Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése"

Átírás

1 A MARKETING ESZKÖZEI Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése Az utóbbi években az egykori keleti blokk mind több országa vált a nemzetközi kereskedelem fontos részévé. A nyugat-európai befektetők új gyártási helyeket keresnek keleten, de az ellenkezőjére is van példa, amikor volt kelet-európai cégek vásárolnak vállalatokat már jól működő piacokon. Az esettanulmány a cseh Skoda cég példáján mutatja be, hogy miként lehet egy elavult cégből egy évtized alatt világcéget építeni. Az átalakítás fázisai: az imázsjavítás, a forgalom növelése, valamint a nemzetközi terjeszkedés. Tárgyszavak: autóipar; piacbővítés; minőségjavítás; átszervezés. Egy régi márka újjászületése Az utóbbi 15 évben több, korábban hátrányos régió, és azok piacai, mint pl. Kína, India, Dél-Amerika vagy Közép- és Kelet-Európa országai nyitottá váltak a világgazdaság irányába. Sok nyugat-európai vállalat ezekben az országokban stratégiai növekedési piacot lát, valamint lehetőséget további gyártási kapacitás kihelyezésére. Gyakran előfordul, hogy a nyugati menedzserek a fejlődő országok vállalatainak világpiaci potenciálját alábecsülik, majd meglepődnek egy-egy vállalat sikerén. A fejlődő országok vállalatainak terjeszkedése Nyugat-Európában még új tendenciának számít, mivel több kihívással kell szembenézni. A dél-koreai cégek példája jól mutatja, hogy néhány évtized alatt hogyan lehet a világpiacon jelentős pozíciót elérni. Az eredményeket elsősorban a jó minőségi színvonalnak köszönhetik. A Samsung 2004-ben bekerült a közé a kilenc vállalat közé, amelyek több mint 10 milliárd dollár nyereséget realizáltak. A Hyundai célja, hogy 2010-ig bekerüljön az öt legnagyobb autógyártó cég közé a világpiacon.

2 A Skoda autógyár tevékenységét 1905-ben kezdte meg, így a Mercedes és a Peugeot után a világ harmadik legrégibb autógyártó cége, amely hasonlóan több közép- és kelet-európai vállalathoz, 1989 után jelentős változáson ment át. A fordulat után megpróbálták termékeiket a nyugati piacokon értékesíteni. A nyugati export legnagyobb felvevőpiaca kezdetben Anglia volt. A VW 1991-ben 30% részesedést szerzett, majd folyamatosan bővítették a választékot és az értékesítési piacot, építve a két cég közötti szoros kapcsolatra ben megtörtént a Skoda teljes átvétele, amely ezután Európa leggyorsabban fejlődő autógyártó cégévé vált. A VW konszern mintegy 4,5 Mrd eurós beruházást valósított meg a Skoda cégben, amellyel a forgalom radikális növelését kívánták elérni. Míg 1991-ben db gépkocsit gyártottak, addig 2004-ben ez a szám már 45 ezer db volt, miközben a foglalkoztatottak száma elérte a 25 ezer főt. A forgalom 86%-a 2004-ben mintegy 85 országban realizálódott. Ebben az időszakban a Skoda cég megduplázta nyereségét, miközben a többi autógyártó cég az alapanyagok és energiaárak emelkedésére panaszkodott. Az autógyártás bővüléséhez hozzájárult az is, hogy Csehországban és Szlovákiában további autógyárak épültek, mint pl. a Hyundai, Peugeot, Kia és a Toyota, valamint több autóalkatrész-gyártó cég is üzemet hozott létre. A Skoda modellek a jó ár teljesítmény viszonyról híresek, új fogyasztói célcsoportokat célozva meg. Az utóbbi időben a vevők elégedettsége jelentősen emelkedett, igazolva a cég marketingjelszavát, amely intelligens és attraktív autók gyártását tűzi ki célul. A gyártás és a minőség javítása Az első szakaszban mintegy száz VW-manager dolgozott a Skodánál, a VW-csoport minőségellenőrzési rendszerének adaptálása céljából, kiegészítve a technológiai know-how átadásával. Technikailag ezt úgy oldották meg, hogy az egyes vezetői pozíciókban egy belföldi és egy külföldi menedzser dolgozott együtt. A jobb együttműködést tovább javította, hogy a munkatársak számára nyelvtanfolyamokat szerveztek, miközben megismertették őket az anyavállalat működésével. Az egységes minőségi követelményeknek való megfelelés érdekében a beszállítókat minősítették, és vegyes vállalatokat hoztak létre mind Csehországban, mind pedig Szlovákiában. A minőségi színvonal emelését javította, hogy felülvizsgálták és korszerűsítették a forrásellátás rendszerét.

3 Közös fellépés és a márkakép megőrzése A kezdeti sikereken felbátorodva, a második fejlesztési szakaszban, a gyártási költségek jelentős csökkentése érdekében, a VW-csoporton belül mind szorosabbra fűzték az együttműködést, mivel a konszernen belül realizálódott a költségek 60%-a. A költségek csökkentéséhez jelentős mértékben hozzájárul a közös alkatrészraktár, építve a VW-nél alkalmazott technológiákra. A magas műszaki színvonalnak köszönhetően az új Skoda-modellek túllépnek minden korábbi eladási statisztikán. A harmadik fejlesztési szakaszban kiemelt figyelmet fordítottak a cégimázs javítására. A piaci sikereknek köszönhetően a Skoda magasabb árkategóriába került, megerősítve egy hatékony reklámkampánynyal. A Skodát a piacon és a konszernen belül is úgy értékelik, mint egy olyan autót, amely megéri az árát ( value for money ). A forgalomnövekedés érdekében egy sor intézkedést hoztak a fizetési feltételek kedvezőbbé tételére. A növekedési ütem 2004-ben elérte a 6%-ot, túllépve az 5 Mrd euró árbevételt. Az európai autóipar összességében alacsonyabb növekedést ért el, főként a hosszabb életciklus és az olcsóbb autók tömeges piacra kerülése miatt. Miközben az európai gyártók nehézségekkel küzdenek, a japán és kínai gyártók jelentős növekedést értek el. A piaci versenyben a Skoda új modellje, az Octavia, a korábbinál magasabb minőségi és árkategóriába került. Terjeszkedés a világpiacon A Skoda 2004-ben értékesítési forgalmának több, mint felét Nyugat- Európában realizálta. A második helyet Közép- és Kelet-Európa foglalta el, de miután ezeken a piacokon korlátozottak a további jelentős növekedési lehetőségek, ezért a cég vezetői Európán kívül keresték a forgalomnövelés lehetőségeit. Így született döntés a nyitásra Kína és India felé, aminek azonban feltétele a helyszíni gyártás. A kínai és indiai terjeszkedés szükségessé tette a cégen belül az angol nyelv széleskörű elsajátítását. Célul tűzték ki 2008-re 600 ezer, re pedig 1 millió gépkocsi kibocsátását. A cég nevének ismertebbé tétele érdekében világszerte fokozták reklámtevékenységüket. Ennek keretében nagy sikerrel támogatták pl. Tour de France kerékpárversenyt.

4 Bemutatkozott hazánkban is az új Škoda Roomster A Škoda Roomster Roadshow keretében hazánkba is megérkezett a modell. Az Európán keresztül haladó bemutatót egy gyári autókiállítási installáció és egy Roomster Zeppelin léghajó kísérte. A Roomster név nem csak egy típust, hanem egyben egy programot is jelent. A feltűnést keltő karosszériaforma mögött rendkívül nagy térkínálat húzódik meg, ami a kényelmes utazást vagy nagy mennyiségű rakomány szállítását szolgálja. A kategória hagyományos belsőtér-kialakítási koncepcióitól eltérően, a Roomster öt személy elhelyezésére alkalmas, akiknek tágas, literes csomagtartó áll rendelkezésükre. A Roomster harmonikusan illeszkedik a Škoda Auto eddigi, három teljesen önálló típussorozatból álló palettájába, logikus módon egészíti ki a nagy hagyományokkal rendelkező márka eddigi kínálatát. Ugyanúgy, mint a Fabia, Octavia, Superb és ezek kombiváltozatai, a Roomster is a legmagasabb nemzetközi színvonalat képviseli, és a család legifjabb tagjaként meggyőző teljesítményt, minőséget és biztonságot nyújt. A 4205 mm hosszú, ötajtós autó új dimenzióval bővíti ki az egyterűek kategóriájának határait. A 2617 mm-es tengelytáv és a 4,2 méteres tömör külső méret által megszabott arányaival, valamint belsőtér-kialakítási koncepciójával a lehető legnagyobb és legjobban átalakítható teret nyújtja a vásárlónak. Kategóriákon átnyúlva, a különböző jellegű autók előnyeit egyesíti magában. Felvonultatja a kis egyterűek erényeit, nagy csomagterével, magas szintű utazási kényelmével és igen biztonságos menettulajdonságaival azonban az alsó középkategóriájú autók jellemzőit is nyújtja. Nem csak arra invitálja a vezetőt, hogy saját, rugalmasan átalakítható tér álljon a rendelkezésére, hanem arra is lehetőséget ad, hogy azt a személyes igényeihez és kívánságaihoz alakítsa. A Škoda Roomster legfontosabb jellemzői: maximális helykínálat mindössze 4205 milliméteres teljes hosszúság mellett, a hátsó beltér maximális átalakíthatósága a VarioFlex ülés-rendszerrel, öt-, négy-, három- vagy kétülésesként is használható a lehető legnagyobb menetkényelem érdekében. A megszokottól való eltéréshez erős egyéniségre van szükség: a Škoda Roomster új dimenziókat hódít meg és a Škoda Auto eddigi, három típusából (Fabia, Octavia, Superb) álló kínálatát teljesen új, feltűnést keltő sorozattal gazdagítja. A nagy befogadó képességű járművek története immár több mint 100 évnyire vezet vissza, amikor a cseh márkánál megindult az autógyártás. A három évvel ezelőtt a Frankfurti Autókiállításon bemutatott Roomster tanulmányautó sorozatgyártásra alkalmassá tétele különleges kihívást jelentett a Škoda Auto számára: a Roomster formái és arányai már akkor széleskörű tetszést arattak. Ennek nem utolsó sorban a világosan érthető formanyelv és a design erőteljes üzenete volt az oka. A Roomster kívülre is közvetíti belső értékeit és emellett optikailag is jelzi a márka hovatartozását. Az autó szeptember végén került a hazai márkakereskedésekbe. (

5 Egyedi rendelések, rövid szállítási határidők A gyártás területén az innovációk széleskörű alkalmazásának köszönhetően a termelékenység évenkénti növekedése elérte a 4,5%-ot. A termékválaszték bővítése érdekében egyedi gyártású, speciális igényeket kielégítő gépkocsikat készítettek nagy számban, rövid szállítási határidővel. Míg egy egyedi igények szerint legyártott autóra az ázsiai versenytársaknál mintegy 3 hónapot kell várni, addig ez a Skodánál jóval kevesebb időt, maximum 1 hónapot igényel. A gyorsaság oka, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a kereskedők és vevőszolgálati munkatársak képzésére, hogy szakszerűen felismerjék a különleges elvárásokkal fellépő vevők igényeit, megfelelően továbbítva ezeket a gyártási részleg számára. A fontosabb sikertényezők 1. Egyszerű, jól kezelhető vezetési elvek. A minőségjavítási program visszaállította a Skoda jó hírnevét a vevőknél, amit megerősített a komplett VW-alkatrészbázis, és a korszerű gyártóberendezések. A legfőbb cél a cégen belül a minőség folyamatos javítása. Az értékarányos autók gyártására való törekvés eredményeként sikerült visszaállítani a korábban elvesztett jó hírnevet. A hosszabb életciklus következtében megnő a minőség jelentősége, különösen az új modellek kibocsátása előtt. 2. A Skoda intézményesítette a tudáscserét és a tanulási folyamat bővítését. A vállalati kultúra alapja a bizalom és a megegyezés, amit teljesítményalapú kommunikációs rendszer támogat. Az anyacég biztosította a szükséges gyártási, termelési és marketingismereteket. Ennek keretében kezdettől fogva a legtehetségesebb munkatársakat áthelyezték a Skodához, biztosítva a folyamatos információcserét. 3. A változó piacokon különösen fontos, hogy egy vállalat jó kapcsolatot alakítson ki a hatóságokkal és a döntéshozó, felügyeleti szervekkel. Szoros kapcsolatot alakítottak ki a kamarákkal és a különböző érdekvédelmi intézményekkel.

6 Az értékelések alapján a Skoda kedvező értékesítési eredményeinek fő oka: sikertényezők alakulásának figyelemmel kísérése, valamint a folyamatos információgyűjtés a versenytársakról. Irodalom: Összeállította: dr. Góber Lajos [1] Kubes, J.; Rädler, G.: Weg von den angestammten Märkten. = io New Management. 75. k sz p [2] Burkhardt, A.; Dores, H.: Markenarchitektur in der Automobilbranche. = Marketing Journal, 39. k sz szept. p

Helyzetkép 2012. május - június

Helyzetkép 2012. május - június Helyzetkép 2012. május - június Gazdasági növekedés A világgazdaság kilátásait illetően megoszlik az elemzők véleménye. Változatlanul dominál a pesszimizmus, ennek fő oka ugyanakkor az eurózóna válságának

Részletesebben

Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások

Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások GAZDASÁG Feltörekvő nagyvállalatok, távol-keleti cégóriások Tárgyszavak: globalizáció; fejlődő ország; multinacionális nagyvállalat; piacra lépés. A gazdaságilag megerősödött fejlődő országok agresszív

Részletesebben

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08)

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) C 97/16 Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) 2005. november 17-én az Európai Unió finn elnökségének tevékenységéhez kapcsolódóan Mari Kiviniemi,

Részletesebben

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája WEKERLE TERV A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája Tartalom 1. A Wekerle Terv háttere... 2 2. Célrendszer... 6 2.1. Infrastruktúra összehangolása a Kárpát-medencében... 9 2.2.

Részletesebben

BUDAPEST XV. KERÜLET RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÚJPALOTA ITS

BUDAPEST XV. KERÜLET RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÚJPALOTA ITS BUDAPEST XV. KERÜLET RÁKOSPALOTA PESTÚJHELY ÚJPALOTA ITS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 2016. február Urban-Lis Stúdió Kft. Cím: 1031 Budapest, Kadosa utca 19-21. Tel: +36

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEK NAPPALI ELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEIRŐL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek nappali ellátást nyújtó intézményeinek körében. A kutatást

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái

Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái A MARKETING TERÜLETEI Távol-keleti vállalatok marketingstratégiái A távol-keleti régió kis tigrisei jelen vannak és sikeresek az európai piacokon is. Mi a sikerük titka? Miben különböznek az európai vállalatoktól?

Részletesebben

A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete

A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete A VÁLLALATIRÁNYÍTÁS RÉSZTERÜLETEI A saját márkanév felépítésének művészete. Az IBM PC-üzletágát felvásárló Lenovo esete A kínai cégek a múltban elsősorban olcsó termékek gyártójaként és nagy márkák beszállítójaként

Részletesebben

Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2012

Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2012 Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis 2012 Budapest, 2011. november Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat folytat.

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Integrált Településfejlesztési Stratégia 2014-2020 Helyzetfeltáró és helyzetértékelő munkarész A BELÜGYMINISZTÉRIUM SZAKMAI ÉSZREVÉTELEI ALAPJÁN ÁTDOLGOZOTT VERZIÓ Készült a KMOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Magyarországi

Részletesebben

Élet a határvidéken.

Élet a határvidéken. Élet a határvidéken. Határokon átívelő társadalmi kapcsolatok A határvidék A határ, mint fogalom jelentésének és jelentőségének értelmezése számos tudományterület szempontjából lehetséges. A közgazdaságtan

Részletesebben

AHK Konjunktúrafelmérés Közép és Keleteurópa 2014

AHK Konjunktúrafelmérés Közép és Keleteurópa 2014 AHK Konjunktúrafelmérés Közép és Keleteurópa 0 A német külkereskedelmi kamarák országban végzett konjunktúrafelmérésének eredményei. évfolyam AHK Konjunktúrajelentés KKE 0 Tartalom. Bevezető.... A legfontosabb

Részletesebben

Tárgyszavak: beszerzési szövetség; moduláris termékcsomag; ruházati kiskereskedelem.

Tárgyszavak: beszerzési szövetség; moduláris termékcsomag; ruházati kiskereskedelem. A MARKETING ESZKÖZEI Profilátalakítás divatáruházakban Az egymással versenyző textilkereskedők árengedményei összezavarják a vásárlók árérzékelését. Az erős árverseny nagy nyomást gyakorol a kereskedőkre.

Részletesebben

A mangalica fajtához kötött piacszervezés. Lázár Tamás kereskedelmi vezető CIPKER FOOD Kft.

A mangalica fajtához kötött piacszervezés. Lázár Tamás kereskedelmi vezető CIPKER FOOD Kft. A mangalica fajtához kötött piacszervezés Lázár Tamás kereskedelmi vezető CIPKER FOOD Kft. Élőállat árak A takarmány árak drasztikus növekedését késve, de követte a mangalica élősertések felvásárlási árának

Részletesebben

Nógrád megye bemutatása

Nógrád megye bemutatása Nógrád megye bemutatása Nógrád megye Magyarország legkisebb megyéi közé tartozik, az ország területének mindössze 2,7 százalékát (2.546 km 2 ) foglalja el. A 201.919 fős lakosság az ország népességének

Részletesebben

2013. évi európai fogyasztóügyi csúcs Az uniós fogyasztói jogok hatékonyabb végrehajtása felé. Vitairat

2013. évi európai fogyasztóügyi csúcs Az uniós fogyasztói jogok hatékonyabb végrehajtása felé. Vitairat 2013. évi európai fogyasztóügyi csúcs Az uniós fogyasztói jogok hatékonyabb végrehajtása felé Vitairat I. Bevezetés A 2013. évi európai fogyasztóügyi csúcs különös hangsúlyt fektet a fogyasztóügyi jogszabályok

Részletesebben

Gazdaság. Infrastruktúra

Gazdaság. Infrastruktúra Gazdaság A 10 legnagyobb iparűzési adót szolgáltató vállalkozás DRV Rt., Dráva-Tej Kft., Drávacoop Zrt., Averman- Horvát Kft., B és Z Beton Kft., Barcs Metál Kft., Magyarplán Kft., QUATRO Kft. A.L.M Kft.,

Részletesebben

Nemzetközi összehasonlítás

Nemzetközi összehasonlítás 6 / 1. oldal Nemzetközi összehasonlítás Augusztusban drasztikusan csökkentek a feltörekvő piacok részvényárfolyamai A globális gazdasági gyengülés, az USA-ban és Európában kialakult recessziós félelmek,

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS EREDMÉNYE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 2011. III.

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS EREDMÉNYE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 2011. III. BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS EREDMÉNYE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 2011. III. NEGYEDÉV Kecskemét, 2011. szeptember 07. Elérhetőség: Nemzeti Foglalkoztatási

Részletesebben

(Állásfoglalások, ajánlások és vélemények) VÉLEMÉNYEK RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 81. PLENÁRIS ÜLÉS, 2009. OKTÓBER 5-7.

(Állásfoglalások, ajánlások és vélemények) VÉLEMÉNYEK RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 81. PLENÁRIS ÜLÉS, 2009. OKTÓBER 5-7. 2010.3.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 79/1 I (Állásfoglalások, ajánlások és vélemények) VÉLEMÉNYEK RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 81. PLENÁRIS ÜLÉS, 2009. OKTÓBER 5-7. A Régiók Bizottsága véleménye A Duna-medencével

Részletesebben

Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022

Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Tartalomjegyzék: 1. Ügyvezetői köszöntő 2. A projektgazda bemutatása 3. Inkubátorház jelentése 4. A

Részletesebben

Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai

Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai Az Adózás rendjéről szóló törvény 2016. évi változásai Ket. módosítása miatt az Art. számos rendelkezését is módosítani kell Ket. szerinti függő hatályú döntés kizárása, Ket.-ből kikerült, ezért az Art.-ba

Részletesebben

Tárgyszavak: internet; digitális termék; digitális tartalom; marketing-mix.

Tárgyszavak: internet; digitális termék; digitális tartalom; marketing-mix. A MARKETING TERÜLETEI Digitális termékek marketingje Melyek a digitális termékek legfőbb jellegzetességei? Miben különböznek a hagyományos termékektől és szolgáltatásoktól? Hogyan alkalmazható a marketingmix

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok)

MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok) MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok) Vértes Edit 2 A Magyar Logisztikai Egyesület 2008. február 21-22-én rendezte meg XIV. Logisztikai Fórumát. Az

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ

NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ 3. számú melléklet a 2. napirendi ponthoz ÉPÍTÉSI ÉS KERESKEDELMI amerikai magyar Kft. 1126 BUDAPEST, Istenhegyi út 9/d. HUNGARY Tel: 355-4614 Fax: 212-9626 Ökoszféra- Projekt Kft PARTNERSÉG 2007-13 KONZORCIUM

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2013-2020 VÉGLEGES VÁLTOZAT

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2013-2020 VÉGLEGES VÁLTOZAT GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2013-2020 VÉGLEGES VÁLTOZAT Megbízó: Győr-Moson-Sopron Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Készítette: BFH Európa Kft. Győr, 2013. május 2.

Részletesebben

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül?

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? Jó, ha tudod! Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? A számviteli törvény előírásai szerint a számviteli politikában kell szabályozni azokat a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat,

Részletesebben

LAKÁSPIACI KÖRKÉP A NYUGAT-DUNÁNTÚLON

LAKÁSPIACI KÖRKÉP A NYUGAT-DUNÁNTÚLON KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA LAKÁSPIACI KÖRKÉP A NYUGAT-DUNÁNTÚLON GYŐR 2006. július KÉSZÜLT A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN, 2006 ISBN 963 215 994 2 IGAZGATÓ: Nyitrai

Részletesebben

A TERMÉK. A termék marketing szempontból:

A TERMÉK. A termék marketing szempontból: A TERMÉK A termék marketing szempontból: Termék mindaz, ami a piacon figyelemfelkeltés, megszerzés, felhasználás, vagy fogyasztás céljából felkínálható, és amely valamilyen szükségletet vagy igényt elégíthet

Részletesebben

NYUGDÍJRENDSZER, NYUGDÍJBA VONULÁS

NYUGDÍJRENDSZER, NYUGDÍJBA VONULÁS 8. NYUGDÍJRENDSZER, NYUGDÍJBA VONULÁS Monostori Judit FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK 2011 legelején Magyarországon a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma 2 millió 921 ezer fő volt. A nyugdíjasok

Részletesebben

7. Személyes eladás. Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

7. Személyes eladás. Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde 7. Személyes eladás Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde A személyes eladás és meggyőzés Personal Selling (PS) során az értékesítés közvetlenül,

Részletesebben

P Á L Y Á ZATOK VÁLLALKOZÓKNAK

P Á L Y Á ZATOK VÁLLALKOZÓKNAK V Á L L A L K O ZÓ I H Í R L E V É L KEDVES OLVASÓINK! Egyre-másra jelennek meg a különböző pályázati felhívások. Azokból választjuk ki azokat, amelyek leginkább felkelthetik az Önök érdeklődését, és lehetőséget

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

Várpalota város integrált településfejlesztési stratégiája

Várpalota város integrált településfejlesztési stratégiája KD-ITS Konzorcium KPRF Ex Ante LLTK MAPI PESTTERV Trenecon COWI Város Teampannon 8000 Székesfehérvár, Zichy liget 12. Várpalota város integrált településfejlesztési stratégiája I. MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT

Részletesebben

Víztelenítés & vízellátás KATALÓGUS 2016

Víztelenítés & vízellátás KATALÓGUS 2016 Víztelenítés & vízellátás KATALÓGUS 2016 OASE Passionate about water Az OASE támogatja a Kenyai segélyprojektet Kenya keleti vidékein az év legnagyobb része forró és száraz. A Machakos régió hagyományosan

Részletesebben

Logisztika a kórházakban

Logisztika a kórházakban BME OMIKK LOGISZTIKA 10. k. 4. sz. 2005. július augusztus. p. 15 22. Tanulmánytár * Ellátási elosztási logisztika Logisztika a kórházakban Az egészségügyi intézmények működtetése ugyanolyan logisztikai

Részletesebben

MICHELIN ENERGY SAVER

MICHELIN ENERGY SAVER MICHELIN ENERGY SAVER MICHELIN ENERGY SAVER, KÖZLEKEDJÜNK TÖBBET KEVESEBBÉRT Takarítsunk meg közel 0,2 l üzemanyagot 100 km-enként*... Ennek eredményeként csökkentsük a CO 2 kibocsátást kilométerenként

Részletesebben

A magyar közép- és nagyvállalatok nyomában 1

A magyar közép- és nagyvállalatok nyomában 1 PALÓCZ ÉVA A magyar közép- és nagyvállalatok nyomában 1 Bevezetés A szerkesztők szándéka szerint a kötet írásai azt a kérdést járják körül, hogy milyen a magyar polgár, a magyar középosztály. Közgazdászként

Részletesebben

A bőr- és bőrfeldolgozóipar termelése, export és import tevékenységének alakulása 2003. évben

A bőr- és bőrfeldolgozóipar termelése, export és import tevékenységének alakulása 2003. évben A bőr- és bőrfeldolgozóipar termelése, export és import tevékenységének alakulása 2003. évben VÁRSZEGI ÁRPÁD (Bőr- és Cipőipari Egyesülés) Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a szakma éves tevékenységéről

Részletesebben

ELŐSZÓ. 1. A magyarországi munkapiac 2010 2011-ben

ELŐSZÓ. 1. A magyarországi munkapiac 2010 2011-ben ELŐSZÓ Az MTA Közgazdaságtudományi Intézete az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával 2000-ben indította el a magyarországi munkapiac és foglalkoztatáspolitika aktuális jellemzőit bemutató

Részletesebben

Felnőttképzés vezetőknek és vállalkozóknak

Felnőttképzés vezetőknek és vállalkozóknak GAZDÁLKODÁS AZ EMBERI ERÕFORRÁSOKKAL, OKTATÁS, KÉPZÉS Felnőttképzés vezetőknek és vállalkozóknak Az elmúlt években új oktatási formák jelentek meg úgy a vállalati vezetők, mint a vállalkozók képzése területén.

Részletesebben

MTA Világgazdasági Kutatóintézet Kihívások 148. szám, 2001. június. Tiba Zoltán AZ ÉSZT FELZÁRKÓZÁSI ÚT

MTA Világgazdasági Kutatóintézet Kihívások 148. szám, 2001. június. Tiba Zoltán AZ ÉSZT FELZÁRKÓZÁSI ÚT MTA Világgazdasági Kutatóintézet Kihívások 148. szám, 2001. június 1. Észtország a Szovjetunióban Tiba Zoltán AZ ÉSZT FELZÁRKÓZÁSI ÚT 1.1. Észtország gazdasági és társadalmi örökségében meghatározó korszak

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 4.7.2008 COM(2008) 406 végleges A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK a harmadik országok Közösséggel szembeni kereskedelmi védelmi

Részletesebben

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 1999. június

JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 1999. június JELENTÉS AZ INFLÁCIÓ ALAKULÁSÁRÓL 1999. június Készítette: a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági és kutatási fõosztálya Vezetõ: Neményi Judit Kiadja: a Magyar Nemzeti Bank Titkársága A kiadványt szerkesztette,

Részletesebben

Az AGNES-program. A program szükségessége

Az AGNES-program. A program szükségessége Az AGNES-program A program szükségessége A Paksi Atomerőmű VVER-440/V-213 blokkjai több mint húsz éve kezdték meg működésüket. A nukleáris biztonságtechnikával foglalkozó szakemberek érdeklődésének homlokterében

Részletesebben

OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása

OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása OTP Ingatlanbefektetési Alap Éves jelentés 2006. december 31. I. Piaci folyamatok, a befektetési politikára ható tényezők alakulása A magyar gazdaság 4 százalékkal nőtt 2006-ban, amely az ingatlanpiac

Részletesebben

CSALÁDTÁMOGATÁS, GYERMEKNEVELÉS, MUNKAVÁLLALÁS

CSALÁDTÁMOGATÁS, GYERMEKNEVELÉS, MUNKAVÁLLALÁS 4. CSALÁDTÁMOGATÁS, GYERMEKNEVELÉS, MUNKAVÁLLALÁS Makay Zsuzsanna Blaskó Zsuzsa FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK A magyar családtámogatási rendszer igen bőkezű, és a gyermek hároméves koráig elsősorban az anya által

Részletesebben

GOLD NEWS. Soha nem voltak még ilyen népszerűek az aranyrudak SZAKMAI IDŐSZAKI KIADVÁNY

GOLD NEWS. Soha nem voltak még ilyen népszerűek az aranyrudak SZAKMAI IDŐSZAKI KIADVÁNY Soha nem voltak még ilyen népszerűek az aranyrudak Az arany iránti bizalmat növelte, hogy a jegybankok továbbra is élénk érdeklődést mutattak a sárga fém iránt, a fejlődő jegybankok vásárlásaival a világ

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 6 Beruházás... 7 Mezőgazdaság... 8 Ipar...

Részletesebben

A Szénási Műhely bontott alkatrészei. Felnik: 4db Opel Astra G 15 coll 5 küllős könnyűfém. Német lökhárítók: VW T5 első.

A Szénási Műhely bontott alkatrészei. Felnik: 4db Opel Astra G 15 coll 5 küllős könnyűfém. Német lökhárítók: VW T5 első. A Szénási Műhely bontott alkatrészei Felnik: 4db Opel Astra G 15 coll 5 küllős könnyűfém Német lökhárítók: VW T5 első VW Sharan első WV Touran hátsó WW Jetta hátsó VW Sharan első VW Polo első 2005 1 /

Részletesebben

A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI STRATÉGIA

A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI STRATÉGIA FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM AGRÁRPIACI FŐOSZTÁLY 1860 Budapest, Pf. 1. 301-4000 Fax: 301-4702 A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3 Központi Statisztikai Hivatal Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3 2013. december Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás...

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata gazdasági program elfogadásáról A Képviselő-testület a 2014-2019 időszakra vonatkozó gazdasági programját

Részletesebben

BUDAPEST BELVÁROSÁNAK TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE EGY KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS TÜKRÉBEN 1

BUDAPEST BELVÁROSÁNAK TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE EGY KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS TÜKRÉBEN 1 BERÉNYI B. ESZTER BUDAPEST BELVÁROSÁNAK TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE EGY KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS TÜKRÉBEN 1 Budapest rendszerváltozás utáni fejlődésének legjellemzőbb vonása az 1980-as évek végén elinduló szuburbanizációs

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 I. Bevezető... 3 II. Középtávú makrogazdasági kitekintés... 4 II.1. A makrogazdasági

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 16.7.2008 COM(2008) 461 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK A 2003. évi csatlakozási szerződésben a mezőgazdasági földingatlanok szerzésére megállapított

Részletesebben

A meleg víz tiszta élvezete

A meleg víz tiszta élvezete turbomag plus gázüzemű vízmelegítő A meleg víz tiszta élvezete Jó érzés jót tenni. Fűtés Szellőztetés Megújuló energiák Mert a a jövőben gondolkodik. A Vaillant legmagasabb minőségi követelményei szerint

Részletesebben

A SEAT-nak nincs könnyű dolga. A spanyolok legújabb áttörése az új Leon, amit a Golf VII-tel párhuzamosan mutatnak be.

A SEAT-nak nincs könnyű dolga. A spanyolok legújabb áttörése az új Leon, amit a Golf VII-tel párhuzamosan mutatnak be. Sajtószemle Budapest, 2012.07.31. Forrás: Auto Bild, német kiadás, 29. szám, megjelent: 2012.07.20. A LEON A SZEBBIK GOLF? A SEAT-nak nincs könnyű dolga. A spanyolok legújabb áttörése az új Leon, amit

Részletesebben

A Bajai Szent Rókus Kórház intézeti gyógyszertárának története

A Bajai Szent Rókus Kórház intézeti gyógyszertárának története A Bajai Szent Rókus Kórház intézeti gyógyszertárának története Buchholcz Gyula A kórház története A Mátyás király korában még virágzó Baja történetét a másfélszázados török hódoltság döntően meghatározta.

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5

Részletesebben

REHAU BRILLANT-DESIGN ABLAKOK HATÉKONY HŐSZIGETELÉS ÉS SOKSZÍNŰ DESIGN AZ IGÉNYES LAKÓÉPÜLETEK SZÁMÁRA. www.rehau.hu. Építőipar Autóipar Ipar

REHAU BRILLANT-DESIGN ABLAKOK HATÉKONY HŐSZIGETELÉS ÉS SOKSZÍNŰ DESIGN AZ IGÉNYES LAKÓÉPÜLETEK SZÁMÁRA. www.rehau.hu. Építőipar Autóipar Ipar REHAU BRILLANT-DESIGN ABLAKOK HATÉKONY HŐSZIGETELÉS ÉS SOKSZÍNŰ DESIGN AZ IGÉNYES LAKÓÉPÜLETEK SZÁMÁRA www.rehau.hu Építőipar Autóipar Ipar STÍLUS ÉS KOMFORT A LAKÁSBAN REHAU BRILLANT-DESIGN ABLAKOKKAL

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Központi Statisztikai Hivatal 2013. szeptember Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

Mindezek alapján Szigetszentmiklós hosszú távú jövőképe a következőképpen fogalmazható meg:

Mindezek alapján Szigetszentmiklós hosszú távú jövőképe a következőképpen fogalmazható meg: 180 III. STRATÉGIA 1. Szigetszentmiklós jövőképe (15-20 év múlva) Az IVS jövőképének kialakítását a meglévő dokumentumok és a helyzetelemzés során kialakult kép alapján kell szakmai szempontok szerint

Részletesebben

Az e-marketing szerepe a marketing mai gyakorlatában

Az e-marketing szerepe a marketing mai gyakorlatában A MARKETING ESZKÖZEI Az e- szerepe a mai gyakorlatában Milyen stratégiákat követnek a brit és az új-zélandi vállalkozások? Egy legutóbbi kutatás három fő irányt mutatott ki. A cégek egyharmada továbbra

Részletesebben

ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA. 2011. féléves jelentése

ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA. 2011. féléves jelentése Az ERSTE TŐKEVÉDETT ALAPOK ALAPJA 1. Az Erste Tőkevédett Alapok Alapja (továbbiakban: Alap) rövid bemutatása Az Alap neve Erste Tőkevédett Alapok Alapja Az Alap rövidített elnevezése Erste Tőkevédett Alapok

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2014. évi munkájáról 2015. április 13. TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 STRATÉGIAI

Részletesebben

POLGÁRMESTERE 2309 Lórév, Dundity A. u. 43. Telefon/fax: 24/482-544

POLGÁRMESTERE 2309 Lórév, Dundity A. u. 43. Telefon/fax: 24/482-544 L Ó R É V K Ö Z S É G POLGÁRMESTERE 2309 Lórév, Dundity A. u. 43. Telefon/fax: 24/482-544 Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (Áht.) 50/A. (4) bekezdés alapján a helyi önkormányzati képviselők

Részletesebben

Egyszerűsített. Környezetvédelmi. Nyilatkozat

Egyszerűsített. Környezetvédelmi. Nyilatkozat Egyszerűsített Környezetvédelmi Nyilatkozat 3 Tartalom 4 Előszó 6 1. Az Audi Hungaria 2012-es éve 14 2012 LEGFONTOSABB ESEMÉNYEI 16 2. A környezetmenedzsment-rendszer legfontosabb változásai 22 2012 KÖRNYEZETMENEDZSMENT

Részletesebben

A MODERN, SZOLGÁLTATÓ KINCSTÁR DR. DANCSÓ JÓZSEF ELNÖK

A MODERN, SZOLGÁLTATÓ KINCSTÁR DR. DANCSÓ JÓZSEF ELNÖK A MODERN, SZOLGÁLTATÓ KINCSTÁR DR. DANCSÓ JÓZSEF ELNÖK DIÓHÉJBAN A KINCSTÁRRÓL A Kincstár több mint 200 különféle állami feladatot lát el, amelyeket felsorolni szinte lehetetlen. A Kincstár minden megyében

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron 2012 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZÉCHENYI ISTVÁN GAZDÁLKODÁS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI

Részletesebben

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA TERVEZÉS HETE Tervezés Hete HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) 2013. december 9-12. ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0008 HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

2004. ÉVI GAZDÁLKODÁSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA

2004. ÉVI GAZDÁLKODÁSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA A 2004. ÉVI GAZDÁLKODÁSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 1. A BGF feladatköre és tevékenysége... 5 1.1. Az Intézmény neve, törzskönyvi azonosító száma, honlapjának címe...

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/3

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/3 Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/3 Központi Statisztikai Hivatal 2013. december Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI

A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI 2007 2011 A REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI 2007 2011 TARTALOMJEGYZÉK REGIONÁLIS TÁMOGATÁSPOLITIKA 5 Kohéziós politika7 A regionális operatív programok

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1 Központi Statisztikai Hivatal 2013. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek...

Részletesebben

kedd, 2016. január 5. Vezetői összefoglaló

kedd, 2016. január 5. Vezetői összefoglaló kedd, 2016. január 5. Vezetői összefoglaló Az év első kereskedési napján jelentős mínuszban zártak az európai és az amerikai piacok is, az Dow Jones az elmúlt 84 év leggyengébb éves nyitását mutatatta

Részletesebben

A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában

A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában A VÁLLALATOK IRÁNYÍTÁSA ÉS SZERVEZÉSE A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában A vállalatok jövője szempontjából meghatározó jelentőségű döntéseket

Részletesebben

TARTALOM. Versenyre készen. 6 Múlt és jelen. 8 A magyarországi földgázpiac szabályozói környezete. 9 Liberalizált gázpiac.

TARTALOM. Versenyre készen. 6 Múlt és jelen. 8 A magyarországi földgázpiac szabályozói környezete. 9 Liberalizált gázpiac. TARTALOM 5 Versenyre készen 6 Múlt és jelen 8 A magyarországi földgázpiac szabályozói környezete 9 Liberalizált gázpiac 10 A földgáz útja 12 FŐGÁZ az Ön földgázkereskedője 14 Kiegészítő szolgáltatások

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás... 5 Mezőgazdaság... 5 Ipar... 6 Építőipar...

Részletesebben

Munkaerő-piaci szükséglet- és helyzetfeltárás a Baktalórántházai kistérségben

Munkaerő-piaci szükséglet- és helyzetfeltárás a Baktalórántházai kistérségben Munkaerő-piaci szükséglet- és helyzetfeltárás a Baktalórántházai kistérségben Zárótanulmány Készült a Revita Alapítvány kutatóműhelyében Debrecen, 2010. január 11. TARTALOM I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...4

Részletesebben

Szlovákiai régiók összehasonlítása versenyképességi tényezők alapján

Szlovákiai régiók összehasonlítása versenyképességi tényezők alapján Lukovics Miklós Zuti Bence (szerk.) 2014: A területi fejlődés dilemmái. SZTE Gazdaságtudományi Kar, Szeged, 81-92. o. Szlovákiai régiók összehasonlítása versenyképességi tényezők alapján Karácsony Péter

Részletesebben

Közkincs kerekasztalok Tolna megyében

Közkincs kerekasztalok Tolna megyében 102 HEFNER ERIKA HEFNER ERIKA Közkincs kerekasztalok Tolna megyében A Közkincs pályázat fogalma már elterjedt a köztudatban, hiszen már a harmadik kiíráson vagyunk túl. Új fogalom teremt kohéziót az önkormányzatok

Részletesebben

2010. februári hírek

2010. februári hírek 2010. februári hírek Újra itt a sztárpályázat Újra jönnek a telephelypénzek Kkv-k: a források egyharmadát már kiosztották Ismét elérhetőek a GOP február 20-al felfüggesztett pályázatai Százmilliárd a közép-magyarországi

Részletesebben

Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is

Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is IPOSZ EMBLÉMA EU EMBLÉMA 1 Az üzleti együttműködés előmozdítása és segítségnyújtás a partnerkereséshez, ideértve a nemzetközi projekt irányítást is EU CSATLAKOZÁSRA FELKÉSZÍTŐ PROGRAMOK KISVÁLLALKOZÁSOKNAK

Részletesebben

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők Forray R. Katalin Híves Tamás A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők Az OFA/6341/26 sz. kutatási összefoglaló Budapest, 2008. március 31. Oktatáskutató

Részletesebben

FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015 Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása

Részletesebben

A palagáz várható hatása az USA műanyagiparára

A palagáz várható hatása az USA műanyagiparára VEZETŐI ISMERETEK A palagáz várható hatása az USA műanyagiparára Az USA-ban nagy reményeket fűznek a palagázhoz, amely amellett, hogy új, olcsó energiaforrást jelent, ugyancsak olcsó alapanyagforrása lehet

Részletesebben

A SZIVÁRVÁNYRA VÁRVA

A SZIVÁRVÁNYRA VÁRVA A SZIVÁRVÁNYRA VÁRVA ÁTTEKINTÉS... 2 BEFEKTETÉSI PIACOK... 2 ÉPÍTKEZÉSI AKTIVITÁS... 3 A RAKTÁRÉPÜLETEK ÚJ GENERÁCIÓJA... 4 BÉRLETI PIACOK... 8 PIACI BÉRLETI DÍJAK... 8 KÖVETKEZTETÉS... 9 A SZERKESZTŐ

Részletesebben

Ahol új élet kezdődik...

Ahol új élet kezdődik... Prémium kategóriás üzleti- és lakónegyed Győr város szívében Ahol új élet kezdődik... 8 Az egykori Frigyes Laktanya Győr A Riegler Ervin tervei alapján, 1897-ben elkészült historizáló stílusú laktanya

Részletesebben

6. Helyi természeti és kultúrális erőforrások fenntartható, innovatív, értéknövelő használata

6. Helyi természeti és kultúrális erőforrások fenntartható, innovatív, értéknövelő használata 6. Helyi természeti és kultúrális erőforrások fenntartható, innovatív, értéknövelő használata Forrás: Rural Innovation Dossier No.6, LEADER European Observatory, 2001 A fejezetet szerkesztette: Jean-Pierre

Részletesebben

Júliusban valamelyest élénkült az export

Júliusban valamelyest élénkült az export 2013-10-07 MAGEOSZ Hírek 41.hét / 2013 1./5 Júliusban valamelyest élénkült az export 2013 hetedik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 7,4, a behozatalé 6,4%-kal haladta meg

Részletesebben

VILÁGGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZET

VILÁGGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZET MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA VILÁGGAZDASÁGI KUTATÓINTÉZET M ű h e l y t a n u l m á n y o k 69. szám 2005. december Artner Annamária A FELDOLGOZÓIPAR TERMELÉSI TECHNOLÓGIAI SZÍNVONALA ÉS A VERSENYKÉPESSÉG

Részletesebben

DR. KOVÁCS ÁRPÁD, az Állami Számvevőszék elnöke, a napirendi pont előadója:

DR. KOVÁCS ÁRPÁD, az Állami Számvevőszék elnöke, a napirendi pont előadója: Ülésnap Napirend Felszólaló 2007. április 24. (66. ülésnap) Az Állami Számvevőszék 2006. évi tevékenységéről szóló jelentés, valamint az Állami Számvevőszék 2006. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról

Részletesebben

A kõbányák épülõ utakra várnak (Bemutatkozik a COLAS-ÉSZAKKÕ Kft.)

A kõbányák épülõ utakra várnak (Bemutatkozik a COLAS-ÉSZAKKÕ Kft.) A kõbányák épülõ utakra várnak (Bemutatkozik a COLAS-ÉSZAKKÕ Kft.) CSEH ZOLTÁN közgazdász, ügyvezetõ igazgató (COLAS-ÉSZAKKÕ Kft., Tarcal) A cikk a COLAS-ÉSZAKKÕ Kft. múltbeli és jelenkori tevékenységét

Részletesebben

Háttéranyag. Közlekedésfejlesztési célok az Új Magyarország Fejlesztési Tervben

Háttéranyag. Közlekedésfejlesztési célok az Új Magyarország Fejlesztési Tervben MINISZTERELNÖKI HIVATAL KORMÁNYSZÓVIVŐI IRODA 2007. augusztus 07. Háttéranyag Közlekedésfejlesztési célok az Új Magyarország Fejlesztési Tervben A Kormány holnap több mint 1000 milliárd forint út és közlekedésfejlesztésről

Részletesebben

Középpontban az adatok 1. jelentés A romák EU-MIDIS. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA)

Középpontban az adatok 1. jelentés A romák EU-MIDIS. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) Középpontban az adatok 1. jelentés: A romák 01 EU-MIDIS Az Európai Unió felmérése a kisebbségekről és a hátrányos megkülönböztetésről Magyar 2009 Középpontban az adatok 1. jelentés A romák Az Európai Unió

Részletesebben

Ereszcsatorna-rendszer

Ereszcsatorna-rendszer Ereszcsatorna-rendszer Azért válassza a Mediterrán ereszcsatornarendszert,......mert esztétikus és funkcionálisan 100%-os befejezést ad a tetőnek.... mert a Mediterrán tetőcserepekkel harmonizáló színei

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzata BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2011-2021

Budaörs Város Önkormányzata BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2011-2021 Budaörs Város Önkormányzata BUDAÖRS VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2011-2021 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. AZ ÖNKORMÁNYZATOK IFJÚSÁGPOLITIKAI FELADATAI... 4 1.1.1. Európai Ifjúságpolitika...4 1.1.2. Nemzeti

Részletesebben