canor Monitoring Útmutató Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "canor Monitoring Útmutató Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium"

Átírás

1 Monitoring Útmutató január 23. Végső jelentés Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare project HU

2 Project office Budapest Aulich utca 3 Ground floor 3 H-1054 Budapest (06-1) Telephone (06-1) Fax info@int..hu Internet Dokumentum címe Monitoring Útmutató Státusz Végső jelentés Dátum 2003 január 23. Projekt név Phare-projekt Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése HU9911 Projekt szám Megbízó Hivatkozási szám Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 5 Készítette Ellenőrizte Henk Blok Sjacco DE VOS Kelt/aláírás.. Jóváhagyta Johan MATHIJSSEN Kelt/aláírás.. Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare project HU

3 TARTALOMJEGYZÉK 5 Bevezetés Célkitűzések Az útmutató felépítése Jogszabályok és direktívák Monitoring stratégiák Klasszikus monitoring Természetes Szennyeződéscsökkenés (NA) monitoring Monitoring stratégiák összefoglalója számú Útmutató: Bezárandó lerakók Klasszikus stratégia NA stratégia sz. Útmutató: Jövőbeni hulladéklerakó hálózat Klasszikus stratégia NA stratégia...11 MELLÉKLETEK: 1. Folyamatábra 1 2. Folyamatábra 2 3. Adatlapok 1 Általános információk 2a Előzetes terv és a monitoring hálózat megvalósítása (monitoring kutak száma) 2b Előzetes terv és a monitoring hálózat megvalósítása (monitoring kutak mélysége) 3a 0-mérés minősége. Monitoring hálózat értékelése. 3b 0-mérés minősége. Monitoring hálózat értékelése (kémiai elemzések). 4a Terület specifikus határértékek meghatározása 4b Területi irányadó paraméterek meghatározása a NA-monitoringhoz 5 Klasszikus Monitoring Terv 6 Klassikus Monitoring 7a Emissziós kockázati modell meghatározása és a terület specifikus mikro paraméterek (redox állapot becslés) 7b Emissziós kockázati modell meghatározása és a terület specifikus mikro paraméterek (Emissziós kockázati modell és a megfelelő mikro paraméterek meghatározása) 8 NA Monitoring Terv 9 NA Monitoring 4. Jelentés minták 1. Monitoring terv tervezet 2. Megvalósított monitoring hálózat 3. Monitoring Terv 4. Monitoring eredmények 5. A, B, C értékek Végső Jelentés i január 23.

4 5 BEVEZETÉS A jelentés tárgya a bezárandó- és jövőbeni települési szilárdhulladékok ártalmatlanítását folytató hulladéklerakók talajvíz monitoring rendszerének elhelyezése, üzemben tartása és karbantartása. Az említett hulladéklerakók mindegyikére vonatkoznak előírások és jogszabályok. A bezárandó lerakókra vonatkozó szabályozás az Országos Központi Kármentesítési Programban található, mely a 10/2000 KöM_EüM-FVM-KHVM együttes rendeletben és a 33/2000 Kormány rendeletben van lefektetve. A monitoring célja a már bekövetkezett szennyezés felismerése és annak elfogadható szintre való csökkentése (remediáció a korábbi szennyezéseknél). A jövőben is üzemelő települési szilárdhulladék-lerakóknak az Európa Tanács 1999/31/EC számú rendeletének kell megfelelniük. A monitoring célja az alsó szigetelésen átszivárgó szennyezés mihamarabbi felismerése, valamint azonnali remediációval a további terjedés megakadályozása (a szivárgás előtti kezdeti talajvízminőséget meghaladó szennyezés elkerülése, valamint a szennyezett terület remediációja). A fent említett okokból tehát irányelveket fogalmaztunk meg mindkét típusú hulladéklerakóra. Mindkét esetben megkülönböztettük a klasszikus és a Természetes Szennyeződéscsökkenés (NA) elvein alapuló monitoringot. A jogi kereteket, és a kapcsolódó lépéseket az alábbi folyamatábrán szemléltetjük: Végső jelentés január 23.

5 1. irányelv: Bezárandó lerakók 2. irányelv: Jövőbeni hálózat lerakói Bezárt Üzemeltetés Bezárás után Klasszikus NA Klasszikus NA Országos Központi Kármentesítési Program (10/2000 és 33/2000) Szennyezett területek remediációja European Council Directive 1999/31/EC, 26 April 1999 Hulladék lerakása Kialakuló szennyezés megelőzése Monitoring eredmények A,B és C értékkel való összehasonlítása Monitoring eredmények összehasonlítása a talajvíz természetes minőségével (terület specifikus határérték) Intézkedések a határértékek meghaladása esetén Intézkedések a határértékek meghaladása esetén Végső jelentés január 23.

6 1. CÉLKITŰZÉSEK A talajvíz monitoring elvégzésének célja a hulladéklerakót érintő bármely negatív hatás észlelése annak érdekében, hogy a megfelelő lépéseket meg lehessen tenni. A talajvíz monitoringnak csak akkor van jelentősége, ha megbízható és hatékony módon viszik véghez. A jelen talajvíz monitoring útmutató eszközként használható az előírásoknak való megfeleltetés érdekében. Ebből a szempontból nézve az útmutató célkitűzéseit a következők: A talajvíz monitoring rendszer elhelyezési, üzemben tartási és karbantartási folyamatainak leírása (lépésről lépésre); A vonatkozó jogszabályok, előírások és követelményeknek megfelelő hatékony és megbízható talajvíz monitoring megvalósításának leírása; A monitoring rendszer tervezéséhez szükséges kvantitatív számok gyakorlati szabályainak megfogalmazása (monitoring kutak, kémiai elemzések csoportjai, monitoring gyakorisága, stb.) Az útmutatót a terület specifikus monitoring rendszer tervezésének, elhelyezésének és üzemben tartásának általános irányadójaként kell kezelni. Helyi jellegzetességek eltérést okozhatnak az útmutatóhoz képest. 2. AZ ÚTMUTATÓ FELÉPÍTÉSE Az útmutató az információk következő 3 szintjét tartalmazza (használatuk sorrendjében): Folyamatábrák, a teljes folyamat leírásához, a különböző lépések megtételének sorrendjében; Tény-lapok, melyek a folyamatábrák lépéseit fejtik ki bővebben; Mintajelentések, melyek a hatóságok felé benyújtandó jelentések minimális tartalmát szemléltetik. Az útmutató csupán háttérinformációt szolgáltat a tárgyhoz. A dokumentumban kétféle stratégiát különböztetünk meg és ezekhez adunk magyarázatot, az egyik a klasszikus, a másik a természetes szennyeződéscsökkenés stratégiája. Ezen kívül a folyamatábrákhoz, melyeket az útmutatótól függetlenül is lehet értelmezni, ill. azok jobb megértéséhez is segítséget nyújtunk. Kétféle folyamatábra készült, az egyik a bezárandó lerakókhoz, a másik a jövőbeni hálózathoz tartozó hulladéklerakókhoz. A folyamatábrák egyes lépései a vonatkozó ténylapokhoz kapcsolódnak. A jelentés -re utaló lépések a megfelelő hivatal felé történő bejelentési és jóváhagyási kötelezettséget jelölik. Végső jelentés január 23.

7 3. JOGSZABÁLYOK ÉS DIREKTÍVÁK Jelen útmutató alapját főképpen a következő jogszabályok alkotják: Európai Tanács 1999/31/EC ( ) számú rendelete a hulladéklerakásról. a 10/2000 (VI.2.) KöM_EüM-FVM-KHVM együttes rendelete, mely az évi LIII. számú, a környezetvédelem általános szabályairól szóló törvény 89. bekezdésének 3. paragrafusának intézkedéseiből indul ki, melynek értelmében: o o o a talajvíz és a földtani közeg minőségének védelme, korábban kialakult szennyezés minősítése, a szükséges kármentesítési intézkedések alapjainak lefektetése a fő cél. a 33/2000. (III.17.) számú, a felszín alatti vizek minőségét érintő tevékenységekkel összefüggő egyes feladatokról szóló kormányrendelet, mely az évi LIII. sz. törvény 110. bekezdés 7. paragrafus f) pontjának intézkedéseiből indul ki. További információforrások: A Köztisztasági Egyesülés Tervezési Segédlete, A dán Környezetvédelmi Hivatal útmutatója a hulladéklerakásról, 1997; A holland hulladéklerakókról szóló rendelet, ; Noord-Brabant megyére (Hollandia). 4. MONITORING STRATÉGIÁK Mindkét folyamatábránál első lépésként el kell dönteni, hogy melyik monitoring stratégiát alkalmazzuk. a klasszikus monitoringot vagy; a Természetes Szennyeződéscsökkenés (NA) elvein alapuló monitoringot. Mindkét stratégia alapja a kockázati, ún. forrás-pálya-objektum megközelítés. Ez azt jelenti, hogy annak eldöntése, melyik lépést kell megtenni, a szennyezett talajvíz emberi egészségre és a környezetre gyakorolt kockázatán múlik. Ezért a hulladéklerakótól a talajvíz áramlásirányában történő talajvíz felhasználásról megfelelő és évente frissített információval kell rendelkezni. Landfill: source Drinkingwater abstraction well: object Groundwater level Contaminated plume path Végső jelentés január 23.

8 5.1 Klasszikus monitoring A klasszikus monitoring stratégia szempontjából a hulladéklerakót egy olyan fekete doboznak tekintjük, melynek a tartalma ismeretlen, a hangsúlyt ezért a terjedés kockázatának megállapítására helyezzük. A monitoring célja a víz minőségének figyelemmel kísérése a hulladéktest környezetében folyó talajvíz áramlásának irányában és azzal ellentétesen. A kialakuló kockázatokat nem lehet előre látni, ezért a monitoring hosszú időt igénylő, rendszeres folyamat, melynek során a vételezett minták mikro szennyező tartalma kerül elemzésre. Az elemzések elvégzése után természetesen a hangsúly az eredmények minden egyes mintavételt követő összehasonlítására kerül. 5.2 Természetes Szennyeződéscsökkenés (NA) monitoring A NA monitoring a lerakóban és környezetében folytatott vizsgálatok alapján nyer képet az ott zajló a szennyezőanyagok viselkedését meghatározó természetes biokémiai és fizikai folyamatokról. A monitoring célja a vízminőség jövőbeni alakulásának meghatározása a hulladéktest környezetében folyó talajvízáramlásának irányában és azzal ellentétesen. A monitoring alapját a makro-paraméterek alkotják, melyek lerakóra való hatásának elemzése után kerül sor a mikro-szennyezők elemzésére. Végső jelentés január 23.

9 Természetes Szennyeződéscsökkenés (NA) NA egy általános fogalom, mely a talajvíz szennyeződésének csökkenését okozó, a talajvíz és földréteg között zajló természetes kémiai, fizikai és biológiai folyamatokat foglalja magában. A főbb folyamatok a következők: - mikrobiológiai bomlás, pl. a perklóretilén bomlása; - kicsapódás, pl. nehézfémek kicsapódása szulfidként - szorpciós folyamatok, pl. poliaromás szénhidrogének szorpciója. Mialatt a csurgalékvíz eléri a telített(len) zónát a lerakó alatt, a vízben feloldott anyagok és a földben található anyagok folyamatos interakcióba lépnek. Ezek a folyamatok vezetnek a szennyezett talajvíz természetes szennyezéscsökkenéséhez. Csurgalék micro Talajszint Talajvízszint micro - csóva macro csóva NA stratégia alapjait főleg a következők alkotják: - a makro csóva (makro-paraméterek, mint kloridok, kálium, ammónium, stb.) és a mikro-csóva (nehézfémek, klórozott szerves oldószerek, illó szerves vegyületek, stb.) különbsége. A mikro-csóva olyan szennyezőanyagokat tartalmaz, melyek terjedése lassabb, mint a makro-csóva szennyezőinek terjedése.; - a mikro-csóva szennyezőinek viselkedése a különböző redox zónákban (ez egy emissziós kockázati modell kiindulópontja); - annak ismerete, hogy makro-csóva nélkül mikro-csóva sem létezik; Microbio bomlás Kémiai kicsapódás Methanogen ic Sulfatered I ron-red Nitrat e red Talajszint Talajvíz szint A biológiai bomlási folyamat különböző fázisokban történik: - aerob fázis: nitrát redukció; - anaerob fázis: vas és szulfát redukció; - anaerob, instabil metanogén fázis; - anaerob, stabil metanogén fázis. A lerakó csurgalékvíz csóváját (makro-csóva) is ezek a fázisok jellemzik. Mikor a lerakó stabil metanogén fázisában van a talajvízáramlás irányában található csóvát a különböző redox zónák jellemzik (ld. bal ábra). A zéró állapot az áramlási irány mentén, azzal ellenetétesen és a hulladéklerakó alatt vagy a hulladéklerakóban található kezdeti/kiinduló állapot. Ezzel az információval lehet meghatározni a NA-állapotot és lehet a redox fázist meghatározni. A stratégia különbséget tesz a stabil és az instabil lerakó között. A stabil lerakó a legutolsó fázisában van, fő jellemzője a metanogén redox állapot. Az instabil lerakó jellemzője a nem metanogén redox állapot és a stabil metanogén állapotba való átlépés lehetősége. Amennyiben a NA-állapotokat meghatározták az emissziós kockázati modellt fel lehet állítani. Ebből a modellből lehet az áramlási irányban a mikro-szennyezők előfordulására következtetni. Végső jelentés január 23.

10 5.3 Monitoring stratégiák összefoglalója Az NA-monitoring stratégia egy ígéretes alternatívája a klasszikus monitoringnak. Dániában és Hollandiában számos bemutató projektnél alkalmazták már. A két monitoring stratégia közül az egyik kiválasztását már a rendszer tervezése előtt célszerű megtenni. Mindkét kategóriának vannak előnyei és hátrányai: Klasszikus stratégia Természetes Szennyeződéscsökkenésre alapozott stratégia Megfigyelés rövid (2 4 év) Jövőbeli kockázat ismert Az induláshoz szakértői döntés kell Megfigyelés hosszú (4 20 év) Jövőbeli kockázat ismeretlen Az induláshoz kevesebb szakértői döntés kell Bizonyos bizonytalanság marad az észlelés biztonságát illetően Gyakori mérések Költséges Kevésbé költséges (25-50% megtakarítás) Segíti a döntések megbízhatóságát és minőségét Kisebb gyakoriságú mérések SZÁMÚ ÚTMUTATÓ: BEZÁRANDÓ LERAKÓK A bezárásra kerülő hulladéklerakókra vonatkozó irányelveket az 1.sz. melléklet tartalmazza. Irányelvek összefoglalása a folyamatábrán látható, a részletesebb információkat a tényközlő adatlapok tartalmaznak. Ezeket az adatlapokat 3. sz. mellékletként csatoltuk. Az irányelv különbséget tesz a hagyományos monitoring program és az NA monitoring program között. A két program között a üzemeltető választ, de az illetékes hatóságokkal jóvá kell hagyatnia. Mindkét program általános információgyűjtéssel kezdődik a lerakókról és környezetükről. Ezek az előzetes felmérések szolgáltatják a szükséges védelmi intézkedések megtételének alapját. A felméréseket a legrészletesebben kell kivitelezni, hogy a későbbiekben se merüljenek fel meg nem válaszolt kérdések. Ha a szükséges információkat összegyűjtötték, az előzetes monitoring hálózatot megtervezték, akkor a megfelelő hatóság jóváhagyása után azt meg is lehet valósítani. A tervezésben a kiválasztott monitoring stratégiát meg kell jelölni. 6.1 Klasszikus stratégia Amikor a monitoring hálózat elkészült, egy első monitoring ciklus (nulla állapot meghatározás) következik. Az első monitoring kör során a háttérértékek és a potenciális, áramlás irányú szennyezés meghatározása történik. Az eredmények összehasonlítása az A, B és C értékekkel az 5. sz. mellékletben található. Ha az eredmény meghaladja a C-értéket, akkor kontrollmérést kell végezni. Ha az áramlás irányában egy szennyező meghaladja a C-értéket, akkor a hulladéklerakót kármentesíteni kell, hivatkozással a Országos Környezetvédelmi Kármentesítési Programra (10/2000 és 33/2000). Az első mérések után a hálózatot hitelesítettnek tekintjük. Ami azt jelenti, hogy az ellenőrző kutak (vízszintes és függőleges) elhelyezése megfelel a helyi talajvízáramlásnak, de ha szükséges, új ellenőrző kutakat kell beállítani. A végleges monitoring tervről jelentés készül (lásd 2. sz. jelentés minta), amit az illetékes hatóság felé fel kell terjeszteni jóváhagyás céljából. A monitoring ciklus a monitoring terv elkészítésével kezdődik. Majd az illetékes hatóságnak jóvá kell hagyni ezt a tervet. A terv több fejezetet tartalmaz, amelyekben a cél és a monitoring módja rögzített (lásd 3. sz. jelentés minta). Minden ciklus után a monitoring tervet értékelni kell, az adatokat pedig szükség esetén frissíteni. Az analízis Végső jelentés január 23.

11 eredményét össze kell hasonlítani az A, B és C értékekkel. Ha a B vagy C értékeket meghaladja, újabb kontrollmérést kell végezni. Ha a minták még mindig túllépik a B vagy C értékeket, akkor egy megfelelő cselekvési tervet kell készíteni és végrehajtani. Ezeknek a terveknek azt a célt kell szolgálni, hogy a hulladéklerakó hatását csökkentsék, vagy kontrollálják. Az érintett talajvíz felhasználásának függvényében ezek a tervek intenzívek vagy kevésbé intenzívek lesznek. Az eredményeket összehasonlítják az előző monitoring eredményeivel. Az összehasonlítás az idő-koncentráció összefüggés alapján történhet. A monitoring eredményeit jelentések tartalmazzák (ld. 4. számú jelentés minta), melyeket a megfelelő hatóságnak jóvá kell hagyni. 6.2 NA stratégia Amikor a monitoring hálózat elkészült, az első monitoring ciklus (nulla állapotmeghatározás) következik. Az első monitoring kör során a háttérértékeket és a potenciális, áramlás irányú szennyezőket határozzuk meg. Az eredmények összehasonlítása az A, B és C értékekkel az 5. sz. mellékletben található. Ha az eredmény meghaladja a C-értéket, akkor egy kontrollmérést végzünk. Ha az áramlás irányában egy szennyező meghaladja a C-értéket, akkor a hulladéklerakót kármentesíteni kell, hivatkozással az Országos Környezetvédelmi Kármentesítési Programra (10/2000 és 33/2000). Az első mérések után a hálózatot hitelesítettnek tekintjük. Ami azt jelenti, hogy az ellenőrző kutak (vízszintes és függőleges) elhelyezése megfelel a helyi talajvízáramlásnak és a talajvíz típusának, de szükség esetén új ellenőrző kutakat kell felszerelni. A víztípus meghatározása a szennyezés terjedési és redox paramétereken alapszik. A víztípust szakértők döntik el, ha szükséges, klaszter analízis segítségével. A végleges monitoring tervről jelentés készül (lásd 2. sz. jelentés minta), amit az illetékes hatóság felé fel kell terjeszteni jóváhagyás céljából. A redox kondíciókat az emissziós kockázati modell bemenő adataként használjuk. Ez a modell előre jelzi a hulladéklerakóból kiszivárgó szennyezők veszélyét. Pl. a perklóretilén redukáló környezetben biológiailag könnyen lebomlik. Amikor a hulladéklerakó metanogén fázisban van (redukáló környezet), perklór-etilén megjelenése nem várható a hulladéklerakóból az áramlás irányában. A víztípust és a redox viszonyokat a makro paraméterek határozzák meg, amelyeket a monitoring ciklusokban analizálunk. Az NA stratégia szerint a mikro-paramétereinek mérésére csak akkor kerül sor, ha a hulladéklerakóból áramlás irányban a makroszennyező csóva már kialakult. (lásd NA magyarázó ábra). A monitoring ciklus a monitoring terv elkészítésével kezdődik, majd az illetékes hatósággal jóvá kell hagyatni ezt a tervet. A terv több fejezetet tartalmaz, amelyben a cél és a monitoring módja le van írva (lásd 3. sz. jelentés minta). Minden kör után a monitoring tervet értékelni kell, és ha szükséges naprakészre hozni. Az analízis eredményét össze kell hasonlítani a terület-specifikus határértékekkel. Ha ez az eredmény a terület-specifikus határértéket túllépi, újabb kontrollmérést kell végezni. Ha a minták még mindig túllépik a határértéket, akkor megfelelő cselekvési tervet kell készíteni és végrehajtani. Ezeknek az terveknek azt a célt kell szolgálniuk, hogy a hulladéklerakó hatását csökkentsék, vagy kontrollálják. Az érintett talajvíz felhasználásának függvényében, ezek a tervek intenzívek vagy kevésbé intenzívek lesznek. A mért makro paramétereket össze kell hasonlítani a korábbi ciklusban mért eredményekkel, hogy megállapítsuk a hulladéklerakó alatti makro-csóva létezését. A monitoring eredményeit jelentések tartalmazzák (ld. 4. számú jelentés minta), melyeket a megfelelő hatóságnak jóvá kell hagyni. Végső jelentés január 23.

12 7. 2. SZ. ÚTMUTATÓ: JÖVŐBENI HULLADÉKLERAKÓ HÁLÓZAT A jövőbeli hulladéklerakókra vonatkozó irányelveket a 2.sz. melléklet tartalmazza. Irányelvek összefoglalása a folyamatábrán látható, a részletesebb információkat a tényközlő adatlapok tartalmaznak. Ezeket az adatlapokat 3. sz. mellékletként csatoltuk. Az irányelv különbséget tesz a hagyományos monitoring program és a NA monitoring program között. A két program között az üzemeltető választ, de az illetékes hatóságokkal jóvá kell hagyatnia. A jövőbeni hulladéklerakó hálózatra vonatkozó irányelvek részben hasonlóak a bezárásra kerülő hulladéklerakókra vonatkozó irányelvekre. A jövőbeni hulladéklerakó hálózat irányelvei azonban eltérőek a következő vonatkozásokban: - A lerakók rendelkeznek műszaki védelemmel; - Más előírások alkalmazandók. EU- irányelvek az Országos Környezeti Kármentesítési Program helyett; - A monitoring két fázisra van felosztva: üzemeltetés alatt és bezárás után; - A monitoring oka az alsó szigetelő rendszer ellenőrzése. A stratégiák az 1. sz. irányelvhez hasonlóan indulnak, a hulladéklerakóra vonatkozó információk gyűjtésével. Amikor az összes szükséges adat összegyűlt, akkor egy tanulmányterv készül, ami az illetékes hatóságok jóváhagyása után megvalósulásra kerül. 7.1 Klasszikus stratégia Amikor a monitoring hálózat elkészült, egy első monitoring ciklus (nulla-állapot meghatározás) következik. Az első monitoring kör során a háttérértékeket és a potenciális, áramlás irányú szennyezés meghatározása történik. Az eredmények összehasonlítása az A, B és C értékekkel az 5. sz. mellékletben található. Ha az eredmény meghaladja a C-értéket, akkor egy kontrollmérést kell végezni. Ha az áramlás irányában egy szennyező meghaladja a C-értéket, akkor a hulladéklerakót kármentesíteni kell, hivatkozással a Országos Környezetvédelmi Kármentesítési Programra (10/2000 és 33/2000). A háttérértékek a terület-specifikus határértékek meghatározásához szolgálnak alapul. A speciális határérték megállapításának célja a hulladéklerakó alsó szigetelésének ellenőrzése. Az első mérések után a hálózatot hitelesítettnek tekintjük. Ami azt jelenti, hogy az ellenőrző kutak (vízszintes és függőleges) elhelyezése megfelel a helyi talajvízáramlásnak, de ha szükséges, új ellenőrző kutakat kell beállítani. A végleges monitoring tervről jelentés készül (lásd 2. sz. jelentés minta), amit az illetékes hatóság felé fel kell terjeszteni jóváhagyás céljából. A monitoring ciklus a monitoring terv elkészítésével kezdődik. Majd az illetékes hatóságnak jóvá kell hagyni ezt a tervet. A terv több fejezetet tartalmaz, amelyekben a cél és a monitoring módja le van írva (lásd 3. sz. jelentés minta). Minden ciklus után a monitoring tervet értékelni kell, és ha szükséges naprakészre hozni. Az analízis eredményét össze kell hasonlítani a terület-specifikus határértékkel. Ha ez az eredmény ezt túllépi, újabb kontrollmérést kell végezni. Ha a minták még mindig túllépik a szintet, akkor egy megfelelő akció tervet kell készíteni és végrehajtani. Ezeknek a terveknek azt a célt szolgálni, hogy a hulladéklerakó befolyását csökkentsék, vagy kontrollálják. Az érintett talajvíz felhasználásának függvényében ezek a tervek intenzívek vagy kevésbé intenzívek lesznek. A monitoring eredmények betekintést nyújtanak arra, hogy: - az alsó szigetelés (vagy más védelmi eszközök) nem szivárog(nak), a területspecifikus határértékek nem léphetők túl; Végső jelentés január 23.

13 - a meglévő szennyezés csökken/növekszik Egy meghatározott periódus után a hulladéklerakót be fogják zárni. A bezárás után egy meghatározott ideig a megfigyelést még folytatni kell. 7.2 NA stratégia Amikor a monitoring hálózat elkészült, az első monitoring ciklus (nulla-állapot meghatározás) következik. Az első monitoring kör során a háttérértékeket és a potenciális, áramlás irányú szennyezőket határozzuk meg. Az eredmények összehasonlítása az A, B és C értékekkel az 5. sz. mellékletben található. Ha az eredmény meghaladja a C-értéket, akkor egy kontrollmérést végzünk. Ha az áramlás irányában egy szennyező meghaladja a C-értéket, akkor a hulladéklerakót kármentesíteni kell, hivatkozással az Országos Környezetvédelmi Kármentesítési Programra (10/2000 és 33/2000). Ezek a háttér-értékek szolgálnak alapul a terület-specifikus határérték meghatározásához. A speciális határérték célja a hulladéklerakó alsó szigetelésének ellenőrzése. Az első mérések után a hálózatot hitelesítettnek tekintjük. Ami azt jelenti, hogy az ellenőrző kutak (vízszintes és függőleges) elhelyezése megfelel a helyi talajvízáramlásnak és a talajvíz típusának, de szükség esetén új ellenőrző kutakat kell felszerelni. A víztípus meghatározása a szennyezésterjedési és redox paramétereken alapszik. A víztípust szakértők döntik el, ha szükséges, klaszter analízis segítségével. A végleges monitoring tervről jelentés készül (lásd 2. sz. jelentés minta), amit az illetékes hatóság felé fel kell terjeszteni jóváhagyás céljából. A redox viszonyokat az emissziós kockázati modell bemenő adataként használjuk. Ez a modell előre jelzi a hulladéklerakóból kiszivárgó szennyezők veszélyét. Pl. a perklóretilén redukáló környezetben biológiailag könnyen lebomlik. Amikor a hulladéklerakó metanogén fázisban van (redukáló környezet), perklór-etilén megjelenése nem várható hulladéklerakóból az áramlás irányában. A víztípust és a redox viszonyokat a monitoring ciklusokban analizált a makro paramétereket határozzák meg. A NA stratégia mikro-paramétereinek mérésére csak akkor kerül sor, ha a hulladéklerakóból áramlás irányban már kialakult a makroszennyező csóva (lásd NA magyarázó ábra). A monitoring ciklus a monitoring terv elkészítésével kezdődik. Majd az illetékes hatósággal jóvá kell hagyatni ezt a tervet. A terv több fejezetet tartalmaz, amelyben a cél és a monitoring módja le van írva (lásd 3. sz. jelentés minta). Minden kör után a monitoring tervet értékelni kell, és ha szükséges naprakészre hozni. Az analízis eredményét össze kell hasonlítani a terület-specifikus határértékekkel. Ha ez az eredmény a terület-specifikus határértéket túllépi, újabb kontrollmérést kell végezni. Ha a minták még mindig túllépik a határértéket, akkor egy megfelelő cselekvési tervet kell készíteni és végrehajtani. Ezeknek a terveknek azt a célt kell szolgálniuk, hogy a hulladéklerakó befolyását csökkentsék, vagy kontrollálják. Az érintett talajvíz felhasználásának függvényében, ezek a tervek intenzívek vagy kevésbé intenzívek lesznek. A mért makro paramétereket össze kell hasonlítani a korábbi ciklusban mért eredményekkel, hogy megállapítsuk a hulladéklerakó alatti makro-szennyező csóva létezését. A monitoring eredményeit egy jelentésben fektetjük le (lásd 4.sz. jelentés minta), amit jóvá kell hagyatni az illetékes hatósággal. A monitoring eredmények betekintést nyújtanak arra, hogy: - az alsó szigetelés (vagy más védelmi eszközök) nem szivárog(nak), a területspecifikus határértékek nem léphetők túl; - a meglévő szennyezés csökken/növekszik Egy meghatározott periódus után a hulladéklerakót be fogják zárni. A bezárás után egy meghatározott ideig a megfigyelést még folytatni kell. Végső jelentés január 23.

14 Végső jelentés január 23.

Alapinformációk: 1. adatlap. Forrás Áramlási út Tárgy

Alapinformációk: 1. adatlap. Forrás Áramlási út Tárgy Alapinformációk: 1. adatlap Ez az adatlap összegez minden olyan adatot, ami a monitoring-hálózat tervezéséhez szükséges. A begyűjtendő adatok kockázatelemzéses megközelítésen alapulnak. Forrás Áramlási

Részletesebben

XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS

XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS XVIII. NEMZETKÖZI KÖZTISZTASÁGI SZAKMAI FÓRUM ÉS KIÁLLÍTÁS Szombathely, 2008. április 24. A HULLADÉKLERAKÓK REKULTIVÁCIÓS PÁLYÁZATÁVAL KAPCSOLATOS ANOMÁLIÁK Előadó: Déri Lajos ügyvezető SOLVEX Kft. TERVEZŐI

Részletesebben

canor A Bezárandó Lerakók Utógondozási programja Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

canor A Bezárandó Lerakók Utógondozási programja Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2003. január Végső jelentés A Bezárandó Lerakók Utógondozási programja Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Phare project HU 9911 01 Project

Részletesebben

Vízminőségi adatok értékelési módszerei. Bagyinszki György

Vízminőségi adatok értékelési módszerei. Bagyinszki György Vízminőségi adatok értékelési módszerei Bagyinszki György Mikor van rá szükség? Felszín alatti vizek jellemzése, állapotleírása Vízbázis állapotértékelés Tényfeltáró dokumentáció Monitoring jelentés Vízbázisok

Részletesebben

A hígtrágya tárolásának és kezelésének hatósági háttere

A hígtrágya tárolásának és kezelésének hatósági háttere Előadó: Hoffmann György tanácsos Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2007. szeptember 5. Budapest Az engedélyeztetés jogszabályi háttere A vizek mezőgazdasági eredetű

Részletesebben

4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens

4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens 4A MELLÉKLET: A1 ÉRTÉKELÉSI LAP: komponens A LERAKÓBAN KELETKEZETT GÁZ EMISSZIÓS TÉNYEZŐJE [1 = alacsony kockázat, 5 = magas kockázat] Lerakóban keletkezett A1 B1 C1 *1 A hulladék vastagsága a talajvízben

Részletesebben

A hulladéklerakás szabályozásának módosítása

A hulladéklerakás szabályozásának módosítása A hulladéklerakás szabályozásának módosítása Horváth Szabolcs Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium XVII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás 2007. április 24-26. Szombathely Uniós követelmények

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. / 4 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

- A környezetvédelem alapjai -

- A környezetvédelem alapjai - Urbanista szakirányú tanfolyam Értékvédelem - A környezetvédelem alapjai - Előadó: Boromisza Zsombor, egyetemi tanársegéd e-mail: zsombor.boromisza@uni-corvinus.hu Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi

Részletesebben

Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány

Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány Bakó Krisztina Környezettudományi szak Környezet-földtudomány szakirány A vizsgálat tárgya: pakurával szennyezett, majd kármentesített terület A vizsgálat célja: meglévő adatok alapján végzett kutatás

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

László Tamás (Golder Associates); dr. Soós Miklós (Auroscience Kft.); Lonsták László, Izing Imre (GeoConnect Kft.)

László Tamás (Golder Associates); dr. Soós Miklós (Auroscience Kft.); Lonsták László, Izing Imre (GeoConnect Kft.) László Tamás (Golder Associates); dr. Soós Miklós (Auroscience Kft.); Lonsták László, Izing Imre (GeoConnect Kft.) Nulla vegyértékű nanovas helyszíni előállítására alkalmas berendezés kifejlesztése és

Részletesebben

Szennyezett területek menedzsmentjének jogi háttere

Szennyezett területek menedzsmentjének jogi háttere Szennyezett területek menedzsmentjének jogi háttere Zöldi Irma Menedzsment Döntési helyzetek, döntésmechanizmus Jogszabályok, jogszabályi lehetőségek KÖRINFO konferencia, 2 Mi a menedzsment? Menedzsment

Részletesebben

FAVI Engedélyköteles tevékenységek és monitoring adatszolgáltatás

FAVI Engedélyköteles tevékenységek és monitoring adatszolgáltatás FAVI Engedélyköteles tevékenységek és monitoring adatszolgáltatás Gaul Réka Orsolya BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály "Környezetvédelmi adatszolgáltatás" konferencia Herman Ottó Intézet

Részletesebben

Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével

Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével A sérülékeny vízbázisok védelme három fő irányból közelíthető meg Adminisztratív

Részletesebben

canor A rövid lista összeállítása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

canor A rövid lista összeállítása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium A rövid lista összeállítása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése 2003. január Végső jelentés Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos

Részletesebben

Szennyezett területek és vizek utógondozása Hatósági felügyelet és önellenőrzés

Szennyezett területek és vizek utógondozása Hatósági felügyelet és önellenőrzés Szennyezett területek és vizek utógondozása Hatósági felügyelet és önellenőrzés Felosztás Bevezetés Jogi alapok Németországban és fogalmak Módszertani megvalósítás a) Az érintett elemek függvényében b)

Részletesebben

Jogszabályok listája

Jogszabályok listája Kiadás száma 03 Kiadás dátuma: 2018.07.10. Oldal 1/8. KÖRNYEZETVÉDELEM 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól 83/1997. (IX.26.) OGY határozat a Nemzeti Környezetvédelmi Programról

Részletesebben

Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft.

Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft. Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft. 2/37 3/37 4/37 Csepel Iparterület története Weisz Manfréd II. VH 1892 lőszergyár 1897 kohó, öntöde, hengerde majd acélmű 1918 szerszámgépgyártás 1920

Részletesebben

Kerozinnal szennyezett terület hidraulikai, vízminőségi és mikrobiológiai szempontú vizsgálata

Kerozinnal szennyezett terület hidraulikai, vízminőségi és mikrobiológiai szempontú vizsgálata Kerozinnal szennyezett terület hidraulikai, vízminőségi és mikrobiológiai szempontú vizsgálata Máthé Ágnes Réka Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudomány MSc 2015 Témavezetők: Kovács József és Kőhler

Részletesebben

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft

Felszín n alatti vizeink. GWIS Kft Felszín n alatti vizeink minősége Deák k JózsefJ GWIS Kft Vízminőség g alatt a vízv kémiai fizikai biológiai tulajdonságait értjük Egyszerűbb értelmezés: Jó a v a vízminőség, ha valamennyi (mért) komponens

Részletesebben

Klórozott szénhidrogénekkel szennyezett talajok és talajvizek kezelésére alkalmazható módszerek

Klórozott szénhidrogénekkel szennyezett talajok és talajvizek kezelésére alkalmazható módszerek Klórozott szénhidrogénekkel szennyezett talajok és talajvizek kezelésére alkalmazható módszerek Készítette: Durucskó Boglárka Témavezető: Jurecska Laura 2015 Téma fontossága Napjainkban a talaj és a talajvíz

Részletesebben

FAVI Engedélyköteles tevékenységek és monitoring adatszolgáltatás

FAVI Engedélyköteles tevékenységek és monitoring adatszolgáltatás FAVI Engedélyköteles tevékenységek és monitoring adatszolgáltatás Gaul Réka Orsolya BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály "Környezetvédelmi adatszolgáltatás 2019" konferencia Herman Ottó Intézet

Részletesebben

canor A Kémiai Elemzések Összefoglalása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

canor A Kémiai Elemzések Összefoglalása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. 23. január 23. Végső Jelentés A Kémiai Elemzések Összefoglalása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Részletesebben

MINTA A KEOP Monitoring Bizottság előzetes tájékoztatását szolgáló nem végleges dokumentum

MINTA A KEOP Monitoring Bizottság előzetes tájékoztatását szolgáló nem végleges dokumentum MINTA A KEOP Monitoring Bizottság előzetes tájékoztatását szolgáló nem végleges dokumentum PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében Ivóvízbázis-védelem konstrukció Távlati vízbázisok

Részletesebben

LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra. Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010

LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra. Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010 LCA alkalmazása talajremediációs technológiákra Sára Balázs FEBE ECOLOGIC 2010 Mire alkalmas az LCA? Talajremediáció csökkenti a helyi környezeti problémákat de az alkalmazott technológiáknak vannak helyi,

Részletesebben

Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR):

Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR): Környezeti Alapnyilvántartó Rendszer (rövidítése: KAR): a környezeti alapnyilvántartás informatikai rendszere, azaz a környezetvédelmi ágazat által egységesen használt országos számítógépes alapnyilvántartási

Részletesebben

III. Vízbázisvédelem fázisai

III. Vízbázisvédelem fázisai III. Vízbázisvédelem fázisai Horváth Szabolcs okleveles hidrogeológus mérnök Igazgató Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Üzletág Aquaprofit Zrt. Az előadás tartalma 1. Diagnosztikai fázis 2. Biztonságba

Részletesebben

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS

KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖRNYEZETSZENNYEZÉSI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS Kérdőív Kelt: Kitöltötte: Beosztás, telefon, telefax: 1. Biztosított neve címe: 2. Tevékenység ismertetése: Mutassa be a telephelyen végzett tevékenységet Kérjük,

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

Jelentés a Duna-Dráva Cement KFT Beremendi Gyár Nagyharsányi és Beremendi bányaüzemének területén üzemeltetett vízföldtani monitoringról

Jelentés a Duna-Dráva Cement KFT Beremendi Gyár Nagyharsányi és Beremendi bányaüzemének területén üzemeltetett vízföldtani monitoringról Jelentés a Duna-Dráva Cement KFT Beremendi Gyár Nagyharsányi és Beremendi bányaüzemének területén üzemeltetett vízföldtani monitoringról 2010. II. félév Készítette: Dezső József (Geornis Bt.) Pécs, 2010.

Részletesebben

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről

A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről A Víz Keretirányelvről, a felszíni vízvédelmi jogszabályok felülvizsgálatának szükségességéről Gaul Réka Orsolya BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály maszesz, 2018. november 29 2 24 beérkező

Részletesebben

Diszperzív gázáramlás jelentősége a kis permeabilitású zónákban visszamaradt szennyeződések kezelésében

Diszperzív gázáramlás jelentősége a kis permeabilitású zónákban visszamaradt szennyeződések kezelésében Diszperzív gázáramlás jelentősége a kis permeabilitású zónákban visszamaradt szennyeződések kezelésében Esetvizsgálat és gondolatébresztő Jeszenői Gábor ELGOSCAR-2000 Kft. Jakab András Jakab és Társai

Részletesebben

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok KSZGYSZ konferencia 2012. május 22. Bibók Zsuzsanna Tartalom A 2011-ben hatályba lépett jogszabályok új előírásai; 306/2011.(XII.23.)kormányrendelet,

Részletesebben

Az Ipari Kibocsátásokról szóló Irányelv jogharmonizációja, alapállapot-jelentés

Az Ipari Kibocsátásokról szóló Irányelv jogharmonizációja, alapállapot-jelentés Az Ipari Kibocsátásokról szóló Irányelv jogharmonizációja, alapállapot-jelentés Előadó: Petrov Ferdinánd mb. osztályvezető Környezetmegőrzési Osztály Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. október 9. Az Ipari

Részletesebben

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Rikker Tamás tudományos igazgató WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. január 17. Kis történelem 1920-as években, a Bell Laboratórium telefonjainak

Részletesebben

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás MINTAVEVŐ NAT-1-1016/2006 9025 Győr, Bálint Mihály u. 100. telefon: (96) 510-480 fax: (96) 510-499 e-mail: vidrakft@vidra.hu

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1031/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Minőségellenőrző és minőségbiztosítási osztály

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az IPPC irányelv, Integrált szennyezés-megelőzés és csökkentés. 113.lecke

Részletesebben

Szennyezett területek adatainak nyilvántartása a KÁRINFO-ban

Szennyezett területek adatainak nyilvántartása a KÁRINFO-ban Szennyezett területek adatainak nyilvántartása a KÁRINFO-ban Hasznos Gábor kármentesítési referens KÖRNYEZETTECHNOLÓGIAI ÉS KÁRMENTESÍTÉSI FŐOSZTÁLY gabor.hasznos@am.gov.hu Környezetvédelmi adatszolgáltatás

Részletesebben

Felszín alatti közegek kármentesítése

Felszín alatti közegek kármentesítése Felszín alatti közegek kármentesítése Dr. Szabó István egyetemi adjunktus Környezetbiztonsági és Környezettoxikológiai Tanszék szabo.istvan@mkk.szie.hu Bevezetés Környezetvédelem Az emberi faj védelme

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1393/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt. Újpesti környezetvédelem

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

Makra Gábor - főosztályvezető

Makra Gábor - főosztályvezető Környezetvédelmi szakterületen bekövetkezett változások a 2017. év folyamán Makra Gábor - főosztályvezető Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi

Részletesebben

A 56. SORSZÁMÚ VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI SZAKTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYE

A 56. SORSZÁMÚ VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI SZAKTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYE A 56. SORSZÁMÚ VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI SZAKTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYE 1. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító : 55 853 02

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

á Eszter EMAS Nyilvántartó Hivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség

á Eszter EMAS Nyilvántartó Hivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség Nyári á Eszter EMAS Nyilvántartó Hivatal Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség Új szervezeteink HU-000016: Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. HU-000017:

Részletesebben

Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt szeptember 11.

Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt szeptember 11. Az Intézkedési Programban megfogalmazott főbb szabályozási javaslatok Mozsgai Katalin Nagy István ÖKO Zrt. 2009. szeptember 11. A vízgyűjtő-gazdálkodás tervezésének főbb jellemzői a VGT három ciklusa:

Részletesebben

Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József

Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József Antal Gergő Környezettudomány MSc. Témavezető: Kovács József Bevezetés A Föld teljes vízkészlete,35-,40 milliárd km3-t tesz ki Felszíni vizek ennek 0,0 %-át alkotják Jelentőségük: ivóvízkészlet, energiatermelés,

Részletesebben

Dr.Fekete Endre AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS KAPCSOLATRENDSZERE A VÍZMINŐSÉGI KÉRDÉSEK TERÜLETÉN A MAGYAR- ROMÁN HATÁRVIZEKEN. főtanácsos szaktanácsadó

Dr.Fekete Endre AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS KAPCSOLATRENDSZERE A VÍZMINŐSÉGI KÉRDÉSEK TERÜLETÉN A MAGYAR- ROMÁN HATÁRVIZEKEN. főtanácsos szaktanácsadó AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS KAPCSOLATRENDSZERE A VÍZMINŐSÉGI KÉRDÉSEK TERÜLETÉN A MAGYAR- ROMÁN HATÁRVIZEKEN VÍZKO 2010 SZÉKELYUDVARHELY 2010.12. 10. Dr.Fekete Endre főtanácsos szaktanácsadó Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi

Részletesebben

IVÓVÍZBIZTONSÁGI TERVEK KÉSZÍTÉSE

IVÓVÍZBIZTONSÁGI TERVEK KÉSZÍTÉSE Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat IVÓVÍZBIZTONSÁGI TERVEK KÉSZÍTÉSE ELŐADÓ: BRODMANN TIBOR Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság 2016. Június 27. 1

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen

Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Nitrogén és foszfor eltávolítás folyamatának optimalizálása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2017.06.22. Kassai Zsófia üzemeltetési csoportvezető Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Tápanyag-eltávolítási

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR-EHIR)

Hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR-EHIR) Hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (OKIR-EHIR) Kertész-Káldosi Zsuzsanna hulladékgazdálkodási referens Hulladékgazdálkodási Főosztály Szeged, 2017.

Részletesebben

FELTÁRÁS ÉS MONITORING

FELTÁRÁS ÉS MONITORING FELTÁRÁS ÉS MONITORING Környezetmérnök BSc alapszak 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Környezetgazdálkodási Intézet Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Hulladékokkal kapcsolatos adatszolgáltatások a napi gyakorlatban

Hulladékokkal kapcsolatos adatszolgáltatások a napi gyakorlatban Hulladékokkal kapcsolatos adatszolgáltatások a napi gyakorlatban Gyakorlati tapasztalatok az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program alkalmazásával elektronikusan küldött adatszolgáltatások feldolgozása

Részletesebben

TCE-el szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítése bioszénnel

TCE-el szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítése bioszénnel TCE-el szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítése bioszénnel Tervezési feladat Készítette: Csizmár Panni 2015.05.06 Szennyezet terület bemutatása Fiktív terület TEVA Gyógyszergyár

Részletesebben

Ivóvízellátás biztonsága - abasári vízszennyezés tanulságai

Ivóvízellátás biztonsága - abasári vízszennyezés tanulságai Ivóvízellátás biztonsága - abasári vízszennyezés tanulságai Tahy Ágnes XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről Siófok, 2014. április 2-3. Jogszabályi háttér vízbiztonsági terv 201/2001. (X. 25.) Korm.

Részletesebben

A KEOP ÉS KEHOP STRATÉGIAI HÁTTERE, KÖVETKEZTETÉSEI 20 ÉVES AZ OKKP

A KEOP ÉS KEHOP STRATÉGIAI HÁTTERE, KÖVETKEZTETÉSEI 20 ÉVES AZ OKKP A KEOP ÉS KEHOP STRATÉGIAI HÁTTERE, KÖVETKEZTETÉSEI 20 ÉVES AZ OKKP KONFERENCIA 2016.11.16. OKKP STRATÉGIAI HÁTTERE Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia 2015 2020 közötti időszakra szóló Nemzeti

Részletesebben

Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben. Készítette: Dr. Restás Ágoston Budapest, február 23.

Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben. Készítette: Dr. Restás Ágoston Budapest, február 23. Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben Tartalom A kezdetek, avagy egy kis történeti áttekintés - ami eddig történt az előadó szemszögéből A drónok és szinonimáinak osztályozása, képességeik A katasztrófák

Részletesebben

XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL. Zöldi Irma OVF

XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL. Zöldi Irma OVF XXXIII. Szombathely 2015. július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL Zöldi Irma OVF JOGSZABÁLYI HÁTTÉR a felszín alatti vizek védelméről szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a földtani

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

A Budapesti Erőmű ZRt. 2014. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4.

A Budapesti Erőmű ZRt. 2014. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány 4.4. A Budapesti Erőmű ZRt. 214. évi környezeti tényező értékelés eredményének ismertetése az MSZ EN SO 141:25 szabvány 4.4.3 fejezet alapján 215. április A fenntartható fejlődés szellemében folyamatosan törekszünk

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KÖRNYEZETI KÁRMENTESÍTÉSI PROGRAM

AZ ORSZÁGOS KÖRNYEZETI KÁRMENTESÍTÉSI PROGRAM ORSZÁGOS KÖRNYEZETI KÁRMENTESÍTÉSI PROGRAM AZ ORSZÁGOS KÖRNYEZETI KÁRMENTESÍTÉSI PROGRAM RÉSZÉT KÉPEZÕ ORSZÁGOS SZÁMBAVÉTEL ADATBÁZISÁBÓL NYERHETÕ INFORMÁCIÓK A NEHEZEN LEBOMLÓ SZERVES SZENNYEZÕANYAGOKKAL

Részletesebben

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló termálvíztestek hidrogeológiai viszonyainak és

Részletesebben

Gruiz Katalin Szennyezett területeken lejátszódó folyamatok és a környezeti kockázat

Gruiz Katalin Szennyezett területeken lejátszódó folyamatok és a környezeti kockázat Gruiz Katalin Szennyezett területeken lejátszódó folyamatok és a környezeti kockázat Fogalmak Természetes szennyezőanyagcsökkenés (angolul: natural attenuation): a környezetbe kikerült vegyi anyagok fizikai,

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

A magyarországi ivóvizek ólom tartalmának felmérése

A magyarországi ivóvizek ólom tartalmának felmérése Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztály A magyarországi ivóvizek ólom tartalmának felmérése Sebestyén Ágnes, Borsányi Mátyás A KÖRNYEZETVÉDELMI MÉRÉS ÉS MINTAVÉTEL AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30 JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA 2011. TÉMAKÖR: 1 / 30 Hulladékgazdálkodás Levegővédelem Termékdíj Természetvédelem Vízvédelem, vízgazdálkodás Zaj- és rezgésvédelem 2 / 30 TÖRVÉNYEK

Részletesebben

Komplex rekultivációs feladat tervezése, kivitelezése és utóértékelése ipari tevékenység által károsított területen

Komplex rekultivációs feladat tervezése, kivitelezése és utóértékelése ipari tevékenység által károsított területen Komplex rekultivációs feladat tervezése, kivitelezése és utóértékelése ipari tevékenység által károsított területen Készítette: Fekete Anita Témavezetők: Angyal Zsuzsanna Tanársegéd ELTE TTK Környezettudományi

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

Kútvizsgálat vízminőségi elemzések alapján

Kútvizsgálat vízminőségi elemzések alapján Kútvizsgálat vízminőségi elemzések alapján Bagi Márta Taba Gabriella - Zöldi Irma VITUKI Nonprofit Kft. Tartalomjegyzék Probléma felvetés aktualitása Korábbi konferenciákon felvetett kútvizsgálati eredmények

Részletesebben

Szellőző tisztítás TvMI

Szellőző tisztítás TvMI 1 Szellőző tisztítás TvMI A műszaki irányelv legfőbb feladatai: Az alapvető fogalmak tisztázása, biztonságos és ellenőrizhető tisztítási technológia vázolása, a minimálisan szükséges dokumentálás meghatározása.

Részletesebben

Trícium ( 3 H) A trícium ( 3 H) a hidrogén hármas tömegszámú izotópja, egy protonból és két neutronból áll.

Trícium ( 3 H) A trícium ( 3 H) a hidrogén hármas tömegszámú izotópja, egy protonból és két neutronból áll. Trícium ( 3 H) A trícium ( 3 H) a hidrogén hármas tömegszámú izotópja, egy protonból és két neutronból áll. Bomláskor lágy - sugárzással stabil héliummá alakul át: 3 1 H 3 He 2 A trícium koncentrációját

Részletesebben

A Fővárosi Vízművek Zrt. Vízbiztonsági tervének, a jogszabályi változások által szükségessé vált átdolgozásának módszere

A Fővárosi Vízművek Zrt. Vízbiztonsági tervének, a jogszabályi változások által szükségessé vált átdolgozásának módszere H-1134 Budapest, Váci út 23-27. Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: 465 2400 Fax: 465 2961 www.vizmuvek.hu vizvonal@vizmuvek.hu A Fővárosi Vízművek Zrt. Vízbiztonsági tervének, a jogszabályi változások

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE Takáts Attila HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS KÖRNYÉKE (ahogyan én látom) MŰSZAKI KIADÓ, BUDAPEST, 2010 Tartalomjegyzék Előszó...11 Bevezetés...13 1. Környezetvédelmi alapok...17 1.1. Ember és környezet kapcsolata...17

Részletesebben

Kőolaj- és élelmiszeripari hulladékok biodegradációja

Kőolaj- és élelmiszeripari hulladékok biodegradációja Kőolaj- és élelmiszeripari hulladékok biodegradációja Kis Ágnes 1,2, Laczi Krisztián, Tengölics Roland 1, Zsíros Szilvia 1, Kovács L. Kornél 1,2, Rákhely Gábor 1,2, Perei Katalin 1 1 Szegedi Tudományegyetem,

Részletesebben

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10.

A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, szeptember 10. A BIOHULLADÉK SZABÁLYOZÁS ÁTALAKÍTÁSA Budapest, 2015. szeptember 10. dr. Dér Sándor címzetes egyetemi docens MKK Környezettudományi Intézet Hulladékgazdálkodási és Környezettechnológiai Tanszék A jelenleg

Részletesebben

Vízkémia Víztípusok és s jellemző alkotórészei Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens Vk_7 1. Felszíni vizek A környezeti hatásoknak leginkább kitett víztípus Oldott sótartalom kisebb a talaj és mélységi

Részletesebben

Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan

Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős

Részletesebben

A július 15-i határidőt követően tovább működő hulladéklerakók

A július 15-i határidőt követően tovább működő hulladéklerakók A 2009. július 15-i határidőt követően tovább működő hulladéklerakók Horváth Szabolcs Környezetgazdasági Főosztály, Hulladék megelőzési és kezelési osztály Határidők a lerakókra vonatkozóan Lerakók megfelelése:

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Gondolatok a sikeres kármentesítés egyik gátló tényezőjéről A finomszemcsés képződményekbe diffundált szerves szennyezők jelentősége

Gondolatok a sikeres kármentesítés egyik gátló tényezőjéről A finomszemcsés képződményekbe diffundált szerves szennyezők jelentősége Gondolatok a sikeres kármentesítés egyik gátló tényezőjéről A finomszemcsés képződményekbe diffundált szerves szennyezők jelentősége Halmóczki Szabolcs, Dr. Gondi Ferenc BGT Hungaria Kft. Sikeres és tanulságos

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

IZSÁKI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZER TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK-LERAKÓINAK TÉRSÉGI SZINTŰ REKULTIVÁCIÓS PROGRAMJA

IZSÁKI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZER TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK-LERAKÓINAK TÉRSÉGI SZINTŰ REKULTIVÁCIÓS PROGRAMJA KEOP 2.3.0/2F/09 Települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációit érintő projektek Izsák Izsák és Térsége Rekultivációs Önkormányzati Társulás IZSÁKI REGIONÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZER TELEPÜLÉSI

Részletesebben

A környezetvédelmi jogszabályok alkalmazása a fémiparban

A környezetvédelmi jogszabályok alkalmazása a fémiparban A környezetvédelmi jogszabályok alkalmazása a fémiparban Farkas Hilda PhD ügyvezető igazgató Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Ipari tevékenységek szabályozása Létesítés Üzemeltetés Haváriák

Részletesebben

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Készítette: Demeter Erika Környezettudományi szakos hallgató Témavezető: Sütő Péter

Részletesebben

Az ipari kibocsátási irányelv (IED) átültetése a hazai jogszabályokba Vegyipari hatások

Az ipari kibocsátási irányelv (IED) átültetése a hazai jogszabályokba Vegyipari hatások Az ipari kibocsátási irányelv (IED) átültetése a hazai jogszabályokba Vegyipari hatások Vegyipari Környezetvédelmi és Biztonságtechnikai Konferencia Eger, 2012. október 10-11. Tartalom 2010/75/EU irányelv

Részletesebben

Ürömi gázmassza kármentesítés. 20 éves az Országos Környezeti Kármentesítési Program Dr. Jánossy László Budapest

Ürömi gázmassza kármentesítés. 20 éves az Országos Környezeti Kármentesítési Program Dr. Jánossy László Budapest Ürömi gázmassza kármentesítés 20 éves az Országos Környezeti Kármentesítési Program Dr. Jánossy László 2016.11.16. Budapest Herman Ottó Intézet 1 Az FM háttérintézménye 1223 Budapest Park utca 2. Projektek:

Részletesebben

VINÇOTTE HUNGARY. ISO Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor,

VINÇOTTE HUNGARY. ISO Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor, VINÇOTTE HUNGARY ISO 31000 2015 Üzleti kockázatok kezelése és csökkentése Péter Lajos, vezető auditor, peter.lajos@vincotte.hu Safety, quality & environmental services Ha valamit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni,

Részletesebben

Információtartalom vázlata: Mezőgazdasági hulladékok definíciója. Folyékony, szilárd, iszapszerű mezőgazdasági hulladékok ismertetése

Információtartalom vázlata: Mezőgazdasági hulladékok definíciója. Folyékony, szilárd, iszapszerű mezőgazdasági hulladékok ismertetése 1. Jellemezze és csoportosítsa a mezőgazdasági hulladékokat és melléktermékeket eredet és hasznosítási lehetőségek szempontjából, illetve vázolja fel talajra, felszíni-, felszín alatti vizekre és levegőre

Részletesebben

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges

A Hivatal érvényben lévő alábbi dokumentumok létrehozása, szinkronizálása szükséges Informatikai Biztonsági feladatok: Fizikai biztonsági környezet felmérése Logikai biztonsági környezet felmérése Adminisztratív biztonsági környezet felmérése Helyzetjelentés Intézkedési terv (fizikai,

Részletesebben

Környezeti elemek állapota

Környezeti elemek állapota Környezeti elemek állapota Levegő A település levegő-állapotát globális és helyi tényezők egyaránt alakítják. Feladatunk elsősorban a helyi tényezők meghatározása és vizsgálata. A településen nem működik

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 29-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 29-én tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 29-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Tiszavasvári Települési Szilárd Hulladéklerakó rekultivációjának utógondozási

Részletesebben