ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg újonnan épülő, fordított rétegrendű lapostetőkben ÉPÜLETFIZIKAI ELEMZÉS Kaposvár, Kanizsai út 56.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg újonnan épülő, fordított rétegrendű lapostetőkben ÉPÜLETFIZIKAI ELEMZÉS. 7400 Kaposvár, Kanizsai út 56."

Átírás

1

2 2 ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg újonnan épülő, fordított rétegrendű lapostetőkben ÉPÜLETFIZIKAI ELEMZÉS Megbízó: BauMix Kft. 400 Kaposvár, Kanizsai út 56. Készítették: Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök építészeti szakértő SZÉSZ /199 épületszerkezet SZÉSZ /199 épületfizika igazságügyi szakértő: épületszerkezet, épületfizika Dr. Laczkovits Zoltán okl. gépészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök építési szakértő: SZÉS-2-b Szigetelések SZÉS-4 Épületfizika (hő-és páratechnika, akusztika) SZASZ- Hő-, hang-, vízszigetelő anyag gyártása igazságügyi szakértő: 0039 hőszigetelő anyagok, vízszigetelés, épületfizika, hanggátlás PINTÉR & LACZKOVITS Épületszigetelő Szakmérnök Bt Budapest, Béke tér. III. 19. Budapest, szeptember

3 3 1. ELŐZMÉNYEK 1.1. A lapostetők hőtechnikai követelményei A jelenlegi, általánosan ismert k = 0,40 W/m 2 K lapostetőkre vonatkozó hőtechnikai követelmény az 199-es hőtechnikai szabványban szerepelt először, azaz már 25 éves. Sajnos az építész és épületgépész társadalom nagy része megrekedt ezen a követelményszinten. Az 1991-es úgynevezett új hőtechnikai szabvány (MSZ :1991 Épületek és épülethatároló szerkezetek hőtechnikai számításai. HŐTECHNIKAI MÉRETEZÉS.) már nem tartalmazott a külső térelhatároló épületszerkezetekre így a lapostetőkre sem külön hőtechnikai követelményt, hanem az egész épületet egy energetikai egységként kezelte, így az épület vonatkozásában bevezette az átlagos hőátbocsátási tényező fogalmát. A tervezőkre bízta, hogy az egyes külső térelhatároló szerkezetek esetén milyen hőátbocsátási tényező követelményt határoznak meg. Ezt az Európában is korszerű gondolkodást tervezőink nem fogadták el, hanem továbbra is az 199-es k = 0,40 W/m 2 K hőátbocsátási tényező követelményértéket alkalmazzák a tetők esetében a mai napig is. Tisztelet a kivételnek! Ne csodálkozzunk hát, ha lapostetőink rendkívüli mértékben alulszigeteltek, hőhidasak, borzasztó mértékű rajtuk keresztül az épületek hővesztesége. Hazánkban általános a cm lépésálló hőszigetelés elterjedtsége akkor, amikor a nálunk sokkal gazdagabb országokban keményen spórolnak a fűtési költséggel, ami cm hőszigetelési vastagság beépítésében mutatkozik meg május elsejétől az EU tagjai vagyunk, így építész és épületgépész társadalmunk is kénytelen lesz tudomásul venni, hogy a lapostetők k = 0,40 W/m 2 K hőátbocsátási követelménye komolytalan, ezzel és az ehhez való ragaszkodással nevetségessé válunk európai szomszédaink előtt. A nyugat-európai fokozott hőtechnikai követelmények pár éven belül hazánkban is érvényesülni fognak, ami azt jelenti, hogy lapostetőink esetén az egész épületet figyelembe véve meg kell céloznunk a k = 0,20 W/m 2 K hőátbocsátási tényező elérését.

4 Az extrudált polisztirolhab a fordított rétegrendű lapostetőkben Lapostetőink egy része egyenes rétegrendű, azaz a csapadékvíz-szigetelés a hőszigetelés felett van, így közvetlenül ki van téve az időjárás viszontagságainak. Lapostetőink másik része fordított rétegrendű, azaz a csapadékvíz-szigetelés a hőszigetelés alatt, tehát védett helyen van. Leterhelés Szűrőréteg XPS hőszigetelés Csapadékvíz-szigetelés Lejtést adó réteg Teherhordó födém A fordított rétegrend esetén kizárólag zártcellás, fagyálló hőszigetelő anyag, az extrudált polisztirolhab (a továbbiakban: XPS) alkalmazható, egy rétegben beépítve. Szakértői tapasztalataink szerint azonban vannak olyan tervek, sőt megvalósult lapostetők is, ahol többrétegű XPS hőszigetelés szerepel egy fordított rétegrendű lapostetőben. Az XPS hőszigetelést több rétegben alkalmazni azonban tilos! Miért? Fordított rétegrend esetén a csapadékvíz-szigetelés feletti hőszigetelést éri a csapadékvíz. Amennyiben két (vagy több) rétegben fektetik a hőszigetelést, az illesztési hézagokon átszivárgó esővíz a két réteg között vízfilmet képez. A vízfilm kialakulása problémákat okoz: A kialakuló vízfilm páradiffúziós ellenállása végtelen, és nincs olyan szigetelőanyag, amely a hőszigetelés alatt párazáró rétegként ezt az ellenállást képes lenne ellensúlyozni. Az alsó réteg XPS állandó páranyomású helyzetbe kerül a felette lévő vízfilm és az alatta lévő csapadékvíz-szigetelés közé zárva. Az állandó páranyomás miatt az XPS zárt cellaszerkezete kezdetben fellazul, majd fokozatosan megbomlik, így évek alatt ugyan, de a hőszigetelés vízfelvétele megnő, fagyállósága romlik. A víz kezdetben csak néhány, majd az évek multával egyre több cellába hatol be, ami a hőszigetelő képesség csökkenéséhez is vezet. Megismételjük tehát a kijelentést: A fordított rétegrendű lapostetőkbe hőszigetelő anyagként az extrudált polisztirolhab kizárólag egy rétegben építhető be!

5 5 Az XPS gyártása során az elmúlt évtizedekben habosító anyagként alkalmazott freon származékok a Föld ózonpajzsát károsítják, elősegítették, elősegítik az üvegházhatás kialakulását, így a környezetvédelmi követelmények szigorodása miatt a gyártók leálltak ezen habosító gázok alkalmazásáról. A környezetvédelmi szempontból már megfelelő széndioxid habosítószer alkalmazása azonban számtalan gyártási problémát vetett fel és ez főleg a nagyobb vastagságú habok gyártása során került előtérbe. Könnyű belátni, hogy az extruderből melegen, tehát lágyan kikerülő polisztirolhab anyag közepe a jó hőszigetelő képesség miatt borzasztó lassan tud csak kihűlni, tehát minél vastagabb a termék, annál hosszabb idő kell a teljes keresztmetszetű megszilárduláshoz. Összegezve az előzőeket: Az egyre szigorúbb hőtechnikai követelmények egyre vastagabb XPS hőszigetelés beépítését igénylik, egy bizonyos határon túl (16-1 cm felett) azonban már nehézségeket okoz az extrudált polisztirolhab gyártása. Mi lehet tehát a járható út a hőtechnikai követelmények kielégítéséhez, a csapadékvíz-szigetelés védelmét biztosító fordított rétegrend esetén? 2. AZ ÖKOCELL KÖNNYŰBETON LEJTÉST ADÓ RÉTEG A klasszikus fordított rétegrendű tetők felépítését módosítsuk meg a következők szerint: leterhelő réteg pl. kavicsterítés, vízáteresztő-, szűrőréteg, pl. TYPAR műanyagfátyol, XPS hőszigetelés, 1 rétegben fektetve, (műanyagfátyol elválasztó réteg pvc lemez csapadékvíz-szigetelés esetén), csapadékvíz-szigetelés, (alátét-, illetve felület-előkészítő rétegekkel együtt) kavicsbeton helyett ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg, vasbeton teherhordó födém.

6 Az ÖKOCELL könnyűbeton A fordított rétegrendű lapostető rétegfelépítésében az újdonság az ÖKOCELL könnyűbeton. Mi is ez az ÖKOCELL könnyűbeton? A BauMix Építőipari és Kereskedelmi Kft. ercsi Ipartelepén 1999 óta folyamatosan gyűjtik a Magyarországon óriási mennyiségben keletkező expandált polisztirolhab csomagolóanyag hulladékok, amelyből többek között az ÖKOCELL könnyűbeton alapanyagát az ÖKOCELL Drazsírt, illetve az ÖKOCELL Mix szárazkeveréket gyártják. Műszaki jellemzők ÖKOCELL Drazsír finomszemcsés durvaszemcsés ÖKOCELL Mix Szemcseméret (mm) max. 4 max. 12 max. 4 Halmazsűrűség (kg/m 3 ) Kiszerelés (zsák) 200 liter = 0,2 m liter=0,05 m 3 1 zsák tömege (kg) Az ÖKOCELL Drazsír alapanyagot víz, cement, illetve szükség esetén homok hozzáadásával, az ÖKOCELL Mix szárazkeveréket pedig víz hozzáadásával kell kényszerkeverőben (min. 3 perc), vagy ejtődobos (min. 5 perc) betonkeverőben megkeverni. Az ÖKOCELL Drazsír könnyűbeton keverése során először a vizet és a cementet kell összekeverni, majd ezt követően kell a cementpéphez hozzáadagolni az ÖKOCELL Drazsír alapanyagot, illetve szükség esetén a homokot. A termékekből készített ÖKOCELL könnyűbeton műszaki jellemzőit a táblázat tartalmazza. Műszaki jellemzők ÖKOCELL könnyűbeton Drazsírból Mixből Testsűrűség (kg/m 3 ) 400 ± ± ± 50 1 m 3 könnyűbeton keverési aránya alapanyag, szárazkeverék 1 m 3 = 5 zsák 1 m 3 =20 zsák cement (kg( víz (liter) homok (kg) Műszaki jellemzők ÖKOCELL könnyűbeton

7 Bedolgozási idő a keverés után Drazsírból max. 1 óra Mixből Minimális rétegvastagság (cm) napos nyomószilárdság (kpa) Éghetőség nem éghető Hővezetési tényező (W/mK) 0,09 0,16 0,11 Páradiffúziós ellenállási szám (-) 13,1 20, 16,3 Páradiffúziós tényező ( -6 g/mspa) 0,013 0,00 0,04 Hőelnyelési tényező (W/m 2 K) 2,1 3, 2, 2.2. Az ÖKOCELL könnyűbeton előnyei Az ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg fordított rétegrendben történő alkalmazásának előnyei a követezőkben foglalhatók össze. Mind a 400 kg/m 3, mind a 00 kg/m 3 testsűrűségű ÖKOCELL könnyűbeton a polisztirolgyöngy tartalmából adódóan ha különböző mértékben is, de hőszigetelő képességű. Ennek következtében alkalmazásával XPS hőszigetelő anyag vastagság takarítható meg. Az XPS hőszigetelő anyag hővezetési tényezőjének értéke függ a termék vastagságságától. Az ÖKOCELL könnyűbetonnal történő összehasonlítás esetén az XPS átlagos hővezetési tényezőjeként λ = 0,036 W/mK vehető figyelembe. Ez alapján a következő állapítható meg: 1 cm XPS hőszigetelést 2,5 cm 400 kg/m 3 testsűrűségű ÖKOCELL könnyűbeton, vagy 4,5 cm 00 kg/m 3 testsűrűségű ÖKOCELL könnyűbeton helyettesíthet. A könnyűbeton kötéséhez, szilárdulásához víz szükséges, tehát beépítésekor az esetlegesen nedves vasbeton födémszerkezet nedvességtartalmát csökkenti. A könnyűbeton felülete már a készítéskor lejtésben síkba húzható, így rajta a csapadékvíz-szigetelés közvetlenül külön simító réteg nélkül elhelyezhető. Gyorsan szilárdul, azaz megfelelő külső körülmények (15-25 o C léghőmérséklet, % átlagos relatív páratartalom) esetén már két nap múlva lépésálló. Páradiffúziós ellenállási száma (µ) a testsűrűségtől függően 13,1 20,. Ez az alacsony érték azt jelenti, hogy a páraáteresztő képessége jelentős, azaz anyagszerkezetében lehetővé válik a páravezetés, így páragazdálkodó rétegként is funkcionál.

8 Az ÖKOCELL könnyűbeton testsűrűsége a klasszikus kavicsbeton lejtést adó réteg 2200 kg/m 3 testsűrűségénél 5,5 3,1-szer kisebb, így a födémszerkezet terhelése is csekélyebb Az ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg maximális vastagsága 2% max. vastagság A fordított rétegrendű lapostetők elvi rétegrendje épületfizikai szempontból a következő: Rétegek Páradiffúziós ellenállás Hőszigetelő képesség Kavicsleterhelés - - XPS Csapadékvíz-szigetelés, egyben párazáró réteg Lejtést adó réteg?? Vasbeton födém + - A klasszikus kavicsbeton lejtést adó réteg elhanyagolható hőszigetelő képességéből adódóan a párazáró rétegként is működő csapadékvíz-szigetelés alatt normál belső légállapot (t i = +20 o C, ϕ i = 65 %) esetén nem várható páradiffúzióból eredő páralecsapódás a hőtechnikai szabvány szerinti stacioner állapotot figyelembe vevő számítási metódus szerint. Kavicsbeton lejtést adó réteg esetén, különböző k hőátbocsátási tényező követelményérték eléréséhez a fordított rétegrendű tetőkben a táblázat szerinti vastagságú XPS hőszigetelés beépítésére van szükség: k (W/m 2 K) XPS (cm) 15 12

9 9 A gyakorlatban azonban sajnálatos módon gyakran előfordul, hogy a vasbeton födémen lejtést adó rétegként jó hőszigetelő képességű lépésálló expandált polisztirolhabot vagy kőzetgyapotot alkalmaznak, általában abból a célból, hogy a költségesebb extrudált polisztirolhabból kisebb vastagság beépítése is elegendő legyen, így az építési költségekből megtakarítást érjenek el. Ez rendkívül veszélyes út, mert a csapadékvíz-szigetelés alatti magas hővezetési ellenállás (jó hőszigetelő képesség) páradiffúzióból eredő páralecsapódást eredményez a vízszigetelés alatt, ami beázáshoz hasonló nedvesedésként jelentkezik a mennyezeten. A lépésálló expandált polisztirolhab vagy kőzetgyapot lejtésképzés esetén a csapadékvíz-szigetelés páradiffúziós ellenállásától és a hőátbocsátási tényező követelményértékétől függően, ahhoz, hogy a csapadékvíz-szigetelés alatt ne legyen páralecsapódás, a lejtést adó réteg maximális vastagsága 2 és 5 cm között változhat a következő táblázat szerint. A csapadékvíz-szigetelés R v páradiffúziós ellenállása ( 6 m 2 spa/g) PVC lemez R v = EPDM lemez R v = Bitumeneslemez R v > 00 k (W/m 2 K) XPS A lejtést adó réteg maximális Ennél nagyobb lejtésvastagságnál a csapadékvíz-szigetelés alatt páradiffúzióból eredő páralecsapódás várható! Megállapítható tehát, hogy az XPS hőszigetelés vastagságának csökkentése érdekében a hőszigetelő anyagból képzett lejtés nem megfelelő, mert a lejtésképzés és a födémszerkezet nedvesedéséhez vezet. A fordított rétegrendű tetők lejtésképzéséhez olyan köztes megoldás szükséges tehát, amely nem túl jó hőszigetelő képességű, de mégis csökkenthető a szükséges XPS vastagság, valamint a kavicsbetonnál könnyebb, így a födémterhelés is csökkenthető, továbbá a csapadékvíz-szigetelésnek megfelelő szilárd aljzatot biztosít. Az elvárásoknak az ÖKOCELL könnyűbeton megfelel. Elvégeztük a szabvány szerinti stacioner állapotra vonatkozó hő- és páratechnikai számításokat mind a 400 kg/m 3, mind a 00 kg/m 3 testsűrűségű ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg alkalmazásával kapcsolatban.

10 400 kg/m 3 testsűrűségű ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg beépítésével A csapadékvíz-szigetelés R v páradiffúziós ellenállása ( 6 m 2 spa/g) PVC lemez R v = EPDM lemez és bitumeneslemez R v > 20 k (W/m 2 K) XPS 11 9 A lejtést adó réteg maximális 9 6 A 400 kg/m 3 testsűrűségű ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg alkalmazása esetén a páradiffúzióból eredő páralecsapódás a k hőátbocsátási tényező követelményértékének, valamint a csapadékvíz-szigetelés R v páradiffúziós ellenállásának függvényében akkor nem következik be, ha a lejtést adó réteg vastagsága a táblázat szerint 6 és cm között változik. A lejtést adó réteg kezdő vastagsága az összefolyónál 4 cm, így a vízszintestől való magassági eltérés 2, illetve 6 cm. Ez az érték a tetők szempontjából kedvezőtlenül alacsony, hiszen 2%* lejtéskialakítás esetén a vízelvezető sík mély- és magaspontja között 1 m, illetve 3 m lehet a távolság, ebből adódóan például két összefolyó közötti távolság 2 m, illetve 6 m lehet. *Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által kiadott Tetőszigetelések tervezési és kivitelezési irányelvei szerint A tető tervezésekor a lehajlások figyelembe vétele mellett általános felületen legalább 2%, vápában legalább 1% lejtést kell biztosítani. 00 kg/m 3 testsűrűségű ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg beépítésével A csapadékvíz-szigetelés R v páradiffúziós ellenállása ( 6 m 2 spa/g) PVC lemez R v = EPDM lemez és bitumeneslemez R v > 20 k (W/m 2 K) XPS 11 9 A lejtést adó réteg maximális

11 11 Kedvezőbb a helyzet a 00 kg/m 3 testsűrűségű ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg alkalmazásakor. A kevésbé hőszigetelő lejtést adó réteg maximális vastagsága a táblázat szerint és 1 cm között változik. Ebből az anyagból az indulási vastagság a vízelvezetés helyén 2 cm, tehát a tényleges lejtésképzés, illetve 16 cm magasságban valósítható meg. Az ebből adódó lejtéshosszak a táblázat szerint alakulnak: A csapadékvíz-szigetelés R v páradiffúziós ellenállása ( 6 m 2 spa/g) PVC lemez R v = EPDM lemez és bitumeneslemez R v > 20 k (W/m 2 K) ÖKOCELL 00 kg/m 3 lejtést adó réteg maximális Lejtéshossz 2% lejtés esetén (m) ,00,00 4,00,00,00 16,00 3. Összefoglalás Az ÖKOCELL könnyűbeton lejtést adó réteg fordított rétegrendű lapostetőkben történő alkalmazása számos előnnyel jár: A csapadékvíz-szigetelés aljzata A csapadékvíz-szigetelés számára szilárd, összefüggő aljzatot biztosít, így az ÉMSZ Irányelv szerint általános felületen elegendő a 2 % lejtés kialakítása. (Az Irányelv táblás hőszigetelés aljzat esetén 2,5 %, míg deszkaaljzat esetén 4 % lejtést ír elő.) Monolit jellegéből adódóan eltérően a hőszigetelő anyagból vágott lejtésképzésektől a lejtés kialakításánál a vasbeton födém egyenetlenségei, vízszintes síktól való eltérései kiegyenlíthetők, eltűntethetők.

12 12 Hőszigetelő képesség Hőszigetelő képessége révén a kívánt hőátbocsátási tényező eléréséhez az XPS hőszigetelésből elegendő vékonyabb termék beépítése is. Az XPS hőszigetelés vastagságának növekedése függvényében ugyanis a hővezetési tényező értéke nő, azaz romlik a hőszigetelő képesség, tehát előnyös a vékonyabb, kisebb hővezetésű tényezőjű XPS beépítése. Kedvező térfogatsúly A klasszikus kavicsbeton (térfogatsúly: 2200 kg/m 3 ) lejtésképzéshez képest az ÖKOCELL könnyűbeton (térfogatsúly: kg/m 3 ) beépítésével jelentős födémterhelés takarítható meg. A könnyűbeton beépítésével megtakarított súly lehetővé teszi, hogy a födém megerősítése nélkül minőségileg magasabb szintű fordított rétegrendű lapostetőt, zöldtetőt létesítsünk a kavics-, vagy beton járólap leterhelésű tető helyett.

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 2 Tartalom 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 3.1. A súly 3.2. Épületszerkezeti hatás 3.3. Éghetőség 3.4.

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu Nem

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu A terasztetőt

Részletesebben

Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 3. Épületszerkezettan 4 Tetők rétegei vízszigetelés hőszigetelés teherhordó szerkezet Tetők rétegei - lejtésképzés hőszigetelés lejtésképzés valamennyi tetősíkon lejtéskorrekció vonalra

Részletesebben

Austrotherm Kft. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL. ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8.

Austrotherm Kft. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL. ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8. Egyhéjú melegtetők elvi rétegfelépítése Használatot biztosító réteg Csapadékvíz elleni szigetelés Gőznyomás kiegyenlítő

Részletesebben

XPS fordított tető megoldások

XPS fordított tető megoldások XPS fordított tető megoldások Zártcellás polisztirolhab hőszigetelés előnyök, tulajdonságok Alacsony vízfelvétel: WL(T)0,7; WD(V)3; 30-150 mm FTCD1 160-280 mm FTCD2 Nagy nyomószilárdság: CS(10\Y) 300 700

Részletesebben

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETE Székesfehérvár 2014. 02. 13. Tetőterek, padlásfödémek hőszigetelése Dr. Laczkovits Zoltán okl. épületszigetelő szakmérnök HŐSZIGETELÉS

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK

Részletesebben

élyes üdvözlet Mindenkinek

élyes üdvözlet Mindenkinek KONFERENCIASOROZAT 2015 élyes üdvözlet Mindenkinek KONFERENCIASOROZAT 2015 SZERVEZŐK SZAKMAI VÉDNÖK HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL Kft MÉDIATÁMOGATÓK Az Elvárt Műszaki teljesítmény:

Részletesebben

Nem járható lapostető szigetelések

Nem járható lapostető szigetelések Nem járható lapostető szigetelések Amennyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé nem kívánunk ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építeni, úgy a födémszerkezetet lapostetős kialakításban

Részletesebben

Protan alkalmazástechnikai útmutató:

Protan alkalmazástechnikai útmutató: Protan alkalmazástechnikai útmutató: A tetőszigetelések tervezésénél és kivitelezésénél a jelen alkalmazástechnikai útmutató mellett az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége

Részletesebben

STYRODUR C extrudált polisztirolhab

STYRODUR C extrudált polisztirolhab STYRODUR C extrudált polisztirolhab ÉPÍTÉSZETI HÕSZIGETELÉSEK 2006/3 www.isover.hu 2006-tól új irányelvek a hõszigetelésben! ENERGIATANÚSÍTÁS Saint-Gobain Isover Hungaria Kft. H 8301 Tapolca, Halastó u.

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

Terasztető szigetelések (járható lapostető)

Terasztető szigetelések (járható lapostető) Terasztető szigetelések (járható lapostető) Amennyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé nem kívánunk ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építeni, úgy a födémszerkezetet lapostetős

Részletesebben

Zöldtető szigetelések (járható lapostető)

Zöldtető szigetelések (járható lapostető) Zöldtető szigetelések (járható lapostető) Amennyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé nem kívánunk ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építeni, úgy a födémszerkezetet lapostetős

Részletesebben

épületfizikai jellemzői

épületfizikai jellemzői Könnyűbetonok épületfizikai jellemzői és s alkalmazásuk a magastető szigetelésében Sólyomi PéterP ÉMI Nonprofit Kft. Budapest, 2009. november 24. HŐSZIGETELŐ ANYAGOK Az általános gyakorlat szerint hőszigetelő

Részletesebben

HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK. 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag

HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK. 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag HŐSZIGETELT ÉPÜLETSZERKEZETEK 29 féle szerkezet 16 féle hőszigetelő anyag HŐSZIGETELÉS MIÉRT? Állagvédelem Energiatakarékosság Komfortérzet Környezetvédelem, klímavédelem HOL? Kívül!!! HOGYAN? MIVEL? Egyenletes

Részletesebben

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye

RAVATHERM TM XPS 300 WB RAVATHERM HUNGARY KFT. 1/6. Árlista - Érvényes: március 5-től visszavonásig. A Ravago S. A. védjegye RAVATHERM XPS 300 WB Érdesített felületű zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemez. Alkalmazási terület: Lábazatok, homlokzati falak, vb. koszorúk, pillérek, árkádfödémek vakolt, burkolt felületképzésű

Részletesebben

Épületfelújítás eddig és ezután dr. Perényi László Mihály okl. építészmérnök okl. épületrekonstrukciós szakmérnök egyetemi docens Iparosított technológiával épített lakóépületek felújítása Pécs 2002-2009

Részletesebben

Parkolótető szigetelések (járható lapostető)

Parkolótető szigetelések (járható lapostető) Parkolótető szigetelések (járható lapostető) Amennyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé nem kívánunk ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építeni, úgy a födémszerkezetet lapostetős

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

EXTRUDÁLT POLISZTIROL EXTRUDÁLT POLISZTIROL A Fibrotermica SpA társaság extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyrétegû, kiváló hõszigetelõ képességû sárga színû lemez, alkalmazható mind egyéni

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens

ÉPÜLETSZIGETELÉS. Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens ÉPÜLETSZIGETELÉS Horváthné Pintér Judit okl. építészmérnök okl. épületszigetelő szakmérnök címzetes egyetemi docens Pintér & Laczkovits Épületszigetelő Szakmérnök Bt. pinter.laczkovits@t-online.hu A zöldtető

Részletesebben

Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4

Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4 Tetőszigetelések 2. Épületszerkezettan 4 Tetőidom szerkesztése vápában áttörés, felépítmény ne legyen! Tetőidom szerkesztése áttörések mögött terelőnyereg Tetőidom szerkesztése vízszintes csőelhúzás födémben

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek belső oldali hőszigetelés - technológiák Lehetséges megoldások: 1.Párazáró réteg beépítésével 2.Párazáró / vízzáró hőszigetelő anyaggal

Részletesebben

LAPOSTETŐ FELÚJÍTÁSOK ÚJSZERŰ ALTERNATÍVÁI

LAPOSTETŐ FELÚJÍTÁSOK ÚJSZERŰ ALTERNATÍVÁI élyes üdvözlet Mindenkinek LAPOSTETŐ FELÚJÍTÁSOK ÚJSZERŰ ALTERNATÍVÁI HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL VILLAS Kft. Amiért fel kell újítani.. Lapostető felújítás lehet A szigetelő

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - Pincefalak Talajba kerülő szerkezetek szigetelése - ak Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet

275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet élyes üdvözlet Mindenkinek Bitumenes lemezek alkalmazása a 275/2013. (VII.16.) Kormány Rendelet szerint HARASZTI LÁSZLÓ elméleti oktató és műszaki tanácsadó ICOPAL VILLAS Kft A rendelet célja.. Az Elvárt

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 4.2 ÚJ EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕ, beton födémen, hegesztett rögzítéssel

TARTALOMJEGYZÉK. 4.2 ÚJ EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕ, beton födémen, hegesztett rögzítéssel TARTALOMJEGYZÉK RÉTEGRENDEK 1.1.1 Új egyenes rétegrendû melegtetõ, hegesztett rögzítéssel, beton födémen, expandált polisztirol hab hõszigeteléssel, leterhelõ betonréteggel 1.1.3/A Új egyenes rétegrendû

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

A lapostetők tűzzel szembeni viselkedését a rendszer vizsgálatok során az alábbi 3 tűzállósági teljesítmény jellemző alapján határozhatjuk meg:

A lapostetők tűzzel szembeni viselkedését a rendszer vizsgálatok során az alábbi 3 tűzállósági teljesítmény jellemző alapján határozhatjuk meg: Lapostetők tűzvédelme - Miért a rendszer követelmény? Az új OTSZ a lapostetőkre vonatkozó követelményeket is rendszerben határozza meg. A tűzesetek ugyanis azt mutatják, hogy jelentős tűzvédelmi kockázatot

Részletesebben

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Május 8. Május 13. Május 15. Május 20. Május 27. Budapest Debrecen Veszprém Hódmezővásárhely Győr Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Program: 09.00-09.30: Követelmények

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM ÖNÖKET! Kartellben a természettel etikusan A kartell konkurens (versenytárs) vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. (forrás: WIKIPÉDIA)

Részletesebben

A Ravago S.A. védjegye

A Ravago S.A. védjegye RAVATHERM XPS Termékleírás A RAVATHERM XPS hőszigetelés a legmodernebb XXI. századi technológiával gyártott zártcellás polisztirolhab. A kizárólag minőségi alapanyagok felhasználásával készülő kék hab

Részletesebben

NEM JÁRHATÓ LAPOSTETŐK FELÚJÍTÁSA, REHABILITÁCIÓJA

NEM JÁRHATÓ LAPOSTETŐK FELÚJÍTÁSA, REHABILITÁCIÓJA NEM JÁRHATÓ LAPOSTETŐK FELÚJÍTÁSA, REHABILITÁCIÓJA Szerkezetrekonstrukció 2. Dr. Kakasy László A felújítást mindig az aktuális műszaki színvonalon, a hatályos előírások szerint kell elvégezni. A felújítás

Részletesebben

Csarnoktetők tűzvédelme

Csarnoktetők tűzvédelme Csarnoktetők tűzvédelme Elemezzük a látottakat A vizsgálatok során az érvényben lévő hőtechnikai követelményeknek megfelelően kerültek a hőszigetelési vastagságok kiválasztásra, amelyek az alábbiak voltak.

Részletesebben

RÉTEGRENDEK. Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP / / Épület:

RÉTEGRENDEK. Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP / / Épület: RÉTEGRENDEK Projekt: KEOP ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁS PROJEKT KIVITELI TERV /KEOP-7.13.0/15-2015-0028/ Épület: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 1013 Budapest, Krisztina tér 4. (Hrsz.:

Részletesebben

Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai

Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai Lindab termékek és rétegrendek, rendszerek tűzállósági osztályai 1) Lindab termékek tűzvédelmi (éghetőségi) osztályai 1.1 Bevonat nélküli horganyzott acéllemezek 1.2 Bevonatos horganyzott acéllemezek 1.3

Részletesebben

A hõszigetelõanyag. érvényes: 2005. 03. 16-tól. Közösen értéket teremtünk. Az árak ÁFA nélkül értendõek

A hõszigetelõanyag. érvényes: 2005. 03. 16-tól. Közösen értéket teremtünk. Az árak ÁFA nélkül értendõek A hõszigetelõanyag Á r l i s t a Az árak ÁFA nélkül értendõek érvényes: 2005. 03. 16-tól Közösen értéket teremtünk Mûszaki adatok: Szabvány Mértékegység Mérési eredmény Minimális testsûrûség MSZ-EN 1602:1998

Részletesebben

A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés

A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés 2 A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek Az 1989-ben alapíttt BauMix Kft. élen jár a könnyűbetn gyártmányk fejlesztésében. Az építőiparban már széles körben elterjedt és ismertté vált a BauMix

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKA ÉS HŐSZIGETELÉS

ÉPÜLETENERGETIKA ÉS HŐSZIGETELÉS ÉPÜLETENERGETIKA ÉS HŐSZIGETELÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER: ÖSSZESÍTETT ENERGETIKAI JELLEMZŐ (ÉPÜLET + GÉPÉSZET) FAJLAGOS HŐVESZTESÉGTÉNYEZŐ (ÉPÜLET = HATÁROLÓ SZERKEZETEK + HŐHIDAK - SZOLÁR) HŐÁTBOCSÁTÁSI TÉNYEZŐK

Részletesebben

TRAPÉZLEMEZES TETŐFÖDÉM TÉRELHATÁROLÓ SZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI

TRAPÉZLEMEZES TETŐFÖDÉM TÉRELHATÁROLÓ SZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI TRAPÉZLEMEZES TETŐFÖDÉM TÉRELHATÁROLÓ SZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens BME email: ltakacs@epsz.bme.hu TETŐFÖDÉMEK OTSZ SZERINTI OSZTÁLYOZÁSA 139. tetőfödém tartószerkezetei:

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása

Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása Hőszigetelések anyagainak helyes megválasztása 5 kwh/m² Dr. Józsa Zsuzsanna BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék ÉPÜLETHATÁROLÓ SZERKEZETEK HŐÁTBOCSÁTÁSI KÖVETELMÉNYEI U f (W/m 2 K) Ország Külső

Részletesebben

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai

04. 1:100 léptékű metszetek szabályai 04. 1:100 léptékű metszetek szabályai Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 1:100 lépték Mi az ábrázolás célja? Az épület

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület)

Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület) Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület) A mai hőtechnikai és felhasználói igényeket tekintve elkerülhetetlen az épületeink földszinti padlószerkezetének megfelelő hőszigetelése a vízszigetelés

Részletesebben

13, , , , , ,00 2,00 ±0,00. Közl. Garázs Esztrich 38,50 m 2. Esztrich.

13, , , , , ,00 2,00 ±0,00. Közl. Garázs Esztrich 38,50 m 2. Esztrich. 5,84 42 5,00 42 12 30 5,00 30 12 12 30 4,49 51 30 12 A A 5,50 2,00 B 12 1,23 5 12 30 10 2,13 5 51 30 12 12 1,23 5 12 30 3,64 5 30 12 42 93 5 42 3,64 5 42 5,84 B 13,39 42 12,55 42 12 30 12,55 30 12 12 30

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - számológép A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosítva és a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

TERVEZETT ÉPÜLET +1,00 2,30 -3,17 4,80 6,00 4,80 2,30 18,18 5 2,30 2,30 2,30 5,58 11,95 59 5 4300/2 MÉLYGARÁZS LEJÁRÓJA 4324 45

TERVEZETT ÉPÜLET +1,00 2,30 -3,17 4,80 6,00 4,80 2,30 18,18 5 2,30 2,30 2,30 5,58 11,95 59 5 4300/2 MÉLYGARÁZS LEJÁRÓJA 4324 45 ,,,0,0,0,0,0,0,0,0,0 +,,0 +,0 VESZPRÉM, UDPEST U.. HRSZ: 00/ Építészeti adatok: Övezeti előírás: Lk-o kisvárosis lakó övezet, oldalhatáros beépítés. maximálisan o,oo% építhető be - legnagyobb építménymagasság:,o

Részletesebben

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos)

JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) JUBIZOL EPS F W1 (fehér EPS élképzéssel) JUBIZOL EPS F W2 (fehér EPS lyukacsos) .3 Hőszigetelő lemezek és rögzítés technika JUBIZOL EPS F W0 (fehér EPS élképzés nélkül) 4expandált polisztirol lemez (EPS); 4vékonyrétegű homlokzati kontakt homlokzatrendszerek hőszigetelő rétegeként;

Részletesebben

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer

Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer Szerelt belsõ oldali hõszigetelõ rendszer 2014 1. AZ ISOGIPS RENDSZER ALKALMAZÁSI TERÜLETEI Az ISOGIPS rendszert az épületek külsõ falainak belsõ oldali hõszigetelésére alkalmazzák úgy, hogy a csatlakozó

Részletesebben

BETONOK A PADOZATI RÉTEGRENDEKBEN

BETONOK A PADOZATI RÉTEGRENDEKBEN KÖNNYŐBETONOK A PADOZATI RÉTEGRENDEKBEN SZILIKÁTIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET Budapest, 2009. november 24. Czakó László ÖKOCELL KÖNNYŐBETONOK Cement, különbözı adalék-anyagok, adalékszerek, Ökocell Gyöngyırlemény

Részletesebben

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM

LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM LAKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ LAKÁSSZÖVETKEZET - LAKOSSÁGI FÓRUM Időpont: 2013.09.02 17:30 Helyszín: Eötvös Lóránd általános iskola, étkező Lakatos úti 2. számú Lakásszövetkezet Igazgatóság a közösség szolgálatában

Részletesebben

EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA. Tetõfelújítás

EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕK TELJES FELÚJÍTÁSA. Tetõfelújítás K TELJES FELÚJÍTÁSA Tetõfelújítás RÉTEGRENDEK 1. Egyenes rétegrendû melegtetõ teljes felújítása filces kiszellõzõ réteg beépítéssel. Egyenes rétegrendû melegtetõ teljes felújítása mechanikai rögzítéssel

Részletesebben

Fehér Szerkezetek 2013 konferencia. Xella Magyarország Kft.

Fehér Szerkezetek 2013 konferencia. Xella Magyarország Kft. Fehér Szerkezetek 2013 konferencia Április 25. Május 7. Május 14. Május 21. Május 23. Budapest Salgótarján Veszprém Pécs Debrecen Xella Magyarország Kft. 1 Újdonságok a Xella termékpalettáján 1. Ytong:

Részletesebben

Test results. CPIF = Construction Polyurethane Industry of Finland. FO = Flash Over. Panama BRE CPIF 1. Eurima PIR PUR XPS XPS. material.

Test results. CPIF = Construction Polyurethane Industry of Finland. FO = Flash Over. Panama BRE CPIF 1. Eurima PIR PUR XPS XPS. material. ISO 9705 ISO 13784-1 Test results SBI RR BRE PIF 1 Panama Eurima ore material EPS XPS Stone Wool Polystyrene PIR PUR PUR XPS PIR SBI B,s2,d0 B,s1,d0 B,s1,d0 B,s2,d0 B,s3,d0 B,s3,do B,s2,do E,d0 B,s2,d0

Részletesebben

Elegáns hőszigetelés.

Elegáns hőszigetelés. Elegáns hőszigetelés A hőszigetelés fejlődése Hőátbocsátási tényező (W/m 2 K) Tető Fal Falazat Állagvédelmi szempontok 1,0 1,4 B30 Energiatakarékosság 1979 0,4 0,70 Uniform Környezetvédelem 1991 (0,3)

Részletesebben

Egyhéjú, egyenes rétegrendű lapostetők inhomogén hőszigetelő lemezekkel. Lapostetők. Tervezési és kivitelezési irányelvek. Lezárva: 2010.

Egyhéjú, egyenes rétegrendű lapostetők inhomogén hőszigetelő lemezekkel. Lapostetők. Tervezési és kivitelezési irányelvek. Lezárva: 2010. Egyhéjú, egyenes rétegrendű lapostetők inhomogén hőszigetelő lemezekkel Lapostetők Tervezési és kivitelezési irányelvek Lezárva: 2010. április EGYHÉJÚ, EGYENES RÉTEGRENDŰ LAPOSTETŐK Tartalomjegyzék 1 2

Részletesebben

Alkalmazástechnikai Útmutató. Lapostetõ

Alkalmazástechnikai Útmutató. Lapostetõ Alkalmazástechnikai Útmutató Lapostetõ 2006 Alkalmazástechnikai Útmutató Lapostetõ 2006 ÚJ EGYENES RÉTEGRENDÛ MELEGTETÕ CSOMÓPONTI RÉSZLETEI Attika kialakítása beton aljzat esetén 5% 3 4 4 5 5 6 7 8 min.

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS

ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS ÉPÜLETENERGETIKAI KIMUTATÁS Bevezetés Az energetikai kimutatás az egyik legfontosabb eszköz annak kiderítésére illetve feltérképezésére, hogy a jelenlegi épületünk milyen állapotban van hőtechnikai szempontokból.

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

Lapostetők EPS lejtésképzése

Lapostetők EPS lejtésképzése Lapostetők EPS lejtésképzése Borzák Balarám Béla építészmérnök Építészeti Vezetőtervező Építési Szakértő; építészet - épületszerkezet - épületfizika szakterületeken, Igazságügyi Szakértő; épületszerkezetek

Részletesebben

Különleges tulajdonságú betonok

Különleges tulajdonságú betonok Csoportosítások Különleges tulajdonságú betonok Ezek lényegében normál összetételű kavics betonok, de kötőanyaguk vagy adalékszer adagolásuk miatt válnak különleges tulajdonságúvá. Például: szulfátálló,

Részletesebben

2,30 óra/m 2 NETTÓ MUNKADÍJ: 2,30 óra/ m 2 x 1.900.-Ft/ rezsióra díj = 4.370.- Ft/ m 2

2,30 óra/m 2 NETTÓ MUNKADÍJ: 2,30 óra/ m 2 x 1.900.-Ft/ rezsióra díj = 4.370.- Ft/ m 2 JS-1 ZSALUELEMES FÖDÉM A számítás egy 6,60 m fesztávolságú sződligeti családi ház padlásfödéméhez készült JS bennmaradó hőszigetelő zsaluzóelemekkel kialakított alulbordás monolit vasbeton lemezfödémről.

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS

TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS TERVEZÉSI SEGÉDLET CSOMÓPONTI RAJZGYÜJTEMÉNY LAPOSTETÔ SZIGETELÉS Bemutatkozás Ezt a Tervezési segédletet a RENOLIT Vízszigetelő ágazatának (RENOLIT Waterproofing) magyarországi képviselőjeként a RENOLIT

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló

Részletesebben

ETHAFOAM. Lépéshangszigetelés. Lépéshangszigetelés.

ETHAFOAM. Lépéshangszigetelés. Lépéshangszigetelés. ETHAFOAM Lépéshangszigetelés Lépéshangszigetelés www.styrofoam.hu ETHAFOAM Az ETHAFOAM 222 kék színű, rugalmas, tekercselhető, zártcellás extrudált polietilénhab (XPE) lemez a Dow Chemicals lépéshangszigetelés

Részletesebben

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM

Bt. . Top. Protect. Step. Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek SZIGETELÉSVÉDELEM Bt. SZIGETELÉSVÉDELEM. Top. Protect. Step Környezetbarát gumiôrleménybôl gyártott elválasztó és szigetelésvédô lemezek A termék anyaga Ipari melléktermékekbôl visszanyert, újrafelhasznált gumiból készült

Részletesebben

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás

Magasépítéstan alapjai 13. Előadás MAGASÉPÍTÉSTAN ALAPJAI Magasépítéstan alapjai 13. Előadás BME MET Előadó: 2014/2015 II. szemeszter egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék BME MET 2014 / 2015 II. szemeszter 13. Előadás

Részletesebben

si = 18,5 C YTONG HŐHÍDKATALÓGUS

si = 18,5 C YTONG HŐHÍDKATALÓGUS si = 18,5 C YTONG HŐHÍDKATALÓGUS 2 1, BEVEZETÉS A hőhídkatalógus célja, hogy a tervezőknek és építtetőknek lehetővé tegye az új 7/2006. TNM rendelet szerinti energiahatékony, gyakorlatilag hőhídmentes

Részletesebben

KÖNNYŰBETONOK ALKALMAZÁSÁNAK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA: RÉGI ÉS ÚJ MEGOLDÁSOK

KÖNNYŰBETONOK ALKALMAZÁSÁNAK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA: RÉGI ÉS ÚJ MEGOLDÁSOK KÖNNYŰBETONOK ALKALMAZÁSÁNAK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA: RÉGI ÉS ÚJ MEGOLDÁSOK A Szilikátipari Tudományos Egyesület Beton Szakosztályának ankétja Budapest, 2009. november 24. Főtámogató: BauMix Építőipari

Részletesebben

KÖNNYŰBETONOK ALKALMAZÁSÁNAK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA: RÉGI ÉS ÚJ MEGOLDÁSOK A Szilikátipari Tudományos Egyesület Beton Szakosztályának ankétja

KÖNNYŰBETONOK ALKALMAZÁSÁNAK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA: RÉGI ÉS ÚJ MEGOLDÁSOK A Szilikátipari Tudományos Egyesület Beton Szakosztályának ankétja KÖNNYŰBETONOK ALKALMAZÁSÁNAK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA: RÉGI ÉS ÚJ MEGOLDÁSOK A Szilikátipari Tudományos Egyesület Beton Szakosztályának ankétja Budapest, 2009. november 24. 1 KÖNNYŰBETONOK ALKALMAZÁSÁNAK

Részletesebben

Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA

Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA Silka mészhomoktégla KIVONAT A XELLA MAGYARORSZÁG KFT. SILKA ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓBÓL KIZÁRÓLAG OKTATÁSI CÉLOKRA Silka termékválaszték, alkalmazási területek HM és HML teherhordó és akusztikus falazóelemek

Részletesebben

2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu

2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu 2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu Tel: +36-309-484-707 Szikora Ferenc www.clingonkft.hu TERRA Hőszigetelő alaprendszer homlokzatra KINGSTONE EPS-H80 alaprendszer : 1m2 pol.lap, 5kg/m2 terra rag,

Részletesebben

Tetők és homlokzatok szigetelése ásványgyapot anyagokkal. Megoldások értéknövelő felújításokra tetőn és homlokzaton

Tetők és homlokzatok szigetelése ásványgyapot anyagokkal. Megoldások értéknövelő felújításokra tetőn és homlokzaton Tetők és homlokzatok szigetelése ásványgyapot anyagokkal Megoldások értéknövelő felújításokra tetőn és homlokzaton Miért szigeteljünk? Fűtőenergia felhasználása CO 2 kibocsátás Fűtőolaj felhasználás m

Részletesebben

Oldal 1/2 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT. Szám: 36000051. 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50

Oldal 1/2 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT. Szám: 36000051. 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50 TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011/EU rendelet valamint a 275/2013(VII.16) korm. rendelet szerint Szám: 36000051 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Pke 600x200x50+50 2. Típus, tétel vagy sorozatszám

Részletesebben

Zárófödémek. Padlásfödém nem járható

Zárófödémek. Padlásfödém nem járható Zárófödémek Padlásfödém nem járható Az épületek zárófödémjei a temperált terek olyan felső térelhatároló szerkezetei, amelyek lapostetők esetében önmagukban, vagy külön csapadékkal és más meteorológiai

Részletesebben

2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu

2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu 2011 Árlista www.homlokzati-szigeteles.hu Tel: +36-309-484-707 Szikora Ferenc www.clingonkft.hu TERRA Hőszigetelő alaprendszer homlokzatra KINGSTONE EPS-H80 alaprendszer : 1m2 pol.lap, 5kg/m2 terra rag,

Részletesebben

ERKÉLYEK ÉS FÜGGŐFOLYOSÓK SZIGETELÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI KÉRDÉSEI

ERKÉLYEK ÉS FÜGGŐFOLYOSÓK SZIGETELÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI KÉRDÉSEI Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus ERKÉLYEK ÉS FÜGGŐFOLYOSÓK SZIGETELÉSI ÉS FELÚJÍTÁSI KÉRDÉSEI Tervezésükre kevés figyelmet fordítanak A konzol, mint tartószerkezet statikai feladat Látszólag egyszerű

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló

Részletesebben

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK

TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI KIVITELEZÉSI PROBLÉMÁK, MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK - ÉPÜLETSZERKEZETEK Dr. Takács Lajos Gábor ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉGE Követelmény: OTSZ Megfelelőség igazolása: OTSZ 14 - építményszerkezetek

Részletesebben

Leier MDE előfeszített nyílásáthidaló kerámiaköpennyel

Leier MDE előfeszített nyílásáthidaló kerámiaköpennyel A, AD JELŰ ÁTHIDALÓ "A" jelű áthidaló 12 "AD" jelű áthidaló 12 5 25 29 10 5 11 5 "A" JELŰ NYÍLÁSÁTHIDALÓK Jel Vasbeton nyílásáthidalók Feszített beton f Méretek l s Nyomatéki teherbírás nem hegesztett

Részletesebben

Épületgépész technikus Épületgépész technikus

Épületgépész technikus Épületgépész technikus É 004-06//2 A 0/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított /2006 (II. 7.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2

Silka alapanyagok. Mész Homok Víz. Xella Magyarország Kft. 2 Silka Silka alapanyagok Mész Homok Víz 2 Gyártástechnológia Az alapanyagok - homok - mész - víz Keverés Előérlelés Utókeverés Préselés Minőség ellenőrzés Gőzszilárdítás Csomagolás Feliratozás Kiszállítás

Részletesebben

Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0

Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0 Kétkomponensű szórt poliuretán szigetelőhab-rendszer, LAMOLTAN - B2-S7-25-0 A folyamatosan emelkedő energiaárak a ház-, ill. lakástulajdonosokat a hőszigetelési rendszerek tökéletesítése felé orientálja.

Részletesebben

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE 1, Bazaltgyapot Nobasil PTE Terhelhető hő- és hangszigetelő tábla, elsősorban úsztatott padlószerkezetek lépéshang-szigetelésére, közbenső födémek akusztikai és tűzvédelmi szigeteléseként. 2, Dűbel 1 /

Részletesebben

Lapostetők Tervezési és kivitelezési irányelvek

Lapostetők Tervezési és kivitelezési irányelvek Egyhéjú, egyenes rétegrendű lapostetők inhomogén hőszigetelő lemezekkel Lapostetők Tervezési és kivitelezési irányelvek EGYHÉJÚ, EGYENES RÉTEGRENDŰ LAPOSTETŐK Tartalomjegyzék 1 2 6 7 8 MONROCK MAX E /

Részletesebben

STYROFOAM hőszigetelés. Fordított rétegrendű lapostetők

STYROFOAM hőszigetelés. Fordított rétegrendű lapostetők STYROFOAM hőszigetelés Fordított rétegrendű lapostetők Tartalom. Fordított rétegrendű lapostetők.... A fordított tető és működése..... Tartósság, élettartam.... Tervezési elvek..... A fordított tetők kialakítása.....

Részletesebben

7/2006.(V.24.) TNM rendelet

7/2006.(V.24.) TNM rendelet 7/2006.(V.24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról A rendelet hatálya a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiséget tartalmazó épületre (épületrészre), illetve annak tervezésére

Részletesebben

Leopold Mozart zeneiskola épületenergetikai felújítása

Leopold Mozart zeneiskola épületenergetikai felújítása Leopold Mozart zeneiskola épületenergetikai felújítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/8 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015 KÉ Eljárás

Részletesebben

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt

Korszerű -e a hő h tá ro s? T th ó Zsolt Korszerű-e ű a hőtárolás? Tóth Zsolt 1. Mikor beszélünk hőtárolásról? 1.Könnyűszerkezet 2.Nehéz szerkezet 1. Fogalmak? 1. Hőtároló tömeg 2. Hő kapacitás 3. Hővezető képesség 4. Aktív tömeg 5. Hő csillapítás

Részletesebben

É14. Borító. Kiviteli terv

É14. Borító. Kiviteli terv és Borító É14 62 (felt.) 8 vált. 2-8 vált. 20 2-9 75 R11-ú 65 +6,00 PVC csapadékvíz szigetelés az attika tetejére felvezetve natúr titáncink lengőszegély 16 cm extrudált Ps lábazati hőszigetelés, ragasztva

Részletesebben