TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve"

Átírás

1 A képi gondolkodás és esztétikai ítéletalkotás a vizuális nevelésben Tantárgy kódja M 1000 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Orosz Csaba főiskolai adjunktus PhD absz. A tanegység első nagy blokkjában legfontosabb cél a vizuális nevelés elméleti modelljeiben a képi gondolkodás (annak életkori sajátosságaiban) és az esztétikai ítéletalkotás metódusában való jártasság kialakítása, a vizuális kultúra elsajátítása elméleti alapjainak feltárása interdiszciplináris megközelítéssel, s a tapasztalatok rendszerezése gyakorlati példák alapján. A kognitív funkciók fejlődése, a látvány és az esztétikai ítéletalkotás. A képi gondolkodás sajátosságai kialakulásának szenzitív szakaszában (3-6 éves kor) a fiatalság, illetve a felnőtt gondolkodásban (Piaget és Bruner koncepciói). Az alak, a forma kialakulásának törvényei (Gestalt törvények). A valóság vizuális megismerése, az érzékelés határai. A hétköznapi látvány és a műalkotás befogadása és értelmezése. Az ítéletalkotás és a vizuális élmény, a látás és a tanulás összefüggései (pszichológiai modellek). Beszámolók, zárthelyi dolgozatok. vizsgajegy Írásbeli és szóbeli vizsga Szakkönyvek, intermediális információs bázisok. - Rudolf Arnheim: A vizuális élmény. Gondolat, Budapest, Martin Schuster: Művészetlélektan. Képi kommunikáció Kreativitás - Esztétika - Atkinson, Atkinson, Smith, Bem: Észlelés és tudat; Tanulás, emlékezés és gondolkodás; Kognitív fejlődés a gyermekkorban. In.: Pszichológia. Osiris, 1994., Farkas András (szerk.): Vizuális művészetek pszichológiája I-II. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., Robert Sekuler-Randolph Blake: Észlelés Osiris Bp 2000.

2 Tanítási stratégiák a vizuális nevelésben Tantárgy kódja M 1001 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása habil Gaul Emil PhD, DLA egyetemi docens A tanegység második blokkjának elsődleges célja a saját tanítási stratégia kialakítása az elméleti modellek áttanulmányozása alapján. A vizuális nevelés folyamatában a tananyaghoz leginkább adekvát, leghatékonyabb munkaformák és módszerek, valamint a választható értékelési modellek, stratégiák megismerése, alkalmazásuk lehetőségei. Feladat és tevékenység alkalmazó rendszerei. A munkaformák tananyag orientált alkalmazása a vizuális nevelésben. Tanítási egységekhez rendelt módszerek típusai a vizuális és környezetkultúra tanításában. A szemléltetés. A projekt és a feladatsor. A komplex vizuális nevelés. A vizuális képességek és ismeretek értékelésének formái. A diagnosztikus, a formatív, a szummatív, a kritérium és a normaorientált értékelés. Tanórai, az év végi értékelés, a záró, és felvételi vizsgaértékelés, az értékelés kvantitatív és kvalitatív szempontjai. A tanári munka értékelése (az önértékelés szempontjai és a pedagógiai szakmai értékelés jelentősége). Értékelési stratégiák kialakítása. Értékelés és osztályozás a vizuális nevelés különböző tevékenységtípusainál. Tanítási stratégiák, módszertár tervezése adott korosztályhoz, az általános és középiskolai tananyaghoz kapcsolva, meghatározott szempontok alapján. Értékelési stratégiák kidolgozása konkrét feladatokhoz. Tanítási, értékelési stratégiák prezentációja tananyagtípusokhoz rendelve. Szakkönyvek, intermediális információs bázisok. - Horváth Attila: Kooperatív technikák. Hatékonyság a nevelésben. Budapest, é.n., OKI - IFA - Kárpáti Andrea: Vizuális nevelés: vizsga és projekt módszer. In. Mérés, értékelés, vizsga 3. Országos Közoktatási Intézet, Budapest, M.Nádasi Mária: Projektoktatás Oktatás-módszertani Kiskönyvtár, Gondolat Kiadói Kör, ELTE BP Kárpáti Andrea: Projekt rendszerű vizsga a vizuális nevelésben. Új pedagógiai szemle 1995/11. - Bodóczky István: Értékelés a vizuális-művészeti nevelésben. Kézirat

3 Kreativitási modellek a vizuális nevelésben Tantárgy kódja M 1002 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása habil Gaul Emil PhD, DLA egyetemi docens A vizuális és környezetkultúra tanításában bekövetkezett szemléletváltások bemutatása révén, lehetőséget adni a hallgatóknak a paradigmaváltások okainak feltárására, valamint a művészi tehetség, illetve a művészi - hétköznapi kreativitás fogalmának tisztázása okán, azok alapvető szerepének meghatározására a vizuális nevelésben. A kreativitás és a tehetség szemlélet fogalmainak szerepe a vizuális nevelés történetében. Az akadémiai és a Bauhaus modell hasonlóságai és különbözőségei. A kreativitás kutatás főbb irányzatai, a keleti és a nyugati kreativitás felfogás. A kreativitás megnyilvánulásának különböző területei. A kreatív képességek (a kreativitásban szerepet játszó életkor függő tényezők, az alkotásban szerepet játszó folyamatok). A kreativitásra nevelés szükségessége, lehetőségei a közoktatásban, a művészeti nevelésben. Kreatív tanórai feladatok és azok értékelése (példákkal). Joseph Beuys és Erdély Miklós szellemisége a vizuális nevelésben. A környezet- és tárgykultúra és az identitás, az identitásváltoztatás összefüggései. Beszámolók, zárthelyi dolgozatok. vizsgajegy Írásbeli és szóbeli vizsga Szakkönyvek, intermediális információs bázisok. - Erika Landau: A kreativitás pszichológiája. Tankönyvkiadó, Budapest, Klein Sándor: A kreativitás pszichológiája in. Ranschburg Jenő: Tehetséggondozás az iskolában. Tankönyvkiadó, Budapest, Bodóczky István: Az alkotóképesség fejlesztése. MIF jegyzet Balogh László, Herskovits Mária, Tóth László: A tehetségfejlesztés pszichológiája. KLTE, Debrecen, Spiel, Christian: Creativity, some new perspectives on a never old concept. In.: High Ability Studies June.

4 A tanítás - tanulás szervezése a vizuális nevelésben Tantárgy kódja M 1003 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása habil Gaul Emil PhD, DLA egyetemi docens A tanegység negyedik blokkja segítséget kíván nyújtani a hallgatóknak, a vizuális és környezetkultúra tantárgy tantervi követelmények megismerésében és rendszerezésében, valamint az önálló, kreatív és innovatív tananyagszerkesztés, óratervezés megvalósításában. A tanterv, a tanmenet és a tananyag tartalmi és periodikus összefüggései a vizuális nevelés, vizuális kommunikáció és a médiapedagógia, médianevelés folyamatában. A tanterv tartalmi szabályozásának szerepe és folyamata a hazai és a nemzetközi gyakorlatban (az adott területen). A vizuális és környezetkultúra műveltségterület tananyagtartalma az egyes életkori szakaszokhoz harmonizálva. A vizuális kultúra műveltségterület helye az alaptantervben (NAT), más tantervekben és az iskolai programban, a helyi tantervben. Más műveltségterületek vizuális vonatkozásai, koncentrációs lehetőségek. A tanmenet és a tananyag felépítésének összefüggései. Innovatív tartalmi kezdeményezések a tanmenet összeállításában. Tanmenet - projektek, projekt tanmenetek. Önálló óraterv modellek kidolgozása, a tananyag tartalmi megújításának igényével. Tanmenetszerkesztés szabadon választott korosztály számára. Óratervek, óravázlatok, feladattervek. Saját tanmenet - modellek, óraterv - modellek prezentációja. Szakkönyvek, intermediális információs bázisok. - Ballér Endre: Tanterv és tantervi reform. Tankönyvkiadó, Bp., Mátrai Zsuzsa: Tanterv és vizsga külföldön. Akadémiai kiadó, Bp., Nemzeti alaptanterv. OM Bp., Bodóczky István, Sándor Zsuzsa: Tölgyfa program. Komplex vizuális nevelési tanterv. Helikon, Budapest, Sándor Zsuzsa: Tantervelemzés és a tanítás elemzése. Eötvös József Kiadó, Bp., 1997.

5 A művészettörténet és a műelemzés tanításának módszertana Tantárgy kódja M 1004 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Jankáné dr. Puskás Bernadett PhD főiskolai tanár A művészettörténet és a műelemzés tanítása sajátosságainak feltárása az egyes korosztályok tükrében, a hazai és a nemzetközi gyakorlat bemutatásával. Egy-egy adott korosztályra kivetítve, feladatokon és feladatsorokon keresztül feltérképezni a művészettörténet és műelemzés tanításának szempontjait, helyét és szerepét a vizuális nevelésen belül, valamint használható módszerek széles skáláját prezentálni a hallgatók pedagógiai munkájához. A művészettörténet és a műelemzés tanításának hazai és nemzetközi története, tendenciái. A műalkotások és a közönség viszonya. A műalkotás, mint élményforrás. Múzeumkommunikációs törekvések helye a tanítási-tanulási folyamatban. Műalkotások, mint ismerethordozó szurrogátumok a műelemzés tanításában. A műalkotásokkal való kapcsolatteremtés lehetséges útjai, módszerek az elemzéshez, megértéshez, a feladat és feladatsor tervezéshez. Élménypedagógia és dramatikus tanítás. Projektfeladatok tervezése különböző korosztályok művészettörténeti tanulmányaihoz. Tartalmilag jól összerendezett elemző feladatsorok, projektnapló kivitelezése a műelemzés témakörében. Vizsgajegy Projektfeladat prezentációja, valamint szóbeli vizsga az elsajátított ismeretek alapján. Korszerű audiovizuális eszközök és képzőművészeti alapanyagok. - Beke László: Műalkotások elemzése. Tankönyvkiadó, Budapest, Kárpáti Andrea: Művészet és élet I-II. Helikon kiadó, Bp., Deszpot Gabriella: Öskor, Ókor, Újkor I-II. Feladatgyűjtemény Helikon K., Bp., Rézművesné Nagy Ildikó (szerk.): Nézzük meg együtt. Akadémiai kiadó, Bp., Tatai Erzsébet: Műelemzés. Enciklopédia kiadó Budapest, 2003.

6 A vizuális nevelés tendenciái Tantárgy kódja M 1100 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodó Károly főiskolai tanár A vizuális nevelés tendenciáinak megismerése segítséget kíván nyújtani a hallgatóknak, a vizuális és környezetkultúra tantárgy tanításának korszerű, innovatív szervezésében. Betekintést nyújt a különböző vizuális ismeretfeldolgozások nemzetközi és hazai áramlataiba, hogy azt képes legyen, egyéniségre szabottan alkalmazni a pedagógiai gyakorlatban. A vizuális nevelés múltja és jelene. A vizuális kommunikáció, mint népszerű esztétikai nevelési alternatíva. A vizuális nevelés és kommunikáció pedagógiai rendszerének elméletei. A vizuális nevelés reformálásának lehetőségei, élménypedagógiai megközelítések. A különböző tantervek mozgóképkultúra és médiaismeret műveltségterületei, modulja. A médianevelés, a médiapedagógia hazai és nemzetközi gyakorlata, tartalmi kapcsolódása a vizuális kommunikációhoz és beépülése a helyi tantervekbe. A komplex vizuális nevelés. Multimédiás alkalmazási lehetőségek a vizuális nevelésben. Integrációs és koncentrációs lehetőségek az egyes tárgyak és tanegységek között. Múzeumkommunikációs, múzeumpedagógiai törekvések a művészetoktatás tradícióinak ismeretében. A vizuális és környezetkultúra műveltségterület helye a vizuális nevelésben. A projektoktatás Észak-európai és hazai alkalmazása a tananyag metodikai megújításának igénye. 3. Évközi ellenőrzés módja Házidolgozat a kijelölt témában. Kollokvium jegy Írásbeli és szóbeli vizsga Szakkönyvek, intermediális információs bázisok. - Ballér Endre: Tanterv és tantervi reform. Tankönyvkiadó, Bp., Mátrai Zsuzsa: Tanterv és vizsga külföldön. Akadémiai kiadó, Bp., Bodóczky I., Sándor Zs.: Tölgyfa program. Komplex vizuális nevelési tanterv. Helikon, Bp., Kárpáti Andrea: Bevezetés a vizuális kommunikáció tanításához. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., Bodóczky István (szerk.): Vizuális művészeti projektek az oktatásban. MIE módszertani füzetek Bp. 2002

7 Kreatív feladattervezés Tantárgy kódja M 1101 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+3 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodó Károly főiskolai tanár A kreatív feladattervezés, a vizuális nevelés élménypedagógiai megközelítésével módszert és koncepciót kíván kialakítani, a szakmai ismeretek széleskörű, ötletes, kreatív felhasználására, a mindenkori megtanítandó tananyaghoz rendelve. A projektfeladatokra koncentrált ismeretszerzés alkalmazásának elsajátítása, s elsősorban a kreatív vizuális gondolkodást a pedagógiai gyakorlatra is megfelelő szinten átültetni képes tevékenységkör kialakítása, fejlesztése és szinten tartása a tantárgy legfontosabb feladata. E tanegység általánosan megalapozója a tanári mesterségen belül megkövetelhető szakmai kompetenciáknak. A projekt módszer, mint a kreatív feladattervezés alapja. A feladattervezés gyakorlata a vizuális nevelésben. Hazai és nemzetközi példák feladatsorokra és művészeti projektekre. Ötletbörze és motivációs bázis az ismeretkörökhöz kapcsolva. A feladattervezés és a feladat-végrehajtás metodológiai lépései, a problémamegoldás struktúrája. A munkaformák, módszerek és a feladattípusok variálhatósági lehetőségei a tanítási tanulási folyamat során. Projektfeladat és projektnapló tervezése és kivitelezése különböző korosztályokhoz igazítva. Tartalmilag koordinált elemző feladatsorok, egyéni projektfeladatok az általános és a középiskolai tantervhez igazodva. Projekt feladatok reprezentációja Szakmai műhelyek, intermediális eszközök és képzőművészeti alapanyagok. - A NAGY GYIK KÖNYV Kézikönyv a vizuális neveléshez, Budapest, 1997, Aula Kiadó - Faragó László Kiss Árpád: Az új nevelés kérdései. Budapest, 1949, Egyetemi Nyomda, o. - Trencsényi László (szerk.): Világkerék. Komplex művészetpedagógiai projektek az Iskolafejlesztési Központ gyűjteményéből Budapest, 1991, OKI IFA. - Bodóczky István: Vizuális nevelés II. feladatgyűjtemény és tanári kézikönyv a 7-12 évfolyamok számára. Budapest, Helikon Kiadó - Bodóczky István (szerk.): Vizuális művészeti projektek az oktatásban. MIE módszertani füzetek Bp. 2002

8 A környezet- és tárgykultúra helye a vizuális nevelésben Tantárgy kódja M 1102 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Nagy Lajos Imre DLA főiskolai tanár A környezet- és tárgykultúra tanítása hazai és a nemzetközi tendenciáinak megismerése, szerepének tisztázása a vizuális nevelésen belül. Kitekintés a szakmai kompetenciák nemzetközi viszonyrendszerére a környezetalakítás a tárgyprezentálás tanításának módszertani sokféleségére, a tantárgyi integráció szükségszerűségének feltárásával. Az angol és a német modell összehasonlítása a témakörben. A tárgyalkotás és a környezetkultúra tanításának sajátosságai és kreativitást fejlesztő hatásai az egyes korosztályok tükrében. Az egyes életkorokban, a gyermek szükségleteiből kiindulva, a tárgyalkotás és környezetalakítás tanításának vezérfonala, lehetséges módszerei. A tárgyalkotás és környezetalakítás helye és szerepe a vizuális nevelésen belül. Feladatsorok, projektfeladatok tervezése különböző korosztályok számára. Tanmenetmodellek. A kreativitás fejlesztésének lehetőségei és módszerei a tantárgyi és a tantárgyközi integrációban Beszámolók, zárthelyi dolgozatok, projektfeladat összeállítása a témakörben. Projektfeladatok prezentációja. Szakkönyvek, intermediális információs bázisok. - Gaul Emil: Mi a környezetkultúra? in. Kézművesség kézikönyv. MIF, Budapest, Tatai Erzsébet és Tatai Mária: Környezetkultúra. Iparművészeti Főiskola, Budapest, Gaul Emil, dr. Kárpáti Andrea: A tervezőképesség értékelése projekt módszerrel éves tanulók körében. In. Varga Lajos (szerk): Közoktatás kutatás MKM és az MTA Pedagógiai Bizottsága. Budapest p Tatai Erzsébet: Műelemzés. Enciklopédia kiadó, Budapest, 2003.

9 A vizuális kommunikáció helye a vizuális nevelésben Tantárgy kódja M 1103 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Havasi Tamás főiskolai docens, PhD absz. A tanegység segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy aktívan felhasználható összefüggéseket teremtsenek a vizuális nevelés és a vizuális kommunikáció, illetve annak tanítási gyakorlata között. Megismerje és rendszerezze annak egyre bővülő tartalmi és tantervi követelményeit. A vizuális nevelés és a vizuális kommunikáció tartalmi összefüggései, nemzetközi viszonyrendszerének feltárása. A vizuális kommunikáció és a vizuális nevelés pedagógiai rendszerei a befogadói és az alkotói tevékenység, valamint a vizuális közlések típusai felöl megközelítve. A különböző tantervek mozgóképkultúra és médiaismeret műveltségterületei és azok vizuális kommunikációs tartalmai. A vizuális kommunikáció szerepe a tanulási képességek fejlesztésében. A vizuális közlés, kifejezés, a vizuális kommunikáció hétköznapi formáinak megjelenítése a tanításban. A szóbeliség, írásbeliség, képiség viszonyának különböző kutatási metódussal való vizsgálata, interdiszciplináris megközelítése (szociológiai, pedagógiai, történeti, antropológiai, filozófiai, narrativisztika, kommunikációelméleti, szemiotikai médiaelméleti, művészetfilozófia, reprezentációelmélet stb.). Kép a kamera obscurától a digitális képig. A technikai kép létrehozásának lehetőségei az iskolai gyakorlatba. Az identitás és identitásváltoztatás kommunikációs vonatkozásai. A komplex vizuális nevelés. 3. Évközi ellenőrzés módja Beszámolók, zárthelyi dolgozatok, projektfeladat összeállítása a témakörben. Kollokvium jegy Projektfeladatok prezentációja. Szakkönyvek, intermediális információs bázisok. - Ifj. Csákvári József és Malinák Judit: Média galaxis. Szimbiózis, Bp., S.Nagy Katalin: Művészetszociológia II. Tankönyvkiadó, Bp., Kárpáti Andrea: Bevezetés a vizuális kommunikáció tanításához. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., Bálványos Huba: Vizuális megismerés, kommunikáció Balassi kiadó, Bp., Béres István Horányi Özséb (szerk.): Társadalmi kommunikáció Osiris, Bp. 2001

10 : Iskolai tanítási gyakorlat Tantárgy kódja: M9000 Meghirdetés féléve: 3. vagy 4. Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.): 0+3 : G Előfeltétel (tantárgyi kód): Tantárgyfelelős neve és beosztása: Dr. Szabó G. Ferenc PhD, főiskolai tanár : TK : A megszerzett szaktudományi és szakmódszertani ismeretek gyakorlatban történő alkalmazása. : A csoportos iskolai gyakorlatra heti 1 alkalommal 3 órában 5 fős csoportokban kerül sor. Ez a hármas egység a tanítást, az óraelemzést és a következő órára való felkészülést foglalja magában. A kurzus két szakvezetői bemutató órával kezdődik, amelyet a hallgatókkal közösen elemeznek, majd előkészítik a következő órát. A félév során a szakvezető által meghatározott sorrendben folyamatosan tanítanak a hallgatók. Az óra elemzésében és a következő órára való felkészülésben minden hallgató részt vesz. A tanítás, az elemzés, és az óravázlat a félévi értékelés alapja. Minden csoportnapra minden hallgatónak óravázlatot kell készíteni, amit a szakvezető értékel. A csoportnapokon a tantárgy módszertanosa képviseli a felsőoktatási intézményt. Az önállóan megtartandó 15 órát a csoport tagjai a csoport szakvezetőjénél teljesítik az év elején megállapított sorrendben. Naponta legfeljebb két órát tarthat a hallgató. Minden órára tanítási tervezettel kell a hallgatónak készülnie, és minden megtartott órát elemzés követ, amit a szakvezető irányít. A szakvezetőnek ügyelni kell arra is, hogy lehetőleg sokféle órát tartson a hallgató. (Új ismeret szerzése, gyakorlás, ellenőrzés, ismétlés stb.) Az osztályzás alapja az óratervezet minősége és a tanítási tevékenység. (Szakmai ismeretek, módszerek, munkaformák, tanári attitűdök stb.) Az iskolai gyakorlatokat az egyik szakból általános iskolában (5-8. osztály), a másik szakból középiskolában (9-12. osztály) kell teljesíteni. : A csoportos iskolai gyakorlaton minden hallgatónak minden órára vázlatot, vagy tervezetet kell írnia, amit 3 nappal a tanítás előtt el kell juttatni a szakvezetőhöz. A szakvezető értékeli a beadott munkákat. A csoport tagjainak előre kiadott megfigyelési szempontok alapján fel kell készülni az óraelemzésre, és az elemzésen aktívan részt kell venni. Az egyéni tanítási gyakorlatra óratervezetet kell a hallgatónak készíteni, s azt a tanítás előtt meg kell beszélni a szakvezetővel. 4. A megszerzett ismeretek értékelése: A beadott óravázlatok, óratervezetek, a tanítás, illetve az elemzéseken való aktív részvétel alapján gyakorlati jegyet kap a hallgató. : Írásbeli, szóbeli munkák és tanítási tevékenység alapján. : Az adott tantárgy tankönyvei, tanári kézikönyvei, minta óratervezetek, óraelemzési szempontok, szaktárgyi programok, szemléltető és munkaeszközök. 7. Irodalom: A NAGY GYIK KÖNYV Kézikönyv a vizuális neveléshez. Aula Kiadó Budapest, Trencsényi László (szerk.): Világkerék. Komplex művészetpedagógiai projektek az Iskolafejlesztési Központ gyűjteményéből. Budapest, OKI IFA Bodóczky István: Vizuális nevelés II. Feladatgyűjtemény és tanári kézikönyv a évfolyamok számára. Helikon Kiadó, Budapest, Bodóczky István (szerk.): Vizuális művészeti projektek az oktatásban. MIE Módszertani füzetek Budapest, 2002.

11 Képalkotás I. (kompozíciós gyakorlatok) Tantárgy kódja M 2200 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Szabó Attila Sándor főiskolai adjunktus, DLA doktorjelölt A kifejezőelemek hatástényezőinek vizsgálata. Kompozícióépítés rögzített élmények (kroki) alapján. Mozgásfolyamatok rögzítése alapelemekkel. Szakelmélet: A kompozíció. Technikai ismeretek: toll, tus, kréta, szén kezelése. A figura (ember) téri mozgásainak elemzése, a szerkezet - funkció - ábrázolás kapcsolata, egész - rész viszonya. A figura mint téri elem, a figura mint képi elem, a figura mint motívum a kompozícióban, különböző ábrázolási rendszerekben. Torzítás, kiemelés. Takarás, áthatás. Indulat, gesztus szerepe a kifejezés alapelemeinek használatában. Kompozícióépítés figurális elemekkel, pozitív-negatív ritmus; a folyamat rögzítése grafikus megoldásban. Tanulmánylap figurális ábrázolással, grafikus megoldásban. Érzések, indulatok, mozgás - formakollázsok készítése figurális kompozíciók. Mozgás, indulat, történés tematikus kompozíció tervezése; a folyamat rögzítése. Folyamatos korrektúra, órai munkák rendszeres értékelése, otthoni önálló feladatmegoldások folyamatos és félév végi értékelése. Prezentáció (tantermek, speciális laboratóriumok és felszerelésük) Műterem, rajzbakok, festőállványok, folyóvíz, modellvilágítás, modelltárgyak, drapériák, élő modell (fej, akt). - Kurt Wehlte: A festészet nyersanyagai és technikái, A képzőművészet iskolája, I-II. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest - Barcsay Jenő: Ember és drapéria, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest - Barcsay Jenő: Művészeti anatómia Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest - Kepes György: A látás nyelve, Budapest, 1974.

12 Képalkotás II. (kompozíciós gyakorlatok) Tantárgy kódja M 2201 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) M 2200 Tantárgyfelelős neve és beosztása Szabó Attila Sándor főiskolai adjunktus, DLA doktorjelölt Önálló problémafelvetés látványépítéssel; a probléma rögzítése az ötlettől a kivitelezésig. Kompozíciók tervezése adott feltételekkel. A kifejezőelemek hatástényezőinek vizsgálata kompozíciókban, különböző ábrázolásmódokban. A figura, mint kompozíciós elem problémájának elemzése különböző rendszerekben. A szín és tónus értékek elemzése. Szakelmélet: Színes ábrázolás történetének áttekintése. Technikai ismeretek: tempera, olajtempera, akrill, olaj festés technikája. Kompozícióépítés (beállítás): figura belső térben; feldolgozása grafikusan, ill. festői eszközökkel. Kompozícióépítés (beállítás): csendélet belső térben; feldolgozása grafikusan ill. festői eszközökkel - önálló program. Emberi figura részelemeinek komponálása - portré grafikusan, festőien. Folyamatos korrektúra, órai munkák rendszeres értékelése, otthoni önálló feladatmegoldások folyamatos és félév végi értékelése. Prezentáció (tantermek, speciális laboratóriumok és felszerelésük) Műterem, rajzbakok, festőállványok, folyóvíz, modellvilágítás, modelltárgyak, drapériák, élő modell (fej, akt). - A képzőművészet iskolája, I-II. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest - Barcsay Jenő: Ember és drapéria, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest - Barcsay Jenő: Művészeti anatómia Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest - Kepes Gy.: A látás nyelve Bp Kepes Gy.:A világ új képe a tudományban és a művészetben Bp. 1975

13 Színes képalakítás III (műelemzés) Tantárgy kódja M 2202 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczy Zsolt DLA főiskolai docens 1. Tanárgy általános célja és specifikus célkitűzései A tantárgy célja, hogy a, műelemzésekben, a műélményekben, valamint az alkotó tevékenység tapasztalataiban konkretizálódó ismereteket értelmezze, kiegészítse, transzponálja, és ezzel megteremtse egy szélesebb esztétikai műveltség alapjait. Az ikonológia, ikonográfia, szemiotika, kulturális antropológia eredményeinek felhasználásával alakuljon ki az alkotások megismerésének többrétegű lehetősége. 2. A tantárgy tartalma Festészeti és szobrászati alkotások elemzése. A műalkotás és a néző viszonya. A műalkotás hatásmechanizmusa. A képzőművészeti hatás legfőbb elemei. A tér, a vonal, a szín, a fény. Az anyagszerűség. A képzőművészeti kifejező eszközök: szerkezet, arány, mozgás, ritmus, harmónia. A tartalom és a forma. A képzőművészeti stílus problémája. Az ikonológia és az ikonográfia. Beszámolók, dolgozatok Kollokvium Szóbeli vizsga Előadóterem, számítógép, projektor, színes tévé, video - Tatai Erzsébet: Neokonceptuális művészet Magyarországon a kilencvenes években, Praesens Kiadó, Budapest L. Molnár Mária: Print, projekt, plakát, tapéta, Praesens Kiadó, Budapest René Berger: A festészet felfedezése Gondolat Werner Hoffman: A modern művészet alapjai Corvina Erwin Panofsky: A jelentés a vizuális művészetekben Gondolat, 1984

14 Téralkotás I. Tantárgy kódja M 2203 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Orosz Csaba, főiskolai adjunktus A tantárgy célja, hogy a hallgató számára megfoghatóvá tegye a városi tér kialakítását, annak törvényszerűségeit, megismerje a külső és a belső tér sajátosságait. A történelem során alakuló-fejlődő városi tér sajátosságai, feladata /funkciója/. Foglalkozzon a hallgató a városi tér, a félprivát zóna adottságaival, fontosságával. A történeti város terei elemzésével el tudjon jutni a mai kor külső tér problematikájához. A városi tér fala, a tér elemei, viszonya. A statikus tér és a dinamikus tér alakulása. Térelemek, szobrok, kollonádok szerepe. Az ókori, és a középkori városépítészet, a városi tér épületei és funkciója, a térépítészet szobrászati elemei. A reneszánsz város térépítészete, a tér és a képzőművészet. A városi tér szerepe a város életében. A kelet és a nyugat térépítészete, a tér képzőművészeti elemei. Tervezési feladatok készítése, bemutatása, beszámolók prezentáció 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segéd- anyagok Tanterem, tervezésekhez, makettezéshez felhasználható anyagok, kéziszerszámok - Meggyesi Tamás: A városépítés útjai és tévútjai - Hajnóczi Péter: Az ókori építészet - Szentkirályi Zoltán: Az építészet világtörténete I-II. Bp. 1980

15 Téralkotás II. Tantárgy kódja M 2204 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Fekete Ágnes, főiskolai tanársegéd A tantárgy célja, hogy a hallgató számára folyamatában érthetővé tegye az újkori és a modern városi tér kialakulását, annak sajátosságait. Ismerje meg a modern városi tér, a külső és a belső tér jellegzetességeit. A modern városi tér sajátosságai, feladata /funkciója/. A hallgató a tanulmányai során elemezze az újkori városi tér, a téralkotás, a lépték, a horizontális övezet adottságait, fontosságát, egy konkrét városi tér építészeti és képzőművészeti együttesét. Az adott tér térépítési szabályainak elemzésével mutassa be az általa választott város tér szabályait, feladatát, a kor külső tér problémáját. Az újkori városi tér fala, a tér elemei viszonya. Az újkori, és a modernkori városépítészet, az új városi tér épületei és funkciója, a térépítészet mai szobrászati elemei. A modern város térépítészete, a tér, a térrendszer és a képzőművészet. A modern városi tér szerepe a mai város életében. Tervezési feladatok készítése, bemutatása, beszámolók prezentáció 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segéd-anyagok Tanterem, tervezésekhez, makettezéshez felhasználható anyagok, kéziszerszámok - Meggyesi Tamás: A városépítés útjai és tévútjai - Szentkirályi Zoltán: Az építészet világtörténete I-II. Bp Vámossy Ferenc: Korunk építészete Gondolat, 1974

16 Téralkotás III. (műelemzés) Tantárgy kódja M 2205 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Kondor Edit, főiskolai adjunktus A tantárgy célja egy konkrét városi tér és esetleg együttes elemzése a városépítészet és a képzőművészet eszközeivel. Az együtt élő városi térelemek bemutatása a saját maga által választott városi tér segítségével. Az építészet és a képzőművészet együttélése, együttes hatása a városépítészetben. A kiválasztott városi tér, a térfal, a funkció, a mobilitás stb. bemutatása. Lehetséges kiválasztott téma: - egy történeti városi tér /Prága, Párizs, Padova, Budapest/ - egy modern városi tér /Párizs, London, Debrecen.gyalogos új terei/ - a tér és a téralkotás eszköztára /modern építészet, modern szobrászat,..pl. Barcelona-Miro, Szigetvár és Varga Imre. stb/ Referátumok, esszé jellegű önálló dolgozatok kollokvium Szóbeli vizsga 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segéd- anyagok Előadóterem, számítógép, projektor, egyéb szemléltető anyagok - Pevsner: Az európai építészet története Bp SH atlasz Építőművészet Bp Szentkirályi Zoltán: Az építészet világtörténete I-II. Bp A századvég és a századelő Bp. Corvina, A XX. század művészete Bp. Corvina, 1995.

17 Vizuális médiumok I. (állókép) Tantárgy kódja M 2206 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Havasi Tamás főiskolai docens, PhD absz. A tantárgy keretében a hallgatók a már elsajátított, új médiumokkal kapcsolatos technikai ismeretek birtokában, nem leképezésre, hanem alkotó módon használják fel a különböző analóg állóképeket és azok digitális feldolgozásait a kifejezésben és a közlésben. Optikai képkészítés változatos módjainak alkalmazása, a meghatározott kifejezni szándékolt tartalom létrehozása. Elsősorban nem a látvány megragadása, mint primer közlés a cél, hanem vizuális közlés, autonóm fotográfia, vagy szerkeszetett kép készítése. Az elkészített optikai képek digitalizálása, minőségi kritériumainak megismerése a további közlés médiumához (Internet, a nyomtatás különböző formái) igazítva. Feladatbeadások, beszámolók Prezentáció Felszerelt fotólabor, számítógépes terem. - Tom O sullivan, Brian dutton, Phillip Rayner: Médiaismeret Korona, Bp Radics Vilmos: Képszerkesztés - Peternák Miklós: Új képfajtákról Balassi Kiadó Házas Nikoletta, Nagy Edina, Seregi Tamás szerk.: A kép a médiaművészet korában, L Harmattan, Budapest, Interneten fellelhető és onnan szabadon letölthető segédanyagok a következő programokhoz: (Office 2000, Photoshop Biblia, Macromedia Flash Biblia, Coreldraw, Dreamweaver)

18 Vizuális médiumok II. (mozgókép) Tantárgy kódja M 2207 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) M 2206 Tantárgyfelelős neve és beosztása Havasi Tamás főiskolai docens PhD absz. A tantárgy célja megismertetni a hallgatókat a technikai képek, a mozgókép fejlődésének különböző szakaszaival. Továbbá a különböző filmműfajokon, művész-videókon, mozgóképes alkotásokon és gyakorlati tervezési feladatokon keresztül fejleszteni a hallgatók mozgóképes gondolkodását, a kreatív mozgókép-alkalmazását. Megfelelő kommunikációs készültséget kialakítani korunk (a technikai sokszorosíthatóság kora) meghatározó képiségéhez és manipulációs lehetőségeinek megismeréséhez. A video- és animációsfilm készítése nem médiaalkotókat, hanem a kritikus befogadók nevelését eredményezi. A videózás és az animáció története, előzményei. A mozgókép sajátos idő és térszerkezetét alkalmazó videofilmek formanyelvével, kifejező eszközeinek jellemzőivel, alapvető esztétikai törvényszerűségeivel foglalkozik. A hallgatók látásmódjának kiszélesítése, kifejezési és kommunikációs eszköztáruk bővítése a hallatlanul gyorsan fejődő új technikai médiumokkal. A filmidő, filmtér, utalás és filmes elbeszélés, meseszövés és narráció, montázs szerepének vizsgálata a filmkészítésben. A képes forgatókönyv, jelenetek kapcsolása, cselekmény tervezése is a félév tananyaga. Video- és animációsfilm készítése, világítási gyakorlatok segítségével megismerhetők a technikai eszközök (kamera, lejátszó, editáló-vágó berendezés stb.) valamint más technikai ismeretek (kamerába vágott film, editálás és vágás típusok). A videó installációk, digitális videó és animáció tervezése, készítése. A félév feladata filmriport, oktatófilm, dokumentum-videó, különböző típusú animációk valamint optikai játékok készítése adott témában. Feladatbeadások, beszámolók Prezentáció Digitális- és S VHS videokamera, WEBkamera, állványok, multimédiás számítógép, Mozgóképszerkesztő szoftverek, S8-as kamera, vetítő/lejátszó, editáló/vágó berendezés stb. - Bíró Ivett: A hetedik művészet Osiris Kiadó Hartai László-Muhi Klára: Mozgóképkultúra és médiaismeret Korona Kiadó Varga Csaba: Film és story board Minores alapítvány Bp Peternák Miklós: Új képfajtákról Balassi Kiadó Házas Nikoletta, Nagy Edina, Seregi Tamás szerk. : A kép a médiaművészet korában, L Harmattan, Budapest, 2006

19 Reprezentáció-elméletek I. (képiségelméletek) Tantárgy kódja M 2208 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Kukla Krisztián PhD főiskolai docens A reprezentáció kérdéskörének tárgyalását lezáró tantárgyi elem célja, hogy megvilágítsa az ún. képi fordulatnak (iconic turn) nevezett mélyreható változások premisszáit, illetve bemutassa a vizuális megjelenítés tradicionális és kurrens kérdéskörét.. A képekről szóló beszéd ugyanis korábbban egymásról gyakran hallani sem óhajtó tudományágakat sarkall közös problémafelvetésre (optika, pszichológia, művészettörténet, a természettudomány képi eljárásai stb.), s saját jól biztosítottnak vélt területük elhagyására. A képiség e közös projektjének legfőbb belátásai a következők: a látás nem mozdulatlanul, változatlanul meglévő vizuális adottság, hanem temporális folyamat, a kép pedig nem befejezett és tökéletes alakja a láthatóságnak, hanem önmagában leárnyékolt, állandó értelmezésre szoruló képződmény. A mi a kép? problémáit firtató kérdésirány mellett tehát jogkövetelőként, sőt trónfosztóként lép fel a hogyan válhat bármi is képpé? kérdése. A szemináriumi témák részben elméleti szövegek feldolgozásán, valamint a hozzájuk kapcsolódó konkrét műelemzéseken keresztül kívánják elmélyíteni az előadások anyagát Feladatbeadások, projektek, portfóliók. Kollokvium Szóbeli és írásbeli vizsga Előadóterem, számítógép, diavetítő, projektor, digitális képrögzítési lehetőségek, szoftverek. - Martin Jay: A modernitás látásrendszerei. Vulgo 2000/ Hans Belting: Kép-antropológia. Kijárat, Bp., Svetlana Alpers: Hű képet alkotni. Holland művészet a XVII. Században. Corvina, Bp., Vizuális kultúra Enigma 41. (2004) - Norman Bryson: Vision and Painting. The Logic of the Gaze. Yale Press, New Haven, 1983.

20 Tér- és környezetelemzés I. (manuális technikák) Tantárgy kódja M 2209 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+3 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Ferenczy Zsolt DLA főiskolai docens A tantárgy célja, az ember és környezete témakör látványélményen és látványételmezésen alapuló tudatos feldolgozása. Látszat és valóság viszonyának rajzi elemzése a vizuális nyelv elemeinek és szabályainak alkalmazásával. A valóság rögzítése és ábrázolása manuális technikákkal. Természetes és mesterséges formák elemzése, értelmezése, formakapcsolatok tanulmányozása, forma és tér viszonya és összefüggései. Forma-, tér-, szín- és mozgásértelmezés során a személyesség és absztrakció megjelenítése síkban és térben különböző manuális technikákkal, médiumokkal és makettezéssel. A rögzítési, ábrázolási rendszerek megismerése és alkalmazása gyakorlati feladatok és technikák (rajz, festés, kollázs, montázs, nyomtatás, makett) segítségével. A vizuális nyelv alapelemeinek, viszonyainak és kontextusának vizsgálatára épülő stúdiumokkal. Feladatbeadások, projektek, portfoliók Prezentáció Kézműves műhelyek, műtermek, számítógép, projektor, videó, videófilm, színes tv 3. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) - Scherer József: 100 év formatan, MIF, Bp, Pázmány Ágnes- Permay Éva: Látás és ábrázolás, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp, László Enikő: Rajz I-II, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp, Tatai Erzsébet: Művészettörténeti ismeretek, Enciklopédia Kiadó, Budapest, Dobó Márton / Molnár Csaba / Peity Attila / Répás Ferenc: Valóság Gondolat Rajz, Építészeti grafika, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1999.

21 Tér- és környezetelemzés II. (elektronikus, digitális technikák) Tantárgy kódja M 2210 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+3 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Balogh Zsolt, főiskolai adjunktus A tantárgy célja, hogy a hallgató a látvány leképezésének manuális megoldásai mellett, a tér és a környezet megismerésére, értelmezésére, leképezésére elektronikus és digitális úton is képes legyen. Gyakorlati jártasságokat szerezzenek az új technikai médiumok használatában, amelyek segítésével Természetes és mesterséges formák elemzése, értelmezése, formakapcsolatok tanulmányozása, forma és tér viszonya és összefüggései. Forma-, tér-, szín- és mozgásértelmezés során a személyesség és absztrakció megjelenítése síkban és térben különböző manuális technikákkal, médiumokkal és makettezéssel. A rögzítési, ábrázolási rendszerek megismerése és alkalmazása gyakorlati feladatok és elektronikus, digitális technikák segítségével, a vizuális nyelv alapelemeinek, viszonyainak és kontextusának vizsgálatára épülő stúdiumokkal. Feladatbeadások, projektek, portfoliók Prezentáció Kézműves műhelyek, műtermek, számítógép, projektor, videó, videófilm, színes tv Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) - Scherer József: 100 év formatan, MIF, Bp, Pázmány Ágnes- Permay Éva: Látás és ábrázolás, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp, László Enikő: Rajz I-II, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp, Tatai Erzsébet: Művészettörténeti ismeretek, Enciklopédia Kiadó, Budapest, Dobó Márton / Molnár Csaba / Peity Attila / Répás Ferenc: Valóság Gondolat Rajz, Építészeti grafika, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1999.

22 Kommunikációs és vizuális kommunikációs ismeretek Tantárgy kódja M 2211 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Aranyosi Zsuzsánna, főiskolai docens A kommunikáció mesterséges csatornáinak megismerésén keresztül rendszerezni a vizuális kifejezőeszközök készletét. A hallgató ismerje meg és alkalmazza a vizuális kommunikációban működő törvényszerűségeket, valamint sikeresen kódolni és dekódolni tudja az üzenetet a kontextus ismeretében. Absztrakció /redukció és szelekció/, transzpozíció, kompozíció. Objektív és szubjektív közlések. A transzponált vizuális közlések szerepe az ábrázolásban és a kifejezésben. Ábrázolási és kifejezési konvenciók rendszerezése. Általános jelelmélet, a szemiotika és tudományágai, jeltípusok. A jel, a jelölt, az ember és a tásadalom sokrétű viszonyainak elemzése. A vizuális üzenetek szemiotikai értelmezése, jel és jelentéstartalmak vizsgálata mindennapi képeinkben, képzőművészeti alkotásokban, és a népművészetben stb. A stúdium betekintést nyújt a kommunikáció mesterséges csatornáiba, melyek révén a különböző (új, technikai) médiumok egyre nagyobb mennyiségben válnak mindennapi életünk, vizuális kultúránk részévé. A fotó, a videó, a számítógép a közvetett vizuális kommunikáció, a tömegkommunikáció eszközei merőben különböző képtípusokat alkalmaznak. Ezek az álló és mozgó technikai képek, melyeket minden nap fogyasztunk más-más vizuális megközelítést igényelnek. Beszámolók, dolgozatok Kollokvium Szóbeli vizsga Előadóterem, számítógép, projektor, videó, videófilm, színes tv -Kárpáti Andrea (szerk): Bevezetés a vizuális kommunikáció tanításához Tankönyvek. 95 -Kárpáti Andrea (szerk): Vizuális képességek fejlődése Nemzeti Tankönyvkiadó Rt Peternák Miklós: Új képfajtákról Balassi Kiadó William M. Ivins Jr: A nyomtatott kép és a vizuális kommunikáció, Enciklopédia, 2001, Bp. -Maquet, Jacques: Az esztétikai tapasztalat. A vizuális művészetek antropológus szemmel, Csokonai 2003

23 : Szakképzettségi záró szigorlat Tantárgy kódja: M 4000 Meghirdetés féléve: 4. Kreditpont: Óraszám: Számonkérés: Előfeltétel: Tantárgyfelelős: Nagy Lajos Imre DLA főiskolai tanár A tantárgyfelelős tanszék kódja: A szigorlat célja: a szakképzettség teljes ismeretanyagának és kompetenciáinak komplex módon történő számonkérése. A szigorlat módja: szóbeli vizsga A szigorlat ideje: a szakmai kreditek megszerzése után, a gyakorlati félév megkezdése előtt Vizsgabizottság: a szakdiszciplináris terület két oktatója, az elnök minősített vezető oktató A szigorlat tartalma, témakörei: Kötelező témakörök A képi gondolkodás és esztétikai ítéletalkotás: A kognitív funkciók fejlődése, a látvány és az esztétikai ítéletalkotás. A képi-plasztikai gondolkodás, alkotás, a vizuális megismerés, képi látásmód elméleti ismerete és gyakorlati alkalmazása. Az emberi környezet értékelése a hasznosság és a szépség szempontjából, a közlő, kifejező szándékú vizuális alkotások társadalmi, történelmi, szociális beágyazottságának ismerete. Az ítéletalkotás és a vizuális élmény, a látás és a tanulás összefüggései. Tanítási stratégiák a vizuális nevelésben: Feladat és tevékenység alkalmazó rendszerei. A munkaformák tananyag orientált használata. A szemléltetés, a projekt és a feladatsor alkalmazása. A komplex vizuális nevelés. A vizuális képességek és ismeretek értékelésének formái. Értékelési stratégiák kialakítása. Értékelés és osztályozás a vizuális nevelés különböző tevékenységtípusainál. Vizuális kreativitási modellek: A kreativitás és a tehetség szemlélet fogalmainak szerepe, a kreativitás-fejlesztés modelljeinek hasonlóságai és különbözőségei. A kreativitás jelentőségének és fejlesztési lehetőségeinek (vizuális alkotó tevékenységeken keresztül) ismerete. A kreativitásra nevelés szükségessége, lehetőségei a közoktatásban, a művészeti nevelésben. Vizuális kreativitás elméletek és gyakorlatok. A művészettörténet és műelemzés: A műalkotás, mint élményforrás. A vizuális művészetnek, mint az emberi megismerés és kifejezés egyik módjának az ismerete. A látható minőségeknek a napi gyakorlatban, a tudományban és a művészetben betöltött szerepe. A fogyasztói és állampolgári nevelés a tárgyvilág, a városi környezet értő használatához. Múzeumkommunikációs, múzeumpedagógiai törekvések a művészetoktatás tradícióinak ismeretében. Kötelezően választható témakörök (az alapszakhoz nem közvetlenül kapcsolódó két témakör választása kötelező) Képalkotás és műelemzés: A szerkezet - funkció - ábrázolás kapcsolata, egész - rész viszonya. Téri elem, képi elem, motívum a kompozícióban, a különböző ábrázolási rendszerekben. Színes ábrázolás történetének áttekintése. A képalkotás produktumainak elemzése. A műalkotás és a néző viszonya. A műalkotás hatásmechanizmusa. A képzőművészeti hatás legfőbb elemei. A tér, a vonal, a szín, a fény. Az anyagszerűség. A képzőművészeti kifejező eszközök: szerkezet, arány, mozgás, ritmus, harmónia. A tartalom és a forma. A képzőművészeti stílus problémája. Az ikonológia és az ikonográfia. Téralkotás és műelemzés: Az ókori, és a középkori városépítészet, a városi tér épületei és funkciója, a térépítészet szobrászati elemei. A reneszánsz város térépítészete, a tér és a képzőművészet. A városi tér szerepe a város életében. A kelet és a nyugat térépítészete, a tér képzőművészeti elemei. Az újkori, és a modernkori városépítészet, az új városi tér épületei és funkciója, a térépítészet mai szobrászati elemei. A modern város térépítészete, a tér, a térrendszer és a képzőművészet. A modern városi tér szerepe a mai város életében. Vizuális médiumok és reprezentációelméletek: Optikai képkészítés változatos módjai és alkalmazásai. A mozgókép története, előzményei, sajátos idő és térszerkezete. A filmidő, filmtér, utalás és filmes elbeszélés, meseszövés és narráció, montázs szerepe a filmkészítésben. A képekről szóló beszéd (optika, pszichológia, művészettörténet, a természettudomány képi eljárásai stb.), interdiszciplinaritása. A mi a kép? és a hogyan válhat bármi is képpé? kérdése. Tér és környezetelemzés, kommunikációs és vizuális kommunikációs alapismeretek: Természetes és mesterséges formák elemzése, értelmezése, formakapcsolatok, forma és tér viszonya és összefüggései. A rögzítési, ábrázolási rendszerek. A vizuális nyelv alapelemei, viszonyai és kontextusa. Absztrakció, transzpozíció. Objektív és szubjektív közlések. A transzponált vizuális közlések, konvenciók szerepe az ábrázolásban és a kifejezésben. A vizuális üzenetek szemiotikai értelmezése, jel és jelentéstartalmak vizsgálata mindennapi képeinkben, képzőművészeti alkotásokban, és a népművészetben stb. Megjegyzés: A záróvizsga érdemjegyét a kötelező és a kötelezően választható témakörök tételeire adott hallgatói válaszok osztályzatainak számtani átlagából képezzük.

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

Záróvizsga tételsor NYME- SEK Vizuális és környezetkultúra MA szak érvényes: től

Záróvizsga tételsor NYME- SEK Vizuális és környezetkultúra MA szak érvényes: től Záróvizsga tételsor NYME- SEK Vizuális és környezetkultúra MA szak érvényes: 2011.02.01-től 1. Értelmezze a hétköznapi látvány és a műalkotás befogadásának folyamatát! Jellemezze az ítéletalkotás és a

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyi programok, tantárgy-leírások Az egyes tantárgyak keretében elsajátítandó ismeretanyag rövid, leírása, valamint minden tantárgyhoz a tantárgyfelelős, az előtanulmányi feltételek, a kredit feltüntetése,

Részletesebben

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA 2006 KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ÉS TANTÁRGYELEMEIK PSZICHOLÓGIA A TANTÁRGY CÉLJA: A pszichológia oktatása

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár

Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős beosztása főiskolai tanár Fejezetek a geometriából MT2401 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Dr. Kovács Zoltán, a mat. tud. kandidátusa Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel:

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel: A magyar nyelv és irodalom tantárgy-pedagógiája I. TAB 2304 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB 1304 A hallgató a TVSZ. figyelembevételével

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Neveléstudományi modellek és paradigmák Tantárgy kódja PDM 1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 - koll. A félév kollokviummal zárul, a kollokviumra való jelentkezés

Részletesebben

Módszertani ismeretek (történelemtanár)

Módszertani ismeretek (történelemtanár) 9. Módszertani ismeretek (történelemtanár) A tantárgy neve: A történelemtanítás elmélete (történelemdidaktika) A tantárgyért felelős szervezeti egység: Pedagógiai Intézet A tantárgy kódja: (nem kell kitölteni)

Részletesebben

Szakterületi iskolai gyakorlat

Szakterületi iskolai gyakorlat Szakterületi iskolai gyakorlat Szakterület: Vizuális és környezetkultúra tanár Neptun-kód: SMANVK3319 Tárgy neve: Iskolai tanítási gyakorlat Tagozat: nappali Hallgató előképzettsége: alapszak, nemtanári

Részletesebben

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA

GYORSGÉP. SZAKVIZSGA Korszerű gyorsírási és jegyzőkönyvvezetési gyakorlatok az ügyviteli szakképzésben UV8101 Összóraszám (elm+gyak) 0+5 Gyj Tantárgyfelelős neve Veress Gabriella Tantárgyfelelős beosztása docens 1. A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Mentálhigiéné CSM 1015L Meghirdetés féléve 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján. Elégtelen

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak Dunaújváros T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 2 II. Képzési

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Pedagógiai terapeuta pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak 2014/2015. tanév Győr

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Pedagógiai terapeuta pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak 2014/2015. tanév Győr Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Pedagógiai terapeuta pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak 2014/2015. tanév Győr Kötelező ismeretkör tételei:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

Könyvtárpedagógiai-program

Könyvtárpedagógiai-program Könyvtárpedagógiai program Általános könyvtárpedagógiai rész. Az iskolai könyvtár rövid bemutatása, helye az iskola pedagógiai programjában Az iskolai könyvtár a Vajda János Gimnázium szerves része, az

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia Neveléselmélet, nevelésfilozófia B1621 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll B1113 Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának 8. 1 pontja

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Nevelés és oktatáslélektan PDM 1004 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az előadáson való részvétel ajánlott.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév

KÖVETELMÉNYEK félév Vizuális nevelés módszertana CG1041 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Tantárgyfelelős neve és beosztása Orosz Csaba főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja TK 3 alkalom Feladatsor összeállítása

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: Ismeri az egyetemes és magyar művészettörténet főbb korszakait, tendenciáit, képes azok szintézisszerű áttekintésére.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) -- Tantárgyfelelős

Részletesebben

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is).

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is). Tantárgy neve Antropogén tájformálás Tantárgy kódja FDM 1821 L Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0 Ellenőrzés módja Kollokvium: beszámoló szóban (1) és az antropogén formaképzés tipizálása írásban

Részletesebben

Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA

Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA 1-5. évfolyam 2008. Officina Bona

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG A KÉPZÉS CÉLJA ÉS FELADATA: Az alapfokú művészetoktatás keretében folyó vizuális nevelés

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12.

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 12. HAT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. NÉGY ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS 9-12. ÖT ÉVFOLYAMOS KÉPZÉS REÁL JELLEG 9-12. KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÉPZÉS 9-12. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítása

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ A portfólió = dokumentumdosszié (etimológiailag: levélhordó tárca ): Lényegét tekintve olyan dokumentumok gyűjteménye, amelyek megvilágítják valakinek egy területen

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A VÁSÁRHELYI LÁSZLÓ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA OM szám: 100921 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A képzőművészet, a mozgásművészet, a népművészet, a zene, az irodalom, a művészet megannyi ága alkalmas arra, hogy képet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A tanulói személyiség megismerése. Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Konzultációs óraszám: 6

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A tanulói személyiség megismerése. Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Konzultációs óraszám: 6 A tanulói személyiség megismerése TKM1011L Meghirdetés féléve 3 Konzultációs óraszám: 6 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001L Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens A konzultáción való

Részletesebben

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma

NYF-MMFK Növénytermesztési Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak II. évfolyam. Ó r á k s z á m a Félév száma Tantárgy neve: GAZDASÁGI GYAKORLAT IV. (Állattenyésztési szakirány) Tantárgy kódja: MM1401L Meghirdetés féléve: 6 Kreditpont: 2 Óraszám: Hetek Ó r á k s z á m a Félév száma heti óraszám összes óraszám

Részletesebben

A típusú tárgyak tantárgyleírásai

A típusú tárgyak tantárgyleírásai A típusú tárgyak tantárgyleírásai 1 2 TANTÁRGYLEÍRÁS Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+4 G - Dr. Dráviczki Sándor főiskolai

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a hat évfolyamos gimnáziumok számára készült. A tanterv két fő részre osztható: a 7 8. évfolyam tematikai egységeiben elsősorban a fejlesztési célok és követelmények

Részletesebben

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Általános- és fejlődéslélktan SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+1 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Almássy Zsuzsanna, főiskolai adjunktus A kollokviummal

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

DEMOGRÁFIA A MAGYAR FELSŐOKTATÁSBAN 1 ILLÉS SÁNDOR HUSZ ILDIKÓ

DEMOGRÁFIA A MAGYAR FELSŐOKTATÁSBAN 1 ILLÉS SÁNDOR HUSZ ILDIKÓ DEMOGRÁFIA A MAGYAR FELSŐOKTATÁSBAN 1 ILLÉS SÁNDOR HUSZ ILDIKÓ 1. 2006. ÉVI HELYZETKÉP 2 A népességtudomány intézményesült és perszonális hálózataira támaszkodva, továbbá az interneten fellelhető információkat

Részletesebben

Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Pedagógiai Programja

Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Pedagógiai Programja II.2.5.2. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG " A múltat is alkotni kell, különben elvész, elmúlik, ha nem lesz belőle műalkotás " / Illyés Gyula / ÁLTALÁNOS BEVEZETŐ 1. Előzmények, eddigi eredmények - Iskolánk

Részletesebben

Térkép és vetülettan I-II.

Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy neve Térkép és vetülettan I-II. Tantárgy kódja FDB1303; FDB1304 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm+gyak) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára

VIZUÁLIS KULTÚRA. helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára VIZUÁLIS KULTÚRA helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez

Részletesebben

HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA

HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez és megítéléséhez,

Részletesebben

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 Család- és gyermekvédő tanár szakképzettség Tanár szak tételei 1. A tanulói személyiség megismerésének és fejlesztésének pedagógiaipszichológiai lehetőségei és

Részletesebben

KÖZLEMÉNY. a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről

KÖZLEMÉNY. a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről KÖZLEMÉNY a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről A közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény határozza

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM SZOCIÁLPOLITIKAI ALAPISMERETEK 50 KREDITPONTOS DIFFERENCIÁLT SZAKMAI ISMERETEK

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései PDM 1003L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Konzultációs órák száma 12 K Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Az előadáson való részvétel kötelező, orvosi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Drogprevenció SPB1904 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB1108 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Györgyiné Dr. Harsányi

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola MÁSODIK IDEGEN NYELV

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola MÁSODIK IDEGEN NYELV MÁSODIK IDEGEN NYELV Az élő idegen nyelv oktatásának alapvető célja a Közös európai referenciakerettel (KER) összhangban a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Dráma és Tánc készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. alapján 9. évfolyam 2 DRÁMA ÉS TÁNC Célok és feladatok A dráma

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK sorszámú Festő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 03 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Társadalomismeret CSM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős

Részletesebben

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Alapfokú művészetoktatás Képző- és iparművészeti ág Művészeti

Részletesebben

Programok. A szakkollégisták a tutoraik segítségével végzik az egyéni, illetve páros kutatásaikat, a kutatószoba használatának lehetõségével.

Programok. A szakkollégisták a tutoraik segítségével végzik az egyéni, illetve páros kutatásaikat, a kutatószoba használatának lehetõségével. Programok 2014/2015-ös tanév Tokaj, nemzetünk luxus márkája PTE IGYK Illyés Gyula Szakkollégium 2013-14. tanév II. félévi program Szakkollégiumi fórumok, eljárások Szakkollégiumi Gyûlés (február) Szakkollégiumi

Részletesebben

Követelmények. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Konzultáció óraszáma 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős tanszék kódja

Követelmények. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Konzultáció óraszáma 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős tanszék kódja A tanítás mestersége M1002 Konzultáció óraszáma 2+0 Kollokvium - Dr. Venter György főiskolai tanár - Legalább egy referátum készítése kiadott vagy választott témában. - Interjú készítése 4-5 tanárral és

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat I. évfolyam. 2011-2012-es tanév 2. félév programjai

Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat I. évfolyam. 2011-2012-es tanév 2. félév programjai Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények:

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények: A TÍPUSÚ TÁRGYAK Tantárgy neve Filozófiatörténet I. Tantárgy kódja TAB 1101 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+1 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

Kovácsné Bakosi Éva. A gyakorlatvezetés módszertani kézikönyve

Kovácsné Bakosi Éva. A gyakorlatvezetés módszertani kézikönyve Kovácsné Bakosi Éva A gyakorlatvezetés módszertani kézikönyve DEBRECENI EGYETEM TANÁRKÉPZÉSI KÖZPONT A gyakorlatvezetés módszertani kézikönyve Az óvodai gyakorlati képzés korszerűsítése KÉSZÍTETTE: KOVÁCSNÉ

Részletesebben

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 Család- és gyermekvédő tanár szakképzettség Tanár szak tételei 1. A tanulói személyiség megismerésének és fejlesztésének pedagógiaipszichológiai lehetőségei és

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama

VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak árnyaltabb értelmezéséhez

Részletesebben

Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve

Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve 2015. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR... 3 2. A 2014-2015. TANÉV RENDJE... 3 3. HELYZETELEMZÉS... 5 a) A tanulók

Részletesebben

XVIII. kerületi Pedagógiai Hét 2010. november 8-12.

XVIII. kerületi Pedagógiai Hét 2010. november 8-12. XVIII. kerületi Pedagógiai Hét 2010. november 8-12. A jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget. (Csíkszentmihályi

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I. Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm+gyak) 2+0 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Nagy Andrea főiskolai docens TKI Cél, az

Részletesebben

ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék távoktatási munkarend bevezetése ELŐTERJESZTÉS

ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék távoktatási munkarend bevezetése ELŐTERJESZTÉS ELTE BTK Tolmácsképző Tanszék ELŐTERJESZTÉS GAZDASÁGI ÉS JOGI SZAKFORDÍTÓ ÉS TERMINOLÓGUS szakirányú továbbképzési szak TÁVOKTATÁSI MUNKAREND BEVEZTÉSE 1. A szakirányú továbbképzés megnevezése: Gazdasági

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus KÖVETELMÉNYEK 20. századi reformok és hagyományok Tantárgy kódja PDB 1102 L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 2+0 gyak.) Előfeltétel (tantárgyi kód) PDB 1103 L Tantárgyfelelős

Részletesebben

ELMÉLETI KÉPZÉSI PROGRAM

ELMÉLETI KÉPZÉSI PROGRAM Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont VASÚTSZAKMAI OKTATÓ ELMÉLETI KÉPZÉSI PROGRAM NAPPALI HATÓSÁGI KÉPZÉS 2013. Készült a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. megbízása

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak

Részletesebben

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról

Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról Hatályos - 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet - A szakmai követelmények kiadásáról A 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet melléklete 65. sorszáma alatt kiadott keramikus szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Holland nyelv Készítette: a gimnázium humán szakmai munkaközössége 2015. A holland nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is).

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is). Tantárgy neve Antropogén tájformálás Tantárgy kódja FDM 1821 és L Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0 Ellenőrzés módja Kollokvium: ppt beszámoló szóban és az antropogén formaképzés tipizálása írásban

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 2015 PEDAGÓGIAI PROGRAM Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 1 I. I. Helyzetelemzés... 5 1. Az iskola rövid története..5 2. Középiskolánk hivatalos adatai...6 3. Az iskola és környezete...7

Részletesebben

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja A Bajai III. Béla Gimnázium pedagógiai nevelési programja 1 TARTALOMJEGYZÉK A) NEVELÉSI TERV 1. BEVEZETŐ... 4 2. AZ ISKOLA JOGÁLLÁSA... 4 3. ALAPELVEINK, KIEMELTEN KEZELT ÉRTÉKEINK... 9 4. AZ ISKOLA CÉL-

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K NEM AKKREDITÁLT PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSEK... 38 MÉRÉS ÉRTÉKELÉS, MINŐSÉGFEJLESZTÉS... 38 A TUDÁS TÍPUSAI ÉS ÉRTÉKELÉSE. AZ ISMERETJELLEGŰ TUDÁS KRITÉRIUMAI, MÉRŐESZKÖZEI FORMAI

Részletesebben

Építész szak kiegészítő nappali tagozat

Építész szak kiegészítő nappali tagozat Építész szak kiegészítő nappali tagozat Építész szak kiegészítő nappali tagozat PTE PMMK Tanulmányi tájékoztató 2007/2008 A szak megnevezése: építész szak kiegészítő nappali tagozat Az oklevélben szereplő

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. KÖVETELMÉNYEK Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. TAB1215 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

HELYI TANTERV. A Speciális Szakiskola enyhén értelmi fogyatékos tanulói számára 9 10. évfolyam. 9. E évfolyam 9. évfolyam 10.

HELYI TANTERV. A Speciális Szakiskola enyhén értelmi fogyatékos tanulói számára 9 10. évfolyam. 9. E évfolyam 9. évfolyam 10. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 139022 OM azonosító: 038551 Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV

Részletesebben

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás Intézményi önértékelés: belső elvárások kialakítása a gyakorlatban az intézményi belső értékelési csoport (BECS) közreműködésével Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció terület Külső elvárás Belső

Részletesebben

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

Az éves program összeállítása

Az éves program összeállítása A tantárgyi tanítás tervezése hosszú távú tervezés Az éves program összeállítása Vizuális nevelés tantárgypedagógia (animációk nélküli változat) Sándor Zsuzsa Bakos Bálványos Preisinger Sándor: A vizuális

Részletesebben

Példa a tanulási eredmények beszámítására

Példa a tanulási eredmények beszámítására Példa a tanulási eredmények beszámítására Az előzőekben megismert ICARE projekt által kidolgozott tanulási eredmények beszámításának lehetőségeit vizsgáljuk hazai törvényi környezetben. Az ICARE projekt

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Drámajáték

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Drámajáték Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Drámajáték Célok és feladatok

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA AZ ÉRSEKVADKERTI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA PROGRAMJA OM azonosító: 032189 Intézményi azonosító: 112008 Készítette: Fábián Attila igazgató 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 1. BEVEZETŐ...4 2.

Részletesebben

Matematika 8. PROGRAM. általános iskola 8. osztály nyolcosztályos gimnázium 4. osztály hatosztályos gimnázium 2. osztály. Átdolgozott kiadás

Matematika 8. PROGRAM. általános iskola 8. osztály nyolcosztályos gimnázium 4. osztály hatosztályos gimnázium 2. osztály. Átdolgozott kiadás Dr. Czeglédy István fôiskolai tanár Dr. Czeglédy Istvánné vezetôtanár Dr. Hajdu Sándor fôiskolai docens Novák Lászlóné tanár Dr. Sümegi Lászlóné szaktanácsadó Zankó Istvánné tanár Matematika 8. PROGRAM

Részletesebben

Előterjesztés. A PTE BTK Kari Tanácsa.. ülésére 2007. április 18. Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása.

Előterjesztés. A PTE BTK Kari Tanácsa.. ülésére 2007. április 18. Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása. Előterjesztés A PTE BTK Kari Tanácsának. ülésére 2007. április 18. Előterjesztő: Dr. Szijártó Zsolt a Professzió Bizottság elnöke Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása. Előzmények:

Részletesebben

A tárgy neve: Biológia tanítása II. (Teaching of Biology II:) TBME3011

A tárgy neve: Biológia tanítása II. (Teaching of Biology II:) TBME3011 A tárgy neve: Biológia tanítása II. (Teaching of Biology II:) TBME3011 A tantárgyfelelős neve: Revákné Dr. Markóczi Ibolya A tárgy oktatójának neve/tanszéke: Revákné Dr. Markóczi Ibolya/TTK Ökológia tanszék

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP. F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1. A Plasztika tárgy feladata a képzés céljának megvalósításában

TANTÁRGY ADATLAP. F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1. A Plasztika tárgy feladata a képzés céljának megvalósításában Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar TANTÁRGY ADATLAP modul Tárgykód Tantárgy Heti óra Követelmény* Kredit Szemeszter E GY L a f v sz F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1 1. Szak

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

Helyi tanterv 2-8. évfolyam Angol, német, mint idegen nyelv

Helyi tanterv 2-8. évfolyam Angol, német, mint idegen nyelv Helyi tanterv 2-8. évfolyam Angol, német, mint idegen nyelv 1 IDEGEN NYELV Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA (2700 Cegléd, Alkotmány utca 7-9.) OM száma: 201038 CEGLÉD 2013 Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... 7 NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... 7 I.

Részletesebben

Esztergály Mihály Általános Iskola. Pedagógiai Programja

Esztergály Mihály Általános Iskola. Pedagógiai Programja A Csomádi Esztergály Mihály Általános Iskola Pedagógiai Programja (kiegészített, átdolgozott változat) 2008. A képviselőtestület jóváhagyta: 2008. jan. 21-én határozat száma: 9/2008 (01.21.) 1 II. Az intézmény

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Matematika Tantárgy kódja ÜS1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 Félévi követelmény kollokvium

Részletesebben

Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ. Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza

Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ. Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza I. évfolyam 2014/2015. tanév ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A képzés helyszíne:

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

V. Rész SZÍNMŰVÉSZETI-BÁBMŰVÉSZETI ÁG I. FEJEZET

V. Rész SZÍNMŰVÉSZETI-BÁBMŰVÉSZETI ÁG I. FEJEZET V. Rész SZÍNMŰVÉSZETI-BÁBMŰVÉSZETI ÁG I. FEJEZET A MŰVÉSZETI ÁG SPECIÁLIS SZABÁLYOZÁSA AZ ALAPFOKÚ SZÍNMŰVÉSZETI-BÁBMŰVÉSZETI KÉPZÉS CÉLRENDSZERE ÉS FUNKCIÓI 1. Az alapfokú művészetoktatás keretében folyó

Részletesebben

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben