WordPress jegyzet 0.1 verzió. Pál László

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "WordPress jegyzet 0.1 verzió. Pál László"

Átírás

1 WordPress jegyzet 0.1 verzió Pál László Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszereda, 2014

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezető Telepítés Az XAMPP telepítése A WordPress telepítése A WordPress felépítése Tartalmak kezelése Bejegyzések Oldalak Hozzászólás Hivatkozások Médiatár A megjelenés beállításai Alapbeállítások Sablonok Widgetek Bővítmények Menük E-commerce alapú sablonok Hasznos bővítmények... 21

3 1. Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos és nagyszámú bővítmény, amelyek segítségével tökéletesen testreszabható egy honlap. A WordPress telepítéséhez szükség van egy tárhelyre, ahová a későbbiekben feltöltjük a szükséges fájlokat. A tárhelynek támogatnia kell a PHP fájlokat, valamint a MySQL adatbázist. 2. Telepítés A WordPress telepíthető olyan kiszolgálón (szerveren) ahol a PHP és MySQL támogatott illetve telepíthető lokálisan a saját gépünkre is. Az utóbbi esetben előbb telepíteni kell egy web szervert, PHP értelmezőt és MySQL adatbázist. Az XAMPP vagy Wamp programok segítségével mindhárom összetevő egyszerűen telepíthető. Az XAMPP egy szabad és nyílt forrású platformfüggetlen webszerver-szoftvercsomag, amelynek legfőbb alkotóelemei az Apache webszerver, a MySQL adatbáziskezelő, phpmyadmin program valamint PHP és Perl programozási nyelvek értelmezői. Ez a szoftvercsomag egy integrált rendszert alkot, amely webes alkalmazások készítését, tesztelését és futtatását célozza, és ehhez egy csomagban minden szükséges összetevőt tartalmaz. A rendszer egyik nagy előnye az összehangolt elemek könnyű telepíthetősége (lásd Wikipédia) 2.1. Az XAMPP telepítése A program letölthető a következő címről: https://www.apachefriends.org/ A telepítés általában zökkenőmentesen zajlik. A webszerver a xampp-control.exe program segítségével indítható el. A megjelenő ablakban lehet bekapcsolni a webszervert (Apache) és szükség szerint az adatbázist (MySql) (lásd Ábra).

4 1.Ábra. Az XAMPP program kezelő felülete (Control Panel) A kiszolgáló működésének ellenőrzése: Töltsük be a webböngészőbe a címet. Helyes működés esetén a cím töltődik be (Ábra). Új alkalmazások, feladatok tesztelése céljából azokat az XAMPP program htdocs nevű mappájába kell helyezni 1.Ábra. A kiszolgáló működik 2.2. A WordPress telepítése A WordPress telepítéséhez először le kell töltenünk a WordPress tartalomkezelő rendszert. Magyar nyelvű változatot a címről illetve angol nyelvűt a helyről tölthetünk le.

5 A letöltetés után a következő telepítési lépéseket kell végrehajtani: 1. A letöltött csomagot tömörítsd ki egy üres könyvtárba az \XAMPP\htdocs\ mappán belül (pld. \XAMPP\htdocs\weboldal ) 2. Hozzál létre egy új adatbázist a phpmyadmin (http://localhost/phpmyadmin/) segítségével (Lásd 1.Ábra) 1.Ábra. Adatbázis létrehozása 3. Nyisd meg a wp-config-sample.php fájlt egy szerkesztőben és töltsd ki az adatbázis kapcsolatoddal kapcsolatos részeket (adatbázis neve, felhasználó és jelszó), majd mentsd el a fájlt, wp-config.php néven. 2.Ábra. Példa a konfigurációs fájl kitöltésére. Élesben itt is szükség van új felhasználó névre (nem root) és jelszóra

6 4. A WordPress indítása a böngészőn keresztül (pld. Ha az előző lépést kihagyjuk, akkor a WordPress egy újabb ablakban (Lásd 3-4. Ábrák) kéri be az adatbázissal kapcsolatos információkat, különben a honlap alapadatait bekérő ablak (5.Ábra) jelenik meg (Honlap név, admin felhasználónév és jelszó, cím). 3.Ábra. A telepítést megelőző információs ablak 4.Ábra. Adatbázis adatok megadása

7 5.Ábra. Alapadatok megadása 5. A telepítő ezután a bejelentkező oldalra fog irányítani. Lépj be az admin felhasználó névvel és a jelszóval, amit a telepítés közben generált. 6.Ábra. Bejelentkező ablak 6. A bejelentkezés után a WordPress vezérlőpultjába lépünk be, amely segítségével az oldalunk testre szabható, szerkeszthető és bővíthető (új oldalak és bejegyzések létrehozása, megjelenés, felhasználók létrehozása és jogosultságok kezelése, stb.)

8 7.Ábra. A vezérlőpult 3. A WordPress felépítése 3.1. A vizuális tervező A WordPress testreszabása egy vizuális felületen keresztül történik, ami akkor jelenik meg, ha sikeresen bejelentkeztünk a rendszerbe. A vizuális felület tulajdonképpen egy menürendszerből áll, amelynek első eleme a vezérlőpult. A vezérlőpulton keresztül elérhetjük a Kezdőlapot,, ahol az oldalunkkal kapcsolatos legfrissebb információk összefoglalását láthatjuk, valamint a Frissítések pontot, amelynek segítségével elvégezhetjük a WordPress motor, valamint a bővítmények frissítéseinek telepítését. A vezérlőpulton túl a következő menüpontok találhatóak: Bejegyzés, Médiatár, Oldalak, Hozzászólás, Megjelenés, Bővítmények, Felhasználók, Eszközök, Beállítások.

9 7.Ábra. A vezérlőpult 3.2. A WordPress könyvtár struktúrája A WordPress tartalomkezelı rendszer fájljai egy jól strukturált és egyszerő könyvtárszerkezetben találhatóak. Itt funkcióik szerint vannak különválasztva a fájlok. A gyökér mappa (ahová a WordPress-et telepítettük) az a hely ahol az adatbázison kívül minden WordPress állomány és mappa elhelyezkedik. A WordPress gyökér mappa három almappát (wp_content, wp_includes and wp_admin) és néhány fájlt tartalmaz (lásd Ábra). 7.Ábra. A WordPress gyökér mappája Wp-admin: Ebben a mappában az adminisztrációhoz szükséges rendszerfájlok és függvényleírások találhatóak.

10 Wp-content: A felhasználó mappája. Itt találhatóak a bővítmények (plugins), sablonok (themes) és a feltöltött állományok (uploads) is. A helyes működés érdekében erre a mappára írási jogot kell adnunk. 7.Ábra. A Wp-content mappa tartalma Wp-includes: Az oldal működéséhez szükséges függvények definícióit tartalmazó fájlok helye. Az itt található állományokat a felhasználónak nem kell szerkesztenie. 4. Tartalmak kezelése 4.1. Bejegyzések A WordPress alapú honlapokon a tartalmak oldalak és bejegyzések formájában jelenhetnek meg. Ezek létrehozása és szerkesztése a Vezérlőpult Bejegyzések, illetve Oldalak menüpontjából lehetséges. Új bejegyzéseket az Új hozzáadása menüpont kiválasztásával tudunk létrehozni. A bejegyzésnek nevet kell adni, majd a szerkesztőmezőben a tartalmát kell létrehozni. A bejegyzésnél (a cím alatt) megjelenik a Közvetlen link, amely segítségével a későbbiekben hivatkozást tudunk létrehozni, amely az adott bejegyzésre fog mutatni.

11 8.Ábra. Bejegyzés szerkesztése A bejegyzés elkészítése után a Közzététel gombra klikkelve, elérhetővé válik a bejegyzésünk a közvetlen linken (megtekinthető a Bejegyzés megtekintése gombra klikkelve). A nyilvánosság segítségével a létrehozott bejegyzés láthatóságát tudjuk meghatározni (nyilvános - mindenki számára látható, jelszóval védett csak a megadott jelszó ismeretével látható, magánjellegű csak a szerző számára látható). A későbbi módosítások alkalmával a Frissítés gombra klikkelve kerülnek megőrzésre a módosítások. 9.Ábra. Bejegyzés közzététele 4.2. Oldalak Oldalak létrehozása és szerkesztése Az oldalak létrehozása az Oldalak menüpont alatt lehetséges. A lépések hasonlóak, mint a bejegyzés létrehozásánál.

12 Ábra. Új oldal létrehozása Az új oldal esetén lehetőség van a szülő oldal beállítására a jobb oldalon található Oldal tulajdonságoknál. Ez a menü pontok kialakításánál lehet hasznos. Ábra. A szülő oldal beállítása A sorrenddel szabályozni lehet, hogy (ha nem használjuk a WordPress menükezelőjét) a menüben hol jelenjen meg az oldal. Alapértelmezésben az abc szerint növekvő sorrendbe rendezi az oldalakat. Továbbá lehetőség van az aktuális oldalhoz úgynevezett kiemelt kép hozzáadásához is. A képet fel lehet tölteni vagy a Médiatárból hozzáadni. A kép az oldal tetején fog megjelenni. Ábra. Kiemelt kép beállítása

13 4.3. Hozzászólás 4.4. Hivatkozások 4.5. Médiatár 5. A megjelenés beállításai 5.1. Alapbeállítások A honlap testreszabása gombra klikkelve, a Vezérlőpult nézetet vált és a bal oldali sávban tudjuk elvégezni az egyes műveleteket. Közvetlenül az egyes műveletek elvégzése után láthatóvá válik ezek eredménye. Ábra. A honlap testreszabása Ezen a felületen meg tudjuk változtatni a honlap nevét és leírását, valamint a színekkel kapcsolatos beállításokat. Hátérként alkalmazhatunk különböző színeket vagy háttérképet, illetve a kettőt ötvözve.

14 A Statikus oldal legördülő menüjéből a kezdőlap tartalmát tudjuk meghatározni (a legutóbbi bejegyzések, illetve egy statikus oldal meghatározásával) Sablonok Sablon cseréje és telepítése A sablon meghatározza a honlapunk kinézetének minden elemét. Cseréje a a Vezérlőpult, Megjelenés almenüjének Sablonok menüpontjának kiválasztásával valósulhat meg. Az egyes elemek szerkesztése és ezek alkalmazása után a honlapunk nevére történő klikkeléssel (bal felső sarok) tudjuk a műveleteink eredményét megtekinteni a honlapon. Ábra. Sablon kezelő Új sablont a Sablonok telepítése fülre kattintva tudunk telepíteni. Új sablonokat színek, elrendezés, tulajdonságok és a tartalom alapján tudunk keresni. A kiválasztott sablon alatt található Telepítés most szövegre klikkelve elkezdődik a letöltése, kibontása és telepítése (amely időtartama a sablon méretétől függően változhat). Az Előnézet linkre klikkelve meg tudjuk tekinteni a sablont.

15 Ábra. Sablon telepítése A letöltött sablonok a továbbiakban elérhetőek lesznek a sablonkezelőből (bármikor bekapcsolhatók) és a tárhelyünkön a wp-contents/themes/sablon_neve mappában kerülnek tárolásra. Ha egyes sablonokat nem szeretnénk tovább tárolni, illetve felhasználni, akkor a Törlés szövegre kell klikkelni Widgetek A Widgetek minialkalmazások, amelyek a Vezérlőpult Megjelenés menü Widgetek menüpontjából érhetők el. A widgetek engedélyezése a fogd és vidd módszerrel történik (a megfelelő sorrendben a megfelelő területre). Az egyes widgetek alatt rövid leírást kapunk ezek tartalmáról és használatuk lényegéről. A szerkesztés után a Mentés gombra klikkelve alkalmazzuk a műveleteinket.

16 Ábra. Elérhető widgetek Ábra. Az elsődleges és másodlagos widget területek 5.4. Bővítmények

17 A különböző bővítmények telepítésével és bekapcsolásával a honlapunkat kiegészítő funkciókkal tudjuk gazdagítani (tetszőleges idézetek megjelenítése, látogatóink száma és földrajzi helye, címkefelhő, kapcsolat a népszerű közösségi oldalakkal, stb.). A telepített bővítmények a Vezérlőpult Bővítmények menüpontjára klikkelve érhetők el (itt kapcsolhatók be/ki, szerkeszthetők és törölhetők). Ábra. Elérhető bővítmények Új bővítményt az Új hozzáadása szövegre klikkelve tudunk hozzáadni. Ezután a bővítmény keresése kulcsszavak (használjunk angol kulcsszavakat) vagy egyéb kategória alapján történik.

18 Ábra. Bővítmény telepítése Példa a WP-Polls szavazó bővítmény telepítésére: Telepítés után a bővítményt be kell kapcsolni: 5.5. Menük Menük készítése a Vezérlőpultból a Megjelenés menü, Menük menüpontjára klikkelve lehetséges. A menük helyét és megjelenését az alkalmazott sablon határozza meg.

19 Egy sablon esetén már alap létezik menü, így azt lehet módosítani (új menü pontok beszúrása stb.). Van lehetőség teljesen új menü létrehozására is, amely elkészítése a név beírása után a Menü létrehozása gombra klikkelve valósul meg. Ábra. Menü létrehozása A menü elemeit létrehozhatjuk a saját (külső vagy belső) linkekből, oldalainkból vagy kategóriából (Hozzáadás a menühöz gombra klikkelve). Ábra. Menü létrehozása A hozzáadott elemet el kell nevezni (Navigációs címke). Ez a szöveg fog megjelenni a menüben. A Cím tulajdonságok szöveg az egér a menüpontra történő mozgatása után fog megjelenni. Ábra. Menü elem szerkesztése

20 Az egyes elemek szerkesztését a Menü mentése gombra klikkelve őrizzük meg. Az egyes menüpontok helyét és az elképzelt rangsorban elfoglalt helyzetét horizontális és vertikális áthúzással tudjuk módosítani. Ábra. Menü szerkezet Oldal nélküli menüpont létrehozása Ábra. A menü szerkezet élőben Általában lebomló menük legfelső menü pontjára szokták megkövetelni, hogy ne legyen link mögötte, csak az almenü-pontok esetén. Ebben az esetben egy hivatkozást kell létre hozni, amelynek az URL-je: javascript: void(0);

21 Ábra. Menü pont hivatkozás nélkül 6. E-commerce alapú sablonok 7. Hasznos bővítmények 1. WP Polls szavazó 2. Event Geek eseménynaptár 3. Facebook Like Box Widget 4. WP UserOnline online felhasználók 5. Fast Secure Contact Form kapcsolattartó, regisztráló űrlap 6. Contact Form DB üzenetek kimentése adatbázisba 7. TablePress tábla szerkesztő 8. WP Login Box login ablak 9. Easy Image Gallery - képgaléria 10. Transposh WP Translation oldal fordító 11. WP Translate oldal fordító 12. qtranslate oldal fordító 13. EasyTranslator oldal fordító 14. WordPress Database Protect 15. TinyMCE Advanced - szerkesztés 16. cforms 17. WP Maintenance Mode karbantartási mód beállítása

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Mgr. Námesztovszki Zsolt BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény

Részletesebben

E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig

E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig Szerkesztőség, könyv: A kézikönyv az e107 Magyarország kiadásában készült. A kézikönyv engedély nélküli terjesztése, felhasználása nem megengedett. Az első kézikönyvet

Részletesebben

WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ

WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ e-motions Kft. 1 1. Tartalomjegyzék WordPress Felhasználói dokumentáció... 1 1. Tartalomjegyzék...2 2. A WordPress szoftverről...4 3. Online dokumentáció... 5 A WordPress

Részletesebben

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Szakdolgozat Széll Kornél Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Kecskemét 2007 1. Bevezetés Az

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Mészáros Péter

SZAKDOLGOZAT. Mészáros Péter SZAKDOLGOZAT Mészáros Péter Debrecen 2011 Debreceni Egyetem Informatika Kar WEBES ALKALMAZÁSFEJLESZTÉS A MAGYAR IMMUNOLÓGIAI TÁRSASÁG SZÁMÁRA Témavezető: Dr. Végh János DSc, egyetemi tanár Külső konzulens:

Részletesebben

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6 PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor Felhasználói kézikönyv V1.6 1 Tartalomjegyzék: 1. A PROGRAM RÖVID LEÍRÁSA... 4 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 5 2.1. PC OLDALI HARDVER ÉS SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK...

Részletesebben

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon:

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon: +36.22.534.280 +36.22.534.282 Számlázó és Készletnyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv Készítette: Újfalusi Krisztián UFO-INFO Bt. 2006.03.20. UFO-INFO Bt. Kézikönyv: Számlázó és Készletnyilvántartó

Részletesebben

7. Az alaprendszer moduljai

7. Az alaprendszer moduljai 7 7. Az alaprendszer moduljai Az előző fejezettel szoros kapcsolatban most az alaprendszer eddig kikapcsolt moduljaival is ismerkedni fogunk. Egyes modulokkal későbbi fejezetekben fogunk találkozni. A

Részletesebben

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek 2012 A műnek erre a változatára a Nevezd meg! Így add tovább! 3.0 licenc feltételei1 érvényesek. A következőket teheted a művel:

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó (v1.14) Tartalomjegyzék Telepítési útmutató... 4 Jar állományok futtatása és hozzárendelése a Java futtató környezethez... 10 Program telepítése... 11 Hálózatos telepítés

Részletesebben

Székhely: Adószám: Cgj.szám: Web: E-mail: Iroda: Mobil: Fax: UFO-SOFT v3.0. Rendszer modul Törzsadat modul Partner modul Számlázás modul

Székhely: Adószám: Cgj.szám: Web: E-mail: Iroda: Mobil: Fax: UFO-SOFT v3.0. Rendszer modul Törzsadat modul Partner modul Számlázás modul UFO-SOFT v3.0 Rendszer modul Törzsadat modul Partner modul Számlázás modul Felhasználói kézikönyv 2014. 01. 07. UFO-Tech Kft. UFO-SOFT v3.0 Felhasználói kézikönyv 1 / 39 Tartalomjegyzék 1. A programról

Részletesebben

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék Szakzsargon...1 Hozzáférés a kezelői felülethez...1 Bejegyzések és oldalak szerkesztése, hozzáadása, törlése, stb...2 Szövegszerkesztési doboz...3

Részletesebben

Google Drive használata

Google Drive használata Google Drive használata WEB: https://drive.google.com/ A Google Drive egy ún. felhő-alapú szolgáltatás, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez tartozó adathordozón (pl.

Részletesebben

Online alapismeretek - 2. fejezet (Firefox) látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek - 2. fejezet (Firefox) látássérült felhasználók számára Online alapismeretek - 2. fejezet (Firefox) látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 AZ ADATBÁZIS-KEZELŐ ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...9 ADATBÁZIS ALAPFOGALMAI...9 ADATBÁZIS FOGALMA...9 AZ ADATBÁZIS SZERKEZETE...10 ELSŐDLEGES

Részletesebben

OPENCART. Online Webáruház. Felhasználói Ismertető. verzió: 1.0

OPENCART. Online Webáruház. Felhasználói Ismertető. verzió: 1.0 OPENCART Online Webáruház Felhasználói Ismertető verzió: 1.0-1 - Tartalomjegyzék Bevezető...5 Az OpenCart telepítése...6 Rendszer követelmények és installálás...7 Alapvető Beállítások...12 A magyar nyelvi

Részletesebben

GNOME gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP2

GNOME gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP2 GNOME gyorskalauz SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP2 NOVELL GYORSKALAUZ KÁRTYA A SUSE Linux Enterprise a Linux* felhasználók napi tevékenységéhez szükséges eszközöket nyújtja. A GNOME*- asztal egy könnyen

Részletesebben

12. Sminkek használata

12. Sminkek használata 12 12. Sminkek használata Egy Drupal oldal vizuális megjelenítését a smink határozzák meg. A smink lecserélésével vagy módosításával az egész honlap minden oldalának új megjelenést adhatunk. 12.1. Sminkek

Részletesebben

Tartalomjegyzék. www.wsoft.hu Számlázó program v1.x felhasználói kézikönyv. v1.05

Tartalomjegyzék. www.wsoft.hu Számlázó program v1.x felhasználói kézikönyv. v1.05 Tartalomjegyzék Bevezető...3 Rendszer követelmények...3 A program képességei...3 Bejelentési kötelezettség (23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet)...4 Dokumentáció megőrzési kötelezettség...4 wsoft Számlázó

Részletesebben

Közoktatási Dokumentumportál

Közoktatási Dokumentumportál Közoktatási Dokumentumportál Kft. v1.0 [ DOKUMENTUMTÁR A ZUGLÓI KÖZOKTATÁSI ÉS EGYÉB INTÉZMÉNYEK SZÁMÁRA] Felhasználói Kézikönyv Dokumentumtár a zuglói közoktatási és egyéb intézmények számára Oktatási

Részletesebben

Nagy Gusztáv Web programozás 0.5. verzió 2007. május

Nagy Gusztáv Web programozás 0.5. verzió 2007. május Nagy Gusztáv Web programozás 0.5. verzió 2007. május 2. oldal Web programozás (0.5. verzió) Jogi nyilatkozat Nevezd meg! - Ne add el! 2.5 Magyarország A következőket teheted a művel: szabadon másolhatod,

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. oldal

Tartalomjegyzék. 1. oldal Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. A tartalomkezel rendszerek általános bemutatása...4 PHP-Nuke...5 Drupal...5 3. A Mambo és Joomla rendszerek bemutatása A Joomla elemzése...7 4. Felhasználói felület

Részletesebben

SzámlaCenter Felhasználói Kézikönyv

SzámlaCenter Felhasználói Kézikönyv SzámlaCenter Felhasználói Kézikönyv 1 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Regisztráció... 4 Bejelentkezés... 5 Menü pontok használata... 6 1. Info... 6 2. Beállítások... 6 3. Számla kiállítása... 8 4. Karbantartás...

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők

Dreamweaver CS3 Egyszerűen. AP elemek, menük, megjelenítők Dreamweaver CS3 Egyszerűen AP elemek, menük, megjelenítők 7 Dreamweaver CS3 AP elemek, menük, megjelenítők Dw 159 Oldalszerkezet AP elemek, menü k, megjelenítők Ebben a fejezetben folytatjuk az oldalszerkezet

Részletesebben

Az ADOBE ACROBAT. XI használata

Az ADOBE ACROBAT. XI használata Az ADOBE ACROBAT XI használata Újdonságok Ha többet szeretne tudni, tekintse meg ezeket az ajánlott erőforrásokat az interneten. PDF exportálása Word, Excel és Powerpoint formátumba Adobe TV (2012. okt.

Részletesebben

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq Operációs rendszerek wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq jegyzet 2010.

Részletesebben

A MOKKA szoftver telepítése és használata

A MOKKA szoftver telepítése és használata A MOKKA szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7, 8, 8.1 rendszeren Cégbírósági eljárásokban történő felhasználás esetén 1(38) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

SuliX programcsalád. Tanári kézikönyv

SuliX programcsalád. Tanári kézikönyv SuliX programcsalád Tanári kézikönyv A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel járt el, ennek ellenére nem zárható ki hibák, tévedések előfordulásat. '

Részletesebben