II. félév, 5. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Légzés rendszere TÜDİ, LÉGUTAK (PULMONOLÓGIA)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "II. félév, 5. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Légzés rendszere TÜDİ, LÉGUTAK (PULMONOLÓGIA)"

Átírás

1 II. félév, 5. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Légzés rendszere TÜDİ, LÉGUTAK (PULMONOLÓGIA)

2 Mit tanulunk? Megismerkedünk a légzés, a külsı és belsı légzés fogalmaival. Hallunk a légutak azon részeirıl, ahol a levegı szállítása, a levegı csere, létrejön. Megértjük a gázcsere fogalmát, és tanulmányozzuk azon anatómai struktúrákat, amelyekben a diffúzió kialakul. Felfedezzük a légzés szabályozás folyamatát.

3 Légzés Légzés nem más, mint az égést tápláló oxigén szállítása a szövetekbe és az égéstermék széndioxid eltávolítása a szövetekbıl Külsı légzés gázcsere a tüdıben oxigén felvétele a levegıbıl a vérbe és széndioxid leadása a vérbıl a levegıbe Belsı légzés gázcsere a szövetekben oxigén távozik a vérbıl a szövetekbe és széndioxid kerül a szövetekbıl a vérbe

4 Külsı légzés A külsı légzést légzıkészülékünk biztosítja, amely a légutakból és a tüdıbıl áll. A külsı légzés két összetevıje a levegıcsere és a gázcsere. Levegıcsere pulmonális ventilláció BELÉGZÉS és KILÉGZÉS folyamata: a levegı mozgása a környezetbıl a légutakon át a tüdıbe és a levegı mozgása a tüdıbıl a légutakon át a környezetbe Gázcsere pulmonális diffúzió Az oxigén felvétele és széndioxid leadása a tüdı léghólyag (alveolus) falán át a levegı és a vér között.

5 a levegı útja testünkben LÉGZİKÉSZÜLÉK ventilláció LEVEGİCSERE: ORR nasus GARAT pharynx GÉGE larynx LÉGCSİ trachea HÖRGİ bronchus 1. jobb és bal fı ágra 2. jobb és bal fı ág két-kétfele 3. utána ismételten kétfele 4. és így tovább sokszor HÖRGİCSKE bronchiolus LÉGHÓLYAG alveolus

6 Felsı légutak: ORR és GARAT orrnyereg os nasi NASUS orr: A levegı útjának elsı állomása. FELADATA: szaglószervünk melegítés (bı vérellátás), tisztítás, párásítás, szőrés (szırzet) PHARYNX garat: A levegı itt folytatja útját. Két részbıl áll: orrsövény septum nasi porcos nasopharynx orrgarat oesophagus GÉGE larynx trachea lingua nyelv oropharynx szájgarat FELADATA: tisztítás (mandulák) táplálék-levegı elválasztás (garatreflex)

7 Alsó légutak: GÉGE larynx GÉGE larynx Porcos szerv. Folytatása a trachea. FELADATA: 1. a levegı útjának elválasztása a tápláléktól. Nyeléskor az epiglottis lezárul, és gégetükörrel látható: epiglottis hangrés hangszalag gégetükör laryngoscop a táplálék a nyelıcsıbe jut. Légzéskor - amikor nyelıcsı légcsı nem nyelünk - nyitott, s a levegı a tracheába Gégebeidegzés: jut. Alulról és felülrıl kap sok ideget, 2. Hangképzésünk helye. mert ez kell a Itt találhatók a hangszalagok. Beidegzése érthetı, hogy hangképzéshez. bıséges.

8 Mi történik, ha leszippantunk valamit? 1. Ha légútjainkba levegın kívül más anyag kerül, jó esetben felköhögjük. 2. Rossz esetben nem tudjuk felköhögni FULDOKOLNI kezdünk. HEIMLICH manıver felnıttekben HEIMLICH manıver gyerekekben HEIMLICH manıver magunkon Ha egyedül vagyunk, akkor szilárd alapon (széktámla, asztal sarka, stb) magunkon kell, hogy segítsünk.

9 Alsó légutak: LÉGCSİ trachea LÉGCSİ trachea - a gége folytatása, cm hosszú, - 17 mm átmérıjő, - porcos, izmos, hártyás csı. A végénél kétfele oszlik oszlik (bifurcatio tracheae). folytatása a jobb és bal fıhörgı (bronchus dexter et sinister). FELADATA: 1. Levegıt továbbít a fıhörgıkbe. 2. Levegı tisztít. Csillószırökkel (cilia) port hajt a külvilág felé. 3. Őrterét izomzatával változtatja. Haspréskor szőkül.

10 Alsó légutak: HÖRGİ bronchus, HÖRGİCSKE bronchiolus HÖRGİ bronchus - A DIV-V csigolyánál a trachea jobb és bal bronchusra oszlik, amelyek a tovább oszlanak párosával, és kialakítják a bronchusfát. - A bronchusokban van még porc (nem eshet össze). HÖRGİCSKE bronchiolus - A bronchusfa végágai. - Bennük már nincs porc. - Alveolusokban végzıdnek, amely a gázcsere (diffúzió) helye.

11 HÖRGHURUT HÖRGİGYULLADÁS bronchitis A bronchus gyulladását bronchitisnek nevezzük. A gyulladás lehet heveny (acut) vagy idült (chronikus). A chronicus bronchitis leggyakoribb oka a dohányzás. A bronchus fala megvastagszik, benne gyulladásos szekrétum keletkezik. A beteg köhög, köpete nehezen szakadozik fel. A csillószırhám pusztul, s a légutak öntisztuló képessége csökken.

12 HÖRGİCSKE görcs asthma Az asthma a brochiolus görcse, fulladást, sípoló légzést okoz. A kis légutakban tapadós nyák is keletkezik, amelyet nehezen köhögünk fel. Asthmát különbözı allergének és fizikai terhelés okozhat. Bronchiolus tágítók adandók.

13 TÜDİ pulmo BORDAI FELSZÍN facies costarum REKESZI FELSZÍN facies diaphragmatica TÜDİ (pulmo) - súlya páronként g - szivacsos szerkezető - rekeszi, bordai, gátorüregi (mediastinalis) felszínek JOBB TÜDİ 3 lebeny alsó, középsı, felsı BAL TÜDİ 2 lebeny alsó, felsı Rtg NORMÁL TÜDİ normál alveolusok tüdıgyulladás PNEUMONIA alveolusokban folyadékgyülem LÉGHÓLYAG alveolus A tüdı szivacsos állományának zömét alveolusok képzik. ALVEOLUS - itt légzünk millió db - 80 m 2 felület = fél teniszpálya! tüdıtágulás EMPHYSEMA alveolusok falpusztulása az alveolusok felszíne CSÖKKEN

14 TÜDİKAPU hilus pulmonis A tüdı mediastinalis felszínén található a tüdıkapu (hilus). bronchusfa A tüdı hilus a - fıhörgı, - artéria pulmonalis - véna pulmonalis ki- és belépési helye. felsı lebeny felsı lebeny VENA PULMONALIS JOBB FİHÖRGİ GÁTORI FELSZÍN facies mediastinalis BAL FİHÖRGİ VENA PULMONALIS GÁTORI FELSZÍN ARTERIA PULMONALIS középsı lebeny alsó lebeny REKESZI FELSZÍN facies mediastinalis alsó lebeny REKESZI FELSZÍN facies diaphragmatica facies diaphragmatica arteriogramm

15 MELLHÁRTYA pleura MELLHÁRTYA pleura - A tüdıt mellhártya veszi körül (zsigeri lemez). - Mellhártya béleli PLEURA ÜREG a mellüreget is (fali lemez). - A mellhártya két lemeze között virtuális rés (cavum) pleurae) jön létre, amelyben a tüdı légzéskor szabadon csúszhat. A mellüreg virtuális résébe juthat - LEVEGİ a tüdı összeesik, mert elasztikus szövetbıl áll - FOLYADÉK vér (haemothorax) vizenyı (szívgyengeség) gyulladásos (pleuritis)

16 GÁZCSERE pulmonális diffúzió A gázcsere az oxidatív energetikai háztartás számára biztosítja az oxigént. Az oxidáció során keletkezett széndioxidot eltávolítja a vénás vérrel a szövetekbıl. A gázcsere a tüdı alveolus vékony respirációs membránján keresztül jön létre, amely a kapilláris és alveolus falának egy-egy sejtrétegébıl áll.

17 GÁZTÖRVÉNYEK a gázcsere fizikai alapjai Dalton törvény: Egy gázkeverék nyomása megegyezik a keveréket alkotó egyes gázok (levegı=o2+n2+co2) nyomásainak összességével, azaz parciális nyomásaival. A parciális nyomást P-vel jelöljük az adott gáz elıtt, pl. az oxigén parciális nyomását PO2-nek rövidítjük. Henry törvény: A gázok a parciális nyomásuk arányában oldódnak folyadékban. Az oldódás mértéke függ a hımérséklettıl és a folyadék minıségétıl.

18 Hogyan jön létre a gázcsere? Az alveolusban lévı levegı és a vérben oldott gázok parciális nyomása NYOMÁSGRÁDIENST hoz létre. Az egyes gázok közti nyomáskülönbségek passzív módon mozgatják a gázokat a respirációs membránon át. A gázok a nagyobb nyomású hely felıl a kisebb nyomású hely felé áramlanak. Ezt nevezzük diffúziónak. Milyen parciális nyomáskülönbségek vannak a levegı és vér gázok között? levegı = PO2 + PCO Hgmm vér = PO2 + PCO Hgmm

19 1. ALVEOLUS gázcsere (diffúzió) levegı és vér közt gázcsere ANIMÁCIÓ BELÉGZÉS: megérkezik a friss levegı az alveolusba. 2. A levegı magas PO2 a respirációs membránon át az O2-t a vérbe nyomja. 3. A vér magas PCO2 a respirációs membránon át a CO2-t a levegıbe nyomja. 4. KILÉGZÉS: a gázcsere után az elhasznált levegı eltávozik az alveolusból.

20 ALVEOLUS RESPIRÁCIÓS MEMBRÁN KAPILLÁRIS A levegıt tartalmazó alveolus, a vért tartalmazó kapilláris és az ıket elválasztó respirációs membrán elektronmikroszkópos képe.

21 BELÉGZÉS és KILÉGZÉS LÉGZÉSSZÜNET BELÉGZÉS KILÉGZÉS ERİLTETETT LÉGZÉS: légzési frekvencia nı: max /perc, túlszaporázva elájulunk légzési térfogat nı: 3000 ml/légvétel KILÉGZÉSI SEGÉDIZMOK: 1. Hasizmok NYUGODT 2. Belsı bordaközti izmok LÉGZÉS: légzési frekvencia: 16-17/perc légzési térfogat: 500 ml/légvétel borda IZOM 1. REKESZIZOM leszáll 2. Külsı bordaközti izom bordát emel borda izom 1. REKESZIZOM elernyed (felszáll) 2. Külsı bordaközti izom elernyed (borda süllyed)

22 Légzésszabályozás nyugalomban Agyközpontok A test kémiai összetétele Kemoreceptorok Izom mechanoreceptorok Hipotalamikus kontroll Akaratlagos tevékenység CAROTIS AORTA PO2 (csökkenés) PCO2 (emelkedés) ph (csökkenés) érzékelık: kemoreceptorok Bronchiolus falban PCO2 érzékelı emelkedı PCO2 = bronchiolus tágulás = több levegı jut az alveolusba

23 LÉGZÉSSZABÁLYOZÁS 1. AGY receptorok (PCO2, ph) 2. ÉR receptorok (PO2, PCO2, ph) 3. izommunka 4. BELÉGZİ KÖZPONT 5. rekeszizom, külsı bordaközti izom összehúzódás BELÉGZÉS 2. aorta PO2, PCO2 ph 1. agy PCO2, ph 8. hasizmok, belsı bordaközti izmok TÜDİ feszülési receptorai 7. KILÉGZİ KÖZPONT 8. hasizmok, belsı bordaközti izom összehúzódás KILÉGZÉS 3. izommunka rekeszizom 5. külsı bordaközti izom 6. feszülési receptorok

24 II. félév, 5. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Viszlát jövı héten!

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer anatómiája felső légutak: orr- és szájüreg, garat - külső orr: csontos és porcos elemek - orrüreg: 2 üreg (orrsövény); orrjáratok és orrmandula

Részletesebben

Mellkasi szindrómák fizikális eltérései

Mellkasi szindrómák fizikális eltérései Mellkasi szindrómák fizikális eltérései Infiltratio Pneumonia Embolia pulmonum Atelectasia Pleuralis folyadékgy kgyülem Pneumothorax Mediastinalis tumor Infiltrátum tum okok Exsudatum,, tumor, vér v r

Részletesebben

Légzés 1. A légzés mechanikája, légzési munka. Jenes Ágnes

Légzés 1. A légzés mechanikája, légzési munka. Jenes Ágnes Légzés 1. A légzés mechanikája, légzési munka Jenes Ágnes Légzés: O 2 felvétel, CO 2 leadás Az oxigén transzportútvonala: áramlás alveolusokba (légcsere) vérbe külsı v. tüdılégzés diffúzió szövetekhez

Részletesebben

Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén

Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén Dr. Szőcs Gabriella, Dr. Szabó Zoltán DE OEC Belgyógyászati Intézet Anamnézis Jelen panaszok Családi anamnézis Elızı betegségek Foglalkozás Szociális

Részletesebben

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja.

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Légzés az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Az életet biztosító, egymással szorosan összefüggő két

Részletesebben

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA)

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) Mit tanulunk? Az érrendszer alapelemeinek artériák, kapillárisok és vénák általános

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Beszédhibák gyermekkorban

Beszédhibák gyermekkorban Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszék Beszédhibák gyermekkorban A pöszeség nem jár egyedül Témavezető: Dr. Kis Tamás adjunktus Készítette: Patkós Ágnes V. magyar- V. angol

Részletesebben

Légzőrendszer. Pálfi Emese Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2018

Légzőrendszer. Pálfi Emese Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2018 Légzőrendszer Pálfi Emese Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2018 Légzőkészülék (apparatus respiratorius) Elsőrendű feladata az élőlény gázcseréjének biztosítása (oxigén felvétel, szén-dioxid leadás)

Részletesebben

Légzés. A gázcsere alapjai

Légzés. A gázcsere alapjai Légzés A gázcsere alapjai 2/12 Lavoisier mintegy 200 évvel ezelőtt felfedezte, hogy az állatok életműködése és az égés egyaránt O 2 fogyaszt, és CO 2 termel felfedezéséért 51 éves korában, 1794-ben guillotine-al

Részletesebben

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin Légzőrendszer részei - cavum nasi, orrmelléküregek - larynx - trachea - bronchi - pulmo Anatómiai áttekintés A légzés élettana Külső légzés: - O2- CO2 transzport - alveolusokban

Részletesebben

A légzés szót kétféle értelemben használjuk: 1) Fizikai értelemben,

A légzés szót kétféle értelemben használjuk: 1) Fizikai értelemben, 1 Az ember légzése Szerkesztette: Vizkievicz András A légzés szót kétféle értelemben használjuk: 1) Fizikai értelemben, ami alatt a gázok diffúzió, ill. nyomáskülönbség miatti áramlását értjük, ekkor a

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.06. orrmelléküregek garat gége légcső Tüdő hörgők hörgőcskék Felső légutak: Orrüreg: Az orrüreget és az egész légzőrendszert csillószőrös

Részletesebben

Diffus obstructiv tüdőbetegségek. kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt

Diffus obstructiv tüdőbetegségek. kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt Diffus obstructiv tüdőbetegségek kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt Diffus obstructiv tüdőbetegségek Bronchiectasia Asthma bronchiale

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Légzőszervi és emésztőrendszeri idegentestek előfordulása gyermekkorban

Légzőszervi és emésztőrendszeri idegentestek előfordulása gyermekkorban MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi Kar Légzőszervi és emésztőrendszeri idegentestek előfordulása gyermekkorban Konzulens: Prof. Em. Dr. Lombay Béla Klinikai Radiológiai Tanszék Készítette: Szalkó Anett IV.évfolyam

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A mellkasi szervek anatómiája. Dr. Faluhelyi Nándor

A mellkasi szervek anatómiája. Dr. Faluhelyi Nándor A mellkasi szervek anatómiája Dr. Faluhelyi Nándor http://medical-neuroscience.medicine.dal.ca/correlations_medical_imaging/thorax.html Bronchopulmonaris szegmentumok http://www.slideshare.net/rongon28us/lungs-bp-segments

Részletesebben

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM Mit tanulunk? Megismerkedünk idegrendszerünk alapvetı felépítésével. Hallunk az idegrendszer

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

AZ ALSÓ LÉGUTAK és a MEDIASTINUM POSTERIUS BONCOLÁSA. Készítette: Dr. Czigner Andrea, Dr. Farkas Ibolya, Dr. Weiczner Roland

AZ ALSÓ LÉGUTAK és a MEDIASTINUM POSTERIUS BONCOLÁSA. Készítette: Dr. Czigner Andrea, Dr. Farkas Ibolya, Dr. Weiczner Roland AZ ALSÓ LÉGUTAK és a MEDIASTINUM POSTERIUS BONCOLÁSA Készítette: Dr. Czigner Andrea, Dr. Farkas Ibolya, Dr. Weiczner Roland A mediastinum posterius és a tüdık in situ N. vagus dexter PULMO DEXTER Trachea

Részletesebben

Mellkasi kórkk. Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest

Mellkasi kórkk. Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest Mellkasi kórkk rképek újszülöttkorban Nyitrai Anna SE.I. sz. Gyermekklinika, Budapest Vizsgáló módszerek Mellkas felvétel Átvilágítás UH CT MR Izotóp p vizsgálat Angiographia Bronchographia Technikai feltételek

Részletesebben

A köhögés differenciáldiagnosztikája. Dr Krikovszky Dóra

A köhögés differenciáldiagnosztikája. Dr Krikovszky Dóra A köhögés differenciáldiagnosztikája Dr Krikovszky Dóra Egyik/a leggyakoribb tünet Egészséges gyermek: 8-12 alkalom/nap Köhögés megítélése szubjektív (súlyosság, gyakoriság) Gyakran nem receptköteles gyógyszerek

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

Légzés szervrendszere

Légzés szervrendszere Légzés szervrendszere Légzőrendszer feladata Külvilág levegőjének a szervezetbe, / tüdőhólyagocskák alveolusok / juttatása alveolaris ventilatio A szervezet és a külső környezet közötti gázcsere biztosítása:

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05.

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. ÉRZÉKSZERVEK 1 Ingerlékenység: az élőlények közös tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső környezetből és a szervezetünkből származó hatásokat, ingereket. A külvilág

Részletesebben

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Kedves Betegünk! Az elızetes vizsgálatok és leletek alapján Önnek mőtéti beavatkozásra van szüksége.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.)

REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.) REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.) 2. sz. melléklet: 3-as és P típusként kódolható diagnózisok listája (78-92. o.) 3. sz. melléklet:

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN. Dr. Nagy Béla. DE OEC Gyermekklinika

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN. Dr. Nagy Béla. DE OEC Gyermekklinika SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN Dr. Nagy Béla DE OEC Gyermekklinika A légzéselégtelenség légzőszervi tünetei tachypnoe a légzés kóros ritmusa - periodikus, Cheyne-Stokes,,

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Kábítás 1. Cél 1.1.Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 6. -a kimondja, hogy az állatoknak tilos indokolatlan

Részletesebben

APPARATUS RESPIRATORIUS

APPARATUS RESPIRATORIUS 1 APPARATUS RESPIRATORIUS (légzőrendszer) 1) A légzőrendszer felosztása - Felső légutak: o cavum nasi (orrüreg) o sinus paranasales (orrmelléküregek) o pharynx (garat) - Alsó légutak: o larynx (gége) o

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos!

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos! Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A tüdı auscultatioja és értékelése

A tüdı auscultatioja és értékelése A tüdı auscultatioja és értékelése Belgyógyászati Propadeutika DEOEC ÁOK III. évfolyam, I. félév Simon Zsófia 2009.10.06. Történeti áttekintés Direkt hallgatózás: ~ I.e. 1500: Eberspapyrus, I.e. 1400-1200:

Részletesebben

TEMAL 400. Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP

TEMAL 400. Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: Termékkód: 006 7683, 006 7685 Felhasználás: festékiparban,

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok neve: Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. 3. évfolyam II. forduló

Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok neve: Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny. 3. évfolyam II. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok

Részletesebben

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20.

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek szervrendszert alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1.

Részletesebben

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA KS/ATM KOMPACT SOROZATOK, medencével 1. ÜZEMBE HELYEZÉS 1.1 Mőveleti sorrend Elıször is ellenırizze, hogy tele van a medence, és nem áll fenn

Részletesebben

Légzés: több száz anyagok mutattak ki a kilégzett levegőben: bélben keletkezett CH4, alkohol, aceton is

Légzés: több száz anyagok mutattak ki a kilégzett levegőben: bélben keletkezett CH4, alkohol, aceton is A légzés élettana Külső légzés: O2 felvétel CO2 leadás, gázcsere a szervezet és környezet között. Belső légzés: Gázcsere a sejtek és környezetük között, O2 felhasználása és CO2 termelése a terminális oxidáció

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek.. alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1. Melyik állítás

Részletesebben

3.2 A vese mőködése 3.2.1 Szőrımőködés 3.2.2. Visszaszívó mőködés 3.2.2.1 Glükóz visszaszívódása 3.2.2.2 A víz és a sók visszaszívódása

3.2 A vese mőködése 3.2.1 Szőrımőködés 3.2.2. Visszaszívó mőködés 3.2.2.1 Glükóz visszaszívódása 3.2.2.2 A víz és a sók visszaszívódása 1. Bevezetés Kiválasztás 2. Homeosztázis 2.1 izoozmózis Szerkesztette: Vizkievicz András 2.2 izoiónia 2.3 izohidria 2.4 izovolémia 3 Kiválasztószervrendszer 3.1 A vese makroszkópos felépítése 3.1.1 A vese

Részletesebben

5. Biztonságtechnikai ismeretek. 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre

5. Biztonságtechnikai ismeretek. 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre 5. Biztonságtechnikai ismeretek 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre Az emberi test maga is vezető, ezért ha a test különböző pontjai között potenciálkülönbség lép fel, a testen áram indul

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Villamos áram élettani hatása

Villamos áram élettani hatása Villamos áram élettani hatása Ember és a villamosság kapcsolata Légköri, elektrosztatikus feltöltődés, villamos erőművek, vezetékek, fogyasztók, berendezések, készülékek, stb. A villamos energia előnyösebben

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható.

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható. Fiziológiás Reflux Fiziológiás körülmények között, azaz normál élettani körülmények között a savanyú vagy ritkábban a lúgos gyomornedv tartalom időnként a nyelőcsőbe jut (ezt hívjuk Reflux -nak), és annak

Részletesebben

HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene

HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene HANGTERÁPIA kialakulása és jelene Peter Hess német mérnök. Több évtizedes energetikai kutatómunkát végzett Nepálban, Tibetben, Indiában, kidolgozott egy módszert, melynek alapjai már az 5000 évvel

Részletesebben

ROSTEX METAL PRIMER Kiállítás kelte: 2009. 02. 02. 1/5

ROSTEX METAL PRIMER Kiállítás kelte: 2009. 02. 02. 1/5 Kiállítás kelte: 2009. 02. 02. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: (Valtti Metal Primer) Termékkód: 006 7550-7553 Felhasználás: festékiparban,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Távoktatásos tananyag, Természetgyógyászat alapmodul a Konnektív Felnőttképző Kft. hallgatói számára WWW.KONNEKTIV.HU

Távoktatásos tananyag, Természetgyógyászat alapmodul a Konnektív Felnőttképző Kft. hallgatói számára WWW.KONNEKTIV.HU 3. Mikrorendszerek jelentősége. A természetgyógyászat szakterülete: reflexológia, akupresszúra, alternatív mozgás és masszázsterápia, életmódterápia, fitoterápia, fülakupunktúra, kineziológia, alternatív

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása

A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása Alapfogalmak szárazföldi gerincesek: a hatékony gázcseréhez a környezet és a sejtek közötti egyszerű diffúzió nem elég - légutak kialakítása (melegítés, párásítás,

Részletesebben

A mellkas fizikális vizsgálata

A mellkas fizikális vizsgálata A mellkas fizikális vizsgálata Vizsgálómódszerek Inspectio = megtekintés Palpatio = tapintás Percussio = kopogtatás Auscultatio = hallgatózás Inspectio Mellkas alakja Mellkas kitérése Jellemző eltérések

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

TEMADUR EFFECT EXTRA Kiállítás kelte: 2009. 06. 26. 1/5

TEMADUR EFFECT EXTRA Kiállítás kelte: 2009. 06. 26. 1/5 Kiállítás kelte: 2009. 06. 26. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: Termékkód: 990 2588 Felhasználás: festékiparban, festék adalék szerkezeti

Részletesebben

A beszédképzés szervei

A beszédképzés szervei A beszédképzés szervei MI kell hozzá? sas sás Kempelen beszélőgépe mama papa baba haha Jó napot! Kempelen egyik legnagyobb felismerése: a hangokat nem elszigetelten ejtjük! https://www.youtube.com/watch?v=zlk5bfuv6oo

Részletesebben

1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA

1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA AGROLABOR KFT. 5000 Szolnok, Tölgy utca 16553/3 hrsz. Tel.: 56/514-014, 56/514-012 Fax: 56/514-013 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1. Anyag azonosítása: Kereskedelmi név: Trinátrium-foszfát

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

Mindkét bal tüdölebeny lövési sérülése; tüdővarrat;

Mindkét bal tüdölebeny lövési sérülése; tüdővarrat; KÖZLÉS A KOLOZSVÁRI M. KIU. FERENCZ.J()ZSEK TUDOMÁNY EGYETEM SEBÉSZETI KLINIKÁJÁBÓL. Igazgató : MAKAHA LAJOS dr. egyet. ny. r. tanár. Mindkét bal tüdölebeny lövési sérülése; tüdővarrat; gyóg-yulás.* SÁNDOR

Részletesebben

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Egészségügyi Központ

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Egészségügyi Központ Horkolás és/vagy alvási apnoe miatt végzett műtét (rádiófrekvenciás uvula-lágyszájpad redukció) BETEGTÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT Alulírott. (név) (születési hely, idő).. (anyja neve).. (TAJ szám)

Részletesebben

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd

KERINGÉS, LÉGZÉS. Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd KERINGÉS, LÉGZÉS Fejesné Bakos Mónika egyetemi tanársegéd Az erek általános felépítése Tunica intima: Endothel sejtek rétege, alatta lamina basalis. Subendothel réteg : laza rostos kötőszövet, valamint

Részletesebben

FEJEZETCÍM: A nasogastricus diagnosztikus, terápiás és tápláló szonda valamint a Sengstaken-Blakemore szonda behelyezése. A fejezet célja...

FEJEZETCÍM: A nasogastricus diagnosztikus, terápiás és tápláló szonda valamint a Sengstaken-Blakemore szonda behelyezése. A fejezet célja... FEJEZETCÍM: A nasogastricus diagnosztikus, terápiás és tápláló szonda valamint a Sengstaken-Blakemore szonda behelyezése A fejezet célja... 2 Alapfogalmak/fogalomtár... 2 A nasogastricus szonda levezetése...

Részletesebben

Légzés 4. Légzésszabályozás. Jenes Ágnes

Légzés 4. Légzésszabályozás. Jenes Ágnes Légzés 4. Légzésszabályozás Jenes Ágnes Spontán légzés: - idegi szabályzás - automatikus (híd, nyúltvelı) - akaratlagos (agykéreg) A légzés leáll, ha a gerincvelıt a n. phrenicus eredése felett átvágjuk.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Kiállítás dátuma: 2010.10.11. Verzió: 1 Oldal: 1/5 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítása: Kereskedelmi elnevezés: Felhasználási terület: Uszodavíz kezelésére alkalmas segédanyag.

Részletesebben

Gáztörvények. Alapfeladatok

Gáztörvények. Alapfeladatok Alapfeladatok Gáztörvények 1. Ha egy bizonyos mennyiségő tökéletes gázt izobár módon három fokkal felhevítünk, a térfogata 1%-al változik. Mekkora volt a gáz kezdeti hımérséklete. (27 C) 2. Egy ideális

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 Lábonálló 2 személyes ivókút idızített nyomógombos fejjel BK01427 9/1 11.07.21 BEFOGLALÓ MÉRETEI: Típus BK01427 Medence belsı méret: 210x74 mm Magasság (A): 1060 mm Kút átmérı: 365

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izomszövet az egyetlen olyan szövet, amely hosszúságát változtatni tudja. Egy nem elhízott (non-obese) hölgyben az izomtömeg a testsúly 25-35 %-a, férfiben

Részletesebben

KOELNER HUNGÁRIA KFT.

KOELNER HUNGÁRIA KFT. 1. Behajtási mélység állító 2. Állítható orr-rész 3. Övakasztó 4. Irányváltó kar 5. Mőködtetı billentyő zár 6. Mőködtetı billentyő 7. Csavarmegvezetı 8. 3 m-es vezeték Mőszaki adatok: Feszültség 230 V

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás Az emberi test 23. Megnyílik a világ A látás Ne csak nézd! Miért nevezik világtalannak a nem látókat? 23.1. Az emberi szem 23.2. A szem helyzete a koponyában szemgolyó köt hártya könnymirigy könnycsatorna

Részletesebben

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból.

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. AS1 Férfi izomfigura A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. 27 darabra szedhető: koponya, agy (2), mellkasi és hasi fal, tüdő felek (2), szív (2), máj, gyomor, duodenum, vékony- és vastagbél, jobb

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Magyar Állatorvosi Kamara. Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához

Magyar Állatorvosi Kamara. Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához Az állatorvosi munka során olyan helyzet adódhat, amikor az állatorvosnak a kezelt állat elhullása kapcsán állást kell foglalnia ill. saját tevékenységének

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 2. Fonetika

Bevezetés a nyelvtudományba. 2. Fonetika Bevezetés a nyelvtudományba 2. Fonetika Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Fonetika A beszédhangok tudománya: az egyes hangok jellegével és képzésével, illetve a beszédészlelés folyamatával foglalkozik

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg

Részletesebben

SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye

SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye Használati útmutató és jótállási jegy 0120 Gyártási szám:........................... Eladás kelte:..............................................

Részletesebben

Yoga anatómia és élettan

Yoga anatómia és élettan Yoga anatómia és élettan Áttekintés Csont és ízülettan I. (felső végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2015.08.15. Anatómia és Élettan 1. Csonttan 1. Keringés 2. Ízülettan 2. Légzés 3. Izomtan

Részletesebben

POR LEVÁLASZTÁSA GÁZOKBÓL

POR LEVÁLASZTÁSA GÁZOKBÓL Dr. Lajos Tamás POR LEVÁLASZTÁSA GÁZOKBÓL előadásjegyzet Az alábbi tantárgyak ajánlott jegyzete BMEGEÁTAG4 Levegő-, víztisztaság-védelem, hulladékkezelés BME GPK, Géészmérnöki alaszak, Folyamattechnika

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása

Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása Dr. Mészáros Ágnes Semmelweis Egyetem - Gyógyszerésztudomány Kar Gyógyszerészi Gondozás Gyakorlatok 2012 légutak l kialakulásában eosinophylek,

Részletesebben

Sigma fitnesskerékpár Használati utasítás

Sigma fitnesskerékpár Használati utasítás Sigma fitnesskerékpár Használati utasítás A SZERVíZT ÉS AZ ALKATRÉSZEKET AZ ELADÓ BIZTOSÍTJA! Insportline Hungary kft., Kossuth Lajos utca 65, 2500 Esztergom tel/fax: +36(06)33 313242, mobil: (0670)2118227

Részletesebben

2010.05.20- án kelt (UE) NR 453/2010 irányelvnek megfelelıen.

2010.05.20- án kelt (UE) NR 453/2010 irányelvnek megfelelıen. Biztonsági adatlap 4.verzió 2010.05.20- án kelt (UE) NR 453/2010 irányelvnek megfelelıen. 1.szakasz: A KÉSZÍTMÉNY ÉS GYÁRTÓ/VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Készítés dátuma:2003.08.21 Aktualizáció dátuma:2012.10.30

Részletesebben

A MAGASABBRENDÛ VAGY MAGZATBURKOS GERINCESEK (AMNIOTA)

A MAGASABBRENDÛ VAGY MAGZATBURKOS GERINCESEK (AMNIOTA) A MAGASABBRENDÛ VAGY MAGZATBURKOS GERINCESEK (AMNIOTA) A hüllôk, a madarak és az emlôsök tartoznak ebbe a rendszertani kategóriába. A három csoport rokonságára számos közös biológiai tulajdonságuk utal,

Részletesebben

Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 3. előadás 2009. október 7.

Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Mentőápolói ismeretek - 3. előadás 2009. október 7. Anatómia Élettan II. Nagy Ferenc Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat - 3. előadás 2009. október 7. Miről fogunk beszélni? Miről nem? 2 Tartalom A vizelet kiválasztó és elvezető rendszer Az emésztőszervek

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Veszélyt meghatározó komponensek a címkézéshez: hidrogén-peroxid >30%, ecetsav 5-15%.

Veszélyt meghatározó komponensek a címkézéshez: hidrogén-peroxid >30%, ecetsav 5-15%. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított, illetve ellenjavallt felhasználása: Foglalkozásszerő felhasználásra.

Részletesebben

Biztonsági adatlap. A 2001/58/EC irányelv szerint. kiadás dátuma: 2006. november 03. felülír minden korábbi kiadást CHORUS 75 WG

Biztonsági adatlap. A 2001/58/EC irányelv szerint. kiadás dátuma: 2006. november 03. felülír minden korábbi kiadást CHORUS 75 WG 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása A termék/készítmény azonosítása : Formuláció kód: Felhasználási terület: Gombaölı szer A cég azonosítása Cég Syngenta Crop Protection AG P.O.

Részletesebben

Baumit SpeedFix. Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint:

Baumit SpeedFix. Veszélyjel és a veszélyekre vonatkozó figyelmeztetések a 1272/2008/EK rendelet szerint: Biztonsági Adatlap 1. Anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Terméknév: Baumit SpeedFix Átdolgozva: 2009.01.27. Felülvizsgálva: 2011. 03. 02. Oldalak száma: 1-5 1.2. Alkalmazási terület:

Részletesebben

1/10 oldal Készült a 453/2010/EK irányelvei alapján Felülvizsgálva: 2012. 09. 27. Kiadva: 2011. 02. 18.

1/10 oldal Készült a 453/2010/EK irányelvei alapján Felülvizsgálva: 2012. 09. 27. Kiadva: 2011. 02. 18. 1/10 oldal 1. A ANYAG ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1. A anyag megnevezése: Gyorsaklór Felhasználási javaslat: Klórtartalmú, gyorsan oldódó vízfertıtlenítı granulátum, amely azonnal megemeli a víz szabad

Részletesebben

2010.05.20- án kelt (UE) NR 453/2010 irányelvnek megfelelıen.

2010.05.20- án kelt (UE) NR 453/2010 irányelvnek megfelelıen. Biztonsági adatlap 4.verzió 2010.05.20- án kelt (UE) NR 453/2010 irányelvnek megfelelıen. 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Készítés dátuma:2003.08.21 Aktualizáció dátuma:2012.10.30

Részletesebben