EU-Georgikon 193. szám, szeptember 12. TARTALOM:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EU-Georgikon 193. szám, szeptember 12. TARTALOM:"

Átírás

1 EU-Georgikon 193. szám, szeptember 12. TARTALOM: Szakítás... 2 Cukorrépa: a betakarítás ígéretesnek mutatkozik... 2 André Barbaroux (FNSafer): El kell kerülni azt, hogy a mezőgazdasági területek örökké a városok ingatlan-tartalékai legyenek... 3 Politikai szándék... 3 ÁR-TÁJÉKOZTATÓ... 4 BÚZA: magasabban, gyorsabban, erősebben... 4 KUKORICA: az import korlátozza az árrobbanást... 5 SZÓJA/REPCE: az árfolyamok erős szilárdsága korlátozza az ügyleteket... 5 CUKOR: Londonban ismét emelkednek az árak... 6

2 2 Szakítás Valódi alapítói beszédet várnak a szakmabeliek a francia köztársasági elnöktől szeptember 11.-én az Space mezőgazdasági kiállításon. Fatális dátum, az előző köztársasági elnök (Jacques Chirac) nagy agrár-témájú beszédét a rennes-i állattenyésztési kiállításon nyilvánvalóan szeptember 11.-én tartotta meg. Akkor a merénylet miatt ez a beszéd, melyben a valós ökológiai problémák felismerésére buzdította gazdálkodókat, nem kapott nagy visszhangot. Ha ma a földművelésügyi minisztert, Michel Barnier-t, vagy akár másokat is meghallgatunk, akkor úgy tűnik, hogy minden bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy milyen irányt fog most Nicolas Sárközy szabni a mezőgazdaságnak?- Arról van szó, hogy választani kell a környezet, az agrár árak és az infláció, a piac, a biztosítási rendszer, a transzgénikus (GM) szervezetekkel kapcsolatos biotechnológia alkalmazások, Franciaországnak a KAP-pal kapcsolatos brüsszeli javaslatok, stb. közül. Vagyis Nicolas Sárközyre - még, ha szűk is a mozgástere - nagy a felelősség hárul az ország mezőgazdasági jövőjét illetően. Vajon szakítás következik-e be (mint azt más szférákban már igen nagy örömmel tették közhírré)?- Ez nagyon is valószínű, és az érdekeltek többsége kétség kívül ki fog ábrándulni ebből. Ha csak a számításba vett szakítás Michel Barnier megfogalmazása szerint nem az újra-minősített KAP -hoz való visszatérést jelenti. Olyan közösségi preferenciával, amely már nem a mennyiségi biztonságon alapul, hanem a minőségi, és a környezet védelmi garancián; olyan piac-szervezéssel aminek már nem az ártámogatás az eszköze, hanem az inflációs veszélyek szabályozása. Ez valamiféle tegnapi - de mai érvekkel alátámasztott - Közösségi Agrárpolitika (KAP) lenne. Azt kell még majd tudnunk, hogy az európai partnereink hogy állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Hervé Plagnol főszerkesztő vezércikke hplagnol@siac.fr Forrás: AGRA Presse Hebdo, szeptember 10. N 3118 (K.I.) Cukorrépa: a betakarítás ígéretesnek mutatkozik A Cukorrépa-termelők Szövetsége szerint a most kezdődő cukorrépabetakarítás ígéretesnek mutatkozik a cukorrépa terméshozama és kinyerhető cukor tekintetében egyaránt. Az augusztus végtől vett minták alapján készített előrejelzések szerint, ha betakarított cukorrépa 85 tonna/ha lesz, úgy körülbelül 13 tonna körül cukor-hozamra lehet számítani hektáronként. Annak ellenére, hogy az idei nyáron kevés volt a napsütés és mérsékelt volt a felmelegedés, a tavaszi és nyári időjárás kedvező volt a levelek és gyökér fejlődéséhez. Mivel ez a helyzet, az ebből eredő jó kilátások most a cukortermelés csökkenő, és a piac-korlátozás - kvótákon túl is - bekövetkező európai

3 3 összefüggésében jelentkeznek. Ezért a Biomolekuláris Tudományok Bizottsága (CGB) arra kéri a Brüsszeli Bizottságot, hogy lehetőleg használjon ki minden lehetőséget a világpiacon az európai cukor-export bővítésére azért, hogy a készleteket a minimumra csökkentsék. Forrás: Actuagri, szám, szeptember 6. (M.E.) André Barbaroux (FNSafer): El kell kerülni azt, hogy a mezőgazdasági területek örökké a városok ingatlan-tartalékai legyenek El kell kerülni azt, hogy a mezőgazdasági területek véget nem érően ingatlan tartalékok legyenek, amelyeket más tevékenységek számára játszanak át - jelentette ki André Barbaroux, a Földrendezési és Területfejlesztési Társaságok Országos Szövetségének (FNSafer) vezérigazgatója a Vidéki Világ Csoport által a tájról szervezett vitája alkalmából. A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba. Hogyan védhető meg a táj egy olyan világban, amelyre állandóan a városiasodás nyomása nehezedik rá?- Hogyan érhetjük el azt, hogy a vidéki területek leszakítása kisebb teher legyen? - Vajon létezik-e olyan személy, aki átgondolta ezt a kérdést, természetesen az FNSafer keretein belül, mégpedig a kérdéssel kapcsolatos jelentés összeállítása óta. Németország kevesebb földet vesz igénybe a fejlődése érdekében, mint Franciaország, - állapította meg André Barbaroux szeptember 6.-án a vidéki Világ csoport-vitája alkalmából. Mégis, ami a gazdasági fejlődést illeti, inkább Németország az, aki leckét tudna adni Franciaországnak. Németország az imént határozta el, hogy a felére csökkenteti a vidéki földterületek igénybevételét. Hatalmas ambíció ez, olyan, mint Québecé Ez a kanadai régió, - magyarázta az FNSafer vezető igazgatója, - elemezte a Szent Lőrinc folyó körül tervezett fejlesztési igényeket, s ebből következtetett - voluntarista módon - arra, hogy mit lehetne megőrizni a vidék körülményei között, majd valamilyen módon szentnek és sérthetetlennek nyilvánította ezeket a zónákat. Amíg Franciaországban a kialakított zónák alig 2 éves élettartalmúak, a kanadaiak arra számítanak, hogy a saját zónáik kérdéseit újra felvetni náluk majd sokkal nehezebb lesz. Politikai szándék Tehát az, hogy vidéktől kevesebb területet vegyenek el, az politikai - és műszaki - akarat kérdése. André Barbaroux megállapította azt is, hogy sok eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy a városi területeken inkább a sűrűbb beépítést valósítsák meg mint, hogy a városok szünet nélkül csak terjeszkedjenek:

4 4 - több emeletes, földalatti parkolóval ellátott kereskedelmi épületeket kellene építeni inkább, mint egyszintes nagyfelületű bevásárló központokat; - kis épületeket a módszeresen nem egységes pavilon-rendszerű zónák helyett. - növelni kell a városi területek beépíthetőségi rátáját a városi parlagterületek hasznosításával, amelyek nem kerülnének olyan sokba akkor, ha a vidéki zónákat majd jobban védik; - a nagy projektekbe rendszeresen be kell vinni a táj fogalmat. Sok megoldás létezik, de valamennyi a dolog természeténél fogva - szükségessé teszi az együttműködést a városok és a vidéki zónák képviselői között. Forrás:AGRA Presse Hebdo, N szeptember10. pp ( MI+DT) ÁR-TÁJÉKOZTATÓ BÚZA: magasabban, gyorsabban, erősebben Nemzetközileg feszült kontextusban tört ki a búza-piac Valójában a déli félteke országainak termés-szintjét a túl száraz időjárás fenyegeti. Ez a perspektíva arra készteti a bevitelre szoruló országokat, hogy fedezzék szükségleteiket. Így India máris megrendelt tonna búzát. Ez a vásárlás ugrasztotta fel az árakat Chikágo-ban, és erősítette az árfolyamok növekedését Franciaországban. Az eladók által visszatartott készletek valóban nyomás alatt tartják a piacot. A tevékenység lényegi része a határidős piacon tömörült, hol egy hét elteltével az árak közel 40 euró/tonnaemelkedést mutattak. A ténylegesen megvalósuló tranzakció nagyon ritka, és az árszintet nehéz meghatározni, mert olyan gyors az árak változása.

5 5 KUKORICA: az import korlátozza az árrobbanást A kukorica-piac hagyja, hogy a búzától származó emelkedő ár-spirál sodorja magával. Ott is az erős változékonyság akadályozza a fizikai ügyletek megvalósítását. Azt kell mondanunk, hogy az eladók - az árnövekedésre (hosszra) játszva - abból profitálnak, hogy a piacon csupán kis tételeket kínálnak fel eladásra. Elsősorban a breton takarmánykeverékgyártók által fenntartott brazil kukorica-import mégis mérsékeli az áremelkedés mozgását. Az európai határidős piacon az árfolyamok mindamellett egy hét alatt több mint 30 euró/tonna áremelkedést raktak rá a legközelebbi határidős ügyletekre, nevezetesen a novemberiekre. SZÓJA/REPCE: az árfolyamok erős szilárdsága korlátozza az ügyleteket A Chicago-i fehérje-piacon sokat nőttek az árak, melyeket, a csúcsot elérő búza árfolyama tornászott fel, mégpedig a Labour day másnapján. Így minden szója-alapú termék árfolyama emelkedett. E rendkívüli kemény ár-szint az Európai Unióban lelassította az extrahált szójadara kereskedelmét. Ami a repcét illeti, a repcemag is rekord-árszintet ért el az EU területén. A kínálat hiánya, a kiábrándító termés, és az emelkedő ár-folyamú amerikai piac új áremelkedést idéztek elő. Ha figyelembe vesszük, hogy a kereskedők és a termelők az árúkat általánosan visszafogják, - világos lesz, hogy a repcemag kereskedelme is korlátozott.

6 6 CUKOR: Londonban ismét emelkednek az árak Brazíliában az Országos Mezőgazdasági Készletező Társaság a évi betakarítási időszakára rekord cukornád-termést jelentett be. Ez valószínű eléri az 547,2 millió tonnát (Mt) a múlt évi 474,8 Mt-vel szemben, ami 15,2% termés-növekedést jelent. A brazil termelés e növekedése az etanol-termékpálya fejlesztéséhez kötődik, amelynek mennyisége 21,3 milliárd literre fog emelkedni, amely a múlt évhez képest 22%-os növekedést mutat. A cukortermelés viszont az előző évhez viszonyítva 6%-kkal lesz kisebb. Ez a hír nem teszi lehetővé, hogy megkontrázzuk a New-York-i határidős piacon jelenleg észlelhető árcsökkenő tendenciát. Londonban viszont emelkedő árfolyamokat jeleztek. Forrás: AGRA Presse Hebdo - N szeptember 10. p.50. (CS.A)

7 7 Fordításában, szerkesztésében, kiadásában közreműködtek A VE Tanácsadó Továbbképző és Távoktatási Intézet, Keszthely Deák F. u. 57. megbízásából: a VE Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar oktatói és hallgatói: Döme Tünde (D.T.), Kurucz Ildikó (K.I.), Kiss Nikoletta (K.N.) és Vad Mónika (V.M.), Móricz Ildikó Eszter (M.I.), hallgatók, Magyar Emma, gimn.tanuló Szaszkóné Dr.Decsi Kincső (Sz.-né Dr.D.K.) agrármérnök, Csepinszky András szakfordító, Szerkesztette: Kurucz Ildikó (K.I.) A fordítást ellenőrizte: Dr. Csepinszky Béla (Cs.B) Olvasó szerkesztő: Dr Szabó Imre (Sz.I.) Informatikai és műszaki szerkesztő: Hudop Gyula Felelős főszerkesztők: Dr. Kárpáti László, Dr. Csepinszky Béla Telefon 06-83/ , 06-30/ euronews@kaa.hu h5535cse@ella.hu Internetes elérhetőség:

EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM:

EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM: EU-Georgikon 210. szám. 2008. január 16. TARTALOM: Megdöbbenés és gyanakvás Brüsszelben... 2 Brüsszel tanácstalan a génmódosított növények (GMO) ügyében... 3 GMO: az Egyesült Államok időlegesen felfüggeszti

Részletesebben

EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM:

EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM: EU-Georgikon 240. szám, 2008. augusztus 13. TARTALOM: Támogatások eltörlése: Brüsszel részben hozzájárul Bulgária kívánságához... 2 Elérhetetlen megállapodás két mezőgazdasági koncepció között... 2 Sertéshús

Részletesebben

EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM:

EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM: EU-Georgikon 209. szám, 2008. január 9. TARTALOM: A francia búza Egyiptomban, Piac, amiért egyre inkább meg kell küzdeni... 2 Az idegek háborúja... 2 Szeszélyes vevők... 3 A GMO-ellenzőinek mozgósítása

Részletesebben

EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM:

EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM: EU-Georgikon 216. szám, 2008. február 27. TARTALOM: A környezet (ökológia) és a gazdasági élet (ökonómia) egyensúlya... 2 Igen érdekes technológiai tapasztalatok... 2 A növényvédő-szerek megszüntetése...

Részletesebben

EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM:

EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM: EU-Georgikon 190. szám, 2007. augusztus 1. TARTALOM: És ha örömökben és tanulságokban gazdag vakációnk lenne!... 2 Kukorica: A földművelésügyi miniszter a kukorica-bogár elleni védekezést illetően ismét

Részletesebben

EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM:

EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM: EU-Georgikon 242. szám, 2008. augusztus 27. TARTALOM: Kötelező ugaroltatás: eltörlés 2009-ben... 2 Szőlőtőkék eltávolítása: már 6638 hektár Languedoc-Rousillonban (Dél-Franciaország)... 2 Mezőgazdaság:

Részletesebben

EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM:

EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM: EU-Georgikon 229. szám, 2008. május 28. TARTALOM: KAP új reformja: Brüsszel megerősítette javaslatait... 2 FAO: a mezőgazdasági termények árai magasak maradnak a várható rekordtermés ellenére.. 2 Ukrajna

Részletesebben

EU-Georgikon 230. szám, június 4. TARTALOM:

EU-Georgikon 230. szám, június 4. TARTALOM: EU-Georgikon 230. szám, 2008. június 4. TARTALOM: Mezőgazdasági árak: a FAO és az OECD szerint a jelenlegi helyzet változni fog... 2 Gabona: CIC (Gabonatermesztők Nemzetközi Tanácsa) megerősíti 2008-as

Részletesebben

EU-Georgikon 140. szám, június 28.

EU-Georgikon 140. szám, június 28. EU-Georgikon 140. szám, 2006. június 28. Tartalom: Nagymérvű az eltávolodás a vidék és a világ látásmódja között... 2 Hervé Plagnol főszerkesztő vezércikke... 2 Közvetlenül Brüsszelből jelentik: Brüsszeli

Részletesebben

EU-Georgikon 245. szám, szeptember 17. TARTALOM:

EU-Georgikon 245. szám, szeptember 17. TARTALOM: EU-Georgikon 245. szám, 2008. szeptember 17. TARTALOM: Európai Unió 27 tagállamában a burgonyatermő terület több, mint 50%-kal csökkent 1990 és 2007 között... 2 Állategészségügy: európai akcióterv-előkészítés...

Részletesebben

EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20.

EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20. TARTALOM: EU-Georgikon 183-184. szám, 2007. június 13.-20. Hatalom... 2 A volt európai főbiztos, Michel Barnier, lett a földművelésügyi miniszter... 2 Michel Barnier fenntartja a mezőgazdasági esküdtszék

Részletesebben

EU-Georgikon 246. szám, szeptember 24. TARTALOM:

EU-Georgikon 246. szám, szeptember 24. TARTALOM: EU-Georgikon 246. szám, 2008. szeptember 24. TARTALOM: THKF: 310 millió eurós kifizetés szeptember 15-től... 2 Állatjólét: európai szabályzati terv bemutatása a levágásokról... 2 Luc Guyau: Merjük újra

Részletesebben

EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM:

EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM: EU-Georgikon 171. szám, 2007. március 21. TARTALOM: 1000 résztvevő a mezőgazdasági bérmunkások nemzetközi találkozóján... 2 A kukorica -intervenció: elnapolt reform... 2 Klíma-változás: Európa mozgósít...

Részletesebben

EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM:

EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM: EU-Georgikon 223. szám, 2008. április 16. TARTALOM: GMO-törvény: ellentétes reakciók mind az agráriumban, mind az ökológusok körében... 2 A bio meghódította a szántóföldi kultúrákat... 2 Gabona: 61 277

Részletesebben

EU-Georgikon 238. szám, július 29. TARTALOM:

EU-Georgikon 238. szám, július 29. TARTALOM: EU-Georgikon 238. szám, 2008. július 29. TARTALOM: Az ENSZ a mezőgazdasági világtermelés erős emelkedését szeretné elérni... 2 Átmeneti szabályozás fenntartása az új tagállamokban... 2 Csatlakozás utáni

Részletesebben

EU-GEORGIKON 181. szám, május 30. TARTALOM:

EU-GEORGIKON 181. szám, május 30. TARTALOM: EU-GEORGIKON 181. szám, 2007. május 30. TARTALOM: Kitörés az elzártságból... 2 Irányváltás a fordulóban... 3 Haszonbérlet státusza: modernizálás irányában, de brutalitás nélkül... 3 Lucerna: jó betakarítási

Részletesebben

EU-Georgikon 187. szám, július 11. TARTALOM:

EU-Georgikon 187. szám, július 11. TARTALOM: EU-Georgikon 187. szám, 2007. július 11. TARTALOM: Mindennel törődni kell... 2 2007. évi vetés során közel 20000 hektár genetikailag módosított kukorica került Franciaország termőterületére... 3 Szőlő-

Részletesebben

EU-Georgikon 244. szám, szeptember 11. TARTALOM:

EU-Georgikon 244. szám, szeptember 11. TARTALOM: EU-Georgikon 244. szám, 2008. szeptember 11. TARTALOM: Magatartás... 2 Széleskörű európai mozgósítás az állattenyésztés fellendítése érdekében... 2 Minden mutató piros... 3 Az új OCM (közöspiaci szervezetekre

Részletesebben

EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24.

EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24. TARTALOMBÓL: EU-Georgikon 163. szám, 2007. január 24. Franciaországi Gazdák Egyesülete (SAF) a francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek Európa-ellenes nyilatkozatai ellen... 2 Burgonya: A francia

Részletesebben

EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM:

EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM: EU-Georgikon 191. szám, 2007. augusztus 29. TARTALOM: Cukor: a Nemzetközi Cukor Szervezet (ISO) rekord terméstöbbletet vár... 2 A gyümölcsök, zöldségek új reklám-kampánya... 2 Zöldség-félék: a termelők

Részletesebben

EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27.

EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27. EU-Georgikon 159. szám, 2006. december 27. Tartalomból: A mezőgazdasági termékek 3,1%-os árnövekedése 2006. novemberében... 2 MODEF: Ingyenes burgonyaosztás a a nagy áruházak zsarolása ellen... 2 Tejár:

Részletesebben

EU-Georgikon 243. szám, szeptember 3. TARTALOM:

EU-Georgikon 243. szám, szeptember 3. TARTALOM: EU-Georgikon 243. szám, 2008. szeptember 3. TARTALOM: Kísérlet Bulgária és Románia ügyének helyreállítására... 2 Bor: Franciaország exportja 8,2 %-kal emelkedett 2008. első félévében... 2 GMO (genetikailag

Részletesebben

EU-Georgikon 194. szám, szeptember 18. TARTALOM:

EU-Georgikon 194. szám, szeptember 18. TARTALOM: EU-Georgikon 194. szám, 2007. szeptember 18. TARTALOM: INRA: az állattenyésztés valószínű igen rá fog fizetni a KAP bomlasztására és a Világkereskedelmi Szervetettel (WTO-val) kötött megállapodásra...

Részletesebben

EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM:

EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM: EU-Georgikon 222. szám, 2008. április 9. TARTALOM: FNSEA-kongresszus : Nicolas Sarkozy kiállt a KAP fenntartható egyszerűsítése mellett.. 2 EU felülvizsgálat: Michel Barnier úgy véli: az első szakasz sikeresen

Részletesebben

EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM:

EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM: EU-Georgikon 225. szám, 2008. április 30. TARTALOM: Pihenő az első generációs üzemanyagoknak... 2 A hallisztek újra alkalmazása a fiatal borjúk takarmányozásában... 2 Élelmiszerválság : az Unió további

Részletesebben

EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM:

EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM: EU-Georgikon 198. szám, 2007. október 17. TARTALOM: GMO (genetikailag módosított szervezetek) : az FNSEA elfogadnà a génmódosított növények «befagyasztását» a törvény megszavazásáig... 2 Jean Michel Lemétayer

Részletesebben

EU-Georgikon 237. szám, július 25. TARTALOM:

EU-Georgikon 237. szám, július 25. TARTALOM: EU-Georgikon 237. szám, 2008. július 25. TARTALOM: Második generációs bioüzemanyagok: az amerikai Farm Bill program a finomítók költségének 30 %-át fogják finanszírozni... 2 Az Agrártanács erősen kritizálja

Részletesebben

EU-Georgikon 231. szám, június 10. TARTALOM:

EU-Georgikon 231. szám, június 10. TARTALOM: EU-Georgikon 231. szám, 2008. június 10. TARTALOM: Olajtermékek belföldi hatósági adója (TIPP): 6 hónapos visszamenőleges visszatérítés... 2 Június 9.: Energia-kerekasztal... 2 Tejsztrájk: Pert nyertek

Részletesebben

EU-Georgikon 176. szám, 2007. április 25. TARTALOM:

EU-Georgikon 176. szám, 2007. április 25. TARTALOM: EU-Georgikon 176. szám, 2007. április 25. TARTALOM: Jean-Michel Lemétayer a COPA (az EU Mezőgazdasági Szakmai Szervezetei Bizottságának) élén... 2 Mezőgazdasági kiadások: Franciaországot 16 millió eurós

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

EU-Georgikon 226. szám, május 7. TARTALOM:

EU-Georgikon 226. szám, május 7. TARTALOM: EU-Georgikon 226. szám, 2008. május 7. TARTALOM: Élelmiszerválság : mozgósítja magát az ENSZ... 2 Áremelkedés: az európai gazdálkodók kritizálják a Világbank álláspontját... 2 Cukor: A CGB (Cukorrépa Termesztők

Részletesebben

EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból:

EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból: EU-Georgikon 153. szám, 2006. november 15. Tartalomból: Prioritások... 2 Kéknyelv-betegség: D. Bussereau az állattenyésztőknek kedvező intézkedéseket jelentett be... 2 Kéknyelv-betegség: az FNSEA arra

Részletesebben

EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM:

EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM: EU-Georgikon 227. szám, 2008. május 14. TARTALOM: Európai költségvetés: 57, 53 milliárd mezőgazdasági célokra 2009-ben... 2 Európai Unió: a gazdák 80 %-a kevesebb, mint 5000 euró támogatást kap... 2 Gabona

Részletesebben

EU-Georgikon 148. szám, október 11.

EU-Georgikon 148. szám, október 11. EU-Georgikon 148. szám, 2006. október 11. Tartalomból: Brüsszelből közvetlenül:... 2 A Közösségi Agrárpolitika (KAP) leegyszerűsítése: trójai faló... 2 Nicolas Sarkozy úgy véli, hogy a gazdáknak nagyobb

Részletesebben

EU-Georgikon 167. szám, február 21.

EU-Georgikon 167. szám, február 21. EU-Georgikon 167. szám, 2007. február 21. TARTALOMBÓL: A francia Fiatal Gazdák Szervezete (JA) a köztársasági elnök-jelöltektől... 2 kért találkozót... 2 Gazdálkodók Érdekképviseleteinek Országos Szövetsége

Részletesebben

EU-Georgikon 154. szám, november 22. Tartalomból:

EU-Georgikon 154. szám, november 22. Tartalomból: EU-Georgikon 154. szám, 2006. november 22. Tartalomból: A kukorica monokultúra újabb területeket nyert Franciaországban... 2 Felmérés : A termelők több mint egyharmada még jobban le akarja csökkenteni

Részletesebben

EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM:

EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM: EU-Georgikon 232. szám, 2008. június 19. TARTALOM: A francia földművelésügyi miniszter 100 000 gazdaság részére energia-diagnózist javasol... 2 Bizonytalanságban a mezőgazdaság az ír nem után... 3 Egy

Részletesebben

EU-Georgikon 241. szám, augusztus 21. TARTALOM:

EU-Georgikon 241. szám, augusztus 21. TARTALOM: EU-Georgikon 241. szám, 2008. augusztus 21. TARTALOM: A 2008-as szüret: a leggyengébb 5 év óta Franciaországban, 46 millió hektoliteres terméssel 2 Gyenge 2008-as termés, sőt mi több : növekvő árak...

Részletesebben

3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február 2., Vasárnap. Összefoglaló

3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február 2., Vasárnap. Összefoglaló Zöldforrás Vidékfejlesztés Kft 8000 Székesfehérvár, Károly János Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t-online.hu 3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február

Részletesebben

2009/18 Terménypiaci előrejelzések , Vasárnap. Összefoglaló

2009/18 Terménypiaci előrejelzések , Vasárnap. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/18

Részletesebben

EU-Georgikon 215. szám, február 20. TARTALOM:

EU-Georgikon 215. szám, február 20. TARTALOM: EU-Georgikon 215. szám, 2008. február 20. TARTALOM: A szántás nélküli művelés helyes mezőgazdasági gyakorlatot indít be... 2 Kevesebb az erózió a szántás mellőzésével... 3 A génmódosított (GMO) kultúrák

Részletesebben

OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT

OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT OLAJOS MAGVAK: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ EU REPCE TERMELÉSÉNEK VISSZAÁLLÍTÁSA ELLENSÚLYOZZA AZ ALACSONYABB BEHOZATALT Kép EU-28 repce kínálata és forgalmazása 2017/18-ban EU repce termelése várhatóan

Részletesebben

Hírlevél összefoglaló. A Fekete-tenger régiójában rendkívüli termés várható, mind Ukrajnában mind Oroszországban.

Hírlevél összefoglaló. A Fekete-tenger régiójában rendkívüli termés várható, mind Ukrajnában mind Oroszországban. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 7. Hírlevél TERMÉNY

Részletesebben

EU-Georgikon 208. szám, január 2. TARTALOM:

EU-Georgikon 208. szám, január 2. TARTALOM: EU-Georgikon 208. szám, 2008. január 2. TARTALOM: Grenelle-i környezetvédelmi konferencia: óriási előre-lépés, vagy vaskos kudarc Nicolas Hulot*_ szerint... 2 Tej: nem szabad a termelőket megbüntetni véli

Részletesebben

EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM:

EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM: EU-Georgikon 204. szám, 2007. november 28. TARTALOM: Közösségi Agrárpolitika (KAP) felülvizsgálata a reform-irányokat jelöli ki... 2 Jean-Michel Lemétayer: nem megoldás mindenben a vidékfejlesztésre számítani...

Részletesebben

Összefoglaló. A takarmánybúza ma Franciaországban nincs 32 ezer Ft, további csökkenés várható nálunk is.

Összefoglaló. A takarmánybúza ma Franciaországban nincs 32 ezer Ft, további csökkenés várható nálunk is. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu Hírlevél 17. TERMÉNYPIACI

Részletesebben

EU-Georgikon 150. szám, október 25. Tartalomból:

EU-Georgikon 150. szám, október 25. Tartalomból: EU-Georgikon 150. szám, 2006. október 25. Tartalomból: Kéknyelv-betegség: a betegséget közvetítő rovart beazonosították... 2 A francia Gazdasági és Szociális Tanács (CES) szerint: meg kell őrizni a mezőgazdasági

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Argentínában: száraz időjárási körülmények csökkentik a hozam elvárásait Argentína 2017/18 év kukorica termelését 36 millió metrikus tonnára becsülték, mely 8%-al

Részletesebben

3/2010. Terménypiaci előrejelzések 2010-01-25, Hétfő. Összefoglaló

3/2010. Terménypiaci előrejelzések 2010-01-25, Hétfő. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 3/2010.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Ausztráliában: előrejelzett termelést csökkentették USDA a 2018/19 évre Ausztrália búza termelését 20,0 millió metrikus tonnára (mmt) becsülte, ami 2,0 mmt vagy 9%-os

Részletesebben

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt.

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 25. Hírlevél TERMÉNYPIACI

Részletesebben

Az EU cukor exportjának világpiaci kilátásai

Az EU cukor exportjának világpiaci kilátásai Európai Cukorkereskedelmi Szövetség Az EU cukor exportjának világpiaci kilátásai Cukor Tanácsadó Testület 2010. június 28. 1 Prezentációs áttekintés Világpiaci áttekintés A globális kínálat és kereslet

Részletesebben

OLAJOS MAGVAK: VILÁG PIACOK ÉS KERESKEDELEM. Az alacsonyabb gabonaárak befolyásolták a gyenge keresletet a szójadara kivitelére

OLAJOS MAGVAK: VILÁG PIACOK ÉS KERESKEDELEM. Az alacsonyabb gabonaárak befolyásolták a gyenge keresletet a szójadara kivitelére OLAJOS MAGVAK: VILÁG PIACOK ÉS KERESKEDELEM Az alacsonyabb gabonaárak befolyásolták a gyenge keresletet a szójadara kivitelére Nagyon kevés tényező befolyásolja a keresletet a mezőgazdasági termékek iránt

Részletesebben

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM Ausztrália elősegíti a búza kivitelét GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM A tavalyi rekord termés után, Ausztrália tovább helyezi a régi termés készleteit a 2017/18 kereskedelmi év (Július-Június) első

Részletesebben

2009/19 Terménypiaci előrejelzések 2009-08-02, Vasárnap. Összefoglaló. A búza ára hamarosan csökkenni fog, igazodva a külpiachoz.

2009/19 Terménypiaci előrejelzések 2009-08-02, Vasárnap. Összefoglaló. A búza ára hamarosan csökkenni fog, igazodva a külpiachoz. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/19

Részletesebben

GABONA VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM

GABONA VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM GABONA VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM EGYESÜLT ÁLLAMOK KITERJESZTETTÉK A DDGS KIVITELÉT Az Egyesült Államok továbbra is jelentős mennyiségben exportálnak DDGS-t. (distiller s dried grains with solubles szárított

Részletesebben

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM DURVA SZEMCSÉS GABONA ÉS BÚZA EXPORTÁLHATÓ KÉSZLETEI NÖVEKEDNEK MÍG A RIZS KÉSZLETEI CSÖKKENEK

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM DURVA SZEMCSÉS GABONA ÉS BÚZA EXPORTÁLHATÓ KÉSZLETEI NÖVEKEDNEK MÍG A RIZS KÉSZLETEI CSÖKKENEK GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM DURVA SZEMCSÉS GABONA ÉS BÚZA EXPORTÁLHATÓ KÉSZLETEI NÖVEKEDNEK MÍG A RIZS KÉSZLETEI CSÖKKENEK Jelentős exportőrök végső durva szemcsés gabona készletei várhatóan tovább

Részletesebben

A főbb növényi termékek

A főbb növényi termékek UDOVECZ GÁBOR A főbb növényi termékek világpiaci kilátásai NEMZETKÖZI AGRÁRPIACI KILÁTÁSOK 25 BUDAPEST A világ búzatermelésének legnagyobb termelő országok szerinti megoszlása 24-ben és 214-ben EU TERMELÉS:

Részletesebben

1./2011. Terménypiaci előrejelzések 2011. jan. 02., Vasárnap. Összefoglaló

1./2011. Terménypiaci előrejelzések 2011. jan. 02., Vasárnap. Összefoglaló Zöldforrás Vidékfejlesztés Kft. 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t-online.hu 1./2011. Terménypiaci előrejelzések 2011.

Részletesebben

2009/17. Terménypiaci előrejelzések 2009-07-19. Összefoglaló

2009/17. Terménypiaci előrejelzések 2009-07-19. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/17.

Részletesebben

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség.

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/15

Részletesebben

XVI. évfolyam, 22. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK

XVI. évfolyam, 22. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK XVI. évfolyam, 22. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK Gabona és Ipari Növények Gabona és Ipari Növények XVI. évfolyam, 22. szám, 2013 Megjelenik kéthetente november 20. Felelős szerkesztő

Részletesebben

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM AZ ÁRPA ÁRA NYOMÁS ALATT VAN GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM 2016 eleje óta az árpa ára a főbb exportáló országokban jelentős csökkenést észlelt. Előrejelzések ellenére is, hogy a világ árpa termelése

Részletesebben

34. Hírlevél TERMÉNYPIACI ELŐREJELZÉSEK Összefoglaló. A napraforgó helyzete továbbra sem jó

34. Hírlevél TERMÉNYPIACI ELŐREJELZÉSEK Összefoglaló. A napraforgó helyzete továbbra sem jó Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 34. Hírlevél TERMÉNYPIACI

Részletesebben

A szója jövője a feldolgozóipar szempontjából. Fülöp Péter kereskedelmi igazgató UBM Feed Kft.

A szója jövője a feldolgozóipar szempontjából. Fülöp Péter kereskedelmi igazgató UBM Feed Kft. A szója jövője a feldolgozóipar szempontjából Fülöp Péter kereskedelmi igazgató UBM Feed Kft. Szójabab: Rekordtermés világszinten: 318 mio t (+ 8 mio t, +10% változás vs. 2013/2014), a terület 118 mio

Részletesebben

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5

t/ha őszi búza 4,4-4,6 őszi árpa 4,0-4,2 tavaszi árpa 3,5-3,7 tritikálé 3,6-3,8 rozs 2,4-2,6 zab 2,6-2,8 repce 2,3-2,4 magborsó 2,3-2,5 1.) Magyarországi helyzet Piaci információk a gabonáról és az olajnövényekről A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának június 24.-i ülésén elhangzottak szerint a kalászosokból jó termés ígérkezik.

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza Oroszországban: nedves időjárási körülmények akadályozzák a tavaszi búza vetését Kép. Tavaszi búza vetésének előrehaladása: Szibéria kerülete *USDA- Egyesült Államok

Részletesebben

EU-Georgikon 249-250. szám, 2008. november 13-20. TARTALOM:

EU-Georgikon 249-250. szám, 2008. november 13-20. TARTALOM: EU-Georgikon 249-250. szám, 2008. november 13-20. TARTALOM: Tej : közel 300 termelő tüntetett az európai tejkvóta-emelések ellen... 2 Tejkvóta: évi 1%-os emelése jelentené az egyensúlyi pontot az EU országok

Részletesebben

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM U.S. KUKORICA EXPORTJA NAGYOBB VERSENNYEL SZEMBESÜL

GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM U.S. KUKORICA EXPORTJA NAGYOBB VERSENNYEL SZEMBESÜL GABONA: VILÁGPIACOK ÉS KERESKEDELEM U.S. KUKORICA EXPORTJA NAGYOBB VERSENNYEL SZEMBESÜL Argentína, Brazília, Ukrajna és az Egyesült Államok a kukorica globális exportjának majdnem 90%-át képezik. Míg a

Részletesebben

EU-Georgikon 151. szám, 2006. november 1. Tartalomból:

EU-Georgikon 151. szám, 2006. november 1. Tartalomból: EU-Georgikon 151. szám, 2006. november 1. Tartalomból: FAO: ugyanannyi ember éhezik ma a világban, mint tíz évvel ezelőtt... 2 Vidékfejlesztés: a francia program 12 milliárd euros kerete 2007-2013-ra...

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZETKÉP

GABONAPIACI HELYZETKÉP GABONAPIACI HELYZETKÉP Malom és sütőipari Osztályülés, Budapest 2017. április 10. Mátyus Kornél NAK A világ gabonakészleteinek várható alakulása Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló Változást hozhat az olaj árfolyamában az újonnan elfogadott OPEC egyezmény A vártnál jobban emelkedhet a kukorica ára az Egyesült Államokban Tartalom Kőolaj

Részletesebben

Mi áll az olajos növények drasztikus áremelkedésének hátterében?

Mi áll az olajos növények drasztikus áremelkedésének hátterében? Mi áll az olajos növények drasztikus áremelkedésének hátterében? Pájtli Péter Bak, 21. szeptember 27. Az előadás tematikája Főbb tőzsdei irányvonalak 21-ben Gabonapiaci tendenciák Olajnövénypiacokról általában

Részletesebben

2. TERMÉNYPIACI ELŐREJELZÉSEK 2009-01-22. Olajos növények: Összefoglaló. Az étkezési búza ára nőni fog az elkövetkező hetekben.

2. TERMÉNYPIACI ELŐREJELZÉSEK 2009-01-22. Olajos növények: Összefoglaló. Az étkezési búza ára nőni fog az elkövetkező hetekben. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 2. TERMÉNYPIACI ELŐREJELZÉSEK

Részletesebben

Kapronczai István. egyes mezőgazdasági ágazatokban. NAPI GAZDASÁG AGRÁRKONFERENCIÁJA Budapest, 2011. május 31.

Kapronczai István. egyes mezőgazdasági ágazatokban. NAPI GAZDASÁG AGRÁRKONFERENCIÁJA Budapest, 2011. május 31. Kapronczai István Rövid távú, éven belüli piaci kilátások az egyes mezőgazdasági ágazatokban NAPI GAZDASÁG AGRÁRKONFERENCIÁJA Budapest, 2011. május 31. A CRB élelmiszer-alindex alakulása (1960. január

Részletesebben

Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok

Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok Mi vár a magyar mezőgazdaságra a következő 10 évben? Kormányzati lehetőségek és válaszok Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Kecskemét, 2014. június

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló Olajárak négyéves csúcson Trump tweetjeinek ellenére Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium rekord szintű kukorica és szójabab kitermelést jelentett Tartalom

Részletesebben

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke KIEMELÉSEK A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012 Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke A szerző által az egy milliárd szegény, éhes embernek, a sorsuk

Részletesebben

Terménypiaci kilátások 2017

Terménypiaci kilátások 2017 Terménypiaci kilátások 2017 Molnár Zsuzsa 2017. június 1. Thomson Reuters/Jefferies CRB élelmiszer-alindex (1967. január 2017. május) 1967 = 100% 1967 1968 1969 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 Miskolc, 2007. február Igazgató: Dr. Kapros Tiborné Tájékoztatási osztályvezető:

Részletesebben

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL

NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL www.kh.hu NYERSANYAGPIACI HÍRLEVÉL Összefoglaló 2-éves csúcson a Brent árfolyama Növekedett a búza világpiaci ára Tartalom Kőolaj és olajszármazékok 2 Mezőgazdasági termékek 4 Fémek 9 A hét ábrája Megnevezés

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs

Részletesebben

A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban

A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban Budapest, 24. szeptember hó A Cukorrépatermesztők Országos Szövetsége Elnökségének 24. szeptember 17-i határozata: Az EU Bizottság

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.4.11. COM(2016) 208 final 2016/0111 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésével kapcsolatos egyes támogatások és visszatérítések

Részletesebben

Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében

Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében Agrárgazdaságunk jelene és jövője az EU tagság tükrében Kapronczai István 52. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza, 2014. szeptember 4-6. Az induló állapot Kérdés: Felkészült agrárgazdasággal csatlakoztunk

Részletesebben

2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ. Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök

2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ. Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök 2013/2 KIVONATOS ISMERTETŐ Erhard Richarts: IFE (Institut fürernährungswirtschaft e. V., Kiel) elnök Az európai tejpiac helyzete és kilátásai 2013 január-április Készült a CLAL megrendelésére Főbb jellemzők:

Részletesebben

Összefoglaló. A kukorica ára stagnál a két héttel ezelőttre megemelkedett árszinten.

Összefoglaló. A kukorica ára stagnál a két héttel ezelőttre megemelkedett árszinten. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 9/2009

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását Kép Vegetációs index Anatólia fennsík régiójában Az őszi szárazság az Anatóliai

Részletesebben

Az agrárágazat aktuális kérdései. Szépe Ferenc főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium március 9.

Az agrárágazat aktuális kérdései. Szépe Ferenc főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium március 9. Az agrárágazat aktuális kérdései Szépe Ferenc főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium 2017. március 9. Helyzetkép 2016 2014 2015 2016 2017 I-III. GDP növekedés (%) 4,0 3,1 2,1 2,0 3,1 Mezőgazdaság

Részletesebben

XVII. évfolyam, 22. szám, 2014. Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK

XVII. évfolyam, 22. szám, 2014. Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK XVII. évfolyam, 22. szám, 2014 Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK Gabona és Ipari Növények Gabona és Ipari Növények XVII. évfolyam, 22. szám, 2014 Megjelenik kéthetente 2014. november 19. Felelős

Részletesebben

A HIBRIDEK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról

A HIBRIDEK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról A EK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról eszközök fenyegetik az üzleti laptopok uralmát Európában Bár korábban a táblagépektől vártuk a mobil munkavégzés forradalmát, a legfrissebb

Részletesebben

Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó június 9-10.

Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó június 9-10. Sugó-Gabona Kft. VIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozó 2016. június 9-10. Termelői csoportok Magyar mezőgazdaság: kitörési pont a termelői összefogás Önkéntes együttműködés Termelői csoportok Nemzeti

Részletesebben

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év

XIV. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE év XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Statisztikai Jelentések NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE 2013. év Növényvédő szerek értékesítése Növényvédő szerek értékesítése XIV. évfolyam, 1. szám, 2014 Megjelenik évente

Részletesebben

EU-Georgikon szám, május

EU-Georgikon szám, május EU-Georgikon 179-180. szám, 2007. május 16-23. TARTALOM: Kukorica: minősített többség az intervenció semlegesítéséért... 2 GMO: Alain Jupé nem kívánja Franciaországot a kutatástól távol tartani... 2 Mariann

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.11.24. COM(2017) 692 final 2017/0310 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésével kapcsolatos egyes támogatások és visszatérítések

Részletesebben

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére Készült az Európai Unió INTERREG IIIC ALICERA projekt támogatásával Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi

Részletesebben

A termények árának a világpiacon várt alakulása 2013-ban. David Karkulín AGROMAGAZÍN

A termények árának a világpiacon várt alakulása 2013-ban. David Karkulín AGROMAGAZÍN A termények árának a világpiacon várt alakulása 2013-ban David Karkulín AGROMAGAZÍN Várt árak főbb tényezők Pénzügyi alapok: Globális gazdaság adósságválság, fiskális szakadék A központi bankok politikája

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály

Agrárgazdasági Kutató Intézet Statisztikai Osztály Agrárgazdasági Kutató Intézet TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2010. augusztus 16-i operatív jelentések alapján) A K I BUDAPEST 2010. augusztus Készült: az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Részletesebben