Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1

2

3

4

5 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

6 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

7 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

8 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

9 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

10 Használni szeretnénk a modellt. Gazdaságpolitikai beavatkozások hatása, gazdasági események magyarázata. Optimális gazdaságpolitikai beavatkozás.

11 Használni szeretnénk a modellt. Gazdaságpolitikai beavatkozások hatása, gazdasági események magyarázata. Optimális gazdaságpolitikai beavatkozás.

12 Használni szeretnénk a modellt. Gazdaságpolitikai beavatkozások hatása, gazdasági események magyarázata. Optimális gazdaságpolitikai beavatkozás.

13

14 A fiskális politikai döntéshozó kormányzati kiadásokkal támasztott keresletet a termékek és szolgáltatások iránt. Ezeket a kiadásokat adóból és adósság felhalmozásából finanszírozta. Megismerkedtünk néhány fogalommal: elsődleges egyenleg, másodlagos egyenleg, adósság GDP-hez viszonyított aránya, kiadási multiplikátor. Megnéztük, hogyan hat a kormányzati kiadások emelése a főbb makro aggregátumokra. Megvizsgáltuk, mekkora a kiadási multiplikátor.

15 A fiskális politikai döntéshozó kormányzati kiadásokkal támasztott keresletet a termékek és szolgáltatások iránt. Ezeket a kiadásokat adóból és adósság felhalmozásából finanszírozta. Megismerkedtünk néhány fogalommal: elsődleges egyenleg, másodlagos egyenleg, adósság GDP-hez viszonyított aránya, kiadási multiplikátor. Megnéztük, hogyan hat a kormányzati kiadások emelése a főbb makro aggregátumokra. Megvizsgáltuk, mekkora a kiadási multiplikátor.

16 A fiskális politikai döntéshozó kormányzati kiadásokkal támasztott keresletet a termékek és szolgáltatások iránt. Ezeket a kiadásokat adóból és adósság felhalmozásából finanszírozta. Megismerkedtünk néhány fogalommal: elsődleges egyenleg, másodlagos egyenleg, adósság GDP-hez viszonyított aránya, kiadási multiplikátor. Megnéztük, hogyan hat a kormányzati kiadások emelése a főbb makro aggregátumokra. Megvizsgáltuk, mekkora a kiadási multiplikátor.

17 A fiskális politikai döntéshozó kormányzati kiadásokkal támasztott keresletet a termékek és szolgáltatások iránt. Ezeket a kiadásokat adóból és adósság felhalmozásából finanszírozta. Megismerkedtünk néhány fogalommal: elsődleges egyenleg, másodlagos egyenleg, adósság GDP-hez viszonyított aránya, kiadási multiplikátor. Megnéztük, hogyan hat a kormányzati kiadások emelése a főbb makro aggregátumokra. Megvizsgáltuk, mekkora a kiadási multiplikátor.

18 A kormányzati kiadások növelését a fogyasztó finanszírozza (vagy adó, vagy megtakarítás). A kormányzati kiadás növekedése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A rendelkezésre álló jövedelem csökkenése a fogyasztót arra készteti, hogy kevesebbet költsön a számára fontos dolgokra: fogyasztás, szabadidő, beruházás. Fogyasztás és beruházás csökken, de a felhasznált munkamennyiség nem, mert a negatív jövedelmi hatás mellett megjelenik egy pozitív helyettesítési hatás is. Multiplikátor egynél kisebb. Adóváltozás nélkül az adósság/gdp arány növekszik.

19 A kormányzati kiadások növelését a fogyasztó finanszírozza (vagy adó, vagy megtakarítás). A kormányzati kiadás növekedése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A rendelkezésre álló jövedelem csökkenése a fogyasztót arra készteti, hogy kevesebbet költsön a számára fontos dolgokra: fogyasztás, szabadidő, beruházás. Fogyasztás és beruházás csökken, de a felhasznált munkamennyiség nem, mert a negatív jövedelmi hatás mellett megjelenik egy pozitív helyettesítési hatás is. Multiplikátor egynél kisebb. Adóváltozás nélkül az adósság/gdp arány növekszik.

20 A kormányzati kiadások növelését a fogyasztó finanszírozza (vagy adó, vagy megtakarítás). A kormányzati kiadás növekedése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A rendelkezésre álló jövedelem csökkenése a fogyasztót arra készteti, hogy kevesebbet költsön a számára fontos dolgokra: fogyasztás, szabadidő, beruházás. Fogyasztás és beruházás csökken, de a felhasznált munkamennyiség nem, mert a negatív jövedelmi hatás mellett megjelenik egy pozitív helyettesítési hatás is. Multiplikátor egynél kisebb. Adóváltozás nélkül az adósság/gdp arány növekszik.

21 A kormányzati kiadások növelését a fogyasztó finanszírozza (vagy adó, vagy megtakarítás). A kormányzati kiadás növekedése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A rendelkezésre álló jövedelem csökkenése a fogyasztót arra készteti, hogy kevesebbet költsön a számára fontos dolgokra: fogyasztás, szabadidő, beruházás. Fogyasztás és beruházás csökken, de a felhasznált munkamennyiség nem, mert a negatív jövedelmi hatás mellett megjelenik egy pozitív helyettesítési hatás is. Multiplikátor egynél kisebb. Adóváltozás nélkül az adósság/gdp arány növekszik.

22 A kormányzati kiadások növelését a fogyasztó finanszírozza (vagy adó, vagy megtakarítás). A kormányzati kiadás növekedése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A rendelkezésre álló jövedelem csökkenése a fogyasztót arra készteti, hogy kevesebbet költsön a számára fontos dolgokra: fogyasztás, szabadidő, beruházás. Fogyasztás és beruházás csökken, de a felhasznált munkamennyiség nem, mert a negatív jövedelmi hatás mellett megjelenik egy pozitív helyettesítési hatás is. Multiplikátor egynél kisebb. Adóváltozás nélkül az adósság/gdp arány növekszik.

23

24 A kormányzati kiadások növelését a fogyasztó finanszírozza (vagy adó, vagy megtakarítás). A kormányzati kiadás növekedése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A rendelkezésre álló jövedelem csökkenése a fogyasztót arra készteti, hogy kevesebbet költsön a számára fontos dolgokra: fogyasztás, szabadidő, beruházás. Fogyasztás és beruházás csökken, de a felhasznált munkamennyiség nem, mert a negatív jövedelmi hatás mellett megjelenik egy pozitív helyettesítési hatás is. Multiplikátor egynél kisebb. Adóváltozás nélkül az adósság/gdp arány növekszik.

25

26

27 A makro aggregátumok pályáját csak a kormányzati kiadások nagysága befolyásolja, adó, adósság nem jelenik meg az egyenletekben. Addig, amíg az adók jelenértéke megegyezik a kormányzati kiadások jelenértékével, az adók ütemezése nem számít. Ricardói ekvivalencia. A ricardói ekvivalencia csak egyösszegű adók és reprezentatív, végtelen időhorizonton optimalizáló gazdasági szereplők mellett működik, így ha bármelyik feltételt megváltoztatjuk, már nem érvényesül.

28 A makro aggregátumok pályáját csak a kormányzati kiadások nagysága befolyásolja, adó, adósság nem jelenik meg az egyenletekben. Addig, amíg az adók jelenértéke megegyezik a kormányzati kiadások jelenértékével, az adók ütemezése nem számít. Ricardói ekvivalencia. A ricardói ekvivalencia csak egyösszegű adók és reprezentatív, végtelen időhorizonton optimalizáló gazdasági szereplők mellett működik, így ha bármelyik feltételt megváltoztatjuk, már nem érvényesül.

29 A makro aggregátumok pályáját csak a kormányzati kiadások nagysága befolyásolja, adó, adósság nem jelenik meg az egyenletekben. Addig, amíg az adók jelenértéke megegyezik a kormányzati kiadások jelenértékével, az adók ütemezése nem számít. Ricardói ekvivalencia. A ricardói ekvivalencia csak egyösszegű adók és reprezentatív, végtelen időhorizonton optimalizáló gazdasági szereplők mellett működik, így ha bármelyik feltételt megváltoztatjuk, már nem érvényesül.

30 A makro aggregátumok pályáját csak a kormányzati kiadások nagysága befolyásolja, adó, adósság nem jelenik meg az egyenletekben. Addig, amíg az adók jelenértéke megegyezik a kormányzati kiadások jelenértékével, az adók ütemezése nem számít. Ricardói ekvivalencia. A ricardói ekvivalencia csak egyösszegű adók és reprezentatív, végtelen időhorizonton optimalizáló gazdasági szereplők mellett működik, így ha bármelyik feltételt megváltoztatjuk, már nem érvényesül.

31 Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás növelés és a permanens kormányzati kiadás növelés makro aggregátumok alakulására vonatkozó hatás között. Hüvelykujj-szabály: ideiglenes változások hatása inkább a megtakarításban csapódik le, permanens változások hatása inkább a fogyasztásban csapódik le. Kormányzati kiadás növekedés a fogyasztó számára mindenképpen a rendelkezésre álló jövedelem csökkenését jelenti. Ideiglenes változás hatása inkább a megtakarításban csapódik le, így a fogyasztás változása kisebb mértékű, a beruházás viszont csökken. Permanens változás hatása inkább a fogyasztásban csapódik le: a fogyasztás változása nagyobb mértékű, így a beruházás növekedhet.

32 Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás növelés és a permanens kormányzati kiadás növelés makro aggregátumok alakulására vonatkozó hatás között. Hüvelykujj-szabály: ideiglenes változások hatása inkább a megtakarításban csapódik le, permanens változások hatása inkább a fogyasztásban csapódik le. Kormányzati kiadás növekedés a fogyasztó számára mindenképpen a rendelkezésre álló jövedelem csökkenését jelenti. Ideiglenes változás hatása inkább a megtakarításban csapódik le, így a fogyasztás változása kisebb mértékű, a beruházás viszont csökken. Permanens változás hatása inkább a fogyasztásban csapódik le: a fogyasztás változása nagyobb mértékű, így a beruházás növekedhet.

33 Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás növelés és a permanens kormányzati kiadás növelés makro aggregátumok alakulására vonatkozó hatás között. Hüvelykujj-szabály: ideiglenes változások hatása inkább a megtakarításban csapódik le, permanens változások hatása inkább a fogyasztásban csapódik le. Kormányzati kiadás növekedés a fogyasztó számára mindenképpen a rendelkezésre álló jövedelem csökkenését jelenti. Ideiglenes változás hatása inkább a megtakarításban csapódik le, így a fogyasztás változása kisebb mértékű, a beruházás viszont csökken. Permanens változás hatása inkább a fogyasztásban csapódik le: a fogyasztás változása nagyobb mértékű, így a beruházás növekedhet.

34 Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás növelés és a permanens kormányzati kiadás növelés makro aggregátumok alakulására vonatkozó hatás között. Hüvelykujj-szabály: ideiglenes változások hatása inkább a megtakarításban csapódik le, permanens változások hatása inkább a fogyasztásban csapódik le. Kormányzati kiadás növekedés a fogyasztó számára mindenképpen a rendelkezésre álló jövedelem csökkenését jelenti. Ideiglenes változás hatása inkább a megtakarításban csapódik le, így a fogyasztás változása kisebb mértékű, a beruházás viszont csökken. Permanens változás hatása inkább a fogyasztásban csapódik le: a fogyasztás változása nagyobb mértékű, így a beruházás növekedhet.

35

36 Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás növelés és a permanens kormányzati kiadás növelés makro aggregátumok alakulására vonatkozó hatás között. Hüvelykujj-szabály: ideiglenes változások hatása inkább a megtakarításban csapódik le, permanens változások hatása inkább a fogyasztásban csapódik le. Kormányzati kiadás növekedés a fogyasztó számára mindenképpen a rendelkezésre álló jövedelem csökkenését jelenti. Ideiglenes változás hatása inkább a megtakarításban csapódik le, így a fogyasztás változása kisebb mértékű, a beruházás viszont csökken. Permanens változás hatása inkább a fogyasztásban csapódik le: a fogyasztás változása nagyobb mértékű, így a beruházás növekedhet.

37

38

Makroökonómia. 11. hét

Makroökonómia. 11. hét Makroökonómia 11. hét Akkor és most Múlt héten: pénzkínálat Ezen a héten: pénzkereslet Pénzkereslet Keynes-féle függvény Baumol-Tobin-féle függvény LM görbe Amint a monetáris politikáról eddig tudunk Ha

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek emelt szint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. januári adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. januári adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. januári adatok alapján A végleges számítások szerint 21. januárban 237 hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az nek az előző év januárhoz mért 16 s romlása mögött az

Részletesebben

Keresleti függvény - rugalmasság

Keresleti függvény - rugalmasság A rugalmasság fogalma. Pont- és ívrugalmasság. A rugalmasság kiszámítása, grafikus ábrázolása. A rugalmasság különböző fajtái. Rugalmasság és iaci egyensúly. Elemzések a rugalmasság segítségével 2016.

Részletesebben

Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése viselkedési mikroszimulációs modell segítségével

Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése viselkedési mikroszimulációs modell segítségével Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése viselkedési mikroszimulációs modell segítségével Benczúr Péter Kátay Gábor Kiss Áron MNB 2012 november 9 A projekt célja Az adó- és transzferrendszer

Részletesebben

Soós Gábor Dániel Várhegyi Judit: Az élénkülő lakossági fogyasztás egyre erősebb támaszt nyújt a gazdasági növekedésnek

Soós Gábor Dániel Várhegyi Judit: Az élénkülő lakossági fogyasztás egyre erősebb támaszt nyújt a gazdasági növekedésnek Soós Gábor Dániel Várhegyi Judit: Az élénkülő lakossági fogyasztás egyre erősebb támaszt nyújt a gazdasági növekedésnek A válságot megelőzően felhalmozott adósságok leépítése, az emelkedő munkanélküliség

Részletesebben

Kötvények és részvények értékelése

Kötvények és részvények értékelése Az eszközök értékelése Cél: A befektetési döntések pénzügyi megítélése Vállalati pénzügyek 1 7-8. előadás Kötvények és részvények értékelése Összehasonlítani a befektetés jövőbeli jövedelmeit a befektetés

Részletesebben

Gyakorló feladatok Nemzetközi gazdaságtanból. BA II. év GTGKG113BNV

Gyakorló feladatok Nemzetközi gazdaságtanból. BA II. év GTGKG113BNV BA II. év GTGKG113BNV 1) Legyen az alábbi egy ricardói modell, amely a termelékenység előállításához szükséges ráfordításokat tartalmazza munkaórában: Bor Posztó Anglia 2 mó/egység 4 mó/egység Portugália

Részletesebben

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján Budapest, 2015. április A beutazó jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján 2015-ben 20,2 millió külföldi turista látogatott Magyarországra, számuk 17,0%-kal nőtt 2014-hez

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. áprilisi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. áprilisi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. ilisi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. ilisban 2 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az egyenlegnek az előző év ilishoz mért 23 millió eurós

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I

H A T Á S V I Z S G Á L A T I H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Iktatószám: A hatásvizsgálat elkészítésére fordított id : Hatásvizsgálatba bevont személyek, szervezetek: Dátum: Kapcsolódó hatásvizsgálati lapok: Vizsgált id táv: El

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

2015-ös költségvetési projekció 2014 első felében (frissítés) Készítette: Bakó Tamás Cseres-Gergely Zsombor Vincze János

2015-ös költségvetési projekció 2014 első felében (frissítés) Készítette: Bakó Tamás Cseres-Gergely Zsombor Vincze János levelezési cím 1112 Budapest, Budaörsi út 45. telefon + 361-39-2652 e-mail kti@krtk.mta.hu 215-ös költségvetési projekció 214 első felében (frissítés) Készítette: Bakó Tamás Cseres-Gergely Zsombor Vincze

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. májusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. májusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. májusi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. májusban 134 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg, amely 54 millió euróval magasabb a tavalyi adatnál.

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról. 2015. IV. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A fizetési mérleg alakulásáról. 2015. IV. negyedév SAJTÓKÖZLEMÉNY A fizetési mérleg alakulásáról 2015. negyedév 2015 negyedévében 1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) kiigazítás

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 4 előadás Főátlagok összehasonlítása http://uni-obudahu/users/koczyl/gazdasagstatisztikahtm Kóczy Á László KGK-VMI Viszonyszámok (emlékeztető) Jelenség színvonalának vizsgálata

Részletesebben

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes)

A zárthelyik időpontja: 1. zh: 2013. október 10. A1/128.(manuális és számítógépes) 2. zh: 2013. december 05. A1/128. (manuális és számítógépes) Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Pénzügyi Intézeti Tanszék Tájékoztató PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK (105B) tantárgyból II. éves nappali

Részletesebben

Az elmúlt hónapban is dübörgött az infláció - Az elemzők szerint az év hátralévő részében lassulni fog 2012. október 11.

Az elmúlt hónapban is dübörgött az infláció - Az elemzők szerint az év hátralévő részében lassulni fog 2012. október 11. A fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szentet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás 2002-2010: stabil szponzorációs részarány Televíziós reklámbevételek

Részletesebben

Reform és Fordulat. 51. Közgazdász vándorgyűlés Gyula. A nem-hagyományos magyar válságkezelés sikere 2010 és 2014 között Matolcsy György

Reform és Fordulat. 51. Közgazdász vándorgyűlés Gyula. A nem-hagyományos magyar válságkezelés sikere 2010 és 2014 között Matolcsy György Reform és Fordulat A nem-hagyományos magyar válságkezelés sikere 2010 és 2014 között Matolcsy György 51. Közgazdász vándorgyűlés Gyula 2013. szeptember 28. Tartalom A monetáris politika reformja Strukturális

Részletesebben

Monetáris politika. 5. el adás. Hosszú távú modell: alkalmazások. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Monetáris politika. 5. el adás. Hosszú távú modell: alkalmazások. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Hosszú távú modell: alkalmazások Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Hogyan épül fel a hosszú távú modell? Hogyan hat a skális politika a gazdaságra? Hogyan

Részletesebben

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás?

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? XXXII. OTDK Konferencia 2015. április 9-11. Készítette: Pintye Alexandra Konzulens: Dr. Kiss Marietta A kultúrától a pénzügyi kultúráig vezető

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. május 24. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozás

Vállalkozásfinanszírozás Vállalkozásfinanszírozás Területei Pénzügyi tervezés Beruházás finanszírozás Hitelintézeti eljárás Pénzügyi tervezés a vállalkozásnál tervezés célja: bizonytalanság kockázat csökkentése jövőbeli események,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria 005-05 MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2002. novemberi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2002. novemberi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 22. novemberi adatok alapján A végleges számítások szerint 22. novemberben 455 hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az előző évi novemberi egyenleg 124 hiányt mutatott.

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Programozás I. - 9. gyakorlat

Programozás I. - 9. gyakorlat Programozás I. - 9. gyakorlat Mutatók, dinamikus memóriakezelés Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 9, 2009 1 tar@dcs.vein.hu

Részletesebben

Kondíciós Lista Magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan FORINT SZÁMLÁK Havi számlavezetési díj. CIB Classic. CIB Nyugdíjas Bankszámla Plusz 1

Kondíciós Lista Magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan FORINT SZÁMLÁK Havi számlavezetési díj. CIB Classic. CIB Nyugdíjas Bankszámla Plusz 1 A magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan a magánszemélyek részére vezetett Classic, a Online, a, a Plusz, valamint a magánszemélyek kártyafedezeti típusú, korlátozott rendeltetéső A Bank Zrt. (1027 Budapest,

Részletesebben

Javítóvizsga témakörei matematika tantárgyból

Javítóvizsga témakörei matematika tantárgyból 9.osztály Halmazok: - ismerje és használja a halmazok megadásának különböző módjait, a halmaz elemének fogalmát - halmazműveletek : ismerje és alkalmazza gyakorlati és matematikai feladatokban a következő

Részletesebben

Egyszerű áramkörök vizsgálata

Egyszerű áramkörök vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Egyszerű áramkörök összeállításának gyakorlása, a mérőműszerek helyes használatának elsajátítása. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek)

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA Tények, fogalmak. Kiss Olivér

MAKROÖKONÓMIA Tények, fogalmak. Kiss Olivér MAKROÖKONÓMIA Tények, fogalmak Kiss Olivér El adás A tárgy heti egy el adás és egy szeminárium formájában kerül oktatásra. El adások: Hétf 11:20-12:40 - Bock Gyula Szerda 11:20-12:40 - Misz József Az el

Részletesebben

Palotai Dániel Horváth Dániel 1 : Az MNB kamatcsökkentései nyomán jelentősen mérséklődnek az államháztartás kamatterhei

Palotai Dániel Horváth Dániel 1 : Az MNB kamatcsökkentései nyomán jelentősen mérséklődnek az államháztartás kamatterhei Palotai Dániel Horváth Dániel 1 : Az MNB kamatcsökkentései nyomán jelentősen mérséklődnek az államháztartás kamatterhei Az elmúlt két év során az MNB kamatcsökkentési ciklusa, illetve más nemzetközi és

Részletesebben

20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután)

20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután) Dr. Patay Géza ügyvéd 20 év tapasztalatai és az új Kbt. (eddig és ezután) 1026 Budapest, Pasaréti út 72. telefon: +36-1/ 200-5977 telefax: +36-1/ 200-5977 www.patay.hu Nagykorú! Nagy növésű! Átgondolt,

Részletesebben

XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI. Költségvetési évben esedékes. T0022 kötelezettségvállalás, más

XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI. Költségvetési évben esedékes. T0022 kötelezettségvállalás, más A) Szolgáltatás vásárlás 1. Kötelezettségvállalás a költségvetési számvitel szerint a) Nettó érték T0021 b) Általános forgalmi adó T0021 XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI esedékes esedékes

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

A jövő technológiája a SMART MÉRÉS avagy az okos mérés hatása az elosztói tevékenységre

A jövő technológiája a SMART MÉRÉS avagy az okos mérés hatása az elosztói tevékenységre A jövő technológiája a SMART MÉRÉS avagy az okos mérés hatása az elosztói tevékenységre Nagy István Mérés Szolgáltatási Központ vezető 2012.09.28 www.edfdemaszhalozat.hu Az EDF csoport a világban Az EDF

Részletesebben

VII. Gyermekszív Központ

VII. Gyermekszív Központ VII. Gyermekszív Központ Dr. Szatmári András Magyarországon évente kb. 75-8 gyermek születik szívhibával, mely adat teljesen megegyezik az európai országok statisztikáival, nevezetesen, hogy 1 millió lakosra

Részletesebben

Statisztika 2016. március 11. A csoport Neptun kód

Statisztika 2016. március 11. A csoport Neptun kód Statisztika 2016. március 11. A csoport Név Neptun kód 1. Egy közösségben az élelmiszerre fordított kiadások az alábbiak szerint alakultak: osszeg (ezer Ft) csalad(db) 20 7 20:1 30 12 30:1 40 20 40:1 50

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

Számviteli elemzéshez mutatók

Számviteli elemzéshez mutatók Számviteli elemzéshez mutatók 1 Cégek helyzetének elemzése Információforrás: E-cégjegyzék (tevékenység, tulajdonosok, telephely, könyvvizsgálat, FB) Cégközlöny (felszámolás, végelszámolás, csődeljárás)

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2010. május 25. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ZÁRSZÁMADÁS 2012. IntercisaLakásszövetkezet. 2013. február 26.

ZÁRSZÁMADÁS 2012. IntercisaLakásszövetkezet. 2013. február 26. ZÁRSZÁMADÁS 2012. IntercisaLakásszövetkezet Vetítési alapok Üzemeltetési közös költség befizetés Biztosítótól befolyt kár összege Lakásszövetkezeti vagyon (19.224,- Ft/lakás) Felújítási hitel egyenlege

Részletesebben

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó Általános forgalmi adó Hazai adózás főbb ismérvei Adók típusai: Forgalmi adók Jövedelmi adók Vagyoni adók 2 Mi az ÁFA? Általános forgalmi adó: Olyan többfázisú nettó forgalmi adó, amelyet a vállalkozásnak

Részletesebben

Oldal. ACO Liputherm Szabadon álló Tartozékok. Hőcserélő. scdcdcdc

Oldal. ACO Liputherm Szabadon álló Tartozékok. Hőcserélő. scdcdcdc scdcdcdc Oldal ACO Szabadon álló Tartozékok Termékismertető Költséghatékonyság az ACO berendezéssel A zsírleválasztó berendezések tisztítása és karbantartása jellemzően költséges és gyakori feladata a

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. I. negyedév) Budapest, 2004. július

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. I. negyedév) Budapest, 2004. július ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. I. negyedév) Budapest, 2004. július Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

EMCO (Employment Committee, European Commission) tripartit konzultáció. Brüsszel, 2013. február 1

EMCO (Employment Committee, European Commission) tripartit konzultáció. Brüsszel, 2013. február 1 1 dr. Borbély Szilvia Bérnövekedés és a foglalkoztatottság összefüggéseinek hazai tapasztalatai EMCO (Employment Committee, European Commission) tripartit konzultáció Brüsszel, 2013. február 1 Magyarországon

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2015-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2015-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 215-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 214-ben. 2. A 215. évi finanszírozási terv főbb jellemzői.

Részletesebben

Kockázatelméleti alapfogalmak: bizonytalanság. Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék

Kockázatelméleti alapfogalmak: bizonytalanság. Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék 2. Elõadás Kockázatelméleti alapfogalmak: bizonytalanság és kockázat. A kockázatok csoportosítása Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi Tanszék A folyamatokat kísérõ bizonytalanság p 1 Várt eredményhez

Részletesebben

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 24. szám 2006. december 14. 47-48. hét. Bor piaci jelentés

Borpiaci információk. IV. évfolyam / 24. szám 2006. december 14. 47-48. hét. Bor piaci jelentés A K I Borpiaci információk IV. évfolyam / 24. szám 26. 14. 47-48. hét Bor piaci jelentés Hazai borpiaci információk Magyar borászati termékek exportja 1-2. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési árak

Részletesebben

A GLOBÁLIS PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSAI AZ EURÓPAI VÁROSOKRA változó kihívások, lehetséges válaszok

A GLOBÁLIS PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSAI AZ EURÓPAI VÁROSOKRA változó kihívások, lehetséges válaszok A GLOBÁLIS PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSAI AZ EURÓPAI VÁROSOKRA változó kihívások, lehetséges válaszok Radvánszki Ádám tervező-elemzőfőmunkatárs TTÉI Nemzetközi Területpolitikai és Urbanisztikai Iroda

Részletesebben

A legfontosabb hírek! 2015.11.16. 8:43 Terror után eséssel indul a hét 2015. november 16. 08:33

A legfontosabb hírek! 2015.11.16. 8:43 Terror után eséssel indul a hét 2015. november 16. 08:33 Terror után eséssel indul a hét 2015. november 16. 08:33 Eséssel indul a hét a világ tőzsdéin a péntek esti párizsi terrortámadások hírére. Az ázsiai piacokon 1% feletti mínuszokba süllyedtek az irányadó

Részletesebben

A csatlakozó és fogyasztói vezetékek kialakításának törvényi háttere

A csatlakozó és fogyasztói vezetékek kialakításának törvényi háttere A csatlakozó és fogyasztói vezetékek kialakításának törvényi háttere A gázenergiáról szóló 1969. évi VII. törvény hatálya alá tartozó gáz- és olajipari létesítményekre: a 11/1982 (VIII. 18.) IpM rendelettel

Részletesebben

Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014

Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014 Tanmenet Áruforgalom tervezése, irányítása és elemzése (ELMÉLET) 2013/2014 Osztály: 11 K Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 óra Tanítási órák száma. 36 óra Szaktanár: Kovács Klára I. Alapvető gazdasági

Részletesebben

Az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. tájékoztatója a jelzálogkölcsönök feltételeiről Érvényes: 2015. Október 01-től 2015.

Az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. tájékoztatója a jelzálogkölcsönök feltételeiről Érvényes: 2015. Október 01-től 2015. Kamatperiódus 6 havi BUBOR 1 Szabadfelhasználású kölcsön HUF 6 hónap 1,360% 2,360% 8,360% n/a Lakásvásárlási kölcsön HUF 6 hónap 1,360% 2,360% 8,360% n/a 1 A változó kamatozású HUF kölcsön kamatlába referencia-kamatlábhoz

Részletesebben

A fizetési mérleg alakulása a 2001. júniusi adatok alapján

A fizetési mérleg alakulása a 2001. júniusi adatok alapján A fizetési mérleg alakulása a 21. júniusi adatok alapján A végleges számítások szerint 21. júniusban 341 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg 1), ami 87 millió euróval alacsonyabb a tavalyi

Részletesebben

ZÁRSZÁMADÁS 2011. Intercisa Lakásszövetkezet

ZÁRSZÁMADÁS 2011. Intercisa Lakásszövetkezet ZÁRSZÁMADÁS 2011. Intercisa Lakásszövetkezet Vízdíj különbözet (a felmerülés helyén) 2002-2008. közötti időszakra Vízdíj késedelmi kamat (247 Ft/hó) Kárösszeg (üvegkár stb.) Üzemelés záró egyenlege FUNDAMENTA

Részletesebben

MIKROÖKONÓMIA II. B. Készítette: K hegyi Gergely. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2011. február

MIKROÖKONÓMIA II. B. Készítette: K hegyi Gergely. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2011. február MIKROÖKONÓMIA II. B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

2014. évi kukoricakísérlet

2014. évi kukoricakísérlet 214. évi kukoricakísérlet A Polgári Agrokémiai Kft több, mint egy évtizede végez közös kutatásokat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetével

Részletesebben

ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA, KIRCHHOFF I. TÖRVÉNYE, A CSOMÓPONTI TÖRVÉNY ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA. 1. ábra

ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA, KIRCHHOFF I. TÖRVÉNYE, A CSOMÓPONTI TÖRVÉNY ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA. 1. ábra ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA Három háztartási fogyasztót kapcsoltunk egy feszültségforrásra (hálózati feszültségre: 230V), vagyis közös kapocspárra, tehát párhuzamosan. A PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁS ISMÉRVE:

Részletesebben

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT

Marketing I. X. előadás. Beszerzési magatartás és ipari marketing. Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing Dr. Bíró-Szigeti Szilvia egyetemi adjunktus BME-MVT Amiről ma szó lesz 1. Az ipari piac sajátosságai 2. A beszerzési döntés folyamata 3.

Részletesebben

Ü z l e t i j e l e n t é s

Ü z l e t i j e l e n t é s Ü z l e t i j e l e n t é s az Életút Önsegélyező Pénztár 2013. éves beszámolójához Készült: Budapest, 2014. március 31. Dr. Dányi Dezső az Igazgatótanács elnöke I. Bevezetés 2013. éves üzleti jelentés

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Havi elemzés az infláció alakulásáról. 2015. december

Havi elemzés az infláció alakulásáról. 2015. december Havi elemzés az infláció alakulásáról. december A jegybanktörvény (a Magyar Nemzeti Bankról szóló,. évi CXXXIX. tv.). () az árstabilitás elérését és fenntartását jelöli meg a Magyar Nemzeti Bank elsődleges

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Stabil betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Stabil betét kamat

Részletesebben

Szállodai innováció, fejlesztés, felújítás hét alapérve Versenyképesség fenntartása

Szállodai innováció, fejlesztés, felújítás hét alapérve Versenyképesség fenntartása Szállodai innováció, fejlesztés, felújítás hét alapérve Versenyképesség fenntartása Árbevétel 5-7%-a évente, kereslet fenntartás, bevételek Visszatérő vendégek megtartása Piaci elvárás, a vendégek igénylik

Részletesebben

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutató Csoport LII.

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2011/2012-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2011/2012-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 011/01-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Az ábrán látható ABC derékszögű háromszög

Részletesebben

A helyi és nemzetiségi önkormányzatok költségvetési mérlege

A helyi és nemzetiségi önkormányzatok költségvetési mérlege A helyi és nemzetiségi önkormányzatok költségvetési mérlege BEVÉTELEK terv Intézményi bevételek 187 218,9 178 239,5 176 550,0 Kamatbevételek 16 541,8 14 000,0 38 112,5 ÁFA bevételek 120 160,5 106 270,0

Részletesebben

LfJo. számú előterjesztés

LfJo. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere LfJo. számú előterjesztés I. Tartalmi összefoglaló Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. 2015. évi üzleti

Részletesebben

Az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. tájékoztatója a lakossági kölcsönök feltételeiről Érvényes: 2016. május 01-től 2016. május 31-ig

Az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. tájékoztatója a lakossági kölcsönök feltételeiről Érvényes: 2016. május 01-től 2016. május 31-ig Az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. tájékoztatója a lakossági kölcsönök feltételeiről Érvényes: 2016. május 01-től 2016. május 31-ig Igényelhető kölcsönök Lakossági szabadfelhasználású jelzálogkölcsön Termék

Részletesebben

MIÉRT SIKERESEK A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK?

MIÉRT SIKERESEK A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK? o Családi vállalkozások mérettől függetlenül azok a vállalkozások, amelyek irányításában a tulajdonos (alapító) mellett o Legalább 1 családtag részt vesz, o Valamint a család tulajdoni hányada meghatározó,

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

ZA6586. Flash Eurobarometer 422 (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary

ZA6586. Flash Eurobarometer 422 (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary ZA686 Flash Eurobarometer (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary FL HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON '99'-ET) D A kérdezett neme Férfi Nő KÉRDEZD

Részletesebben

Városfejlesztési pályázatok az Észak-Alföldi Operatív Programban

Városfejlesztési pályázatok az Észak-Alföldi Operatív Programban Városfejlesztési pályázatok az Észak-Alföldi Operatív Programban Lehetőségek - számokban Az ÉAOP keretében városrehabilitációra rendelkezésre álló forrás 2007-2013 Helyi településfejlesztési projektek

Részletesebben

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz EL TERJESZTÉS Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz Tisztelt Képvisel -testület! A strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések

Részletesebben

Embléma, márkanév és szlogen 5

Embléma, márkanév és szlogen 5 Embléma, márkanév és szlogen 5 A Lipóti Pékség arculatának három meghatározó eleme: 1. Embléma Egyedileg megformált grafikai jel, amely magában foglalja a Lipóti szót és a cég alapításának évszámát. 2.

Részletesebben

Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt

Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt Igazgató, KSH Népességtudományi Kutatóintézet Az előadás menete Népesség = + születések halálozások +/- vándorlási egyenleg Témák: Termékenység F (párkapcsolatok)

Részletesebben

Üveggömb helyett Hogyan működik a fundamentális elemzés?

Üveggömb helyett Hogyan működik a fundamentális elemzés? Üveggömb helyett Hogyan működik a fundamentális elemzés? Sándor Dávid vezető elemző KBC Equitas Cinkotai Norbert elemző KBC Equitas Mai menetrend Honnan származik a vállalat értéke? Hogyan dolgozik egy

Részletesebben

A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye. A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke

A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye. A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke www.pwc.com/hu A mérleg nyelve Az Antenna Hungária médiapiaci rendezvénye A földfelszíni szabad sugárzású platform üzleti értéke 2012. május 23. Az egyes tartalmak fizetői Globális trendek MÚLT JELEN JÖVŐ

Részletesebben

A gazdaság rövid távon. Gazdasági ingadozások. A makroökonómia időhorizontjának jelentősége

A gazdaság rövid távon. Gazdasági ingadozások. A makroökonómia időhorizontjának jelentősége gazdaság rövid távon Gazdasági ingadozások EVEZETÉS GZDSÁGI INGDOZÁSOK ELMÉLETÉE gazdasági ingadozások visszatérő problémát jelentenek a közgazdászoknak és a gazdaságpolitikusoknak. közgazdászok k ülti

Részletesebben

Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás

Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás By David Twice Global Comics 2013 All rights reserved Egy reggelem a SafeBrand-del reggel 8.00 Jaj! Feleségecském nincs szabin reggeli reggeli??

Részletesebben

A nettó havi kereset és a reálkereset alakulása, 2011-2012

A nettó havi kereset és a reálkereset alakulása, 2011-2012 Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Statikus modell 80 000 80 000 4 156 12 800 8 644 61 844 52 400 84,7% -9 444 81,3% 85 000 85 000 5 172 13 600 8 428 64 953 55 675 85,7% -9 278 82,3% 90 000 90

Részletesebben

Vállalati pénzügyek 1 10-11. előadás

Vállalati pénzügyek 1 10-11. előadás Vállalati pénzügyek 1 10-11. eladás Forgótke menedzsment Forgótke menedzsment Rövid távú pénzügyi döntések, Forgótke menedzsment részei: A társaság forgóeszközeinek összevont szintje (forgótke politika),

Részletesebben

HIRDETMÉNY AZ OTP BANK ÉS OTP JELZÁLOGBANK ÁLTAL NYÚJTOTT OTP LAKÁSHITEL, OTP DEVIZA LAKÁSHITEL FELFÜGGESZTETT TERMÉKEINEK

HIRDETMÉNY AZ OTP BANK ÉS OTP JELZÁLOGBANK ÁLTAL NYÚJTOTT OTP LAKÁSHITEL, OTP DEVIZA LAKÁSHITEL FELFÜGGESZTETT TERMÉKEINEK HIRDETMÉNY AZ OTP BANK ÉS OTP JELZÁLOGBANK ÁLTAL NYÚJTOTT OTP LAKÁSHITEL, OTP DEVIZA LAKÁSHITEL FELFÜGGESZTETT TERMÉKEINEK KAMAT, DÍJ, JUTALÉK ÉS KÖLTSÉG TÉTELEI Érvényes: 2011. január 1-től A változások

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2013. december - 2015. december

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2013. december - 2015. december A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2015. DECEMBER 2015. december 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 8.503 álláskereső szerepelt, amely az

Részletesebben

HIRDETMÉNY AZ OTP BANK ÉS OTP JELZÁLOGBANK ÁLTAL NYÚJTOTT OTP LAKÁSHITEL, OTP DEVIZA LAKÁSHITEL FELFÜGGESZTETT TERMÉKEINEK

HIRDETMÉNY AZ OTP BANK ÉS OTP JELZÁLOGBANK ÁLTAL NYÚJTOTT OTP LAKÁSHITEL, OTP DEVIZA LAKÁSHITEL FELFÜGGESZTETT TERMÉKEINEK HIRDETMÉNY AZ OTP BANK ÉS OTP JELZÁLOGBANK ÁLTAL NYÚJTOTT OTP LAKÁSHITEL, OTP DEVIZA LAKÁSHITEL FELFÜGGESZTETT TERMÉKEINEK KAMAT, DÍJ, JUTALÉK ÉS KÖLTSÉG TÉTELEI Érvényes: 2011. augusztus 20-tól A változások

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET 2012-2013 11. OSZTÁLY

MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET 2012-2013 11. OSZTÁLY MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET 2012-2013 11. OSZTÁLY Heti 3 óra Évi 111 óra Készítette: Ellenőrizte: Literáti Márta matematika tanár.. igazgató Másodfokú egyenletek. Ismétlés 1. óra: Másodfokú egyenletek,

Részletesebben

Mutatószám alapú értékelés

Mutatószám alapú értékelés Mutatószám alapú értékelés 2016. április 19. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben