Hatvani Jenő Rail System típusú nagyelemes vasúti- közúti átjárók Edilon sínrögzítéssel. Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 09.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hatvani Jenő Rail System típusú nagyelemes vasúti- közúti átjárók Edilon sínrögzítéssel. Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 09."

Átírás

1 Hatvani Jenő Rail System típusú nagyelemes vasúti- közúti átjárók Edilon sínrögzítéssel Fejér Megyei Mérnöki Kamara november 09.

2 Nagyelemes útátjárók fogalma Nagyelemes alkalmazás a vasbeton vályús panelekből előre gyártható, legalább 5 m, legfeljebb 12 m hosszú elemekből készített vasúti felépítmény, amely ideális esetben 1 darabból áll. Az alépítmény kialakítása mindig azonos: -ágyazati tükör, vízelvezetés, alépítmény A különbség a felépítményben van.

3 Nagyelemes útátjáró építés lépései 4 képen -Vasbeton elemek gyártása és helyszínre szállítása Útátjáró elemek beemelése és szintre helyezése Sínszálak beemelése, síndőlés beállítás, szintre hozás, beékelés Körülöntéses vágányépítés

4 Ha lehet egy darabból.edilon rendszer

5 Beemelés, betonelem elhelyezése -

6 Sínek elhelyezése Sindőlés kialakítása szintre emelés iránytartás ékekkel

7 Körülöntéses vágányépítés

8 Edilon vágány beépítve

9 Bevezetés 1.1. Előzmények wikipédia.org Folyamatosan beágyazott sínes útátjáró Kiemelten nagy forgalmú, vagy extrém terhelésű útátjárókat, a gyors elhasználódások miatt, ma már általában nem kiselemes rendszerekkel építik. A vasbeton lemezbe épített, a Holland Vasutak által kifejlesztett Edilon típusú felépítményrendszer jól ellenáll a nagy terheléseknek. Az általában előre gyártott vasbeton lemezben kialakított vályúba a sínt szilárdan, de rugalmasan, speciális anyaggal ágyazzák be. A lemez felső részét ellenálló bazaltbetonból készítik. A Magyarországon épített első Edilon-rendszerű útátjárók egyikét a Dombóvár Gyékényesvasútvonalon, Porrogszentkirály megállóhelynél létesítették. A kiselemes útátjárók gyors elhasználódását jól példázta Budapesten a Könyves Kálmán körút Gyáli út csomópontban lévő 1-es villamos átjárójának átépítés előtti állapota. Az útátjárót októberében építették át Edilon-rendszerre.[1]

10 Rail System típusú átjáró

11 Az edilon)(sedra által kifejlesztett rezgéscsillapítási és rugalmas vágányrögzítési módszerek 30 éve használatosak Magyarországon. A MÁV PHMSZA P számon ben adta ki a rendszer akkori karbantartási előírásait. Szeretném jelezni, hogy a Rail System ban kezdeményezte a MÁV- nál a mostani előírások kiegészítését, korszerűsítését. A szintbeni keresztezés minden részének meg kell felelnie mindegyik közlekedési pálya szabályainak.

12 Vasút és közút

13 A Rail System típusú átjárók fejlesztés előzményei Nagyelemes átjárók kialakításának előzményei: - Nagyelemes, 60 cm vtg nagyvasúti átjáró elemek, Hollandia, Nagyelemes, 2 vízszintes részből összeépített átjáró, Balatonkeresztúr 1994 Nagyelemes és átmeneti szakaszos átjárók - Nagyelemes átjáró Fülöpszállás 2012, ágyazatragasztásos átmenet - Rail System rendszer, Nagyelemes, átmeneti vályú elemes átjáró, Bősárkány

14 Rail System átjáró kialakítás hazai előzményei edilon)(sedra bv. laboratóriumi és pályamérési eredményei, Dr. Kazinczy László ben és ben végzett összehasonlító terhelés és élettartam vizsgálatai Dr. Horváth Ferenc től végzett és publikált eredményei Paska Tamás üzemeltetői tapasztalatairól írt dolgozata A gyártó cég tapasztalata csak Hollandiában több, mint 1300 átjáró építése ill. átépítése a Rail System- nél ez a szám 25 db 443 vfm- en, valamint nagyelemes villamos vasúti szakasz 285 vfm hosszban.

15 Az utóbbi 9 év beépítéseinek rendszeres éves felülvizsgálatát személyesen végzem több évszakban, lehetőleg az üzemeltetővel közösen, üzem közben is. Az Edilon típusú átjárók tartósságára jellemző, hogy szemrevételezésnél az 1990 körül épült enyingi és a ben épült szombathelyi átjáró állapota nem nagyon különbözik. Az átjárók kifogástalanul üzemelnek. A két irányú utazási komfort romlás a vízelvezetés hiányosságok és a csatlakozó útszakaszok építési és karbantartási hiányosságai miatt következik be.

16 Magyarországon a csatlakozó vágányszakaszban több átjáróban az átjárót követő 2-3 alj 3-10 mm- t süllyedt az első év után

17 Rail System típusú, előregyártott vasbeton nagypaneles, rugalmas Edilon ágyazású, rugalmas átmeneti szakasszal kialakított vasúti átjáró rendszer. (Szabadalmi bejelentés száma P , SzTNH.)

18 Rail System átmeneti elemes panel

19 - Jelenleg alkalmazott Edilon tervezési sebesség (ERS-HR, Hollandia) : 300 km/óra - Jelenleg alkalmazott Edilon tervezési sebesség Magyarországon : 160 km/óra - Jelenleg várható min. panel élettartam : 20 év

20 EDF rögzítés

21 Rail System típusú átjáró kialakításai

22 Geometria: Trapéz keresztmetszetű, adott sínrendszerhez méretezett vályúkkal kialakított 500 mm vtg vasbeton panel. A panel középvonalában utólagos aláinjektálásra kialakított átmenő lyukak találhatók. A vályúk két végén, a lemez folytatásaként min. 270 mm vastagsággal, mm hosszú túlnyúló rész található. A túlnyúló részen rugalmas átmeneti szakasz kialakítása készül 2 vagy 3 keresztmetszetben egyedi, rugalmas alátámasztású és ágyazású kapcsolószerekkel. Az ennél hosszabb átmeneti szakasz kialakítása külön csatlakozó panelen alakítható ki.

23 Minőség biztosítása a beépítésnél Az előregyártott panel geometriai és minőségi vizsgálata, a vályúkba helyezendő sínek elhelyezése és ragasztása az edilon)(sedra cég előírásai szerint (Orange Booklet, ) történik. A kialakítás, a felületek és a technológiai vizsgálatról a beépítés utolsó fázisáig részletes jegyzőkönyv készül, melyet a kivitelező az építési naplóhoz csatol, valamint másolatban bizonylatként megküld a magyarországi Edilon képviseletnek, a Route Consult Bt- nek. Vizsgáló partner az igazgatója. Hatvani Márk a gyártó cég elméleti és gyakorlati oktatásán Haarlemben eredményes vizsgát tett.

24 Elérhető műszaki és gazdasági előnyök: A túlnyúló részen elhelyezett kapcsolószerek függőlegesen és vízszintesen is állíthatók. Ezzel lehetővé vált a gépi vágányszabályozás közvetlen a vasbeton panel végénél. Az átmeneti szakasz előtti aljak is max. 15 mm- re megemelhetők aláverésnél. A lefogatások alatt változó rugalmasságú lemezek elhelyezése átmenetet képez a 2 fajta ágyazás között, csökkenti a csatlakozó szakasz süllyedését. Az átmeneti szakasz utólagos "hangolása", gyors cseréje, javítása is lehetővé vált. Az élvédő acélidomok teljes elszigetelése a lemez vasszerelésétől megszünteti a panelen keresztül az esetleges áramvezetést. Kisebb közúti sebességeknél és kedvező helyszínen az élvédelem mostani formája el is hagyható. A panelekről és a nyomcsatornából kijutó víz az átmeneti panelen lassul, a lerakott szennyeződés könnyen eltávolítható. A csapadékvizet az átmenet oldalán lehet levezetni, nem az ágyazat felett.

25

26 Felhasznált anyagok: Betonpanel: CP 4/2,7 útburkolati beton C40/50 értékkel, gyártó FERROBETON Zrt Kiöntő anyag: Corkelast V60, V70 és a rendszer összes anyaga, gyártó Edilon)(Sedra bv. Egyedi kapcsolószerek: Edilon EDF 140, 150, vagy GEO (Vossloh)

27 két irányban állítható Edilon DFS leerősítés A vályúk mérete sín típustól függő.

28 Edilon rendszerű vágányépítés fázisai Síncsatorna felületének előkészítése Beton síncsatorna szélének leragasztása Ragasztó kiöntése vályúba Gumilemez leragasztása

29 Kellősítő felhordása betoncsatornában Tapadó híd felhordása sínre Sín beállítása a síncsatornában Síncsatorna végének lezárása

30 Tapadó híd felhordása a sínre Tapadó híd felhordása a vályú falára

31

32 Gyors szárazépítéses módszer, óra vágányzári idővel: A min. SK-1,0 m szinten kialakított tükör hossz- és keresztirányban szivárgóval és előre fektetett kábelalépítményekkel kerül kialakításra. A teherbírást az SK- 0,5 szintig geotextíliával, georáccsal és 2-3 rétegben E2 = 70 alépítménnyel készítjük. A pár cmes szintező finom rétegre helyezzük az átjáró elemeit. A panelek elhelyezése után a középvonalban elhelyezett csöveken az aláinjektálást elvégezzük. Ez a felső 5-10 cm vtg felső réteg minden esetleges építési és tömörítési hibáját kiküszöböli és folyamatos ágyazást biztosít.

33

34 aláinjektálás

35 Fektetőgerendás, alábetonozásos módszer, óra vágányzári idővel A min. SK-1,0 m szinten kialakított tükör hossz- és keresztirányban szivárgóval és előre fektetett kábelalépítményekkel kerül kialakításra. A teherbírást az SK- 0,7 szintig geotextíliával, georáccsal és 2-3 rétegben E 2= 70 alépítménnyel készítjük. Az így kialakított szintre min. 20 x 20 cm keresztmetszetű fektető keresztgerendákat helyezünk. Ezekre fektetjük az átjáró elemeit. A kialakított részt 2 rétegben helyszínen alábetonozzuk a teljes vastagságú és az átmeneti szakaszon is. Elsősorban villamos panelek alatt, vagy több vágányos hosszabb szakaszokon építjük, valamint ha kapcsolódó vonali munkák miatt lehetőleg 60 óra rendelkezésre áll.

36

37 Fektető gerendákra emelt panelek GySEV Ölbő, Szombathely-Szőlős 2017

38 Mivel nincs több időnk" módszer óra vágányzári idő Megegyezik a pont alatti leírással, de az átjáró minden elemének kialakítását- a vágányok beragasztását is- előre elvégezzük. A teljes előkészítés miatt különösen nagy pontosságot kíván meg már a beépített elem miatt is. Az átmeneteken túlnyúló szabad sínvégek lehajlás és kifordulás miatt is okozhatnak problémát

39 2015. Kisszállás

40 2015. Mélykút átjáró

41 GySEV átmeneti vályú elemes átjáró Bősárkány

42 Elemek és technológiák összehasonlítása Nagyelemes átjárók alkalmazásának hátrányai A nagyelemes alkalmazás hátrányaként jelölik meg, hogy nem szabályozhatók a vágányok beépítés után. Az árjáró fix pontként szerepel a továbbiakban. A kifogás valószínű abból a gyakorlatból ered, hogy korábban a magassági korrekció sokszor csak emelést jelentett. Ez viszont a keresztező közút hossz- szelvényét rontotta. Nagyelemes átépítésnél hosszú távon kell mindkét vonalvezetést optimalizálni. Ne feledjük, hogy a hídfők, aluljárók, alagutak is fix pontként szerepelnek, magassági korrekciójukra csak átépítéseknél kerülhet sor.

