3. Hőmérők elkészítése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3. Hőmérők elkészítése"

Átírás

1 3. Hőmérők elkészítése A jelenlegi hőmérőink pt100-as ellenállás hőmérők. Ezeknek az ellenállását szükséges digitális jellé alakítani, és egy 7-szegmenses kijelzővel egy tized pontossággal kijelezni, valamint a mért hőmérsékletet a Peltier-elemeket meghajtó tápegység vezérlő kontrollerjének elküldeni (ez a megfelelő szabályozás miatt fontos). Összesen 3 db ilyen hőmérő-egység szükséges (a felső, hideg oldal; közepső, két Peltier közötti oldal; alsó, hűtendő meleg oldal). 1) Pt100 ellenállásának mérése: A legegyszerűbb megvalósítás - hasonlóan egy multiméterhez - az, hogy nagyon kis áramot (néhány ma) kapcsolunk az ellenállás hőmérőnkre, mely olyan kicsi, hogy melegítő hatása elhanyagolható a környezethez képest. Ezzel egy mérhető, néhány 100mV-os nagyságrendű jelet kapunk. A feladat innen az, hogy ezt a jelet digitalizáljuk, erre a leendő ATMEGA8-as kontroller 10bit-es átalakítója áll rendelkezésre. Számolgassunk kicsit! Először is minden egyes hőmérőnél meg kell vizsgálni, hogy milyen hőmérsékleti tartományban akarjuk hogy mérjen, és milyen pontossággal. Vegyük példának a felső, hűtött oldalra kerülő hőmérőt (ezt ugyanis már végigszámolgattam)! Mondjuk -50 és +50 C között szeretnénk mérni, egy tizedes pontossággal. A pt100-as hőmérő adott hőmérséklethez tartozó ellenállása táblázatokból leolvasható: R(T= -50 C) = 80,31 Ω R(T= +50 C) = 119,40 Ω Amennyiben I = 1 ma áramot folyatunk az ellenálláson, úgy 80,31-119,4 mv közötti feszültséget kapunk (ideálisan). Ezzel az a baj, hogy mindössze 28 mv különbség áll rendelkezésünkre a 100 C-os tartományban. Gondolom világos, hogy így a tized fokos pontosság eléréséhez már igen kis feszültségeket (μv) kéne mérni, ami nem egyszerű feladat. Szerencsére pt100-ason eső feszültséget néhány műveleti erősítővel kicsit átalakítva nem jelent gondot az elérni kívánt pontosság. A kimenő jelet tehát fel kell erősíteni, és érdemes a számunkra nullpontot jelentő -50 C-hoz tartozó 80,31 mv-os offsetet is kivenni. A cél az, hogy az A/D konverterünkre 0-5V-os jel jusson. A digitális átalakítás azért szükséges, mert mint látni fogjuk, a mikrokontrollerünk bizony csak a digitális jelekkel tud valamit kezdeni. A fent ismertetett feladat áramköri megoldása és az ehhez kapcsoló számítások is megtalálhatóak az alábbi dokumentumban: 2) Ábrázolandó hőmérsékletek A hőmérséklet kijelzését legegyszerűbben egy 7-szegmenses kijelzővel oldhatjuk meg, melynek digit száma függ attól, hogy hol akarunk vele hőmérsékletet mérni. A bevezetőben leírtak szerint 3 db hőmérőt kell készítenünk, melyek más-más hőmérsékleti tartományban írnak ki értékeket, néhány lehetséges tartomány:

2 Felső, hűtött oldal: C 3 és fél digit Középső oldal: C 3 és fél digit Alsó, meleg oldal: 0-60 C 3 digit Ezek a tartományok még szűkíthetők, a legkritikusabb a felső, hideg oldal hőmérséklete. Ez a Peltier-elem gyártója által közzétett adatlap szerint nem lehet kisebb -40 C-nál, ekkor ugyanis az eszköz tönkremegy. A középső oldal, vagyis a két Peltier közötti részről nincsenek konkrét mérési információink, mindig csak a meleg és hideg oldalt mértük. Bizonyos azonban, hogy az alsó, nagyobb teljesítményű Peltier-elem is önmagában képes -20 C körüli hőmérséklet létrehozására, így alsó határnak indokolt lehet a -30 C (csakhogy mérnöki túltervezéssel is éljünk). Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem, hogy a külső hőmérséklet bizony ezekre a tartományokra igen nagy hatással van: nyári nagy melegben egy kevésbé jól fűtött szobában akár 30 C feletti hőmérséklet is lehet, ugyanakkor télen pedig lehetséges szobahőmérséklet alatti hőmérséklet is, ami elsőre jónak tűnhet, hiszen a hűtőrendszerünket nem kell megterhelni, de ne felejtsük el, hogy itt bizony a túl jó hűtés miatt a -40 C elérése lehet gond. Mindezeket végiggondolva szükséges majd különböző biztonsági intézkedések implementálása a tápegységet vezérlő kontroller szoftverében. Ez annyit tesz, hogy amint megközelítjük a -35 C-t, a kontroller kevesebb áramot ad a felső Peltier-elemnek. 3) 7-szegmenses kijelző müködése és vezérlése shift register IC-vel A hétszegmenses kijelző lényegében egy 8 ledből álló kijelző, melyben az egyes ledeket külön-külön vezérelve különböző karaktereket jeleníthetünk meg. Két nagy típusa van: közös anódos és közös katódos, lásd alább. Az elsőnél egyetlen vonalon tápot adva a kapcsolni kívánt ledeket megfelelő áramkorlátozás mellett földre húzzuk, míg a második esetben közös földeléssel bírnak és a tápot adjuk nekik külön-külön. Mindkét fajtának megvan a maga felhasználási területe, számunkra most a közös anódos a fontos, mivel a shift register IC-vel földre tudjuk húzni a kimeneteket.

3 Hogyan keltjük éltre a kijelzőnket? A legegyszerűbb megoldás az, ha veszünk egy megfelelően sok lábú mikrokontrollert, és minden egyes lábat külön-külön vezérelünk. Ez mondjuk a felső oldali hőmérő esetében: előjel+tizedes pont+3x7 láb = 23 db kivezetés, ami három 3 és fél digites kijelző esetén már igencsak nagy (és drága) mikrokontrollert igényel. Több megoldás is létezik arra, hogy a vezérelendő kivezetések számát leredukáljuk, egyik ilyen a shift register IC használata. Az ötlet alapvetően a Hobbielektronika honlapról származik, érdemes a cikket végigolvasni: tml A továbbiakban összefoglalnám a cikk tartalmát, illetve kiegészíteném a számunkra releváns adatokkal, illetve nem triviális ismeretekkel, forráskóddal. A módszer abból áll, hogy mindössze 4 láb segítségével bármekkora kijelzőt tudunk vezérelni (+1 láb kell, ha a kijelző fényerejét is akarjuk állítani, nekünk most nincs rá szükség). Mielőtt belemerülnék az egyes lábak szerepébe, nézzünk meg az általunk használt shift register IC-t (TPIC6B595N, később valószínűleg egy olcsóbb, kisebb áramot bíróra cseréljük)! Jobbra látható blokkdiagram. Az IC-ben taláható 8 db elsőszintű, és 8 db másodszintű tároló; ezek egy-egy bitet képesek tárolni. A SER IN (serial input) lábon érkező adatok először átmennek az első tárolón, majd a következőn és haladnak egészen az utolsó tárolóig, ami az utolsó shift register IC utolsó tárolóját jelenti. Egy szemléletes példa erre: egy vonatszerelvényre emberek szállnak fel, és egymás után töltik fel a helyeket. Amikor egy kocsi (egy shift register IC) megtelt, mennek a következőbe és így tovább. Mivel nem mondtuk szerencsétlen utasoknak, hogy üljenek le (nem volt órajel), ezért egymást folyamatosan lökdösve kiszorítják az újonnan érkezők a régieket így az állomás (kontroller) folyamatosan ontja csak az utasokat. Az utasok leültetéséért, vagyis az adatok letárolásáért az SRCK (shift register clock) vonal felel, ezen egy mintavételező órajellel letároljuk az adatokat az elsőszintű tárolókba. Innen a másodszintű tárolókba akkor kerülnek az adatok, ha az RCK (register clock) lábon erre utasítást adunk. Ezek a tárolók képesek a

4 kapott biteket addig eltárolni, míg újabb utasítást nem adunk. A invertált engedélyező láb felelős azért, hogy a másodszintű tárolók hatására a kijelzőre kikerüljenek a kívánt értékek úgy, hogy egy-egy FET-et vezérelve földre húzzák az egyes kimeneteket. Hogy miért hasznos ez a kétszintű rendszer? Léteznek olyan register IC-k is, amelyek csakis elsőszintű tárolókkal rendelkeznek. Ezeknek az a rákfenéje, hogy ahogy jönnek az adatok, a kijelző folyamatosan frissül, villódzik, nincs lehetőség értékek hosszabb idejű tárolására. Kétszintű tárolókkal egyszerűbb a helyzet: bár a hőmérséklet folyamatosan változik, stacioner állapotban lehetséges, hogy sokáig nincs szükség a kijelző frissítésére; ekkor egész egyszerűen a másodszintű tárolókból hívjuk le a kijelző tartalmát mindaddig, amíg nincs szükség az adatok felülírására az elsőszintű tárolókból jövő adatok átemelésével. Közvetlenül a tehát az adatok a másodszintű tárolókban nem törölhetőek. Természetesen az elsőszintű tárolóban igen, erre szolgál a szintén invertált (shift register clear) láb. Hogy még világosabb legyen az egyes lábak feladata, íme egy példa arra, hogy milyen jeleket kell az egyes lábakon látni a kijelző működtetéséhez: 4) Egyetlen hétszegmenses kijelző vezérlése mikrokontrollerrel, példaprogram Mivel nincs sok kimenetre szükségünk, ezért egy nagyon kicsi, de annál okosabb mikrokontrollert fogunk használni, egy Attiny13-ast, amelynek lábkiosztása a következő:

5 Látható, hogy a RESET, VCC és GND lábak nem használhatóak csak kimenetként, ezért összesen 5 láb áll rendelkezésünkre, ebből egyet majd az ellenállás hőmérőhöz tartozó erősítős áramkörből érkező digitalizálandó jelnek hagyunk meg, mint ADC bemenet. Feltűnhet, hogy igazából 5 láb kell a shift register vezérléséhez; mi most annyit könnyítünk a helyzetünkön, hogy a G lábat simán csak földre húzzuk, ami azt eredményezi, hogy amint a másodszintű tárolókba kerül valamilyen adat, az rögtön megjelenik a kijelzőn is, hiszen az engedélyezés folyamatos. Ezért cserébe eggyel kevesebb kimenetet kell vezérelni, és az egész hőmérő modul ezzel a 8 lábú kontrollerrel megvalósítható. A kapcsolásunk az alábbi: Megjegyzés: nincs jelölve, de természetesen a shift register IC is kap 5V tápot. Ez az áramkör egyszerűen összerakható breadboardon is, ahol rögtön neki is láthatunk a kontroller szoftverének a fejlesztéséhez. Magáról a kontroller felprogramozásának fizikai megvalósításáról most nem beszélnék, lényeg hogy ezt egy programozó áramkörrel tehetjük meg, a kontroller megfelelő lábaira való csatlakozása után. Sokféle programozó és ahhoz tartozó szoftver van a piacon, a példában AVR STUDIO-val fordítottam le a C kódot, és AVR ISP mkii programozóval égettem bele a.hex fájlt.

6 Most tekintsük az alábbi példa programot, amely képes karaktereket kiíratni a kijelzőre egy egyszerű for ciklussal, C nyelven: #include <avr/io.h> #include <util/delay.h> //A szükséges header fájlok void Data(int a) //A SER IN kimenet, erre fogjuk küldeni az adatokat if (a>0) //megnézi, hogy a kapott bit 0 vagy 1 PORTB = (1<<PINB1); //Ha 1, akkor a kimenet HIGH, lásd a forráskód után else PORTB &= ~(1<<PINB1); //Ha 0, akkor a kimenet LOW void Clock() //Ez az órajel függvényünk, az SRCK láb, ez egy 10ms-os négyszögjel-impulzust küldd ki PORTB = (1<<PINB0); //HIGH kimenet //10 ms várakozás PORTB &= ~(1<<PINB0); //negálás történik, vagy a kimenet LOW //10 ms várakozás void Reset() PORTB &= ~(1<<PINB4); PORTB = (1<<PINB4); void Enable() PORTB = (1<<PINB3); PORTB &= ~(1<<PINB3); //Elsőszintű tárolók törlése, vagyis ez megy az SRCLR lábra. Hasonlóan a Clockhoz, ez is egy impulzust ad, csak annak negáltja //Kijelző kiíratás engedélyezése, RCK láb. Impulzus kiadás, akárcsak a Clock-nál char table[ 32 ] = //Megadjuk a kiírható karaktereket egy tömb elemeiként. 0b jelentése: 0b->bináris, utána 8 bit, ami azt mondja meg, hogy melyik led világítson a nyolcból(sorban: A,B,C,...,G,dot)

7 /* '0' */ 0b , /* '1' */ 0b , /* '2' */ 0b , /* '3' */ 0b , /* '4' */ 0b , /* '5' */ 0b , /* '6' */ 0b , /* '7' */ 0b , /* '8' */ 0b , /* '9' */ 0b , /* '-' */ 0b , /* 'A' */ 0b , /* 'C' */ 0b , /* 'E' */ 0b , /* 'F' */ 0b , /* 'G' */ 0b , /* 'H' */ 0b , /* '.' */ 0b ; void Kiiras(char input) for(int i=1;i<256;i*=2) Data(input&i); Clock(); Enable(); //A kiíratás függvénye //Itt történik meg az, hogy beadunk egy karaktert a Data függvénynek, és egy maszk segítségével leolvassuk az egyes helyiértékeken álló biteket a for ciklussal //minden egyes kiolvasott bit után egyben órajelet is küldünk, hogy megtörténjen a mintavételezés //Miután a SER IN lábra kiküldtünk egy karakter kirajzolásához szükséges minden adatot, rögtön beleírjuk ezeket a biteket a másodszintű tárolókba

8 // int main(void) //A fő program DDRB = (1<<PINB0) (1<<PINB1) (1<<PINB3) (1<<PINB4); //kimeneti lábak definiálása //Mivel a SRCLR láb alapból HIGH, ezért kicsit várni kell a Reset függvény meghívása előtt,különben a kontroller nem tudja végrehajtani a műveletet, és folyamatosan törölni fog PORTB = (1<<PINB4); //A reset lábat felhúzzuk HIGH-ra Reset(); //kitöröljük az esetlegesen bent maradt adatokat delay_ms(10); for(int j=0;j<32;j++) //A megadott tömb elemeinek egymás után való kiírása, 1 s- os késleltetéssel Kiiras(table[j]); _delay_ms(1000); A szokásostól eltérően itt nem egy while(1)... return 0; ciklusba ágyazott programról van szó, ugyanis most még nincs szükségünk arra, hogy a kontroller folyamatosan fusson, ez csak egy példaprogram, hogy az alapokat megértsük; a gyakorlatban azonban szinte kizárólag egy mindig igaz while ciklusba teszik a fő programot. Sajnos itt most nincs lehetőség a mikrokontroller felépítésének és működésének pontos leírására, így minden ehhez kapcsolód kérdésre majd a mikrokontrollerekről szóló belső szeminárium fog részletes magyarázatot adni. A digitális jelekkel kapcsolatos rész is lehet, hogy sokaknak ismeretlennek vagy idegennek tűnhet, egy kis utána járással és átgondolással azonban könnyen megérthető.

AVR assembly és AVR C modulok együttes használata AVR C projektben. Összeállította: Sándor Tamás

AVR assembly és AVR C modulok együttes használata AVR C projektben. Összeállította: Sándor Tamás AVR assembly és AVR C modulok együttes használata AVR C projektben Összeállította: Sándor Tamás //AVR C project létrehozása során a main.c AVR C modulba a következő forráskód részletet //elhelyezni. A

Részletesebben

Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: WS2812 RGB LED-ek vezérlése

Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: WS2812 RGB LED-ek vezérlése Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: WS2812 RGB LED-ek vezérlése 1 Megjegyzések: Lab 2 projektek Neopixel_simple egy WS2812 LED beállítása előre egy megadott színre. Neopixel_random véletlen színát

Részletesebben

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait.

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Mérési útmutató A/D konverteres mérés 1. Az A/D átalakítók főbb típusai és rövid leírásuk // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Csoportosítás polaritás szempontjából:

Részletesebben

Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez

Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez BMEVIFO4319 Önálló laboratórium Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez Időközi beszámoló Molnár Bence ILUAUQ Konzulens: Kertész Zsolt Bevezető A járműelektronika

Részletesebben

Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába

Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába Milyen csodabogár az a mikrovezérlő? A mikrovezérlő egy tenyérnyi, programozható, elektronikus eszköz, amely képes más elektronikus alkatrészeket vezérelni.

Részletesebben

MSP430 programozás Energia környezetben. Nokia 5110 grafikus kijelzo vezérlése

MSP430 programozás Energia környezetben. Nokia 5110 grafikus kijelzo vezérlése MSP430 programozás Energia környezetben Nokia 5110 grafikus kijelzo vezérlése 1 Nokia 5110 kijelző Grafikus (képpontonként vezérelhető) LCD Felbontás: 84 x 48 pont (PCD8544 kontroller) Vezérlés: SPI felület

Részletesebben

MSP430 programozás Energia környezetben. Alfanumerikus LCD kijelzok

MSP430 programozás Energia környezetben. Alfanumerikus LCD kijelzok MSP430 programozás Energia környezetben Alfanumerikus LCD kijelzok 1 LCD = Liquid Crystal Display (folyadékkristály kijelző) Folyadékkristály: olyan (szerves ) anyag, mely sűrű folyadéknak tekinthető,

Részletesebben

S7021 ADATGYŰJTŐ. 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel. Kezelési leírás

S7021 ADATGYŰJTŐ. 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel. Kezelési leírás S7021 ADATGYŰJTŐ 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel Kezelési leírás Nem hivatalos fordítás! Minden esetleges eltérés esetén az eredeti, angol nyelvű dokumentum szövege tekintendő irányadónak:

Részletesebben

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása FAZEKAS DÉNES Távközlési Kutató Intézet ÖSSZEFOGLALÁS Az INTEL D 2920-at kifejezetten analóg feladatok megoldására fejlesztették ki. Segítségével olyan

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9 r. Oniga István IGITÁLIS TEHNIKA 9 Regiszterek A regiszterek több bites tárolók hálózata S-R, J-K,, vagy kapuzott tárolókból készülnek Fontosabb alkalmazások: adatok tárolása és adatmozgatás Funkcióik:

Részletesebben

Katalógus. BUDAPEST 1064 RÓZSA UTCA 90. TEL. (06-1) 473-0026 FAX. (06-1)473-0027 e-mail: logen@logen.hu Web: http://www.logen.hu

Katalógus. BUDAPEST 1064 RÓZSA UTCA 90. TEL. (06-1) 473-0026 FAX. (06-1)473-0027 e-mail: logen@logen.hu Web: http://www.logen.hu 2011 Katalógus BUDAPEST 1064 RÓZSA UTCA 90. TEL. (06-1) 473-0026 FAX. (06-1)473-0027 e-mail: logen@logen.hu Web: http://www.logen.hu DIGITAL DIMMER LDD1225-C2 v1.00 2,5 kw kimeneti teljesítmény csatornánként

Részletesebben

LOGSYS LOGSYS ECP2 FPGA KÁRTYA FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. 2012. szeptember 18. Verzió 1.0. http://logsys.mit.bme.hu

LOGSYS LOGSYS ECP2 FPGA KÁRTYA FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. 2012. szeptember 18. Verzió 1.0. http://logsys.mit.bme.hu LOGSYS ECP2 FPGA KÁRTYA FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 2012. szeptember 18. Verzió 1.0 http://logsys.mit.bme.hu Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 1 2 Memóriák... 3 2.1 Aszinkron SRAM... 3 2.2 SPI buszos soros FLASH

Részletesebben

FILCOM. Visszamosatást vezérlő egység

FILCOM. Visszamosatást vezérlő egység FILCOM Visszamosatást vezérlő egység Tartalom 1.0 Bevezetés...2 2.0 Műszaki jellemzők...2 3.0 Kijelző panel...2 3.1 LED...3 3.2 Kijelző...3 4.0 A vezérlő egység hardver konfigurálása...3 4.1 Váltóáramú

Részletesebben

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny

XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny evopro systems engineering kft. H-1116 Budapest, Hauszmann A. u. 2. XXI. Országos Ajtonyi István Dokumentum státusza Közétett Dokumentum verziószáma v1.0 Felelős személy Kocsi Tamás / Tarr László Jóváhagyta

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.10. Fejezet. Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.10. Fejezet. Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) B.1.10. Fejezet Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények kiadás A dokumentum megnevezése kiadva visszavonva

Részletesebben

Újrakonfigurálható eszközök

Újrakonfigurálható eszközök Újrakonfigurálható eszközök 4. Verilog példaprogramok EPM240-hez Hobbielektronika csoport 2017/2018 1 Debreceni Megtestesülés Plébánia Tartalom C-M240 fejlesztői kártya, felhasznált kivezetések 15-fdiv-LED:

Részletesebben

MICROCHIP PIC DEMO PANEL

MICROCHIP PIC DEMO PANEL 1 MICROCHIP PIC DEMO PANEL A cél: egy olyan, Microchip PIC mikrokontrollerrel felépített kísérleti panel készítése, ami alkalmas a PIC-ekkel való ismerkedéshez, de akár mint vezérlı panel is használható

Részletesebben

Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: Fényérzékelés, fénymérés

Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: Fényérzékelés, fénymérés Bevezetés a mikrovezérlők programozásába: Fényérzékelés, fénymérés 1 Lab 19 projektek LDR_test.ino tesztprogram a fényérzékeny ellenálláshoz (LDR) TLS2561_and_LDR.ino LDR kalibrálása TLS2561 fénymérővel

Részletesebben

LPT illesztőkártya. Beüzemelési útmutató

LPT illesztőkártya. Beüzemelési útmutató LPT illesztőkártya Beüzemelési útmutató Az LPT illesztőkártya a számítógépen futó mozgásvezérlő program ki- és bemenőjeleit illeszti a CNC gép és a PC nyomtató (LPT) csatlakozója között. Főbb jellemzők:

Részletesebben

Elektronikus dobókocka

Elektronikus dobókocka Elektronikus dobókocka I. Feladat: egy olyan készülék elkészítése, amely a különféle játékokban használatos dobókockát helyettesíti. II. Gyakorlati megvalósítása: Az elektronikus dobókocka szerkezetileg

Részletesebben

9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása

9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása 9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása E fejezetben az ARM mikrovezérlők programozása lesz ismertetve néhány példaprogram és gyakorlati alkalmazás bemutatásával. Az általunk használt ARM mikrovezérlő gyártója

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9 r. Oniga István IGITÁLIS TEHNIKA 9 Regiszterek A regiszterek több bites tárolók hálózata S-R, J-K,, vagy kapuzott tárolókból készülnek Fontosabb alkalmazások: adatok tárolása és adatmozgatás Funkcióik:

Részletesebben

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA 4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA A címben található jelölések a mikrovezérlők kimentén megjelenő tipikus perifériák, típus jelzései. Mindegyikkel röviden foglalkozni fogunk a folytatásban.

Részletesebben

Matematikai alapok. Dr. Iványi Péter

Matematikai alapok. Dr. Iványi Péter Matematikai alapok Dr. Iványi Péter Számok A leggyakrabban használt adat típus Egész számok Valós számok Bináris számábrázolás Kettes számrendszer Bitek: 0 és 1 Byte: 8 bit 128 64 32 16 8 4 2 1 1 1 1 1

Részletesebben

MV4 megfigyelővevő. Czigány Sándor, czisanko@freemail.hu. valószínűleg jóval több IC-ből fog állni, mint modern társai, és gyengébbek

MV4 megfigyelővevő. Czigány Sándor, czisanko@freemail.hu. valószínűleg jóval több IC-ből fog állni, mint modern társai, és gyengébbek MV4 megfigyelővevő Czigány Sándor, czisanko@freemail.hu Aki megpróbálkozott már SDR (Software Defined Radio : szoftver rádió) építéssel tudja, hogy nem egyszerű dolog. Az alkatrészek összevadászása, internetes

Részletesebben

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Készítette: Fekete Dávid Processzor felépítése 2 Perifériák csatlakozása a processzorhoz A perifériák adatlapjai megtalálhatók a programozasi_segedlet.zip-ben.

Részletesebben

E-Laboratórium 1 Kombinációs digitális áramkörök alkalmazása Elméleti leírás

E-Laboratórium 1 Kombinációs digitális áramkörök alkalmazása Elméleti leírás E-Laboratórium 1 Kombinációs digitális áramkörök alkalmazása Elméleti leírás 1. Bevezetés A gyakorlat elvégzésére digitális integrált áramköröket alkalmazunk és hardver struktúrát vezérlő szoftvert is.

Részletesebben

Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz

Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz Hajtástechnika \ Hajtásautomatizálás \ Rendszerintegráció \ Szolgáltatások Kiegészítés az üzemeltetési utasításhoz MOVITRAC LTX Szervomodul a MOVITRAC LTP-B készülékhez Kiadás: 2012. 05. 19458177 / HU

Részletesebben

FP2110 UJJLENYOMT-OLVSÓ Kezelői és szerelői útmutató Ez az ujjlenyomat-olvasó egység a legmodernebb technológiára épülő, nagy felbontású ujjlenyomat szenzort használ, melynek köszönhetően kiváló tulajdonságokkal

Részletesebben

SW-4836 ASI Changeover Controller

SW-4836 ASI Changeover Controller SW-4836 ASI Changeover Controller Beállító- és ellenőrző szoftver a CW-4836 ASI Changeover Duo, CW-4837 ASI Changeover Quad, CW-4838 ASI Changeover and Timer Duo CW-4838 ASI Changeover and Timer Quad automatikus

Részletesebben

Vegyes témakörök. A KAT120B kijelző vezérlése Arduinoval

Vegyes témakörök. A KAT120B kijelző vezérlése Arduinoval Vegyes témakörök A KAT120B kijelző vezérlése Arduinoval 1 KAT120B hívószám kijelző A KAT120B kijelző a NEMO-Q International AB egy régi terméke. A cég ma is fogalmaz különféle hívószám kijelzőket bankok,

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Bevezetés A laborgyakorlatok alapvető célja a tárgy későbbi laborgyakorlataihoz szükséges ismeretek átadása, az azokban szereplő

Részletesebben

Bevezetés a C++ programozásba

Bevezetés a C++ programozásba Bevezetés a C++ programozásba A program fogalma: A program nem más, mint számítógép által végrehajtható utasítások sorozata. A számítógépes programokat különféle programnyelveken írhatjuk. Ilyen nyelvek

Részletesebben

Programozási alapismeretek :: beadandó feladat. Felhasználói dokumentáció. Molnár Tamás MOTIABT.ELTE motiabt@inf.elte.

Programozási alapismeretek :: beadandó feladat. Felhasználói dokumentáció. Molnár Tamás MOTIABT.ELTE motiabt@inf.elte. Programozási alapismeretek :: beadandó feladat Készítő adatai Név: Molnár Tamás EHA: MOTIABT.ELTE E-mail cím: motiabt@inf.elte.hu Gyakorlatvezető: Horváth László Feladat sorszáma: 23. Felhasználói dokumentáció

Részletesebben

MSP430 programozás Energia környezetben

MSP430 programozás Energia környezetben MSP430 programozás Energia környezetben lámpákról Mostan színes tintákról álmodom 1 Az RGB LED bemutatása Az RGB LED három, különböző színű LED egy közös tokban. A három szín a három alapszín, amelyből

Részletesebben

Vezérlés és irányítástechnológia (Mikroprocesszoros irányítás)

Vezérlés és irányítástechnológia (Mikroprocesszoros irányítás) Vezérlés és irányítástechnológia (Mikroprocesszoros irányítás) 2.1. Lámpa bekapcsolása 2.2. Lámpa villogtatása 2.3. Futófény programozása 2.4. Fény futtatása balra, jobbra 2.5. Fénysáv megjelenítése 2.6.

Részletesebben

THNG IBMSZ Beltéri műszerszekrény Típusdokumentáció kiterjesztés

THNG IBMSZ Beltéri műszerszekrény Típusdokumentáció kiterjesztés THNG IBMSZ Beltéri műszerszekrény Típusdokumentáció kiterjesztés 2007 TH-NG-2007/23 Tartalomjegyzék 1. A kiterjesztés általános ismertetése...3 2. Vonatkozó szabványok...3 3. Új típusú berendezések beépítési

Részletesebben

Whead 3.0. Szélsebesség és széliránymérő illesztő távadó. Előzetes

Whead 3.0. Szélsebesség és széliránymérő illesztő távadó. Előzetes Whead 3.0 Szélsebesség és széliránymérő illesztő távadó Előzetes UNITEK 2006-2013 Whead Szélsebesség és széliránymérő illesztő távadó 2 Unitek Whead Szélsebesség és széliránymérő távadó Általános leírás

Részletesebben

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08 I 2 C, RS-232 és USB Informatikai eszközök fizikai alapjai Oláh Tamás István 2015.04.08 Az I 2 C Busz Phillips által kifejlesztett kétvezetékes szinkron adatátviteli eszköz integrált áramkörök összekapcsolására

Részletesebben

Körkörös listák. fej. utolsó. utolsó. fej

Körkörös listák. fej. utolsó. utolsó. fej Körkörös listák fej utolsó fej utolsó Példa. Kiszámolós játék. Körben áll n gyermek. k-asával kiszámoljuk őket. Minden k-adik kilép a körből. Az nyer, aki utolsónak marad. #include using namespace

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv. az ötödik méréshez

Mérési jegyzőkönyv. az ötödik méréshez Mérési jegyzőkönyv az ötödik méréshez A mérés időpontja: 2007-10-30 A mérést végezték: Nyíri Gábor kdu012 mérőcsoport A mérést vezető oktató neve: Szántó Péter A jegyzőkönyvet tartalmazó fájl neve: ikdu0125.doc

Részletesebben

Országzászlók (2015. május 27., Sz14)

Országzászlók (2015. május 27., Sz14) Országzászlók (2015. május 27., Sz14) Írjon programot, amely a standard bemenetről állományvégjelig soronként egy-egy ország zászlójára vonatkozó adatokat olvas be! Az egyes zászlóknál azt tartjuk nyilván,

Részletesebben

Mikrovezérlők programozása

Mikrovezérlők programozása Analóg és digitális rsz-ek megvalósítása prog. mikroák-kel BMEVIEEM371 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mikrovezérlők programozása Nagy Gergely Elektronikus Eszközök Tanszéke (BME) 2013.

Részletesebben

Elektronika 2. TFBE1302

Elektronika 2. TFBE1302 Elektronika 2. FBE1302 áplálás FBE1302 Elektronika 2. Analóg elektronika Az analóg elektronikai alkalmazásoknál a részfeladatok többsége több alkalmazási területen is előforduló, közös feladat. Az ilyen

Részletesebben

VERTESZ Fázisazonosító Felhasználói Leírás

VERTESZ Fázisazonosító Felhasználói Leírás VERTESZ Felhasználói Leírás felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1.ÁLTALÁNOS LEÍRÁS... 3 1.1.A készüléken található jelölések jelentése...3 1.2.Biztonsági figyelmeztetés... 3 1.3.A készülékek rendeltetése...

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat. Írjunk ki fordítva! Írjunk ki fordítva! (3)

Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat. Írjunk ki fordítva! Írjunk ki fordítva! (3) Programozás alapjai C nyelv 5. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.17. -1- Tömbök Azonos típusú adatok tárolására. Index

Részletesebben

AF 088II DIO 16/8 AF 088II DIO 16. Digitális ki-, bemeneti modul. Digitális bemeneti modul

AF 088II DIO 16/8 AF 088II DIO 16. Digitális ki-, bemeneti modul. Digitális bemeneti modul - Csatlakozás az AF 088II rendszer digitális buszra - Kódkapcsolóval beállitható egység cím0..f - 16 db kétállapotú bemenet (=24V DC) - Galvanikus leválasztás - 1.5 kv szigetelési feszültség - Túlfeszültség

Részletesebben

Nyomtatóport szintillesztő 3V2

Nyomtatóport szintillesztő 3V2 Nyomtatóport szintillesztő 3V2 A 3V2-es verziójú illesztő kártya lehetővé teszi a nyomtató porthoz vagy az UC300-hoz való kényelmes, egyszerű hozzáférést, a jelszintek illesztett megvalósítása mellett.

Részletesebben

MSP430 programozás Energia környezetben. Hétszegmenses LED kijelzok

MSP430 programozás Energia környezetben. Hétszegmenses LED kijelzok MSP430 programozás Energia környezetben Hétszegmenses LED kijelzok 1 A hétszegmenses kijelző A hétszegmenses kijelzők 7 db LED-et vagy LED csoportot tartalmaznak, olyan elrendezésben, hogy a 0 9 arab számjegyeket

Részletesebben

DT4220 E xx xx xx (PS) Folyamatindikátor. Kezelési útmutató

DT4220 E xx xx xx (PS) Folyamatindikátor. Kezelési útmutató xx xx xx (PS) Folyamatindikátor Kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. Kezelési útmutató...4 1.1. Rendeltetése...4 1.2. Célcsoport...4 1.3. Az alkalmazott szimbólumok...4 2. Biztonsági útmutató...5 2.1.

Részletesebben

Információs Technológia

Információs Technológia Információs Technológia A C programozási nyelv (Típusok és operátorok) Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatika Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010 szeptember

Részletesebben

Analogmeter & Headdisabler Verzió 1.2

Analogmeter & Headdisabler Verzió 1.2 Analogmeter & Headdisabler Verzió 1.2 Több mérõhelyes mérõ- és fejletiltó program PLC vagy PC kártya által mért analóg értékek, vagy más a PLC (PC kártya) által számlált mennyiségek alapján történõ fejletiltáshoz

Részletesebben

M-LINE 80.2 M-LINE 125.2 M-LINE 95.4. Kezelési utasítás..autoradiokeret.

M-LINE 80.2 M-LINE 125.2 M-LINE 95.4. Kezelési utasítás..autoradiokeret. WWW M-LINE 80.2 M-LINE 125.2 Kezelési utasítás.autoradiokeret. HU Gratulálunk az Ön új GLADEN erősítőjéhez. Az erősítő üzembehelyezése előtt, kérjük figyelmesen olvassa el ezen használati utasítást és

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 760K Digitális Gépjármű Diagnosztikai Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 3 4. Műszaki jellemzők... 4 5.

Részletesebben

Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt

Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt BME Hardver modellezés SystemC-vel és SDL grafikus könyvtárral Visual Stúdió alatt Visual Studio, SystemC, SDL Tóth Gergely Endre 2013.03.18. 1 Bevezetés Ebben a dokumentumban leírom, hogy hogyan lehet

Részletesebben

DT930 N Adagolásvezérlő

DT930 N Adagolásvezérlő DOC. N :. DT930 N-62 DT930 N Adagolásvezérlő Felhasználói leírás Gyártó: DATCON Ipari Elektronikai Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. ép. Tel.: 460-1000, Fax.: 460-1001 2 Tartalomjegyzék 1. Rendeltetés...4...

Részletesebben

Programozás II gyakorlat. 4. Öröklődés

Programozás II gyakorlat. 4. Öröklődés Programozás II gyakorlat 4. Öröklődés Feladat Egy játékfejlesztő cég olyan programot fejleszt, amely nyilvántartja az alkalmazottai adatait. Tároljuk minden személy: Nevét (legfeljebb 50 karakter) Születési

Részletesebben

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar MIT. Nagyteljesítményű mikrovezérlők tantárgy [vimim342]

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar MIT. Nagyteljesítményű mikrovezérlők tantárgy [vimim342] Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar MIT Nagyteljesítményű mikrovezérlők tantárgy [vimim342] 8x8x8 LED Cube Készítette: Szikra István URLJRN Tartalomjegyzék

Részletesebben

Abszolút forgójeladók Kimenetek

Abszolút forgójeladók Kimenetek Abszolút forgójeladók Kimenetek Kábelhossz: Az egyes kimenettípusokhoz az elektromágneses zavarok és az alkalmazott kábel függvényében az alábbi maximális kábelhosszak javasoltak: Interész és kimenõáramkör

Részletesebben

loop() Referencia: https://www.arduino.cc/en/reference/homepage

loop() Referencia: https://www.arduino.cc/en/reference/homepage Arduino alapok Sketch ~ Solution Forrás:.ino (1.0 előtt.pde).c,.cpp,.h Külső könyvtárak (legacy / 3rd party) Mintakódok (example) setup() Induláskor fut le, kezdeti értékeket állít be, inicializálja a

Részletesebben

11.3.1. Az MSP430 energiatakarékos használata

11.3.1. Az MSP430 energiatakarékos használata 11.3.1. Az MSP430 energiatakarékos használata A Texas Instruments ##LINK: www.ti.com## által fejlesztett MSP430 ##Mixed Signal Processor## család tagjai létrehozásakor a tervezők fontos célja volt a rendkívül

Részletesebben

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Automatizálási Tanszék Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Budai Tamás budai.tamas@sze.hu http://maxwell.sze.hu/~budait Tartalom Mikrovezérlőkről röviden Programozási alapismeretek ismétlés

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék. Önálló laboratórium

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék. Önálló laboratórium Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék Önálló laboratórium (BMEVIIIA355) Téma: Eaton-Moeller PLC-k alkalmazástechnikája

Részletesebben

CARDIN PRG811 Kétmotoros és egymotoros vezérloelektronikák garázs-, toló- és 1-2 szárnyas kapukhoz

CARDIN PRG811 Kétmotoros és egymotoros vezérloelektronikák garázs-, toló- és 1-2 szárnyas kapukhoz CARDIN PRG811-1. oldal, összesen: 8 - CARDIN PRG811 Kétmotoros és egymotoros vezérloelektronikák garázs-, toló- és 1-2 szárnyas kapukhoz MUSZAKI ADATOK Energiaellátás Vac 220/230 Frekvencia Hz 50/60 Rákötheto

Részletesebben

Procontrol RSC-24B. Kezelői, telepítői kézikönyv. RS232 / RS485 adatkonverter. Verzió: 1.4 2007.04.12

Procontrol RSC-24B. Kezelői, telepítői kézikönyv. RS232 / RS485 adatkonverter. Verzió: 1.4 2007.04.12 Procontrol RSC-24B RS232 / RS485 adatkonverter Kezelői, telepítői kézikönyv Verzió: 1.4 2007.04.12 2007 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar, a WtKomm a Procontrol

Részletesebben

ACNSEM2 Forgalom irányító lámpa vezérlés 2 lámpához

ACNSEM2 Forgalom irányító lámpa vezérlés 2 lámpához ACNSEM2 Forgalom irányító lámpa vezérlés 2 lámpához FIGYELEM! A készülék telepítését és rendszeres karbantartását szakemberrel végeztesse. Figyelmesen olvassa el a kézikönyvet a telepítést megelőzően.

Részletesebben

Labor tápegység feszültségének és áramának mérése.

Labor tápegység feszültségének és áramának mérése. Labor tápegység feszültségének és áramának mérése. (Ezek Alkotó gondolatai. Nem tankönyvekbıl ollóztam össze, hanem leírtam ami eszembe jutott.) A teljességre való törekvés igénye nélkül, néhány praktikus

Részletesebben

AVR-Duino Eth Shield / AVR-Duino EthMAX Shield

AVR-Duino Eth Shield / AVR-Duino EthMAX Shield AVR-Duino Eth Shield / AVR-Duino EthMAX Shield AVR-Duino alappanel-kiegészítő az Ethernet-alapok megismeréséhez Felhasználói dokumentáció TavIR-AVR 2011. május 30. 1 / 11 Felhasználás AVR-Duino Eth Shield

Részletesebben

11.12 Menü 12: Küszöbdetektorok, változó-kiválasztók és a fékvezérlés funkciója

11.12 Menü 12: Küszöbdetektorok, változó-kiválasztók és a fékvezérlés funkciója Alap 11.12 Menü 12: Küszöbdetektorok, változó-kiválasztók és a fékvezérlés funkciója 11-14. ábra A Menü 12 logikai vázlata 1-es küszöbdetektor Bármely változtatható 1-es küszöbdetektor küszöbszintje 1-es

Részletesebben

0934-06. ProxerBoard System. Termékismertető

0934-06. ProxerBoard System. Termékismertető 0934-06 ProxerBoard System Termékismertető ProxerBoard fedélzeti terminálok Proxer20 RFID olvasók betöltő pisztoly, és betöltő ajtó azonosítására ProxerPorta rádiós bázis-terminál Ver.2.1. 2014.11.28.

Részletesebben

JUMO. Beépíthetõ ház DIN 43 700 szerint. Rövid leírás. Blokkvázlat. Sajátságok. JUMO dtron 16.1

JUMO. Beépíthetõ ház DIN 43 700 szerint. Rövid leírás. Blokkvázlat. Sajátságok. JUMO dtron 16.1 JUMO dtron 16.1 kompakt mikroprocesszoros szabályozó 1. Oldal Beépíthetõ ház DIN 43 700 szerint Rövid leírás A JUMO dtron 16.1 típusú kompakt mikroprocesszoros szabályozók, 48 mm x 48 mm méretû elõlap-kerettel

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 10. gyakorlat. Standard függvények. Union

Programozás alapjai C nyelv 10. gyakorlat. Standard függvények. Union Programozás alapjai C nyelv 10. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.11.21. -1- Standard függvények Standard függvények amelyeket

Részletesebben

Elektronika I. laboratórium mérési útmutató

Elektronika I. laboratórium mérési útmutató Elektronika I. laboratórium mérési útmutató Összeállította: Mészáros András, Horváth Márk 2015.08.26. A laboratóriumi foglalkozásokkal kapcsolatos általános tudnivalók: E.1 A foglalkozások megkezdésének

Részletesebben

Hobbi Elektronika. A digitális elektronika alapjai: Sorrendi logikai áramkörök 4. rész

Hobbi Elektronika. A digitális elektronika alapjai: Sorrendi logikai áramkörök 4. rész Hobbi Elektronika A digitális elektronika alapjai: Sorrendi logikai áramkörök 4. rész 1 Felhasznált anyagok M. Morris Mano and Michael D. Ciletti: Digital Design - With an Introduction to the Verilog HDL,

Részletesebben

Bevezetés az elektronikába

Bevezetés az elektronikába Bevezetés az elektronikába 15. Arduino programozás Hétszegmenses kijelzők 2. rész 1 Betűvadászat A 7 db szegmens mindegyike lehet ki- vagy bekapcsolt állapotban. A lehetséges állapotok száma: 27 = 128

Részletesebben

Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája

Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája Gingl Zoltán, 2013, Szeged Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája 2015.06.28. 22:20 Működést támogató perifériák és használatuk 1 A processzornak ütemjel (órajel) szükséges Számos periféria órajelét is adja

Részletesebben

MSP430 programozás Energia környezetben. LED kijelzok második rész

MSP430 programozás Energia környezetben. LED kijelzok második rész MSP430 programozás Energia környezetben LED kijelzok második rész 1 Lab13 SPI_595_7seg Egyszerű mintaprogram kétszámjegyű hétszegmenses LED kijelzővel, 74HC595 shift regiszterrel, SPI programkönyvtár használattal

Részletesebben

Használati útmutató az MT-1210 digitális műszerhez

Használati útmutató az MT-1210 digitális műszerhez Használati útmutató az MT-1210 digitális műszerhez BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK A biztonságos használat érdekében és hogy a műszer minden funkcióját használja, kövesse figyelmesen az ebben a részben leírtakat.

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki Intézet Elektrotehnikai - Elektronikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki Intézet Elektrotehnikai - Elektronikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki Intézet Elektrotehnikai - Elektronikai Intézeti Tanszék 5/1. melléklet Villamosmérnöki szak Elektronikai tervezés szakirány Belsőégésű

Részletesebben

Gitárerősítő. Használati utasítás

Gitárerősítő. Használati utasítás Gitárerősítő Használati utasítás Óvintézkedések Olvassa el figyelmesen az utasításokat! Tartsa be ezeket az utasításokat! Vegyen figyelembe minden figyelmeztetést! Kövessen minden utasítást! Ne használja

Részletesebben

ISE makró (saját alkatrész) készítése

ISE makró (saját alkatrész) készítése ISE makró (saját alkatrész) készítése 1. Makró (saját alkatrész) hozzáadása meglévő projekthez... 2 1.1. Kapcsolási rajz alapú makró készítése... 2 1.2. Kapcsolási rajz alapú saját makró javítása... 4

Részletesebben

AX-3003P AX-6003P. 1. A kezelési útmutató használata. 2. Biztonságra vonatkozó információk

AX-3003P AX-6003P. 1. A kezelési útmutató használata. 2. Biztonságra vonatkozó információk AX-3003P AX-6003P 1. A kezelési útmutató használata A termék használata előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatót. Átolvasás után is tartsa kéznél az útmutatót, hogy szükség esetén elérhető legyen.

Részletesebben

Flatpack áramellátó rendszer család. Flatpack MPSU rendszer

Flatpack áramellátó rendszer család. Flatpack MPSU rendszer Flatpack áramellátó rendszer család Az innovatív Flatpack egyenirányító modulok felhasználásával 700 Wattól 60 kw-ig lehet könnyedén kialakítani a felhasználói igényeknek megfelelő gazdaságos rendszert.

Részletesebben

AGV rendszer fejlesztése

AGV rendszer fejlesztése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék Szabó Lőrinc E8I9IC Szabó Oszkár Albert - UBHPZC AGV rendszer fejlesztése Önálló

Részletesebben

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik.

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik. Teszt áramkör A CPU ból és kiegészítő áramkörökből kialakított számítógépet összekötjük az FPGA kártyán lévő ki és bemeneti eszközökkel, hogy az áramkör működése tesztelhető legyen. Eszközök A kártyán

Részletesebben

MSP430 programozás Energia környezetben. LED kijelzok második rész

MSP430 programozás Energia környezetben. LED kijelzok második rész MSP430 programozás Energia környezetben LED kijelzok második rész 1 Lab13 SPI_595_7seg Egyszerű mintaprogram kétszámjegyű hétszegmenses LED kijelzővel, 74HC595 shift regiszterrel, SPI programkönyvtár használattal

Részletesebben

Programozás I gyakorlat. 5. Struktúrák

Programozás I gyakorlat. 5. Struktúrák Programozás I gyakorlat 5. Struktúrák Bemelegítés Írj programot, amely beolvassa 5 autó adatait, majd kiírja az adatokat a képernyőre. Egy autóról a következőket tároljuk: maximális sebesség fogyasztás

Részletesebben

Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2

Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2 StP Beléptető Rendszer Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2 s TARTALOMJEGYZÉK 1. ALKÖZPONTOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ (INTERNET)... 3 2. RS485... 3 3. OLVASÓ- ÉS KÁRTYATÍPUSOK, OLVASÓ KEZELÉS, EGY

Részletesebben

T Bird 2. AVR fejlesztőpanel. Használati utasítás. Gyártja: BioDigit Kft. Forgalmazza: HEStore.hu webáruház. BioDigit Kft, 2012. Minden jog fenntartva

T Bird 2. AVR fejlesztőpanel. Használati utasítás. Gyártja: BioDigit Kft. Forgalmazza: HEStore.hu webáruház. BioDigit Kft, 2012. Minden jog fenntartva T Bird 2 AVR fejlesztőpanel Használati utasítás Gyártja: BioDigit Kft Forgalmazza: HEStore.hu webáruház BioDigit Kft, 2012 Minden jog fenntartva Főbb tulajdonságok ATMEL AVR Atmega128 típusú mikrovezérlő

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 830B Digitális Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Biztonsági információ... 3 4. Speciális használati figyelmeztetések... 3 5. Általános

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Villamosmérnöki BSc. szak Ipari automatizálás és kommunikáció szakirány

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Villamosmérnöki BSc. szak Ipari automatizálás és kommunikáció szakirány Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki BSc. szak Ipari automatizálás és kommunikáció szakirány Jelfogók működésének regisztrálása a D55 típusú biztosítóberendezés egységeiben

Részletesebben

Ipari Robotok Programozása

Ipari Robotok Programozása Ipari Robotok Programozása Vezérlő, StartUp, Szoftverszintek, programozási nyelvek Előadó: Nagy István n (A65) Gyakorlatvezető: : Tolnai András Ajánlott irodalom: B. Leatham-Jones: Elements of Industrial

Részletesebben

<mérésvezető neve> 8 C s z. 7 U ki TL082 4 R. 1. Neminvertáló alapkapcsolás mérési feladatai

<mérésvezető neve> 8 C s z. 7 U ki TL082 4 R. 1. Neminvertáló alapkapcsolás mérési feladatai MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV A mérés tárgya: Egyszerű áramkör megépítése és bemérése (1. mérés) A mérés időpontja: 2004. 02. 10 A mérés helyszíne: BME, labor: I.B. 413 A mérést végzik: A Belso Zoltan B Szilagyi

Részletesebben

GQ-3x és GQ-4x USB univerzális programozó Kézikönyv

GQ-3x és GQ-4x USB univerzális programozó Kézikönyv GQ-3x és GQ-4x USB univerzális programozó Kézikönyv Magyar fordítás EPROMIROK.HU 2011.10.27. 1 GQ-3X és GQ-4X programozó kézikönyv Üdvözöljük a GQ USB Univerzális Programozó (True-USB Univerzális eszköz

Részletesebben

EB134 Komplex digitális áramkörök vizsgálata

EB134 Komplex digitális áramkörök vizsgálata EB34 Komplex digitális áramkörök vizsgálata BINÁRIS ASZINKRON SZÁMLÁLÓK A méréshez szükséges műszerek, eszközök: - EB34 oktatókártya - db oszcilloszkóp (6 csatornás) - db függvénygenerátor Célkitűzés A

Részletesebben

Digitális technika II. (vimia111) 5. gyakorlat: Mikroprocesszoros tervezés, egyszerű feladatok HW és SW megvalósítása gépi szintű programozással

Digitális technika II. (vimia111) 5. gyakorlat: Mikroprocesszoros tervezés, egyszerű feladatok HW és SW megvalósítása gépi szintű programozással Digitális technika II. (vimia111) 5. gyakorlat: Mikroprocesszoros tervezés, egyszerű feladatok HW és SW megvalósítása gépi szintű programozással Megoldás Elméleti anyag: Processzor belső felépítése, adat

Részletesebben

PANELMÛSZEREK. 2 relé K3GN-NDC DC24V K3GN-NDC-FLK DC24V. 3 tranzisztor K3GN-NDT1 DC24V K3GN-NDT1-FLK DC24V. 2 relé K3GN-PDC DC24V K3GN-PDC-FLK DC24V

PANELMÛSZEREK. 2 relé K3GN-NDC DC24V K3GN-NDC-FLK DC24V. 3 tranzisztor K3GN-NDT1 DC24V K3GN-NDT1-FLK DC24V. 2 relé K3GN-PDC DC24V K3GN-PDC-FLK DC24V Intelligens panelmûszer feszültség, áram, frekvencia méréshez, digitális kijelzés PLC-hez Egyszerû programozás elõlapról, vagy soros vonalon keresztül Jól látható, 5 digites, változtatható színû kijelzõ

Részletesebben