Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok"

Átírás

1 26. Vizes párna (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ A képen látható szőrmohafaj párnája a Kárpátok egyik irtásrétjét borítja. 1. A Növényismeret könyv alapján keressük meg a mohák törzsének jellemzőit! Kb. hány faj tartozik ebbe a növénytörzsbe?.. 2. Ebből hány faj él hazánkban? 3. Miben különbözik a képen látható apró levélkék fölépítése a zárvatermők leveleitől? 4. Mit jelent a sporogónium kifejezés? 5. Honnan kapta a nevét ez a növénynemzetség? 6. Milyen ph-jú (kémhatású) talajon tenyésznek a szőrmoha fajok? 7. Miért előnyös a mohapárna szerveződési formája a vízgazdálkodás szempontjából :.. a szaporodás szempontjából :

2 Értékelési szempontok (26.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. A feladatokat kis csoportban (3-4 fő) oldhatják meg. Legalább két emberre jusson egy könyv. Foto: Csorba L. Megoldás A levélkék egy sejtrétegűek, a valódi levelek szövetekből állnak. 4. Nyél és spóratartó tok./ az ivartalan nemzedéket 5. A spóratartó tokon egy ideig megmaradó szőrős süvegről. 6. Savanyú (ph < 7) 7. a sűrűn álló mohanövénykék között megmarad a víz. lehetővé teszi az ivarsejtek egyesülését egy vízcsepp belsejében. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka, lásd a 31. feladat után Továbblépés: Gyűjtőmunka a tőzegmoha lápokról

3 27. Nem az, aminek látszik (G) A fényképen a napraforgó virágzatának részletét látjuk. 1. Keressük meg a Növényismeret könyv határozó részében, hogy mely növénycsalád tagja!. 2. Hány faj tartozik ebbe a növéncsaládba a Földön? Hány faj él ebből hazánkban?. 4. Milyen virágtípusok figyelhetők meg a fényképen? Rajzoljuk le vázlatosan a virágzat és a két virágtípus szerkezetét! Segítenek az alaktani bélyegeket bemutató táblák: old. Keressük meg és írjuk ki a képen látható faj ökológiai jellemzőit az Adatbázisból! A FAJ NEVE és származási helye T W R N Z 6. Fogalmazzuk meg szavakkal is, amit e faj nitrogén-, vízigényéről, a talaj kémhatásával szembeni igényéről és zavarástűréséről megtudtunk!

4 Értékelési szempontok (27.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. Legalább két emberre jusson egy könyv. Foto: Csorba L. Megoldás 1. Fészekvirágzatúak Nyelves és csöves virágok. Alatta: vázlatos rajzuk. 5. A FAJ NEVE és származási helye T W R N Z Napraforgó Észak-Amerika Mediterrán-atlanti klímaövnek megfelelő hőigényű, üde és enyhén meszes, közepes nitrogéntartalmú talajt igénylő, a degradációt kedvelő faj. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka, lásd a 31. feladat után Továbblépés: Ebbe a családba tartozó ipari életben fontos, háztartásban használható növényről gyűjtőmunka. Ebbe a családba tartozó allergén növényről gyűjtőmunka. Ebbe a családba tartozó gyógyhatású növényről gyűjtőmunka. Miért kapta a nevét a napraforgó? Mi ennek a biológiai magyarázata?

5 28. Az álcázás nagy mesterei (G) A képen egy fokozottan védett hazai növény virágai láthatóak, melyek egy kis rovart utánoznak. 1. A Növényismeret könyv Védett növények fejezet alapján ismerjük föl a fajt (illetve nemzetséget)! 2. Ez a növény a kosborfélék családjába tartozik. A zárvatermők melyik osztályának tagjai a kosborfélék? 3. Körülbelül hány faj tartozik ebbe a növénycsaládba? 4. Ebből hány faj őshonos Magyarországon? 5. Mit jelent az epifiton kifejezés? A képen látható növény nem véletlenül hasonlít rovarokra. Szaporodásmódja különleges: a nőstény rovarok utánzásával megtéveszti a hímeket, még csalogató illatanyagokat is termel. A virágport tartalmazó kis csomagot (pollináriumot) a megtévesztett hím rovarok juttatják egyik virágról a másikra. 6. Milyen típusú ökológiai kölcsönhatásnak nevezhető ezen növény és a megtévesztett rovarok kapcsolata? A kosborfélék így a képen látható faj is szoros kölcsönhatásban élnek gombafonalakkal, melyek szinte átszövik testüket, értékes anyagokat juttatva egymásnak. Milyen típusú ökológiai kölcsönhatás ez? Milyen más növényfajokról tudunk, melyek gombafonalakkal élnek hasonló kapcsolatban? Keressük meg és írjuk ki a képen látható faj ökológiai jellemzőit az Adatbázisból! A FAJ NEVE T W R N Z 9. Fogalmazzuk meg szavakkal is, amit e faj nitrogén-, vízigényéről, a talaj kémhatásával szembeni igényéről és zavarástűréséről megtudtunk!

6 Értékelési szempontok (28.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál.. Legalább két emberre jusson egy könyv. Foto: Csorba L. Kapcsolódás más feladatokhoz: lásd 21.! Megoldás 1. Bangók (rovarbangó). 2. Egyszikűek Fán élő. 6. Speciális szimbiózis vagy mutualizmus. 7. Szimbiózis. Ilyen például a fenyők és a gombafonalak együttélése is a mikorhiza 8. A FAJ NEVE T W R N Z Bangó, pók szubmediterrán, mérsékelten nedves, enyhén meszes, nitrogénben szegény talajon él. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka, lásd a 31. feladat után Továbblépés: Példák keresése növényi mimikrire

7 29. Nád víz nélkül (G) A fényképen egy erdei tarvágás helyén kialakuló gyomtársulást, és annak gyepalkotó faját, a siskanádat látjuk. 1. Keressük meg a Növényismeret könyv határozó részében a fajt! Melyik növénycsaládba tartozik? A növénycsalád általános jellemzése alapján válaszoljunk a kérdésekre! 2. Hány faj tartozik ebbe a családba?.. 3. Ebből hány él Magyarországon?. 4. Milyen jellegzetes (más növénycsaládokra nem jellemző) tulajdonságai vannak az e családba tartozó fajoknak? Írjunk két jellegzetességet! A könyv Társuláshatározó része segítségével adjuk meg a képen látható társulás nevét! 6. A Társuláshatározóban szereplő fajok és az Adatbázis segítségével töltsük ki az alábbi táblázatot! Adjuk meg a T,W,R, és Z értékek átlagait és ennek alapján jellemezzük az e társulásban élő jellemző fajokat! (Ha az Adatbázisban nem szerepel adat vagy 0 az érték, az átlagszámításnál ne vegyük figyelembe! Köztes értéknél számoljunk az alacsonyabb értékkel.) A fajok neve T W R N Z siskanád ÁTLAG 7. Tűrőképesség szempontjából miben tér el a siskanád a kísérő fajoktól? Milyen élőhelyen készülhetett a fénykép? Hol várható, hogy a kísérő fajok között tömegesen jelenjen meg az erdei szamóca és a deréce?

8 Értékelési szempontok (29.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. Legalább két emberre jusson egy könyv. Foto: Csorba L. Kapcsolódás más feladatokhoz: lásd 31.! Megoldás 1. pázsitfűfélék szélmegporzás/ szalmaszár / tollas kétágú bibék / füzér vagy buga virágzat/ toklászok, pelyvák 5. száraz vágástársulás 6. A fajok neve T W R N Z Siskanád Közönséges (mezei) aszat Erdei deréce Erdei gyopár (nincs adat) Erdei szamóca Seprőzanót Erdei aggófű ( jakabnapi) ÁTLAG 4,8 3,6 3,5 2,6 3,8 Értékelés: közepes hőigényű, mérsékelten száraz, semleges-enyhén meszes talajon tenyésző nitrogénben inkább szegény talajon tenyésző (kivétel a deréce) és degradációt jól tűrő fajok alkotják. 7. A siskanád szárazságtűrő. A kép száraz erdőirtáson készült. Az erdei szamóca és deréce nagyobb vízigénye miatt üdébb területeken lehet tömeges. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka, lásd a 31. feladat után Továbblépés: Gyűjtőmunka: A gazdaságilag fontos pázsitfűfélék. Magyarázó rajz készítése a kalászvirágzatról. Szemtermésgyűjtemény készítése a hétköznapi életben használt gabonafélékből

9 30. Sziklalakók (G) A képen a sziklai ternye virágzó példánya látható. 1. A Növényismeret könyv határozó részében keressük meg, hogy melyik rendszertani egységbe (családba) tartozik ez a faj! A növénycsalád általános jellemzése alapján válaszoljunk a kérdésekre! 2. Hány faj tartozik ebbe a családba?.. 3. Ebből hány él Magyarországon?.. 4. Milyen jellegzetes (más növénycsaládokra nem jellemző) tulajdonságai vannak az e családba tartozó fajoknak? Írjunk két jellegzetességet! Mellette a határozókulcs és az alaktani bélyegeket bemutató tábla (95-99.o.) alapján nevezzük meg a termését és rajzoljuk le termésének alakját, fölépítését!.. 5. Keressük meg és írjuk ki a képen látható faj ökológiai jellemzőit az Adatbázisból! A FAJ NEVE T W R N Z 6. Fogalmazzuk meg szavakkal is, amit e faj nitrogén-, vízigényéről, a talaj kémhatásával szembeni igényéről és zavarástűréséről megtudtunk!. 7. Melyik, az Adatbázisban is szereplő jellemzőben tér el egymástól a mészkő és a szilikát alapkőzet? 8. A fénykép, az Adatbázis adatai és a társuláshatározó segítségével adjuk meg, hogy melyik növénytársulást láthatjuk a képen! Milyen más fajok társaságában bukkanhatunk rá?

10 Értékelési szempontok (30.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. A feladatokat kis csoportban (3-4 fő) oldhatják meg. Legalább két emberre jusson egy könyv. Foto: Csorba L. Megoldás 1. keresztesvirágúak Több mint 100 (és sok termesztett) 4. Négyszirmú virágok, 4+2 porzó, becő v. becőketermés, mustárolaj és glikozidtartalom. Mellette: a becőketermés rajza. 5. A FAJ NEVE T W R N Z Sziklai ternye Szubmediterán (melegkedvelő), igen száraz, közel semleges és nitrogénben szegény termőhelyen élő faj, mely a degradációt kevéssé tűri. 7. Az R értékben: mészkő gyepek kémhatása enyhén meszes (R=5-6), a szilikát gyepeké semleges (R=3). 8. Nyílt szilikátsziklagyep vagy szilikát sziklabevonat társulás. (Mivel nincs takarva, inkább az első). Jellemző fajok: magyar kőhúr, sziklai csenkesz, északi és fekete fodorka, fürtös kőtörőfű, szirtipáfrány, rózsás kövirózsa. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka, lásd a 31. feladat után Továbblépés: Poszterkészítés a szilikátsziklagyep jellemző fajairól. Poszterkészítés a mészkősziklagyep jellemző fajairól. Keresztrejtvény készítése a háztartásban használatos keresztesvirágú növényekből. Gyűjtőmunka a keresztesvirágúakhoz kapcsolódó receptekről. Minél több olyan ételrecept gyűjtése, amelyben sok keresztesvirágú növény szerepel

11 31. Olyan, mint a selymes haj (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ A fényképen egy jellegzetes egyszikű növénynemzetség egy faját láthatjuk. 1. A Növényismeret könyv Védett növények fejezete alapján azonosítsuk a nemzetséget!.. 2. Hány magyarországi faj tartozik ebbe a nemzetségbe? Közülük melyik nem lehet a képen látható faj, ha a toklászszálkája tollas? 3. Melyik növénycsaládba tartoznak ezek a fajok?.. A növénycsalád általános jellemzése alapján válaszoljunk a kérdésekre! 4. Hány faj tartozik ebbe a családba?.. 5. Ebből hány él Magyarországon?.. 6. Milyen jellegzetes (más növénycsaládokra nem jellemző) tulajdonságai vannak az e családba tartozó fajoknak? Írjunk két jellegzetességet! A virágzat mely része alkotja a képen is látható jellegzetes tollakat? Mi ezek feladata (funkciója)? Az alsó üres téglalapba rajzoljuk be egyetlen toll szerkezetét a határozókönyvi rész rajza alapján!

12 Értékelési szempontok (31.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. Legalább két emberre jusson egy könyv. Foto: Csorba L. Megoldás 1. Árvalányhaj 2. Kilenc. Nem lehet a kunkorgó árvalányhaj. 3. Pázsitfűfélék Szélmegporzás/ szalmaszár / tollas kétágú bibék / füzér vagy buga virágzat/ toklászok, pelyvák 7. A toklász hosszú nyúlványa. A termés terjesztése. Alatta: a toklász rajza. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka, lásd alább. Továbblépés: Gyűjtőmunka: Az árvalányhaj fajok melyik nemzeti park területén találhatók meg legnagyobb számban? Megjegyzések a feladat feldolgozásához: A hat feladat egy órán is megoldható csoportmunkában. Az osztályt hat csoportra osztjuk, mindegyik csoport egy feladatlapot kap. A csapatok a feladat megoldása után összefüggő szövegben, a feladat kérdései alapján bemutatják a növényeket. A csapat tagjai a következő szempontok szerint osszák el beszámoló szövegét: Morfológiai jellemzők Elterjedés, élőhely Ökológiai jellemzők Emberre gyakorolt hatása Egyéb érdekességek

13 32. A parlagfű I. (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Az ürömlevelű parlagfű igen változatos méretű növény, vannak példányai, amelyek virágzó állapotban mindössze arasznyi magasak, míg mások elérik az embermagasságot is. A legkisebbek kivételével példányai néhány centiméterrel a talaj felett elágaznak. Levelei kétszeresen szárnyaltak, fonákukon tompán, színükön sötétzöldek, ritkásan szőrösek, megdörzsölve jellegzetes, de nem kellemetlen szagot árasztanak... Egyazon növényen külön hímivarú (porzós) és nőivarú (termős) virágok fejlődnek. Zöldessárga, néhány milliméteres porzós virágzataiban 8-22 virág található. A korongszerű, bókoló porzós fészkek 1-24 cm hosszú füzérekbe tömörülnek. A termős virágok a porzós virágzati fürtök alján és az alsóbb levelek hónaljában találhatók. A termős fészkekből egy-egy levél hónaljában átlagosan 4-5 található. A termőt hatfogú burok veszi körül, amely az érett kaszatterméssel együtt hullik le a növényről. A porzós füzérekben centiméterenként 7-8 fészekvirágzat található, egyenként átlagosan 15 virággal. Minden virágnak 5 porzója van, és minden porzó a pollenszemek százait termeli. Egy 165 cm magas példányon például 239 virágzati fürtöt számoltunk, ami hozzávetőlegesen 12 ezer virágzatot, azaz kb. 200 ezer porzós virágot jelent! Keressétek ki a Növényismeret c. könyvben a parlagfű fotóját és leírását! Soroljátok be a növényt a szövegrészlet és a Növényismeret alapján! 1. A hajtásos növényeknek melyik törzsébe, osztályába és családjába tartozik a parlagfű? Törzs: Osztály:.... Család: Keressetek a szövegből olyan kifejezést, amelynek alapján a törzs egyértelműen megállapítható! Mit állíthatunk a szöveg alapján a növény virágairól? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) egyivarúak B) kétivarúak C) egylakiak D) kétlakiak 4. Mit állíthatunk az egész növényről? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) egyivarú B) kétivarú C) egylaki D) kétlaki 5. Állapítsátok meg a leírás alapján, hogy mi porozza a parlagfű virágait? A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) rovarok B) szél C) víz D) ember E) csigák 6. Keressetek két tényt a szövegből, amiből megállapítható, hogy mi porozza be a virágokat!

14 Állapítsátok meg a Növényismeret alapján, hogy honnan származik a növény! 8. Mi a parlagfű egészségtani jelentősége?

15 Értékelési szempontok (32.) Kompetenciák: problémamegoldás, oksági gondolkodás, lényeg kiemelése, kapcsolatba hozás információkezelés, egészségtudatosság, környezettudatosság A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. Legalább két emberre jusson egy könyv. Megoldás 1. Zárvatermők törzse, kétszikűek osztálya, fészekvirágzatúak családja 2. Termése (kaszattermése) van 3. A 4. C 5. B 6. Porzós virágai zöldessárgák/zöldek Rengeteg porzós virága temérdek pollent termel. 7. Észak-Amerikából 8. Pollenje/ virágpora allergiát okoz. A szöveg forrása: Molnár V. Attila-Horváth Orsolya: A parlagfű Élet és Tudomány 2005/ o. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka, lásd a 34. feladat után. Továbblépés: Házi feladat ként adható: Mit jelentenek a következő kifejezések: allergén, allergiás reakció Milyen területeken terjed hazánkban a parlagfű, miért? Érdekesség: ismert egy állat, amelyik a parlagfüvet lelegeli, és a káros anyagait lebontani is képes. Melyik ez az állat?

16 33. A parlagfű II. (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Mára hazánk Európa talán legparlagfüvesebb országa, ahogy elhagyjuk Magyarországot, hamarosan csökkennek allergiás tüneteink. Ezt sokan annak tulajdonítják, hogy szomszédaink jobban odafigyelnek a parlagfűre, vagyis hatékonyabban irtják. Valójában a környező országok adottságai a növény számára kevésbé kedvezők. A parlagfű a meleg nyarú területeken díszlik a legjobban. Földrajzi szélességünkön 500 méter tengerszint feletti magasságban már igen ritka A Mediterránum rendkívül aszályos, szinte csapadékmentes, forró nyara szintén kevésbé kedvező számára, mint a mi kontinentális éghajlatunk Terjedésének valószínűleg kedvez a melegedő éghajlat és a légkör emelkedő széndioxid-koncentrációja. Kísérletek ugyanis azt mutatják, hogy laboratóriumban megemelt szén-dioxid-szint mellett nevelt példányain több pollen és mag termett, mint az azonos körülmények között, de a jelenlegi légköri szén-dioxid-szinten élő kontrollnövényeken. Legjobban a laza, savanyú homokon érzi magát, de szinte bármilyen bolygatott talajon megél. Csírázásához és növekedéséhez nyílt, szabad talajfelszínre van szüksége, a természetközeli vegetáció zárt, összefüggő növényállományaiban nem életképes. Utak és vasutak mentén, települések belterületén, építkezések környékén, gyomos szántókon, parlagterületeken tömeges lehet, de rétek, legelők és árokpartok felszakadozó gyepjében is megjelenik. A vizsgálatok szerint allelopatikus hatása van: kivonata gátolja növényi versenytársai magjának kicsírázását. A szöveg alapján állapítsd meg a parlagfű környezeti igényeit! 1. Hőmérséklet:. 2. Csapadék:.. 3. Tengerszint feletti magasság: Talaj:. Az előzők alapján gyakori-e a parlagfű az alábbi helyeken? 5. A Mátra erdeiben: 6. Az Alföld kukoricaültetvényeiben: 7. Üres telkeken:. 8. Hogyan hat az autós közlekedés a parlagfű terjedésére? A helyes válaszok betűjelét írd a négyzetekbe! A) Akadályozza, mert az autók letapossák az utakat B) Akadályozza, mert a kipufogógázban lévő szén-dioxid gátolja a csírázást C) Segíti, mert az utak mentén nyíló tövek magjait széthordják az autók kerekei D) Segíti, mert az autók által széthordott magok az útszéleken kiváló élőhelyet találnak E) Nem befolyásolja, mert az autók nem az élő környezet részei Hogyan hat egymásra a parlagfű és a környező növényzet az alábbi helyeken? 9. Zárt tölgyesben:. 10. Árokpartokon:

17 Értékelési szempontok (33.) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Kompetenciák: problémamegoldás, oksági gondolkodás, lényeg kiemelése, kapcsolatba hozás Információkezelés, egészségtudatosság, környezettudatosság A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. Legalább két emberre jusson egy könyv. Kapcsolódás más feladatokhoz: lásd 17.! Megoldás 1. Meleg nyár 2. Csapadékos nyár / kontinentális éghajlatra jellemző m alatti 4. Bolygatott talaj (legjobb a laza, savanyú homok) 5. nem 6. igen 7. igen 8. C D 9. A zárt növényzet akadályozza a parlagfű kihajtását 10. A parlagfű által termelt anyag akadályozza a többi növény csírázását A szöveg forrása: Molnár V. Attila-Horváth Orsolya: A parlagfű Élet és Tudomány 2005/ o. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka, lásd alább. Továbblépés: A parlagfű hőmérséklettel, és csapadékkal szembeni tűrésgörbéjének felrajzolása. Öt jó tanács megfogalmazása, amellyel a parlagfű térhódítását fékezni lehet

18 34. A parlagfű III. (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ A növény hazánk mintegy 6 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható területéből jelenleg kb. 5 millió hektáron megtalálható. Emellett településeken, utak és vasútvonalak mentén, réteken, legelőkön is előfordul. 1 hektár = m 2 1. Számold ki, hogy ha 5 m 2 -enként csak 1 példánnyal számolunk (ennél biztosan több van), akkor a mezőgazdasági területeken hány egyed található! 2. Ha Magyarország összes lakosa (kb. 10 millió fő) részt venne az irtásban, hány tövet kellene egy embernek kiirtania a mezőgazdasági területekről? Sokan úgy vélik, ha egy évben az összes parlagfű példányt elpusztítanánk, akkor a problémát egyszer s mindenkorra megoldanánk. 3. Megvalósítható-e a növény irtásával a parlagfűmentes Magyarország?. Ráadásul tömeges csírázása miatt márciustól legalább júliusig évente többször is át kellene fésülni az ország minden területét! Ha a parlagfüvet lekaszálják, a növény az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből háromnégy oldalhajtást nevel, és néhány hét múlva szinte változatlan intenzitással virágzik Terméseinek egy része a talajban több évtizeden keresztül megőrzi csíraképességét. Hatékony visszaszorításához példányait az ország teljes területén legalább 40 évig minden évben termésérés előtt el kellene távolítani egészen addig, míg a talaj magkészlete ki nem merül. 4. Gyűjtsd ki a szövegből azt a további három okot, ami miatt nehezíti a gyom irtását! A).. B).. C). A parlagfű egy-egy példánya mindössze 4-7 hónapig él, azaz életformáját tekintve egyéves növény. Tömeges csírázása a március és április közötti időszakra esik, de kisebb számban egészen őszig tart Virágzása júliusban kezdődik, tömegesen augusztus közepétől szeptember elejéig nyílik A később csírázott példányoknak kevesebb idejük van, ezért kisebb termetűre nőnek, a július végén kicsírázott növény alig több mint egy hónap múlva már virágzik. Az ennél később csírázott növények már nem jutnak el a termésérlelésig, amely rendesen szeptember és november között van. Maga a növény az első fagyok idején elpusztul

19 5. Állapítsd meg a szöveg alapján, hogy az évnek melyik szakában lehet legerősebb pollenallergiás tünetekre számítani! A helyes válasz betűjelét írd a négyzetbe! A) Március és április között B) Júliustól szeptember elejéig C) Szeptember és november között D) Március és november között E) Egész évben 6. Az allergiás tünetek kialakulásának megelőzésére mikor érdemes a példányokat begyűjteni, kaszálni? A) Virágzás előtt B) Termésérés előtt C) Augusztusban D) Szeptembertől novemberig E) Télen Az ellene való védekezést nehezíti, hogy gyomirtó szerekkel csak hatleveles állapotáig, mintegy 10 cm-es magasságig kehet hatékonyan irtani, ráadásul bizonyos vegyszerekkel szemben rezisztenssé (ellenállóvá) vált. A leghatásosabb megoldást a biológiai védekezéstől várhatjuk Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében 1995-ben kezdődtek el az ilyen irányú kutatások, amely során több, a parlagfüvet fertőző gombafajt azonosítottak. Az Élet és Tudomány évi 39. számában pedig a biológiai védekezés egy újabb lehetséges módjáról, két parlagfűevő bogár meghonosításáról olvashattunk. 7. Fogalmazd meg, hogy mi a biológiai védekezés lényege!. Hasonlítsd össze általában, a táblázat segítségével a biológiai védekezést a vegyszeres védekezéssel! Vegyszeres védekezés Biológiai védekezés Szelektivitása Hatása a tápláléklánc többi tagjára Összefoglalva fogalmazd meg néhány mondatban, hogy hogyan érdemes védekezni a parlagfű ellen? Mit tehet az ember a saját telkén? Érdemes-e nagy, begyűjtő kampányokat indítani? Mikor érdemes kaszálni? Mi lehet a hosszabb távú megoldás?

20 Értékelési szempontok (34.) Kompetenciák: problémamegoldás, oksági gondolkodás, lényeg kiemelése, kapcsolatba hozás Információkezelés, egészségtudatosság, környezettudatosság A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. Legalább két emberre jusson egy könyv. Kapcsolódás más feladatokhoz: lásd 17.! Megoldás 1. 5 ooo ooo ha = 5*10 6 *10 4 m 2 = 5*10 10 m 2 5*10 10 / 5 = db (=10 milliárd vagy millió db) /10 7 = 100 tő/ fő 3. Lehetetlen 4. Folyamatosan csírázik Jól regenerálódik Magja sokáig életképes/csíraképes marad 5. B 6. A 7. A növény / élőlény természetes ellenségeit keresik meg, szaporítják el 8. Nem szelektál /nem válogat / kicsi 9. Szelektív / nagy 10. A méreg felhalmozódhat a táplálékláncban / jelentős 11. Nem halmozódik fel méreg/ a hatása külön vizsgálandó 12. A kerteket nem szabad parlagon hagyni. Nem, mert a szállítás segít a magok terjesztésében. Virágzás előtt kell kaszálni. A biológiai védekezés reményteli. A szöveg forrása: Molnár V. Attila-Horváth Orsolya: A parlagfű Élet és Tudomány 2005/ o. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Csoportmunka. Továbblépés: Példák keresése a hazánkban használatos biológiai védekezési módokra. Példák keresése a világban, a sikertelen biológiai védekezésre. Megjegyzések a feladat feldolgozásához: A feladat egy órán is megoldható csoportmunkában. Minden tanuló mindhárom feladat szövegét megkapja, és elolvassa. Ezután a tanulókat három csoportba osztjuk, és egy-egy feladatlapot adunk minden csoportnak. A feladatsort közösen megoldják, majd értelmezik a másik két csoport szövegeit. A feladatlapok megoldásainak közös megbeszélése után minden csoport a saját feldolgozott szövege alapján három kérdést tesz fel a másik két csapatnak. A válaszokat, és a csoportok munkáját közösen értékeljük

21 III. Amiről a növények mesélnek Összefoglalás 35. Rend a lelke mindennek (E) Az élővilág leginkább elfogadott ötregnumos (öt világot alkotó) beosztása szerint ezekben a feladatokban két regnum a gombák és a növények néhány csoportjával és képviselőjével ismerkedtünk meg. Összegezzük rendszertani ismereteinket a Növényismeret könyv beosztása szerint! Az alább felsorolt rendszertani kategóriák nevét írjuk a megfelelő helyre az üres négyzetekbe! Ezután a családneveket saját jegyzeteink alapján töltsük ki, végül a megismert fajokat írjuk be a Példafajok feliratú négyzetekbe! Egyszikűek; Kétszikűek; Mohák; Harasztok; Nyitvatermők; Zsurlók; Páfrányok; Zárvatermők GOMBÁK REGNUMA Példafajok: NÖVÉNYEK REGNUMA. TÖRZSE (nem hajtásos). TÖRZSE (hajtásos, de nem virágos) TÖRZSE (virágos, termésük van) TÖRZSE (virágos, magjuk van, termésük nincs) OSZTÁLYA (örvös levélállásúak) OSZTÁLYA.. OSZTÁLYA (csésze+párta). OSZTÁLYA (mellékeres levelek) Példafaj: Példafaj: Példafaj: családja családja Példafaj: Példafaj: Példafaj:. családja Példafaj:. családja. családja Példafaj: Példafaj:. családja. családja Példafaj: Példafaj:. családja. családja Példafaj:

22 Értékelési szempontok (35.) Kompetenciák: oksági gondolkodás, kapcsolatba hozás információkezelés, rendszerezés, példakeresés, alkotóképesség, analógiák felismerése, írásbeli munka Megoldás GOMBÁK REGNUMA Példafajok: Nagy őzlábgomba Gyilkos galóca Világító tölcsérgomba Peronoszpóra Anyarozs stb. NÖVÉNYEK REGNUMA MOHÁK TÖRZSE (nem hajtásos) HARASZTOK TÖRZSE (hajtásos, de nem virágos) NYITVATERMŐK TÖRZSE (virágos, termésük van) ZÁRVATERMŐK TÖRZSE (virágos, magjuk van, termésük nincs) ZSURLÓK OSZTÁLYA (örvös levélállásúak) PÁFRÁNYOK OSZTÁLYA KÉTSZIKŰEK OSZTÁLYA (csésze+párta) EGYSZIKŰEK OSZTÁLYA (mellékeres levelek) Példafaj: mezei zsurló Példafaj:struccpáfrány Példafaj: nagy szőrmoha Pázsitfüvek családja Kosborfélék családja Példafaj : fehér akác Pillangósvirágúak családja Példafaj: árvalányhaj fajok siskanád Példafaj: Majomkosbor Rovarbangó Példafaj: sárga árvacsalán Ajakosok családja Fészekvirágzatúak családja Példafaj: napraforgó parlagfű Példafaj: Sziklai ternye Pozsgás zsázsa Keresztesvirágúak családja Tátogatófélék családja Példafaj: vicsorgó Példafaj: aranka fajok Szulákfélék családja Szegfűfélék családja Példafaj: Hólyagos habszegfű, Fehér mécsvirág

23 Módszertani ajánlások Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Felhasználási javaslat: Egyéni munka: A kiosztott ábrák kitöltése után frontális megbeszélés Táblai applikáció: a táblára felrajzolt hiányos táblázatba az előre elkészített, fajneveket tartalmazó lapocskákat helyezik fel a diákok. Választásukat indokolják

24 36. Szerves vagy szervetlen szénforrást használ? (E) 1. A megismert fajok Készítsünk közösen egy sorszámozott fajlistát a feladatokban szereplő fajokból! Ezek a fajok életmód (szénforrás) szempontjából, származási helyük és ökológiai igényeik szempontjából is különbözőek. Csoportosítsuk őket először szénforrásuk alapján! Írd a megfelelő sorszámú fajokat a halmazábra megfelelő helyére! Autotrófok Heterotrófok Élősködők 2. Tudsz-e, olyan élőlényt mondani a korábbi tanulmányaid alapján, amely az autotróf és a heterotróf halmaz közös metszetébe kerülhet?

25 Értékelési szempontok (36.) Kompetenciák: kapcsolatba hozás, információkezelés, rendszerezés, példakeresés, alkotóképesség, írásbeli munka, oksági gondolkodás Megoldás 1. Autotrófok Heterotrófok Az összes faj, kivéve a heterotróf halamzban szereplőket Élősködők Vicsorgó, Vajvirág és aranka fajok Pernoszpóra, lisztharmat, anyarozs stb. Nagy őzlábgomba Gyilkos galóca Világító tölcsérgomba Sárga kénvirággomba stb 2. pl. a zöld szemesostoros (Euglena sp.) Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: A halmazábra önálló kitöltése A táblára felrajzolt halmazokba, az előre elkészített, a fajlista szerint sorszámozott táblácskák felhelyezése a megfelelő halmazba

26 37. Ki, hol él? (E) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ A megismert fajok más-más életközösségre (társulásra, élőhelyre) jellemzőek. Az alábbi táblázatot töltsük ki úgy, hogy mindegyik társuláshoz írunk néhány jellemző fajt! Fás életközösségek (társulások) Fátlan életközösségek (társulások) Égerligetek Cserestölgyesek Akácosok Sziki gyepek Lebegő hínár Sztyepprétek Gyomtársulások Sziklagyepek

27 Értékelési szempontok (37.) Kompetenciák: kapcsolatba hozás információkezelés, rendszerezés, példakeresés, alkotóképesség, írásbeli munka Megoldás Fás életközösségek (társulások) Fátlan életközösségek (társulások) Égerligetek Cserestölgyesek Akácosok Sziki gyepek Lebegő hínár Struccpáfrány Nagy őzlábgomba Akác Pozsgás zsázsa Gyomtársulások Sulyom Sztyepprétek Árvalányhaj fajok Siskanád Parlagfű Sziklagyepek Sziklai ternye Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: A megoldásnál ötletbörzét tartunk, a két fő társulás nevét felírjuk a táblára példanövényeket gyűjtünk, a megoldást a diákok a füzetükben rögzítik

28 38. Megférnek-e egymás mellett? IV. (E) A megismert fajok ökológiai igényeit szemléletesebbé tehetjük, és a különböző fajokat könnyebben összehasonlíthatjuk, ha az Adatbázisban szereplő mennyiségi jellemzőik közül kettőt-kettőt egy koordinátarendszer két tengelyeként ábrázolunk, s föltüntetjük a fajok megadott optimumértékeit. (Pontos mértékegységekről itt nem lehet szó, mivel az Adatbázis számai többnyire nem mérésen alapulnak, hanem terepi tapasztalatokat összegeznek.) Hasonlítsuk össze vízigényük (szárazságtűrésük) és nitrogénigényük szempontjából egy W/N ökológiai diagramban a megismert fajok közül az alábbiakat! A megadott koordinátarendszer megfelelő négyzetébe írjuk be a faj betűjelét! Az adott N értékre közömbös fajnál (0 érték) az oszlop minden tagjába írjuk be a betűjelet! Faj W N T Sziklai ternye 1 1 ZS Pozsgás zsázsa 2 1 Z Mezei zsurló 8 0 S Sulyom 11 4 H Hólyagos habszegfű 3 1 N Napraforgó 5 3 P Parlagfű 5 3 Á Homoki árvalányhaj 1 1 F Sárga (foltos) árvacsalán 6 2 V Veselke 9 2- N W Értékeljük eredményeinket! Hány jól elkülöníthető csoportba tudnánk sorolni ezt a 10 fajt, ha csak ezt a két ökológiai tényezőt vennénk figyelembe? Színezéssel is különítsük el az egyes csoportokat! A fentiek alapján mely fajokat kísérelnénk meg egymás közelébe telepíteni egy botanikus kertben? (Föltesszük, hogy egyéb igényeikhez megfelelően alkalmazkodtunk.)

29 Értékelési szempontok (38.) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. Legalább két emberre jusson egy könyv. Megoldás Faj W N T Sziklai ternye 1 1 ZS Pozsgás zsázsa 2 1 Z Mezei zsurló 8 0 S Sulyom 11 4 H Hólyagos habszegfű 3 1 N Napraforgó 5 3 P Parlagfű 5 3 Á Homoki árvalányhaj 1 1 F Sárga (foltos) árvacsalán 6 2 V Veselke 9 2- N Z 5 4 Z V S 3 N, Z V P 2 F Z V 1 T H Z Á W A növényeket (legalább) 4 csoportra kell különíteni a jelölésnek megfelelően! Kifejezetten N-szegény talajt csak a ternyének, árvalányhajnak és habszegfűnek kell biztosítani, a többi faj egységesen nagyobb nitrogénigényű és vízigényükben térnek el egymástól

30 39. Ki, milyen kémhatást szeret? (E) A megismert fajok ökológiai igényeit szemléletesebbé tehetjük, és a különböző fajokat könnyebben összehasonlíthatjuk, ha az Adatbázisban szereplő mennyiségi jellemzőik közül kettőt-kettőt egy koordinátarendszer két tengelyeként ábrázolunk, s föltüntetjük a fajok megadott optimumértékeit. (Pontos mértékegységekről itt nem lehet szó, mivel az Adatbázis számai többnyire nem mérésen alapulnak, hanem terepi tapasztalatokat összegeznek.) Hasonlítsuk össze vízigényük (szárazságtűrésük) és ph-igényük szempontjából egy W/R ökológiai diagramban a megismert fajok közül az alábbiakat! A megadott koordinátarendszer megfelelő négyzetébe írjuk be a faj betűjelét! Az adott R értékre közömbös fajnál (0 érték) az oszlop minden tagjába írjuk be a betűjelet! R Faj W R T Sziklai ternye 1 3 ZS Pozsgás zsázsa 2 5 Z Mezei zsurló 8 0 S Sulyom 11 4 H Hólyagos habszegfű 3 4 N Napraforgó 5 4 P Parlagfű 5 4 Á Homoki árvalányhaj 1 5 F Sárga (foltos) árvacsalán 6 4 V Veselke W Értékeljük eredményeinket! Hány jól elkülöníthető csoportba tudnánk sorolni ezt a 10 fajt, ha csak ezt a két ökológiai tényezőt vesszük figyelembe? Színezéssel is különítsük el az egyes csoportokat! A fentiek alapján mely fajokat kísérelnénk meg egymás közelébe telepíteni egy botanikus kertben? (Föltesszük, hogy egyéb igényeikhez megfelelően alkalmazkodtunk.)

31 Értékelési szempontok (39.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. A feladatokat kis csoportban (3-4 fő) oldhatják meg. Legalább két emberre jusson egy könyv. Megoldás Faj W R T Sziklai ternye 1 3 ZS Pozsgás zsázsa 2 5 Z Mezei zsurló 8 0 S Sulyom 11 4 H Hólyagos habszegfű 3 4 N Napraforgó 5 4 P Parlagfű 5 4 Á Homoki árvalányhaj 1 5 F Sárga (foltos) árvacsalán 6 4 V Veselke 9 4 R Á ZS Z 5 4 H N, F Z V S P 3 T Z 2 Z 1 Z W A W/R- grafikont összevetve a W/N-nel föltűnő, hogy a csoportok hasonlóak, de a ternye talaj ph-igénye miatt elkülönül az árvalányhajtól és a pozsgás zsázsától. ( Az R-skála nem különbözteti meg a Ca- és a Na-ionokban gazdag talajokat, így a sziki és a meszes talajon növő fajok nem különülnek el!) Az azonos színnel jelölt fajok ültethetők egymás mellé

32 40. Tűri-e a zavarást? (E) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ A megismert fajok ökológiai igényeit szemléletesebbé tehetjük, és a különböző fajokat könnyebben összehasonlíthatjuk, ha az Adatbázisban szereplő mennyiségi jellemzőik közül kettőt-kettőt egy koordinátarendszer két tengelyeként ábrázolunk, s föltüntetjük a fajok megadott optimumértékeit. (Pontos mértékegységekről itt nem lehet szó, mivel az Adatbázis számai többnyire nem mérésen alapulnak, hanem terepi tapasztalatokat összegeznek.) Hasonlítsuk össze degradációtűrésük és ph-igényük szempontjából egy Z/R ökológiai diagramban a megismert fajok közül az alábbiakat! A megadott koordinátarendszer megfelelő négyzetébe írjuk be a faj betűjelét! Az adott Z értékre közömbös vagy ismeretlen fajnál (- érték) az oszlop minden tagjába írjuk be a betűjelet! R Z Faj Z R T Sziklai ternye ZS Pozsgás zsázsa Z Mezei zsurló S Sulyom H Hólyagos habszegfű N Napraforgó P Parlagfű Á Homoki árvalányhaj F Sárga (foltos) árvacsalán V Veselke Értékeljük eredményeinket! Hány jól elkülöníthető csoportba tudnánk sorolni ezt a 10 fajt, ha csak ezt a két ökológiai tényezőt vesszük figyelembe? Színezéssel is különítsük el az egyes csoportokat! A fentiek alapján mely fajokat kísérelnénk meg egymás közelébe telepíteni egy botanikus kertben? (Föltesszük, hogy egyéb igényeikhez megfelelően alkalmazkodtunk.)

33 Értékelési szempontok (40.) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka A feladat alapjául Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. A feladatokat kis csoportban (3-4 fő) oldhatják meg. Legalább két emberre jusson egy könyv. Megoldás R ZS Z 5 Á 4 S V H F Z P N 3 T Z 2 Z 1 Z Z Faj Z R T Sziklai ternye 2 3 ZS Pozsgás zsázsa 3 5 Z Mezei zsurló 5 0 S Sulyom 3 4 H Hólyagos habszegfű 4 4 N Napraforgó 5 4 P Parlagfű 5 4 Á Homoki árvalányhaj 3 5 F Sárga (foltos) árvacsalán 4 4 V Veselke 3 4 A fajokat (legalább) három csoportba sorolhatjuk. A 4-5 Z-értékűek degradációt jól tűrők vagy igénylők, a Z=3 értékűek és bázikus talajt igénylők a második csoport, a sziklai ternye egyedül áll, mert háborítatlanságot és semleges talajt igényel. Az azonos színnel jelölt fajok ültethetők egymás mellé. Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: A feladatok három csoportban végezhető el. Minden csoport a grafikonokat írásvetítő fóliára készíti, ezeket a csoport beszámolójánál használ fel

34 41. A gyepek mintázata (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ IV. Terepi megfigyelések, mérések A fenti ábrák egy nyílt gyep mintázatát mutatják 1m²-es, illetve 0,25 m²-es mintaterületen. A sötétebb szürke foltok az egyszikű növények alkotta foltokat, a világosabb szürkék pedig a kétszikű fajok alkotta foltokat mutatják, a fehér alapszínű helyeken nincs növényzet. A négyzetháló egy négyzete 0,01 m², azaz 10x10 cm. 1. Becsüld meg a növényzet borítását (a teljes mintaterületnek hány %-át borítja növényzet?), valamint az egyszikűek és a kétszikűek borítási %-ait, majd számítsd ki a borítási területeket is. A becslésedet írd be az alábbi táblázatba! Növényzet Egyszikűek Kétszikűek Borítás % Borítás m² 2. Mérd meg az egyes az egyszikűek és a kétszikűek alkotta foltok nagyságát. A mérés egységeként a négyzethálót használd! Ahol nem a teljes kis négyzetet borítja az adott növényzet ott becsüld meg, hogy hányad részét teszi ki! Számításaidat írd le az üresen hagyott helyre! Az eredményeket az alábbi táblázatban add meg! Növényzet Egyszikűek Kétszikűek Borítás (négyzet száma) Borítás % Borítás m²

35 42. Négyzetről négyzetre (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Az ábra egy 50x50 cm-es mintavételi négyzetben talált növényzeti foltokat mutatja. A sötétebb szürke a kétszikű, míg a világosabb az egyszikű növények elhelyezkedését mutatja. Becsüld meg a növényzet borítását! A táblázat kitöltésével határozd meg a borítási értékeket! Kisnégyzetenként becsüld meg, hogy hány százalékát borítja egyszikű, kétszikű, illetve talaj-kőzet. A táblázat első oszlopa a négyzetrács négyzeteinek sorszámát adja a bal felső saroktól kezdve, az első szám a sort, a második az oszlopot jelzi. Egyszikűek becsült borítása:, kétszikűek becsült borítása: Négyzet száma Egyszikű borítás(%) Kétszikű borítás(%) Talaj-kőzet borítás(%) A borítási értékek összege Az összeg és a kisnégyzetek számának (25) hányadosa Az alsó sor értékei megadják az 50x50 cm-es mintában a borítási értékeket %-ban. Hasonlítsd össze az eredményedet a becsült értékkel!

36 43. A kvadrátozás technikája (G) Készítsetek mérést terepen (egyszerűbb először nyílt gyepet választani)! A mérés elvégzéséhez a következő eszköz elkészítése szükséges: 10x10 betonvas hálóból vágjunk ki, úgy egy 1mx1m-es darabot, hogy a sarkokon maradjon egy 10 cm-es láb, amit a haló síkjára derékszögben hajlítsunk le. (a terepi használathoz, a könnyebb hordozhatósághoz lehet a keret 50x50 cm. Ez esetben, ha nagyobb részt akarunk vizsgálni, akkor többször egymás mellett kell a mérést elvégezni. Helyezzétek a fémhálót a gyepre és a hálóban látható foltokat rajzoljátok le négyzethálós papírra. Csak a növénnyel borított és a növénnyel nem borított foltokat rajzoljátok le (esetleg az egyszikű és kétszikű foltokat külön-külön). Becsüljétek meg a borításokat. Készítsetek táblázatot, amelyben feltüntetitek a kisnégyzetekben becsült borítási értékeket. (Ez utóbbi esetben dolgozhattok párban is. Az egyikőtök végzi a becslést, a másik tölti ki a táblázatot) A táblázat oszlopai lehetnek: a, egyszerűen növény, talaj-kőzet b, élőnövény, elhalt növény (avar), talaj-kőzet c, egyszikű, kétszikű, talaj-kőzet Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat feladatokhoz: A feladatokat terepen, csoportmunkában végeztessük el, a csoportok eredményeit összegezve, jellemezzük a terület növényzetét, ill. a terület borítottságát! A terepi mérések eredményeinek rögzítéséhez használjunk milliméterpapírt. Megjegyzés: használjuk a Növényismeret borítottságról szóló leírását

37 44. Gyep- és lombkoronaszint borítás mérése (G) (GLOBE tanári kézikönyv alapján módosítva) A borítási értékek meghatározására általában a becsléses módszert használják a botanikában, amely pontossága a becslést végző személyétől sokban függ. A GLOBE program biológiai megfigyeléseinek egyik protokolja méréses módszert ajánl, sőt a műszer elkészítését is leírja. Az általa javasolt műszer, a denziométer egy 4 cm átmérőjű, 7,5 cm hosszú cső, amelynek egyik végén egy célkereszt található, míg a másikon egy súly (anyacsavar) van felfüggesztve. Az ábra alapján az eszközt könnyen elkészíthetjük, nem kell a méretekhez szorosan ragaszkodni. A cső lehet egy WC papír guriga belső keményebb papírcsöve (ez általában 4,5 cm átmérőjű és 9,5 cm hosszú), vagy ha tartósabb műszert kívánunk készíteni akkor egy PVC cső darabja. Ezek után már csak ragasztó- vagy szigetelőszalagra, vékony madzagra vagy fonálra és egy súlyra erre a célra megfelel egy anyacsavar van szükségünk. Az eszköz használata nagyon egyszerű: a felfüggesztett súly és a célkereszt segítségével függőlegesen tartjuk a csövet és átnézünk rajta, majd a feltett kérdés alapján feljegyezzük amit látunk. A denziométer alkalmas a gyepszint vagy lombkorona szint borítási értékének megmérésére. A mérés eredménye annál pontosabb minél több ponton mértünk. Célszerű a méréseket egy kijelölt mintaterületen egyenes vonalban lépésenként elvégezni, és a megfigyeléseket feljegyezni. A legegyszerűbb kérdés lehet, gyepszint esetén, hogy a cső látóterének egy részében (érdemes nem az egész látóteret használni) mit látunk élő növényt, avart (száraz, elhalt növényt) vagy a talajt. Egy botra erősítve a denziométert standardizálhatjuk a látott terület nagyságát, a botot letámasztva mindig ugyanakkora területet látunk 4,5 cm átmérő, 9 cm hossz esetén, ha a cső alsó pereme a felszíntől 78 cm magasságban van, akkor a rajta keresztül látott terület 100 cm². Felsőbb évfolyamok tanulótól már a következők feljegyzését kérhetjük: a látótérben milyen százalékos megoszlásban látunk talajt, avart, egyszikű, illetve kétszikű növényt (a célkereszt négy egyenlő részre osztja a látóteret, ez segít a százalékok becslésében). A tanulók jó fajismerete esetében fel lehet jegyezni a látott fajokat is. A denziométer szemünk elé emelve, felfelé nézve is használhatjuk a lombkorona borításának, zártságának mérésére is. A feljegyezendő adatok lehetnek egyszerűen az ég és a lomb, de kérdezhetjük a fafajokat is. A látótér szűkítését egy szívószál csőbe való beragasztásával oldhatjuk meg, vagy itt is segítheti a látótérben látottak %-os becslését a célkereszt. Ha erdőben haladva lépésenként a lombkoronát és az aljnövényzetet is nézzük, akkor felfedezhetjük a lombkorona és az aljnövényzet borításának összefüggéseit is

38 Feladatok: 1. feladat (F): Alakítsatok párokat, majd menjetek ki a kertbe, a parkba vagy a természetbe. Egy egyenes vonal mentén haladva lépést jegyezzétek fel a denziométeren keresztül látottakat. Egyszerűbb esetben növény, talaj-kőzet vagy talaj, elhalt növény (avar), élő növény, illetve lomb, ég szinten. A táblázat alapján számítsátok ki a vizsgált gyep-, lombkorona szint borítási értékeit. 2. feladat(g): Alakítsatok párokat és azonos növényzetben mérjetek páronként, majd a párok adataiból készítsetek grafikont. Számítsatok átlagot és azt is ábrázoljátok. 3. feladat (E) Végezzetek párokban erdőben mérést, úgy hogy lépésenként feljegyzitek a lombkorona szint borításait (ég, lomb), és a gyepszint borításait is (növény, avar, talaj) lépésen keresztül! Készítsetek diagramot, úgy, hogy 1 méréssor (1 lépés) adjon egy oszlopot

39 Értékelési szempontok (44.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka Az 1. feladat megoldásában segít az alábbi konkrét mérési eredményeket mutató táblázat és ábra. gyepszint lombkorona élő növény lomb ég lépések egyszikű kétszikű avar talaj Összes Borítás % 11, ,1 56,6 43,

40 A 2. feladat grafikonja Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ keményfa ligeterdő gyepszint borítás %-os megoszlása 100% kétszikű egyszikű avar föld 80% 60% 40% 20% 0% minta1(33) minta2(41) minta3(39) átlag összminta 3. feladat diagram megoldás példa: 250 ég 200 lomb növény avar talaj

41 Módszertani ajánlások Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Felhasználási javaslat: A feladat egyszerűbb leírása: egy 10x10m es mintanégyzet kijelölése, a mintanégyzeten belül egy méteres lépésekkel haladunk, minden lépés után a denziométert használva megállapítjuk, hogy a célkeresztben növényzetet (+), eget vagy talajt (-) látunk-e. Négyzethálós (10x10 cm) papíron rögzítjük az eredményeket. Méterenként elvégezve a mérést, összesen 100 jelünk lesz, vagyis minden vizsgálati pont 1 %-nak felel meg. Így a + jelek száma azonnal a növényzet borítottságát adja meg. A mérést érdemes mérőpárokkal végeztetni, így mindenkinek lesz feladata

42 45. A csillagvirágok (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ Olvasd el figyelmesen a szöveget, majd válaszolj a következő kérdésekre. A válaszok megadásában segít a Növényismeret című könyv! A jácintfélék (Hyacinthaceae) családjába tartozó csillagvirágok többsége kora tavaszi virágzású, üde erdőkben előforduló növény. Több szempontból is eltér tőlük a száraz gyepek őszi csillagvirága (Scilla autumnalis). E mediterrán elterjedésű növény a Földközi-tenger medencéjében megszokott őszi csapadékmaximumot követően, augusztustól októberig nyílik. [ ] centimétert magasságot elérő, karcsú évelő növény. Rendszerint centiméteres virágzatot fejleszt; eleinte tömött, később fellazuló fürtben virág fejlődik. Kékeslila lepelcimpái 3-5 milliméteresek, 6 porzója szintén kékeslila, ám az a lepelnél sötétebb. Virágait a megfigyelések szerint kétszárnyúak, például zengőlegyek porozzák meg. [ ] A virágzás végéhez közeledve kezdenek fejlődni keskeny és 4-15 centiméter hosszú levelei, színük szűrkés, alakjuk félhengeres.[ ] védelem alatt áll, természetvédelmi értéke 5000 forint. Élet és Tudomány 2004/41 p Miben tér el az őszi csillagvirág a többi csillagvirágtól? Töltsd ki a táblázatot a szöveg alapján! Miben van eltérés? Őszi csillagvirág A csillagvirágok többsége 2. Válassz ki a szövegből olyan tulajdonságokat, amelyek a csillagvirág egyszikűek közé tartozását mutatja! Válaszodat írd a pontozott vonalra! Keress a Növényismeret könyvben csillagvirág fajt! Írd a nevét a pontozott vonalra! Színezd be az alábbi időskálán pirossal az őszi csillagvirág, kékkel a Növényismeretben talált csillagvirágfaj virágzási idejét! Jan. Febr. Márc. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szept. Okt. Nov. Dec. 5. Rajzold be a grafikonba a két csillagvirág magasságának megfelelő oszlopot! cm őszi csillagvirág ligeti csillagvirág legnagyobb magasság legkisebb magasság hegyi csillagvirág

43 Értékelési szempontok (45.) Kompetenciák: adatértés, forráselemzés, szövegértelmezés, lényegkiemelés, tájékozódás térben és időben, csoportos munka, alkotóképesség A feladathoz segítségül Simon Tibor-Seregélyes Tibor: Növényismeret, Nemzeti Tankönyvkiadó c. munkája szolgál. Legalább két emberre jusson egy könyv. Megoldás 1. Miben van eltérés? Őszi csillagvirág A csillagvirágok többsége Virágzási idő Augusztus-október Kora tavasz Élőhely /társulás Száraz gyepek Üde erdők 2. lepel, 6 porzó/3 vagy többszörös virágtag 3. ligeti csillagvirág 4. KÉK SZÍN PIROS SZÍN Jan. Febr. Márc. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szept. Okt. Nov. Dec legnagyobb magasság 30 legkisebb magasság őszi csillagvirág ligeti csillagvirág hegyi csillagvirág Módszertani ajánlások Felhasználási javaslat: Egyéni munka, frontális értékelés Csoportmunka, lásd a 47. feladat után. Továbblépés: A három csillagvirág faj lerajzolása

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok 26. Vizes párna (G) Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ A képen látható szőrmohafaj párnája a Kárpátok egyik irtásrétjét borítja. 1. A Növényismeret könyv alapján keressük

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 10. évfolyam

FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY. 10. évfolyam FEJLESZTŐ FELADATOK TANULÓI PÉLDÁNY BIIOLÓGIIA 10. évfolyam A feladatsorok összeállításában közreműködtek: Both Mária Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Holzgethán Katalin Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont. OKTV 2006/2007. Biológia I-II. kategória döntő forduló Feladatlap

Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont. OKTV 2006/2007. Biológia I-II. kategória döntő forduló Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Feladatlap Megoldások 1. feladat: Fajismeret (18 pont) Először 4 társulás képét látja (I-IV). A társulások neveit írja a táblázat első oszlopába! Ezután 12 faj

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal!

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! A római számok 1. Budapesten a kerületeket római számokkal jelölik. Vizsgáld meg a térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! Hányadik kerületben található a Parlament épülete? Melyik kerületbe

Részletesebben

Nyitvatermők megfigyelése

Nyitvatermők megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Nyitvatermők fajainak megismerése A virágzat vizsgálata A levelek mikroszkópos vizsgálata Kész fenyőmetszet megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: lucfenyő

Részletesebben

Növényrendszertan. Moha és páfrány.

Növényrendszertan. Moha és páfrány. Növényrendszertan Moha és páfrány. Szerveződési szintek sejttársulás hajtásos növények sejtfonál telepes A növényi legók Sejttársulás Minden sejt megőrzi önállóságát= Nincs munkamegosztás Pl. zöldmoszatok

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek

Törzs Zárvatermők. Osztály. Egyszikűek Törzs Zárvatermők Osztály Egyszikűek Család Békaszőlőfélék Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Hínáros békaszőlő Család Liliomfélék Őszi kikerics Őszi kikerics Őszi

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

Hegyvidéki erdők életközössége

Hegyvidéki erdők életközössége Hegyvidéki erdők életközössége 1. tartalmi életközösség lombhullató, örökzöld Tantervi háttér Előzmények porzós és termős virág, megporzás telepes test állatok csoportjai különböző tulajdonságaik alapján

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm

1 m = 10 dm 1 dm 1 dm Ho szúságmérés Hosszúságot kilométerrel, méterrel, deciméterrel, centiméterrel és milliméterrel mérhetünk. A mérés eredménye egy mennyiség 3 cm mérôszám mértékegység m = 0 dm dm dm cm dm dm = 0 cm cm dm

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló!

Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló! Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló! A matematika-munkafüzeted II. kötetét tartod a kezedben, amely hasonlóan az I. kötethez segítségedre lesz a tankönyvben tanultak gyakorlásához. Reméljük, örömödet

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. november 5. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben

V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: november 7.

V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: november 7. V. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: 2017. november 7. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.1. feladat Vágj ki különböző anyagokból (pl. fa, PVC, üveg,

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el a magas szintet.

A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el a magas szintet. 2012. július 30 augusztus 5. (31. hét) A 31. héten igen volt a levegő pollenterheltsége. A jelentősen allergizáló virágporral rendelkező növényeink közül a csalánfélék (Urticaceae) pollenszórása érte el

Részletesebben

Kezedben tartott terepnaplónak célja, hogy átéld azokat az élményszerű tanulási, ismeretszerzési módszereket, amelyeket tudósaink is végeznek.

Kezedben tartott terepnaplónak célja, hogy átéld azokat az élményszerű tanulási, ismeretszerzési módszereket, amelyeket tudósaink is végeznek. Kedves Természetbarát! Az iskolapadban eltöltött évek során hozzászoktunk és egyben evidensnek is gondoltuk, hogy ismereteink nagy részét tanáraink magyarázataiból, tankönyvekből, valamint jó és kevésbé

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

HŐTÉRKÉP AZ OSZTÁLYUNKRÓL

HŐTÉRKÉP AZ OSZTÁLYUNKRÓL HŐTÉRKÉP AZ OSZTÁLYUNKRÓL Cél: Tudatosítsuk a gyerekekben, hogy az osztályterem hőmérséklete hatással van szervezetünkre, koncentrálóképességünkre, komfortérzetünkre. Ismertessünk meg a tanulókkal olyan

Részletesebben

FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 10. évfolyam

FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 10. évfolyam FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIIOLÓGIIA 10. évfolyam A feladatsorok összeállításában közreműködtek: Both Mária Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Holzgethán Katalin Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán

Részletesebben

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Sorozatok 3.4 Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 10 12 sorozat tengelyes szimmetria összeszámlálás különböző szempontok szerint átdarabolás derékszögű elforgatás

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez TANMENETJAVASLAT Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA tankönyv ötödikeseknek címû tankönyvéhez A heti 3 óra, évi 111 óra B heti 4 óra, évi 148 óra Javaslat témazáró dolgozatra: Dr. Korányi Erzsébet: Matematika

Részletesebben

Megoldások IV. osztály

Megoldások IV. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások IV. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az Társulás fogalma Egy adott helyen egy időben létező, együtt élő és összehangoltan működő növény- és állatpopulációk együttese. Az életközösségek többféle növény- és többféle állatpopulációból állnak. A

Részletesebben

Magyarország növényvilága. Tóth Zoltán Déli Tömb VII. emelet szoba /1718 mellék

Magyarország növényvilága. Tóth Zoltán Déli Tömb VII. emelet szoba /1718 mellék Magyarország növényvilága Tóth Zoltán Déli Tömb VII. emelet 7-608 szoba 20-90-555/1718 mellék tothz9@ludens.elte.hu zonalitás - a klímazónák kialakításáért felelős éghajlat meghatározó tényezői (hőellátottság,

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2014/07-08. Július Augusztus

Kőtelek Önkormányzat lapja 2014/07-08. Július Augusztus Kőtelek Önkormányzat lapja 2014/07-08. Július Augusztus Tisztelt Kőteleki Lakosok! Elsőként egy jó hírrel kezdem augusztusi tájékoztatóm. A tavasz folyamán kérelmet nyújtottunk be a Belügyminisztériumhoz,

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: A különböző kémhatású talajok eltérő termőképességének megismertetése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: homoktalaj, erdőtalaj, desztillált víz, 0,02 m/m %-os

Részletesebben

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő.

Legmagasabb szintjük a gyepszint, amelyben csak lágyszárú növények fordulnak elő. 1 Hazai fátlan társulások Szerkesztette: Vizkievicz András A jelen fátlan társulásainak kialakulását az alapkőzet, talajtípus, a domborzat és a kitettség, a terület vízháztartása befolyásolja, ezért intrazonális

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2015. október 21. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

kalap tönk gallér bocskor spóratartó

kalap tönk gallér bocskor spóratartó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az erdő gombái A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az erdők élőlényei életközösségeket alkotnak, amelyben az egyes élőlények között kapcsolat és kölcsönhatás van. Az

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja: TER... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Matematika 7. Matematika Az emberek csak azért gondolják, hogy a matematika nehéz, mert még nem döbbentek rá, hogy az élet maga milyen bonyolult. (Neumann János) 2017. április 04. Készítette: Szafiánné Csécsei Tímea,

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Együtt a parlagfû ellen

Együtt a parlagfû ellen Együtt a parlagfû ellen Miért készült a kiadvány? A parlagfû Magyarországon a fertõzött területet tekintve a gyomnövények között az elsõ helyen áll. Az egészségre káros növény körülbelül 5 millió hektár

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján

A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján A szegedi salátaboglárka (Ficaria verna) populációinak vizsgálata morfológiai jellemzők alapján Szegeden sok helyen nyílik ez a kedves virág tavaszonként. Megtalálhatjuk parkokban, csendes kisutcákban,

Részletesebben

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;...

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... Egész számok természetes számok ( ) pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... 0 negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... egész számok ( ) 1. Írd a következõ számokat a halmazábra megfelelõ helyére! 3; 7; +6 ; (

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 16. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 16. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Munkaforma. Anyagok / eszközök

Munkaforma. Anyagok / eszközök Készült: Szederné Tóth Zsuzsanna pályamunkája alapján Kerettantervi modul / témakör: Valószínűség, statisztika Trefort Ágoston Szakképző Iskola, Sátoraljaújhely A tanóra témája: A statisztikai adatok ábrázolása,

Részletesebben

Bevezető feldatok. Elágazás és összegzés tétele

Bevezető feldatok. Elágazás és összegzés tétele Bevezető feldatok 1. Szövegértés és algoritmikus gondolkodás Kátai Zoltán https://people.inf.elte.hu/szlavi/infodidact15/manuscripts/kz.pdf Elágazás és összegzés tétele Táblázatkezelési feladatok Feladatok

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve.

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve. Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE....... a tanuló neve pauz westermann HAZAI ERDÔK A VÁLTOZAT 1. Nevezd meg és jellemezd az ábrázolt

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 3. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 3. szintjéhez Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 3. szintjéhez 2016. Oktatáskutató és Fejlesztő

Részletesebben

III. Földi János természettudományi verseny

III. Földi János természettudományi verseny III. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: 2015. október 20. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.1. feladat Mérd meg, hogy milyen magasra tud felrepülni egy

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 13. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Szövegértés évfolyam

Szövegértés évfolyam Szövegértés 9-12. évfolyam Az előadás menete 1. 2. 3. 4. Néhány gondolat a kompetenciamérésről A bemeneti mérés tapasztalatai Mit jelent a szövegértés? Melyek a szövegértést és a szövegalkotást fejlesztő

Részletesebben

Harasztok Pteridophyta

Harasztok Pteridophyta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Harasztok Pteridophyta Kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) Alaktani jellemzők: Akár több méteres kúszó, a talajon heverő és legyökerező vegetatív hajtásokat

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

HALMAZOK, SZÁMHALMAZOK, PONTHALMAZOK

HALMAZOK, SZÁMHALMAZOK, PONTHALMAZOK I. Témakör: feladatok 1 Huszk@ Jenő IX.TÉMAKÖR I.TÉMAKÖR HALMAZOK, SZÁMHALMAZOK, PONTHALMAZOK Téma A halmaz fogalma, alapfogalmak, elemek száma, üres halmaz, egyenlő halmazok, ábrázolás Venn-diagrammal

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK Tesztfeladatok Összesen: 40 pont 1. Tesztfeladatok környezetvédelmi témakörökből 20 pont Igaz-hamis állítások Állapítsa

Részletesebben

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test

FÖL(D)PÖRGETŐK HÁZI VERSENY 2. FORDULÓ 5-6. évfolyam Téma: Lelkünk temploma, avagy nagyító alatt az emberi test A Földpörgetők versenyen, minden tantárgy feladataira összesen 20 pontot lehet kapni, így egy forduló összpontszáma 100 pont a feladatok számától függetlenül. Csak a kiosztott fejléces üres papírokra lehet

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap 1. feladat 2 pont Egészítse ki az alábbi mondatokat! A/z IRIS RETICULATA a

Részletesebben

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba 4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK Dr. Varga Csaba Talajképző tényezők 1. Növényzet, állatvilág 3. Éghajlat 5. Domborzat 7. Talajképző kőzet 9. Talaj kora 11. Emberi tevékenység 1. Természetes növényzet és állatvilág

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei Oktató Dávid János főiskolai docens Elérhetőségek: E-mail: davidjanos@gmail.com Tel.: 82/505-844 belső mellék: 5706 Szoba: Új tanügyi épület 126.

Részletesebben

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Csalogatóanyag: WW csalogató keverék. A pattanóbogarak lárvái, a drótférgek, 35 mm-es testhossznál nem nagyobbak, erœsen kitinesek, ezért keményebb vázú

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Tartalom 5. évfolyam... 1 Tájékozódás a térképen, térképismeret... 1 Az időjárás és az éghajlat elemei... 2 A földfelszín változása...2 Környezetünk élővilága... 3 6. évfolyam... 4 Tájékozódás a térképen

Részletesebben

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Cserhalmi Dóra (környezettudomány szak) Témavezető: Balogh János (MTA-SZIE, Növényökológiai Kutatócsoport) Külső konzulens: Prof.

Részletesebben

Magyarországi társulások Szerkesztette: Vizkievicz András

Magyarországi társulások Szerkesztette: Vizkievicz András 1 Magyarországi társulások Szerkesztette: Vizkievicz András Éghajlat Hazánk területén három különböző klímatípus találkozik, amelyeknek az elemei az egyes években különböző erősséggel és gyakorisággal

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

Próbaérettségi 2004 MATEMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc

Próbaérettségi 2004 MATEMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május MATEMATIKA EMELT SZINT 240 perc A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A II. részben

Részletesebben

mintásfal 60 40 2 2 mintásfal :m :sz :dbjobbra :dbfel

mintásfal 60 40 2 2 mintásfal :m :sz :dbjobbra :dbfel 6.osztály 1.foglalkozás 6.osztály 2.foglalkozás kocka kockafal :db minta Készítsd el ezt a mintát! A minta hosszú oldala 60 a rövid oldala 40 egység hosszú. A hosszú oldal harmada a négyzet oldala! A háromszög

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 8-10. osztály, tehetséggondozó szakkör Tanári segédanyag Dr. Nagy Istvánné TARTALOMJEGYZÉK 10-01 Mohák-1.... 3. oldal 10-02 Mohák-2.... 5. oldal 10-03 Mohák-3.... 8. oldal 10-04 A

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

Hosszú távú vizsgálat jobban kimutatja a társulási szabályok változásait a másodlagos szukcesszió során, mint a tér-idő helyettesítés módszere

Hosszú távú vizsgálat jobban kimutatja a társulási szabályok változásait a másodlagos szukcesszió során, mint a tér-idő helyettesítés módszere Hosszú távú vizsgálat jobban kimutatja a társulási szabályok változásait a másodlagos szukcesszió során, mint a tér-idő helyettesítés módszere Anikó Csecserits, Melinda Halassy, Barbara Lhotsky, Tamás

Részletesebben

Kisérettségi feladatsorok matematikából

Kisérettségi feladatsorok matematikából Kisérettségi feladatsorok matematikából. feladatsor I. rész. Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! a) Ha két egész szám összege páratlan, akkor a szorzatuk páros. b)

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola 2012. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Ismeretek, tananyagtartalmak Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület

Részletesebben

4,5 1,5 cm. Ezek alapján 8 és 1,5 cm lesz.

4,5 1,5 cm. Ezek alapján 8 és 1,5 cm lesz. 1. Tekintse az oldalsó ábrát! a. Mekkora lesz a 4. sor téglalap mérete? b. Számítsa ki az ábrán látható három téglalap területösszegét! c. Mekkora lesz a 018. sorban a téglalap oldalai? d. Hány téglalapot

Részletesebben

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez.

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez. Útmutató az idegen nyelvi mérés adatainak elemzéshez készült Excel táblához A református iskolák munkájának megkönnyítése érdekében készítettünk egy mintadokumentumot (Idegen nyelvi mérés_intézkedési tervhez

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

A vizet és az ásványi anyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel, melyet a szárukban található kezdetleges vízszállító sejtek továbbítanak.

A vizet és az ásványi anyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel, melyet a szárukban található kezdetleges vízszállító sejtek továbbítanak. Mohák (törzse) Szerkesztette: Vizkievicz András A mohák már szárazföldi növények, ugyanakkor szaporodásuk még vízhez kötött. Kb. 360 millió (szilur) évvel ezelőtt jelentek meg, a tengerek árapály zónájában

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (06-1) 476-1100 Fax: (06-1) 215-0148 http://www.oki.antsz.hu/ A PARLAGFŰ (Ambrosia artemisiifolia)

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1363/2007. Tervezet az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2007. július I. A döntési javaslat

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

2005_01/1 Leírtunk egymás mellé hét racionális számot úgy, hogy a két szélső kivételével mindegyik eggyel nagyobb a két szomszédja szorzatánál.

2005_01/1 Leírtunk egymás mellé hét racionális számot úgy, hogy a két szélső kivételével mindegyik eggyel nagyobb a két szomszédja szorzatánál. Számolásos feladatok, műveletek 2004_1/1 Töltsd ki az alábbi bűvös négyzet hiányzó mezőit úgy, hogy a négyzetben szereplő minden szám különböző legyen, és minden sorban, oszlopban és a két átlóban is ugyanannyi

Részletesebben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben A könyv összefoglalja a gyümölcstermő növények környezeti igényeire vonatkozó ismereteket, segítséget nyújtva evvel az adott gyümölcsfaj számára alkalmas terület kiválasztásához,

Részletesebben

1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek

1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek 1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Határozza meg az (A B)\C halmaz elemszámát, ha A tartalmazza az összes 19-nél kisebb természetes számot, továbbá B a prímszámok halmaza

Részletesebben

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ;

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ; . A racion lis sz mok A tanult sz mok halmaza A) Ábrázold számegyenesen az alábbi számokat! 8 + + 0 + 7 0 7 7 0 0. 0 Válogasd szét a számokat aszerint, hogy pozitív: pozitív is, negatív is: negatív: sem

Részletesebben

Az őszi biológiai vízminősítés a Magyulában

Az őszi biológiai vízminősítés a Magyulában Az i biológiai vízminősítés a Magyulában 2017-10-04 A Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola Laczkovszki Csaba tanár úr irányításával 2004-től folyamatosan vizsgálja a Rákos-patak vízminőségét.

Részletesebben