Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok. BME Anyagtudomány és Technológia Tsz."

Átírás

1 Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok BME Anyagtudomány és Technológia Tsz. Bevezetés A kerámiákat régóta használja az orvostechnika implantátumanyagként, elsõsorban bioinert tulajdonságaik, kopásállóságuk és keménységük miatt. Az utóbbi években azonban egyre inkább elõtérbe kerültek az ún. bioaktív kerámiák is, amelyek kémiai kötéseket képesek létrehozni az implantátum és a környezõ élõ szövet között. Ennek megfelelõen ezeket az anyagokat felületi minõségük és a szövethez való kapcsolódásuk alapján négy nagy csoportra oszthatjuk: 1. teljesen tömör bioinert kerámiák 2. porózus bioinert kerámiák 3. teljesen tömör bioaktív kerámiák 4. oldódó kerámiák, amelyek bizonyos idõ múlva felszívódnak a csontban. A kerámiák reaktivitásának nincs definiált mérõszáma, de általában a ph értéket, a szövetekkel való reakciókészséget és az ionos oldóképességet szokták figyelembe venni. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy bioinert az a kerámia, amely a szomszédos szövetekkel csak minimálisan lép kölcsönhatásba, bioaktív az, amelyik részben oldható, és felületén keresztül lehetséges bizonyos fokú ionáramlás, végül oldódó az a kerámia, amelyik egy meghatározott idõ eltelte után beleolvad az õt körülvevõ szövetbe. Implantátumként általában a következõ anyagokat szokás használni: 1. Karbon 2. Alumínium-oxid 3. Cirkónium-oxid 4. Bioaktív üvegek és üvegkerámiák 5. Kalcium-foszfát kerámiák 6. Bioaktív kompozitok. A karbon, az alumínium-oxid és a cirkónium-oxid bioinert, míg a bioaktív üvegek és üvegkerámiák, valamint a kalcium-foszfát bioaktívak.

2 6.1. Bioinert kerámiák Karbon A hatos rendszámú szenet a mûszaki gyakorlatban technikatörténeti okokból karbonnak szokás nevezni (megkülönböztetendõ a fûtéshez használt széntõl). A karbon bizonyos módosulatainak hexagonális rácsszerkezete van, amelyre az jellemzõ, hogy az egyes síkokon belül rendkívül erõs kémiai kötések uralkodnak, a síkok közötti összetartóerõ azonban viszonylag gyenge. Emiatt ennek az anyagnak a nyírással szembeni ellenállása kicsi. Létezik a karbonnak egy izotróp módosulata is, ahol nincs kitüntetett kristálytani orientáció, és így az anyag izotropikus makroszkópikus tulajdonságokkal rendelkezik. Az izotróp karbonnak három típusa van, a pirolítikus, az üvegszerû és a gõzfázisból lecsapatott. A pirolítikus karbont szénhidrogén gázok C 0 -os pirolízise után választják le a hordozó felszínére. Az alapanyag szilíciumtartalma megnöveli a leválasztott réteg keménységét és kopásállóságát. Az üvegszerû karbon egy amorf, üveghez hasonlító anyag, amelyet polimerek lassú hevítésével állítanak elõ. A polimer illékonyabb komponensei eltávoznak, és a felszínen csak a karbon marad. A módszer hátránya, hogy az így elõállított réteg maximum 7 mm vastag lehet. A karbont gõzfázisú lecsapatással is elõ lehet állítani, ekkor a kiindulási karbont elgözölik, majd lecsapatják egy alacsony hõmérsékletû hordozóra. A keletkezett réteg tipikusan 1 µm vastag. A tömbanyag tulajdonságai a karbon-gõzölés hatására nem változnak meg Alumínium-oxid Az alumínium-oxid (Al 2 O 3 ) kerámiák nagymértékû elterjedését elsõsorban nagy mechanikai szilárdságuk, kopásállóságuk, kedvezõ súrlódási tulajdonságaik, valamint kémiai stabilitásuk és bioinertségük indokolja. Legjellemzõbb felhasználásuk a combnyak-protéziseknél van. A korábban egyetlen fémdarabból álló alakzatot ma moduláris kiépítésben gyártják: az implantátum szára továbbra is fém, de a feje már odapréselt Al 2 O 3 kerámia. Az alumínium-oxid fizikai és kémiai tulajdonságait (szakítószilárdság, fáradással szembeni ellenállás, törési szilárdság és korrózióállóság) elsõsorban az anyag tisztasága, a szemcsenagyság, a szemcseméret szórása, a porozitás és a kiválások határozzák meg. A nagytisztaságú (99.5%) Al 2 O 3 porból izosztatikus sajtolással állítják elõ a szükséges alakzatokat. Ezt követi egy C 0 -os szinterelés, melynek hatására egy rendkívül tömör szerkezet jön létre. Az így elérhetõ szemcsenagyság mintegy 5 µm. Az utóbbi idõben kidolgozott fejlettebb gyártási technológiával lehetségessé vált az 1 µm-es szemcsenagyság kis szórással történõ elérése is, és ennek köszönhetõen az anyag szilárdsága még nagyobb lett.

3 Sajnos azonban a szinterelés és az azt követõ hûtés maradó mechanikai feszültségeket okoz az alumínium-oxidban. A belsõ feszültséggyûjtõ helyeken (pl. inhomogenitások, pórusok, kiválások) a lokális feszültség emiatt igen nagy lehet. ami mikrorepedések kialakulásához és terjedéséhez vezet. Ha a szemcseméret széles skálán mozog az anyagon belül, akkor a hõtágulási anizotrópia további belsõ feszültségekhez vezet a szemcsék között, és így még nagyobb lesz a repedések kialakulásának valószínûsége. Az Al 2 O 3 mechanikai tulajdonságait nagyban befolyásolja a környezet is. Megfigyelhetõ, hogy pl. nedves közegben az alumínium-oxid kevésbé ellenálló a fáradással szemben. Az Al 2 O 3 felhasználásának tehát az szab határt, hogy viszonylag kicsi a szakító- és hajlítószilárdsága, és emiatt nagyon érzékeny a feszültségkoncentrációra és a túlterhelésre. Mindazonáltal fontos hangsúlyozni, hogy az anyag tönkremenetelét legtöbbször a helytelen elõállítási technológia, a nem megfelelõ anyagválasztás és a minõségbiztosítás hiánya okozza Cirkónium-oxid Az alumínium-oxid kerámia egyik lehetséges alternatívája a cirkónium-oxid (ZrO 2 ). Ittriummal stabilizált változata jobban bírja a magas hõmérsékletû gyártástechnológiai lépéseket. Szobahõmérsékleten ugyanis a cirkónium-oxidnak monoklin kristályrácsa van, amely a hõkezelések során C 0 -on tetragonálissá, 2000 C 0 fölött pedig köbössé alakul át. A monoklinból tetragonálissá átalakuló kristályok térfogata jelentõs mértékben lecsökken. A hõkezelést követõ lehûtés során ez a transzformáció fordítva játszódik le, azaz a tetragonálisból monoklinná változó kristályok térfogata megnõ, jelentõs belsõ feszültségeket okozva ezzel az anyagban. Ezeket a belsõ feszültségeket azonban kiküszöbölhetjük ittriumoxid adalékolással. Az ittrium-oxid (Y 2 O 3 ) stabilizálja a tetragonális fázist a lehûtés során, így az anyag szobahõmérsékleten egy metastabil tetragonális ráccsal fog rendelkezni. Ez a kristályszerkezet megnöveli a repedésekkel szembeni ellenállást is. A metastabil tetragonális szerkezet ugyanis a repedéscsúcs környékén kialakuló mechanikai feszültség hatására monoklinná alakul, és az ezt kísérõ térfogatnövekedés "összezárja" a repedést, megakadályozva ezzel továbbterjedését. A cirkónium-oxidot általában hideg izosztatikus sajtolással állítják elõ, majd szinterelik a megfelelõ sûrûség elérése végett. Ezt követheti egy magas hõmérsékletû izosztatikus sajtolás. Az így elõállított cirkónium-oxid kerámiák segítségével kisebb átmérõjû combnyak-fejek állíthatók elõ, mint alumínium-oxidból.

4 A bioinert kerámiák legfontosabb tulajdonságai Az elõzõ alpontban részletezett tulajdonságok mellett a bioinert kerámiák legfontosabb jellemzõi a merevség, szilárdság és a szívósság. A merevség az implantátum és a környezõ szövet mechanikai kölcsönhatását jellemzi. Meghatározó a csontban és az implantátumban ébredõ feszültség szemponjából is, és hatással van a feszültséggyûjtõ helyek kialakulására, a feszültségeloszlásra és a feszültségek hatékonyságára is. Fontos az is, hogy a bioinert kerámiák tartósan megõrizzék szerkezeti egységüket olyan feszültségek esetén is, amelyek jóval meghaladják a használatuk során fellépõ legnagyobb feszültséget. Az anyag mechanikai egysége függ a gyártástechnológiától, az implantátum alakjától és méretétõl, valamint a szervezetbe helyezés módjától is. Ezeket a paramétereket törésmechanikai és statisztikai módszerekkel állandóan nyomon kell követni, mert csak így kerülhetõk el a hirtelen fellépõ törések és egyéb károsodások Bioaktív kerámiák Egy implantátum biokompatibilitása akkor optimális, ha az anyag felületén bekövetkezik a környezõ szövetek normális növekedése, valamint az implantátum és a szövetek között folytonos átmenet biztosítja az ott fellépõ terhelések átadását. Ennek a követelménynek tesznek eleget a bioaktív anyagok, melyeknek három nagy csoportja van: 1. bioaktív üvegek és üvegkerámiák 2. kalcium-foszfát kerámiák 3. a fenti kerámiák és üvegek semleges fázisokkal erõsített kompozitjai Bioaktív üvegek és üvegkerámiák A bioaktív üvegeket több üvegfajta keverékébõl állítják elõ, melyek szilícium-dioxidot, foszfátokat, kalcium-oxidot és nátrium-oxidot tartalmaznak. Ezeket az anyagokat használhatjuk tömbanyagként vagy fém hordozóra felvitt rétegként. Az üvegkerámiák kristályos oxiapatitot és fluorapatitot (Ca 10 (PO 4 ) 6 (O,F 2 )), β-wollastonit-ot (SiO 2 -CaO) tartalmaznak egy MgO-CaO-SiO 2 mátrixban. Ezt az anyagot A-W üvegkerámiának nevezik. Az A-W üvegkerámia egy vékony, az üveg felszínén keletkezõ, foszforban gazdag rétegen keresztül kapcsolódik az élõ csonthoz. A kerámiák érzékenyek a nedves közegben lejátszódó felületi reakciókra. A kisebb vegyértékû ionok a felületre vándorolnak, koncentráció-gradienst és ioncserét hozva ezzel

5 létre. Ezek a reakciók hasznosak és károsak is lehetnek, de mindenképpen figyelembe kell õket venni. Az implantátum és a szövet közötti fiziológiai kapcsolat függ a szövettõl és az implantátum felszínétõl is. Ezért mind a kettõt kell vizsgálni. Az anyagvizsgálat történhet kémiai módszerekkel, pl. atomabszorpciós spektroszkópiával, vagy fizikai módszerekkel, pl. röntgendiffrakcióval, elektron mikroszondával, energiadiszperzív röntgenanalízissel (EDX), infravörös spektroszkópiával. Ezek a módszerek a felület alatti néhány µm-es tartományról adnak felvilágosítást. Léteznek kimondottan felületérzékeny módszerek, melyekkel elsõsorban a felülethez közeli néhányszor tíz atomsor vizsgálható, ilyen pl. az Auger-spektroszkópia és a szekunder iontömeg spektroszkópia (SIMS). Ha egy bioaktív kerámiát nedves közegbe helyezünk, akkor megindul a Na +, K + és Ca 2+ ionok kiáramlása az anyagból. Helyükre a közegbõl ioncsere révén H 3 O + ionok kerülnek. Ezek az ionok megnövelik a felszín közelében lévõ rétegek ph-ját, ami további alkáli-ionok kiáramlásához vezet. Megfelelõ idõ eltelte után a kerámia felszínén egy szilíciumban dús réteg alakul ki, amelyre egy bioaktív, kalcium-foszfátban gazdag réteg épül ki. A konkrét kísérletek azt mutatták, hogy ez a réteg már egy óra elteltével is kialakulhat. Az állatkísérletek viszont jelentõs mértékû C és N mennyiséget mutattak ki a Ca-P rétegben, ami azt jelzi, hogy itt szerves részecskék is lerakódtak. Stabil állapotban a Ca-P réteg végleges vastagsága µm közé esik, míg a szilíciumban gazdag tartomány vastagsága µm Kalcium-foszfát kerámiák A kalcium-foszfát gyûjtõnév alá különbözõ kalcium és foszfáttartalmú keramikus anyagok tartoznak. Közülük -felhasználásukat tekintve - leggyakoribbak az apatitok. Általánosságban az apatitokat az M 10 (XO 4 )Z 2 összegképlettel jelöljük, ahol az M valamilyen fémet, leggyakrabban Ca-ot, Sr-ot, Ba-ot, Pb-t vagy Cd-ot jelöl. Az XO 4 általában AsO 4, VO 4, CrO 4 vagy MnO 4, míg az egy vegyértékû Z ionok helyébe F, OH, Br vagy C 2 egy vegyértékû ionok kerülnek. Létezhetnek azonban ennél összetettebb ionszerkezetek is, amikor a két 1 vegyértékû Z ion helyét egy 2 vegyértékû ion veszi át, pl. CO 2-3, amelynek következtében a töltéssemlegesség ugyan megmarad, de egy atomi pozíció helyén vakancia keletkezik. Az orvostechnikában leggyakrabban a hexagonális szerkezetû hidroxiapatitot (HA) használják, melynek ideális sztöchiometriai képlete Ca 10 (PO 4 ) 6 (OH) 2. A mesterségesen elõállított hidroxiapatit rendkívül hasonlít a csontok és fogak anyagára. Nagyon jó a szövetekhez való kötõdése. További kedvezõ tulajdonságai közé tartozik a gyenge hõ- és villamos vezetõképesség, valamint az, hogy viszonylag jó minõségben lehet rétegként fém hordozóra leválasztani. Meg kell azonban említeni azt is, hogy a csontokban elõforduló természetes hidroxiapatit ritkán felel meg az ideális sztöchiometriai képletnek,

6 kalcium/foszfát aránya kisebb, mint 1.67, és különbözõ karbonátokat is tartalmaz, pl. nátrium-, magnézium-, fluor- és klór-karbonátot. A kalcium-foszfátokat porózus fém-felületekre szokták leválasztani, részben hogy meggyorsítsák az implantátum beépülését a szervezetbe, részint hogy meggátolják a fém korróziós termékeinek kiáramlását a szövetekbe. A leválasztás négyféle technikával történhet. A plazmaszórás során a kalcium-foszfátot magas hõmérsékletre (akár C 0 -ra is!) hevítik, majd nagy sebességgel a hideg fémfelületre "lövik". A plazmaszemcsék kis mérete és a hordozó jó hõvezetése miatt a fém alig melegszik fel, így nem szenved szerkezeti változást. A módszer hátránya, hogy a felvitt réteg porózus lesz, és a kerámiában a nagy hõmérséklet-változás miatt fázisátalakulások mehetnek végbe. Ionos porlasztásnál a kiindulási kalcium-foszfát tömb felszínét nagy energiájú ionokkal bombázzák, aminek hatására a tömb molekulái leválnak a felszínrõl, és vékony réteget hoznak létre a fém felületén. Elektroforézis alkalmazásakor a kívánt kerámia a fém felületére felvitt szuszpenzióból válik ki és tapad meg a hordozó felszínén. Végül a szinterelés során a kalcium-foszfát finom porát magas hõmérsékleten összesajtolják, és ennek hatására a szomszédos szemcsék felületük egy része mentén összeolvadnak. Minthogy a gyakorlatban azokkal a kalcium-foszfátokkal érték el a legjobb eredményeket, amelyekben a kalcium/foszfát arány 1,5 és 1,67 között volt, mostanában már nem is használják a félrevezetõ "hidroxiapatit" elnevezést, hanem inkább a CPC (Calcium-Phosphate Ceramic) rövidítést alkalmazzák Bioaktív kerámia kompozitok Kompozitanyagok elõállításánál a cél mindig az, hogy a kiindulási komponensek jó tulajdonságait megtartó új anyaghoz jussunk. Például a bioaktív üvegek -számtalan jó tulajdonságuk mellett - alacsony szilárdsággal és szívóssággal rendelkeznek. Ennek az az oka, hogy csak a mechanikai tulajdonságok rovására lehetett biológiai tulajdonságaikat javítani. Ha azonban a bioaktív üveget rozsdamentes acéllal erõsítjük meg, akkor máris megfelelõ szilárdsághoz és nagyságrendekkel jobb szívóssághoz jutunk. Ezt a javulást az okozza, hogy az üvegbe épített rozsdamentes acél maradó nyomó belsõ feszültséget hoz létre az anyagban, amelynek hatására az üvegben rendkívül könnyen és gyorsan terjedõ repedések összenyomódnak és megállnak. Ha a rozsdamentes acél helyett titán szálerõsítést alkalmazunk, akkor a keletkezett kompozit jobban fog kötõdni a csontokhoz. A bioaktív üveg- és kerámia kompozitok egy másik családjában hõkezeléssel második fázist hoznak létre. A hõkezelési paraméterek és a bioaktív anyag összetételének megfelelõ

7 beállításával tetszõleges többfázisú rendszer létrehozható. A második fázisok hatására az anyag szilárdsága jelentõs mértékben megjavítható A bioaktív kerámiák legfontosabb tulajdonságai A legfontosabb fizikai tulajdonságok a következõk: szemcsméret szemcsék alakja pórusméret pórusok alakja a pórusméret eloszlása különleges felületi rétegek tulajdonságai a jelenlévõ fázisok tulajdonságai kristályszerkezet sûrûség bevonat vastagsága felületi érdesség Ugyancsak meghatározó a kémiai stabilitás és a felület kémiai aktivitása, hiszen ez döntõen befolyásolja a szövetekkel kialakított kapcsolódást. Fontos tudni, hogy a beültetett bioaktív implantátum milyen állandó terhelésnek van kitéve. A bioaktív anyagok felhasználásának ugyanis kis mechanikai szilárdságuk szab korlátot. Tömbanyagként csak olyan helyen lehet alkalmazni, ahol csak nyomó igénybevételnek van kitéve. Egyéb helyeken a kerámiával bevont nagyobb szilárdságú fémek kerülnek felhasználásra. Klinikai vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a kerámia és a szövet közötti kötések jóval idõtállóbbak, mint a kerámia-bevonat és a hordozó fém közötti kötések, ilymódon ez utóbbi a gyenge láncszem. Érdemes lenne ugyanakkor megvizsgálni a dinamikus terhelésnek kitett bioaktív anyagok viselkedését, mert ismereteink ezen a téren rendkívül hiányosak.

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok

Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok Kerámia, üveg és fém-kerámia implantátumok Bagi István BME MTAT Bevezetés Kerámiák csoportosítása teljesen tömör bioinert porózus bioinert teljesen tömör bioaktív oldódó Definíciók Bioinert a szomszédos

Részletesebben

2. modul 2. lecke: Oxidkerámiák

2. modul 2. lecke: Oxidkerámiák 2. modul 2. lecke: Oxidkerámiák A lecke célja, az egyes oxidkerámia fajták szerkezetének, tulajdonságainak, alkalmazásainak a megismerése. Rendkívül érdekes általános és speciális alkalmazási területekkel

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek. fémek

Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek. fémek Kémiai kötések Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek fémek Fémek Szürke színűek, kivétel a színesfémek: arany,réz. Szilárd halmazállapotúak, kivétel a higany. Vezetik az

Részletesebben

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok felosztása Szilárd anyagok Kristályos szerkezetűek Üvegszerű anyagok

Részletesebben

Tartalom: Bevezetés. 1. Karbidok. 1.1 Szilíciumkarbid

Tartalom: Bevezetés. 1. Karbidok. 1.1 Szilíciumkarbid Tartalom: Bevezetés Az oxidkerámiákhoz hasonlóan a nem-oxid kerámiák is kizárólag szintetikus előállítás útján fordulnak elő. A nem-oxid elnevezés általában karbid, nitrid, vagy oxinitrid tartalomra utal.

Részletesebben

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu

MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT. 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu MAGYAR RÉZPIACI KÖZPONT 1241 Budapest, Pf. 62 Telefon 317-2421, Fax 266-6794 e-mail: hcpc.bp@euroweb.hu Tartalom 1. A villamos csatlakozások és érintkezôk fajtái............................5 2. Az érintkezések

Részletesebben

2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák

2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák 2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák A lecke célja, az egyes nem-oxid kerámia fajták szerkezetének, tulajdonságainak, alkalmazásainak a megismerése. Rendkívül érdekes általános és speciális alkalmazási

Részletesebben

ÁSVÁNYOK-KİZETKÉPZİDÉS

ÁSVÁNYOK-KİZETKÉPZİDÉS ÁSVÁNYOK-KİZETKÉPZİDÉS Tartalom Ásvány, kristály, kızet fogalma Elemek gyakorisága a földkéregben Kızetképzıdés folyamata Ásványok tulajdonságai Kızetalkotó ásványok Ásvány természetben elıforduló anyag

Részletesebben

(3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (4) (2) (2) (3) (4) (3) (4) (2) (3) (2) (2) (2)

(3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (4) (2) (2) (3) (4) (3) (4) (2) (3) (2) (2) (2) TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, IX. osztály, II. forduló - megoldás 2009 / 2010 es tanév, XV. évfolyam 1. a) Albertus, Magnus; német polihisztor (1250-ben) (0,5 p) b) Brandt, Georg; svéd kémikus (1735-ben)

Részletesebben

Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája. Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6.

Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája. Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6. Épületgépészeti csőanyagok kiválasztási szempontjai és szereléstechnikája Épületgépészeti kivitelezési ismeretek 2012. szeptember 6. 1 Az anyagválasztás szempontjai: Rendszerkövetelmények: hőmérséklet

Részletesebben

VÍZKEZELÉS Kazántápvíz előkészítés ioncserés sómentesítéssel

VÍZKEZELÉS Kazántápvíz előkészítés ioncserés sómentesítéssel A víz keménysége VÍZKEZELÉS Kazántápvíz előkészítés ioncserés sómentesítéssel A természetes vizek alkotóelemei között számos kation ( pl.: Na +, Ca ++, Mg ++, H +, K +, NH 4 +, Fe ++, stb) és anion (Cl

Részletesebben

MSZAKI ZOMÁNCOK ÉS ÜVEGEK ELLENÁLLÁSI VISEL- KEDÉSE IGEN KORROZÍV KÖZEGBEN Dr. Günter Schäfer - Pfaudler Werke GmbH

MSZAKI ZOMÁNCOK ÉS ÜVEGEK ELLENÁLLÁSI VISEL- KEDÉSE IGEN KORROZÍV KÖZEGBEN Dr. Günter Schäfer - Pfaudler Werke GmbH MSZAKI ZOMÁNCOK ÉS ÜVEGEK ELLENÁLLÁSI VISEL- KEDÉSE IGEN KORROZÍV KÖZEGBEN Dr. Günter Schäfer - Pfaudler Werke GmbH (Email 2004/6) 1. ÖSSZEGZÉS Összehasonlító korróziós próbákat végeztünk lúgokban a Pfaudler

Részletesebben

Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata

Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata Csicsely Ágnes * Témavezetõ: dr. Józsa Zsuzsanna ** és dr. Sajtos István *** 1. A vályog bemutatása A vályog a természetben elõforduló szervetlen alkotórészek

Részletesebben

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja. KÉMIÁBÓL I. kategóriában ÚTMUTATÓ

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja. KÉMIÁBÓL I. kategóriában ÚTMUTATÓ Oktatási ivatal A versenyző kódszáma: A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont KÉMIÁBÓL I. kategóriában

Részletesebben

Anyagfelvitellel járó felületi technológiák 2. rész

Anyagfelvitellel járó felületi technológiák 2. rész SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Felületi technológiák Anyagfelvitellel járó felületi technológiák 2. rész 4. Gőzfázisból történő bevonatolás PVD eljárás CVD eljárás 5. Ionimplantáció 6. Passziválás Áttekintés

Részletesebben

Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilícium-nitrid. nanokompozitok. Tapasztó Orsolya MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet

Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilícium-nitrid. nanokompozitok. Tapasztó Orsolya MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilícium-nitrid nanokompozitok PhD értekezés Tapasztó Orsolya MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Témavezető: Dr. Balázsi Csaba MTA TTK Műszaki Fizikai

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása Dabi Ágnes A villamos ívhegesztés fajtái, berendezései, anyagai, segédanyagai, berendezésének alkalmazása A követelménymodul megnevezése: Gépészeti kötési feladatok A követelménymodul száma: 0220-06 A

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2 BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék Hőkezelés. (PhD) féléves házi feladat Acélok cementálása Thiele Ádám WTOSJ Budaest, 11 Tartalomjegyzék 1. A termokémiai kezeléseknél lejátszódó

Részletesebben

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ 1) A rejtvény egy híres ember nevét és halálának évszámát rejti. Nevét megtudod, ha a részmegoldások betűit a számozott négyzetekbe írod, halálának évszámát pedig pici számolással.

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Önerősítő hőre lágyuló műanyag szövettermékek Műanyag fóliák nyújtásával jelentős mértékű anizotrópiát lehet elérni a mechanikai és más tulajdonságokban, és ezáltal a kiválasztott

Részletesebben

1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek

1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek 1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek A lecke célja: a nikkel alapú szuperötvözetek példáján keresztül megismerjük általában a szuperötvözetek viselkedését és alkalmazásait. A kristályszerkezet

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 3 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak III. ALAPFOGALMAK 1. MI AZ ÁsVÁNY? Nem véletlen, hogy a bevezető gondolatokban a kémiai elemekkel, azok elterjedésével

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU0000081T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 816664 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései Vincze István Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés elve, eszközei, berendezései A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok A követelménymodul száma: 0240-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

A javításhoz kb. az érettségi feladatok javítása az útmutató irányelv. Részpontszámok adhatók. Más, de helyes gondolatmenetet is el kell fogadni!

A javításhoz kb. az érettségi feladatok javítása az útmutató irányelv. Részpontszámok adhatók. Más, de helyes gondolatmenetet is el kell fogadni! Megoldások A javításhoz kb. az érettségi feladatok javítása az útmutató irányelv. Részpontszámok adhatók. Más, de helyes gondolatmenetet is el kell fogadni! **********************************************

Részletesebben

Termoelektromos polimerek és polimerkompozitok

Termoelektromos polimerek és polimerkompozitok MŰANYAGFAJTÁK Termoelektromos polimerek és polimerkompozitok A villamos energia hőmérséklet-különbséggé vagy fordítva a hőmérséklet-különbség villamos energiává való közvetlen átalakítása bizonyos polimerekkel

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás Biológiai tényezők és a talajművelés Szervesanyag gazdálkodás I. A talaj szerves anyagai, a szervesanyagtartalom

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Korszerű fóliák elektronikai alkalmazásokra A nyomtatott elektronika segítségével a műanyag fóliák és vezető szerkezetek kombinációjával számos új kapcsolási funkció alakítható ki.

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

Poliészterszövet ragasztása fólia alakú poliuretán ömledékragasztóval

Poliészterszövet ragasztása fólia alakú poliuretán ömledékragasztóval MÛANYAGFAJTÁK 1.3 1.5 3.18 Poliészterszövet ragasztása fólia alakú poliuretán ömledékragasztóval Tárgyszavak: poliészterszövet; poliuretán; ömledékragasztó; ragasztás; felületkezelés; ragasztási szilárdság.

Részletesebben

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA 2.1 2.2 1.1 Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással Tárgyszavak: átlátszó műanyag; fröccsöntés; dombornyomás; hibalehetőségek; új technológiák; extrudálás;

Részletesebben

Gépészet szakmacsoport. Porkohászat

Gépészet szakmacsoport. Porkohászat 1 Porkohászat Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0016 azonosítószámú projekt keretében A porkohászat folyamatai

Részletesebben

Műszaki alkatrészek fém helyett PEEK-ből

Műszaki alkatrészek fém helyett PEEK-ből MÛANYAGFAJTÁK Műszaki alkatrészek fém helyett PEEK-ből Tárgyszavak: poli(éter-éter-keton); Victrex; csapágyelemek; tribológia; kopásállóság; áramlásmérő; rögzítőcsavar; CFM eljárás; hangszóró. A részlegesen

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása A korrózió elleni védekezés módszerei Megfelelő szerkezeti anyag kiválasztása és alkalmazása Elektrokémiai védelem A korróziós közeg agresszivitásának csökkentése (inhibitorok alkalmazása) Korrózió-elleni

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 17 KRISTÁLYFIZIkA XVII. Hőtani, MÁGNEsEs, ELEKTROMOs, RADIOAKTÍV TULAJDONsÁGOK 1. Hőtani TULAJDONsÁGOK A hősugarak a színkép vörös színén túl lépnek fel (infravörös

Részletesebben

2. MODUL: Műszaki kerámiák

2. MODUL: Műszaki kerámiák 2. MODUL: Műszaki kerámiák A műszaki kerámiák különböző fajtáival, tulajdonságaival és alkalmazásaival ismerkedünk meg. A tudásanyag segítséget nyújt abban, hogy képesek legyünk meghatározni a műszaki

Részletesebben

Szerzõ: Vizi István 1

Szerzõ: Vizi István 1 A magyar lakosság aktív turizmussal kapcsolatos preferenciái és az aktív turisztikai tevékenységek intenzitása Szerzõ: Vizi István 1 Jelen kutatás közvetlen elõzménye a Magyar Turizmus Rt. megbízásából

Részletesebben

L Ph 1. Az Egyenlítő fölötti közelítőleg homogén földi mágneses térben a proton (a mágneses indukció

L Ph 1. Az Egyenlítő fölötti közelítőleg homogén földi mágneses térben a proton (a mágneses indukció A 2008-as bajor fizika érettségi feladatok (Leistungskurs) Munkaidő: 240 perc (A vizsgázónak két, a szakbizottság által kiválasztott feladatsort kell kidolgoznia) L Ph 1 1. Kozmikus részecskék mozgása

Részletesebben

KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS

KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS 1. Egy vagy több nagyság összehasonlítását egy másik azonos nagysággal, a következő képen nevezzük: 2 a)

Részletesebben

A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA

A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA 2.9 2.1 Újdonságok a műanyagok színezésében Tárgyszavak: folyékony színezékek; pigmentkoncentrátumok; diszpergálás; mikronizált viasz; polietilén; polipropilén; polikarbonát. Az

Részletesebben

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika.

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Dobránczky János Hegesztés 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Alakadási lehetőségek: öntés, porkohászat, képlékeny alakítás, forgácsolás,

Részletesebben

Felszívódó implantátumok alapanyagai

Felszívódó implantátumok alapanyagai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Kar Biokompatibilis Anyagok Felszívódó implantátumok alapanyagai Szerzők: Kalmár Viktória (HNOMFV) Sélley Torda László (EBO5IB) 2012. december

Részletesebben

Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések

Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Készítette: Fehértói Judit (Z0S8CG) Fábián Balázs (IT23JG) Budapest, 2014.04.15. 1 Bevezetés:

Részletesebben

A XVII. VegyÉSZtorna I. fordulójának feladatai és megoldásai

A XVII. VegyÉSZtorna I. fordulójának feladatai és megoldásai Megoldások: 1. Mekkora a ph-ja annak a sósavoldatnak, amelyben a kloridion koncentrációja 0,01 mol/dm 3? (ph =?,??) A sósav a hidrogén-klorid (HCl) vizes oldata, amelyben a HCl teljesen disszociál, mivel

Részletesebben

KÖNNYÍTETT KUTATÁSI TÉMÁK 11. ÉS 12. ÉVFOLYAMOS KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK SZÁMÁRA A 2013/2014. TANÉVBEN

KÖNNYÍTETT KUTATÁSI TÉMÁK 11. ÉS 12. ÉVFOLYAMOS KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK SZÁMÁRA A 2013/2014. TANÉVBEN 1 KÖNNYÍTETT KUTATÁSI TÉMÁK 11. ÉS 12. ÉVFOLYAMOS KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK SZÁMÁRA A 2013/2014. TANÉVBEN Téma címe: Felületaktív bioüvegkerámiák elıállítása és vizsgálata Témavezetı: Eniszné dr. Bódogh Margit

Részletesebben

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p Név: Elérhető pont: 5 p Dátum: Elért pont: Javítóvizsga A teszthez tollat használj! Figyelmesen olvasd el a feladatokat! Jó munkát.. Mi a neve az anyag alkotórészeinek? A. részecskék B. összetevők C. picurkák

Részletesebben

terhelés 80 százalékát a lakások fûtõberendezései juttatják

terhelés 80 százalékát a lakások fûtõberendezései juttatják A modern építészet egyik domináns építõanyaga az üveg. Fizikai és optikai jellemzõinél fogva, mind hõtechnikai, mind esztétikai, de biztonságtechnikai szempontból is az építészeti megoldások soha nem látott

Részletesebben

I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését!

I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését! I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését! Az atom az anyagok legkisebb, kémiai módszerekkel tovább már nem bontható része. Az atomok atommagból és

Részletesebben

Orvosi implantátumok anyagai

Orvosi implantátumok anyagai 11 Orvosi implantátumok anyagai Dr. Mészáros István Anyagtudomány és Technológia Tanszék Sebészeti, fogorvosi alkalmazások Fémek, ötvözetek Kerámiák Polimerek Kompozitok Fémek ötvözetek hátrányai: korrózió,

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711

Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711 ZÁRÓJELENTÉS Kvantitatív Makyoh-topográfia 2002 2006, T 037711 Témavezető: Riesz Ferenc 2 1. Bevezetés és célkitűzés; előzmények A korszerű félvezető-technológiában alapvető fontosságú a szeletek felületi

Részletesebben

Az ózonréteg sérülése

Az ózonréteg sérülése Az üvegházhatás Már a 19. században felismerték hogy a légköri CO2 üvegházhatást okoz. Üvegházhatás nélkül a felszínen 2 m-es magasságban 14 oc-os hmérséklet helyett kb. 2 oc lenne. Az üvegházhatás mértéke

Részletesebben

Tevékenység: Olvassa el a fejezetet! Gyűjtse ki és jegyezze meg a ragasztás előnyeit és a hátrányait! VIDEO (A ragasztás ereje)

Tevékenység: Olvassa el a fejezetet! Gyűjtse ki és jegyezze meg a ragasztás előnyeit és a hátrányait! VIDEO (A ragasztás ereje) lvassa el a fejezetet! Gyűjtse ki és jegyezze meg a ragasztás előnyeit és a hátrányait! VIDE (A ragasztás ereje) A ragasztás egyre gyakrabban alkalmazott kötéstechnológia az ipari gyakorlatban. Ennek oka,

Részletesebben

a textil-szövet hosszirányú szálainak és a teljes szálmennyiségnek a térfogati aránya,

a textil-szövet hosszirányú szálainak és a teljes szálmennyiségnek a térfogati aránya, Zárójelentés A kutatás kezdetén felmértük a polimer kompozitok fajtáit és az alkalmazott gyártási eljárásokat. Mindezt annak érdekében tettük, hogy a kapott eredmények alkalmazhatósági határait kijelölhessük.

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2014. október 21. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Atomerőművi anyagvizsgálatok 4. előadás: Fémtan

Atomerőművi anyagvizsgálatok 4. előadás: Fémtan Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézet (NTI) Atomerőművi anyagvizsgálatok 4. előadás: Fémtan Tárgyfelelős: Dr. Aszódi Attila Előadó: Kiss Attila 2012-2013. ősz

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

Egyoldalas speciális ipari ragasztószalagok Választékkatalógus. A legjobb válaszok. a terméktervezés, a gyártás és a minôség kihívásaira

Egyoldalas speciális ipari ragasztószalagok Választékkatalógus. A legjobb válaszok. a terméktervezés, a gyártás és a minôség kihívásaira Egyoldalas speciális ipari ragasztószalagok Választékkatalógus A legjobb válaszok a terméktervezés, a gyártás és a minôség kihívásaira Bármit csinálunk is, csinálhatjuk jobban a 3M egyoldalas ragasztószalagokkal...

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA

XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Csonka Pál Doktori Iskola XVIII-XIX. SZÁZADBAN KÉZMŰVES TECHNOLÓGIÁVAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS ÉPÜLETSZERKEZETI ELEMEK VIZSGÁLATA Tézisfüzet

Részletesebben

Szigetelők Félvezetők Vezetők

Szigetelők Félvezetők Vezetők Dr. Báder Imre: AZ ELEKTROMOS VEZETŐK Az anyagokat elektromos erőtérben tapasztalt viselkedésük alapján két alapvető csoportba soroljuk: szigetelők (vagy dielektrikumok) és vezetők (vagy konduktorok).

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron

Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron Doktori (PhD) értekezés tézisei Ponyvaszövetek fizikai és kémiai sajátosságai, különös tekintettel az egészségkárosító anyagokra Ahmad Khuder Sopron 2008 Doktori Iskola:

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

3. változat. 2. Melyik megállapítás helyes: Az egyik gáz másikhoz viszonyított sűrűsége nem más,

3. változat. 2. Melyik megállapítás helyes: Az egyik gáz másikhoz viszonyított sűrűsége nem más, 3. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Jelöld meg az egyszerű anyagok számát

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Radioizotópok az üzemanyagban

Radioizotópok az üzemanyagban Tartalomjegyzék Radioizotópok az üzemanyagban 1. Radioizotópok friss üzemanyagban 2. Radioizotópok besugárzott üzemanyagban 2.1. Hasadási termékek 2.2. Transzurán elemek 3. Az üzemanyag szerkezetének alakulása

Részletesebben

A villamos érintkező felületek hibásodási mechanizmusa*

A villamos érintkező felületek hibásodási mechanizmusa* t DR. DÉKÁNY BHG LÁZLÓNÉ- DR. TKI K O R M Á N Y T E R É Z A villamos érintkező felületek hibásodási mechanizmusa* ETO 621.3.066.6.004.62 A gyengeáramú érintkezők megbízhatóságát a felületükön lejátszódó

Részletesebben

Új kötőanyagrendszer előállítása ipari hulladékanyag mechanokémiai aktiválásával

Új kötőanyagrendszer előállítása ipari hulladékanyag mechanokémiai aktiválásával Új kötőanyagrendszer előállítása ipari hulladékanyag mechanokémiai aktiválásával Szerző: Hullár Hanna Dóra, Anyagmérnök BSc, IV. évfolyam Témavezető: Balczár Ida Anna, PhD hallgató Munka helyszíne: PE-MK,

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 4 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak IV. AZ ÁsVÁNYOK (És kőzetek) KELETKEZÉsE 1. BEVEZETÉs Bárhol képződhetnek ásványok (kőzetek), ha gőzök, olvadékok

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Geoműanyagok A környezetszennyeződés megakadályozása érdekében a szemétlerakókat környezetüktől hosszú távra el kell szigetelni. Ebben nagy szerepük van a műanyag geomembránoknak.

Részletesebben

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 Speciálkollégium Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 A beton szulfát korróziója (sulfate attack) A portland cement

Részletesebben

kémia ember a természetben műveltségterület Tanulói Bmunkafüzet Készítette Péter Orsolya Albert Attila

kémia ember a természetben műveltségterület Tanulói Bmunkafüzet Készítette Péter Orsolya Albert Attila Tanulói Bmunkafüzet S z ö v e g é r t é s s z ö v e g a l k o t á s Készítette Péter Orsolya Albert Attila kémia ember a természetben műveltségterület 3 A klór reakciói 8 A kén olvadása és forrása 10 A

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

KÉMIA. Kémia a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára

KÉMIA. Kémia a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára KÉMIA Kémia a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára A kémia tanításának célja és feladatai Az iskolai tanulmányok célja a gyakorlatban hasznosítható ismeretek megszerzése, valamint az általános képességek

Részletesebben

Az anyagok mágneses tulajdonságai

Az anyagok mágneses tulajdonságai BME, Anyagtudomány és Technológia Tanszék Dr. Mészáros István Mágneses tulajdonságok, mágneses anyagok Előadásvázlat 2013. 1 Az anyagok mágneses tulajdonságai Alkalmazási területek Jelentőségük (lágy:

Részletesebben

(C) Dr. Bagyinszki Gyula: ANYAGTECHNOLÓGIA II.

(C) Dr. Bagyinszki Gyula: ANYAGTECHNOLÓGIA II. HŐKEZELÉS Hőkezelés az anyagok ill. a belőlük készült fél- és készgyártmányok meghatározott program szerinti felhevítése hőntartása lehűtése a mikroszerkezet ill. a feszültségállapot megváltoztatása és

Részletesebben

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005)

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005) OTKA T037390 Szakmai beszámoló (Zárójelentés 2002-2005) 2 Bevezetés A kutatás célja, feladatai A hasznosításra nem kerülő REA-gipsz a salak és pernye anyagokkal és az ún. mosóvízzel együtt sűrű zagy formájában

Részletesebben

Kerámiák és kompozitok a munkavédelemben

Kerámiák és kompozitok a munkavédelemben ALKALMAZÁSOK 1. Kerámiák és kompozitok a munkavédelemben Kerámia erősítő szálak: - Ezek a leginkább elterjedtek -Elsőként tűzálló kemencék szigetelésénél alkalmazták - Könnyen beintegrálható más anyagok

Részletesebben

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok.

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok. MÛANYAGFAJTÁK Újdonságok a poliamidtermékek és a poliamidtípusok gyártásában Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja;

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Nagy teljesítményű műszaki műanyagok A nagy teljesítményű műszaki műanyagok jelentősége sokkal nagyobb, mint az a felhasznált mennyiségekből első látásra következne. Az anyagcsoporthoz

Részletesebben

Klasszikus analitikai módszerek:

Klasszikus analitikai módszerek: Klasszikus analitikai módszerek: Azok a módszerek, melyek kémiai reakciókon alapszanak, de az elemzéshez csupán a tömeg és térfogat pontos mérésére van szükség. A legfontosabb klasszikus analitikai módszerek

Részletesebben

67. ábra. A példa megoldása i-x diagrammon

67. ábra. A példa megoldása i-x diagrammon Klímatechnikai mérğeszközök 79 Infrastruktúra 67. ábra. A példa megoldása i-x diagrammon 3.6.5 Klímatechnikai mérğeszközök Légtechnikai mérğkészülékek használata az üzemeltetğ számára is elengedhetetlen,

Részletesebben

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz?

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Kerékpáros ruházati kisokos avagy Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Hogyan működik a hőháztartásunk?...3 Ruházkodási ismeretek...4 Ruhatárunk darabjai...7 1, Fejrevalók...7

Részletesebben

PP-por morfológiája a gyártási paraméterek függvényében

PP-por morfológiája a gyártási paraméterek függvényében A MÛANYAGOK ELÕÁLLÍTÁSA ÉS FELDOLGOZÁSA 3.1 1.1 Innovene eljárással előállított PP-por morfológiája a gyártási paraméterek függvényében Tárgyszavak: polimerizációs eljárás; poli; polimerpor; morfológia;

Részletesebben

GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató. Gyurkócza Csaba

GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA. Mérési útmutató. Gyurkócza Csaba GÁZIONIZÁCIÓS DETEKTOROK VIZSGÁLATA Mérési útmutató Gyurkócza Csaba BME NTI 1997 2 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3 2. ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÁS... 3 2.1. Töltéshordozók keletkezése (ionizáció) töltött részecskéknél...

Részletesebben

... A kerámiák égetéséről egyszerűen

... A kerámiák égetéséről egyszerűen . Interkerám 20 éve a szilikátipar szolgálatában.......... A kerámiák égetéséről egyszerűen hogy amit elkészített örökre megmaradjon! A kerámiák égetéséről egyszerűen Ahhoz, hogy a képlékeny agyagból tartós,

Részletesebben

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak Néhány gondolat a mellékletekhez: A tanterv nem tankönyvhöz készült, hanem témakörökre bontva mutatja be a minimumot és az optimumot. A felsőbb osztályba lépés alapja

Részletesebben

SZÍVINFARKTUS. Készítette: Molnár Dávid 11/i

SZÍVINFARKTUS. Készítette: Molnár Dávid 11/i SZÍVINFARKTUS Készítette: Molnár Dávid 11/i Szív feladata A szív fő funkciója a kamrákból a vér folyamatos kipumpálása a nagyerekbe, ezzel a szervezet egészének vérellátásában központi szerepet tölt be.

Részletesebben

(Email-Mitteilungen, 2008/2)

(Email-Mitteilungen, 2008/2) Kémiai nanotechnológián alapuló javítási réteg vegyipari készülékek hibahelyein. Dr. Sigrid Benfer, Dr. Wolfram Fürbeth, Prof. Dr. Michael Schütze Karl-Winnacker Institut DECHMA (Email-Mitteilungen, 2008/2)

Részletesebben

Tárgyszavak: kompozit; önerősítés; polipropilén; műanyag-feldolgozás; mechanikai tulajdonságok.

Tárgyszavak: kompozit; önerősítés; polipropilén; műanyag-feldolgozás; mechanikai tulajdonságok. MŰANYAGFAJTÁK Önerősített műanyagkompozitok Az önerősített polimerrendszerek amelyek alapanyaga döntően polipropilén előállítására ma már több technológia ismert. Ütésállóságuk és szilárdságuk nagyobb

Részletesebben

A fém kezelésének optimalizálása zománcozás eltt. Dr. Reiner Dickbreder, KIESOV GmbH EMAIL Mitteilungen, 2005/3

A fém kezelésének optimalizálása zománcozás eltt. Dr. Reiner Dickbreder, KIESOV GmbH EMAIL Mitteilungen, 2005/3 A fém kezelésének optimalizálása zománcozás eltt. Dr. Reiner Dickbreder, KIESOV GmbH EMAIL Mitteilungen, 2005/3 (Fordította: Dr. Való Magdolna) A zománcozás eltti elkezelés egy igen fontos folyamat. A

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Műanyagok galvanizálása

Műanyagok galvanizálása BAJOR ANDRÁS Dr. FARKAS SÁNDOR ORION Műanyagok galvanizálása ETO 678.029.665 A műanyagok az ipari termelés legkülönbözőbb területein speciális tulajdonságaik révén kiszorították az egyéb anyagokat. A hőre

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 546 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 546 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000846T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 46 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 780262 (22) A bejelentés

Részletesebben

SZILIKÁTTECHNIKA O 3. Néhány nagy tisztaságú Al 2. mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata

SZILIKÁTTECHNIKA O 3. Néhány nagy tisztaságú Al 2. mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata SZILIKÁTTECHNIKA Néhány nagy tisztaságú Al 2 mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata Csányi Judit * Gömze A. László * Kövér Zsuzsanna Ilona ** * Miskolci Egyetem, Kerámia és Szilikátmérnöki Tanszék

Részletesebben

1. táblázat. Szórt bevonatokhoz használható fémek és kerámiaanyagok jellemzői

1. táblázat. Szórt bevonatokhoz használható fémek és kerámiaanyagok jellemzői 5.3.1. Termikus szórási eljárások általános jellemzése Termikus szóráskor a por, granulátum, pálca vagy huzal formájában adagolt hozag (1 és 2. táblázatok) részleges vagy teljes megolvasztásával és így

Részletesebben

Dokumentum száma. Oktatási segédlet. ESD Alapismeretek. Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek. Készítette: Kovács Zoltán

Dokumentum száma. Oktatási segédlet. ESD Alapismeretek. Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek. Készítette: Kovács Zoltán Oktatási segédlet ESD Alapismeretek Dokumentum száma Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek Készítette: Kovács Zoltán 1 Kivel nem fordult még elő, hogy az ajtókilincs megérintésekor összerándult?

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben