Speciális szakmai ismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Speciális szakmai ismeretek"

Átírás

1

2 2 Speciális szakmai ismeretek 1. A) Határozza meg a gázfogyasztók hőteljesítményét, hatásfokát! B) Ismertesse a gázelosztó vezeték fogalmát, anyagai nyomásviszonyait, korrózióvédelemét! C) Üzemelje be a nyílt égésterű kéményes gázkonvektort! Mondja el a felépítését, működését, beszabályozását, elhelyezhetőségét, irányítószerkezeteinek működését és az égéstermék elvezetésével kapcsolatos tudnivalókat! D) Mondja el a lánghegesztés biztonságtechnikai feltételeit! (Gáz- és oxigénpalackok kezelése, tárolása, szállítása) 2. A) Ismertesse az SI mértékegység rendszert, különös tekintettel a gáztechnikában alkalmazott mértékegységekre (hőmérséklet, térfogat, nyomás, energia, teljesítmény)! B) Ismertesse a gázcsatlakozói vezeték fogalmát, nyomásviszonyait, földárokba fektetését, a védőtávolságokat és a nyomvonalakat! C) Mutassa be a zárt égésterű turbós kombigázkazánt! Ismertesse elhelyezhetőségét, felépítését, biztonsági reteszkapcsolásait és az égéstermék- elvezetését! D) Ismertesse az ívhegesztés biztonságtechnikáját! 3. A) Ismertesse a földgáz, a PB-gáz összetételét, fűtőértékét, égéshőjét! Sorolja fel előfordulási helyüket! Ismertesse az éghető gázok szagosítását és az azzal kapcsolatos követelményeket! B) Ismertesse a PB-tartály telepítésének szabályait és a tartályon alkalmazott szerelvényeket! Mondja el a talajszintnél mélyebb helyiségben üzemelő PB-gázfelhasználás veszélyeit! C) Szabályozza be a C típusú fali kazánt! Ismertesse felépítését, működését, irányítószerkezeteit és az égéstermékelvezetésének módját! D) Ismertesse a forrasztás technológiáját, eszközeit és biztonságtechnikai előírásait!

3 4. A) Határozza meg az égéshő és a fűtőérték fogalmát! Sorolja fel az égés feltételeit és az égésfajtákat! Ismertesse az égéstermék összetételét! B) Csoportosítsa a PE csőhegesztési technológiákat! Részletesen ismertesse a PE tokos hegesztés technológiáját! C) Ismertesse a gáztűzhely működését, felépítését és beüzemelését! D) Ismertesse a műanyag hegesztés baleseti veszélyforrásait! 3 5. A) Értelmezze az alsó- és felsőhatár robbanási határérték-fogalmát földgázra és PB-gázokra! Értelmezze a normál- és a gáztechnikai köbméter fogalmát! B) Ismertesse a gáziparban használatos rézcsővezeték-építési módszereket! Ismertesse a keményforrasztás technológiáját! C) Ismertesse az átfolyós rendszerű gázüzemű vízmelegítőt (felépítés, működés, beszabályozás, hibaelhárítás, karbantartás)! D) Milyen baleseti veszélyek fordulnak elő keményforrasztáskor? 6. A) Ismertesse a nem tökéletes égés fogalmát, lángképét, az égéstermék összetételét és annak környezetet károsító hatásait! B) Vázlat segítségével ismertesse a házi gáznyomás-szabályozó működését, elhelyezését! C) Ismertesse a tárolós gázüzemű vízmelegítő működését, beüzemelését, meghibásodásának jelenségeit és karbantartását! D) Ismertesse a csőszerelés baleseti veszélyforrásait (faláttörés, menetvágás, csőhajlítás stb.)! 7. A) Magyarázza el a gázégők lángstabilitásának tényezőit és azok egymásra gyakorolt hatásának következményeit (stabil láng, visszagyulladás, lángleszakadás)! B) Mutassa be a gázfogyasztói vezetékrendszer kialakításának előírásait (nyomvonal, nyomásértékek, szerelési technológiák)! C) Ellenőrizze a tárolós rendszerű gázvízmelegítő üzemi paramétereit (teljesítmény, gázterhelés, égésminőség, biztonsági vezérlőszerkezetek)! D) Ismertesse a biztonságtechnikai előírásokat figyelembe véve a gázkészülékek elhelyezhetőségét!

4 4 8. A) Ismertesse a gázégők gázterhelését, levegőszükségletét és füstgázösszetételét! B) Mutassa be vázlatrajz segítségével a gázmérők szerelését! C) Mutassa be a gázkondenzációs kazánok beüzemelését, és ismertesse működésük elvét! D) Ismertesse a földmunkaárokban végzett csőszerelési munkák biztonságtechnikai előírásait! 9. A) Ismertesse az égéstermék elvezetésének anyagait és kialakításuk előírásait! B) Ismertesse a gázcsatlakozói vezetékek és fogyasztói berendezések nyomáspróbáját! C) Üzemelje be a gáz falifűtő készüléket! Ellenőrizze teljesítményét és égésminőségét (vörös sugárzók, fekete sugárzók)! D) Ismertesse az elsősegélynyújtás tennivalóit égési baleset esetén! 10. A) Ismertesse a gázok égésének feltételeit és az égés határértékeit! B) Mondja el a rézanyagú gázcsövek sajtolt kötéseinek kialakítását (PRESS idom)! C) Végezze el a blokkégő üzembe helyezését és beszabályozását! Ismertesse meghibásodási lehetőségeit, füstgázelvezetésének kialakítását! D) Ismertesse a csőszerelő munkahely kialakításának munka- és környezetvédelmi szempontjait! 11. A) Ismertesse a katalizációs gázégők működését! Mutassa be előnyeiket a hagyományos gázégőkkel összehasonlítva! B) Ismertesse a gázkémények kialakítását! Mondja el a huzat kialakulásainak összefüggéseit! C) Üzemelje be a zárt égésterű gázkonvektort! Ismertesse felépítését, működését, beszabályozását és elhelyezhetőségének feltételeit! D) Milyen hatással van az emberi szervezetre az égéstermék?

5 12. A) Értelmezze az égőnyomás hatását a gázkészülék teljesítményére! 5 B) Ismertesse az emelt kisnyomású gázvezetékek szerelésének technológiáját (nyomásviszonyok, gázmérőhely kialakítása, fogyasztói csővezetékek anyagai, gázkészülékek csatlakoztatása)! C) Ellenőrizze és állítsa be a zártrendszerű központi fűtés tágulási tartályának nyomásviszonyait! Végezze el a fűtési rendszer névleges teljesítményre történő beszabályozását! D) Ismertesse a hidegen és a melegen végzett csőhajlítások munkavédelmi előírásait! 13. A) Értelmezze a gázok hőmérsékletének és térfogatának összefüggését! B) Mutassa be a zárt égésterű készülékek égéstermék elvezetőjének szerelését! C) Szabályozza be az álló nagy vízterű kazánt! Ismertesse a hagyományos és az időjárásfüggő szabályozás jellemzőit! D) Mondja el a gáz- és a hagyományos tüzelésű kazánok közös fűtési rendszeren való üzemelésének veszélyeit! 14. A) Ismertesse az áramló közegek nyomásának és sebességének összefüggését (Bernoulli-tétel)! B) Mondja el az üzemelő gázvezetékről való leágazás készítésének technológiáját! C) Ismertesse a nagykonyhai gázfőzőüst működését, beüzemelését, vezérlő- és szabályozó szerkezeteit! D) Értelmezze a függőleges égéstermék-elvezetés szabályait! 15. A) Ismertesse a normálállapot, harmatpont és a relatív sűrűség fogalmát! B) Mondja el az elektrofúziós megfúróidom szerelési technológiáját! C) Egy ismert típus bemutatásával mondja el a bojlerkazánok felépítését, működését, beüzemelését! Ismertesse vezérlő- és szabályozó szerkezeteit! D) Sorolja fel a gázszerelő teendőit gázömlés, gázszivárgás észlelésekor! 16. A) Magyarázza el a kondenzációs gáztechnológia lényegét! Ismertesse füstgáz elvezetésének kialakítását! B) Ismertesse a tartályos PB-gázellátás technológiai rendszerét! C) Mutassa be a nagyteljesítményű (csarnok) hősugárzók működési elvét, üzembe helyezését és füstgázelvezetését! D) Mire kell ügyelnie az anyagmozgatás és a raktározás során?

6 17. A) Mutassa be a gázkészülékek hőmérsékletszabályozásának folyamatát! 6 B) Mutassa be az acél/pe átmeneti idom beépítését talajszint alatt és talajszint felett! C) Ismertesse a nagykonyhai gáztűzhely típusait, működésük elvét, beszabályozásukat! Szabályozza be a gáztűzhely sütőégőjének névleges gázterhelését és levegőellátását! D) Működtethet-e közös légtérben páraelszívót kéményes gázkészülékkel? 18. A) Mondja el a vezérlés és a szabályozás jellemzőit, és ismertesse azok folyamatát! B) Ismertesse a gázfogyasztói vezetékek korrózióvédelmét és tömítőanyagainak jellemzőit! C) Üzemelje be a kombigázkazánt névleges teljesítményre! Ismertesse felépítését, vezérlő-szabályozó szerkezeteit, karbantartását és javítását! D) Milyen környezetszennyező hatása lehet a gázkészülékek füstgázainak? 19. A) Ismertesse a gáztechnikában alkalmazott égésbiztosító szerkezeteket! B) Mondja el a gáz védőcsövek és szaglócsövek alkalmazásának célját! Ismertesse anyagaikat és beépítésük módját! C) Állítsa be névleges teljesítményre a gáznyomás-szabályozót! Ismertesse típusait, mondja el a nyomásszabályozó hely kialakításának szempontjait! D) Ismertesse a gázberendezések gázaláhelyezésének, illetve kilevegőztetésének módját! 20. A) Ismertesse a helyiségek összeszellőztetésének és közös légterének kialakítását! B) Mi a teendője PE gázelosztói vezetéken való gázömlés elhárítása során? C) Üzemelje be a füstgázelvezetés nélküli tárolós gázvízmelegítő készüléket névleges teljesítményre! Ismertesse szerkezeti felépítését, szabályozó- és vezérlőszerkezeteit, beépítési feltételeit! D) Mi a nullázásnak, mint érintésvédelmi technológiának a lényege? Mit jelent az EPH kialakítása?

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 09 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 09 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 29/2016 (VIII.26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése Tájékoztató 54 544 03 Gázipari technikus A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Központi fűtés rendszerek működésének, üzemeltetésének ismertetése Hőtermelő berendezések, készülékek működésének, üzemeltetésének ismertetése Központifűtés és gázhálózat dokumentáció

Részletesebben

Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő

Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő 62-11 Hőtermelő rendszer-szerelő feladatok Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM

TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM TARTALOMJEGYZÉK Műszaki Biztonsági Szabályzat 11/2013.(III.21.) NGM 1. A Műszaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 6226 2. Fogalom meghatározások 6226 2.1. Általános fogalom meghatározások 6226

Részletesebben

Mit nevezünk gáztechnikai normál térfogatnak? Melyek az elektromos gyújtóberendezés részei, és milyen meghibásodások fordulhatnak

Mit nevezünk gáztechnikai normál térfogatnak? Melyek az elektromos gyújtóberendezés részei, és milyen meghibásodások fordulhatnak 1. 2. 2 Mit nevezünk fizikai normáltérfogatnak? Mit nevezünk teljes gyújtási időnek, és milyen részekből áll? Csoportosítsa az olajtárolókat -rendeltetés, -elhelyezés, -kivitel, - anyaga szerint! Ismertesse

Részletesebben

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.)

1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) 1. a.) Ismertesse az SI mértékegység-rendszer önálló nevű származtatott (erő, hőmennyiség, munka, teljesítmény) mértékegységeit és azok jelölését! b.) Miért kell az éghető gázokat szagosítani? c.) Milyen

Részletesebben

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár

Gázellátás. Gázkészülékek 2009/2010. Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár Gázellátás Gázkészülékek 2009/2010 Előadó: NÉMETH SZABOLCS Mérnöktanár 1 Gázkészülékek fajtái 2 A típusú gázfogyasztó készülékek amelyek nem csatlakoznak közvetlenül kéményhez, vagy égéstermékelvezető

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

a NAT-1-1367/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1367/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1367/2008 számú akkreditálási ügyirathoz MBVTI Mûszaki Biztonsági Vizsgáló és Tanúsító Intézet Kft. Tüzelés és Hõtechnikai Laboratórium (1039 Budapest,

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM 27/2012. (VIII. 27.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM 27/2012. (VIII. 27.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: Meglévő B típusú gézkészülék energetikai jellemzőinek, hátrányainak rövid összefoglalása. Javaslat tétele C típusú gázkészülék alkalmazására, a beépítés energetikai és biztonságtechnikai

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 02 Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő É 1/5

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő. 31 582 09 0010 31 02 Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL

ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL ŐSZINTÉN A GÁZKONVEKTOROKRÓL Fazakas Miklós FÉG Konvektorgyártó Zrt. Magyarországon, az energetikailag felújítandó lakóépületek felét gázkonvektorral fűtjük. Összesen mintegy 4,5 millió gázkonvektor üzemel,ezek

Részletesebben

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia

A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése. Országos szakmai konferencia A szén-monoxid mérgezések hatékony megelőzése Országos szakmai konferencia Tüzelő- fűtőberendezések felülvizsgálata BM OKF - Szent Flórián Terem 2015. március 05. Előadó: Versits Tamás Magyar Gázipari

Részletesebben

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5

Hőtechnikai berendezéskezelő Ipari olaj- és gáztüzelőberendezés T 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 35 52 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2 Perpetuum mobile?!? Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2,- SO 2,-és H 2 O-vá történő tökéletes elégetésekor felszabadul, a víz cseppfolyós halmazállapotban

Részletesebben

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről

Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma. Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről 2201_10_DU_01_E_2015_FN-01 Egyszerűsített készülékcsere bizonylat adattartalma Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat az egyszerűsített gázkészülék cseréről Bejelentem, hogy a Felhasználói hely adatai

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse az SI mértékrendszer szerinti nyomás, hőmérséklet, mechanikai feszültség stb. mértékegységeket! 2.) Melyek azok a fizikai, kémiai, mechanikai tulajdonságok, amelyek

Részletesebben

Versenyző kódja: 24 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 24 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 34 582 09-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 09 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Épületgépészeti

Részletesebben

A KÉMÉNYBALESETEK MEGELŐZHETŐK! Gondolatok a fűtőkészülékek üzemeltetéséről

A KÉMÉNYBALESETEK MEGELŐZHETŐK! Gondolatok a fűtőkészülékek üzemeltetéséről Kéményjobbítók Országos Szövetségének levele mindenkihez, akit érdekel a saját és környezetében élők életének és vagyonának biztonsága A KÉMÉNYBALESETEK MEGELŐZHETŐK! Gondolatok a fűtőkészülékek üzemeltetéséről

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6202-11 Épületgépészeti rendszerismeret Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 6202-11/1 Általános épületgépészeti ismeretek Szóbeli

Részletesebben

Műszaki ismeretek. Géptan. 1. Méretezés Ismertesse az acél csővezeték falvastagságának méretezését belső túlnyomásra az alábbi adatok ismeretében!

Műszaki ismeretek. Géptan. 1. Méretezés Ismertesse az acél csővezeték falvastagságának méretezését belső túlnyomásra az alábbi adatok ismeretében! Műszaki ismeretek Géptan 1. Méretezés Ismertesse az acél csővezeték falvastagságának méretezését belső túlnyomásra az alábbi adatok ismeretében! - Tervezési nyomás - A cső külső átmérője - Megengedett

Részletesebben

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető

Fábián János 2013. október 07. kirendeltségvezető Tájékoztató az elosztói engedélyes szerepéről a földgáz csatlakozó vezetékek és berendezések üzemzavar elhárításáról, javításáról és időszakos műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról Fábián János 2013 október

Részletesebben

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm

1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1.3 VÍZSZÁLLÍTÁS HATÁSOS NYOMÁS DIAGRAM. L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm 1. TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS MÉRETEK 1.1 MÉRETEK L= 400 mm H= 720 mm P= 300 mm A= 200 mm B= 200 mm C= 182 mm D= 118 mm 1.2 HIDRAULIKAI VÁZLAT 1 Gáz-mágnesszelep 2 Égő 3 Elsődleges füstgáz/víz hőcserélő 4

Részletesebben

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail:

Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó neve: Felülvizsgálatot megrendelő / felhasználó, fogyasztó elérhetőségei: Telefon: Fax: e-mail: Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és a 140 [kw]-nál nem nagyobb hőterhelésű fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Központi fűtés rendszerek működésének, üzemeltetésének ismertetése Hőtermelő berendezések, készülékek működésének, üzemeltetésének ismertetése Központifűtés és gázhálózat dokumentáció

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége

Költségvetés főösszesítő. Megnevezés Anyagköltség Díjköltség. 1. Építmény közvetlen költsége ALKONYCENTER Kft. 5 Szolnok, Kedves sor 7. Tel.: 56/54-857 E-mail: alkonycenter.kft1@t-online.hu Adószám: 115553-2-16 Budapest Bank Rt.: 114569-68955-9 Név :Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Cím :52

Részletesebben

V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, március

V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét, március A kémény szerepe és helye a felsőoktatásban Dr. Barna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék V. Országos Kéménykonferencia Kecskemét,

Részletesebben

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén

Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés. kazánok esetén Műanyag (PPH) rendszerű égéstermékelvezetés szerelési megoldási és hibalehetőségei túlnyomásos kondenzációs kazánok esetén Előadó: Fehér Gábor Műszaki vezető, ALMEVA HUNGARY Kft. Hibák és a helyes kialakítási

Részletesebben

VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS

VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS VERA HE TERMÉSZETESEN RUGALMAS cod. 3952121 [VII] - www.sime.it EGY KAZÁN AZ ÖSSZES TÍPUSÚ BERENDEZÉSHEZ A Vera HE az előkeveréses kondenzációs falikazánok új termékcsaládja, mely különböző megoldásokat

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, mérésellenőrzés 3. Vállalkozási alapismeretek, az Üzleti terv megvédése. A jelölt a bizottság által feltett kérdésekre

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 05 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei

Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei Csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatának megoldási lehetőségei Előadó: Csallóközi Zoltán igazgató FŐGÁZ csoport Kecskemét, 2008. március 28. V. Országos Kéménykonferencia

Részletesebben

Tervezési segédlet. Ferroli DIVATOP 60. F24 és F32 zárt égésterű. rétegtárolós fali kombi gázkazánhoz

Tervezési segédlet. Ferroli DIVATOP 60. F24 és F32 zárt égésterű. rétegtárolós fali kombi gázkazánhoz Tervezési segédlet Ferroli DIVATOP 60 F24 és F32 zárt égésterű rétegtárolós fali kombi gázkazánhoz Tartalom 1 Készülék jellemzők...1 1.1 Alkalmazási terület...1 1.2 Műszaki adatok... 2 1.3 Csatlakozó méretek...4

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet

Jegyzőkönyv. Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról. Melléklet Melléklet Jegyzőkönyv Készült a csatlakozó vezeték és fogyasztói berendezés időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálatáról A felülvizsgálat jogszabályi alapja a földgázellátásról szóló 2003. évi XLII.

Részletesebben

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS

FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS 6209-11 FŰTÉSTECHNIKA, NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS Tartalomjegyzéke Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 02 Központifűtés - és gázhálózat-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

victrix_superior08-08-13.qxp 2008.08.17. 13:17 Page 4 VICTRIX SUPERIOR kw Fali kondenzációs kazánok

victrix_superior08-08-13.qxp 2008.08.17. 13:17 Page 4 VICTRIX SUPERIOR kw Fali kondenzációs kazánok victrix_superior08-08-13.qxp 2008.08.17. 13:17 Page 4 VICTRIX SUPERIOR kw Fali kondenzációs kazánok victrix_superior08-08-13.qxp 2008.08.17. 13:17 Page 2 VICTRIX SUPERIOR kw KÖRNYEZETBARÁT KONDENZÁCIÓS

Részletesebben

Vízmelegítő készülékek

Vízmelegítő készülékek Vízmelegítő készülékek Helyi vízmelegítő készülékek a fogyasztás közvetlen közelében melegítik a vizet. Vízmelegítők csoportosítása Energiaforrás alapján: Fürdőkályhák (szilárd v. cseppfolyós) Elavult.

Részletesebben

A MOL ENERGETIKAI TERMÉKEI

A MOL ENERGETIKAI TERMÉKEI A MOL PB-Gáz-ról A MOL PB-GÁZ gazdaságos, környezetbarát energiaforrás, felhasználása a földgázhoz hasonlóan egyszerűen automatizálható. A MOL PB-GÁZ ugyanolyan kényelmi szintet nyújt felhasználóinak,

Részletesebben

/ F DA>ÛE 4 >D2 / TÖBB MELEGVÍZ / L DF 8 EF6Dć FGD3ÛE H >FAL2F

/ F DA>ÛE 4 >D2 / TÖBB MELEGVÍZ / L DF 8 EF6Dć FGD3ÛE H >FAL2F / / TÖ MELEGVÍZ / KÖZEPES ÉS NAGY KAPACITÁSÚ FALI PARAPETES GÁZVÍZMELEGÍTŐ 80 / 100 V F Zárt égésterű, parapetes, fali gázüzemű vízmelegítő / maximális biztonság / vastag acéllemez tartály, nyomáspróbázva

Részletesebben

III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások

III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1.Törvények - 2008. évi XL. törvény - a földgázellátásról (GET) - 2006. V. törvény - a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról

Részletesebben

Előadó: Versits Tamás okl. épületgépész szakmérnök üzletágvezető - Weishaupt Hőtechnikai Kft

Előadó: Versits Tamás okl. épületgépész szakmérnök üzletágvezető - Weishaupt Hőtechnikai Kft Tüzelőszerkezetek a gáz- és szilárdtüzelésű szerkezetek telepítési a gáz- és szilárdtüzelésű szerkezetek telepítési, a hozzájuk kapcsolt égéstermék elvezető berendezések és ezek megoldásai. Létesítési

Részletesebben

Vízvezeték- és központifűtés-szerelő speciális szakmai ismeretek

Vízvezeték- és központifűtés-szerelő speciális szakmai ismeretek 2 Vízvezeték- 1. A) Ismertesse a hőmennyiség, a fajhő és a hőmérséklet fogalmát, mértékegységét és azok átszámításait! B) Ismertesse a fűtési rendszerek beszabályozását, próbaüzemét és azok veszélyforrásait!

Részletesebben

(2006/C 128/02) (Az irányelv értelmében összehangolt szabványok címeinek és hivatkozásainak közzététele) (EGT vonatkozású szöveg)

(2006/C 128/02) (Az irányelv értelmében összehangolt szabványok címeinek és hivatkozásainak közzététele) (EGT vonatkozású szöveg) C 128/2 A Bizottság közleménye a gázüzemű berendezésekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló, 1990. június 29-i 90/396/EGK tanácsi irányelv végrehajtása keretében (2006/C 128/02) (EGT

Részletesebben

Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest

Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest Hogyan pályázzunk Várépítő pályázatra? Tájékoztató rendezvény Hasznos tanácsokkal Hogyan pályázzunk kazánra? 2015. március 26. Build Communication Kft Thermo Súlypont Rendezvényterem Budapest Versits Tamás

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg) EN 26:1997/A1: megjegyzés Az időpont lejárt ( )

(EGT-vonatkozású szöveg) EN 26:1997/A1: megjegyzés Az időpont lejárt ( ) C 278/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.11.18. A Bizottság közleménye a gázüzemű berendezésekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló, 90/396/EGK tanácsi irányelv végrehajtása keretében

Részletesebben

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás)

Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Körösztös Kft. 7630 Pécs, Zsolnay V.u.9. Tel: 72/511-757 Fax: 72/511-757 Gázkazánok illesztése meglévõ fûtési rendszerhez (Gondolatébresztõ elõadás) Mottó: A szabványok alkalmazása nem kötelezõ, de a bíróságon

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI és FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés száma, megnevezése: 32 524 01 Nyomástartóedény-gépész Vizsgafeladat megnevezése: Nyomástartóedény-gépész

Részletesebben

GÁZKÉSZÜLÉK GYÁRTÁS PARAPETES MINI CIRKO (MIKA-6E) GÁZKONVEKTOR (TGF.5 TGK.5) www.technorgaz.hu PARAPETES ÉS KÉMÉNYES.

GÁZKÉSZÜLÉK GYÁRTÁS PARAPETES MINI CIRKO (MIKA-6E) GÁZKONVEKTOR (TGF.5 TGK.5) www.technorgaz.hu PARAPETES ÉS KÉMÉNYES. GÁZKÉSZÜLÉK GYÁRTÁS PARAPETES MINI CIRKO (MIKA-6E) GÁZKONVEKTOR (TGF.5 TGK.5) PARAPETES ÉS KÉMÉNYES Magyar Termék www.technorgaz.hu MIKA-6E A Technorgáz Energiaipari Kft-t több mint 30 éves gázkészülékgyártói

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő

Részletesebben

3. Ez a rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

3. Ez a rendelet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba. 14116 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 97. szám A nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelete a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések mûszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0109-06/5 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartam: 45 perc A 20/2007. (V. 21.)

Részletesebben

GÁZKÉSZÜLÉK CSALÁD. PARAPETES MINI CIRKO (MIKA-6E) TURBÓS KIVITELŰ MINI KAZÁN (MIKA-6E Turbó) GÁZKONVEKTOR (TGF.5 TGK.5) www.technorgaz.

GÁZKÉSZÜLÉK CSALÁD. PARAPETES MINI CIRKO (MIKA-6E) TURBÓS KIVITELŰ MINI KAZÁN (MIKA-6E Turbó) GÁZKONVEKTOR (TGF.5 TGK.5) www.technorgaz. GÁZKÉSZÜLÉK CSALÁD PARAPETES MINI CIRKO (MIKA-6E) TURBÓS KIVITELŰ MINI KAZÁN (MIKA-6E Turbó) GÁZKONVEKTOR (TGF.5 TGK.5) PARAPETES ÉS KÉMÉNYES Magyar Termék www.technorgaz.hu MIKA-6E/MIKA-6E.V A Technorgáz

Részletesebben

ÚJ!!! Gázömlés biztonsági szelep GSW55. A legnagyobb üzembiztonság. a nyomáscsökkenés jóval a megengedett 0.5 mbar éték alatt marad

ÚJ!!! Gázömlés biztonsági szelep GSW55. A legnagyobb üzembiztonság. a nyomáscsökkenés jóval a megengedett 0.5 mbar éték alatt marad Gázömlés biztonsági szelep GSW ÚJ!!! A legnagyobb üzembiztonság úgy, hogy a nyomáscsökkenés jóval a megengedett 0. mbar éték alatt marad A rugó a gázáramlással szemben burkolva van A túlfolyás érzékelő

Részletesebben

Fazakas Miklós fejlesztési igazgató MPF-FÉG Kft.

Fazakas Miklós fejlesztési igazgató MPF-FÉG Kft. XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Visegrád, 2016. április 20-21. Várható uniós szabályozás a lokális fűtőberendezések területén Fazakas Miklós fejlesztési igazgató MPF-FÉG Kft. 125/2009/EU

Részletesebben

Tájékoztató a földgázról

Tájékoztató a földgázról Tájékoztató a földgázról Tájékoztató a fûtôértékrôl Barátunk a földgáz Tartalom 01 Fûtôérték Mindaz, amit a fûtéssel kapcsolatban érdemes és fontos tudni! 02 Tudnivalók a biztonságos földgázhasználatról

Részletesebben

Tájékoztató a földgázról

Tájékoztató a földgázról Tájékoztató a földgázról Tájékoztató a fûtôértékrôl Barátunk a földgáz Tartalom 01 Fûtôérték Mindaz, amit a fûtéssel kapcsolatban érdemes és fontos tudni! 02 Tudnivalók a biztonságos földgázhasználatról

Részletesebben

ÚJ!!! Gázömlés biztonsági szelep GSW55. A legnagyobb üzembiztonság. a nyomáscsökkenés jóval a megengedett 0.5 mbar éték alatt marad

ÚJ!!! Gázömlés biztonsági szelep GSW55. A legnagyobb üzembiztonság. a nyomáscsökkenés jóval a megengedett 0.5 mbar éték alatt marad Gázömlés biztonsági szelep GSW ÚJ!!! A legnagyobb üzembiztonság úgy, hogy a nyomáscsökkenés jóval a megengedett 0. mbar éték alatt marad A rugó a gázáramlással szemben burkolva van A túlfolyás érzékelő

Részletesebben

1. tétel. 2. tétel. 3. tétel. 4. tétel. 5. tétel

1. tétel. 2. tétel. 3. tétel. 4. tétel. 5. tétel 1. tétel Milyen tényezők befolyásolják a béléscső saru helyét? Mutassa be a béléscső saru helyének meghatározási módszereit és a beáramlási tolerancia tervezésének szempontjait! 2. tétel Milyen igénybevételei

Részletesebben

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások

Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Gáznyomás-szabályozás, nyomásszabályozó állomások Horánszky Beáta 2018. október Gáznyomás-szabályozás 1 Földgázszállító és -elosztó rendszer F O R R Á S O L D A L Hazai földgáztermelő mező kiadási pontja

Részletesebben

Tervezési segédlet. Ferroli DIVAtop. nyílt égésterű HC24, HC32 és zárt égésterű HF24, HF32. fali gázkazánokhoz

Tervezési segédlet. Ferroli DIVAtop. nyílt égésterű HC24, HC32 és zárt égésterű HF24, HF32. fali gázkazánokhoz Tervezési segédlet Ferroli DIVAtop nyílt égésterű HC24, HC32 és zárt égésterű HF24, HF32 fali gázkazánokhoz Tartalom 1 Készülék jellemzők...1 1.1 Alkalmazási terület...1 1.2 Műszaki adatok... 2 1.3 Csatlakozó

Részletesebben

Energetikai korszerűsítés

Energetikai korszerűsítés Energetikai korszerűsítés Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Előadó:Benedek László Békéscsaba, 2012 október Küszöbön a felújítás! E- learning sorozat Dátum, Előadó Energetikai korszerűsítés kissé

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 34 582 09-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 34 582 09 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Épületgépészeti

Részletesebben

HEGESZTÉSI SZAKISMERET

HEGESZTÉSI SZAKISMERET HEGESZTÉSI SZAKISMERET 1.) Ismertesse az SI mértékrendszer szerinti nyomás, hőmérséklet, mechanikai feszültség stb. mértékegységeket! 2.) Ismertesse a műanyagok csoportosítását, főbb típusait és azok jellemzőit!

Részletesebben

MUNKAANYAG. Illés Zoltán. Ellenőrzési feladatok. A követelménymodul megnevezése: Gázkészülék-szerelési feladatok

MUNKAANYAG. Illés Zoltán. Ellenőrzési feladatok. A követelménymodul megnevezése: Gázkészülék-szerelési feladatok Illés Zoltán Ellenőrzési feladatok A követelménymodul megnevezése: Gázkészülék-szerelési feladatok A követelménymodul száma: 0099-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-50 ELLENŐRZÉSI

Részletesebben

KÖZMŰ CSŐHÁLÓZATOK SZERELÉSE

KÖZMŰ CSŐHÁLÓZATOK SZERELÉSE 6212-11 KÖZMŰ CSŐHÁLÓZATOK SZERELÉSE Jegyzet a következő szakképesítések tananyaga: 31 582 21 0010 31 03 Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő 54 582 06 0010 54 01 Épületgépész technikus A jegyzet a

Részletesebben

Ipari kondenzációs gázkészülék

Ipari kondenzációs gázkészülék Ipari kondenzációs gázkészülék L.H.E.M.M. A L.H.E.M.M. egy beltéri telepítésre szánt kondenzációs hőfejlesztő készülék, mely több, egymástól teljesen független, előszerelt modulból áll. Ez a tervezési

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK

ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0110-11 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 0110-11/2

Részletesebben

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról OptiJus Opten Kft. I. 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról A 2012.9.1. óta hatályos

Részletesebben

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1. Törvények 2013. évi V. törvény Polgári Törvénykönyv (2014.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0095-06/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartam: 45 perc A 20/2007. (V. 21.)

Részletesebben

Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel

Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel Megújuló energiák alkalmazása Herz készülékekkel HERZ Armatúra Hungária Kft. Páger Szabolcs Használati meleg vizes hőszivattyú Milyen formában állnak rendelkezésre a fa alapú biomasszák? A korszerű

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata Polgármesterétől ELŐTERJESZTÉS. az Egészségügyi Központ fűtésével kapcsolatban

Hajdúsámson Város Önkormányzata Polgármesterétől ELŐTERJESZTÉS. az Egészségügyi Központ fűtésével kapcsolatban Tisztelt Képviselő-testület! Hajdúsámson Város Önkormányzata Polgármesterétől ELŐTERJESZTÉS az Egészségügyi Központ fűtésével kapcsolatban A Hajdúsámson, Hársfa utca 3-5. szám alatti Egészségügyi Központ

Részletesebben

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások

Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Csatlakozó vezetékre és felhasználó berendezésekre vonatkozó szabályozások Előadó: Varga Tamás hálózati üzemvezető Budapest, 2017. március 2. 1 Rendszer elvek A gázhálózat közterületre eső része a gázszolgáltató

Részletesebben

fűtő kondenzációs gázkazán 2. TELEPÍTÉSI UTASÍTÁS

fűtő kondenzációs gázkazán 2. TELEPÍTÉSI UTASÍTÁS fűtő kondenzációs gázkazán 2. TELEPÍTÉSI UTASÍTÁS ECON 90 fűtő kondenzációs gázkazán telepítési utasítás Az Econ 90 fűtő kondenzációs gázkazán fejlesztési célkitűzése alapvetően az volt, hogy a FÉG- Vestale

Részletesebben

VICTRIX Fali kondenzációs kazánok

VICTRIX Fali kondenzációs kazánok VICTRIX Fali kondenzációs kazánok VICTRIX KÖRNYEZETBARÁT KONDENZÁCIÓS KAZÁNOK KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG KOMPAKT MÉRETEK FORMATERVEZETT CSÚCS ÚJ VICTRIX MODELLEK A felhasználói igények folyamatos követésének eredményeképp

Részletesebben

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások

TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK. Jogszabályok, szabványok, belső utasítások TIGÁZ ZRT. EGYETEMES SZOLGÁLTATÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1. Törvények. évi CXII. törvény az információs jogról és

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Átfolyós vízmelegítők

Átfolyós vízmelegítők Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág Budapest Gyömrői út 120. 1103 Információs és szerviz vonal: (+36-1) 470-4747 www.bosch.hu, www.bosch-climate.hu bosch-termotechnika@hu.bosch.com Átfolyós vízmelegítők

Részletesebben

Épületgépészeti rendszerszerelő 31 582 21 0010 31 02 Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő

Épületgépészeti rendszerszerelő 31 582 21 0010 31 02 Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

GÁZ Á R A J Á N L A T

GÁZ Á R A J Á N L A T GÁZ Á R A J Á N L A T Megrendelő: Családi ház Vállalkozó: Mezőtherm Szolgáltató Kft. Göd 2112 Veresegyház, Csobolyó u. 3. Kodály Zoltán u.9. Tel: 30/203-7090 e_mail: mezolaki@vnet.hu www.mezotherm.hu Készítés

Részletesebben

Műanyag csővezetékek összehasonlítása

Műanyag csővezetékek összehasonlítása Műanyag-Csőgyártók Szövetsége Műanyag csővezetékek összehasonlítása 2018. január 25. Szepesi Vince Pipelife Tartalom A szerelőipari feladatok, A rendelkezésre álló anyagok, Az alkalmazások, UV és vegyi

Részletesebben

Felkészülés az új energiahatékonysági követelmények bevezetésére. Szerkesztő: Sőbér Livia - Módosítás: május 26. kedd, 14:54

Felkészülés az új energiahatékonysági követelmények bevezetésére. Szerkesztő: Sőbér Livia - Módosítás: május 26. kedd, 14:54 Két európai uniós rendelet (direktíva) alapján 2015. szeptember 26. után már csak olyan helyiségfűtő és kombinált (fűtés és melegvíz-termelés) készülékek, valamint vízmelegítők hozhatók forgalomba, amelyek

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások

TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások TIGÁZ-DSO Kft. FÖLDGÁZELOSZTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA III/2. FÜGGELÉK Jogszabályok, szabványok, belső utasítások 1. Jogszabályok 1.1.Törvények - 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról

Részletesebben

Tervezési segédlet. Ferroli Econcept tech. fűtő 25A, 35A és átfolyós kombi 25C, 35C. kondenzációs fali gázkazánok

Tervezési segédlet. Ferroli Econcept tech. fűtő 25A, 35A és átfolyós kombi 25C, 35C. kondenzációs fali gázkazánok Tervezési segédlet Ferroli Econcept tech fűtő 25A, 35A és átfolyós kombi 25C, 35C kondenzációs fali gázkazánok Tartalom 1 Készülék jellemzők...1 1.1 Alkalmazási terület...1 1.2 Műszaki adatok...2 1.3 Csatlakozó

Részletesebben

M Ű S Z A K I L E Í R Á S. KKS-2-25A típusú gáznyomásszabályozó család

M Ű S Z A K I L E Í R Á S. KKS-2-25A típusú gáznyomásszabályozó család Kód: B18-0000.04m M Ű S Z A K I L E Í R Á S KKS-2-25A típusú gáznyomásszabályozó család Készült: 2002.06.24. TARTALOMJEGYZÉK Műszaki leírás 1. Általános ismertetés 2. Műszaki adatok 3. Szerkezeti felépítés,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 544 02 Fluidumkitermelő technikus

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0110-11 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat

Részletesebben

>> a sorozat. >> hatékony, ésszerű és robosztus kialakítás. Page 2

>> a sorozat. >> hatékony, ésszerű és robosztus kialakítás. Page 2 Page 1 >> hatékony, ésszerű és robosztus kialakítás A Bluehelix jó hatásfokú, alacsony káros anyag kibocsátású,mikroprocesszor vezérlésű, előkeveréses égőjű kondenzációs gázkazán család, fűtés és meleg

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS Szigetmonostor, Fő utca 26. szám alatti középület gázellátás átalakítás munkáihoz

MŰSZAKI LEÍRÁS Szigetmonostor, Fő utca 26. szám alatti középület gázellátás átalakítás munkáihoz Szigetmonostor Község Önkormányzata MŰSZAKI LEÍRÁS 2015 Szigetmonostor, Fő utca 26. szám alatti középület gázellátás átalakítás munkáihoz Tervezési határ: a fogyasztói gázvezetéken lévő megszüntetésre

Részletesebben

Átfolyós vízmelegítők

Átfolyós vízmelegítők Az Ön forgalmazója: Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág 1103 Budapest, Gyömrői út 120. Információs és szerviz vonal: (+36-1) 470-4747 www.bosch.hu www.bosch-climate.hu bosch-termotechnika@hu.bosch.com

Részletesebben