Központi Statisztikai Hivatal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Központi Statisztikai Hivatal"

Átírás

1 Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatósága A TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK JELLEMZŐI A DÉL-DUNÁNTÚLON 1990-TŐL NAPJAINKIG : 11 / 2006 Pécs, június

2 Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatóság, 2006 ISBN X Igazgató: dr. Horváth József Tájékoztatási osztályvezető: dr. Németh Zsolt Készítette: Horváthné Takács Ibolya Másodlagos publikálás csak a forrás megjelölésével, adatok átadása csak a KSH Pécsi Igazgatósága engedélyével történhet! A KSH Pécsi Igazgatósága kiadványai megrendelhetők, megvásárolhatók: Pécs, József Attila u. 10/A. Telefon: 72/ Telefax: 72/ KSH az interneten:

3 BEVEZETÉS Napjainkban egyre több szakember kongatja a vészharangot a népesedési folyamatok régóta tartó kedvezőtlen alakulása miatt. A hosszú ideje csökkenő születésszám a népesség számszerű fogyatkozásán túl a korstruktúra romlásához, a népesség elöregedéséhez vezet, amely mind a gazdaság, mind az ellátó rendszerek szempontjából rövidesen beláthatatlan következményekkel fenyeget. A csökkenő születésszám minden bizonnyal összefügg a tudatos családtervezés térhódításával, amelyhez az utóbbi évtizedekben a hatékony fogamzásgátló szerek mind szélesebb skálája áll a nők illetve a családok rendelkezésére. Ennek ellenére bár egyre csökkenő, de európai mércével mérve még mindig jelentős számú terhességmegszakítást végeznek hazánkban. A születésszabályozásnak két fő módozata különböztethető meg attól függően, hogy a fogamzás elkerülését, vagy a megfogant magzat megszületésének megakadályozását szolgálja. Előbbi esetben fogamzásgátlásról, utóbbiban művi vetélésről beszélhetünk. A művi vetélések gyakoriságát jelentősen befolyásolja a népesség egészségügyi kultúrája, a fogamzásgátló szerek, eszközök elterjedtsége, választéka, hozzáférhetősége (megfizethetősége), valamint az alkalmazott jogi szabályozás. Jelen tanulmány célja a művi vetélések dél-dunántúli alakulásának áttekintése országos összehasonlításban 1990-től napjainkig (a legutolsó rendelkezésre álló adat évi).

4 4 A művi vetélések alakulása Az utóbbi másfél évtizedben a terhességmegszakítások száma az országoshoz hasonlóan a Dél-Dunántúlon is jelentősen mérséklődött. A magzati élet védelméről szóló január 1-jén hatályba lépett törvény újraszabályozta a művi vetélések feltételeit, amelynek hatására kezdetben viszonylag számottevő csökkenés következett be, majd 1995 és 1997 között stagnálás volt a jellemző. A csökkenés 1998-tól vett ismét lendületet, amely az utóbbi néhány évben megtört és újra stagnálás mutatkozott. Összességében tehát az elmúlt 15 esztendőben a terhességmegszakítások száma kisebb megtorpanásokkal ugyan, de határozottan csökkenő trendet mutatott. A terhességmegszakítások számának alakulása 1990=100,0 % 110,0 100,0 90,0 80,0 70,0 60,0 50, Év Baranya megye Somogy megye Tolna megye Dél-Dunántúl Országosan A Dél-Dunántúlon a kilencvenes évek elején még közel 9 ezer művi abortuszt hajtottak végre, számuk az utóbbi években 5 és fél ezer körül stabilizálódott, amely mintegy 37%-os csökkenést jelent. Országosan eközben 42%-kal, 90-ről 52 és fél ezerre esett vissza a számuk. Amint a fenti diagramon is jól látható, a terhességmegszakítások 1990 és 2004 közötti mennyiségi változása a Dél-Dunántúlon lényegében hűen követte az országos folyamatot. A régió összességétől azonban számottevő eltérést mutattak az azt alkotó megyék. Baranyában a művi abortuszok száma mind az országos mind a régiós átlagnál kevésbé csökkent. A műtétek száma 1990-hez viszonyítva 2001-ig mintegy 30%-kal fogyatkozott, azóta lényegében állandó szinten maradt. Somogy megyében és Tolnában az országosnál nagyobb mértékben fogyott a terhességmegszakítások száma. Miközben a művi abortuszok száma kisebb megtorpanásokkal csökkent, az élveszületéseké szinte töretlenül fogyatkozott az elmúlt másfél évtized során. Országosan 1990-ben még több mint 125 ezer gyermek született, 2004-ben ennek csupán háromnegyede, mintegy 95 ezer fő. A Dél-Dunántúlon ennél is nagyobb mértékű csökkenés következett be, az évi több mint 12 ezres születésszámnak 2004-ben mindössze héttizedét, kevesebb mint 8800 élveszületést regisztráltak. A régió megyéi közül a születések számát tekintve Tolnában mutatkozott a legnagyobb, míg Somogyban a legkisebb mértékű visszaesés.

5 5 Az élveszületések számának alakulása 1990=100,0 % 110,0 100,0 90,0 80,0 70,0 60,0 50, Év Baranya megye Somogy megye Tolna megye Dél-Dunántúl Országosan Mivel 1990 és 2004 között a terhességmegszakítások száma erőteljesebben mérséklődött mint az élveszületéseké, így a 100 élveszületésre jutó művi abortuszok száma erősen hullámzó módon ugyan, de csökkenő tendenciát mutatott (mivel a születések száma monoton csökkent, az abortuszok számának fogyatkozásában bekövetkezett bármilyen megtorpanás a mutató értékének növekedését idézte elő). A Dél-Dunántúlon 2004-ben 64, országosan 55 terhességmegszakítás jutott 100 élveszületésre szemben az évi 70-nel. A születésszám erőteljesebb visszaesése miatt a Dél-Dunántúl mutatója az országoshoz viszonyítva kevésbé mérséklődött, az utóbbi tíz esztendőben rendre több terhességmegszakítás jutott 100 élveszületésre a régióban, mint országosan. A dél-dunántúli megyék közül Baranya emelendő ki, ahol a mutató értéke a vizsgált időszak elején és végén megegyezett a közbeeső kisebb-nagyobb hullámzások ellenére. Száz élveszületésre jutó terhességmegszakítások számának alakulása 90,0 80,0 70,0 60,0 50, Év Baranya megye Somogy megye Tolna megye Dél-Dunántúl Országosan

6 6 A művi vetélések 100 élveszületésre jutó számát tekintve az egyes régiók illetve megyék között jelentős eltérések mutatkoztak 2004-ben. Az ország régiói közül a déldunántúli az egyik legkedvezőtlenebb helyzetűnek tekinthető, hiszen a hozzá tartozó megyék közül Baranyában Heves után a második legtöbb terhességmegszakítás jutott 100 születésre, szám szerint 67, Somogyot a megyék rangsorában a negyedik, Tolnát pedig a hetedik legrosszabb mutató jellemezte. Száz élveszületésre jutó terhességmegszakítások száma 2004 A Dél-Dunántúlon az országoshoz hasonlóan a művi abortuszoknak nemcsak az élveszületések, de a szülőképes korú (15 49 éves) nők számához viszonyított aránya is számottevően mérséklődött. A vizsgált időszak elején még mind a régióban, mind országosan 36 terhességmegszakítás jutott ezer produktív korú nőre, 2004-ben a Dél-Dunántúlon 23, míg országosan 21. A megyék közül Somogy emelendő ki, ahol az arányszám a teljes időszakban az országos átlag felett alakult.

7 7 Ezer éves nőre jutó terhességmegszakítások számának alakulása 45,0 40,0 35,0 30,0 25,0 20,0 15, Év Baranya megye Somogy megye Tolna megye Dél-Dunántúl Országosan A terhességmegszakításon átesett nők demográfiai jellemzői Miközben mind a házasságkötés, mind a gyermekvállalás jellemző életkora egyre inkább kitolódott, a terhességmegszakításon átesett nők korösszetétele a fiatalodás irányába mozdult el. A régióban a 35 éves és idősebbek körében 1990 és 2004 között kevesebb mint a felére esett vissza a művi abortuszok száma, ebből adódóan az összes abortálón belüli részesedésük 27-ről 19%-ra csökkent. A évesek a vizsgált időszak egészében egyötöd körüli hányadot képviseltek, számottevő mértékben gyarapodott ugyanakkor az ennél fiatalabbak aránya. A évesek részesedése különösen 1996 és 2000 között volt a szokottnál magasabb (egynegyednyi), amelyben szerepet játszhatott az első gyermekek megszülésének Bokros-csomag miatti későbbre halasztása. A jelentős csökkenés ellenére is még mindig legtermékenyebb évesek hányada az összes művi vetélésen belül a vizsgált időszak folyamán fokozatosan emelkedett, 2002-től minden negyedik abortuszon átesett nő ebből a korosztályból került ki. Kedvező ugyanakkor a 20 év alattiak arányának valamelyes mérséklődése (bár a 10% fölötti hányad továbbra is magasnak tekinthető), hiszen a fiatal korban elvégzett terhességmegszakítás a későbbi gyermekvállalás szempontjából még ma is jelentős kockázattal jár. A terhességmegszakításon átesett nők korösszetétele a régió megyéiben nem mutatott számottevő eltérést a régió egészétől.

8 8 A terhességmegszakításon átesett nők korösszetételének változása a Dél-Dunántúlon % % % % % % % % % % % % A vizsgált időszakban a terhességmegszakítások ezer megfelelő korú nőre jutó száma a Dél-Dunántúlon minden korcsoportban az országosnál kisebb mértékben csökkent, ebből adódóan 2004-ben a 40 éves és idősebbeket leszámítva minden korcsoportban meghaladta az országos átlagot. Miközben a évesek termékenysége 2004-re az évinek alig több mint a harmadára esett vissza, abortuszarányuk csupán mintegy 30%-kal lett kisebb. A évesek körében hasonló mértékben csökkent a művi vetélések gyakorisága, míg a szüléseké csupán ötödével mérséklődött. Országosan 1995, a Dél-Dunántúlon 1996 óta ez a korosztály számít a legtermékenyebbnek, mindemellett az abortuszok gyakorisága is körükben a legmagasabb. (Ezer éves nőre 2004-ben 89 élveszületés és 38 terhességmegszakítás jutott.) A későbbre halasztott szülések következtében a 30 év fölöttiek termékenysége növekedett, ezzel párhuzamosan körükben csökkent legnagyobb mértékben a terhességmegszakítások gyakorisága. Ezer éves nőre 1990-ben még 43 gyermekszületés és 48 művi abortusz jutott, míg 2004-ben előbbi 58-at, utóbbi 36-ot tett ki. (A Dél- Dunántúlon 2004 volt az első év, amikor a évesek termékenysége meghaladta a évesekét, országosan ez már 2003-ban bekövetkezett.) A évesek körében 2004-ben ezer nő 24 gyermeknek adott életet miközben ugyanennyien választották terhességük megszakítását (1990-ben még 39 abortusz állt szemben 15 gyermekszületéssel).

9 9 Az élveszületések illetve a terhességmegszakítások ezer megfelelő korú nőre jutó száma a Dél-Dunántúlon 160,0 140, megfelelő korú nőre 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0 0, korcsoport Élveszületések 1990 Élveszületések 2004 Terhességmegszakítások 1990 Terhességmegszakítások 2004 A művi abortuszon átesettek családi állapot szerinti összetétele gyökeresen átalakult az elmúlt 15 esztendő során, amely bizonyára összefügg az átlagos házasságkötési kor növekedésével, a házasodási kedv csökkenésével illetve a terhességmegszakítást választó nők fiatalodó korstruktúrájával. A folyamat országosan, a Dél-Dunántúlon, azon belül az egyes megyékben teljesen hasonlóan játszódott le. A terhességmegszakításon átesett nők családi állapot szerinti megoszlásának változása a Dél-Dunántúlon özvegy 1% elvált 8% hajadon 26% elvált özvegy 11% 1% hajadon 48% házas 40% házas 65%

10 10 A terhességmegszakításon 1990-ben átesett nőknek még alig több mint egynegyede volt hajadon, 2004-ben már csaknem a fele. Ezzel párhuzamosan a házasok részesedése 65-ről 40%-ra fogyatkozott. Az özvegyek hányada nem változott, az elváltaké kismértékben növekedett. A régióban élő abortált nők családi állapot szerinti megoszlása 2004-ben megfelelt az országos átlagnak, amelytől az egyes megyék esetében sem mutatkozott számottevő eltérés. Területi összehasonlításra alkalmasabb, ha az egyes családi állapotú nők terhességmegszakításait a megfelelő családi állapotú produktív korú női népességhez viszonyítjuk. Ezer éves hajadonra 29, elvált nőre 24, házas nőre 20, özvegyre 11 terhességmegszakítás jutott 2004-ben, az abortuszarány minden családi állapot esetében meghaladta az országos átlagot (országosan sorrendben 25, 22, 18, 10 ezrelék volt az arány). A régió megyéit tekintve megállapítható, hogy 2004-ben az átlagot meghaladó gyakoriságban fordult elő művi vetélés a baranyai özvegyek és elváltak, valamint a somogyi házasok körében. A terhességüket megszakító nők körében a vizsgált időszakban valamelyest csökkent a gyermekes anyák, és növekedett a gyermektelenek részesedése. A Dél-Dunántúlon 1990-ben az abortáló nők egyötöde, 2004-ben egynegyede volt gyermektelen, országosan eközben 23-ról 27%-ra nőtt az arányuk. Ez egybecseng az előbbiekben már ismertetett folyamatokkal (20-30 évesek, hajadonok arányának növekedése), és azért érdemel figyelmet, mert ismerve az abortusz egészségügyi kockázatait, félő, hogy a későbbiekben egyre szélesebb körben válhat veszélyeztetetté a már akaratlagos gyermekvállalás. A terhességmegszakításon átesett nők gyermekeik száma szerinti megoszlásának változása a Dél-Dunántúlon % 4-X 6% 0 20% 3 14% 4-X 9% 0 25% 1 20% 2 40% 2 28% 1 24% Az egészségügyi kultúra hiányosságait, illetve a fogamzásgátló szerek nem kellő hozzáférhetőségét (magas ára miatt sokak számára megfizethetetlen) jelzi, hogy a terhességmegszakításon átesett nők körében ha kis mértékben is, de gyarapodott azoknak az aránya, akik már nem először kerültek ebbe a helyzetbe. A Dél-Dunántúl átlagában a kilencvenes évek elején a művileg vetélő nők 47%-ának, 2004-ben a felének élete során már volt legalább egy abortusza (Baranya megyében ennél is nagyobb növekedés mutatkozott, az említett nők hányada 44-ről 51%-ra emelkedett).

11 TÁBLÁZATOK

12 12 A terhességmegszakítások száma Év Baranya Somogy Tolna megyében Dél-Dunántúlon Országosan Év A terhességmegszakítások számának alakulása 1990=100,0% Baranya Somogy Tolna megyében Dél-Dunántúlon Országosan ,0 100,0 100,0 100,0 100, ,9 98,5 99,0 100,7 99, ,2 91,1 90,1 94,0 96, ,8 79,6 83,1 84,0 83, ,9 76,3 77,0 80,2 82, ,1 81,9 80,5 85,1 85, ,1 83,7 81,1 85,5 84, ,5 79,3 81,8 83,5 82, ,8 76,0 72,0 77,6 76, ,8 70,7 71,6 75,2 73, ,4 65,7 61,9 67,7 65, ,3 58,3 57,7 62,4 62, ,2 57,8 58,1 62,3 62, ,6 57,5 54,0 61,7 59, ,1 58,6 58,9 63,1 58,1

13 13 A terhességmegszakítások száma 100 élveszületésre Év Baranya Somogy Tolna megyében Dél-Dunántúlon Országosan ,4 77,1 67,7 70,3 71, ,1 77,3 67,8 71,9 70, ,9 75,3 63,7 70,5 71, ,0 64,7 62,9 63,6 64, ,9 63,3 62,2 63,7 64, ,2 71,0 65,6 69,3 68, ,1 79,2 71,0 74,6 72, ,4 76,1 76,1 77,0 74, ,7 76,6 71,5 74,6 70, ,9 72,8 72,2 74,3 69, ,2 66,2 59,2 64,5 60, ,6 60,0 56,9 60,7 58, ,4 62,1 56,7 61,3 57, ,5 62,9 55,1 62,5 56, ,6 62,9 59,4 63,6 55,2 A terhességmegszakítások száma ezer éves nőre Év Baranya Somogy Tolna megyében Dél-Dunántúlon Országosan ,7 39,5 35,8 35,7 35, ,7 38,7 35,3 35,8 35, ,0 35,8 32,0 33,2 33, ,5 31,3 29,4 29,6 29, ,7 29,9 27,1 28,3 28, ,6 32,0 28,2 30,0 29, ,3 32,6 28,5 30,2 29, ,9 31,0 28,8 29,6 28, ,3 29,9 25,5 27,7 26, ,2 28,1 25,6 27,1 26, ,6 26,4 22,4 24,6 23, ,8 23,1 20,4 22,3 22, ,9 23,1 20,8 22,4 22, ,6 23,2 19,5 22,5 21, ,8 24,1 21,7 23,4 21,2

14 14 Év A terhességmegszakítások a nők korcsoportjai szerint Baranya megyében évesek Összesen ,9 20,8 18,5 19,3 16,3 8,2 100, ,9 23,4 19,2 17,6 16,3 6,6 100, ,2 24,9 17,7 17,6 15,8 5,8 100, ,2 23,7 20,2 16,0 14,8 6,1 100, ,8 26,4 18,6 16,1 13,4 5,7 100, ,2 25,5 21,6 16,0 13,1 6,5 100, ,4 26,6 21,2 16,3 13,2 6,2 100, ,0 25,4 24,0 17,1 11,9 6,5 100, ,8 26,8 23,4 18,1 11,2 5,7 100, ,8 26,8 23,9 17,6 12,8 5,2 100, ,7 26,4 24,3 18,4 12,2 6,0 100, ,5 23,7 23,8 19,1 13,0 6,8 100, ,4 22,6 25,8 20,5 12,4 5,3 100, ,0 21,1 26,7 20,9 12,5 5,7 100, ,7 21,1 25,4 23,1 12,8 4,9 100,0 Ezer megfelelő korú nőre jutó száma ,4 49,6 48,5 40,9 32,8 9,9 32, ,9 56,4 53,4 40,9 33,3 8,2 33, ,9 56,5 46,4 41,2 30,3 6,8 32, ,2 47,9 46,0 35,3 25,5 6,4 28, ,6 51,3 40,7 35,6 23,3 5,6 27, ,5 51,3 49,5 38,7 25,6 6,5 29, ,2 50,6 47,1 40,3 27,2 6,0 29, ,5 46,0 52,4 41,1 25,5 6,0 28, ,9 44,6 47,7 39,8 23,4 5,0 27, ,0 44,4 46,8 37,7 27,4 4,5 27, ,9 40,8 40,6 34,5 24,4 4,7 24, ,5 35,4 36,5 32,9 23,9 5,0 22, ,8 34,8 38,3 35,1 22,7 4,0 22, ,1 34,5 39,7 36,6 23,0 4,5 23, ,1 35,5 37,3 39,4 23,3 3,9 23,8

15 15 Év A terhességmegszakítások a nők korcsoportjai szerint Somogy megyében évesek Összesen ,7 17,8 18,6 21,9 19,9 9,2 100, ,1 18,2 18,6 20,8 20,3 8,1 100, ,6 19,5 17,9 20,9 19,4 7,7 100, ,4 19,4 18,8 19,1 17,2 8,1 100, ,5 22,4 19,1 18,2 17,0 6,8 100, ,0 22,5 21,4 17,3 15,3 7,6 100, ,3 23,3 21,1 18,6 13,8 7,8 100, ,1 24,8 22,3 17,7 14,1 7,0 100, ,9 26,1 22,2 16,9 13,6 7,3 100, ,7 26,5 23,4 18,5 13,5 6,5 100, ,7 25,2 22,4 20,2 12,9 6,6 100, ,6 25,2 23,9 18,4 14,0 6,9 100, ,5 22,1 24,2 19,9 14,5 6,8 100, ,2 23,7 26,3 19,4 12,7 5,8 100, ,0 20,6 26,5 21,7 14,1 6,0 100,0 Ezer megfelelő korú nőre jutó száma ,7 56,3 60,5 56,3 45,6 13,0 39, ,3 55,2 61,6 56,4 45,2 11,0 38, ,1 53,5 55,2 55,5 40,0 9,6 35, ,0 46,0 49,9 46,3 31,8 8,7 31, ,4 48,3 47,1 44,2 31,7 6,8 29, ,8 48,7 54,7 46,5 32,6 7,9 32, ,5 50,1 53,4 52,4 32,3 8,0 32, ,4 49,4 52,1 47,2 33,0 6,7 31, ,3 49,0 49,0 42,4 31,8 6,7 29, ,6 47,0 46,2 42,4 30,5 5,6 28, ,8 43,4 39,0 41,8 27,9 5,4 26, ,8 39,7 37,1 31,9 26,5 5,0 23, ,4 35,7 36,4 33,8 27,1 5,0 23, ,3 39,7 38,6 32,7 23,2 4,3 23, ,8 36,6 39,9 36,8 25,8 4,8 24,1

16 16 Év A terhességmegszakítások a nők korcsoportjai szerint Tolna megyében évesek Összesen ,1 18,7 18,6 21,7 19,9 7,9 100, ,8 19,1 18,4 21,2 20,2 6,4 100, ,7 17,4 18,7 20,2 19,9 7,0 100, ,8 21,2 19,2 17,4 19,5 6,8 100, ,0 22,2 20,5 17,9 15,8 6,6 100, ,6 21,3 21,3 17,7 15,7 7,5 100, ,7 23,6 21,0 16,7 13,8 8,1 100, ,4 24,8 22,5 16,0 14,2 7,0 100, ,6 23,6 22,7 19,8 13,2 6,1 100, ,8 22,3 22,3 20,9 13,1 7,6 100, ,0 23,5 21,1 19,9 13,2 6,3 100, ,7 22,4 21,4 23,8 12,2 6,4 100, ,8 21,1 25,2 21,8 14,2 5,8 100, ,4 20,6 21,6 24,3 14,2 6,9 100, ,7 22,0 26,2 19,1 14,8 5,1 100,0 Ezer megfelelő korú nőre jutó száma ,7 53,4 54,4 49,8 41,6 10,3 35, ,7 53,2 54,6 51,2 41,1 8,1 35, ,6 43,8 50,5 47,6 36,6 7,9 32, ,8 48,8 46,8 40,0 33,4 6,9 29, ,3 44,7 44,5 39,5 26,2 6,0 27, ,5 41,6 46,9 41,9 29,0 6,9 28, ,6 44,4 46,2 40,6 27,5 7,3 28, ,3 45,8 49,7 39,0 30,6 6,2 28, ,0 37,9 43,8 41,3 26,4 4,8 25, ,4 36,4 41,7 42,3 27,0 5,9 25, ,2 34,6 32,4 34,4 24,1 4,4 22, ,9 32,6 29,5 35,7 20,3 4,1 20, ,1 32,3 34,1 32,9 23,4 3,8 20, ,9 30,6 26,8 34,5 21,0 4,3 19, ,3 36,5 36,3 29,4 23,4 3,6 21,7

17 17 Év A terhességmegszakítások a nők korcsoportjai szerint a Dél-Dunántúlon évesek Összesen ,4 19,2 18,6 20,9 18,5 8,5 100, ,4 20,4 18,8 19,6 18,7 7,1 100, ,6 21,2 18,0 19,4 18,0 6,7 100, ,7 21,6 19,5 17,4 16,8 7,0 100, ,0 24,0 19,2 17,3 15,2 6,3 100, ,6 23,5 21,5 16,8 14,5 7,1 100, ,1 24,7 21,1 17,3 13,6 7,2 100, ,8 25,1 23,1 17,1 13,2 6,8 100, ,4 25,8 22,8 18,1 12,5 6,4 100, ,1 25,7 23,3 18,7 13,1 6,2 100, ,5 25,3 22,9 19,4 12,7 6,3 100, ,9 23,9 23,3 19,9 13,2 6,8 100, ,7 22,1 25,1 20,6 13,5 6,0 100, ,6 21,9 25,5 21,1 12,9 6,0 100, ,1 21,1 26,0 21,7 13,7 5,3 100,0 Ezer megfelelő korú nőre jutó száma ,3 52,6 53,9 48,2 39,4 11,0 35, ,2 55,3 56,4 48,6 39,3 9,1 35, ,4 52,6 50,3 47,5 35,1 8,0 33, ,4 47,5 47,4 40,1 29,6 7,3 29, ,8 48,8 43,7 39,4 26,8 6,1 28, ,7 48,1 50,6 42,1 28,8 7,1 30, ,3 48,9 48,9 44,4 29,0 7,0 30, ,3 47,1 51,7 42,6 29,2 6,3 29, ,9 44,4 47,2 41,0 27,0 5,5 27, ,4 43,3 45,3 40,4 28,3 5,2 27, ,4 40,2 38,1 36,9 25,5 4,9 24, ,2 36,2 34,9 33,3 23,8 4,7 22, ,2 34,5 36,7 34,1 24,3 4,3 22, ,2 35,3 36,1 34,7 22,5 4,4 22, ,3 36,1 37,9 36,1 24,1 4,1 23,4

18 18 Év A terhességmegszakítások a nők korcsoportjai szerint országosan évesek Összesen ,3 19,1 18,1 20,7 19,4 9,4 100, ,9 20,7 18,3 19,2 19,2 7,7 100, ,3 22,0 18,2 18,3 17,9 7,4 100, ,7 22,1 18,6 17,2 17,2 7,2 100, ,1 23,0 19,7 16,6 15,6 7,1 100, ,9 23,9 20,8 16,4 14,5 7,6 100, ,2 24,5 21,8 16,9 13,9 7,7 100, ,5 25,6 22,2 17,0 13,4 7,4 100, ,9 26,1 22,5 17,8 12,6 7,2 100, ,0 26,1 23,0 18,4 12,8 6,7 100, ,4 25,5 23,7 19,3 12,6 6,6 100, ,6 23,9 24,8 20,2 12,8 6,7 100, ,6 22,9 25,6 20,4 13,3 6,2 100, ,8 21,6 25,6 20,6 14,3 6,2 100, ,8 21,0 26,0 20,6 14,7 5,9 100,0 Ezer megfelelő korú nőre jutó száma ,2 51,2 53,9 50,2 41,0 11,9 35, ,3 53,9 54,8 49,4 39,7 9,5 35, ,8 54,7 52,0 48,1 36,1 8,8 33, ,2 47,2 44,5 40,6 30,8 7,2 29, ,7 47,1 45,0 40,0 29,3 6,9 28, ,1 47,9 47,6 41,7 30,1 7,4 29, ,2 46,6 48,5 43,3 30,6 7,3 29, ,5 45,7 47,3 41,7 30,3 6,8 28, ,7 42,1 43,9 39,1 27,5 6,1 26, ,1 40,7 41,8 37,4 27,6 5,6 26, ,2 37,2 36,6 34,1 24,9 5,0 23, ,2 34,7 35,5 32,6 23,7 4,8 22, ,3 34,4 35,2 32,3 24,1 4,6 22, ,1 32,5 32,9 31,2 24,0 4,5 21, ,8 32,2 32,7 29,8 23,2 4,4 21,2

19 19 A terhességmegszakítások a nők családi állapota szerint Baranya megyében Év Hajadonok Házasok Özvegyek Elváltak Összesen ,9 60,5 1,2 8,3 100, ,2 59,5 0,8 8,5 100, ,1 55,5 0,8 8,4 100, ,5 54,7 1,0 8,8 100, ,5 52,2 1,1 8,2 100, ,2 52,3 0,9 9,4 100, ,6 50,5 1,1 8,7 100, ,8 49,6 1,1 9,4 100, ,4 47,5 1,3 9,6 100, ,6 46,9 1,3 10,2 100, ,2 45,0 1,2 9,6 100, ,7 43,9 0,8 10,6 100, ,4 42,3 1,1 10,1 100, ,1 41,1 0,8 10,0 100, ,8 39,1 1,3 11,8 100,0 Ezer megfelelő családi állapotú éves nőre jutó száma ,0 30,9 17,0 31,5 32, ,9 32,0 10,9 32,8 33, ,7 28,9 10,9 30,4 32, ,2 26,0 11,9 28,0 28, ,0 24,7 12,1 24,5 27, ,2 26,8 11,3 28,9 29, ,1 26,2 13,4 25,9 29, ,8 25,9 12,3 27,0 28, ,2 24,0 14,1 25,3 27, ,3 24,1 14,4 25,9 27, ,0 21,4 12,5 21,9 24, ,9 19,8 8,1 22,7 22, ,2 19,6 12,2 21,6 22, ,3 20,1 9,0 21,8 23, ,4 19,8 15,9 25,7 23,8

20 20 A terhességmegszakítások a nők családi állapota szerint Somogy megyében Év Hajadonok Házasok Özvegyek Elváltak Összesen ,0 66,3 1,0 8,6 100, ,7 65,4 0,8 9,0 100, ,0 59,2 1,3 9,5 100, ,8 57,2 1,7 8,4 100, ,0 57,0 1,1 7,9 100, ,2 55,3 1,1 9,4 100, ,2 54,0 0,9 8,9 100, ,2 51,3 1,3 9,2 100, ,5 49,1 0,8 8,6 100, ,5 46,5 1,0 10,0 100, ,7 46,4 0,9 9,9 100, ,8 44,1 1,0 10,7 100, ,2 44,9 0,6 8,9 100, ,9 41,8 0,9 8,4 100, ,9 42,4 0,7 10,0 100,0 Ezer megfelelő családi állapotú éves nőre jutó száma ,5 39,5 16,4 42,9 39, ,1 39,0 12,6 43,1 38, ,9 33,2 18,2 40,9 35, ,6 28,6 20,1 31,2 31, ,7 27,9 12,5 27,2 29, ,9 29,6 13,8 33,9 32, ,5 30,1 11,3 31,9 32, ,5 27,8 15,4 30,2 31, ,0 26,3 9,7 26,2 29, ,3 24,0 10,9 27,9 28, ,2 23,0 9,8 25,4 26, ,8 19,4 9,3 24,8 23, ,6 20,3 5,7 20,2 23, ,1 19,5 9,3 19,1 23, ,8 21,1 7,6 23,4 24,1

21 21 A terhességmegszakítások a nők családi állapota szerint Tolna megyében Év Hajadonok Házasok Özvegyek Elváltak Összesen ,9 69,5 0,8 6,7 100, ,0 66,6 1,2 7,2 100, ,4 65,8 1,5 7,1 100, ,6 61,8 1,4 9,2 100, ,0 58,8 1,4 8,9 100, ,2 60,1 1,5 8,1 100, ,0 54,9 1,1 10,0 100, ,9 54,9 1,2 9,9 100, ,5 53,7 0,9 11,0 100, ,5 48,9 1,3 12,3 100, ,4 46,9 1,3 11,4 100, ,6 47,4 1,3 11,8 100, ,6 46,3 1,6 12,5 100, ,3 46,7 0,9 10,9 100, ,9 39,9 0,6 10,6 100,0 Ezer megfelelő családi állapotú éves nőre jutó száma ,4 36,3 12,3 34,6 35, ,5 34,8 17,7 35,3 35, ,1 31,8 19,6 30,5 32, ,9 28,0 17,1 34,9 29, ,5 25,1 14,7 29,8 27, ,7 27,3 16,3 27,6 28, ,9 25,6 12,4 32,9 28, ,0 26,5 13,2 32,0 28, ,5 23,5 8,9 30,1 25, ,2 22,0 13,7 32,5 25, ,3 18,8 11,5 25,8 22, ,5 17,7 10,5 24,3 20, ,0 18,0 13,9 25,7 20, ,8 17,6 8,0 20,5 19, ,7 17,1 6,2 21,9 21,7

22 22 A terhességmegszakítások a nők családi állapota szerint Dél-Dunántúlon Év Hajadonok Házasok Özvegyek Elváltak Összesen ,0 64,8 1,1 8,0 100, ,3 63,4 0,9 8,4 100, ,0 59,3 1,1 8,5 100, ,6 57,3 1,3 8,8 100, ,1 55,5 1,1 8,3 100, ,5 55,2 1,1 9,1 100, ,1 52,8 1,1 9,1 100, ,8 51,4 1,2 9,4 100, ,8 49,5 1,0 9,5 100, ,9 47,2 1,2 10,6 100, ,8 45,9 1,1 10,2 100, ,2 44,8 1,0 10,9 100, ,4 44,1 1,1 10,3 100, ,9 42,5 0,9 9,7 100, ,7 40,4 0,9 10,9 100,0 Ezer megfelelő családi állapotú éves nőre jutó száma ,1 35,2 15,6 36,0 35, ,3 35,1 13,1 36,8 35, ,6 31,1 15,5 33,9 33, ,8 27,4 16,0 30,6 29, ,4 25,9 12,9 26,6 28, ,7 27,9 13,4 30,2 30, ,4 27,4 12,5 29,5 30, ,3 26,7 13,6 29,2 29, ,7 24,6 11,3 26,7 27, ,8 23,5 13,0 28,1 27, ,1 21,3 11,3 24,0 24, ,4 19,1 9,1 23,7 22, ,4 19,5 10,4 22,1 22, ,0 19,3 8,9 20,6 22, ,6 19,5 10,5 24,0 23,4

23 23 A terhességmegszakítások a nők családi állapota szerint országosan Év Hajadonok Házasok Özvegyek Elváltak Összesen ,9 62,7 1,1 9,2 100, ,4 60,2 1,0 9,2 100, ,6 57,3 1,0 8,9 100, ,6 55,1 1,1 9,2 100, ,3 53,6 1,1 9,0 100, ,0 52,7 1,1 9,1 100, ,4 52,2 1,1 9,3 100, ,1 50,4 1,1 9,3 100, ,0 48,3 1,0 9,6 100, ,5 46,5 1,0 9,9 100, ,7 44,8 1,0 10,3 100, ,1 44,2 1,0 10,4 100, ,7 42,7 0,9 10,4 100, ,7 42,2 0,9 10,0 100, ,1 40,7 0,9 10,3 100,0 Ezer megfelelő családi állapotú éves nőre jutó száma ,5 35,0 16,1 36,2 35, ,7 33,9 15,6 35,6 35, ,5 31,7 14,6 32,9 33, ,5 26,8 13,7 29,0 29, ,4 26,4 12,8 27,9 28, ,0 27,3 13,1 28,5 29, ,1 27,4 12,8 28,6 29, ,8 26,4 12,8 27,4 28, ,9 24,1 10,7 26,0 26, ,9 22,9 11,0 25,2 26, ,8 20,4 10,0 23,5 23, ,7 19,2 9,9 23,2 22, ,8 19,0 9,0 23,0 22, ,7 18,6 9,0 21,3 21, ,3 18,2 9,6 21,7 21,2

24 24 A terhességmegszakítások a nők élő gyermekeinek száma szerint Baranya megyében Év és több gyermeknek életet adók Összesen ,1 22,0 38,1 11,7 4,1 100, ,3 21,5 36,8 11,5 4,8 100, ,2 22,1 35,6 11,1 4,0 100, ,5 21,0 34,6 11,4 4,5 100, ,6 22,9 31,1 12,0 4,4 100, ,5 25,0 31,1 12,3 5,1 100, ,8 25,0 29,1 12,3 5,7 100, ,9 23,6 31,1 12,3 7,1 100, ,7 26,2 27,9 12,5 6,7 100, ,6 26,9 29,5 12,6 6,4 100, ,1 25,9 27,5 13,3 7,3 100, ,9 23,1 29,6 12,7 6,7 100, ,5 24,2 27,5 14,1 7,7 100, ,2 25,3 25,5 14,6 8,4 100, ,1 24,6 27,3 13,1 9,0 100,0

25 25 A terhességmegszakítások a nők élő gyermekeinek száma szerint Somogy megyében Év és több gyermeknek életet adók Összesen ,4 18,9 43,0 13,3 6,5 100, ,5 19,6 43,2 13,3 6,4 100, ,6 20,5 39,4 13,2 6,4 100, ,0 21,5 36,2 13,0 5,4 100, ,3 21,4 34,8 12,6 6,7 100, ,9 23,9 31,8 14,1 7,3 100, ,1 22,1 33,1 14,0 7,8 100, ,3 21,7 31,4 15,0 8,6 100, ,5 23,4 28,5 14,8 7,7 100, ,0 23,1 30,3 14,6 9,0 100, ,9 23,5 28,0 14,7 8,9 100, ,6 23,5 30,0 14,9 8,0 100, ,5 22,7 30,2 14,6 8,1 100, ,4 24,4 27,7 15,5 8,1 100, ,2 22,3 29,7 15,7 9,2 100,0

26 26 A terhességmegszakítások a nők élő gyermekeinek száma szerint Tolna megyében Év és több gyermeknek életet adók Összesen ,2 16,6 41,5 17,2 6,4 100, ,1 16,6 41,6 15,2 6,5 100, ,1 16,4 41,7 14,4 6,5 100, ,7 21,7 39,1 12,4 5,2 100, ,9 18,6 37,3 13,5 6,7 100, ,1 20,6 36,0 14,1 7,2 100, ,1 19,3 32,9 15,0 7,7 100, ,7 21,1 31,7 14,5 8,1 100, ,1 20,6 31,3 15,6 8,4 100, ,0 20,9 29,8 15,6 8,8 100, ,5 23,4 31,1 13,4 6,6 100, ,0 23,7 27,2 14,2 9,8 100, ,3 24,8 31,0 13,6 8,3 100, ,6 23,8 28,8 16,2 8,6 100, ,5 25,3 26,6 15,3 8,2 100,0

27 27 A terhességmegszakítások a nők élő gyermekeinek száma szerint a Dél-Dunántúlon Év és több gyermeknek életet adók Összesen ,5 19,5 40,7 13,6 5,5 100, ,2 19,6 40,3 13,0 5,8 100, ,4 20,2 38,4 12,6 5,4 100, ,2 21,3 36,3 12,2 5,0 100, ,4 21,4 33,9 12,6 5,8 100, ,2 23,6 32,5 13,3 6,4 100, ,5 22,6 31,4 13,5 6,9 100, ,7 22,3 31,3 13,7 7,8 100, ,7 23,9 28,9 14,1 7,5 100, ,1 24,2 29,8 14,0 7,9 100, ,5 24,5 28,5 13,8 7,7 100, ,8 23,4 29,2 13,8 7,9 100, ,9 23,8 29,2 14,2 8,0 100, ,8 24,7 27,0 15,2 8,3 100, ,7 24,0 27,9 14,5 8,9 100,0

28 28 A terhességmegszakítások a nők élő gyermekeinek száma szerint országosan Év és több gyermeknek életet adók Összesen ,3 19,8 38,8 12,9 5,2 100, ,9 19,9 36,9 12,9 5,4 100, ,1 19,9 35,3 12,5 5,3 100, ,8 20,9 33,1 12,0 5,2 100, ,0 21,2 32,1 12,1 5,5 100, ,3 21,9 31,1 12,8 6,0 100, ,8 22,1 30,5 13,2 6,4 100, ,9 22,6 29,7 13,0 6,7 100, ,6 22,7 28,5 13,2 7,0 100, ,2 23,0 28,1 13,5 7,2 100, ,9 23,5 26,6 13,5 7,5 100, ,6 23,5 27,1 13,7 7,2 100, ,4 23,8 26,2 13,8 7,7 100, ,3 23,6 26,3 14,6 8,2 100, ,9 23,7 26,4 14,3 8,6 100,0

29 29 Nemzetközi kitekintés Ország Száz élveszületésre jutó terhességmegszakítás Bulgária 76,4 71,3 67,6 Csehország 31,1 31,3 28,2 Észtország 83,4 81,5.. Finnország 19,6 19,0 19,2 Hollandia 14,6.... Horvátország 15,4 14,9 13,0 Izland 22,9 23,0.. Lengyelország.. 0,1 0,1 Lettország 73,4 69,1 67,5 Litvánia 41,6 37,6 35,0 Magyarország 57,9 56,8 55,2 Németország 17,7 18,1 18,4 Norvégia 24,5 24,6 24,7 Olaszország 23,6 22,8.. Románia 117,6 105,8 88,3 Spanyolország.. 18,1.. Svédország 34,8 34,8 34,1 Szlovákia 43,5.. 28,5 Szlovénia 41,9 39,7 35,6

TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK A DÉL-ALFÖLDÖN

TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK A DÉL-ALFÖLDÖN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Szegedi Igazgatósága TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK A DÉL-ALFÖLDÖN Szeged, 2005. november 7. Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Igazgatósága, 2005 ISBN 963 215 872 5 Igazgató:

Részletesebben

2015/35 STATISZTIKAI TÜKÖR

2015/35 STATISZTIKAI TÜKÖR 2015/35 STISZTIKAI TÜKÖR 2015. június 17. Élveszületések és termékenység az Európai Unióban Tartalom Bevezetés...1 Az élveszületések száma...1 élveszületési arányszám...1 Teljes termékenységi arányszám...2

Részletesebben

Magyarország népesedésföldrajza

Magyarország népesedésföldrajza Magyarország népesedésföldrajza Magyarország népességváltozásának hosszú távú trendjei A demográfiai átmenet stációi Magyarországon Magyarországon a demográfiai átmenet kezdetét 1880-ra teszik 1885-ig

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.3. Baranya megye

Központi Statisztikai Hivatal. 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.3. Baranya megye Központi Statisztikai Hivatal 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.3. Baranya megye Pécs, 2013 Központi Statisztikai Hivatal, 2013 ISBN 978-963-235-347-0ö ISBN 978-963-235-999-9 Készült a Központi

Részletesebben

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Népesség, népmozgalom Magyarországon az 1980-as évek elejére új demográfiai helyzet állt elő. A XX. század korábbi évtizedeit

Részletesebben

Születések és termékenység az Európai Unióban

Születések és termékenység az Európai Unióban 2011/38 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu V. évfolyam 38. szám 2011. június 14. A tartalomból 1 Bevezető 1 Élveszületések száma 1 Nyers élveszületési arányszám 2 Teljes termékenységi

Részletesebben

A NYUGDÍJASOK ÉS JÁRADÉKOSOK HELYZETE 2007 ELEJÉN A DÉL-DUNÁNTÚLON

A NYUGDÍJASOK ÉS JÁRADÉKOSOK HELYZETE 2007 ELEJÉN A DÉL-DUNÁNTÚLON Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatósága A NYUGDÍJASOK ÉS JÁRADÉKOSOK HELYZETE 2007 ELEJÉN A DÉL-DUNÁNTÚLON Száma: 8 / 2007 Pécs, 2007. december Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatóság,

Részletesebben

A BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) TERÜLETI MEGOSZLÁSA 2005-BEN

A BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) TERÜLETI MEGOSZLÁSA 2005-BEN Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága A BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) TERÜLETI MEGOSZLÁSA 2005-BEN Veszprém, 2007. június 10. Központi Statisztikai Hivatal Veszprém Igazgatóság, 2007 Igazgató:

Részletesebben

Terhességmegszakítások demográfiai jellemzői

Terhességmegszakítások demográfiai jellemzői 212/11 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 11. szám 212. december 21. Terhességmegszakítások demográfiai jellemzői A tartalomból 1 Bevezető 1 Általános irányzatok, demográfiai

Részletesebben

Vukovich György: Népesedési helyzet

Vukovich György: Népesedési helyzet (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Vukovich György (1994): Népesedési helyzet in: Társadalmi riport 1996, Andorka Rudolf, Kolosi Tamás, Vukovich György

Részletesebben

A KÜLFÖLDI ÉRDEKELTSÉGŰ VÁLLALKOZÁSOK REGIONÁLIS KÜLÖNBSÉGEI, 2006

A KÜLFÖLDI ÉRDEKELTSÉGŰ VÁLLALKOZÁSOK REGIONÁLIS KÜLÖNBSÉGEI, 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA A KÜLFÖLDI ÉRDEKELTSÉGŰ VÁLLALKOZÁSOK REGIONÁLIS KÜLÖNBSÉGEI, 2006 Miskolc 2008, szeptember Központi Statisztikai Hivatal, 2008 ISBN 978-963-235-195-7

Részletesebben

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG

KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG Központi Statisztikai Hivatal Miskolci Igazgatósága KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG Miskolc, 2006. május 23. Központi Statisztikai Hivatal Miskolci Igazgatóság, 2006 ISBN 963 215 973 X Igazgató: Dr. Kapros

Részletesebben

ÉLVESZÜLETÉSEK, TERMÉKENYSÉG ÉS MAGZATI VESZTESÉGEK BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN AZ 1960-AS ÉVEKTŐL NAPJAINKIG

ÉLVESZÜLETÉSEK, TERMÉKENYSÉG ÉS MAGZATI VESZTESÉGEK BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN AZ 1960-AS ÉVEKTŐL NAPJAINKIG KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA ÉLVESZÜLETÉSEK, TERMÉKENYSÉG ÉS MAGZATI VESZTESÉGEK BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN AZ 1960-AS ÉVEKTŐL NAPJAINKIG MISKOLC, 2005. július 22. Központi Statisztikai

Részletesebben

Népmozgalmi események alakulása az Észak-Magyarország régió kistérségeiben, 2008

Népmozgalmi események alakulása az Észak-Magyarország régió kistérségeiben, 2008 2010/19 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 19. szám 2010. március 11. Népmozgalmi események alakulása az Észak-Magyarország régió kistérségeiben, 2008 Tartalom 1 Bevezető

Részletesebben

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Népesség Az EU 28 tagállamának népessége 510 millió fő, amelynek 1,9%-a élt Magyarországon 2016 elején. Hazánk lakónépessége

Részletesebben

Terhességmegszakítások

Terhességmegszakítások 2 Terhességmegszakítások Tartalom Bevezetés...3 Összegzés...3 Hosszú távú irányzatok...5 Terhességmegszakítások és születések...6 A terhességmegszakításon átesett nők demográfiai jellemzői...8 Életkor

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2012/3

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2012/3 212/22 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 22. szám 212. április 2. Dél-dunántúli statisztikai tükör 212/3 A bűnözés alakulása a on A hazánkban regisztrált bűncselekmények

Részletesebben

Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában

Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában Először éljenek együtt, de azután Az élettársi kapcsolatok megítélése Magyarországon és Európában Rohr Adél PTE BTK Demográfia és Szociológia Doktori Iskola KSH Népességtudományi Kutatóintézet Fókuszban

Részletesebben

NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN I. NEGYEDÉV

NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN I. NEGYEDÉV Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága NÉPMOZGALOM A KÖZÉP-DUNÁNTÚL MEGYÉIBEN 2007. I. NEGYEDÉV Veszprém, 2007. július 19. 1 Központi Statisztikai Hivatal Veszprém Igazgatóság, 2007 Igazgató:

Részletesebben

KOZTATÓ. és s jellemzői ábra. A népesség számának alakulása. Népszámlálás Sajtótájékoztató, március 28.

KOZTATÓ. és s jellemzői ábra. A népesség számának alakulása. Népszámlálás Sajtótájékoztató, március 28. SAJTÓTÁJÉKOZTAT KOZTATÓ 2013. március m 28. 1. NépessN pesség g száma és s jellemzői 2. HáztartH ztartások, családok 3. A lakásállom llomány jellemzői 1. A népessn pesség g száma és s jellemzői 1.1. ábra.

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 2014/5 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VIII. évfolyam 5. szám 2014. január 30. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 A tartalomból A dél-dunántúli régió megyéinek társadalmi,

Részletesebben

Koraszülöttek és kis súlyú újszülöttek Magyarországon

Koraszülöttek és kis súlyú újszülöttek Magyarországon Koraszülöttek és kis súlyú újszülöttek Magyarországon 2 Koraszülöttek és kis súlyú újszülöttek Magyarországon Tartalom Bevezetés...3 A kis súlyú születések és a koraszülöttek aránya...4 Koraszülöttek és

Részletesebben

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS A magyarországi turisztikai régiók vendégforgalma 2002-ben 1 Kiss Kornélia Sulyok Judit kapacitása 2002-ben 2 Magyarországon 3377 kereskedelmi szálláshely mûködött, összesen 77 155 szobával és 335 163

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. NÉPMOZGALOM január december

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. NÉPMOZGALOM január december KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPMOZGALOM 2004. január december BUDAPEST, 2005 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Népesedés-, egészségügyi és szociális statisztikai főosztályán Főosztályvezető: Gárdos

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚL IDEGENFORGALMA január - december

KÖZÉP-DUNÁNTÚL IDEGENFORGALMA január - december Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága KÖZÉP-DUNÁNTÚL IDEGENFORGALMA 2007. január - december Veszprém, 2008. február Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság, 2008 Igazgató: Szemes

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE Győr 2006 Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága, 2006 ISBN-10: 963-235-050-2 ISBN-13: 978-963-235-050-9

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Korunk pestise az Európai Unióban Míg az újonnan diagnosztizált AIDS-megbetegedések száma folyamatosan csökken az Európai Unióban, addig az EuroHIV 1 adatai szerint a nyilvántartott

Részletesebben

Vukovich Gabriella: Főbb népesedési folyamatok

Vukovich Gabriella: Főbb népesedési folyamatok Vukovich Gabriella: Főbb népesedési folyamatok (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Vukovich Gabriella (2002) Főbb népesedési folyamatok : in: Társadalmi

Részletesebben

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Népesség Az EU 28 tagállamának népessége 508 millió fő, amelynek alig 2%-a élt on 2015 elején. Hazánk lakónépessége 2015. január

Részletesebben

BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA január-május

BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA január-május Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA Veszprém, 2007. július Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság, 2007 Igazgató: Szemes Mária Tájékoztatási

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK. 2. szám

Központi Statisztikai Hivatal. Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK. 2. szám Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási főosztály Területi tájékoztatási osztály BUDAPESTI MOZAIK 2. szám Demográfiai jellemzők Gazdasági aktivitás, foglalkoztatottság Háztartás, család Lakáskörülmények

Részletesebben

BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA január - december

BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA január - december Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA 2007. január - december Veszprém, 2008. február Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság, 2008 Igazgató:

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN GYŐR 2006. május KÉSZÜLT A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN ISBN 963 215 974 8 ISBN

Részletesebben

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024 CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET 3300 EGER, KERTÉSZ ÚT 3. TELEFON / FAX: 06-36/784-825 E-mail: csaladsegito.intezet@upcmail.hu Web: csskeger.hu EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

Részletesebben

Népmozgalom, 2009. január december

Népmozgalom, 2009. január december 21/42 Összeállította: Központi Statisztikai hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 42. szám 21. március 23. Népmozgalom, 29. január december A tartalomból 1 Összefoglaló 2 Házasságkötés, válás 3 Születés, terhességmegszakítás

Részletesebben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben Központi Statisztikai Hivatal 2012. március Tartalom Bevezető... 2 Demográfiai helyzetkép... 2 Egészségügyi jellemzők... 12 Oktatás és kutatás-fejlesztés...

Részletesebben

Mikrocenzus Demográfiai adatok

Mikrocenzus Demográfiai adatok ISBN 963 235 499 6 9 789 632 354996 Mikrocenzus 216 3. Demográfiai adatok Mikrocenzus 216 3. Demográfiai adatok Budapest, 217 Központi Statisztikai Hivatal, 217 ISBN 978-963-235-494-1ö ISBN 978-963-235-53-

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

A késői gyermekvállalás problémái

A késői gyermekvállalás problémái A késői gyermekvállalás problémái Klinger András Magyarország hosszú időn keresztül azok közé az országok közé tartozott, ahol az anyák viszonylag fiatal korukban szülték meg első és amennyiben vállaltak

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA. Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MISKOLCI IGAZGATÓSÁGA Szántóföldön termelt főbb növények terméseredményei Észak-Magyarországon 2006 Miskolc, 2007. február Igazgató: Dr. Kapros Tiborné Tájékoztatási osztályvezető:

Részletesebben

A GDP területi különbségei Magyarországon, 2007

A GDP területi különbségei Magyarországon, 2007 2009/99 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 99. szám 2009. július 06. A GDP területi különbségei Magyarországon, 2007 A tartalomból 1 Egy főre jutó GDP 2 Bruttó hozzáadott

Részletesebben

Demográfia, csecsemő- és gyermekhalálozás Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Demográfia, csecsemő- és gyermekhalálozás Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet Demográfia, csecsemő- és gyermekhalálozás Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet A népegészségügy célja a megelőzése, az egészség megőrzése, az egészségi állapot javítása. A hatásos népegészségügyi

Részletesebben

A termékenység és a párkapcsolatok nyitott kérdései

A termékenység és a párkapcsolatok nyitott kérdései A termékenység és a párkapcsolatok nyitott kérdései Kamarás Ferenc Kohorsz 18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat Nyitókonferencia KSH 2017. november 13. A termékenység nyitott kérdései Hogyan és mikor biztosítható

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ dec.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ dec. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 29. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez

Részletesebben

Magánszállásadás a Dél-Dunántúlon

Magánszállásadás a Dél-Dunántúlon Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatósága Magánszállásadás a Dél-Dunántúlon Száma: 5/ 2007 Pécs, 2008. január 1 Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatóság, 2008 ISBN 978-963-235-160-5 Igazgató:

Részletesebben

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Népesség Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének alakulásáról Borsod-Abaúj-Zemplén megye népessége és területe alapján az ország nagyobb megyéi közé tartozik, az ország területének

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR. Jelentés a beruházások 2014. évi alakulásáról. Tartalom. 1. Összefoglalás...2. 2. Nemzetközi kitekintés...2

STATISZTIKAI TÜKÖR. Jelentés a beruházások 2014. évi alakulásáról. Tartalom. 1. Összefoglalás...2. 2. Nemzetközi kitekintés...2 215. április Jelentés a beruházások 214. évi alakulásáról STATISZTIKAI TÜKÖR Tartalom 1. Összefoglalás...2 2. Nemzetközi kitekintés...2 3. Gazdasági környezet...2 4. A beruházások főbb jellemzői...3 5.

Részletesebben

Közlemények a budapesti agglomerációról 15.

Közlemények a budapesti agglomerációról 15. Közlemények a budapesti agglomerációról 15. Gyermekvállalás a budapesti agglomerációban 1990 2009 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Központi Statisztikai Hivatal GYERMEKVÁLLALÁS A BUDAPESTI BAN 1990 2009 Budapest,

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatósága A BŰNÖZÉS ALAKULÁSA A DÉL-DUNÁNTÚL KISTÉRSÉGEIBEN Száma: 3 / 2007 Pécs, 2007. május Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatósága, 2007 ISBN 978-963-235-100-1

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatósága A MUNKANÉLKÜLIEK/ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN Száma: 12 / 2006 Pécs, 2006. szeptember Központi Statisztikai Hivatal Pécsi Igazgatóság,

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal. 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.19. Veszprém megye

Központi Statisztikai Hivatal. 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.19. Veszprém megye Központi Statisztikai Hivatal 2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS 3. Területi adatok 3.19. Veszprém megye Veszprém, 2013 Központi Statisztikai Hivatal, 2013 ISBN 978-963-235-347-0ö ISBN 978-963-235-415-6 Készült a

Részletesebben

Népmozgalom, 2012* 1. ábra. A népesség nem és korcsoport szerint, 2013. január 1. +

Népmozgalom, 2012* 1. ábra. A népesség nem és korcsoport szerint, 2013. január 1. + 213/3 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VII. évfolyam 3. szám 213. április 25. Népmozgalom, 2* A tartalomból 1 Összefoglaló 2 Természetes és tényleges szaporodás, fogyás 2 Születés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1 Központi Statisztikai Hivatal 2013. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

Népmozgalom, 2007. január december

Népmozgalom, 2007. január december 28/13 Összeállította: Népességstatisztikai fõosztály Népmozgalmi statisztikai osztály www.ksh.hu II. évfolyam 13. szám 28. március 18. Népmozgalom, 27. január december A tartalomból 1 Összefoglaló 2 Házasságkötés,

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2012/3

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2012/3 Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2012/3 Központi Statisztikai Hivatal 2012. december Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

DEMOGRÁFIA ÉS GAZDASÁG

DEMOGRÁFIA ÉS GAZDASÁG Pleschinger Gyula l MNB Monetáris Tanácstag, Magyar Közgazdasági Társaság elnök Jövőnk a gyermek konferencia l Budapest l 2018. június 20. DEMOGRÁFIA ÉS GAZDASÁG 1 2 DEMOGRÁFIAI HELYZETKÉP A MAGYAR TERMÉKENYSÉGI

Részletesebben

Társadalmi jellemzõk, 2006. Társadalmi jellemzõk, 2006. Központi Statisztikai Hivatal

Társadalmi jellemzõk, 2006. Társadalmi jellemzõk, 2006. Központi Statisztikai Hivatal Társadalmi jellemzõk, 2006 Társadalmi jellemzõk, 2006 Ára: 2000,- Ft Központi Statisztikai Hivatal KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL TÁRSADALMI JELLEMZÕK, 2006 Budapest, 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL,

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3 Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. december Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3 Tartalom Összefoglalás...2 Népmozgalom...2 Mezőgazdaság...3 Ipar...6 Építőipar...7

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ márc.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ márc. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 21. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez

Részletesebben

Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban

Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban A VILÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 1990 ÉS 2002 KÖZÖTT Nemzetközi turistaérkezések 1990 és 2002 között a nemzetközi turistaérkezések száma több mint másfélszeresére,

Részletesebben

Egészséges társadalom?

Egészséges társadalom? Egészséges társadalom? Kerülő Judit 09-11-07 1 Egészséges Társadalom Komplex Programja 2006. Az egészséges társadalom jól mérhető 1. A népességszám alakulása (születési, halálozási mutatók) 2. A népesség

Részletesebben

Budapesti Mozaik 15. Budapest bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, Ország. Budapest. 100 ezer lakosra jutó regisztrált

Budapesti Mozaik 15. Budapest bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, Ország. Budapest. 100 ezer lakosra jutó regisztrált területi V. évfolyam 56. szám 2011. augusztus 19. 2011/56 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 15. bűnügyi helyzetének főbb jellemzői, 2005 2010 A tartalomból 1 Bevezető 1

Részletesebben

A gyermekvállalási magatartás változása és összefüggései a párkapcsolatok átalakulásával

A gyermekvállalási magatartás változása és összefüggései a párkapcsolatok átalakulásával Földházi Erzsébet A gyermekvállalási magatartás változása és összefüggései a párkapcsolatok átalakulásával Magyarországon az 1980-as évek elejétől fogy a népesség, 2011-ben a lélektani határnak is számító

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ máj.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ máj. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2010. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı

Részletesebben

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve X. Régiók a Kárpát-medencén innen és túl Nemzetközi tudományos konferencia Kaposvár, 2016. október 14. A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve Gazdaságtörténeti áttekintés a konvergencia szempontjából

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében szeptember szeptember. júni.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében szeptember szeptember. júni. 1 Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2014. SZEPTEMBER 2014. szeptember 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 9.685 álláskereső

Részletesebben

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A KALÁSZOS GABONÁK TERMÉSEREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005 2300/9/2005. GYŐR 2005. november Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN,

Részletesebben

Demográfiai mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban

Demográfiai mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban HARGITA MEGYE TANÁCSA ELEMZŐ CSOPORT RO 530140, Csíkszereda, Szabadság Tér 5. szám Tel.: +4 02 207700/1120, Fax.: +4 02 207703 e-mail: elemzo@hargitamegye.ro web: elemzo.hargitamegye.ro Demográfiai mutatók

Részletesebben

BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ dec.

BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ dec. BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA TÁJÉKOZTATÓ A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERİ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2010. Változás az elızı hónaphoz

Részletesebben

A MAGUKAT BAPTISTÁNAK VALLÓK SZOCIODEMOGRÁFIAI SAJÁTOSSÁGAI. Készítették: Kocsis-Nagy Zsolt Lukács Ágnes Rövid Irén Tankó Tünde Tóth Krisztián

A MAGUKAT BAPTISTÁNAK VALLÓK SZOCIODEMOGRÁFIAI SAJÁTOSSÁGAI. Készítették: Kocsis-Nagy Zsolt Lukács Ágnes Rövid Irén Tankó Tünde Tóth Krisztián A MAGUKAT BAPTISTÁNAK VALLÓK SZOCIODEMOGRÁFIAI SAJÁTOSSÁGAI Készítették: Kocsis-Nagy Zsolt Lukács Ágnes Rövid Irén Tankó Tünde Tóth Krisztián 2013 1 Tartalomjegyzék 1. Előszó...3 2. Bevezető...3 3. A baptisták

Részletesebben

Bruttó hazai termék, IV. negyedév

Bruttó hazai termék, IV. negyedév Közzététel: 11. március 11. Sorszám: 43. Következik: 11. március 11., Fogyasztói árak, 11. február Bruttó hazai termék, 1. IV. Magyarország bruttó hazai terméke 1 IV. ében 1,9%-kal, a naptárhatás kiszűrésével

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4

Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4 Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4 Központi Statisztikai Hivatal 2013. március Tartalom Összefoglaló... 2 Demográfia...... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6 Mezőgazdaság...

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ aug.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ aug. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 2009. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı

Részletesebben

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése - 2004. május A regisztrált munkanélküliek főbb adatai - 2004. május Megnevezés 2004 május Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző

Részletesebben

Kamarás Ferenc: Terhességmegszakítások Magyarországon

Kamarás Ferenc: Terhességmegszakítások Magyarországon Kamarás Ferenc: Terhességmegszakítások Magyarországon (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Kamarás Ferenc (1999): Terhességmegszakítások Magyarországon

Részletesebben

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010*

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* 2012/3 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 3. szám 2012. január 18. A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* Tartalomból 1

Részletesebben

Belső piaci eredménytábla

Belső piaci eredménytábla Belső piaci eredménytábla A tagállamok teljesítménye Magyarország (Vizsgált időszak: 2015) A jogszabályok nemzeti jogba történő átültetése Átültetési deficit: 0,4% (az előző jelentés idején: 0,8%) Magyarországnak

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JÚNIUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JÚNIUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ szept.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ szept. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAERİ-PIACI HELYZET ALAKULÁSÁRÓL A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESİK FİBB ADATAI Nevezés 29. Változás az elızı hónaphoz képest Változás az elızı évhez

Részletesebben

TALIS 2018 eredmények

TALIS 2018 eredmények TALIS 2018 eredmények TALIS 2018 eredmények A TALIS főbb jellemzői A TALIS lebonyolítása Résztvevő országok Az eredmények értelmezési kerete Eredmények A TALIS-vizsgálat főbb jellemzői TALIS: Teaching

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE

AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE Magyarország népessége az első hivatalos népszámláláskor (1870) a mai területre számítva 5 011 310 fő volt, a 2005. április 1-jei eszmei időpontú mikrocenzus adatai alapján 10 090

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében március március. júni. máj. ápr.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében március március. júni. máj. ápr. Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2013. MÁRCIUS 2013. március 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 15.507 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5.

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-005 vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 DOKUMENTUM 5. Foglalkoztatottság és munkanélküliség

Részletesebben

Pongrácz Tiborné: Demográfiai magatartás és a családi értékek változása

Pongrácz Tiborné: Demográfiai magatartás és a családi értékek változása Pongrácz Tiborné: Demográfiai magatartás és a családi értékek változása HELYZETKÉP 50 éves a KSH Népességtudományi Kutatóintézet MTA, 2014. január 20. 80 75 70 65 60 55 50 45 40 35 A teljes első női házasságkötési

Részletesebben

KORMÁNYZATI KEZDEMÉNYEZÉSEK, A FIATALOK MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE. SZOMBATHELY, 2013. október 17.

KORMÁNYZATI KEZDEMÉNYEZÉSEK, A FIATALOK MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE. SZOMBATHELY, 2013. október 17. KORMÁNYZATI KEZDEMÉNYEZÉSEK, A FIATALOK MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE SZOMBATHELY, 2013. október 17. Az egy főre jutó bruttó hazai termék a Nyugat-Dunántúlon Egy főre jutó bruttó hazai termék Megye, régió ezer

Részletesebben

Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához. Országos szintű mutatók (nemzetközi összehasonlításban)

Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához. Országos szintű mutatók (nemzetközi összehasonlításban) 199 1992 1994 1996 1998 2 22 24 26 28 1 Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához Készítette: Erdős Katalin Közgazdaságtudományi Kar Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézete

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

Ismertté vált közvádas bűncselekmények a Nyugat-Dunántúlon

Ismertté vált közvádas bűncselekmények a Nyugat-Dunántúlon 2010/77 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 77. szám 2010. július 6. Ismertté vált közvádas bűncselekmények a Nyugat-Dunántúlon A tartalomból 1 Bevezető 1 Bűnügyi helyzetkép

Részletesebben

A HÁZASSÁGKÖTÉSEK ÉS A VÁLÁSOK ALAKULÁSA BUDAPESTEN

A HÁZASSÁGKÖTÉSEK ÉS A VÁLÁSOK ALAKULÁSA BUDAPESTEN A HÁZASSÁGKÖTÉSEK ÉS A VÁLÁSOK ALAKULÁSA BUDAPESTEN NOVOTNYNÉ PLETSCHER HEDVIG A budapesti házasságkötések gyakorisága a század folyamán a legutóbbi időkig alig változott: lényegében 10 ezrelék körül állandósult.

Részletesebben

Családtervezési döntések

Családtervezési döntések Pongrácz Tiborné Családtervezési döntések Amagyar társadalom demográfiai magatartását már hosszabb ideje sajátos kettősség jellemzi, amely a társadalom tradicionális értékrendje és a tényleges népesedési

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Vas megye, 2012/2

Statisztikai tájékoztató Vas megye, 2012/2 Statisztikai tájékoztató Vas megye, 2012/2 Központi Statisztikai Hivatal 2012. szeptember Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 6 Beruházás...

Részletesebben

LAKÁSPIACI KÖRKÉP A NYUGAT-DUNÁNTÚLON

LAKÁSPIACI KÖRKÉP A NYUGAT-DUNÁNTÚLON KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA LAKÁSPIACI KÖRKÉP A NYUGAT-DUNÁNTÚLON GYŐR 2006. július KÉSZÜLT A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN, 2006 ISBN 963 215 994 2 IGAZGATÓ: Nyitrai

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében október október

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében október október Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2012. OKTÓBER 2012. október 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 13.118 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

Részvétel a felnőttképzésben

Részvétel a felnőttképzésben 2010/87 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 87. szám 2010. augusztus 05. Részvétel a felnőtt Az egész életen át tartó tanulás kiemelt szerepe az Európai Unió versenyképességének

Részletesebben

Fejér megye munkaerőpiacának alakulása I-III. negyedév

Fejér megye munkaerőpiacának alakulása I-III. negyedév Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Elemzési Osztály Fejér megye munkaerőpiacának alakulása 2009. I-III. negyedév Készült: Székesfehérvár, 2009. október hó 8000 Székesfehérvár, Sörház tér 1.,

Részletesebben