8. Babzsák 14x12 cm, 16 dkg Fejlesztés: Mozgáskultúra, ritmikai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "8. Babzsák 14x12 cm, 16 dkg Fejlesztés: Mozgáskultúra, ritmikai"

Átírás

1 1. 10 db-os nagy ORFF ritmuskészlet Fejlesztés: Generatív, kreatív zenei képességek, tevékenységek, ritmuskészség e Rövid leírás: ritmushangszerek természetes anyagokból 2. 8 db-os ORFF ritmuskészlet Fejlesztés: Generatív, kreatív zenei képességek, tevékenységek, ritmuskészség e Rövid leírás: ritmushangszerek természetes anyagokból 3. A konfliktus kezelése: Tolerancia beszéd e, ítélőképesség, erkölcsi érzék e Rövid leírás: Történetkártyák kétféle befejezéssel, hangzó anyaggal 4. A természet matematikája 5-7 éveseknek Fejlesztés: A valóság és a matematika kapcsolatának erősítése, matematikai képességek e Rövid leírás: munkafüzet feladatokkal 7. Bábok gyerek kézre (bárány, boci, cica, csacsi, csibe, egér, farkas, kacsa, kakas, kisfiú, kislány, kutya, mackó, majom, malac, nyúl, róka, tyúk, süni) beszéd e, empátia, érzelmek felismerése, szociális kultúra e Rövid leírás: Bábozás közben a gyerekek fogalmakat, kifejezéseket gyakorolhatnak, hangokat utánozhatnak és elsajátíthatják az összefüggő beszédet. A szerepek eljátszása során különböző érzelmi állapotokat élhetnek át. 5. Arckifejezések Fiú 50x70 beszéd e, ítélőképesség, erkölcsi érzék e Rövid leírás: A tépőzáras elemek segítségével különféle érzelmeket tudunk bemutatni. 8. Babzsák 14x12 cm, 16 dkg Fejlesztés: Mozgáskultúra, ritmikai készség e Rövid leírás: A babzsák a célbadobás és az egyensúlyozás hagyományos eszköze. Speciális töltőanyaga miatt a víz felszínén marad, ezért medencékben is használható. 6. Bábok felnőtt kézre (anya/2, apa/2, csiga/1, öreg király/1, királyfi/2, királylány/2, kisfiú/2, kislány/2, Ludas Matyi/2, nagyanyó/1) beszéd e, empátia, érzelmek felismerése, szociális kultúra e Rövid leírás: Bábozás közben a gyerekek fogalmakat, kifejezéseket gyakorolhatnak, hangokat utánozhatnak és elsajátíthatják az összefüggő beszédet. A szerepek eljátszása során különböző érzelmi állapotokat élhetnek át. 9. Bla-bla-bla asszociációs fejlesztő Fejlesztés: Beszédtevékenység, logikai gondolkodás e Rövid leírás: A játék elsősorban a beszédkészséget, a szöveg- és mesealkotást, a szókincset, a kommunikációt és a logikai gondolkodást fejleszti, de olyan feladathelyzeteket teremt, amelyekben kiteljesedhet a gyermek képzelőereje, fantáziája is.

2 10. Bubidam kártya B betű Fejlesztés: Beszédtevékenység komplex e Rövid leírás: A leggyakoribb betűtévesztés korrigálására, rendszeresen használva csökken a b-d tévesztések száma Erősítő gumiszalag (piros, zöld) Fejlesztés: Mozgáskoordináció, erőnlét Rövid leírás: Gumiszalag különböző erősségben 17. Fejmaszkok (bárány, cica, csibe, egér, farkas, kacsa, kakas, kecske, kutya, ló, mackó, malac, mókus, nyúl, oroszlán, róka, süni, tehén, török, tyúk) beszéd e, empátia, érzelmek felismerése, szociális kultúra e Rövid leírás: A fejmaszk a dramatizálás kitűnő fejlesztő eszköze. A párbeszédek mellett spontán szavakkal, mimikával, gesztusokkal és nagymozgással eleveníthetők meg a történetek. 11. EquiLogic bűvös négyzet Fejlesztés: Matematikai képességek, logikus gondolkodás e Rövid leírás: A számkártyák megfelelő kombinációjával fejthető meg a bűvös négyzet. Fejlesztendő korosztály: Érzelmek és hangjaik beszéd e, ítélőképesség, erkölcsi érzék e Rövid leírás: A gyerekek megtanulják megkülönböztetni az alapvető érzelmeket, bővül szókincsük, kifejezőkészségük, fejlődik kommunikációs képességük. 18. Filcfigurák: erdei állatok beszéd e, empátia, érzelmek felismerése, szociális kultúra e, élőlények csoportosítása Rövid leírás: öntapadós állatfigurák 12. Equivalencia torony 51 db-os Fejlesztés: Tájékozódás a világ mennyiségi viszonyaiban, rész-egész észlelés, számelmélet Rövid leírás: A színes, tartós, műanyagból készült, egymásba illeszthető kockák segítségével könnyen összehasonlíthatók a törtek, tizedes törtek, százalékok. A gyerekek megtanulnak egyszerű, szemléletes matematikai modelleket felépíteni, amelyek demonstrálják a törtek egymáshoz való viszonyát. 16. Falra akasztható filctábla beszéd e, empátia, érzelmek felismerése, szociális kultúra e, térbeli tájékozódás Rövid leírás: A tábla a bábok elhelyezésére szolgál 19. Filcfigurák: időjárás beszéd e, a felépítés és a működés kapcsolata a Földön (időjárás elemei) Rövid leírás: öntapadós piktogramok az időjárás elemeinek jelölésére

3 20. Filcfigurák: vidéki táj beszéd e, empátia, érzelmek felismerése, szociális kultúra e, élőlények csoportosítása Rövid leírás: öntapadós állatfigurák 21. Frango társasjáték Fejlesztés: Tájékozódás a világ mennyiségi viszonyaiban, rész-egész észlelés, számelmélet Rövid leírás: A játék gyakoroltatja a törteket a gyerekekkel (pl.: egyenlő értékű törtek, a törtek összehasonlítása, egyszerűsítése) 22. Fújd óvatosan Fejlesztés: Légzéstechnika Rövid leírás: Amelyik ábrára sikerült a ping-pong labdát egyetlen fújással eljuttatni, azt letakarhatjuk az alaplapunkon. Az győz, aki legügyesebben kontrollálja a fújás irányát és sebességét, ezáltal leghamarabb takarja le az összes képet. Fejleszti a légzéstechnikát és erősíti az ajakizmokat. 23. Go szett Fejlesztés: Logikus gondolkodás, társas kapcsolatok, együttműködés Rövid leírás: játéktábla, gombok 24. Gyűjtsd össze! képességfejlesztő a beszéd éhez Fejlesztés: beszéd, szókincsbővítés Rövid leírás: A kártyán, a fő képhez tartozó képek megkönnyítik a gyűjtést, a csoportosítást. 25. Háziállatok szett: Anya és kölyke Fejlesztés: matematika, szám- számkép, mennyiség Rövid leírás: Ezek a figurák kiválóan alkalmasak halmazok képzésére, színek, formák, méretek szerinti csoportosításra, gyűjtőfogalmak megismerésére. 26. Filcfigurák: háziállatok vidéki házban beszéd e, empátia, érzelmek felismerése, szociális kultúra e, élőlények csoportosítása Rövid leírás: öntapadós állatfigurák 27. Kavicslépegető (műanyag) Fejlesztés: testnevelés, egyensúlyérzék e Rövid leírás: A megváltozott magassági és távolsági viszonyok miatt a gyermeknek a láb emelése és nyújtása folyamán is meg kell tartania az egyensúlyát. A bonyolultabb mozgássor végrehajtása a koncentráló és az egyensúlyozó képességét is nagymértékben fejleszti. 28. Képes beszédlottó Fejlesztés: Beszédtevékenység e Rövid leírás: Beszédhibák javításához használhatók, de a készség- és képességre, a megkésett beszédfejlődés beindítására, valamint a diszlexia egyéni terápiájához is alkalmazhatók.

4 29. Képes történetek: Egy nap Floval Fejlesztés: beszéd, idegen nyelv oktatása Rövid leírás: A kártyák segítik a tevékenységek felismerését, hasonló tevékenységek megkülönböztetését, tevékenységek megfogalmazását szóban és írásban, logikus gondolkodás alapjainak megteremtését. 30. Képes történetek: Így vagy úgy? Fejlesztés: beszéd, anyanyelv, sorrendiség, időrendiség Rövid leírás: A különböző történetek sorrendbe rakása után az utolsó kártyát a gyermek saját maga választhatja ki. A történet kétféleképpen végződhet. 31. Keresd a kakukktojást! Fejlesztés: beszéd, ellentétek Rövid leírás: A táblákon lévő tárgyak közül egy nem illik a sorba 32. Keresd a párját! Tapintásfejlesztő Fejlesztés: tapintás e Rövid leírás: különböző felületi minőségű fa korongok 33. Ki ismeri az órát? Fejlesztés: Az idő fogalmának megismerése, tájékozódás időben Rövid leírás: A játék célja az éjjeli és a nappali kör összerakása a kirakódarabokból. 34. Koordinációs létra 4 m Fejlesztés: mozgáskoordináció Rövid leírás: műanyag szétnyitható létra 35. Logico Piccolo: Iskolakezdés: Megfigyelés, gondolkodás Rövid leírás: A feladatok játékos formában segítik a beszédtevékenységet 36. Logico Piccolo: Iskolakezdés: Betűvadász Rövid leírás: A feladatok játékos formában segítik a betűk illetve a számok megismerését. 37. Logico Piccolo: Iskolakezdés: Formák, minták, mennyiségek Rövid leírás: Formák, minták, színek észlelése, párosítás hasonlóság alapján, mennyiségek és méretek.

5 38. Logico Piccolo: Iskolakezdés: Jelvadász Rövid leírás: A feladatok játékos formában segítik a betűk illetve a számok megismerését. 39. Logico Piccolo: Iskolakezdés: Megfigyelés, felfedezés, mesélés Rövid leírás: Környezeti és tárgyi ismeretek, képi összefüggések, nyelvi és szókincsbővítés. 40. Logico Piccolo: Iskolakezdés: Számvadász Rövid leírás: A feladatok játékos formában segítik a betűk illetve a számok megismerését. 41. Logico Piccolo: Ismeretek 1-2. oszt.: Geometria 1. Fejlesztés: komplex matematikai képességek e Rövid leírás: A gyerekek önállóan gyakorolhatják az alakzatok felismerését, pozíciójukat, összetevőiket. Fejlődik a koncentrációs készségük, a fejben számolós feladatoknál a számolási készségük, és ahol a geometriai megoldást fejben kell elképzelni, a síkbeli- és térbeli tájékozódásuk is. 42. Logico Piccolo: Ismeretek 1-2. oszt.: Házi- hobbi és vadon élő állatok Fejlesztés: Élőlények megismerése, csoportosítása Rövid leírás: A tárgyi alapismereteket segíti elsajátítani a környezetismeret, az élővilág és a földrajz terén. Képek és szavak párosítása, mondatok kiegészítése a képek alapján, szövegértési és értelmezési feladatok segítik a tanultak elmélyítését. 43. Logico Piccolo: Ismeretek 3-4. oszt.: Életünk, testünk Rövid leírás: Segíti a környezetismeret tantárgy elsajátítását, miközben különböző részképességeket is fejlesztenek. Fejlesztendő korosztály: Logico Piccolo: Komplex anyanyelvi gyakorló Fejlesztés: Komplex anyanyelvi Rövid leírás: Játékos gyakorlása a következőknek: betűk, szótagok, szavak felismerése, képek szavakhoz kapcsolása, kiegészítés, logikai összefüggések keresése, helyesírás. 45. Logico Piccolo: Nyelvi képesség: Hangoló-hangolló Rövid leírás: Az alábbi témákat dolgozza fel: betűismeret nélküli hanganalízis, hangazonosítás, csoportosítás, fonémaazonosítás, fonématudatosság, hallási figyelem e. 46. Logico Piccolo: Nyelvi képesség: Rímelő Rövid leírás: Az alábbi témákat dolgozza fel: rímpárok, kakukktojás keresése, rímlánc, mondókába illő rím keresése, mondókakészítés.

6 47. Logico Piccolo: Nyelvi képesség: Szótagoló-szótagolló Fejlesztés: Komplex anyanyelvi Rövid leírás: Az alábbi témákat dolgozza fel: betűismeret nélküli szótaganalízis, szótag azonosítás, csoportosítás, fonéma tudatosság, hallási figyelem e, szótagolás gyakorlása 48. Logico Piccolo: Számfogócska: 100-as számkör 1. rész kialakítását. A tízesével, ötösével, egyesével való számolás, a szomszédos számok és a kerek tízes szomszédok felismerése, a 100-as számtábla ismerete elősegíti az alapműveletek későbbi biztos használatát. 49. Logico Piccolo: Számfogócska: 20-as számkör 1. rész kialakítását. A számolás alapja, hogy a gyerekek biztosan felismerjék a számsorokat, a számszomszédokat, a kisebb/nagyobb relációkat. A számlálás és a csoportosítás gyakorlása segíti később az alapműveletek használatát. 50. Logico Piccolo: Számfogócska: 20-as számkör 2. rész kialakítását. Ehhez elengedhetetlen, hogy a gyerekek biztosan el tudják helyezni a számokat a számegyenesen, különbséget tudjanak tenni a páros és páratlan számok között. A duplázás és a felezés, valamint a számok bontásának gyakorlása elősegíti az alapműveletek használatát. 51. Logico Piccolo: Számfogócska: Összeadás, kivonás 100-ig 2. rész kialakítását. A műveletek egyesekkel és tízesekkel, kétjegyű számokkal, számok kétszeresének/felének megkeresése és a két lépésben végzett műveletek segítenek az alapvető számolási mechanikák begyakorlásában. A hátoldalon lévő pluszfeladatok lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek a tanultakat más módon is alkalmazzák. 52 Logico Piccolo: Számfogócska: Összeadás, kivonás 20-ig 1. rész kialakítását. A számolás alapja, hogy a gyerekek biztosan használják az alapműveleteket, ismerjék a tagok felcserélhetőségét, a helyiértékrendszert, és az alapvető számolási mechanikákat. A hátoldalon lévő pluszfeladatok lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek a tanultakat más módon is alkalmazzák. 6 éves kortól ajánljuk! Fejlesztendő korosztály: Logico Piccolo: Számfogócska: Összeadás, kivonás 20-ig 2. rész 54. Logico Piccolo: Szem- kéz koordináció: Alakzatok Fejlesztés: Szem-kéz koordináció, geometriai készség 55. Logico Piccolo: Szem- kéz koordináció: Játék a formákkal Fejlesztés: Geometriai készség

7 kialakítását. A számkereső feladatok, a láncszámolás, a számpiramisok kitöltése és a műveletek folytatása segíti az alapvető számolási mechanikák begyakorlását. Rövid leírás: Mindegyik csomagban egyre nehezebb, egymásra épülő feladatsorokat találhatunk. A feladatok a vizuális észlelést, illetve a szem és a kéz koordinációját fejleszti (azonos minták összepárosítása, minták kiegészítése, minta részletének felismerése. Rövid leírás: Mindegyik csomagban egyre nehezebb, egymásra épülő feladatsorokat találhatunk. A feladatok a vizuális észlelést, illetve a szem és a kéz koordinációját fejleszti. (alakzatok elrendezése rácsokban, sík területi viszonyok felfogása, megjegyzése). 56. Logico Piccolo: Szem- kéz koordináció: Nyomonkövetés Fejlesztés: Rövid leírás: Alakzatok felismerése 57. Logico Piccolo: Szövegértés: Szavak, mondatok, beszédhelyzetek Fejlesztés: Komplex anyanyelvi Rövid leírás: A megoldás keresése közben a gyerekeknek bővül a szókincsük és átélhetik az olvasás örömét. A feladatok között szerepel: kifejezések és jelentésük párosítása, szövegrészek és címek párosítása, mondatok összeállítása párbeszéddé, mondatok sorrendbe rakása. A kártyacsomag fejleszti: az olvasási képességet, a szövegértést, a figyelmet, az egyéni tanulási képességet Fejlesztendő korosztály: Logico Piccolo: Szövegértés: Meseolvasó Fejlesztés: Komplex anyanyelvi Rövid leírás: Fejleszti az az olvasási képességet, a szövegértést, a figyelmet, az egyéni tanulási képességet. Fejlesztendő korosztály: Logico Piccolo: Keret Fejlesztés: komplex Rövid leírás: Műanyag keret a Logico Piccoló táblákhoz 60. Logikus kastély Fejlesztés: Tájékozódás a térben, logikus gondolkodás, geometria Rövid leírás: Fa geometrikus alakzatok építésre, játéktábla 61. Lottójáték- Jobb-bal Fejlesztés: Tájékozódás a síkban Rövid leírás: Játéktábla és papírkártyák 62. Lottójáték Térirányok Fejlesztés: Tájékozódás a síkban Rövid leírás: Játéktábla és papírkártyák 63. Lottójáték szavakkal és képekkel GY-NY Fejlesztés: Betűismeret nélküli 64. Lottójáték szavakkal és képekkel U-Ú Fejlesztés: Betűismeret nélküli

8 hanganalízis, hangazonosítás, csoportosítás, fonémaazonosítás, fonématudatosság, hallási figyelem e. Rövid leírás: Papírtáblák hanganalízis, hangazonosítás, csoportosítás, fonémaazonosítás, fonématudatosság, hallási figyelem e. Rövid leírás: Papírtáblák 65. Magyarország kvíz társasjáték Fejlesztés: Identitástudat, országismeret Rövid leírás: Társasjáték Fejlesztendő korosztály: Matematika scrabble Fejlesztés: Matematikai műveletvégzés Rövid leírás: Játéktábla, számkockák 67. Memóriajáték szavakkal és képekkel Lottójáték B Fejlesztés: Betűismeret nélküli hanganalízis, hangazonosítás, csoportosítás, fonémaazonosítás, fonématudatosság, hallási figyelem e. Rövid leírás: Papírtáblák 68. Memóriajáték szavakkal és képekkel Lottójáték P Könyvesbolt; P ; Fejlesztés: Betűismeret nélküli hanganalízis, hangazonosítás, csoportosítás, fonémaazonosítás, fonématudatosság, hallási figyelem e. Rövid leírás: Papírtáblák 69. Metalofon 2,5 oktávos Fejlesztés: Dallami és ritmikai készség Rövid leírás: fa és fém 70. Mozgáskotta Fejlesztés: Komplex mozgás Rövid leírás: Földre tehető akadálypálya feladatokkal 71. Naprendszer modell Fejlesztés: Tájékozódás a Világegyetemben Rövid leírás: Műanyag modell 72. Nyári sí kétszemélyes lépegető Fejlesztés: Mozgáskoordináció, együttműködés Rövid leírás: fa talpak 73. Óriás billenő rácshinta 170x45 Fejlesztés: Mozgáskoordináció, együttműködés Rövid leírás: fa hinta

9 74. Panasonic SC-PM04EC micro Hi-Fi Fejlesztés: Akusztikus észlelés Rövid leírás: lejátszó 75. Philips AZ105S hordozható Cd-s rádió Fejlesztés: Akusztikus észlelés Rövid leírás: lejátszó 77. ProPro Fast ugrókötél Fejlesztés: Mozgáskoordináció, erőnlét e Rövid leírás: Műanyag ugrókötél nyéllel Fejlesztendő korosztály: Pixel amőba Fejlesztés: Téri tájékozódás, logikus gondolkodás Rövid leírás: Játéktábla korongokkal 78. Qwirkle társasjáték Fejlesztés: Alakzatok, színek felismerése, logikus gondolkodás Rövid leírás: Társasjáték 81. Sindelar tréningprogram 79. Rúdmágnes-pár (kis zöld dobozban) Fejlesztés: Természetismeret: kölcsönhatások, erők Rövid leírás: Két színű mágnes rúd Fejlesztendő korosztály: 9+ Darabszám: 1 db Vonalkód, kód: Beszállító: Krasznár és fiai Könyvesbolt; P ; Fejlesztés: Képességek felmérésére Rövid leírás: Rendszer 80. Scrabble szójáték Fejlesztés: Komplex nyelvi Rövid leírás: Táblás társasjáték Fejlesztendő korosztály: Sudoku színes ábrák Fejlesztés: Téri tájékozódás Rövid leírás: Táblás játék 83. Olvasóka 1. Fejlesztés: Komplex nyelvi Rövid leírás: Olvasókönyv 84. Olvasóka 2. Fejlesztés: Komplex nyelvi Rövid leírás: Olvasókönyv Fejlesztendő korosztály: Olvasóka 3. Fejlesztés: Komplex nyelvi Rövid leírás: Olvasókönyv

10 86. Íróka 1. Fejlesztés: Komplex nyelvi Rövid leírás: Munkafüzet 89. Számmérleg Fejlesztés: Mennyiségi viszonyok felismerése Rövid leírás: Műanyag mérleg számokkal 87. Íróka 2. Fejlesztés: Komplex nyelvi Rövid leírás: Munkafüzet Fejlesztendő korosztály: Szelektív hulladék kezelés Kukatípusok Cd Fejlesztés: Környezet és fenntarthatóság Rövid leírás: ismertető táblák 88. Íróka 3. Fejlesztés: Komplex nyelvi Rövid leírás: Munkafüzet 91. Szógyűjtemény a diszlexia javításához Fejlesztés: Komplex nyelvi Rövid leírás: papír alapú 92. Tanári demonstrációs színesrúd készlet (fa dobozban) Fejlesztés: Tanári szemléltetés Rövid leírás: Mágneses színes táblák 93. Tanulói színesrúd készlet Fejlesztés: Tájékozódás a mennyiségi viszonyok között Rövid leírás: Műanyag, különböző hosszúsági rudak 94. Tanulói törtkorong készlet Fejlesztés: Tájékozódás a mennyiségi viszonyok között, rész-egész, törtek Rövid leírás: műanyag készlet 95. Tapintós memória Fejlesztés: Érzékelés, érzékszervek Rövid leírás: Különböző felületi minőségű lapk 96. Tapintsd ki! Formakereső Fejlesztés: Érzékelés, érzékszervek, alak felismerése Rövid leírás: Fa lapok és formák 97. Táplálkozási piramis Fejlesztés: Az ember és egészsége Rövid leírás: Színes képek táplálékokról

11 98. Testek és felszíni formák 16 részes Fejlesztés: Tájékozódás térben, geometria Rövid leírás: Műanyag testek 99. Tipegő egyensúlyozó párban keményfából Fejlesztés: Mozgáskoordináció Rövid leírás: Fa páros tipegők 100. Törtek bevezetése 39 db-os fa Fejlesztés: Tájékozódás a mennyiségi viszonyok között, rész-egész, törtek Rövid leírás: Fa kockák 101. Tridio-C 3D csapatépítő játék Fejlesztés: Tájékozódás a térben Rövid leírás: Táblás társasjáték 102. Ujjbábkészlet A 3 pillangó Fejlesztés: Beszédtevékenység e Rövid leírás: Bábozás közben a gyerekek fogalmakat, kifejezéseket gyakorolhatnak, hangokat utánozhatnak és elsajátíthatják az összefüggő beszédet. A szerepek eljátszása során különböző érzelmi állapotokat élhetnek át Útzár Kapd el a rablót! Fejlesztés: Tájékozódás a térben, logikus gondolkodás Rövid leírás: Műanyag játéktáblák autókkal 104. Variálható hangfelismerő és memóriakocka Fejlesztés: Zenei ismeretek, zenei emlékezet Rövid leírás: Fa kockák 105. Vésike fülelő Cd Fejlesztés: Akusztikus észlelés, emlékezet e Rövid leírás: CD 106. Zenélő kocka hangzó dobozok Fejlesztés: Zenei ismeretek, zenei emlékezet Rövid leírás: Fa kockák

Kulcskompetenciák fejlesztése az 1-4. évfolyamon

Kulcskompetenciák fejlesztése az 1-4. évfolyamon Kulcskompetenciák fejlesztése az 1-4. évfolyamon 1. Anyanyelvi kommunikáció Fejlesztési területek Matematika Környezet Rajz Technika Ének Testnevelés 1-2. évfolyam 1. Beszédkézség, szóbeli szövegek megértése

Részletesebben

MATEMATIKA. 5 8. évfolyam

MATEMATIKA. 5 8. évfolyam MATEMATIKA 5 8. évfolyam Célok és feladatok A matematikatanítás célja és ennek kapcsán feladata: megismertetni a tanulókat az őket körülvevő konkrét környezet mennyiségi és térbeli viszonyaival, megalapozni

Részletesebben

MATEMATIKA. Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2013.

MATEMATIKA. Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2013. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

Matematika. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013.

Matematika. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013. Matematika tantárgy 1-4. évfolyam 2013. Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási,

Részletesebben

MATEMATIKA A és B variáció

MATEMATIKA A és B variáció MATEMATIKA A és B variáció A Híd 2. programban olyan fiatalok vesznek részt, akik legalább elégséges érdemjegyet kaptak matematikából a hatodik évfolyam végén. Ezzel együtt az adatok azt mutatják, hogy

Részletesebben

GYULAI ALAPFOKÚ KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY DÜRER ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA TAGINTÉZMÉNYE HELYI TANTERV 1

GYULAI ALAPFOKÚ KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY DÜRER ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA TAGINTÉZMÉNYE HELYI TANTERV 1 1. félévi óraszá m 2. félévi óraszá Éves m óraszá m 1. félévi óraszám 2. félévi óraszám Éves óraszám 1. félévi óraszá 2. félévi m óraszá Éves m óraszá m 1. félévi óraszá 2. félévi m óraszá Éves m óraszá

Részletesebben

NIKerettanterv MATEMATIKA 1. évfolyan Éves óraszám: 180 óra, heti 5 óra

NIKerettanterv MATEMATIKA 1. évfolyan Éves óraszám: 180 óra, heti 5 óra NIKerettanterv MATEMATIKA 1. évfolyan Éves óraszám: 180 óra, heti 5 óra A matematikatanítás célja, hogy lehetővé tegye a tanulók számára a környező világ térformáinak, mennyiségi viszonyainak, összefüggéseinek

Részletesebben

MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK

MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK MATEMATIKA 5 8. ALAPELVEK, CÉLOK Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről.

Részletesebben

SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam

SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam SAKK-LOGIKA 1 4. évfolyam A Sakk-logika oktatási program célja, hogy tanulási-tanítási tervet kínáljon az általános iskola alsó tagozatán tanító pedagógusok számára. A tanterv tantárgyi határokon is átívelő

Részletesebben

Pedagógiai program. IX. kötet

Pedagógiai program. IX. kötet 1 Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pedagógiai program IX. kötet Értelmi fogyatékos tanulók 9-10. évfolyam

Részletesebben

2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret

2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 2. évfolyam: Tematikai egység rövid címe Kerettantervi óraszám Helyi többletóraszám (±) Témakör összidőkerete

Részletesebben

Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam 3. melléklet a /2014. ( ) EMMI rendelethez 1. A kerettantervi rendelet 1. melléklet Kerettanterv az általános iskola 1-4. évfolyamára cím Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1-4. évfolyam

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

Interaktív tananyagaim. Publikációim

Interaktív tananyagaim. Publikációim : Publikációim Készítette: Molnárné Tóth Ibolya 1. oldal Az interaktív tananyagok írása az egyik legkedveltebb tevékenységem, mert az így elkészített tananyag természetes tanulási élményt és egyszerű használatot

Részletesebben

A SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

A SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY Szélfútta levél a világ. De hol az ág? de Ki az ág?" /Zelk Zoltán/ A SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

Részletesebben

F Ü G G E L É K E K 1. K Ö R N Y E Z E TI N E V E L É SI PR O G R A M O SZ TÁ L Y K IR Á N D U L Á SO K TE R V E 3.

F Ü G G E L É K E K 1. K Ö R N Y E Z E TI N E V E L É SI PR O G R A M O SZ TÁ L Y K IR Á N D U L Á SO K TE R V E 3. F Ü G G E L É K E K 1. K Ö R N Y E Z E TI N E V E L É SI PR O G R A M O SZ TÁ L Y K IR Á N D U L Á SO K TE R V E 2. A TA N U L Ó K É R TÉ K E L É SÉ N E K K R ITÉ R IU M R E N D SZ E R E 3. Ó R A TE R

Részletesebben

Matematika. 5-8. évfolyam

Matematika. 5-8. évfolyam Matematika 5-8. évfolyam Matematika 5-8. évfolyam 1. Célok és feladatok A matematikatanítás célja és ennek kapcsán feladata: megismertetni a tanulókat az őket körülvevő konkrét környezet mennyiségi és

Részletesebben

Matematika 9. nyelvi előkészítő évfolyam. 1 óra/hét (37 óra) Kiselőadások tartása, interjúk készítése (matematikatörténeti

Matematika 9. nyelvi előkészítő évfolyam. 1 óra/hét (37 óra) Kiselőadások tartása, interjúk készítése (matematikatörténeti Matematika 9. nyelvi előkészítő évfolyam Témakörök Gondolkodási és megismerési módszerek Számtan, algebra Összefüggések, függvények, sorozatok Geometria, mérés Statisztika, valószínűség Év végi összefoglaló

Részletesebben

Fejlesztési követelmények, kompetenciák

Fejlesztési követelmények, kompetenciák 1. témakör: Év eleji ismétlés Szept. 1. hét 1. Ismétlés Számok és műveletek 0 20-ig 2. hét Ismétlés Számok és műveletek 0 20-ig 3. Ismétlés Számok és műveletek 0 20-ig Ismerkedés a tankönyvvel, a feladatgyűjteménnyel,

Részletesebben

360 Ft. 10 990 Ft. 990 Ft. 29 900 Ft. 7 900 Ft. 2 690 Ft. 3 650 Ft. 7 490 Ft. www.taneszkoz.hu. Csak a készlet erejéig. Matematika

360 Ft. 10 990 Ft. 990 Ft. 29 900 Ft. 7 900 Ft. 2 690 Ft. 3 650 Ft. 7 490 Ft. www.taneszkoz.hu. Csak a készlet erejéig. Matematika Minden, ami a színvonalas oktatáshoz kell! Balázs-Diák Kft. 1043 Budapest, Csányi László u. 34. email: info@taneszkoz.hu Telefon: +36 1/266-5140 Fax: +36 1/266-4644 Matematika Számlapok 1-100 ig Számlapocskák

Részletesebben

Pedagógiai program. VII. kötet

Pedagógiai program. VII. kötet Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógia és Módszertani Intézmény Egységes szerkezetbe foglalt módosított Pedagógiai program VII. kötet

Részletesebben

ÉNEK-ZENE A változat

ÉNEK-ZENE A változat ÉNEK-ZENE A változat Az ének-zene tantárgy tanításának legfőbb megismertetni a gyermekeket az éneklés és a zenélés örömével, valamint kulcsokat adni számukra a zene élményt nyújtó megismeréséhez, megértéséhez

Részletesebben

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4...

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4... ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM IV. kötet HELYI TANTERV LOGOPÉDIAI OSZTÁLYOK 1-4. 2010. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4.... 3 MATEMATIKA 1-4.... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4.... 112 ÉNEK-ZENE

Részletesebben

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI TANTÁRGYAK ALSÓ TAGOZAT Magyar nyelv és irodalom Matematika Környezetismeret Ének zene Rajz és vizuális kultúra Technika és életvitel Testnevelés

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5-8. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 8. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a

Részletesebben

HELYI TANTERV MATEMATIKA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam

HELYI TANTERV MATEMATIKA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam HELYI TANTERV MATEMATIKA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam Készült az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján. Érvényesség kezdete: 2013.09.01. Utoljára indítható:.. Dunaújváros,

Részletesebben

Matematika tanmenet 2. osztály részére

Matematika tanmenet 2. osztály részére 2. osztály részére 2014-2015. Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Készítette: Molnárné Tóth Ibolya Témakörök 1. Témakör: Év eleji ismétlés /1-24. óra/..3-5. oldal 2. Témakör:

Részletesebben

EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK

EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK 3/2015. SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSÁRÓL Nevelőtestületi

Részletesebben

6. évfolyam MATEMATIKA

6. évfolyam MATEMATIKA 28 6. évfolyam MATEMATIKA Országos kompetenciamérés 28 Feladatok és jellemzőik matematika 6. évfolyam Oktatási Hivatal Budapest, 29 6. ÉVFOLYAM A kompetenciamérésekről 28 májusában immár hatodik alkalommal

Részletesebben

Matematika. 5. 8. évfolyam

Matematika. 5. 8. évfolyam Matematika 5. 8. évfolyam 5. 6. évfolyam Éves órakeret: 148 Heti óraszám: 4 Témakörök Óraszámok Gondolkodási és megismerési módszerek folyamatos Számtan, algebra 65 Összefüggések, függvények, sorozatok

Részletesebben

MATEMATIKA TANTERV Bevezetés Összesen: 432 óra Célok és feladatok

MATEMATIKA TANTERV Bevezetés Összesen: 432 óra Célok és feladatok MATEMATIKA TANTERV Bevezetés A matematika tanítását minden szakmacsoportban és minden évfolyamon egységesen heti három órában tervezzük Az elsı évfolyamon mindhárom órát osztálybontásban tartjuk, segítve

Részletesebben

Tanmenetjavaslat Matematika 3. évfolyam Készítette: Csekné Szabó Katalin, 2015

Tanmenetjavaslat Matematika 3. évfolyam Készítette: Csekné Szabó Katalin, 2015 Tanmenetjavaslat Matematika 3. évfolyam Készítette: Csekné Szabó Katalin, 2015 Hónap Szept. 1. Év eleji ismétlés 2. Számok 100-as számkörben Szervezési feladatok - ismerkedés a kel, füzetvezetéssel és

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK VÉLEMÉNYEZÉS, ELFOGADÁS, JÓVÁHAGYÁS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK.

TARTALOMJEGYZÉK VÉLEMÉNYEZÉS, ELFOGADÁS, JÓVÁHAGYÁS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. 1-4. OSZTÁLY TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4 ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS SZAKASZA, ALSÓ TAGOZAT, 1 4. ÉVFOLYAM... 4 AZ 1-4. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI RENDSZERE ÉS ÓRASZÁMAI... 9 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 10

Részletesebben

A TANTÁRGYTÖMBÖSÍTETT OKTATÁS BEVEZETÉSÉNEK KIDOLGOZÁSA

A TANTÁRGYTÖMBÖSÍTETT OKTATÁS BEVEZETÉSÉNEK KIDOLGOZÁSA TÁOP 3.1.4-08/2-2009-0176 Kompetencia alapú oktatás, egyenlı hozzáférés megteremtése a pétervásárai Tamási Áron Általános Iskolában PEDAGÓGUSOK FEJLESZTÉSI INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁOGATÁSA A TANTÁRGYTÖBÖSÍTETT

Részletesebben

Ének-zene. 1-2. évfolyam

Ének-zene. 1-2. évfolyam Ének-zene 1-2. évfolyam Az iskolába belépő gyerekek zenei adottságai, ismeretei, élményei jelentősen különbözhetnek, ezért elengedhetetlen a tanulók minél több sikerélményhez juttatása, mely játékos módszerekkel

Részletesebben

TIMSS 2011. Tanári kérdőív Matematika. online. 8. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS 2011. Tanári kérdőív Matematika. online. 8. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS 2011 Tanári kérdőív Matematika online 8. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Tanári kérdőív Az Önök iskolája

Részletesebben

III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve

III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve Tartalomjegyzék 1. Az iskola 1-4 évfolyamain tanított tantárgyak, kötelező és szabadon választható tanórai foglalkozások, az előírt tananyag és követelményei...

Részletesebben

MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM

MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM MATEMATIKA 1-12. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Veppert Károlyné, Ádám Imréné, Heibl Sándorné, Rimainé Sz. Julianna, Kelemen Ildikó, Antalfiné Kutyifa Zsuzsanna, Grószné Havasi Rózsa 1 1-2. ÉVFOLYAM Gondolkodási, megismerési

Részletesebben

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében I R Á N Y E LV E K 1. Általános elvek A Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS DRÁMA... 43

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS DRÁMA... 43 ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM V. kötet HELYI TANTERV FELSŐ TAGOZAT 5-8. 2009. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS

Részletesebben

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 Család- és gyermekvédő tanár szakképzettség Tanár szak tételei 1. A tanulói személyiség megismerésének és fejlesztésének pedagógiaipszichológiai lehetőségei és

Részletesebben

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. MODUL TÖRTEK Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. Törtek Szorzás törttel, osztás törttel Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3. Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3. Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3 Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

A két csapatra osztás leggyakoribb megvalósításai: Lyukas teli (vagy sima vagy nem lyukas)

A két csapatra osztás leggyakoribb megvalósításai: Lyukas teli (vagy sima vagy nem lyukas) Eredeti forrás: Pintér Klára: Játsszunk Dienes Zoltán Pál logikai készletével! http://www.jgypk.u-szeged.hu/methodus/pinter-klara-jatsszunk-logikat-logikai-keszlettel/ A logikai készlet lapjaival kapcsolatos

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli. Emelt szinten: írásbeli és szóbeli. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A matematika érettségi vizsga célja A matematika érettségi vizsga célja

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Matematika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.3.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Matematika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.3. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Matematika készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.3. alapján 1-4. évfolyam 2 MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja,

Részletesebben

Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 TARTALOM I. BEVEZETŐ... 4 II. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 4 2. A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉSSEL

Részletesebben

Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENTENDRE 2013 Tartalom 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai...

Részletesebben

közti kapcsolatok, Ellenőrzés, Játék 21. modul

közti kapcsolatok, Ellenőrzés, Játék 21. modul Matematika A 4. évfolyam MŰVELETi tulajdonságok, a műveletek közti kapcsolatok, Ellenőrzés, Játék 21. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 4. ÉVFOLYAM 21. modul Műveleti tulajdonságok, a műveletek

Részletesebben

Háromszögcsaládok Síkbeli és térbeli alakzatok 5. feladatcsomag

Háromszögcsaládok Síkbeli és térbeli alakzatok 5. feladatcsomag Síkbeli és térbeli alakzatok 1.5 Háromszögcsaládok Síkbeli és térbeli alakzatok 5. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 11 14 elnevezések a háromszögekben háromszögek belső szögösszege háromszögek

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015

Pedagógiai Program 2015 Pedagógiai Program 2015 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 6 1.1.1. Pedagógiai alapelveink, értékeink,

Részletesebben

Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára

Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára Matematika tanmenet (A) az HHT-Arany János Tehetségfejleszt Program el készít -gazdagító évfolyama számára Ez a tanmenet az OM által jóváhagyott tanterv alapján készült. A tanterv az Országos Közoktatási

Részletesebben

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1. HELYZETELEMZÉS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1.1. A gyógypedagógiai ellátás területei Óvodánk a sajátos nevelési igényű (hallássérült, valamint súlyos beszéd- és nyelvfejlődési zavarral, részképesség zavarral

Részletesebben

Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán

Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola beiskolázási tájékoztató a pedagógiai programunk alapján Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán 2 Iskolánk adatai: Neve: Bálint Márton Általános Iskola és

Részletesebben

1. évfolyam. Két tanítási nyelvű 1-4. évf. Idegen nyelv - angol

1. évfolyam. Két tanítási nyelvű 1-4. évf. Idegen nyelv - angol 1. évfolyam A nyelvtanulás az első két évfolyamon játékos ismerkedést jelent a nyelvvel, megalapozva a későbbi tudatos nyelvhasználatot. Elsődleges ja, hogy felkeltse a tanulók érdeklődését az idegen nyelvek

Részletesebben

Szülőföldem-lakóhelyem

Szülőföldem-lakóhelyem Szülőföldem-lakóhelyem Sváb települések Dombóvár környékén HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT a dombóvári 516.sz. IPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM intézményében Projektfelelős: Herczeg Mária Tartalom: 1.

Részletesebben

Informatika. Célok és feladatok. Helyi tantervünket az OM által kiadott átdolgozott kerettanterv alapján készítettük.

Informatika. Célok és feladatok. Helyi tantervünket az OM által kiadott átdolgozott kerettanterv alapján készítettük. Informatika Helyi tantervünket az OM által kiadott átdolgozott kerettanterv alapján készítettük. Célok és feladatok Napjainkban még a felnőtteknek sem könnyű eligazodni az információk özönében, és megfelelően

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM MOSODAI KISEGÍTŐ MUNKA KÖZPONTI SZAKMAI MODUL KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLAI TANULÓK SZAKMAI KÉPZÉSÉHEZ AJÁNLÁS 2008 Készült a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési

Részletesebben

UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUSI HÁLÓZAT

UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUSI HÁLÓZAT Pedagógiai program 4. sz. melléklet UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUSI HÁLÓZAT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató Tartalomjegyzék UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUSI HÁLÓZAT... 3 Történeti áttekintés...

Részletesebben

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2.

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2. Tanári kézi az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz 31 1. Szabályok a számítógépteremben 2. Év eleji ismétlés I. 3. Év eleji ismétlés II. 4. Jel

Részletesebben

Pedagógiai Program. Feszty Árpád Általános Iskola Komárom 2015.

Pedagógiai Program. Feszty Árpád Általános Iskola Komárom 2015. Pedagógiai Program Feszty Árpád Általános Iskola Komárom 2015. 1 Tartalom BEVEZETÉS 3 1. Az iskola nevelési programja 6 1.1 Pedagógiai alapelveink.6 1.2 A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai

Részletesebben

Ismeretszerzési, - feldolgozási és alkalmazási képességek fejlesztésének lehetőségei, feladatai

Ismeretszerzési, - feldolgozási és alkalmazási képességek fejlesztésének lehetőségei, feladatai Célok és feladatok Az általános iskola alsó tagozatán a magyar nyelv és irodalom tantárgy elsődleges célja az anyanyelvi kommunikációs képességek fejlesztése, és az ehhez elengedhetetlen ismeretek elsajátíttatása.

Részletesebben

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése.

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése.

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson amatematikáról, mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ

54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ az 54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ Készítette: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013. 1 SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a 54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ,

Részletesebben

hogy a megismert fogalmakat és tételeket változatos területeken használhatjuk Az adatok, táblázatok, grafikonok értelmezésének megismerése nagyban

hogy a megismert fogalmakat és tételeket változatos területeken használhatjuk Az adatok, táblázatok, grafikonok értelmezésének megismerése nagyban MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE

NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Budapest, 2009. szeptember 1 A M A G Y A R A N G O L K É T T A N Í T Á S I N Y E L V Ű O K T A T Á S S A J Á T O S S Á G A I B E V

Részletesebben

P E D A G Ó G I A I P R O G R A M m ó d o s í t á s o k k a l e g y s é g e s s z e r k e z e t b e f o g l a l t

P E D A G Ó G I A I P R O G R A M m ó d o s í t á s o k k a l e g y s é g e s s z e r k e z e t b e f o g l a l t 1074 Budapest, Alsóerdősor u. 14 16. OM: 100566 P E D A G Ó G I A I P R O G R A M m ó d o s í t á s o k k a l e g y s é g e s s z e r k e z e t b e f o g l a l t Hatálya: A nevelőtestület elfogadta: 1998.

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Matematika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.3.2.2.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Matematika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.3.2.2. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Matematika készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.3.2.2. alapján 9-12. évfolyam 2 Az iskolai matematikatanítás célja, hogy

Részletesebben

Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához

Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához ANGELI ÉVA Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához Nemet kk 6.indd 1 2014.07.15. 7:35:40 Szerző ANGELI ÉVA Szerkesztette HORVÁTH KORNÉLIA Kapcsolódó kerettanterv EMMI kerettanterv 51/2012.(XII.21.)

Részletesebben

ÉNEK-ZENE 1-8. ÉVFOLYAM

ÉNEK-ZENE 1-8. ÉVFOLYAM MŰVÉSZETEK MŰVELTSÉGTERÜLET ÉNEK -ZENE 1-8. ÉVFOLYAM SZANDASZŐLŐSI ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 2010 Ajánlás Az ének-zene tanterv az OM kerettantervének kiegészített

Részletesebben

NEVELÉSI PROGRAM 2013

NEVELÉSI PROGRAM 2013 1 2 NEVELÉSI PROGRAM 2013 3 4 5 A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÉRVÉNYESSÉGÉVEL, MÓDOSÍTÁSÁVAL, NYILVÁNOSSÁGÁVAL KAPCSOLATOS EGYÉB INTÉZKEDÉSEK A pedagógiai program érvényességi ideje 1. Az iskola 2013. szeptember

Részletesebben

reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. A tanulóktól megkívánjuk a szaknyelv életkornak

reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. A tanulóktól megkívánjuk a szaknyelv életkornak MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013.

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. Deák Ferenc Középiskolai Kollégium Székhely: 1118 Budapest, Rimaszombati út 2. Tel: 1/606-7250 Fax: 1/606-7249 e-mail: dfk@deak-koll.sulinet.hu

Részletesebben

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA MATEMATIKA TANMENET

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA MATEMATIKA TANMENET COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA MATEMATIKA TANMENET 5. osztály 2015/2016. tanév Készítette: Tóth Mária 1 Tananyagbeosztás Évi óraszám: 144 óra Heti óraszám: 4 óra Témakörök:

Részletesebben

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam INFORMATIKA 9-10. évfolyam Célok és feladatok Az egyén alapvetı érdeke, hogy idıben hozzájusson a munkájához és életének alakításához szükséges információkhoz, képes legyen azokat céljának megfelelıen

Részletesebben

Munkaformák Módszerek Eszközök készségek, célok Szervezési feladatok Rendezés, a füzet vezetése EM Magyarázat Tankönyv, füzetek

Munkaformák Módszerek Eszközök készségek, célok Szervezési feladatok Rendezés, a füzet vezetése EM Magyarázat Tankönyv, füzetek Idő 09. 01. 1. 09. 02. 2. 09. 03. 3. 09. 04. 4. 09. 08. 5. 09. 09. 6. 09.10. 7. 09.11. 8. Tananyag Fejlesztési képességek, Munkaformák Módszerek Eszközök készségek, célok Szervezési feladatok Rendezés,

Részletesebben

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret Helyi tanterv Szakiskolát végzettek középiskolája Közismeret Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV A SZAKISKOLÁT VÉGZETTEK KÖZÉPISKOLÁJA SZÁMÁRA... 4 Célok és feladatok... 4 Tantárgyak és óraszámok

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV MÓDOSÍTÁSA

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV MÓDOSÍTÁSA PEDAGÓGIAI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV MÓDOSÍTÁSA Kiegészítés a NEM SZAKRENDSZERŰ OKTATÁS követelményeivel István Király Általános Iskola és Tagintézményei 1. Nevelési program 2. Helyi tantervek Szentistván,

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 6. 7. 8. Heti 1 1 1 óraszám

Részletesebben

Tanmenetjavaslat 5. osztály

Tanmenetjavaslat 5. osztály Tanmenetjavaslat 5. osztály 1. A természetes számok A tanmenetjavaslatokban dőlt betűvel szedtük a tananyag legjellemzőbb részét (amelyet a naplóba írunk). Kisebb betűvel jelezzük a folyamatos ismétléssel

Részletesebben

ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2016

ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2016 Oktatási Hivatal ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2016 ÚTMUTATÓ A MÉRÉSI KOORDINÁTOR SZÁMÁRA 6., 8. ÉS 10. ÉVFOLYAM FIGYELEM! A tesztfüzetekben az 1. és 2. részben szövegértési feladatok szerepelnek, míg a matematikafeladatok

Részletesebben

képességgel és készséggel, hogy alkalmazni tudják matematikai tudásukat, és felismerjék, hogy a megismert fogalmakat és tételeket változatos

képességgel és készséggel, hogy alkalmazni tudják matematikai tudásukat, és felismerjék, hogy a megismert fogalmakat és tételeket változatos MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket,

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket, INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

2013. ÉNEK ZENE Tantárgy helyi tanterve. az 1-4. évfolyamra

2013. ÉNEK ZENE Tantárgy helyi tanterve. az 1-4. évfolyamra 2013. ÉNEK ZENE Tantárgy helyi tanterve az 1-4. évfolyamra 1. évf. 2. évf. 3. évf. 4. évf. Kötelező minimális óraszám/hét 2 2 2 2 Szabadon tervezhető óraszám/hét - - - - Rendelkezésre álló órakeret/hét

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYMI

PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYMI V. rész PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYMI Készítette: TOMATÁS TÍMEA Intézményegység vezető 1. Utazó gyógypedagógusi hálózat... 3 1.1 A habilitációs, rehabilitációs tevékenység célja és feladata... 3 1.2 A habilitációs,

Részletesebben

Községi Általános Iskola Püspökhatvan. Helyi tanterve 2004.

Községi Általános Iskola Püspökhatvan. Helyi tanterve 2004. Községi Általános Iskola Püspökhatvan Helyi tanterve 2004. Általános célkitűzések A tanári munka eredményessége érdekében a tantervnek világos képet kell adnia arról, hogy milyen is legyen az a tudás,

Részletesebben

életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára

életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára Helyi tantervi ajánlás életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára Célok és feladatok A tudás hétköznapi életben való alkalmazása, a gyakorlatban való jártasság megszerzése, az alkotó képesség fejlesztése.

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

összeadás, kivonás 9-ig

összeadás, kivonás 9-ig Matematika A 1. évfolyam összeadás, kivonás 9-ig 27. modul Készítették: Bóta Mária Kőkúti Ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 27. modul összeadás, kivonás 9-ig modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

KALANDOZÁS A PÉNZ VILÁGÁBAN

KALANDOZÁS A PÉNZ VILÁGÁBAN A modul kódja: HVH_KGF_12_1 A MODUL CÍME KALANDOZÁS A PÉNZ VILÁGÁBAN A modul felhasználási területe: 7-8. évfolyam ISKOLA NEVE: Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola A modul végleges változatának

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához

Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához I. Bevezetés Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Bartháné Jáger Ottília, Holndonnerné Zátonyi Katalin, Krivánné Czirba Zsuzsanna, Migléczi Lászlóné MISKOLC 2015 Összesített

Részletesebben

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

Országos Logikai Rejtvénybajnokság 2008. szeptember 14. Instrukciós füzet

Országos Logikai Rejtvénybajnokság 2008. szeptember 14. Instrukciós füzet 1. feladatsor: 100 perc, 1000 pont Instrukciós füzet Kertek (15+30) Az ábrában kertek oldallal szomszédos négyzetekből álló fehér területek rejtőznek, amelyeket egy összefüggő érintkező oldalak mentén

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom 9-10. b /humán tagozat Helyi tanterv 9-10. évfolyam A tantárgyról általánosságban: A humán tagozat heti 4 magyarórán (9. évfolyamon heti 2 nyelvtan és 2 irodalom, 10. évfolyamon

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8.

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03 Matematika az általános iskolák 5 8. évfolyama számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése.

különösen a média közleményeiben való reális tájékozódást. Mindehhez elengedhetetlen egyszerű matematikai szövegek értelmezése, elemzése. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben