FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer"

Átírás

1 FDB1505 Politikai földrajz és szociogeográfia I. 1. hét: Bevezetés a politikai földrajzba (alapfogalmak) 2. hét: A nemzetközi és a hazai politikai földrajz tudománytörténete 3. hét: Az állam értelmezései, fejlődése. 4. hét: Az államok történeti fejlődése. 5. hét: Az államok jogai, kötelezettségei. Az állami szuverenitás. 6. hét: A nemzet, nemzetállam, nacionalizmus. 7. hét: Államformák. 8. hét: Az állam területe. 9. hét: Az állam és a nemzet térbeli kapcsolata. 10. hét: Az állam határai. 11. hét: A modern állam és a globalizáció. 12. hét: Az állam területének felosztása: közigazgatási földrajz 13. hét: Választási földrajz. 14. hét: A hazai választási rendszer és az országgyűlési választások. - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli Írásbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Bernek, Á. (2002) A globális világ politikai földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. - Mező, F. (2003): A politikai földrajz alapjai. Debreceni Egyetem Kossuth Egyetemi kiadó.

2 - Hajdú Z. (2010) Politikai földrajz. In: Tóth J. (szerk.) Világföldrajz, Akadémiai Kiadó, Budapest, pp Tóth J. (szerk.) Általános társadalomföldrajz II., Dialóg Campus, Budapest - Pécs - Pap N. Tóth J Európa politikai földrajza, Alexandra Kiadó, Pécs, 271p. - Huntington, Samuel P. (1999): A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása. Európa Kiadó, Bp. - Hajdú Z Magyarország közigazgatási földrajza, Dialóg Campus, Budapest Pécs

3 FDB1505L Politikai földrajz és szociogeográfia I. Bevezetés a politikai földrajzba (alapfogalmak) A nemzetközi és a hazai politikai földrajz tudománytörténete Az állam értelmezései, fejlődése. Az államok történeti fejlődése. Az államok jogai, kötelezettségei. Az állami szuverenitás. A nemzet, nemzetállam, nacionalizmus. Államformák. Az állam területe. Az állam és a nemzet térbeli kapcsolata. Az állam határai. A modern állam és a globalizáció. Az állam területének felosztása: közigazgatási földrajz Választási földrajz. A hazai választási rendszer és az országgyűlési választások. - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli Írásbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Bernek, Á. (2002) A globális világ politikai földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

4 - Mező, F. (2003): A politikai földrajz alapjai. Debreceni Egyetem Kossuth Egyetemi kiadó. - Hajdú Z. (2010) Politikai földrajz. In: Tóth J. (szerk.) Világföldrajz, Akadémiai Kiadó, Budapest, pp Tóth J. (szerk.) Általános társadalomföldrajz II., Dialóg Campus, Budapest - Pécs - Pap N. Tóth J Európa politikai földrajza, Alexandra Kiadó, Pécs, 271p. - Huntington, Samuel P. (1999): A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása. Európa Kiadó, Bp. - Hajdú Z Magyarország közigazgatási földrajza, Dialóg Campus, Budapest Pécs

5 FDB1504 Általános- és ágazati földrajz II. FDB1508 Általános- és ágazati gazdaságföldrajz II. FDO1210 Általános gazdaságföldrajz II. (ágazati gazdaságföldrajz) 1. hét: Bevezetés, a gazdaságföldrajz elméleti alapjai, alapfogalmak 2. hét: A mezőgazdasági termelést meghatározó természeti és társadalmi-gazdasági tényezők 3. hét: A mezőgazdasági termelés övezetessége (zonalitása) Alapfogalmak 1. ZH 4. hét: A mezőgazdasági termelés területi típusai 5. hét: Az ipar földrajza, felosztása Alapfogalmak 2. ZH 6. hét: Az ipari termelést meghatározó természeti és társadalmi-gazdasági tényezők 7. hét: 1. ZH, Alapfogalmak 3. ZH 8. hét: Az energiagazdálkodás, a világ energiaszerkezete 9. hét: Az egyes energiahordozók előfordulása, kitermelése, felhasználása, szerepe 10. hét: A kitermelőipar és a kohászat ágazatai Topográfia 1. ZH 11. hét: A nehézipar ágazatai 12. hét: A könnyűipar ágazatai Topográfia 2. ZH 13. hét: A közlekedés földrajza 14. hét: 2. ZH, Topográfia 3. ZH - A gyakorlati foglalkozásokon a részvétel kötelező. A félévi hiányzás megengedhető mértéke a tantárgy heti kontakt óraszámának háromszorosa. Ennek túllépése esetén a félév nem értékelhető (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: gyakorlati jegy - 3 db kis ZH alapfogalmakból (szept. 19., okt. 3., okt. 17.) - 3 db kis ZH topográfiából (nov. 7., nov. 21., dec. 5.) - 2 db nagy zárthelyi dolgozat (1. ZH: okt. 17., 2. ZH: dec. 5.) A félévközi ellenőrzések követelményei: - Alapfogalmakból írt ZH-k a kiadott lista szerint. - Topográfiai ZH-k a kiadott névanyag szerint. - A nagy ZH-k témakörei a féléves tematika szerint. A gyakorlati jegyet a zárthelyi dolgozatok érdemjegyeinek súlyozott számtani átlaga határozza meg, ahol egy kis ZH súlya 5%, egy nagy ZH súlya 35%. (Sikeres érdemjegyhez az összes ZH legalább elégséges szinten való teljesítése szükséges.) A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom:

6 - Süli-Zakar István: A világ mezőgazdasága. In: Tóth József szerk. (2002) Általános társadalomföldrajz I. Dialóg-Campus, Budapest-Pécs. pp Vidéki Imre szerk. (2008) Fejezetek ipar- és közlekedésföldrajzból. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest. - Abonyiné Palotás Jolán: Az általános iparföldrajz alapjai. In: Tóth József szerk. (2002) Általános társadalomföldrajz I. Dialóg-Campus, Budapest-Pécs. pp Erdősi Ferenc: Közlekedésföldrajz. In: Tóth J. szerk. (2010) Világföldrajz. Akadémiai Kiadó, Budapest. pp Perczel György: Nyersanyagok, energiahordozók. In: Tóth J. szerk. (2010) Világföldrajz. Akadémiai Kiadó, Budapest. pp Haggett, P. (2006): Geográfia: globális szintézis. Typotex, Budapest.

7 FDB1504L Általános- és ágazati földrajz II. FDB1508L Általános- és ágazati gazdaságföldrajz II. 15. konzultáció: Bevezetés, a gazdaságföldrajz elméleti alapjai, alapfogalmak A mezőgazdasági termelést meghatározó természeti és társadalmi-gazdasági tényezők A mezőgazdasági termelés övezetessége (zonalitása) A mezőgazdasági termelés területi típusai Az ipar földrajza, felosztása Az ipari termelést meghatározó természeti és társadalmi-gazdasági tényezők 16. konzultáció: Az energiagazdálkodás, a világ energiaszerkezete Az egyes energiahordozók előfordulása, kitermelése, felhasználása, szerepe A kitermelőipar és a kohászat ágazatai A nehézipar ágazatai A könnyűipar ágazatai A közlekedés földrajza - A gyakorlati foglalkozásokon a részvétel kötelező. A félévi hiányzás megengedhető mértéke részidős képzésben a tantárgy konzultációs óraszámának egyharmada. Ennek túllépése esetén a félév nem értékelhető (TVSz 8. 1.). Félévi követelmény: gyakorlati jegy - zárthelyi dolgozat (vizsgaidőszak folyamán) A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom: - Süli-Zakar István: A világ mezőgazdasága. In: Tóth József szerk. (2002) Általános társadalomföldrajz I. Dialóg-Campus, Budapest-Pécs. pp Vidéki Imre szerk. (2008) Fejezetek ipar- és közlekedésföldrajzból. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest. - Abonyiné Palotás Jolán: Az általános iparföldrajz alapjai. In: Tóth József szerk. (2002) Általános társadalomföldrajz I. Dialóg-Campus, Budapest-Pécs. pp Erdősi Ferenc: Közlekedésföldrajz. In: Tóth J. szerk. (2010) Világföldrajz. Akadémiai Kiadó, Budapest. pp Perczel György: Nyersanyagok, energiahordozók. In: Tóth J. szerk. (2010) Világföldrajz. Akadémiai Kiadó, Budapest. pp Haggett, P. (2006): Geográfia: globális szintézis. Typotex, Budapest.

8 FDB2501 Régiótörténet 15. hét: A régió fogalma, típusai, regionalizáció és regionalizmus. 16. hét: A magyarországi regionalizmus történeti fejlődése hét: A magyarországi regionalizmus történeti fejlődése hét: Regionalizmus Európában, az EU regionális politikája. 19. hét: Az Észak-alföldi régió múltja, fejlődési pályája hét: Az Észak-alföldi régió múltja, fejlődési pályája hét: Az Észak-alföldi régió természeti földrajza. 22. hét: Az Észak-alföldi régió népességföldrajza, munkaerőpiaci sajátosságai. 23. hét: Az Észak-alföldi régió településföldrajza. 24. hét: Az Észak-alföldi régió térszerkezete. 25. hét: Az Észak-alföldi régió gazdaságföldrajza. (mezőgazdaság, ipar) 26. hét: Az Észak-alföldi régió gazdaságföldrajza. (szolgáltatások, turizmus) 27. hét: Az Észak-alföldi régió fejlesztési lehetőségei és irányai hét: Az Észak-alföldi régió fejlesztési lehetőségei és irányai Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: szóbeli Szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Baranyi B. szerk. (2008) A Kárpát-Medence régiói 8. Észak-Alföld. Dialóg Campus Kiadó, Pécs-Budapest. - Frisnyák S. (1995) Magyarország történeti földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

9 - Frisnyák S. (2000) Az Alföld történeti földrajza. Nyíregyházi Főiskola Földrajz Tanszék, Nyíregyháza. - Beluszky P. (2001) A Nagyalföld történeti földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs. - Beluszky P. szerk. (2005) Magyarország történeti földrajza I. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. - Beluszky P. szerk. (2009) Magyarország történeti földrajza II. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs.

10 FDB2501L Régiótörténet 29. konzultáció: A régió fogalma, típusai, regionalizáció és regionalizmus. A magyarországi regionalizmus történeti fejlődése. 1. A magyarországi regionalizmus történeti fejlődése. 2. Regionalizmus Európában, az EU regionális politikája. Az Észak-alföldi régió múltja, fejlődési pályája. 1. Az Észak-alföldi régió múltja, fejlődési pályája. 2. Az Észak-alföldi régió természeti földrajza. Az Észak-alföldi régió népességföldrajza, munkaerőpiaci sajátosságai. 30. konzultáció: Az Észak-alföldi régió településföldrajza. Az Észak-alföldi régió térszerkezete. Az Észak-alföldi régió gazdaságföldrajza. (mezőgazdaság, ipar) Az Észak-alföldi régió gazdaságföldrajza. (szolgáltatások, turizmus) Az Észak-alföldi régió fejlesztési lehetőségei és irányai. 1. Az Észak-alföldi régió fejlesztési lehetőségei és irányai Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: szóbeli Szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség.

11 Irodalom: - Baranyi B. szerk. (2008) A Kárpát-Medence régiói 8. Észak-Alföld. Dialóg Campus Kiadó, Pécs-Budapest. - Frisnyák S. (1995) Magyarország történeti földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. - Frisnyák S. (2000) Az Alföld történeti földrajza. Nyíregyházi Főiskola Földrajz Tanszék, Nyíregyháza. - Beluszky P. (2001) A Nagyalföld történeti földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs. - Beluszky P. szerk. (2005) Magyarország történeti földrajza I. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. - Beluszky P. szerk. (2009) Magyarország történeti földrajza II. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs.

12 FDB2509 Közigazgatási rendszerek és területfejlesztés 1. hét: Bevezetés, alapfogalmak 2. hét: A területi politika céljai, konfliktusok a célok között 3. hét: A területi politika meghatározó tényezői és az alkotó részpolitikák 4. hét: A területi politika szereplői és szintjei 5. hét: Területi részpolitikák (regionális politika, településpolitika, vidékpolitika) 6. hét: A területi politika eszközei, a területi tervezés 7. hét: 1. ZH, Az Európai Unió területi politikájának kialakulása és fejlődése 8. hét: Az Európai Unió területi politikájának jelenlegi helyzete 9. hét: Az Európai Unió egyes tagállamainak területbeosztása és területfejlesztési igazgatásuk alapvető jellemzői 10. hét: A magyar területi politika kialakulása és fejlődése a rendszerváltásig 11. hét: A magyar területi politika alakulása a rendszerváltás után 12. hét: A területfejlesztés alapvető szabályrendszere (1996. évi XXI. törvény alapján) 13. hét: A magyar területi politika jövőképe (Nemzeti Fejlesztés 2030 c. koncepció alapján) 14. hét: 2. ZH, összegzés - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: gyakorlati jegy - 2 db zárthelyi dolgozat (1. ZH: okt. 18., 2. ZH: dec. 6.) A félévközi ellenőrzések követelményei: - témakörök a féléves tematika szerint A gyakorlati jegyet a zárthelyi dolgozatok érdemjegyeinek számtani átlaga határozza meg. (Sikeres érdemjegyhez mindkét ZH legalább elégséges szinten való teljesítése szükséges.) A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom: - Hoffman István (2015): Bevezetés a területfejlesztési jogba. ELTE Eötvös kiadó, Budapest. 137 p. - Rechnitzer János Smahó Melinda (2011): Területi politika. Akadémiai Kiadó, Budapest. 451 p. - Rechnitzer János Smahó Melinda (2006): Regionális politika. (Elektronikus tankönyv) - Süli-Zakar I. (2003, 2010): A terület- és településfejlesztés alapjai. I., II. Dialóg Campus, Budapest-Pécs.

13 - Lőrincz Lajos (2007): A közigazgatás alapintézményei. HVG-Orac, Budapest, p. 411.

14 FDB2509L Közigazgatási rendszerek és területfejlesztés 1. konzultáció: Bevezetés, alapfogalmak A területi politika meghatározó tényezői és az alkotó részpolitikák A területi politika szereplői és szintjei Területi részpolitikák (regionális politika, településpolitika, vidékpolitika) A területi politika eszközei, a területi tervezés Az Európai Unió területi politikájának kialakulása és fejlődése 2. konzultáció: Az Európai Unió területi politikájának jelenlegi helyzete Az Európai Unió egyes tagállamainak területbeosztása és területfejlesztési igazgatásuk alapvető jellemzői A magyar területi politika kialakulása és fejlődése a rendszerváltásig A magyar területi politika alakulása a rendszerváltás után A területfejlesztés alapvető szabályrendszere (1996. évi XXI. törvény alapján) A magyar területi politika jövőképe (Nemzeti Fejlesztés 2030 c. koncepció alapján) - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: gyakorlati jegy - zárthelyi dolgozat (vizsgaidőszak folyamán) A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom: - Hoffman István (2015): Bevezetés a területfejlesztési jogba. ELTE Eötvös kiadó, Budapest. 137 p. - Rechnitzer János Smahó Melinda (2011): Területi politika. Akadémiai Kiadó, Budapest. 451 p. - Rechnitzer János Smahó Melinda (2006): Regionális politika. (Elektronikus tankönyv) - Süli-Zakar I. (2003, 2010): A terület- és településfejlesztés alapjai. I., II. Dialóg Campus, Budapest-Pécs. - Lőrincz Lajos (2007): A közigazgatás alapintézményei. HVG-Orac, Budapest, p. 411.

15 FDB2513 Terület- és településmarketing 31. hét: A terület- és településmarketing jelentkezésének háttere 32. hét: A terület- és településmarketing kialakulásának okai 33. hét: A versenyképesség és a terület- és településmarketing 34. hét: A hagyományos marketing és a terület- és településmarketing viszonya 35. hét: A fejlesztést megalapozó elméleti vizsgálatok I. A helyzetelemzés 36. hét: A fejlesztést megalapozó elméleti vizsgálatok II. 37. hét: A termékfejlesztés I. Az infrastrukturális háttér megteremtése 38. hét: A termékfejlesztés II. Az rendezvények típusai 39. hét: A termékfejlesztés III. Az rendezvények hatásainak vizsgálata 40. hét: A termékfejlesztés IV. Az építészet alkalmazása a terület- és településmarketingben 41. hét: A termékfejlesztés V. Az intézményi háttér megteremtése 42. hét: Az önkormányzatok kommunikációs tevékenysége I. Az üzenet tartalmának meghatározása 43. hét: Az önkormányzatok kommunikációs tevékenysége II. Az üzenet tartalmának meghatározása 44. hét: Az önkormányzatok kommunikációs tevékenysége III. Az üzenet továbbításának módszerei - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli Írásbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom:

16 - Kozma Gábor (2007): Terület- és településmarketing. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, p Piskóti István et al. (2002): Régió- és településmarketing. KJK-Kerszöv, Budapest, p G.J. Ashworth H. Voogd (1997): A város értékesítése, KJK, Budapest, p. 266.

17 FDB2513L Terület- és településmarketing 1. konzultáció: A terület- és településmarketing jelentkezésének háttere A terület- és településmarketing kialakulásának okai A versenyképesség és a terület- és településmarketing A hagyományos marketing és a terület- és településmarketing viszonya A fejlesztést megalapozó elméleti vizsgálatok I. A helyzetelemzés A fejlesztést megalapozó elméleti vizsgálatok II. A termékfejlesztés I. Az infrastrukturális háttér megteremtése A termékfejlesztés II. Az rendezvények típusai 2. konzultáció: A termékfejlesztés III. Az rendezvények hatásainak vizsgálata A termékfejlesztés IV. Az építészet alkalmazása a terület- és településmarketingben A termékfejlesztés V. Az intézményi háttér megteremtése Az önkormányzatok kommunikációs tevékenysége I. Az üzenet tartalmának meghatározása Az önkormányzatok kommunikációs tevékenysége II. Az üzenet tartalmának meghatározása Az önkormányzatok kommunikációs tevékenysége III. Az üzenet továbbításának módszerei - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: írásbeli Írásbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható.

18 Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség. Irodalom: - Kozma Gábor (2007): Terület- és településmarketing. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, p Piskóti István et al. (2002): Régió- és településmarketing. KJK-Kerszöv, Budapest, p G.J. Ashworth H. Voogd (1997): A város értékesítése, KJK, Budapest, p. 266.

19 FDB2520 Önkormányzati igazgatás 45. hét: A közigazgatás fogalma, felépítése, elvei 46. hét: A magyar önkormányzati rendszer fejlődése 47. hét: A magyar önkormányzati rendszer jogi alapjai (Helyi Önkormányzatok Európai Chartája, Magyarország Alaptörvénye, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény) 48. hét: A helyi önkormányzatok típusai. 49. hét: A helyi önkormányzatok és szerveik által ellátott feladatok rendszere. 50. hét: A helyi önkormányzatok szervei és működésük 51. hét: 1. zárthelyi dolgozat 52. hét: okt. 23. nemzeti ünnep 53. hét: A helyi önkormányzati képviselő és a képviselőtestület. A döntéshozatal folyamata. 54. hét: A helyi önkormányzat tisztségviselői, a hivatal, a közös hivatal, társulások. 55. hét: Az önkormányzatok és az állam kapcsolata 56. hét: A kormányhivatalok, az önkormányzatok törvényességi felügyelete 57. hét: Az önkormányzatok gazdálkodásának alapjai 58. hét: 2. zárthelyi dolgozat - A gyakorlati foglalkozásokon a részvétel kötelező. A félévi hiányzás megengedhető mértéke a tantárgy heti kontakt óraszámának háromszorosa. Ennek túllépése esetén a félév nem értékelhető (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: gyakorlati jegy - 2 db zárthelyi dolgozat (1. ZH: okt. 16., 2. ZH: dec. 4.) A félévközi ellenőrzések követelményei: - témakörök a féléves tematika szerint A gyakorlati jegyet a zárthelyi dolgozatok érdemjegyeinek számtani átlaga határozza meg. (Sikeres érdemjegyhez mindkét ZH legalább elégséges szinten való teljesítése szükséges.) A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom: - Csóka G. et al. (2016): Közigazgatási szakvizsga. Önkormányzati igazgatás. Nordex Nonprofit Kft. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. ISBN Bekényi József szerk. (2014): Nagy önkormányzati kézikönyv. Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó, Budapest. ISBN Balázs I. et al. (1999): Önkormányzati kézikönyv. HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft., Budapest. ISBN

20 FDB2520L Önkormányzati igazgatás 59. konzultáció: A közigazgatás fogalma, felépítése, elvei A magyar önkormányzati rendszer fejlődése A magyar önkormányzati rendszer jogi alapjai (Helyi Önkormányzatok Európai Chartája, Magyarország Alaptörvénye, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény) A helyi önkormányzatok típusai. A helyi önkormányzatok és szerveik által ellátott feladatok rendszere. A helyi önkormányzatok szervei és működésük 60. konzultáció: A helyi önkormányzati képviselő és a képviselőtestület. A döntéshozatal folyamata. A helyi önkormányzat tisztségviselői, a hivatal, a közös hivatal, társulások. Az önkormányzatok és az állam kapcsolata A kormányhivatalok, az önkormányzatok törvényességi felügyelete Az önkormányzatok gazdálkodásának alapjai - A gyakorlati foglalkozásokon a részvétel kötelező. A félévi hiányzás megengedhető mértéke részidős képzésben a tantárgy konzultációs óraszámának egyharmada. Ennek túllépése esetén a félév nem értékelhető (TVSz 8. 1.). Félévi követelmény: gyakorlati jegy - zárthelyi dolgozat (vizsgaidőszak folyamán) A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb két alkalommal kísérelhető meg. Elégtelen gyakorlati jegy javítása a Tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint lehetséges. Irodalom: - Csóka G. et al. (2016): Közigazgatási szakvizsga. Önkormányzati igazgatás. Nordex Nonprofit Kft. Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs. ISBN Bekényi József szerk. (2014): Nagy önkormányzati kézikönyv. Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó, Budapest. ISBN Balázs I. et al. (1999): Önkormányzati kézikönyv. HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft., Budapest. ISBN

21 FDM1819L Geopolitika és globalizáció 61. konzultáció: A globalizáció hétköznapi definíciói Nemzetköziesedés Liberalizáció Homogenizálódás Amerikanizálódás A globalizáció tudományos definíciói A zsugorodó Föld metaforája Globalizáció pro és kontra 62. konzultáció: Nemzetközi szervezetek (IMF, WB, WTO) A globális gazdaság Globalizáció kritikus mozgalmak A globalizáció mítoszai A globalizáció és a demokrácia A globalizáció és az állam, valamint a TNV-k - Az előadások a képzés szerves részét képezik, így az Intézmény a hallgatóktól elvárja a részvételt az előadásokon (TVSz 8. 1.) Félévi követelmény: kollokvium - vizsga típusa: Írásbeli és szóbeli - vizsgára bocsátás feltétele: A vizsgára bocsátásnak nincs előfeltétele. - vizsgák ütemezése: vizsgaidőszak folyamán A kollokvium típusa: szóbeli Szóbeli vizsga anyaga: - a féléves tematika szerint - alapfogalmak: lásd Cséfalvay Z. (2004) tankönyvek végén A tárgyból érdemjegy megszerzése egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb három alkalommal kísérelhető meg (vizsga, javító vizsga, ismétlő javítóvizsga). Sikertelen vizsgajegy legfeljebb két alkalommal javítható. Sikeres érdemjegy javítása egy vizsgaidőszakon belül legfeljebb egy tárgyból lehetséges. Az így megszerzett jegy végleges, azt be kell jegyezni a Neptun rendszerbe. További sikeres érdemjegy javítására nincs lehetőség.

22 Irodalom: - Cséfalvay Z. (2004): Globalizáció 1.0. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. - Cséfalvay Z. (2004): Globalizáció 2.0. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. - Mészáros R. et. al. (2010): A globális gazdaság földrajzi dimenziói. Akadémiai Kiadó, Budapest. - Bernek, Á. (2002) A globális világ politikai földrajza. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV I. FÉLÉV

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV I. FÉLÉV TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER 2018-2019. TANÉV I. FÉLÉV Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus NYE Turizmus és Földrajztudományi Intézet FDB1508 Általános- és ágazati gazdaságföldrajz

Részletesebben

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében

FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a os tanév I. félévében FDB1504(L), FDB1508(L) Általános és ágazati földrajz II. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy megszerzésének előfeltétele a foglalkozások rendszeres látogatása. (A TVSZ értelmében háromnál több igazolatlan

Részletesebben

FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a es tanév I. félévében

FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. című tantárgy követelményei a es tanév I. félévében FDB1504, FDB1508 Általános és ágazati földrajz II. A tárgy gyakorlati jeggyel zárul, amely a szorgalmi időszak utolsó napjáig bejegyzésre kerül a NEPTUN rendszerbe. Nappali tagozaton a gyakorlati jegy

Részletesebben

Tantárgyi követelmények

Tantárgyi követelmények Tantárgyi követelmények a 2017/2018-as tanév II. félévére Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus BFD1219L A világgazdaság történeti földrajza 1. konzultáció A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja,

Részletesebben

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A szorgalmi időszak utolsó hetében, december 19-én írásbeli elővizsga tehető.

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV II. FÉLÉV

TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV II. FÉLÉV TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER 2018-2019. TANÉV II. FÉLÉV Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus NYE Turizmus és Földrajztudományi Intézet FDO1104 Éghajlattan I. 1. hét: Az éghajlattan

Részletesebben

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II.

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. FDB1402(L) Történeti földrajz FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. félévében írásbeli vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

Éghajlattan II. (FDO1105)

Éghajlattan II. (FDO1105) Éghajlattan II. (FDO1105) 1. hét: Általános meteorológiai ismeretek I. 2. hét: Általános meteorológiai ismeretek II. 3. hét: Az éghajlatot meghatározó tényezők 4. hét: A Föld éghajlatának múltja, éghajlat-ingadozások

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet)

KÖVETELMÉNYEK. Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet) Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet) TAB2115 Meghirdetés féléve 7. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 A foglalkozásokon való részvétel: Az előadások a képzés szerves részét

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Beszédművelés Tantárgy kódja BTA1102 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 0+2 gyak.) gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód)

Részletesebben

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2017/18 tanév II. félév

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2017/18 tanév II. félév Tantárgyi követelmények Kisvállalkozási ismeretek (e.) nappali: FDB2425 / levelező: FDB2517L Területi tervezés II. (gy.) nappali: FDB2518 / levelező: FDB2515L A határmenti együttműködés elmélete (e.) nappali:

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra Tantárgy kódja MAD1108L Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám 0+3 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény gyak

Részletesebben

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet)

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) Kurzus kódja és kreditszáma: Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) FDB1305 FDB1305L FDO1103 (2 kredit) (2 kredit) (4 kredit) A tantárgy teljesítésének feltétele: szóbeli kollokvium

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Tantárgy neve Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 mértéke

Részletesebben

GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai

GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai LEVELEZŐ TAGOZAT kollokvium esetén GP1022L A megváltozott képességű tanulók tanítási, módszertani sajátosságai 1 A fogyatékossággal élő tanulók kompetencia alapú fejlesztése. 2 A tanulásban akadályozott

Részletesebben

Nyíregyháza, február 1.

Nyíregyháza, február 1. Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézet T A N T Á R G Y I T E M A T I K A É S F É L É V I K Ö V E T E L M É N Y R E N D S Z E R 2018/2019. tanév 2. félév Készítette: főiskolai docens tantárgyfelelős

Részletesebben

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.:

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: (FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és

Részletesebben

A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L. Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L

A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L. Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L Tantárgyi követelmények A terület és településfejlesztés alapjai (e.) nappali: FDB2508 / levelező: FDB2508L Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L Területi tervezés I. (e.) nappali:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Oktató: Kósáné dr. Bilanics Ágnes

Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Oktató: Kósáné dr. Bilanics Ágnes Foglalkoztatási terv MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Tantárgy kódja MAD1117L Menedzsment a felnőttképzésben Meghirdetés féléve 4 Kredit 2 Heti kontakt óraszám 1+2 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan Felsőoktatási Szakképzés TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan Tanév: 2015/2016. II. A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszék Tantárgyfelelős neve:

Részletesebben

Geoinformatika II. (FDB1405)

Geoinformatika II. (FDB1405) Geoinformatika II. (FDB1405) 1. hét: Geoinformatikai adatbázisok 2. hét: ArcCatalog használata 3. hét: ArcMap alapjai 4. hét: Adatbázis hozzáadása ArcMap szoftverhez 5. hét: I. gyakorlati számonkérés 6.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Kisebbségek szociálpszichológiája SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB 1501 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kollokviummal

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/19. 1. félév Tantárgy: Csoportos gyakorlat I., BCG 1104L Oktató: Szána Zsuzsanna Féléves óraszám: 9 Kredit: 5 Féléves tematika 1. konzultáció: A gyermekjóléti

Részletesebben

3. Az értékelés módszere: A gyakorlati jegy a részjegyek alapján születik. Beszámításra kerül a félévi szorgalom, aktivitás.

3. Az értékelés módszere: A gyakorlati jegy a részjegyek alapján születik. Beszámításra kerül a félévi szorgalom, aktivitás. KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Az anyanyelvi és irodalmi nevelés módszertana I. BOV1206 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) BOV 1100; BOV 1101

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1.

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2016/2017. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. hálóterv szerint JK 10201) Társfeltétele: JK 10101 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

Az európai integráció gazdaságtana

Az európai integráció gazdaságtana Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtan Tanszék TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Az európai integráció gazdaságtana The Economics of

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Esélyegyenlőségi ismeretek Oktató: Bodnárné Dr. Kis Katalin Féléves óraszám:5 Kredit:2kr 1. konzultáció: Az esélyegyenlőség fogalma és európai dimenziói Az esélyegyenlőség társadalmi, közpolitikai

Részletesebben

Levelezős konzultációs rend

Levelezős konzultációs rend Levelezős konzultációs rend Földrajz Szak BSc I. Évfolyam szeptember 16. p. 7-14 FDB1407L Általános természeti földrajz I. Dr. Dobány Zoltán D. 5. ea. szeptember 16. p. 14-19 FDB1307L Fejezetek az ált.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az óra tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II. BTA1113 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310 Az előadáson és a szemináriumokon a részvétel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Jánvári Miriam Ivett főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Személyiség és fejlődése II. CG 1036L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) CG 1035 Dr Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény FDB 1403 Történeti földrajz II. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul) Elsajátítandó tananyag: A hazai történeti geográfia eredményei és feladatai. A Kárpát-medencében élő társadalmak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Korunk irodalma II. TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1308 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L

Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L http://ttajekoztato2018.nye.hu/mintatanterveks/kepzesiszint_szakok/58 1. konzultáció: A hátrányos helyzet fogalmi értelmezései és típusai.

Részletesebben

(FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás:

(FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: (FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és jelenségek a Földön,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301L Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.) 9 - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy oktatója: A kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia Tantárgy kódja TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Szóbeli vagy írásbeli kollokvium.

Részletesebben

ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. II. évf. vállalkozás szervező. 2007/2008 I. félév. Távoktatási Központ

ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. II. évf. vállalkozás szervező. 2007/2008 I. félév. Távoktatási Központ /fax: 222-4584 : 383-8491/172 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 Távoktatási Központ ÉVFOLYAM II. évf. vállalkozás szervező TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés az EU tanulmányokba 2007/2008 I. félév 1 A Tantárgyi útmutató

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. CG1046 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Minősített aláírás CG1045 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr. Figula

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

Teljesítmény és erőforrás controlling

Teljesítmény és erőforrás controlling IV. évfolyam GM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás controlling 2012/2013 2. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Teljesítmény

Részletesebben

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter TANTÁRGY NEVE: Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter Szak: JOGÁSZ Oktatás nyelve: magyar Tárgy besorolása:

Részletesebben

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK INFORMATIKA SZAK Tantárgy Tagozat Heti óraszám Követelmény Ea. Lab. Gy. VILLAMOSSÁGTAN. Nappali 3 0 1 aláírás+vizsga Az aláírás megszerzésének feltételei: - A hiányzás nem haladhatja

Részletesebben

Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer

Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer Tárgyi tematika és félévi követelményrendszer BCG1102 Szakmai identitás fejlesztése I. (Önismeret) Óraszám: 3 1. hét: foglalkozás kereteinek megbeszélése, bevezető foglalkozás 2.-13. hét: Tömbösített foglalkozások,

Részletesebben

Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév

Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév Tantárgyi Program és követelmény 2015/2016-os tanév I. félév Tantárgy megnevezése: TURIZMUS FÖLDRAJZ (Mo.) Kontaktórák száma: 2+0 Vizsgajelleg: kollokvium A tantárgy kreditértéke: 3 Tantárgy kódja: A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése TKB1207 Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár API A kurzus tréning

Részletesebben

TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév. Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék

TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév. Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék TEMATIKA 2011/2012. tanév I. (őszi) félév Munka- és szociális jog 3. Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék Tárgy neve: Munka- és szociális jog 3. Szak: jogász Neptun-kódja: 30703 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak, Számvitel szakirány TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számviteli sajátosságok tantárgy tanulmányozásához

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Új módszerek, technikák a pedagógus tevékenységében UPX1104L Óraszám: 0+15/félév Kredit: 3 Féléves tematika: 1. konzultáció: A hallgatók megismerkednek új, modern a közoktatásban alkalmazható

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében (május 10.) írásbeli gyakorlati

Részletesebben

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek Tanmenet és tantárgyi követelmények a Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek tantárgyhoz 2016/2017. tanév I. (őszi) félév Közigazgatás-szervező alapképzési szak 2014. NAPPALI és LEVELEZŐ

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Alternatív programú intézmények Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. Alternatív programú intézmények Tantárgy kódja Alternatív programú intézmények CGB2011 Meghirdetés féléve 4.,5. Kreditpont 2. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 Dr. Vincze Tamás, főiskolai adjunktus A foglalkozásokon való részvételre a Nyíregyházi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Alkalmazott pszichológia MD1005 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve: Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár

Részletesebben

EU ISMERETEK FO MFKGT600331

EU ISMERETEK FO MFKGT600331 EU ISMERETEK FO MFKGT600331 Földrajz alapszak TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Miskolc, 2018/19 I. félév A tantárgy adatlapja Tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 1óra előadás (a teljes évfolyamnak)

Részletesebben

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2018/19 tanév I. félév

Dr. Lenkey Gábor Tantárgyi követelmények 2018/19 tanév I. félév Tantárgyi követelmények Projektmenedzsment I. (e.) nappali: FDB2515 / levelező: FDB2515L Területi tervezés I. (e.) nappali: FDB2517 / levelező: FDB2517L A terület- és településfejlesztés alapjai (e.) levelező:

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2013. szeptember 1

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve KÖZLEKEDÉSI HÁLÓZATOK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOUVAI42 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám

Részletesebben

TAB 1101 Magyar nyelv I.

TAB 1101 Magyar nyelv I. TAB 1101 Magyar nyelv I. Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer Féléves tematika: 1. A nyelv mibenléte. A nyelv, a beszéd, a gondolkodás és a társadalom összefüggése. Nyelvkeletkezési elméletek.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése PDB2304L Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus

Részletesebben

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁ (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Tanulmányi tájékoztató Programozó informatikus szakirányú továbbképzési szak Kecskemét 2017-től 1 A tantárgyleírásokat a NJE GAMF Műszaki és Informatikai

Részletesebben

A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak

A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak A Szolnoki Főiskola képzési programja Diplomás Európai Unió szakreferens szakirányú továbbképzési szak 1. A szak képzési és kimeneti követelményei a. A szakirányú továbbképzés megnevezése: Diplomás szakreferens

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje

A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje Ezt a szabályozást kell alkalmazni valamennyi, a Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskolában megtartott nem állami vizsga megszervezésekor. A tanulmányok alatti

Részletesebben

A TAkTÁodv lhtatápákah CÉigA okíaíásának célja A íaníáröónak náncs Élőíanulmánóá félíéíéléi dé a féldolöozásáí méökönnóííá méöalaéozzák

A TAkTÁodv lhtatápákah CÉigA okíaíásának célja A íaníáröónak náncs Élőíanulmánóá félíéíéléi dé a féldolöozásáí méökönnóííá méöalaéozzák TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2014. szeptember 2 A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA Az üzleti tervezés című tantárgy oktatásának célja,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 201/2014. tanév 1. félévében Oktatott tantárgyak: kredit SMKNZ201AN Takarmánynövény termesztés 2+ óra 5 BSc Állattenyésztő Mérnöki Szak II. SMKNZ202XN Növénytermesztéstani

Részletesebben

Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés. Tematika. Gazdálkodás modul. Marketing alapjai

Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés. Tematika. Gazdálkodás modul. Marketing alapjai BGF PSZK Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakügyintéző Képzés Tematika Gazdálkodás modul Marketing alapjai Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer. BTA1104L Zenei készségfejlesztés

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer. BTA1104L Zenei készségfejlesztés Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BTA1104L Zenei készségfejlesztés Féléves tematika: Az alsó tagozatos ének-zeneoktatáshoz szükséges helyes éneklési készség kialakítása. Az ének-zenei alapismeretek

Részletesebben

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2.

NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. NÉPESSÉG- ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ 2. OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Pedagógia alapjai Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. Pedagógia alapjai Tantárgy kódja Pedagógia alapjai SPB1116 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kiss Katalin, főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) CGF 1004 Tantárgyfelelős neve és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) CGF 1004 Tantárgyfelelős neve és beosztása KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Összefüggő komplex szakmai gyakorlat Tantárgy kódja CGF1005 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont: 30 Óraszám (elm.+gyak.) 0+560 Félévi követelmény Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Tantárgy neve. Politikai földrajz és szociogeográfia I-II. Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 1+0

Tantárgy neve. Politikai földrajz és szociogeográfia I-II. Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 1+0 Tantárgy neve Politikai földrajz és szociogeográfia I-II. Tantárgy kódja FDB1505; FDB1506 Meghirdetés féléve 2-3 Kreditpont 2-2 Összóraszám (elm+gyak) 1+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2016/2017 I.

Részletesebben

A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje

A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje Ezt a szabályozást kell alkalmazni valamennyi, a Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskolában megtartott nem állami vizsga megszervezésekor. A tanulmányok alatti

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

A FEBRUÁRBAN INDULÓ KÉPZÉSEKRE VONATKOZIK

A FEBRUÁRBAN INDULÓ KÉPZÉSEKRE VONATKOZIK NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK A felvételiző a megadott témakörök közül egyet választ. Ebből a témakörből a kiadott kötelező irodalom segítségével felkészül. Saját belátása szerint, további

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL. tanulmányokhoz III. ÉVFOLYAM PÉNZÜGY-SZÁMVITEL SZAK BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ VEZETŐI SZÁMVITEL tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Vezetői számvitel Tanszék: Számvitel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése TKM1013L Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A tréningen való részvétel kötelező.

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vezetői számvitel. Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vezetői számvitel. Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vezetői számvitel Pénzügy - számvitel alapszak Távoktatás tagozat 2015/2016. tanév II. félév 1 SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK A tárgy oktatásának célja: A Budapesti

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja A nevelés társadalmi alapjai TKB1202 Meghirdetés féléve 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár Tantárgyi követelmények Az előadáson

Részletesebben

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TEMATIKA ÁLLAMTUDOMÁNYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI KAR SZAKIGAZGATÁSI ÉS SZAKPOLITIKAI INTÉZET. (tárgykód: KKS7B17)

HELYI ÖNKORMÁNYZATOK TEMATIKA ÁLLAMTUDOMÁNYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI KAR SZAKIGAZGATÁSI ÉS SZAKPOLITIKAI INTÉZET. (tárgykód: KKS7B17) ÁLLAMTUDOMÁNYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI KAR SZAKIGAZGATÁSI ÉS SZAKPOLITIKAI INTÉZET HELYI ÖNKORMÁNYZATOK (tárgykód: KKS7B17) TEMATIKA 2017/2018. tanév II. félév ELŐADÁSOK IDŐPONTJA ÉS TÉMAKÖRE 1. előadás Időpontja:

Részletesebben

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6798 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Gazdálkodási és menedzsment szak Statisztikus

Részletesebben

ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654

ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654 ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654 Műszaki földtudományi alapszak Olaj- és gáz specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. KÖVETELMÉNYEK Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. TAB1215 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel

Részletesebben

TÉMAKÖRÖK A MESTERSZAKOK SZÓBELI FELVÉTELI VIZSGÁJÁHOZ NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK

TÉMAKÖRÖK A MESTERSZAKOK SZÓBELI FELVÉTELI VIZSGÁJÁHOZ NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK NEMZETKÖZI GAZDASÁG GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK irodalom segítségével felkészül. Saját belátása szerint, további irodalmak felhasználása révén bıvítheti ismereteit a témakörbıl. A szóbeli felvételi alkalmával

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia II. BTA1113 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310 Az előadáson és a szemináriumokon a részvétel

Részletesebben