canor A Kémiai Elemzések Összefoglalása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "canor A Kémiai Elemzések Összefoglalása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium"

Átírás

1 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. 23. január 23. Végső Jelentés A Kémiai Elemzések Összefoglalása Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése Phare project HU

2

3 A COMPANY OF Project office Budapest Aulich utca 3 Ground floor 3 H-154 Budapest (6-1) Telephone (6-1) Fax info@int..hu Internet Dokumentum címe A Kémiai Elemzések Összefoglalása Státusz Végső jelentés Dátum 23. január 23. Project Phare-project Települési Szilárdhulladék-lerakók Országos Felmérése HU9911 Project száma Megbízó Hivatkozási szám Phare Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 56146/ZsCs-483/1.3/Budapest Írta Ellenőrizte Zsolt Csikor Ph.D. Sjacco de Vos Dátum és aláírás.. Jóváhagyta Dátum és aláírás..

4 Phare project HU

5 Phare projekt: HU TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS 1 2 ELŐZMÉNYEK Az kémiai vizsgálatok célja Kapcsolódó magyar jogszabályok A vizsgált hulladéklerakók kiválasztása A laboratórium kiválasztása Az elvégzett munka 3 3 A KÉMIAI VIZSGÁLATOK EREDMÉNYE Az eredmények általános értékeléséhez használt módszer Szennyezettség és határértékek Az adatok általános bemutatása Toxikus fémek Nem toxikus fémek Egyéb makro jellemzők Szerves komponensek Veszélyes szerves vegyületek 22 4 ÖSSZEFOGLALÁS 23 Mellékletek: 1. melléklet A vizsgált lerakók térképe 2. melléklet Mintavételi utasítások 3. melléklet A mért paraméterek listája 4. melléklet A kémiai elemzések eredménye 5. melléklet A Ci intézkedési határértéket meghaladó minták 6. melléklet A Zn és Ni adatok összehasonlítása a 7-1 körzetek és más területek között A Kémiai Elemzések Összefoglalása 56146/ZsCs-483/1.3/Budapest Végső Jelentés - i január 23.

6

7 Phare project HU Phare projekt: HU BEVEZETÉS Ez a jelentés a végső jelntés részeként a Települési Hulladéklerakók Országos Felmérése c. projekt során végzett kémiai elemzések eredményeinek áttekintését tartalmazza. A cél itt csak az eredmények általános bemutatása. Az adatok részletes értelmezését és az egyes lerakókra vonatkozó elemzését a Átdolgozott módszertan és végső rangsorolás c.- jelentés tartalmazza. A mintavételi fúrásokat a Összefoglaló jelentés a fúrási és mintavételi munkákról c. munka mutatja be. Az alábbi jelentés a következő részekből áll: Az első fejezet az adatok általános bemutatása, második fejezet az adatok értelmezését, elemzését tartalmazza, míg az utolsó fejezet a főbb következtetések összefoglalása. Magukat a számszerű (mért) adatokat a megfelelő mellékletek tartalmazzák. 2 ELŐZMÉNYEK 2.1 Az kémiai vizsgálatok célja 2.2 A talajvíz minták vizsgálatának a célja a környezeti kockázati rangsorolás hitelesítése, megerősítése volt. (Azaz a nagy kockázattal jellemzett lerakók esetén a várható szennyezettség észlelése, míg kis kockázattal jellemzett lerakóknál nem, vagy alig megfigyelhető hatás észlelése.) 2.3 Kapcsolódó magyar jogszabályok A talajok és felszín alatti vizek védelmét a 33/2 (II.17) korm rendelet szabályozza, míg a kapcsolódó határértékeket a 1/2 (VI.2) KöM-EüM-KHVM rendelet határozza meg. 2.4 A szabályrendszer alapját földrajzilag meghatározott érzékenységi kategóriák, háttér-, szennyezettségi- és intézkedési határértékek képezik (lásd alább bővebben). Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

8 Phare project HU Phare projekt: HU A vizsgált hulladéklerakók kiválasztása A céloknak megfelelően a kiválasztott lerakók jellemzői széles tartományt képviselnek. Gyakorlati okokból azonban két főbb csoport kihagyására kényszerültünk: 1. A figyelőkutakkal már ellátott lerakók. (Ilyen lerakókon további kutakat fúrva nem jutunk számottevő többlet információhoz, így különös tekintettel a hatóságok számára rendelkezésre álló kevés adatra ez pénz és energia pazarlást jelentett volna.) 2. Bizonyos érzékeny területeken fekvő lerakók, melyek esetén gyakorlatilag nem lehet talajvíz mintát venni (karsztos területek). A vizsgált lerakók földrajzi elhelyezkedését az 1. mellékletben adtuk meg. 3. A környezeti kockázati rangsorolást és a kémiai vizsgálatok részletes értékelését egy másik fejezetben adjuk meg ( Átdolgozott módszertan és végső rangsorolás ). Ez a tanulmány általánosságban mutatja be az eredményeket, elsősorban a vonatkozó magyar határértékekhez viszonyítva azokat. 2.8 A laboratórium kiválasztása 2.9 A mintavételi fúrásokhoz kapcsolódóan, külön meghívásos tender eljárás keretében került sor a talajvíz mintákat elemző laboratórium kiválasztására (7 meghívott laboratórium). A helyszínen végzendő vizsgálatokat és a mintavételeket a fúrási munkálatok keretében szerződtetett akkreditált alvállalkozó laboratóriumok végezték.) Határidőn belül csupán két laboratórium, a Dr. E. Wessling Kft és a VITUKI Rt, adta be ajánlatát. A körülményekre való tekintettel és a Delegáció jóváhagyásával a tendert sikeresnek nyilvánították. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

9 Phare project HU Phare projekt: HU A szerződést a Dr. E. Wessling Kft (a továbbiakban Wessling) nyerte el. Az összes minta elemzését ez a laboratórium végezte. 2.1 Az elvégzett munka A munkálatok tényleges megkezdése előtt a Wessing szakértői általános képzést tartottak a fúró cégek által szerződtetett mintavevők számára. A képzés az alábbi feladatokra terjedt ki: o a mintavétel módja (mintavételi utasítások) o a minták kezelése, o a minták szállítása, o a mintavétel és kezelés dokumentálása és o a Wessling és a mintavevő laboratóriumok közötti kommunikáció. A mintavételi utasításokat és a dokumentum mintákat a 2. melléklet tartalmazza. A mintavétel a magyar szabványoknak megfelelően történt (a Wessling által biztosított és előkészített edényzetbe). A mintákat 24 órán belül, hűtődobozokban szállították az elemző laboratóriumba. A vizsgált paraméterek listája a fémekre (nehézfémek és mások), egyéb makro jellemzőkre (N vegyületek, KOI, stb.), illó aromás és halogénezett szénhidrogénekre valamint a fenolokra terjedt ki. A vizsgált jellemzők teljes listáját és az alkalmazott analitikai eljárásokat a 3. mellékletben adtuk meg. A 4. melléklet tartalmazza az összes minta elemzésének eredményét. Bizonyos lerakók hidrogeológiai viszonyai nem tették lehetővé a mintavételt (száraz furatok), összesen 139 lerakóról származó, 613 db talajvíz minta elemzésére került sor. A 4. melléklet legfelső sorában a nullától eltérő koncentráció adatok számát adtuk meg. (Azaz azon minták darabszámát, melyekben az adott komponens koncentrációja meghaladta a mérés alsó méréshatárát.) Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

10 Phare project HU Phare projekt: HU A KÉMIAI VIZSGÁLATOK EREDMÉNYE 3.1 Az eredmények általános értékeléséhez használt módszer A jelen tanulmányban az eredményeket az alábbi három formában adjuk meg: 1. A 4. mellékletben közvetlenül a mér koncentráció értékeket közöljük. 2. A mért értékeket a vonatkozó határértékekhez (A, B ill. Ci) viszonyítjuk. 3. Az eredményeket vizsgált szennyezőnként eloszlási görbék formájában is szemléltetjük. Az ábrák vízszintes tengelye kiterjed arra a teljes koncentráció-tartományra amelyben mintákat találtunk. Az ábrákon feltüntettük a vonatkozó határértékeket is (természetesen csak ott, ahol azok nem haladják meg azt a koncentrációtartományt, melyben a mintákat találtuk. Ezek az ábrák két görbét tartalmaznak.: a. Az adott koncentrációtartományhoz tartozó minták darabszámát (a bal oldali függőleges tengelyhez tartozó) oszlopdiagrammal ábrázoltuk. Az oszlopok csúcsa által kirajzolódó általában harang alakú eloszlási görbe csúcsa a legjellemzőbb értéket adja. Sok esetben ez a harang alak erősen torzult, mert a legtöbb minta a nem kimutatható = tartományba esik, ill. néhány mintában rendhagyó, magasabb koncentráció volt mérhető. b. A kumulált eloszlás görbéje (a bal oldali függőleges tengelyhez tartozó folytonos vonal) minden egyes koncentráció értékhez megadja, hogy a minták hány százaléka esett abba, ill. annál kisebb koncentráció tartományba. (Így pl. réz (Cu) esetén a 1 µg/l koncentrációhoz 92,5% tartozik a jobb oldali tengelyen. Ennek jelentése: a minták 92,5%-a tartalmazott 1 µg/l vagy annál kisebb koncentrációban rezet. Ahogy azt az Átdolgozott módszertan és végső rangsorolás c. jelentés is leírja, minden lerakónál többféle kút fúrására került sor. Az A jelű kutakat a lerakótól a talajvíz mozgásával ellentétes irányban a háttérkoncentráció mérésére alakítottuk ki. A B kutak jellemzően a talajvíz áramlási irányában a lerakó alatt, ahhoz közel helyezkedtek el. Ahol azt a terepviszonyok lehetővé tették, sor került egy D jelű kút fúrására is, mellyel a lerakó alatti, ill. a lerakott hulladék közötti víz volt mintázható. A jelen tanulmányban e különböző kutakat csak olyan szennyezők esetén értékeljük elkülönítve, amelyeknél kimutatható volt a lerakó hatása a talajvízre. (Mivel a terepviszonyok csak kevés D kút fúrását tették lehetővé, ezeket itt a lerakó melletti B kutakkal együtt kezeljük. A legtöbb vizsgált jellemzőesetén a talajvíz minták túlnyomó többsége nem utalt szennyezettségre, a háttér A és a lerakó melletti B minták nem adtak szignifikánsan eltérő eredményeket. Ezen szennyezők esetén ezért az alábbi statisztikai értékelés nem Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

11 Phare project HU Phare projekt: HU különbözteti meg az A és B kutakat. (Az Átdolgozott módszertan és végső rangsorolás c. jelentés részletesebben foglalkozik ezzel a kérdéssel.) 3.2 Szennyezettség és határértékek A vonatkozó jogszabályok (33/2 (II.17.) Korm. és a 1/2 (VI.2) KöM-EüM-KHVM) értelmében az eltérő érzékenységű területekre (a, b ill. c) eltérő intézkedési határértékek (rendre C1, C2 ill. C3) vonatkoznak. A jogszabályok megadják az általában az ország egész területére érvényes természetes háttér (A) és szennyezettségi (B) határértékeket. Az 5. melléklet a mért eredményeket a vonatkozó érzékenységi kategóriák szerinti csoportosításban tartalmazza. (A megfelelő határértékek a táblázat fejlécében találhatók). A táblázatban csak azokat az eseteket tüntettük fel, ahol a mért koncentráció meghaladta a megfelelő Ci intézkedési határértéket. Azért, hogy a szennyezettség súlyossága könnyen megítélhető legyen, nem a koncentráció adatot adtuk meg, hanem a határérték túllépést %-ban. Így pl. 11 mért koncentráció és Ci = 8 határérték esetén a táblázat megfelelő cellájában szereplő szám: = 8 37,5% Természetesen a ph esetén a határértékek ilyen módon nem értelmezhetők, így ebben az oszlopban a mért és a határérték közötti különbséget tüntettük fel. (A gyakorlatban csak két mintánál és mindkettőnél a savas tartományban.) A vizsgált paraméterek listája nem feleltethető meg teljes mértékben a magyar határértékeknek. Az 5. mellékletben ezért csak azokat az adatokat találjuk, melyekre létezik határérték. (Kivétel a diklór-etilén, ahol a magyar jogszabály az 1,1 és 1,2-diklóretilénre együttesen ad meg határértéket, míg ezek közül csak az 1,1 vegyület mérése történt meg. Ebben az esetben jobb híján a két vegyületre együttesen megadott határértékhez viszonyítottuk a mért koncentrációt.) Az adatok általános bemutatása Az 5. melléklet második sora azokat a mintákat számlálja, ahol a mért koncentráció meghaladta a vonatkozó Ci határértéket. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

12 Phare project HU Phare projekt: HU A határérték túllépések száma alapján kitűnik, hogy nem volt olyan minta, melyben a Cd, Cr, Cu, Hg, Ba, Etil-benzol, 1,1,2-triklór-etán, 1,1 és 1,2-diklór-etán, diklórmetán, tetraklór-etán, szén-tetraklorid ill. kloroform koncentráció meghaladta volna a határértéket. Csupán néhány (7-11) olyan minta volt, melyben a naftalin ill. a benzol túllépte a Ci értéket. (Megemlíthető itt. Nagyatád és Penészlek ahol több kútban is túllépést mértünk.) A nikkel 1 lépte túl a határértéket, mind különböző helyszínen. koncentrációja 5 kútban concentrations were found exceeding the intervention limit, all at different locations. Only 1-2 samples were contaminated above Ci with ZnCsupán 1-2 mintában lehetett határérték feletti cink 2, toluol, xilol, diklór-etilén és triklór-etilén szennyezést, míg 4 mintában Pb koncentráció túllépést detektálni. (Az utóbbiból 3 mintát Homokbödögén, érzékeny területen). Két olyan kutat találtunk, eltérő helyszíneken, melyekben a ph kissé alacsonyabb volt az intézkedési határértéknél. Arzén 13 mintában volt a Ci határérték felett, melyből 5 igen magas értéket Bordányban mértünk. Jelentősebb számban (54-18 minta a 613-ból) találtunk határértéek túllépést NH 4+, NO 3 - és SO 4 2- esetén. Ez lehet a lerakott hulladék következménye, de lehet más (pl. mezőgazdasági) eredetű szennyezés következménye is. Ezt alább részletesebben is elemezzük. 1 A Ni adatok további magyarázatra szorulnak, részletesen lásd alább. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

13 Phare project HU Toxikus fémek Phare projekt: HU Ba, Cd, Cr, Cu és Hg esetén nem találtunk olyan mintát, melyben az intézkedési határt ezen elemek koncentrációja meghaladta volna. Az alábbi ábrákon e fémionokra adjuk meg az eloszlási görbéket. Az ábrákon feltüntettük a vonatkozó hivatalos háttér (A) és szennyezettségi határértéket (B). Ahogy az az alábbi ábrákból is kitűnik, a minták általában nem utalnak szennyezettségre, a jellegzetes érték alatta marad a hivatalos háttér- koncentrációnak is. Ba 12 A B 1% 98% 1 96% 8 94% 92% 6 9% 88% 4 86% 2 84% 82% 8% 4 Cd 6 A B= 5 1% 98% 5 96% % 92% 9% 88% 86% 1 84% 82% 8%,2,4,6,8 1 1,2 1,4 1,6 1,8 2 2,2 2,4 2,6 2,8 3 3,2 3,4 3,6 3,8 4 4,2 Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

14 Phare project HU Phare projekt: HU Cr 5 A B= 5 1% 45 98% 4 96% 35 94% % 9% 88% 86% 84% 82% 8% Cu 16 A B= 2 1% % 96% 94% 92% 9% 88% 86% 84% 82% % Hg 6 A B= 1 1% 98% 5 96% % 92% 9% 88% 86% 1 84% 82% 8%,2,4,6,8,1,12,14,16,18,2,22,24,26,28,3,32,34,36 Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

15 Phare project HU Phare projekt: HU Az ólom (Pb) és arzén (As) esetében találtunk az intézkedési határértéket túllépő mintát, de mindazonáltal ahogy azt az A érték alatti koncentráció tartományba eső minták nagy száma is mutatja a jellemző koncentráció alapján a lerakók szennyező hatása általában elhanyagolhatónak minősíthető. (lásd alábbi ábrák). Lehetséges ugyanakkor, hogy néhány helyszínen a lerakott hulladék valóban hatással volt a talajvízre. (Az arzén esetén valószínűbbnek tűnnek a geológiai okok.) Pb A B C1 C2 C % 98% 96% 94% 92% 9% 88% 86% % 82% 8% As 6 A B C1 C2 C3 1% 95% 5 9% % 8% 75% 7% 65% % 55% 5% Eltérő lépték A nikkel és a cink esetében az adatok további elemzésre szorulnak. Ahogy azt más fémek adatai mutatják, a nehézfém szennyezés nem jellemző a vizsgált lerakókra. E két fém esetén azonban viszonylag nagy számú minta esett az intézkedési határérték feletti tartományba (22 és 69 db, ami az összes minta 3,6 ill. 11,3%-a). A földrajzi eloszlás elemzésével kimutatható ugyanakkor, hogy a nagy koncentráció adatok túlnyomó többsége olyan lerakókról származik, melyeket ugyan az a cég fúrt ill. mintázott a 7.,8.,9. és 1. körzetben (azaz a nyíregyházi, a miskolci, a debreceni és a szolnoki környezetvédelmi felügyelőségek területén.) A 6. mellékletben található ábrák ezen adatok eloszlási görbéjét mutatják az említett ill. az összes többi körzet vonatkozásában. Nyilvánvaló, hogy a kis ill. nem észlelhető koncentráció tartományba eső minták gyakorisága a 7-1 körzetekben jóval kisebb, míg a nagy koncentrációk gyakorisága Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

16 Phare project HU Phare projekt: HU pedig jóval nagyobb a más körzetekben mérteknél. (A jobb szemléltetés kedvéért az ábrákon nem szerepelnek az extrém magas koncentrációk, de a kumulált gyakoriság görbék jól mutatják az abba a tartományba eső minták számarányát.) Az egyes körzetek közötti ilyen eltérés nem magyarázható geológiai vagy hidrogeológiai tényezőkkel (különös tekintettel a számos és igen különböző helyszínen végzett mintavételre). A fenti értékelésből levonható következtetés, hogy a 7-1. körzetekben mért Ni és Zn koncentráció adatokat különleges óvatossággal kell kezelni. Az alábbi ábrákon ezért az összes ill. külön a megbízható adatok felhasználásával is megadtuk az eloszlási görbéket. Amennyiben csak a megbízható adatokat értékeljük, azokból a más toxikus fémekhez hasonló általános következtetés vonható le: A vizsgált lerakók általában nem okoznak Zn vagy Ni szennyezést a környező talajvízben. Zn (összes adat) A B C1 C2 C % 95% 9% 85% 8% 75% 7% 65% 6% 55% 5% Eltérő lépték Zn (megbízható adatok) 14 A B 1% 12 9% 8% 1 7% % 5% 4% 3% 2% 1% Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest % StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

17 Phare project HU Phare projekt: HU Ni (összes adat) 3 A B 1% 95% 25 9% % 8% 75% % 65% 6% 55% 5% Ni (megbízható adatok) 25 A B 1% 95% 2 9% 85% % % 7% 65% 6% 55% 5% Nem toxikus fémek Minden helyszínen elvégeztük a nem toxikus fémionok (Ca, Mg, K, Na, Fe, Mn) vizsgálatát is. A mért koncentráció adatok eloszlási görbéit az alábbi ábrákon szemléltetjük. Három ion esetén (vas, mangán és nátrium) a megfelelő ivóvíz határértékeket is feltüntettük (csupán tájékoztató értékként). További mélyebb elemzés nélkül megállapítható, hogy a tipikus értékek nem esnek messze az országban általában mérhető talajvíz koncentrációktól. Néhány magas ill. extrém koncentráció adat ugyanakkor utalhat szennyezésre is. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

18 Phare project HU Phare projekt: HU Ivóvíz: 2 Na 1% 95% 9% 85% % 75% 7% 65% 6% 55% 5% Ivóvíz: Fe (össz.) 1% 98% 96% % 92% 9% 88% 86% 84% 82% 8% Ivóvíz: Mn (össz.) 1% 98% 96% 94% % 9% 88% 86% 84% 82% 8% Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

19 Phare project HU Phare projekt: HU Mg % 98% 96% 94% 92% 9% 88% 86% 84% 82% 8% Ca % 98% 96% 94% 92% 9% 88% 86% 84% 82% 8% K % 95% 9% 85% 8% % 7% 65% 5 6% 55% 5% Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

20 Phare project HU Egyéb makro jellemzők Phare projekt: HU A vizsgált makro paraméterek közül a vonatkozó jogszabályok a NO 3-, NH 4+ és SO 4 2- esetén adnak meg határértékeket. Ezen ionok esetén számos minta (sorrendben 18, 54 ill. 82 db.) lépte túl a vonatkozó Ci intézkedési határértéket. Ennek egyik lehetséges oka a lerakókból eredő szennyezés. A lerakók többsége ugyanakkor mezőgazdasági vagy lakóterületek szomszédságában található, így a területet a mezőgazdasági vegyszerfelhasználásból ill. a szennyvíz elszikkasztásából származó szennyezés is terhelheti. Az alábbi ábrák a kérdés viszonylagos fontosságát mutatják: NO 3-14 A B C1 C2 C3 1% 12 95% 9% 1 85% % 75% 7% 65% 6% 55% 5% Eltérő lépték NH A B C1 C2 C3 1% 18 95% 16 9% 14 85% % 75% 7% 65% 6% 55% 3 2,8 4 3,8 3,6 3,4 3,2 5% 1,8,6,4,2 2 1,8 1,6 1,4 1,2 2,6 2,4 2, Eltérő lépték Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

21 Phare project HU Phare projekt: HU SO AB C1 C2 C3 1% 12 95% 9% 1 85% % 75% 7% 65% % 55% 5% A hatás mértékének eldöntéséhez összevetettük a mért háttér ( A kutak ) és a lerakótól folyásirányban ill. közvetlenül a lerakó mellett elhelyezkedő ( B kutak ) adatait. Az alábbi táblázat az átlagos értékeket foglalja össze: A háttér és lerakó melletti kutakban mért koncentrációk átlaga és a mért maximum értékek () NO 3 - NH 4 + SO 4 2- Háttér minták (A kutak) átlagos érték 72,1,64 267,4 mért maximum ,4 268 Lerakó melletti minták (B kutak*) átlagos érték 118,9 1,99 44,4 mért maximum * Néhány helyszínen D kutak is. Ez az egyszerű összevetés is nyilvánvalóvá teszi, hogy e szennyezők koncentrációjára hatással lehetnek a lerakók. Ennek jobb kimutatására szerkesztettük az alábbi ábrákat, ahol az A és B kutakra a (normált) eloszlást külön görbék mutatják. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

22 Phare project HU Phare projekt: HU A háttér- és a lerakó közeli koncentrációk összevetése NO 3 -,3,25 relatív gyakoriság,2,15,1, háttér (A kutak) lerakó mellett (B kutak) A háttér- és a lerakó közeli koncentrációk összevetése NH 4 +,8,7,6 relatív gyakoriság,5,4,3,2, háttér (A kutak) lerakó mellett (B kutak) A háttér- és a lerakó közeli koncentrációk összevetése SO 4 2-,45,4,35 relatív gyakoriság,3,25,2,15,1, háttér (A kutak) lerakó mellett (B kutak) Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

23 Phare project HU Phare projekt: HU A fenti elsozlási görbék alapján nyilvánvaló, hogy a jellegzetes koncentrációk a háttér és a lerakó közeli minták esetében megegyeznek. (A görbék csúcsa azonos koncentráció tartományba esik.) Ez az átlagértékek összevetését is figyelembe véve arra utal, hogy míg a legtöbb lerakó valószínűleg nem szennyezi környezetét nitráttal, ammóniával vagy szulfáttal, találhatók lerakók, melyeknél a szennyezés oka valószínűleg a lerakott hulladék (és nem a mezőgazdaság vagy a szenyvíz). A NO 2 - és TKN igen hasonló eredményt ad a fent bemutatott más N vegyüketekhez. A háttér és a lerakó közeli vízminták igen hasonló képet rajzolnak mint a NO 3 - ill. NH 4 + esetén. A mért komcentrációk eloszlását az alábbi ábrák szemléltetik. (A NO 2 - esetén az ivóvíz határérték csak tájékoztató jellegű.) NO Ivóvíz:,5 1% 95% 9% 85% % 75% 7% 65% 6% 3 2,4 1,8 1,2,6 6 5,4 4,8 4,2 3,6 7,2 6,6 9 8,4 7, , % 55% Eltérő lépték TKN % 95% 9% 85% 8% 75% 7% 65% 6% 55% 5% A kloriod és a hidrokarbonát ion szintén természetes talajvíz összetevők, az alábbi ábrákon ezek mért adatait szemléltetjük. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

24 Phare project HU Phare projekt: HU HCO % 98% 96% 94% 92% 9% 88% 86% 84% 82% 8% Cl - ivóvíz: % 9% 2 8% 7% % 5% 4% 3% 2% 1% % Szerves komponensek A minták összes szervesanyag tartalmának jellemzésére a KOI (kémiai oxigén igény) és a TOC (összes szerves szén) koncentrációk mérésére került sor. Határérték csak KOI és csak ivóvíz esetére van megadva. Ezt az 5 mg KOI/l határt a minták 8%-a haladta meg. Voltak minták, melyek esetén a koncentrációk elérték a szennyvízkibocsátásra megadott határokat. Annak érdekében, hogy eldönthessük, mennyire jellemző a lerakók hatása, az adatokat hasonlóképp elemeztük, mint korábban a NO 3 -, NH4+ ill. SO esetén. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

25 Phare project HU Ivóvíz: 5 Phare projekt: HU Szennyvíz: KOI 5, 75 és 15 1% 9% 8% 7% % 5% 4% % 2% 1% % A háttér- és a lerakó közeli koncentrációk összevetése COD relatív gyakoriság,18,16,14,12,1,8,6,4, háttér (A kutak) lerakó mellett (B kutak) TOC % 9% 8% 7% 6% 5% 4% % 2% 1% % Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

26 Phare project HU Phare projekt: HU A háttér- és a lerakó közeli koncentrációk összevetése TOC,3,25 relatív gyakoriság,2,15,1, háttér (A kutak) lerakó mellett (B kutak) A háttér és lerakó melletti kutakban mért koncentrációk átlaga és a mért maximum értékek (KOI és TOC, ) KOI TOC Háttér minták (A kutak) átlagos érték 23,6 8,3 mért maximum Lerakó melletti minták (B kutak*) átlagos érték 39, 13, mért maximum * Néhány helyszínen D kutak is. A háttér (A kutak) és a lerakó közeli minták (B kutak) összevetése alapján két fő következtetést vonhatunk le: - A jellegzetes koncentráció (az eloszlási görbe csúcsa) azonos mind a lerakó felett, mind alatta (KOI esetén 1-2, TOC esetén kb. 5 ). Ez arra utal, hogy a legtöbb lerakó esetén nincs szennyező hatás. - A lerakók egy része esetén a háttér és a lerakó melletti minták eltérése számottevő, azaz bizonyos lerakók valószínűleg káros hatással vannak a talajvízre. Ez a hatás határozottabban megmutatkozik a szerves szennyezők (KOI és TOC) esetén, mint a nitrogén-vegyületeknél. (Lásd az átlagos értékek különbségét valamint a gyakoriság görbék elnyúlását a nagy koncentrációk tartományába.) Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

27 Phare project HU Phare projekt: HU A fenol-index szintén összegző jellegű paraméter. A vizsgált minták 98%-ában a fenol koncentráció kisebb mint az erre megállapított ivóvíz határérték. Ez arra utal, hogy néhány kút kivételével gyakorlatilag nincs ilyen jellegű szennyezés. Fenol index 25 2 Ivóvíz: 2 g/l 1% 95% 9% 85% % % 7% 65% 6% 55% 5% Az AOX (adszorbeálható szerves halogénezett vegyületek) szintén egy olyan összegző jellegű paraméter, mely általános képet ad a szerves halogénezett vegyületekről. Erre a paraméterre nincs megállapított határérték, de a mérés érzékenysége lehetővé teszi egy általános kép megrajzolását (lásd alábbi ábra). Az ebből levonható következtetés alátámasztja az egyes, külön is vizsgált veszélyes szennyezők alapján tehető megállapítást: A vizsgált lerakók kb. felénél nem volt AOX kimutatható, míg a többi lerakó legtöbbjénél csak igen kis szennyezettség volt mérhető (és az sem feltétlenül lerakóból eredő). Csak néhány mintában találtunk olyan, nagyobb AOX koncentrációt, mely valószínűleg a lerakóból eredő szennyezettségre utal. Adszorbeálható halogénezett szerves vegyületek (AOX) % 95% 9% 85% 8% 75% 7% 65% 6% 55% % Eltérő lépték Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

28 Phare project HU Phare projekt: HU Veszélyes szerves vegyületek Ahogy azt korábban már említettük, a vizsgált veszélyes szerves vegyületek csak a mérési helyszínek kis részénél voltak jelen kimutatható mennyiségben. (Ez, azaz a kis mintaszám az oka annak, hogy ezeket nem lehet fenti módon ábrákon bemutatni). Csak elvétve volt a minták között olyan, amelyben az illó aromás- vagy a halogénezett szerves vegyületek koncentrációja meghaladta az intézkedési határértéket. Ezek semmiképpen sem tekinthetők jellemző eseteknek és néhány lerakón megtalálható kisebb lokális szennyezés következményei (összesen 8 érintett lerakó). Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

29 Phare project HU Phare projekt: HU ÖSSZEFOGLALÁS 139 hulladéklerakón sikeresen végrehajtott mintavételi fúrással vett 613 talajvíz vízmintát vizsgáltunk a környezetvédelmi szempontból fontos paraméterek zéles körére. A vizsgálatra kiválasztott lerakók széles méret és környezeti jellemző tartományt fedtek le. Kivételek voltak ezalól a figyelőkúttal már rendelkező (többnyire modern) lerakók ill. azok a területek, ahol a felszíntől számítva 2 m-nél mélyebben volt csak talajvíz. Az elemzéseknek a vonatkozó magyar szabványok szerinti elvégzésére egy központi laboratóriumot, a Dr. E. Wessling Kft-t szerződtettük meghívásos tender eljárás keretében. A laboratórium a munkát jó minőségben és határidőre végezte el. Az elemzések általános értékelése a következőket mutatta: o o o o o Nem volt olyan vízminta, amelyben a Cd, Cr, Cu, Hg, Ba, etil-benzol, 1,1,2-triklóretán, 1,1- és 1,2-diklór-etán, diklór-metán, tetraklór-etilén, szén-tetraklorid, és kloroform koncentrációja meghaladta volna a beavatkozási határértéket. Csak néhány (7-11) mintában találtunk az intézkedési határértéket meghaladó mennyiségben naftalint és benzolt. Nikkel 5 vízmintában volt a Ci-t meghaladó koncentrációban. Csupán 1-2 mintában lépte túl a Ci határértéket a Zn, toluol, xilol, diklór-etilének és a triklór-etilén koncentrációja, míg 4 mintában az ólomé. Két kútban, eltérő helyszíneken volt az intézkedési határértéknél enyhén savasabb a ph. Arzén 13 mintában lépte túl a Ci határt, melyek közül 5 mintában igen nagy koncentrációt Bordányban találtunk. Számos mintában (az összes minta 9-18%-a) volt intézkedési határérték fölötti NH 4+, NO 3 - és SO 4 2- koncentráció. Ez utalhat a lerakóból eredő szennyezésre, de lehet más eredetű (pl. mezőgazdaság, szennyvíz) is. Az elemzés fő következtetései: 1. Nem beszélhetünk a lerakók által okozott általános és széleskörű talajvíz szennyeződésről. 2. Nehézfémeket és mérgező szerves vegyületeket csak a vizsgált heylszínek kis részénél találtunk. Ezek közül csak néhány esetben volt intézkedési határértéket meghaladó a szennyezettség. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

30 Phare project HU Phare projekt: HU A lerakók hatása legjobban az általános szerves szennyezést mérő paraméterekkel (KOI, TOC) volt kimutatható. Ez a jelenség azonban nem nevezhető tipikusnak. 4. A kémiai elemzések eredményeit részletesebben az Átdolgozott módszertan és végső rangsorolás c. jelentés tárgyalja. Reference56146/ZsCs-483/1.3/Budapest StatusVégső Jelentés Date23. január 23.

31 Phare project HU Phare projekt: HU MELLÉKLET A Zn és Ni adatok összehasonlítása a 7-1 körzetek és más területek között

A víz élet, gondozzuk közösen!

A víz élet, gondozzuk közösen! A víz élet, gondozzuk közösen! Zöldi Irma OVF (Kiss Szabolcs A második Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv során releváns szennyezett területek értékelése című szakdolgozat) Forrás: FM 2 Jogi alap: 219/2004. (VII.

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1217/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Vízkutató VÍZKÉMIA KFT. Vizsgálólaboratóriuma 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet

Részletesebben

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata

A használt termálvíz elhelyezés környezeti hatásának vizsgálata HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló termálvíztestek hidrogeológiai viszonyainak és

Részletesebben

Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft.

Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft. Bagyinszki György, Révay Róbert VTK Innosystem Kft. 2/37 3/37 4/37 Csepel Iparterület története Weisz Manfréd II. VH 1892 lőszergyár 1897 kohó, öntöde, hengerde majd acélmű 1918 szerszámgépgyártás 1920

Részletesebben

Vízminőségi adatok értékelési módszerei. Bagyinszki György

Vízminőségi adatok értékelési módszerei. Bagyinszki György Vízminőségi adatok értékelési módszerei Bagyinszki György Mikor van rá szükség? Felszín alatti vizek jellemzése, állapotleírása Vízbázis állapotértékelés Tényfeltáró dokumentáció Monitoring jelentés Vízbázisok

Részletesebben

MSZ 20135: Ft nitrit+nitrát-nitrogén (NO2 - + NO3 - -N), [KCl] -os kivonatból. MSZ 20135: Ft ammónia-nitrogén (NH4 + -N),

MSZ 20135: Ft nitrit+nitrát-nitrogén (NO2 - + NO3 - -N), [KCl] -os kivonatból. MSZ 20135: Ft ammónia-nitrogén (NH4 + -N), Az árlista érvényes 2018. január 4-től Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített vizsgálati csomag

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1217/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vízkutató VÍZKÉMIA KFT. Vizsgálólaboratóriuma (1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 43/b.)

Részletesebben

Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén

Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén Simon Gergely 2015-11-20 Talajvíz szennyezettség A BVM Illatos úti telephelyén ármentesítést végző Elgoscar-2000

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1468/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ANALAB Analitikai Laboratórium Kft. (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.) akkreditált területe

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1790/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Országos Közegészségügyi Intézet Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Igazgatóság Kémiai, Zaj-, Rezgés-

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1586/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Halászati és Öntözési Kutatóintézet Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium (5540

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1364/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MOL Petrolkémia Zrt. Tiszaújváros Termelés Igazgatóság Minőségellenőrzés Környezetanalitikai

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1468/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: ANALAB Analitikai Laboratórium Kft. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. 2) Akkreditálási

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Turcsán Edit környezettudományi szak Témavezető: Dr. Barkács Katalin adjunktus

Részletesebben

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1702/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A QC-five Analitika Kft. (1116 Budapest, Fehérvári út 144., Csarnok II. 12. sz.) akkreditált

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1158/2014nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. Műszaki igazgatóság, Környezetvédelmi főosztály, Környezetvédelmi

Részletesebben

XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL. Zöldi Irma OVF

XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL. Zöldi Irma OVF XXXIII. Szombathely 2015. július 1-3. FELSZÍN ALATTI VIZEK SZENNYEZÉSI CSÓVÁIRÓL Zöldi Irma OVF JOGSZABÁLYI HÁTTÉR a felszín alatti vizek védelméről szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a földtani

Részletesebben

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból *

Minták előkészítése MSZ-08-0206-1:78 200 Ft Mérés elemenként, kül. kivonatokból * Az árajánlat érvényes: 2014. október 9től visszavonásig Laboratóriumi vizsgálatok Talaj VIZSGÁLATI CSOMAGOK Talajtani alapvizsgálati csomag kötöttség, összes só, CaCO 3, humusz, ph Talajtani szűkített

Részletesebben

BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz

BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1626/2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium (1033 Budapest, Mozaik

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1393/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt. Újpesti környezetvédelem

Részletesebben

A NAT által NAT /2014 számon akkreditált jártassági vizsgálatot szervező szervezet.

A NAT által NAT /2014 számon akkreditált jártassági vizsgálatot szervező szervezet. 2017. évi MEGRENDELŐ Megrendeljük a QualcoDuna jártassági vizsgálati program keretén belül a megrendelő mellékleteiben levő táblázatokban bejelölt mintákat, valamint a beküldött eredmények értékelését.

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1050/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma (4405 Nyíregyháza, Tünde u. 18.) akkreditált

Részletesebben

A NAT által NAT-8-0003/2014 számon akkreditált jártassági vizsgálatot szervező szervezet.

A NAT által NAT-8-0003/2014 számon akkreditált jártassági vizsgálatot szervező szervezet. 2015. évi MEGRENDELŐ Megrendeljük a QualcoDuna jártassági vizsgálati program keretén belül a megrendelő mellékleteiben levő táblázatokban bejelölt mintákat, valamint a beküldött eredmények értékelését.

Részletesebben

- Fajlagos elektromos vezetőképesség (konduktometria, eluálással) MSZ EN 13370:2003; MSZE : µs/cm

- Fajlagos elektromos vezetőképesség (konduktometria, eluálással) MSZ EN 13370:2003; MSZE : µs/cm Leírás Fizikaikémiai alapparaméterek Módszer, szabvány (* Nem akkreditált) QL ph (potenciometria, eluálással) MSZ EN 12506:2003; MSZ 219785:1984; MSZE 2142021:2005; EPA Method 9040B Fajlagos elektromos

Részletesebben

A NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

A NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT A NAT-1-1217/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Vízkutató Vízkémia Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 43/b.)

Részletesebben

2003. ÉVI ADATOK 2009. ÉVI ADATOK 6/2009. h

2003. ÉVI ADATOK 2009. ÉVI ADATOK 6/2009. h Tiszanána " Minta beazonositó száma Minta beazonositó száma 2003 ÉV ADATOK 2009 ÉV ADATOK 6/2009 h Jelen táblázat mellékletét képezi a (v 14 )rendelet L sz, minta felszín 2 sz minta felszín Határérték

Részletesebben

RÖVID ISMERTETŐ A KAPOSVÁRI EGYETEM TALAJLABORATÓRIUMÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRŐL

RÖVID ISMERTETŐ A KAPOSVÁRI EGYETEM TALAJLABORATÓRIUMÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRŐL RÖVID ISMERTETŐ A KAPOSVÁRI EGYETEM TALAJLABORATÓRIUMÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRŐL A laboratóriumi szolgáltatások rövid bemutatása A Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Növénytani és Növénytermesztés-tani Tanszékéhez

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH-1-0790/2015 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni

Részletesebben

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz

SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1626/2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium (1033 Budapest, Mozaik

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1183/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A GW-Borsodvíz Közüzemi Szolgáltató Kft. Központi Laboratórium (3527 Miskolc, Tömösi u. 2.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OLM 2013. évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése

Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OLM 2013. évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése Országos Meteorológiai Szolgálat Az OLM 2013. évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése Készítette: ÉLFO Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ 2014 Tartalom Mintavételi program

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0790/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni Vizsgálólaboratórium (Zamárdi,

Részletesebben

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KARDOS LEVENTE 1*, SIMONNÉ DUDÁS ANITA 1, VERMES LÁSZLÓ 1 1 Szent István Egyetem Kertészettudományi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH-1-1050/2014 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma 4405 Nyíregyháza, Tünde

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1701/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: EUROFINS ÖkoLabor Laboratóriumi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Laboratórium

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1002/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1002/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1002/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A KÖR-KER Környezetvédelmi, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1246/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1050/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Laboratóriuma

Részletesebben

Jelentés a Duna-Dráva Cement KFT Beremendi Gyár Nagyharsányi és Beremendi bányaüzemének területén üzemeltetett vízföldtani monitoringról

Jelentés a Duna-Dráva Cement KFT Beremendi Gyár Nagyharsányi és Beremendi bányaüzemének területén üzemeltetett vízföldtani monitoringról Jelentés a Duna-Dráva Cement KFT Beremendi Gyár Nagyharsányi és Beremendi bányaüzemének területén üzemeltetett vízföldtani monitoringról 2010. II. félév Készítette: Dezső József (Geornis Bt.) Pécs, 2010.

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1246/2015 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vértesi Erőmű Zrt. Környezetügyi és központi laboratórium Osztály Központi Laboratórium 1 (2840 Oroszlány,

Részletesebben

BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz

BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1333/2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Környezetvédelmi Osztály Laboratóriumi Csoport Központi Laboratórium

Részletesebben

Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek

Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek A talajszennyeződés forrásai: élő ( főként az ember ) élettelen közvetlenül pl. túlzott műtrágya vagy peszticid

Részletesebben

A mintavételek időpontjait az 1. sz., a mintavételi helyeket a 2. sz táblázat tartalmazza. 1.sz. táblázat Mintavételi időpontok

A mintavételek időpontjait az 1. sz., a mintavételi helyeket a 2. sz táblázat tartalmazza. 1.sz. táblázat Mintavételi időpontok Füri András úr igazgató Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Budapest Tárgy: kutatási jelentés Hiv. sz.: PE/KTF/2866-6-216 Tisztelt Igazgató Úr! A hivatkozott számon kutatásaimat engedélyező határozat előírásának

Részletesebben

Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Talajvédelmi Hatósági Osztály október 26.

Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Talajvédelmi Hatósági Osztály október 26. A szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználása talajvédelmi hatósági engedély alapján és a szennyvíziszap felhasználásával készült termékek piacfelügyelete Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005)

OTKA T037390. Szakmai beszámoló. (Zárójelentés 2002-2005) OTKA T037390 Szakmai beszámoló (Zárójelentés 2002-2005) 2 Bevezetés A kutatás célja, feladatai A hasznosításra nem kerülő REA-gipsz a salak és pernye anyagokkal és az ún. mosóvízzel együtt sűrű zagy formájában

Részletesebben

Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OLM évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése

Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OLM évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése Országos Meteorológiai Szolgálat Az OLM 2014. évi szálló por PM 10 mintavételi programjának összesítő értékelése Készítette: ÉLFO Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ 2016 Tartalom Mintavételi program

Részletesebben

A budapesti aeroszol PM10 frakciójának kémiai jellemzése

A budapesti aeroszol PM10 frakciójának kémiai jellemzése A budapesti aeroszol PM10 frakciójának kémiai jellemzése Muránszky Gábor, Óvári Mihály, Záray Gyula ELTE KKKK 2006. Az előadás tartalma - Mintavétel helye és eszközei - TOC és TIC vizsgálati eredmények

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1437/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Természeti Földrajzi és Geoinformatikai

Részletesebben

Az OLM évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése

Az OLM évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Az OLM 2016. évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 2017 TARTALOM Mintavételi program ismertetése...

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS Területi vízgazdálkodás, Szabályozások, Vízbázisok és szennyezőanyagok SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar KLING ZOLTÁN Gödöllő, 2012.02.08. 2011/2012. tanév 2. félév

Részletesebben

Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály TEFONAZ Laboratórium 9024 Győr, Jósika u. 16.

Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály TEFONAZ Laboratórium 9024 Győr, Jósika u. 16. Foglalkozás egészségügyi akkreditált vizsgálatok listája Klórozott alifás szénhidrogének: 1,1-diklór-etán, 1,2-diklór-etán, diklór-metán, kloroform, szén-tetraklorid, tetraklór-etilén, 1,1,1-triklór-etán,

Részletesebben

QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése

QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése Szegény Zsigmond WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft., Jártassági Vizsgálati Osztály szegeny.zsigmond@qualcoduna.hu 2014.01.21. 2013.

Részletesebben

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK A HIDROFILT Analitikai Laboratórium a mintavételt, helyszíni- és laboratórium vizsgálatokat szabványok és validált egyedi módszer szerint végzi. mintavétele laboratóriumi

Részletesebben

Felszín alatti közegek kármentesítése

Felszín alatti közegek kármentesítése Felszín alatti közegek kármentesítése Dr. Szabó István egyetemi adjunktus Környezetbiztonsági és Környezettoxikológiai Tanszék szabo.istvan@mkk.szie.hu Bevezetés Környezetvédelem Az emberi faj védelme

Részletesebben

Környezeti elemek állapota

Környezeti elemek állapota Környezeti elemek állapota Levegő A település levegő-állapotát globális és helyi tényezők egyaránt alakítják. Feladatunk elsősorban a helyi tényezők meghatározása és vizsgálata. A településen nem működik

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1397/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1031/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Minőségellenőrző és minőségbiztosítási osztály

Részletesebben

Alapinformációk: 1. adatlap. Forrás Áramlási út Tárgy

Alapinformációk: 1. adatlap. Forrás Áramlási út Tárgy Alapinformációk: 1. adatlap Ez az adatlap összegez minden olyan adatot, ami a monitoring-hálózat tervezéséhez szükséges. A begyűjtendő adatok kockázatelemzéses megközelítésen alapulnak. Forrás Áramlási

Részletesebben

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2009 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1612/2009 számú akkreditált státuszhoz A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamû Kft. Minõségvizsgáló Laboratórium (7400 Kaposvár, Dombóvári út 0325 hrsz.)

Részletesebben

BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK

BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK BARLANGJÁBAN Készítette: Szalai Zsófia Környezettan BSc. Harcsaszájú-barlang Témavezető: Kiss Klaudia Szalai Zoltán PhD. BEVEZETÉS, ALAPPROBLÉMA 80-as

Részletesebben

Az OLM évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése

Az OLM évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Az OLM 2015. évi szálló por PM 10 és PM 2.5 mintavételi programjának összesítő értékelése Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 2016. november TARTALOM Mintavételi program ismertetése...

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1394/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Délzalai Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Laboratórium (8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1780/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hidrofilt Kft. Hidrofilt Analitikai Laboratórium (8800 Nagykanizsa, Magyar utca 191.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1051/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Szegedi Vízmű Zrt. Környezetvédelmi osztály (6724 Szeged, Kátay u. 21. és Szeged

Részletesebben

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok Jelen kiadvány megjelenése után történõ termékváltozásokról, új standardokról a katalógus internetes oldalán, a www.laboreszközkatalogus.hu-n tájékozódhat. ALPHA Az alábbi standard oldatok fémek, fém-sók

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1099/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A VOLUMIX Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Mintavételi és emissziómérési csoport (7200

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1397/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-1225/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Egis 1 Gyógyszergyár Zrt. Műszaki Igazgatóság, Környezetvédelmi és Üzembiztonsági

Részletesebben

Környezetvédelem / Laboratórium / Vizsgálati módszerek

Környezetvédelem / Laboratórium / Vizsgálati módszerek Környezetvédelem / Laboratórium / Vizsgálati módszerek Az akkreditálás műszaki területéhez tartozó vizsgálati módszerek A vizsgált termék/anyag Szennyvíz (csatorna, előtisztító, szabadkiömlő, szippantó

Részletesebben

a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1494/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A PAMET Mérnökiroda Kft. (7623 Pécs, Tüzér u. 13.) akkreditált területe I. az akkreditált területhez

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1795/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: AIRMON Levegőszennyezés Monitoring Kft. (1112 Budapest, Repülőtéri út 6. 27.

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-0990/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MOTIM ZRt. Laboratórium 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 9-13. 2) Akkreditálási

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1593/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEDIO TECH Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. (9700 Szombathely, Körmendi út

Részletesebben

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT11397/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A Nyugatdunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság KisBalaton Üzemmérnökség Laboratórium (8360 Keszthely,

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmû Zrt. Környezet- és Vízminõségvédelmi Osztály Központi Laboratóriumok

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1002/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A KÖR-KER Környezetvédelmi, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Vizsgálólaboratórium, (2536 Nyergesújfalu, Babits M utca 6.)

Részletesebben

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen

NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen NEHÉZFÉMEK ELTÁVOLÍTÁSA IPARI SZENNYVIZEKBŐL Modell kísérletek Cr(VI) alkalmazásával növényi hulladékokból nyert aktív szénen Készítette: Battistig Nóra Környezettudomány mesterszakos hallgató A DOLGOZAT

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet- és Vízminőségvédelmi Osztály

Részletesebben

A Víz Keretirányelvhez kapcsolódó nehézfémek vizsgálata felszíni vízben 2011. évi PT-WFD jártassági vizsgálatról

A Víz Keretirányelvhez kapcsolódó nehézfémek vizsgálata felszíni vízben 2011. évi PT-WFD jártassági vizsgálatról VITUKI Nonprofit Kft. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési Csoport 1095 BUDAPEST, Kvassay Jenő út. 1. Tel: 06-1-215-6140/2199, m. Fax: 06-1-215-6046 E-mail: mecs@vituki.hu. Web: www.vituki.hu/mecs. Cjsz.:

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1626/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium (1033 Budapest,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1548/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kar - és Növényvizsgáló Laboratórium (6000 Kecskemét,

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás

1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás 1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás Dr. Béres István 2019. június 13. HUMAN HEALTH ENVIRO NMENTAL HEALTH 1 PerkinElmer atomspektroszkópiai megoldások - közös szoftveres

Részletesebben

SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2)

SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2) Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2) a NAT-1-1537/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A FETILEV Felsõ-Tisza-vidéki Levegõanalitikai Kft. (4400 Nyíregyháza, Móricz Zsigmond

Részletesebben

Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére

Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére Gombos Erzsébet Környezettudományi Doktori Iskola II. éves hallgató Témavezető: dr. Záray Gyula Konzulens: dr. Barkács Katalin

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás.

Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás. Részletes tematika (14 hetes szorgalmi időszak figyelembe vételével): 1. hét (2 óra) Bemutatkozás, a tárgy bemutatása, követelmények. Munkavédelmi tájékoztatás. Kémiai alapjelenségek ismétlése, sav-bázis,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1795/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az AIRMON Levegőszennyezés Monitoring Kft. (1112 Budapest, Repülőtéri út 6. 27. ép.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

jártassági vizsgálatok

jártassági vizsgálatok jártassági vizsgálatok SZENNYVÍZ vizsgálati minták eredményeinek értékelése 2013/II. forduló zárójelentése 2013. június 18. Szennyvíz minták vizsgálata 2013/II. forduló TARTALOMJEGYZÉK Oldal 1. A jártassági

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során Eötvös Loránd Tudományegyetem Analitikai Kémiai Tanszék Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály Vízvédelmi Laboratórium 1 (8360 Keszthely,

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-1292/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft. Laboratórium 1153 Budapest, Bethlen

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2013 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület 0940/7 hrsz.) akkreditált

Részletesebben

a NAT-1-1070/2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1070/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1070/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Környezetegészségügyi Fõosztály (1097 Budapest, Gyáli út 2-6.) akkreditált

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1615/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Homokkert Kistérségi Integrációs Nonprofit Közhasznú Kft. SoilChem Agrár és

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-0990/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MOTIM ZRt. Laboratórium 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári u. 9-13. 2) Akkreditálási

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH /2015 (3) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH /2015 (3) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (5) a NAH-1-1548/2015 (3) nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar - és Növényvizsgáló

Részletesebben