X. Jubileumi Képalkotó Diagnosztikai Továbbképzés és Konferencia március 26. Absztrakt benyújtási formanyomtatvány

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "X. Jubileumi Képalkotó Diagnosztikai Továbbképzés és Konferencia 2015. március 26. Absztrakt benyújtási formanyomtatvány"

Átírás

1 Cím: Klinikai audit - a bürokráciát kerülő minőségügyi rendszer Szerzők: Dr Vargha András Munkahely: országos minőségügyi szakfőorvos -radiológia Előadó neve: Dr Vargha András Absztrakt (max 1600 karakter): A képalkotó módszerek tárháza, alkalmazási területe évtizedek óta dinamikusan bővül az egész világon. Az egyes országok gazdasági lehetőségeitől és szándékától függően fordít ezekből az egészségügyi ellátásra. A teljes tárházat sem elméletileg - hiszen folyamatosan bővül - sem gyakorlatilag - a potenciálisan ráfordítható költség végtelen - nem lehet igénybe venni, így még a gazdaságilag fejlett országokban is a diagnosztikus eljárások magas színvonalú, de racionális alkalmazására törekednek. Ezt a folyamatot inspirálja a sugárterhelés figyelembe vétele is, valamint egy sor etikai szempont, melyet a mai kor emberei elvárnak az egészségügyi ellátórendszertől. Szinte érthetetlen, hogy miért nem működik vagy csak helyenként és szubjektív alapokon egy olyan rendszer, amely mindezt szabályozza. Főként azokban az országokban, ahol a gazdaságosságra fokozottabb szükség van. Megoldást nyújthat az a minőségirányító/-fejlesztő rendszer, amit klinikai auditnak hívnak. Az EU 2009-ben fogadta el azt a szakmai irányelvet, amely ezt leírja és a bevezetését javasolja. Az ESR évek óta folyamatosan az összeurópai bevezetést elősegítő aktivitást végez. A lényege, hogy a szakmai tevékenység színvonalát objektív módon homogenizálja az adott környezetben elérhető legmagasabb színvonalon, ill. segítse megtalálni a továbblépés irányát. Alapvetően egy támogató, tudásfejlesztő módszer, mely az általa szabályozott területet szakmailag kiszámíthatóbbá, átláthatóbbá és könnyebben vezérelhetővé teheti. Alkalmazásával a finanszírozás is korszerűsödhetne (minőség finanszírozása), a betegelégedettség javulhatna (indokolatlan panasziok is könnyebben azonosíthatóak), az egészségügyben dolgozók harmóniaérzete javulhatna, mely az elvándorlás egyik fő oka.

2 Cím: A teleradiológia előnyei, korlátai, haszna és költségei - tapasztalatok a Zuglói Egészségügyi Szolgálatnál Szerzők: Prof.Dr.Révai Tamás Ph.D. Munkahely: Zuglói Egészségügyi Szolgálat Előadó neve: Prof.Dr.Révai Tamás Ph.D. Címzetes egyetemi tanár, Igazgató főorvos Absztrakt (max 1600 karakter): A zuglói polgárok számára fontos a várólisták csökkentése. A leletezési idő, ami korábban jellemzően félórás volt, akár 4-5 percre is lerövidül, ami sokkal hatékonyabb, páciens- és felhasználóbarát tevékenységet jelent. Az Országos Teleradiológiai Rendszer amellett, hogy betartja a szigorú magyar adatvédelmi törvényeket és az informatikai biztonságot konzultációs lehetőséget is teremt mind radiológusaink, mind klinikusaink számára, a differenciáldiagnosztikában és a klinikusi együttműködésben egyaránt. Ahhoz, hogy folyamatos üzemmenet valósuljon meg, átalakítást kellett eszközölnöm, mind a humán erőforrás terén mind pedig az elavult PACS-rendszerünket új technológiára cseréltük, amely teleradiológiai rendszert is tartalmaz. A fentiek alapján megállapítható, hogy a teleradiológiai rendszer bevezetése Zuglóban előnyökkel járt.

3 Cím: Az onko-radiológiai képalkotó diagnosztika szerepe a személyre szabott onkológiai ellátásban Szerzők: dr Gődény Mária Munkahely: OOI Előadó neve:dr Gődény Mária Absztrakt: Az új terápiás módozatok a még pontosabb anatómiai információ mellett több tumor karakterisztikus és prognosztikai információt igényelnek. A képalkotó módszerek utóbbi években tapasztalható gyors fejlődése új perspektívát nyitott az onkológiai képalkotásban, mely növeli a diagnózis pontosságát és az egyénre szabott kezelés hatékonyságát. A komputertomográfia (CT), mágneses rezonancia (MRI) és a pozitron emissziós tomográfia (PET/CT) funkcionális, metabolikus és teljes test információval szolgálnak, tumorra specifikus biomarkereket határoznak meg, a paraméterek quantitatív változásait is vizsgálják és a terápia hatékonyságáról korán tájékoztatnak. A diffúzió-súlyozott MRI (DW-MRI) a sejtsűrűségről és a sejtmembrán integritásról tájékoztat. A dinamikus kontraszthalmozó MRI (DCE-MRI) az angiogenezisről informál, a szövetek vascularisatiójáról tályékoztat. A mágneses rezonancia spektroszkópiás képalkotás (MRSI) molekuláris szinten biokémiai analízist tesz lehetővé. A pozitronemissziós tomográfia (PET/CT) nyirokcsomóáttét, távoli tumoros elváltozás, második primer tumor kimutatásában, terápia hatékonyság vizsgálatában és recidíva korai kimutatásában hatékony. A vizsgáló módszerek multimodális alkalmazásával egyre jobb analízist végezhetünk, melyet a növekvő statisztikai értékek hitelesen szemléltetnek, azonban egyik képalkotói vizsgálat sem elég specifikus arra, hogy szövettani diagnózist adjon, de a képalkotó módszerek által vezérelt mintavétel cytológiára vagy hisztológiára pontossá teszi a diagnózist. A funkcionális mérések rutin diagnosztikába való bevezetése napjainkban is validálás alatt van.

4 Cím: A COPD képalkotási lehetőségei napjainkban Szerzők: Dr. Kerpel-Fronius Anna Munkahely: Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Előadó neve: Dr. Kerpel-Fronius Anna Absztrakt (max 1600 karakter): Napjainkban a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a COPD a világon 4. vezető halálokká vált. A betegség változatos etológiájú, klinikailag és radiológiailag két fenotípusát különböztethetjük meg. Diagnózisa elsősorban klinikai és légzésfunkciós vizsgálatokon alapul, korlátozott légáramlás jellemzi, mely nem teljesen reverzibilis. A nagy felbontású komputertomográfiás (HRCT) vizsgálatok a különböző csoportok közötti differenciálásban és a betegség kiterjedésében, prognózis felállításábannagy szerepet kap. Két fő csoportot különböztetünk meg a COPD-én belül, az atypusos gyulladásos reakciók miatt kialakult, dominánsan parenchymalaesiot,az emphysaemát, illetve a gyulladások következtében megvastagodott falú kishörgők és beszűkült kislégutak okozta dominánsan krónikus bronchitist. Előadásomban röviden bemutatom a COPD diagnosztikáját napjainkban, annak morphológiai és funkcionális vonatkozásait, majd néhány új kutatás nemzetközi eredményeit foglalom össze. Ezek elsősorban a betegség jobb megítélésére szolgáló különböző számítógépes szoftverek, melyek segítségével maga a betegség, illetve a terápiás hatások objektív megítélése javulhat.

5 Cím: Karbohidrát biomarkerek vizsgálata a képalkotás kiegészítő technikájaként Szerzők: Guttman András Munkahely: MTA-PE Transzlációs Glikomika Kutatócsoport, Pannon Egyetem, Veszprém Előadó neve: Guttman András Absztrakt (max 1600 karakter): Az átfogó glikozilációs analízis révén új lehetőségek válnak elérhetővé a biomarkerek felfedezésében, mivel a glikozilációs változások érzékeny indikátorai a biokémiai folyamatok aktuális állapotának. A lézer indukált fluorescens detektorral ellátott kapilláris elektroforézis (CE-LIF) exoglikozidáz enzimes emésztéses lépésekkel kombinálva kiváló eszköz glikozilációs profilok és glikánok szerkezetének meghatározására. Ebben az előadásban a haptoglobin egy fontos akut fázisú plazmafehérje - CE-LIF segítségével meghatározott N-glikozilációs profilja kerül összehasonlításra normál és a tüdőben történt kóros elváltozások esetén (malignus és gyulladásos), mely kiegészítő módszer lehet a rendszeresen használt képalkotó módszerek mellett.

6 Cím: Személyre szabott kardiovaszkuláris rizikóbecslés koronária CT-vel Szerzők: Dr. Maurovich-Horvat Pál Munkahely: MTA-SE Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Semmelweis Egyetem Előadó neve: Dr. Maurovich-Horvat Pál Absztrakt: A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte vezeto halálokként szerepelnek. A szív- CT, vagy coronaria CT angiographia, a kardiológiai gyakorlatban alkalmazott egyik legmodernebb non-invazív képalkotó eljárás, amely nagy térbeli felbontással képes az ateroszklerotikus plakkok jellemzésére. A mellkasi panaszokkal rendelkezo betegek körében az invazív koronária angiográfia képezi a jelento s fokú koronária szu kület diagnosztikájának alapveto módszerét. A szu kület foka azonban nem feltétlenül nyújt információt az egyes ateroszklerotikus plakkok ruptúrájának valószínu ségéro l. Jelento s ero források irányulnak a vulnerábilis plakkok korai felismerésére. A szív-ct-vel leírt plakkszerkezet és méret erős, független prognosztikai tényezőnek számítanak. A szív-ct-vel azonosított képi biomarkereket és klinikai paramétereket egyaránt magába foglaló pontrendszer személyre szabott rizikóbecslést tehet lehetővé.

7 Cím: A motoros működést károsító stroke rehabilitációs követése modern EEG alapú képalkotással Szerzők: Prof. Dr. Nagy Zoltán 1,2, Dr. Weiss Béla 3, Körmendi János 1,2 Munkahely: 1 Országos Klinikai és Idegtudományi Intézet; 2 Pannon Egyetem; 3 MTA Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központ Előadó neve: Körmendi János Absztrakt (max 1600 karakter): A képalkotó módszerek fejlődése az utóbbi évtizedekben lehetővé tette nem csak a statikus agyi képalkotást, de az agyműködést bemutató funkcionális képalkotást is. Ezek a módszerek (fmri, perúfuziós, diffúziós vizsgálatok, tractografia, PET-CT) egyre szélesebben körben felhasználásra kerülnek nem csak az agykutatásban, de a klinikai munkában is. A nagy időbeli felbontás előnyeit a bioelektromos, EEG alapú képalkotás igyekszik kihasználni. A csatornaszám emelésével, a vizualizáló módszerek fejlesztésével a térbeli felbontás lehetőségei is növekedtek. Az agyi hálózatok működését kifejező oszcilláció elemzéséből meghatározható az agykéregben a motoros működés szerveződése és ennek változása a motoros tüneteket okozó stroke állapotok rehabilitációja során. Ismételt vizsgálatokkal munkacsoportunk követte a korai post-stroke fázisban kialakuló kiterjedt és az egészségeshez képest megváltozott lokációjú aktivációt, ami a tünetek javulásával fokuszáltabbá és az egészségeshez hasonlóbbá válik.

8 Cím: 13C és Deutérium csökkentésen alapuló anyagcsere biomarkerek daganatos sejtek azonosítására. Szerzők: Prof. Dr. Boros G. László Munkahely: Kalifornia Egyetem Los Angeles (UCLA), Los Angeles Orvosbiológiai Kutató Intézet, SiDMAP Előadó neve: Prof. Dr. Boros G. László Absztrakt: Daganatos sejtek sajátos anyagcseréje számos biomarkert ajánl laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai célokra. Jelen előadás a Kalifornia Egyetem [LAB0106] 13C-vel kombinált deuterobolomika szabadalmát mutatja be klinikai és orvoskutatók számára a biokémiai rendszerek stabil izotópos vizsgálatának lehetőségeit ismertetve. Ezek közé tartozik a szén (13C), hydrogén (1H) és deutérium (D) arányok és eloszlások nucleáris rezonanczia segítségével való mérése. Hyeperpolarizált 13C például alkalmas csökkent mitokondriális funkciók szöveten belüli mérésére 13C-vel jelölt piroszőlősav felhasználásával, míg a H/D arányok a sejtek természetes deutérium csökkentő anyagcsere útvonalait tárják fel, melyek csökkent aktivitást mutatnak daganatos sejtekben. A közeljövő daganat diagnosztikai módszereinek ismertetése a Kalifornia egyetem innovációit mutatja be klinikai alkalmazásokra élezve.

9 Cím: Digitális tomoszintézis a klinikai gyakorlatban Szerzők: Dr. Kerpel-Fronius Anna, Prof. Dr. Horváth Ildikó Munkahely: Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Előadó neve: Dr. Kerpel-Fronius Anna Absztrakt (max 1600 karakter): A hagyományos röntgen diagnosztikában már 1921 óta ismert a rétegvizsgálatok elve, melyből 1936-ban a magyar Grossmann Gusztáv készítette az első gyakorlatban is alkalmazható röntgen rétegfelvételi berendezést. A CT-és MR-vizsgálatok térnyerésével az eszköz kikopott a gyakorlatból, míg a XXI. Század első éveiben a képfeldolgozás gyorsulásával lehetőség nyílt nagyfelbontású digitális rétegvizsgálatok készítésére. A digitális tomoszintézis (DTS) elvén működő röntgenberendezés a páciens mellkasa mögött 180 cmes detektor-fókusz távolságból +/-20 fokban készít ferdeszögű felvételeket. A felvételek egyenként egészen alacsony röntgendózissal készülnek, így a vizsgálat összdózisa egy hagyományos mellkas PA és LAT felvételhez szükséges dózis összege körül alakul. Ezekből egy nagy sebességű számítógép rekonstrukciós algoritmusok segítségével számítja ki a coronalis síkokat. A vizsgálat igényeinek megfelelően 70 és 200 szelet közötti szeletszámot tudunk beállítani a rekonstrukció időigényének függvényében. Egy 100 szeletes vizsgálat során a test egy kb mm vastagságú tartománya képeződik le egy szeletre. A vizsgálómódszer arra törekszik, hogy bizonyos esetekben kiválthassa a CT-vizsgálatot, illetve nagy felbontásának köszönhetően apró gócok detektálásában is nagy szerepe lehet. Alacsony sugárterhelése miatt alkalmas a hagyományos röntgenfelvételen rosszul ábrázolható eltérések követésében is. Előadásomban a tomoszintézis nemzetközi irodalmának rövid áttekintése után az OKTPI-ben szerzett korai tapasztalatainkat mutatom be a magyar gyártmányú berendezéssel kapcsolatosan különböző kórképek szemléltetésével.

10 Cím: Vas oxid alapú nanoparticulomokhoz kötött tpa és hypertermia kombinációjával végzett célzott thrombus oldás Szerzők: Vörös Eszter 1,2, Minjung Cho 2, Garami Zsolt 3, Paulo Decuzzi 2,4, Tóth Kálmán 5, Battyáni István 1 Munkahely: 1 PTE Radiológiai Klinika, Pécs, Magyarország 2 Department of Translation Imaging, Houston Methodist Research Institute, Houston, TX, USA 3 Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Center, Houston Methodist Hospital, Houston TX, USA 4 Department of Drug Discovery and Development, Fondazione Istituto di Technologia, Genova Italy 5 PTE I. sz. Belgyógyászati Klinika, Pécs, Magyarország Előadó neve: Vörös Eszter Absztrakt (max 1600 karakter): Az vas-oxid alapú gyógyszer hordozók, nanopartikulumok, egy szuperparamágneses vas-oxid (Fe 3 O 4 ) magból és egy bevonati rétegből állnak, melyek funkcionális csoportok. Ezek a partikulumok sikeresen alkalmazhatóak a gyógyszerellátásban, a bioszeparációban, mágneses rezonancia vizsgálatoknál (MRI) használatos kontrasztanyagokban és mágneses tér által indukált hipertermia során a rákos sejtek elpusztítása érdekében. A szív- és érrendszeri betegségek napjaink egyik vezető halálokának számítanak, hazánkban pedig a szívinfarktus és a mélyvénás trombózis a szív-és érrendszeri halálozás fő okozóinak számítanak. A vérrög a véralvadás végső terméke, feloldásához intravénásan vagy intraarteriálisan beadott szöveti plazminogén aktivátort (tpa) használnak. Azonban patológiás esetben a terápia hatásossága érdekében folyamatosan hosszú ideig kell adagolni. A plazminogén aktivátorok alkalmazása azonban a betegek %-ánál nem vezet az elzáródott érszakasz rekanalizálásához, valamint mellékhatásként vérzéseket okoznak. Ebben a kutatásban egy olyan gyógyszer szállító platform fejlesztését dolgozunk, amely képes a szöveti plazminogén aktivátort célzottan a vérrögökhöz szállítani. Mivel a nanopartikulumok egy szuperparamágneses vas-oxid (Fe 3 O 4 ) maggal rendelkeznek, ez lehetővé teszi a partikulumok külső mágnes által vezérelt célba jutattását. Az effektív hatóanyag célbejuttatás csökkenti a vérrög lízisének idejét és csökkenti a szükséges tpa mennyiségét, ami mérsékli a mellékhatások kialakulásának kockázatát.

11 Cím: KIR daganatok 3d besugárzását megelőző funkcionális mri vizsgálati metodikák Szerzők: Vandulek Csaba, Biró Gergely, Fenyvesi Józsefné, Dr. Kovács Árpád, Dr. Hadjiev Janaki, Prof. Dr. Repa Imre Munkahely: Kaposvári Egyetem Egészségügy Centrum Előadó neve: Vandulek Csaba Absztrakt (max 1600 karakter): Előadásunkban a funkcionális MR képalkotásban betötltött radiográfusi szerepkört - és annak fontosságát - mutatjuk be. A vizsgálatokat koponya daganatos betegeken végeztük.többféle paradigmát alkalmaztunk a funkcionális központok lokalizáláshoz, melyek pontos végrehajtásában a radiográfusra kiemelkedő szerep hárult. Az fmri vizsgálat során számos agyi terület aktiválódott, melyekből a főbb aktivációkat rizikószervként (OR) definiálható a sugárterápia (RT) tervezésekor. Az fmri vizsgálat végrehajtása mellett a radiográfus feladata volt a beteg előzetes tájékoztatása, a feladatok begyakoroltatása, az fmri közben a beteggel való kapcsolattartás, a (a feladatok kezdetét, illetve végét jelző) vezényszavak adása, valamint az ingerek adása is. Eredményeink szerint az fmri információk integrálhatóak lesznek a konvencionális 3D alapú sugárkezelés tervezésébe, és a konvencionális tervezési CT, valamint a diagnosztikai MRvizsgálatok mellett kiegészítő információkkal járulhat ahhoz.

12 Legújabb MR módszerek és alkalmazási területeik különböző intracraniális betegségekben Szerzők: Nagy Szilvia Anett 1,2, Horváth Réka 2, John Flóra 2, Janszky József 2,3, Perlaki Gábor 1,3, Horváth Andrea 3, Bogner Péter 1, 4 Munkahely: 1 Pécsi Diagnosztikai Központ 7623 Pécs, Rét utca 2 2 Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Neurológiai Klinika, 7623 Pécs, Rét utca 2 3 MTA-PTE Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoportot, 7623 Pécs, Rét utca 2 4 Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Idegsebészeti Klinika, 7623 Pécs, Rét utca 2 Előadó neve: Nagy Szilvia Anett Absztrakt: Bevezetés: Számos neurológiai kórképben a manapság rutinszerűen használt hagyományos MR képalkotó módszerekkel jól meghatározhatók a strukturális elváltozások. Azonban számos betegség hátterében olyan folyamatok zajlódhatnak, melyek hagyományos képalkotó módszerekkel nem elkülöníthetők. Manapság a modern képalkotó eljárások világában fényt deríthetünk a különböző metabolikus változásokra a szövetek diffúziójának meghatározásával, míg a mágneses tér inhomogenitásának mérésével (T2*) a vastartalom indirekten megítélhető 1. Az előadás célja, hogy bemutassa azokat a modern képalkotó eljárásokat és azok képfeldolgozási lehetőségeit melyek akár a sejtszinten lezajlódó folyamatok prediktora lehet. Módszerek: Az MR felvételek egy klinikai 3T MR berendezés felhasználásával készültek különböző betegcsoportokban úgy, mint temporális lebeny epilepszia, cervikális disztónia ás különböző grádusú gliómák. Az agyban zajlódó metabolikus változások kimutatására a diffúziós vízmozgás zavarát mutató diffúzió-súlyozott felvételt, míg a vastartalom indirekt meghatározására T2*-súlyozott képalkotást használtunk. Az adatok feldolgozásához, a képek egymáshoz illesztéséhez dedikált szoftvereket és saját kézzel írt programkódok kerültek felhasználásra. Eredmények: Vizsgálataink eredményei szerint nem csak epilepszia betegségben és az agyi gliómák esetén látható olyan eltérés a különböző fehér- és szürkeállományi területekben melyek szabad szemmel nem elkülöníthetők, hanem a vastartalom indirekt meghatározásával fény derült a cervikális disztóniában szenvedők mély szürkeállományi magjainak átalakulására is. Összefoglalás, következtetések: A modern MR vizsgálati módszerek és az újfajta post processzáló programok segítségével lehetőségünk nyílhat a különböző idegrendszeri betegségek pontosabb meghatározására valamint a betegség következtében kialakult mikrostruktúrális agyi változások megítélésére 2. Emellett jelen módszerek klinikai potenciállal bírhatnak akár a nem-lézionális epilepsziás esetek epileptogén területének meghatározásában, vagy akár a tumoros folyamatok és mozgászavart okozó betegségek kimenetelének és kezelésének pontosabb megítélésében is. Irodalomjegyzék: 1 Govind B. Chavhan, MD, DNB, Paul S. Babyn, MD, Bejoy Thomas, MD et al.(2009) Principles, Techniques, and Applications of T2*-based MR Imaging and Its Special Applications 1, Radiographics., 29(5): Asht Mangal Mishra, Harrison Bai, Alexandra Gribizis et al. (2011) Neuroimaging biomarkers of epileptogenesis. Neurosci Lett. 497(3):

13 Cím: Gadolínium tartalmú kontrasztanyagok toxicitásának vizsgálata sejttenyészeteken Szerzők: Laczovics Attila, Prof. Dr. Berényi Ervin, Dr. Szemán-Nagy Gábor, Tóth Melinda Munkahely: OLKD Tanszék Előadó neve: Laczovics Attila Absztrakt (max 1600 karakter): A gadolínium tartalmú kontrasztanyagok használata beépült az MRI vizsgálatok protokolljába. Munkánk során azt tűztük ki célul, hogy kifejlesztünk egy olyan módszert, melynek segítségével megítélhető klinikai forgalomban lévő ágensek toxicitása. Vizsgálatainkat kétféle sejtvonalon végeztük, három különböző szerkezettel rendelkező gadolínium tartalmú kontrasztanyag bevonásával. A172-es glioblastoma sejtvonalat és fibroblast sejteket 96 lyukú plateben szélesztettük. A kitapadást követően lecseréltük a tápfolyadékot, a sejtekre rákerült az ágensek 1 μmol/ml végkoncentrációban. A kelátok jelenlétében 24- illetve 48 óráig inkubáltuk tovább a sejteket 37 C-on, 5%-os CO 2 jelenléte mellett. Ezt követően a médiumot lecseréljük MTT-re. A keletkezett kristályokat DMSO-ban oldottuk fel. A kapott oldat színintenzitása arányos a sejtek életképességével. Az MTT assay alkalmas az ágensek jelenlétében szélesztett sejtek életképességének és proliferációjának a vizsgálatára. A módszer rávilágít a kontrasztanyagok kémiai szerkezetének fontosságára, mely befolyásolja a gadolínium dúsulásának a mértékét.

14 Cím: Quo vadis nukleáris medicina? Szerzők: Dr. Szilvási István Munkahely: MH EK Honvédkórház, Nukleáris Medicina Osztály, Budapest Előadó neve: Dr. Szilvási István Absztrakt: A nukleáris medicina radioizotópok diagnosztikai és terápiás alkalmazása. A vizsgált vagy kezelendő betegbe radioizotóppal jelzett molekulákat juttatunk. Ezek részt vesznek az életfolyamatokban, a sejtek molekuláris funkcióiban. A radioizotóp sugárzását vagy a kóros folyamatok képi megjelenítésére (gamma kamera, SPECT, PET berendezésekkel) vagy célzott sugárterápiára használjuk. Ez az elv határozza meg a nukleáris medicina fejlődésének irányait: 1. a betegségek molekuláris alapjainak jobb megismerése, 2. az ezekben résztvevő mind specifikusabb izotóppal jelzett - molekulák előállítása, 3. a képalkotó berendezések fejlesztése. Ennek elemei címszavakban: a transzlációs kutatás (kisállat scannerekkel), a hibrid berendezések (SPECT/CT, PET/CT, PET/MR) és a képfeldolgozás, kvantitatív elemzés fejlődése. A nukleáris medicina multidiszciplináris szakma (biokémia, radiokémia, sugárfizika, matematika, stb.), ezért fejlődésének előfeltétele a különböző tudományágak együttműködése. Lényeges a klinikai társszakmákkal különösen a radiológiával - való együttműködés, a klinikusok igényeinek ismerete. A molekuláris képalkotás révén a betegségek korai felismerésében, a terápia követésében, ill. a célzott és személyre szabott sugárterápiában várható klinikai siker. Mindehhez szükséges a fiatal orvosok bevonása, a folyamatos képzés-oktatás, törekvés a költség-hatékony módszerek alkalmazására. Ezek kapjanak méltó helyet a szakmai protokollokban és részesüljenek megfelelő finanszírozásban. Elmaradott műszerparkunk jelentős fejlesztése - országosan egységes koncepció alapján elodázhatatlan.

15 Cím: Az agyi dopaminerg rendszer SPECT/CT vizsgálata Szerzők: 1 Zámbó Katalin, 2 Kovács Norbert, 3 Orsi Gergely, 3 Perlaki Gábor, 4 Papp László, 5 Suha Balázs, 1 Schmidt Erzsébet, 1 Szekeres Sarolta Munkahely: PTE KK 1 Nukleáris Medicina Intézet, 2 Neurológiai Klinika, 3 MTA-PTE Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoport, 4 MedisoKft, 5 ÁOK Előadó neve: Zámbó Katalin Absztrakt (max 1600 karakter): A 123-I-Ioflupán - preszinaptikus dopamin receptor analóg - a striatum receptor sűrűségének meghatározásában játszik fontos szerepet. A vizsgálat az esszenciális tremor és a Parkinson- kórhoz, multiszisztémás atrófiához (MSA) és a progresszív szupranukleáris bénuláshoz (PSP) kapcsolódó Parkinson-szindrómák elkülönítését szolgálja. A felvételek szubjektív értékelésén túl különböző kvantitatív módszerekkel is megpróbáltuk segíteni a képek vizuális értelmezését. A betegeinket két fő csoportba sorolhatjuk: 1. esszenciális tremoros betegek; 2. Parkinson-szindrómák különböző esetei (MSA, PSP). A kiértékelés során egy - már validált- (Ottaviani S. és mtsai, 2006), négy stádiumból álló vizuális skálát alkalmaztunk (normál, abnormál grade I, II, III). A kvantitatív kiértékelésre 3 különböző metodikát vezettünk be: 1. egy normális preszinapticus receptor-eloszlású beteg SPECT/CT vizsgálatán a striatum területén 4, az occipitalis kéreg mindkét oldalán 1-1, összesen 6 optimális VOI-t jelöltünk ki, amit a későbbiekben minden betegre alkalmaztunk; 2. minden beteg SPECT/CT vizsgálatán egyedileg jelöltük ki az említett optimális VOI-kat; 3. a beteg CT és MR képeit egymáshoz regisztrálva, az MR vizsgálaton kijelölt maszkot használtuk a SPECT vizsgálaton a paraméterek meghatározására. A két független kiértékelő által meghatározott vizuális értékek jól korrelálnak egymással és az adott betegség klinikumával. A vizuális skála ismert értékeinek a különböző kvantitatív módszerekkel történő,valamint a különböző kiértékelési módszerek során nyert kvantitatív értékek egymással való összevetése lehetőséget ad a legjobban alkalmazható paraméterek kiválasztására. Az előzetes eredményeink alapján a kvantitatív értékelési módszerek segítik, finomítják a vizuális kiértékelést. Bízunk abban, hogy a kétféle módszer egyesítésével egy, a klinikumban is jól hasznosítható módszer kidolgozására nyílik lehetőségünk, ami a betegségek elkülönítésében, a Parkinson- kór diagnózisának megerősítésében ishasznos segítséget fog nyújtani. Mély agyi stimuláció: Egy új lehetőség a humán agy működésének megértéséhez Nemzeti Agykutatási Program - KTIA_13_NAP- A-II/10. nyilvántartási számú (ny.sz.) szerződés HungarianBrain Research Program - Grant No. KTIA_13_NAP-A-II/10.

16 Cím: A neuroendokrin daganatok (somatostatin és adrenerg) receptor SPECT vizsgálata Szerzők: Dr. Dabasi Gabriella Munkahely: Semmelweis Egyetem, ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék Előadó neve: Dr Dabasi Gabriella Absztrakt: A neuroendokrin daganatok somatostatin receptort expresszálnak és katecholamin tároló vesiculumokat tartalmazhatnak. Radioizotóppal jelzett molekulákkal mindkét molekuláris mechanizmus felhasználható diagnosztikára is, és terápiára is. A diagnózisban, stagingben, a beteg követésében a somatostatin receptorhoz kötődő radiopharmakonok: az 111In-DTPAoctreotide (OctreoScan) és a 99mTc-EDDA/HYNIC-TOC (Tektrotyd) SPECT vizsgálat lényeges szerepet játszik. Kiválaszthatók azok a betegeket, akiknél a Peptide-Receptor- Radionuclide-Terápiától eredmény várható.. Az adrenerg receptorokban dúsuló fals transzmitter MIBG molekula un. theranosztikum, mert a I23-I-MIBG SPECT specifikus diagnosztikára, a 131-I-MIBG célzott (molekuláris alapú) sugárterápiára használható. A neuroendokrin tumorok somatostatin expressziója, ill. MIBG dúsító képessége kezelés hatására, de a lefolyás során spontán is változhat. Mindkét típusú radiofarmakonnal ez követhető, a fenotípus képileg ábrázolható és ennek alapján lehetőségünk van az optimális, személyre szabott kezelés megválasztására.

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

VÁLASZ DR. JULOW JENİ TANÁR ÚR, AZ MTA DOKTORA OPPONENSI VÉLEMÉNYÉRE. Tisztelt Julow Jenı Tanár Úr!

VÁLASZ DR. JULOW JENİ TANÁR ÚR, AZ MTA DOKTORA OPPONENSI VÉLEMÉNYÉRE. Tisztelt Julow Jenı Tanár Úr! 1 VÁLASZ DR. JULOW JENİ TANÁR ÚR, AZ MTA DOKTORA OPPONENSI VÉLEMÉNYÉRE Tisztelt Julow Jenı Tanár Úr! Köszönöm Dr. Julow Jenı Tanár Úr részletes, minden szempontra kiterjedı opponensi véleményezését, megtisztelı,

Részletesebben

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária

Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária Hivatalos Bírálat Dr. Gődény Mária:,,Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban című

Részletesebben

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER 1 of 6 12/1/2008 2:33 AM THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER Az infravörös monitorozás emisszión alapuló noninvazív képalkotó eljárás. A Budapesti Mûszaki Egyetemen kidolgozott thermográfiai vizsgálati rendszer

Részletesebben

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika Computer Tomographia 1967.Első CT felvétel.mérés:9nap. Megjelenítés:2,5 óra számítógépes munka után. 1974.Első

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A Ikt.szám:10230/KLINK/2017 egészségügyi szolgáltató jellegére, társadalmi felelősségvállalására, valamint a lakosság egészségi állapota iránt érzett felelősségére tekintettel, orvosszakmai szempontok messze

Részletesebben

Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél

Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél Dr. Mangel László 1,2, Prof. Dr. Dóczi Tamás 3, Dr. Balogh Zsolt 4, Dr. Lövey József 2, Dr. Sipos László 5 Pécsi Tudományegyetem, Onkoterápiás

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján)

A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján) A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján) Általános szempontok I.: Követelmények: A képzés eredményeként a radiológia szakvizsgát tett

Részletesebben

Diagnosztikai központ munkaszervezése a teleradiológiai üzemeltetési modell segítségével. Bogner Péter Pécsi Diagnosztikai Központ

Diagnosztikai központ munkaszervezése a teleradiológiai üzemeltetési modell segítségével. Bogner Péter Pécsi Diagnosztikai Központ Diagnosztikai központ munkaszervezése a teleradiológiai üzemeltetési modell segítségével Bogner Péter Pécsi Diagnosztikai Központ Radiológia anno Radiológia mostanság.. UH 3D,4D CT multislice (6-256) MRI

Részletesebben

PTE-Klinikai Központ- Radiologiai Klinika

PTE-Klinikai Központ- Radiologiai Klinika CT vizsgálati protokollok optimalizálásának hatása a diagnosztikus pontosságra és a pácienseket ért sugárterhelésre Dr. Szukits Sándor, Dr. Kékkői László, Dr. Dérczy Katalin PTE-Klinikai Központ- Radiologiai

Részletesebben

Minőségbiztosítás a sugárterápiában

Minőségbiztosítás a sugárterápiában Minőségbiztosítás a sugárterápiában Dr. Szabó Imre DEOEC Onkológiai Intézet Sugárterápia Tanszék Irányelvek WHO 1988: Mindazon tevékenység, amely biztosítja a céltérfogatra leadott megfelelő sugárdózist

Részletesebben

Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet)

Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet) Sugárterápia minőségbiztosításának alapelvei Dr. Szabó Imre (DE OEC Onkológiai Intézet) I. Irányelvek WHO 1988: Mindazon tevékenység, amely biztosítja a céltérfogatra leadott megfelelő sugárdózist az ép

Részletesebben

AZ ONKOLÓGIA HATÁRAI Válogatott fejezetek a klinikai onkológia és határterületei legaktuálisabb kérdéseiből TUDOMÁNYOS PROGRAM

AZ ONKOLÓGIA HATÁRAI Válogatott fejezetek a klinikai onkológia és határterületei legaktuálisabb kérdéseiből TUDOMÁNYOS PROGRAM 2015. október 15. (csütörtök) TUDOMÁNYOS PROGRAM 08.30 08.40 Köszöntő Prof. Dr. Mátyus László dékán DE Általános Orvostudományi Kar, Debrecen 08.40 08.45 Megnyitó, Bevezető Dr. Horváth Zsolt 08.45 11.00

Részletesebben

Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János

Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János 2013. szeptember 14. Bevezetés A Szent Kristóf Szakrendelő kontrolling és minőségbiztosítási csoportja 2009 óta végez részletes szakmai és gazdasági

Részletesebben

Új MR és PET/CT Pécsett

Új MR és PET/CT Pécsett Új képalkotó modalitások kerültek átadásra a Pécsi Tudományegyetemen. 2016. október 10-én ünnepélyes keretek között került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Radiológia Klinika és a Nukleáris Medicina

Részletesebben

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52)

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52) 5. KÉPI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT 5.A. Képi diagnosztika 5.E. Radiofarmakológia 5.3. Diagnosztikai képalkotó 5.4. Radio-farmakológiai szakasszisztens 5.5. Radio-farmakológiai szakasszisztens (egészségügyi

Részletesebben

Orvosi képdiagnosztika

Orvosi képdiagnosztika Orvosi képdiagnosztika Hadházi Dániel, Horváth Áron, Horváth Gábor Követelmények Aláírás feltételei: 6 db házi feladatból minimum 3 elfogadott megoldás Sikeres ZH/PZH/PPZH Kredit megszerzésének feltételei:

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN

SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN 1 Kári Béla, 2 Zagyvai Péter, 3 Kanyár Béla 1 Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológia és Onkoterápiás Klinika / Nukleáris Medicina Tanszék 2 Budapesti Műszaki

Részletesebben

MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában

MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában Gion Katalin 1, 2; Szabovik Géza 3; Palkó András 2 Diagnoscan Magyarország Kft. Affidea Csoport 1; SZTE Radiológiai Klinika 2;

Részletesebben

MULTIDISCIPLINARIS ONKOLÓGIA

MULTIDISCIPLINARIS ONKOLÓGIA MULTIDISCIPLINARIS ONKOLÓGIA 2011. szeptember 5-9. Országos Onkológiai Intézet Kötelező szintentartó tanfolyam onkológus és sugárterápiás szakorvosoknak PATOLÓGUS NAP KÉPALKOTÓ NAP SEBÉSZETI NAP KEMOTERÁPIÁS

Részletesebben

Szemeszter 2015.I.félév Jelleg

Szemeszter 2015.I.félév Jelleg Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner Szemeszter 2015.I.félév Jelleg Szabadon választható SE- TK/2015.I./00099 Daganatok és komplex terápiája A tanfolyamot az EEKH elfogadta,

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

Pulmonológiai Mozaikok 2015

Pulmonológiai Mozaikok 2015 Pulmonológiai Mozaikok 2015 Tüdőgyógyászati Továbbképző Konferencia Miskolctapolca, 2015. október 16-17. 1 tudogyogyaszati_mozaikok.indd 1 14/10/15 12:12 PULMONOLÓGIAI MOZAIKOK 2015. Tüdőgyógyászati Továbbképző

Részletesebben

Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások Ph.D fokozatszerzés

Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások Ph.D fokozatszerzés Doktori disszertációk védései és Habilitációs eljárások 2010. Ph.D fokozatszerzés Ph.D fokozatot szereztek: * 2010. január 27-én Dr. Ujhelyi Enikő sikeresen megvédte a Diagnosztikus vizsgálatok prediktív

Részletesebben

2011.11.07. Biofizika és orvostechnika alapjai

2011.11.07. Biofizika és orvostechnika alapjai Áttekintés Biofizika és orvostechnika alapjai Magátalakulások közben keletkező sugárzással alkotunk képet Képalkotás 3 A szervek működéséről, azaz a funkcióról nyújt információt Nukleáris képalkotás Szerkesztette:

Részletesebben

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése

Tanfolyami órák Jelentkezési hat.idő 2013.01.11. www.oncol.hu. Sorsz. Nap Időpont Hossz Előadás címe Előadó Minősítése Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám SE- TK/2013.I./00025 Szemeszter 2013.I.félév Jelleg Főcím Daganatok és komplex terápiája Állapot Tanfolyam adatok még változtathatóak a szervező által Szervező Országos

Részletesebben

Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés?

Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés? Többfázisú CT vizsgálat a rutin diagnosztikában - indokolt-e a többlet sugárterhelés? Schiszler Tamás(1), Szukits Sándor(2), Újlaki Mátyás(3), Cseri Zsolt(3), Kárteszi Hedvig(4) 1: Monklands Hospital,

Részletesebben

Tisztelt Pofesszor Asszony/Úr, Főorvos Asszony/Úr!

Tisztelt Pofesszor Asszony/Úr, Főorvos Asszony/Úr! Tisztelt Pofesszor Asszony/Úr, Főorvos Asszony/Úr! 2013. december 02-04-ig az Országos Onkológiai Intézetben megrendezésre kerül a PET-CT napjainkban c. tanfolyam. Helyszín: 19-es épület patológia előadó.

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9.

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.: +36-1-224-8690 E-mail: polgar@oncol.hu Web-site:

Részletesebben

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP)

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) A genom ~ 97 %-a két különböző egyedben teljesen azonos ~ 1% különbség: SNP miatt ~2% különbség: kópiaszámbeli eltérés, deléciók miatt 11-12 millió

Részletesebben

Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet

Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei A tüdő malignus betegségeinek specifikus vizsgálata indirekt és direkt

Részletesebben

IMAGO ANIMI SERMO EST (Seneca) A M A G Y A R T U D O M Á N Y O S P A R K I N S O N T Á R S A S Á G Kongresszusának programja

IMAGO ANIMI SERMO EST (Seneca) A M A G Y A R T U D O M Á N Y O S P A R K I N S O N T Á R S A S Á G Kongresszusának programja IMAGO ANIMI SERMO EST (Seneca) A M A G Y A R T U D O M Á N Y O S P A R K I N S O N T Á R S A S Á G Kongresszusának programja 2015. szeptember 11-12. Danubius Health Spa Resort Margitsziget Budapest- Margitsziget

Részletesebben

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika Computer Tomographia 1967.Első CT felvétel.mérés:9nap. Megjelenítés:2,5 óra számítógépes munka után. 1974.Első

Részletesebben

RADIOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

RADIOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. CSONGRÁD MEGYEI DR. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES A 2007.09.30-től

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

KOPONYA-, ILLETVE SÚLYOS SÉRÜLTEK TRAUMÁHOZ KAPCSOLT KOAGULÓPÁTHIÁJÁNAK ÉS NEUROBIOMARKEREINEK VIZSGÁLATA. Vámos Zoltán, Ph.D.

KOPONYA-, ILLETVE SÚLYOS SÉRÜLTEK TRAUMÁHOZ KAPCSOLT KOAGULÓPÁTHIÁJÁNAK ÉS NEUROBIOMARKEREINEK VIZSGÁLATA. Vámos Zoltán, Ph.D. KOPONYA-, ILLETVE SÚLYOS SÉRÜLTEK TRAUMÁHOZ KAPCSOLT KOAGULÓPÁTHIÁJÁNAK ÉS NEUROBIOMARKEREINEK VIZSGÁLATA - Experimentális OxyológiaMunkacsoport kutatási együttműködésre történő felhívása - Vámos Zoltán,

Részletesebben

Terápiás ablak. Ionizáló sugárzás. Sugárterápia. Röntgen sugárzás. Radioaktív izotópok

Terápiás ablak. Ionizáló sugárzás. Sugárterápia. Röntgen sugárzás. Radioaktív izotópok Ionizáló sugárzás Sugárterápia Lövey József Országos Onkológiai Intézet SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Budapest Az elnyelt sugárzás mértékegysége J/kg = Gray 100 % Terápiás ablak T C P N T C P

Részletesebben

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai szak Képalkotó diagnosztikai analitika szakirány TDK témák választásának

Részletesebben

Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet

Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris pulmonológia Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei A tüdő malignus betegségeinek specifikus vizsgálata indirekt és direkt módon PET/CT vizsgálat - tüdődaganatok Perfúziós

Részletesebben

10. PÉCSI INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI SZIMPÓZIUM

10. PÉCSI INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI SZIMPÓZIUM 10. PÉCSI INTERVENCIÓS RADIOLÓGIAI SZIMPÓZIUM Időpont: 2009. október 29-30. Helyszín: Pécsi Akadémiai Bizottság Székháza (Pécs, Jurisics Miklós u. 44.) A szimpózium szervezői: Társszervező: Alapítvány

Részletesebben

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék Gyógyszerfejlesztés Felfedezés gyógyszertár : 10-15 év Kb. 1 millárd USD/gyógyszer (beleszámolva a sikertelen fejlesztéseket)

Részletesebben

Újdonságok a kardiológiai képalkotásban üléselnök: Prof. Dr. Forster Tamás D.Sc.,

Újdonságok a kardiológiai képalkotásban üléselnök: Prof. Dr. Forster Tamás D.Sc., 2018. november 16., péntek 10.00-11.00 Újdonságok a kardiológiai képalkotásban üléselnök: Prof. Dr. Forster Tamás D.Sc., 10.00-10.15 Nukleáris medicina újdonságai Prof. Dr. Szilvási István Ph.D., 10.15-10.30

Részletesebben

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4 99m Tc-MDP hatására kialakuló dózistér mérése csontszcintigráfia esetén a beteg közvetlen közelében Király R. 1, Pesznyák Cs. 1,2,Sinkovics I. 3, Kanyár B. 4 1 Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás

Részletesebben

Újszülöttkori izotópdiagnosztika 2011 SE I. Gyermekklinika Dr. Bártfai Katalin Rövid történeti áttekintés A radioaktivitás felfedezése: Bequerel 1885 Radioaktív anyagok nyomjelzőként való Felhasználása:

Részletesebben

Szabadon Szemeszter 2017.I.félév Jelleg TK/2017.I./00212 PET/CT és PET/MR napjainkban A tanfolyam akkreditálásra került

Szabadon Szemeszter 2017.I.félév Jelleg TK/2017.I./00212 PET/CT és PET/MR napjainkban A tanfolyam akkreditálásra került Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező SE- Szabadon Szemeszter 2017.félév Jelleg TK/2017./00212 és PET/MR napjainkban A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai Intézet

Részletesebben

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése TIOp-2.2.6-12/1a-2013-0002 A megvalósult Fejlesztés célja: olyan komprehenzív Regionális Onkológiai

Részletesebben

TEXTÚRA ANALÍZIS VIZSGÁLATOK LEHETŐSÉGEI A RADIOLÓGIÁBAN

TEXTÚRA ANALÍZIS VIZSGÁLATOK LEHETŐSÉGEI A RADIOLÓGIÁBAN TEXTÚRA ANALÍZIS VIZSGÁLATOK LEHETŐSÉGEI A RADIOLÓGIÁBAN Monika Béres 1,3 *, Attila Forgács 2,3, Ervin Berényi 1, László Balkay 3 1 DEBRECENI EGYETEM, ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet, Radiológia Nem Önálló

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete)

A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) A Ritka Betegség Regiszterek szerepe a klinikai kutatásban Magyarósi Szilvia (SE, Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete) I. Ritka Betegség regiszterek Európában II. Ritka betegség regiszterek

Részletesebben

A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1.

Részletesebben

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Prof. dr. Kovács Péter Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Farmakológiai Részleg BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ ORVOSLÁS (EBM=

Részletesebben

A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.)

A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.) A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK EURÓPAI NAPJA 2009. május 23. szombat Petıfi Sándor Mővelıdési Ház (1103 Budapest, Kada u. 38-40.) Képalkotó diagnosztika Szerkesztette: Dió Mihály 06 30 2302398 Témák 1. Röntgen

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás?

Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás? Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás? Dr. Kardos Lilla Vezető orvos igazgató 2 Vezető európai egészségügyi szolgáltató Fejlett képalkotó diagnosztika Sugárterápia Diagnosztikai és sugárterápiás szolgáltatások

Részletesebben

Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu

Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu Az Implantológia radiológiai vonatkozásai Dr. Ackermann Gábor gabor@dentesthic.hu www.fogaszati-radiologia.hu Röntgenvizsgálat célja Diagnosztika/tervezés Műtét közben ellenőrzés Követéses vizsgálat Felvételi

Részletesebben

@ Lantos Csilla, Papp Ildikó, Polenyik Szilvia, Bóta Krisztina

@ Lantos Csilla, Papp Ildikó, Polenyik Szilvia, Bóta Krisztina Pályázók: Lantos Csilla 10.osztály Papp Ildikó 13.osztály Polenyik Dóra Szilvia 10.osztály Bóta Krisztina 13.osztály Felkészítő tanár: Dr. Jarosievitz Beáta @ Dr. Szacsky Mihály Tartalom A Somatoinfra

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ

KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ KLINIKAI ONKOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. KLINIKAI ONKOLÓGIA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

Részletesebben

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban

A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban A mágnesterápia hatékonyságának vizsgálata kettős-vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban Dr Simkovics Enikő, Józsa Balázs, Horváth Anita, Dr Vekerdy Nagy Zsuzsanna Orvosi Rehabilitáció és Fizikális

Részletesebben

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Radioizotópok orvosi, gyógyszerészi alkalmazása Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Dr. Voszka István Az alkalmazás alapja:- A radioaktív izotóp ugyanúgy viselkedik a szervezetben, mint stabil

Részletesebben

A KÜLÖNBÖZŐ KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK SZEREPE AZ EMLŐRÁK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN

A KÜLÖNBÖZŐ KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK SZEREPE AZ EMLŐRÁK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN A KÜLÖNBÖZŐ KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK SZEREPE AZ EMLŐRÁK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN Dr. Ormándi Katalin Affidea Diagnosztika SZTE Radiológiai Klinika Szeged MAGYAR SZENOLÓGIAI TÁRSASÁG TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Részletesebben

A COPD képalkotási lehetőségei napjainkban. Dr. Kerpel-Fronius Anna Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet

A COPD képalkotási lehetőségei napjainkban. Dr. Kerpel-Fronius Anna Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet A COPD képalkotási lehetőségei napjainkban Dr. Kerpel-Fronius Anna Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet COPD definíciója COPD= korlátozott légáramlás, mely nem teljesen reverzibilis. Két alapvető

Részletesebben

Képalkotó eljárások a gyermekonkológiában

Képalkotó eljárások a gyermekonkológiában Képalkotó eljárások a gyermekonkológiában Onkoradiológia 2012 Varga Edit, Rudas Gábor oncoradiologia feladata differenciáldiagnosztika terápia követése háziorvos klinikus radiológus congenitalis NBL vs

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Válasz Prof. Dr. Pávics Lászlónak, az MTA doktorának bírálatára. Dr. Gődény Mária

Válasz Prof. Dr. Pávics Lászlónak, az MTA doktorának bírálatára. Dr. Gődény Mária ,,Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban Válasz Prof. Dr. Pávics Lászlónak, az MTA

Részletesebben

Hibrid módszerek m SPECT/CT, PET/CT. Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet

Hibrid módszerek m SPECT/CT, PET/CT. Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Hibrid módszerek m a nukleáris medicinában: SPECT/CT, PET/CT Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Képalkotó módszerek Protonszám = rendszám Protonszám + neutronszám = tömegszám

Részletesebben

minipet labor Klinikai PET-CT

minipet labor Klinikai PET-CT minipet labor Klinikai PET-CT Pozitron Emissziós Tomográfia A Pozitron Emissziós Tomográf (PET) orvosi képalkotó eszköz, mely háromdimenziós funkcionális képet ad. Az eljárás lényege, hogy a szervezetbe

Részletesebben

SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged

SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged Computer tomographia SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged voxel +1-4 +2 +5 +3 +1 0-2 pixel -2 0 +1-4 -6 +5 +2 +1 SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged CT generációk SZTE ÁOK Radiológiai Klinika,

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

A kongresszus helyszíne: Általános tudnivalók. A kongresszus támogatói: Szervező:

A kongresszus helyszíne: Általános tudnivalók. A kongresszus támogatói: Szervező: PROGRAMFÜZET A kongresszus helyszíne: Hotel Ezüstpart 8600 Siófok, Liszt F. sétány 4. A kongresszus támogatói: Magyar Radiográfusok Egyesülete Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Astromedic Kft. Bayer

Részletesebben

A csontrendszer izotópdiagnosztikája. dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet

A csontrendszer izotópdiagnosztikája. dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet A csontrendszer izotópdiagnosztikája dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Csontszcintigráfia -a módszer lényege: a csontszövet (osteoblastok) a foszfát vegyületeket nagy affinitással

Részletesebben

SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SUGÁRTERÁPIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SUGÁRTERÁPIA BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÓRHÁZ,

Részletesebben

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Örömmel jelentjük be Önöknek, hogy a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének egyik új projektje azon betegségek genetikai hátterének feltérképezésére irányul,

Részletesebben

Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben

Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben http://link.springer.com/article/10.1007/s11306-016-0961-5 - Nyitott - Ingyenes Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben http://link.springer.com/article/10.1007/s11306-016-0961-5

Részletesebben

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Kovács Éva 1,Várallyay György 2, Harkányi Zoltán 1, Rosdy Beáta 3, Móser Judit 3, Kollár Katalin 3, Barsi

Részletesebben

Onkológiai betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása

Onkológiai betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása Onkológiai betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása Dr. Moizs Mariann 1, Dr. Ruzsa Ágnes 2, Prof. Dr. Repa Imre 3, Dr. Cselik Zsolt 3, Dr. Völgyi Zoltán 2, Király Gyula 4, 1 Somogy Megyei Kaposi Mór

Részletesebben

AZ 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 16. SORSZÁM ALATT KIADOTT SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

AZ 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 16. SORSZÁM ALATT KIADOTT SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI Z 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 16. SORSZÁM LTT KIDOTT SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI RDIOGRÁFUS SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLİ DTOK 1. szakképesítés azonosító

Részletesebben

Izotópok. Izotópok. diagnosztikai alkalmazásai. diagnosztikai alkalmazásai. Képalkotó eljárásokkal nyerhető információ

Izotópok. Izotópok. diagnosztikai alkalmazásai. diagnosztikai alkalmazásai. Képalkotó eljárásokkal nyerhető információ Izotópok Izotópok diagnosztikai alkalmazásai diagnosztikai alkalmazásai Izotópdiagnosztikai eljárás lépései Alkalmas, radioaktív molekulák bejuttatása Az aktivitás eloszlásának, változásának követése Képalkotó

Részletesebben

A daganatos beteg megközelítése. Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18

A daganatos beteg megközelítése. Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18 A daganatos beteg megközelítése Semmelweis Egyetem II Belklinika 2015.11.18 Kezelés??? Ellátás??? Gyógyítás??? Stigma Félelem Szerteágazó tünettan Minden szakma érintett Érzelmek? IJESZTŐ ADATOK WHO adatok

Részletesebben

Orvosi képdiagnosztika. Horváth Gábor, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin,...

Orvosi képdiagnosztika. Horváth Gábor, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin,... Orvosi képdiagnosztika Horváth Gábor, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin,... Emlő Röntgenkép Mellkas analog Mammográfia FFDM PA felvétel A test síkmetszetei Superior = fej Inferior = láb Anterior

Részletesebben

RÉSZLETES PROGRAM augusztus 25. csütörtök. 15:00 16:30 I. Továbbképző tudományos szekció felkért orvosi előadásokkal

RÉSZLETES PROGRAM augusztus 25. csütörtök. 15:00 16:30 I. Továbbképző tudományos szekció felkért orvosi előadásokkal RÉSZLETES PROGRAM 2016. augusztus 25. csütörtök 14:00-15:00 Megnyitó, köszöntők (meghívott vendégekkel, protokoll) 15:00 16:30 I. Továbbképző tudományos szekció felkért orvosi előadásokkal Mit tegyünk,

Részletesebben

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Molekuláris Medicina Mindenkinek Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika 2012. December 4. Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Felosztás Neurofibromatózis I. (Recklinghausen

Részletesebben

Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében

Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében Új utak az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében SCHIZO-08 projekt Dr. Zahuczky Gábor, PhD, ügyvezető igazgató UD-GenoMed Kft. Debrecen, 2010. november 22. A múlt orvostudománya Mindenkinek ugyanaz

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Dr. Mike Andrea 1, Dr. Tamás László 2, Dr. Tompos Tamás 2 1 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Neurológiai Osztály 2 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház,

Részletesebben

Az új 223 Ra-s radioizotóppal való kezelés logisztikai feladatai

Az új 223 Ra-s radioizotóppal való kezelés logisztikai feladatai MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT MH EK Honvédkórház a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44 Az új 223 Ra-s radioizotóppal való kezelés

Részletesebben

RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 725 04 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Radiográfus

Részletesebben

Hadházi Dániel.

Hadházi Dániel. Hadházi Dániel hadhazi@mit.bme.hu Orvosi képdiagnosztika: Szerepe napjaink orvoslásában Képszegmentálás orvosi kontextusban Elvárások az adekvát szegmentálásokkal szemben Verifikáció és validáció lehetséges

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V: Védőnő szakirány GY: Gyógytornász szakirány KDA: Képalkotó

Részletesebben

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban 2007-2011 között Dr. Hortobágyi Judit Pikkelysömörre gyakorolt hatása 2007-től 2009-ig 1. Lokális hatása 2. Szisztémás hatása 3. Állatkísérlet

Részletesebben

Debreceni Emlő Napok Hajdúszoboszló, szeptember RÉSZLETES PROGRAM

Debreceni Emlő Napok Hajdúszoboszló, szeptember RÉSZLETES PROGRAM 2018. szeptember 20. 08:00-16:00 Regisztráció 10:00 10:30 Megnyitó 10:30 12:30 1. Plenáris ülés Üléselnökök: Forrai Gábor, Sebő Éva 10:30 10:50 Sándor János, Debreceni Egyetem: A fiatalkori emlőrák epidemiológiája

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9.

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.: +36 1 224-8690 E-mail: polgar@oncol.hu Web-site:

Részletesebben

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonális Embólia - Kivizsgálási taktika Klinikai valószínűség Scoring rendszerek: Wells Genfi Pisa-Ped Módosított

Részletesebben

Szy Ildikó DEMIN 2014.

Szy Ildikó DEMIN 2014. Szy Ildikó DEMIN 2014. Az azonos bánásmód és a szolidaritás elvének megfelelően a ritka betegségek multidiszciplináris megközelítésű diagnosztikájának és kezelésének fejlesztése, a racionalizált beteg

Részletesebben

Dose Management avagydózis optimalizálásalkalmazásact vizsgálatokesetében

Dose Management avagydózis optimalizálásalkalmazásact vizsgálatokesetében Dose Management avagydózis optimalizálásalkalmazásact vizsgálatokesetében Dr. Volford Gábor 1, BaratiMilan 2, Dr. Kardos Lilla 2, KatiaKatsari 3 1. Diagnoscan Magyarország Kft. - Péterfy Sándor Utcai Kórház

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben