Az Európai Unió regionális politikája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Európai Unió regionális politikája"

Átírás

1 Az Európai Unió regionális politikája Dr. Csapó János

2 Az életszínvonal alakulása (regionális különbségek) az EU-ban

3 A regionális politika céljainak c meghatároz rozása A regionális politika célja c egy adott ország g terület letén élő valamennyi ember számára a méltm ltányos szintű jövedelem és életkörülmények eléréséhez való hozzájárul rulása A reálisan létezl tező területi különbsk nbségekből l indul ki és azokra épít A kormányzati ágazati politikákat kat koordináló és kiegész szítő fejlesztési si politika Célja az ország g valamennyi régir giójában a méltm ltányos életszínvonal és életkörülmények lehetővé tételetele A regionális politika feladata ilyen értelemben nem azonos a szociálpolitik lpolitikával

4 (A regionális politika által támogatott) t Régiótípusok 1) Elmaradott régir giók 2) VálsV lságban lévől ipari régir giók 3) Vidéki térst rségek 4) VálsV lságban lévől nagyvárosi régir giók 5) A széls lsőséges környezeti k feltételekkel telekkel rendelkező területek

5 Bevezetés Első számú célja a KözössK sség g legelmaradottabb régióinak inak felzárk rkóztatása, a gazdasági gi különbségek kiküsz szöbölése, se, vagyis a felzárk rkózás- felzárk rkóztatás s igénye volt. Olyan területekre terjed ki, mint az alapinfrastruktúra kiépítése, a humáner nerőforrások fejlesztése, se, a vállalkozv llalkozói i szféra támogatt mogatása, ösztönzése. Az EU alapvető célja tehát t a támogatt mogatásokon keresztül l a fejletlenebb területek gazdasági gi és s szociális kohézi ziójának elérése, mellyel megnő az adott terület, régir gió vagy ország versenyképess pessége,, gazdasági gi súlya, s az EU-n belüli li szerepe, megítéltet ltetése.

6 Az Unió támogatásainak fontos célja, c Hogy azok hosszú távú előny nyöket nyújtsanak az adott régir gió vagy térst rség g fejlődése szempontjából. A Strukturális Alapok és s egyéb b EU támogatt mogatási formák, vagy kezdeményez nyezések nyújtotta támogatt mogatásoknak komplex módonm kell befolyásolniuk a gazdasági gi és s társadalmi t tényezt nyezőket, azokra együttes és s tartós s hatást kell kifejteniük. k. A támogatt mogatások főf célja nem a specializáci ció,, hanem a diverzifikáci ció elérése, alapvető céllá vált tehát t az adott térst rség g gazdasági gi potenciálja sokszínűségének nek elérése, több t lábon l állásának megvalósítása. sa. A Strukturális Alapok nyújtotta támogatt mogatások következtk vetkeztében így nő az adott térst rség g versenyképess pessége, GDP termelése, csökken a munkanélk lküliség, megindul a társadalmi t és s szociális kohézi zió,, a térst rség g komplex felzárk rkózási folyamata.

7 A regionális politika kialakulásának története Európában A Római R Szerződés s (1957) regionális politikára vonatkozó célkitűzéseket nem tartalmazott mégis megfogalmazódik, hogy a nyugat-eur európai integráci ció nem képzelhetk pzelhető el a regionális különbsk nbségek mérsm rséklése nélkül, l, hiszen a területi egységek gek közötti k jelentős s fejlődésbeli eltérések akadályozz lyozzák k az áruk, a szolgáltat ltatások, a tőke t és s munkaerő szabad áramlását. Az 1960-as évek erőteljes gazdasági gi növekedn vekedésében a területi kérdk rdések nem kerültek felszínre ugyanakkor 1964-ben az EGK Gazdasági és s Szociális Bizottságának egyik feladataként megjelenik a regionális politika, és s 1967-ben ennek szervezésére re önálló főigazgatóság alakult.

8 A területi különbsk nbségek a KözössK sség g bővítésének b előkész szítésekor sekor kerültek igazán n felszínre, hiszen az akkor újonnan csatlakozó országokban (Nagy-Britannia, Írország, GörögorszG gország) g) jelentős regionális fejlettségbeli különbsk nbségekkel kellett számolni, amelyek mérsm rséklése szüks kségessé vált. Az 1972-es Párizsi P Csúcs csértekezleten született döntések mentén n határozt rozták k el, hogy közösségi (pénz nzügyi) eszközök k igénybev nybevételével kell előseg segíteni a szerkezeti (strukturális) és s területi aránytalans nytalanságok mérséklését, illetve megkezdődött az akkor belépett tagországok gok területi politikájának egyeztetése se,, amely egybeesett a Közösségek hasonló törekvéseivel.

9 1975-ben létrehoztl trehozták k az Európai Regionális Fejlesztési si Alapot (ERDF), Amelynek működése m során n között k 24,4 milliárd ECU-t t (kb. 22 milliárd USD-t) ) fordítottak mintegy 41 ezer közössk sségi strukturális beruházás finanszíroz rozására. ra. Ez alatt a másfm sfél évtized alatt az ERDF forrásaib saiból 873 ezer munkahely létesl tesült vagy maradt fenn Nyugat-Eur Európában. A fejlesztések sek 80%-át t infrastrukturális beruházások tették k ki, a legnagyobb összeget Olaszország és s Nagy-Britannia használta fel, bár b r később, k 1988-ban már m r Spanyolország volt a második m legnagyobb felhasználó.

10 A strukturális támogatt mogatásoknak köszk szönhetően en között k az 1. CélkitC lkitűzés s hatálya alá tartozó régiókban 63%-ról l 69%-ra nőtt az egy főre f eső GDP,, azaz közelk zelített a közössk sségi átlag 75%- ához. A Kohézi ziós s Alap jelentős s mértm rtékben járult j hozzá Írország, Portugália, GörögorszG gország és s Spanyolország g GDP növekedn vekedéséhez, az előbbi három h ország g esetében éves szinten a növekedn vekedés s 10%-os volt, ehhez a közössk sségi támogatt mogatások legkevesebb 1%-kal járultak j hozzá. A további bővítések b (Spanyolország, Portugália 1986), valamint a regionális folyamatok hatásának felismerése se indította el a regionális politika átfogó reformjának előkész szítését és kidolgozását. Az Egységes ges Európai Okmány (1987) konkrétan, új j politikaként nevesíti a közösségi politikák k között k a regionális politikát, és s kiegész szíti a Római R Szerződést a gazdasági gi és s szociális kohézi zióról l szóló címmel. A regionális politika céljakc ljaként a gazdasági gi és s szociális kohézi zió erősítését jelölt lték k meg, mint a majdani gazdasági gi és s pénzp nzügyi unió feltétel telét. t.

11 A regionális politikát t 1988-ban reformált lták k meg. Ennek keretében emelték k az ERDF támogatt mogatási alapját. Elhatározt rozták, hogy a területi folyamatok alakításához felhasználhat lható további alapok: Európai Szociális Alap (ESF) 1960, Európai Mezőgazdas gazdasági gi Orientáci ciós és s Garancia Alap (EAGGF) 1962; Európai Regionális Fejlesztési si Alap (ERDF) 1975, majd az ezzel kibővült Halászati PénzP nzügyi Alap (FIFG) 1993 között erősítik a koordináci ciót. Öt t célkitc lkitűzést határoztak meg. Ezeket 1993-ban kismért rtékben megváltoztatt ltoztatták

12 Költségvetési időszakokat határoztak meg ( , 1993, , AGENDA 2000), amelyekben előre kijelölt lték k a fejlesztési si célkitc lkitűzéseket, valamint az azokhoz rendelt támogatt mogatások összegét és s felhasználásuk suk módjm dját. A Maastrichti Szerződés s (1992) a regionális politika általános céljait c a fenntartható,, kiegyenlített és s hosszú távú gazdasági gi és s szociális fejlődés s biztosításában, ban, a belső határok nélkn lküli li gazdasági gi tér t r megteremtésében és a gazdasági, gi, valamint a szociális kohézi zió erősítésében határozta meg. Az együttesen Strukturális Alapoknak nevezett pénzp nzügyi források nem az egymást stól l független f projekteket, hanem az átfogó programokat támogatják k!!!

13 A Strukturális Alapok és s a Kohézi ziós s Alap Európai Regionális Fejlesztési si Alap (ERFA) /1975/ Európai Szociális Alap (ESZA) /1960/ Európai Mezőgazdas gazdasági gi Orientáci ciós és s Garancia Alap (EMOGA) Orientáci ciós s Szekciója /1970/ Halászati Orientáci ciós s PénzP nzügyi Eszköz z (HOPE) /1993/ Kohézi ziós s Alap /1993/

14 Európai Szociális Alap Az ESZA a foglalkoztathatóság, g, az üzleti kedv, az esélyegyenl lyegyenlőség és s a humán n erőforr forrásokba törtt rténő befektetetések támogatt mogatásával célozza c meg a munkanélk lküliség g megelőzését és s leküzd zdését. Az ESZA befektetések jelentős s része r oktatási és képzési intervenciókat és s a munkaerőpiac fejlesztését célozza. Az Alap az Európai Foglalkoztatási Stratégia és s a Nemzeti Foglalkoztatási Akciótervek alatt működtetett tevékenys kenységeket támogatja. t Európai Bizottság g Foglalkoztatási FőosztF osztálya.

15 Európai Regionális Fejlesztési si Alap Az ESZA az Európai Unión n belül észlelhető fő regionális egyenlőtlens tlenségek kezelését támogatja az elmaradott régir giók k fejlesztésén és s strukturális átalakításán n keresztül. Az ERFA befektetések jelentős s része r a fenntartható munkahelyek teremtését és s védelmv delmét ösztönző termelői i beruházásokat, az infrastruktúrába törtt rténő beruházásokat, helyi és s kis- és s középvk pvállalatok (KKV) fejlesztését és s foglalkoztatási kezdeményez nyezéseket támogat. t Európai Bizottság g Regionális Politika FőosztF osztálya.

16 Európai Mezőgazdas gazdasági gi Orientáci ciós és Garancia Alap Az EMOGA két k t részre r oszlik, a Garancia Részre R és az Orientáci ciós s Részre. R A Garancia Rész R az Európai Unió Közös s Agrárpolitik rpolitikáján (KAP) belül l eszközölt kifizetések finanszíroz rozását t szolgálja lja a mezőgazdas gazdasági gi jövedelmek j és s bizonyos vidékfejleszt kfejlesztésisi intézked zkedések, úgymint a korkedvezményes nyugdíj és számos agrár-környezetv rnyezetvédelmi projekt támogatt mogatása érdekében. Az Orientáci ciós s Rész R más m s vidékfejleszt kfejlesztési si intézked zkedések támogatását t célozza, c mint példp ldául a fiatal mezőgazdas gazdasági gi dolgozók k program és s a vidéki területek fejlesztésére szolgáló programok. Európai Bizottság g Mezőgazdas gazdasági gi FőosztF osztálya.

17 Halászati Orientáci ciós s PénzP nzügyi Eszköz A HOPE a halászati struktúrák k korszerűsítését szolgálja lja az ipar jövőjének j biztosítása sa és s a halászatra épülő területek újraélesztése se érdekében. Európai Bizottság g Halászati FőosztF osztálya

18 Kohézi ziós s Alap Környezetvédelmi és közlekedési projekteket támogat. Az Európai Bizottság és s Tanács 1264/1999/EK és 1265/1999/EK számú Rendeletei a 1164/1999/EK Tanácsi Rendelet a Kohézi ziós s Alap feláll llításáról módosításai. sai. Azok az országok jogosultak az Alapra, amelyekben az egy főre f jutó GDP a közössk sségi átlag 90%-a a alatt marad. A Kohézi ziós s Alap abban különbk nbözik a Strukturális Alapoktól, l, hogy régir giók k helyett tagállamokra épül. Jelenleg Spanyolország, GörögorszG gország és s Portugália jogosultak az Alap fogadására. Az Európai Unió 80-85% 85%-os segélyez lyezési arányt biztosít. t.

19 A Strukturális Alapok támogatásai (EU-15, millió euró) Tagállamok 1. célkitűzés Az 1. célkitűzés kifutó programjai 2. célkitűzés A 2. célkitűzés kifutó programjai 3. célkitűzés Halászat Összesen Ausztria Belgium Dánia Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Luxemburg Németország Olaszország Portugália Spanyolország Svédország Összesen Forrás: Európai Bizottság Euro Info Service, 2003

20 Az EU évekre szóló költségvetése (millió euró) Mezőgazdaság (EMOGA) Ebből vidékfejlesztés Strukturális és Kohéziós alapok Külső akciók Adminisztrációs költségek Tartalékok Előcsatlakozási támogatás Ebből: PHARE SAPARD ISPA Újonnan felvettek kerete Ebből: Mezőgazdaság, Egyéb Közösségi kifizetések felső határa Forrás: PETE N. 2000, p

21 Regionális támogatás alatt álló területek az EU-ban Forrás: alapján saját szerkesztés

22 Forrás: Az Interreg 3B által lefedett együttműködési területek

23 A strukturális alapok előtt álló célkitűzések 1. célkitc lkitűzés: a fejlődésben leginkább elmaradt régiók k támogatt mogatása (egy főre f jutó GDP kevesebb az EU-átlag 75%-ánál) 2.. célkitc lkitűzés: a gazdasági gi és s társadalmi t szerkezetátalakítás s miatt strukturális nehézs zségekkel küzdk zdő területek támogatt mogatása 3. célkitc lkitűzés: az oktatási, képzk pzési és s foglalkoztatási politikák k alkalmazkodásának és modernizáci ciójának támogatt mogatása.

24 Közösségi Kezdeményez nyezések Interreg III - a határmenti rmenti,, tagállamok közötti k és s régir gió közi együttm ttműködés érdekében (pl. határmenti partnerségek kialakítása, több t régir giót t magában foglaló területek létrehozl trehozása). Az Európai Regionális Fejlesztési si Alap finanszírozza. Urban II - a városok v és s a városi v területek fejlesztési si stratégi giáinak inak támogatt mogatására összpontosít. t. Az Európai Regionális Fejlesztési si Alap finanszírozza. Leader + - a program célja c azok összehozása sa egymással, akik a vidéki társadalomban t és s gazdaságban gban tevékenykednek annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés új, helyi stratégi giáit it alakíts tsák k ki. Az Európai Mezőgazdas gazdasági gi Orientáci ciós és Garancia Alap Orientáci ciós s Szekciója finanszírozza. Equal - célja a munkaerőpiac egyenlőtlens tlenséghez és megkülönb nböztetéshez vezető tényezőinek a megszüntet ntetése. Az Európai Szociális Alap finanszírozza.

25 Közös s alapelvek koncentráci ció programközpont zpontú megközel zelítés partnerség addicionalitás szubszidiaritás transzparencia

26 Átfogó célrendszer szerinti felhasználás elve: A Strukturális Alapokból a fejlesztendő területek egy meghatározott célrendszer alapján kapnak támogatást. 1. célkitűzés: : A fejlődésben leginkább elmaradott régiók támogatása a jövedelem,, a foglalkoztatottság,, a termelési rendszer és az infrastruktúra tekintetében ben. 2. célkitűzés: Olyan strukturális problémákkal küzdő régiók támogatása, melyek gazdasági gi, társadalmi szerkezetátalak talakítási gondokkal küszködnek. 3. célkitűzés: Az oktatási si, képzési és foglalkoztatási rendszerek modernizálása sa, alkalmazkodásának támogatása.

27 Partnerség elve: A döntéshozatalban és a végrehajtásban az uniós,, a nemzeti és a regionális lis, illetve helyi szinteknek közösen kell megoldani a problémákat kat, így a programok elkész szítése, kivitelezése kapcsán a felelőss sség megoszlik az egyes partnerek között. A partnerség azt jelenti, hogy a Bizottságnak gnak, az érintett tagállamnak és a tagállam által országos gos, regionális lis, vagy helyi szinten kijelölt lt illetékes hatóságnak a lehető legszorosabban kell együttm ttműködnie. A partnerség kiterjed a műveletek előkész szítésére, finanszíroz rozására, figyelemmel kísérésérere és kiért rtékelésére.

28 Addicionalitás elve: A Strukturális Alapok csak nemzeti társfinanszírozás mellett működnek,, a nemzeti programok kiegész szítéseként, nem pedig azok helyettesítések seként. A nemzeti kormányoknak tehát aktívan részt kell venniük a programok anyagi támogatásában is, így a Strukturális Alapok által juttatott erőforr források csupán kiegész szítik a tagállamoknak az adott célkitűzés elérésére re fordított pénzeszközeit. A tagországoknak goknak meghatározott nagyságú önrésszel kell rendelkezniük az adott projektekben.

29 Programozás, tervezés elve: Az egyes tagállamok átfogó középtávú regionális fejlesztési si terveket készítenek melyeket az Európai Bizottságnak terjesztenek be, ahol ún. közösségi támogatási kereteket (Community Support Frameworks) és egyes program- dokumentumokat (Single Programming Documents) fogadnak el, melyek alapján 3 6 éves periódusra meghatározz rozzák a gyakorlati teendőket ket,, a pénzügyi forrásokat sokat, és a kivitelezés módjait.

30 A KOHÉZI ZIÓS S POLITIKA FONTOSSÁGA A fejlődést meghatároz rozó tényezőket, vagyis a versenyképess pességet meghatároz rozó körülményeket kell fejleszteni: fizikai infrastruktúra emberi erőforr források K+F és s mindezek következtk vetkeztében a régir gió tőkevonzó képességét

31 FEJLETTSÉGI KÜLÖNBSK NBSÉGEK AZ EU-BAN A kohézi ziós s politika szerepe a felzárk rkózásban A vásárlv rlóerő-paritáson mért m egy főre f jutó GDP alakulása a régi r tagországokban gokban Fejlettségi különbsk nbségek a kibővülés s után

32 Közlekedési infrastruktúra (út-( és s vasúthálózat) az ellátotts tottsági szintek közötti k különbsk nbségek értelmezése négyzetkilométerre terre és s egy lakosra jutó mutatók minőségi mutatók k (autópály lyák k aránya, villamosított vasútvonalak aránya) Távközlési hálózath 100 lakosra jutó vezetékes vonal digitalizálts ltság g foka vezetékes és s mobil vonalak száma

33 Emberi erőforr források képzettségi szintkülönbs nbségek, a lakosság iskolázotts zottsági szintje az oktatási si-képzési rendszerek struktúrája csúcstechnikai cstechnikai ágazatokban foglalkoztatottak K+F-tev tevékenység a kevésb sbé fejlett tagországok gok előtt álló nehézs zségek (intézm zményi hátth ttér, ipari hagyomány, tőke) t GDP-ar arányos kiadások a magánszf nszféra és s a kormányzati kiadások aránya

34 Működőtőkeke vonzása a közvetlen k külfk lföldi ldi beruházások és s a helyi kis- és középvállalkozások szerepe telephely-választ lasztási si szempontok közelség g a felvevőpiacokhoz infrastruktúra fejlettsége munkaerő költsége és s képzettsk pzettsége adópolitika és s egyéb b pénzp nzügyi ösztönzők Periférikus rikus földrajzi f fekvés tengerparti és határmenti régiók regionális elérhet rhetőség g fokozása

35 A TÁMOGATT MOGATÁSOK MÉRTM RTÉKE ÉS S A KIADÁSOK ALAKULÁSA A strukturális alapok kiadásai: sok vagy kevés? : 1993: 63 milliárd ECU : 1999: 143 milliárd ECU + 15 milliárd ECU Kohézi ziós s Alap : 2006: 195 milliárd euró + 18 milliárd euró Kohézi ziós s Alap az EU GDP-jének 0,46%-a áldozatv ldozatvállalás kérdése

36 AZ ALAPOKBÓL L SZÁRMAZ RMAZÓ TÁMOGATÁSOK HATÉKONYS KONYSÁGA A strukturális alapok megfelelő felhaszn használását vizsgáló 3 féle tevékenys kenység: monitoring: : a fejlesztési si programok folyamatos nyomon követése, a kitűzött tt célok c és s a tényleges t előrehalad rehaladás összevetésese előzetes zetes,, közbensk zbenső és s utólagos értékelés: : a programok hatékonys konyságának nak és s eredményeinek vizsgálata, ennek eredmények nyeként nt a kitűzött tt célok c felülvizsg lvizsgálatalata ellenőrz rzés: : a szabályszer lyszerűség g több t szinten törtt rténő vizsgálata

37 Előzetes (ex( ex-ante) értékelés: célja alapot biztosítani tani a fejlesztési si tervek készk szítéséhez tartalmazza az érintett tagállam, régir gió,, vagy szektor erős és gyenge pontjainak, valamint lehetőségeinek elemzését felméri a stratégia és s a kiválasztott célok c összhangját számításba sba veszi egyebek mellett a verseny- és s az innováci ciós helyzetet, a kis- és s középvk pvállalkozási szektor helyzetét, t, a foglalkoztatást és s a munkaerő-piacot, a környezetvk rnyezetvédelem terület letét és s a nemek közötti k egyenlőséghez ghez kapcsolódó problémákat

38 Közbenső értékelés: a közbensk zbenső értékelést független f elemző végzi a közbensk zbenső értékelés s az előzetes értékelés s tükrt krében a támogatás s kezdeti eredményeit vizsgálja benyújtj jtják k a KözössK sségi TámogatT mogatási Kerettel, vagy az érintett támogatással foglalkozó monitoring bizottságnak, majd megküldik a Bizottságnak (főszab szabályként három h évvel a Közösségi TámogatT mogatási Keret elfogadását t követk vetően) en)

39 Utóé óértékelés s (ex-post( post): a már m r rendelkezésre álló értékelési eredmények alapján kiterjed a források felhasználására és s a támogatt mogatás eredményess nyességére, hatékonys konyságára és s hatására következtetéseket von le a gazdasági gi és s társadalmi t kohézi ziós politikát t illetően en kiterjed azokra a tényezt nyezőkre, amelyek hozzájárulnak a végrehajtv grehajtás sikeréhez vagy kudarcához és az eredményekhez az utóé óértékelésért a Bizottság a felelős, együttm ttműködésben a tagállammal és s az irány nyító hatósággal valamennyi támogatt mogatás s vizsgálat latára kiterjed és s független f elemzők végzik legkésőbb három h évvel a tervidőszak lezárását t követk vetően en készk szül l el

40 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI SI ALAP P (1) Az 1783/1999 számú Tanácsi rendelet szabályozza feladata a regionális egyenlőtlens tlenségek csökkent kkentése a régir giók k fejlődésének és s szerkezetátalak talakításának segítése a gazdasági gi és s szociális kohézi zió támogatása A támogatott t beruházások köre k igen széles les: munkahelyteremtő beruházások oktatás és s egészs szségügy gy szerkezetátalak talakítása a területfejleszt letfejlesztést st segítő K+F-tev tevékenység környezetvédelmi és s infrastrukturális beruházások

41 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI SI ALAP P (2) Az infrastrukturális beruházásokon belül támogatja: az 1. célkitc lkitűzés s alá eső térségekben az energiaszektor, közlekedés, távkt vközlés, és transzeurópai hálózatok kiépítését, t, és s előmozd mozdítja az elmaradott térst rségek strukturális alkalmazkodása érdekében törtt rténő beruházásokat. a 2. célkitc lkitűzés s alá eső területeken olyan infrastrukturális beruházásokat támogat, t amelyek segítik a hanyatló ipari körzetek diverzifikáci cióját, és s a városi v térst rségek revitalizáci cióját,, javítj tják k a vidéki és s halászati térst rségek megközel zelíthetőségét. t.

42 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI SI ALAP P (3) Az alap segíti a helyi kezdeményez nyezéseket, a kis és s közepes k méretm retű vállalkozásokat az alábbi területeken: vezetési tanácsad csadási si és s piackutatási szolgáltat ltatások nyújt jtása technológiai gyűjt jtés, K+F korszerűsítés s támogatt mogatása, informáci ció- vállalatok tőkepiaci t műveleteinek m megkönny nnyítése közvetlen beruházási segélyek kisebb mértm rtékű megvalósítása sa infrastrukturális beruházások

43 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP P (1) Az 1262/1999 számú Tanácsi rendelet szabályozza célja a munkanélk lküliség g csökkent kkentése és s felszámol molása át- és s továbbk bbképzéseketet támogat segít t a foglalkoztatási és s segélyez lyezési struktúrák kialakításában elsősorban sorban a fiatalok foglalkoztatására és s a nők n és s férfiak f azonos esélyeinek biztosítására koncentrál l az EU egész terület letén valamennyi célkitc lkitűzést támogatjat

44 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP P (2) A támogatt mogatások 5 területre irányulnak nyulnak: az aktív munkaerőpiaci politikák támogatása az egyenlő esélyek elvének támogatt mogatása a munkaerőpiacon, elutasítva tva a társadalmi t diszkrimináci ciót a képzk pzési, oktatási rendszerek fejlesztésének előseg segítése vállalkozások munkahelyteremtésének nek támogatt mogatása nők k foglalkoztatásának támogatt mogatása

45 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP P (3) Az alábbi támogatási formák közül l lehet választani: Személyek támogatt mogatása: : szakmai és s munkahelyi képzések, munkanélk lküli li segélyek kifizetése, és s a foglalkoztatás új j formáinak felkarolása (pl. távmunka) t Intézm zmények és s rendszerek támogatt mogatása: : képzk pzési és oktatási rendszerek korszerűsítése, se, a munkaügyi szolgálatok latok fejlesztése, se, és s olyan intézm zmények létrehozása, amelyek felbecsülik lik a jövőj munkaerő- keresletének igényeit

46 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI EURÓPAI MEZŐGAZDAS GAZDASÁGI GI ORIENTÁCI CIÓS ÉS GARANCIA ALAP ORIENTÁCI CIÓS S SZEKCIÓJA (1) Az 1257/1999 számú Tanácsi rendelet szabályozza feladata a mezőgazdas gazdaság g modernizálásának nak, szerkezetátalak talakításának előseg segítése ösztönzi a mezőgazdas gazdaságban gban dolgozók k szektoron kívüli k munkavállal llalását támogatja a környezetvk rnyezetvédelmi gondolkozás s elterjedését a mezőgazdas gazdasági gi termelésben biztosítani tani kívánja k a mezőgazdas gazdasági gi munkából élők számára a tisztes megélhet lhetést az első két t célkitc lkitűzést finanszírozza

47 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI EURÓPAI MEZŐGAZDAS GAZDASÁGI GI ORIENTÁCI CIÓS ÉS GARANCIA ALAP ORIENTÁCI CIÓS S SZEKCIÓJA (2) a mezőgazdas gazdaságban gban foglalkoztatottak nyugdíjba menetelének nek támogatt mogatása a mezőgazdas gazdasági gi infrastruktúra és s birtokrendszer korszerűsítése se a turizmus előseg segítése tanácsadó szolgáltat ltatások nyújt jtása, szakmai képzk pzések agrár-környezetvédelmi intézked zkedések finanszíroz rozása mezőgazdasági gi termékek feldolgozásának és marketingtevékenys kenységének nek javítása fiatal farmerek számára támogatások biztosítása sa erdőállomány megújítása vidékfejlesztés s az Agenda 2000 irányelvei alapján

48 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI HALÁSZATI ORIENTÁCI CIÓS S PÉNZP NZÜGYI ESZKÖZ Z (1) Az 1263/1999 számú Tanácsi rendelet szabályozza hozzá kell járulnia j a halászatt szattól l függf ggő területek revitalizáci ciójához, a halászati ágazat versenyképességének javításához segíti a halászati termékek minőségének nek javítását (a nagyobb hozzáadott érték k elérése érdekében) segíti a halászathoz kapcsolódó marketingtevékenys kenységet a fenntartható fejlődés s jegyében hozzájárul a halállom llomány és s a lehalász szás s egyensúly lyának biztosításához az első két t célkitc lkitűzést támogatjat

49 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI HALÁSZATI ORIENTÁCI CIÓS S PÉNZP NZÜGYI ESZKÖZ Z (2) Támogatási területek: a halászatt szattól l függf ggő térségek strukturális átalakítása és diverzifikáci ciója a halászati termékek marketingakcióinak, inak, értékesítési si lehetőségeinek, feldolgozásának támogatt mogatása kicsi és s hatékony tengeri halászat előmozd mozdítása a tengeri élővilág g védelme, v környezetvk rnyezetvédelmi akciók kezdeményez nyezése a tengerparti térst rségekben a foglalkoztatottság g javítása infrastrukturális beruházások támogatt mogatása

50 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI HALÁSZATI ORIENTÁCI CIÓS S PÉNZP NZÜGYI ESZKÖZ Z (3) a halászati tevékenys kenység g aktivitásának visszaszorítása, sa, a halászhaj szhajóflották k forgalomból l törtt rténő kivonása, halászflotta szflotta-korszerűsítés és megújítás a hajógy gyártás s korszerűsítése, se, versenyhelyzetének nek megerősítése se tengerparti természetv szetvédelmi körzetek k kialakítása pénzügyi hozzájárul rulás s a korai nyugdíjaz jazáshoz, a munkanélk lküli li halászok segélyez lyezése, és s egyéni juttatások nyújt jtása a harmincöt év v alatti halászok számára

51 1. AZ EGYES ALAPOK FELADATAI KOHÉZI ZIÓS S ALAP Az 1164/1994 számú Tanácsi rendelet szabályozza A Kohézi ziós s Alap támogatt mogatásai: a transzeurópai közlekedési hálózattalh összefüggő és a környezetvédelemmel kapcsolatos infrastrukturális beruházások megvalósítására használhat lhatók k fel Az z országok jogosultsága ga két k t feltételhez telhez kötődik: k az z egy főre f eső GNP-nek kevesebbnek kell lennie, mint a közössk sségi átlag 90%-a a támogatott országnak részletes r tervet kell készk szítenie a Gazdasági és s Monetáris Unióhoz törtt rténő csatlakozás menetrendjéről

52 Források Dr. Kengyel Ákos előad adásai A növekedn vekedés útja, az EU gazdasága. ga. PROBÁLD F. (szerk.) (2000): Európa Regionális Földrajza F ELTE EötvE tvös s Kiadó,, Budapest, p. Probáld F., CD-rom A CIA adattára: The University of Texas at Austin térkt rképtára ( Előad adásjegyzetek (Dr. Aubert Antal: Európa regionális földrajza f c. tantárgy) Az Európai Unió hivatalos honlapja:

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat EU-kapcsolatok szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat EU-kapcsolatok szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat EU-kapcsolatok szakirány A LEADER ÉS AZ INTERREG KÖZÖSSÉGI KEZDEMÉNYEZÉSEK SZEREPE

Részletesebben

Megbízó: Miskolc Kistérség Többcélú Társulása. Megrendelő Káli Sándor elnök. Készítették:

Megbízó: Miskolc Kistérség Többcélú Társulása. Megrendelő Káli Sándor elnök. Készítették: Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Területfejlesztési Koncepció 2007-2013 Megbízó: Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Megrendelő Káli Sándor elnök Készítették: Dr. Hitesy Ágnes projektvezető HBH Euroconsulting

Részletesebben

Agrár- és vidékfejlesztési stratégiák regionális alkalmazása 6.

Agrár- és vidékfejlesztési stratégiák regionális alkalmazása 6. Agrár- és vidékfejlesztési stratégiák regionális alkalmazása 6. PHARE, SAPARD, AVOP, NVT Dr. Udvardy, Péter Agrár- és vidékfejlesztési stratégiák regionális alkalmazása 6.: PHARE, SAPARD, AVOP, NVT Dr.

Részletesebben

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA DR. RIXER ATTILA * DR. TÓTH LAJOS ** AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA 1. BEVEZETÉS Az EU közös áruszállítási logisztikai politikája önállóan nem létezik, de az EU közös közlekedéspolitikájának

Részletesebben

VAJDASÁG G HUMÁN ERŐFORRÁSA

VAJDASÁG G HUMÁN ERŐFORRÁSA VAJDASÁG G HUMÁN ERŐFORRÁSA Előzetes feltevések: 1. Vajdaság g autochton lakosságának függetlenf ggetlenül nemzeti hovatartozásától, viszonylag kifejezett és erős regionális tudata van. 2. Tranzíci ciós

Részletesebben

El zmények. R.sz 2. cikke: Célkit zések konkrét megoldások nélkül:

El zmények. R.sz 2. cikke: Célkit zések konkrét megoldások nélkül: Regionális politika El zmények R.sz 2. cikke: Célkit zések konkrét megoldások nélkül: Gazdasági és szociális kohézió Tagállamok közötti szolidarítás Egységes közös piac Egyenl versenyfeltételek Gazdasági

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM SZÉKESFEHÉRVÁRI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM Készítette: Közép-Pannon Regionális Fejlesztési ZRT Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2008. április

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalt területi kohéziós útmutató

Egységes szerkezetbe foglalt területi kohéziós útmutató ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERÜLETFEJLESZTÉSI ÉS ÉPÍTÉSÜGYI SZAKÁLLAMTITKÁRSÁG Egységes szerkezetbe foglalt területi kohéziós útmutató Budapest, 2008. március Közreműködő szakértő:

Részletesebben

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre és különösen annak 161. cikkére, tekintettel a Bizottság javaslatára,

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre és különösen annak 161. cikkére, tekintettel a Bizottság javaslatára, 2006.7.31. L 210/25 A TANÁCS 1083/2006/EK RENDELETE (2006. július 11.) az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.5.24. COM(2013) 330 final 2013/0171 (NLE) Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA a Portugáliának nyújtandó uniós pénzügyi támogatásról szóló 2011/344/EU végrehajtási

Részletesebben

Jászsági fejlesztési koncepció, stratégiai és operatív program 2007-2013

Jászsági fejlesztési koncepció, stratégiai és operatív program 2007-2013 Jászsági fejlesztési koncepció, stratégiai és operatív program, 2007-2013 Helyzetfeltárás, koncepció szakasz 2006. december 4. Jászsági fejlesztési koncepció, stratégiai és operatív program 2007-2013 HELYZETFELTÁRÁS

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.12.14. COM(2015) 639 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE Munkahelyteremtést és növekedést támogató beruházások Az európai strukturális és beruházási alapok hozzájárulásának maximalizálása

Részletesebben

7. FEJEZET Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT), az operatív programok, pályázati lehetőségek

7. FEJEZET Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT), az operatív programok, pályázati lehetőségek 7. FEJEZET Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT), az operatív programok, pályázati lehetőségek Ebben a fejezetben az Olvasó megismerkedhet az Új Magyarországi Fejlesztési Terv célrendszerével, az

Részletesebben

A TERÜLETFEJLESZTÉS 10 ÉVE BÉKÉS MEGYÉBEN

A TERÜLETFEJLESZTÉS 10 ÉVE BÉKÉS MEGYÉBEN A TERÜLETFEJLESZTÉS 10 ÉVE BÉKÉS MEGYÉBEN 1996-2006. Békéscsaba, 2006. március 21. A területfejlesztés 10 éve Békés megyében 1996-2006 Készült a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács megbízásából a Területfejlesztésr

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA

AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA frey mária Az Európai Unió foglalkoztatási stratégiája 1. Az előzményekről 2. Az Európai Foglalkoztatási Stratégia kialakulása 3. Az új foglalkoztatási

Részletesebben

A SZERENCSI KISTÉRSÉG

A SZERENCSI KISTÉRSÉG A SZERENCSI KISTÉRSÉG FELZÁRKÓZTATÁSI FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2010. ÁPRILIS MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. - 1 - A Szerencsi kistérség felzárkóztatási fejlesztési programja A fejlesztési program

Részletesebben

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010.

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. NOVEMBER MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

(ROP 3.2.1 2004-09-0002/37) 2006. november 30. MultiContact. 'Exploring possibilities'

(ROP 3.2.1 2004-09-0002/37) 2006. november 30. MultiContact. 'Exploring possibilities' SÁRÁND KÖZSÉG FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA (2007-2013) A Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében beadott Helyi foglalkoztatási kezdeményezések ösztönzése a Derecske-Létavértesi Kistérségben című

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM

SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM 2002 2 Tartalom Bevezetés I. A Sárvári Kistérség területfejlesztési ja II. A Sárvári Kistérség

Részletesebben

Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005.

Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005. Hajdúsági Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja HELYZETÉRTÉKELÉS 2005. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS I. A PROGRAMOZÁS MÓDSZERTANI MEGFONTOLÁSAI... 4 II. GAZDASÁG- ÉS IPARFEJLESZTÉS... 14 III.

Részletesebben

Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben

Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben Gyakorlati szintvizsgák tapasztalatai a 2006/2007-es tanévben Tartalomjegyzék Bevezetés... 5 Szintvizsgák megszervezésének előkészítése... 7 Szervezési feladatok... 7 Szakképző intézmények hozzáállása...

Részletesebben

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN!

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája 2011 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia jövőképe 3

Részletesebben

Vállalkozási Formák. Vállalkozási Formák. Dr. Gyenge Balázs

Vállalkozási Formák. Vállalkozási Formák. Dr. Gyenge Balázs 1. Dr. Gyenge Balázs A tárgy előadói: Dr. Illés B. Csaba egyetemi docens Dr. Gyenge Balázs egyetemi adjunktus Szent István Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar, Gödöllő Vállalatgazdaságigi Intézet

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Aszód Város Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Aszód Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Aszód Város Önkormányzata 2013-2018 1 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 4 Célok... 8

Részletesebben

NYÍRMADA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

NYÍRMADA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA NYÍRMADA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA hogy ne csak városunk múltja, de jelene és jövője is figyelemreméltó legyen 2010. január NYÍRMADA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (Az

Részletesebben

EURÓPAI TA ÁCS Brüsszel, 2013. február 8. (OR. en)

EURÓPAI TA ÁCS Brüsszel, 2013. február 8. (OR. en) EURÓPAI TA ÁCS Brüsszel, 2013. február 8. (OR. en) EUCO 37/13 CO EUR 5 CO CL 3 FEDŐLAP Küldi: Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága a delegációk EURÓPAI TA ÁCS 2013. FEBRUÁR 7 8. KÖVETKEZTETÉSEK (TÖBBÉVES

Részletesebben

A termőföld mint erőforrás

A termőföld mint erőforrás A termőföld mint erőforrás Birtokviszonyok Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak A termőföld fogalma termőföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó,

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE. (2008. november 19.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE. (2008. november 19.) L 321/14 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1166/2008/EK RENDELETE (2008. november 19.) a gazdaságszerkezeti felmérésekről és a mezőgazdasági termelési módszereket

Részletesebben

erőforrás Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak

erőforrás Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak Atermőföld mint erőforrás Birtokviszonyok Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak At termőföld fogalma termőföld: az a földrészlet, l amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban

Részletesebben

KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018

KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018 KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlıségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 10 Célok... 10 A Helyi

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 7 1. A TERVEZÉSI FOLYAMAT... 7 1.1 A tervezési intézményi háttere... 7 1.2 A tervezési folyamat intézményi háttere...

Részletesebben

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE 2013. ÉVI 2/3. SZÁM A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA 2013. május 8. PEST MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ JAVASLATTEVŐ FÁZIS II. kötet 1 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BALMAZÚJVÁROS 2010. január Kertes 1997 Kft. Tolnai Jánosné Dr. 2 TARTALOMJEGYZÉK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 6 1. BEVEZETŐ... 18 1.1. AZ INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

Részletesebben

NAGYKŐRÖS VÁROS részére

NAGYKŐRÖS VÁROS részére TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI PROGRAM NAGYKŐRÖS VÁROS részére III. kötet STRATÉGIAI PROGRAM Az Önkormányzattal együttműködve készítette: MEGRENDELŐ Nagykőrös Város Önkormányzata TÉMAVEZETŐ Dr. Veres Lajos PROGRAMFELELŐS

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére, L 343/558 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2015.12.29. A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2447 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. november 24.) az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 244/2011.(XII.15.) számú. határozata

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 244/2011.(XII.15.) számú. határozata " NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 244/2011.(XII.15.) számú határozata Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Szolgáltatástervezési Koncepciójának felülvizsgálatáról A Közgyűlés az előterjesztést

Részletesebben

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE 2013. ÉVI 7/5. SZÁM A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA 2013. december 10. TARTALOMJEGYZÉK 7/5. SZÁM (2013. DECEMBER 10. ) MELLÉKLET 77/2013. (11.29.) PMÖ határozat

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program 2013. június 20. A felülvizsgálat során tett kiegészítéseket, módosításokat a fejezetek végén címszóval és színkiemeléssel jeleztük. Tartalom

Részletesebben

Vác Város Önkormányzat Váci Család - és Gyermekjóléti Központ SZAKMAI PROGRAM 2016.

Vác Város Önkormányzat Váci Család - és Gyermekjóléti Központ SZAKMAI PROGRAM 2016. Váci Család- és Gyermekjóléti Központ 2600 Vác, Deákvári fasor 2. Telefon: 06-27/306-882; 06-27/502-300; 06-27/502-301; 06-30/381-9113 E-mail: vacicsalgyejokozp@gmail.com Vác Város Önkormányzat Váci Család

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV MINŐSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV Miskolc, 2013 1.1.32. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 64/2013. SZ. HATÁROZATA. Készült 8 példányban,. sorszámú, változás átvezetésére kötelezett példány.

Részletesebben

A Magyarország-i területfejlesztés és annak kommunikációs lehetőségei az Európai Unióhoz való csatlakozás tükrében

A Magyarország-i területfejlesztés és annak kommunikációs lehetőségei az Európai Unióhoz való csatlakozás tükrében Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar A Magyarország-i területfejlesztés és annak kommunikációs lehetőségei az Európai Unióhoz való csatlakozás tükrében Kiss Hajnalka 2003 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma

HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Az akcióterv neve TIOP-1_Az oktatási infrastruktúra fejlesztése Készítette HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Verziószám TIOP_OIF_V_7.5 1. Az akcióterv ismertetése és a kontextusát

Részletesebben

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751. Ipartelepítés Dél-alföldön (DAOP-1.1.1./D-13)

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751. Ipartelepítés Dél-alföldön (DAOP-1.1.1./D-13) Ipartelepítés Dél-alföldön (DAOP-1.1.1./D-13) A pályázat célja a régióban mőködı, illetve letelepülni kívánó elsısorban gyártó, valamint szolgáltató gazdasági társaságok jelentıs foglalkoztatási hatással

Részletesebben

A munkaanyag készítıi: Dr. Csatári Bálint, kandidátus, geográfus, intézetigazgató, MTA RKK ATI, Kecskemét

A munkaanyag készítıi: Dr. Csatári Bálint, kandidátus, geográfus, intézetigazgató, MTA RKK ATI, Kecskemét A munkaanyag készítıi: Dr. Csatári Bálint, kandidátus, geográfus, intézetigazgató, MTA RKK ATI, Kecskemét Dr. Lengyel Imre, az MTA Doktora, közgazdász, dékánhelyettes, tanszékvezetı egyetemi tanár, Szegedi

Részletesebben

Magyarország- Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. Az eddigi eredmények

Magyarország- Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. Az eddigi eredmények Magyarország- Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Az eddigi eredmények Az első EU-s határmenti programok A 2004-es magyar csatlakozással a magyar-horvát határ belső EU határrá

Részletesebben

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06.

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 4 2. Bevezetés...

Részletesebben

AZ OMMF 2009. MÁRCIUSI HÍRLEVELE. Külföldiek foglalkoztatása és munkavállalása a Magyar Köztársaság területén. a jogszabály - változások után

AZ OMMF 2009. MÁRCIUSI HÍRLEVELE. Külföldiek foglalkoztatása és munkavállalása a Magyar Köztársaság területén. a jogszabály - változások után AZ OMMF 2009. MÁRCIUSI HÍRLEVELE Külföldiek foglalkoztatása és munkavállalása a Magyar Köztársaság területén a jogszabály - változások után A Magyar Köztársaság által a szabad mozgás és tartózkodás jogával

Részletesebben

Felnőttképzési intézmény-akkreditáció. Előadó: Kerékgyártó László OM, SZMM és és s FAT szakértő

Felnőttképzési intézmény-akkreditáció. Előadó: Kerékgyártó László OM, SZMM és és s FAT szakértő Felnőttképzési intézmény-akkreditáció ny-akkredit Előadó: Kerékgyártó László OM, SZMM és és s FAT szakértő Budapest, 2007 Előzetesen jój tudni, hogy hazánkban jelenleg: csaknem 6000 nyilvántart ntartásba

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikájának reformjai. Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI

Az Európai Unió kohéziós politikájának reformjai. Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Az Európai Unió kohéziós politikájának reformjai Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI A Bizottság kohéziós jelentései 1. Kohéziós jelentés 1996. (az Agenda 2000 előfutára) 2.

Részletesebben

Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem nemzetközi, és nem szorítható az EU határai közé.

Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem nemzetközi, és nem szorítható az EU határai közé. Az állásfoglalás a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza: Az e-kereskedelem az internet egyik létfontosságú területe, és a belső piacra vonatkozó EU 2020 stratégiában foglalt célok megvalósításának

Részletesebben

A minisztérium tervezési feladatkörébe tartozó EU-s társfinanszírozású projektek helyzete (kiemelt projektek, pályázatok)

A minisztérium tervezési feladatkörébe tartozó EU-s társfinanszírozású projektek helyzete (kiemelt projektek, pályázatok) A minisztérium tervezési feladatkörébe tartozó EU-s társfinanszírozású projektek helyzete (kiemelt projektek, pályázatok) A/ Az OKM részvétele az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) és operatív programjainak

Részletesebben

A VIDÉKFEJLESZTÉS HAZAI PÁLYÁZATI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI RENDSZERE

A VIDÉKFEJLESZTÉS HAZAI PÁLYÁZATI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI RENDSZERE A VIDÉKFEJLESZTÉS HAZAI PÁLYÁZATI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI RENDSZERE Szerkesztette: Dr. Barczi Attila, GEO-SIVO Kft. Lektor: Dr. Ángyán József A fejezetek szerz i és szerz i: Dr. Ángyán József Dr. Barczi Attila

Részletesebben

GÖDÖLLŐ SZENT ISTVÁN EGYETEM. DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

GÖDÖLLŐ SZENT ISTVÁN EGYETEM. DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS GÖDÖLLŐ SZENT ISTVÁN EGYETEM DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS A mikro-, a kis- és a középvállalkozások pénzügyi szaktanácsadásának fejlesztési lehetőségei, különös tekintettel a mezőgazdasági vállalkozásokra

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező bizottság: valamennyi bizottság Sorszám: III/1. Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

1. Budapest-Berlin. 2006. március 31. A Német-Magyar Gazdaság Házában, Budapesten P & L

1. Budapest-Berlin. 2006. március 31. A Német-Magyar Gazdaság Házában, Budapesten P & L 1. Budapest-Berlin Berlin Építési FórumF 2006. március 31. A Német-Magyar Gazdaság Házában, Budapesten A magyar közbeszerzk zbeszerzési si jog fejlıdése és s kilátások Ralf Rittwage ügyvéd és Miriam-Elisabeth

Részletesebben

rsadalomföldrajza ldrajza II.

rsadalomföldrajza ldrajza II. Bulgária Európa regionális társadalomft rsadalomföldrajza ldrajza II. Bulgária térkt rképe Forrás: Probáld F., 2000. CD-rom t= 110 912 km 2 Lakosság= 7,45 millió fő Alapadatok Bolgár: 84.5% Török: 9,4%

Részletesebben

A MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM JOGÁLLÁSA, ALAPADATA

A MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM JOGÁLLÁSA, ALAPADATA I. FEJEZET A MAGYAR MEZİGAZDASÁGI MÚZEUM JOGÁLLÁSA, ALAPADATA 1. A Magyar Mezıgazdasági Múzeum jogállása 1.1. A Magyar Mezıgazdasági Múzeum (a továbbiakban: Múzeum) a vidékfejlesztési miniszter által irányított,

Részletesebben

FELHÍVÁS. a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére

FELHÍVÁS. a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére FELHÍVÁS a szociális képzések és továbbképzések fejlesztésére és a szociális életpályamodell bevezetésére A felhívás címe: Szociális humán erőforrás fejlesztése A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.2-16 Magyarország

Részletesebben

EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG. 2006. március 13.

EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG. 2006. március 13. EMBERI ERŐFORRÁSOK FEJLESZTÉSE OPERATÍV PROGRAM (2007-2013) EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG 2006. március 13. Fájl neve: OP 1.0 Oldalszám összesen: 51 oldal TARTALOMJEGYZÉK 1. Helyzetelemzés...4 1.1. Demográfiai

Részletesebben

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS MILEI OLGA GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS BÚTORIPAR HELYZETÉRE 2012. JANUÁR-SZEPTEMBER FAIPARI BÚTORIPARI ERDÉSZETI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG RÉSZÉRE BUDAPEST, 2012. DECEMBER GAZDASÁGELEMZÉS

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA. az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott együttműködésről

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA. az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott együttműködésről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.6.17. COM(2013) 430 final 2013/0202 (COD) C7-0177/13 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott

Részletesebben

II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM

II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM II. KÖTET STRATÉGIA ÉS PROGRAM Sokoró Ökológiai Park Alapítvány 9081Gyırújbarát, BM köz 1. sokoroal@axelero.hu 96/456-740 2005. 2 Témavezetı: Enyingi Tibor (Sokoró Alapítvány)

Részletesebben

Területfejlesztés, területi politika. A vidékiség meghatározása

Területfejlesztés, területi politika. A vidékiség meghatározása Területfejlesztés, területi politika A vidékiség meghatározása Sajátos életforma, az a terület ahol az ember képes harmonikus kapcsolatban élni a természettel Európa mint sokszínő vidékmozaik Más értelmezés

Részletesebben

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat és hatáskörét a 165/2006 (VII.28.) Korm. rendelet határozza meg.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter feladat és hatáskörét a 165/2006 (VII.28.) Korm. rendelet határozza meg. A XVI. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az Országgyűlés által 1987. december 18-án alapított Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium jogutódja, a Környezetvédelmi és vízügyi miniszter

Részletesebben

23/2007. (VIII. 29.) MeHVM rendelet

23/2007. (VIII. 29.) MeHVM rendelet 23/2007. (VIII. 29.) MeHVM rendelet a Környezet és Energia Operatív Program prioritásaira rendelt források felhasználásának részletes szabályairól és egyes támogatási jogcímeirıl Az államháztartásról szóló

Részletesebben

A gazdaság fontosabb mutatószámai

A gazdaság fontosabb mutatószámai A gazdaság fontosabb mutatószámai 2008. január 1-től ahogy azt korábban már jeleztük a KSH a TEÁOR 08 szerint gyűjti az adatokat. Ezek első közzétételére a 2009. januári ipari adatok megjelentetésekor

Részletesebben

Az Egri Kistérség területfejlesztési koncepciója. és programja

Az Egri Kistérség területfejlesztési koncepciója. és programja Az Egri Kistérség területfejlesztési koncepciója és programja ( felújított változat ) Stratégiai program III. Kidolgozó: Operatív program Ebergényi Tanácsadó Iroda 3300. Eger, Arany J. u. 21. Agria Nova

Részletesebben

Vasvári Kistérség Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója

Vasvári Kistérség Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás Vasvári Kistérség Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója Esélyteremtı, és életminıség javító kistérségi szolgáltatási rendszer fejlesztése, fenntartása. 2007.

Részletesebben

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére Gondozási Központ 7140 Bátaszék, Budai út 21. Tel.: 74/ 491-622; 74/ 591-113 Isz.: 12-15./2010. Tárgy: Véleményezés kérés Polgármesteri Hivatal 7149 Báta Fő u. 147. Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester

Részletesebben

Az európai és a hazai építőipar versenyképességének és fenntarthatóságának összevetése. Horváth Sándor ÉVOSZ Fenntartható Építés Bizottságának elnöke

Az európai és a hazai építőipar versenyképességének és fenntarthatóságának összevetése. Horváth Sándor ÉVOSZ Fenntartható Építés Bizottságának elnöke Az európai és a hazai építőipar versenyképességének és fenntarthatóságának összevetése Horváth Sándor ÉVOSZ Fenntartható Építés Bizottságának elnöke Balatonalmádi, 2015. szeptember 18. 1 Az építőipar főbb

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XXI. Országos Könyvvizsgálói Konferencia

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XXI. Országos Könyvvizsgálói Konferencia 1 HM Könyvvizsgálat és bizalom I./ II./ / IV./ XXI. ORSZÁGOS KÖNYVVIZSGÁLÓI KONFERENCIA Költségvetési szekció Balatonalmádi, 2013. szeptember 18-20 Az elıadás szerkezete. A pályázatok könyvvizsgálatának

Részletesebben

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA ÁLTAL 2009. JÚLIUS 7-ÉN A TÚLZOTT HIÁNY ELJÁRÁS KERETÉBEN KIADOTT AJÁNLÁS MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN HOZOTT INTÉZKEDÉSEKRŐL

Részletesebben

A KORMÁNY. rendelete

A KORMÁNY. rendelete A KORMÁNY./2006. ( ) rendelete a Magyar Köztársaság által az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően alkalmazandó munkaerőpiaci viszonosság és védintézkedés szabályairól szóló 93/2004. (IV. 27.)

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2006-2010 Felülvizsgálat ideje: 2007. december 31. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI,

Részletesebben

EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések. Kutatási jelentés

EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések. Kutatási jelentés EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések Kutatási jelentés Szombathely, 2005 EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések Kutatási jelentés A WESTPA EU régió

Részletesebben

1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1

1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1 1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 95/57/EK IRÁNYELVE (1995. november 23.) az

Részletesebben

2014-2020 Helyi Fejlesztési Stratégia DRAFT verzió. Kiskunok Vidékéért Egyesület. 2016. január 26-án Közgyűlési határozattal elfogadva

2014-2020 Helyi Fejlesztési Stratégia DRAFT verzió. Kiskunok Vidékéért Egyesület. 2016. január 26-án Közgyűlési határozattal elfogadva x 1 2014-2020 Helyi Fejlesztési Stratégia DRAFT verzió Kiskunok Vidékéért Egyesület 2016. január 26-án Közgyűlési határozattal elfogadva Kiskunfélegyháza, 2016. január 26. Tartalom Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

NAPPALI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA

NAPPALI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA ESETTANULMÁNY/HEFOP-2004-4.2. A társadalmi befogadást támogató szolgáltatások infrastrukturális fejlesztése NAPPALI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA HEFOP-2004-4.2. Projekt Esettanulmány Készült: 2006. október 29.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2011-4.3.0 MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS c. konstrukcióhoz (jelen pályázati kiírás keretei között kizárólag a megvalósítási szakaszra

Részletesebben

5. A végrehajtás intézményrendszere

5. A végrehajtás intézményrendszere 5. A végrehajtás intézményrendszere Az EMOGA Garancia Alapból finanszírozott Nemzeti Vidékfejlesztési Terv támogatásainak hatékony kezeléséhez szükséges adminisztratív kapacitás kialakítása, a megfelelő

Részletesebben

VS/2011/0495. projekt. a fémiparban mit szüks. nk? foglalkoztatás s elleni harcban

VS/2011/0495. projekt. a fémiparban mit szüks. nk? foglalkoztatás s elleni harcban VS/2011/0495 projekt Méltó munka felé a fémiparban f mit szüks kséges tennünk? nk? A határon túli t együttm ttműködés ösztönzése az atipikus foglalkoztatás s elleni harcban. január r 19. Szófia VS/2011/0495

Részletesebben

LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS KLASZTER

LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS KLASZTER LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM ÉS AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS KLASZTER A KONZORCIUM Szövetkezés nagyobb szabású közös pénzügyi műveletre, tőkebefektetésre, projekt cél megvalósítására. A terv-cél megvalósításának

Részletesebben

KERTVÁROS" GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA

KERTVÁROS GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA KERTVÁROS" GYÁLI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁSA 3. sz. melléklet A Gyáli kistérség társult önkormányzatai a helyi önkormányzatok társulásáról és együttmőködésérıl szóló

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2015.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2015. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szakképzés-fejlesztési koncepciója 2015. Kiadja: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. Módszertan... 5 3. Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

ZÁRÓ VÉGREHAJTÁSI J E L E N T É S

ZÁRÓ VÉGREHAJTÁSI J E L E N T É S Agrár-és Vidékfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóság ZÁRÓ VÉGREHAJTÁSI J E L E N T É S Az Agrár-és Vidékfejlesztési Operatív Program megvalósításáról (Határnap: 20 ) Jóváhagyta a Monitoring Bizottság

Részletesebben

TERVEZET. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználása. Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal. tevékenysége. 2007.

TERVEZET. Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználása. Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal. tevékenysége. 2007. TERVEZET Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználása Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal tevékenysége 2007. évi beszámoló Budapest, 2008. július Dr. Vass Ilona mb. elnök 1 T A R T A L O

Részletesebben

HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM

HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM IGAL VÁROS ÖNKORMÁNYZAT HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM 2015-2020 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 6 Célok... 6 A Helyi

Részletesebben

KÖZPONTI SZERVÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KÖZPONTI SZERVÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Jóváhagyom: Gráf József Melléklet a 9/2007. (FVÉ 23.) FVM utasításhoz MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL ÉS KÖZPONTI SZERVÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Budapest, 2007. október Ikt. sz.:

Részletesebben

Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és EGYMI Gyömrő, Teleki kastély

Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és EGYMI Gyömrő, Teleki kastély Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és EGYMI Gyömrő, Teleki kastély SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA módosítással egybeszerkesztett Hatályba lép:

Részletesebben

Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottság ülés. 2013. Március 28. Budapest, Bajza Utcai Általános Iskola

Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottság ülés. 2013. Március 28. Budapest, Bajza Utcai Általános Iskola Végrehajtás Operatív Program Monitoring Bizottság ülés 2013. Március 28. Budapest, Bajza Utcai Általános Iskola Az ülés megnyitása Huba Bence VOP IH vezető NFÜ gazdasági elnökhelyettes 2 A Bajza Utcai

Részletesebben

VAS MEGYE INTEGRÁLT TERÜLETI PROGRAMJA

VAS MEGYE INTEGRÁLT TERÜLETI PROGRAMJA VAS MEGYE INTEGRÁLT TERÜLETI PROGRAMJA SZOMBATHELY, 2015. augusztus 27. 1 Tartalomjegyzék Előzmények... 3 Vezetői összefoglaló (Bevezető)... 6 1. A megye által alkalmazott Területi Kiválasztási Kritériumok...

Részletesebben

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon Bajmócy Zoltán Lengyel Imre Málovics György (szerk.) 2012: Regionális innovációs képesség, versenyképesség és fenntarthatóság. JATEPress, Szeged, 52-73. o. Innováció és együttm ködési hálózatok Magyarországon

Részletesebben

Iroda: 4400. Nyíregyháza, Szegfű u. 54. sz. Iroda: 4400. Nyíregyháza, Szegfű u. 73. Mobil:(06-30) 9358-542 Mobil:(06-30) 606-4245

Iroda: 4400. Nyíregyháza, Szegfű u. 54. sz. Iroda: 4400. Nyíregyháza, Szegfű u. 73. Mobil:(06-30) 9358-542 Mobil:(06-30) 606-4245 ETALON 2000 Kft. NYÍRSÉGTERV Kft. Iroda: 4400. Nyíregyháza, Szegfű u. 54. sz. Iroda: 4400. Nyíregyháza, Szegfű u. 73. Mobil:(06-30) 9358-542 Mobil:(06-30) 606-4245 BALKÁN Y VÁROS TE LE P ÜLÉ S FE JLE S

Részletesebben

MAGYAR PEDAGÓGIA. A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának negyedéves folyóirata

MAGYAR PEDAGÓGIA. A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának negyedéves folyóirata 1974(1 < í MAGYAR PEDAGÓGIA A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának negyedéves folyóirata Megindult 1961-ben, korábban megjelent 1892 1947 között, majd 1949 1950-ben A szerkesztő bizottság

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 26. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 26. szám MAGYAR KÖZLÖNY 26. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. február 29., hétfő Tartalomjegyzék 35/2016. (II. 29.) Korm. rendelet Az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Részletesebben

Éghajlatvédelmi kerettörvény. tervezet. 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum

Éghajlatvédelmi kerettörvény. tervezet. 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum Éghajlatvédelmi kerettörvény tervezet 2010. évi törvény az éghajlat védelmérıl Preambulum Az Országgyőlés az éghajlatvédelmi kerettörvény elıkészítésérıl szóló 60/2009. (VI. 24.) OGY határozatnak megfelelıen;

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE KONZULTÁCIÓS DOKUMENTUM AZ INNOVÁCIÓS CÉLÚ ÁLLAMI TÁMOGATÁSRÓL

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE KONZULTÁCIÓS DOKUMENTUM AZ INNOVÁCIÓS CÉLÚ ÁLLAMI TÁMOGATÁSRÓL AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.9.2005 COM(2005) 436 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE KONZULTÁCIÓS DOKUMENTUM AZ INNOVÁCIÓS CÉLÚ ÁLLAMI TÁMOGATÁSRÓL HU HU TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 4

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA w w Brüsszel, 14.07.2004 COM(2004) 470 végleges 2004/0151 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az európai audiovizuális iparágat támogató program

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével c. könnyített

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Sátoraljaújhely FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV 1. kiadás Hatályba léptetve: 2013. október 30. Ellenőrzött példány Nem ellenőrzött

Részletesebben