Zárási forma. Kredit. Alkotási gyakorlatok 0+2* 2 gyj Köt III. Alapozó vizuális stúdiumok!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zárási forma. Kredit. Alkotási gyakorlatok 0+2* 2 gyj Köt III. Alapozó vizuális stúdiumok!"

Átírás

1 III. FÉLÉV ALKOTÁSI GYAKORLAT A tantárgyelem neve Kontakt óraszám Kredit Zárási forma Státus Ajánlott félév Előfeltételek Alkotási gyakorlatok 0+2* 2 gyj Köt III. Alapozó vizuális stúdiumok! A TANTÁRGYELEM CÉLJA Élményszerű feldolgozásokon keresztül érzékletes tapasztalatokhoz, alapvető és általánosítható ismeretekhez juttatni a hallgatókat a képzőművészet, valamint a tárgy- és környezetformáló művészeteknek az iskolában is művelhető műfajaiban. Mindez szolgálja a hallgató értékirányultságainak finomodását, a nyitottság és a fokozódó érdeklődés attitűdjét. A hozzáállás másságaiból váljon felismeréssé az individuális és a kollektív kifejezés késztetéseinek és irányultságainak különbsége. A két nagy terület nyelvezeti sajátosságainak műfajonkénti különbözőségeiben váljon láthatóvá ugyanakkor a művészet lényegi azonossága. Az egyes területek feladatai a vizuális problémák révén kapcsolódjanak egymáshoz. Az egyéni kifejezések sokszínűségének megfigyelésével, elemzésével erősíteni a másságok elfogadását, a toleráns magatartást, ezáltal előkészíteni az inkluzív nevelői képességet. TANANYAG: SZOBRÁSZAT tananyag: a plasztikai forma kifejező lehetőségei. Forma- és tömegviszonyok. Ritmusra épített nonfiguratív plasztika (dobozok, faelemek, gipsz, stb.). Kifejező formaképzés. Állatfigura kompozíciója. Terrakotta. KERÁMIA Tananyag: az edényforma és a díszítmény funkciója és kifejező formahagyományai. Agyaglapok összeépítésével makett, játékszer készítése. Díszítés papírsablonnal,

2 Edénykészítés kikaparásos technikával, díszítéspecsételéssel. GRAFIKA Tananyag: A forma grafikai leképzése vonallal, folttal, textúrával. Formai-technikai tanulmány. Állatfotó transzpozíciója plasztikus hatásu tollrajzba. Hf: emberként viselkedő állatok rajza /rajztoll/. Formaleképzés önmagával. Lírai kifejezési kísérletek formai asszociációkkal. Nyomtatás festékezett elemekkel. FESTÉSZET Tananyag: Különböző színviszonylatok hatáslehetőségei. A színek térhatása. Térérzetet keltő színviszonylatok szemléltetése. Tájfestés vagy tájkép reduktív színtranszpozíciója /aquarell/. Expresszív színtúlzások. Adott látványból induló személyes színkompozíciók különböző anyagokkal. Hf: Önálló képzőművészeti kompozíció szabadon választott műfajban és technikával. NEMEZELÉS Tananyag: formaalakítás játék funkcióban Ismerkedés a nemez anyagformálhatóságával Állatfigurás forma karakterének létrehozása az anyagtulajdonságoknak megfelelően. PAPÍRMASÉ Tananyag: Plasztikus formaalkotás dekoratív színkompozícióval Bábfigura készítése kifejező plasztikai igénnyel papírmasé technikával A kifejezésnek megfelelő színhasználat temperafestéssel ( arc és jelmez). KÖVETELMÉNYEK: A hallgató legyen képes elvárásait behatárolni valamely műfaj alkotásának kifejezési tartománya iránt, és megfordítva: legyen képes meglátni, hogy saját kifejeznivalóiból mi "fér be" egy-egy műfaj nyelvi technikai kereteibe. A tárgyalkotó tevékenységben legyen képes imitatív módon hangolódni a kollektív kifejezés szemléleti tartalmaihoz. Legyen képes verbálisan is számot adni a két művészeti ág gyakorolt műfajainak sajátosságairól és személyes viszonyulásairól. Mutasson kifejezési készséget azokban a technikákban és eljárásokban, amelyeket alkalma volt kipróbálni.

3 Tárgykészítéseiben, tárgy és környezetelemzéseiben ismerje fel a környezetalakítás felelősségét. Tisztelje az eltérő kultúrák és kultúrtörténetek tárgyalakító másságát. Legyen képes objektív önértékelésre, társai alkotói szemléletének elfogadására, toleráns magatartásra. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEMPONTJAI A hagyományosak mellett az újabb műfaji, ábrázolási és kifejezési technikák, anyagok és eszközök megismerése, bevitele az oktatásba KÖTELEZŐ IRODALOM 1. Bálványos Huba ( 2005): Esztétikai művészeti ismeretek, esztétikai művészeti nevelés 2. Bálványos Sánta ( 2005): A vizuális megismerés és a vizuális kommunikáció 3. A képzőművészet iskolája I, ( 1976) Művészeti alap, Budapest AJÁNLOTT IRODALOM 1. Kováts Albert( 1973) A rajzról,corvina, Budapest 2. Karátson Gábor ( 1970) : Miért fest az ember? Műhelytitkok, Corvina A festés mestersége, Műhelytitkok, Corvina 3. Kardos-Kádasi( 1990): Kerámia,Kaptár, 4. Hopál-Szemadám ( 2002): Jelképtár, Helikon, Budapest 5. Zákány Eszter( 1973): Agyagművesség,Corvina, MŰELEMZÉS ESZTÉTIKAI ALAPISMERETEK A tantárgyelem neve Kontakt óraszám Kredit Zárási forma Státus Ajánlott félév Előfeltételek Műelemzés,esztétikai alapismeretek koll Köt III Vizuális megismerés, vizuális komm!

4 A TANTÁRGYELEM CÉLJA A tantárgy célja, hogy a műélményekben, a műelemzésekben s az alkotási gyakorlatok tapasztalataiban konkretizálódó ismereteket értelmezze, kiegészítse, transzponálja, és ezzel megteremtse egy szélesebb esztétikai műveltség alapjait. Pótló jellegű feladat betölteni az egyenlőtlen iskoláztatásból származó műveltségi hiányokat, kiegyenlíteni és összehangolni a szóródó jellegű és egyenetlen ismereteket. A tantárgy elemi feladata a széleskörű és folyamatos szemléltetés, de lehetőség szerint törekedni kell az eredeti művészeti alkotások eredeti élményhelyzeteinek megteremtésére. A tantárgy átfogó feladata, hogy koherens műveltséganyaggal kiépítse a hallgató szemléleti bázisát és fogadóképességét a további művészeti stúdiumokhoz. Feladat az esztétikai műélmények tükrében erősíteni az empatikus magatartást az esztétikumban mutatkozó másságok megértését és elfogadását. Kép, tárgy és környezetelemzések folyamatában erősíteni a környezettudatos magatartásmódot. TANANYAG: Az esztétikum és a művészet genezise. Ősi tárgyformálás és díszítés. A mimézis mágikus és művészeti jelenségei. A barlangi művészet magyarázatai. Az esztétikum jelenségei és a hozzá való viszonyaink. Az esztétikai tárgy és az esztétikai viszonyok. Esztétikum a művészetben és a művészeten kívül. A tárgyi-környezeti kultúra esztétikai minőségei. Funkciók és műfajok. Anyag, forma, funkció. A formának a funkciótól való relatív szabadsága. Különböző kultúrák tárgyi formanyelve mint a társadalmak világszemléletének kollektív kifejezési eszköze. A formakultúra esztétikai képzetei, például: a szimmetria. A díszítmény kultúrafüggő nyelvezeti sajátosságai. A díszítmény viszonya a tárgyformához. A díszítményt mellőző design irányzatok.. Autonóm műfajok keletkezése. A társadalmi és egyéni, a kollektív és individuális kifejezés viszonya. Korstílusok és egyéni stílusok.. A képzőművészet esztétikai minőségei. A mű témájának és tárgyának esztétikuma, valamint a formanyelv esztétikai konvenciói. Tartalom és forma. (Téma + jelentés = tartalom). Szemiotikai ismeretek. Jelek, jelrendszerek, szimbólumok, jelentéshordozó motívumok a képzőművészetben és a tárgykultúrában.. Történeti műfajok a képzőművészetben. A műfaji határok elmosódásának tendenciája. A festészet nyelvezeti sajátosságai.. A szobrászat nyelvezeti sajátosságai.. A grafika nyelvezeti sajátosságai.

5 A tananyag feldolgozásához tartozik a tanszék által szervezett tárlatvezetések rendszere (Magyar Nemzeti Galéria, Kunsthistorisches Museum, Szépművészeti Múzeum) KÖVETELMÉNYEK: A hallgató a tananyag elsajátítása által elméletileg legyen tisztában az esztétikum- és a művészetfogalom jelentéseivel és a minőségek lényeges kritériumaival. Legyen átlátása az esztétikai tárgy és az esztétikai alany változatos viszonyainak jellemzőbb sajátosságai felett. Képes legyen szemléletileg eligazodni műfajok, stílusok koronként változó sokféleségében. A különbözőségek, megítélésében mutasson toleranciát, tárgy és környezetelemzéseit környezettudatos hozzáállással végezze. Legyenek esztétikai értékképzetei, legyen szilárduló ízlése, erre támaszkodva is becsülje óvja a környezet esztétikai értékeit. Ismerje a művészettudományok alapvető terminológiáját, a műelemzés gyakorlatát, és tudjon művészeti élményeiről rendezetten és választékosan írni és beszélni. A hallgató a tananyag elsajátítása által elméletileg legyen tisztában az esztétikum- és a művészetfogalom jelentéseivel és a minőségek lényeges kritériumaival. Legyen átlátása az esztétikai tárgy és az esztétikai alany változatos viszonyainak jellemzőbb sajátosságai felett. Képes legyen szemléletileg eligazodni műfajok, stílusok koronként változó sokféleségében. A tájékozódáshoz legyenek egymással harmonizáló esztétikai értékképzetei, legyen szilárduló ízlése. Ismerje a művészettudományok alapvető terminológiáját, a műelemzés gyakorlatát.. Tudjon művészeti élményeiről rendezetten és választékosan írni és beszélni, tudjon művet kellő empátiával elemezni. Értse és tolerálja az emberi vizuális megnyilvánulások sokféleségét másságát. Esztétikai ismeretei révén is képes legyen a multikulturális és interkulturális nevelésre. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEMPONTJAI Az előadások nem pótolható volta miatt (képi összeállítások, összevetések) a megjelenés szigorúan elvárt. Az esztétikai műelemző dolgozatok személyre szóló értékelést kapnak, a felmerülő problémák közös megvitatás témái lehetnek. Folyamatosan készülnek a gyűjteményt kiegészítő, gyarapító diapozitívok.

6 KÖTELEZŐ IRODALOM ÁLTALÁNOS ESZTÉTIKAI-MÙVÉSZETI ISMERETEK 1. Bálványos Huba ( 2005) : Esztétikai művészeti ismeretek,balassi 2. Sziklai László ( 1977) : Történelmi lecke haladóknak. Elvek és utak sorozat kötete. Magvető Könyvkiadó, Bpest, l977. Az esztétikai viszony és a művészet keletkezése 33/!/-ll9 p. 3. Beke László ( 1986) : Műalkotások elemzése. Nemzeti Tankönyvkiadó TÁRGYKULTÚRA, KÖRNYEZETKULTÚRA 1. S. Nagy Katalin (1990) : Művészetszociológia-szöveggyűjtemény. Tankönyvkiadó ( J 2l-3 ) A tárgyak közvetítette értékekről 6-19 p. 2. MINERVA Nagy képes enciklopédia 2. A művészetek. Iparművészet és tárgyformálás. /Mezei Ottó / p. Építészet /Pogány Frigyes/ l53-2ol p. 3 Bálványos Sánta (2005) : A vizuális megismerés és a vizuális kommuniká- KÉPZŐMÙVÉSZET ció. Balassi, Budapest. Az indirekt közlések p. 1. MINERVA Nagy képes enciklopédia 2. A művészetek. A képzőművészetekről / Németh Lajos / 2ol-233.o. 2.. Bálványos Sánta ( 2005) :A vizuális megismerés és a vizuális kommunikáció Személyes közlések MÙELEMZÁS, MÙÉRTELMEZÉS, MÙÉLMÉNY 1. Beke László ( 1986) : Műalkotások elemzése. Nemzeti Tankönyvkiadó 8O p-tól végig. 2. David Piper ( 1987) : A művészet élvezete. Helikon, Budapest Nézzük együtt l47-24l p. 3. Kárpáti Andrea (1985) : Képolvasás. Tankönyvkiadó "Vizuális nevelés" sorozat l., Budapest

7 AJÁNLOTT IRODALOM 1 David Piper : A művészet élvezete- Helikon l MINERVA Nagy képes enciklopédia 2. A művészezetek. 3 MÙVÉSZETI ISMERETEK (1976) Tankönyvkiadó Bp. l Miklós Pál (1977/1) : A"szép" tárgy jelentései. ETHNOGRÁFIA 5 Miklós Pál (1969/2) : Szakszerűtlen jegyzetek a tárgy és környezetkultúráról. Társadalmi Szemle A VIZUÁLIS NEVELÉS TANTÁRGYPEDAGÓGIÁJA I. A tantárgyelem neve Kontakt óraszám Kredit Zárási forma Státus Ajánlott félév Előfeltételek Vizuális nevelés tantárgypedagógiájai koll Köt vál III. Vizuális megismerés, vizuális komm! A TANTÁRGYELEM CÉLJA Elsajátítani azokat a vizuális nevelési szaktárgyi módszertani ismereteket, amelyek képessé teszik a hallgatót a vizuális megismerő képességek fejlesztésére a 6-12 éves korosztály körében. Megismertetni a vizuális kommunikáció oktatásához szükséges követelményrendszert, speciális tantárgy-pedagógiai eljárásokat, amelyek révén a hallgató képes lesz a tudatos alkotó jellegű tervezésre, szervezésre. Feltárni az objektív közlések oktatásában a differenciált oktatás eszközeit, az inkluzió lehetőségét. A tantárgy célja hogy a hallgató sajátítsa el a vizuális kommunikáció témáinak szemléltetési módszerét, amelyet integratív módon tud alkalmazni más tantárgyi területeken is. TANANYAG: A tantárgy programja az első félév elméleti és szemléleti anyagára épül, és építkezik a

8 kommunikációs és szemléltetés stúdiumra. A program az ismeretek és információk vizuális elsajátításának és átadásának tantárgy-pedagógiája, s ilyenként tantárgyak sorához kötődik. Ebből a kognitív képességek fejlesztésének tantárgy pedagógiája az, ami speciális tréninget jelent, s ezért a rajzórai foglalkozásokban jelenik meg. A gyermek ábrázolási szintjei. Formafejlődés. Firkakorszak és ősi kör. Az emberi alak ábrázolásának szintjei. R.A. kutatásai alapján. A képzetek módosulásai a célirányos megfigyelés eredményeként. (7 éves gyerekekkel végzett kísérlet tanulságai. Téma: az emberi alak.) A megfigyelés, mint a vizuális nyelv tanulásának módszere. (10 éves gyerekek tanulmányrajzai tussal, nádtollal. A nyelvi elemek alkalmazása a kifejező feladatban.) Jelenség és lényeg. Spontán és tudatos elvonatkoztatás. A vizuális megismerés folyamata. Kíváncsiság, célképzet, előkép, irányultság, aspektus, hangoltság, szelektív figyelem, érzékelés és észlelet, vizuális ítélet, analízis, szintézis. A fogalmak értelmezése azonos korcsoport azonos vizuális problémát feldolgozó gyermekmunka változataiban. A vizuális megismerő tevékenység pedagógiai aspektusa. (A vizuális problémák, a vizuális nyelv, a vizuális nyelvtan, kompozíció stb.) Képesség és készségfejlesztési tendenciák a primer közlési feladatoknál. Iskolai feladatpéldák elemzése 1-6. osztályig. (Tablók) Diák a plasztikai tanulmányok bemutatására. Tananyag, célok, feladatok összefüggései. A modellek szerepe és jellege a rajzolva tanulmányozó megismeréséhez. Gyakorlat. Kavicsmodellek vizuális problémahelyzetekben. Imitáció a célnak megfelelően megválasztott technikával, anyaggal. Vonalas, tónusos, foltos, szines ábrázolások síkredukcióval és a tériség síkon való megjelenítésével. Téri imitáció a forma tanulmányozásához. (Agyaglapba nyomkodással, gipszöntéssel.) A forma analízise metszetekkel, szeleteléssel, formakövető vonallal, hálózatkészítéssel. Önálló tabló készítése az elkészült munkákból csoportban. (Direkt közléses feladat.) A modellelemzés szempontsora a célok és feladatok függvényében gyermekrajzok alapján. Szempontok az óravázlatban, konkrét kérdések megfogalmazása tervezetben. Az életkori sajátosságok figyelembevétele a szaknyelv használatakor. A video bejátszás előkészítése. Az óravázlat közös elemzése.

9 A direkt közlések. Ábraolvasás és alkotás képességének fejlesztése. Feladatváltozatok 1-6. osztályig. (Tablók áttekintésével gyermekmunka változatok.) Konvenciók alkalmazása. A konvenciók és a kreativitás. Tárgyilagos megközelítés a magyarázó-közlő ábráknál, konvenció és eredetiség a tervező feladatoknál. (3-4. osztályos gyerekek tervezői elképzeléseinek elemzése tárgykészítésekben.) Direkt közléses órák tananyaga, célja és feladatrendszere. Technikai megoldások. Direkt közléses órák képanyagának bemutatása. (1. oszt. piktogram, térkép.).a szemléltetés. Pedagógiai és pszichológiai értelmezése, változatai és elemi pedagógiai szabályai. A szemléltető eszközök rendszerezése. A nem szemléletes ismeretek láthatóvá tételének oka, funkciója, módszerei és példái a szemléltetésben. KÖVETELMÉNYEK: A hallgató ismerje a vizuális tanulás, a vizuális megismerés pszichológiáját, a tanulás irányítás módszereit s legyenek elképzelései a személyes változatokhoz alkalmazkodó segítségről. Ismerje a látványelemzés és ábrázolás folyamattá szervezésének pedagógiai módszereit. Tudjon egy látványanalízist, egy vizuális problémát, egy direkt közlés problémát értelmezni, és tudja azt oktatói feladatként programozni, közvetíteni. Ismerje a szóban forgó tevékenységekben működő készségeket és képességeket, és ismerje fejlesztésük módszereit. Lássa át a vizuális kommunikáció iskolai helyzeteit és változatait. A vizuális kommunikáció oktatásának folyamatában is tudja alkalmazni a differenciáló személyiségfejlesztés elveit, módszereit. Ismerjen különböző szemléltetési módszereket és a szemléltetés változatos eszközeit, s tudja ezeket választékosan hozzá igazítani szemléltetési szükségletekhez. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEMPONTJAI Az előadások és a szemináriumi feladatok anyagának közös áttekintése, a kollokviumi eredmények tükrében. A szemléltetőanyag folyamatos gyarapítása, számítógépes programra tervezése A módszertani eredmények folyamatos bemutatása országos konferenciákon. KÖTELEZŐ IRODALOM 1. Rudolf Arnheim (1979): A vizuális élmény. Az alkotó látás pszichológiája

10 2. Soltra Elemér (2005): A rajz tanítása ( Tankönyvkiadó) 3. Sánta László (1991): Szemelvények a vizualitás köréből (BTF jegyzet) 4..Bálványos-Bakos-Preisinger-Sándor (2005): A vizuális nevelés pedagógiája, Balassi 5. Látás és szemléltetés (szöveggyűjtemény, Balassi kiadó 2004) AJÁNLOTT IRODALOM 1. Kardos-Bubcso-Preisinger( 1999): Kép-világ I-II, Helikon kiadó 2. Montágh Imre: Közlemények a szavak mögött 3. Suzanna Szász: Gyermekünk szótlan nyelve, Kossuth 4. Kepes György (1979): A látás nyelve, Gondolat V.FÉLÉV TÁRGY ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA A tantárgyelem neve Kontakt óraszám Kredit Zárási forma Státus Ajánlott félév Előfeltételek Tárgy környezetkultúra és 0+2* 2 gyj Köt vál V Alkotási gyakorlatok! A TANTÁRGYELEM CÉLJA A tárgy-és környezetkultúra világának gyakorlati elsajátítása nyújtsa a hallgatónak azt a szélesebb identitásélményt, amelyben én tudatát, énképét elhelyezheti, viszontláthatja, amellyel szemléleti harmóniát találhat és amelyben erősödhet környezettudatos szemlélete. A tantárgynak közelítenie kell azt az állapotot, amelyben a hallgató magáénak érzi a kollektív kifejezésnek őáltala tárggyá lett értékeit ezáltal fejlődik empatikus képessége. A tantárgy feladata, hogy az "Alkotási gyakorlatok" során megismert műfajok /vagy az ezeken túl felkínált műfajok/ valamelyikében elmélyültebb foglalkozások, tevékenységek lehetőségét nyújtsa. A hallgatónak legyen módja megismerkedni a választott műfaj hagyományos és újabb változatokban élő nyelvi kifejezési eszközeinek, technikáinak és eljárásainak széles választékával. Legyen alkalma megfigyelni, értékelni, tolerálni társai eltérő tárgyalkotói megoldásait. TANANYAG: A hallgató műfaji választása alapján

11 Kerámia Monogram tervezése tussal, rajztollal. ötvözött betűk, ligatúrák a tipográfiában. Márkajel, védjegy a kerámiagyártásban. Betűs embléma megoldások. Tál készítése részekből illesztett mintával a közepén. (A részekből illesztett edénykészítés egyéb variációi: papírhengerbe tapasztás, virágcserépbe illesztés.) A minta hézagainak kitöltése földfestékkel. Intarzia a bronzkori mészbetétes edényeknél. A pontpecsételővel különböző minták pecsételése puha agyaglapba. A geometriai transzformációk használata a minták létrehozásában. (Elforgatás, eltolás). A pecsételt minták közti negativ, mint "új" motívum. Edénykészítés félgömb héj formájú cserép présformába tapasztással. A tapasztott két gömbhéj összeépítése gömbölyű edénnyé. Az elkészült edény díszítése a pecsételővel. Fríz és terülődísz. Illusztráció vagy saját grafika áttétele plasztikába. Rajzolás puha agyaglapba különböző nyomhagyó eszközökkel. Az elkészült lap kiöntése modellgipsszel. Pozitív, domború kép Sodrófával nyújtott agyaglapokból butella építése, díszítés papírsablonnal, földfestékkel.. Figurális edény készítése két gömbhéj összeépítésével, plasztikus kiegészítésekkel. Az állat feje plasztikusan megmintázva, üregesítve kerül összeépítésre az edénytesttel, az állat teste karcolva vagy festéssel kerül az edényre.kiterítve.) Harangláb makett agyaglapokból. Toronyszerű építmények. Bonsai tálhoz gipsz öntőforma készítése. Mag elkészítése tömör agyagtömbből kónuszos formára. Erről gipsz negatív öntése az öntőmasszával való sokszorosításhoz. Bonsai tálak öntése az előző órai gipsz formával tófeji öntőmasszával. A sorozatgyártás és az egyedi kerámia előállításának különböző technológiai szempontjai..kályhacsempe készítése sima agyaglapra agyagpéppel írókázva. Agyag félgömb belsejébe karcolással, kartonpapír elemek benyomkodásával körgyűrű-minta fríz készítése. Kiégetés után ez a félgömb domborműves mintát adó cserép présformaként kerül felhasználásra. Agyagszalagokból felrakott edény. Funkció: felfüggesztett virágtartó edény. A "spirál technika",a "gyűrűs felrakás", a "kalapács-üllő" edénykészítési módok különbségei, az egyes technikák előnyei és hátrányai. Tálka közepébe kör alakú minta elhelyezése. Díszítés mázzal. Agyaghordó készítése cserép présformával két félgömb héj függőleges összeépítésével. Díszítés hengeres pecsételővel. Cserép présformában készült edény fülezése, fedő készítése. állatalakos fül és fedőgomb megoldások. Papírművesség A tantárgy célja a papír anyagtulajdonságaiból eredő tárgykészítési lehetőségek egy részének elsajátítása, kreatív továbbgondoltatása. A tárgyké- szítés forma-szerkezet-funkció és díszítettség összefüggésének tudatosí- tása konkrét konstruálások során. A személyes jelleg felfedeztetése a tárgykészítésben.

12 Feszített papírszerkezetek. Léghajó. A papír térformáló lehetőségei vázra építéssel. Az összetett, tagolt forma alakításának főbb lépései Formakarakterek kidolgozása vázlat és terv előzménnyel. Funkcionális, díszítő és kifejező mozzanatok a tárgykészítésben. A formához igazodó díszítő szín és formarendek. Használati tárgy papírból. Különböző tárolásos funkciók kialakítása hajlítással, építéssel, kasírozással papírból. A felhasznált és választott anyag kompoziciós díszítő lehetőségei. Báb papírmasé technikával! Mintázás képlékeny papíralapanyagból, a karakter alakítása kifejező célzattal papírmasé technikával A papírmasébáb szerkeze.színhasználat hangulatkifejező szándékkal. Személyes könyv papírmerítéssel! Személyesség, az anyagalakításban és tárgykészítésben. Újra papír technológiák. Papírmerítés és papíröntés. Szín és felületalakítások kifejező tárgyjelleghez. KÖVETELMÉNYEK: Legyen képes formában és díszítményben stílust imitálni, s ugyanebben a szemléleti körben legyen képes változatokat tervezni. Ismerje a hagyományos alakítási módokat, néhány változatot is a különböző kultúrákból. Tudjon komponálni formában, színben anyagban és különnemű anyagokban is. Legyen tisztában tárgyai technikai oldalával is, tudjon technikailag problémamentesen kivitelezni. Elvégzett munkájáról és tapasztalatairól legyen képes szóban és írásban számot adni. Legyen képes objektív önértékelésre, társai alkotói szemléletének elfogadására, toleráns magatartásra. Tárgykészítéseiben, tárgy és környezetelemzéseiben ismerje fel a környezetalakítás felelősségét. Tisztelje az eltérő kultúrák és kultúrtörténetek tárgyalakító másságát. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEMPONTJAI A hagyományosak mellett az újabb műfaji technikák, anyagok és eszközök megismerése, bevitele az oktatásba.

13 KÖTELEZŐ IRODALOM 1. Deák Ferenc ( 1983): Betű és rajz. Bukarest,. Kriterion. 2. P. Okladnyikov - A. J. Martinov( 1972): Szibériai sziklarajzok. Budapest, Corvina 3. Dienes István (1972): A honfoglaló magyarok. Hereditas. Budapest,. Corvina. 4. Papír,anyag, felület, tömeg (1996) szöveggyűjtemény Magyar Papírművészeti társaság, Budapest AJÁNLOTT IRODALOM 1. Brasinszkij (1979): Szkíta kincsek nyomában. Budapest,. Helikon. 2. Le Roy H. Appleton (1950): American Indian Design and Decoration. New York,. 3. Szabó Miklós( 1971): A kelták nyomában Magyarországon. Hereditas. Budapest, 4. Gulyás Judit ( 2002(: A csomagolás művészete, IT Stúdió, Kecskemét 5. B. Hornyák Klára (1998): Játék a papírral, Magyar könyvklub, Budapest 6. Ute és Tilman Michalski (1996): Papírcsodák,Ciceró 1996 NÉPMŰVÉSZET, DESIGN A tantárgyelem neve Kontakt óraszám Kredit Zárási forma Státus Ajánlott félév Előfeltételek Népművészet, design 1+1* 2 gyj Köt vál V Tárgy és környezetkultúra A TANTÁRGYELEM CÉLJA A tananyag sokoldalúságán, szemléleti gazdagságán keresztül bővíteni és rendezni a hallgató művészeti ismereteit, fejleszteni esztétikai értékszemléletét, gazdagítani világképét. A tantárgy folytassa, tananyagával bővítse, kerekítse ki a "Művészettörténet" műveltséganyagát. Témakörei öleljék fel a vizuális kultúrának a Grand art körén kívüli területeit, mindenekelőtt a népi kultúrát, amellett a XX. század és napjaink tárgyi/környezeti kultúráját. Ezáltal is segítve az eltérő esztétikai törekvések iránti tolerancia kialakulását. Népművészetünk az egyetemes emberi folklór ismeretanyagával együtt_-mint multikulturális és interkulturális jelenség- legyen a másságok elfogadásának, tolerálásának nevelői területe. A tantárgy saját történeti elemző- értékű módszere mellett az esztétikai-művészeti jelenségek ok-okozati összefüggéseinek elemzése során támaszkodjon a szociográfia által kínált

14 ismeretekre, és alkalmazza a művészetszociológia módszereit is. Ezzel közvetlen hasznán túl módszerbeli jártasságot alakít a művészetszociológia későbbi szintetizáló stúdiumához. A tantárgy anyaga eredendően szemléleti, ezért csak bőséges szemléltetéssel tanítható, s döntő szerepet kell, vigyen az eredeti élménye, a használati élmény. A tárgy- és környezeti kultúra választott műfajának párhuzamosan futó tevékenységei maguk is ezt a tapasztalati és élménybázist gyarapítják. Ugyanakkor a tantárgy legyen figyelemmel olyan aktualitásokra, amelyekre a választott műfaj fokozott nyitottságot teremt. Végső soron e tantárgyaknak együttes feladata javítani a vizuális műveltségnek azon a féloldalas helyzetén, amit a Grand artra alapozott hagyományos vizuális TANANYAG: A népművészet értelmezése gyakorló iskolai harmadikos gyerekek népművészeti képgyűjtése, albumjai alapján. Népművészet, magas művészet, a népművészeti másolat, a suvenír népművészet, a népi iparművészet fogalmai. A harmincas évekbeli "magyaros iskola" hatása a népművészeti témájú fotók készítésére. Népélettel foglalkozó szociófotók: Escher Károly, Kálmán Kata munkái. Kortárs fotóművészek hiteles értékközvetítései: Korniss Péter: "Elindultam világ útján" fotóalbuma, Kássa Béla munkái. Az pusztaszeri Nemzeti Park és Skanzen. Századfordulós mezővárosi társadalom, valamint a hagyományos paraszti kultúra egymás mellett élése. A Szennai Skanzen. A népművészetre való hivatkozás eltérő útjai építészek munkásságában: századfordulós szecessziós hatások Lechner Ödön és követűi munkáiban. Organikus építészet: Makovecz Imre, Csete György, Jankovics Tibor, Ekler Dezső, és Kerényi József kecskeméti munkássága. Szobrászat: Samu Géza, Nagy Kristóf, Szatyor Gyűzű, Schéner Mihály munkái. Játszóterek Zalaegerszegen, Kecskeméten, Budapesten, Mártélyon. Velemi, tokaji fafaragó team fa játszóterei Péterfy László irányításával. A babuka madár átváltozása: eredeti és játszótéri plasztika funkcióban. Zárthelyi dolgozat írása. Népművészeti hatások a belsűépítészetben és lakberendezésben: Sipos Zsuzsa, szociográfus és Bánszky Pál, művészettörténész 1974-es lakásfelmérése, valamint a "Szép otthonok" sorozat (Falusi hangulatban, Skandináv szellemben) könyvei alapján. KÖRNYEZETKULTÚRA, DESIGN: "Környezetkultúra Magyarországon tűl ig". Kiállítás a Műcsarnokban. Vizuális kommunikáció: a piktogramok. Az elsű ötlettűl a végleges tervig. (Néhány konkrét példa grafikusok munkáiból.) Piktogramok: nyilak, talált tárgyak osztálya, természetvédelem, nyitvazárva jelek. Emblémák: a nyíl forma felhasználása különbözű cégek, vállalatok emblémáiban. Deák Ferenc: Pegazus embléma, Kriterion könyvkiadó. Kalamajka népzenei együttes embléma terve. Plakáttörténet magyarországi alkalmazott grafikai példák alapján. Gödöllűi poszterkiállítás, óriásposzterek az utcákon. Reklám és manipuláció. Humor vagy elűítélet? Poénkodás vagy tapintatlanság? Alkalmazott grafikai feladatokból vett konkrét példák elemzése (társasjáték grafikák, képeslapok jókívánságai.) Képi közhelyek a képeslapkultúrában. Szex képeslapokon, posztereken. Aktfotók: erotika és naturalizmus, társadalmi szerepek.

15 Anyagszerűség és műanyag. Műanyag és giccs. Kálovics Magda: "Játékkészítés a napköziben. "A tanító felelőssege az általános iskolai ízlésnevelésben. Technika munkafüzet anyagszerűtlen megoldásai. A természetes anyag felhasználása önmagában nem garantálja a minőséget: jó és rossz példák terménybábokra, természetes anyagból készült iskolai tárgykészítésekre. (Berhidai Magdolna - Fényi Tibor - Kiss Anna: Máktündérek, csutkanépek.) Forma és funkció: a szék. Társadalmi szerepek, tevékenységek és székvariánsok. Belsőépítészet, lakberendezés: gyermekszoba, gyermekkuckó, tanulósarok és az osztályterem. A tanító felelőssége az iskolai környezet alakításában. Variációk konyhákra. Kísérlet a különböző profilú gyárak tevékenységének összehangolására: Házgyári konyhaprogram (Pohárnok Mihály). Vadas József: "A teríték." A divat és az egyéni alkat ellentmondásai. Társadalmi szerepek és öltözékek. Szilvitszky Margit: "A csipkétől a farmerig." Népviseletek és mai divat. Hagyományőrzés és korszerűség: Japán. Japán kertművészet, japán csomagolástechnika, japán babák. KÖVETELMÉNYEK: A hallgató legyen tájékozott a tananyagban. értse a kisebb-nagyobb egységek szemléleti irányultságának és stiláris jellegzetességeinek megfeleléseit. Tudjon különböző korokból és kultúrákból tárgyi-környezeti értékeket, jellegzetes összefüggéseket felidézni szóban és írásban elemezni. Elemzéseiben mutasson empátiát az alkotói másságok iránt. Közösségi felelősségérzettel tudja becsülni a kultúrálisan eltérő tárgyi környezeti értékeket. Konkrét műfajokban, konkrét alkotásokban ismerje fel, tudja elemezni az anyag-forma-funkció összefüggéseket; tudja olvasni a tárgyi információkat, elemezni az esztétikai jelentést. Tudja kiválasztani az értéket, megkülönböztetni a kevésbé értékestől, az értéktelentől. Ízlésítéleteit tudja indokolni ( önértékelni). Legyen tájékozott a lakókörnyezetében található gyűjtemények anyagában és az ország nagyobb múzeumaiban. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEMPONTJAI Új szakirodalmak bevonása a képzésbe Aktuális kiállítások anyagának bevonása a tematikába KÖTELEZŐ IRODALOM 1. "A magyar nép hagyományos kultúrája" c. állandó kiállítás a Néprajzi Múzeumban. 2. Magyar Néprajzi Lexikon (I. - V.) megadott szószedete. 3. "A fénykép varázsa" kiállítási katalógusból: "Magyaros iskola". Balogh Rudolf. Népélettel foglalkozó szociófotó: Escher Károly, Kálmán Kata munkái. 4. Korniss Péter: "Elindultam világ útján". Fotóalbum. 5. ""Környezetkultúra Magyarországon től ig". Kiállítási katalógus. Műcsarnok. 1975

16 6. Deák Ferenc( 1983): Betű és rajz. Bukarest, Kriterion. 7. Berhidai Magdolna - Fényi Tibor - Kiss Anna: Máktündérek, csutkanépek. Móra kiadó AJÁNLOTT IRODALOM 1. Kássa Béla fotográfus munkái. 2. Organikus építészet ( katalógus) 3. Szilvitszky Margit: "A csipkétől a farmerig." 4. "Szép otthonok" sorozat (Falusi hangulatban, Skandináv szellemben) könyvei. 5. Vadas József: "A teríték." A VIZUÁLIS NEVELÉS TANTÁRGYPEDAGÓGIÁJAIII. A tantárgyelem neve Kredit Státus Kontakt óraszám Zárási forma Ajánlott félév Előfeltételek A vizuális nevelés tantárgypedagógiája koll köt V Tárgy és környezetkultúra A TANTÁRGYELEM CÉLJA A tantárgy célja pedagógiai ismeretekké és készségekké transzponálni a párhuzamosan futó "Tárgy- és környezetkultúra, kézművesség" gyakorlatainak tapasztalatait, valamint az "Esztétikaiművészeti ismeretek", a "Művészettörténet" és a "Népművészet, környezetkultúra, design" tantárgyak ismereteit. A tárgy- és környezetalakítás kreatív tevékenységei, az esztétikai-művészeti élmények inspiráló közegében a személyiség formálás egyik legfontosabb, sok egyedi figyelmet és törődést kívánó eszközrendszere a gyermekek körében. A hallgatókat meg kell tanítani azokra a differenciált inkluzív és integrált pedagógiai módszerekre, metodikai eljárásokra, amelyekkel alapozni és fejleszteni tudják majd a gyermekek esztétikai érzékenységét, amelyekkel meg tudják teremteni számukra a kollektív esztétikai normákkal való élményszerű azonosulás lélektani helyzeteit, amelyekkel segíteni tudják humán érték irányultságú szemléletük, környezettudatos magatartásuk formálódását.

17 TANANYAG: Pedagógiai, metodikai aspektusok: a hetvenes évek folklórizmusa: a "nomád nemzedék" közművelődési törekvései és a NAT "Tárgy- és környezetkultúra" részterülete. A Kecskeméti Szórakaténusz Játszóház - és Múzeum szerepe. Pedagógiai, metodikai aspektusok: imitáció és kreativitás kérdése a hagyományőrző feladatokban. Berzselt és irókázott húsvéti tojások, valamint iskolai technikai "újítások, kitalációk." Játékkészítés a régi falusi társadalomban (a gyermek maga készítette játékszerei, felnőttől kapott, házilag készített játékok) és mai játékszer (?), dísztárgy (?) imitációk. Hulladékok újrahasznosításának elve a paraszti játékszereknél és ma. Tárgyelemzések: funkció és forma a XIX. századi népi fazekasság tárgyainál. (A Néprajzi Múzeum fazekasgyűjteménye alapján.) Kétágú gyöngyfűzés. Mintatervezés, mintavariációk. Gyöngyszövés: mintatervezés és a technika megismerése. Cserépsípok, fütyülők készítése agyagból. Kártyaszövés. Mintatervezés, mintavariációk. Tárgykészítéssel, környezetkultúrával foglalkozó feladatsorok, óravázlatok közös megbeszélése. A környezetkultúra tantárgy közvetlen kapcsolata, gyakorlati haszna a tanítási órákkal: szemléltetési feladatok a pedagógiai munkában, valamint a fotósok, kirakatrendezők, kiállításszervezők, tipográfusok figyelemirányító, érdeklődést orientáló tevékenysége. Pedagógiai, metodikai aspektusok: fazekaskorongot nem igénylő edénykészítések, valamint játék- és makettkészítés agyagból. "Cseppben a tenger": a tárgykészítő feladatok "holdudvara" - kapcsolatok a vizuális kommunikáció egyéb területeivel. Design Center "Tervezzünk tárgyakat!" es pályázatának tanári kategóriájában I. díjat nyert anyag: Kardos Mária: "Egy környezetkultúra óra háttéranyaga: A kerámia teáskanna." Kiöntőcsöves edények a kerámiatörténetben. Teázási szokások Japánban és Európában. A Japán teaszertartások és a Raku. Az egyedi kivitelezésű, kisszériás teáskannák és a gyári sorozatgyártás eltérő technológiai szempontjai. Technikák, eljárások követése, rekonstruálása vagy kreativitás? Tárgykészítéssel foglalkozó óravázlatok hallgatók versenytanításaiból: agyaglapokból épített, variálható kerti virágtartók makettjének elkészítése, bagolysárkányok. Fordítások angol technikakönyvekből: csokoládé készítése, csomagolása; bábtervezés. Vizuális kommunikáció és ábrázolási konvenciók a tárgykészítés anyaggyűjtő-, tervező fázisai során. Egy szimbólum elzsáneresedése (oroszlán-macska, Napkorong-labda) Népművészeti motívumok szemiotikai vizsgálata Lükő Gábor: Kiskúnság régi művészete I. és Jankovics Marcell: Jelképtár c. könyvei, Csete Ildikó textiltervező munkái alapján. Szimbólumok a vizuális nevelési órákon Makoldi Sándor, Földi Péter tanárok munkájában. Tárgykészítéssel, környezetkultúrával foglalkozó feladatsorok, óravázlatok közös megbeszélése. KÖVETELMÉNYEK: Tudjon olvasni a gyermekmunkákból. Ismerje a tárgyi/környezeti élménykör pszichológiáját, az esztétikai élmény szocializáló szerepét, és az élmény pedagógiai közelítésének módjait, játékos módszereit.. Ismerje a kreativitás pszichológiáját és pedagógiáját. Ismerje a technikák és eljárások

18 megtanításának módszereit. Tudjon a szóbanforgó témakör feladataihoz pedagógiai munkavázlatokat készíteni, és tudja ezeket időkereteikkel óravázlatba illeszteni. Ismerje az esztétikai-művészeti nevelés céljait és lehetőségeit a szóban forgó témakörben. Rendelkezzen jártassággal az esztétikai értékek cél szerinti kiválasztásában. Ismerje a tárgy- és környezettervezés alkotásainak a tanítási gyakorlatban alkalmazható elemzési formáit. Tudja a tantárgyelem tükrében érvényesíteni a differenciált és inkluzív nevelés-oktatás elveit. Ismerje a környezetesztétikai hatások mobilizálásának lehetőségeit; ismerje a gyermekekkel közös környezetalakítás módjait és pedagógiai módszereit. Tudja empátiával kezelni az eltérő gyermeki tárgy és környezetalakításokat. A környezetalakítások során törekedjen az emberi természeti környezet iránti felelősségérzet kialakítására. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEMPONTJAI A gyarapodó tárgykultúra szakirodalmak, kiállítások bevonása az oktatásba KÖTELEZŐ IRODALOM 1. Bálványos H. - Sánta L (2005).: A vizuális megismerés és a vizuális kommunikáció Balassi, Budapest 2. Tarján Gábor( 1991): Folklór, népművészet, népies művészet. Tankönyvkiadó 3. Kardos Mária (1985): Népművészet kiegészítő jegyzet BTF 4. Kardos Mária (1978): Agyagművesség. Hobby sorozat. Móra kiadó 5..Bálványos-Bakos-Preisinger-Sándor (2005): A vizuális nevelés pedagógiája, Balassi 6. Látás és szemléltetés,(2004) szöveggyűjtemény, Balassi kiadó AJÁNLOTT IRODALOM 1. Kádasi Éva - Kardos Mária ( 1990): Kerámia. Kaptár sorozat. Múzsák Közművelődési kiadó,budapest. 2. Hernádi Miklós ( 1982): Tárgyak a társadalomban. Kozmosz könyvek, Az én világom sorozat 3. Baktay Patrícia - Koltai Magdolna (1989): Beszélő tárgyak. Tankönyvkiadó,Budapest 4. Cristina Lastrego - Francesco Testa (1983): Nézz, láss, kérdezz. Gondolat VII.FÉLÉV MŰVÉSZETSZOCIOLÓGIA, MŰVÉSZETPSZICHOLÓGIA A tantárgyelem neve Kontakt Kredit Zárási Státus Ajánlott Előfeltételek

19 óraszám forma félév Művészetszociológia, művészetpszichológia m köt VII Vizuális nevelés tp.iv A TANTÁRGYELEM CÉLJA MŰVÉSZETSZOCOLÓGIA A tantárgy célja, hogy a vizuális kultúra területén segítse a hallgatók tájékozódását, hogy szempontokat, módszert adjon, hogy szemléletet alakítson a művészeti jelenségek sokféleségének megközelítéséhez és megértéséhez. Az ízlések sokféleségének közegében, egy értékpluralista társadalomban a tanítójelöltnek tanulnia kell a toleranciát, a változatos művészeti értékek irányában csakúgy, mint az emberi közeg szűkebb tágabb köreinek változatos ízlése iránt. Ehhez, pedig meg kell ismernie a kultúra térben és időben való rétegzettségét, a szükségletek szóródó másságait, meg kell értenie az okokat. Rá kell hangolódnia a szociológia leíró, elemző módszerességére, minősítést, értékelést felfüggesztő tárgyilagosságára, türelmére. Csak ettől remélhető, hogy ízlésnevelő tevékenysége majd megértésből és nem előítéleteiből, s nem is formális programokból táplálkozik. MŰVÉSZETPSZICHOLÓGIA A művészetszociológia által is leírt MŰVÉSZ-MŰALKOTÁS-KÖZÖNSÉG hármasságának pszichológiai elemzéséből nyerhető tudással segíteni a művészet mélyebb megértését, a műalkotások értőbb közelítését. A hallgató számára fel kell tárni a művészeti alkotás készítésének és befogadásának pszichológai folyamatait, mert a vizuális nevelés tanítási óráinak egy részében típusosan ilyen folyamatok zajlanak. Mivel összességükre pedig a kreativitásjellemző, a tantárgy szűkre szabott tananyagát az alkotáslélektan tágabb ismeretkörébe kell ágyazni úgy, hogy ezzel a személyiségfejlesztés pedagógiai tudásanyagát bővítsük. TANANYAG MŰVÉSZETSZOCOLÓGIA A vizuális kultúra jellege, szerepe, funkciói az anyagi és szellemi kultúra egészében. A képzőművészeti és tárgyi-környezeti kultúra koronként korszakonként változó egysége, társadalmi jelenlétének formái, keretei, funkcióváltásai. A művész társadalmi szerepének történeti változásai. A vizuális kultúra és a nyitottság. Mı és közönség. A tárgy- és környezetkultúra és a használó társadalom.

20 Művészet és szórakoztatás. A művészeti értékek rétegzettsége. Az ízlés, a minta- és értékkövetés szociológiája. MŰVÉSZETPSZICHOLÓGIA Az alkotás folyamata és mibenléte. A művészeti jellegű kreativitás személyiségfejlesztő hatása. Alkotóképesség, tehetség. Kiből lesz művész? A műalkotásnak, mint komplex produktumnak lélektani elemezése. Az ízlés, a divat, a minta- és értékkövetés működésének lélektani leírása. Az értékorientációk minőségi megváltoztatásának lélektani feltételei. Élmény és műélmény. A műbefogadás pszichológiája. A művészeti szuggesztó és az értelmi belátás alternatívái a humán értékek szemléleti befogadásában. KÖVETELMÉNYEK: Alakuljon ki a változatos esztétikai emberi értékek iránti tolerancia. Ismerje meg a korok kultúrák, népcsoportok, társadalmi rétegek, korosztályok értékítéleteit mozgató másság okait és kellő empátiával fogadja azokat. Ismerje meg a művészetszociológia munkamódszerét. Ismerje meg az alkotás pszichológiai folyamatát, terápiás lehetőségét. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS SZEMPONTJAI A terület kutatási eredményeinek beépítése Fejlesztés a gyakorlati tapasztalatok alapján KÖTELEZŐ IRODALOM 1. Bálványos Huba ( 2005) : Esztétikai művészeti ismeretek, Balassi 2. S. Nagy Katalin : Művészetszociológia-szöveggyűjtemény. 3.. Kárpáti Andrea (2001) : Firkák,formák,figurák. A vizuális nyelv fejlődése a kisgyermekkortól a serdülőkorig, Campus 4. Halász, L. (szerk) (1983) Művészetpszichológia, Gondolat Kiadó, Budapest AJÁNLOTT IRODALOM 1. Kárpáti Andrea (1995): Vizuális képességek fejlődése, Nemzeti Tankönyvkiadó 2. Hernádi Miklós (1982) : Tárgyak a társadalomban., Kozmosz könyvek. Az én világom sorozat 3. Feuer M.( 1990): 6_10 éves gyerekek emberrajza és az IQ,Magyar Pszichológiai szemle 4. Hárdi I (1983): Dinamikus rajzvizsgálat, Medicina, Budapest 5. Schuster, M. (2004) Művészetlélektan, Panem Kft. Budapest a. Vass, Z. (2001) A Kinetikus Családrajz alkalmazása a pszicho diagnosztikában, in: Magyar Pszichológiai Szemle, LVI, 1.

21 6. Vass, Z. (2002) A dinamikus rajzvizsgálat személyiségszintjei és a pszichológiai differenciáció, in: Psychiatria Hungarica, 17 (1) o. 7. Túry, F. (2002) Néhány példa az élet és halál szürrealista ábrázolásáról, in: Psychiatria Hungarica 17 (1) o.

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 2 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK A szobrászat és kerámia műhelygyakorlat célja az

Részletesebben

HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA

HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez és megítéléséhez,

Részletesebben

Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam

Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam Célok és feladatok Vizuális alkotó gyakorlat Alapfok 1-6. évfolyam A vizuális alkotó gyakorlat célja a tanuló egyéni, kreatív személyiségjegyeinek előhívása, az ismeretek, élmények feldolgozásának segítése,

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: Ismeri az egyetemes és magyar művészettörténet főbb korszakait, tendenciáit, képes azok szintézisszerű áttekintésére.

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG A KÉPZÉS CÉLJA ÉS FELADATA: Az alapfokú művészetoktatás keretében folyó vizuális nevelés

Részletesebben

TBL05A01 Bevezetés a matematikába. 2 7 m K I.

TBL05A01 Bevezetés a matematikába. 2 7 m K I. TBL05A01 Bevezetés a matematikába 2 7 m K I. CÉL: A matematikatanítás feladatainak, lehetőségeinek megismertetése. A legfontosabb matematikai alapok felfrissítése, a hallgatók matematikai kompetenciájának

Részletesebben

Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program 2016 Helyi tanterv Képző- és iparművészeti ág

Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program 2016 Helyi tanterv Képző- és iparművészeti ág KAZINCBARCIKAI KODÁLY ZOLTÁN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 3. FEJEZET HELYI TANTERV KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 2016. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG Az alapfokú művészetoktatás követelménye és

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 3-4. évfolyam A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez.

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. A tantárgy

Részletesebben

TANTERV. Mûvészetek. Vizuális kultúra

TANTERV. Mûvészetek. Vizuális kultúra TANTERV Mûvészetek Vizuális kultúra "Eszterházy" Vizuális kultúra 1-10 Kidolgozandó Bõvíthetõ Ez a tanterv az Országos Közoktatási Intézet tantervi adatbankjában az OKI96EGRMÛV1-10 változat alatt szereplõ

Részletesebben

Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Pedagógiai Programja

Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Pedagógiai Programja II.2.5.2. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG " A múltat is alkotni kell, különben elvész, elmúlik, ha nem lesz belőle műalkotás " / Illyés Gyula / ÁLTALÁNOS BEVEZETŐ 1. Előzmények, eddigi eredmények - Iskolánk

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA 5. évfolyam A fokozott realitásigény megjelenése az adott életkorban megalapozza a tanulók információk közti szelekciós képességét, és kritikai gondolkodást alakít ki. A művészeti

Részletesebben

A KERÁMIA KÉSZÍTÉSI TECHNIKÁK (Felhasználási lehetőségek a vizuális nevelésben)

A KERÁMIA KÉSZÍTÉSI TECHNIKÁK (Felhasználási lehetőségek a vizuális nevelésben) Tézisfüzet A KERÁMIA KÉSZÍTÉSI TECHNIKÁK (Felhasználási lehetőségek a vizuális nevelésben) doktori (PhD) disszertáció tézisei BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Technika, Mérnők és Tudománytörténeti

Részletesebben

KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK

KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 2 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK A környezet és kézműves

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV. 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV. 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján Gárdonyi Géza Általános Iskola Érd Készült az APÁCZAI KERETTANTERVCSALÁD FELHASZNÁLÁSÁVAL

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA. melyből: 3.5. előadás

A TANTÁRGY ADATLAPJA. melyből: 3.5. előadás A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA

JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY MŰVÉSZETI PEAGÓGIAI PROGRAMJA RÁCALMÁS 2011. 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 2. Bevezető 4. Nevelési program 5. 1. Az alapfokú

Részletesebben

Zipernowsky Károly Általános Iskola

Zipernowsky Károly Általános Iskola 2. évfolyam Éves óraszám: A osztály: 72 (16, 14, 12, 2, 2, 2, 2, 10, 12) ---heti 2 óra B osztály: 108 (26, 24, 15, 2, 2, 2, 2, 17, 18) ---heti 3 óra E osztály: 72 (16, 14, 12, 2, 2, 2, 2, 10, 12) ---heti

Részletesebben

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. 4. évfolyam 1. évfolyam - Beszéljen a tanuló érthetően, tisztán. - Értse meg iskolai feladatait, tanítója utasításait,

Részletesebben

Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA

Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Helyi tanterv VIZUÁLIS KULTÚRA 1-5. évfolyam 2008. Officina Bona

Részletesebben

HELYI TANTERV 1 HELYI TANTERV

HELYI TANTERV 1 HELYI TANTERV HELYI TANTERV 1 HELYI TANTERV HELYI TANTERV 2 1. TANTERVI ÓRASZÁMOK ÓRATERV Tantárgy 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Magyar nyelv és 8 8 8 7 4 4 3 3,5 irodalom Történelem és 1,5 1,5 2 2,5 állampolgári ismeretek

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Készítette: a magyar munkaközösség (Balogh Anikó, Dr. Szabóné Bánkuti Katalin, Mándoki Mária,

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama

VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama VIZUÁLIS KULTÚRA Általános iskola 5 8. évfolyama A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak árnyaltabb értelmezéséhez

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. A tantárgy

Részletesebben

E GY L a f v sz F1FOPL2 Művészeti stúdiumok-plasztika 2. 4 v 4 2. 1. Szak formatervező művész építő művész tervezőgrafikus művész

E GY L a f v sz F1FOPL2 Művészeti stúdiumok-plasztika 2. 4 v 4 2. 1. Szak formatervező művész építő művész tervezőgrafikus művész Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar TANTÁRGY ADATLAP modul Tárgykód Tantárgy Heti óra Követelmény* Kredit Szemeszter E GY L a f v sz F1FOPL2 Művészeti stúdiumok-plasztika 2. 4 v 4 2 1. Szak

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP. F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1. A Plasztika tárgy feladata a képzés céljának megvalósításában

TANTÁRGY ADATLAP. F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1. A Plasztika tárgy feladata a képzés céljának megvalósításában Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar TANTÁRGY ADATLAP modul Tárgykód Tantárgy Heti óra Követelmény* Kredit Szemeszter E GY L a f v sz F1FOPL1 Művészeti stúdiumok-plasztika 1. 4 v 4 1 1. Szak

Részletesebben

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály

7.-8. évfolyam fejlesztési feladatok és óraszámok VIZUÁLIS KULTÚRA Heti 1 óra Tematikai egység. Javasolt óraszám 7. osztály Tematikai egység Kifejezés, képzőművészet Valóság és képzelete Kifejezés, képzőművészet Stílus és mozgás Vizuális kommunikáció Időbeli és térbeli változások Vizuális kommunikáció Jelértelmezés, jelalkotás

Részletesebben

Vizuális nevelés. 3. évfolyam. Célok :

Vizuális nevelés. 3. évfolyam. Célok : Vizuális nevelés Célok : 3. évfolyam - A tanulók hozzásegítse a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához. - A gondolkodás

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára

VIZUÁLIS KULTÚRA. helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára VIZUÁLIS KULTÚRA helyi tanterv az 5 8. évfolyam számára A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez

Részletesebben

A tantárgyi cél, az ismeret, kompetencia, valamint a képesség, készség, jártasság és attitűd értelmezése A TANEGYSÉGLEÍRÁSOK TÜKRÉBEN

A tantárgyi cél, az ismeret, kompetencia, valamint a képesség, készség, jártasság és attitűd értelmezése A TANEGYSÉGLEÍRÁSOK TÜKRÉBEN A tantárgyi cél, az ismeret, kompetencia, valamint a képesség, készség, jártasság és attitűd értelmezése A TANEGYSÉGLEÍRÁSOK TÜKRÉBEN Sárospatak, 2015.09.18. Kissné Gombos Katalin Az előadás célja Tanegység

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Dráma és Tánc készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. alapján 9. évfolyam 2 DRÁMA ÉS TÁNC Célok és feladatok A dráma

Részletesebben

1. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

1. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 1. évfolyam Az első évfolyamon a gyerekek életkori sajátosságaihoz alkalmazkodva a vizuális kultúra részterületei közül a belső képek kialakulását segítő Kifejezés, képzőművészet és a Tárgy- és környezetkultúra

Részletesebben

AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK AZ 1. MELLÉKLET 24. SORSZÁMA ALATT KIADOTT KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 10 0000 00 00

Részletesebben

KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK KERAMIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 10 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Keramikus

Részletesebben

AZ 1. MELLÉKLET 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT PORCELÁNFESTŐ ÉS -TERVEZŐ ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

AZ 1. MELLÉKLET 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT PORCELÁNFESTŐ ÉS -TERVEZŐ ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI AZ 1. MELLÉKLET 42. SORSZÁMA ALATT KIADOTT PORELÁNFESTŐ ÉS -TERVEZŐ ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás

MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás MAGYAR NYELV 5 8. Javasolt óraszámbeosztás A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 5. évfolyam 2 72 6. évfolyam 2 72 7. évfolyam 2 72 8. évfolyam 2 72 5. évfolyam Tematikai egység címe Beszédkészség,

Részletesebben

Tánc és dráma /modul tantárgy/

Tánc és dráma /modul tantárgy/ Tánc és dráma /modul tantárgy/ 5-6. évfolyam TÁNC ÉS DRÁMA 5-6. ÉVFOLYAM 1 BEVEZETŐ Tánc és dráma választható modul tantárgy 5-6. évfolyam A dráma és tánc tanítása komplex pedagógiai munka, mely a különféle

Részletesebben

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01. Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.01.1 (A) változatához Magyar nyelv és irodalom az általános iskolák 5 8. évfolyama

Részletesebben

VIZUÁLIS ALKOTÁS - VÁLTOZATOK (VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ VÁLTOZATOK) VIZUÁLIS MEGISMERÉS

VIZUÁLIS ALKOTÁS - VÁLTOZATOK (VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ VÁLTOZATOK) VIZUÁLIS MEGISMERÉS VIZUÁLIS ALKOTÁS - VÁLTOZATOK (VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ VÁLTOZATOK) VIZUÁLIS MEGISMERÉS tanár: Sándor Zsuzsa VIZUÁLIS KOMOMMUNIKÁCIÓ VÁLTOZATOK PRIMER: imitáció - modell utáni ábrázolás külső látványra figyelő

Részletesebben

Vizuális szemléltetés (tömörített, vázlatos változat)

Vizuális szemléltetés (tömörített, vázlatos változat) Vizuális szemléltetés (tömörített, vázlatos változat) Vizuális nevelés tantárgypedagógia (animációk nélküli változat Sándor Zsuzsa a téma felépítése: 1. a vizuális szemléltetés néhány általános kérdése,

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KERÁMIA TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 A PROGRAM CÉLJA, FELADATA: A kerámia műhelymunka célja, hogy a vizuális neveléssel párhuzamosan: tegyen szert a

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam

Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam Az általános iskola alsó tagozatán a fejlesztés centrikus vizuális kultúra tanulása alapvetően két célt szolgál: a kezdeti motiváltság és az örömteli alkotás fenntartását,

Részletesebben

A vizuális nevelés legfőbb célja és feladata

A vizuális nevelés legfőbb célja és feladata A vizuális nevelés legfőbb célja és feladata Hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. Így nemcsak a képző- és iparművészet

Részletesebben

Görgetegi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

Görgetegi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Görgetegi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. 2014 Tartalomjegyzék Oldal Iskolánkról 2 Az iskola nevelési programja 3 1.Küldetésnyilatkozat 3 2.Pedagógiai alapelvek 3 3.Az iskolában folyó nevelő

Részletesebben

3. évfolyam. 3-4. évf. Magyar nyelv és irodalom

3. évfolyam. 3-4. évf. Magyar nyelv és irodalom 3. évfolyam A beszédkészség, a szóbeli szövegek megértésének, értelmezésének és alkotásának fejlesztése képezi alapját és kiinduló pontját valamennyi újonnan megtanulásra kerülő nyelvi tevékenységnek.

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETŐ Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületre készült Technika és életvitel tantárgy kerettantervének célja és feladata

Részletesebben

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA

RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez. A tantárgy

Részletesebben

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben

Matematika. 5. 8. évfolyam

Matematika. 5. 8. évfolyam Matematika 5. 8. évfolyam 5. 6. évfolyam Éves órakeret: 148 Heti óraszám: 4 Témakörök Óraszámok Gondolkodási és megismerési módszerek folyamatos Számtan, algebra 65 Összefüggések, függvények, sorozatok

Részletesebben

FELADATGYŰJTEMÉNY ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLATOT TELJESÍTŐ TANÁRJELÖLTEK SZÁMÁRA

FELADATGYŰJTEMÉNY ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLATOT TELJESÍTŐ TANÁRJELÖLTEK SZÁMÁRA FELADATGYŰJTEMÉNY ÖSSZEFÜGGŐ SZAKMAI GYAKORLATOT TELJESÍTŐ TANÁRJELÖLTEK SZÁMÁRA Cserpák Ferencné Denichné Hajdú Tímea Kovács Árpádné Molnár Judit Dr. Margitics Ferenc Dr. Márton Sára V. Gönczi Ibolya

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Pedagógiai terapeuta pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak 2014/2015. tanév Győr

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Pedagógiai terapeuta pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak 2014/2015. tanév Győr Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Pedagógiai terapeuta pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak 2014/2015. tanév Győr Kötelező ismeretkör tételei:

Részletesebben

Helyi tanterv Dráma és tánc 5. osztály

Helyi tanterv Dráma és tánc 5. osztály Helyi tanterv Dráma és tánc 5. osztály A dráma és tánc tanítása olyan művészeti és művészetpedagógiai tevékenység, amelynek célja az élményeken keresztül történő megértés, valamint a kommunikáció, a kooperáció,

Részletesebben

b Helyi tantervek (szakiskola) A változat MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 10. évfolyam Célok és feladatok

b Helyi tantervek (szakiskola) A változat MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 10. évfolyam Célok és feladatok b Helyi tantervek (szakiskola) A változat MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 9 10. évfolyam Célok és feladatok A szakiskolában a magyartanítás elsődleges célja a tág értelem vett olvasás-, írás- és beszédtanítás

Részletesebben

KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZ Ő M Ű VÉSZETI ÁG

KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZ Ő M Ű VÉSZETI ÁG KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 2 FESTÉSZET TANSZAK KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 3 CÉLOK, FELADATOK: A festészet műhelymunka célja, hogy a tanuló ismerje meg: azokat az anyagokat és eljárásokat,

Részletesebben

AZ 1. MELLÉKLET 54. SORSZÁMA ALATT KIADOTT TEXTILMŰVES SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

AZ 1. MELLÉKLET 54. SORSZÁMA ALATT KIADOTT TEXTILMŰVES SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK AZ 1. MELLÉKLET 54. SORSZÁMA ALATT KIADOTT TEXTILMŰVES SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 16 2. A szakképesítés

Részletesebben

Helyi tanterv HELYI TANTERV 2015.

Helyi tanterv HELYI TANTERV 2015. tanterv A helyi tanterv biztosítja, hogy alsó tagozaton a tanítás-tanulás szervezése játékos formában, a tanulói közreműködésre építve, az érdeklődés felkeltésére, a problémák felvetésére, a megoldáskeresésre,

Részletesebben

KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA

KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA V. KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Célok és feladatok A szakiskola kilencedik évfolyamán általános műveltséget megalapozó nevelés-oktatás, pályaorientáció, gyakorlati oktatás, tizedik

Részletesebben

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI TANTÁRGYAK ALSÓ TAGOZAT Magyar nyelv és irodalom Matematika Környezetismeret Ének zene Rajz és vizuális kultúra Technika és életvitel Testnevelés

Részletesebben

Tánc és mozgásszínházi. tréning

Tánc és mozgásszínházi. tréning Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és ú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Tánc és mozgásszínházi tréning

Részletesebben

Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam

Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam Bábkészítés Alapfok 1-6. évfolyam Célok és feladatok A bábkészítés tantárgy legfőbb célja, hogy a tárgyalkotás során fejlessze a tanulók képzelőerejét, fantáziáját, továbbá tegye lehetővé, hogy a tanulók

Részletesebben

54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ

54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ az 54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ Készítette: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013. 1 SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a 54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ,

Részletesebben

a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ágazathoz tartozó 54 211 01 DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ágazathoz tartozó 54 211 01 DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ágazathoz tartozó 54 211 01 DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉSHEZ A(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ágazathoz az alábbi szakképesítések tartoznak:

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak

Részletesebben

MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam

MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam MŰVÉSZETEK VIZUÁLIS KULTÚRA 11-12.évfolyam Készült az 55/2012. (XII.21.) számú EMMI rendelet kerettanterve alapján. Vizuális kultúrából az alkotótevékenység gyakorlása ebben a szakaszban is fontos szerepet

Részletesebben

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat)

MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) MŰVÉSZETI ISMERETEK DRÁMA ÉS TÁNC 9 11. évfolyam (Esti és levelező tagozat) A dráma és tánc tanítása olyan művészeti és művészetpedagógiai tevékenység, amelynek célja az élményeken keresztül történő megértés,

Részletesebben

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT

KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT KÖNYVISMERET HÁZIDOLGOZAT Kós Károly 21. századi tükre Egy illusztrált, magyar kiadású szakkönyv bemutatása Készítette: Dróth Júlia Konzulens: Buda Attila PPKE Kiadói szerkesztő I. évfolyam Budapest, 2007.

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam I. BEVEZETÉS A tananyag tartalma olyan tudományosan megalapozott, korszerű, alapvető kémiai ismereteket foglal magában, amelyek segítségével a tanulók egyrészt megértik

Részletesebben

Helyi tanterv ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK

Helyi tanterv ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Helyi tanterv ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK I. TÍPUS 1 10. évfolyam

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. 1 TARTALOM ISKOLÁNKRÓL... 4 1. NEVELÉSI PROGRAM... 5 1.1. ISKOLÁNKBAN FOLYÓ NEVELŐ ÉS OKTATÓ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI,

Részletesebben

5.27 Technika, életvitel és gyakorlat az 5-7. évfolyam számára

5.27 Technika, életvitel és gyakorlat az 5-7. évfolyam számára 5.27 A Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 7. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a mindennapi életvitel szempontjából

Részletesebben

CORVINA ÁLTALÁNOS ISKOLA P R O G R A M

CORVINA ÁLTALÁNOS ISKOLA P R O G R A M CORVINA ÁLTALÁNOS ISKOLA P E D A G Ó G I A I P R O G R A M 1 1. Bevezető A Corvina Általános Iskola az alábbi intézményegységekből épül fel: Corvina Óvoda és Általános Iskola Mátyás Király Általános Iskolája

Részletesebben

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA 2006 KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ÉS TANTÁRGYELEMEIK PSZICHOLÓGIA A TANTÁRGY CÉLJA: A pszichológia oktatása

Részletesebben

Pedagógiai Program. Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola

Pedagógiai Program. Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola Ikt.szám: 604/2015. Pedagógiai Program Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola 1. rész Nevelési program 2. rész Helyi tanterv 3. rész Szakmai program Győr, 2015. Csengeri Mária igazgató 1

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ TÁJÉKOZTATÓ A PORTFÓLIÓ KÖVETELMÉNYEIHEZ A portfólió = dokumentumdosszié (etimológiailag: levélhordó tárca ): Lényegét tekintve olyan dokumentumok gyűjteménye, amelyek megvilágítják valakinek egy területen

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA 1 2. évfolyam

VIZUÁLIS KULTÚRA 1 2. évfolyam VIZUÁLIS KULTÚRA 1 2. évfolyam Az általános iskola alsó tagozatán a fejlesztés centrikus vizuális kultúra tanulása alapvetően két célt szolgál: a kezdeti motiváltság és az örömteli alkotás fenntartását,

Részletesebben

Az életpálya-építést elősegítő pályaorientációs programok az általános iskola felső tagozatán

Az életpálya-építést elősegítő pályaorientációs programok az általános iskola felső tagozatán KTKT Általános Iskola és Középiskola Kossuth Lajos Általános Iskolája SOLTVADKERT Az életpálya-építést elősegítő pályaorientációs programok az általános iskola felső tagozatán Készítette: Szabadiné Viszmeg

Részletesebben

1. Az informatikai eszközök használata

1. Az informatikai eszközök használata 5 6. évfolyam A tanulók az informatikai eszközök használata során megismerik a számítógépet, annak főbb egységeit, a perifériákat. Kezdetben tanári segítséggel, később önállóan használják a legfontosabb

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez,

Részletesebben

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Alapfokú művészetoktatás Képző- és iparművészeti ág Művészeti

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. 1 4. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. 1 4. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA 1 4. Célok és feladatok A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez,

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA

VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA VIZUÁLIS KULTÚRA az általános iskolák 5 8. évfolyama számára VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

A vizuális kultúra tantárgy helyi tanterve

A vizuális kultúra tantárgy helyi tanterve 4024 Debrecen, Liszt Ferenc utca 1. www.ady-debr.sulinet.hu, ady@iskola.debrecen.hu : 52-520-220, : 52-520-221 OM: 031201 A vizuális kultúra tantárgy helyi tanterve 2013. Készítette: Subizczné Palotai

Részletesebben

ÜVEGMŰVES. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 17 0000 00 00. A szakképesítés megnevezése:

ÜVEGMŰVES. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 17 0000 00 00. A szakképesítés megnevezése: ÜVEGMŰVES I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

Fejlesztı neve: ESZTERI ZSOLT. Tanóra / modul címe: A PLASZTIKAI KIFEJEZÉS ÉS FORMAFEJLİDÉS LOGIKÁJA

Fejlesztı neve: ESZTERI ZSOLT. Tanóra / modul címe: A PLASZTIKAI KIFEJEZÉS ÉS FORMAFEJLİDÉS LOGIKÁJA Fejlesztı neve: ESZTERI ZSOLT Tanóra / modul címe: A PLASZTIKAI KIFEJEZÉS ÉS FORMAFEJLİDÉS LOGIKÁJA 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: A téma

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

E GY L a f v sz Művészeti stúdiumok MA I. félév 4 v 4 5

E GY L a f v sz Művészeti stúdiumok MA I. félév 4 v 4 5 Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar TANTÁRGY ADATLAP modul Tárgykód F2ÉPMSTU D Tantárgy Heti óra Követelmény* Kredit Szemeszter E GY L a f v sz Művészeti stúdiumok MA I. félév 4 v 4 5 1. Szak

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola MATEMATIKA HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Bartháné Jáger Ottília, Holndonnerné Zátonyi Katalin, Krivánné Czirba Zsuzsanna, Migléczi Lászlóné MISKOLC 2015 Összesített

Részletesebben

Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra. Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1.

Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra. Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1. Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1 Az óraszámok megadásánál 36 tanítási héttel számoltunk. Bevezető Az informatikaórákon

Részletesebben

A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve

A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Balassi Bálint Gimnázium Vizuális kultúra rajz ésművészettörténet 5-12.évfolyam A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Rajz és vizuális kultúra 5-12. évfolyam Készítette: Heffterné Gáspár Lilla Balassi

Részletesebben

AZ 1. MELLÉKLET 11. SORSZÁMA ALATT KIADOTT DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

AZ 1. MELLÉKLET 11. SORSZÁMA ALATT KIADOTT DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK AZ 1. MELLÉKLET 11. SORSZÁMA ALATT KIADOTT DEKORATŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 211 04 0000 00 00

Részletesebben

Építész szak kiegészítő nappali tagozat

Építész szak kiegészítő nappali tagozat Építész szak kiegészítő nappali tagozat Építész szak kiegészítő nappali tagozat PTE PMMK Tanulmányi tájékoztató 2007/2008 A szak megnevezése: építész szak kiegészítő nappali tagozat Az oklevélben szereplő

Részletesebben

Alapfokú művészetoktatás helyi tanterve

Alapfokú művészetoktatás helyi tanterve 2013. Alapfokú művészetoktatás helyi tanterve Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Hódmezővásárhely Alapfokú művészeti iskola helyi tanterve Tartalom 1 ALAPELVEK, CÉLOK 2 A KÉPZÉS RENDSZERE 3

Részletesebben