A kovász minőségjavító hatása a kenyereknél. Orosháza 2015.Augusztus 19

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kovász minőségjavító hatása a kenyereknél. Orosháza 2015.Augusztus 19"

Átírás

1 A kovász minőségjavító hatása a kenyereknél Orosháza 2015.Augusztus 19

2 Kovászos, közvetett vagy indirekt eljárás A kovásszal kapcsolatos fogalmak A kovász főtömegében lisztet és vizet tartalmazó anyag, amelynek mikroorganizmusai (tejsavbaktériumok, élesztők stb.) aktívállapotban vannak, a savanyodás és erjedés benne folyamatosan zajlik, a mikroorganizmusok élettevékenysége nincs és korábban sem volt megszakítva. A megfelelő hőmérséklet, érési idő, konzisztencia stb. segítségével a mikroorganizmusok szaporodását és anyagcseréjét módosítani lehet.

3 Kovászos, közvetett vagy indirekt eljárás A kovásszal kapcsolatos fogalmak A kovász, vagy annak egy része újabb kovászok indítóanyagául (oltóanyag) is használható. A kovászt őrlemények és víz hozzáadásával lehet felfrissíteni, vagy mennyiségét növelni.

4 Kovászos, közvetett vagy indirekt eljárás Mitől lesz a kovász igazi kovász? A kovászkészítés és érlelés alatt különböző kolloid, enzimes és mikrobiológiai folyamatok játszódnak le. Ezek a folyamatok nem elkülönítve, hanem egyidejűleg és egymáshoz szorosan kapcsolódva mennek végbe. Valamennyi folyamat együttes eredménye az érett, megfelelő savtartalommal, íz és aromaanyagokkal, valamint hajtóerővel rendelkező kovász! Tehát a válasz: ha a kovász mindezen tulajdonságokkal, tartalommal rendelkezik.

5 Kovászos, közvetett vagy indirekt eljárás Mik a kovásszal elérendő célok? megfelelő íz és aromaanyagok kialakítása az élesztő elszaporítása (élesztő takarékosság) az élesztő hozzászoktatása a lisztes környezethez kellő savtartalom biztosítása (íz hatás elérése, nyúlósodás elleni védelem) a különböző lisztek minőségi eltéréseinek kiegyenlítésére (különbségek csökkentésére) is alkalmas a megfelelően megválasztott kovász a dagasztástól kezdve az átfutási idő rövidül a késztermék minősége- íz, illat, aroma, bélzetrugalmasság, héjszerkezet stb.- kedvezőbb, mint a közvetlen eljárásnál Különösen jelentős a kovász minőségjavító illetve biztosító hatása a rozsos, illetve a rozsból készült termékeknél.

6 Kovászos, közvetett vagy indirekt A kovászkészítés célja eljárás Az általánostól eltérő, vagy csak részlegesen magvalósítandó célok: a szakaszos kovász (rozskovász) esetén: a rozsliszt fehérjeduzzadását elősegíteni az erőteljes savanyítás a fehérkovász (süteménykovászok) esetén: a fehérjeduzzadás és az enzimes fehérjebontás elősegítése az élesztőgombák táptalajhoz szoktatása csak korlátozott savtermelésre van szükség

7 A kovász technológiai mutatói A kovászok jellemzésére a kovász technológiai mutatói szolgálnak: kovásznagyság: a kovászba adagolt liszt mennyiségét értjük az összes liszt %-ában kifejezve: kiskovász 25-35% (m/m) közepes kovász % (m/m) nagy kovász % (m/m) A gyenge sikér kis kovászt, az erős sikér nagykovászt, a rozstészta szintén nagyobb kovászt igényel

8 A kovász technológiai mutatói kovász sűrűség: a kovász sűrűségén a kovászoláshoz felhasznált víz mennyiségét értjük a kovászoláshoz adagolt liszt % (m/m)- ban kifejezve sűrű kovász: % (m/m) fél sűrű kovász % (m/m) híg kovász % (m/m) Kovászérés folyamatai szempontjából a legkedvezőbbek a híg kovászok.

9 A kovász technológiai mutatói kovász hőmérséklet: Nagymértékben befolyásolja az érés közben lejátszódó folyamatokat. A hőmérsékleti viszonyoktól függ az enzimes folyamatok sebessége, az élesztősejtek, a savképző baktériumok szaporodása, a kovászérés időtartama.

10 A kovász technológiai mutatói Az élesztőgombák szaporodásának hőmérséklet-optimuma 25 C. A savtermelő baktériumok szaporodásának és erjesztő képességüknek hőmérsékletoptimuma C. A kovász kezdeti hőmérsékletét C-on állítják be általában. A kovász érése közben a hőmérséklet 3-4 C -kal emelkedik.

11 A kovász technológiai mutatói kovászba adagolt élesztő mennyisége : Az adagolás mértéke 0,2-1%(m/m) összes lisztre számítva. A kenyérgyártáskor helyes az élesztő teljes mennyiségét a kovászba adagolni. Fehérterméknél a kovászba általában az élesztő felét vagy harmadát, a fennmaradót a dagasztáshoz adagoljuk.

12 A kovász technológiai mutatói Az élesztőn kívül kenyérkovász eseténkovászmaggal is vihetünk be aktív élesztősejteket a kovászba. A kovászmag adagolás az összes lisztre számított 1%(m/m). Ha érett tésztát használunk kovászmagnak, akkor abból 2-3 % (m/m)-ra van szükség.

13 A kovász technológiai mutatói A kovász érési ideje a többi technológiai mutatótól függ. Minél melegebb és hígabb, minél több élesztőt és minél nagyobb kovászmagot használunk hozzá, annál gyorsabban érik be a kovász. A legerősebb hatása a hőmérsékletnek van. Érési időtartamok szerint megkülönböztetünk: rövid érésű (2-4 órás) kovász közepes érésű (5-8 órás) kovász hosszú érésű (12-24 órás) kovász

14 A kovász technológiai mutatói A kovász érlelését akkor kell befejeznünk, amikor a kovászban lejátszódó folyamatok a céljainknak megfelelő mértékű változásokat létrehozták. Ekkor tekinthetjük a kovászt érettnek. A kovász érettségi állapotának helyes megítélése fontos a termék minősége miatt. Az alkoholos erjedés során keletkező CO2 gáz egy része eltávozik a kovászból. Ez az anyagveszteség erjedési veszteségként jelentkezik. Értéke 1,2-2,7% (m/m) között változhat az összes liszt százalékában.

15 Kovász típusai A kovász típusait alapvetően a felhasználási területük (milyen típusú termékekhez használjuk), a felhasznált liszttípus, kovásztípussal elérendő célok és a hagyományok határozzák meg. Befolyásolja az alkalmazandó kovásztípust az üzem mérete, technikai és technológiai lehetőségei, adottságai is. A kovász típusok közötti eltérések lényege a kovászkészítés céljában keresendők.

16 Kovász típusai A kovász típusok közötti eltérések lényege a kovászkészítés céljában keresendők: Búzakenyerek-rozsos kenyerek kovászai Rozskovászok (szakaszos kovászok) klasszikus készítésének menete Először alapkovászt vagy kovászmagot készítenek, majd néhány órai érlelés után újabb nyersanyagokat dagasztanak a kovászra, rákovászolnak. Ezt 3-4-szer megismétlik, ezért az érési idő igen hosszú óra. Csak induláskor kell egy kevés élesztőt adagolni a kovászhoz. Kovászmag használható. A különböző érési folyamatok elősegítésére az egyes szakaszokban a kovász hőmérséklete és sűrűsége is különböző. A kovászt hosszú ideig kell érlelni ahhoz, hogy a savtermelő baktériumok elegendő savat termeljenek.

17 Kovász típusai Fehértermékek (sütemények) kovászainak eltérő sajátosságai a kovászkészítés céljában keresendők. Az alkalmazott kovász technológiai mutatói is eltérnek: általában híg kovászt alkalmaznak a kovász hőmérséklete C az élesztőadagolás a teljes mennyiség harmada vagy fele a kovász érési ideje rövid: 2-4 óra kovászmagot soha nem használunk.

18 Liszt: Kovászt befolyásoló tényezők A gabonahéjon halmozódnak fel a savtermelő baktériumok, köztük a tejsavbaktériumok. Ezek jelentős hányadát a malmi előkészítés (gabonatisztítás) eltávolítja. A sötétebb liszt több savtermelő baktériumot, így tejsavbaktériumot is tartalmaz. Ezek a savtermelő baktériumok szennyeződésként kerülnek a tésztába és okozzák a spontán szerves savtermelést. Szaporodásukhoz és erjesztésükhöz egyaránt C az optimum hőmérséklet. Tevékenységüket főleg a kovász érése közben fejtik ki, ahol jelentős mennyiségű savat termelnek. A kovászban keletkező tejsav-ecetsav arány 3:1. Minél világosabb lisztet használunk, úgy csökken a savtermelő baktériumok előfordulása a lisztben.

19 Kovászt befolyásoló tényezők Kovászsűrűség: A hígabb kovászokban nagyobb az élesztőszaporodás, valamint a savanyodás sebessége és nagyobb mértékű az erjedési veszteség is. A kovászsűrűség növelésének hatására a kenyér savfok is növekszik, míg a térfogat alakulásában csak esetenként figyelhető meg kismértékű növekedés. Azonos kovászsűrűség (konstans vízadagolás)) mellett a különböző lisztekből készített kovászok konzisztenciája lágyabb vagy keményebb lehet. A kisebb vízfelvevő képességű, nagyobb nedvességtartalmú és kisebb korpatartalmú (Bl55) lisztekből lágyabb, míg a nagyobb vízfelvevő képességű, kisebb nedvességtartalmú és nagyobb korpatartalmú (Bl80) lisztekből keményebb kovászok készíthetők. A gabonafajtának is hatása van a konzisztenciára. Konstans vízadagolás mellett a búza lágyabb a rozs keményebb kovászt eredményez. A kovász érése során a búzakovász viszont kevésbé lágyul el, mint a rozskovász.

20 Kovászt befolyásoló tényezők Kovászmag és élesztőadagolás: Kovászmag és élesztőadagolás szempontjából különbséget kell tenni a kenyér és a süteménykovászok között. Kenyerek esetében a zamat, aroma és íz anyagok képzése és megfelelő lazítás érdekében használnak kovászt. Süteményeknél a kovászolás célja az élesztő lisztes közeghez szoktatása, a fehérjék feltárása. Süteménykovászokhoz kovászmagot nem adagolunk. Kenyérkovászokhoz kovászmagként általában összes lisztre számított 1% éret kovász, vagy 3-4% érett, sőt túlérett tészta adagolása szokásos. Hibás gyakorlatnak számít túlérett tészta adagolása, ugyanis a túlérett tészták mikrobiológiai állapota változó, ennek következtében a kovászok minősége is eltérő lesz. A kenyérkovászokba általában az összes élesztőt, míg a süteménykovászokba csak az élesztő egy részét tesszük.

21 Kovászt befolyásoló tényezők A kovász hőmérséklete és érési ideje: Egymástól függő, hatásában szét nem választható paraméter. A magasabb hőmérsékletű és hígabb konzisztenciájú kovászok érési ideje rövidebb, az alacsonyabb hőmérsékletű, keményebb kovászok érési ideje hosszabb.

22 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt kovászolási hiba Túl fiatal kovász Túl öreg kovász hatásai a tésztára és a kenyérre Nedves rugalmatlan kenyérbél Keletlenség Kéregelválós héj, vagy édes hólyagok Vízgyűrű, vízmag (=sűrű pórusok) Rossz kenyér íz Nedves, rugalmatlan kenyérbél Lapos kenyérforma, kis térfogat Egyenetlen pórusképződés, édes hólyagok Savanyú kenyér íz Túl kevés kovász mennyiség Nedves, rugalmatlan kenyérbél Lapos kenyérforma, kis térfogat kevésé kialakult kenyéríz

23 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A közvetett eljárással készülő kenyértészta előállítása kovászolással kezdődik. A közvetett tésztakészítés első szakaszában a legtöbb kenyérhibát az éretlenül, vagy túléretten bedagasztott kovász okozza. Az éretlen kenyérkovászban az élesztősejtek nem szaporodnak el megfelelő mértékben, továbbá a tejsavbaktériumok sem termelnek elég tej- és ecetsavat. Mindkét mikrobacsoport késlekedése arra vezet, hogy az ilyen kovász nem tudja a vele dagasztott tésztát kellően beérlelni. A kovász éretlenségét különböző technológiai okok idézhetik elő: rövid érési idő, alacsony hőmérséklet, kevés vagy rosszul előkészített élesztő, kovászmag-adagolás elmulasztása.

24 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A túlságosan kicsi (30%-osnál kisebb) kovász, még ha beérett is, hasonló hibákat okoz, mint az éretlen kovász. Megjegyzendő, hogy nyáron az éretlen és a 30%-osnál kisebb kovászok használata különösen kerülendő, mert, kenyérhibán kívül, kenyérbetegséget, kenyérnyúlósodást is okozhat.

25 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt Az éretlen kovászra dagasztott tészta rosszul lazul, térfogata lassan növekedik. A szükséges savmennyiség hiánya és a gyenge lazítottság késlelteti a liszt-alkotórészek, elsősorban a fehérjék duzzadását. Az ilyen tészta felülete, a rossz vízkötés miatt, gyakran fényes. A belőle sütött kenyér bélzetét durva pórusfalak és kézzel tapintható, tömött, rosszul lazított, kemény bélzetövezetek jellemzik.

26 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A sülő kenyér felületén jellegzetes sötét foltok figyelhetők meg, amit a héj alatt lévő vastagfalú, de nagy lyukak jelenlétének lehet köszönni. Ha az ilyen tésztát lágyabbra dagasztjuk a kelleténél, akkor a felsorolt hibák még fokozódnak.

27 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A túlérett kenyérkovász túl savanyú, sokkal több savat (főleg ecetsavat) tartalmaz, mint amennyire szükség lenne. Az ilyen kovászban az élesztősejtek száma ugyan elegendő, de a túlsavanyítás erjesztőképességük rovására megy. Lazítás szempontjából az ilyen kovásszal dagasztott tészta is éretlennek mutatkozik, azonban tulajdonságai a nagy savtartalom miatt lényegesen különböznek az éretlen kovásszal dagasztott tésztáétól. A kovász túlérettségét különböző technológiai okok idézhetik elő: hosszú érési idő, magas hőmérséklet, sok, vagy rossz minőségű kovászmag adagolása.

28 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A túlérett kovászra dagasztott tészta ugyancsak rosszul lazul és a csészében lassan növekedik. Kézzel tapintható tulajdonságai a hibás kovásszal bevitt sok sav jelenléte miatt alapvetően különböznek az előző bekezdésben tárgyalt esettől. Míg az éretlen kovászra dagasztott tészta inkább tapadós, ragacsos jellegű, addig a túlérett kovászra dagasztott tészta száraz, fás fogású. A túlérett lovásszal készített tésztából sülő kenyéren is felfedezhetők a már említett sötét foltok és a termékek térfogata kicsi, összeugró. Ha az ilyen tésztát keményebbre készítjük az átlagosnál, akkor a felsorolt hibák még fokozódnak.

29 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A helyesen érlelt kovászra dagasztott, de túlérlelt tészta a fehérjék túlzott lebontása miatt elveszíti rugalmasságát, bevénül és a hosszú érlelési idő miatt meg is savanyodik, nyálkássá válik. Az ilyen tésztából sütött kenyér egyenetlen pórusú, könnyen túlkelt, lapos lesz. Héja nehezen színesedik, felületén jellegzetes repedések keletkeznek. Savfoka magas, térfogata kicsi.

30 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A közvetett eljárással készülő kenyértészta előállítása, a kovászérlelés befejezése után, a tészta bedagasztásával, majd érlelésével folytatódik, amelynek eredményeként kapjuk a táblamunkára (osztásra és alakításra) kész, érett tésztát.

31 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A tésztaérleléssel kapcsolatos technológiai hibáknak három fő típusa van: éretlen kovászra dagasztott tészta, túlérett kovászra dagasztott tészta, túlérlelt tészta. A helyesen beérlelt kovászra dagasztott, de túlérlelt tészta a fehérjék fokozott lebontása miatt elveszíti rugalmasságát, elöregedik, és a hosszú érlelési idő alatt meg is savanyodik, nyálkássá válik. Az ilyen tésztából sütött kenyér egyenetlen pórusú, könnyen túlkelt, lapos lesz. Héja nehezen színesedik, felületén jellegzetes repedések keletkeznek. Savfoka magas, térfogata kicsi.

32 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt Az éretlen kovászra dagasztott tészta rosszul lazul, térfogata lassan növekedik. A szükséges savmennyiség hiánya és a gyenge lazítottság késlelteti a lisztalkotórészek, elsősorban a fehérjék duzzadását. Az ilyen tészta felülete, a rossz vízkötés miatt, gyakran fényes. A belőle sütött kenyér bélzetét durva pórusfalak, és kézzel tapintható, tömött, rosszul lazított, kemény bélzet-övezetek jellemzik. A kemencében a sülő tészta felületén jellegzetes sötét foltok figyelhetők meg, amit a héj alatt lévő vastag falú, de nagy lyukak jelenléte idéz elő. Ha az ilyen tésztát lágyabbra dagasztjuk a kelleténél, akkor a felsorolt hibák még fokozódnak.

33 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt A túlérett kovászra dagasztott tészta ugyancsak rosszul lazul, és a csészében rosszul növekszik. Kézzel tapintható tulajdonságai a hibás kovásszal bevitt sok sav jelenléte miatt alapvetően különböznek az előző bekezdésben tárgyalt esettől. Míg az éretlen kovászra dagasztott tészta inkább tapadós, ragacsos jellegű, addig a túlérett kovászra dagasztott tészta száraz, fás fogású. A túlérett kovásszal készített tésztából sülő kenyéren is felfedezhetők a már említett sötét foltok, és a termék térfogata kicsi, összeugró. Ha az ilyen tésztát keményebbre készítjük az átlagosnál, akkor a felsorolt hibák még fokozódnak.

34 Kenyérhibák a hibás kovászolás miatt hiba okok Túl meleg tészta Túl hűvös tészta Túl sűrű tészta Túl lágy tészta hatásai a tésztára és a kenyérre Kis térfogat, egyenetlen pórusképződés Széles kenyérforma Száraz bélzet, repedezettség Kis térfogat, sűrű pórusképződés (vízgyűrű) Nedves bélzet Kis térfogat, sűrű pórusképződés Száraz bélzet. (morzsálódás, repezedettség) Hibás kenyérforma Egyenetlen pórusképződés (buborékképződés) Rugalmatlan bélzet Alsó héj elválik a bélzettől

35 Köszönöm a figyelmet! Az előadás letölthető a www-sutoipariegyesules.hu szakmai hírportálról

Kenyér és péksütemény gyártása híg kovásszal.* Werli József. A kovászról általában

Kenyér és péksütemény gyártása híg kovásszal.* Werli József. A kovászról általában Kenyér és péksütemény gyártása híg kovásszal.* Werli József A kovászról általában A kovász fıtömegében lisztet és vizet tartalmazó anyag, amelynek mikroorganizmusai (tejsavbaktériumok, élesztık stb.) aktív

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar III. rész Tésztakészítési eljárások Werli József Elhangzott 2014. szeptember 3-án Kovászos, közvetett vagy indirekt eljárás A kovásszal kapcsolatos fogalmak

Részletesebben

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített)

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Az eljárás meghatározza, hogy a fogyasztók a vásárlás szempontjából lényeges terméktulajdonságoknak mekkora relatív fontosságot tulajdonítanak és megadja a tulajdonságok

Részletesebben

Alagútépítés Ideiglenes megtámasztás tervezése Példafeladat TÓTH Ákos

Alagútépítés Ideiglenes megtámasztás tervezése Példafeladat TÓTH Ákos Alagútépítés Ideiglenes megtámasztás tervezése Példafeladat TÓTH Ákos 2015.05.14 1 RMR Geomechanikai Osztályozás, RMR Az RMR rendszer 6 paraméterre alapul: 1. A kőzet egyirányú nyomószilárdsága; (r σ )

Részletesebben

A nyugalomban levő levegő fizikai jellemzői. Dr. Lakotár Katalin

A nyugalomban levő levegő fizikai jellemzői. Dr. Lakotár Katalin A nyugalomban levő levegő fizikai jellemzői Dr. Lakotár Katalin Száraz, nyugalomban levő levegő légköri jellemzői egyszerűsített légkör modell állapotjelzői: sűrűség vagy fajlagos térfogat térfogategységben

Részletesebben

B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását. B.Q1.A a víz ph-ja = [0,25 pont]

B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását. B.Q1.A a víz ph-ja = [0,25 pont] B feladat : Ebben a kísérleti részben vizsgáljuk, Összpontszám: 20 B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását B1 A tej pufferkapacitása

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (6-1) 476-11 Fax: (6-1) 21-148 http://efrirk.antsz.hu/oki/ A PARLAGFŰ POLLENSZÓRÁSÁNAK ALAKULÁSA

Részletesebben

A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán

A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán Gasztonyi Kálmán dr.: A kenyérkészítés folyamatai IV. SÜTİIPAROSOK, PÉKEK:49. évf. 2002. 6. sz. 2-10.o. A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán Sorozatunkban ezideig a búzatészta kialakulása,

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Kenyérhibák felismerése és elkerülése Werli József

Kenyérhibák felismerése és elkerülése Werli József . Kenyérhibák felismerése és elkerülése Werli József A tökéletes kenyér létrehozása olyan sok követelménytıl és feltételtıl függ, hogy egy tapasztalt szakembernek sem mindig sikerül a hiba okát idıben

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés jelen

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

Maláta előállítása és felhasználása a sütőiparban

Maláta előállítása és felhasználása a sütőiparban Maláta előállítása és felhasználása a sütőiparban Gáspár Ilona IREKS-STAMAG Kft. 2016. június 16. Maláták Maláta: árpa (és egyéb gabonák: búza, rozs, tönköly ) csíráztatásával készült termék Felhasználási

Részletesebben

A tészta kialakulásának folyamata, tésztakészítések csoportosítása és jellemzése

A tészta kialakulásának folyamata, tésztakészítések csoportosítása és jellemzése Tolnainé Szabó Beáta A tészta kialakulásának folyamata, tésztakészítések csoportosítása és jellemzése A követelménymodul megnevezése: Sütés A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Korrekciós folyamatok gyermekek spontán beszédében

Korrekciós folyamatok gyermekek spontán beszédében Korrekciós folyamatok gyermekek spontán beszédében Neuberger Tilda ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola A gondolattól az artikulációig diszharmónia lehetősége megakadásjelenségek gondolatok makrotervezés

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 4 előadás Főátlagok összehasonlítása http://uni-obudahu/users/koczyl/gazdasagstatisztikahtm Kóczy Á László KGK-VMI Viszonyszámok (emlékeztető) Jelenség színvonalának vizsgálata

Részletesebben

Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató

Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

A kézbesítés rajtunk is múlik

A kézbesítés rajtunk is múlik A kézbesítés rajtunk is múlik 2014-01-07 15:03:50 Módosítva: 2014-01-07 20:50:26 Az utóbbi időben az elektronikus levelezés, a közösségi oldalak és a mobiltelefonok adta kommunikációs lehetőségek bővülésével

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

Termékkatalógus 2016.

Termékkatalógus 2016. Hasítókúp kínálatunk 70, 90, valamint 120 mm átmérőjű hasítókúpokból áll. Átmérő (mm) Hossz (mm) 70 220 90 250 120 300 Az összes kúp edzett, cserélhető véggel szerelt. A kúp anyaga: 20MnCr5 Póthegyek anyaga:

Részletesebben

Esettanulmányok és modellek 1 Termelésprogramozás az iparban

Esettanulmányok és modellek 1 Termelésprogramozás az iparban Esettanulmányok és modellek Termelésprogramozás az iparban Készítette: Dr. Ábrahám István Egyszerű termelésprogramozási feladatok.) gép felhasználásával kétféle terméket állítanak elő. Az egyes termékekhez

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 12 KRISTÁLYkÉMIA XII. KÖTÉsTÍPUsOK A KRIsTÁLYOKBAN 1. KÉMIAI KÖTÉsEK Valamennyi kötéstípus az atommag és az elektronok, illetve az elektronok egymás közötti

Részletesebben

Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése. Mayer Martin János Dr. Dán András

Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése. Mayer Martin János Dr. Dán András Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése Mayer Martin János Dr. Dán András Napenergia hasznosítása Villamosenergiatermelés Hő hasznosítás: fűtés és használati melegvíz Közvetlen (napelemek)

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

A NAPENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Készítette: Pap Mónika Környezettan BSc Témavezető: Pieczka Ildikó

A NAPENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON. Készítette: Pap Mónika Környezettan BSc Témavezető: Pieczka Ildikó A NAPENERGIA ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Készítette: Pap Mónika Környezettan BSc Témavezető: Pieczka Ildikó 1. Bevezetés Tartalom 2. Magyarország éghajlata 3. A napenergia keletkezése 4. A napenergia

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Bevezetés a lágy számítás módszereibe

Bevezetés a lágy számítás módszereibe BLSZM-07 p. 1/10 Bevezetés a lágy számítás módszereibe Nem fuzzy halmaz kimenetű fuzzy irányítási rendszerek Egy víztisztító berendezés szabályozását megvalósító modell Viselkedésijósló tervezési példa

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

BETONACÉLOK HAJLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES l\4"yomaték MEGHATÁROZÁSÁNAK EGYSZERŰ MÓDSZERE

BETONACÉLOK HAJLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES l\4yomaték MEGHATÁROZÁSÁNAK EGYSZERŰ MÓDSZERE BETONACÉLOK HAJLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES l\4"yomaték MEGHATÁROZÁSÁNAK EGYSZERŰ MÓDSZERE BACZY"SKI Gábor Budape?ti 1Iűszaki Egyetem, Közlekedésmérnöki Kar Epítő- és Anyagmozgató Gépek Tanszék Körkeresztmetszet{Í

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ v2.9.28 Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu Árverés létrehozása Az árverésre

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-103 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2012. (első kiadás)

Részletesebben

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutató Csoport LII.

Részletesebben

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás 2002-2010: stabil szponzorációs részarány Televíziós reklámbevételek

Részletesebben

Hőszivattyú. Zöldparázs Kft

Hőszivattyú. Zöldparázs Kft Hőszivattyú Ez az előadás 2010.szeptember 20-án hangzott el. Mivel az internetes keresők hosszú időre megőrzik a dokumentumokat, vegye figyelembe, hogy az idő múlásával egyes technikai megoldások elavulttá

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő 4. 31 582 09 0010 31 04 Vízvezeték- és vízkészülékszerelő

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő 4. 31 582 09 0010 31 04 Vízvezeték- és vízkészülékszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24.

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I. BEVEZETÉS.

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozás

Vállalkozásfinanszírozás Vállalkozásfinanszírozás Területei Pénzügyi tervezés Beruházás finanszírozás Hitelintézeti eljárás Pénzügyi tervezés a vállalkozásnál tervezés célja: bizonytalanság kockázat csökkentése jövőbeli események,

Részletesebben

Ultrahangos mérőfej XRS-5. Használati utasítás SITRANS. XRS-5 mérőfej Használati utasítás

Ultrahangos mérőfej XRS-5. Használati utasítás SITRANS. XRS-5 mérőfej Használati utasítás Ultrahangos mérőfej XRS-5 Használati utasítás SITRANS 1 Tartalom Ismertető... 3 Áttekintés... 3 Külső méretek... 4 Telepítés... 5 Elektromos bekötések... 7 Közvetlen csatlakoztatás... 7 Kábel toldás...

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. szeptember 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Csomagolási segédlet

Csomagolási segédlet Csomagolási segédlet Tartalom 1. Csomagolási alapelvek... 3 2. Gumiabroncs... 4 3. Kerékpár... 5 4. Elektronikai cikkek... 6 5. Fehéráru (csak külön szerződéssel, egyedi díjszabással adható fel)... 7 6.

Részletesebben

15-19 20-24 25-29 igen nem

15-19 20-24 25-29 igen nem A vajdasági magyar fiatalok egészségvédő és egészségkárosító magatartása Mirnics Zsuzsanna MTT KRE BTK Háttér A társas dezintegráció elmélete szerint az elhúzódó társasági krízis a lakosságnál fokozott

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10.

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I.

Részletesebben

A fentiekben megnevezett méretek névlegesek, a tényleges méreteket típusonként a k ö vetkező oldalakon található táblázatokban tekintheti meg.

A fentiekben megnevezett méretek névlegesek, a tényleges méreteket típusonként a k ö vetkező oldalakon található táblázatokban tekintheti meg. RK-2008 PANNÓNIA termékcsalád ajtóméretei Az itt bemutatott üvegméretek általános, raktárkészleten tartott méretek. Az elegáns megjelenés érdekében füles rögzítést alkalmazunk. Ez a konstrukció pontos

Részletesebben

Számítógépes vírusok

Számítógépes vírusok A vírus fogalma A számítógépes vírus olyan szoftver, mely képes önmaga megsokszorozására és terjesztésére. A vírus célja általában a számítógép rendeltetésszerű működésének megzavarása, esetleg a gép tönkretétele,

Részletesebben

Programozás I. - 9. gyakorlat

Programozás I. - 9. gyakorlat Programozás I. - 9. gyakorlat Mutatók, dinamikus memóriakezelés Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 9, 2009 1 tar@dcs.vein.hu

Részletesebben

VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02

VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02 VITAFORT ZRT SZAKMAI NAP 2016 06 02 Az ellés körüli időszak néhány kritikus tényezője 2 Energiahiány (NEB) Akut kalciumhiány ellési bénulás Alacsonyabb takarmányfelvétel Oltógyomor áthelyeződés Egyéb anyagforgalmi

Részletesebben

Hőhidak meghatározásának bizonytalansága. Sólyomi Péter ÉMI Nonprofit Kft.

Hőhidak meghatározásának bizonytalansága. Sólyomi Péter ÉMI Nonprofit Kft. Hőhidak meghatározásának bizonytalansága Sólyomi Péter ÉMI Nonprofit Kft. 7./2006. (V. 24.) TNM r e n d e l e t Épülethatároló szerkezet A hőátbocsátási tényező követelményértéke U W/m 2 K Külső fal 0,45

Részletesebben

8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő:

8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő: MRP számítások 1 8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő: asztal lábszerkezet asztallap Csavar (

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-81 számú irányelv. Sütőipari termékek. Baked products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-81 számú irányelv. Sütőipari termékek. Baked products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-81 számú irányelv Sütőipari termékek Baked products utolsó változások: 2012. október 25. Vidékfejlesztési Értesítő 17. szám bejgli (MÉ 2-81/06/01)

Részletesebben

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Project Management 2014.10.29.

Project Management 2014.10.29. Project Management 2014.10.29. Mi az a project? Definíció: A projekt egy ideiglenes erőfeszítés, törekvés egy egyedi termék, szolgáltatás vagy eredmény létrehozása érdekében. (PMI) Fontos tulajdonságok:

Részletesebben

3. Térvezérlésű tranzisztorok

3. Térvezérlésű tranzisztorok 1 3. Térvezérlésű tranzisztorok A térvezérlésű tranzisztorok (Field Effect Transistor = FET) működési elve alapjaiban eltér a bipoláris tranzisztoroktól. Az áramvezetés mértéke statikus feszültséggel befolyásolható.

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT

HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT HWDEV-02A GSM TERMOSZTÁT 2010 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A termosztát egy beépített mobiltelefonnal rendelkezik. Ez fogadja az Ön hívását ha felhívja a termosztát telefonszámát. Érdemes ezt a telefonszámot felírni

Részletesebben

Hőszivattyúk 2010. Makk Árpád Viessmann Akadémia. Viessmann Werke 23.04.2010. Hőszivattyúk. Chart 1

Hőszivattyúk 2010. Makk Árpád Viessmann Akadémia. Viessmann Werke 23.04.2010. Hőszivattyúk. Chart 1 Hőszivattyúk Chart 1 Hőszivattyúk 2010 Makk Árpád Viessmann Akadémia Vorlage 2 560 3 550 2 440 1 500 1 000 700 550 420 850 1 000 1 300 1 400 1 900 2 300 3 578 6 100 5 240 4 600 4 719 5 736 8 330 8 300

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

Napkollektor. Zöldparázs Kft

Napkollektor. Zöldparázs Kft Napkollektor Ez az előadás 2010.szeptember 20-án hangzott el. Mivel az internetes keresők hosszú időre megőrzik a dokumentumokat, vegye figyelembe, hogy az idő múlásával egyes technikai megoldások elavulttá

Részletesebben

Szervezeti formák bemutatása

Szervezeti formák bemutatása Szervezeti formák bemutatása Szakgyógyszerész-jelöltek képzése Király Gyula Szervezet fogalma Csoportot egyének tulajdonságai és a köztük zajló interakciók hoznak létre. Szervezet: egymással összefüggő

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Kebele árvíztározó. Első árvízi üzem: 2009. február

Kebele árvíztározó. Első árvízi üzem: 2009. február Kebele árvíztározó Első árvízi üzem: 2009. február A magyar-szlovén közös érdekű Kebele árvíztározó vízgyűjtő területére 2009. év elején nagy mennyiségű csapadék, elsősorban hó, hullott. Majd a február

Részletesebben

Oldal. ACO Liputherm Szabadon álló Tartozékok. Hőcserélő. scdcdcdc

Oldal. ACO Liputherm Szabadon álló Tartozékok. Hőcserélő. scdcdcdc scdcdcdc Oldal ACO Szabadon álló Tartozékok Termékismertető Költséghatékonyság az ACO berendezéssel A zsírleválasztó berendezések tisztítása és karbantartása jellemzően költséges és gyakori feladata a

Részletesebben

Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban

Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban Horváth Cz. János Tanulmányi keretrendszerek felhasználói hatékonyságvizsgálata NWS 2009 2009. április 16. Tanulmányi keretrendszer az APPI-ban Közel 3 éves Moodle használat Több ezer bejegyzett felhasználó

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER hasznalatai-utasitas.qxp 2007.02.12. 9:43 Page 1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HAUSER e l e c t r o n i c AM/FM ZSEBRÁDIÓ TR-908 Tisztelt Vásárló! Köszönjük bizalmát, hogy HAUSER gyártmányú háztartási készüléket

Részletesebben

CONCORDE-VM ABSZOLÚT SZÁRMAZTATOTT BEFEKTETÉSI ALAP

CONCORDE-VM ABSZOLÚT SZÁRMAZTATOTT BEFEKTETÉSI ALAP CONCORDE-VM ABSZOLÚT SZÁRMAZTATOTT BEFEKTETÉSI ALAP Féléves jelentés 2016. FÉLÉVES JELENTÉS A Concorde-VM Abszolút Származtatott Befektetési Alap Féléves jelentése a 2014. évi XVI. törvény 6. számú melléklete

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

Rögzített fogpótlástan alapjai, definíciók, indikációk. Dr. Bistey Tamás

Rögzített fogpótlástan alapjai, definíciók, indikációk. Dr. Bistey Tamás Rögzített fogpótlástan alapjai, definíciók, indikációk. Dr. Bistey Tamás Fogpótlások osztályozása Rögzítettség alapján Kivehető Rögzített Kiterjedés szerint Teljes Részleges Anyaga alapján Fém Kerámia

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE KÉSZÜLJ FEL

TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE KÉSZÜLJ FEL TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE BEVEZETÉS TERMÉK AJÁNLÁSA MIRŐL VAN SZÓ, ÉS EZ MIÉRT FONTOS? Ahogy Bowerman is a győzelemhez szükséges előnyt kívánta megadni sportolóinak, a te feladatod sem más, mint hogy olyan

Részletesebben

Polikondenzációs termékek

Polikondenzációs termékek Polikondenzációs termékek 4. hét Kötı és ragasztó anyagok aminoplasztok (UF, MF, UMF) fenoplasztok (PF) poliamidok (PA) szilikonok (SI) Felületkezelı anyagok poliészterek (alkidgyanták) poliamidok (PA)

Részletesebben

Jelölje meg (aláhúzással vagy keretezéssel) Gyakorlatvezetőjét! Györke Gábor Kovács Viktória Barbara Könczöl Sándor. Hőközlés.

Jelölje meg (aláhúzással vagy keretezéssel) Gyakorlatvezetőjét! Györke Gábor Kovács Viktória Barbara Könczöl Sándor. Hőközlés. MŰSZAKI HŐTAN II.. ZÁRTHELYI Adja meg az Ön képzési kódját! N Név: Azonosító: Terem Helyszám: K - Jelölje meg (aláhúzással vagy keretezéssel) Gyakorlatvezetőjét! Györke Gábor Kovács Viktória Barbara Könczöl

Részletesebben

DU.IT14N Földbe rejtett motor

DU.IT14N Földbe rejtett motor 1 DU.IT14N Földbe rejtett motor Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott, Benincá terméket választotta. A Benincá cég kínálatában található összes termék 20 éves gyártási tapasztalat, folyamatos fejlesztés,

Részletesebben

Élesztőgomba megfigyelése

Élesztőgomba megfigyelése A kísérlet megnevezése célkitűzései: Az élesztőgomba mindennapi életben betöltött szerepének bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: élesztő, víz, cukor, liszt, só, olaj Szükséges eszközök: 3 db

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalom 1/16

Tartalomjegyzék. Tartalom 1/16 Tartalom 1/16 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 LOGA telepítése... 2 Leírás 1 Fájl szerveres telepítés leírás... 3 Leírás 2 LOGA mentése... 4 Melléklet 1 A LOGA telepítése (futtatható állományok telepítése)...

Részletesebben

Kockázatkezelés és biztosítás

Kockázatkezelés és biztosítás Kockázatkezelés és biztosítás Dr. habil. Farkas Szilveszter PhD egyetemi docens, tanszékvezető Pénzügy Intézeti Tanszék Témák 1. Kockáztatott eszközök 2. Károkozó tényezők (vállalati kockázatok) 3. Holisztikus

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat. 3. Előadás

Anyagszerkezet és vizsgálat. 3. Előadás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat NGB_AJ021_1 3. Előadás Dr. Hargitai Hajnalka (Csizmazia Ferencné dr. előadásanyagai alapján) 1 Tematika Színfémek

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2015-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2015-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 215-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 214-ben. 2. A 215. évi finanszírozási terv főbb jellemzői.

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 03 Hűtő-, klíma- és hőszivattyú

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 26 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam gimnázium szövegértés Előállítás ideje: 27.3.. 12:28:21

Részletesebben

Taktilis útburkolati jelzések

Taktilis útburkolati jelzések Taktilis útburkolati jelzések Taktilis útburkolati jelzések A vakok és gyengénlátók közlekedésének biztonságosabbá tétele érdekében az épített környezetben egységes, tapintható közlekedési jelzéseket -

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET AEROBIOLÓGIAI MONITOROZÁSI OSZTÁLY 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf. 839. Telefon: (6-1) 476-1215 Fax: (6-1) 476-1215 E-mail: pollen@oki.antsz.hu

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás?

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? XXXII. OTDK Konferencia 2015. április 9-11. Készítette: Pintye Alexandra Konzulens: Dr. Kiss Marietta A kultúrától a pénzügyi kultúráig vezető

Részletesebben

V. Furatszerelt alkatrészek szerelése újraömlesztéses forrasztási technológiával

V. Furatszerelt alkatrészek szerelése újraömlesztéses forrasztási technológiával V. Furatszerelt alkatrészek szerelése újraömlesztéses forrasztási technológiával A mérés célja: az úgynevezett pin in paste (továbbiakban PIP) forrasztási technológia megismerése. A mérési feladat: furatszerelt

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az innováció fogalma 73. lecke Az innováció fogalma

Részletesebben

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Repceolaj-alapú félig szintetikus olajok kenési tulajdonságai

Repceolaj-alapú félig szintetikus olajok kenési tulajdonságai ÜZEMFENNTARTÁSI TEVÉKENYSÉGEK 3.3 Repceolaj-alapú félig szintetikus olajok kenési tulajdonságai Tárgyszavak: észterezett repceolaj; kenési jellemzők; kopási tulajdonság; adalékanyagok hatása. A félig szintetikus

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. A TT01 típusú infrás fertőtlenítőszer adagolóhoz. Tápfeszültség 6 x 1,5 AA, vagy 1 db (9V) elem

MŰSZAKI LEÍRÁS. A TT01 típusú infrás fertőtlenítőszer adagolóhoz. Tápfeszültség 6 x 1,5 AA, vagy 1 db (9V) elem MŰSZAKI LEÍRÁS A TT01 típusú infrás fertőtlenítőszer adagolóhoz Műszaki adatok: Típus TT01 Anyaga ABS, fehér Tápfeszültség 9 V DC Elem típusa 6 x 1,5 AA, vagy 1 db (9V) elem Méretek 121x113x265 mm Szappan

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Minta. Általános jellemzők

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Minta. Általános jellemzők A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés. 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör;

Részletesebben

OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló

OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika. Vezetõi összefoglaló OSAP 1626 Bér- és létszámstatisztika ágazat Vezetõi összefoglaló 2012 GYEMSZI Gyógyszerészeti és Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Az Emberi Erőforrás

Részletesebben

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat

Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Kerékpárlabda kvalifikációs szabályzat Érvényesség kezdete: Junior kategória 2016 június 1 Felnőtt kategória 2016 január 1 Tartalom I. Célja... 3 II. Szabályozás... 3 1) A versenyek meghatározása... 3

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag ÖSSZEFÜÉSEK Szabályfelismerés 2.2 Alapfeladat Szabályfelismerés 2. feladatcsomag összefüggés-felismerő képesség fejlesztése szabályfelismeréssel megkezdett sorozat folytatása a felismert szabály alapján

Részletesebben

Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet?

Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet? Megváltozott toborzási technikák - avagy Hogyan találjuk meg a hiányzó láncszemet? Feleki Attila, HR-Rent Kft. Ügyvezető A HR-Rent Kft-ről dióhéjban Magyarország Németország Ausztria Elsőnek lenni: 001

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése: Papné Szabó Ibolya Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem

Részletesebben