EU-Georgikon 176. szám, április 25. TARTALOM:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EU-Georgikon 176. szám, 2007. április 25. TARTALOM:"

Átírás

1 EU-Georgikon 176. szám, április 25. TARTALOM: Jean-Michel Lemétayer a COPA (az EU Mezőgazdasági Szakmai Szervezetei Bizottságának) élén... 2 Mezőgazdasági kiadások: Franciaországot 16 millió eurós bírsággal sújtotta Brüsszel... 2 SCESS: A szalmás-gabonafélék és a repce termőterülete nő... 3 Gabona: általános tendencia a készletek csökkenése , 3 euró/1000 literes tejár-növekedés a második negyedévben... 4 Az FNSEA követeli a baromfi szerződések felértékelését... 4 Franciaország: jobban kell hasznosítani a borturizmust... 5 Támogatások: Csalás miatt 45 személyt tartóztattak le Olaszországban... 5

2 2 Jean-Michel Lemétayer a COPA (az EU Mezőgazdasági Szakmai Szervezetei Bizottságának) élén Jean-Michel Lemétayer-t, az FNSEA (Francia Gazdálkodók Érdekképviseleteinek Országos Szövetsége) elnökét április 19.-én egyhangúlag választották meg a COPA elnökének. A COPA, melyet ban alapítottak, az európai mezőgazdasági érdekvédelmi szervezeteket képviseli. Jóval több, mint 60 tagszervezetével, - amelyek a 27 tagállamból és ezen kívül a partnerországokból, (mint például Írország, Norvégia, Svájc vagy Törökország) - a COPA a mezőgazdaság multifunkcionális jellegét és a fenntartható fejlődés modelljét kívánja megvédeni. Ez a francia elnökség kapóra jött a KAP ra tervezett felülvizsgálatához, illetve a as közös költségvetés körül várható nehéz vitákhoz. Egyébként Franciaország az Unió egyetlen közös politikájának, a KAP-nak a legnagyobb haszonélvezője. Ilyen körülmények között nagy feladat lesz az, amit tőlem a COPA vár, hogy megvédjük és előkészítsük a jövőt 8 millió európai gazdálkodó számára jelentette ki az FNSEA elnöke április 19.-én. Forrás: Agrafil, április 20. (K.I.) Mezőgazdasági kiadások: Franciaországot 16 millió eurós bírsággal sújtotta Brüsszel Április 18-án, szerdán az Európai Bizottság döntött arról, hogy 285,3 millió eurós nagyságrendű összeget von vissza attól a 14 tagállamtól, akik nem tartották be az Európai Unió mezőgazdasági kiadásaira vonatkozó ellenőrzési szabályokat. Franciaország esetében 16, 22 millió euró visszatartásáról van szó, amelyet a következő hiányosságok vonnak maguk után: - a 30 hónapnál idősebb vágómarhák vágási folyamatának hiányos ellenőrzése (8, 69 millió euró visszavonása); - a hal- és a körte-feldolgozási támogatások, valamint, az alkohol köztárolás fizetési határidejének be nem tartása (előbbiek után euró, utóbbi után szintén eurós bírság); - a vidékfejlesztés bizonyos rendeleteinek hiányos felülvizsgálata (7, 49 millió euró). Forrás: Agrafil, (K.N.)

3 3 SCESS: A szalmás-gabonafélék és a repce termőterülete nő A francia Mezőgazdasági Minisztérium Statisztikai Szolgálta (SCESS) szerint a jelenlegi termelési időszakban az őszi szalmás-gabonafélék termőterülete - amit ben takarítanak be - 1%-kal növekedett a évihez képest, és meghaladja a 7,47 millió hektárt. A vetésváltásban termelt közönséges őszi búza termőterülete eléri 4,86 millió hektárt, az előző évinél 1%- kal többet, csakúgy, mint az őszi árpa, amelyet most 1,19 milliót hektáron termelnek. A repce a nagy nyertes: 12%-os növekedéssel, azaz összesen 1,56 millió hektáros termőterülettel. A vesztes viszont a borsó, amely 23%-os területcsökkenése nyomán összesen hektárra esett vissza. A tavasziaknál a tavaszi árpa vetésterülete stabil maradt, de a cukorrépáé 4%-kal (összesen hektárra), illetve a burgonyáé 1%-kal (összesen hektárra) emelkedett. Forrás: Agrafil, április 18. (M.E.) Gabona: általános tendencia a készletek csökkenése Csökkenő gabonakészletek és fenntartott árak. Ilyen az a kép, melyet a Szántóföldi Növénytermesztés Szakmaközi Szervezetének Országos Irodája (ONIGC) állított össze az április 18.-án Párizsban megrendezett gabona igazgató-tanácsi gyűlésen. A hagyományosan februárban végzett előzetes termésbecslés ( a kis betakarítás ) Franciaországban most csökkenést mutat (- 23%-kal 2006 februárjához képest). Európai szinten is viszonylag kicsi készlettel fejezhetik be a termelési időszakot: ami a es kampány elején 14 millió tonna volt, az ma 4,8 millió tonna, többek között az Európai Bizottság által irányított intervenciós készletek értékesítési politikája miatt. A világpiac - a as időszakra nézve - feszesnek ígérkezik a 26 év óta legalacsonyabb búza-készlet mérsékelt mennyiségével. A piaci elemzéseken túl, az igazgatói tanácsnak alkalma volt szakmailag bemutatni egy rövid közleményt a gabona-szállításáról, amit nemsokára az illetékes minisztériumoknak is elküldenek. Ez a közlemény arra hív fel, hogy engedélyezzék Franciaországban a 44 tonnás járműveket a szemes-termény szállításához, mivel a hivatalos határ jelenleg 40 tonnában van rögzítve. Forrás: Agrafil, április 19. (V.M.)

4 4 1, 3 euró/1000 literes tejár-növekedés a második negyedévben Több éves csökkenés után immár második alkalommal fordul elő, hogy a tej ára országos szinten emelkedést mutat, mégpedig 1, 3 euró/1000 literrel. A tejár-változást figyelemmel kísérő szakmaközi bizottság - amely magában foglalja a Tejtermelők Országos Szövetségét (FNPL), illetve a magán és szövetkezeti tejfeldolgozókat, - április 18.-án ült össze. A évi januári egyezmény záradékai szerint a piaci mutatók (exportra kerülő tömegfogyasztási cikkek: - 1, 08 euró/1000 liter, vaj- és tejpor-piac hatása: +1, 56 euró/1000 liter, vállalatok versenyképességének változása: 0, 82 euró/1000 liter) összességében + 1, 3 euró/1000 literes emelkedést mutatnak. A kedvező piaci helyzetnek, mely a tejszektort jelenleg főleg a tejfehérjét tekintve - jellemzi, erőteljesebb hatással kellene lennie a tejárakra a termelésben. Mostantól fogva tehát kedvező árváltozásra számíthatunk harmadik negyedévében - jelentette ki az FNPL, mely továbbra is kitart amellett, hogy az ipari szereplők tiszteletbe az egyezményt. Forrás: Agrafil, (K.N.) Az FNSEA követeli a baromfi szerződések felértékelését A francia baromfifeldolgozók többsége azonnal válaszolt április 16.-án hétfőn Rennes-ben, Franciaország fő baromfitermelő régióinak a Gazdálkodók Érdekképviseletei Országos Szövetségének (FNSEA) testületi felkérésére, akik követelték a termelők integrációs szerződésének felértékelését. Christian Marinov a Francia Baromfitenyésztő Szövetségnek (CFA), az FNSEA egyik szakosodott ágazatának igazgatója szerint: 5%-ra akarják növelni a szerződésekben fajták szerint meghatározott 3,5%-ot, úgy, hogy a termelők férfi munkaerőnként eurós évi javadalmazást érjenek el. Az üzemek - a versenyképesség problémájával érvelve - nem fogadták el a testületi követeléseket fejti ki az igazgató. A termelők a közeljövőben találkozni akarnak a nagyfelületű bevásárló központok képviselőivel. A vitákkal párhuzamosan nem kizárt, hogy érdekvédelmi akciókat is végrehajtanak. A Rennes-i találkozó ideje alatt az Intermarché Saint-Gérand-i (Morbihan) bevásárló központjának logisztikai bázisát 24 órára - egészen április 16. estéjéig lezárták (a termelők). Forrás: Agrafil, április 19. (V.M.)

5 5 Franciaország: jobban kell hasznosítani a borturizmust Az Accor Csoport* alapítója, Paul Dubrule úr, a francia földművelésügyi miniszternek mutatott be egy általa alaposan átnézett jelentést a francia borturizmus fejlődéséről. Az ilyen turizmus akár 7,5 millió embert (ebből 2,5 millió külföldit) vonzana erre a területre, és ez egy pince-gazdaság jövedelmének %-át is biztosíthatná. Paul Dubrule véleménye szerint, a helyi tájképi, és építészeti örökség révén, Franciaországnak fantasztikusan jó lehetőségei vannak, de a spanyol és olasz szomszédokkal szemben még mindig le vannak maradva. A terjeszkedésben lévő ágazat fejlődése - a kormányzati előterjesztő véleménye szerint - szoros kapcsolatban van az ajánlat jó olvashatóságának növekedésével, a borturizmus hálózatának más turizmusformákkal való bővítésével, a különféle szereplők képzésével, és egy a borturizmus közösségi kultúra kialakításával (például a címkék területén). Michel Bernard szerint, aki a Châteauneuf-du-Pape környéki borász, és az Inter- Rhône elnöke: a turizmus profi szakértőinek kell majd kezükbe tartaniuk az ágazat fejlődésének gyeplüjét. * Az Accor Csoport a világ egyik legnagyobb vállalkozása az utazás, a turizmus és a szolgáltatások területén. Forrás: Agrafil, április 19. (M.I.) Támogatások: Csalás miatt 45 személyt tartóztattak le Olaszországban Negyvenöt személyt - közhivatalnokokat, szövetkezeti elnököket és gyümölcs-termelőket - tartóztattak le április 23.-án Olaszországban európai támogatások korrupcióval és csalással történő megszerzése miatt, jelentette az AFP-nek a Reggio di Calabria (Dél-Olaszország) csendőr-parancsnoksága. 15 személy előzetes letartóztatásba került, 30 személyt pedig házi őrizetbe vettek Calabbria-ban, Toscana-ban, (Közép-Olaszország), Lazio-ban (Római régió), és Piemont-ban (Észak-Olaszország) akiket bűnszövetséggel, vagy korrupció és közokirat-hamisítás elkövetésével vádolnak mondta a calabriai csendőrség szóvivője, aki részt vett ebben a műveletben. Állítólag 50 millió euró vettek fel csalárd módon a letartóztatott személyek, akik megnövelték a gyümölcstermelési, értékesítési, és nem értékesített termék-adatokat, és soha sem teljesített szolgáltatásokat számláztak le. A mezőgazdasági szövetkezetek vezetőin és a termelőkön kívül a régiók közhivatalnokai is célszemélyei a nyomozásnak. Az EU Csalás-elleni Küzdelem Hivatala (OLAF) egy brüsszeli, április 23.-án kiadott sajtóközleményben megerősítette, hogy az 50 milliós sikkasztás összege azonos nagyságú, mint a tömény déligyümölcs-szörpök gyártásához biztosított támogatások összege. Forrás: Agrafil, április 24. (CS.A.)

6 6 Fordításában, szerkesztésében, kiadásában közreműködtek A VE Tanácsadó Továbbképző és Távoktatási Intézet, Keszthely Deák F. u. 57. megbízásából: a VE Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar oktatói és hallgatói: Döme Tünde (D.T.), Kurucz Ildikó (K.I.), Kiss Nikoletta (K.N.) és Vad Mónika (V.M.), Móricz Ildikó Eszter (M.I.), hallgatók, Magyar Emma, gimn.tanuló Szaszkóné Dr.Decsi Kincső (Sz.-né Dr.D.K.) agrármérnök, Csepinszky András szakfordító, Szerkesztette: Kurucz Ildikó (K.I.) A fordítást ellenőrizte: Dr. Csepinszky Béla (Cs.B) Olvasó szerkesztő: Dr Szabó Imre (Sz.I.) Informatikai és műszaki szerkesztő: Hudop Gyula Felelős főszerkesztők: Dr. Kárpáti László, Dr. Csepinszky Béla Telefon 06-83/ , 06-30/ euronews@kaa.hu h5535cse@ella.hu Internetes elérhetőség:

EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM:

EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM: EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM: És ha örömökben és tanulságokban gazdag vakációnk lenne!... 2 Kukorica: A földművelésügyi miniszter a kukorica-bogár elleni védekezést illetően ismét

Részletesebben

EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM:

EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM: EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM: KAP új reformja: Brüsszel megerősítette javaslatait... 2 FAO: a mezőgazdasági termények árai magasak maradnak a várható rekordtermés ellenére.. 2 Ukrajna

Részletesebben

EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM:

EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM: EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM: GMO-törvény: ellentétes reakciók mind az agráriumban, mind az ökológusok körében... 2 A bio meghódította a szántóföldi kultúrákat... 2 Gabona: 61 277

Részletesebben

EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM:

EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM: EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM: Megdöbbenés és gyanakvás Brüsszelben... 2 Brüsszel tanácstalan a génmódosított növények (GMO) ügyében... 3 GMO: az Egyesült Államok időlegesen felfüggeszti

Részletesebben

EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM:

EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM: EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM: A környezet (ökológia) és a gazdasági élet (ökonómia) egyensúlya... 2 Igen érdekes technológiai tapasztalatok... 2 A növényvédő-szerek megszüntetése...

Részletesebben

EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM:

EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM: EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM: Kötelező ugaroltatás: eltörlés 2009-ben... 2 Szőlőtőkék eltávolítása: már 6638 hektár Languedoc-Rousillonban (Dél-Franciaország)... 2 Mezőgazdaság:

Részletesebben

EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM:

EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM: EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM: Támogatások eltörlése: Brüsszel részben hozzájárul Bulgária kívánságához... 2 Elérhetetlen megállapodás két mezőgazdasági koncepció között... 2 Sertéshús

Részletesebben

EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24.

EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24. TARTALOMBÓL: EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24. Franciaországi Gazdák Egyesülete (SAF) a francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek Európa-ellenes nyilatkozatai ellen... 2 Burgonya: A francia

Részletesebben

EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM:

EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM: EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM: A francia búza Egyiptomban, Piac, amiért egyre inkább meg kell küzdeni... 2 Az idegek háborúja... 2 Szeszélyes vevők... 3 A GMO-ellenzőinek mozgósítása

Részletesebben

EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM:

EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM: EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM: Cukor: a Nemzetközi Cukor Szervezet (ISO) rekord terméstöbbletet vár... 2 A gyümölcsök, zöldségek új reklám-kampánya... 2 Zöldség-félék: a termelők

Részletesebben

EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27.

EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27. EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27. Tartalomból: A mezőgazdasági termékek 3,1%-os árnövekedése 2006. novemberében... 2 MODEF: Ingyenes burgonyaosztás a a nagy áruházak zsarolása ellen... 2 Tejár:

Részletesebben

EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM:

EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM: EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM: GMO (genetikailag módosított szervezetek) : az FNSEA elfogadnà a génmódosított növények «befagyasztását» a törvény megszavazásáig... 2 Jean Michel Lemétayer

Részletesebben

EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM:

EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM: EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM: 1000 résztvevő a mezőgazdasági bérmunkások nemzetközi találkozóján... 2 A kukorica -intervenció: elnapolt reform... 2 Klíma-változás: Európa mozgósít...

Részletesebben

EU-Georgikon 246. szám, szeptember 24. TARTALOM:

EU-Georgikon 246. szám, szeptember 24. TARTALOM: EU-Georgikon 246. szám, 2008. szeptember 24. TARTALOM: THKF: 310 millió eurós kifizetés szeptember 15-től... 2 Állatjólét: európai szabályzati terv bemutatása a levágásokról... 2 Luc Guyau: Merjük újra

Részletesebben

EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM:

EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM: EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM: Közösségi Agrárpolitika (KAP) felülvizsgálata a reform-irányokat jelöli ki... 2 Jean-Michel Lemétayer: nem megoldás mindenben a vidékfejlesztésre számítani...

Részletesebben

EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM:

EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM: EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM: FNSEA-kongresszus : Nicolas Sarkozy kiállt a KAP fenntartható egyszerűsítése mellett.. 2 EU felülvizsgálat: Michel Barnier úgy véli: az első szakasz sikeresen

Részletesebben

EU-Georgikon 140. szám, június 28.

EU-Georgikon 140. szám, június 28. EU-Georgikon 140. szám, 2006. június 28. Tartalom: Nagymérvű az eltávolodás a vidék és a világ látásmódja között... 2 Hervé Plagnol főszerkesztő vezércikke... 2 Közvetlenül Brüsszelből jelentik: Brüsszeli

Részletesebben

EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20.

EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20. TARTALOM: EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20. Hatalom... 2 A volt európai főbiztos, Michel Barnier, lett a földművelésügyi miniszter... 2 Michel Barnier fenntartja a mezőgazdasági esküdtszék

Részletesebben

EU-Georgikon 245. szám, szeptember 17. TARTALOM:

EU-Georgikon 245. szám, szeptember 17. TARTALOM: EU-Georgikon 245. szám, 2008. szeptember 17. TARTALOM: Európai Unió 27 tagállamában a burgonyatermő terület több, mint 50%-kal csökkent 1990 és 2007 között... 2 Állategészségügy: európai akcióterv-előkészítés...

Részletesebben

EU-Georgikon 237. szám, július 25. TARTALOM:

EU-Georgikon 237. szám, július 25. TARTALOM: EU-Georgikon 237. szám, 2008. július 25. TARTALOM: Második generációs bioüzemanyagok: az amerikai Farm Bill program a finomítók költségének 30 %-át fogják finanszírozni... 2 Az Agrártanács erősen kritizálja

Részletesebben

EU-Georgikon 243. szám, szeptember 3. TARTALOM:

EU-Georgikon 243. szám, szeptember 3. TARTALOM: EU-Georgikon 243. szám, 2008. szeptember 3. TARTALOM: Kísérlet Bulgária és Románia ügyének helyreállítására... 2 Bor: Franciaország exportja 8,2 %-kal emelkedett 2008. első félévében... 2 GMO (genetikailag

Részletesebben

EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM:

EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM: EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM: Pihenő az első generációs üzemanyagoknak... 2 A hallisztek újra alkalmazása a fiatal borjúk takarmányozásában... 2 Élelmiszerválság : az Unió további

Részletesebben

EU-Georgikon 230. szám, június 4. TARTALOM:

EU-Georgikon 230. szám, június 4. TARTALOM: EU-Georgikon 230. szám, 2008. június 4. TARTALOM: Mezőgazdasági árak: a FAO és az OECD szerint a jelenlegi helyzet változni fog... 2 Gabona: CIC (Gabonatermesztők Nemzetközi Tanácsa) megerősíti 2008-as

Részletesebben

EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM:

EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM: EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM: Európai költségvetés: 57, 53 milliárd mezőgazdasági célokra 2009-ben... 2 Európai Unió: a gazdák 80 %-a kevesebb, mint 5000 euró támogatást kap... 2 Gabona

Részletesebben

EU-Georgikon 154. szám, november 22. Tartalomból:

EU-Georgikon 154. szám, november 22. Tartalomból: EU-Georgikon 154. szám, 2006. november 22. Tartalomból: A kukorica monokultúra újabb területeket nyert Franciaországban... 2 Felmérés : A termelők több mint egyharmada még jobban le akarja csökkenteni

Részletesebben

EU-Georgikon 238. szám, július 29. TARTALOM:

EU-Georgikon 238. szám, július 29. TARTALOM: EU-Georgikon 238. szám, 2008. július 29. TARTALOM: Az ENSZ a mezőgazdasági világtermelés erős emelkedését szeretné elérni... 2 Átmeneti szabályozás fenntartása az új tagállamokban... 2 Csatlakozás utáni

Részletesebben

EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM:

EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM: EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM: A francia földművelésügyi miniszter 100 000 gazdaság részére energia-diagnózist javasol... 2 Bizonytalanságban a mezőgazdaság az ír nem után... 3 Egy

Részletesebben

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt.

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 25. Hírlevél TERMÉNYPIACI

Részletesebben

EU-Georgikon 231. szám, június 10. TARTALOM:

EU-Georgikon 231. szám, június 10. TARTALOM: EU-Georgikon 231. szám, 2008. június 10. TARTALOM: Olajtermékek belföldi hatósági adója (TIPP): 6 hónapos visszamenőleges visszatérítés... 2 Június 9.: Energia-kerekasztal... 2 Tejsztrájk: Pert nyertek

Részletesebben

EU-Georgikon 193. szám, szeptember 12. TARTALOM:

EU-Georgikon 193. szám, szeptember 12. TARTALOM: EU-Georgikon 193. szám, 2007. szeptember 12. TARTALOM: Szakítás... 2 Cukorrépa: a betakarítás ígéretesnek mutatkozik... 2 André Barbaroux (FNSafer): El kell kerülni azt, hogy a mezőgazdasági területek

Részletesebben

EU-Georgikon 167. szám, február 21.

EU-Georgikon 167. szám, február 21. EU-Georgikon 167. szám, 2007. február 21. TARTALOMBÓL: A francia Fiatal Gazdák Szervezete (JA) a köztársasági elnök-jelöltektől... 2 kért találkozót... 2 Gazdálkodók Érdekképviseleteinek Országos Szövetsége

Részletesebben

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség.

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/15

Részletesebben

EU-Georgikon 187. szám, július 11. TARTALOM:

EU-Georgikon 187. szám, július 11. TARTALOM: EU-Georgikon 187. szám, 2007. július 11. TARTALOM: Mindennel törődni kell... 2 2007. évi vetés során közel 20000 hektár genetikailag módosított kukorica került Franciaország termőterületére... 3 Szőlő-

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból:

EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból: EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból: Prioritások... 2 Kéknyelv-betegség: D. Bussereau az állattenyésztőknek kedvező intézkedéseket jelentett be... 2 Kéknyelv-betegség: az FNSEA arra

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

EU-Georgikon 244. szám, szeptember 11. TARTALOM:

EU-Georgikon 244. szám, szeptember 11. TARTALOM: EU-Georgikon 244. szám, 2008. szeptember 11. TARTALOM: Magatartás... 2 Széleskörű európai mozgósítás az állattenyésztés fellendítése érdekében... 2 Minden mutató piros... 3 Az új OCM (közöspiaci szervezetekre

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 Miskolc, 2007. február Igazgató: Dr. Kapros Tiborné Tájékoztatási osztályvezető:

Részletesebben

EU-GEORGIKON 181. szám, május 30. TARTALOM:

EU-GEORGIKON 181. szám, május 30. TARTALOM: EU-GEORGIKON 181. szám, 2007. május 30. TARTALOM: Kitörés az elzártságból... 2 Irányváltás a fordulóban... 3 Haszonbérlet státusza: modernizálás irányában, de brutalitás nélkül... 3 Lucerna: jó betakarítási

Részletesebben

EU-Georgikon 148. szám, október 11.

EU-Georgikon 148. szám, október 11. EU-Georgikon 148. szám, 2006. október 11. Tartalomból: Brüsszelből közvetlenül:... 2 A Közösségi Agrárpolitika (KAP) leegyszerűsítése: trójai faló... 2 Nicolas Sarkozy úgy véli, hogy a gazdáknak nagyobb

Részletesebben

2009/18 Terménypiaci előrejelzések , Vasárnap. Összefoglaló

2009/18 Terménypiaci előrejelzések , Vasárnap. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/18

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2014. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2015 Megjelenik évente

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben

EU-Georgikon 241. szám, augusztus 21. TARTALOM:

EU-Georgikon 241. szám, augusztus 21. TARTALOM: EU-Georgikon 241. szám, 2008. augusztus 21. TARTALOM: A 2008-as szüret: a leggyengébb 5 év óta Franciaországban, 46 millió hektoliteres terméssel 2 Gyenge 2008-as termés, sőt mi több : növekvő árak...

Részletesebben

EU-Georgikon 151. szám, 2006. november 1. Tartalomból:

EU-Georgikon 151. szám, 2006. november 1. Tartalomból: EU-Georgikon 151. szám, 2006. november 1. Tartalomból: FAO: ugyanannyi ember éhezik ma a világban, mint tíz évvel ezelőtt... 2 Vidékfejlesztés: a francia program 12 milliárd euros kerete 2007-2013-ra...

Részletesebben

EU-Georgikon 221. szám, 2008. április 2. TARTALOM:

EU-Georgikon 221. szám, 2008. április 2. TARTALOM: EU-Georgikon 221. szám, 2008. április 2. TARTALOM: Visszaesik a bortermelés... 2 Állattenyésztők tüntetnek Párizsban... 2 Bioüzemanyagok pozitív hatása bizonyított... 3 Madárinfluenza eset Svájcban...

Részletesebben

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE Növényvédő szerek értékesítése 2009. év Összeállította: Gáborné Boldog Valéria boldogv@aki.gov.hu (06 1) 476-3299 TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Növényvédő szer értékesítés

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2013. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Megjelenik évente

Részletesebben

3/2010. Terménypiaci előrejelzések 2010-01-25, Hétfő. Összefoglaló

3/2010. Terménypiaci előrejelzések 2010-01-25, Hétfő. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 3/2010.

Részletesebben

A zöldítés, mint a KAP reform egyik legvitatottabb eleme. Madarász István EU agrárpolitikai referens VM Agrárközgazdasági Főosztály

A zöldítés, mint a KAP reform egyik legvitatottabb eleme. Madarász István EU agrárpolitikai referens VM Agrárközgazdasági Főosztály A zöldítés, mint a KAP reform egyik legvitatottabb eleme Madarász István EU agrárpolitikai referens VM Agrárközgazdasági Főosztály KAP ÚJ CÉLKITŰZÉSEI 1. Életképes élelmiszertermelés: a mezőgazdasági jövedelmek

Részletesebben

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005

Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei a Közép-Dunántúlon 2005 Veszprém 2006. január Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi

Részletesebben

Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó június 9-10.

Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó június 9-10. Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó 2016. június 9-10. Termelői csoportok Magyar mezőgazdaság: kitörési pont a termelői összefogás Önkéntes együttműködés Termelői csoportok Nemzeti

Részletesebben

Mezőgazdaság és agrár- élelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02

Mezőgazdaság és agrár- élelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02 Mezőgazdaság és agrárélelmiszeripar Lengyelországban 2015-12-16 18:47:02 2 A teljes mezőgazdasági termelés Lengyelországban 2011-ben 1,1%-kal, ezen belül a növénytermesztés 3,8%-kal nőtt. Csökkent az állattenyésztés

Részletesebben

EU-Georgikon 226. szám, május 7. TARTALOM:

EU-Georgikon 226. szám, május 7. TARTALOM: EU-Georgikon 226. szám, 2008. május 7. TARTALOM: Élelmiszerválság : mozgósítja magát az ENSZ... 2 Áremelkedés: az európai gazdálkodók kritizálják a Világbank álláspontját... 2 Cukor: A CGB (Cukorrépa Termesztők

Részletesebben

EU-Georgikon 150. szám, október 25. Tartalomból:

EU-Georgikon 150. szám, október 25. Tartalomból: EU-Georgikon 150. szám, 2006. október 25. Tartalomból: Kéknyelv-betegség: a betegséget közvetítő rovart beazonosították... 2 A francia Gazdasági és Szociális Tanács (CES) szerint: meg kell őrizni a mezőgazdasági

Részletesebben

6200 Kiskőrös, Luther tér 1. Tel.: 78/415-540 2014. szeptember

6200 Kiskőrös, Luther tér 1. Tel.: 78/415-540 2014. szeptember Megvalósítási határidő hosszabbítás A LEADER HACS közreműködésével megvalósuló, 2012-2014. években benyújtott támogatásban részesült kérelmek esetében meghosszabbításra került a megvalósítási határidő.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását Kép Vegetációs index Anatólia fennsík régiójában Az őszi szárazság az Anatóliai

Részletesebben

A parasztság is a forradalom mellé állt - A beszolgáltatás

A parasztság is a forradalom mellé állt - A beszolgáltatás A parasztság is a forradalom mellé állt - A beszolgáltatás Az 1956-os forradalom sok kiváltó oka közül a parasztságot sújtó embertelen begyűjtés, ami sokszor a szó szoros értelmében padláslesöprést jelentett,

Részletesebben

2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ. Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök

2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ. Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök 2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök Az európai tejpiac helyzete és kilátásai 2013 január-április Készült a CLAL megrendelésére Főbb jellemzők:

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése

ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése ÉRDEMES BELEVÁGNI? A precíziós gazdálkodás Banki értékelése Takarék Agrár Igazgatóság Értékesítési Osztályvezető Sánta József Dátum: 218.8.1 Kibocsátási mutatók 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212

Részletesebben

ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja. Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány

ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja. Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány ŐSTERMELŐ Gazdálkodók Lapja Jónásné Zselezni Borbála programmenedzser PRIMOM Alapítvány Kezdetek A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 228/1996. (XII.26.) kormányrendelet meghatározta a mezőgazdasági

Részletesebben

EU-Georgikon 158. szám, 2006. december 20. TARTALOMBÓL:

EU-Georgikon 158. szám, 2006. december 20. TARTALOMBÓL: EU-Georgikon 158. szám, 2006. december 20. TARTALOMBÓL: KARÁCSONY 2006.... 2 Most jelent meg Franciaországban: Paraszt-biblia - mesék és mondák... 2 A francia köztársaságielnök-választás: a Madárvédelmi

Részletesebben

TISZTELETPÉLDÁNY AKI A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI ÁGAZATOK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE A TESZTÜZEMEK ADATAI ALAPJÁN 2009-BEN. Agrárgazdasági Kutató Intézet

TISZTELETPÉLDÁNY AKI A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI ÁGAZATOK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE A TESZTÜZEMEK ADATAI ALAPJÁN 2009-BEN. Agrárgazdasági Kutató Intézet Agrárgazdasági Kutató Intézet A FŐBB MEZŐGAZDASÁGI ÁGAZATOK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE A TESZTÜZEMEK ADATAI ALAPJÁN 2009-BEN AKI Budapest 2010 AKI Agrárgazdasági Információk Kiadja: az Agrárgazdasági

Részletesebben

2009/19 Terménypiaci előrejelzések 2009-08-02, Vasárnap. Összefoglaló. A búza ára hamarosan csökkenni fog, igazodva a külpiachoz.

2009/19 Terménypiaci előrejelzések 2009-08-02, Vasárnap. Összefoglaló. A búza ára hamarosan csökkenni fog, igazodva a külpiachoz. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/19

Részletesebben

EU-Georgikon 208. szám, január 2. TARTALOM:

EU-Georgikon 208. szám, január 2. TARTALOM: EU-Georgikon 208. szám, 2008. január 2. TARTALOM: Grenelle-i környezetvédelmi konferencia: óriási előre-lépés, vagy vaskos kudarc Nicolas Hulot*_ szerint... 2 Tej: nem szabad a termelőket megbüntetni véli

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Központi Statisztikai Hivatal 2013. március Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 2 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6

Részletesebben

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR 4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése Megnevezés Csehország Lengyelország 1998 1999 1998 1999 Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % kibocsátás 2933 100 12191 100

Részletesebben

EU-Georgikon 215. szám, február 20. TARTALOM:

EU-Georgikon 215. szám, február 20. TARTALOM: EU-Georgikon 215. szám, 2008. február 20. TARTALOM: A szántás nélküli művelés helyes mezőgazdasági gyakorlatot indít be... 2 Kevesebb az erózió a szántás mellőzésével... 3 A génmódosított (GMO) kultúrák

Részletesebben

EU-Georgikon 249-250. szám, 2008. november 13-20. TARTALOM:

EU-Georgikon 249-250. szám, 2008. november 13-20. TARTALOM: EU-Georgikon 249-250. szám, 2008. november 13-20. TARTALOM: Tej : közel 300 termelő tüntetett az európai tejkvóta-emelések ellen... 2 Tejkvóta: évi 1%-os emelése jelentené az egyensúlyi pontot az EU országok

Részletesebben

Tovább nőtt a mezőgazdaság hitelállománya. Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai III. negyedév

Tovább nőtt a mezőgazdaság hitelállománya. Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai III. negyedév Tovább nőtt a mezőgazdaság hitelállománya Az agrárgazdaság hitelezési folyamatai 17. III. negyedév I) Az agrárgazdaság (mezőgazdaág és élelmiszeripar) hitelállományának alakulása Az agrárgazdaság hitelállománya

Részletesebben

Bardócz Tamás Halászati osztály

Bardócz Tamás Halászati osztály A Közös Halászati Politika reformja és ennek tükrében a Vidékfejlesztési Minisztérium hazai halászati ágazat fejlesztésével kapcsolatos stratégiája és koncepciója Bardócz Tamás Halászati osztály Az előadás

Részletesebben

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év

VI. évfolyam, 2. szám Statisztikai Jelentések. FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA év VI. évfolyam, 2. szám 215 Statisztikai Jelentések FŐBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA 214. év Főbb termények és termékek alakulása Főbb termények és termékek alakulása VI. évfolyam, 2. szám 215

Részletesebben

Mezőgazdasági számla

Mezőgazdasági számla 3. előadás Mezőgazdasági számla Megnevezés Folyó alapáron 2009 2010 2011 +) Gabonafélék (vetőmaggal) 393 047 458 021 679 591 Ipari növények (hüvelyesekkel) 151 957 159 261 248 061 Takarmánynövények 42

Részletesebben

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5 1.) Magyarországi helyzet Piaci információk a gabonáról és az olajnövényekről A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának június 24.-i ülésén elhangzottak szerint a kalászosokból jó termés ígérkezik.

Részletesebben

A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre

A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre A Magyar EU elnökség a halászatban, a Közös Halászati Politika változásának lehetséges hatásai a haltermelésre Bardócz Tamás halászati osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Az előadás tartalma: Magyar

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3 Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. december Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3 Tartalom Összefoglalás...2 Népmozgalom...2 Mezőgazdaság...3 Ipar...6 Építőipar...7

Részletesebben

Mezőgazdaság számokban

Mezőgazdaság számokban Mezőgazdaság számokban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei információk a 1 11. oldalon A mezőgazdaság teljesítménye % 18 16 14 12 1 8 A mezőgazdaság bruttó termelése (2=1%) 6 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

EU-Georgikon 137-139. szám, 2006. június 22.

EU-Georgikon 137-139. szám, 2006. június 22. EU-Georgikon 137-139. szám, 2006. június 22. Tartalomból: Szabadság... 2 Új határok a szántóföldi kultúráknak... 2 Diészter: elegendő területe lesz a repcének... 2 Bioetanol: megtalálni a közvetlen beillesztését...

Részletesebben

Összefoglaló. A takarmánybúza ma Franciaországban nincs 32 ezer Ft, további csökkenés várható nálunk is.

Összefoglaló. A takarmánybúza ma Franciaországban nincs 32 ezer Ft, további csökkenés várható nálunk is. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu Hírlevél 17. TERMÉNYPIACI

Részletesebben

Az agrárágazat aktuális kérdései. Szépe Ferenc főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium március 9.

Az agrárágazat aktuális kérdései. Szépe Ferenc főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium március 9. Az agrárágazat aktuális kérdései Szépe Ferenc főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium 2017. március 9. Helyzetkép 2016 2014 2015 2016 2017 I-III. GDP növekedés (%) 4,0 3,1 2,1 2,0 3,1 Mezőgazdaság

Részletesebben

Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok

Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Kecskemét, 2014. június

Részletesebben

Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében

Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében Kapronczai István 52. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza, 2014. szeptember 4-6. Az induló állapot Kérdés: Felkészült agrárgazdasággal csatlakoztunk

Részletesebben

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM Ausztrália elősegíti a búza kivitelét GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM A tavalyi rekord termés után, Ausztrália tovább helyezi a régi termés készleteit a 2017/18 kereskedelmi év (Július-Június) első

Részletesebben

2016. ÁPRILIS. Miniszteri rendeletek

2016. ÁPRILIS. Miniszteri rendeletek 2016. ÁPRILIS Miniszteri rendeletek 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos

Részletesebben

EU-Georgikon 194. szám, szeptember 18. TARTALOM:

EU-Georgikon 194. szám, szeptember 18. TARTALOM: EU-Georgikon 194. szám, 2007. szeptember 18. TARTALOM: INRA: az állattenyésztés valószínű igen rá fog fizetni a KAP bomlasztására és a Világkereskedelmi Szervetettel (WTO-val) kötött megállapodásra...

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 7.7.2009 COM(2009) 354 végleges 2009/0094 (CNS) C7-0103/09 Javaslat: A TANÁCS RENDELETE az 1234/2007/EK rendelettől ( az egységes közös piacszervezésről szóló

Részletesebben

2. TERMÉNYPIACI ELŐREJELZÉSEK 2009-01-22. Olajos növények: Összefoglaló. Az étkezési búza ára nőni fog az elkövetkező hetekben.

2. TERMÉNYPIACI ELŐREJELZÉSEK 2009-01-22. Olajos növények: Összefoglaló. Az étkezési búza ára nőni fog az elkövetkező hetekben. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 2. TERMÉNYPIACI ELŐREJELZÉSEK

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 8. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 8. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. szeptember 8. (OR. en) 12047/16 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató Az átvétel dátuma: 2016. szeptember 8. Címzett:

Részletesebben

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban TARTALOM 3 Elôszó 4 6 10 Az agrárgazdaság szereplôi A magyar mezôgazdaság adottságai A mezôgazdaság eredményei 14 Erdôgazdálkodás 15 Vadgazdálkodás és halászat 16 Agrár-vidékfejlesztési intézkedések 20

Részletesebben

A BÚZA KERESKEDELEM FONTOSABB SZEREPLŐI 2. RÉSZ, EURÓPAI UNIÓS VONATKOZÁS 1. Kulcsszavak: búza, terménykereskedelem, világpiac, export, import, EU-27

A BÚZA KERESKEDELEM FONTOSABB SZEREPLŐI 2. RÉSZ, EURÓPAI UNIÓS VONATKOZÁS 1. Kulcsszavak: búza, terménykereskedelem, világpiac, export, import, EU-27 Franciaország Németország Egyesült Királyság Lengyelország Románia Spanyolország Olaszország Csehország Dánia Bulgária Magyarország Svédország Litvánia Ausztria Görögország Belgium Szlovákia Hollandia

Részletesebben

2009/17. Terménypiaci előrejelzések 2009-07-19. Összefoglaló

2009/17. Terménypiaci előrejelzések 2009-07-19. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/17.

Részletesebben

VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA

VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA VÁGÓHIDAK ÉLŐÁLLAT VÁGÁSA III. évfolyam 1. szám III. évfolyam 1. szám Megjelenik negyedévente Összeállította: Dancs Gyuláné Dancs.Gyulane@aki.gov.hu TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 2004-2010...8 2010.

Részletesebben

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, IV. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1124,9 milliárd Ft

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, IV. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1124,9 milliárd Ft 441,2 458,3 508,8 563,3 605,0 622,5 644,7 610,7 580,4 601,9 625,3 623,0 Az agrárfinanszírozás aktuális helyzete az AM adatgyűjtése alapján (2018. IV. negyedév) Az agrárgazdaság egyéni és társas vállalkozásainak

Részletesebben

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA

2010. I. félév FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA FİBB TERMÉNYEK ÉS TERMÉKEK KÉSZLETALAKULÁSA Fıbb termények és termékek alakulása Fıbb termények és termékek alakulása 21. szeptember Megjelenik félévente TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Fıbb termények

Részletesebben

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005 2300/9/2005. GYŐR 2005. november Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN,

Részletesebben

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012 A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 212 Központi Statisztikai Hivatal 213. július Tartalom 1. Az élelmiszergazdaság nemzetgazdasági súlya és külkereskedelme...2 1.1. Makrogazdasági jellemzők...2

Részletesebben

A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban

A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban Budapest, 24. szeptember hó A Cukorrépatermesztők Országos Szövetsége Elnökségének 24. szeptember 17-i határozata: Az EU Bizottság

Részletesebben

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29.

A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon. Tikász Ildikó Edit Budapest, szeptember 29. A hüvelyes növények termesztésének színvonala és gazdaságossági kérdései Magyarországon Tikász Ildikó Edit Budapest, 2016. szeptember 29. Tartalom 1. Száraz hüvelyesek jelentősége 2. Termelési mutatók

Részletesebben