biomass and humus quality in a

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Ülésdokumentum

EURÓPAI PARLAMENT. Ülésdokumentum EURÓPAI PARLAMENT 2004 Ülésdokumentum 2009 C6-0267/2006 2003/0256(COD) HU 06/09/2006 Közös álláspont A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH), az Európai

Részletesebben

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012 A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 212 Központi Statisztikai Hivatal 213. július Tartalom 1. Az élelmiszergazdaság nemzetgazdasági súlya és külkereskedelme...2 1.1. Makrogazdasági jellemzők...2

Részletesebben

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.1 4.1 4.6 Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai Tárgyszavak: hőveszteségek csökkentése; termikus hatásfok; rekuperátor;

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 5065-13/2012. Tárgy: A Dabasi Regionális Hulladékkezelő Központ

Részletesebben

1. CÍM: VÁLLALKOZÁSOK KÖLTSÉGVETÉSI BEFIZETÉSEI

1. CÍM: VÁLLALKOZÁSOK KÖLTSÉGVETÉSI BEFIZETÉSEI 1. CÍM: VÁLLALKOZÁSOK KÖLTSÉGVETÉSI BEFIZETÉSEI 1/1. ALCÍM: TÁRSASÁGI ADÓ A 2008. évi költségvetési előirányzat a társasági adó címén 530,6 milliárd forint bevétellel számolt. Az előirányzattal szemben

Részletesebben