43 Elemek és technológiák összehasonlítása Alkalmazott elemek: A nagyelemes átjárók egy elemként alkalmazásának határa a szerkezeti vastagság és az emelendő súly összefüggésében van. Gyakorlatom szerint 13 m hosszú, max. 35 tonnás elem gyártható, emelhető biztonságosan. A repedéstágasság itt még az előíráson belül tartható. Hosszabb elemeket több darabból kell készíteni. Műszál erősítésű cm vastag betonelemeknél max. 5 m elemhossz az ideális. Ez tonnás elemeket jelent. Itt előnyösebb a hosszabb építési idővel és alátétgerendák alkalmazásával tervezni. Vasbeton elemeknél 3 db elem és kb m járható hossz felett előnyös a fektetőgerendás módszer. Kiegészítésem, hogy a 20 cm vastag alábetonozással min. 70 cm- re növelt betonszerkezet az ágyazás rugalmasságát tovább csökkenti. Átmeneti szegélyborda alkalmazásával további 20 tonnával növelnénk a súlyt. A csatlakozó átmeneti szakasz rugalmas ágyazását ezért közvetlen a síntalp alatt elhelyezett vagy a síntalp és a vb. lemez között kialakított, állandó vagy hangolható rugalmas ágyazással célszerű megoldani.

44 Csorna - Négy vágányos útátjáró

45 edilon)(sedra Level Crossing System - main line Paris-Lille, France videó D-I

46 Egy környezetbarát beépítés képével köszönöm figyelmüket!

KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia. Rail System típusú. Edilon útátjáró és előzményei április 16.

KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia. Rail System típusú. Edilon útátjáró és előzményei április 16. KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Rail System típusú Edilon útátjáró és előzményei 2015. április 16. Rail System Kft Hatvani Jenő ügyvezető Az Edilon)(Sedra cég tapasztalata Hollandiában

Részletesebben

CSOMIÉP CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termék Gyártó Kft.

CSOMIÉP CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termék Gyártó Kft. CSOMIÉP CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termék Gyártó Kft. 6800 Hódmezővásárhely www.csomiep.eu 1 Előregyártott vasbeton termékek a vasútépítés számára 2 A vasútépítés igényei Időre szállított vb. elemek

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. Az ország egyik legnagyobb infrastruktúra tervezője 60 éve aktív

Részletesebben

X. Városi villamos vasúti pálya nap. Villamospálya tervezése Hódmezővásárhelyen a tram-train fejlesztés keretében

X. Városi villamos vasúti pálya nap. Villamospálya tervezése Hódmezővásárhelyen a tram-train fejlesztés keretében X. Városi villamos vasúti pálya nap Villamospálya tervezése Hódmezővásárhelyen a tram-train fejlesztés keretében FŐMTERV Zrt. 2017. március 30. Szeged 1 TARTALOM A Szeged Hódmezővásárhely tram-train fejlesztés

Részletesebben

Felépítményi rendszerek

Felépítményi rendszerek Felépítményi rendszerek Szűr Árpád (tervező) V. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap Debrecen, 2012. április 3. Tartalom Főmterv Zrt. bemutatása Felépítményi rendszerek csoportosítása Meglévő, régi rendszerek

Részletesebben

5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK

5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 5.3.1. A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények A sínleerősítések feladatai A járműterhek felvétele a sínszálakról és továbbadása az aljakra, A hőerők

Részletesebben

ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből. I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei

ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből. I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei 1. A vasúti sínek feladatai: tartószerkezet ( ami a jármű terheit felveszi és átadja az

Részletesebben

Alj alatti betétek (USP) Daczi László

Alj alatti betétek (USP) Daczi László Alj alatti betétek (USP) Daczi László 2009.11.28. Az elıadás tartalma: Az USP célja Az USP története Rendelkezésre álló irodalom Tapasztalatok ismertetése Hazai alkalmazás Összefoglalás Az USP célja: -

Részletesebben

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. A közlekedés minden szakterületében részt veszünk Kötöttpályás tervezési tevékenységeink Közúti

Részletesebben

V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP DEBRECEN

V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP DEBRECEN V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP DEBRECEN A közelmúlt és közeljövő debreceni pályás fejlesztései Előadó: Pongor Csaba műszaki igazgató DKV Zrt. A közbeszerzési eljárás nyertese: ATK DEBRECEN KONZORCIUM

Részletesebben

Műszaki specifikáció. 28/37/62-es villamos vonalon Ph sínek karbantartása (Népszínház utca Teleki tér)

Műszaki specifikáció. 28/37/62-es villamos vonalon Ph sínek karbantartása (Népszínház utca Teleki tér) 6. sz. melléklet Műszaki specifikáció 28/37/62-es villamos vonalon Ph sínek karbantartása (Népszínház utca Teleki tér) 1. A diszpozíció 28/37/62-es villamos vonal részleges helyreállítása: 1.1. A munka

Részletesebben

VI. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap Szeged, 2013.04.10.

VI. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap Szeged, 2013.04.10. VI. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap Szeged, 2013.04.10. Tartalom Tartalom: CDM-QTrack rendszer általános bemutatása - fő tulajdonságok & előnyök - referenciák CDM-QTrack rendszer kivitelezési technológiái

Részletesebben

Rugalmas leerősítések alkalmazása a közúti vasutaknál

Rugalmas leerősítések alkalmazása a közúti vasutaknál Rugalmas leerősítések alkalmazása a közúti vasutaknál V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP (2012.04.03.) PhD. Egyetemi docens, BME Út és Vasútépítési Tanszék DKV Debreceni Közlekedési Zrt. MÁV THERMIT Hegesztő

Részletesebben

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Hatvani Jenő Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Fejér Megyei Mérnöki Kamara 2018. november 09. Az előadás témái Bemutatom a tégla-

Részletesebben

Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései

Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései VII. Városi Villamos Vasúti Pálya Napra Budapest, 2014. április 17. Major Zoltán egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr

Részletesebben

SÍNLEERŐSÍTÉSEK A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények

SÍNLEERŐSÍTÉSEK A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények 7.2.0. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 7.2.1. A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények A sínleerősítések műszaki jellegű feladatai A járműterhek felvétele a sínszálakról és továbbadása az

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

Vágánykarbantartási költségek és az ERTMS/ETCS biztosítóberendezések elhelyezése UIC-s közös projekt

Vágánykarbantartási költségek és az ERTMS/ETCS biztosítóberendezések elhelyezése UIC-s közös projekt Vágánykarbantartási költségek és az ERTMS/ETCS biztosítóberendezések elhelyezése UIC-s közös projekt Daczi László fımérnök MÁV Zrt. 2009. November 21. Tartalom - A projekt célja - A vágányban szükséges

Részletesebben

Új hidak tervezése a Miskolc-Nyíregyháza vasútvonalon

Új hidak tervezése a Miskolc-Nyíregyháza vasútvonalon VIII. Vasúti Hidász Találkozó Pécs, Hotel Palatinus 2012. május 30. - június 1. Új hidak tervezése a Miskolc-Nyíregyháza vasútvonalon Dr. KOLLER Ida ZÁDORI Gyöngyi ZÁVECZ Richárd U V A T E R V TARTALOM

Részletesebben

Szerkezetek szállítása

Szerkezetek szállítása Szerkezetek szállítása Eloregyártott szerkezetekbol történo építés esetén a gyártás és a szerelés térben és idoben elkülönül egymástól. A két muveletet a szállítási folyamat köti össze. A szállítási feladatot

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MŰSZAKI MEGFELELŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉS IGAZOLÁS

KIEGÉSZÍTŐ MŰSZAKI MEGFELELŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉS IGAZOLÁS KIEGÉSZÍTŐ MŰSZAKI MEGFELELŐSÉGI VIZSGÁLAT ÉS IGAZOLÁS A DV-SILENT TÍPUSÚ RUGALMAS REZGÉSCSILLAPÍTÓ LEMEZEK VASÚTI PÁLYASZERKEZETEKBEN TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN Budapest, 2012. április 30. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt

VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt A projekt előrehaladása 2012. január 17-től menetrendszerinti villamosközlekedés Felső-Majláth

Részletesebben

ÚTÁTJÁRÓK TERHELÉS ÉS ÉLETTARTAM VIZSGÁLATA

ÚTÁTJÁRÓK TERHELÉS ÉS ÉLETTARTAM VIZSGÁLATA ÚTÁTJÁRÓK TERHELÉS ÉS ÉLETTARTAM VIZSGÁLATA PhD. Egyetemi docens, BME Út és Vasútépítési Tanszék MÁV PÁLYAVASÚTI TERÜLETI KÖZPONT PÁLYALÉTESÍTMÉNYI OSZTÁLY - SZEGED ÚJ TECHNOLÓGIÁK ÉS ANYAGOK A PÁLYAÉPÍTÉSBAN

Részletesebben

2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására

2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására IX. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP 2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására BOCZ Péter (PhD), egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Út és Vasútépítési

Részletesebben

UAB rendszerű útátjáró beépítési technológia

UAB rendszerű útátjáró beépítési technológia UAB rendszerű útátjáró beépítési technológia 1. Az UAB útátjáró rendszer ismertetése 1.1 Általános ismertetés UAB rendszerű burkolat olyan szintbeli vasúti-közúti keresztezés burkolata, amelyet védősín

Részletesebben

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése MÁV 80a számú vasúti fővonal Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt SB-RÁKOS 2017 Konzorcium Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt Építés 53 km

Részletesebben

VIII. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap 2015. április 23.

VIII. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap 2015. április 23. VIII. Városi Villamos Vasúti Pálya Nap 2015. április 23. Előadó: Pongor Csaba DKV Zrt. műszaki igazgatója HATÁROZATOK I. UVH/VF/485/15/2014. Debrecen 2-es villamosvonal építés, Petőfi tér villamos végállomás

Részletesebben

VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP MIHÁLYI ISTVÁN MÉRNÖK SZAKTANÁCSADÓ SIKA HUNGÁRIA KFT. 2014. ÁPRILIS 18.

VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP MIHÁLYI ISTVÁN MÉRNÖK SZAKTANÁCSADÓ SIKA HUNGÁRIA KFT. 2014. ÁPRILIS 18. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP MIHÁLYI ISTVÁN MÉRNÖK SZAKTANÁCSADÓ SIKA HUNGÁRIA KFT. 2014. ÁPRILIS 18. VIDÉKI VÁROSOK VILLAMOSVASÚTJAI - TÖRTÉNELEM Pécs, Széchenyi tér 1950-es évek vége 2 Városi Villamos

Részletesebben

A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit

A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit MÁV THERMIT Kft Városi vasutak szakmai nap Balatonfenyves, 2010. 03. 18-19. A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit Hézagnélküli vágányok stabilitása

Részletesebben

Műtárgy átépítések a GYSEV magyarországi vonalhálózatán. Czibula András Projektiroda vezető

Műtárgy átépítések a GYSEV magyarországi vonalhálózatán. Czibula András Projektiroda vezető Műtárgy átépítések a GYSEV magyarországi vonalhálózatán Czibula András Projektiroda vezető A GYSEV Zrt. 2011. október 1 étől érvényes hídállománya Pályában lévő műtárgyak összesen: 206 db Csőáteresz: 23

Részletesebben

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM Bt. SZIGETELÉSVÉDELEM. Top. Protect. Step Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek A termék anyaga Ipari melléktermékekbôl visszanyert, újrafelhasznált gumiból készült

Részletesebben

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése

MÁV 80a számú vasúti fővonal. Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése MÁV 80a számú vasúti fővonal Rákos - Hatvan szakasz korszerűsítése Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt SB-RÁKOS 2017 Konzorcium Rákos - Hatvan vasútvonal korszerűsítése projekt Építés 53 km

Részletesebben

Hódmezővásárhely 47-es elkerülő körforgalom acélszerkezetének gyártása és szerelése

Hódmezővásárhely 47-es elkerülő körforgalom acélszerkezetének gyártása és szerelése Hidász napok 2018 Szabó Zoltán Szerződéses feladatok: H1, H4, H5 jelű hidak acélszerkezetének gyártása, korrózióvédelme, szállítása és szerelése H1 jelű híd Hossz: 81 m Acélszerkezet tömege: 276 t H4 jelű

Részletesebben

NAGYKÖRÚTI RENDSZERVÁLTÁS a kivitelező szemével

NAGYKÖRÚTI RENDSZERVÁLTÁS a kivitelező szemével Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft NAGYKÖRÚTI RENDSZERVÁLTÁS a kivitelező szemével IX VÁROSI VILLAMOS 2016 május 25 IX VÁROSI VILLAMOS RÓLUNK Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft 20 1996 1 Villamos

Részletesebben

Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék

Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék XV. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA ÉPKO 2011. június 2-5. Csíksomlyó A BUDAPESTI

Részletesebben

BKV Zrt. A pályafenntartás aktualitásai az 1-es és 3-as villamos projekt kapcsán VAMAV Kft. évnyitó rendezvénye 2015. január 28.

BKV Zrt. A pályafenntartás aktualitásai az 1-es és 3-as villamos projekt kapcsán VAMAV Kft. évnyitó rendezvénye 2015. január 28. BKV Zrt. A pályafenntartás aktualitásai az 1-es és 3-as villamos projekt kapcsán VAMAV Kft. évnyitó rendezvénye 2015. január 28. Borbás Péter BKV Zrt. Villamos üzemigazgató 1-es és 3-as villamos projekt

Részletesebben

Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata

Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata Korszerűsítési projektek és az üzemeltetés kapcsolata Magyar Vasút 2018 Konferencia 2018. szeptember 13. New York Palace The Dedica Anthology Győrik Balázs koordinációs főmérnök NIF Zrt. Tartalom Jelenlegi

Részletesebben

STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY

STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZERKEZET és FORMA MÉRNÖKI IRODA Kft. 6725 SZEGED, GALAMB UTCA 11/b. Tel.:20/9235061 mail:szerfor@gmail.com STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szeged 6720, Szőkefalvi Nagy Béla u. 4/b. sz. alatti SZTE ÁOK Dialízis

Részletesebben

A közbeszerzésekről szóló évi CVIII. törvény 31. (1) bekezdésének f) pontja és a 31. (6) bekezdése szerinti, 2012.

A közbeszerzésekről szóló évi CVIII. törvény 31. (1) bekezdésének f) pontja és a 31. (6) bekezdése szerinti, 2012. A közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 31. (1) bekezdésének f) pontja és a 31. (6) bekezdése szerinti, 2012. évi tájékoztató 1. A közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés meghatározása

Részletesebben

Dombóvár - Baté vv. nyíltvonali szakaszainak vasútépítési munkái visszavonás

Dombóvár - Baté vv. nyíltvonali szakaszainak vasútépítési munkái visszavonás Dombóvár - Baté vv. nyíltvonali szakaszainak vasútépítési munkái visszavonás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/5 Meglévő 13,4 vkm 48 rendszerű hézagnélküli vágány és alépítményének elbontása Baté/Csoma-Szabadi

Részletesebben

Balatoni vasútvonalak rekonstrukciója

Balatoni vasútvonalak rekonstrukciója Balatoni vasútvonalak rekonstrukciója Nemzeti Közlekedési Napok 2014 Siófok, 2014. október 29. Dorner Lajos Kronológia A térség korábbi közlekedési stratégiájának felülvizsgálata 2005 A Balaton Nagytérség

Részletesebben

Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések

Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések Pályadiagnosztika Felépítmény, alépítmény, vágány és híddiagnosztika Kell e továbbfejleszteni? Pályaállapot diagnosztika Helyszíni vizsgálat

Részletesebben

A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN

A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN A SZÉLL KÁLMÁN TÉR, MINT AZ ÉLHETŐ KÖZLEKEDÉSI TÉR ÉS AZ ÉPÍTÉSZET KAPCSOLATA A KÖZELJÖVŐBEN ÉS A TÁVLATBAN ÚTÉPÍTÉS Tóth Kinga 2013. november 28. Miről lesz szó? a tér jelenlegi közlekedése és az infrastruktúra

Részletesebben

Közlekedési létesítmények víztelenítése geoműanyagokkal

Közlekedési létesítmények víztelenítése geoműanyagokkal geoműanyagokkal Vízelvezető geokompozitok Szatmári Tamás alkalmazás mérnök Bonar Geosynthetics Kft. XVII. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA 2016. 04. 20-22. BÜKFÜRDŐ Tartalom Az előadás tartalma

Részletesebben

Antal László. Kárpátmedencei Kisvasutak Konferenciája DEBRECEN 2012.02.15.

Antal László. Kárpátmedencei Kisvasutak Konferenciája DEBRECEN 2012.02.15. Antal László Osztályvezetı MÁV Központi Felépí Síndiagnosztikai Osztály H-1097 Budapest, Péceli u. 2. 1476 Budapest, Pf. 136. Tel.: (+36-1) 347-4010; Fax: (+36-1) 347-4015; Mobil: (+36-30) 9 325 310 -Síndiagnosztika

Részletesebben

B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE

B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE Kecskemét, 441. számú főút fejlesztése a 445. számú főút Kecskemét-Nagykörút között B1.HIDAK,MŰTÁRGYAK TERVE 140. sz. Cegléd-Szeged MÁV vv és a szervízutak alatt Variációk összehasonlítása- Engedély terv

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

Alépítményi és felszíni vízelvezetések

Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alépítményi és felszíni vízelvezetések Alkalmazási területek: Talajjal érintkező függőleges épületszerkezetek HDPE dombornyomott és felületszivárgó lemezek Talajon fekvő padlószerkezetek Zöldtetők Mérnöki

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ÜZEMI ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között vasbeton szerkezetek előállítása HELYSZÍNI

Részletesebben

Sínkenő berendezések beszerzése és telepítése. (BKV Zrt. TB-122/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ

Sínkenő berendezések beszerzése és telepítése. (BKV Zrt. TB-122/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ Sínkenő berendezések beszerzése és telepítése (BKV Zrt. TB-122/17) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ 2017. 1. A beruházási diszpozíció: Sínkenő berendezések beszerzése és telepítése

Részletesebben

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása

Az Észak-balatoni vasútvonal korszerűsítése projekt bemutatása Megrendelő: Mérnök: Vállalkozó: ÉB 2018 KONZORCIUM NIF Nemzeti FŐBER Nemzetközi Vasútvillamosító Infrastruktúra Ingatlanfejlesztő és R-KORD Kft. Kft. Fejlesztő Zrt. Mérnöki Zrt. 8086 Felcsút, Fő utca 1106

Részletesebben

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra

Beépítési útmutató Enkagrid georácsokra Enkagrid georácsokra Colbond Geosynthetics GmbH 1. Alkalmazási terület 2. Szállítás és tárolás 3. Altalaj előkészítés 4. Georács fektetése 5. Feltöltés készítése 6. Tömörítés, és tömörségellenörzés 7.

Részletesebben

BauM ===== Vasút. EasySlab. előregyártott vasbetonlemezes vágányrendszer. BauM Kft. Vasút Divízió

BauM ===== Vasút. EasySlab. előregyártott vasbetonlemezes vágányrendszer. BauM Kft. Vasút Divízió 2016 EasySlab előregyártott vasbetonlemezes vágányrendszer BauM Kft. Divízió EasySlab Oldal: 1 Az EasySlab vágányrendszer bemutatása 1.1 Általános bemutatás Forgalmazó, Jogtulajdonos neve, címe: BauM Kft.

Részletesebben

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00016 Kedvezményezett: Nagycenk Nagyközség Önkormányzata 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. A projekt megvalósítási időszaka: 2017.06.01.

Részletesebben

VASÚTI SÍNEK RUGALMAS RÖGZÍTÉSE ÉS ÁGYAZÁSA

VASÚTI SÍNEK RUGALMAS RÖGZÍTÉSE ÉS ÁGYAZÁSA VASÚTI SÍNEK RUGALMAS RÖGZÍTÉSE ÉS ÁGYAZÁSA TARTALOM A rugalmas rögzítés és ágyazás előnyei 3 Bizonyított üzemi megbizhatóság Sínek folytonos ágyazása 4 Sínek diszkrét rögzítése 6 Füvesített pályaszerkezetek,

Részletesebben

Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4 Tetőidom szerkesztése vápában áttörés, felépítmény ne legyen! Tetőidom szerkesztése áttörések mögött terelőnyereg Tetőidom szerkesztése vízszintes csőelhúzás födémben

Részletesebben

Budapest - Esztergom vv. Északi vasúti Duna-híd korszerűsítése Tervezés. 4. Hídműhely Szimpózium - Épülő, szépülő hídjaink Budapesten

Budapest - Esztergom vv. Északi vasúti Duna-híd korszerűsítése Tervezés. 4. Hídműhely Szimpózium - Épülő, szépülő hídjaink Budapesten Tervezés 4. Hídműhely Szimpózium - Épülő, szépülő hídjaink Budapesten 2008.05.22-23. DÖNTÉSELŐKÉSZÍTŐ TANULMÁNY (1999-2000) TERVEZÉSI SZEMPONTOK: Szerkezeti kialakítás Jelenlegi: kéttámaszú szerkezetek

Részletesebben

A Normálnyomtáv Kft. főbb referencia munkái

A Normálnyomtáv Kft. főbb referencia munkái A Normálnyomtáv Kft. főbb referencia munkái 1999. év Nagykörút Goldmann tér Fehérvári út között kitérő és átszelés építés, vágányépítés Alkotás úti vágányépítés BKV fenntartási munkák MILLFAV vágány felújítás

Részletesebben

Alapadatok. Érintett települések: Tiszakürt, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd

Alapadatok. Érintett települések: Tiszakürt, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd Alapadatok Útszakasz megnevezése: M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt Kunszentmárton között Állapot: Kivitelezés megkezdése elött Kivitelező: Duna Aszfalt Kft. Hódút Kft. közös ajánlattevők Kivitelezés szerződéses

Részletesebben

Hannes Saurug, Andreas Friedrich

Hannes Saurug, Andreas Friedrich Hannes Saurug, Andreas Friedrich A -ről röviden voestalpine Weichensysteme GmbH A stratégiánk Ügyfeleink sikeresebbé tétele Első karbantartás Növeli a pálya rendelkezésre állását! Első karbantartás Munkafolyamatok

Részletesebben

A magyar vasút jelenlegi helyzete

A magyar vasút jelenlegi helyzete 3.2.5. A magyar vasút jelenlegi helyzete A magyar vasúti pályahálózat kiépítettsége Jellemző Vasútvonalak hossza: menetrendi hossz vágányhossz állomási vágányokkal Országos törzshálózat ebből TENT hálózat

Részletesebben

Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés március 22.

Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés március 22. Takács Bence: Geodéziai Műszaki Ellenőrzés Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap és Továbbképzés 2018. március 22. VÁZLAT Mit jelent a geodéziai műszaki ellenőrzés? Példák: Ki? Mit? Miért ellenőriz? résfal

Részletesebben

A MÁV Zrt. együttműködései a V4 országok pályahálózat működtetőivel. HUNGRAIL Magyar Vasút konferencia október 3.

A MÁV Zrt. együttműködései a V4 országok pályahálózat működtetőivel. HUNGRAIL Magyar Vasút konferencia október 3. A MÁV Zrt. együttműködései a V4 országok pályahálózat működtetőivel Veszprémi László üzemeltetési vezérigazgató-helyettes MÁV Zrt. HUNGRAIL Magyar Vasút 2017. konferencia 2017. október 3. 1 Tartalom Együttműködés

Részletesebben

FLEXIBLE SOLUTIONS VASÚTÉPÍTÉSI TERMÉKEK

FLEXIBLE SOLUTIONS VASÚTÉPÍTÉSI TERMÉKEK VASÚTÉPÍTÉSI TERMÉKEK FLEX A GRANUFLEX Cégcsoport Az 1982. évben alapított GRANUFLEX Cégcsoport legfontosabb célja, hogy korszerű és gazdaságos termékeivel, szolgáltatásaival elősegítse a természet védelmét

Részletesebben

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON Borbély László FORMEN- VASÚT Kft. - VÁGÁNY- SZERVIZ Kft. Dunaharaszti, 2012. április 19. FORMEN Vasút Kft.

Részletesebben

Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary

Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary 2005. ÉV TETŐJE pályázat Benyújtó: ENTEROL KFT 2040 Budaörs, Károly király út 90. Megvalósult munka: SAVCOR FACTORY Project 30 2090 Komárom, Monostori Ipari Park, Hrsz: 7128/5, Hungary Tárgy: Tetőszigetelési

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK 1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK Felhasználási terület: - Lakóépületek - családi ház - többlakásos épület - Ipari épületek - Irodaházak, iskolák, szociális épületek A legtöbb olyan esetben alkalmazható, ahol

Részletesebben

Szerelési utasítás EK-90 Korlát

Szerelési utasítás EK-90 Korlát Szerelési utasítás EK-90 Korlát Gyártó: POLYDUCT ZRT Nádudvar Kabai út 62. 4181 Korlát fő egységei: - Felületkezelt korlát Szereléshez mellékelt tartozékok: Megnevezés Méret Mennyiség Horganyzott fakötésű

Részletesebben

Új megoldások, legújabb fejlesztések a GYSEV-nél. Előadó: Ungvári Csaba Vezérigazgató-helyettes, GYSEV Zrt.

Új megoldások, legújabb fejlesztések a GYSEV-nél. Előadó: Ungvári Csaba Vezérigazgató-helyettes, GYSEV Zrt. Új megoldások, legújabb fejlesztések a GYSEV-nél Előadó: Ungvári Csaba Vezérigazgató-helyettes, GYSEV Zrt. A GYSEV Zrt. Infrastruktúra-hálózata Leközlekedtetett vonatok, 2015: Személyszállító vonat: 135.300

Részletesebben

IV. VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP. A közelmúlt és közeljövő BUDAPESTI pályás fejlesztései

IV. VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP. A közelmúlt és közeljövő BUDAPESTI pályás fejlesztései IV. VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP A közelmúlt és közeljövő BUDAPESTI pályás fejlesztései Előhegyi Zoltán MISKOLC, 2011.04.20. 1 Budapest kötöttpályás hálózata számokban Naturális adatok HÉV Metró Villamos

Részletesebben

A tételsor a 15/2008. (VIII. 13.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/32

A tételsor a 15/2008. (VIII. 13.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/32 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Szerelési utasítás POLYgo egyensúlyozó hullám

Szerelési utasítás POLYgo egyensúlyozó hullám Szerelési utasítás POLYgo egyensúlyozó hullám Gyártó: POLYDUCT ZRT Nádudvar Kabai út 62. 4181 POLYgo egyensúlyozó hullám fő egységei: - Felületkezelt hullám Szereléshez mellékelt tartozékok: Felületkezelt

Részletesebben

Paks Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) építése, a technológiai szerelés mérnökgeodéziai munkái

Paks Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) építése, a technológiai szerelés mérnökgeodéziai munkái Paks Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) építése, a technológiai szerelés mérnökgeodéziai munkái Magyar János FTVV Tolna Megyei Földmérő Nap 2016. Március 25. Előzmények A kiégett kazetták átmeneti

Részletesebben

A MÁV FKG Kft. jövőképe

A MÁV FKG Kft. jövőképe Biztonság Megbízhatóság Hatékonyság A MÁV FKG Kft. jövőképe Sejkóczki András, műszaki üzletágvezető MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. XVII. Pályafenntartási konferencia MÁV FKG Kft. bemutatása

Részletesebben

Összefoglaló a Havanna és Gloriett lakótelepek kötöttpályás kapcsolatának kialakítása a 42-es villamos vonal meghosszabbításával tárgyú projektről

Összefoglaló a Havanna és Gloriett lakótelepek kötöttpályás kapcsolatának kialakítása a 42-es villamos vonal meghosszabbításával tárgyú projektről Összefoglaló a Havanna és Gloriett lakótelepek kötöttpályás kapcsolatának kialakítása a 42-es villamos vonal meghosszabbításával tárgyú projektről A fővárosi közlekedéspolitika célja a fővárosi közösségi

Részletesebben

DRÁVASZABOLCSI DRÁVA-HATÁRHÍD FELÚJÍTÁSA

DRÁVASZABOLCSI DRÁVA-HATÁRHÍD FELÚJÍTÁSA MSc M é r n ö k i T e r v e z ő és T a n á c s a d ó Kft. Mérnöki és konzultánsi tevékenység Híd-,torony- és egyéb tartószerkezetek tervezése, szakértői tevékenység DRÁVASZABOLCSI DRÁVA-HATÁRHÍD FELÚJÍTÁSA

Részletesebben

A BKV M3 METRÓVONAL PÁLYASZERKEZETÉNEK ÁLLAPOTA, A FELÚJÍTÁS LEHETŐSÉGEI

A BKV M3 METRÓVONAL PÁLYASZERKEZETÉNEK ÁLLAPOTA, A FELÚJÍTÁS LEHETŐSÉGEI VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP Miskolc, 2015. 04. 23. A BKV M3 METRÓVONAL PÁLYASZERKEZETÉNEK ÁLLAPOTA, A FELÚJÍTÁS LEHETŐSÉGEI Dr. Horvát Ferenc főiskolai tanár 1. ADATOK Az M3 vonal egyes szakaszainak

Részletesebben

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés Építésirányítási feladatok Kitűzési terv: a tervezési térkép másolatán Az elkészítése a tervező felelőssége Nehézségek: Gyakorlatban a geodéta bogarássza

Részletesebben

BRADSTONE /Travero pallólap. BRADSTONE /Travero lap S EMMELROCK PREMIUM. Bradstone Travero pallólap 4,8-5,2 cm vastag (IC). Méret.

BRADSTONE /Travero pallólap. BRADSTONE /Travero lap S EMMELROCK PREMIUM. Bradstone Travero pallólap 4,8-5,2 cm vastag (IC). Méret. /Travero pallólap Bradstone Travero pallólap 4,8-5,2 cm vastag (IC) 800 80x20x5 cm Igény Súly 6,25 db/m 2 16,50 kg/db teraszok, télikertek, utak, átjárók, belső uddvarok /Travero lap Bradstone Travero

Részletesebben

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója XX. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Bükfürdő, 2019. április 9-11. Horváth Róbert ügyvezető Swietelsky Vasúttechnika Kft. 1 Budapesti 3. sz. (Észak

Részletesebben

VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP

VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP Elek István: A közelmúlt és közeljövő szegedi pályás fejlesztései Közelmúlt 2008-2012 Közelmúlt és jelen 2014-2015 1. Füves felületű vágányok ügye 3.820 m ilyen vágány

Részletesebben

Útátjárók építése. Az útátjárók elhelyezése és méretei

Útátjárók építése. Az útátjárók elhelyezése és méretei Útátjárók építése Az útátjárók létesítését vagy megszüntetését az illetékes közlekedési miniszter, leadott hatáskörben a Közlekedési Főfelügyelet Közúti Felügyelet irányításával az önkormányzati szervek

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

Mechanikai stabilizációs réteg a vasútépítésben

Mechanikai stabilizációs réteg a vasútépítésben Mechanikai stabilizációs réteg a vasútépítésben Szengofszky Oszkár Bük, 2017 Tartalom Rövid történeti áttekintés Fejlesztés -> TriAx Miért? TriAx Stabilizációs réteg TriAx georácsokkal Számítási mintapéldák

Részletesebben

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Környezetvédelmi aknák. 1991 óta az építõipar szolgálatában 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Környezetvédelmi aknák 6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7. Az Elsõ Beton Kft. 1991 óta gyárt különbözõ típusú vasbeton aknákat. A megrendelõi igényeknek megfelelõen ezen termékcsaládba

Részletesebben

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.)

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.) VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.) www.cdvuz.cz Az átjárhatóság elemeinek listája a 2008/217/ES alapján 1. Sínek (5.3.1). 2. Sínleerősítő rendszerek (5.3.2). 3. Keresztaljak

Részletesebben

Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS

Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS Pocsaj nagyközség KÖZVILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉS MŰSZAKI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK Pocsaj nagyközség közvilágítás korszerűsítés Műszaki leírás - Külzetlap - Műszaki leírás - Korszerűsítéssel érintett terület

Részletesebben

A Tisza tó környékének közlekedése

A Tisza tó környékének közlekedése A Tisza tó környékének közlekedése Piros András KTI Nonprofit Kft, Észak Alföldi Regionális Közlekedésszervezési Iroda Kunhegyes, 2008. szeptember 19. A Tisza tó Tiszai átkelési lehetőségek a Tisza tó

Részletesebben

Gépészeti berendezések szerelésének geodéziai feladatai. Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán

Gépészeti berendezések szerelésének geodéziai feladatai. Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán Gépészeti berendezések szerelésének geodéziai feladatai Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán Gépészeti berendezések szerelésének geodéziai feladatai '80 Geodéziai elvű módszerek gépészeti alkalmazások

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ÜZEMI ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között vasbeton szerkezetek előállítása HELYSZÍNI

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

A TRAM-TRAIN HELYE ÉS SZEREPE A VASÚTI KÖZLEKEDÉSBEN

A TRAM-TRAIN HELYE ÉS SZEREPE A VASÚTI KÖZLEKEDÉSBEN A TRAM-TRAIN HELYE ÉS SZEREPE A VASÚTI KÖZLEKEDÉSBEN 1. BEVEZETÉS A vasúti ágazatok műszaki jellemzőinek ismerete és tudatos alkalmazása a tervezésben alapvető szakmai követelmény! Klasszikus vasutak hegyvidéki

Részletesebben

horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez

horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez BAUTEC FUGAFORM horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez BAUTEC FUGAFORM horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez BAUTEC FUGAFORM - XL, FUGAFORM - XDL Ipari padlók tervezése, kivitelezése

Részletesebben

KÉSZÜLT: 2011. 10. 13.

KÉSZÜLT: 2011. 10. 13. 1 / 18 BEMUTATÓ ANYAG KORSZERŰ VILLAMOS PÁLYÁK TERVEZÉSÉHEZ, ÉPÍTÉSÉHEZ KIVONAT A SZEGED ELEKTROMOS TÖMEGKÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE PROJEKT KERETÉN BELÜL Az 1-3 VONALI VILLAMOS PÁLYA ÉPÍTÉSI MUNKÁINAK KIEGÉSZÍTŐ

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT ELEMEKBŐL ÁLLÓ HÍDSZERKEZET CON/SPAN INNOVATION IN BRIDGES

ELŐREGYÁRTOTT ELEMEKBŐL ÁLLÓ HÍDSZERKEZET CON/SPAN INNOVATION IN BRIDGES ELŐREGYÁRTOTT ELEMEKBŐL ÁLLÓ HÍDSZERKEZET CON/SPAN INNOVATION IN BRIDGES CON/SPAN ELŐREGYÁRTOTT ELEMEKBŐL ÁLLÓ HÍDSZERKEZET A CON/SPAN előregyártott szerkezetek felhasználásának lehetőségei az út, vasút

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

Műszaki Szemle 49 9. Dr. KAZINCZY László PhD. egyetemi docens

Műszaki Szemle 49 9. Dr. KAZINCZY László PhD. egyetemi docens A bordás GEO alátétlemezes vasúti sínleerősítések korszerűsítése az új fejlesztésű VOSSLOH Skl-24 típusú szorítókengyelekkel GEO fastening improvement using elastic Vossloh pliers Modernizarea prinderii

Részletesebben