Lazacfélék tenyésztése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lazacfélék tenyésztése"

Átírás

1 Lazacfélék tenyésztése Dr. Urbányi Béla egyetemi docens SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék

2 Termelési volumen Tonna (x1000) Évek

3 Norvégia: lazac és pisztráng Termelés (tonna) Alkalmazottak száma a termelésben

4 Fajok A lazac tenyésztése a XIX. századra nyúlik vissza, amikor a keltetés technikáit kidolgozták az Egyesült Királyságban. Ekkor a cél fiatal egyedek előállítása volt, amelyeket a folyók újra benépesítésére, sporthalász célokra szántak. Norvégiában, 1960-ban telepítették az első tengeri tenyésztelepek úszó ketreceiket a fjordokba, kifejlett lazacok kereskedelmi forgalomba hozatala céljából. Sikerrel. A tenyésztés ekkor először Európában, majd a két félteke valamennyi mérsékelt égövi tengerében egy hibrid lazactörzs alapján fejlődött, amely a norvég törzs és különböző helyi törzsek kereszt-megtermékenyítéséből származik. A termelés gyors növekedése az 1990-es évek végén a piac telítődésével kapcsolatos problémákat váltott ki. Ez a válság húzódott meg az ágazatban végrehajtott jelentős szerkezetátalakítások mögött.

5 Fajok

6 Fajok A lazac (Salmo salar) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, ezen belül a lazacalakúak (Salmoniformes) rendjéhez és a lazacfélék (Salmonidae) családjához tartozó faj. Elterjedése A lazac Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál és folyórendszereiben a Vizcayaiöböltől Oroszország sarkvidéki részéig előfordul. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada észak-atlanti partjainál is megtalálható. A lazac a Grönlanditengerbe vándorol. A lazac számára a fő veszélyeket a túlhalászás, a folyók szennyezése és az ívás helyéül szolgáló folyókhoz vezető utat elzáró gátak jelentik. Korábban nagyobb csapatai voltak.

7 Fajok Alfajai Salmo salar biennis Salmo salar brevipes Salmo salar europaeus Salmo salar lacustris Salmo salar saimensis Salmo salar salar Salmo salar sebago Életmódja E halfaj a tengerben aktív vadász, és gyakran rajokban él. A fiatal lazacok tápláléka: rovarok és más kis folyami állatok. A tengerben élők tápláléka: halak, például Ammodytidae-fajok és fiatal heringek. A lazac 8-10 évig él.

8 Megjelenése Életmódja E halfaj a tengerben aktív vadász, és gyakran rajokban él. A fiatal lazacok tápláléka: rovarok és más kis folyami állatok. A tengerben élők tápláléka: halak, például Ammodytidae-fajok és fiatal heringek. A lazac 8-10 évig él.

9 Ketreces halnevelés Ketrecek mérete meghaladja az 500 m 3 Kihelyezés: májusjúnius Növekedési időtartam: hónap Norvégi, Britszigetek, USA keleti part, Chile

10 Lazactelep: Finnország

11 A terület kiválasztása Jól megközelíthető, szélmentes terület Folyamatos, megfelelő erősségű vízáramlás Vízmélység minimálisan 10 m Ideális területek: skót és ír tavak, fjordok Norvégiában és Chilében

12 A terület kiválasztása Tengervíz előnyösebb az édesvíznél Kedvező vízhőmérséklet: 5-15 C A vízterületek élő kapcsolata a szárazfölddel A területek cseréjének (rotáció) lehetősége Helyi problémák: madarak, fókák, kagylók, medúzák stb.

13 Ketrecek típusai Négyszögletű vagy hengeralakú háló Függesztett (aljzat) úszó keret Alulsúlyozott rendszer (nagyobb tömeg a vízfelszín alatt) Felső rész: kiszolgáló elemek és berendezések Fontos technikai igény: a halak kiszökésének megakadályozása

14 Telepítés Smolt Kb. 20%-a teljes költségnek Dehydratálási veszteség A nevelővíznek minimálisan 8 C-nak kell lennie Telepítés: Skócia_ április-május Norvégia: június-július Betegség megelőzés: Furunculosis Skóciában: smolt 200 m 3 ketrecben, később válogatás Norvégia: hal/1000 m 3

15 Takarmányozás Kezdetben kézi etetés 2-3 alkalom/nap Gyakorta ad libitum Takarmányértékestési együttható: 1,4-1 Rendszeres antibiotikumos kiegészítés a betegségek megelőzésére Pigment adalékanyag a takarmányban A piacra vitel előtt a takarmányozás változik

16 Költségek és nyereségesség Takarmány 30-40% Smolt 20-25% Fizetés (3-4 alkalmazottnak) 10-15% Veszteség 10-15% Rezsi (energia, állatorvos stb.) 10-20% Éves piaci igény a haltermelésnek: állandó megrendelés Két éves lazacok piacra vitele tavasszal Nyáron a lassabban növekedő és kisebb állományok piacra juttatása

17 A norvég lazac No 1. gazdasági haszonállat Norvégiában Minden norvégnak van alap ismerete a lazacról, a lazactenyésztésről A lazac a legfontosabb tenyésztett haszonállat, mint számban, mint bevételben Norvégia 2x nagyobb mennyiségben fogyaszt lazacot, mint marha, sertés és birkahúst együtt 2010-ben Norvégia tonna lazacot termelt

18 Életciklus Minden tenyésztett egyed speciális farmokról, tenyész-szervezetektől származik, Jelenleg 40 különböző lazac vonal van, melyet az 1970-es évek elején állítottak elő, Napjainkban az egyes tenyésztők igényeihez igazított vonalakat ajánlanak és helyeznek ki a különböző adottságú területekre.

19 Termékenyítés A szaporítási időszak ősz-tavasz időszakban van. A tejeseket és az ikrásokat is mesterségesen szaporítják. A termékenyítés során a tejet és az ikrát keverik vízzel, majd inkubáló edényekbe helyezik. Az inkubáció időszaka alatt a vízhőmérséklet állandó, és folyamatos vízáramlást biztosítanak a fejlődő embrióknak. Az inkubációt általában sötétben végzik, hogy a halak természetes mimikri tulajdonsága kialakuljon.

20 Termékenyítés Újonnan kikelt lárva; még rajta van a szikzacskó, amely táplálja. Az ívási időszak nov-febr. között van. A vándorlás során akár 3 métert is tud szökni, hogy áthaladjon az akadályokon. A nőstény farkával fészket ás, és ebbe rakja ikráit, melyeket a hím egyidejűleg meg is termékenyít. Az ívás gyakorta több helyen zajló folyamata két hétig is eltarthat. A nőstény golyó formájú, narancsszínű, körülbelül 5-7 milliméter átmérőjű ikrát rak. A kikeléshez nap kell, hogy elteljen. Kikelés után a lárván még megvan a szikzacskó, amely táplálja. A kavicsfészek elhagyása után a kis lazac rovarlárvákkal, férgekkel és más, vízben élő gerinctelenekkel táplálkozik. Amikor eléri a körülbelül 10 centimétert, a lazac változtat életmódján. Nagyobb halakra vadászik; testének mintázata is megváltozik, hogy vadászatkor jobban álcázza az állatot. A fiatalok 1-5 évig maradnak az édesvízben, utána a tengerbe vonulnak. A tenger felé vezető útján színe ezüstössé válik. Néhány fiatal hím a folyóban marad és ott növekszik meg, így kisebbek lesznek. Amikor elérkezik az ívási időszak, ezek a kisebb hímek odatolakodnak más párzó lazacokhoz és megtermékenyítik a nem nekik szánt ikrákat.

21 Az ikra 30 nappal a termékenyítést követően megjelenik 2 fekete pont az ikrahéjon belül: ez a szemfoltos lárva stádium. Ebben az állapotban az ikratételek válogathatóak és szállíthatóak. Az inkubáció hőmérséklete meghatározza a kelés időpontját. 8 C-on az inkubáció kb. 60 napot vesz igénybe (termékenyítéstől a kelésig).

22 Lárvák A kelő lárva még nincs teljesen kifejlődve. Így az életének kezdeti időszakában szikzacskóból táplálkozik. A szikzacskóban lévő tartalék tápanyag néhány napig biztosítja a szükséges energiát. Amikor a szikzacskó felszívódik, a lárvák az inkubátor egységből a nagyobb nevelőegységbe kerülnek.

23 Táplálkozás kezdete A nem táplálkozó-táplálkozó lárva átállás a legkritikusabb időszaka a lazacnevelésnek. A vadvízi állományokban óriási ebben a periódusban a mortalitás, míg a farm lazacnál max. 5%. Amikor a táplálkozás megindul, a lárva elkezd mozogni. Ebben a fázisban általában 24 órás megvilágítást alkalmaznak, hogy elősegítsék a lárvák fejlődését.

24 A fiatal lazac (parr) Amikor a szikanyag felszívódik, az egyedek úszói elkezdenek sötétedni. Ebben a stádiumban a halat parr -nak nevezik, és édesvízi farmokon nevelik. A lazacok fejlődése gyors, és ezt a fejlődési időszakot smoltifikációnak nevezik. A smoltifikáció időszaka alatt a halak nagy fiziológiai változásokon mennek keresztül, mely alkalmassá teszi őket a sósvízi nevelésre.

25 Smolt a tengervízben Kb. 1 éves nevelés után az egyedek készek a tengeri ketreces tartásra. Az egyedek g tömegűek, és smoltnak nevezik. A halakat speciális transzport hajókkal viszik a ketrecekhez. A telepítés általában ősszel vagy tavasszal történik.

26 A tengeri farm A tengeri tartás közege általában a hálós nevelés. A farmerek két fontos tényezőt figyelnek: a lazac növekedést és a környezeti változást. Általában 4 kg-os nagyságig nevelik itt az egyedeket. A tenyészidőszak kb. 2 év, mely a vízhőmérséklettől, a lazac vonaltól és a takarmányozástól függ.

27 Takarmányozás Az automata etetőrendszerek a legelterjettebb takarmányozási eszközök. A takarmány (táp) takarmánysilókba kerül deponálásra, és állandó növekedési kontroll mellett computer vezérelve zajlik az etetés. A farmer kézi etetést is alkalmaz, ha a halakat akarja megfigyelni, vagy ha speciális tápot kíván kijuttatni. A halakat különböző nagyságú és összetételű tápokkal etetik.

28 Takarmány összetétel Minden takarmánytípus egészséges és biztonságos alapanyagokból tevődik össze. A takarmányok sok természetes aminosavat, zsírsavat, halolajat és hallisztet, növényi olajat, fehérjét, ásványianyagokat és vitamint tartalmaznak. Astaxanthin fontos eleme a takarmánynak, mely az A-vitamin szintet, ebből kifolyólag a halak rózsaszín-vörös hússzínét adja. A természetben a lazac a kisebb rákokból nyeri a fejlődéséhez szükséges astaxanthint. Az avasodás ellen antioxidánsokat is adagolnak a takarmányba.

29 Lehalászás és feldolgozás A halakat feldolgozó üzemmel felszerelt hajókkal szállítják a partra. A szállítás alatt megtörténik az alapszintű feldolgozás (belezés stb.). A halakat osztályozzák a méret, halhússzín alapján. A különböző osztályokat eltérő piacok számára készítik elő. A nagy egyedsúlyú halak export piacra kerülnek, mely a norvég gazdaság egyik legjövedelmezőbb ágazata.

30 A világhír A norvég lazacot fagyasztva, frissen, sokkolva a világ több, mint 100 országába exportálják. Sushi alapanyag Japánban, a szerencse hala Kínában, fesztiválok eledele Oroszországban. Oroszország, EU és Japán a legfontosabb importőrök. Minden egyedet egyedi jelöléssel látnak el, mely a nevelő farm nevét, és a főbb nevelési paramétereket tartalmazza.

31 Egészséges, biztonságos és trendi A leismertebb és legközkedveltebb seafood termék a lazac. Norvég fiatalok között a legnépszerűbb élelmiszerek egyike. Nincs olyan halfaj egyenlőre világszinten, melynek a tenyésztése ilyen jellegű kontroll alatt van, mint a lazacé. Folyamatos marketing: a lazac egy biztonságos élelmiszertermék.

32 Egészséges, biztonságos és trendi Élettani hatások A lazac az olajos halak egyike, magas Omega 3 zsírsavakban és fehérjében, de kiváló szelén, B12, B6, D vitamin és magnézium forrás is. Éppen ezért a szuperételek egyike. Azonban csakis a vadvízi lazac esszenciális sav tartalma jelentős, a tenyészetett lazac tápértéke lényegesen alacsonyabb. A rendszeres lazacfogyasztás erősíti az immun-, ideg-, szív- és érrendszert, megelőzi a magas vérnyomást, megvéd agyvérzés, infarktus, rákos daganatok kialakulása ellen.

33 Természetes ívás Alaszkában

34 A szomorú vég

35 Lárvák nevelés közben

36 Japán: lazac petefészek.

37 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia

Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia Intenzív rendszerben tartott halfajok: Lazacfélék és tilápia Dr. Urbányi Béla egyetemi tanár SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék Lazacfélék tenyésztése Termelési volumen Tonna (x1000) Évek Norvégia:

Részletesebben

AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JELENE ÉS JÖVŐJE ÖSSZEVETÉS ÁZSIAI TRENDEKKEL

AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JELENE ÉS JÖVŐJE ÖSSZEVETÉS ÁZSIAI TRENDEKKEL Akvakultúra Szakmai Nap Budapest 2014. október 3. az MTA Tudományos Bizottságának kihelyezett ülése AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA JELENE ÉS JÖVŐJE ÖSSZEVETÉS ÁZSIAI TRENDEKKEL Váradi László Magyar Akvakultúra

Részletesebben

Zárt rendszerben nevelt ponty anyajelöltek növekedési és reprodukciós paramétereinek értékelése a takarmányozás függvényében

Zárt rendszerben nevelt ponty anyajelöltek növekedési és reprodukciós paramétereinek értékelése a takarmányozás függvényében Zárt rendszerben nevelt ponty anyajelöltek növekedési és reprodukciós paramétereinek értékelése a takarmányozás függvényében Adorján Ágnes 1, Feledi Tibor 1, Dankó István 2, Nagyné Biró Janka 1, J. Sándor

Részletesebben

Sárgafülű ékszerteknős. Tudományos neve:pseudemys Scripta scripta

Sárgafülű ékszerteknős. Tudományos neve:pseudemys Scripta scripta Sárgafülű ékszerteknős Tudományos neve:pseudemys Scripta scripta Rendszertani besorolása: hüllők(reptilia) osztályába, a teknősök(tesdunides) rendjébe és a mocsáriteknős-félék(emydidae) családjába tartozó

Részletesebben

A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE

A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE A HALTAKARMÁNYOZÁS JELENLEGI ÉS JÖVŐBENI HELYZETE Dr. Gregosits Balázs kutatás-fejlesztési igazgató Vitafort Zrt. Gödöllő, 2016. 02. 04. VI. Gödöllői Halászati- Horgászati Szakember találkozó A KEZDETEKTŐL.NAPJAINKIG

Részletesebben

SZIE Halgazdálkodási Tanszék

SZIE Halgazdálkodási Tanszék Intenzív haltenyésztés és hidegvízi díszhaltenyésztés Dr. Urbányi Béla egyetemi docens Dr. Bokor Zoltán tudományos munkatárs SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék Követelményrendszer Feljelentkezés a

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése TARTÁSTECHNOLÓGIAI VÁLTOZATOK A BAROMFITENYÉSZTÉSBEN II. - A pecsenyekacsa és a kacsa törzsállományainak

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Kihívások a gazdasági állatok takarmányozásában Előzmények: Állati eredetű termékekkel kapcsolatos botrányok BSE

Részletesebben

Ökrök takarmányozása

Ökrök takarmányozása Ökrök takarmányozása Pisztácia, mogyoró Főbb jellemzőik: Alacsony zsír, ásványi anyag és rosttartalom Fehérjéjük (2-3%) nagyrészt NPN anyagokból áll Kevés keményítőt, vagy cukrot tartalmaznak Száraz, hűvös

Részletesebben

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012 A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 212 Központi Statisztikai Hivatal 213. július Tartalom 1. Az élelmiszergazdaság nemzetgazdasági súlya és külkereskedelme...2 1.1. Makrogazdasági jellemzők...2

Részletesebben

TIENS Kardi Junior. Gumicukor krillolajjal

TIENS Kardi Junior. Gumicukor krillolajjal TIENS Kardi Junior Gumicukor krillolajjal TIENS KARDI JUNIOR Ízletes, mackó alakú gumicukor krillolajjal Tiszta és természetes omega-3 zsírsavforrás, astaxanthinban gazdag Teljesen természetes, semmilyen

Részletesebben

KÜLÖNBÖZŐ TAKARMÁNYON NEVELT PONTYIVADÉKOK NÖVEKEDÉSÉNEK ÉS TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA

KÜLÖNBÖZŐ TAKARMÁNYON NEVELT PONTYIVADÉKOK NÖVEKEDÉSÉNEK ÉS TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA Advanced Research Initiatives for Nutrition & Aquaculture KÜLÖNBÖZŐ TAKARMÁNYON NEVELT PONTYIVADÉKOK NÖVEKEDÉSÉNEK ÉS TESTÖSSZETÉTELÉNEK VIZSGÁLATA J. Sándor Zsuzsanna, Adorján Ágnes, Feledi Tibor, Percze

Részletesebben

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának DEBRECENI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Dr. Apáti Ferenc, egyetemi docens Kurmai Viktória és Kicska Tibor, doktoranduszok A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának helyzete és kilátásai A

Részletesebben

Mezőgazdaság és agrár- élelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02

Mezőgazdaság és agrár- élelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02 Mezőgazdaság és agrárélelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02 2 A teljes mezőgazdasági termelés Lengyelországban 2011-ben 1,1%-kal, ezen belül a növénytermesztés 3,8%-kal nőtt. Csökkent az állattenyésztés

Részletesebben

Tökéletes választás. táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára.

Tökéletes választás. táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára. Tökéletes választás táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára. prémium szárazeledel mindenféle termetű és korú kutyának. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. egyedülálló a táplálkozás szempontjából

Részletesebben

2. 3. gy ak gy orla ak t orla Ágazatok értékelése

2. 3. gy ak gy orla ak t orla Ágazatok értékelése 2. 3. gyakorlat Ágazatok értékelése Gabonafélék Gabonafélék Világ összes gabonatermelése meghaladta a 2,22 milliárd tonnát 2009 ben Kukorica: 36% Búza: 31% Rizs: 22% Nemzetközi kereskedelembe 270 millió

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

Összefoglaló a SzIE Halászati és Horgászati Szakkollégium első belföldi tanulmányútjáról

Összefoglaló a SzIE Halászati és Horgászati Szakkollégium első belföldi tanulmányútjáról Összefoglaló a SzIE Halászati és Horgászati Szakkollégium első belföldi tanulmányútjáról A SzIE Halászati és Horgászati Szakkollégium szervezésében a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0011azonosító számú, A tehetséggondozás

Részletesebben

Cukrászat üzemi gyakorlat

Cukrászat üzemi gyakorlat Cukrászat üzemi gyakorlat Összes szám: 1190 Cukrászat üzemi gyakorlat 2/10. évfolyam 630 A tantárgy tanításának célja Üzemi körülmények között végezve rögzüljenek a különböző mozdulatok, alapműveletek,

Részletesebben

Kiegészítések a populációs kölcsönhatások témakörhöz. ÖKOLÓGIA előadás 2014 Kalapos Tibor

Kiegészítések a populációs kölcsönhatások témakörhöz. ÖKOLÓGIA előadás 2014 Kalapos Tibor Kiegészítések a populációs kölcsönhatások témakörhöz ÖKOLÓGIA előadás 2014 Kalapos Tibor Elemi populációs kölcsönhatások Fajok közötti kapcsolatok A + v.- jelölés azt mutatja, hogy a kölcsönhatás eredményeként

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét!

TIENS KARDI. Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét! TIENS KARDI Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét! Omega-3 esszenciális zsírsav Az omega-3 zsírsav az esszenciális zsírsavak (EFA) csoportjába tartozik. Különösen

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM:02.5/2419/2/2009.

Részletesebben

A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN

A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN XXXVII. HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS, 2013. május 22-23. A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN Dr. Szűcs István alelnök Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) Dr. Németh István elnök

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus Core modul 4/4 Laboratóriumi rágcsálók tartása, gondozása, tenyésztése és regisztrációja Dr. Jánossy Tamás egyetemi docens Sebészeti Műtéttani Intézet SZTE

Részletesebben

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara DR. VAHID YOUSEFI, DR. VAHIDNÉ KÓBORI JUDIT A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara Az erdõ szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az erdõ és a társadalom kapcsolata a legõsibb. Fennállott már

Részletesebben

Lassúfőző edény CROCK POT

Lassúfőző edény CROCK POT Lassúfőző edény CROCK POT TÍPUS: SCCQPK5025B (2,7 l) HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FIGYELMESEN OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUATÓT! LEÍRÁS A lassúfőző edény (innentől: lassúfőző) egy főző alsórészből, egy kerámia edényből

Részletesebben

HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése HALÁSZ Feladatok és tevékenységek A halak világának

Részletesebben

OPERATÍV PROGRAMOK, AKTUÁLIS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

OPERATÍV PROGRAMOK, AKTUÁLIS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK OPERATÍV PROGRAMOK, AKTUÁLIS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Háttér és alapfogalmak Operatív programok GINOP/VP/Hazai forrás Támogatás intenzitás Aktuális kiírások Változások, tapasztalatok Partnerségi Megállapodás

Részletesebben

Termékismerteto Kutyaeledel

Termékismerteto Kutyaeledel Termékismerteto Kutyaeledel - -.. Tartalomjegyzék 2-5 Minőségünk 6-13 Nyersanyagok 14-15 Létfontosságú összetevők 16-23 Szárazeledel kölyök / növendék kutyáknak 24-41 Szárazeledel kifejlett kutyáknak 42-49

Részletesebben

Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás

Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás SMKVB2013V N Tárgyfelelős: Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás 2+2 4 Dr. Heltai Miklós Vadföldgazdálkodás és vadtakarmányozás Vadtakarmányozás: speciális vadtakarmányok. Rügy, gally, lomb, fakéreg,

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE E LŐTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE 1. IKTATÓSZÁM:33-6/2015. MELLÉKLET: TÁRGY: Tájékoztató a megyei vetőmag-előállítás helyzetéről, jelentőségéről és jövőbeni kihívásairól

Részletesebben

Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása

Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása Évelő lágyszárú növények biomasszájának hasznosítása Dr. Hornyák Margit c. egyetemi docens SZE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár MMK Környezetvédelmi Tagozat 2016. január 20. Problémafelvetés

Részletesebben

A Blanche du Massif Central juhfajta

A Blanche du Massif Central juhfajta A Blanche du Massif Central juhfajta 1 Története: A Blanche du Massif Central fajta eredete a Massif Central hegység déli részén elterülő nagy régióra vezethető vissza. Ezeket az anyajuhokat mindig is

Részletesebben

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András

A víz Szerkesztette: Vizkievicz András A víz Szerkesztette: Vizkievicz András 1.A talajban, mint talajoldat, ami lehet: kapilláris víz (növények által felvehető víz), adszorbciós víz (talajkolloidok felületén megkötött víz, növények számára

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Cukrász szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2014.12.19. L 365/97 A BIZOTTSÁG 1358/2014/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2014. december 18.) a 834/2007/EK rendelet részletes végrehajtási szabályainak megállapításáról szóló 889/2008/EK rendeletnek a víziállatok

Részletesebben

Integrált vad- és élőhely-gazdálkodás I. Apróvadgazdálkodás

Integrált vad- és élőhely-gazdálkodás I. Apróvadgazdálkodás Integrált vad- és élőhely-gazdálkodás I. Apróvadgazdálkodás Gazdálkodás a mezei nyúllal A mezei nyúl jelentősége Hazánk apróvad-gazdálkodásának legfontosabb faja Nagy a vadászati érdeklődés a mezei nyúl

Részletesebben

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD.

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Rendkívül jó fajtatiszta macskák számára SELECT GOLD Maine Coon és perzsamcskák számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. SELECT GOLD fajtatiszta macskák számára egyedi prémium-minoség A fajtatiszta

Részletesebben

Ökológiai földhasználat

Ökológiai földhasználat Ökológiai földhasználat Ökológia Az ökológia élőlények és a környezetük közötti kapcsolatot vizsgálja A kapcsolat színtere háromdimenziós környezeti rendszer: ökoszisztéma Ökoszisztéma: a biotóp (élethely)

Részletesebben

Mangalica: Múlt, jelen, jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado

Mangalica: Múlt, jelen, jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado Mangalica: Múlt, jelen, jövő A mangalica eredete: A rómaiak már elterjesztették a Fekete Nápolyi sertéseiket Pannóniában Ez a mediterrán ásatag sertés leszármazottja volt és ebből a típusból erednek az

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG-, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR ÁLLATTUDOMÁNYI, BIOTECHNOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI INTÉZET

DEBRECENI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG-, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR ÁLLATTUDOMÁNYI, BIOTECHNOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI INTÉZET DEBRECENI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG-, ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR ÁLLATTUDOMÁNYI, BIOTECHNOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI INTÉZET ÁLLATTENYÉSZTÉSI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA A Doktori Iskola

Részletesebben

8. Ismertesse a pecsenye-csirke elıállítás technológiáját!

8. Ismertesse a pecsenye-csirke elıállítás technológiáját! 8. Ismertesse a pecsenye-csirke elıállítás technológiáját! 1. A fajta, hibrid megválasztása Fajták: Fehér cornish: Amerikai Egyesült Államokban tenyésztették ki. A fajta, mint apai keresztezési partner,

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Sertés- és Kisállattenyésztési Tanszék A doktori iskola vezetője: Dr. Horn Péter MTA rendes tagja Témavezető: Dr. Hancz Csaba a mezőgazdasági

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLEMENTHEZ ÉS A TANÁCSHOZ. Fenntartható jövő kialakítása az akvakultúra számára

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLEMENTHEZ ÉS A TANÁCSHOZ. Fenntartható jövő kialakítása az akvakultúra számára AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 8.4.2009 COM(2009) 162 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLEMENTHEZ ÉS A TANÁCSHOZ Fenntartható jövő kialakítása az akvakultúra számára Új lendület

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők;

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők; Éves óraszám: 55,5 óra Heti óraszám: 1,5 óra TANMENETJAVASLAT A harmadik osztályos természetismeret témakörei az új leckék óraszámával: 1. témakör: A növények és az állatok élete, életműködése 9 óra 2.

Részletesebben

A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI STRATÉGIA

A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI STRATÉGIA FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM AGRÁRPIACI FŐOSZTÁLY 1860 Budapest, Pf. 1. 301-4000 Fax: 301-4702 A GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGPIACHOZ KAPCSOLÓDÓ FENNTARTHATÓ MŰKÖDÉSI PROGRAMOKRA VONATKOZÓ NEMZETI

Részletesebben

Termelésorientált (társadalomközpontú) korszak (kb. 1850-1920)

Termelésorientált (társadalomközpontú) korszak (kb. 1850-1920) Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1495-06 Marketing és PR ismeret Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1495-06/2 Marketing- és PR alapfogalmainak ismertetése,

Részletesebben

40/2002. (V. 14.) FVM rendelet. a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeirol

40/2002. (V. 14.) FVM rendelet. a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeirol 40/2002. (V. 14.) FVM rendelet a halászati termékek termelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeirol Az állategészségügyrol szóló 1995. évi XCI. törvény 45. -ának (a továbbiakban:

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 6. szám, 2007. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 6. szám, 2007. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén

Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén A Karcagi Kutató Intézet a Közép-Tisza mente nehéz mechanikai összetételű talajain való gazdálkodás fejlesztésének lehetőségeit kutatja. Az 1947-ben alapított Karcagi

Részletesebben

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ Megoldás: A elősegíti és javítja a bendő stabilitását a bendő mikroorganizmusok egyenletes táplálásán keresztül, ami jobb étvágyat, magasabb takarmánybevitelt, jobb emésztést, javult energia és vitaminellátást,

Részletesebben

A víz. Szerkesztette: Vizkievicz András

A víz. Szerkesztette: Vizkievicz András A víz Szerkesztette: Vizkievicz András 1. A talajban, mint talajoldat, ami lehet: kapillárisvíz (növények által felvehetı víz), abszorbciós víz (talajkolloidok felületén megkötött víz, növények számára

Részletesebben

A hízott libamáj fogyasztásának aktuális kérdései

A hízott libamáj fogyasztásának aktuális kérdései A hízott libamáj fogyasztásának aktuális kérdései Lendvai Edina Czibolya Anita A hízott libamáj egy speciális termék, melyet a ludak töméses hízlalásával állítanak elő. Sok ezer éves múlttal rendelkezik

Részletesebben

Szállerősítéses, saválló, kétkomponensű, cementkötésű javítóhabarcs és védelem csatornázási rendszerekhez. Kézzel vagy szárazszórással feldolgozható

Szállerősítéses, saválló, kétkomponensű, cementkötésű javítóhabarcs és védelem csatornázási rendszerekhez. Kézzel vagy szárazszórással feldolgozható Sewament 100 Szállerősítéses, saválló, kétkomponensű, cementkötésű javítóhabarcs és védelem csatornázási rendszerekhez. Kézzel vagy szárazszórással feldolgozható FELHASZNÁLÁSI TERÜLET A szennyvíztisztító

Részletesebben

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta Õszi káposztarepce ajánlat 2011 Jövőt vetni 1856 óta Köszöntô Tanulj a múltból, élj a mának és gondolj a jövôre! A KWS cégcsoport több évtizedre visszatekintô kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetôen,

Részletesebben

2006.11.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja I. MELLÉKLET

2006.11.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja I. MELLÉKLET 2006.11.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 272 E/421 I. MELLÉKLET A 95/2/EK irányelv mellékletei a következőképpen módosulnak: 1. Az I. melléklet a következőképpen módosul: a) A bevezető megjegyzés

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

MTA Doktori értekezés

MTA Doktori értekezés MTA Doktori értekezés Összefoglaló-Tézis füzet Egyes gazdasági haszonhalaink hímivartermékeinek mélyhűtése, a technológia standardizálásának kidolgozása és gyakorlati alkalmazása Dr. Urbányi Béla Gödöllő

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

Kérdőív A kiskereskedelmi vállalkozások üzletpolitikája

Kérdőív A kiskereskedelmi vállalkozások üzletpolitikája Kérdőív A kiskereskedelmi vállalkozások üzletpolitikája Tisztelt Kiskereskedő! A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Marketing Tanszéke egy olyan nagyszabású, az egyetem által finanszírozott kutatáshoz

Részletesebben

Hozzon a gyermeknek mindenki amit tud, játékot, zenét, örömet. /Kodály Zoltán/

Hozzon a gyermeknek mindenki amit tud, játékot, zenét, örömet. /Kodály Zoltán/ K A S T É L Y P E D A G Ó G I A I Ó V O D A P R O G R A M J A Hozzon a gyermeknek mindenki amit tud, játékot, zenét, örömet. /Kodály Zoltán/ Tartalomjegyzék I. Pedagógiai programunk törvényi háttere...

Részletesebben

Évszakok fényképgyőjtemény

Évszakok fényképgyőjtemény NA 342 196 Évszakok fényképgyőjtemény Az Évszakok fényképgyőjtemény kiváló segédeszköz anyanyelvi foglalkozásokhoz és nyelvtanításhoz. A fotók hat témakörbe rendezıdnek: öltözet, növények és gyümölcsök,

Részletesebben

Koenzim Q10 - az életerõ

Koenzim Q10 - az életerõ Koenzim Q10 az életerõ Vajon hogyan élteti, óvja szervezetünket ez a vitaminszerû anyag? Az anyagcseréhez nélkülözhetetlen koenzim Q (ubikinon = mindenütt jelenlévô kinon) minden élô szervezet számára

Részletesebben

Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI

Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Alapja: nemzeti stratégiai jelentések Cél: nemzeti szinten javítani az átláthatóságot, ösztönözzék az elszámoltathatóságot Az aktív végrehajtás

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

PÁLYÁZAT 2016. A BÁRCZAY JÁNOS MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM IGAZGATÓI ÁLLÁSÁRA. Szerencs, 2016. június 10.

PÁLYÁZAT 2016. A BÁRCZAY JÁNOS MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM IGAZGATÓI ÁLLÁSÁRA. Szerencs, 2016. június 10. PÁLYÁZAT A BÁRCZAY JÁNOS MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM IGAZGATÓI ÁLLÁSÁRA 2016. Szerencs, 2016. június 10. Készítette: Néposzné Gombás Katalin okleveles mezőgazdasági mérnöktanár A BÁRCZAY

Részletesebben

Helyes táplálkozás a családban

Helyes táplálkozás a családban Helyes táplálkozás a családban Amikor leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkodtam, vajon hányan fognak unottan felsóhajtani: "Na, már megint a táplálkozásról lesz szó!" Valóban nagyon sok szó esett

Részletesebben

Egy új pszichoszociális kockázatértékelő megközelítés bemutatása

Egy új pszichoszociális kockázatértékelő megközelítés bemutatása Egy új pszichoszociális kockázatértékelő megközelítés bemutatása Dr. Takács Ildikó tanszékvezető egyetemi docens BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszék takacsi@erg.bme.hu Új trendek A folyamatosan változó

Részletesebben

Olvadáspont: az a hőmérséklet, amelyen egy anyag folyékony és szilárd állapotban egyaránt jelen van.

Olvadáspont: az a hőmérséklet, amelyen egy anyag folyékony és szilárd állapotban egyaránt jelen van. Halmazállapot változások olvadás: szilárd halmazállapotból folyadék lesz fagyás: folyadékból szilárd halmazállapotú anyag lesz forrás: folyadékból gázhalmazállapotú anyag lesz lecsapódás: gázhalmazállapotú

Részletesebben

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TARTÁSTECHNOLÓGIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TARTÁSTECHNOLÓGIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése AZ ÁLLATOK VISELKEDÉSÉNEK SZEREPE A TARTÁSTECHNOLÓGIA MEGVÁLASZTÁSÁBAN I. - Az állatok viselkedésének

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányozás hatása a húsminőségre elsősorban genetikailag determinált (nőivarú és idősebb állatok testszöveteibe

Részletesebben

A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai

A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai Magyar Csomagol á si É vköny v 2014 Dr. Madai Gyula A hajlékonyfalú csomagolóanyagokat sem kerülik el a globális kihívások, miközben

Részletesebben

2003. évi XVI. törvény. az agrárpiaci rendtartásról

2003. évi XVI. törvény. az agrárpiaci rendtartásról 2003. évi XVI. törvény az agrárpiaci rendtartásról Az Országgyűlés annak érdekében, hogy a mezőgazdaságból élők számára méltányos jövedelem elérésének lehetőségét, a mezőgazdasági termelékenység növelését,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Shop Amennyiben nem szeretne 1300 Ft. csomagolási és postázási költséget fizetni, termékeinket bárhol megvásárolhatja az országban a gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban egyaránt!abban az esetben,

Részletesebben

A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Litvánia

A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Litvánia IX. MELLÉKLET A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Litvánia 1. AZ ÁRUK SZABAD MOZGÁSA 1. 32001 L 0082: Az Európai Parlament és a Tanács 2001. november 6-i 2001/82/EK irányelve az állatgyógyászati

Részletesebben

VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar. Huszár Andrea IHYADJ

VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar. Huszár Andrea IHYADJ VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar Huszár Andrea IHYADJ FELHASZNÁLÁSA A készletek kérdése: múlt, jelen, jövő Tartalom Bevezetés... 2 Amit tudni kell a műtrágyákról

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.) Kiadva: 2014.04.24. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.01-ig. Várható frissítés: 2014.05.01. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Patikán kívül forgalmazható gyógyhatású termékekben rejlő üzleti lehetőségek, jogszabályi háttér. FESZ Fitoterápia Távoktatás

Patikán kívül forgalmazható gyógyhatású termékekben rejlő üzleti lehetőségek, jogszabályi háttér. FESZ Fitoterápia Távoktatás Patikán kívül forgalmazható gyógyhatású termékekben rejlő üzleti lehetőségek, jogszabályi háttér FESZ Fitoterápia Távoktatás FESZ 2014. Parádfürdő Dr. Hagymási Miklós 1 Lehetőségek Gyógyszertáron kívül

Részletesebben

Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012

Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012 Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012 Dr. Rodics Katalin A helyi-és tájfajták jelentõsége, elterjedésük elõsegítése 2012.augusztus 11 EGYEZMÉNY A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉGRŐL, a földi élet védelméről A Biológiai

Részletesebben

1 Elnevezésük 2 Elterjedésük 3 Megjelenésük 4 Életmódjuk 5 Szaporodásuk 6 Fajaik 7 A vérszívó szúnyogok elleni védekezési módok 8 Jegyzetek 9 Források

1 Elnevezésük 2 Elterjedésük 3 Megjelenésük 4 Életmódjuk 5 Szaporodásuk 6 Fajaik 7 A vérszívó szúnyogok elleni védekezési módok 8 Jegyzetek 9 Források Szúnyogfélék A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából (Szúnyog szócikkből átirányítva) Ugrás: navigáció, keresés Szúnyogfélék Anopheles cf. gambiae Ország: Törzs: Osztály: Öregrend: Rend: Alrend: Alrendág:

Részletesebben

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08)

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) C 97/16 Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) 2005. november 17-én az Európai Unió finn elnökségének tevékenységéhez kapcsolódóan Mari Kiviniemi,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ TMW 22 BI-S, BI-T 1 A használati útmutatóhoz Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy a TEKA termékét választotta. Biztosak

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2013 STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 Tartalom VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés...3 2. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

Prof. dr. Török Szilveszter - részlet a Megszentelt egészség címő könyvbıl. Olajok

Prof. dr. Török Szilveszter - részlet a Megszentelt egészség címő könyvbıl. Olajok Prof. dr. Török Szilveszter - részlet a Megszentelt egészség címő könyvbıl Olajok A tökmagolaj A zsiradékok a háromértékő alkohol a glicerin zsírsavakkal alkotott észterei. A szobahımérsékleten (20 Celsius-fok)

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

Tápanyagok vízi közösségekben

Tápanyagok vízi közösségekben Tápanyagok vízi közösségekben eltérések a szárazföldiekhez képest: BE: KI: a legtöbb anyag kívülről mosódik be patak, folyó, kifolyásos tó kimosódás nagy tavak és óceánok ülepedés Folyóvizek Hubbard Brook:

Részletesebben

Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit!

Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit! 1 Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit! Tisztelt Falugyűlés! Tájékoztatóm elején egy tragikus aktualitásról kell szólnom: március

Részletesebben

www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE

www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE A FEJLESZTÉS TARTALMA A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás alapján, az Electromega vásárolta meg ennek a szabadalomnak a hasznosítási jogát.

Részletesebben

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.1 4.1 4.6 Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai Tárgyszavak: hőveszteségek csökkentése; termikus hatásfok; rekuperátor;

Részletesebben

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések MEMO/11/197 Brüsszel, 2011. március 28. MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések A téma jelentősége A közlekedés alapvetően fontos gazdaságunk és társadalmunk számára, a mobilitás pedig nélkülözhetetlen

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna 1 TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna A nemzetközileg regisztrált vegyi anyagok száma az 1990-es évekre elérte a 10 milliót, amiből 50-75 ezer anyag kerül be közvetlenül a környezetbe. Ezek száma országonként

Részletesebben

Tartalmi és formai követelmények értékelési szempontjai a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz

Tartalmi és formai követelmények értékelési szempontjai a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz Tartalmi és formai követelmények értékelési szempontjai a KAP A saját farmom mindig zöldebb pályázathoz Formai követelmények értékelése: A dolgozatnak saját alcímmel is rendelkeznie kell. A pályamunka

Részletesebben

HALÁSZAT ÉS AKVAKULTÚRA EURÓPÁBAN

HALÁSZAT ÉS AKVAKULTÚRA EURÓPÁBAN 57. szám, 2012 augusztus HALÁSZAT ÉS AKVAKULTÚRA EURÓPÁBAN Halászat: az első európai szociális megállapodás Európai Tengerészeti Napok: Göteborg a kék növekedés lehetőségeit kutatja A tengerekkel kapcsolatos

Részletesebben

Dísznövénytermesztés Általános jellemzők

Dísznövénytermesztés Általános jellemzők Dísznövénytermesztés Általános jellemzők Dísznövények: Díszítő hatás, esztétikum Kedvező környezet (talajtakarás, por-, hang-, szélvédelem, páratartalom növelés) biológiai és klimatikus hatás Pszichológiai

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYENESDIÁSI BÖLCSŐDE és ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015. Készítette: VILÁGOS CSABÁNÉ Intézményvezető TARTALOMJEGYZÉK I. Jogszabályi háttér. 4 II. Intézményünk bemutatása... 6 1. Az óvoda jellemző adatai...

Részletesebben

MELLÉKLET V. MELLÉKLET

MELLÉKLET V. MELLÉKLET EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.10. COM(2014) 157 final ANNEX 5 MELLÉKLET V. MELLÉKLET Társulási megállapodás egyrészről az Európai Unió, az Európai Atomenergia-közösség és tagállamaik, másrészről a

Részletesebben

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS Mi a kontrolling? Mutatószámok Mi a kontrolling? A kontrolling, mint alkalmazott gazdaságtani módszer az Amerikai Egyesült Államokból ered. Az első gyakorlati alkalmazások termelési

Részletesebben