Értékpapír fogalma Jogi: Közgazdasági értelmezése Értékpapír csoportosítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Értékpapír fogalma Jogi: Közgazdasági értelmezése Értékpapír csoportosítása"

Átírás

1 Értékpapírok

2 Értékpapír fogalma Jogi: meghatározott kellékekkel rendelkező okirat, a benne tanúsított jog kizárólagos eszköze, a papír nélkül sem érvényesíteni, sem bizonyítani, sem átruházni nem lehet. Közgazdasági értelmezése: vagyoni jogot megtestesítő, forgalomképes okirat, számlán megjelenő összeg vagy elektronikus jel. Értékpapír csoportosítása (Tk. ábra) 1. értékpapírban foglalt jog szerint 2. átruházás lehetősége szerint 3. hozama szerint 4. lejárat szerint 5. forgalomképesség szerint 6. kibocsátó szerint

3 2. ÉRTÉKPAPÍR FAJTÁI A BENNE FOGLALT JOG SZERINT Pénzkövetelést megtestesítő értékpapír Részesedési Jogot megt. értékpapír Dologra vonatkozó tulajdonjogot megt. ép. Tagsági viszonyt megtestesítő értékpapír Váltó Részvény Közraktári jegy Részvény Csekk Részjegy Részjegy Kötvény Zártvégű Befektetési jegy Nyíltvégű Befektetési jegy Kincstárjegy Kárpótlási jegy Jelzáloglevél Letéti jegy

4 1. Az értékpapírok fajtái az értékpapírban foglalt jog szerint 1.1. Pénzkövetelést megtestesítő értékpapír: Váltó fogalma Forgatható értékpapír, amelyben a váltó kiállítója (saját váltó) vagy az elfogadója (idegen váltó) kötelezettséget vállal arra, hogy az váltón meghatározott összeget meghatározott helyen és időben saját maga vagy egy harmadik fél meg fog fizetni. Formái: Saját: a kiállító feltétlen ígéretet tesz, hogy fizetek a váltó alapján idegen váltó: a kibocsátó felszólítja a címzettet fizessen e váltó alapján kereskedelmi, finánc váltó

5 Váltó törvényes kellékei: a váltó elnevezés az okirat szövegében meghat. pénzösszegre szóló feltétlen fizetési meghagyás a fizetésre kötelezett, a címzett neve az esedékesség megjelölése a fizetés helyének megjelölése a kedvezményezett neve kiállítás ill. kibocsátás helyének és idejének megjelölése a kiállító aláírása (saját váltónál) a kibocsátó aláírása (idegen váltónál)

6

7

8 Váltóval kapcsolatos fogalmak Címzett: akit a váltó kibocsátója fizetésre szólít fel Elfogadó: idegen váltó címzettje, aki a váltóból eredő kötelezettséget magára vállalja Kedvezményezett: akinek a váltó alapján fizetni fognak Forgató: aki a váltót átruházza Forgatmányos: akire a váltót átruházzák Forgatmány: a nyilatkozat, ami alapján a váltót átruházzák

9 Váltó árfolyama: a váltó jövőbeni pénzáramainak jelenértéke PV = Váltó névértéke Leszámítolási kamat Váltó névértéke x kamatnapok x leszámít. kamatláb PV váltó = Váltó névértéke x 100 PV váltó= leszámítolt váltó összege Leszámítolási kamat : K Leszámítolási = Váltó névértéke x kamatnapok x leszámít. kamatláb 360 x 100

10 Kötvény fogalma: A kötvény olyan forgalomképes okirat, amelynek kibocsátója arra vállal kötelezettséget, hogy a kötvényen szereplő összeget (névértéket), annak előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait, valamint a vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat a kötvény mindenkori tulajdonosának a megjelölt időben és módon megfizeti. Jellemzői A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Pénztőke gyűjtése, megszerzése céljából bocsátják ki, A kötvény ellenértékét megfizetni csak készpénzzel, illetve átutalással lehet.

11 Az azonos névértékű kötvényhez ugyanabban a kibocsátásban azonos hitelezői jogok fűződnek. A kötvény tulajdonosa a kibocsátónál nem szerez tulajdoni hányadot, nem illetik meg tagsági jogosultságok, nem vehetnek részt irányításban, az üzleti döntésekben és az ellenőrzésben. Kötvénykibocsátáson azt az eljárást értjük, melynek a kibocsátó saját kibocsátású kötvényeit első alkalommal kínálja eladásra. A kibocsátó az a személy, aki az értékpapírban megtestesített kötelezettség tejesítését a maga nevében vállalja.

12 Kötvényt kibocsáthat: - az állam (beleértve a külföldi államot is) - a Magyar Nemzeti Bank - az önkormányzat - jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezet - nemzetközi szervezet (és minden olyan külföldi szervezet, amely saját joga alapján kötvény kibocsátására jogosult) - jogi személyiséggel rendelkező külföldi gazdálkodó szervezet fióktelepe.

13 A kötvény kellékei A kötvénynek szigorú alaki kellékei vannak, amelyek alapján tartalmaznia kell: a kibocsátáshoz szükséges felhatalmazást, a kötvény elnevezését és kibocsátásának célját, a kötvény névértékét, értékpapírkódját és dematerializált kötvény kivételével sorszámát a kibocsátó megnevezését, az átruházásra vonatkozó esetleges korlátozást - a kötvény futamidejét, kamatfizetési és beváltási (törlesztési) időpontokat és feltételeket, a kötvény összegének visszafizetését és a kamat megfizetését biztosító kötelezettségvállalásokat a kötvény kiállításának helyét és napját a kibocsátó aláírását.

14 Dematerizált kötvénynél: az aláírásokat a kibocsátó által kiállított és a központi értéktárban elhelyezett okiraton kell feltüntetni. az aláírások helyett az okiratot aláírók nevét tartalmazza. kötvénytulajdonos azonosító adatait az értékpapírszámla tartalmazza. nyomdai úton előállított kötvénynek ezenkívül tartalmaznia kell az első tulajdonos azonosító adatait is.

15 A kötvény forgalomba hozatala, átruházása A kötvény nyilvánosan és zártkörűen egyaránt forgalomba hozható. Nyilvános kibocsátás esetén a vevői kört a kibocsátó nem korlátozza, a kötvényt bárki megvásárolhatja. Zártkörű forgalomba hozatal esetén előre meghatározott körbe tartozó szervezetek- pl. bankok, biztosítók, nyugdíjalapok stb. vásárolják meg az általuk tett vételi szándéknyilatkozat alapján. A kötvény tulajdonjogát jegyzéssel lehet megszerezni. A jegyzés csak írásban érvényes. A kötvény névértékét a kibocsátó legkésőbb a kötvény lejáratakor köteles visszafizetni. (kivétel az örökjáradék)

16 A kötvényhez kapcsolódó követelés nem évül el. A kötvény átruházható, és ezzel a kötvényvényből eredő valamennyi jog átszáll az új tulajdonosra. A kötvény átruházására csak az értékpapír birtokában kerülhet sor. Bemutatóra szóló kötvény: az átruházó az ellenérték megfizetése ellenében a kötvényt a vevőnek átadja. Névre szóló: a kötvényre vagy az ahhoz csatolt lapra, toldatra az átruházó által aláírt nyilatkozattal. A dematerizált kötvény átruházása számlán való átvezetéssel történik. Az új tulajdonos akkor rendelkezhet a kötvénnyel, ha a számláján a kötvénytulajdonlás feljegyzése megtörtént. A kötvény gazdasági társaságba apportálható, tehát a nem pénzbeni hozzájárulás tárgya lehet.

17 Csoportosítás Megjelenési forma szerint: materializált: nyomtatott formában jelenik meg, szigorú alaki kellékeket tartalmaz. dematerizált: nyilvántartási tételként, rendszerint számítógépes jelsorozatként jelenik meg. Vételkor megterhelik a vevő pénzben vezetett számláját, ugyanakkor elismerik a részére vezetett értékpapírszámlát. A tulajdonos személyét és az abban bekövetkező változást számítógépes adatként tárolják. Napjainkban egyre inkább a dematerizált forma az elterjedtebb.

18 Hozam szerinti csoportosítás: fix kamatozású: a kamatot a kibocsátáskor rögzítik, a futamidő alatt nem változik változó kamatozású: a (nemzetközi) piaci kamatlábnak megfelelő kamatot fizet. LIBOR, London Interbank Offered Rate BUBOR, Budapesti Bankközi Forint Hitel Kamatláb örökjáradék kötvény: névértéken vásárolják meg, a kibocsátó nem fizeti vissza a névértéket, hanem meghatározatlan ideig, azonos időközönként, azonos vagy azonos mértékben növekvő járadékot fizet a kötvény tulajdonosának. elemi (diszkont) kötvény: a kibocsátó névérték alatt hozza forgalomba, a lejáratkor névértéken vásárolja vissza.

19

20

21

22

23

24

25

26

27 Kockázat szerint főbb formák: visszahívható: a kibocsátónak biztosít jogot ahhoz, hogy az általa kibocsátott kötvényt, egy meghatározott visszahívási árfolyamon a lejárat előtt visszavásárolhatja, amennyiben a kamatlábak számára kedvezőtlenül alakulnak. Visszaváltható: a kötvény tulajdonosának biztosít jogot ahhoz, hogy a lejárat előtt beváltsa a kötvényét, ha a pénz pénzpiaci kamatláb magasabb, mint a kötvény névleges kamatlába. Meghosszabbítható: a kötvény tulajdonosának biztosít opciót,amely lehetővé, hogy a futamidő végén ne váltsa vissza, hanem a számára kedvező névleges kamatláb miatt meghosszabbítsa.

28 előre sorolt: garanciát biztosít a kötvény tulajdonosának, ha a kibocsátó nem tudja az esedékes kötelezettséget teljesíteni, akkor a fizetőképessége határán belül első sorban az előre sorolt kötvény jogosultjának fizet. Hátrasorolt: kedvezőtlen likviditási helyzet esetén a kibocsátó további kölcsönt csak a meglévő adósság elsőbbségének garantálása mellett vehet fel. A hátrasorolt kötvény kockázatosabb, csak az előre sorolt kötvényeken alapuló követelések teljesítése után fizetnek a hátrasorolt kötvények tulajdonosának.

29 Átváltható: a kötvény tulajdonosának jogot biztosít ahhoz, hogy a futamidő végén a részvényre váltsa át a kötvényét, ezzel lemond a követeléséről és részvényessé válik a társaságban. A kötvény részvényre történő átváltásával a részvénytársaság kötelezettsége (tartozások kötvénykibocsátásból) csökken, és egyidejűleg nő a saját tőkéje. Zálogjoggal fedezett: ha a kibocsátó nem tud fizetni, a biztosítékként szolgáló zálogtárgy más követelést megelőző sorrendben a hitelezők követelésüket ebből fedezik. Fedezetlen: biztosíték nélküli, vagy biztosítékkal bocsátották ki, de a biztosíték időközben elvesztette az értékét, vagy a kötvény forgalomképtelenné vált. Bóvli kötvény: Azok a kötvények, amelyek nem érik el a nemzetközi hitelminősítő intézetek besorolása alapján a közepes minősítést.

30 Kötvények árfolyama Kamatszelvényes kötvény árfolyama: Több kamatszelvényből és egy vagy több törlesztő szelvényből áll, azaz a lejárati idő alatt többször teljesítenek kifizetést K(PV) = Ahol: K(PV) = a kötvény árfolyama r t = a t időpontban érvényes kamatláb C t = az értékpapír által képviselt fizetéssorozat t-dik eleme t = futamidő

31 Kamatszelvény nélküli kötvény árfolyama: Csak egyetlen jövőbeli időpontban történik kifizetés K (PV) = Ahol: K(PV) = a kötvény árfolyama r = kamatláb (alternatív befektetési lehetőség hozam n = lejárati idő, futamidő

32

33 Elaszticitás vagy a kötvényárfolyam kamatrugalmassága (E): Megmutatja, hogy a piaci kamatláb 1%- os változása milyen irányú és mértékű árfolyamváltozást eredményez. E = Ahol: A 1 = tárgyidőszaki árfolyam A 0 = a kötvény névértéke r 1 = tárgyidőszaki piaci kamatláb r 0 = fix (névleges) kamat Ha E<1 rugalmatlan az árfolyam E=1 egységnyi rugalmasságú az árfolyam E>1 rugalmas az árfolyam

34 Csekk Fogalma: a csekk kibocsátója arra utasítja a címzettet, hogy a csekk tulajdonosának a csekken feltüntetett összeget fizesse meg. Csekk érintettjei Kiállító vagy kibocsátó A csekk kifizetője A csekk birtokosa, a kedvezményezett Csekk-kezes: nemfizetés esetén a fizetést kezességgel lehet biztosítani. Kezességvállalás esetén meg kell jelölni annak a nevét, akinek fizetéséért a kezes kötelezettséget vállal.

35 Csekk lépései: Csekkszerződés kötése a hitelintézettel A hitelintézet csekkfüzetet bocsát ügyfele rendelkezésére A kibocsátó (vevő, adós) kiállítja a tartozás összegével a csekket A kedvezményezett (eladó, hitelező) a csekket fizetésre bemutatja a címzett hitelintézetnél. A címzett hitelintézet a csekk ellenében a fizetést teljesíti. A címzett hitelintézet csekkre akkor fizet, ha a csekket fizetés végett bemutatták, az tartalmazza valamennyi törvényes kelléket, az aláírások valósak, a fizetéshez a fedezet rendelkezésre áll. A csekken kamat nem szerepelhet.

36 Befektetési jegy Befektetési alapkezelő társaság által sorozatban kibocsátott, vagyoni és egyéb jogokat biztosító, átruházható értékpapír. A kibocsátó kötelezettséget vállal arra, hogy a tőkét befektetési alap kialakítására, abban való elhelyezésre fordítja. Fajtái: Nyíltvégű: Nyílt végű befektetési alap bocsátja ki, vállalja, hogy lejáratkor nettó eszközértéken vásárolja vissza. Lejárat előtt visszaváltható A visszaváltott befektetési jegyek újból forgalomba hozhatók. Követelést megtestesítő értékpapír Zártvégű: lejárati idő, illetve zártkörű befektetési alap felszámolása előtt visszaváltani nem lehet. Csak másodlagos forgalomban lehet értékesíteni Részesedési jogot testesít meg.

37 Állampapír az állam (kincstár, állami költségvetés) az állam adósságának fedezetére bocsátja ki, az adósság tényét megtestesítő értékpapír Magyar vagy külföldi állam, az MNB által kibocsátott, a kibocsátó adósságát megtestesítő értékpapír az állam arra vállal kötelezettséget, hogy az állampapírt megvásárló félnek adósságot törleszt, kamatot és járadékot fizet az értékpapírban rögzített formában Formái: Államkötvény Kincstárjegy Kincstári takarékjegy

38 Államkötvény: hosszú lejáratú (3,5,10,15 év) kamatozó értékpapír fix kamatozású államkötvény: kibocsátáskor meghirdetett és rögzített az egyes kamatperiódus, kamat nagysága változó kamatozású: kamat megállapodás módja és ideje rögzített, a kifizetendő kamat mértéke csak az adott kamatfizetési periódusra ismert (6 hónapos diszkont kincstárjegyek aukciós átlaghozamához kötött) kamatfizetés: éves, féléves gyakorisággal Kibocsátás: Zártkörű: Az értékesítés célja meghatározta a befektetők körét (bank-, hitel- és adósság-konszolidációs államkötvények) Nyilvános 1996 óta értékesítésük aukción történik: elsődleges forgalmazók aukción, a befektetők az elsődleges forgalmazóknak adott megbízások révén juthatnak hozzá.

39 1999 óta dematerizáltak deviza belföldi természetes és jogi személy, jogi sz. nélküli szervezetek vásárolhatják, szabadon átruházhatják, deviza külföldiek a hatályos jogszabályok alapján vásárolhatják és értékesíthetik Diszkont kincstárjegy egy évnél hosszabb futamidejű nem kamatot fizet, hanem a névértéknél alacsonyabb, diszkont áron kerül forgalomba lejáratkor a névértéket fizetik vissza diszkont összege a névérték és a vételár közötti különbség 1,3,6,12 hónapos futamidővel kerültek elsődleges piaci érétkesítésre másodlagos forgalomban egy éven belül bármilyen futamidővel megvásárolható

40 dematerizált formában kerül forgalomba (500 mft.-os címletekben) deviza belföldiek és külföldiek megvásárolhatják elsődleges forgalmazók (8 hitelintézet, 5 befektetési vállalkozás) aukciókon, a befektetők a nekik adott aukciós megbízások útján vásárolhatják meg másodlagos forgalom során az adásvétel az elsődleges forgalmazóknál, ill. a Magyar Államkincstár fiókjaiban zajlik Kamatozó kincstárjegy egy éves futamidejű alapcímlete 10 ezer forint deviza belföldiek vásárolhatják, szabadon átruházhatják elsődleges forgalmazóknál, MÁK fiókhálózataiban vásárolhatók másodlagos forgalom az elsődleges forgalmazók irodáiban, MÁK fiókhálózatában

41 Kincstári takarékjegy 1-2 éves futamidővel kerül forgalomba fix, lépcsős kamatozású értékpapír futamidő végén éri el az éves kamat mértékét csak névre szóló csak deviza belföldi magánszemélyek vásárolhatják meg, átruházás polgári jogi engedményezés útján folyamatos értékesítéssel kerülnek forgalomba Forgalmazza: Magyar Posta Zrt.

42

43

44

45

46

47 Kárpótlási jegy: az állam által, az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásának eszköze. Nem klasszikus értelemben vett értékpapír, nem örök életű, csak átmeneti szereplő a piacon 92-ben hozták forgalomba, főként tőzsdén kívül mozgott Bemutatóra szóló, átruházható, tőzsdére bevezetett állammal szembeni követelést megtestesítő értékpapír 1000 Ft-os névértéken hozták forgalomba Felhasználható: vagyontárgyak, részvények, üzletrészek megvásárlására a privatizáció során Termőföld szerzésére Önkormányzati lakás vásárlására Hitelfelvételnél saját erő hozzájárulásként névértéken Életjáradékot biztosít

48 Letéti jegy Hitelintézet bocsáthatja ki. Hitelviszonyt megtestesítő, szabadon átruházható rövid lejáratú értékpapír. A kibocsátó arra kötelezi magát, hogy a letéti jegyen megjelölt, és a részére befizetett pénzösszeg előre meghatározott kamatát, valamint a pénzösszeget a letéti jegy mindenkori tulajdonosának a megjelölt időben és módon megfizeti

49 1.2. Részesedést megtestesítő értékpapír Részvénytársaság: jogi személyiségű gazdasági társaság, meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével alakul. Min. 20 millió forinttal alapítható Vagyoni hozzájárulás: pénzben, nem pénzben Zártkörűen, nyilvánosan működő részvénytársaság Részvény: lejárat nélküli értékpapír, befektetési eszköz a részvényesek az alaptőke meghatározott hányadát kitevő vagyoni betétjét testesíti meg a számviteli nyilvántartásban jegyzett tőkeként szerepel vagyoni jogot testesít meg, tulajdonosa» osztalékra jogosult» likvidációs hányadra jogosult» tagsági jogot és kötelezettséget testesít meg

50 előállítható nyomdai vagy dematerizált módon a részvény átruházásával a jogok is átszállnak az új tulajdonosra, a vagyoni befektetés a kibocsátó vállalkozás vagyona marad Névre szóló értékpapír Kibocsátási érték: kibocsátási árfolyamon hozzák forgalomba Felelősség:» névértéken» vagy névérték felett részvényes felelőssége korlátolt, nem felel a saját vagyonával a társaság kötelezettségeiért részvénytársaság vagyoni felelőssége korlátlan

51 Fajtái: Törzsrészvény: mindazon részvény, ami nem minősül elsőbbségi, dolgozói, vagy kamatozó részvénynek. Elsőbbségi részvény: olyan névre szóló részvény, amely a részvényesnek törvényben és/vagy az alapító okiratban meghatározott előnyt biztosít. Osztalékelsőbbségi: a részvényesek között felosztható adózott eredményből a más részvényfajtába tartozó részvényeket megelőzően, ill. azokénál kedvezőbb mértékben jogosít osztalékra. Likvidációs: Az Rt. jogutód nélküli megszüntetése esetén felosztásra kerülő vagyonból az őt megillető részesedéshez minden más részvényest megelőzően jut hozzá.

52 Szavazati: Többszörös szavazati jog, max. a névérték tízszerese. Vétójog: a közgyűlés határozatának érvényességéhez az ilyen joggal rendelkező részvényesek egyszerű többségének egyetértése elegendő. - Dolgozói részvény: Korlátozottan forgalomképes értékpapír, amelyet a társaság csak a nála foglalkoztatott munkavállalók számára bocsáthat ki, ingyenesen, vagy kedvezményes áron ( tőketartalék terhére) Kamatozó részvény: Tulajdonosát megilleti a részvény névértékére számított, a részvényen feltüntetett kamat

53

54

55 Részjegy Szövetkezet által kiállított, vagyoni és tagsági jogot megtestesítő okirat Azonos összegűek, másra nem átruházható Részesedésre jogosít

56 1.3. Dologra vonatkozó tulajdonjogot megtestítő értékpapír Közraktárjegy közraktár által kibocsátott, rendeletre szóló értékpapír, Az áru közraktári szerződés szerinti átvételét bizonyítja és a közraktár az áru kiszolgáltatására vállal kötelezettséget átruházható, részei egymástól függetlenül forgathatók A közraktárban elhelyezett áru kiszolgáltatását csak az igényelheti, aki az árujegy és a zálogjegy birtokában van A közraktárban elhelyezett áru hitelfedezetként szolgál Elsősorban a mezőgazdaságban (pl. gabona) alkalmazzák

57 Részei: árujegy: forgatása az áru tulajdonjogának átruházását jelenti az áru tulajdonát átruházni csak az árujegyen feltüntetett értékkel lehet az árujegy forgatása adóköteles értékesítésnek minősül zálogjegy: forgatásával kölcsönt lehet felvenni a kölcsön nyújtójának a zálogjegyen feltüntetett összegben zálogjogot biztosít a közraktárban elhelyezett árura.

58

59

60

61

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Értékpapírok I. 65. lecke Értékpapír fogalma Jogi: meghatározott

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Értékpapírok II. 66. lecke Csekk Fogalma: a csekk kibocsátója

Részletesebben

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír 11.) Határozza meg az értékpapírok fogalmát, fajtáit, főkönyvi nyilvántartásának és értékelésének szabályait! Ismertesse az értékpapírok analitikus nyilvántartását! Mutassa be az értékpapírokhoz (váltó,

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

Lakossági állampapírok

Lakossági állampapírok Lakossági állampapírok Lakossági állampapír Az állampapír a legbiztonságosabb befektetési lehetőség ma Magyarországon, mert a befektetések mögött a hazai pénzügyi piacok legnagyobb és legstabilabb szereplője,

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

Pénzügyi számvitel VI. előadás. Értékpapírok

Pénzügyi számvitel VI. előadás. Értékpapírok Pénzügyi számvitel VI. előadás Értékpapírok Az értékpapír fogalma Forgalomképes Okirat, amely megtestesíti a benne foglalt jogot Átruházása a jog átruházását is jelenti Nyomdai úton előállítható, vagy

Részletesebben

Az értékpapír fogalma. Üzleti számvitel. Értékpapírok. Értékpapírok csoportosítása. Értékpapírok csoportosítása. Értékpapírok csoportosítása

Az értékpapír fogalma. Üzleti számvitel. Értékpapírok. Értékpapírok csoportosítása. Értékpapírok csoportosítása. Értékpapírok csoportosítása MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Üzleti számvitel Az értékpapír fogalma Forgalomképes Okirat, amely megtestesíti a benne foglalt

Részletesebben

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018

TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0018 Részvénytársaság Kezdő vállalkozások számára kevéssé kedvelt forma a részvénytársaság. Az ebben lévő tulajdon részvényeken alapul, amelyek alapján tulajdonosát vagyoni és tagsági jogok illetik meg. A részvény

Részletesebben

EZEKET KELL TUDNI AZ ÁLLAMPAPÍROKRÓL

EZEKET KELL TUDNI AZ ÁLLAMPAPÍROKRÓL EZEKET KELL TUDNI AZ ÁLLAMPAPÍROKRÓL Állampapír Az állampapír az állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Állampapír vásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre

Részletesebben

A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS JOGI KÉRDÉSEI ÉS AZ ÚJ PTK. RÉSZVÉNYEKRE VONATKOZÓ ÚJ RENDELKEZÉSEI DR. TOMORI ERIKA CODEX NAPOK 2014 VÁLTOZIK-E AZ ÉRTÉKPAPÍR

Részletesebben

PÉNZÜGYTAN 2015.10.15. 2. Értékpapírok. Az értékpapír fogalma, fontosabb csoportosítási szempontok

PÉNZÜGYTAN 2015.10.15. 2. Értékpapírok. Az értékpapír fogalma, fontosabb csoportosítási szempontok PÉNZÜGYTAN Az értékpapír fogalma, fontosabb csoportosítási szempontok 2. Értékpapírok Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár, mesterpedagógus 1 Értékpapír: Közgazdasági fogalma:

Részletesebben

Az értékpapír fogalma

Az értékpapír fogalma ÉRTÉKPAPÍROK Az értékpapír fogalma Általános jogi megfogalmazás szerint az értékpapír jogszabályban meghatározott kellékekkel rendelkező okirat, amely a benne tanúsított alanyi jogot úgy testesíti meg,

Részletesebben

A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: január 01-től visszavonásig

A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: január 01-től visszavonásig A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: 2017. január 01-től visszavonásig 1. Áttekintés - A Raiffeisen Bank Zrt. kötvényprogramjai és a kibocsátott kötvények típusai... 2

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben

A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: február 13-tól visszavonásig

A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: február 13-tól visszavonásig A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: 2017. február 13-tól visszavonásig 1. Áttekintés - A Raiffeisen Bank Zrt. kötvényprogramjai és a kibocsátott kötvények típusai...

Részletesebben

A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: március 24-től visszavonásig

A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: március 24-től visszavonásig A Raiffeisen Bank Zrt. által kibocsátott kötvények jegyzéke Érvényben: 2016. március 24-től visszavonásig 1. Áttekintés - A Raiffeisen Bank Zrt. kötvényprogramjai és a kibocsátott kötvények típusai...

Részletesebben

Részvénytársaság. A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű

Részvénytársaság. A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű Részvénytársaság A részvénytársaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott számú és névértékű részvényekből álló alaptőkével (jegyzett tőkével) alakul. Nyrt.: nyilvánosan működik az a részvénytársaság,

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Vállalati pénzügyek tantárgyból BA alapszak levelező tagozat számára Emberi erőforrások Gazdálkodás

Részletesebben

A vállalati pénzügyi döntések fajtái

A vállalati pénzügyi döntések fajtái A vállalati pénzügyi döntések fajtái Hosszú távú finanszírozási döntések Befektetett eszközök Forgóeszközök Törzsrészvények Elsőbbségi részvények Hosszú lejáratú kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 3 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

ÉRTÉKPAPÍROK AZ ÉRTÉKPAPÍR FOGALMA 2014.09.03. AZ ÉRTÉKPAPÍROK RÖVID TÖRTÉNETE

ÉRTÉKPAPÍROK AZ ÉRTÉKPAPÍR FOGALMA 2014.09.03. AZ ÉRTÉKPAPÍROK RÖVID TÖRTÉNETE ÉRTÉKPAPÍROK Befektetés és értékpapírpiaci ismeretek FOK képzés AZ ÉRTÉKPAPÍROK RÖVID TÖRTÉNETE Ókori görögök: váltó jellegű értékpapírok, elfogadtak váltó jellegű követeléseke 1407 :Itália, első, a befektetők

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva A vizsgálat köre, rendszere - Tematika 3. Befektetési döntések 5. Befekt. és finansz.

Részletesebben

BEFEKTETÉSI HITEL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ

BEFEKTETÉSI HITEL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BEFEKTETÉSI HITEL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A befektetési hitel értékpapír vásárlásának céljából a befektetőnek nyújtott hitel, amely abban az esetben igényelhető, amennyiben az értékpapír megvásárlása a hitelt

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben

Pénzügyek alapjai. Csoport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy:. Javította:

Pénzügyek alapjai. Csoport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy:. Javította: udapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Közgazdasági és Társadalomtudományi Intézeti Tanszéki Osztály Pénzügyek alapjai Név: soport: Tagozat: Elért pont:

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 20/2014. (VI.3.) MNB rendelete. az ISIN azonosítóról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 20/2014. (VI.3.) MNB rendelete. az ISIN azonosítóról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 20/2014. (VI.3.) MNB rendelete az ISIN azonosítóról A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 451. (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Nemzeti

Részletesebben

RT. 2012. április 21.

RT. 2012. április 21. RT. 2012. április 21. I. részvény 177. A részvény tagsági jogokat megtestesítő, névre szóló, névértékkel rendelkező forgalomképes értékpapír. - tagsági jogok - névre szóló - Névértékkel rendelkezik - értékpapír

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK augusztus 25.

VÉGLEGES FELTÉTELEK augusztus 25. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2006. augusztus 25. RAIFFEISEN BANK ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 5.000.000.000 Ft össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2006-2007. évi 25.000.000.000

Részletesebben

ISMERTETŐ A MAGYAR NEMZETI BANK ÁLTAL KIBOCSÁTANDÓ KÖTVÉNYEK FORGALOMBA HOZATALÁHOZ

ISMERTETŐ A MAGYAR NEMZETI BANK ÁLTAL KIBOCSÁTANDÓ KÖTVÉNYEK FORGALOMBA HOZATALÁHOZ ISMERTETŐ A MAGYAR NEMZETI BANK ÁLTAL KIBOCSÁTANDÓ KÖTVÉNYEK FORGALOMBA HOZATALÁHOZ AZ ALÁBBI ISMERTETŐT A MAGYAR NEMZETI BANK MINT KIBOCSÁTÓ TESZI KÖZZÉ, ABBÓL A CÉLBÓL, HOGY A BEFEKTETŐKET TÁJÉKOZTASSA

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC Október. Havi Tájékoztató. ÁLLAMi garanciával

ÁLLAMPAPÍRPIAC Október. Havi Tájékoztató. ÁLLAMi garanciával ÁLLAMPAPÍRPIAC Havi Tájékoztató 2004. Október ÁLLAMi garanciával 2 004 elsô tíz hónapja során a kincstári kör hiánya hitelátvállalással együtt 1328,6 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt

Részletesebben

Új, az önkormányzatok által jegyezhető Magyar Államkötvényt bocsát ki az ÁKK Zrt.

Új, az önkormányzatok által jegyezhető Magyar Államkötvényt bocsát ki az ÁKK Zrt. ELŐTERJESZTÉS Önkormányzati Magyar Államkötvény vásárlásának lehetőségéről A Magyar Államkincstár tájékoztatást küldött Önkormányzatunk részére, melyben felhívták figyelmünket Államkötvény vásárlásának

Részletesebben

Értékpapírok Értékpapírpiacok Pénzügyi Piacok. Slánicz Melinda, Bárdos Máté BCE Pénzügy Tanszék 2010. április 7. és 14.

Értékpapírok Értékpapírpiacok Pénzügyi Piacok. Slánicz Melinda, Bárdos Máté BCE Pénzügy Tanszék 2010. április 7. és 14. Értékpapírok Értékpapírpiacok Pénzügyi Piacok Slánicz Melinda, Bárdos Máté BCE Pénzügy Tanszék 2010. április 7. és 14. Értékpapírok Értékpapír definíciói: Jogi Pénzügyi (cashflow alapú) Közgazdasági Jogi

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 1 30,5 34 pont jeles 26,5 30 pont jó 22,5 26 pont közepes 18,5 22 pont elégséges 18 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg.

Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Jogi személyiséggel rendelkező Gazdasági Társaság. Előre meghatározott törzsbetétekből álló törzstőkével alakul meg. Törzsbetét fogalma: az a vagyoni érték, amellyel a tag a társaság alapításához hozzájárul.

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK december 4.

VÉGLEGES FELTÉTELEK december 4. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2009. december 4. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság maximum 5.000.000.000,- Ft össznévértékű, névre szóló Raiffeisen Private Banking II. Kötvény 2. Sorozatrészletének

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. január 216. január végéig 45,6 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 441,9 milliárd forintot, a nettó deviza-kibocsátás 8,7 milliárd

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK április 20.

VÉGLEGES FELTÉTELEK április 20. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2010. április 20. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 30.000.000,- euró össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2009-2010. évi

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK február 28.

VÉGLEGES FELTÉTELEK február 28. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2014. február 28. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 15.000.000.000,- Ft össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2013-2014.

Részletesebben

Pénzügyi szolgáltatások

Pénzügyi szolgáltatások Pénzügyi szolgáltatások Fogalma: Pénzügyi szolgáltatás, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás a pénzügyi intézmények (hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások) által forintban, valutában vagy devizában, üzletszerűen

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK március 4.

VÉGLEGES FELTÉTELEK március 4. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2011. március 4. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 15.000.000.000,- Ft össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2010-2011. évi

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK december 3.

VÉGLEGES FELTÉTELEK december 3. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2010. december 3. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 10.000.000.000,- Ft össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2010-2011.

Részletesebben

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév Féléves jelentés Magyar Posta Rövid Kötvény Alap 2017. I. félév A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Magyar Posta Rövid Kötvény Alap (továbbiakban: az Alap) alapkezelője - a befektetési

Részletesebben

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév Féléves jelentés Magyar Posta Rövid Kötvény Alap 2015. I. félév A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Magyar Posta Rövid Kötvény Alap (továbbiakban: az Alap) alapkezelője - a befektetési

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK március 22.

VÉGLEGES FELTÉTELEK március 22. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2010. március 22. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 4.000.000.000,- Ft össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2009-2010. évi

Részletesebben

A lakossági állampapír befektetések

A lakossági állampapír befektetések A lakossági állampapír befektetések Mi az állampapír? Az állampapír az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Az állampapír a legbiztonságosabb befektetési lehetőség ma Magyarországon.

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK. 2014. október 7.

VÉGLEGES FELTÉTELEK. 2014. október 7. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2014. október 7. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 15.000.000.000,- Ft össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2014-2015. évi

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 4 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

BÉT Akadémia és CODEX: dematerializált vagy fizikai?

BÉT Akadémia és CODEX: dematerializált vagy fizikai? BÉT Akadémia és CODEX: dematerializált vagy fizikai? DR. SZÁZ ÁGNES Dr. Száz Ágnes Ügyvédi Iroda 2017. ÁPRILIS 26. FŐBB JOGFORRÁSOK Ptk. 2001. évi CXX. törvény a tőkepiacról (Tpt.) 98/1995. (VIII. 24.)

Részletesebben

Üzleti jog XII. Értékpapír- és tőzsdejog Fizetésképtelenségi jog

Üzleti jog XII. Értékpapír- és tőzsdejog Fizetésképtelenségi jog Üzleti jog XII. Értékpapír- és tőzsdejog Fizetésképtelenségi jog Üzleti jog XII. BME GTK Üzleti Jog Tanszék 1 Gondolatmenet I. Értékpapír- és tőzsdejog I. Értékpapír Az értékpapír lényege Az értékpapírok

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ március

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ március ÁLLAMPAPÍRPIAC HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. 216. végéig 871,2 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 178,1 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 27, milliárd

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. 216. végéig 782, milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 2222,9 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 144,9 milliárd forintot

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ július

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ július 216 217 Változás (milliárd Ft) záró mrd Ft Forint 18 43,9 7 19 596,2 75,6 1 165,3 6,3 Hitel 865, 3,4 877,1 3,4 12, 1,4 Államkötvény 11 61,6 45,6 11 538,2 44,5-63,4 -,5 Lakossági állampapír 5 67,9 19,9

Részletesebben

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév Féléves jelentés Magyar Posta Rövid Kötvény Alap 2018. I. félév A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Magyar Posta Rövid Kötvény Alap (továbbiakban: az Alap) alapkezelője - a befektetési

Részletesebben

2015.02.26. b) Örökjáradékos kötvény esetében: c) Kamatszelvény nélküli (diszkont- vagy elemi) kötvény esetében: C = periódusonkénti járadék összege

2015.02.26. b) Örökjáradékos kötvény esetében: c) Kamatszelvény nélküli (diszkont- vagy elemi) kötvény esetében: C = periódusonkénti járadék összege VÁLLALATI PÉNZÜGYEK II. A KÖTVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár A pénz tartva tenyész, költögetve vész! Dugonics András: Magyar példa beszédek

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ június

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ június HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. 216. végéig 597,1 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 1559, milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 961,9 milliárd forintot

Részletesebben

Számvitel Intézeti Tanszék

Számvitel Intézeti Tanszék 1. példa Pénzintézeti tevékenységünkhöz EU-n kívüli országból beszereztünk egy tárgyi eszközt, amellyel kapcsolatos kiadásaink a következők (az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák): - tárgyi eszköz számla szerinti

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK április 21.

VÉGLEGES FELTÉTELEK április 21. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2011. április 21. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 15.000.000.000,- Ft össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2010-2011.

Részletesebben

E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K

E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K KSH: 10043691641912205 Cg.: 05-02-000266 Ricse és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2013.év 2014.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.Pénzeszközök

Részletesebben

2005 első három hónapja során a kincstári kör hiánya 483,8 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt

2005 első három hónapja során a kincstári kör hiánya 483,8 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt 2 első három hónapja során a kincstári kör hiánya 3, milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az EU EMOGA alapjából történő folyósítások előfinanszírozása, milliárd forint összegben

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC december. Havi Tájékoztató. ÁLLAMi garanciával

ÁLLAMPAPÍRPIAC december. Havi Tájékoztató. ÁLLAMi garanciával ÁLLAMPAPÍRPIAC Havi Tájékoztató 2004. december ÁLLAMi garanciával A 2004. év során a kincstári kör hiánya hitelátvállalással együtt 1284,0 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december Változás (milliárd Ft) záró % december % mrd Ft %

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ december Változás (milliárd Ft) záró % december % mrd Ft % HAVI TÁJÉKOZTATÓ 15. 15. végéig, az átvállalásokat is figyelembe véve 41 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 1595,9 milliárd forintot, a nettó deviza-kibocsátás

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ május

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ május HAVI TÁJÉKOZTATÓ 217. 217. végéig 665,3 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 8,1 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 134,8 milliárd forintot

Részletesebben

2015 május végéig 488,8 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 756,0

2015 május végéig 488,8 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 756,0 HAVI TÁJÉKOZTATÓ 2015. MÁJUS 2015 május végéig 488,8 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 756,0 milliárd forintot, a nettó deviza-kibocsátás -267,2 milliárd

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK február 25.

VÉGLEGES FELTÉTELEK február 25. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2011. február 25. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 15.000.000.000,- Ft össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2010-2011.

Részletesebben

5. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, beleértve a rögzített kamatozásúakat is

5. Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, beleértve a rögzített kamatozásúakat is KSH: 10044427641912209 Cg.: 09-02-000061 Biharkeresztesi Takarékszövetkezet ZÁRÓMÉRLEG adatok: ezer Ft-ban Sor szám M e g n e v e z és 2010. év 2011. év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Összefoglaló

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Összefoglaló Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Összefoglaló az ÁKK Zrt. és partnerei által nyilvántartott hitelek, állampapírok, valamint a kapcsolódó fedezeti és betétügyletek egyeztetéséről

Részletesebben

Útmutató kockázati tőkealap nyilvántartásba vételéhez

Útmutató kockázati tőkealap nyilvántartásba vételéhez Útmutató kockázati tőkealap nyilvántartásba vételéhez Tartalom Irányadó jogszabályok... 3 A Felügyelet engedélyezési hatásköre... 3 Egyéb jogszabályi rendelkezések... 3 A Felügyelethez benyújtandó dokumentumok...

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. január 218. január végéig 466,7 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 461,2 milliárd forintot, a nettó devizakibocsátás 5,5 milliárd

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke emelésekor kibocsátott

Részletesebben

VÉGLEGES FELTÉTELEK június 10.

VÉGLEGES FELTÉTELEK június 10. VÉGLEGES FELTÉTELEK 2014. június 10. Raiffeisen Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság legfeljebb 15.000.000,- euró össznévértékű, névre szóló Kötvények forgalomba hozatala a Raiffeisen 2013-2014. évi

Részletesebben

Pénzügyi ismeretek. Üzleti gazdaságtan

Pénzügyi ismeretek. Üzleti gazdaságtan Pénzügyi ismeretek Üzleti gazdaságtan A pénz funkciói Elszámolási eszköz (Értékmérő) Forgalmi eszköz Fizetési eszköz Felhalmozási eszköz Világpénz Pénzforgalom A gazdasági szereplők közti pénzmozgások,

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ január ÁLLAMPAPÍRPIAC HAVI TÁJÉKOZTATÓ 217. január 217. január végéig 436,2 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 421,7 milliárd forintot, a nettó devizakibocsátás

Részletesebben

2012. március végéig a kincstári kör hiánya 514,7 milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU

2012. március végéig a kincstári kör hiánya 514,7 milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU 212. március végéig a kincstári kör hiánya 14, milliárd forintot tett ki. További finanszírozási igényt jelentett az EU transzferek negatív egyenlege, amely 2,4 milliárd forint volt. Így a teljes nettó

Részletesebben

2010. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 1082,0 milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU

2010. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 1082,0 milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU 21. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 12, milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege 12, milliárd forint és a privatizációs bevételek 3,1 milliárd

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Részvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke

Részletesebben

AEGON VALUE SZÁRMAZTATOTT DEVIZA BEFEKTETÉSI ALAP I. FÉLÉVES JELENTÉS AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT.

AEGON VALUE SZÁRMAZTATOTT DEVIZA BEFEKTETÉSI ALAP I. FÉLÉVES JELENTÉS AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. AEGON VALUE SZÁRMAZTATOTT DEVIZA BEFEKTETÉSI ALAP 2008. I. FÉLÉVES JELENTÉS AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. A jelen tájékoztatót az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt., mint az

Részletesebben

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat Bankrendszer II. Banki kockázatok Kockázat A hitelintézet tevékenysége, a tevékenység tárgya alapján eredendően kockázatos Igen nagy, szerteágazó a pénzügyi szolgáltatások eredményét befolyásoló veszélyforrások

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015. október A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok A

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról június

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A rezidensek által kibocsátott értékpapír-állományok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról június SAJTÓKÖZLEMÉNY A rezidensek által kibocsátott értékpapír-ok alakulásáról és tulajdonosi megoszlásáról 2018. június Budapest, 2018. augusztus 10. Az értékpapír-statisztika adatai alapján a rezidensek által

Részletesebben

Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan

Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan Kondíciós lista magánszemélyek részére Fizetési számla követelés vagy állampapír fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozóan 1. A kölcsön feltételei: Érvényes: 2015. október 1-től, visszavonásig 1.

Részletesebben

AEGON NEMZETKÖZI RÉSZVÉNY BEFEKTETÉSI ALAP ÉVES JELENTÉS AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT.

AEGON NEMZETKÖZI RÉSZVÉNY BEFEKTETÉSI ALAP ÉVES JELENTÉS AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. AEGON NEMZETKÖZI RÉSZVÉNY BEFEKTETÉSI ALAP AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. A jelen tájékoztatót az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt., mint az AEGON Nemzetközi Részvény Befektetési

Részletesebben

ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP féléves jelentése

ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP féléves jelentése Az ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP 2013. féléves jelentése 1. Az Erste Nyíltvégű Euro Ingatlan Befektetési Alap (2009.06.03-ig origo [klikk] Nyíltvégű Ingatlan Alapok Alapja (továbbiakban:

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Összefoglaló

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Összefoglaló Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Összefoglaló az ÁKK Zrt. és partnerei által nyilvántartott hitelek, állampapírok, valamint a kapcsolódó fedezeti és betétügyletek egyeztetéséről

Részletesebben

MÉRLEG KSH: Cg.: DRB Dél-Dunántúli Regionális bank ZRt.

MÉRLEG KSH: Cg.: DRB Dél-Dunántúli Regionális bank ZRt. MÉRLEG KSH: 14819131-6919-2 Cg.: 02-10-060351 DRB Dél-Dunántúli Regionális bank ZRt. MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2012.év 2013.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01

Részletesebben

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév

Féléves jelentés. Magyar Posta Rövid Kötvény Alap I. félév Féléves jelentés Magyar Posta Rövid Kötvény Alap 2019. I. félév A jelen féléves jelentést az Allianz Alapkezelő Zrt., mint az Magyar Posta Rövid Kötvény Alap (továbbiakban: az Alap) alapkezelője - a befektetési

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ november

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ november HAVI TÁJÉKOZTATÓ 218. 218. végéig 254,9 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 2334,9 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 28,1 milliárd forintot

Részletesebben

Konszolidált IFRS Millió Ft-ban

Konszolidált IFRS Millió Ft-ban Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-031/2017 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

Végleges vagyonmérleg október 31. adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és

Végleges vagyonmérleg október 31. adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 10044575-6419-122-09 09-02-000063 FŐNIX TAKARÉKSZÖVETKEZET Végleges vagyonmérleg 2017. október 31. adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.Pénzeszközök 955 354

Részletesebben

2008 júniusában a kincstári kör hiánya 722,0 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB

2008 júniusában a kincstári kör hiánya 722,0 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB 2 ában a kincstári kör hiánya 22, milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB kiegyenlítési tartalékának feltöltése címen kifizetett 2, milliárd forint. Csökkentette a finanszírozási

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ november

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ november HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. 216. végéig 848,6 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 2213,2 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 1364,7 milliárd forintot

Részletesebben

Gyakorlatok. NPV, IRR példa. Egyéb értékpapírok. 9. hét

Gyakorlatok. NPV, IRR példa. Egyéb értékpapírok. 9. hét Egyéb értékpapírok 9. hét 2010.11.02. 1 Gyakorlatok Speciális, nem a jelenben induló jelenérték számítások NPV, IRR számítás Annuitás jövőértéke Diszkontláb 2010.11.02. 2 NPV, IRR példa Befektetés: 3.000,

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan I. tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan I. tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Pénzügytan I. tárgyból Közgazdász gazdálkodási alap levelező, GAM alap és kieg. levelező képzés

Részletesebben

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra)

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) VÁLLALATI PÉNZÜGYEK III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár Részvény: olyan lejárat nélküli értékpapír, amely a társasági tagnak: 1) az alaptőke

Részletesebben

MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2009.év 2010.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.

MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2009.év 2010.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1. KSH: 10117066-6419-122-14 Cg.: 14-02-000327 Nagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2009.év 2010.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.Pénzeszközök

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-049/2015 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u A. ép. 1/6. Cg.: MÉRLEG 2012.

HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u A. ép. 1/6.   Cg.: MÉRLEG 2012. HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u. 10-12. A. ép. 1/6. www.hajdutakarek.hu Cg.: 09-02-000644 MÉRLEG 2012. MÉRLEG KSH: 13975410-6419-122-09 Cg.: 09-02-000644 HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet

Részletesebben

Tájékoztató Hirdetmény

Tájékoztató Hirdetmény Tájékoztató Hirdetmény Az OTP Bank Nyrt. által, egyes kizárólag vagy elsősorban lakossági ügyfeleknek forgalmazott értékpapírok saját számlás vagy tőzsdei árképzésének szabályai Hatályos: 2018. március

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ augusztus

ÁLLAMPAPÍRPIAC. HAVI TÁJÉKOZTATÓ augusztus HAVI TÁJÉKOZTATÓ 216. 216. végéig 381,9 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 1589,9 milliárd forintot, a nettó devizatörlesztés 128,1 milliárd forintot

Részletesebben