r0 = 1,53 anizotrópia a heng.irányban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "r0 = 1,53 anizotrópia a heng.irányban"

Átírás

1 2. A képlékenyalakítás anyagszerkezeti vonatkozásai Olvassa el a bekezdést! Ahhoz, hogy alapvetően megértsük a fémek különböző alakításának eljárásait és annak hatásait, nélkülözhetetlen az anyag viselkedésének ismerete. E fejezet ezért hagyatkozva az Anyagszerkezettanban és Anyagvizsgálatban már korábban tanultakra rövid áttekintést ad az alakítás során az anyag szerkezetében lejátszódó változásokról mely fémfizikai ismeretek segítségével magyarázható hogy az alakítás milyen hatással lesz az anyag, különböző szilárdsági és fizikai jellemzőire Az anyagok viselkedése; rugalmasság- képlékenység Olvassa el a bekezdést! Tanulmányozza/rajzolja le a 2.1. ábrát! Jegyezze meg mit szemléltet a feszültség-nyúlás diagram! Ha egy szakító próbapálcát egytengelyű húzó igénybevételnek vetünk alá és vizsgáljuk az alakváltozás mértékét, valamint az anyagban ébredő valódi feszültséget (σ ), - tehát a mindenkori erőhöz (F) tartozó keresztmetszetből (A) számított feszültséget σ = Fm /A = Fm /A0 x (1+A)> Fm / A0 akkor az anyagban ébredt valódi feszültségeket és a hozzájuk tartozó erő irányú nyúlásokat, megkapjuk az anyag valódi feszültség nyúlás diagramját. A homogén egytengelyű szakítóvizsgálat; feszültség nyúlás diagramja, bemutatja egy anyag mechanikai tulajdonságait, amely szempontjából a rugalmas- és képlékeny alakváltozásnak kiemelt jelentősége van ábra ábra Feszültség nyúlás diagram; példa a folyási görbére, húzó szakító vizsgálattal felvéve (DC04 (St 1403) lapos próbapálca s0 = 1 mm) Az ábrán szereplő anyag: DC04, (St 1403)jellemző értékei: Rp0,2 = 210 N/ mm2 (Folyáshatár) εgl = Ag = 24,7 % egyenletes nyúlás% Rm = 320 N/ mm2 (szakítószilárdság) r0 = 1,53 anizotrópia a heng.irányban A = 43,5 % ( szakadási nyúlás) r = 0,87 sík anizotrópia (lásd.)

2 Z = 64,3 % (Kontrakció; %-os ) εel = 0,002 (Rp0,2-hoz tartozó nyúlás) Rp0,2/ Rm = 0,56 n = 0,224 keményedési kitevő (lásd ) Gyűjtse ki és jegyezze meg a feszültség-nyúlás diagram szakaszainak a nevét, jellemzőit! A feszültség nyúlás diagram jellemző szakaszait és értékeit az alábbiakban foglaljuk össze: A 0-1 es pontok közötti szakaszon az anyag először rugalmasan nyúlik. A rugalmas alakváltozás szakaszán a Hooke törvény értelmében az alakváltozás lineárisan arányos a terheléssel és azzal jellemezhető, hogy az atomok az alakváltozás ugyanazon atomok szomszédságában maradnak és a külső terhelő erő megszűnte után visszatérnek eredeti rácspontjukba, azaz az alakváltozás megszűnik. A rugalmas alakváltozás visszafordítható: reverzibilis. Ez megfogalmazható úgy is, hogy; ez az a feszültség tartomány, amit az anyag maradandó deformáció nélkül el tud viselni. A rugalmas szakasz végét Re folyáshatár mutatja. Az Re-t megbízhatóan csak a lágyacélokhoz hasonló határozott folyáshatárú szakítódiagramokból lehet meghatározni. Egyébként az egyezményes Rp0,2 rugalmassági határ feszültséggel definiáljuk, melyet εel 0,2% össznyúlással számolunk. Az 1-2-es pontok közötti Rp0,2- Rm szakaszon a próbapálca teljes hosszában a megnyúlás mértéke egyenletesen nő, a terhelő növekményével arányosan. o A valódi feszültség görbéje az Rp- Rm tartományban adja a maradó alakváltozás létesítéséhez szükséges feszültség nagyságát. Ezen a szakaszon a próbapálca megnyúlása egyenletes, az alakváltozás visszafordíthatatlan: irreverzibilis. o A maradó képlékeny alakváltozás a rugalmas alakváltozással szemben a diszlokációk elmozdulásával jellemezhető; az atomok rezgésközéppontjukat a külső terhelő erő hatására több száz rácsállandónyi távolságba helyezik át, azaz nem maradnak ugyanazon atomok szomszédságában. (lásd ábra) A 2.-es pontban elérjük az egytengelyű feszültségi állapot maximumát Rm szakítószilárdságot. (maximális erő Fm / kiindulási keresztmetszettel A0 számított értéke). Illetve az ebből számítható valódi feszültséget σ = F m A = F m (1 + A) A 0 Alakváltozási és szilárdsági mérőszámok számítását foglalja össze a 2.1. táblázat. Rugalmassági szakaszban σ = F/A0 A0 = b0 s0 ε = ( l/l0 )dl = l-l0 / l0 ε = l/l0 Képlékeny tartományban σ = kf = F/A A = b1 s1 φ = ( l/l0 )dl = lnl lnl0 φ = ln l/l0 ahol: σ = feszültség[n/mm2] F = erő [N] σ = valódi feszültség, kf = alakítási szilárdság[n/mm2] A0 = kiindulási keresztmetszet [mm2] A = aktuális keresztmetszet [mm2] ε = mérnöki nyúlás φ = valódi-, v. logaritmikus alakváltozás 2.1. táblázat Alakváltozási és szilárdsági mérőszámok számítása

3 2-3-es pontok közötti szakaszon a próbapálca leggyengébb keresztmetszetében megindul a kontrakció, majd a 3-as pontban a próbapálca elszakad. Ebben a képlékeny instabilitás szakaszában a tengelyre merőleges irányban is működni kezd feszültség, s így az egytengelyű feszültségi állapot, többtengelyű feszültségi állapottá fajul. A többtengelyű feszültségi állapot esetén a meghatározható három főfeszültségből egy σö összehasonlító- vagy redukált feszültséget kell meghatározni, amely összehasonlítható az egytengelyű húzással meghatározott mechanikai jellemzővel. ( A különböző térbeli feszültségi állapotok, a σö összehasonlító vagy egyenértékű feszültség alapján hasonlíthatók össze. Jegyezze meg az alakváltozás megindulásának, fennmaradásának a feltételét! Ha két különböző feszültségi állapot összehasonlító feszültsége megegyező, akkor a két feszültségi állapot egyenértékű. Az alakváltozás megindulásának, illetve további fennmaradásának ( más szóval folyásának) feltétele tehát, hogy a σ ö feszültség érje el, az anyag k f alakítási szilárdságát: σ ö =. k f A későbbiekben tisztázandó, hogy térbeli feszültségi állapot főfeszültségeiből hogyan határozható meg a σ ö egyenértékű, vagy összehasonlító feszültség.( lásd 3.4. fejezet.) Visszatérve a DC04-es anyag 2.1. ábra rugalmas nyúlás kb. 0,1% kezdeti szakaszára azt kinagyítva mutatja a 2.2. ábra (ε = 0,001). Jegyezze meg az alakváltozás jellemzőit! 2.2. ábra. DC04-es anyag rugalmas alakváltozása Ha itt a próbapálca terhelését megszüntetjük (visszaterheljük) ebben a rugalmas tartományban a próbapálca újra felveszi eredeti alakját. Talán érdemes megjegyezni, hogy a képlékeny egyenletes nyúlás tartományában ε gl = szer nagyobb mint a rugalmas nyúlás tartományában. Ebben a tartományban az alakváltozás marad, azaz terhelés után a próbapálca nem veszi fel az eredeti alakját. Ezen szakasz folyásgörbéjét mutatja szobahőmérsékleten a 2.3. ábra.

4 2.3. ábra. DC04-es anyag folyási görbéje szobahőmérsékleten A folyásgörbe a 2.2. ábrán bemutatott Hook-egyenes végét követően, vagyis itt k fo = R p0,2-nél A terhelés sajátosságai Jegyezze meg a folyás utáni visszaterhelés hatásait! Tanulmányozza, rajzolja le a 2.4. ábrát! A képlékeny anyagok terhelését és tehermentesítését különböző összefüggés jellemzi, ezért a feszültség és alakváltozások között nem áll fenn kölcsönös, egyértelmű kapcsolat. Visszatérve a 2.2. ábrán elkezdett egytengelyű húzó igénybevétellel történt próbapálca terhelésre, azt a folyáson túl tovább terhelve, majd visszaterhelve, alakváltozások maradnak vissza ábra ábra Folyáshatáron túl terhelt anyag visszaterhelése Ha ezután a próbapálcát ismét megterheljük, az újraterelés vonala a tehermentesítés vonalától csekély mértékben eltér, egy ún. rugalmas hiszterézishurok alakul ki, és ez a képlékeny állapot az eredeti folyási határnál magasabb értéknél ( Rf σf ) az eredeti görbe elérésekor következik be. Egy teljes terhelés és tehermentesítési ciklus energiaveszteséggel jár. A rugalmas hiszterézis hurok által jellemzett valójában igen kis - A0 terület a tehermentesítési és újraterhelési ciklus alkalmával elnyelt energiát jelenti. Az eközben elnyelt energia hővé alakul.

5 Jegyezze meg a Bauschinger-hatás okát, következményeit, jellemzőit! Tanulmányozza, rajzolja le a 2.5. ábrát! Ha egy húzásra igénybe vett próbatestet tehermentesítés után nyomásnak vetjük alá, akkor a folyás ellenkező értelemben nagyjából annyival kisebb σf feszültség elérésekor következik be, mint amennyivel húzás alkalmával az eredeti σf folyási határt túlléptük. Ha pedig a próbatestet tehermentesítjük és ismét húzásnak vesszük igénybe, akkor ugyanez tapasztalható az újabb σf folyási határt illetően ábra ábra Bauschinger-hatás Ezt a jelenséget 1886-ban Bauschinger észlelte, ezért az irodalomban Bauschinger-hatásnak nevezik. A teljes terhelési ciklust, amely mindkét értelmű terhelést és tehermentesítést magában foglalja egy zárt hurok jellemzi. Ezt képlékeny hiszterézisnek nevezik és az általa határolt terület a terhelési ciklus során elnyelt energiát jellemzi. Ez nagyságrendileg nagyobb, mint az egyirányú terhelésnél és tehermentesítésnél elnyelt energia. Ez az oka annak, hogy a változó értelmű képlékeny alakítás viszonylag igen gyorsan töréshez vezet Az alakváltozás mechanizmusa Jegyezze meg a fémek képlékenységének az okait, jellemzőit! Tanulmányozza, vázolja le a 2.6. és a 2.8. ábrát! A fémek képlékenysége azon alapul, hogy a fém szövetszerkezetét felépítő egyes kristályokon belül egy határigénybevétel átlépésekor az atomsorok egymáson úgy csúsznak el, hogy közben a köztük levő összetartozás nem szűnik meg (2.6. ábra).

6 2.6. ábra Transzláció a csúszási síkok mentén A csúszás síkja és iránya a legtöbb fémnél az a kristálytani sík, illetve irány, melyben az atomok a rácsszerkezetben a legsűrűbben fordulnak elő. A transzláció megindulásának feltétele; hogy a csúszási síkban a csúszás irányában a fémre jellemző nagyságú, kritikus csúsztató feszültség hasson. Az elméleti kutatásokhoz egykristályból kimunkált, szakító próbatesteket használnak fel. A transzlációt megindító egységnyi keresztmetszetre vonatkoztatott terhelő erő a vizsgált egykristály rugalmassági határa. Ennek nagyságát a kristály anyaga mellett a csúszás síkjának és irányának helyzete is befolyásolja ábra 2.7. ábra Al egykristály Az atomok transzláció közben olyan helyzetbe kerülnek, hogy az egymás feletti atomsorok egy atomtávolsággal 2.8. ábra jobb felé elmozdulnak.

7 2.8. ábra Modell a kritikus csúsztató feszültség számításához A fémek kristályos szerkezetéből és az atomok szabályos elrendezéséből elméletileg számítható az atomkapcsolat megbontásához szükséges feszültség. A számított érték megközelítőleg ezerszerese, a valóságban észlelt feszültségnek. A számított és a valóságos rugalmassági határok közötti eltérés magyarázata az, hogy a fémek kristályszerkezete nem tökéletes, bennük rácshibák vannak. Gyűjtse ki és jegyezze meg a rácshibák fő csoportjainak a nevét, jellemzőiket! E rácshibák kiterjedésüknek megfelelően három fő csoportba osztható: - pontszerű hibák (vakanciák): - vonalszerű hibák, (diszlokációk) - térbeli rácshibák. Polányi és Taylor tételezték fel először, hogy a kristályok diszlokációkat tartalmaznak.

8 Tanulmányozza, vázolja le az él és a csavar diszlokáció folyamatát bemutató ábrákat! A képlékeny alakváltozás nem egyszerre megy végbe az egész csúszó-síkon mint azt az elméleti rugalmassági határ kiszámításánál feltételezték, hanem e diszlokációk közvetlen környezete az a terület, ami az alakváltozásban részt vesz és ezek a diszlokációk mozgásuk révén hozzák létre a képlékeny alakváltozást ábra ábra Diszkokáció modellek; a.) él-, b.) csavar diszlokáció A transzláció (csúszás) tehát nem egyszerre, hanem fokozatosan megy végbe, végigfutva az atomsoron olyanképpen, mint ahogy a földigiliszta halad a felszínen. Egy adott kristályrendszer atomokkal legtömöttebb síkjait csúszósíkoknak, míg a csúszósikok atomokkal legtömöttebb irányait csúszási irányoknak nevezzük. A csúszási síkok és csúszási irányok együttesen csúszási rendszereket képeznek. A csúszási rendszerek száma az alakíthatósággal közvetlen kapcsolatba hozható. Ebből ered az a kísérletileg is igazolt tény, hogy a legjobban alakíthatók a felületen középpontos köbös rendszerbeli fémek és ötvözeteik, míg a legkevésbé a legkevesebb csúszási rendszerrel rendelkező hexagonális rendszerbeli fémek.. A különböző kristályok csúszási síkjának irányát foglalja össze a 2.2. táblázat. Tanulmányozza a 2.2. táblázatot! Fordítsa le a fogalmakat magyarra!

9 2.2. táblázat Különböző kristálystruktúrák csúszási mechanizmusa. Gyűjtse ki és jegyezze meg az ikerképződés jellemzőit! Tanulmányozza, vázolja le a ábrát! A transzláción kívül a kristályokra ható alakító erő következtében az alakváltozás úgynevezett ikerképződés útján is létrejöhet. Az ikerképződés lényege, hogy a kristálynak két párhuzamos sík közé eső része az eredeti helyzet tükörképének megfelelő helyzetbe kerül. (lásd ábra).

10 2.10. ábra Alakváltozás ikerképződés útján. Az ikerképződés akkor következik be, ha a csúszási sík és irány az alakváltozás szempontjából kedvezőtlen helyzetű. Ikerképződés a szabályos rendszerbe tartozó fémekben alakváltozás közben nem szokott képződni, csak az alacsonyabb szimmetriájú fémkristályokban megy végbe. Ilyen észlelhető pl. az ón alakváltozásakor mely tetragonális rendszerben kristályosodik. ( Az ónrúd hajlítása közben hallható zörej az un. ón ikerképződésének hangja.) Gyűjtse ki és jegyezze meg a polikrisztalin test jellemzőit! Tanulmányozza a ábrát! A gyakorlatban a sok kristályból álló polikrisztalin test transzlációja által létrejött alakváltozás a jellemző. Ez, bár az egykristályok alakváltozására visszavezethető, mégis annál sokkal összetettebb, bonyolultabb folyamat. A polikrisztallin test ugyanis igen nagy mennyiségű különbözőképpen orientált kristályt tartalmaz. Az egyes kristályok kristálytani tengelyük szerint más és más statisztikailag rendezetlen csúszási síkot és irányt foglalnak el. Így az alakítandó testben lévő igen nagyszámú krisztallit között mindig bőségesen van olyan kedvezően orientált, amelyek csúszó-síkjában a terhelés egy határfeszültség elérése után megindítja az alakváltozást ábra ábra Polikrisztallit; a.) alakváltozás előtt, b.) húzó igénybevétellel történt alakítás után

11 A diszlokációk számának növekedésével növekszik a kristály energiaszintje is, hiszen a krisztallitok határán történő érintkezésnél igen nagy helyi feszültségek keletkeznek, melyek megindíthatják a csúszást a kedvezőtlenül orientált krisztallitokon belül is. Az így kialakult láncreakció a polikrisztallit testen belül, az alakváltozásba szinte minden krisztallitot bevon/hat, csúszó-síkjaikkal igyekezve befordulni az erő irányába. Tanulja meg az anizotrópia jelentését! Az így kialakult egyirányú rendezettség (a rekrisztallizációs hőmérséklet alatt, azaz hidegalakításnál) az alakítási textúra miatt az alakítás irányában a polikrisztallin test sajátosságai mások, mint arra merőlegesen. Ezt a jelenséget a képlékenyen alakított test anizotrópiá-jának nevezzük. Tanulmányozza, vázolja le a ábrát! Jegyezze meg az alakítási keményedés jelentését, hatásait! Mindezek eredményeként a diszlokációk további mozgása, azaz a képlékeny alakváltozás tovább folytatása csak folyamatosan növekvő feszültséggel lehetséges. Ezt a jelenséget a hidegen alakított fémek esetén alakítási keményedésének nevezzük. Az alakítási keményedés hatását az alakított fém mechanikai tulajdonságaira foglalja össze a ábra ábra Az alakítási keményedés hatása hidegen alakított szín-réz szilárdsági és alakváltozási jellemzőinek változásával Forrás:Tsza M. : Anyagvizsgálat Az alakítási keményedés kedvezőtlen következménye, hogy az alakított anyag alakváltozó képessége bizonyos mértékű alakítás után kimerül. Ezért nagyobb mértékű alakítást igénylő, hidegalakítással gyártott termékeknél az alakító műveletek között közbenső hőkezelést kell alkalmazni, az alakítás következtében megváltozott tulajdonságok helyreállítására.

12 Ugyancsak az alakítási keményedés kedvezőtlen következménye, hogy a növekvő alakváltozás egyre növekvő feszültséggel valósítható meg, azaz az alakítás egyre nagyobb erő- és energiabefektetést igényel. Az alakítási keményedést gyakran jellemezzük a valósi feszültség (σ ) változását a valósi alakváltozás (φ) függvényében leíró keményedési görbével,(lásd.2.1, 2.3. ábra ) amely a gyakorlati fémek jelentős részére a Nádai-féle hatványfüggvénnyel adható meg, azaz σ = k φⁿ ahol k a keményedési együttható, n pedig a keményedési kitevő Hőmérséklet és az alakítás sebességének hatása az alakítási szilárdságra (kf) Gyűjtse ki és jegyezze meg az alakítási szilárdság nagyságát befolyásoló tényezőket! Tanulmányozza és rajzolja le a és ábrát! Az alakítási szilárdság (kf.) nagyságát befolyásolja; az anyag minősége, az alakítás mértéke (2.13.a ), az alakítás sebessége (2.13.b ), alakítás hőmérséklete (2.13.c ) ábra Az alakítási sebesség-, és hőmérséklet hatásának jelleg ábrája, az alakítási szilárdságra. kf.

13 2.14. ábra A hőmérséklet hatása a C15-ös szénacél esetén; az alakítási szilárdságra kf., és a maximálisan elérhető alakváltozás mértékére φmax Jegyezze meg mely tartományokban nem vezet a növekvő hőmérséklet az alakítási szilárdság csökkenéséhez és az alakítás mértékének növekedéséhez! Tanulja meg az okokat! A ábra alapján általánosan megállapítható; az alakítás hőmérséklet emelkedésével, csökken az alakítási szilárdság, ezzel együtt értelemszerűen csökken az alakításhoz szükséges erő. növekszik a hibamentesen elérhető alakítás mértéke, ezzel emeli egyszeri alakváltoztatás mértékét. az alakítási sebesség az alakítási szilárdság kf-ra és az alakváltozás mértékére φ az alábbi hatással van; o Csökkenti az alakváltozási tartományt φmax, o Meleg-alakításnál; amikor az átalakulási sebesség nagyobb mint az újrakristályosodási sebesség: az átalakulási sebesség növekedése az alakítási sebesség növeléséhez vezet o Hideg alakításnál; az alakítási sebesség csekély befolyással bír

14 A diagram két olyan hőmérsékleti tartományt mutat, amelynél a növekvő hőmérséklet nem vezet az alakítási szilárdság kf. csökkenéséhez és az alakítás mértékének φmax növekedéséhez; A Cº közötti hőmérsékleti tartomány; itt az anyagban egy termikus diffúzió következtében az α vas rácsban szennyező atomok diffúziója megnehezíti az alakváltozást, és ezzel együtt nő folyási feszültség is. Ebben a kőmérsékleti tartományban az acél színe kék, ez alapján nevezik ezt a jelenséget kék ridegedésnek (blausprödigkeit). A 900 Cº- os hőmérsékleten; Jelentkezik az α γ fázis átalakulás, ami a kristályrács paraméter térfogati növekedéssel jár, ez vezet átmeneti alakítás mérték φmax csökkenéshez, illetve az alakítási szilárdság kf emelkedéséhez. Tanulmányozza a következő összefüggéseket! Az alakítási szilárdság és az alakváltozási sebesség összefüggését elemezve Alder és Philips a k f = k fa φ. φ a. m empirikus összefüggést javasolja, ahol k fa a. φ a alakváltozási sebességhez, kf a φ. - alakváltozási sebességhez tartozó alakítási szilárdság; m az un. sebességkitevő. Az alakváltozás és az alakváltozási sebesség hatását az alakítási szilárdságra együttesen a k f = aφ n. φ.m összefüggéssel adhatjuk meg, ahol a, n és m is a hőmérséklet függvénye. A keményedési kitevő (ⁿ) és a sebességkitevő (m) hőmérsékletfüggésének elemzéséből ábra azt a következtetést vonhatjuk le, hogy: - hidegalakításnál m 0, következésképpen a k f = a. φ n összefüggésre jutunk. - melegalakításnál n 0 és a kifejezést kapjuk. k f = a. φ.m Tanulmányozza és vázolja le a ábrát!

15 2.15. ábra A keményedési kitevő (ⁿ) és a sebességkitevő (m) változása a hőmérséklet függvényében. Forrás: Gál, Dr. Kiss, Dr. Sárvári, Dr. Tisza: Képlékeny hidegalakítás Jegyzet Jegyezze meg, hogy meleg és a hidegalakítás esetén mi befolyásolja az alakítási szilárdságot! E két utóbbi összefüggés alátámasztja az alakítási szilárdsággal kapcsolatban a bevezetésben tett megállapításokat, mely szerint az alakítási szilárdság adott hőmérsékleten hidegalakításnál csak az alakváltozás mértékének-, melegalakításnál pedig az alakváltozási sebességnek a függvénye ábra. Alakítási szilárdság kf a alakváltozási sebesség függvényében φ különböző alakítási hőmérsékleteknél a C15-ös anyag példájában. (Döge 2.81.)

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1. Beugró ábrajegyzék

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1. Beugró ábrajegyzék Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1 Beugró ábrajegyzék Az anyagok viselkedése, rugalmasság, képlékenység Az ábrán szereplő anyag: DC04, (St 1403) jellemző értékei: Rp0,2 = 210 N/ mm2 (Folyáshatár) εgl

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

ahol m-schmid vagy geometriai tényező. A terhelőerő növekedésével a csúszó síkban fellép az un. kritikus csúsztató feszültség τ

ahol m-schmid vagy geometriai tényező. A terhelőerő növekedésével a csúszó síkban fellép az un. kritikus csúsztató feszültség τ Egykristály és polikristály képlékeny alakváltozása A Frenkel féle modell, hibátlan anyagot feltételezve, nagyon nagy folyáshatárt eredményez. A rácshibák, különösen a diszlokációk jelenléte miatt a tényleges

Részletesebben

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézet Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Dr.Krállics György krallics@eik.bme.hu

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

Reális kristályok, rácshibák. Anyagtudomány gyakorlat 2006/2007 I.félév Gépész BSC

Reális kristályok, rácshibák. Anyagtudomány gyakorlat 2006/2007 I.félév Gépész BSC Reális kristályok, rácshibák Anyagtudomány gyakorlat 2006/2007 I.félév Gépész BSC Valódi, reális kristályok Reális rács rendezetlenségeket, rácshibákat tartalmaz Az anyagok tulajdonságainak bizonyos csoportja

Részletesebben

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK. Anyagismeret 2016/17. Szilárdságnövelés. Dr. Mészáros István Az előadás során megismerjük

ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK. Anyagismeret 2016/17. Szilárdságnövelés. Dr. Mészáros István Az előadás során megismerjük ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Anyagismeret 2016/17 Szilárdságnövelés Dr. Mészáros István meszaros@eik.bme.hu 1 Az előadás során megismerjük A szilárságnövelő eljárásokat; Az eljárások anyagszerkezeti

Részletesebben

Tematika. Az atomok elrendeződése Kristályok, rácshibák

Tematika. Az atomok elrendeződése Kristályok, rácshibák Anyagtudomány 2013/14 Kristályok, rácshibák Dr. Szabó Péter János szpj@eik.bme.hu Tematika 1. hét: Bevezetés. 2. hét: Kristályok, rácshibák. 3. hét: Ötvözetek. 4. hét: Mágneses és elektromos anyagok. 5.

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Mechanikai tulajdonságok 2. Kiemelt témák: Szilárdság, rugalmasság, képlékenység és szívósság összefüggései A képlékeny alakváltozás mechanizmusa kristályokban és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

41. ábra A NaCl rács elemi cellája

41. ábra A NaCl rács elemi cellája 41. ábra A NaCl rács elemi cellája Mindkét rácsra jellemző, hogy egy tetszés szerint kiválasztott pozitív vagy negatív töltésű iont ellentétes töltésű ionok vesznek körül. Különbség a közvetlen szomszédok

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Mechanikai tulajdonságok 1. Kiemelt témák: Rugalmas alakváltozás Merevség és összefüggése a kötési energiával A geometriai tényezők szerepe egy test merevségében Tankönyv

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai

Polimerek vizsgálatai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Polimerek vizsgálatai DR Hargitai Hajnalka Rövid idejű mechanikai vizsgálat Szakítóvizsgálat Cél: elsősorban a gyártási körülmények megfelelőségének

Részletesebben

Hidegfolyató eljárások

Hidegfolyató eljárások Indítsa el az animációkat! Figyelje meg a bélyeg és az anyag mozgását az előre- és a hátrafolyatás esetében! Döntse el, vajon miért nevezik előre és hátrafolyatásnak a műveleteket! Előrefolyatás Hátrafolyatás

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai 1.

Polimerek vizsgálatai 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek vizsgálatai 1. DR Hargitai Hajnalka Szakítóvizsgálat Rövid idejű mechanikai vizsgálat Cél: elsősorban

Részletesebben

12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1

12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1 12. Polimerek anyagvizsgálata 2. Anyagvizsgálat NGB_AJ029_1 Ömledék reológia Viszkozitás Newtoni folyadék, nem-newtoni folyadék Pszeudoplasztikus, strukturviszkózus közeg Folyásgörbe, viszkozitás görbe

Részletesebben

ANYAGSZERKEZETTAN ÉS ANYAGVIZSGÁLAT SZAKÍTÓVIZSGÁLAT

ANYAGSZERKEZETTAN ÉS ANYAGVIZSGÁLAT SZAKÍTÓVIZSGÁLAT AYAGSZEKEZETTA ÉS AYAGVIZSGÁLAT SZAKÍTÓVIZSGÁLAT A szakítóvizsgálat az egyik legrégebbi, legelőször szabványosított roncsolásos anyagvizsgálat. Az első szakítókísérleteket Leonardo Da Vinci végezte kb.

Részletesebben

Folyásgörbe felvétele. Forgácsnélküli alakítás (LGB_AJ010_1) Győr,

Folyásgörbe felvétele. Forgácsnélküli alakítás (LGB_AJ010_1) Győr, Folyásgörbe felvétele Forgácsnélküli alakítás (LGB_AJ010_1) Győr 2013.11.25. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK Feladatok: 1. Az adatok alapján Excel táblázatkezelő segítségével rajzolja le

Részletesebben

A.2. Acélszerkezetek határállapotai

A.2. Acélszerkezetek határállapotai A.. Acélszerkezetek határállapotai A... A teherbírási határállapotok első osztálya: a szilárdsági határállapotok A szilárdsági határállapotok (melyek között a fáradt és rideg törést e helyütt nem tárgyaljuk)

Részletesebben

Szilárdságnövelés. Az előadás során megismerjük. Szilárdságnövelési eljárások

Szilárdságnövelés. Az előadás során megismerjük. Szilárdságnövelési eljárások Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 2015/16 Szilárdságnövelés Dr. Szabó Péter János szpj@eik.bme.hu Az előadás során megismerjük A szilárságnövelő eljárásokat; Az eljárások anyagszerkezeti alapjait; Technológiai

Részletesebben

Anyagismeret a gyakorlatban (BMEGEPTAGA0) SZAKÍTÓVIZSGÁLAT

Anyagismeret a gyakorlatban (BMEGEPTAGA0) SZAKÍTÓVIZSGÁLAT Anyagismeret a gyakorlatban (BMEGEPTAGA) SZAKÍTÓVIZSGÁLAT A szakítóvizsgálat az egyik legrégebbi, legelőször szabványosított roncsolásos anyagvizsgálat. Az első szakítókísérleteket Leonardo Da Vinci végezte

Részletesebben

KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM KISFELADAT (MSc.)

KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM KISFELADAT (MSc.) BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM KISFELADAT (MSc.) Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Ssz.:...... Név:......................................... Neptun kód.:.........

Részletesebben

Nagyszilárdságú lemezanyagok alakíthatósági vizsgálatai

Nagyszilárdságú lemezanyagok alakíthatósági vizsgálatai 7. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Szakmai Szeminárium Kecskemét, 214. június (18)-19-2. Nagyszilárdságú lemezanyagok alakíthatósági vizsgálatai TISZA Miklós, KOVÁCS Péter Zoltán, GÁL Gaszton, KISS Antal,

Részletesebben

1. Hidegalakítás, melegalakítás, félmelegalakítás

1. Hidegalakítás, melegalakítás, félmelegalakítás Ismételje át a hidegalakítás fogalmát, hatását a fémek tulajdonságaira! Olvassa el a bekezdést! Jegyezze meg a hideg-, félmeleg és melegalakító eljárások jellemzőit és alkalmazási területeit. 1. Hidegalakítás,

Részletesebben

4. POLIMEREK SZAKÍTÓ VIZSGÁLATA

4. POLIMEREK SZAKÍTÓ VIZSGÁLATA POLIEREK SZAKÍTÓ VIZSGÁLAT 4. POLIEREK SZAKÍTÓ VIZSGÁLATA 4.1. A ÉRÉS CÉLJA A mérés célja: hogy a hallgatók a fröccsöntött hore lágyuló polimer anyagú próbatestek példáján keresztül megismerjék a szakítóvizsgálat

Részletesebben

KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM MINTAFELADAT (MSc.)

KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM MINTAFELADAT (MSc.) BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM MINTAFELADAT (MSc.) Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék FELADAT: Határozza meg a megadott rendszertelen terhelési folyamat

Részletesebben

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév

FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév FOK Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai tárgy kolokviumi kérdései 2012/13-es tanév I. félév A kollokviumon egy-egy tételt kell húzni az 1-10. és a 11-20. kérdések közül. 1. Atomi kölcsönhatások, kötéstípusok.

Részletesebben

KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM KISFELADAT

KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM KISFELADAT BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KIFÁRADÁSI ÉLETTARTAM KISFELADAT Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Ssz.:...... Név:......................................... Neptun kód.:.........

Részletesebben

1. Sorolja fel az újrakristályosító hőkezelés néhány ipari alkalmazását! Dróthúzás, süllyesztékes kovácsolás.

1. Sorolja fel az újrakristályosító hőkezelés néhány ipari alkalmazását! Dróthúzás, süllyesztékes kovácsolás. 1. Sorolja fel az újrakristályosító hőkezelés néhány ipari alkalmazását! Dróthúzás, süllyesztékes kovácsolás. 2. Milyen hatással van az újrakristályosítás az alakított fémek mechanikai tulajdonságaira?

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat. 2. Előadás

Anyagszerkezet és vizsgálat. 2. Előadás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat NGB_AJ021_1 2. Előadás 2012. 09. 17. Dr. Hargitai Hajnalka (Csizmazia Ferencné dr. előadásanyagai alapján) 1

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

Építőanyagok I - Laborgyakorlat. Fémek

Építőanyagok I - Laborgyakorlat. Fémek Építőanyagok I - Laborgyakorlat Fémek Az acél és a fémek tulajdonságai Az acél és fémek fizikai jellemzői Fém ρ (kg/m 3 ) olvadáspont C E (kn/mm 2 ) Acél 7850 1450 210000 50 Alumínium 2700 660 70000 200

Részletesebben

A töréssel szembeni ellenállás vizsgálata

A töréssel szembeni ellenállás vizsgálata A töréssel szembeni ellenállás vizsgálata 1 Az anyag viselkedése terhelés hatására Az anyagok lehetnek: szívósak, képlékenyek és ridegek. 2 Szívós vagy képlékeny anyag Az anyag törését a csúsztatófeszültségek

Részletesebben

A beton kúszása és ernyedése

A beton kúszása és ernyedése A beton kúszása és ernyedése A kúszás és ernyedés reológiai fogalmak. A reológia görög eredetű szó, és ebben az értelmezésben az anyagoknak az idő folyamán lejátszódó változásait vizsgáló műszaki tudományág

Részletesebben

Reális kristályok, kristályhibák

Reális kristályok, kristályhibák Reális kristályok, kristályhibák Gyakorlati fémek szilárdsága kevesebb, mint 1 %-a az ideális modell alapján számítható szilárdságnak Tiszta Si villamos vezetőképességét 10-8 tömegszázalék bór adalékolása

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál!

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Tanulmányozza a.3.6. ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Az alakváltozás mértéke hajlításnál Hajlításnál az alakváltozást mérnöki alakváltozási

Részletesebben

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Egyszerű tervezési eljárás

Vasbeton födémek tűz alatti viselkedése Egyszerű tervezési eljárás tűz alatti eljárás A módszer célja 2 3 Az előadás tartalma Öszvérfödém szerkezetek tűz esetén egyszerű módszere 20 C Födém modell Tönkremeneteli módok Öszvérfödémek egyszerű eljárása magas Kiterjesztés

Részletesebben

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLET

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLET KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLET KOHÓMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2008. 1. TANTÁRGYLEÍRÁS

Részletesebben

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Tóth László, Rózsahegyi Péter Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet Bevezetés A mérnöki

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka 2011.10.05. BURGERS FÉLE NÉGYPARAMÉTERES

Részletesebben

5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék MAGASÉPÍTÉSI ACÉLSZERKEZETEK 5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR Az acél szakító diagrammja Lineáris szakasz Arányossági határnak

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat. 2. Előadás

Anyagszerkezet és vizsgálat. 2. Előadás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat NGB_AJ021_1 2. Előadás 2013. 09. 10. Dr. Hargitai Hajnalka (Csizmazia Ferencné dr. előadásanyagai alapján) 1

Részletesebben

Diffúzió 2003 március 28

Diffúzió 2003 március 28 Diffúzió 3 március 8 Diffúzió: különféle anyagi részecskék (szilárd, folyékony, gáznemű) anyagon belüli helyváltozása. Szilárd anyagban való mozgás Öndiffúzió: a rácsot felépítő saját atomok energiaszint-különbség

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 6 KRISTÁLYTAN VI. A KRIsTÁLYOs ANYAG belső RENDEZETTsÉGE 1. A KRIsTÁLYOs ÁLLAPOT A szilárd ANYAG jellemzője Az ásványok néhány kivételtől eltekintve kristályos

Részletesebben

merevség engedékeny merev rugalmasság rugalmatlan rugalmas képlékenység nem képlékeny képlékeny alakíthatóság nem alakítható, törékeny alakítható

merevség engedékeny merev rugalmasság rugalmatlan rugalmas képlékenység nem képlékeny képlékeny alakíthatóság nem alakítható, törékeny alakítható Értelmező szótár: FAFA: Tudományos elnevezés: merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát, hajlékonyságát vesztett . merevség engedékeny merev Young-modulus, E (Pa)

Részletesebben

Atomerőművi anyagvizsgálatok. 2. előadás: Roncsolásos anyagvizsgálati eljárások elvének ismertetése I. rész (a jegyzet 4.

Atomerőművi anyagvizsgálatok. 2. előadás: Roncsolásos anyagvizsgálati eljárások elvének ismertetése I. rész (a jegyzet 4. Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézet (NTI) Atomerőművi anyagvizsgálatok 2. előadás: Roncsolásos anyagvizsgálati eljárások elvének ismertetése I. rész (a jegyzet

Részletesebben

ábra A K visszarugózási tényező a hajlítási sugár lemezvastagság hányados függvényében különböző anyagminőségek esetén

ábra A K visszarugózási tényező a hajlítási sugár lemezvastagság hányados függvényében különböző anyagminőségek esetén Keresse ki és jegyezze meg milyen tényezők befolyásolják a visszarugózás mértékét! Tanulmányozza a 2.3.12. ábrát! Figyelje meg a függvény görbéinek a változását! A visszarugózás mértéke A visszarugózás

Részletesebben

Mechanikai tulajdonságok és vizsgálatuk

Mechanikai tulajdonságok és vizsgálatuk Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 215/16 Mechanikai tulajdonságok és vizsgálatuk Dr. Krállics György krallics@eik.bme.hu Az előadás fő pontjai Bevezetés Rugalmas és képlékeny alakváltozás Egyszerű igénybevételek

Részletesebben

A talajok összenyomódásának vizsgálata

A talajok összenyomódásának vizsgálata A talajok összenyomódásának vizsgálata Amit már tudni kellene Összenyomódás Konszolidáció Normálisan konszolidált talaj Túlkonszolidált talaj Túlkonszolidáltsági arányszám,ocr Konszolidáció az az időben

Részletesebben

Mechanikai tulajdonságok és vizsgálatuk 1-2

Mechanikai tulajdonságok és vizsgálatuk 1-2 ANYAGTUDOMÁNY É TECHNOLÓGIA TANZÉK Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 5/6 Mechanikai tulajonságok és vizsgálatuk 1- Dr. Krállics György krallics@eik.bme.hu 1 Az előaás fő pontjai Bevezetés Rugalmas és

Részletesebben

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia Rugók 1 / 27 Fólia 1. Rugók funkciója A rugók a gépeknek és szerkezeteknek olyan különleges elemei, amelyek nagy (ill. korlátozott) alakváltozás létrehozására alkalmasak. Az alakváltozás, szemben más szerkezeti

Részletesebben

A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai

A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai Szerkezeti anyagok igénybevételei Az elemzés szükséges: A szerkezeti anyagok tulajdonságainak meghatározásához, A károsodási folyamatok megértéséhez, Ahhoz,

Részletesebben

Hőkezelő technológia tervezése

Hőkezelő technológia tervezése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Hőkezelő technológia tervezése Hőkezelés és hegesztés II. című tárgyból Név: Varga András Tankör: G-3BGT Neptun: CP1E98 Feladat: Tervezze

Részletesebben

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri

Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kri Ásványtani alapismeretek 3. előadás Polimorfia Egy bizonyos szilárd anyag a külső körülmények függvényében különböző belső szerkezettel rendelkezhet. A grafit kristályrácsa A gyémánt kristályrácsa Polimorf

Részletesebben

Az atomok elrendeződése

Az atomok elrendeződése Anyagtudomány 2015/16 Kristályok, rácshibák, ötvözetek, termikus viselkedés (ismétlés) Dr. Szabó Péter János szpj@eik.bme.hu Az atomok elrendeződése Hosszú távú rend (kristályok) Az atomok elhelyezkedését

Részletesebben

Kúszás, szuperképlékenység

Kúszás, szuperképlékenység Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 2015/16 Kúszás, szuperképlékenység Dr. Krállics György krallics@eik.bme.hu Az előadás során megismerjük: Az időtől függő (kúszás) és időtől független alakváltozási mechanizmusokat;

Részletesebben

Kúszás, szuperképlékenység

Kúszás, szuperképlékenység Alakváltozás Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 205/6 Kúszás, szuperképlékenység Dr. Krállics György krallics@eik.bme.hu Az előadás során megismerjük: Az időtől függő (kúszás) és időtől független alakváltozási

Részletesebben

Toronymerevítık mechanikai szempontból

Toronymerevítık mechanikai szempontból Andó Mátyás: Toronymerevítık méretezése, 9 Gépész Tuning Kft. Toronymerevítık mechanikai szempontból Mint a neve is mutatja a toronymerevítık használatának célja az, hogy merevebbé tegye az autó karosszériáját

Részletesebben

Tevékenység: Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit!

Tevékenység: Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit! Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit! 2.1. Lemezalakító technológiák A lemezalakító technológiák az alkatrészgyártás nagyon jelentős területét képviselik

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai. Kalmár Emília ÓE Kandó MTI

A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai. Kalmár Emília ÓE Kandó MTI A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai Kalmár Emília ÓE Kandó MTI Szerkezeti anyagok igénybevételei Az elemzés szükséges: A szerkezeti anyagok tulajdonságainak meghatározásához, A károsodási folyamatok

Részletesebben

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLETI ALAPJAI

KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLETI ALAPJAI KÉPLÉKENYALAKÍTÁS ELMÉLETI ALAPJAI ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR FÉMTANI, KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI ÉS NANOTECHNOLÓGIA

Részletesebben

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI Wolf Ákos Mechanikai állapotjellemzők és egyenletek 2 X A X 3 normál- és 3 nyírófeszültség a hasáb oldalain Y A x y z xy yz zx Z A Y Z ZX YZ A

Részletesebben

A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai

A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai Ez a kép most nem jeleníthető meg. 2012.11.19. Szerkezeti anyagok igénybevételei A szerkezeti anyagok mechanikai tulajdonságai Az elemzés szükséges: A szerkezeti anyagok tulajdonságainak meghatározásához,

Részletesebben

Példa: Normálfeszültség eloszlása síkgörbe rúd esetén

Példa: Normálfeszültség eloszlása síkgörbe rúd esetén Példa: Normálfeszültség eloszlása síkgörbe rúd esetén Készítette: Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 2011. március 20. Az 1. ábrán vázolt síkgörbe rúd méretei és terhelése ismert.

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI A műszaki adatlapok csapdái A műanyagok vizsgálatával számos szabvány foglalkozik. Ezek egy része csak az adott országon belül érvényes, de vannak nemzetközi érvényű előírások is.

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén.

Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén. Alkalmazott előjelszabályok Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén. A kényszererők számításánál a következő a szabály: Az erők iránya a pozitív

Részletesebben

Szilárdság (folyáshatár) növelési eljárások

Szilárdság (folyáshatár) növelési eljárások Képlékeny alakítás Szilárdság (folyáshatár) növelési eljárások Szemcseméret csökkentés Hőkezelés Ötvözés allotróp átalakulással rendelkező ötvözetek kiválásos nemesítés diszperziós keményítés interstíciós

Részletesebben

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája Egészségügyi mérnökképzés MECHNIK I. rész: Szilárd testek mechanikája készítette: Németh Róbert Igénybevételek térben I. z alapelv ugyanaz, mint síkban: a keresztmetszet egyik oldalán levő szerkezetrészre

Részletesebben

Reológia Mérési technikák

Reológia Mérési technikák Reológia Mérési technikák Reológia Testek (és folyadékok) külső erőhatásra bekövetkező deformációját, mozgását írja le. A deformációt irreverzibilisnek nevezzük, ha a az erőhatás megszűnése után a test

Részletesebben

Akusztikus aktivitás AE vizsgálatoknál

Akusztikus aktivitás AE vizsgálatoknál Akusztikus aktivitás AE vizsgálatoknál Kindlein Melinda, Fodor Olivér ÁEF Anyagvizsgáló Laboratórium Kft. 1112. Bp. Budaörsi út 45. Az akusztikus emissziós vizsgálat a roncsolásmentes vizsgálati módszerek

Részletesebben

Szilárdságnövelés. Az előkészítő témakörei

Szilárdságnövelés. Az előkészítő témakörei ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK Alapképzés Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat 2007/08 Szilárdságnövelés Dr. Palotás Béla palotasb@eik.bme.hu Dr. Németh Árpád arpinem@eik.bme.hu Szilárdság növelés

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 17. Folyadékkristályok

Modern Fizika Labor. 17. Folyadékkristályok Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. okt. 11. A mérés száma és címe: 17. Folyadékkristályok Értékelés: A beadás dátuma: 2011. okt. 23. A mérést végezte: Domokos Zoltán Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Hőkezelő- és mechanikai anyagvizsgáló laboratórium (M39)

Hőkezelő- és mechanikai anyagvizsgáló laboratórium (M39) Hőkezelő- és mechanikai anyagvizsgáló laboratórium (M39) A laboratóriumban elsősorban fémek és fémötvözetek különböző hőkezelési eljárásainak megvalósítására és hőkezelés előtti és utáni mechanikai tulajdonságainak

Részletesebben

BME ANYAGTUDOMÁNY ÉS. Mechanikai anyagvizsgálat. Szakítóvizsgálat. A legelterjedtebb roncsolásos vizsgálat

BME ANYAGTUDOMÁNY ÉS. Mechanikai anyagvizsgálat. Szakítóvizsgálat. A legelterjedtebb roncsolásos vizsgálat BME ANYAGTUDOMÁNY É TECHNOLÓGIA Anyagismeret TANZÉK Mechanikai anyagvizsgálat Dr. Lovas Jeno jlovas@eik.bme.hu Dr. Krállics György krallics@eik.bme.hu zakítóvizsgálat A legelterjedtebb roncsolásos vizsgálat

Részletesebben

Navier-formula. Frissítve: Egyenes hajlítás

Navier-formula. Frissítve: Egyenes hajlítás Navier-formula Akkor beszélünk egyenes hajlításról, ha a nyomatékvektor egybeesik valamelyik fő-másodrendű nyomatéki tengellyel. A hajlítást mindig súlyponti koordinátarendszerben értelmezzük. Ez még a

Részletesebben

Kondenzált anyagok csoportosítása

Kondenzált anyagok csoportosítása Szilárdtestfizika Kondenzált anyagok csoportosítása 1. Üvegek Nagy viszkozitású olvadék állapotú anyagok, amelyek nagyon lassan szilárd állapotba mennek át. Folyékony állapotból gyors hűtéssel állíthatók

Részletesebben

Mágneses erőtér. Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat. A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja

Mágneses erőtér. Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat. A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja Mágneses erőtér Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat A villamos forgógépek mutatós műszerek működésének alapja Magnetosztatikai mező: nyugvó állandó mágnesek és egyenáramok időben

Részletesebben

Anyagismeret. 4. előadás

Anyagismeret. 4. előadás Anyagismeret 4. előadás Egyfázisú fémes anyagok mechanikai tulajdonságait befolyásoló tényezők Alakváltozás mechanizmus térkép Rugalmas alakvátozás Ha a terhelő erő viszonylag kicsi, az alakváltozás úgy

Részletesebben

PÉLDÁK ERŐTÖRVÉNYEKRE

PÉLDÁK ERŐTÖRVÉNYEKRE PÉLÁ ERŐTÖRVÉNYERE Szabad erők: erőtörvénnyel megadhatók, általában nem függenek a test mozgásállapotától (sebességtől, gyorsulástól) Példák: nehézségi erő, súrlódási erők, rugalmas erők, felhajtóerők,

Részletesebben

ALAKÍTOTT AUTÓIPARI VÉKONYLEMEZ ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE

ALAKÍTOTT AUTÓIPARI VÉKONYLEMEZ ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola ALAKÍTOTT AUTÓIPARI VÉKONYLEMEZ ELLENÁLLÁS-PONTHEGESZTÉSE Prém László PhD hallgató témavezető: Dr. Balogh András egyetemi docens Miskolci Egyetem 1 Bevezetés

Részletesebben

Anyagismeret és anyagvizsgálat. Kovács Attila kovacs.attila@nyf.hu

Anyagismeret és anyagvizsgálat. Kovács Attila kovacs.attila@nyf.hu Anyagismeret és anyagvizsgálat Kovács Attila kovacs.attila@nyf.hu Mit nevezünk anyagvizsgálatnak? "Az ipar és a technika fejlődése megkívánja, hogy a gyártási folyamatok során felhasznált anyagokról minél

Részletesebben

Az ismételt igénybevétel hatása. A kifáradás jelensége

Az ismételt igénybevétel hatása. A kifáradás jelensége Az ismételt igénybevétel hatása A kifáradás jelensége 1 A kifáradás jelensége Azt a jelenséget, amikor egy anyag az ismételt igénybevételek során bevitt, halmozódó károsodások hatására a folyáshatárnál

Részletesebben

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz A fotonok az elektromágneses sugárzás hordozó részecskéi. Spinkvantumszámuk S=, tehát kvantumstatisztikai szempontból bozonok. Fotonoknak habár a spinkvantumszámuk,

Részletesebben

5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás.

5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. MAGASÉPÍTÉSI ACÉLSZERKEZETEK 5. Az acélszerkezetek méretezésének különleges kérdései: rideg törés, fáradás. KÉSZÜLT FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR ELŐADÁSI JEGYZETEI ÉS AZ INTERNETEN ELÉRHETŐ MÁS ANYAGOK

Részletesebben

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában Antal Dániel, doktorandusz, Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szabó Tamás, egyetemi docens, Ph.D., Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szilágyi Attila, egyetemi adjunktus,

Részletesebben

2. Kötőelemek mechanikai tulajdonságai

2. Kötőelemek mechanikai tulajdonságai 800 Tatabánya, Búzavirág út 9. Tel.: +36-34/309-404 Fax.:+36-34/511-55. Kötőelemek mechanikai tulajdonságai.1. Csavarok szilárdsági jellemzői (ISO 898-1) A csavarok szilárdsági csoportjainak jelölése az

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Okt. Hét 1. Téma Bevezetés acélszerkezetek méretezésébe, elhelyezés a tananyagban Acélszerkezetek használati területei

Részletesebben

Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára

Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára Ábragyűjtemény levelező hallgatók számára Ez a bemutató a tanszéki Fizika jegyzet kiegészítése Mechanika I. félév 1 Stabilitás Az úszás stabilitása indifferens a stabil, b labilis S súlypont Sf a kiszorított

Részletesebben

Anyagismeret I. A töréssel szembeni ellenállás vizsgálata. Összeállította: Csizmazia Ferencné dr.

Anyagismeret I. A töréssel szembeni ellenállás vizsgálata. Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. Anyagismeret I. A töréssel szembeni ellenállás vizsgálata Összeállította: Csizmazia Ferencné dr. Az anyag viselkedése terhelés hatására Az anyagok lehetnek: szívósak, képlékenyek és ridegek. Szívós vagy

Részletesebben

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség.

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség. Ha az erő és az elmozdulás egymásra merőleges, akkor fizikai értelemben nem történik munkavégzés. Pl.: ha egy táskát függőlegesen tartunk, és úgy sétálunk, akkor sem a tartóerő, sem a nehézségi erő nem

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a kötőcsavarok szilárdsági tulajdonságainak jelölési módját!

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a kötőcsavarok szilárdsági tulajdonságainak jelölési módját! Csavarkötés egy külső ( orsó ) és egy belső ( anya ) csavarmenet kapcsolódását jelenti. A következő képek a motor forgattyúsházában a főcsapágycsavarokat és a hajtókarcsavarokat mutatják. 1. Kötőcsavarok

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben