A nemzetközi vasúti áruszállítás jövője

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A nemzetközi vasúti áruszállítás jövője"

Átírás

1 SZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKA A nemzetközi vasúti áruszállítás jövője A gazdasági növekedés kétségtelenül pozitív hatást gyakorolt az áruszállításra az elmúlt évtizedekben, mind a szállított mennyiség, mind a megtett távolság tekintetében. A 15. ECMT szimpóziumon arra a megállapításra jutottak a résztvevők, hogy további növekedés várható. Az előrejelzések szerint a határokon túli forgalom évi 2-3%-kal fog nőni, míg az Európai Unió útjain közlekedő teherautók száma 2010-re mintegy 20%-kal növekszik. Kérdés, hogy a közúti szállítás továbbra is fenntartja-e jelenleg élvezett domináns helyzetét. A mostani dominancia valószínűleg megmarad addig, amíg a felhasználóknak nem nyújtanak hiteles (vasúti vagy multimodális) alternatívát. A közelmúlt ismeretében ehhez az alternatívához még a belföldi vízi utak is hozzájárulhatnak. Fejlődés az áruszállítási piacon Az Európai Unió Fehér Könyve szerint a tizenöt tagországban a vasút piaci részesedése az 1971-es 21,1%-ról 1998-ban 8,4%-ra zsugorodott. Ha a jelenlegi piaci megosztást kell fenntartani, nélkülözhetetlen a proaktív politika. Az áruszállítási piac akkor növekedhet ha állandósul a szerkezeti kapcsolat a gazdasági növekedés és a szállítási igény között, és elérhető maga a gazdasági növekedés is. Alapvető kérdés, hogy a vasúti szállítás ki tudja-e védeni a negatív tendenciát. Kérdés, hogy ehhez milyen stratégiai választások és politikai feltételek szükségesek. A közúti közlekedés gyorsan tudott alkalmazkodni a piaci igények változásaihoz. Az elmúlt években jelentős tendencia volt a visszatérés az uszályon való szállításra. Milyen utat kövessen a vasúti szállítás, hogy részesüljön a növekvő piac hasznából? Hogy tudná fenntartani jelenlegi piaci részesedését vagy még növelni is azt? A piac fejlődése az ipar szerkezetétől és földrajzi eloszlásától függ. A mennyiségen kívül a szállítás minőségi követelményei is jelentős tényezőt jelentenek a versenyben. Az ipari fejlődés fő tendenciái a szétszórt egységek miatt nem kedveznek a vasúti szállításnak, inkább egy logisztikai szempontból teljesen integrált szállítási láncra van szükség.

2 Az ipari szerkezeten túl azonban figyelembe kell venni a regionális tényezőket is, ha a vasúti szállítás lehetőségeit vizsgáljuk. A gazdasági hálózat globalizációja az alvállalkozói szerződések növekvő számával azt idézi elő, hogy finomodnak a szállítási folyamatok, ez a fejlődés különösképpen nem kedvez a vasúti szállításnak, a fő logisztikai vállalatok a központokban koncentrálódnak. Vitatható, hogy a vasút csak akkor lenne-e versenyképes, ha ezek a centrumok vasúti infrastruktúrával is könnyen elérhetők lennének. Az ipari termelők a globalizációs piacon csak akkor képesek a túlélésre, ha innovatívak. Ehhez az is szükséges, hogy a logisztikai és szállítási műveleteket beillesszék a termelési folyamatba, és rugalmasan alkalmazkodjanak a speciális követelményekhez. A legfontosabb trendek A jövő tervezéséhez a következő fő tendenciákat kell figyelembe venni: Globalizáció/gyártási hálózatok/alvállalkozók A globalizáció a keresletre és a kínálatra egyaránt vonatkozik. Minden eddiginél nagyobb az igény a háztól-házig szállításra az egyes cégek között, és a szállítás teljes költsége, a mindent magába foglaló ár a leginkább döntő fontosságú. Fenntarthatóság/multimodalitás/expressz szállítás/ percrekészség (just-in-time) A szállítás egyre nagyobb figyelmet igényel az ipari termelésben, ha a gyártási folyamat és a költségek összetevőjének tekintik a célzott piaci politika kialakításánál. Innováció A vasútnak alkalmazkodnia kell az egyes vevők igényeihez, az innovációs folyamat a szállítási egységek (konténerek) széles körű és szisztematikusabb alkalmazását teszik szükségessé. A fuvaroztatók igényei Mind európai, mind regionális szempontból vizsgálva megállapítható a fuvaroztatók minőségi követelményeinek szigorodása. Az európai szintű Softiceprojekt rávilágít arra, hogy a fuvaroztatók legfőbb elvárása a megbízhatóság és a rugalmasság. Csak így lehetséges, hogy a növekvő termelékenység ellensúlyozza a költségeket.

3 Egyre nagyobb nehézséget jelent az erősen koncentrált gazdasági zónák elérése Északkelet-Európa kapuinál (pl. Antwerpen), nagyobb figyelmet kellene szentelni a mobilitási politikának. A megfelelő következtetéseket csak a szállító társaságok és a fuvaroztatók követelményeinek egyeztetésével lehet levonni. Egy 1999-es áttekintés alapján a szállított áruk 56%-a hagyományos javakból állt, a nagy értékű áruk aránya valamivel meghaladta a 20%-ot, a gépek és az élelmiszerek összesen valamivel több, mint 20%-ot tettek ki. A közúti szállítást vizsgálva megállapították, hogy annak 38%-át a 20 és 100 km közötti, 40%-át a 100 és 500 km közötti, 10%-át az 500 és 800 km közötti szállítás tette ki. A szállító társaságok 67%-a a közutakat vette igénybe, 18%-a belföldi vízi utakat, 11%-uk a vasúthálózatot. A logisztika a cégek forgalmának 12-20%-át tette ki, így a logisztika a költségek jelentős részéért volt felelős, ami nagy hatást gyakorol a cégek versenyképességére és arra az árra, amelyet a vevőnek fizetnie kell az áruért, illetve szolgáltatásért. Mi alapján választ a fuvaroztató? Az átlagot tekintve az ár volt a döntő tényező, de meglepő módon ehhez nagyon közel állt a megbízhatóság, a rugalmasság és a szállítási idő, míg a biztonság valamivel hátrébb következett. A mellékelt táblázat áttekintést ad a különböző kritériumok fontosságáról (1. táblázat). A fuvaroztatókat a különböző szállítási módok összehasonlítására is felkérték. A közúti szállítás állt az első helyen, a belföldi vízi utak és vasútvonalak csak a cég arculata és a biztonság alapján kaptak jobb értékelést. Kapacitás terén a vízi utakat tartották jobban kihasználhatónak, teljesítőképesség szempontjából az uszályon szállítás meghaladta a vonatok lehetőségeit, mely utóbbiak további hiányossága a rugalmatlanság volt. A válaszok szerkezetéből úgy tűnt, hogy a felhasználók jobban elismerték a vízi szállítás előnyeit, mint a válaszadók csoportjának összessége. A vasúti közlekedés érékelésénél és a döntéshozatalnál kevéssé értékelték a vasúti szállítás olyan előnyeit, mint a fenntarthatóság, amely mindenekelőtt a társadalomra nézve jelent hasznot. Ez háttérbe szorul az alternatív módok egyéb előnyei mellett. Vasúti kihívások A jelenlegi helyzetben a vasúti szállítási üzletágnak a következő fő kihívásokkal kell szembenéznie: növekvő nyílt verseny, költségszempontok, marketingpolitika.

4 1. táblázat A különböző kritériumoknak tulajdonított fontosság mértéke. (Az indexálás alapja a szállítás költségeinek tulajdonított jelentőség, amelyet 100-nak vettek.) Tényező Meghatározás Érték A szállítás költsége Teljes, közvetlen szállítási költség 100 Megbízhatóság Az esély arra, hogy a szállítmány időben a célállomásra 81 kerül Rugalmasság A megrendelő változó követelményeihez vagy váltakozó 79 külső tényezőkhöz alkalmazkodás képessége Szállítási idő A háztól házig történő szállításhoz szükséges idő 77 Biztonság Az áruszállítás károsodás vagy minőségromlás nélkül 37 történik Kapacitás A szállítási móddal elérhető kapacitás 12 A hálózat sűrűsége Megfelelő számú (alternatív) útirány megléte 11 Szabályozás, törvények A szállítási módra alkalmazott valamennyi szabályozás, 9 kötelezettség vagy kifogás Hatás A fuvarozónak a szállítási folyamatra gyakorolt befolyása 8 vagy ellenőrzési lehetősége Társadalmi elismertség Környezetvédelmi, biztonsági stb. megfontolások 7 Stratégiai tényező Stratégiai természetű megfontolások 6 Egyebek A mennyiségre, az elérhetőségre, a végső rendeltetési helyre, a termék típusára vonatkozó egyedi megfontolások 3 Növekvő nyílt verseny A nyílt verseny a piacot jobb működésre kell, hogy kényszerítse. A verseny már nemcsak a közszférához tartozó vasúttársaságok között zajlik. Az európai törvényhozás elősegíti a magántársaságok versenyét is, amelyek ellenállnak a piaci trendeknek, azaz ahelyett, hogy a szállítási műveletekkel másokat bíznának meg, maguk gondoskodnak a vasúti szállításról (pl. IKEA, BASF stb.). Egyidejűleg növekszik az egyéb szállítási infrastruktúrák versenye is, különösen a belföldi vízi utakon. Az európai liberalizációs törvények hatására a vasúti szállításnak olyan erős ellenfelekkel kell szembenéznie, hogy jelenleg pusztán a védekezésre gondolhat. A költségszempontok, amelyek most a fő akadályt képezik, a termelési folyamatban hálózatalapú műveletet és a rugalmasság hiányát jelentik. A hálózati működés kevéssé fejlődött, ami az infrastruktúrától való függésnek tulajdonítható. A szállítási módok kombinációja a költségek növekedését idézi elő. Ráadásul a közvetlen irányítás, illetve egy harmadik fél által történő irányítás vagy a kettő kombinációja között kell dönteni a fejlesztés és a terminálok működtetése ügyében. A költségskála kialakítását ami európai viszonylatban az

5 árképzés alapját jelenti tovább akadályozza az európai harmonizáció hiánya a biztonsági rendszerek, a tehervonatok hossza, a pálya- és járműnyomtáv, a vontatás sebessége, a forgalomellenőrzés, az automatikus csatlakozás, a személyzet kiképzése stb. terén. A vasúti teherszállítás költségeinek csökkentését a vonatok hosszabbá tétele segítené elő, de ennek következményeit számításba kell venni az infrastrukturális beruházásoknál. Európai szinten az a törekvés, hogy az infrastruktúrához férés teljes költségét vonzóvá tegyék az optimális és jól irányított modális rendszer kialakítása céljából. Mivel a legtöbb fuvaroztató nem rendelkezik közvetlen kapcsolattal a vasúti hálózathoz, a vasút lényegében partnernek számít a többi résztvevő között. Költségszempontok A költségszerkezet a következő módon osztható fel: Közúti fuvarozás díja a vasúti szakasz előtt. Az áru kezelése a rendeltetési állomáson indulás előtt. Gondoskodás vagonokról, vontatásról és megfelelő személyzetről. A vasúti szállító szolgáltatás előkészítése és végrehajtása. Az áru kezelése a célállomásra érkezés után. A közúti fuvarozás költsége a vasúti szakasz után. A szállító egységek költségei (vontatott pótkocsi, tartály stb.). Ezek a költségek közúti szállításnál alacsonyabbak lehetnek. A vasút akkor szabhat feltételeket, ha a teljes költségek nagyobb része esik rá. A teljes kontrollhoz azonban integrált állomásokra, helyettesítő szállítóeszközökre, elegendő vontatási kapacitásra stb. van szükség. Marketingpolitika A költségek mellett a fő problémát a szolgáltatás arculata jelenti. A nem megfelelő európai együttműködés ahhoz vezet, hogy a minőségi követelményeknek nem tudnak megfelelni. Az árkialakítás gyakran nem elég áttekinthető és a piac nem megfelelő ismeretét mutatja. A szerkezetek ahhoz a hagyományhoz ragaszkodnak, hogy közszolgáltatást kell elvégezni, valójában azonban a jelenben kereskedelmi szolgálatra van szükség. A vevőre kell összpontosítani és a vevőt mindenekelőtt a pontosság, a sebesség és a biztonság érdekli és ebben a vasutak nem mindig kiemelkedők. Néhány lehetséges fuvaroztató számára kérdéses a vasúttársaságok politikája egyrészt az árképzés terén, másrészt a különböző földrajzi helyeken található cégek nem egyenlő kezelésében (pl. más az ár, ha a cég a tengerparton a kikötőzónában van, vagy más helyen). Ma olyan komplex költségszerkezetre van szükség a kombinált szállítási műveletekben, ahol a hagyományos vasúti üzletpolitikától idegen tényezőket is figyelembe veszik.

6 A dinamikus marketingpolitika hiánya kétségtelenül a legtöbb vasúti társaságnál a személyszállításnak biztosított abszolút prioritáshoz kötődik. Az áruszállítás még nem vált marketingpolitikával támogatott termékké. Az EU vasúti szállítási politikája Az Európai Unió politikája azon a tényen alapul, hogy a vasút piaci részesedése csökkenőben van az alábbi okok miatt: a szállítási határidők elegendő garanciájának hiánya, lassúság, időrabló formalitások, a háztól-házig szállítás hiánya, kevés lehetőség a percrekészségre. Az EU által támogatott deregulációs politika célja ennek a tendenciának a megfordítása. A fő célkitűzések: a vasúti pályák jobb felhasználása, hatásosabb díjtételek bevezetése az infrastruktúra használatára. Ezeken a kereteken belül a vasutak kifejleszthetik saját stratégiai elképzeléseiket. Lényeges, hogy alacsonyabb költségek mellett jobb, hatékonyabb szolgáltatást lehessen nyújtani. A vasúti politika fő ütközőpontjai vitathatatlanul az üzemeltetés elkülönítése az infrastruktúrától, hozzáférési jogok elnyerése, vállalkozási engedélyek kiadása, az infrastrukturális kapacitás felosztása. A hagyományos vasúttársaságok meglehetősen különböző volumenű és skálájú áruszállítási kínálattal rendelkeznek. Egyesek jelentős kikötő zónákkal rendelkeznek, ami elérhetőséget biztosít vasúti hálózatukhoz és Északkelet- Európához mint hátterükhöz, bár saját hálózatuk nem olyan kiterjedt. Ilyen például a SNCB. Más vasutak nagy földrajzi lefedettségű hálózatot birtokolnak, amely azonban nem tartalmaz elérhetőségi kapukat. Az egyedi vasúti vállalkozásoknak fel kell mérniük saját erejüket és gyengeségeiket, hogy ki tudjanak lábalni a jelenlegi rossz helyzetükből. A jövő vasúti szolgáltatásai A szállítás az integrált tevékenység jó példája. A szállítási üzletág fejlesztésének fő tendenciája a szállítási láncok létrehozása. Egy ilyen módon kialakított láncnál nem az a lényeges, hogy a szolgáltatás valamelyik részével ki foglalkozik. A fő tendencia a sokoldalúság és az együttes működtetés. A vasúti áruszállítást alapvetően meghatározó tényezők olyan mértékben különbözhetnek, hogy lényegében különböző piaci szegmensek jönnek létre. Ezek a tényezők: a szállítmány típusa (egységekben vagy tömegben stb.), a

7 termék kezdeti és végső rendeltetési helye, a megteendő távolság és a megkívánt sebesség, figyelembe véve a vasúti vállalkozók hálózatát és az együttműködés ebből fakadó szükségességét, valamint a technikai és adminisztratív nehézségeket. Ezen tényezők alapján lehet a teljes költséget meghatározni, amelynek állnia kell az összehasonlítást az egyéb vasúti vállalkozások és/vagy szállítási módok által megszabott piaci árral. A minőség-ellenőrzés is lényeges tényező az ajánlatok közötti választásban. Politikai szempontból nézve nyilvánvalóan nem lehet az Európai Közösség politikájával szöges ellentétben álló cégstratégiákat kidolgozni, de az európai törvényi szabályozásnak is lehetőségeket kell adnia mind a kis, mind a nagy vasúti vállalkozások részére a piachoz jutásra. A vállalatok részére a következő megfontolások bírnak stratégiai fontossággal: Megfelelően kell kiválasztani a kombiterminál-beruházásokat, azok pontos elhelyezésére, a kezelendő és szállítandó árucsoportokra vonatkozóan, figyelembe véve az ipari környezetet és a szállítási műveletek gazdasági súlyát (kontinentális vagy globális jelentőség, tranzittevékenység, stb.). El kell dönteni, hogy a terminálok építését és működtetését közvetlenül irányítják, vagy egy harmadik félnek engedik át. Fel kell mérni a lehetséges versenytársakat, amelyek a hagyományos vasúttársaságok mellett olyan cégek is lehetnek, amelyek nemrég kaptak vasúti engedélyt (IKEA, BASF stb.) és mérlegelni kell az esetleges egyezmény megkötését, vagy az együttműködés egyéb lehetőségeit. Fejleszteni kell a magánberuházásokat összhangban a cégek földrajzi elhelyezkedésével és a célzott árucsoporttal. Meg kell határozni, hogy technikailag mennyire lehetséges a személy-, illetve áruszállításra eső műveletek és elszámolások szétválasztása. Korlátozott hálózattal rendelkező cégeknél a kezdeti szakaszban a szétválasztás csak a külön számlázások fenntartására szorítkozhat. Lehetséges a teherforgalom kiválasztott útvonalakra összpontosítása. Végül meg kell határozni, hogy a beruházási törekvések mennyire összpontosítanak a hardverre, illetve szoftverre ( last minute megoldások, áregyezmények, a szállítás körülményei, megfelelő időben adott információ stb.). A szoftver használata növekvő mértékben befolyásolja a szolgáltatás minőségét. A megfelelő minőség elérése után a kérdés a szolgáltatás eladhatósága. Az alábbi stratégiai választási lehetőségek döntő hatással bírnak a vasúti áruszállítás jövőjére: A vasúti vállalatokat mint a szállítási lánc partnereit vagy a vasúti szállítási módot mint technikát kell támogatni. Ha az első lehetőséget választják, annak végrehajtási módja egyedül történik,

8 más, hagyományos vasúttársságokkal fúzió, kivásárlás vagy egyezmény formájában, a vasút területén kívül eső partnerekkel. A cég fő üzleti területének meghatározása: ki kell választani az árucsoportokat. A műveleteket csak néhány útvonalra és/vagy rendeltetési helyre kell-e korlátozni. A terminálokra irányuló beruházásokat közvetlenül, vagy a vasúthoz nem tartozó partnerekkel kötött egyezmények útján irányítják-e a multimodális működés esetében? A szállítási tevékenységet mint ipari terméket fejlesztik a vállalat saját személyzetét és felszerelését alkalmazva, bizonyos vonalakon prioritást adva az személyszállításnak. Ezt az ipari megközelítést kiterjesztik a kereskedelmi folyamatra is a vevők felkutatásával, a folyamat garantált minőségével. A folyamatot állandóan figyelni kell (valós idejű követés, minőség stb.) és utólagos szolgáltatással kell kiegészíteni a jövő biztosítása érdekében. Minimális program A fejlesztési politikának a piac valós helyzetének felmérésével a fuvaroztatóra kell összpontosítania és rá kell mutatnia az egyes cégek esetében mutatkozó előnyökre. Ez csak a teljes ciklust lefedő marketingterv útján lehetséges. Ehhez azonban meg kell változtatni a testület kultúráját, ami jelenleg a közszolgálati kötelezettségen alapul, inkább üzleti megközelítésre van szükség. Az integrált vasúti üzem előnyei ellenére elkerülhetetlen az áru- és személyszállítás szervezésének és működtetésének szétválasztása. Ellenkező esetben a vasúti áruszállítás marginális helyzetbe kerül. Az Európai Közösség programjainak kifejezettebben kell elősegítenie a harmonizációs törekvéseket, különösen a szállítási műveletek monitorozására alkalmas szoftverek kifejlesztésével. A cégeknek fel kell mérniük saját lehetőségeiket piaci helyzetük fenntartására egyedül vagy valamilyen együttműködés keretei között. A minőségnek pedig állandóan ellenőrizhetőnek kell lennie a fuvaroztatók igényeinek megfelelően. Az Európai Közösség problémáin túl külön jelentőséggel bír az interkontinentális vasúti szállítás, amelynek új teherszállítási utakat kell találnia a növekvő igények kielégítésére. Az európai és ázsiai vasutak működésének integrációjára van szükség. Földrajzi helyzete miatt Oroszország itt kulcshelyzetben van, mert hatalmas közlekedési potenciálja révén a szállítmányokat az első osztályú szolgáltatás garanciájával képes a kívánt rendeltetési helyre szállítani. Vasúti szállítás Oroszországban

9 Az orosz vasúttársaság az orosz gazdaság legdinamikusabb területén, a külkereskedelemben működik és az országhatárokon és a kikötőkön keresztül az országot szinte az összes többi országgal összeköti. Az 1998-ban szállított évi 239 millió tonnás mennyiség 2000-re évi 285 millió tonnára növekedett, ami azt jelenti, hogy a teherforgalom 25%-a az orosz hálózaton zajlott. A nemzetközi teherforgalom 75%-ban exportáruból, 19%-ban importáruból és 6%-ban tranzitszállításból áll. (1. ábra) Oroszország fő természeti forrásai a szén, az olaj és kőolajtermékek, a fa, a fémek, a vas és egyéb fémek ércei, vegyi anyagok, ásványi és kémiai eredetű műtrágyák. Az import oldaláról a forgalom fő összetevői az alumíniumipar számára szükséges ércek, élelmiszerek, gépek és berendezések, valamint a fogyasztói javak széles palettája. A fő kereskedelmi partnerek Németország, Ukrajna, Lengyelország, Kína és Kazahsztán. A nemzetközi átmenő forgalom mennyisége 18,8 millió tonna évente. A vámszabályok 2001 óta vannak érvényben. Tényleges vámellenőrzéseket csak abban az esetben hajtanak végre, ha sérült az azonosítási dokumentáció vagy fennáll a vámszabályok megsértésének gyanúja. A nemzetközi forgalom adórendszere július 1-én változott. Az Oroszországot átszelő modern transzszibériai vasútvonalon az áruszállítás megkönnyítésére a Vasútügyi Minisztérium a következő intézkedéseket hajtotta végre: a sebességet 24 óránként 1000 km-nek megfelelő értékre emelte, csökkentette a vasúti kocsik állási idejét az utazás előtti és utáni műveleteknél, tarifaegyezményeket kötött a szomszédos országokkal és fuvarozási cégekkel, a konténervonatok indulási idejét a Távol-Keleten várakozó hajók dokkidejéhez igazította. Ezek az intézkedések, valamint azok bemutatása különböző országokban, azt eredményezte, hogy megkettőződött a transzszibériai vasút forgalma és a jövőben tovább növekszik. Kapcsolatok Ázsiával A tervezett egyezmény a Koreai Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság vasúttársaságai között tovább növeli a forgalmat. A transzszibériai és transzkoreai vasútvonalak közötti összeköttetés révén érdemes lesz a szállításhoz az orosz rendszereket igénybe venni. Várhatóan újra megnyitják a vasúti összeköttetést az oroszországi Chassan és a koreai Pjöngjang állomások között. Ezen a szakaszon széles nyomtávú pálya építését vették tervbe. A tervezett új vasúti összeköttetés az ázsiai csendes-óceáni területektől Európáig km hosszúságú lehet. Az utazási idő szemben a jelenlegi tengeri szállítás napjával napra csökkenhet.

10 import (26%) 1998 tranzit (5%) export (69%) import (18%) 1999 tranzit (6%) export (76%) import (19%) 2000 tranzit (6%) export (75%) 1. ábra Az Orosz Államvasutak áruforgalma

11 és Európával Az Ázsia és Európa közötti, átrakodás nélküli forgalomhoz létfontosságú a Lengyelországon át a Cseh Köztársaságba vezető széles nyomtávú szárnyvonal, csehországi logisztikai központtal. A terminál éves kapacitását TEU-ra tervezik, az építés első szakasza 2003-ban befejeződik. A kapacitás ebben a periódusban évi TEU lesz, konténerekből fog állni, amelyeket vízi szállításra fognak használni az ázsiai csendes-óceáni övezet és Európa között. Gondoskodnak a széles nyomtávú vasúti kocsik keskeny nyomtávúra cserélhetőségéről, valamint az esetleges környezeti károk megelőzéséről is. A logisztikai központ célja az Ázsia és Európa közötti szállítás javítása és a szolgáltatások kiterjesztése az európai átmenő forgalomra is. Az ázsiai-csendes-óceáni terület, a Perzsa-öböl és az indiai szubkontinens közötti kereskedelmi kapcsolatok javulása lehetővé tette az Oroszországon átmenő szállítási útvonalak kialakítását. Ilyen például az észak déli vonal, amely Oroszország északnyugati határától a Kaszpi-tengeri kikötőkig és azon túl, a Kaszpi-tengerrel határos országokon keresztül az Arab-tengerig terjed. A tervezett észak-déli közlekedési folyosó célja, hogy biztonságos és hatékony szállítási útvonalat hozzon létre Európa, valamint az indiai szubkontinens és a Perzsa-öböl országai között. Ez alternatív lehetőséget nyújtana a Szuezicsatornával szemben és mind az utazási időt, mind az árat nagymértékben csökkentené (2. ábra). A vonalak fejlettsége Nagy szükség van a már meglévő vonalak berendezéseinek felújítására és modernizálására is. Az Orosz Államvasutak évente több mint 3 millió USD-t fordít a páneurópai II. sz. korridor oroszországi (Nyizsnij-Novgorod és Breszt közötti) szakaszának fejlesztésére. Németországgal, Lengyelországgal és Fehéroroszországgal együttműködve 1999-ben nemzetközi áruszállítási rendszert hoztak létre Russia Express elnevezéssel. Jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a páneurópai IX. korridor Szentpétervár és Moszkva közötti szakaszán is. Szentpétervár és a Finnországgal határos Buszlovszkaja közötti szakaszon gyors konténervonatok közlekednek Vosztocsni kikötőjén keresztül a Koreai Köztársasággal való kereskedelem elősegítésére. A Csárdás konténervonat rendszeresen közlekedik Budapest és Moszkva között Susenkán keresztül (ukrán határállomás). Szükség esetén Odessza és Moszkva között is közlekedtetnek konténervonatokat. Az információs technológia bevezetéséhez az orosz vasúti hálózatban km-en vezettek be optikai szálas kábeleket. A gazdasági monitorozást és előrejelzést elősegítő információs és elemző rendszert először a szolgáltatásban fejlesztették ki jelentős beruházásokkal, ezen kívül a vasúti minisztérium helyzetelemzési központja, valamint számos

12 regionális központ felügyeli a legfontosabb vasúti folyosókat, ezzel is hozzájárulva az európai és ázsiai vasutak integrálásához. Az osztrák példa 2. ábra Vasúti kapcsolatok Európa és Ázsia között Az összes eddigi probléma ellenére a helyzet elemzése más szakembereket így például az Osztrák Államvasutak vezérigazgatóját is annak a véleménynek a megfogalmazására késztette, hogy a vasúti teherszállításnak van jövője. Figyelembe kell azonban venni, hogy ez az ágazat piaci viszonyok között működik, a kereslet és kínálat régi-új törvényének keretében, átlépve az országhatárokat. Az osztrák vasutak adatait a 2. táblázat mutatja be, míg a vasúti áruszállítás eddigi és tervezett növekedését a 3. és a 4. ábra szemléltetik. Ennek megértéséhez különböző tényezők vizsgálatára van szükség. Politikai tényezők A vasutak újjáélesztésére vonatkozó direktívák törvényes lehetőséget adtak Ausztriában az Osztrák Államvasutak kereskedelmi tevékenységére és az infrastruktúrára vonatkozó könyvelés szétválasztására, valamint az infrastruktúrához való hozzáférés liberalizálására. Európa politikai egyesítése el

13 képzelhetetlen a megfelelő gazdasági integráció nélkül. A bővítés szükségessége nem is kérdéses, bár az időpontok még vita tárgyát képezik. 2. táblázat Vasúti szállítás Ausztriában Vonal hossza 5600 km Szállított árumennyiség (2000) 84,74 millió t Áruszállítási teljesítmény, tonnakilométer (2000)* 17,11 milliárd Vasúti kocsik száma (átlag) Tehervonatok naponta 2500 (átlag) Alkalmazottak száma 3600 * Vonaton, tengelyen szállítás nélkül expressz szállítás tehervonaton szállítás kombinált szállítás összes vasúti szállítás 84,7 76, ,3 68,5 69,9 66,1 62,2 60,3 58,4 58, ,2 51,4 52,9 47,1 12,8 14,3 14,8 16,5 16,8 17,6 18,7 21,8 0,44 0,45 0,47 0,49 0,53 0,56 0,59 0, ábra Az RCA (Railcargo Austria) áruszállításának növekedése millió tonnában (tengelyen szállítás nélkül). Az évi átlagnövekedés 5% Gazdasági tényezők A gazdasági szereplők számának megsokszorozódása növeli a megfelelő szállítási kapacitás iránti igényt, és ez nemcsak Nyugat-Európára érvényes. A gazdasági tendencia új, a régi kompetencián messze túlmutató üzleti lehetőségeket nyit meg a vasút előtt. A piacon megjelenő, a növekvő hozzáadott érték irányába való általános eltolódást az 5. ábra szemlélteti.

14 4. ábra Vasúti áruszállítás Ausztriában. Növekedés és előrejelzés 2015-re (millió tonnában) 100% 80% darabáruk totális logisztika (pl. élelmiszerek, elektronikai cikkek, gépkocsialkatrészek stb.) 60% 40% ömlesztett áruk standard vasúti logisztika (pl. szén, homok, fa stb.) 20% 0% ábra Piaci elvárások és a lehetséges növekedés: teret nyer az átváltás az ömlesztett árukról a darabárukra

15 Egy dolog biztos a jövőre vonatkozóan: a szállítási láncokat a fuvaroztatók szükségleteihez kell igazítani. Gyorsnak, hajlékonynak, mozgékonynak kell lenni, úgy kell megszervezni a tevékenységet, hogy minden versenytársnál jobban együtt lehessen működni a megrendelőkkel. A jó munka mellett a megfelelő publicitás is szükséges. Az ügyfelekkel való hatékony együttműködést az alábbi három példa szemlélteti (6. ábra). német autóipar Lengyelország szén fémlemez motorok VAS ILL OPEL Spanyolország OMV Magyarország érc Koper OMV 6. ábra Az Osztrák Államvasutak fő ügyfelei az európai teherszállításban Az OMV, a vezető osztrák olajtársaság egyike volt azoknak az állami vállalatoknak, amelyek sikeresen léptek át az államiból a privát szektorba. Az OMV éves termelése eléri a 8 millió tonnát. A legnagyobb olajmezőkön való kutatási jogon kívül az OMV 550 saját benzinkútból álló nemzetközi elosztó hálózattal rendelkezik Közép-Európában ban kezdődtek meg a szolgáltatások az OMV schwechati finomító üzemei és a lobaui tartálytároló egysége részére, ehhez az Osztrák Államvasutak biztosította a szükséges emberi erőt és a mozdonyokat. Voest Alpine Stahl Az acéliparban a Voest Alpine Stahl vállalattal építették ki a szállítási logisztikára összpontosító együttműködést. A cég nemzetközi dimenziói mind a vásár

16 lások, mind az eladások terén jelentősek. Éves forgalmuk 2000-ben 2,7117 milliárd EUR volt. A mintegy foglalkoztatottal és sűrű ausztriai termelő üzemi hálózattal, valamint erős nemzetközi kereskedelmi tevékenységgel bíró cégnek nagy szüksége volt a linzi ipari logisztikai vállalattal való együttműködésre. Ez utóbbi, valamint az Osztrák Államvasutak közösen szervezik meg a linzi területen történő vasúti szállítást, az alábbi elveket véve figyelembe: az Osztrák Államvasutak és a VA acélművek iparvasútja közös szállítási műveleteket hajt végre a linzi területen, a vasúti infrastruktúrát mindkét fél korszerűsíti és üzemelteti ezen a területen, a vasúti kocsikat közösen irányítják és javítják a felszerelést. A SPEED rendszer (vasúti szolgáltatási partner rendszer) keretében sikerült javítani a költséghatékony vasúti szállítást a fővonalak és az ipari rakodóhelyek között Linz körzetében. Opel Az Opel autógyár Bécs körzetében található üzeme a vasúti szállítás nagy megrendelői közé tartozik alkalmazottjával 2000-ben sebességváltót és motort gyártott ben a központi szállítási ellenőrzést az Osztrák Államvasutak teherszállítási üzleti egységére bízta. Az egység feladatai közé tartozik a motorok és sebességváltók külső és egyes esetekben belső mozgásának ellenőrzése a General Motors részére Aspernben (Bécs). Ez a munka a szállítás tervezését, a szállító cégekkel való kapcsolattartást, a szállítási mozgások monitorozását és az üres eszközök visszajuttatásának megszervezését foglalja magában. Az európai piac A nagy dimenziójú feladatok mellett éppen olyan fontos a kisebb szállítmányokra való egyedi szállítási megoldások kidolgozása és a cégspecifikus összeköttetések fenntartása, amelyeket a standardizált megoldásokkal kell összhangba hozni. Ehhez többfunkciós logisztikai központokra van szükség. A fuvaroztatóknak gazdasági számításokra alkalmas módon kell a szállításra vonatkozó tanácsokat megadni. Megfelelő kombinációkra van szükség egyéb szállítókkal, az utakon történő vontatás megszervezésével, a végső elosztással, a raktározással kapcsolatban. Ezt a célt szolgálják a cégre szabott logisztikai konzultációs szolgáltatások, amelyek optimalizált szolgáltatást és költségeket biztosítják. A célzott terjeszkedés következtében az Osztrák Államvasutak Európát hazai piacnak tekintheti, amelyen belül háztól-házig szolgáltatást vállalnak garantált szállítási időkkel. A szállított mennyiség 25%-át kombinált szállítási műveletekkel továbbítják. A kombinált szállítás jelentősége egyre nő, nemcsak a páneurópai politikai érdekből, hanem gazdasági és logisztikai potenciálja miatt is. Fő előnyei az alábbiakban foglalhatók össze:

17 olcsóbb, a kombinált szállítás rövid és középtávon betöltheti az űrt az EUegyüttműködés kialakításáig. Az Osztrák Államvasutak így meghaladhatja a puszta szállító funkciót (7. ábra). teljes ellátási lánc ügyfél közúti felfuvarozás terminál távolsági szállítás (vasút) terminál közúti felfuvarozás célállomás közvetlen kapcsolat az ügyféllel a szállítmányozón keresztül ügyintézők szervezik az utat a terminálig a kombinált szállításnál a vasút szerepe korlátozott (EZEN VÁLTOZTATNI KELL!) ügyintézők szervezik az utat a terminálig közvetlen kapcsolat az ügyféllel a szállítmányozón keresztül 7. ábra Logisztika a kombinált szállításban mint az értéknövelő lánc része A kelet-európai piac gazdasági és társadalmi jellemzői kulcsfontosságúak az európai versenyben. Az EU-alapú egyesült Európa nemcsak a javak fokozott kereskedelmét és az alapvető szabadság növekedését foglalja magába, hanem egy olyan vasúti infrastruktúrát és szolgáltatást is, amely reális alternatívát jelent más szállításokkal szemben. Ez központi fontosságú Ausztriának (8. ábra). A 80-as években már létrejöttek az Osztrák Államvasutak irodái Budapesten, majd Zágrábban, Prágában és Pozsonyban. A Bécs Győr Budapest kapcsolaton túl transzeurópai szolgáltatásokat is szerveznek, például Villach Varsó vagy Villach Szarajevo viszonylatban. A magas minőségű logisztikai szolgáltatások létrejöttéhez az alkalmazottak tevékenységében is változásnak kell bekövetkeznie. Csak így teljesíthetők a fő célkitűzések: növelni a fuvaroztatók megelégedségét, javítani a költséghatékonyságot a vevők és a vasút részére, biztosítani, hogy az alkalmazottak elégedettek legyenek a munkájukkal. Elfogadható áron megfelelő szállítást biztosítani, a kapacitást optimálisan kihasználni, az ezzel járó technikai nehézségeket áthidalni a transz-európai hálózatban csak kevés nemzetközi cég lesz képes. Várhatóan specializált szállítók ajánlják majd egymással versengő árakon vasúti szolgáltatásaikat.

18 éves növekedési sebesség* Cseh Köztársaság Lengyelország Magyarország Szlovénia Szlovákia *az illető ország logisztikai piaci forgalma alapján teljes logisztikai piac 8. ábra A logisztikai növekedés Közép-Európa országaiban Az Osztrák Államvasutak fő célkitűzései a jövőre: továbbra is nélkülözhetetlennek lenni a 200 km-nél hosszabb szállításban, hasonló pozíciót elérni a veszélyes áruk szállításában, biztosítani a kocsirakományú áruk szállítását órás határidőkkel, javítani a pozíciót a nagy értékű áruk szállításában (ha a feladó és a címzett telephelye legfeljebb 50 km-re a végállomástól vagy a logisztikai központtól, órán belüli szállítási határidőkkel), nagyobb piaci részesedést szerezni a kombinált szállítási piacon 300 km-nél nagyobb távolságú kontinentális szállításokra. A megengedett maximális vonathosszak határt szabnak a szállítható árumennyiségnek, így a tevékenység intenzívebbé tétele, anélkül, hogy a biztonságot veszélyeztetnék, csak a fent ismertetett tervek megvalósításával érhető el. (Dr. Bidló Gáborné) Jacobs, E.: Strategic choices for freight transport for European railway companies. = Rail International (Schienen der Welt), 32. k dec. p Petrenko, V. A.: Future lines of international freight. = Rail International (Schienen der Welt), 32. k dec. p vorm Walde, R.: A vision for rail freight. = Rail International (Schienen der Welt), 32. k dec. p

Hamburgi Kikötő Budapesti Képviselete. Dr. Péchy László. H-1052 Bp., Apáczai Csere János utca 11. Telefon: +36 1 266 2039

Hamburgi Kikötő Budapesti Képviselete. Dr. Péchy László. H-1052 Bp., Apáczai Csere János utca 11. Telefon: +36 1 266 2039 A vasúti infrastruktúra és a kikötői forgalmakban rejlő adottságok lehetőséget adnak arra, hogy az árufuvarozó cégek szövetségre lépjenek egymással, és közös termékekkel jelenjenek meg a piacon. A különféle

Részletesebben

Osztrák vasutak a közép-európai környezetben

Osztrák vasutak a közép-európai környezetben SZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKA Osztrák vasutak a közép-európai környezetben Az európai teherszállításban mindinkább háttérbe szorulni látszik a vasúti közlekedés. Az európai fejlesztési programok talán térségünkben

Részletesebben

A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban

A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban A GYSEV és a GYSEV CARGO szerepe és tervei a közép-európai vasúti áruszállításban Kövesdi Szilárd vezérigazgató GYSEV Zrt. 2012.11.08. Kőrös Norbert vezérigazgató GYSEV CARGO Zrt. 1. GYSEV általános bemutatása

Részletesebben

A vasúti szektor strukturális fejlődése Európában

A vasúti szektor strukturális fejlődése Európában A vasúti szektor strukturális fejlődése Európában Dr. Kovács Imre az Igazgatóság elnöke, CEO Zrt. Siófok, 2017. február 23. A vasúti közlekedési rendszer átalakulásának folyamata az ezredfordulóig A közlekedés

Részletesebben

Záhony térsége komplex gazdaságfejlesztési program ZÁHONY: STRATÉGIAI PONT AZ ÚJ

Záhony térsége komplex gazdaságfejlesztési program ZÁHONY: STRATÉGIAI PONT AZ ÚJ térsége komplex gazdaságfejlesztési program Előadás: Kálnoki Kis Sándor 2008. május 14. ZÁHONY: STRATÉGIAI PONT AZ ÚJ EURÓPÁBAN : Stratégiai pont az új j Európában 1 : Straté Stratégiai pont az új Euró

Részletesebben

Közép-Európa oly közel és mégis oly távol

Közép-Európa oly közel és mégis oly távol Közép-Európa oly közel és mégis oly távol Balatonföldvár, 2013. május 14. Szilágyiné Bátorfi Edit V4 és KEK nemzeti koordinátor főosztályvezető-helyettes Külügyminisztérium Tartalom I. A régió meghatározása,

Részletesebben

HajózásVilág Konferencia

HajózásVilág Konferencia A belvízi fuvarozás versenyképessége és lehetőségei Magyar Belvízi Fuvarozók 1 A közút részaránya a vasút és a hajózás hátrányára nő, mára 70 % feletti a közlekedési ágak között A hajózás megkerülhető?

Részletesebben

Árufuvarozó vasútvállalatok 2013

Árufuvarozó vasútvállalatok 2013 NEWS - V0 elkerülő 1968 óta a második tervezett új vasútvonal (Őriszentpéter) Budapest tehermentesítés Fejlődés az építőiparban Finanszírozás: Kínai Fejlesztési Bank és Uniós források Tervezett vonalátadás:

Részletesebben

Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok

Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok dr Sárosi György Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok A veszélyes áruk szállítására megbízható hazai statisztikai adatok csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Az Eurostat

Részletesebben

Elmer Kft. Cégbemutató

Elmer Kft. Cégbemutató Elmer Kft. Cégbemutató 2012 Elmer Kft. Cím: 1145 Budapest, Amerikai út 98. Tel: +36-1-445-1951 Fax: +36-1-445-1968 E-mail: elmer@ciklo-group.com Web: www.elmer.hu Küldetésünk: Magyarország egyik vezető

Részletesebben

ChemLog Chemical Logistics Cooperation in Central and Eastern Europe A ChemLog projekt általános ismertetése

ChemLog Chemical Logistics Cooperation in Central and Eastern Europe A ChemLog projekt általános ismertetése ChemLog Chemical Logistics Cooperation in Central and Eastern Europe A ChemLog projekt általános ismertetése Budapest, 2010. március 25. XV. LOGISZTIKAI FÓRUM 1 ChemLog küldetése Regionális hatóságok,

Részletesebben

VASÚTI ÁRUFUVAROZÁS Kohlmann Balázs GYSEV CARGO Zrt. Osztályvezető helyettes Értékesítési és Marketing Egység

VASÚTI ÁRUFUVAROZÁS Kohlmann Balázs GYSEV CARGO Zrt. Osztályvezető helyettes Értékesítési és Marketing Egység VASÚTI ÁRUFUVAROZÁS 2013.11.07. Kohlmann Balázs GYSEV CARGO Zrt. Osztályvezető helyettes Értékesítési és Marketing Egység TARTALOM 1) Vasúti árufuvarozás európai helyzetkép - jogszabályi környezet, liberalizáció

Részletesebben

Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt.

Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt. Vasúti szállítás Magyarországon Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt. Magyarországi áruszállítás helyzete és kilátásai Nemzetközi kitekintés vasúti árufuvarozás Versenytársak Gazdasági válság

Részletesebben

A MÁV-START Zrt. nemzetközi kapcsolatai, innovatív infrastruktúra fejlesztés Lóczi Csaba MÁV-START Zrt.

A MÁV-START Zrt. nemzetközi kapcsolatai, innovatív infrastruktúra fejlesztés Lóczi Csaba MÁV-START Zrt. A MÁV-START Zrt. nemzetközi kapcsolatai, innovatív infrastruktúra fejlesztés Lóczi Csaba MÁV-START Zrt. Előadó: KTE Határok Kozák nélküli Tamás partnerség konferencia, 2016. október 6-7. A MÁV-START stratégiája

Részletesebben

Határon átnyúló logisztikai kapcsolatok, különös tekintettel Miskolc térségére

Határon átnyúló logisztikai kapcsolatok, különös tekintettel Miskolc térségére Magyar Közgazdasági Társaság 53. Közgazdász-vándorgyűlése XII. Szekció: Logisztika Miskolc, 2015. szeptember 3-5. Határon átnyúló logisztikai kapcsolatok, különös tekintettel Miskolc térségére Berényi

Részletesebben

Közlekedéspolitika az Európai Unióban. Dr. Lakatosné dr. Novák Éva EU szakjogász

Közlekedéspolitika az Európai Unióban. Dr. Lakatosné dr. Novák Éva EU szakjogász Közlekedéspolitika az i Unióban Dr. Lakatosné dr. Novák Éva EU szakjogász Az i Unió joga Közlekedés, közlekedéspolitika Gazdasági megfontolások, versenyképesség Környezetvédelem Közlekedésbiztonság Technikai-műszaki

Részletesebben

A city-logisztika fontossága és egyes kérdései. BESTUFS II szeminárium, február 11. Dr. Monigl János. Egyetemi magántanár. TRANSMAN Kft.

A city-logisztika fontossága és egyes kérdései. BESTUFS II szeminárium, február 11. Dr. Monigl János. Egyetemi magántanár. TRANSMAN Kft. A city-logisztika fontossága és egyes kérdései BESTUFS II szeminárium, 2008. február 11. Dr. Monigl János Egyetemi magántanár TRANSMAN Kft. www.transman.hu / transman@transman.hu 2008.02.15. 2008.02.15.

Részletesebben

A logisztikai szolgáltatóval szemben támasztott elvárások egyedi gyártás esetében

A logisztikai szolgáltatóval szemben támasztott elvárások egyedi gyártás esetében A logisztikai szolgáltatóval szemben támasztott elvárások egyedi gyártás esetében Stéger Tamás FRIMO Hungary Kft. Novotel Hotel Székesfehérvár 2014.09.23. Die Inhalte dieser Präsentation sind urheberrechtlich

Részletesebben

A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai

A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai A TEN-T hálózatok átalakítása (EU Parlament és Tanács rendelete alapján) projektek kiválasztási szempontjai Tóth Péter, főosztályvezető-helyettes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Balatonföldvár, 2012.

Részletesebben

A közösségi közlekedés határon átnyúló lehetőségei

A közösségi közlekedés határon átnyúló lehetőségei A közösségi közlekedés határon átnyúló lehetőségei különös tekintettel a horvát-magyar közlekedési kapcsolatokra Dr. Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

VI. BAJAI GABONA PARTNERSÉG TALÁLKOZÓ GIFT- 46pt, félkövér) SEE projekt nyílt nap és CE INWAPO nemzetközi

VI. BAJAI GABONA PARTNERSÉG TALÁLKOZÓ GIFT- 46pt, félkövér) SEE projekt nyílt nap és CE INWAPO nemzetközi VI. BAJAI GABONA PARTNERSÉG TALÁLKOZÓ GIFT- Presentation A prezentáció Title címe (Arial 46pt, félkövér) SEE projekt nyílt nap és CE INWAPO nemzetközi Alcím konferencia (Arial 26pt, 2014. félkövér) JÚNIUS

Részletesebben

HajózásVilág konferencia

HajózásVilág konferencia HajózásVilág konferencia Vasúti és folyami árufuvarozás: együttműködési lehetőség vagy konkurenciaharc? Vernes András ügyvezető igazgató Budapest, 2017. 03. 30. 1 Fejlesztéspolitikai célkitűzések Cél:

Részletesebben

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19.

UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, MÁJUS 19. UKRAJNA SZEREPE A MAGYAR KÜLGAZDASÁGI STRATÉGIÁBAN MISKOLC, 2009. MÁJUS 19. A magyar külgazdasági stratégia alapkérdései Az EU csatlakozás, a közös kereskedelempolitika átvétele módosította a magyar külgazdasági

Részletesebben

Közlekedési hálózatok. Összeállította: Sallai András

Közlekedési hálózatok. Összeállította: Sallai András Közlekedési hálózatok Összeállította: Sallai András Korridorok Közlekedési folyosó fogalom Modális közlekedési csatorna Egy fajta közlekedési csatorna fogalom Dimodális Két fajta közlekedési csatorna Közúti

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Cégtörténet. Célkitűzésünk. Transemex Kft. fejlődésének főbb állomásai:

Cégtörténet. Célkitűzésünk. Transemex Kft. fejlődésének főbb állomásai: Rólunk A TRANSEMEX Kft 1989-ben azzal a céllal alakult, hogy a hagyományos európai közúti szállítmányozási tevékenység mellett, megbízható szakmai hátteret biztosítson partnereinek a Törökország és Magyarország

Részletesebben

Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása

Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása Normál és széles nyomtávú vasúti vonal találkozása Európa Ázsia Európa legfontosabb vasúti folyosóit magába foglaló Pán-európai vasúti hálózat több, kontinenst átszelő irányvonala érinti Magyarország területét

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

Autóbuszos szolgáltatások szervezése Helsinkiben A közlekedési hatóság szerepe

Autóbuszos szolgáltatások szervezése Helsinkiben A közlekedési hatóság szerepe Autóbuszos szolgáltatások szervezése Helsinkiben A közlekedési hatóság szerepe Kimmo Sinisalo Helsinki Region Transport Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä A Helsinki régió buszközlekedésének szervezése

Részletesebben

A kínai áruforgalom kezelésének napi gyakorlata. Szabó Zoltán ügyvezető Ghibli

A kínai áruforgalom kezelésének napi gyakorlata. Szabó Zoltán ügyvezető Ghibli A kínai áruforgalom kezelésének napi gyakorlata Szabó Zoltán ügyvezető Ghibli A GHIBLI CÉGCSOPORT GHIBLI SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI KFT. GHIBLI RAKTÁRLOGISZTIKA KFT. Ghibli Cross Border Supply Chain Kft VERE GESTUM

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KIHÍVÁSOK KÜLÖNÖS

ÜZEMELTETÉSI KIHÍVÁSOK KÜLÖNÖS VESZPRÉMI LÁSZLÓ ÜZEMELTETÉSI VEZÉRIGAZGATÓ-HELYETTES MÁV ZRT. ÜZEMELTETÉSI KIHÍVÁSOK KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A VÁGÁNYZÁRAKRA A vasúti infrastruktúra üzemeltetési kihívásai a vágányzárak tükrében Értékesítési

Részletesebben

A logisztika a nemzeti fejlesztés kulcseleme

A logisztika a nemzeti fejlesztés kulcseleme Szolgáltatóközpont vagy átjáróház A logisztika jelentősége a magyar gazdaság számára A logisztika a nemzeti fejlesztés kulcseleme Chikán Attila az MLBKT társelnöke, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem

Részletesebben

ÚTON, VÍZEN, VASÚTON A 21. SZÁZAD LOGISZTIKÁJA Rugalmas ingatlanfejlesztés, bérbeadás, értékesítés a város központjában BUDAPEST DOC

ÚTON, VÍZEN, VASÚTON A 21. SZÁZAD LOGISZTIKÁJA Rugalmas ingatlanfejlesztés, bérbeadás, értékesítés a város központjában BUDAPEST DOC ÚTON, VÍZEN, VASÚTON A 21. SZÁZAD LOGISZTIKÁJA Rugalmas ingatlanfejlesztés, bérbeadás, értékesítés a város központjában BUDAPEST DOC MEGVALÓSULT FEJLESZTÉS CITY LOGISZTIKA LOGISZTIKA, EGYBEN. A Budapest

Részletesebben

SAJTÓREGGELI 2008. július 23.

SAJTÓREGGELI 2008. július 23. SAJTÓREGGELI 2008. július 23. EURÓPAI DISZTRIBÚCIÓS RIPORT 2008 Európai Disztribúciós Riport 2008 Három közép-kelet európai ország a Top Five -ban 2 Kereslet - Európa Növekedés Nagyobb bérleménynagyság

Részletesebben

Áruszállítási módok részaránya az Európai Unión belül (1990): Közúti szállítás 75%, Vasúti szállítás 17%, Vízi szállítás 8%.

Áruszállítási módok részaránya az Európai Unión belül (1990): Közúti szállítás 75%, Vasúti szállítás 17%, Vízi szállítás 8%. 5. ELŐADÁS ÁRUSZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN Áruszállítási módok: Közúti áruszállítás, Vasúti áruszállítás, Vízi áruszállítás, Légi áruszállítás, Csővezetékes áruszállítás, Kombinált áruszállítás.

Részletesebben

A TransHUSK Plus projekt

A TransHUSK Plus projekt A TransHUSK Plus projekt dr. Siska Miklós KTI Zárókonferencia Győr, 2015. június 17. A projekt keretében vizsgált térségek A két projekt néhány jellemző adata 680 km közös határ; 22 (TransHUSK) + 18 (TransHUSK

Részletesebben

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai Budapest, 2017. október 4. Kovács Kornél osztályvezető 1 Magyarország közúti áruszállítási teljesítményének és volumenének alakulása 2001-2016 45000 40000

Részletesebben

The possibility of complex transport-logistic chains

The possibility of complex transport-logistic chains 1. Nemzetközi Logisztikai Nap Debreceni Egyetem 2009. október 2. Komplex közlekedéslogisztikai láncok lehetőségei The possibility of complex transport-logistic chains Dr. BERÉNYI János tudományos tanácsadó

Részletesebben

Sopron és Ebenfurth közötti kétvágányúsítás területfejlesztési hatásai (különös kitekintéssel a Sopron-Győr vasútvonal fejlesztésére)

Sopron és Ebenfurth közötti kétvágányúsítás területfejlesztési hatásai (különös kitekintéssel a Sopron-Győr vasútvonal fejlesztésére) Sopron és Ebenfurth közötti kétvágányúsítás területfejlesztési hatásai (különös kitekintéssel a Sopron-Győr vasútvonal fejlesztésére) 2015. 02. 05. Szombathely Készítette: Deák Máté A tanulmányról Vezetői

Részletesebben

EU közlekedéspolitika, Fehér Könyv (2011)

EU közlekedéspolitika, Fehér Könyv (2011) Esztergom, 2015. szeptember hó Molnár László EU közlekedéspolitika, Fehér Könyv (2011) A következő évtizedben az a cél, hogy a közlekedési módok és az országok között még meglevő akadályok leépítésével,

Részletesebben

TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ

TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ Európai Tükör Műhelytanulmányok, 85. sz. Miniszterelnöki Hivatal Integrációs Stratégiai Munkacsoportjának kiadványa TANULMÁNYOK A KÖZLEKEDÉS ÉS AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓ TÉMAKÖRÉBŐL Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

Versenyképesség, nemzetközi kitekintés, benchmark elemzés

Versenyképesség, nemzetközi kitekintés, benchmark elemzés Versenyképesség, nemzetközi kitekintés, benchmark elemzés Radisson SAS Béke Hotel Dr. Orosz Csaba Dr. Orosz Csaba ügyvezetı igazgató okleveles építımérnök TeRRaCe Kft Nemzetközi kitekintés Több jelentıs

Részletesebben

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal

Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015. Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Pályázatilehetőségek az EUH2020Közlekedésiprogramjában 2014-2015 Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 NCP Nemzeti Innovációs Hivatal FP7 támogatás szektoronként FP7 költségvetés tevékenységenkénti bontásban

Részletesebben

Közúti pályák (BMEKOEAA213)

Közúti pályák (BMEKOEAA213) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Közúti pályák (BMEKOEAA213) Közlekedéspolitika Dr. Juhász János egyetemi docens Közlekedéspolitika az Európai

Részletesebben

A magyar vasúti árufuvarozás aktuális kérdései

A magyar vasúti árufuvarozás aktuális kérdései A magyar vasúti árufuvarozás aktuális kérdései Dr. Kovács Imre Az Igazgatóság elnöke, CEO Zrt. A magyarországi szállítási piac stagnál 2008 = 100% 103,2% 104,9% 100% 100,0% 93,9% 94,5% 95,3% 94,2% 97,9%

Részletesebben

Magyarország jövője a logisztikában Budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű (V0)

Magyarország jövője a logisztikában Budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű (V0) Magyarország jövője a logisztikában Budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű (V0) Bíró Koppány Ajtony főtitkár Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége XVII. A magyar közlekedés az

Részletesebben

Vasúti áruszállítási szolgáltatások pályavasúti támogatással. Tóth Csaba, üzemeltetési igazgató

Vasúti áruszállítási szolgáltatások pályavasúti támogatással. Tóth Csaba, üzemeltetési igazgató Vasúti áruszállítási szolgáltatások pályavasúti támogatással Tóth Csaba, üzemeltetési igazgató GYSEV CARGO Főbb adatok Vezérigazgatóság Képviseletek Leányvállalat Tulajdonosi szerkezet Alkalmazottak száma

Részletesebben

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK BEMUTATKOZÁS Iparágtól függetlenül három egymással szorosan összefüggő terület játszik komoly szerepet a vállalatok sikerességében:az

Részletesebben

AZ UNIÓS KIKÖTŐKBE ÉRKEZŐ ÉS ONNAN KIINDULÓ TEHERSZÁLLÍTÁS MODÁLIS RÉSZARÁNYA

AZ UNIÓS KIKÖTŐKBE ÉRKEZŐ ÉS ONNAN KIINDULÓ TEHERSZÁLLÍTÁS MODÁLIS RÉSZARÁNYA BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B TEMATIKUS FŐOSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK KÖZLEKEDÉS ÉS TURIZMUS AZ UNIÓS KIKÖTŐKBE ÉRKEZŐ ÉS ONNAN KIINDULÓ TEHERSZÁLLÍTÁS MODÁLIS RÉSZARÁNYA ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT VÉLEMÉNYTERVEZETE

EURÓPAI PARLAMENT VÉLEMÉNYTERVEZETE EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Közlekedési és Idegenforgami Bizottság IDEIGLENES 2004/0167(COD) 24.2.2005 A Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE a Regionális Fejlesztési Bizottság

Részletesebben

A gabonafuvarozás megbízható partnere a Rail Cargo Hungaria

A gabonafuvarozás megbízható partnere a Rail Cargo Hungaria A gabonafuvarozás megbízható partnere a Rail Cargo Hungaria Kovács Imre CEO, az Igazgatóság elnöke www.railcargo.hu 2012.06.25. ezer tonna A gabonatermés alakulása Magyarországon Gabonatermés 2009-2012

Részletesebben

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható S A J TÓ KÖZ L E M É N Y L o n d o n, 2 0 1 6. m á j u s 1 2. Közép-kelet-európai stratégiai elemzés: Banki tevékenység a közép- és kelet-európai régióban a fenntartható növekedés és az innováció támogatása

Részletesebben

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök

Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök Magyar cégeknek van esélyük a 4. ipari forradalomban? MAGYAROK A PIACON KLUB Essősy Zsombor elnök A MAGYAROK A PIACON KLUBRÓL A Magyarok a Piacon Klub a jól prosperáló magyar vállalkozások összefogásával

Részletesebben

Ügyfelünk a Knorr-Bremse. Központilag szervezett európai disztribúció

Ügyfelünk a Knorr-Bremse. Központilag szervezett európai disztribúció Ügyfelünk a Knorr-Bremse Központilag szervezett európai disztribúció Copyright Knorr-Bremse AG Közös növekedés lépésről lépésre A stabil kapcsolatok kialakulásához idő kell. Idő kell a kölcsönös bizalom

Részletesebben

Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész.

Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész. 1 Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész. Milyen vasutak vannak? Miért, többfajta van? Igen. A mintául szolgáló nagyvasutak nagyon sokfélék

Részletesebben

Új Fehér Könyv a Közlekedésről

Új Fehér Könyv a Közlekedésről Új Fehér Könyv a Közlekedésről Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához Úton egy versenyképes és erőforráshatékony közlekedési rendszer felé 1 Tartalom 1. Az európai közlekedési

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 14. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 14. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 14. (OR. en) 13231/16 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ Küldi: Címzett: Előző dok. sz.: 12390/16 Tárgy: a Tanács Főtitkársága TRANS 387 ENV 659 REGIO 88

Részletesebben

Szállítási rendszerek. Áruszállítás

Szállítási rendszerek. Áruszállítás Szállítási rendszerek Áruszállítás Áruszállítási rendszerek jellemzése 1)Az áruszállítási rendszerek feladatai 1)Általános megfogalmazásban: anyagok, áruk, termékek helyváltoztatása az értékteremtő lánc

Részletesebben

Kombinált áruszállítás. Készítette: Szűcs Tamás

Kombinált áruszállítás. Készítette: Szűcs Tamás Kombinált áruszállítás Készítette: Szűcs Tamás 2019 A kombinált áruszállítás elterjedése Az elmúlt évtizedekben a közúti szállítást (gyors és rugalmas szolgáltatása következtében) nagy távolságoknál is

Részletesebben

KÖZOP Kormánystratégia 2007. július 04. szerda, 08:10

KÖZOP Kormánystratégia 2007. július 04. szerda, 08:10 2006. december 6-án fogadta el a Kormány a Közlekedés Operatív Programot (KÖZOP), amely tartalmazza azokat a közlekedésre vonatkozó fejlesztéseket, amelyek az elérhetőség javítását és a versenyképesség

Részletesebben

Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés

Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés Infrastruktúra tárgy Közlekedéspolitika Vasúti közlekedés Kálnoki Kis Sándor okl. mérnök, okl. városrendezı szakmérnök 2007. március 28. Az EU közlekedéspolitikájának prioritásai Cél: gazdasági, társadalmi

Részletesebben

Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban

Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban Gecse Gergely, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2014. október 29. Nemzeti Közlekedési Napok 2014, Siófok

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

2011.04.07. IWT Esztergom, Szerző: Bencsik Attila

2011.04.07. IWT Esztergom, Szerző: Bencsik Attila A hajóutak jobb kihasználásának gazdasági hatása. Belvízi hajózási konferencia 2011.04.07. Esztergom Bencsik Attila FLUVIUS Kft. Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége 1 Bevezetés Az Északi és a Fekete -

Részletesebben

Magyar Vasút A vasúti árufuvarozási versenyképességi cselekvési terv lehetséges V4 együttműködési területei

Magyar Vasút A vasúti árufuvarozási versenyképességi cselekvési terv lehetséges V4 együttműködési területei Magyar Vasút 2017 A vasúti árufuvarozási versenyképességi cselekvési terv lehetséges V4 együttműködési területei Dr. Kovács Imre Az Igazgatóság elnöke, CEO Zrt. Budapest, 2017. október 3. Tartalomjegyzék

Részletesebben

A szállítmányozók szerepének változása a vasúti árufuvarozásban

A szállítmányozók szerepének változása a vasúti árufuvarozásban A szállítmányozók szerepének változása a vasúti árufuvarozásban Zrt. Dr. Kovács Imre CEO, az Igazgatóság elnöke Zrt. Budapest, 2017. november 9. Tartalomjegyzék A vasúti árufuvarozás liberalizációja A

Részletesebben

Közlekedés csoportosítása

Közlekedés csoportosítása Közlekedés csoportosítása 1. Tömegszerűség szempontból való csoportosítás: - Közösségi közlekedés - Saját járművekkel megvalósuló közlekedés 2. Jogi szempontból való csoportosítás - Közhasználatú járművekkel

Részletesebben

A GYSEV Zrt. stratégiájához illeszkedő nemzetközi fejlesztések. Előadó: Ungvári Csaba Vezérigazgató-helyettes, GYSEV Zrt.

A GYSEV Zrt. stratégiájához illeszkedő nemzetközi fejlesztések. Előadó: Ungvári Csaba Vezérigazgató-helyettes, GYSEV Zrt. A GYSEV Zrt. stratégiájához illeszkedő nemzetközi fejlesztések Előadó: Ungvári Csaba Vezérigazgató-helyettes, GYSEV Zrt. A GYSEV Zrt. Infrastruktúra-hálózata Leközlekedtetett vonatok, 2016: Személyszállító

Részletesebben

Az infrastruktúra alapjai 9. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás

Az infrastruktúra alapjai 9. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás Az infrastruktúra alapjai 9. előadás Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás A vízi közlekedési infrastruktúra hatása a területi fejlődésre

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata

Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon Szakmai Konferencia 2008. május 13-15, Balatonföldvár Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata Dr. Szegvári Péter c.egyetemi docens Stratégiai Igazgató

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat Aláírás és a gyakorlati jegy feltétele az ellenőrző kérdésből szerezhető pontszámnál minimálisan

Részletesebben

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. július 18., hétfő TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása

Részletesebben

EGY ÖVEZET EGY ÚT,MINT GAZDASÁGI INNOVÁCIÓ MAGYAR LEHETŐSÉGEK

EGY ÖVEZET EGY ÚT,MINT GAZDASÁGI INNOVÁCIÓ MAGYAR LEHETŐSÉGEK EGY ÖVEZET EGY ÚT,MINT GAZDASÁGI INNOVÁCIÓ MAGYAR LEHETŐSÉGEK Jövőbe mutató Innováció a logisztikában és szállítmányozásban Konferencia Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Törökbálint 2017.Április 26.

Részletesebben

L 342/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.12.24.

L 342/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.12.24. L 342/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.12.24. A BIZOTTSÁG 2150/2005/EK RENDELETE (2005. december 23.) a rugalmas légtérfelhasználásra vonatkozó közös szabályok megállapításáról (EGT vonatkozású

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

Budapest Airport Cargo helyzetkép Logisztikai kerekasztal reggeli február 21.

Budapest Airport Cargo helyzetkép Logisztikai kerekasztal reggeli február 21. Budapest Airport Cargo helyzetkép Logisztikai kerekasztal reggeli 2017. február 21. Tartalom Budapest Airport és a cargo (piaci helyzetkép, kilátások) Air cargo iparági előrejelzés 2035-ig Budapest jövőbeni

Részletesebben

Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése

Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése Dr. Bessenyei György Európai Beruházási Bank 1 2013. november.13. MTA KTB ünnepi tudományos ülése 2 » Az európai lakosság több, mint 70%-a városi környezetben él, ezek az agglomerációk az Európai Unió

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

(Electronic Transport Control System)

(Electronic Transport Control System) (Electronic Transport Control System) ETCS rendszer bevezetésének okai már EU csatlakozás előtt is nagy mennyiségű fiktív számlákkal találkozott a hatóság, amely jelentős bevétel kiesést jelentett az állami

Részletesebben

Kooperáció és verseny a regionális vasúti piacon

Kooperáció és verseny a regionális vasúti piacon Kooperáció és verseny a regionális vasúti piacon Kovács Imre, CEO Zrt. A liberalizáció előtt A nemzetközi együttműködés feltételrendszere: CIM COTIF UIC vasúti szabályozása Nemzeti vasutak közti együttműködés

Részletesebben

Az RFC-11 Borostyán árufuvarozási korridor létrehozása és bővítésének lehetőségei. Előadó: Kövesdi Szilárd Vezérigazgató GYSEV Zrt.

Az RFC-11 Borostyán árufuvarozási korridor létrehozása és bővítésének lehetőségei. Előadó: Kövesdi Szilárd Vezérigazgató GYSEV Zrt. Az RFC-11 Borostyán árufuvarozási korridor létrehozása és bővítésének lehetőségei Előadó: Kövesdi Szilárd Vezérigazgató GYSEV Zrt. A GYSEV Zrt. Infrastruktúra-hálózata Leközlekedtetett vonatok, 2016: Személyszállító

Részletesebben

Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben

Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben A MARKETING ESZKÖZEI Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben Az e-piacok úgy nőnek, mint eső után a gomba, habár időközben a kezdeti lelkesedés alábbhagyott és józanságba ment át. A Cell Consulting

Részletesebben

NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI

NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI 12. ELŐADÁS NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI Nemzetközi vonatkozásban a logisztikai rendszerek kialakítása annyiban különbözik a belföldi gyakorlattól, hogy bővül a figyelembe veendő

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

Termékkereskedelem, termékek felhasználása

Termékkereskedelem, termékek felhasználása Termékkereskedelem, termékek felhasználása Ki tud többet t a kőolaj-feldolgozásról? ld l Vetélkedő általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára Éber Anna Magyarország Kereskedelem Vezető Százhalombatta,

Részletesebben

A hazai gáztőzsde piaci hatásai és hozzájárulása az energiabiztonsághoz

A hazai gáztőzsde piaci hatásai és hozzájárulása az energiabiztonsághoz A hazai gáztőzsde piaci hatásai és hozzájárulása az energiabiztonsághoz Medveczki Zoltán CEEGEX Zrt. Budapest, 2011. szeptember 22. Nyugat-európai gyakorlat felismerése Nyugat-Európa gázpiaca likvid és

Részletesebben

Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét?

Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét? Régi célok új szabályok. Hogyan növeljük Magyarország közlekedési rendszerének versenyképességét? Holnapy László főosztályvezető, titkárságvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárság

Részletesebben

Dr. Esztergár-Kiss Domokos BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR

Dr. Esztergár-Kiss Domokos BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR Dr. Esztergár-Kiss Domokos 2018.10.18. Mobilitási szolgáltatások Mobility as a service (MaaS) Közlekedési szolgáltatók MaaS szolgáltató Felhasználók Multimodális utazástervezés Valós idejű információ Helyfoglalás

Részletesebben

Ügyfelünk a K+B Progres. Komplex és átlátható hálózat

Ügyfelünk a K+B Progres. Komplex és átlátható hálózat Ügyfelünk a K+B Progres Komplex és átlátható hálózat Logisztika és disztribúció egyszerűen A K+B Progres számos elektronikai áruházzal, szerviztelephellyel és saját internetes shoppal rendelkezik. Ezen

Részletesebben

Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében

Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében Környezettudatos közlekedési módok hálózata Komárom-Esztergom megyében Fogalmak: Környezettudatosság: a bioszféra állapotával és az emberi populáció környezetével kapcsolatos tájékozottság érzékenység

Részletesebben

Belső piaci eredménytábla

Belső piaci eredménytábla Belső piaci eredménytábla A tagállamok teljesítménye Magyarország (Vizsgált időszak: 2015) A jogszabályok nemzeti jogba történő átültetése Átültetési deficit: 0,4% (az előző jelentés idején: 0,8%) Magyarországnak

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete. az InvestEU program létrehozásáról

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete. az InvestEU program létrehozásáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.6.6. COM(2018) 439 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az InvestEU program létrehozásáról {SEC(2018) 293 final}

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A regionális gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek Kiss-Parciu Péter

A regionális gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek Kiss-Parciu Péter A regionális gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár Kárpát-medencei egységes gazdasági tér kialakítása 3 pillér I.

Részletesebben