Vertikális portálok és látogatóik április tel.: (06-1) fax (06-1) Budapest, Petneházy u. 52.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vertikális portálok és látogatóik. 2008. április. 8. www.nrc.hu tel.: (06-1) 413-05-69 fax (06-1) 413-05-70 1139 Budapest, Petneházy u. 52."

Átírás

1 Vertikális portálok és látogatóik április tel.: (06-1) fax (06-1) Budapest, Petneházy u. 52.

2 Vertikális portálok és látogatóik 2 TARTALOM 1. BEVEZETÉS 3 2. PORTÁLCSOPORTOK JELLEMZÉSE GAZDASÁGI VERTIKÁLIS PORTÁLOK IT PORTÁLOK ÉLETMÓD PORTÁLOK AUTÓ, MOTOR PORTÁLOK ÁLLÁSKERESİ PORTÁLOK PC JÁTÉK PORTÁLOK PROGRAM, RENDEZVÉNY PORTÁLOK ONLINE JÁTÉK PORTÁLOK EZOTERIKUS PORTÁLOK NİI PORTÁLOK A PORTÁLCSOPORTOK DEMOGRÁFIAI PROFILJA NEM ÉS ÉLETKOR SZERINTI MEGOSZLÁS LÁTOGATÓI PROFIL TÉRKÉP EGYÉB DEMOGRÁFIAI MEGOSZLÁSOK A PORTÁLCSOPORTOK EGYÉB JELLEMZİI ONLINE VÁSÁRLÁS FOGYASZTÁSI SZOKÁSOK, VÁSÁRLÁSI TERVEK ÖSSZEFOGLALÁS 26

3 Vertikális portálok és látogatóik 3 1. BEVEZETÉS A vertikális weboldalak fontos szereplıi a jövı internetes tartalomszolgáltatási és kereskedelmi piacának. Jellemzıjük, hogy egy speciális érdeklıdéső közönséget céloznak meg, ám azok minden felmerülı igényét igyekeznek kielégíteni. Mivel látogatói körük igényei viszonylag pontosan meghatározhatóak, így célzottabb hirdetési lehetıséget kínálhatnak. Az NRC vizsgálata során az egyes vertikális portálok közönségének specifikus jellemzıit igyekezett feltárni. Az oldalak témájuk és látogatóik szokásai szerint kategóriákba sorolva képezték az elemzés egységeit. Az adatok az NRC-TNS Visitor Media Research (VMR) online tracking kutatás II. féléves adatfelvételébıl származnak, az e kutatásban mért honlapok képezték részét a vizsgálatnak. Az egyes kategóriákat, és a kategóriákba besorolt vertikális portálok listáját tartalmazza az alábbi táblázat: Vertikális honlapok és kategóriáik Gazdaság eco.hu vilaggazdasag.hu penzcentrum.hu ecoline.hu napi.hu portfolio.hu privatbankar.hu IT prohardver.hu sg.hu it.news.hu hwsw.hu terminal.hu computerworld.hu pcworld.hu Életmód, otthon hazipatika.com vital.hu mindmegette.hu haziallat.hu lakaskultura.hu edenkert.hu Autó, motor automotor.hu totalcar.hu vezess.hu hasznaltauto.hu a5.hu automenedzser.hu Álláskeresés jobline.hu jobinfo.hu profession.hu jobmonitor.hu cvonline.hu topjob.hu PC játékok hcgamer.hu pcdome.hu hardwired.hu gamestar.hu gamekapocs.hu Program, rendezvény sziget.hu est.hu port.hu programmagazin.hu Online játékok startlapjatek.hu jojatek.hu honfoglalo.hu Ezoterika ezoterikus.hu harmonet.hu astronet.hu Nıi noklapjacafe.hu nana.hu borsa.hu Forrás: NRC TNS VMR 2007

4 Vertikális portálok és látogatóik 4 2. PORTÁLCSOPORTOK JELLEMZÉSE Az elemzés során az adott honlaptípus látogatóinak tekintettük azokat, akik a kategóriába besorolt portálok közül legalább egyet minimum havi gyakorisággal látogatnak. Az alábbiakban részleteiben mutatjuk be az egyes kategóriák jellemzıit, és az ıket alkotó portálok látogatottságát. Kategóriánként kitérünk arra is, mely célcsoportok látogatják kiemelkedıen a portálokat. 2.1 Gazdasági vertikális portálok A gazdasági kategóriába a következı vertikális portálokat soroltuk a kutatás során: eco.hu, vilaggazdasag.hu, penzcentrum.hu, ecoline.hu, napi.hu, portfolio.hu, privatbankar.hu. Az alábbi táblázat mutatja az egyes gazdasági portálok látogatottságát a gazdasági portál látogatók, illetve az internetezık között. Gazdasági portálok látogatottsága látogatók aránya a gazdasági portálok látogatói között összes internetezı között vilaggazdasag.hu 54% 9% privatbankar.hu 32% 6% portfolio.hu 27% 5% napi.hu 25% 4% penzcentrum.hu 16% 3% eco.hu 9% 2% ecoline.hu 3% 1% Forrás: NRC TNS VMR 2007 A gazdasági vertikális portálok közé nem kerültek be azok a nagy közéleti-gazdasági oldalak, melyeknek profilja számos horizontális vonást hordozott. Ilyen többek között a hvg.hu és a figyelonet.hu is, ám ezeknek a portáloknak a látogatói körét szintén vizsgálni fogjuk összehasonlító jelleggel a fıbb demográfiai adatok mentén. A gazdasági portált látogatók több mint fele látogatja többek között a Világgazdaság online-t: 54 százalék a weboldal látogatottsága a csoporton belül. A vilaggazdasag.hu 134-es affinitási indexszel rendelkezik a éves férfiak körében, ez a célcsoport tehát 34 százalékkal nagyobb arányban található meg a vilaggazdasag.hu látogatói között, mint az internetezık között általában.

5 Vertikális portálok és látogatóik 5 A gazdasági portálok látogatóinak több mint fele látogat ezen kívül autó-motor, életmód, illetve álláskeresés témájú portálokat is. Míg 63 százalékuk csak egyetlen gazdasági portált szokott felkeresni, 20 százalékuk kettıt, 17 százalék 2-nél is több gazdasági honlapot is meglátogat. A gazdasági portálok látogatói közül a többség érdeklıdési körébe beletartoznak a gazdaságon kívül a tudományos újdonságok, a belpolitika, valamint az informatika is.

6 Vertikális portálok és látogatóik IT portálok Az IT portál kategóriába tartozó honlapok a következık: hwsw.hu, terminal.hu, computerworld.hu, pcworld.hu. prohardver.hu, sg.hu, it.news.hu, A következı táblázat az egyes weboldalak látogatottságát mutatja az IT portált látogatókon belül, illetve az összes internetezı között. IT portálok látogatottsága IT portálok látogatói között összes internetezı között sg.hu 44% 13% pcworld.hu 44% 13% prohardver.hu 36% 11% hwsw.hu 26% 8% computerworld.hu 23% 7% terminal.hu 15% 4% it.news.hu 8% 2% Forrás: NRC TNS VMR 2007 Az IT portálok közül nem emelhetı ki egyetlen olyan oldal, amelyet kimagaslóan sokan látogatnának. Egyik portál látogatottsága sem haladja meg az 50 százalékot a csoporton belül. Az sg.hu és a pcworld.hu a leglátogatottabbak százalékkal, és a prohardver.hu 36 százalékkal szintén népszerőnek mondható. Az IT portálokat látogatók több mint 50 százalékos arányban autó, motor témájú portált is felkeresnek böngészéskor. Az IT portálok a éves férfiak célcsoportjára nézve rendelkeznek magas affinitási indexszel: a prohardver.hu és az sg.hu esetében több mint kétszer akkora arányban fordulnak elı fiatal férfiak a látogatóik között, mint az internetezık között összesen. Az informatikai érdeklıdésen kívül jellemzı még az IT portálok látogatóira a szórakoztató elektronika, illetve a tudományos újdonságok iránti nyitottság. Szintén meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik a mobilkommunikáció, vagy a filmek iránt érdeklıdnek.

7 Vertikális portálok és látogatóik Életmód portálok Az életmód kategóriába a következı vertikális honlapok kerültek: hazipatika.com, vital.hu, mindmegette.hu, haziallat.hu, lakaskultura.hu, edenkert.hu Az alábbi táblázat mutatja az egyes életmód portálok látogatottságát a portáltípus látogatói, illetve az internetezık között. Életmód portálok látogatottsága életmód portálok látogatói között összes internetezı között mindmegette.hu 53% 19% hazipatika.com 46% 17% lakaskultura.hu 27% 10% haziallat.hu 15% 6% vital.hu 7% 3% edenkert.hu 6% 2% Forrás: NRC TNS VMR 2007 A kategória portáljai közül a mindmegette.hu és a hazipatika.hu a legnépszerőbbek: 53, illetve 46 százalék a látogatói arányuk az életmód portálok kedvelıi között. Összességében elmondható, hogy az életmód portálok népszerőnek számítanak, a fenti két honlap látogatottsága az összes internetezı körében is megközelíti a 20 százalékot. Az életmód portált olvasók több mint fele látogat nıi, illetve online játék portálokat is. A éves nık célcsoportja az edenkert.hu és a mindmegette.hu esetében 180 százalékos affinitást mutat, lényegesen nagyobb arányban érhetı tehát el ezeken a portálokon a nıi célcsoport. A látogatók érdeklıdését az életmód jellegő témákon kívül leginkább a gyógyászat, természetgyógyászat, kertészet, lakberendezés, illetve a mozi és a filmek szeretete jellemzi. Ezek a témák az életmód portálok látogatóinak többségét több mint 50 százalékát érdeklik.

8 Vertikális portálok és látogatóik Autó, motor portálok Az autó, motor kategóriába az automotor.hu, totalcar.hu, vezess.hu, hasznaltauto.hu, a5.hu, és az automenedzser.hu került. A fenti portálok látogatottsága a következıképpen alakul: Autó, motor portálok látogatottsága autó-motor portálok látogatói között összes internetezı között hasznaltauto.hu 71% 28% totalcar.hu 45% 18% vezess.hu 25% 10% automotor.hu 18% 7% a5.hu 7% 3% automenedzser.hu 3% 1% Forrás: NRC TNS VMR 2007 A hasznaltauto.hu portál látogatottsága kiemelkedıen magas, 71 százalék az autós lapokat látogatók között, 28 százalék az internetezık között. Ám érdemes megjegyezni, hogy a portál látogató köre némileg eltér a többitıl: a férfiak túlsúlya lényegesen kisebb. Az autós portálok látogatói más típusú portálokat csak kis arányban látogatnak, egyedül az online játék portálok látogatottsága haladja meg az 50 százalékot körükben. A totalcar.hu esetében a éves férfiak célcsoportja 145 százalékos affinitást mutat, csaknem másfélszer akkora arányban érhetıek tehát el fiatal férfiak a totalcar.hu oldalán, mint az interneten átlagosan. Az autó, motor témákon túl a látogatók nagy arányban érdeklıdnek az informatika, a filmek, a tudományos újdonságok, és a szórakoztató elektronika iránt is.

9 Vertikális portálok és látogatóik Álláskeresı portálok Az álláskeresı weboldal kategóriába a következı portálokat soroltuk a kutatás során: jobline.hu, jobinfo.hu, profession.hu, jobmonitor.hu, cvonline.hu, topjob.hu. Álláskeresı portálok látogatottsága álláskeresı portálok látogatói között összes internetezı között jobmonitor.hu 60% 16% jobline.hu 51% 17% jobinfo.hu 46% 19% profession.hu 43% 22% cvonline.hu 37% 14% topjob.hu 17% 6% Forrás: NRC TNS VMR 2007 Az álláskeresı portálok látogatóira nagy mértékben jellemzı, hogy egyszerre több hasonló oldalt is felkeresnek rendszeresen: 66 százalékuk 2 vagy több álláskeresı honlapnak is látogatója. Ezért a kategóriába tartozó vertikális portálok csaknem mindegyike igen magas látogatottságot mutat a csoporton belül, és az internetezık körében egyaránt. Egyetlen más vertikális portál típus sincs azonban, amit az álláskeresı oldalak látogatói 50 százaléknál nagyobb arányban látogatnának. A különbözı célcsoportok affinitása sem mutat jelentıs különbségeket az álláskeresı honlapok esetében, bár megjegyezhetı, hogy a éves nık minden álláskeresı portál esetében valamelyest felülreprezentáltak. A filmek és a tudományos újdonságok érdeklik az online álláskeresıket leginkább: körükben ez a két téma haladja csak meg az 50 százalékot az érdeklıdık arányát tekintve.

10 Vertikális portálok és látogatóik PC játék portálok A PC játék kategória portáljai a következık: hcgamer.hu, pcdome.hu, hardwired.hu, gamestar.hu, gamekapocs.hu PC játék portálok látogatottsága látogatók aránya a PC-játék portálok látogatói között összes internetezı között gamestar.hu 69% 14% gamekapocs.hu 45% 9% pcdome.hu 24% 5% hcgamer.hu 13% 3% hardwired.hu 11% 2% Forrás: NRC TNS VMR 2007 A leglátogatottabb PC játék portál a gamestar.hu: a játékportál látogatók 69 százaléka, az internetezık 14 százaléka kereste fel a kutatást megelızı hónapban. A játékportál látogatók nagy arányban (59 százalékban) látogatnak IT, illetve online játék oldalakat is. 50 százalékuk keres fel autó, motor témájú weboldalakat. A éves férfiak affinitási indexe minden PC játék portál esetében megközelíti a 200-at, a legnépszerőbb gamestar.hu esetében 176 százalék a fiatal férfiak affinitása. A PC játék portált látogatók többsége érdeklıdik az informatika, a filmek, a szórakoztató elektronika, a tudományos újdonságok, valamint mobil kommunikáció iránt.

11 Vertikális portálok és látogatóik Program, rendezvény portálok A program, rendezvény kategóriába a következı vertikális portálokat soroltuk a kutatás során: sziget.hu, est.hu, port.hu, programmagazin.hu. Program-, és rendezvény portálok látogatottsága látogatók aránya a programajánló portálok látogatói között összes internetezı között port.hu 76% 22% est.hu 25% 7% sziget.hu 12% 3% programmagazin.hu 7% 2% Forrás: NRC TNS VMR 2007 A programajánló oldalak esetében fontos jellemzı, hogy a látogatók 84 százaléka csak egyetlen portált látogat a négy közül, kevéssé jellemzı a több forrásból tájékozódás. A legkeresettebb oldal a kategóriában a port.hu: 76 százalék látogatja a programajánló látogatók közül, 22 százalék az internetezık közül. A programajánló honlapok látogatói egyetlen másik portáltípus irányába sem mutatnak 50 százalékot elérı érdeklıdést. Az est.hu portálon a legmagasabb a éves célcsoport affinitása: nık esetében 175, férfiak esetében 153 az affinitási index. Leginkább a filmek, a tudományos újdonságok, az informatika és a szórakoztató elektronika tartoznak a programajánló portálok közönségének érdeklıdési körébe.

12 Vertikális portálok és látogatóik Online játék portálok Az online játék kategóriába három vertikális weboldal került: startlapjatek.hu, jojatek.hu, honfoglalo.hu. Online játék portálok látogatottsága online játék portálok látogatói között összes internetezı között startlapjatek.hu 58% 28% honfoglalo.hu 53% 25% jojatek.hu 33% 16% Forrás: NRC TNS VMR 2007 Az online játékok mindegyike igen magas népszerőséggel rendelkezik, legmagasabb látogatottsága a startlapjatek.hu-nak van: 58 százalék az online játszók körében, 28 százalék az internetezık között. Az online játékosok körében nem éri el az 50 százalékot egyetlen más vertikális honlap típus látogatottsága sem, és az affinitás sem kiemelkedı egyetlen célcsoport esetében sem. Legtöbben (42 százalék) autó, motor portált látogatnak az online játékosok közül.

13 Vertikális portálok és látogatóik Ezoterikus portálok Az ezoterikus kategóriába az ezoterikus.hu, a harmonet.hu, valamint az astronet.hu tartozik, az alábbi látogatottsági adatokkal: Ezoterikus portálok látogatottsága ezoterikus portálok látogatói között összes internetezı között astronet.hu 64% 12% ezoterikus.hu 42% 7% harmonet.hu 39% 8% Forrás: NRC TNS VMR 2007 Az ezoterikus portálok látogatói nagy arányban, 65 százalékban nıi oldalakat is látogatnak, de az életmód, illetve online játék portálok valamelyikét is felkeresi a többség éves nıkre nézve a harmonet.hu és az astronet.hu kiemelkedı affinitással rendelkezik: elıbbi 196, utóbbi 184-es affinitási indexet mutat. A fiatal, éves nıkre nézve is magas a két portál affinitása, 174 illetve 178-as értéket mutat. Az olvasók érdeklıdési körébe az ezoterikus témák mellett a gyógyászat, természetgyógyászat, az életmód jellegő témák, és a filmek tartoznak leginkább bele, de az ezoterikus portálok látogatóinak fele a szépség és divat jellegő, valamint a kertészet és lakberendezés jellegő témákat is szívesen olvassa.

14 Vertikális portálok és látogatóik Nıi portálok A noklapjacafe.hu és a nana.hu közösen alkotják a nıi oldalak csoportját. Az alábbi táblázat mutatja az egyes nıi oldalak látogatottságát a portáltípus látogatói, illetve az internetezık között. Nıi portálok látogatottsága látogatók aránya a nıi portálok látogatói között összes internetezı között noklapjacafe.hu 72% 23% nana.hu 52% 16% borsa.hu 6% 2% Forrás: NRC TNS VMR 2007 A nıi portálok látogatói 62 százalékban látogatnak életmód jellegő honlapokat is, és 55 százalékuk kedveli az online játék oldalakat. Az életmód, a gyógyászat, természetgyógyászat és a filmek keltik fel a legtöbb látogató érdeklıdését, emellett a szépség és divat, valamint a kertészet és lakberendezés jellegő témák is vonzzák az olvasók 50 százalékát.

15 Vertikális portálok és látogatóik A PORTÁLCSOPORTOK DEMOGRÁFIAI PROFILJA 3.1 Nem és életkor szerinti megoszlás Nemek tekintetében az egyes vertikális portálok látogatói köre lényegesen eltérı képet mutat. A nıi és ezoterikus témájú lapok döntıen, 80 illetve 76 százalékos arányban nıi látogatókra számíthatnak. Az online játékok és álláskeresı portálok kiegyenlítettek nemek szempontjából. A legtöbb férfi látogató a PC játék, illetve IT témájú site-okon található: 81, illetve 82 százalék férfi ezekben a kategóriákban, de az autó-motor témájú portálok esetében is 70 százalékos a férfiak aránya.

16 Vertikális portálok és látogatóik 16 Életkor tekintetében is jól elkülöníthetıek jellemzıen fiatalok által látogatott portáltípusok, és olyanok, amiket az idısebb korosztály is szívesen látogat. A PC játékokkal foglalkozó portálok, a program- és mősorajánló oldalak, valamint az IT és online játék témájú portálok esetében 50 százalék feletti a 30 évnél fiatalabb látogatók aránya. A 40 évnél idısebbeket leghatékonyabban az életmód és a gazdaság témájú weblapokon lehet elérni.

17 Vertikális portálok és látogatóik Látogatói profil térkép A vizsgálatban résztvevı vertikális portálokat látogatóik két fı demográfiai jellemzıje mentén egy látogatói profil térképen is elhelyeztük: a vízszintes tengely a férfiak arányát mutatja az adott weboldal látogatói körében, a függıleges tengelyen pedig a látogatók életkora szerint helyezkednek el a portálok. Az ábrán jól látható, hogy az azonos típusú portálok látogatói hasonló demográfiai jellemzıkkel rendelkeznek, az egyes kategóriák között azonban lényeges különbségek lehetnek. A könnyebb összevethetıség érdekében feltüntettünk az ábrán néhány nagyobb portált is, melyek sok tekintetben horizontális jelleget mutattak. A Startlap, az Index, az Origo, a Figyelınet és a HVG online a profil térkép közepén helyezkednek el, látogatói körük kevésbé speciális. A figyelonet.hu és a hvg.hu esetében mégis megemlíthetı, hogy az átlagnál valamivel idısebb az olvasótáboruk, ami a gazdasági honlapokra jellemzı sajátosság.

18 Vertikális portálok és látogatóik 18 A gazdasági vertikális portálok esetében két jól elkülöníthetı csoport rajzolódik ki a térképen: a napi.hu, a vilaggazdasag.hu, a privatbankar.hu és a penzcentrum.hu egy idısebb olvasótáborral rendelkezı csoportként elkülönül az ecoline.hu, eco.hu és portfolio.hu alkotta fiatalosabb, ugyanakkor férfiasabb honlap csoporttól. A két csoport látogatói körében azonban jelentıs átfedés tapasztalható. Az IT portálcsoport esetében is elkülönül két honlap a többitıl: a terminal.hu és a computerworld.hu látogatóinak életkora lényegesen magasabb, mint a többi hasonló témájú site esetében. Minden IT portál közös jellemzıje azonban férfias jellegük: minden site esetében meghaladja a 80 százalékot a férfi látogatók aránya. Az életmód témájú portálok közül az edenkert.hu a legnıiesebb: csupán 24 százalék a férfiak aránya az olvasói között. Csupán a három ezoterikus lap, és a nıi portálok esetében kisebb a férfiak aránya az edenkert.hu-hoz képest, ám ezek esetében a látogatók életkora is alacsonyabb. A legfiatalosabb portál típust a PC játékok portáljai jelentik., közülük a pcdome.hu rendelkezik a legalacsonyabb életkorú közönséggel.

19 Vertikális portálok és látogatóik Egyéb demográfiai megoszlások A legalább hetente internetezı, évesek 56 százaléka dolgozik. Ez az arány az egyes vertikális portáltípusok látogatói körében különbözıképpen alakul: Az tanulók legnagyobb arányban a PC- és online játékok oldalait látogatók között találhatóak meg. Az álláskeresı, az életmód- és gazdasági portálok látogatói az átlaghoz képest lényegesen nagyobb arányban aktívak: 65, 66 és 68 százalékban.

20 Vertikális portálok és látogatóik 20 Az egyes portáltípusok látogatóinak végzettség szerinti vizsgálatát az aktív (munkaviszonnyal rendelkezı) internetezıkre végeztük el annak érdekében, hogy az életkor mint tényezı ne befolyásolja az eredményeket. A felsıfokú végzettségőek legnagyobb arányban a gazdasági portálok látogatói között találhatóak meg: ebben a szegmensben 53 százalék a diplomások aránya. Ugyancsak magas arányban vannak jelen diplomások a programajánló honlap látogatók között: 52 százalékuk felsıfokú végzettséggel rendelkezik. Alacsony végzettségőeket legnagyobb arányban az online játék és PC játék portálokon találhatunk: aktív látogatóik közül 20, illetve 23 százalék legfeljebb szakmunkásképzıt végzett.

21 Vertikális portálok és látogatóik 21 Esomar státusz tekintetében a program- és mősorajánló, valamint a gazdasággal foglalkozó portálok látogatói a legjobb helyzetőek: lényegesen több közöttük a magas, A státuszú látogató. Legtöbb alacsony státuszú vendége az online játék, és a PC játék témájú portáloknak van.

22 Vertikális portálok és látogatóik A PORTÁLCSOPORTOK EGYÉB JELLEMZİI 4.1 Online vásárlás Az internetezık 56 százaléka rendszeresen szokott vásárlás elıtt információt keresni a termékekrıl az interneten. Ezt jelentısen meghaladó mértékben hajlamosak erre a következı típusú vertikális portálok látogatói: a gazdasági, az autó-motor témájú, a PC játékokkal foglalkozó portálok, illetve a programajánló, mősorajánló oldalak olvasói, és legnagyobb mértékben az IT témákkal foglalkozó honlapokra járók. Az IT témájú portálok látogatói közül 74 százalék sokszor keresett már vásárlás elıtt információt az interneten, legkevésbé a nıi, illetve az ezoterikus honlapok látogatói.

23 Vertikális portálok és látogatóik 23 Internetes vásárlásra is az IT témájú vertikális portálok látogatói a leginkább hajlamosak: 48 százalékuk legalább alkalmanként vásárol az interneten. Ugyancsak magas arányban vásárolnak online módon a programajánló és a gazdasági portálok látogatói. Az online fizetést szintén e portáltípusok látogatói használják átlagon felüli arányban. Az online játék, az ezoterikus és a nıi portálokat látogatók az internetezık átlagánál kevésbé használják ezeket a lehetıségeket, a többi vertikális portál esetében azonban a látogatók az átlagosnál magasabb hajlandóságot mutatnak az online vásárlásra.

24 Vertikális portálok és látogatóik Fogyasztási szokások, vásárlási tervek Az egyes termékek fogyasztási affinitása lényeges különbségeket mutat a különbözı vertikális portálok látogatói körében. A minıségi borok fogyasztása 244-es affinitási értéket mutat a gazdasági portálok látogatói között, csaknem két és félszer hajlamosabbak tehát minıségi bort vásárolni, mint az internetezık átlagosan. Chips, energiaital, kóla és egyéb szénsavas üdítık esetében a PC játék témájú weboldalak olvasói a legnagyobb fogyasztók, mind a négy esetben megközelíti, vagy meghaladja a 200-as értéket az affinitási index. Sörfogyasztás tekintetében az Autó, motor, IT illetve gazdasági témájú site-ok látogatói egyaránt több mint kétszeres fogyasztási affinitással rendelkeznek az internetezık átlagához viszonyítva.

25 Vertikális portálok és látogatóik 25 A tartós fogyasztási cikkek vásárlását tervezık is eltérı arányban fordulnak elı az egyes site-okon: asztali számítógépet a PC játék portálok vendégei több mint másfélszer nagyobb arányban terveznek vásárolni fél éven belül, mint az internetezık átlagosan. Személygépkocsi vásárlást tervezık az autó, motor portálok olvasói között találhatóak meg másfélszeres arányban. PDA-t az IT portálok látogatói vennének leginkább.

26 Vertikális portálok és látogatóik ÖSSZEFOGLALÁS Az egyes vertikális portálok témájuknak megfelelıen egy-egy demográfiailag és érdeklıdésben jól körülhatárolható csoportot céloznak meg. Ez az esetleges hirdetık számára is könnyővé teszi a választást, hiszen az egyes célcsoportok célzottan érhetıek el a megfelelı vertikális weboldalakon keresztül. Demográfiai tényezık és vásárlási szokások szerint egyaránt kimutathatóak jellegzetességek az különbözı vertikális portálok látogatói körében. Az ezoterikus témákkal foglalkozó portálok látogatóinak 76 százaléka nı, a PC játék, valamint az IT témák vertikális portáljait viszont több mint 80 százalékban férfiak olvassák. Az interneten nehezen elérhetı idısebb korosztály legnagyobb arányban a gazdasági témájú, valamint az életmód jellegő portálok látogatói között található meg. Az aktív, munkaviszonnyal rendelkezı internetezık legtöbben a gazdasági, életmód és álláskeresı portálokon találhatóak meg. A programajánló és gazdasági portálok aktív, dolgozó olvasóinak több mint fele felsıfokú végzettséggel rendelkezik, az online játék és PC játék portálokat azonban több mint kétharmad részben középfokú vagy alacsonyabb végzettségőek látogatják az aktívak közül is. Tanulókat legkönnyebben az online játék tartalmú portálok vendégei között találunk. A programajánló, valamint az IT témájú portálok esetében a látogatók 71, illetve 74 százaléka rendszeresen keres információt vásárlás elıtt az interneten. Internetes vásárlásra is az IT és a programajánló oldalak olvasói hajlamosak leginkább, de szinte minden vertikális portáltípus esetében meghaladja az internetezık átlagát az online módon vásárlók aránya. Minıségi borokat a gazdasági portálokat látogatók közül vásárolnak legtöbben rendszeresen. Szénsavas üdítıitalok, energiaitalok és chips rendszeres fogyasztása a PC játék portálok vendégei között a leggyakoribb. A tartós fogyasztási cikkek közül számítógépet a PC játék portálokon terveznek legtöbben vásárolni, a személygépkocsi vásárlók ugyanakkor az autó, motor oldalak olvasói között szerepelnek nagy arányban.

27 Vertikális portálok és látogatóik 27 Az adatok az NRC-TNS Visitor Media Research (VMR) II. féléves adatbázisából származnak. A VMR Magyarország legnagyobb és legátfogóbb online tracking kutatása. A 10 ezer fıs minta nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus, valamint az internet használat gyakorisága, helye és az otthoni hozzáférés típusa alapján reprezentatív a legalább hetente internetezı éves hazai lakosságra nézve.

28 Vertikális portálok és látogatóik 28 NRC A modern gazdaságban a sikerhez nélkülözhetetlen a termékek és szolgáltatások folyamatos fejlesztése a fogyasztói igények legmesszemenıbb kiszolgálásának érdekében. Ügyfélközpontú portfoliónkat úgy alakítottuk ki, hogy megbízóink üzleti tervezési és fejlesztési folyamataihoz teljes értékő kutatási megoldásokkal szolgálhassunk. "Bár az NRC 1999-ben az internet- és az online kutatásokra specializálódott cégként jött létre - és máig piacvezetı ezen a területen -, az elmúlt 7-8 évben teljeskörő, az összes kvantitatív és kvalitatív technikát felvonultató kutatási portfolióval álltunk ügyfeleink rendelkezésére. Mára egyre több vállalat ismeri fel, hogy az online kutatás nem csak az internet és az internetezık vizsgálatára alkalmas, hanem egy alternatív piackutatási eszköz célcsoportjuk, fogyasztóik megismerésére. Tudom, hogy e folyamatnak még csak az elején járunk, a következı egy-két évben azonban az online kutatási megoldások látványos elıretörése várható. Az NRC az elmúlt idıben egyre többször szakértıként, a piackutatási információkra alapozott tanácsadóként segíti partnereit a piaci növekedésben - úgy gondolom, ez is az oka annak, hogy Megbízóink rendszeresen dolgoznak velünk." Klenovszki János - ügyvezetı igazgató "Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként az NRC-nél ma már minden automatizálható feladatot saját szoftverek végzik el gyorsan, hatékonyan, kiküszöbölve az emberi hiba lehetıségét. Ezzel párhuzamosan olyan elemzıtanácsadó csapatot építettünk ki, amely problémaorientált hozzáállásával, szakértıként közelíti meg a problémákat, rugalmasan kezelve az ügyfelek igényeit. Szoftverek, rugalmasság, szakértelem én ebben látom az NRC erejét." Kurucz Imre - kutatási igazgató Garancia az ember, a kutatói csapat, a szakmai tudás, az innovatív adatfelvételi technikák alkalmazása, az informatikai háttér, a szakmai szervezetek, de a legnagyobb garancia az elvégzett munka után visszatérı ügyfélkör, akik nélkül Ön most nem olvashatná elemzéseinket, és nem ismerkedhetne meg velünk. Az NRC 1999 óta segíti partnereit abban, hogy a piackutatásra fordított összegek megtérüljenek számukra. Célunk, hogy az adatok mögötti lényeget és a cél eléréséhez szükséges feladatokat mutassuk meg Önnek. Ismerkedjen meg Ön is a megbízható költséghatékony piackutatási módszerekkel és megoldásokkal!

Internet penetráció és internet használat - NRC letölthető elemzés -

Internet penetráció és internet használat - NRC letölthető elemzés - Internet penetráció és internet használat - NRC letölthető elemzés - 2007. július www.nrc.hu tel.: (06-1) 413-05-69 fax (06-1) 413-05-70 1139 Budapest, Petneházy u. 52. - Az NRC-TNS 2007 I. féléves gyorsjelentése

Részletesebben

Kezdeményezı és nyitott üzleti döntéshozók

Kezdeményezı és nyitott üzleti döntéshozók Kezdeményezı és nyitott üzleti döntéshozók Elemzés a VMR.eco 2008 évi kutatásának eredményeibıl NRC Piackutató Az átlagosnál innovatívabb célcsoport Az üzleti döntéshozók az átlagosnál innovatívabb és

Részletesebben

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV KUTATÁSI JELENTÉS 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. MINTA KIALAKÍTÁSA, KÉRDEZÉSI MÓDSZERTAN... 4 1.2. AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE...

Részletesebben

Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium

Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Hajléktalanokért Közalapítvány Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Szociális szolgáltatások és kábítószer-fogyasztók

Részletesebben

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL 2013. március 14. SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából kétévente készül reprezentatív felmérés a magyarok utazási szokásairól. A 2012 decemberében

Részletesebben

Vásárlás az interneten

Vásárlás az interneten Vásárlás az interneten E-Commerce Trend Report 2008 lakossági kutatás NRC Piackutató Kft. 1,8 millió magyar felnıtt próbálta már ki az online vásárlást 2 A kutatás eredményei: dinamikusan nı azok száma,

Részletesebben

Gyarmati Andrea: A tevékenységadminisztráció informatizálásának lehetőségei a gyermekvédelemben

Gyarmati Andrea: A tevékenységadminisztráció informatizálásának lehetőségei a gyermekvédelemben Gyarmati Andrea: A tevékenységadminisztráció informatizálásának lehetőségei a gyermekvédelemben A szociális ágazat információs fejlesztéseit tekintve évtizedes lemaradásban van az egyéb humán ágazatokhoz

Részletesebben

A távmunka és a távdolgozók jellemzői

A távmunka és a távdolgozók jellemzői MAKROGAZDASÁGI HELYZETKÉP A távmunka és a távdolgozók jellemzői A távmunka képlékeny meghatározása arra enged következtetni, hogy elterjedtebb, mint általában gondolják. A cikk szerzői hat ország adatai

Részletesebben

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit (1997): A

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET

PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET Dr. Buda András Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete buda@delfin.unideb.hu A konferencia címében szereplő multimédia kifejezés fogalmának meghatározásakor

Részletesebben

ekultúra Csepeli György Prazsák Gergı 1. Bevezetés

ekultúra Csepeli György Prazsák Gergı 1. Bevezetés ekultúra Csepeli György Prazsák Gergı 1. Bevezetés Az internet megjelenése óta a legváltozatosabb elképzeléseket és érzéseket keltette fel mind a kívülállókban, mind azokban, akiknek ez az új technológia,

Részletesebben

Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor

Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Stratégia 2010 Készítették: Dr. Szabó Ildikó és Marián Béla Az anyaggyűjtésben közreműködött: Márton Sándor Nullpont Kulturális Egyesület Debrecen, 2010 1 Tartalom 1.

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓK TÁVMUNKÁVAL SZEMBENI BEÁLLÍTOTTSÁGAI

A MUNKÁLTATÓK TÁVMUNKÁVAL SZEMBENI BEÁLLÍTOTTSÁGAI MAKÓ Csaba - KESZl Roland - POLYÁNSZKY T. Zoltán A MUNKÁLTATÓK TÁVMUNKÁVAL SZEMBENI BEÁLLÍTOTTSÁGAI (A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ PÉLDÁJA) A szerzők dolgozatukban a közép-dunántúli régió mikro-, kis- és középvállalkozásainál

Részletesebben

Elemzések a gazdasági és társadalompolitikai döntések előkészítéséhez 27. 2001. július. Budapest, 2002. április

Elemzések a gazdasági és társadalompolitikai döntések előkészítéséhez 27. 2001. július. Budapest, 2002. április Elemzések a gazdasági és társadalompolitikai döntések előkészítéséhez 27. 2001. július Budapest, 2002. április Az elemzés a Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére készült. Készítette: Gábos András TÁRKI

Részletesebben

A közigazgatási ügyintézés társadalmi megítélése a magyarországi vállalkozások körében

A közigazgatási ügyintézés társadalmi megítélése a magyarországi vállalkozások körében A közigazgatási ügyintézés társadalmi megítélése a magyarországi vállalkozások körében Tanulmány a Miniszterelnöki Hivatal számára Készítette: Fact Intézet Szocio-Gráf Intézet Pécs, 2006. TARTALOM VEZETŐI

Részletesebben

A magyarok tv-sorozatokkal kapcsolatos preferenciái, sorozatnézési szokásai országos megkérdezés eredményei alapján

A magyarok tv-sorozatokkal kapcsolatos preferenciái, sorozatnézési szokásai országos megkérdezés eredményei alapján TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 Energiatermelési, energiafelhasználási és hulladékgazdálkodási technológiák vállalati versenyképességi, városi és regionális hatásainak komplex vizsgálata és modellezése

Részletesebben

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében. 2011. II. negyedév

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében. 2011. II. negyedév Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 7400 Kaposvár, Fő u. 37-39. Telefon: (82) 505 504 Fax: (82) 505 550 E-mail: somogykh-mk@lab.hu Honlap: www.kozig.somogy.hu

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET Igazgató: Dr. Miltényi Károly ISSN 0236-736-X írta:

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA MEZİCSÁTON

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA MEZİCSÁTON ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA MEZİCSÁTON VÁLLALATI ÉS LAKOSSÁGI FELMÉRÉS A MEZİCSÁTI TELEPHELLYEL RENDELKEZİ TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, ILLETVE AZ ÖNKORMÁNYZATI HIVATALBAN ÜGYET INTÉZİ FELNİTT

Részletesebben

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda A kiadvány megjelenését támogatta: Tartalomjegyzék Bevezetés...5 Az

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A NYUGAT-DUNÁNTÚL INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZELLÁTOTTSÁGA

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A NYUGAT-DUNÁNTÚL INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZELLÁTOTTSÁGA KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A NYUGAT-DUNÁNTÚL INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZELLÁTOTTSÁGA Győr 2007 Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága, 2007 ISBN 978-963-235-090-5

Részletesebben

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében 389 V ITA Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében FEHÉR ANDRÁS SZABÓ G. GÁBOR SZAKÁLY ZOLTÁN Kulcsszavak: elégedettség, vélemények, olvasók, szerz k, Gazdálkodás. ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában.

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában. Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Témafelelős: Mihály Béláné Ikt.szám: P-3892/2012. Tárgy: Az önkormányzat által adott költségvetési támogatások és a támogatott médiumok helyzetének

Részletesebben

TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0016. Tudománykommunikáció a Z generációnak. Projektvezető: Dr. Törőcsik Mária PTE KTK egyetemi tanár

TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0016. Tudománykommunikáció a Z generációnak. Projektvezető: Dr. Törőcsik Mária PTE KTK egyetemi tanár TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0016 Tudománykommunikáció a Z generációnak Projektvezető: Dr. Törőcsik Mária PTE KTK egyetemi tanár A munkacsoport vezetője: Dr. Szűcs Krisztián PTE KTK adjunktus A Dél-Dunántúlon

Részletesebben

A KÖNYVTÁRHASZNÁLÓK ELÉGEDETTSÉGÉT VIZSGÁLÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS 2009. június 15. június 19.

A KÖNYVTÁRHASZNÁLÓK ELÉGEDETTSÉGÉT VIZSGÁLÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS 2009. június 15. június 19. A KÖNYVTÁRHASZNÁLÓK ELÉGEDETTSÉGÉT VIZSGÁLÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS 29. június 15. június 19. Készítette: Gosztonyi Enikő 29. augusztus Előzmények Az utóbbi évek országos könyvtári stratégiáiban kiemelkedően

Részletesebben

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2012

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2012 A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2012 Az elemzés a Szakiskolai férőhelyek meghatározása 2012, a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB-k) részére című kutatási program keretében

Részletesebben

MUNKAERŐ-PIACI ESÉLYEK, MUNKAERŐ-PIACI STRATÉGIÁK 1

MUNKAERŐ-PIACI ESÉLYEK, MUNKAERŐ-PIACI STRATÉGIÁK 1 GYÖRGYI ZOLTÁN MUNKAERŐ-PIACI ESÉLYEK, MUNKAERŐ-PIACI STRATÉGIÁK 1 Bevezetés Átfogó statisztikai adatok nem csak azt jelzik, hogy a diplomával rendelkezők viszonylag könynyen el tudnak helyezkedni, s jövedelmük

Részletesebben

Munkaügyi Központja Püspökladányi Kirendeltség. Jóváhagyta: TÁJÉKOZTATÓ

Munkaügyi Központja Püspökladányi Kirendeltség. Jóváhagyta: TÁJÉKOZTATÓ Munkaügyi Központja Püspökladányi Kirendeltség Jóváhagyta: Jóváhagyta: Mező Barna igazgató Mező Barna Igazgató TÁJÉKOZTATÓ Püspökladány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. november hónapban

Részletesebben

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon Bajmócy Zoltán Lengyel Imre Málovics György (szerk.) 2012: Regionális innovációs képesség, versenyképesség és fenntarthatóság. JATEPress, Szeged, 52-73. o. Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Részletesebben

AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ 2008. I. NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI

AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ 2008. I. NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Jóváhagyta: Miskó Istvánné főigazgató AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ 2008. I. NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI Nyíregyháza, 2008. február 25.

Részletesebben

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia nem tárgyalja NYUGDÍJ a nyugdíjrendszer jövőjéről a kötelező nyugdíjbiztosítás öregségi nyugdíj korhatár korkedvezmény; korengedmény korrekció nyugdíjemelés nyugdíjprémium rokkantsági nyugdíj hátramaradotti ellátások

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030

A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030 A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030 Egyeztetési anyag 2015. november 18. 1 A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Egyeztetési anyag 2015. november 18. A koncepció

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerı-felmérés tapasztalatai a dél-dunántúli régióban 2009. II. negyedév A felmérés lényege A PHARE TWINING svéd-dán modernizációs folyamat során

Részletesebben

Digitális írástudás, társadalmi szegmentáltság

Digitális írástudás, társadalmi szegmentáltság Digitális írástudás, társadalmi szegmentáltság Bernát Anikó Fábián Zoltán 1. Bevezetés Az 1990-es évek óta egyre szélesebb körben használatos a digitális írástudás fogalma, amely a digitális infokommunikációs

Részletesebben

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN KLINGER ANDRÁS Az Európához való közeledés nemcsak politikailag és gazdaságilag, hanem az élet minden területén a legfontosabb célkitűzés ma M agyarországon.

Részletesebben

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY A magyar lakosság utazási szokásai, 2008 A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készítette a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató

Részletesebben

Gyakorlati képzés az iskolában és a gazdaságban

Gyakorlati képzés az iskolában és a gazdaságban 46 Kurucz Orsolya Gyakorlati képzés az iskolában és a gazdaságban A szakpolitika és a gazdaság szereplői által gyakran hangoztatott igény, miszerint a fiatalok gyakorlati képzése a felsőbb évfolyamokon

Részletesebben

A munkanélküli-járadékot kimerítők

A munkanélküli-járadékot kimerítők sorszám A járadékkimerítés dátuma a címkártyáról: 2000.... hónap... nap Országos Munkaügyi Kutató- és Módszertani Központ HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? A munkanélküli-járadékot

Részletesebben

TURISZTIKAI TERMÉKEK. a magyar lakosság étkezési és alkoholfogyasztási szokásait, és Magyarország gasztronómiai imázsa 2005-ben

TURISZTIKAI TERMÉKEK. a magyar lakosság étkezési és alkoholfogyasztási szokásait, és Magyarország gasztronómiai imázsa 2005-ben A magyar lakosság étkezési és alkoholfogyasztási szokásai és Magyarország gasztronómiai imázsa 2005-ben A Magyar Turizmus Rt. megbízásából készítette a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság A magyar

Részletesebben

Info-kommunikációs technológiák a vállalati szektorban

Info-kommunikációs technológiák a vállalati szektorban Magyar Kereskedelmi és Iparkamara GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZÉSI INTÉZET HCCI Research Institute of Economics and Enterprises MKIK GVI Kutatási Füzetek 2004/2 Info-kommunikációs technológiák a vállalati

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. november 28-ai ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. november 28-ai ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés E L N Ö K E VI. 413/2013 E L Ő T E R J E S Z T É S A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2013. november 28-ai ülésére Tárgy: A 2007-2013-as programozási időszak végrehajtási

Részletesebben

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros területi V. évfolyam 15. szám 211. március 9. 211/15 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 13. Idősödő főváros A tartalomból 1 A népesség számának és korösszetételének alakulása

Részletesebben

TURIZMUSMENEDZSMENT. Fogyasztói magatartás a hazai utazási szolgáltatások piacán 1 44 TURIZMUS BULLETIN XIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM. 1.

TURIZMUSMENEDZSMENT. Fogyasztói magatartás a hazai utazási szolgáltatások piacán 1 44 TURIZMUS BULLETIN XIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM. 1. Fogyasztói magatartás a hazai utazási szolgáltatások piacán 1 Szerzők: dr. Neulinger Ágnes 1 Kelemen Kata 2 dr. Simon Judit 3 dr. Hofmeister Tóth Ágnes 4 Kutatási projektünkben a hazai lakosság utazással

Részletesebben

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.25. COM(2016) 289 final 2016/0152 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a területi alapú tartalomkorlátozás, illetve a vevő állampolgársága, a belső

Részletesebben

A szoftverrel kapcsolatos elvárásaikat a cég fontos emberei így fogalmazták meg:

A szoftverrel kapcsolatos elvárásaikat a cég fontos emberei így fogalmazták meg: 1. forduló 2016. március 18. 12 00-2016 március 20. 24 00 Feladat: Egy televíziós műsorokat interneten szolgáltató vállalat a műsorainak minősítésével vállalkozó kedvű nézőket bíz meg, ezért a munkáért

Részletesebben

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen DOI: 10.18427/iri-2016-0034 Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen Rucska Andrea, Kiss-Tóth Emőke Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar rucska@freemail.hu, efkemci@uni-miskolc.hu

Részletesebben

Oktatási mobilitás OKTATÁSSAL VALÓ ELÉGEDETTSÉG

Oktatási mobilitás OKTATÁSSAL VALÓ ELÉGEDETTSÉG Oktatási mobilitás OKTATÁSSAL VALÓ ELÉGEDETTSÉG Az oktatási mobilitással kapcsolatos konkrét tervek és attitűdök bemutatása előtt lépjünk egyet vissza és nézzük meg, hogy Európában, illetve azon belül

Részletesebben

Forrás: GVI. Forrás: GVI

Forrás: GVI. Forrás: GVI Gazdasági Havi Tájékoztató 2009. december A KKV Körkép a Figyelő, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató ntézet (GV) és a Volksbank közös kutatása, amely azt tűzte ki célul, hogy negyedéves rendszerességgel,

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI FELSŐOKTATÁSI KUTATÓINTÉZET KUTATÁS KÖZBEN Liskó Ilona A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI Secondary Student Hostels No. 257 RESEARCH PAPERS INSTITUTE FOR HIGHER EDUCATIONAL RESEARCH Liskó Ilona A szakképző

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja NEGYEDÉVES MUNKAERŐ- GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS EREDMÉNYE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 2013. harmadik negyedévben Kecskemét, 2013. augusztus Elérhetőség: Nemzeti

Részletesebben

2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag

2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag 2010. E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK Oktatási segédanyag A szolgáltató állam célja, hogy az információs és kommunikációs technológiai eszközök alkalmazásával gyorsabb, INFORMATIKAI költség-hatékonyabb ISMERETEK

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FİISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉBEN

AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FİISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉBEN AZ ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FİISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉBEN ELVÉGZETT FELMÉRÉS A 2007-BEN ÉS 2009-BEN VÉGZETT FRISSDIPLOMÁSOK KÖRÉBEN Készítették: Fortuna Zoltán Karcsics Éva Kırösligeti Zsuzsa

Részletesebben

Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl

Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl TŐZSÉR Zoltán Debreceni Egyetem Részidős hallgatók intézményválasztási döntései határokon innen és túl Bevezetés Ebben az esettanulmányban a Partium történelmi régió magyar tannyelvű felsőoktatási intézményében

Részletesebben

Tex and Co Kft. 1146 Budapest, Francia út 54. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) I. Általános rendelkezések

Tex and Co Kft. 1146 Budapest, Francia út 54. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) I. Általános rendelkezések ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) A jelen Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) tartalmazza a Tex and Co Net Kft. által üzemeltetett online szolgáltatásként bérelhető rendszerek,

Részletesebben

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com VI. MELLÉKLETEK Tartalomjegyzék 6.1. melléklet Jelentkezési, tájékoztatási lap...217 6.2. melléklet Előzetes tudásszint felmérő lap...220 6.3. melléklet Tanulási forgatókönyv...221 6.4. melléklet Önellenőrző

Részletesebben

A KÖZÉP EURÓPAI MÉDIA ÉS KIADÓI SZOLGÁLTATÓ ZRT. (a továbbiakban: az Ajánlattevő ) NYILVÁNOS VÉTELI AJÁNLATA

A KÖZÉP EURÓPAI MÉDIA ÉS KIADÓI SZOLGÁLTATÓ ZRT. (a továbbiakban: az Ajánlattevő ) NYILVÁNOS VÉTELI AJÁNLATA A KÖZÉP EURÓPAI MÉDIA ÉS KIADÓI SZOLGÁLTATÓ ZRT. (a továbbiakban: az Ajánlattevő ) NYILVÁNOS VÉTELI AJÁNLATA A BOOKLINE.HU INTERNETES KERESKEDELMI NYRT. (a továbbiakban: Társaság, vagy Bookline.hu ) ÁLTAL

Részletesebben

A SZOLNOKI FŐISKOLA INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVE

A SZOLNOKI FŐISKOLA INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVE SZOLNOKI FŐISKOL E SZOLNOKI FŐISKOL TRTLOMJEGYZÉK VEZETŐI ÖSSZEFOGLLÓ... 3 I. FEJEZET 6- BN ELFOGDOTT ÉS -BEN MÓDOSÍTOTT CÉLJINK ÉRTÉKELÉSE... 4 I.. MEGÚJULÁSI STRTÉGIÁBN DEFINIÁLT STRTÉGII CÉLOK MEGVLÓSULÁSÁNK

Részletesebben

A sárospataki Nagykönyvtár olvasóinak elégedettségi mérése. Készítette: Éger Gábor

A sárospataki Nagykönyvtár olvasóinak elégedettségi mérése. Készítette: Éger Gábor A sárospataki Nagykönyvtár olvasóinak elégedettségi mérése 0 Készítette: Éger Gábor A vizsgálat leírása, problémafelvetés A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtárának életében

Részletesebben

A Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatóinak véleménye. - kutatási jelentés - A BGF Diplomás Pályakövetési Rendszerében

A Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatóinak véleménye. - kutatási jelentés - A BGF Diplomás Pályakövetési Rendszerében A Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatóinak véleménye - kutatási jelentés - A BGF Diplomás Pályakövetési Rendszerében a 2010. évi hallgatói motivációs kutatás eredményei 2010 A Diplomás Pályakövetési Rendszer

Részletesebben

A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA*

A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA* A NŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGA* NAGY GYULA A tanulmány a magyarországi gazdasági átalakulás nyomán a nők és a férfiak munkaerőpiaci részvételében és foglalkoztatottságában bekövetkezett

Részletesebben

A BUDAPESTI KERÜLETEK HALANDÓSÁGI KÜLÖNBSÉGEI KLINGER ANDRÁS

A BUDAPESTI KERÜLETEK HALANDÓSÁGI KÜLÖNBSÉGEI KLINGER ANDRÁS A BUDAPESTI KERÜLETEK HALANDÓSÁGI KÜLÖNBSÉGEI KLINGER ANDRÁS A halandóság területi különbségeit már hosszú ideje kutatják Magyarországon. Az elemzések eddig vagy nagyobb területi egységek (megyék, újabban

Részletesebben

JELENTÉS A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUMBAN ÉS HÁTTÉRINTÉZMÉNYEINÉL 2015. ÉVRE VONATKOZÓAN VÉGZETT ÁLLAMPOLGÁRI ELÉGEDETTSÉG-VIZSGÁLATRÓL

JELENTÉS A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUMBAN ÉS HÁTTÉRINTÉZMÉNYEINÉL 2015. ÉVRE VONATKOZÓAN VÉGZETT ÁLLAMPOLGÁRI ELÉGEDETTSÉG-VIZSGÁLATRÓL JELENTÉS A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUMBAN ÉS HÁTTÉRINTÉZMÉNYEINÉL 2015. ÉVRE VONATKOZÓAN VÉGZETT ÁLLAMPOLGÁRI ELÉGEDETTSÉG-VIZSGÁLATRÓL MVH Irányítási és Jogorvoslati Főosztály A főosztály háttérintézménye

Részletesebben

TÁVMUNKA - OSZTOTT MUNKAVÉDELMI

TÁVMUNKA - OSZTOTT MUNKAVÉDELMI TÁVMUNKA - OSZTOTT MUNKAVÉDELMI KIVONAT A Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma a távmunka szabályozásában az osztott munkavédelmi felelősség elvét képviseli. Ez a tanulmány ennek az álláspontnak az érvényességét

Részletesebben

Munkaügyi Központja 2014. I. NEGYEDÉV

Munkaügyi Központja 2014. I. NEGYEDÉV Munkaügyi Központja A MUNKAERİ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ÖSSZEFOGLALÓJA 2014. I. NEGYEDÉV Pápa Zirc Devecser Ajka Veszprém Várpalota Sümeg Balatonalmádi Tapolca Balatonfüred Veszprém megye 8200 Veszprém, Megyeház

Részletesebben

Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november

Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november 1 Tartalom 1. A fejlesztés integrált városfejlesztési stratégiához való illeszkedése...3 2. A településfejlesztési akcióterület kijelölése, jogosultság

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM

SZENT ISTVÁN EGYETEM SZENT ISTVÁN EGYETEM A magyar mezőgazdasági gépgyártók innovációs aktivitása Doktori (PhD) értekezés tézisei Bak Árpád Gödöllő 2013 A doktori iskola Megnevezése: Műszaki Tudományi Doktori Iskola Tudományága:

Részletesebben

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA Munkaügyi Központja Szervezési és Hatósági Osztály Munkaügyi Központja Szervezési és Hatósági Osztály FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA Székesfehérvár, 2012. december 8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

Dr. Karl Blum et al.: Kórházbarométer 2015 Krankenhaus Barometer 2015 (2. rész) Deutsches Krankenhaus Institut, Düsseldorf, 2015 november (2-19. p.

Dr. Karl Blum et al.: Kórházbarométer 2015 Krankenhaus Barometer 2015 (2. rész) Deutsches Krankenhaus Institut, Düsseldorf, 2015 november (2-19. p. Dr. Karl Blum et al.: Kórházbarométer 2015 Krankenhaus Barometer 2015 (2. rész) Deutsches Krankenhaus Institut, Düsseldorf, 2015 november (2-19. p.) Kulcsszavak: kórházügy, gazdasági helyzet, Németország

Részletesebben

ONLINE PORTFÓLIÓ 2016 // PIACVEZETŐ ELÉRÉS MEGHATÁROZÓ MÁRKÁK DINAMIKUSAN NÖVEKVŐ PORTFÓLIÓ FOLYAMATOS TERMÉKFEJLESZTÉSEK PONTOS CÉLOZHATÓSÁG

ONLINE PORTFÓLIÓ 2016 // PIACVEZETŐ ELÉRÉS MEGHATÁROZÓ MÁRKÁK DINAMIKUSAN NÖVEKVŐ PORTFÓLIÓ FOLYAMATOS TERMÉKFEJLESZTÉSEK PONTOS CÉLOZHATÓSÁG ONLINE PORTFÓLIÓ 2016 // PIACVEZETŐ ELÉRÉS MEGHATÁROZÓ MÁRKÁK DINAMIKUSAN NÖVEKVŐ PORTFÓLIÓ FOLYAMATOS TERMÉKFEJLESZTÉSEK PONTOS CÉLOZHATÓSÁG VEZETŐ SZEREPBEN A MAGYAR ONLINE PIACON 24,6 millió oldalletöltés

Részletesebben

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE az ÁROP-1.A.5-2013-2013-0004 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRA ÉS A

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Kühne Kata Otthon Centrum, ügyvezető igazgató. Tisztelt olvasóink, kedves volt, jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink!

KÖSZÖNTŐ. Kühne Kata Otthon Centrum, ügyvezető igazgató. Tisztelt olvasóink, kedves volt, jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink! 2015 IV. negyedév 1 KÖSZÖNTŐ Tisztelt olvasóink, kedves volt, jelenlegi és jövőbeli ügyfeleink! A 2015-ös évben a lakáspiac minden tekintetben szárnyalt: emelkedtek az árak, csökkentek az értékesítési

Részletesebben

Társadalmi jellemzõk, 2006. Társadalmi jellemzõk, 2006. Központi Statisztikai Hivatal

Társadalmi jellemzõk, 2006. Társadalmi jellemzõk, 2006. Központi Statisztikai Hivatal Társadalmi jellemzõk, 2006 Társadalmi jellemzõk, 2006 Ára: 2000,- Ft Központi Statisztikai Hivatal KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL TÁRSADALMI JELLEMZÕK, 2006 Budapest, 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL,

Részletesebben

TÁMOP 5.6.1C-11/2-2011-0003 azonosítószámú. Ne legyél áldozat! című projekt KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS ZÁRÓTANULMÁNY

TÁMOP 5.6.1C-11/2-2011-0003 azonosítószámú. Ne legyél áldozat! című projekt KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS ZÁRÓTANULMÁNY TÁMOP 5.6.1C-11/2-2011-0003 azonosítószámú Ne legyél áldozat! című projekt KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS ZÁRÓTANULMÁNY Közvélemény-kutatás időpontja: 2015. szeptember Kaposvár lakosságának véleménye a bűnmegelőzésről,

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot. KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.837/15/2014. A Közbeszerzési

Részletesebben

Internet Fiesta 2001

Internet Fiesta 2001 MŰHELY KÉRDÉSEK Internet Fiesta 2001 L I N AKOSSÁGI NTERNET K APÓK ECSKEMET ISKŐRÖS ISKUNHALAS Az Internet Fiesta együttműködés keretében 2001. március 2-3-án rendezték meg az Internet Fiesta a könyvtárakban

Részletesebben

Digital Connected Consumer. 2011. március 30.

Digital Connected Consumer. 2011. március 30. Digital Connected Consumer 2011. március 30. Ki a Digital Connected Consumer? A Digital Connected Consumer Alapvető fogyasztói szokások változnak meg akkor, amikor valaki aktívan kezdi el használni az

Részletesebben

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 7 Az öregség képe a közgondolkodásban és felkészülés az öregkorra... 11 I. A közvéleményben élő kép az öregségről... 12 1. Hány éves kortól számít az ember öregnek?... 12 2.

Részletesebben

Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában

Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában Utasi Ágnes: Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában Utasi Ágnes 1. Bevezetı A rendszeres

Részletesebben

Havas Gábor - Liskó Ilona. Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában. Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés)

Havas Gábor - Liskó Ilona. Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában. Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés) Havas Gábor - Liskó Ilona Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés) Kutatásunk egyik célja az volt, hogy egy lehetőség szerint teljes általános iskolai

Részletesebben

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Bernát Anikó Szivós

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó

SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó SZOLNOKI FŐISKOLA Ú T M U T A T Ó írásbeli dolgozatok készítéséhez 2005. S Z O L N O K Összeállította: Fülöp Tamás főiskolai adjunktus Átdolgozta: Mészáros Ádám tanársegéd Konzulens és lektor Dr. Kacsirek

Részletesebben

Munkaügyi Központja. Gyır, 2014. május

Munkaügyi Központja. Gyır, 2014. május Munkaügyi Központja Munkaerı-gazdálkodási felmérés megyei elemzése 2014. II. Gyır-Moson-Sopron megye Gyır, 2014. május 9021 Gyır, Árpád út 32. - 9002 Gyır Pf.: 224. - Telefon: +36 (96) 814-245 - Fax: +36

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.12.20. COM(2010) 777 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2005. szeptember 30. COM(2005) 465 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

Munkaközvetítık tevékenységének és. weboldalainak felmérése

Munkaközvetítık tevékenységének és. weboldalainak felmérése Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként (TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt) Munkaközvetítık A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Munkaügyi Központ T Á J É K O Z T A T Ó. Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci folyamatairól. 2013. május

Munkaügyi Központ T Á J É K O Z T A T Ó. Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci folyamatairól. 2013. május Munkaügyi Központ T Á J É K O Z T A T Ó Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerő-piaci folyamatairól 213. május Márciustól folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma a megyében. Borsod Abaúj - Zemplén

Részletesebben

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN!

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája 2011 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia jövőképe 3

Részletesebben

Tevékenységadminisztrációs pillér

Tevékenységadminisztrációs pillér Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések

Részletesebben

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010.

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. NOVEMBER MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Vállalati és lakossági lekérdezés. Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára

Vállalati és lakossági lekérdezés. Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára Vállalati és lakossági lekérdezés Szécsény Város Polgármesteri Hivatala számára Dátum: 2010 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I Az adatfelvétel eredményeinek bemutatása... 3 I.1 A vállalati, illetve

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2014. április 30-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2014. április 30-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Békési Rendőrkapitányság Békés városában végzett 2013. évi tevékenységéről Előkészítette: Ladányi Zoltán r. alezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető Véleményező bizottság:

Részletesebben

Tehát a jelenlegi gondolkodási mód (paradigma) alapja hibás, ezért nem lehet azt változtatással (reformmal) továbbéltetni. Ezért II.

Tehát a jelenlegi gondolkodási mód (paradigma) alapja hibás, ezért nem lehet azt változtatással (reformmal) továbbéltetni. Ezért II. Melyik gondolkodási mód elıtt áll történelmi lehetıség? I. Vértes András, a GKI (Gazdaságkutató Intézet) elnöke kedden (2010. június 29-én) Budapesten sajtótájékoztatót tartott, amelyen a kormány 29 pontos

Részletesebben

Az Európai Parlament 2010-es költségvetése Főbb iránymutatások. Összefoglalás

Az Európai Parlament 2010-es költségvetése Főbb iránymutatások. Összefoglalás A főtitkár 09/01/2009 D(2009)143 Feljegyzés az Elnökség tagjai részére Tárgy: Az Európai Parlament 2010-es költségvetése Főbb iránymutatások Összefoglalás A 2010-es év intézményünk tevékenységét illetően

Részletesebben

Információs Társadalom Monitoring vizsgálat 2002 eredményei

Információs Társadalom Monitoring vizsgálat 2002 eredményei Az Információs Társadalom helyzete Magyarországon 2002 végén-2003 elején Információs Társadalom Monitoring vizsgálat 2002 eredményei Összefoglaló jelentés az Informatikai és Hírközlési Minisztérium számára

Részletesebben

KIRÁLY GÁBOR LUKSANDER ALEXANDRA PAKSI VERONIKA FIATALOK MUNKANÉLKÜLISÉGI KOCKÁZATA MAGYARORSZÁGON ÉS EURÓPAI ÖSSZEHA-

KIRÁLY GÁBOR LUKSANDER ALEXANDRA PAKSI VERONIKA FIATALOK MUNKANÉLKÜLISÉGI KOCKÁZATA MAGYARORSZÁGON ÉS EURÓPAI ÖSSZEHA- KIRÁLY GÁBOR LUKSANDER ALEXANDRA PAKSI VERONIKA FIATALOK MUNKANÉLKÜLISÉGI KOCKÁZATA MAGYARORSZÁGON ÉS EURÓPAI ÖSSZEHA- SONLÍTÁSBAN 98 I. Bevezetés 97 Az élet minden területét egyre jobban átható bizonytalansággal,

Részletesebben

HR HÍRLEVÉL. 2010. Május

HR HÍRLEVÉL. 2010. Május HR HÍRLEVÉL 2010. Május MUNKAÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK Munkaügyi audit Munkaügyi szerviz Munkaügyi tanácsadás Munkaügyi ellenırzésre felkészítı oktatások RECRUITMENT / OUTSOURCING PÉNZÜGY- SZÁMVITEL Szakemberek

Részletesebben

Kolosi Tamás Sik Endre: Függelék (Munkaerőpiac és jövedelmek 1992)

Kolosi Tamás Sik Endre: Függelék (Munkaerőpiac és jövedelmek 1992) Kolosi Tamás Sik Endre: Függelék (Munkaerőpiac és jövedelmek 1992) (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Kolosi Tamás Sik Endre (1992): Függelék (Munkaerőpiac

Részletesebben

A távmunka és a távdolgozók jellemzői

A távmunka és a távdolgozók jellemzői TÁRSADALOM A távmunka és a távdolgozók jellemzői Tárgyszavak: foglalkoztatás; humánerőforrás; információtechnológia; munkahely; távmunka trend. Bevezetés A távmunka képlékeny meghatározása arra enged következtetni,

Részletesebben