Tárgyalás- és előadástechnika

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárgyalás- és előadástechnika"

Átírás

1 Tárgyalás- és előadástechnika 8. óra Tárgyalástechnika 4. Csordás Geng - Neuman Szabó Tanács BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2017/18. tavasz

2 AZ ELŐZŐ RÉSZ TARTALMÁBÓL 2

3 Tárgyalási típusok Pozícióharc, kötélhúzás, alku-csere A bértárgyalás Szerepgyakorlat/Videóelemzés

4 4 Pozícióvédő tárgyalás 1. A tárgyalások kezdetekor a felek pozíciókat vesznek fel. Enélkül nem kezdődhet el a tárgyalás. Pl.: Aladár szeretné eladni a laptopját Ft-ért. Bea szeretné megvenni, de csak Ft-ot hajlandó adni érte.

5 5 Pozícióvédő tárgyalás 2. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy az elhibázottnak, sikertelennek bizonyuló tárgyalások jelentős része pontosan azért fullad kudarcba valamelyik fél részéről, mert a felek valódi érdekei összekeverednek a felvett pozícióval. Pl. Aladárnak azért van szüksége a Ft-ra, hogy ki tudjon bérelni egy új lakást, mert hirtelen felmondták a jelenlegi albérletét, és ennyiért talált másikat. Bea konferenciára utazik, de tönkrement a laptopja, és sürgősen kell neki másik. Viszont hónap vége van, és amíg nem jön meg a következő fizetése, nem tud Ft-nál többet áldozni új gépre.

6 6 Pozícióvédő tárgyalás 3. Amit gyakorta a másik érdekeként azonosítunk, az valójában egy pozíció. Pl. Aladárnak Ft kell a gépért, nem alkuszik. Bea Ft-ot tud adni érte, nem alkuszik. A másik által felvett, kidolgozott pozíció mögött valójában egy probléma és egy vele kapcsolatos érdekhalmaz van. Pl. Aladárnak sürgősen ki kell fizetnie az új albérletet, kaucióval együtt. Hirtelen nem talált más, olcsóbb szabad lakást, és időszűkében van, mert 3 napon belül ki kell költöznie a régiből. Tehát igazi problémája a lakhatás. Bea is időszűkében van, nem tudja megvárni a következő havi fizetését, és a megtakarításaihoz sem szeretne hozzányúlni. 3 nap múlva indul a konferenciára, és laptop nélkül nem tud majd dolgozni. Tehát igazi problémája, hogy sürgősen kell neki egy gép. A problémának és a kapcsolódó érdekhalmaznak vannak részletei, míg a pozíciónak rendszerint nincs vagy nagyon szegényes.

7 7 Pozícióvédő tárgyalás 4. A pozíció szűk, merev, információszegény, és emiatt nem biztosít mozgásteret a tárgyalás számára. Pl Ft. vs Ft., egyik fél sem akar engedni. A pozíció mögött álló probléma és érdekhalmaz az, amely elég tágas és elég részletes ahhoz, hogy mozgásteret biztosítson a két vagy több konfliktusban álló pozíció összebékítéséhez. Pl Ft. vs Ft., egyik fél sem tud engedni. Aladárnak igazából lakás kell, Beának igazából kölcsön laptop. Tehát: nem azért nem engednek az árból, mert annyira rugalmatlanok, hanem mert más szükségletük kielégítéséhez kell nekik az adott összeg. Vagyis: a felszín alatt más igényeik, szükségleteik vannak, mint amit rugalmatlan pozíciójuk mutat.

8 8 Pozícióvédő tárgyalás 5. Saját pozíciónk rendszerint a saját problémánkra és a saját érdekeinkre adott kézenfekvő válasz, megoldás. Így általában figyelmen kívül hagyja a másik pozíciója mögött rejlő érdekeket és a háttérben álló problémát. Pl. Nem teszik fel a kérdést egymásnak: valójában miért nem vagy hajlandó engedni az árból? Ha megkapnád a kért összeget/ ha sikerülne lealkudnod az összeget, mihez kezdenél vele? Milyen szükségletedet elégítené ki, ha megkapnád, amit akarsz? Ezért a pozíciók egymásnak feszülnek, többnyire kibékíthetetlenek. Pozíciónk mint megoldás és mint válasz magába sűríti azt a problémát és azt az érdekhalmazt, ami a háttérben áll, DE eközben eltörli, elfedi azt a problémát és az érdekhalmazt, amire válaszként született.

9 9 Pozícióvédő tárgyalás 6. A sikeres tárgyaláshoz, az RKEM (=Reálisan Kölcsönösen Előnyös Megállapodás) létrehozásához vissza kell bontanunk: a saját pozíciónkat: az eredeti problémára és a mögöttes érdekhalmazra, a másik pozícióját: az ő eredeti problémájára és mögöttes érdekhalmazára. Ha kiderül, hogy mindketten időszűkében vannak, és emiatt rugalmatlanok, akkor közösen találhatnak olyan megoldást, amivel mindketten nyernek. Aladár pozíciója mögött az áll, hogy sürgősen új albérlet kell neki. Bea pozíciója mögött az áll, hogy sürgősen laptop kell neki.

10 10 Pozícióvédő tárgyalás 7. Előbbiek figyelembevételével számos új dimenzió nyílik a tárgyalásban. Pl. részletfizetés, bérbevagy kölcsönbe adás hogy Beának legyen gépe a konferenciára, amit később vagy tényleg megvesz egy reális áron, vagy visszaad, és mástól másikat vesz, esetleg megjavíttatja a sajátját stb. Pl. olcsóbb szoba vagy albérlet biztosítása Aladárnak ismerősök segítségével, amíg talál másik albérletet. Pl. ideiglenesen lakhat Beánál, amíg ő konferencián van stb.

11 11 Kötélhúzás 1. Általában 1 tranzakciós tárgyalásokra jellemző, ahol nincs nagy szerepe a későbbi kapcsolat minőségének. A kötélhúzás az eladó kikiáltási ára és a vevő nyitó ára között zajlik. Egyezség akkor jön létre, ha az eladó kilépési határára kisebb, mint a vevő kilépési határára. A kialkudott ár rendszerint a kikiáltási ár és nyitó ár számtani átlaga. Vevő haszna: amennyivel kevesebbet fizet a kikiáltási árnál, vesztesége: amennyivel többet fizet a nyitó árnál. Eladó haszna: amennyivel többet kap a nyitó árnál, vesztesége: amennyivel kevesebbet kap a kikiáltási árnál.

12 12 Kötélhúzás 2. Eszköztára: pozícionális küzdelem: saját pozíció védelme, másik pozíciójának támadása. Sokszor durva formát ölt: eladó által kínált termék ócsárlása, személy támadása, nevetségessé tétele stb. Az alkudozási folyamat miatt a felek hajlamosak lose lose-ként érzékelni. A létrejött eredménnyel kölcsönösen elégedetlenek vagyunk: vevőként többet fizettünk, eladóként kevesebbet kaptunk, mint lehetett volna. Nem kapcsolatépítő, inkább érvelés jellegű, kapcsolatromboló. Kis összegű, kis tétre menő tárgyalásnál célszerű, pl. Vatera.

13 13 Kötélhúzás 3. Példa: szombat dél, piac. Az eladó szeretné eladni az összes zöldséget, amit aznap kivitt, ne maradjon rajta romlandó áru. Jó lenne, ha nyereséggel tudna zárni. A vevő szeretne olcsón hozzájutni a zöldségekhez, ráadásul siet, mert még nincs kész az ebéd. Mivel piac zárás van, azt reméli, hogy a kicsit szottyadtabb termékeket, amik egész délelőtt kint voltak a napon, és nyilván nem véletlenül maradtak utoljára, olcsóbban fogja megkapni. Alkudozni kezdenek: az eladó igyekszik azon a szinten tartani az árat, mind napközben. A vevő igyekszik minél lejjebb alkudni azt. Amikor lassan és túl keveset enged az eladó, a vevő elkezdi szidni őt és az áru minőségét. Az eladó lassanként enged, mert haza szeretne menni, és mert ő is tudja, hogy zöldségei már nem frissek. A vevő is enged, mert nem akar túl sok időt fecsérelni egy egyszerű zöldségvásárlásra, plusz így is olcsóbban jut hozzá az áruhoz, mintha korábban jött volna.

14 14 Kötélhúzás 4. Végül sikerül megegyezniük. Azonban utólag egyikük sem volt maradéktalanul elégedett: Vevőként többet fizettünk, eladóként kevesebbet kaptunk, mint lehetett volna. Ha kitartóbbak, ügyesebbek vagyunk, jobb alkut is köthettünk volna. Kapcsolatromboló folyamat: alkudozás közben kicsit össze is vesztek a felek nem ért annyit az egész. Eladóként jó lett volna elkerülni az összetűzést a vevővel, aki amúgy gyakori vásárló. Vevőként nyilván tetszett az áru, hiszen mi álltunk le alkudozni, tehát értelmetlen volt túlzottan ócsárolni azt, pláne sértegetni az eladót.

15 15 Mikor érdemes engedményt adni? Minden lépéssel kommunikálunk! Mit gondol a másik fél? Meghátrálást is üzenhet az engedmény, óvatosan kell bánni ezzel az eszközzel! Mikor adjunk engedményt? Ne a nyitópozícióban! Ha akkor adunk engedményt, akkor eleve az lesz a nyitópozíció Várjuk meg, hogy a másik mit ajánl, mit mond, ha túlzottnak véli az ajánlatot.

16 16 Mekkora engedményt adjunk? Minden lépéssel kommunikálunk! Mekkora engedményt adjunk? A nagy engedmény az eredeti ajánlatról azt üzenheti, hogy irreális volt, érdemes kis lépésekben haladni. Fontos, hogy látszódjon, hogy átgondoljuk az engedményt (pl. Át kell gondolnom, hogy ez még belefér-e a költségvetésbe... ). Mit kapok érte? Ha..., akkor... típusú szerkezetekben érdemes gondolkodni Lehet jóindulatból is engedményt adni, azonban ezt érdemes kimondani, kimondatni.

17 17 Játék: mit tudnál cserébe adni? Rakjatok le ketten forintot az asztalra! Az egyik félnek kell elvinnie az forintot (a pénzt felosztani nem lehet, harmadik félnek felajánlani nem lehet). Cél: alternatív valuták keresése, kilépés a pénz dimenziójából. Mindkét fél legyen elégedett a kimenetellel.

18 18 Alku/csere 1. A kötélhúzás alternatívája: csomagok (kosarak) cseréje. Cél: megkapni a számunkra lehető legjobb csomagot (és nem a legtöbbet kapni!). Ehhez a másik félnek is jó csomagot kell kapnia! Egyik legfontosabb tárgyalóeszköze a kérdés. Akkor működik, ha tisztában vagyok vele, hogy mit tudok kínálni. Szükséges a preferenciák rendezése. Különbséget kell tenni aközött, hogy a másik fél megmondja az igényeit, és aközött, hogy nekünk kell kitalálnunk, hogy mit kínálhatunk. A mi érdekünk, hogy mi kezdeményezzünk.

19 19 Alku/csere 2. Alkudozás alapja: a saját és másik fél preferenciái. Mi a legfontosabb Neked ebben a témában? Mi a második legfontosabb? Világos, feltárt saját preferenciák és lehetséges cserealapok. Eszköztára: Ajánlattétel: Valamit kérek, és valamit adok cserébe: ha ezt megadod, én megadom azt. Valamit adok, de megkérem az árát: add meg neki, amit kér a te feltételeiddel. A másik preferenciáinak feltárására irányuló kérdések: Nézzük meg, Neked mik a legfontosabbak ebben a témában. Mi ezek között a fontossági sorrend? A másik cserealapjainak feltárására irányuló kérdések: Mit tudsz kínálni, hogy megadhassam azt, amit kérsz?

20 20 Alku/csere 3. Az elsőrendű valuta a pénz. Ugyanakkor ezen kívül számos alternatív valuta van. Ezek az alternatív valuták segítenek áthidalni a felek igényei közti szakadékot. A tárgyalás lehetőséget ad ezek megkeresésére. Elegáns valuta: aki adja, annak alacsony költséget jelent, aki kapja, annak magas értéket jelent.

21 21 Alku/csere 4. Pénzügyi szempontok: Diszkont, hosszú távú szerződés, kiterjesztett fizetési határidő, fizetett szabadság, számlázásra megoldási javaslatok, flottatagság, kedvezmények. Humán erőforrás: Munkaerő-kölcsönzés (főleg szakmunkásoknál érdekes), tanácsadás, karbantartás, technikai segítség. Épület/berendezés megosztása: Csúcsidőben segítség, korlátozott számú eszköz, helyiség megosztása (pl. Labor, munkagépek), lízing. Információ-megosztás: Gyakorlat-, tapasztalatszerzés, adatok használata Elismerés: Kiemelt ügyfél Kockázatmérséklés: Garancia

22 22 Alku/csere 5. Érdemes elképzelni, hogy a vevőnek milyen további feladatai vannak az üzletkötést követően, és ebben milyen valutákkal tudna segíteni az eladó. Más tárgyalási helyzetnél is érdemes a megegyezést követő folyamatot átgondolni. Ennek fényében könnyebb értékes valutákat ajánlani: Mi tehetné könnyebbé a másik fél helyzetét? Pl. fizetés módja Hogyan jut el a másik félhez az áru? Pl. szállítás Mit tesz az áruval, ha megérkezik? Pl. raktározási lehetőségek Hogyan osztja szét a terméket? Pl. csomagolás, marketing

23 23 A bértárgyalás 1. Egy bértárgyalás (különösen, ha az alkalmazáshoz vezető tárgyalásról beszélünk, azaz a munkavállaló még nem dolgozik az illető munkáltatónál, csak készül erre) álatalában nem pusztán a fizetésről szól, hanem a munkavállalói szerződés részleteiről. Az ilyen tárgyalás rendkívül komplex, és egy sor tárgyalástechnikai módszer, trükk, megfontolás megjelenik benne - amolyan állatorvosi ló. Egy munkavállalói tárgyalás soha nem kötélhúzás, hiszen egy sor paraméterről meg kell állapodni: munkaidő, munkabér, szabadság, továbbképzés, szolgálati lakás, szolgálati autó, cafeteria, költségtérítés, hol lesz az irodám stb.?

24 24 A bértárgyalás 2. Úgy menj tárgyalni, hogy van egy konkrét bérsáv a fejedben, hogy mennyi a minimum, amit kapni szeretnél és mi a maximum. Ez azért fontos, hogy látszódjon, mennyire reálisan látod magad és munkád értékét. Ha ezeket nem gondolod végig előre, akkor éles helyzetben hajlamosabb leszel elfogadni pl. olyan, túl alacsony bérezésű munkát, ami rosszabb helyzetbe hoz Téged. Ha pedig a határ a csillagos ég, akkor nagyobb az esély, hogy nem vesznek komolyan. Egy reálisan kigondolt bérsáv segíthet a rugalmas tárgyalásban, és a win-win helyzet kialakításában.

25 25 A bértárgyalás 3. Akkor érdemes elvállalni egy állást, ha a jelenlegi helyzetünknél összességében kedvezőbb heyzetbe jutunk TELA kidolgozása és a várható egyezséggel való összehasonlítása. Az alku/csere típusú tárgyalás például ott jelenik meg, amikor szolgálati autót ígér nekünk a munkáltató cserébe azért, hogy korán kezdődik a műszak. A pozícióvédés ugyancsak szerepet játszhat munkavállalói tárgyalásoknál mindkét oldalon.

26 26 Egy bértárgyalás esettanulmány 1. Legyünk felkészültek! Steven Weinberg, fizikus 1979-ben kapott Nobel díjat a gyenge, elektormágneses és erős kölcsönhatások egyesített elméletéért, a standard modellért. (Abdus Salammal és Sheldon Glashow-val megosztva) New Yorkban született 1933-ban. Az Egyesült Államok egyik leghíresebb gimnáziumába járt szülővárosában: a Bronx High School of Science 8 Nobel díjast tudhat volt diákjai között. Ezután az ország elit egyetemeire járt, illetve dolgozott ezeken a helyeken: MIT, Harvard, Cornell, Princeton, Berkeley.

27 27 Egy bértárgyalás esettanulmány 2. Weinberg 1982-ben az akkor még jóval kisebb presztízsű texasi Austin egyetemére ment dolgozni. Ez nem csupán azért lepett meg sok mindenkit, mert szakmailag visszalépésnek tűnt, hanem azért is, mert a keleti parti értelmiségiek sokszor idegenkednek a déli államoktól. Van ebben némi arisztokratizmus is, ami Weinbergtől egyébként sem idegen.

28 28 Egy bértárgyalás esettanulmány 3. Weinberg valószínűleg számba vette az összes paraméter, amelyet egy munkavállalásnál vizsgálni kell. Miután ekkor már világhírű volt és Nobel-díjas, számára nem volt fontos, hogy az intézmény, ahol dolgozik nagy presztízsű legyen, hiszen ő tette ismertté az egyetemet, nem pedig fordítva. Nyilvánvaló, hogy egy oktató számára biztosítható valamennyi kedvezményt, lehetőséget megkapta (utazások, szabadság, stb.). Ugyanakkor meg kellett barátkoznia azzal, hogy Texas különbözik azoktól a helyektől, amelyeket megszokott. A fizikus körökben elterjedt anekdota szerint Weinberg észrevette, hogy a leendő munkáltatója mindenben enged neki, csupán a fizetésben kell megállapodni. Úgy gondolta, hogy ahhoz, hogy ilyen szintű változásba belemenjen, a szokásos oktatói bérnél lényegesen többet kell keressen.

29 29 Egy bértárgyalás esettanulmány 4. Azzal a feltétellel vállalta el a megbízást, ha ő lehet az egyetem legjobban fizetett dolgozója. Az anekdota szerint erre az austiniak kapásból igent mondtak, anélkül, hogy tudták volna ki a legtöbbet kereső alkalmazott, és hogy mennyi a fizetése. Weinberg mindezzel valószínűleg tisztában volt, kikövetkeztette. Ugyanis: a legjobban fizetett munkatárs a futballedző volt Austinban.

30 30 Egy bértárgyalás : esettanulmány 5. Tudvalevő, hogy az amerikai egyetemeknek profi foci csapatai vannak így az edzőknek is élvonalbelieknek kell lenniük, élvonalbeli fizetéssel. Amíg egy kiemelkedő egyetemi oktató Amerikában ezer dollárt keresett egy évben, addig a futballedzők egy nagyságrenddel többet. Ez volt Weinberg trükkje. A siker a felkészültségben rejlett.

31 31 KÖSZÖNÖM SZÉPEN A FIGYELMET! Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Geng Vikor: geng.viktor@gmail.com Neuman Péter: peter.neuman@filozofia.bme.hu Szabó Krisztina: kriszti.szabo@filozofia.bme.hu Tanács János: tanacs@filozofia.bme.hu

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 12. óra Tárgyalási típusok Csordás Geng Szabó TÉMAKÖRÖK Tárgyalási típusok Kötélhúzás Alku-csere Pozícióvédő Lehetőségfeltáró, opciógeneráló Kötélhúzás Általában 1 tranzakciós

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 12. óra Tárgyalási típusok, TELA Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács MAI ÓRA Tárgyalási típusok Tárgyalóerő TELA Realitásvizsgálat Tárgyalási típusok Kötélhúzás Alku-csere

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok A pozícióvédő tárgyalási modell, ellenségeskedés, rivalizálás Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu Órai példafeladat

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Tárgyalástechnikai alapok Csordás Hédi Virág

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Tárgyalástechnikai alapok Csordás Hédi Virág Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 2015.11.24. Tárgyalástechnikai alapok Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu MAI ÓRA Bevezetés a tárgyalástechnikába Mi a tárgyalás? Mikor tárgyaljunk, mikor ne?

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok Bevezetés: vitatípusok, tárgyalási dimenziók, tartalom-folyamat-kapcsolat, belépési pont és sikerkritérium Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 13. óra A tárgyalás folyamata Videóelemzés Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács A tárgyalás folyamata: 3 tárgyalási dimenzió Háromszintű modell Problémadarabolás Napirendtervezés

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 11. óra Tárgyalástechnikai alapok Csordás Geng Szabó TÉMAKÖRÖK Bevezetés a tárgyalástechnikába Mi a tárgyalás? Mikor tárgyaljunk, mikor ne? Belépési és kilépési pontok A tárgyalás

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 13. óra Tárgyalóerő TELA Belépés/kilépés Napirendtervezés Szerepgyakorlat A vita típusainak manipulálása Csordás Geng Szabó TÉMAKÖRÖK Mekkora a tárgyalóerőnk? Mikor tárgyaljunk,

Részletesebben

Tárgyalás- és előadástechnika

Tárgyalás- és előadástechnika Tárgyalás- és előadástechnika 5. óra Tárgyalástechnika 2. Csordás Geng - Neuman - Szabó Tanács BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2017/18. tavasz AZ ELŐZŐ RÉSZ TARTALMÁBÓL 2 Tárgyalástechnika 2.

Részletesebben

Különböző adóterhekkel sokféle juttatást választhatnak a munkáltatók, amikor saját juttatási rendszerüket építik.

Különböző adóterhekkel sokféle juttatást választhatnak a munkáltatók, amikor saját juttatási rendszerüket építik. Különböző adóterhekkel sokféle juttatást választhatnak a munkáltatók, amikor saját juttatási rendszerüket építik. Az egyes speciális juttatások, a juttatások megvalósítási módja azonban más és más munkáltatói

Részletesebben

Tárgyalás- és előadástechnika

Tárgyalás- és előadástechnika Tárgyalás- és előadástechnika 9-10. óra Tárgyalástechnika 5-6. Csordás Geng - Neuman - Szabó Tanács BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2017/18. tavasz Tárgyalástechnika 5-6. Lehetőségfeltárás-opciógenerálás.

Részletesebben

Tárgyalás- és előadástechnika

Tárgyalás- és előadástechnika Tárgyalás- és előadástechnika 14. óra Tárgyalási gondolkozási stílusok Csordás Geng - Neuman - Szabó Tanács BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2017/18. tavasz 2 A FÉLÉV RENDJE HETEK TEMATIKA 1.

Részletesebben

HOGYAN KÉRJÜNK, HOGY ADJANAK IS?

HOGYAN KÉRJÜNK, HOGY ADJANAK IS? HOGYAN KÉRJÜNK, HOGY ADJANAK IS? MIT MOND A NEUROKOMMUNIKÁCIÓ A PÉNZKÉRÉSRŐL? Támogatás, előfizetés, vásárlás Földi Miklós Dániel neurokommunikációs szakértő Kihez kell beszélned ha kérsz a neurokommunikáció

Részletesebben

Erasmus beszámoló. Rivnyák Zoltán

Erasmus beszámoló. Rivnyák Zoltán Erasmus beszámoló Rivnyák Zoltán Már évekkel ezelőtt megfordult a fejemben, hogy jó lenne részt venni egy ilyen Erasmus programon. Új embereket megismerni, kapcsolatokat szerezni, nyelvet tanulni és plusz

Részletesebben

Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége

Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége Tárgyalás-technika 18. Erdélyi KÖDAK, 4. hétvége Déva, 2010. november 19-21. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány Mottó: Az életben nem azt kapjuk, amit megérdemlünk, hanem amit tárgyalással

Részletesebben

Családi V A G Y O N T E R V E Z. készítette:

Családi V A G Y O N T E R V E Z. készítette: T E G Y Ü K O T T H O N O S A B B Á A P É N Z Ü G Y E I D E T Családi V A G Y O N T E R V E Z Ő készítette: www.iflgroup.hu HELLO Neked vannak pénzügyeid? Egyáltalán a Te kezeled a pénzedet, vagy a pénzed

Részletesebben

Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet?

Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet? Klı ma berendeze seket a rul, vagy gazdasa gosan megvalo sı tott kellemes ho e rzetet? Szeretettel köszöntök mindenkit; Berkeszi László vagyok, értékesítési specialista. Közel húsz éve dolgozom magyarországi

Részletesebben

Megkönnyítjük Döntését a Munkaruha Beszerzésben:

Megkönnyítjük Döntését a Munkaruha Beszerzésben: Munkaruha Family Bt Diszkont; Pilu- Megkönnyítjük Döntését a Munkaruha Beszerzésben: 1. Nálunk tényleg alacsony árak várják. Persze nem a minőség rovására. 2. Mi nem építjük be termékeinkbe a Szállítás

Részletesebben

Elkötelezettség és megtartás menedzsment

Elkötelezettség és megtartás menedzsment Elkötelezettség és megtartás menedzsment Szűcsné Szaniszló Zsuzsa telefon: +36 30 486 91 91 e-mail: zsuzsa.szaniszlo@dse.hu Virág Imre telefon: +36 20 974 98 96 e-mail: imre.virag@dse.hu Az elkötelezettség

Részletesebben

DR. TANÁCS JÁNOS BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fszt. 1. Telefon: /5900

DR. TANÁCS JÁNOS BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fszt. 1. Telefon: /5900 3 DR. TANÁCS JÁNOS BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u. 2-4. fszt. 1. Telefon: 463-1181/5900 nego@filozofia.bme.hu A REALITÁSVIZSGÁLAT SZEREPE 4. ESETTANULMÁNY (M) Hétfőn

Részletesebben

Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról

Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról Már nem a címerezésről szól Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról MELÓ-DIÁK DÉL Iskolaszövetkezet Bevezető 2017 decemberében a Meló-Diák Franchise Dél régiójának marketingcsapata, felismerve a diákmunka

Részletesebben

Kereskedés a tőzsdén

Kereskedés a tőzsdén Kereskedés a tőzsdén Egy kis ismétlés a tőzsde Térben és időben koncentrált piac A kereskedés az áru jelenléte nélkül történik Szabályozott piac törvény szabályozza a működést és a kereskedés módját Közvetlenül

Részletesebben

A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1.

A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1. A MARKETING SZEREPE A GAZDASÁGBAN A MARKETING FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE MARKETING GYAKORLAT 1. Melyek a kereskedelmi rendszer elemei történelmi perspektívából? Polányi (1984): A kereskedelmi tevékenységek során

Részletesebben

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS 7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS Ez a téma nagyon nyilvánvalónak tűnhet, de tapasztalataim szerint ez az egyik legfélreértettebb része az üzletnek. Minden üzlet, vállalkozás, cég elad valamit. Rendszerint megoldást

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

Jön a baba JÖN A BABA. és megszűnt vagy meg fog szűnni a munkaviszonyod. Készítette: Horváthné R. Monika

Jön a baba JÖN A BABA. és megszűnt vagy meg fog szűnni a munkaviszonyod. Készítette: Horváthné R. Monika Jön a baba és megszűnt vagy meg fog szűnni a munkaviszonyod Készítette: Horváthné R. Monika 1 1. TARTALOM 2. Amit tudnod kell, ha megszűnt vagy meg fog szűnni a munkaviszonyod és jön a pocaklakó... 5 3.

Részletesebben

TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN. Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ

TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN. Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ A SIKER ALAPJA 1. FELKÉSZÜLÉS 1. Meg kell határozni az elérendő célt

Részletesebben

MARADJ A SIKERIG ÉS AZON TÚL IS! II. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HUMÁNERŐFORRÁS KONFERENCIA PÉCS, ÁPRILIS 11.

MARADJ A SIKERIG ÉS AZON TÚL IS! II. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS HUMÁNERŐFORRÁS KONFERENCIA PÉCS, ÁPRILIS 11. HOGY LÁTJA A HELYZETET EGY SIKERES HUMÁNSZOLGÁLTATÓ SONRISA CSOPORT Tóth Adrienn Hr vezető Zlatics József Kirendeltség-vezető munkavállaló szolgáltató cég Fluktuáció vs. Megtartás A vállalatok felénél,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv.

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv. JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonszemes és Balatonőszöd Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 20-án 13.00 órakor kezdődő a Körjegyzőségi Hivatal tanácskozó termében közösen megtartott

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Most kiderül, mennyire tudsz nagyban gondolkozni.

Most kiderül, mennyire tudsz nagyban gondolkozni. Tárgy: Még én sem gondoltam, hogy ennyire jól működik [SPEC1]! Most kiderül, mennyire tudsz nagyban gondolkozni. Kedves [SPEC1]! Most egy valóban nagyszerű lehetőséggel tudsz megismerkedni. Először, amikor

Részletesebben

Összehasonlítások hibái

Összehasonlítások hibái Összehasonlítások hibái Kiegészítő anyag BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Összehasonlítások Az összehasonlítás alapkérdése: a lehetőségek közül melyik a legjobb egy

Részletesebben

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os

Lesz egy saját weboldalunk ahol önmagát kínálja az üzlet. A regisztrációval tagsági jogosultságot szereztünk, Basic csomagnál havi 5$-os A Freeway To Success hasonlóan gondolkodó vállalkozók csapata, amely azért működik együtt, hogy tagjainak biztosítsa a vagyonteremtéshez szükséges eszközöket és információkat. A Freeway To üzlettulajdonosokból,

Részletesebben

A családi háttér és az iskolai utak eltérései

A családi háttér és az iskolai utak eltérései 13 Szanyi-F. Eleonóra A családi háttér és az iskolai utak eltérései Az alábbi cikk első része egy, e folyóiratban korábban megjelent írás (Hiányszakmát tanuló végzős szakiskolások; ÚPSz 211/6) folytatása.

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

PREMIER INCOME PLAN A PÉNZKERESETI TERV A 3-AS MÁSOLÓDÁS CSODÁJA 6 HÓNAP ALATT REÁLISAN

PREMIER INCOME PLAN A PÉNZKERESETI TERV A 3-AS MÁSOLÓDÁS CSODÁJA 6 HÓNAP ALATT REÁLISAN PREMIER INCOME PLAN A PÉNZKERESETI TERV A 3-AS MÁSOLÓDÁS CSODÁJA 6 HÓNAP ALATT REÁLISAN A PREMIER INCOME PLAN TÉNYLEG EGY PRÉMIUM KATEGÓRIA. A JUTTATÁSI RENDSZERE EGYSZERŰEN ZSENIÁLIS. A TERMÉKEI IS, AMI

Részletesebben

# 6 EMBEREK ELINDÍTÁSA

# 6 EMBEREK ELINDÍTÁSA # 6 EMBEREK ELINDÍTÁSA Egy másik akadály az üzletben, az emberek helyes elindítása. Ha táncparkettre viszünk valakit tangózni, tudnunk kell a lépéseket. Meghívjuk az embereket, hogy csatlakozzanak hozzánk

Részletesebben

Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban

Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban Szőke Szilvia Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Miről lesz szó? Miért aktuális és sürgető a jelen helyzet megoldása? A kérdőíves információ gyűjtés

Részletesebben

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe Dr. Török Erika MELLearN Konferencia 2017. április 20-21. Budapest A tudás a jövő üzemanyaga Az innováció fogalmának értelmezése Schumpeter

Részletesebben

Vállalatfejlesztési Diagnózis

Vállalatfejlesztési Diagnózis Vállalatfejlesztési Diagnózis ÚT A BELSŐ POTENCIÁL FELTÁRÁSÁHOZ Az eredmények bemutatásának tartalmi elemei Motiváció Kompetencia Eredmények A Vállalatfejlesztési Diagnózis egy olyan integrált szervezeti

Részletesebben

OSZTÁLYOK SZERINTI BONTÁS

OSZTÁLYOK SZERINTI BONTÁS Lovassné Vass Enikő OSZTÁLYOK SZERINTI BONTÁS A, C, és Kny osztályokban heti 3 német óra csoportbontásban B osztály: heti 5 óra csoportbontásban 11. évfolyamtól lehetőség 2 órás fakultációra 9 ok, ami

Részletesebben

Tárgyalás- és előadástechnika

Tárgyalás- és előadástechnika Tárgyalás- és előadástechnika 4. óra Tárgyalástechnika 1. Csordás Geng - Neuman - Szabó Tanács BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 2017/18. tavasz AZ ELŐZŐ RÉSZ TARTALMÁBÓL 2 Tárgyalástechnika 1.

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 5. óra Keretezés. Retorika. Gyakorlat Csordás Geng Pinkasz Szabó - Tanács TÉMAKÖRÖK Keretezés Retorika Gyakorlat 2 BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Érvelés, tárgyalás,

Részletesebben

MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE

MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE Kutatási jelentés KÉSZÍTETTE A VIA PANNONIA KFT. A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK MEGBÍZÁSÁBÓL 2015. OKTÓBER 29. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére

Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére Egy lehetséges megoldás a legális foglalkoztatás növelésére Szolgáltatási csekk (utalvány) rendszer Belgiumban Mi a probléma? Alacsony a foglalkoztatás, elsősorban a képzettséggel nem rendelkezők esetében

Részletesebben

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Lean HR Est 2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8., III. előadó Időpont:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szavazati joggal rendelkezők közül távol maradt: Bodnárné Tóth Zsuzsanna képviselő, Hegedűs János nem képviselő bizottsági tag

JEGYZŐKÖNYV. Szavazati joggal rendelkezők közül távol maradt: Bodnárné Tóth Zsuzsanna képviselő, Hegedűs János nem képviselő bizottsági tag BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE MÁLYI KÖZSÉG JEGYZŐKÖNYV Készült: Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottságának 2016. május 27. napján megtartott

Részletesebben

8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA

8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA 8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA Minden szakma és foglalkozás használ valamilyen eszközt a munkájuk megkönnyítésére. Az ács kalapácsot használ, a sebész szikét, és a pilóta iránytűt (navigációs rendszert). A Network

Részletesebben

Ötödik lecke A lakásvásárlás

Ötödik lecke A lakásvásárlás Ötödik lecke A lakásvásárlás Tanári útmutató A gondolatok érzésekhez vezetnek. Az érzések tettekhez vezetnek. A tettek eredményekhez vezetnek. A lakásvásárlás mérföldkövet jelent az ember életében, ami

Részletesebben

Programozási segédlet

Programozási segédlet Programozási segédlet Programozási tételek Az alábbiakban leírtam néhány alap algoritmust, amit ismernie kell annak, aki programozásra adja a fejét. A lista korántsem teljes, ám ennyi elég kell legyen

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült a Csanádapáca Képviselő-testület 2011. február 23. napján tartott soros ülésén.

J e g y z ő k ö n y v. Készült a Csanádapáca Képviselő-testület 2011. február 23. napján tartott soros ülésén. Csanádapáca Képviselő-testülete 5/2011. sz. jkv. J e g y z ő k ö n y v Készült a Csanádapáca Képviselő-testület 2011. február 23. napján tartott soros ülésén. Az ülés helye: Csanádapáca Községháza díszterme

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 1.) Tájékoztató a 2009. évi költségvetési javaslatról, 2009. év főbb feladatai

JEGYZŐKÖNYV. 1.) Tájékoztató a 2009. évi költségvetési javaslatról, 2009. év főbb feladatai 1 JEGYZŐKÖNYV Készült Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 2009. február 17. 18 órai kezdettel megtartott közmeghallgatásáról (falugyűlésről). Jelen vannak: Márok Csaba polgármester

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Tárgy: [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer, avagy siker 8 lépésben... Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]!

Részletesebben

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek

I. Rész. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. Bérbeadói feladatokat teljesítő szervek Abony Város Önkormányzat 14/2007. (IV.12) sz. rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő nem lakás célú helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 1/2010.

Részletesebben

LOVAS PRAXIS. -néhány gondolat a praxismenedzsmentről Mátraháza dr. Bába András

LOVAS PRAXIS. -néhány gondolat a praxismenedzsmentről Mátraháza dr. Bába András LOVAS PRAXIS -néhány gondolat a praxismenedzsmentről- 2018 Mátraháza dr. Bába András Lovas praxisok - táskás praxisok, néhány kivételnél kezelő központ - nagy terület, sok futott km jól felszerelt autókkal

Részletesebben

Iránytű a konyhához A változás fejben kezdődik Otthonszervezési célok Vágjunk bele közösen! Válogatás Mindent elvégeztem!

Iránytű a konyhához A változás fejben kezdődik Otthonszervezési célok Vágjunk bele közösen! Válogatás Mindent elvégeztem! APRÓ LÉPÉSEK EGY TISZTA ÉS RENDSZEREZETT KONYHÁHOZ Tartalomjegyzék Bemutatkozás Az én történetem Az otthonszervezésről és az előnyökről - miért fogj bele? Iránytű a konyhához Előkészületek: mielőtt elkezdenéd

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Ebből a tortából most Te is vághatsz magadnak egy szeletet [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]! Először

Részletesebben

KIFOGÁSKEZELÉS. Ellenvetések, kifogások kezelése

KIFOGÁSKEZELÉS. Ellenvetések, kifogások kezelése KIFOGÁSKEZELÉS Ellenvetések, kifogások kezelése Miért fontos a kifogásokat jól kezelni? A kifogás = információigény a döntéshez A kifogások burkolt kérdések ; Biztos, hogy legális üzlet? Működik ez az

Részletesebben

Váci Mihály: Még nem elég

Váci Mihály: Még nem elég Váci Mihály: Még nem elég Mi történt az álmaiddal? Álmok, vágyak, célok Elképzelt helyzet, ötlet; olyan jövőbeli kellemes esemény vagy állapot, amit éberen kigondolunk, de még nem valósítottunk meg. Remélt

Részletesebben

IFRS 1 - TOTAL. Gazdasági események a 20X6. január 1-jei főkönyvi kivonat alapján:

IFRS 1 - TOTAL. Gazdasági események a 20X6. január 1-jei főkönyvi kivonat alapján: IFRS 1 - TOTAL A következő gazdasági események TOTAL könyveiben szerepelnek, aki úgy döntött, hogy IFRS szerinti egyedi pénzügyi kimutatásokat készít 20X7. december 31-ére vonatkozóan. A vállalkozás az

Részletesebben

17 stratégia a biztonsági pénztartalék képzéséhez, és miért kritikusan fontos ez?

17 stratégia a biztonsági pénztartalék képzéséhez, és miért kritikusan fontos ez? 1 / 5 2013.05.13. 11:12 A közösségről Bemutatkozás Kapcsolat Partnereink Kezdőlap Blog Cikkek Videók Idézetek Fórum Jótékonyság Jelentkezz a csapatunkba! Címlap» Cikkek 17 stratégia a biztonsági pénztartalék

Részletesebben

Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl

Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl Zsolt Péter Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl Láthattunk az elmúlt 20 évben olyan Soros pénzből fizetett választási részvételre felszólító plakátot, ahol csak magyar liberális megmondóemberek

Részletesebben

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

Kompenzációs stratégia kulcsa az egészségbiztosítás

Kompenzációs stratégia kulcsa az egészségbiztosítás Partnering Konferencia 2015 Kompenzációs stratégia kulcsa az egészségbiztosítás Jó stratégia = Kulcs a sikerhez Balázs Iván Egészségbiztosítási szakértő BKIK Általános pénzügyi szolgáltatási Osztály elnöke

Részletesebben

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE ONLINE MARKETINGRŐL 20 PERCBEN Lehetséges ez? Elérhető célok: Nyitottá, gátlásmentessé válni a téma iránt Feltérképezni a személyes

Részletesebben

Nyári szakmai gyakorlat beszámoló

Nyári szakmai gyakorlat beszámoló Nyári szakmai gyakorlat beszámoló Széll Dávid Csanád OE-KGK MM 2017 Málta Cég: S.trek Logistics and Distribution Szakmai gyakorlat ideje: 2017.07.04-2017.09.08. Készülődés Miután jelentkeztem, és leadtam

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben

5. 3D-s élményteremtő eszközök...137 6. Az árajánlatadás mesterfogásai...161

5. 3D-s élményteremtő eszközök...137 6. Az árajánlatadás mesterfogásai...161 5. 3D-s élményteremtő eszközök...137 Az első benyomás mindennél fontosabb...139 I. Nyomdai anyagok...139 1. Egyedi névjegykártya...139 2. Könyv...140 3. Kaparós sorsjegy...140 4. Kilincsreklám...140 5.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Jegyzőkönyv-hitelesítőkre tesz javaslatot Gombkötő Lajos és személyében, akiket a testület elfogadott.

JEGYZŐKÖNYV. Jegyzőkönyv-hitelesítőkre tesz javaslatot Gombkötő Lajos és személyében, akiket a testület elfogadott. 9/2010. ÖKÜ. JEGYZŐKÖNYV Készült Kardoskút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. május 27-én 14 órai kezdettel megtartott soron kívüli testületi ülésén. Jelen vannak: Jelen volt továbbá: Ramasz

Részletesebben

Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése. Összefoglaló tanulmány

Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése. Összefoglaló tanulmány Középiskolások pénzügyi kultúrájának felmérése 2012 Összefoglaló tanulmány Készítette: Dr. Kovács Péter, egyetemi docens Dr. Kosztopulosz Andreász, egyetemi docens Dr. Révész Balázs, egyetemi docens Kiss

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv 2011.

Esélyegyenlőségi terv 2011. Esélyegyenlőségi terv 2011. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, Újhartyán Község Önkormányzata az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja

Részletesebben

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék MARKETINGKUTATÁS Marketing a gyakorlatban I. előadás Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Piac-, marketing- és közvélemény kutatás elhatárolása Kutatás: célja a problémamegoldás

Részletesebben

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %?

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? A pénz időértéke néhány feladat és megoldása 2019. február 21. I. 320.000 Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? PV=320.000 m=3 r =0,06 n= 4 12 FV = 320.000 (1 +

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Fontosabb jogszabályi változások

Tisztelt Ügyfelünk! Fontosabb jogszabályi változások Tisztelt Ügyfelünk! Levelünk mellékleteként küldött CD tartalmazza a 2013-as nyitó programot. A nyitáshoz a CD-ről indítsa el a NYIT13.EXE programot. A megjelenő tallózásban - a programfrissítéshez hasonlóan

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. május 29-i ülésére. Az előterjesztést készítette: VG Kft ügyvezetője

ELŐTERJESZTÉS. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. május 29-i ülésére. Az előterjesztést készítette: VG Kft ügyvezetője ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Képviselő-testületének, 2008. május 29-i ülésére Az előterjesztést készítette: Előterjesztő: Ferencz Péter VG Kft ügyvezetője dr.kelemen Márk polgármester Véleményezésre

Részletesebben

TAMOP 141 projektértékelés. Q1 Mennyire találod hasznosnak a projektet?

TAMOP 141 projektértékelés. Q1 Mennyire találod hasznosnak a projektet? Q1 Mennyire találod nak a projektet? Answered: 2 Skipped: nagyon annyira egyáltalán nagyon annyira egyáltalán 2 4 75% 15 5% 1 Total 2 1 / 15 Q2 Szerinted mennyire, hogy a projekt során végig mentorok segítik

Részletesebben

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére KÉSZSÉGFEJLESZTŐ TRÉNINGEK Budapest, 2015. január A MEGGYŐZÉS ESZKÖZEI Hogyan kezeljük különböző típusú ügyfeleinket?

Részletesebben

Az indigótól a tintaceruzáig

Az indigótól a tintaceruzáig Tooth Gábor Andor Az indigótól a tintaceruzáig Látogatás Böröcz Andrásnál E cikk apropója néhány New Yorkban eltöl - tött nap, mely során meglátogattam Böröcz András képzômûvészt. Valójában San Franciscóba

Részletesebben

Digitális szegmensek. Kurucz Imre NRC Marketingkutató

Digitális szegmensek. Kurucz Imre NRC Marketingkutató Digitális szegmensek Kurucz Imre NRC Marketingkutató 20161 május Három szegmens a 15-59 éves lakosságon belül Digitális analfabéták nem használják az internetet, így (szinte) teljesen kívül rekednek a

Részletesebben

Kampány a válságban válság a kampányban

Kampány a válságban válság a kampányban Breitner Igor és Vizi Dávid Kampány a válságban válság a kampányban A 44-ik elnökválasztási kampány finisében többek közt a gazdasági válság hatására jelentősen megváltozott a politikai tér az Egyesült

Részletesebben

Miről lesz szó? Az Előnyök Házáról, az utalványokról, és mindenről, ami

Miről lesz szó? Az Előnyök Házáról, az utalványokról, és mindenről, ami Miről lesz szó? Az Előnyök Házáról, az utalványokról, és mindenről, ami Puebla Előnyök Háza Szövetkezet Magyar cég, magyar igényekre szabva 5 sikeres év 32 fajta utalvány Saját utalványtőzsde 14.000 elfogadóhely

Részletesebben

F a z e k a s Jst.ván; Magát a dobozt adja, az elvégzett munkát számlázza ki.

F a z e k a s Jst.ván; Magát a dobozt adja, az elvégzett munkát számlázza ki. ;r- ' ' 40 L e s z k o v s z k i Tibor; A KÖGÁZ megveszi a nagykanizsai Kőolajipari Gépgyártól ezt az állványt a műanyag dobozzal együtt. Megveszi, kifizeti, idehozza, a megrendelő udvarán beállítja, bebetonozza.

Részletesebben

Hirdessen, reklámozzon néhány forintért!

Hirdessen, reklámozzon néhány forintért! Hirdessen, reklámozzon néhány forintért! Új csatorna nyitásával, új lehetőségek nyílnak a vásárlók felé Egy ismert, országos kiskereskedelmi lánc a saját vásárlóinak kínált kedvezményes, belföldi utazási

Részletesebben

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2013. január 30-án megtartott ülésének

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2013. január 30-án megtartott ülésének Szám: 230/2013. TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 2013. január 30-án megtartott ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Tartalom: 1/2013.(I.31.) számú önkormányzati RENDELET A

Részletesebben

Csernus Edit. Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor. Engedélyszám: K000122

Csernus Edit. Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor. Engedélyszám: K000122 Csernus Edit Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor Engedélyszám: K000122 Szakmai küldetésem Hihetetlen módon felgyorsult világban élünk, ahol a folyamatos helytállás sorra hozza magával a

Részletesebben

Egészségügyi-szociális terület Értékelő lap megfigyelőknek

Egészségügyi-szociális terület Értékelő lap megfigyelőknek Egészségügyi-szociális terület Értékelő lap megfigyelőknek Diák neve: Megfigyelő neve: 4 = teljes mértékben jellemző rá 3 = inkább jellemző rá, mint nem 2 = inkább nem jellemző rá, mint jellemző 1 = egyáltalán

Részletesebben

Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter

Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter Tánczos Vivien : ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ LEIPZIG HOCHSCHULE FÜR TECHNIK, WIRTSCHAFT UND KULTUR 2015 tavaszi szemeszter 1 Tánczos Vivien vagyok, az Óbudai Egyetem környezetmérnök szakos hallgatója. Motivációm

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

4. sz. j e g y z ő k ö n y v e

4. sz. j e g y z ő k ö n y v e MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁGA 2012. március 30-án megtartott ülésének 4. sz. j e g y z ő k ö n y v e Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési J e

Részletesebben

Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2014. július 8-i sajtótájékoztatójára

Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2014. július 8-i sajtótájékoztatójára Háttéranyag a Budapesti Békéltető Testület 2014. július 8-i sajtótájékoztatójára I. Botrányos esetek a Budapesti Békéltető Testület 2014. első félévéből A Budapesti Békéltető Testület a fogyasztóvédelemről

Részletesebben

Segítünk elkerülni a vitákat és a visszaterheléseket.

Segítünk elkerülni a vitákat és a visszaterheléseket. Segítünk elkerülni a vitákat és a visszaterheléseket. Néha megeshet, hogy probléma merül fel egy megrendeléssel kapcsolatban. Praktikus útmutatónkkal azonban elkerülheti a vitákat és a visszaterheléseket.

Részletesebben

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez.

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez. Életgyónáshoz Életrendezés Nemes Ödön jezsuita atya gondolatai Alapelvek A kapcsolataimban, élethelyzeteimben, testi-lelki betegségeimben, kudarcaimban tapasztalt nehézségeimet, ne tekintsem problémának,

Részletesebben

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték

VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték VILÁG VÁLSÁG Az Isteni színjáték Horváth Zoltán Cashflow Mérnök Gazdasági világválság: hisztéria vagy valóság Nos, itt ülünk egy gazdasági világválságnak nevezett helyzet kellős közepén, és a legrosszabb

Részletesebben

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Az előadás röviden áttekinti a közösségi média elemeit, jellemzőit,

Részletesebben

A statisztika veszélyei (Darrell Huff: How to Lie with Statistics, 1954)

A statisztika veszélyei (Darrell Huff: How to Lie with Statistics, 1954) A statisztika veszélyei (Darrell Huff: How to Lie with Statistics, 1954) Háromfajta hazugság van: füllentés, hazugság és statisztika. (Disraeli) A legnagyobb problémát nem az jelenti, amit nem tudunk,

Részletesebben

Pénzügyi lízing. Széchenyi István Egyetem KGYK. Sándorfi András

Pénzügyi lízing. Széchenyi István Egyetem KGYK. Sándorfi András Pénzügyi lízing Széchenyi István Egyetem KGYK Sándorfi András Lízing története, fogalma Papok-földművesek Urak-rabszolgák II. Világháború után Amerikában 70-es évektől hazánkban A lízing olyan bérbevételi,

Részletesebben

BEMUTATKOZÓ KATALÓGUS

BEMUTATKOZÓ KATALÓGUS PARTNER A SIKERHEZ BEMUTATKOZÓ KATALÓGUS WWW.WHC.HU BEMUTATKOZÁS 1990 alapítás 8 iroda 28 év szakmai tapasztalat 11.000 munkavállaló bérszámfejtése Díjak Legjobb női munkahely 200+ ügyfél 250+ elérhető

Részletesebben

Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez. Mindent a maga idejében - de mikor is?

Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez. Mindent a maga idejében - de mikor is? Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez Mindent a maga idejében - de mikor is? Hol tart most az építkezéssel? Mit, mikor kell tennie, hogy minden idõben elkészüljön, és ne kelljen felesleges

Részletesebben

Ingatlanbefektetések az USA-ban és az Egyesült Királyságban

Ingatlanbefektetések az USA-ban és az Egyesült Királyságban Ingatlanbefektetések az USA-ban és az Egyesült Királyságban Ingatlanok az USA keleti partján: Florida, Észak- Karolina, Pennsylvania, Maryland államokban Az ingatlanok egyik legfontosabb feltétele a kedvező

Részletesebben