Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve."

Átírás

1 Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE a tanuló neve pauz westermann

2 HAZAI ERDÔK A VÁLTOZAT 1. Nevezd meg és jellemezd az ábrázolt erdôket! a) szintjei:... b) az erdô neve: c) elôfordulása: m.m m d) cserjeszint jellemzôje: Párosítsd az ábrázolt növényi részeket! Ird a rajz alá: A) az ábrázolt növényi rész nevét, B) a növény nevét, amelyrõl származik! C) Írd a növényi rész betûjelét a levélhez! a) b) c) d) A).... B).. 3. Mely élõlényekre ismersz a rajzok alapján? Írd a rajz alá: A) az élõlény nevét, B) a csillaggal jelölt rész nevét! 2 A)... B) A rajzok az erdõ növényeit ábrázolják. Írd a rajz alá a növény nevét! Tulajdonságainak betûjeleit írd a megfelelô halmazba! 1 2 a) levelei mellékeresek b) virágos növény c) van csészelevele d) hagymás növény e) lágyszárú 1 2 f) van lepellevele 8

3 . Írd le betûvel a jelölt részek nevét! a) b) c) d). Mely állatokat ábrázolják a rajzok? Nevezd meg az ábrázolt állatokat, tulajdoságaikat írd rajzuk mellé! g) e) f) a).. e).. b).. f).. c).. g).. d).. 7 a) ízeltlábú b) átalakulás nélkül fejlôdik c) lárvája a hernyó d) bogár e) teljes átalakulással fejlôdik f) teste három részre tagolódik g) repülô rovarokkal táplálkozik neve:.... h) teste két részre tagolódik a) b) c) 1 7. Keress kapcsolatot a lábak és a csôrök között! A) Állítsd párba betûjelükkel az összetartozókat! B) Írj minden párhoz egy példafajt! d) e) f) A) a) B) pl.: b) pl.: c) pl.: Egy-egy hazai erdôben élô gerinces nevével válaszolj! a) vörös szõrzetû ragadozó b) nagytestû agancsos növényevô: c) agyaras mindenevô: d) repülô rovarevô emlôs: A nemzeti parkok védezz területek. A) Melyek az erdô életközösségét bemutató nemzeti parkok? B) Írj nevük mellé egy védett növény- és állatnevet 4 nemzeti park védett növény védett állat Maximális pontszám: 80 pont Elért pontszám: Érdemjegy:

4 HAZAI ERDÔK B VÁLTOZAT 1. Melyek a hazai erdõk szintjei? A) Nevezd meg az ábrázolt erdôt! B) Nevezd meg az erdõszinteket, majd írd a szintek mellé egy-egy jellemzô növény nevét! a) b) c) A) neve:.. B) a) b) c) Párosítsd az ábrázolt növényi részeket! 7 Kösd össze az egyazon növényhez tartozókat, használj különbözõ színeket! Nevezd meg és jellemezd a két növényt! növény neve: termése. virágszíne: levele:. szúrós képzôdménye: Mely növényi részeket ábrázolják a rajzok! A) Nevezd meg õket! B) Betûjelüket írd a megfelelõ halmazba! A halmazba írd bele a növény nevét! a) b) c) d) e) f) g) h) 4. Jellemezd a rajzon látható élõlényeket! Írd az ábrázolt növények alá: A) a nevüket, B) tulajdonságaik betûjeleit! A). B).. 1 a) spórákkal szaporodik b) kalap c) virágos növény d) levélke e) magvakkal szaporodik f) száracska g) virágtalan növény h) gyöktörzs i) lepellevél j) termôtest 19 4

5 . Helyezd el a halmazban az ábrázolt állatok tulajdonságainak betûjeleit! férgek puhatestûek a) serte, b) kitines fedôszárny, c) gerinctelen, d) redôs állkapocs, e)bôrizomtömlô, f) négy pár láb, g) fej, tor, potroh ízeltlábúak 7. Egy-egy hazai erdôben élô állat nevével válaszolj! a) tépôcsôrû éjszakai ragadozó:..... b) a fák doktora:..... c) a lombkorona rágcsáló emlõse:..... d) fészekélôsködô:..... e) a téli madáretetôknek is gyakori vendége: Írd a rajzok alá az erdôben élô emlôsök neveit! Nevezd meg az erdô életközösségét bemutató nemzeti parkjainkat!... 2 Maximális pontszám: 80 pont Elért pontszám: Érdemjegy:

6 ÉLET A MEZÔN 1. A mezõ milyen részekre osztható? A) Jelöld meg a képen kisbetûkkel, majd nevezd meg a mezõ részeit! B) A megnevezés alá írd le, milyen mûvelés folyik azon a területen! A VÁLTOZAT a) b) c) A füves területeken is különbözõ szinteket különítünk el. A) Válaszolj! A mezô mely részének szintjeit ábrázolja a rajz? B) Nevezd meg a szinteket és írj melléjük egy-egy növényfaj-nevet! B) szint: növényfaj: Írd a rajzok alá az ábrázolt élôlények nevét! Mit ábrázolnak a rajzok? A) Nevezd meg ezeket a pázsitfûféléket! B) Hogyan alkalmazkodtak a fûfélék a rét környezeti tényezôihez? A jellemzô tulajdonságokat írd a megadott szempontokhoz! B) virágzat: beporzás:..... levél alakja: levélerezet:.... szár: A) gyökérzet:

7 . A rajz a réti boglárkát ábrázolja. Röviden jellemezve nevezd meg a megjelölt növényi részeket! a) b) c)......, c). Mik az okai a gyomnövények elterjedésének?.,.,. 7. Hogyan alkalmazkodott a rágcsálók szervezete életmódjukhoz? a) b) 3 a) termetük: b) szõrzetük: c) gyakoriságuk oka: 1 d) testük: e) szaglásuk: f) fogazatuk: g) lábaik: Töltsd ki a táblázatot! 2 h) ujjaikon: vannak. 11 a rovar neve: testalakja: csáp hossza: hallószerve: táplálkozása: 1 9. A nemzeti parkok védett területek. A) Melyik nemzeti parkunkat ábrázolja a térkép?... B) Jellemezd a megnevezett nemzeti parkot a megadott szempontok szerint! B) - létesítés éve: - címernövénye: - egy jellegzetes növénye: állata: - legeltetett állata: Maximális pontszám: 80 pont Elért pontszám: Érdemjegy:

8 ÉLET A MEZÔN 1. A mezô a) melyik részét kaszálják:. b) részén legelnek állatok? 2. Csoportosítsd a réteket nedvességtartalmuk szerint! B VÁLTOZAT a) talajfelmelegedés: b) fô virágzási idény: c) növényzetének környezeti igénye: d) növényfaj neve: Írd a rajzok alá az ábrázolt élôlények nevét! Írd le az ábrázolt két növény nevét és jellemezd a megadott szempontok szerint!. Válogasd ki a 3. feladatból a gyomnövényeket! a) ôshonos gyomnövények: b) tájidegen gyomnövények: c) Miért ritkultak meg az ôshonos gyomnövények? d) Nevezz meg egy védett gyomnövényt! Mit ábrázol a ajz? A) Nevezd meg a növényt! B) Írd le, melyik része milyen hatású anyagot tartalmaz! a növény neve: levelük széle: száruk alakja: gyökérzetük: nedvesség iránti igénye: virágának színe: levelek alakja: A) neve: B) virága: gyökere: gyökere õsszel:...

9 7. A mezõ növényei sokfélék. Hasonlítsd össze a növényeket, jellemzõiket kösd össze a rajzukkal! jelentéktelen színû virágzat hengeres, nedvdús szár hosszú, szálas levelek szélbeporzás ötszirmú, sárga virág bütykös szalmaszár mélyen szeldelt levelek mellékgyökérzet gyöktörzs párhuzamos levélerezet kalászvirágzat Mi a gyógynövények jelentôsége? Hogyan alkalmazkodott a ragadozó madarak szervezete életmódjukhoz? c) látás d) csôr: e) láb: a) szárnyak: b) repülés:. f). g) h) 8. Nevezd meg az ugrólábúak általános jellemzôit! a) b) c) d) e) f) a).. b).. c).. d).. e).. f) A nemzeti parkok védett területek. a) Nevezd meg a térképen jelölt nemzeti parkot!.... b) Jellemezd a parkot a megadott szempontok szerint! - létesítés éve: címerállata: egy jellegzetes növénye:.. - egy jellegzetes állata: legeltetett állata: Mi a nemzeti parkok feladata: Maximális pontszám: 80 pont Elért pontszám: Érdemjegy:

10 A VÍZ ÉS VÍZPART ÉLÔVILÁGA 1. Hogyan változik a tó növénxzete a vízparthoz közeledve? Jelöld be a rajzon, majd nevezd meg a víz és a vízpart növényzeti öveit! A VÁLTOZAT a) b) c) d) e) 2. Milyen élõlények élnek a vízekben? a) Írd a rajzok alá az ábrázolt élôlények neveit! b) Hasonlítsd össze a megnevezett élôlényeket az adott szempontok szerint! a) név:.. b) szaporodás:.. c) mozgásszerv:.. d) a vizek életében betöltött szerepe:. 3. Melyek a vizek jellemzõ növényei? A) Nevezd meg az ábrázolt élôlényeket! 13 B) Írd tulajdonságaik betûjelét a megfelelô növényekhez! a) virágtalan növény b) lebegô hínárnövény c) sárga virágú, tagolt levelû növény d) bugavirágzat e) sárga virágú növény, levelei vese alakúak f) torzsavirágzat g) gyökérzete az iszapban ered h) barkavirágzat i) virága sárga, termése zöld, majd barna, a víz színén úszik

11 4. Hogyan alkalmazkodott környezetéhez az orvosi pióca? a) bôre: b) mozgása:..... szaporodása: c) szaporodása:... Hasonlítsd össze a két állatot a megadott szempontok alapján! a) az állat neve:... b) élôhely:... c) meszes váz neve:... d) szimmetriája:.... Töltsd ki a táblázatot! 8 rákok rovarok pókok testtájak járólábak száma: fejlôdés: példafaj: 7. A rajz a víz és vízpart állatait ábrázolja. a) Mely élôlényekre ismersz az alábbi testrészekbôl? Ird alá a nevét! b) Nevezd meg az ábrázolt testrészt! Mely nemzezi park emblémáját ábrázolja a rajz? a) Ismerd fel és nevezd meg a nemzeti parkot! b) Írd le két-két jellemzô élôlényének nevét! c) Nevezd meg a nemzeti park három fõ ismertetõjelét! a)... b) növényei: állatai: c) ismertetõjelei: Maximális pontszám: 90 pont... Elért pontszám: Érdemjegy:

12 A VÍZ ÉS VÍZPART ÉLÔVILÁGA B VÁLTOZAT 1. Hogyan változik tavainkban és partjukon a növényzet? a) Írd az ábrába a jellemzô növényzeti öveket b) Írj minden növényzeti övhöz egy-egy példafajt! pl.: pl.: pl.: pl.: pl.:.. pl.: pl.: pl.: pl.: pl.:.. 2. Nevezd meg az ábrázolt élôlényeket! Mit ábrázolnak a rajzok? a) Írd a rajzok alá az ábrázolt élôlények neveit! b) Nevezd meg közös tulajdonságaikat! a) b) Írd le három olyan növény nevét, amelyek a nedves területeken élnek! 3..

13 . A vízpart növényvilága is változatos. a) Nevezd meg és hasonlítsd össze a két növényt! b) Hasonlítsd össze õket a megjelölt tulajdonságok alapján! b) közös tulajdonságok: levelük: száruk: gyökérzetük: a)... eltérô tulajdonságok: Az alábbi állítások, fogalmak betûjelét írd a megfelelô halmazba! a) héj, b) csupasz, nyálkás bôr, c) szívókorong, d) kitinpáncél, e) gerinctelen, f) légzés kopoltyúval, g) ízelt lábak, h) bôrizomtömlô, i) izmos láb, j) élôsködô, k) kizárólag vízben él, l) fejtor, potroh tavi kagyló orvosi pióca 7. A vízi élõlények számos módon képesek alkalmazkodni környezetükhöz. A) Hogyan alkalmazkodott a halak teste a vízi életmódhoz? B) Nevezd meg a hal megjelölt részeit A) testük: folyami rák testüket: fedi testük színe:..... bôrük: testszín a hátukon:..... fejük: testükszín a hasukon: Mit ábrázolnak a rajzok? a) Nevezd meg az ábrázolt madarakat és hasonlítsd össze tulajdonságaikat! név csôr nyak lábak ujjak táplálék gyûjtõnevük Maximális pontszám: 90 pont Elért pontszám: Érdemjegy:

14 1. Nevezd meg az ábrázolt életközösségeket! ÉV VÉGI FELMÉRÔ Az idei évben három hazai életközösségrõl tanultál. A) Melyik életközösségre jellemzôk az alábbi állítások? B) Írd az elôzô feladat -be betûjelüket! a) jellemzô növényei a fák f) gyakori növénye a tölgy b) mezôgazdasági termelés folyik rajta g) élôlényeinek egy része kopoltyúval lélegzik c) van cserjeszintje h) jellemzô növényei a fûfélék d) partján állandóan párás a levegô i) növényzetének nagy részét az ember ülteti e) növényzeti öve: a nádas j) felülete lassabban hûl le 3. Nevezd meg az ábrázolt élôlényeket!

15 4. Végezd el a csoportosítást! a) A számok az elôzô feladat élôlényeit jelölik. Adj nevet a halmazoknak! A rajzok a tanult életközösségek növényeit ábrázolják. a) Nevezd meg az ábrázolt növényeket! b) Tulajdonságaik betûjeleit írd a rajzuk melletti -be! a) gyökérszálak b) csonthélyas termés c) szaporodás spórával d) barkavirágzat e) tagolt levelek f) levegõvel telt szár g) virágtalan növény h) bugavirágzat i) tövis.. Hogyan alkalmazkodott az orvosi pióca a vízi életmódhoz? a) bôre: b) mozgása: 7. hasonlítsd össze a két állatot! 1 c) d) a) az állat neve:... b) élôhelye:... c) meszes váz neve:... d) szimmetriája:

16 8. Nevezd meg és hasonlítsd össze a megadott szempontok szerint az ábrázolt élôlényeket! nevük: testtájak járólábak száma: fejlôdés: táplálkozás: 9. Mely élôlényekre ismersz az alábbi testrészekbôl? A hazai rétek többfélék lehetnek. a) Csoportosítsd a réteket nedvességtartalmuk szerint! b) Nevezd meg a rét szintjeit! b) a) Mely nemzeti parkok emblémáját látod látod? a) Nevezd meg õket! b) Az ábrák alá írd be egy-egy jellemzô növény és állat nevét! a) név: b) növény: állat: Maximális pontszám: 90 pont Elért pontszám: Érdemjegy: Ñ Nyomda: G&G Kft, Pécs Felelôs vezetô: dr. Gárván János ügyvezetô Raktári szám: PK07k 1

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK

TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK TOMPÁNÉ BALOGH MÁRIA KÖRNYEZETEM ÉLÔ TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK Biológia TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK Évfolyam 2 7 0 éves tanulók részére... a tanuló neve pauz westermann VIZES ÉLÔHELYEK A) változat. a) Rajzold

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20.

Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny. I. levelezős forduló. 3. évfolyam november 20. Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapatnév: Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

Egészítsd ki a mondatot! Az erdő növények és állatok. Hol élnek a felsorolt élőlények? Írd a számukat az erdő megfelelő szintjéhez!

Egészítsd ki a mondatot! Az erdő növények és állatok. Hol élnek a felsorolt élőlények? Írd a számukat az erdő megfelelő szintjéhez! 1. FELADATLAP A csoport Az erdő életközössége 1. Egészítsd ki a mondatot! Az erdő növények és állatok. 2. Nevezd meg az erdő szintjeit! 1 Hol élnek a felsorolt élőlények? Írd a számukat az erdő megfelelő

Részletesebben

Növények a vizek partján

Növények a vizek partján Növények a vizek partján 1. Írj fajokat a betûvel jelölt növényövekhez! a) lebegõ hínár b) gyökerezõ hínár c) nádas d) sás e) rét f) ligeterdõ a)... b)... c)... d)... e)... f)... 2. Nevezd meg a rajzokon

Részletesebben

Vizek, vízpartok. feladatgyujtemény II.

Vizek, vízpartok. feladatgyujtemény II. Vizek, vízpartok feladatgyujtemény II. Vizek, vízpartok feladatgyűjtemény II. Szerzők: Czédly Mariann, Golovanova Bea Illusztrációk: Lukács Albert Kiadja: 2010, Fővárosi Állat- és Növénykert Írj I betűt

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Felvételi feladatok biológiából 2006. február 25.

Felvételi feladatok biológiából 2006. február 25. Felvételi feladatok biológiából 2006. február 25. 1. Karikázd be a helyes választ! 1. Hajtásain tüskék vannak: a) Vadrózsa b)kökény c)mogyoró 2. Makktermése van: a) Bükk b)fekete bodza c) Som 3. Fészekhagyó

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Iskola neve:. Csapat neve:.. Csapattagok neve:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam I. forduló 2014. november 19. 1. a) Fejtsétek meg a rejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

Növényrendszertan. Moha és páfrány.

Növényrendszertan. Moha és páfrány. Növényrendszertan Moha és páfrány. Szerveződési szintek sejttársulás hajtásos növények sejtfonál telepes A növényi legók Sejttársulás Minden sejt megőrzi önállóságát= Nincs munkamegosztás Pl. zöldmoszatok

Részletesebben

A TRÓPUSI TERÜLETEK TERMÉSZETES ÉLŐVILÁGA

A TRÓPUSI TERÜLETEK TERMÉSZETES ÉLŐVILÁGA 1. FELADATLAP A CSOPORT A TRÓPUSI TERÜLETEK TERMÉSZETES ÉLŐVILÁGA 1. Milyen az éghajlat? Írd a növényzet nevét a rajz alá, a nagybetűvel jelölt vonalra! Válogasd ki a felsorolásból azokat az állításokat,

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ 2. FORDULÓ 1. Feladat: Madárismeret Nevezzétek meg a képen látható madárfajokat, majd válaszoljatok a kérdésekre! 1. 2. 3. 4. 5. 6. a) Melyik madárfaj a kakukktojás? Miért? b) Ragadozó madarak között ritkaság,

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C

BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C 8. 9. ročník základnej školy 3. a 4. ročník gymnázia s osemročným štúdiom Gyakorlati-elméleti rész Feladatok 1. Oldd meg a

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő 1. Kísérlet Élesztőgombák megfigyelése Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő A boltban vásárolt pékélesztőből kaparj le egy kis darabot, és oszlasd

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 1. forduló Beküldési határidő: 2015. május 12. cím: csordasb@freemail.hu 1. FORDULÓ 1. FORDULÓ 1. Feladat: Erdő kvíz Válasszátok ki a helyes megoldást! 1.A magyarországi erdőterület nagysága a honfoglalás idején ekkora lehetett: A) 5-7 % B) 18-20 % C) 40-60% D) 80-90% 2. Magyarország

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI A fordítás alapja: Explanatorium of Nature First published in Great Britain, London, 2017 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2017 A Penguin Random House Company Fordította: Merkl Ottó, 2019 Szerkesztette:

Részletesebben

Magyarország élővilága (6. osztály) Segédanyag a sikeres felkészüléshez

Magyarország élővilága (6. osztály) Segédanyag a sikeres felkészüléshez Magyarország élővilága (6. osztály) Segédanyag a sikeres felkészüléshez Erdők élővilága Lombhullató- és tűlevelű erdők fáinak, cserjéinek jellemzői (szervek jellemzése, megporzási módjuk, terméstípusaik,

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK Dr. Paál Tamásné Natúra sorozat BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK (Raktári száma: RE00774/F) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. A) feladatlap megoldásai A trópusi területek természetes élővilága 1. feladat

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret 2. évfolyam című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az állatok és azok élőhelyének megismerésében,

Részletesebben

Nevezd meg a képen látható növényt! Egészítsd ki a rajzot a hiányzó résszel! Nevezd meg a megjelölt részeket!

Nevezd meg a képen látható növényt! Egészítsd ki a rajzot a hiányzó résszel! Nevezd meg a megjelölt részeket! 1. FELADATLAP A csoport Élet a kertben 1. Nevezd meg a képen látható növényt! Egészítsd ki a rajzot a hiányzó résszel! Nevezd meg a megjelölt részeket! Miért nevezzük évelőnek a képen látható növényt?

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok A vizek élővilága Ez a téma a 6. osztályos természetismeret része. A Magyar Természettudományi Múzeumban a Sokszínű élet című kiállítás egyik fejezete éppen ezzel a témával foglalkozik. Több tankönyvkiadó

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve:

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve: APÁCZAI KÖNYVKIADÓ ÉS KÖNYVTERJESZTŐ KFT. SZIVÁRVÁNY HETED 7 HATÁRON 9502 Celldömölk, Pf. 6 Tel.: 95/525-018, Fax: 95/525-027, e-mail: szivarvany@apaczai.hu TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13..

Én és Ukrajna tantárgy. Óravázlat. Az óceánok természetvilága. Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012. november 13.. Én és Ukrajna tantárgy Óravázlat Az óceánok természetvilága Bakos Ilona 2012. november 13.. TÉMA. Az óceánok természetvilága CÉL. Megismertetni a tanulókat a világóceán és óceán fogalmakkal, az óceánok

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Tanulmányi versenyanyag. 2018/2019. tanév. Környezetismeret 3. osztály. Név:... Iskola:... Összpontszám: 197 pont Elért pontszám:... Helyezés:...

Tanulmányi versenyanyag. 2018/2019. tanév. Környezetismeret 3. osztály. Név:... Iskola:... Összpontszám: 197 pont Elért pontszám:... Helyezés:... Tanulmányi versenyanyag 2018/2019. tanév Környezetismeret 3. osztály Név:... Iskola:... Összpontszám: 197 pont Elért pontszám:... Helyezés:... 1. Húzd alá az időjárás elemeit! napsugárzás, hőmérséklet,

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényeihez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra, ügyességed próbára tételére, és egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Tartalom 5. évfolyam... 1 Tájékozódás a térképen, térképismeret... 1 Az időjárás és az éghajlat elemei... 2 A földfelszín változása...2 Környezetünk élővilága... 3 6. évfolyam... 4 Tájékozódás a térképen

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel

BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1. I, Karikázd be a helyes választ. 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C. a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel I, Karikázd be a helyes választ 1 Hogyan lélegeznek a gyíkok? C a) bőrükön át b) kopoltyúval c) tüdővel BIOLÓGIA7_MEGOLDÁS1 2017/2018 2 Milyen megtermékenyítés jellemző a gyíkokra? C a) külső megtermékenyítés

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2013. április 26. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő: 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vérkeringés

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei Oktató Dávid János főiskolai docens Elérhetőségek: E-mail: davidjanos@gmail.com Tel.: 82/505-844 belső mellék: 5706 Szoba: Új tanügyi épület 126.

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők;

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők; Éves óraszám: 55,5 óra Heti óraszám: 1,5 óra TANMENETJAVASLAT A harmadik osztályos természetismeret témakörei az új leckék óraszámával: 1. témakör: A növények és az állatok élete, életműködése 9 óra 2.

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám:

BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 Beküldési határidő: 2017. október 13. BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Össz.pontszám: 50 p Név:. Lakcím:... Iskola neve, címe (vagy bélyegző):...

Részletesebben

III. Földi János természettudományi verseny

III. Földi János természettudományi verseny III. Földi János természettudományi verseny I. FORDULÓ - beküldési határidő: 2015. október 20. Az I. kategória (3. és 4. évfolyam) feladatai: 1.1. feladat Mérd meg, hogy milyen magasra tud felrepülni egy

Részletesebben

Hegyvidéki erdők életközössége

Hegyvidéki erdők életközössége Hegyvidéki erdők életközössége 1. tartalmi életközösség lombhullató, örökzöld Tantervi háttér Előzmények porzós és termős virág, megporzás telepes test állatok csoportjai különböző tulajdonságaik alapján

Részletesebben

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai:

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Szaporodás és fejlődés az élővilágban... Szaporodás formák Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Osztódással Bimbózással (hidra) Vegetatív szaporodás Partenogenézis (parthenosszűz, genézis-nemzés)

Részletesebben

Biológia verseny 7. osztály

Biológia verseny 7. osztály Biológia verseny 7. osztály 2018.03.03. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (5 pont) Írd le mire vonatkozik a meghatározás! 1. A rovarokat tanulmányozó tudományág. 2.

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály. Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel!

Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály. Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel! Iskola: Osztály: Csapattagok neve (3fő): 1. feladat Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel! 1. A föld alól is előteremti. a) Nagyon buta.

Részletesebben

Az erdő életközössége

Az erdő életközössége Az erdő életközössége Projekt Hazánk erdői 1. Olvasd el a tankönyv 6. oldalának első bekezdését, majd válaszolj a kérdésekre! Melyek az erdő életközösségének az uralkodó növényei? Milyen egyéb élőlények

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Határon túli kihelyezett tagozat - Zenta Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Tartalomjegyzék: I. Szár: 1. Lágyszártípusok

Részletesebben

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel SZKb_102_05 A mi tavunk II. É N É S A M Á S I K Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 12. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA BIOTÉKA SOROZAT dr. Franyó István FELADATLAPOK MEGOLDÁSA A TÁVOLI TÁJAK ÉLŐVILÁGA ÉS AZ ÉLŐLÉNYEK RENDSZERE (7. évf.) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. FELADATLAP A A trópusi övezet élővilága I. Írd az

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

Ez megközelítőleg minden trofikus szinten érvényes, mivel a fogyasztók általában a felvett energia legfeljebb 5 20 %-át képesek szervezetükbe

Ez megközelítőleg minden trofikus szinten érvényes, mivel a fogyasztók általában a felvett energia legfeljebb 5 20 %-át képesek szervezetükbe ÉLŐ RENDSZEREK ENERGIAFORGALMA Az egyes táplálkozási (trofikus) szinteket elérő energiamennyiség nemcsak a termelők által megkötött energiától függ, hanem a fogyasztók energiaátalakítási hatékonyságától

Részletesebben

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00

Osli-Hany madarai március 10. 9:00. Szikes tavak madarai március 10. 9:00. Osli-Hany madarai március 24. 9:00 Hóvirágos túra a hédervári Vadaskerti-erdőben Egykoron a Szigetköz magasabb ártéri szintjeit a tölgy-kőris-szil ligeterdők uralták. A keményfás ligeterdő az otthona számos jól ismert lágyszárú növényfajnak

Részletesebben

6. osztály TANMENET BIOLÓGIA HETI ÓRASZÁM: 1,5 K-ÁMK KŐRÖSI CS. S. ÁLT.ISK. TATABÁNYA A MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2009. TERMISM.

6. osztály TANMENET BIOLÓGIA HETI ÓRASZÁM: 1,5 K-ÁMK KŐRÖSI CS. S. ÁLT.ISK. TATABÁNYA A MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2009. TERMISM. TANMENET BIOLÓGIA 6. osztály HETI ÓRASZÁM: 1,5 ÉVES ÓRASZÁM: 56 ÉRTÉKELÉS: ÖSSZEÁLLÍTOTTA: (EGÉSZSÉGTAN INTEGRÁLVA) SZÁMJEGGYEL HORVÁTH CSONGOR K-ÁMK KŐRÖSI CS. S. ÁLT.ISK. TATABÁNYA A MOZAIK KIADÓ SZEGED,

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ;

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ; . A racion lis sz mok A tanult sz mok halmaza A) Ábrázold számegyenesen az alábbi számokat! 8 + + 0 + 7 0 7 7 0 0. 0 Válogasd szét a számokat aszerint, hogy pozitív: pozitív is, negatív is: negatív: sem

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére. Környezetünk természetföldrajzi ismeretei. Lakotár Katalin. ...

TERMÉSZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére. Környezetünk természetföldrajzi ismeretei. Lakotár Katalin. ... Lakotár Katalin TERMÉSZETISMERET Környezetünk természetföldrajzi ismeretei TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére............................................. a tanuló neve pauz westermann

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

Tanmenet biológia 7. osztály. Didaktikai célra (gyakorlat, szövegelemzés, összefoglalás, ellenőrzés) felhasznált óra: 27 óra. A tanítási óra anyaga

Tanmenet biológia 7. osztály. Didaktikai célra (gyakorlat, szövegelemzés, összefoglalás, ellenőrzés) felhasznált óra: 27 óra. A tanítási óra anyaga Tanmenet biológia 7. osztály Új anyag feldolgozására felhasznált : 45 Didaktikai célra (gyakorlat, szövegelemzés, összefoglalás, ellenőrzés) felhasznált : 27 Az sorszáma Az jellege A tanítási anyaga Képzési

Részletesebben

Bilateria Kétoldali részarányosak

Bilateria Kétoldali részarányosak Bilateria Kétoldali részarányosak Archicoelomata Ős-testüregesek Eucoelomata Valódi testüregesek Enterocoela Hármas testüregesek Laposférgek Zsinórférgek Nyelesférgek Fonálférgek Csillóshasúak Kerekesférgek

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben