Lézertechnológusok képzése a szegedi szuperlézer (ELI-ALPS) fényében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lézertechnológusok képzése a szegedi szuperlézer (ELI-ALPS) fényében"

Átírás

1 a szegedi szuperlézer (ELI-ALPS) fényében Kecskeméti F iskola GAMF Kar MINMAFI 2014 Modern módszerek az informatika, matematika és zika oktatásában

2 TÁMOP C-12/1/KONV projekt Jelen kutatási eredmények megjelenését az 'Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefügg képzési és K+F feladatokra' cím, TÁMOP C-12/1/KONV azonosítószámú projekt támogatja. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társnanszírozásával valósul meg. Cél: az országban a lézerekkel kapcsolatos oktatás rendszerének fejlesztése, hogy ezzel a szegedi szuperlézer és a gazdaság más szerepl i fejl dését is el segítsük ezen a rohamosan fejl d szakterületen. A pályázat célkit zéseit az Szegedi Tudományegyetem által vezetett konzorcium keretében valósítjuk meg. A konzorcium további tagjai a Pécsi Tudományegyetem, a debreceni székhely ATOMKI és a Kecskeméti F iskola. Együttm köd szervezet a Budapesti M szaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

3 El adásvázlat ELI-ALPS Szegeden 1 ELI-ALPS Szegeden Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra 2 3 A TÁMOP pályázatunk témája A képzés háttere f iskolánkon A képzés paraméterei

4 ELI-ALPS ELI-ALPS Szegeden Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra ELI = Extreme Light Infrastructure Extrém a fényforrás, mert nagyon rövid fényimpulzusokat és nagyon nagy pillanatnyi fényintenzitásokat állít el. ALPS = Attosecond Light Pulse Source Attoszekundumos (10 18 s) fényimpulzusokat szolgáltat.

5 ELI-projekt három f pillére Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra ELI-Beamlines Facility (Prága, Csehország) F ként rövid impulzusú másodlagos sugár- és részecskeforrások kifejlesztésére, és ezek multidiszciplináris alkalmazásaira összpontosít. Lehet séget szolgáltat továbbá a nagy teljesítmény, nagy ismétlési frekvenciájú fényforrásával alapzikai kísérletek végzéséhez a W /cm 2 intenzitástartományban. ELI-Nuclear Physics Facility (Bukarest, Románia) F ként a lézerek által kiváltható nukleáris jelenségekre összpontosít. Két nagy berendezést tartalmaz: az egyik egy nagyon nagy intenzitású lézer, a másik egy nagy teljesítmény gamma sugár, amelyet egy lineáris gyorsító elektronjalábjának inkoherens Compton szórása segítségével állítanak el. ELI-Attosecond Facility (Szeged, Magyarország) F ként az extrém rövid, attoszekundumos (10 18 s) id skálán atomokon, molekulákon, plazmán és szilárd testeken végzett dinamikai vizsgálatokra összpontosít. A THz-es (10 12 Hz) és a röntgen ( Hz) frekvenciatartományok között nagy ultrarövid impulzusú, nagy ismétlési frekvenciájú sugárforrásokat szolgáltat.

6 ELI-ALPS küldetése ELI-ALPS Szegeden Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra A nemzetközi tudományos kutatói közösség és az ipari alkalmazások területér l érkez felhaználók számára ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skálájának rendelkezésre bocsátásával kutatási infrastruktúraként szolgáljon. A 200 PW csúcsintenzitású impulzusok el állításához szükséges tudományos és technikai fejl dést el segítse.

7 A felkínált fényforrások Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra 10 Hz 100 khz ismétlési frekvenciájú, néhány fényperiódus id tartamú impulzusok a terrahertz (infravörös) tartománytól a petahertz (ultraibolya) tartományig. Attoszekundumos extrém-ultraibolya, lágy röntgen és kemény röntgen impulzusok 100 khz-es és 10 Hz-es ismétlési frekvenciával akár mj impulzusenergiákkal. Néhányszor 10 kev-os fotonenergiájú, femtoszekundumosnál rövidebb id tartamú kemény röntgen impulzusok. Ultra-relativisztikus intenzitású, ultranagy id beli kontrasztú, változtatható id beli alakú impulzusok akár néhány Hz-es ismétlési frekvenciával. A fent említett fényforrások precíz szinkronizálása.

8 Alkalmazási területek Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra Vegyérték elektron vizsgálatok Az atomokon, molekulákon belüli, a vegyértékelektronok állapotváltozásain keresztül meggyelhet folyamatok nagy id felbontású vizsgálatára nyílik mód. Atomtörzsi-elektron vizsgálatok Jelenleg a bels elektronhéjak részletesebb vizsgálata csak nagy fotonenergiájú sugárzást kibocsátó szinkrotron forrásokkal kivitelezhet, de csak limitált id beli felbontással és koherens jelleg nélkül. 4D képalkotás Az ultrarövid, koherens fényforrásokkal lehet vé válik az elektronok mozgásának attoszekundumos id beli és atomi lépték térbeli vizsgálata. Relativisztikus kölcsönhatások A nagyintenzitású lézermpulzusoknak és anyaggal való kölcsönhatása eddig nem vizsgált, relativisztikus jelenségek körébe vezetnek. Biológiai, orvosi és ipari alkalmazások Az ifrastruktúrával végezhet vizsgálatok alkalmazott alapkutatások körébe tartoznak.

9 Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra A tervezett épületegyüttes Szeged határában A megépítend épületek elegend területet biztosítanak mintegy 150 kutató, fejleszt és adminisztrációs tevékenységet folytató személy számára kialakítandó irodák, szemináriumi- és tárgyalótermek, könvtár és szociális helyiségek számára is.

10 Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra A tervezett épületegyüttes Szeged határában A csúcstechnológiát képvisel kutatási berendezések épületrészeinek speciális m szaki feltételeknek kell megfelelniük, els sorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében.

11 Az alaprajz ELI-ALPS Szegeden Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra A épület A lézer technológia helyiségcsoportjai, B épület - a kiegészít tudományos-m szaki területek helyiségcsoportjai, C épület - a tudásközpontként is szolgáló, irodai és kutató funkciókat tartalmazó fogadó épület, D épület - a komplexum kiszolgálását, karbantartását és fenntartását biztosító multifunkcionális csarnok.

12 A lézerrendszer elemei Elvi megközelítés Szolgáltatások Infrastruktúra HR: nagy ismétlési frekvenciájú fényforrás SYLOS: Egy fényperiódusú lézer HF: intenzív lézerter fényforrás

13 Nagy kérdések a Science magazin szerint 2005-b l 1 Csak a mi univerzumunk létezik-e? 2 Mi hajtja a kozmikus tágulást? 3 Mikor és hogyan formálódtak a világ els galaxisai? 4 Honnan érkeznek az ultranagy energiájú kozmikus sugarak? 5 Milyen folyamat táplálja a kvazárokat? 6 Milyen a fekete lyukak természete? 7 Miért van több anyag, mint antianyag? 8 Elbomlanak-e a protonok? 9 Milyen a gravitáció természete? 10 MIért különbözik az id a többi dimenziótól? 11 Vannak-e a kvarkoknál kisebb épít kövek? 12 Vannak-e a neutrínóknak antirészecskéi? 13 Konstruálható-e olyan egyesített elmélet, amely le tudja írni a korrelált elektronok ma ismert összes rendszerét? 14 Maximálisan milyen intenzitású lézernyaláb állítható el? Elméletileg a nagyon er s lézersugár fotonjai szétporladnak elektron-pozitron párok keltése közben. Azt azonban senki nem tudja, hogy ez kísérletileg valóban megvalósítható-e? 15 Készíthet -e tökéletes optikai lencse? 16 Lehetséges-e szobah mérsékleten m köd mágneses félvezet ket el állítani?

14 A jelek hosszának rövidülése

15 Lézerimpulzusokkal elérhet intenzitás növekedése

16 Lézerimpulzusok jellemz i A fényimpulzusok térbeli hossza: L = c τ, a fényimpulzusok maximális teljesítménye: P max = E τ, a fényimpulzusok maximális intenzitása: I max = P max A a fényimpulzusok elektromos térer ssége: E max [V /cm] = 27, I max [W /cm 2 ]

17 Lézerekkel kelthet elektromos tér er ssége El állítása τ [s] L W [J] Pmax [W] A [cm 2 ] Imax [W/cm 2 ] Emax [V/cm] Normál imp. (Nd) m ,510 4 Q-kapcsolt (Nd) ,3 m ,710 6 ML (Nd:YAG) ,0 mm ,710 7 ML (Ti:zafír) ,0 µm ,710 6 CPA (Ti:zafír) ,0 µm ,710 9 ELI (Ti:zafír) ,0 µm , Az atomi elektromos terek nagyságrendje a V/cm érték nagyságrendjébe esik.

18 Felvetés ELI-ALPS Szegeden Felmerül azonban a kérdés, hogy hogyan lehetséges ilyen rövid és intenzív fényimpulzusok létrehozása. A következ kben erre próbálok választ adni.

19 A lézerm ködés feltétele a populáció-inverzió A bees fény indukált emisszió révén er södik, ha a magasabb energiájú állapotban több atom van, mint az alacsonyabb energiájú állapotban. Az er sítés eléréséhez az anyagot speciálisan kell gerjeszteni. A gerjesztés módja szerint különböztetünk meg többek között szilárdtest-, gáz-, festék- és félvezet lézereket.

20 A szilárdtest lézereket optikailag pumpálják Manapság az optikai pumpálás f ként lézerekkel történik.

21 Lézer rezonátora ELI-ALPS Szegeden A két végtükör között a fény oda-vissza ver dve feler södik.

22 Normál impulzusok ELI-ALPS Szegeden Amikor a populációinverzió meghaladja azt a küszöbértéket, amely fölött a körülfutási er sítés nagyobb, mint egy, akkor a lézerben egy jellemz en 1 µs hosszúságú fényimpulzus keletkezik, amely a populációinverziót lenullázza.

23 Q-kapcsolás ELI-ALPS Szegeden Egy optikai zár csak jóval a lézer populációs küszöbének elérése után engedi elindulni a lézert. A nagyobb populáció-inverzió miatt nagyobb er sítés jellemz en 10 ns hosszúságú fényimpulzusok keltését teszik lehet vé.

24 Módusok csatolása ELI-ALPS Szegeden A rezonátor longitudinális módusai fázisait csatolva elérhetjük, hogy a rezonátor körülfuási ideje adta periódusid vel rövid impulzusok sorozata alakul ki. Az impulzusok id tartama attól függ, hogy milyen széles spektrális tartományban tudjuk a módusokat egymáshoz csatolni.

25 Lézerek módusai csatolásának lehet ségei Lehetséges a rezonátorbeli fényszaláb amplitúdó-, illetve fázismodulációjával is. Lehet aktívan, de lehet passzívan is, azaz aktív beavatkozás nélkül is. Aktívan: forgótükörrel, elektropotikai modulátorral, akusztooptikai modulátorral. Passzívan: telít d abszorpciójú anyaggal (festék, dielektrikum tükör), optikai Kerr-hatás okozta önfókuszálás kihasználásával, illetve segédrezonátorok jelének interferenciája okozta moduláció segítségével. A passzív eljárásokkal lehet rövidebb lézerimpulzusokat el állítani, mert az adaptív moduláció gyorsaságát, hatékonyságát nem lehet aktív eljárások lassabb modulációs jeleivel utolérni.

26 Normális diszperzió hatása Átlátszó közegeken áthaladó nagyon rövid fényimpulzusok id tartama megnövekszik: az anyagi diszperzió hatására szokásos esetben (normális diszperzió) a hosszabb hullámhosszúságú fénykomponensek el re szaladnak. A szokásostól eltér, anolális diszperzió esetén a hosszabb hullámhosszúságú fénykomponensek maradnak le.

27 Diszperzió kompenzálása

28 Néhány ciklusos fényimpulzusok Elegend en széles spektrumú lézeranyag, elegend en gyors és hatékony moduláció és megfelel diszperzió-kompenzálás esetén a fény periódusidejének nagyságrendjébe es impulzus id tartamok is elérhet ek. Ekkor már az is fontos, hogy mekkora a burkoló és a viv hullám relatív fázisa.

29 CPA (Chirped Pulse Amplication) Az er sít anyagban elkerülhetjük a nemlineáris jelenségek felléptét, ha az impulzusokat megnyújtjuk a fényer sítés kedvéért.

30 Magas harmonikus keltés gázokban

31 Magas harmonikus keltés gázokban Az elektron rekombinációja során a felvett több foton energiáját egyetlen nagy energiájú foton kibocsátásával az elektron.

32 A harmonikusok összege attoszekundumos impulzust ad Rögzített fázisú összegzés esetén: E (t) = E (t) = Real N k=1 [ N k=1 E 0 cos(k ω t) E 0 exp(i k ω t) ] E (t) = E 0 Real [e iω t + e i2ω t e i N ω t ( ) E (t) 2 = E 0 2 sin((n 1) ω t) 2 sin ω t ]

33 A harmonikusok összege attoszekundumos impulzust ad Az ötlet ugyanaz, mint a móduscsatolt lézerimpulzusok keltésénél. Kiderült, hogy a móduscsatolást a magas harmonikus keltési folyamata automatikusan elvégzi.

34 Attoszekundumos impulzusok keltése

35 Mert intenzív, jól fókuszálható és kiválóan automatizálható

36 Sokoldalú alkalmazhatóság A lézer paramétereinek megválasztásával nagyon sokféle alkalmazasra van lehet ség.

37 Impulzuslézerek alkalmazása Rövid fényimpulzusokkal nagyon határozott, jól deniált alakzatokat lehet kialakítani.

38 Nanomegmunkálás ELI-ALPS Szegeden Rövid fényimpulzusokkal másképpen elképzelhetetlen méretben lehet alakzatokat kialakítani.

39 Technológiai min ség A lézeres technológiák elterjedése a technikai színvonal emelkedésével jár. A technológiával elérhet kiváló min ség javítja a gazdaság versenyképességét. Az elterjedést segíteni kell a munkaer piaci szerepl ezirányú ismereteinek b vítésével.

40 A pályázat küldetése ELI-ALPS Szegeden A TÁMOP pályázatunk témája A képzés háttere f iskolánkon A képzés paraméterei A pályázat f célkit zése, egy olyan hazai ELI-konzorcium alapjainak lerakása, mely konkrét szolgáltató intézménycsoportként is m ködik, és amely a regionális, ágazati kapacitásfejlesztésekhez igazodva a regionális-térségi munkaer -piaci igényeket elégíti ki egységes szolgáltatási portfolió kialakításával. Ennek érdekében a konzorcium vállalja, hogy Lézerzikai Oktatási Klasztert hoz létre a fels okatatás intézmények fotonikai képzésének összehangolására. Lézertechnikai Platformot hoz létre az ipari- és kutatóintézetek és az oktatóintézetek igényeinek, tevékenységének koordinálására.

41 Lézeres tárgyú képzések A TÁMOP pályázatunk témája A képzés háttere f iskolánkon A képzés paraméterei A pályázat megvalósítása során a konzorciumi partnerek, egyéb tevékenységek mellett, oktatási anyagokat dolgoznak ki doktori iskolák, mesterfokú képzések, alapfokú képzések számára. De oktatási anyagokat állítanak össze még tréningek, ismeretterjeszt el adások számára is. Az oktatásfejlesztés szerteágazó területeken, interdisciplináris jelleggel is történik. Egy Lézertechnológus szakirányú szakmérnökképzést is elindít az ágazat szakmérnök igényeinek kielégítésére.

42 A TÁMOP pályázatunk témája A képzés háttere f iskolánkon A képzés paraméterei Kutatás Fejlesztés Innováció a GAMF Karon Lézerzikai kutatások Járm ipari vizsgálatok Készülék-, szerszámtervezés, technológiaracionalizálás Automatizálási, ipari informatikai rendszerek tervezése Anyagok összetételének meghatározása, az anyagtulajdonságok mérése és a feldolgozás-technológia optimalizálása Hossz-, és geometriai méréstechnika Alkalmazott informatika

43 Lézeres kutatólaboratórium A TÁMOP pályázatunk témája A képzés háttere f iskolánkon A képzés paraméterei TIOP pályázat keretében 2011-ben egy lézerzikai kutatólaboratóriumot és egy száloptikai hallgatói laboratóriumot hoztunk létre.

44 Másoddiplomás képzés A TÁMOP pályázatunk témája A képzés háttere f iskolánkon A képzés paraméterei A képzésre az alapfokú képzésben gépészmérnöki diplomát szerzett hallgatók jelentkezhetnek.

45 A TÁMOP pályázatunk témája A képzés háttere f iskolánkon A képzés paraméterei Köszönöm a gyelmet!

Lézerek. Extreme Light Infrastructure. Készítette : Éles Bálint

Lézerek. Extreme Light Infrastructure. Készítette : Éles Bálint Lézerek Extreme Light Infrastructure Készítette : Éles Bálint Elmélet A lézer olyan fényforrás, amely indukált emissziót használ egybefüggő fénysugár létrehozására Egybefüggőség definíciója: Koherens hullámok

Részletesebben

Kutatóegyetemi Kiválósági Központ 1. Szuperlézer alprogram: lézerek fejlesztése, alkalmazásai felkészülés az ELI-re Dr. Varjú Katalin egyetemi docens

Kutatóegyetemi Kiválósági Központ 1. Szuperlézer alprogram: lézerek fejlesztése, alkalmazásai felkészülés az ELI-re Dr. Varjú Katalin egyetemi docens Kutatóegyetemi 1. Szuperlézer alprogram: lézerek fejlesztése, alkalmazásai felkészülés az ELI-re Dr. Varjú Katalin egyetemi docens Lézer = speciális fény koherens (fázisban) kicsi a divergenciája (irányított)

Részletesebben

Nyitókonferencia Az SZTE szerepe a projekt megvalósításában. Kovács Attila

Nyitókonferencia Az SZTE szerepe a projekt megvalósításában. Kovács Attila Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" Nyitókonferencia 2013. 07.17. Az SZTE szerepe a projekt megvalósításában Kovács Attila TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005

Részletesebben

Lézerek. A lézerműködés feltételei. Lézerek osztályozása. Folytonos lézerek (He-Ne) Impulzus üzemű lézerek (Nd-YAG, Ti:Sa) Ultrarövid impulzusok

Lézerek. A lézerműködés feltételei. Lézerek osztályozása. Folytonos lézerek (He-Ne) Impulzus üzemű lézerek (Nd-YAG, Ti:Sa) Ultrarövid impulzusok Lézerek Lézerek A lézerműködés feltételei Lézerek osztályozása Folytonos lézerek (He-Ne) Impulzus üzemű lézerek (Nd-YAG, Ti:Sa) Ultrarövid impulzusok Extrém energiák Alkalmazások A lézerműködés feltételei

Részletesebben

A lézer alapjairól (az iskolában)

A lézer alapjairól (az iskolában) A lézer alapjairól (az iskolában) Dr. Sükösd Csaba c. egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tartalom Elektromágneses hullám (fény) kibocsátása Hogyan bocsát ki fényt egy atom? o

Részletesebben

Mézerek és lézerek. Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19.

Mézerek és lézerek. Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19. és lézerek Berta Miklós SZE, Fizika és Kémia Tsz. 2006. november 19. Fény és anyag kölcsönhatása 2 / 19 Fény és anyag kölcsönhatása Fény és anyag kölcsönhatása E 2 (1) (2) (3) E 1 (1) gerjesztés (2) spontán

Részletesebben

A GAMF ELI-ALPS-hoz kapcsolódó tevékenységének bemutatása

A GAMF ELI-ALPS-hoz kapcsolódó tevékenységének bemutatása A GAMF ELI-ALPS-hoz kapcsolódó tevékenységének bemutatása Kecskeméti F iskola GAMF Kar, 6000 Kecskemét, Izsáki út 10., Tel: +3676516436; e-mail: kohazi-kis.ambrus@gamf.kefo.hu Az el adás vázlata 1 A Kecskeméti

Részletesebben

A femtoszekundumos lézerektől az attoszekundumos fizikáig

A femtoszekundumos lézerektől az attoszekundumos fizikáig A femtoszekundumos lézerektől az attoszekundumos fizikáig Varjú Katalin, Dombi Péter Kapcsolódási pont: ultrarövid impulzusok: karakterizálás, alkalmazások egy attoszekundumos impulzus előállításához kell

Részletesebben

Az ELI projekt ( szuperlézer ) Dombi Péter

Az ELI projekt ( szuperlézer ) Dombi Péter Az ELI projekt ( szuperlézer ) Dombi Péter MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet Budapest Idő (másodperc) 10 18 ősrobbanás Időskálák a természetben Idő (másodperc) Szívverés 1 10 15 harmadkor/oligocén

Részletesebben

Modern fizika vegyes tesztek

Modern fizika vegyes tesztek Modern fizika vegyes tesztek 1. Egy fotonnak és egy elektronnak ugyanakkora a hullámhossza. Melyik a helyes állítás? a) A foton lendülete (impulzusa) kisebb, mint az elektroné. b) A fotonnak és az elektronnak

Részletesebben

Az elektromágneses színkép és egyes tartományai

Az elektromágneses színkép és egyes tartományai Az elektromágneses színkép és egyes tartományai A spektrumtartomány különböző részein készített felvételek Amit az autós lát egy szembejövő jármű fénye mellett Egy Röntgen által készített felvétel A Napról

Részletesebben

Optika gyakorlat 6. Interferencia. I = u 2 = u 1 + u I 2 cos( Φ)

Optika gyakorlat 6. Interferencia. I = u 2 = u 1 + u I 2 cos( Φ) Optika gyakorlat 6. Interferencia Interferencia Az interferencia az a jelenség, amikor kett vagy több hullám fázishelyes szuperpozíciója révén a térben állóhullám kép alakul ki. Ez elektromágneses hullámok

Részletesebben

Röntgensugárzás az orvostudományban. Röntgen kép és Komputer tomográf (CT)

Röntgensugárzás az orvostudományban. Röntgen kép és Komputer tomográf (CT) Röntgensugárzás az orvostudományban Röntgen kép és Komputer tomográf (CT) Orbán József, Biofizikai Intézet, 2008 Hand mit Ringen: print of Wilhelm Röntgen's first "medical" x-ray, of his wife's hand, taken

Részletesebben

Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél

Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél Munkagázok hatása a hegesztési technológiára és a hegesztési kötésre a CO 2 és a szilárdtest lézersugaras hegesztéseknél Fémgőz és plazma Buza Gábor, Bauer Attila Messer Innovation Forum 2016. december

Részletesebben

Attoszekundumos impulzusok keltése és alkalmazásai

Attoszekundumos impulzusok keltése és alkalmazásai ELI-vel kapcsolatos tudományterületek Attoszekundumos impulzusok keltése és alkalmazásai Varjú Katalin /53 SZEGED 2/53 attoszekundum ( -8 s) miért? hogyan? mire? 3/53 Mire jó egy ultrarövid (fs, as) impulzus?

Részletesebben

Műszeres analitika II. (TKBE0532)

Műszeres analitika II. (TKBE0532) Műszeres analitika II. (TKBE0532) 4. előadás Spektroszkópia alapjai Dr. Andrási Melinda Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék A fény elektromágneses

Részletesebben

Név... intenzitás abszorbancia moláris extinkciós. A Wien-féle eltolódási törvény szerint az abszolút fekete test maximális emisszióképességéhez

Név... intenzitás abszorbancia moláris extinkciós. A Wien-féle eltolódási törvény szerint az abszolút fekete test maximális emisszióképességéhez A Név... Válassza ki a helyes mértékegységeket! állandó intenzitás abszorbancia moláris extinkciós A) J s -1 - l mol -1 cm B) W g/cm 3 - C) J s -1 m -2 - l mol -1 cm -1 D) J m -2 cm - A Wien-féle eltolódási

Részletesebben

Mi az a lézer? A lézerfény tulajdonságai. Osvay KárolyK ELI-Hu Nonprofit Kft. Szegedi Tudományegyetem. avagy egy zseblámp. zerig

Mi az a lézer? A lézerfény tulajdonságai. Osvay KárolyK ELI-Hu Nonprofit Kft. Szegedi Tudományegyetem. avagy egy zseblámp. zerig Az ELI(-ALPS ALPS) ) felépítése és s lézeres l paraméterei avagy egy zseblámp mpától l a szuperlézerig zerig Osvay KárolyK ELI-Hu Nonprofit Kft. Szegedi Tudományegyetem Science (2005, július) 100 kérdés,

Részletesebben

ELI Science Park 2014-2020

ELI Science Park 2014-2020 ELI Science Park 2014-2020 Inkubátor Ház fejlesztés Együttműködés Befektetés Szeged, 2014. október 29. ELI Science Park Inkubátorház fejlesztési koncepciója Vízió: az SZTE és gazdasági szereplők együttműködésére

Részletesebben

Koherens fény (miért is különleges a lézernyaláb?)

Koherens fény (miért is különleges a lézernyaláb?) Koherens fény (miért is különleges a lézernyaláb?) Inkoherens fény Atomok egymástól függetlenül sugároznak ki különböző hullámhosszon, különböző fázissal fotonokat. Pl: Termikus sugárzó Koherens fény Atomok

Részletesebben

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István

OPTIKA. Fénykibocsátás mechanizmusa fényforrás típusok. Dr. Seres István OPTIKA Fénykibocsátás mechanizmusa Dr. Seres István Bohr modell Niels Bohr (19) Rutherford felfedezte az atommagot, és igazolta, hogy negatív töltésű elektronok keringenek körülötte. Niels Bohr Bohr ezt

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Radioaktivitás Biofizika előadások 2013 december Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal PTE ÁOK Biofizikai Intézet, Orbán József Összefoglaló radioaktivitás alapok Nukleononkénti kötési energia (MeV) Egy

Részletesebben

DIPLOMAMUNKA TÉMÁK 2017/2018. tanév

DIPLOMAMUNKA TÉMÁK 2017/2018. tanév Fizikus MSc szakos hallgatók számára EFOP-3.6.2-16-2017-00005 projekt DIPLOMAMUNKA TÉMÁK 2017/2018. tanév Ultrarövid impulzusok spektrális szélesítése vékony üveglemezekben Dr. Börzsönyi Ádám SZTE TTIK

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szint írásbeli feladatsorhoz

Értékelési útmutató az emelt szint írásbeli feladatsorhoz Értékelési útmutató az emelt szint írásbeli feladatsorhoz 1. C 1 pont 2. B 1 pont 3. D 1 pont 4. B 1 pont 5. C 1 pont 6. A 1 pont 7. B 1 pont 8. D 1 pont 9. A 1 pont 10. B 1 pont 11. B 1 pont 12. B 1 pont

Részletesebben

Concursul Preolimpic de Fizică România - Ungaria - Moldova Ediţia a XVIII-a, Cluj-Napoca Proba teoretică, 1 iunie II. Feladat: Lézer (10 pont)

Concursul Preolimpic de Fizică România - Ungaria - Moldova Ediţia a XVIII-a, Cluj-Napoca Proba teoretică, 1 iunie II. Feladat: Lézer (10 pont) Concursul Preolimpic de Fizică România - Ungaria - Moldova Ediţia a XVIII-a, Cluj-Napoca Proba teoretică, 1 iunie 2015 II. Feladat: Lézer (10 pont) A lézer (LASER) mozaikszót Gordon Gould amerikai fizikus

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMÁK 2017/2018. tanév

SZAKDOLGOZATI TÉMÁK 2017/2018. tanév SZAKDOLGOZATI TÉMÁK 2017/2018. tanév Fizika BSc szakos hallgatók számára : Szilícium szeletek depolarizációjának vizsgálata Dr. Budai Judit Az Ellipszometriai kutatócsoport egyik kutatási témája napelemek

Részletesebben

Koherens fény (miért is különleges a lézernyaláb?)

Koherens fény (miért is különleges a lézernyaláb?) Koherens fény (miért is különleges a lézernyaláb?) Inkoherens fény Atomok egymástól függetlenül sugároznak ki különböző hullámhosszon sugároznak ki elektromágneses hullámokat Pl: Termikus sugárzó Koherens

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Oxidkristályok lineáris terahertzes spektroszkópiai vizsgálata. Unferdorben Márta

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Oxidkristályok lineáris terahertzes spektroszkópiai vizsgálata. Unferdorben Márta PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Fizika Doktori Iskola Nemlineáris optika és spektroszkópia program Oxidkristályok lineáris terahertzes spektroszkópiai vizsgálata PhD értekezés Unferdorben Márta Témavezető: Dr. Pálfalvi

Részletesebben

Koherens lézerspektroszkópia adalékolt optikai egykristályokban

Koherens lézerspektroszkópia adalékolt optikai egykristályokban Koherens lézerspektroszkópia adalékolt optikai egykristályokban Kis Zsolt MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont H-1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33 2015. június 8. Hogyan nyerjünk információt egyes

Részletesebben

Dicsı Ágnes: Lézer a restaurálás szolgálatában Álom és valóság

Dicsı Ágnes: Lézer a restaurálás szolgálatában Álom és valóság Dicsı Ágnes: Lézer a restaurálás szolgálatában Álom és valóság Áttekintés A lézerfény hatása Miért használjunk lézert a restaurálásban? Déri-program ismertetése Film Saját tapasztalataink Összegzés A lézersugár

Részletesebben

Foton-visszhang alapú optikai kvantum-memóriák: koherens kontroll optikailag sűrű közegben

Foton-visszhang alapú optikai kvantum-memóriák: koherens kontroll optikailag sűrű közegben Foton-visszhang alapú optikai kvantum-memóriák: koherens kontroll optikailag sűrű közegben Demeter Gábor MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, RMI Demeter Gábor (MTA Wigner RCP... / 4 Bevezetés / Motiváció

Részletesebben

Távolságmérés hullámokkal. Sarkadi Tamás

Távolságmérés hullámokkal. Sarkadi Tamás Távolságmérés hullámokkal Sarkadi Tamás Mechanikai hullám Mechanikai rezgés tovaterjedése: rugalmas közegben terjed Hang: Legtöbbször longitudinális (sűrűsődés-ritkulás) Sebesség, frekvencia=>hullámhossz

Részletesebben

Jelöljük meg a kérdésnek megfelelő válaszokat! 1, Hullámokról általában: alapösszefüggések a harmonikus hullámra. A Doppler-effektus

Jelöljük meg a kérdésnek megfelelő válaszokat! 1, Hullámokról általában: alapösszefüggések a harmonikus hullámra. A Doppler-effektus Jelöljük meg a kérdésnek megfelelő válaszokat! 1, Hullámokról általában: alapösszefüggések a harmonikus hullámra. A Doppler-effektus Melyik egyenlet nem hullámot ír le? a) y = A sin 2π(ft x/λ) b) y = A

Részletesebben

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Franck-Hertz-kísérlet (1) A Franck-Hertz-kísérlet vázlatos elrendezése: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/frhz.html

Részletesebben

Biofizika. Sugárzások. Csik Gabriella. Mi a biofizika tárgya? Mi a biofizika tárgya? Biológiai jelenségek fizikai leírása/értelmezése

Biofizika. Sugárzások. Csik Gabriella. Mi a biofizika tárgya? Mi a biofizika tárgya? Biológiai jelenségek fizikai leírása/értelmezése Mi a biofizika tárgya? Biofizika Csik Gabriella Biológiai jelenségek fizikai leírása/értelmezése Pl. szívműködés, membránok szerkezete és működése, érzékelés stb. csik.gabriella@med.semmelweis-univ.hu

Részletesebben

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Kódolás Moduláció Morzekód Mágneses tárolás merevlemezeken Modulációs eljárások típusai Kódolás A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere,

Részletesebben

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merőleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

Kvantumos információ megosztásának és feldolgozásának fizikai alapjai

Kvantumos információ megosztásának és feldolgozásának fizikai alapjai Kvantumos információ megosztásának és feldolgozásának fizikai alapjai Kis Zsolt Kvantumoptikai és Kvantuminformatikai Osztály MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont H-1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33

Részletesebben

Röntgensugárzás. Röntgensugárzás

Röntgensugárzás. Röntgensugárzás Röntgensugárzás 2012.11.21. Röntgensugárzás Elektromágneses sugárzás (f=10 16 10 19 Hz, E=120eV 120keV (1.9*10-17 10-14 J), λ

Részletesebben

NAGY ENERGIA SŰRŰSÉGŰ HEGESZTÉSI ELJÁRÁSOK

NAGY ENERGIA SŰRŰSÉGŰ HEGESZTÉSI ELJÁRÁSOK Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem NAGY ENERGIA SŰRŰSÉGŰ HEGESZTÉSI ELJÁRÁSOK Dr. Palotás Béla Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Elektronsugaras hegesztés A katódból kilépő

Részletesebben

Szinkrotronspektroszkópiák május 14.

Szinkrotronspektroszkópiák május 14. Szinkrotronspektroszkópiák 2009. május 14. információ www.szinkrotron.hu www.esrf.eu www.aps.anl.gov www.spring8.or.jp http://en.wikipedia.org/wiki/synchrotron http://www.lightsources.org/ Szinkrotrongyorsítók

Részletesebben

Kvantumos jelenségek lézertérben

Kvantumos jelenségek lézertérben Kvantumos jelenségek lézertérben Atomfizika Benedict Mihály SZTE Elméleti Fizikai Tanszék Az előadást támogatta a TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 sz. Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi

Részletesebben

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében?

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merıleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

Atomok és fény kölcsönhatása a femto- és attoszekundumos időskálán

Atomok és fény kölcsönhatása a femto- és attoszekundumos időskálán Atomok és fény kölcsönhatása a femto- és attoszekundumos időskálán * LIMIT: Light-Matter Interaction Theory Group Szegedi Tudományegyetem Elméleti Fizikai Tanszék Benedict Mihály Czirják Attila Földi Péter

Részletesebben

Biofizika tesztkérdések

Biofizika tesztkérdések Biofizika tesztkérdések Egyszerű választás E kérdéstípusban A, B,...-vel jelölt lehetőségek szerepelnek, melyek közül az egyetlen megfelelőt kell kiválasztani. A választ írja a kérdés előtt lévő kockába!

Részletesebben

Rövid impulzusok esetén optikai Q-kapcsolót is találhatunk a részben áteresztő tükör és a lézer aktív anyag között.

Rövid impulzusok esetén optikai Q-kapcsolót is találhatunk a részben áteresztő tükör és a lézer aktív anyag között. Lézerek működése A LASER egy mozaikszó: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation azaz fény erősítése a sugárzás stimulált/indukált emissziójával. Az atommag körül az elektronok csak bizonyos

Részletesebben

Abszorpció, emlékeztetõ

Abszorpció, emlékeztetõ Hogyan készültek ezek a képek? PÉCI TUDMÁNYEGYETEM ÁLTALÁN RVTUDMÁNYI KAR Fluoreszcencia spektroszkópia (Nyitrai Miklós; február.) Lumineszcencia - elemi lépések Abszorpció, emlékeztetõ Energia elnyelése

Részletesebben

Pályázat az Eureka programban való magyar részvétel támogatására

Pályázat az Eureka programban való magyar részvétel támogatására Pályázat az Eureka programban való magyar részvétel támogatására EUREKA_HU_08 Pályázati felhívás Budapest, 2010. február (Módosítva: 2010. augusztus) 1 A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló

Részletesebben

ATTOSZEKUNDUMOS IMPULZUSOK

ATTOSZEKUNDUMOS IMPULZUSOK ATTOSZEKUNDUMOS IMPULZUSOK Varjú Katalin Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék Generating high-order harmonics is experimentally simple. Anne L Huillier 1 Mivel a Fizikai Szemlében

Részletesebben

Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet

Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Az atomok színképe (1) A fehér fény komponensekre bontható: http://en.wikipedia.org/wiki/spectrum

Részletesebben

Abszorpciós fotometria

Abszorpciós fotometria A fény Abszorpciós fotometria Ujfalusi Zoltán PTE ÁOK Biofizikai ntézet 2011. szeptember 15. E B x x Transzverzális hullám A fény elektromos térerősségvektor hullámhossz Az elektromos a mágneses térerősség

Részletesebben

Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek. Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály

Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek. Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály Felsőoktatás és K+F pályázati keretek, feltételek Fonyó Attila OKM Felsőoktatás Fejlesztési és Tudományos Főosztály Kutatás és fejlesztés helyzete II. Alacsony K+F ráfordítás és kevés kutató Állami forrás

Részletesebben

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (a) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: november 15. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (a) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: november 15. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 4. (a) Kvantummechanika Utolsó módosítás: 2015. november 15. 1 Előzmények Az atomok színképe (1) A fehér fény komponensekre bontható: http://en.wikipedia.org/wiki/spectrum

Részletesebben

A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske

A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske Segítség az 5. tétel (Hogyan alkalmazható a hullám-részecske kettősség gondolata a fénysugárzás esetében?) megértéséhez és megtanulásához, továbbá

Részletesebben

Z bozonok az LHC nehézion programjában

Z bozonok az LHC nehézion programjában Z bozonok az LHC nehézion programjában Zsigmond Anna Julia MTA Wigner FK Max Planck Institut für Physik Fizikus Vándorgyűlés Szeged, 2016 augusztus 24-27. Nehézion-ütközések az LHC-nál A-A és p-a ütközések

Részletesebben

Röntgen-gamma spektrometria

Röntgen-gamma spektrometria Röntgen-gamma spektrométer fejlesztése radioaktív anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű meghatározására Szalóki Imre, Gerényi Anita, Radócz Gábor Nukleáris Technikai Intézet

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR E L Ő T E R J E S Z T É S E LÉZERFIZIKUS szakirányú továbbképzési szak létesítésére és indítására Szeged 2013 TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0013

Részletesebben

Optika Gröller BMF Kandó MTI

Optika Gröller BMF Kandó MTI Optika Gröller BMF Kandó MTI Optikai alapfogalmak Fény: transzverzális elektromágneses hullám n = c vákuum /c közeg Optika Gröller BMF Kandó MTI Az elektromágneses spektrum Az anyag és a fény kölcsönhatása

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. május 4. A mérés száma és címe: 9. Röntgen-fluoreszencia analízis Értékelés: A beadás dátuma: 2009. május 13. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

A LÉZERSUGÁRZÁS ALAPVETŐ ISMÉRVEI SPONTÁN VS. INDUKÁLT EMISSZIÓ A FÉNYERŐSÍTÉS FELTÉTELE A POPULÁCIÓ INVERZIÓ FELTÉTELE

A LÉZERSUGÁRZÁS ALAPVETŐ ISMÉRVEI SPONTÁN VS. INDUKÁLT EMISSZIÓ A FÉNYERŐSÍTÉS FELTÉTELE A POPULÁCIÓ INVERZIÓ FELTÉTELE A LÉZERSUGÁRZÁS ALAPVETŐ ISMÉRVEI Időbeli inkoherencia Térbeli inkoherencia Polikromatikus fény Kis energia sűrűség Nem poláros fény Spontán emisszió Térbeli koherencia Indukált emisszió Időbeli koherencia

Részletesebben

Az ELI-ALPS lézerei és kutatási infrastruktúrája

Az ELI-ALPS lézerei és kutatási infrastruktúrája Az ELI-ALPS lézerei és kutatási infrastruktúrája Osvay Károly Kutatási Technológiai Igazgató ELI-ALPS, ELI-HU Non-Profit Ltd. 2018. március 14. Szeged Fotonika - az EU egyik kulcstechnológiája Globális

Részletesebben

Az optika tudományterületei

Az optika tudományterületei Az optika tudományterületei Optika FIZIKA BSc, III/1. 1. / 17 Erdei Gábor Elektromágneses spektrum http://infothread.org/science/physics/electromagnetic%20spectrum.jpg Optika FIZIKA BSc, III/1. 2. / 17

Részletesebben

Az ELI-hez kapcsolódó intelligens szakosodási dilemmák Szegeden

Az ELI-hez kapcsolódó intelligens szakosodási dilemmák Szegeden Az ELI-hez kapcsolódó intelligens szakosodási dilemmák Szegeden Magyar Regionális Tudományi Társaság 12. vándorgyűlése (Veszprém, 2014. november 27-28.) Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés J.J. Thomson (1897) Katódsugárcsővel végzett kísérleteket az elektron fajlagos töltésének (e/m) meghatározására. A katódsugarat alkotó részecskét

Részletesebben

Műszeres analitika. Abrankó László. Molekulaspektroszkópia. Kémiai élelmiszervizsgálati módszerek csoportosítása

Műszeres analitika. Abrankó László. Molekulaspektroszkópia. Kémiai élelmiszervizsgálati módszerek csoportosítása Abrankó László Műszeres analitika Molekulaspektroszkópia Minőségi elemzés Kvalitatív Cél: Meghatározni, hogy egy adott mintában jelen vannak-e bizonyos ismert komponensek. Vagy ismeretlen komponensek azonosítása

Részletesebben

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Gyártás 08 konferenciára 2008. november 6-7. Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Szerző: Varga Bernadett, okl. gépészmérnök, III. PhD hallgató a BME VIK ET Tanszékén

Részletesebben

Abszorpciós spektroszkópia

Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék Abszorpciós spektroszkópia (Nyitrai Miklós; 2011 február 1.) Dolgozat: május 3. 18:00-20:00. Egész éves anyag. Korábbi dolgozatok nem számítanak bele. Felmentés 80% felett. A fény; Elektromágneses

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása.

Radioaktív sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktív sugárzások detektálása. Különböző sugárzások tulajdonságai Típus töltés Energia hordozó E spektrum Radioaktí sugárzások tulajdonságai és kölcsönhatásuk az elnyelő közeggel. A radioaktí sugárzások detektálása. α-sugárzás pozití

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 7. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2013. április 11. MA - 7. óra Verzió: 2.2 Utolsó frissítés: 2013. április 10. 1/37 Tartalom I 1 Szenzorok 2 Hőmérséklet mérése 3 Fény

Részletesebben

Kkv problémák: eltér hangsúlyok

Kkv problémák: eltér hangsúlyok Kisvállalati- és vállalkozáspolitika: vonzások és választások Dr. Habil. Szerb László Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar 2010.03.28. Dr. Szerb László 1 Kkv problémák: eltér hangsúlyok Vállalkozói

Részletesebben

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 2. Mit nevezünk az atom tömegszámának? a) a protonok számát b) a neutronok számát c) a protonok és neutronok

Részletesebben

2012.09.30. p e r i f é r i á k

2012.09.30. p e r i f é r i á k Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek II. 2012. szeptember 30. Készítette: Gráf Tímea A számítógép felépítése p e r i f é r i á k 2 1 Perifériák Beviteli perifériák: billenty zet egér érint pad,

Részletesebben

Rövid ismertető. Modern mikroszkópiai módszerek. A mikroszkóp. A mikroszkóp. Az optikai mikroszkópia áttekintése

Rövid ismertető. Modern mikroszkópiai módszerek. A mikroszkóp. A mikroszkóp. Az optikai mikroszkópia áttekintése Rövid ismertető Modern mikroszkópiai módszerek Nyitrai Miklós 2010. március 16. A mikroszkópok csoportosítása Alapok, ismeretek A működési elvek Speciális módszerek A mikroszkópia története ld. Pdf. Minél

Részletesebben

Megmérjük a láthatatlant

Megmérjük a láthatatlant Megmérjük a láthatatlant (részecskefizikai detektorok) Hamar Gergő MTA Wigner FK 1 Tartalom Mik azok a részecskék? mennyi van belőlük? miben különböznek? Részecskegyorsítók, CERN mire jó a gyorsító? hogy

Részletesebben

ATTOSZEKUNDUMOS IMPULZUSKELTÉS MAKROSZKOPIKUS OPTIMALIZÁCIÓJA

ATTOSZEKUNDUMOS IMPULZUSKELTÉS MAKROSZKOPIKUS OPTIMALIZÁCIÓJA ATTOSZEKUNDUMOS IMPULZUSKELTÉS MAKROSZKOPIKUS OPTIMALIZÁCIÓJA Major Balázs, Kőrös Pál Csaba, Varjú Katalin ELI-ALPS, ELI-HU Nonprofit Kft., Szeged Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai

Részletesebben

Röntgendiffrakció. Orbán József PTE, ÁOK, Biofizikai Intézet november

Röntgendiffrakció. Orbán József PTE, ÁOK, Biofizikai Intézet november Röntgendiffrakció Orbán József PTE, ÁOK, Biofizikai Intézet 2013. november Előadás vázlata Röntgen sugárzás Interferencia, diffrakció (elektromágneses hullámok) Kristályok szerkezete Röntgendiffrakció

Részletesebben

Magyarország versenyképessége az IKT szektorban A tudás mint befektetés. Ilosvai Péter, IT Services Hungary

Magyarország versenyképessége az IKT szektorban A tudás mint befektetés. Ilosvai Péter, IT Services Hungary Magyarország versenyképessége az IKT szektorban A tudás mint befektetés Ilosvai Péter, IT Services Hungary IT Services Hungary, a legnagyobb IT szolgáltató központ Magyarországon Tevékenységünk: Nemzetközi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a. Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a. Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására Kódszám: TÁMOP-4.2.3/08/1 A projektek az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika Osztályozó vizsga anyagok Fizika 9. osztály Kinematika Mozgás és kölcsönhatás Az egyenes vonalú egyenletes mozgás leírása A sebesség fogalma, egységei A sebesség iránya Vektormennyiség fogalma Az egyenes

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés 440 BC Democritus, Leucippus, Epicurus 1660 Pierre Gassendi 1803 1897 1904 1911 19 193 John Dalton Joseph John (J.J.) Thomson J.J. Thomson

Részletesebben

Orvosi Biofizika I. 12. vizsgatétel. IsmétlésI. -Fény

Orvosi Biofizika I. 12. vizsgatétel. IsmétlésI. -Fény Orvosi iofizika I. Fénysugárzásanyaggalvalókölcsönhatásai. Fényszóródás, fényabszorpció. Az abszorpciós spektrometria alapelvei. (Segítséga 12. tételmegértéséhezésmegtanulásához, továbbá a Fényabszorpció

Részletesebben

Abszorpciós fotometria

Abszorpciós fotometria abszorpció Abszorpciós fotometria Spektroszkópia - Színképvizsgálat Spektro-: görög; jelente kép/szín -szkópia: görög; néz/látás/vizsgálat Ujfalusi Zoltán PTE ÁOK Biofizikai Intézet 2012. február Vizsgálatok

Részletesebben

Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések

Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések Különböző fényforrások (UV,VIS, IR) működési alapjai, legújabb fejlesztések Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Készítette: Fehértói Judit (Z0S8CG) Fábián Balázs (IT23JG) Budapest, 2014.04.15. 1 Bevezetés:

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Impulzushossz és hőmérséklet hatásai nagyenergiájú lítium-niobát alapú terahertzes forrásokra.

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Impulzushossz és hőmérséklet hatásai nagyenergiájú lítium-niobát alapú terahertzes forrásokra. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Fizika Doktori Iskola Impulzushossz és hőmérséklet hatásai nagyenergiájú lítium-niobát alapú terahertzes forrásokra PhD értekezés Lombosi Csaba Témavezetők: Dr. Fülöp József András

Részletesebben

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei K házi-kis Ambrus, Klebniczki József Kecskeméti F iskola GAMF Kar Matematika és Fizika Tanszék, 6000 Kecskemét, Izsáki út 10. Véges transzverzális

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/88

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/88 ELI-ALPS nagyprojekt P4 ker. a kut-i nagyberendezésnek helyet adó és az ÚSzT ker. megvalósuló kutatóközpont mechanikai, elektronikai és optikai műhelyei számára gépek, műszerek, berendezések, kiegészítők,

Részletesebben

Kvantum kontrol frekvencia csörpölt lézer indukált kónikus keresztez désekkel

Kvantum kontrol frekvencia csörpölt lézer indukált kónikus keresztez désekkel Kvantum kontrol frekvencia csörpölt lézer indukált kónikus keresztez désekkel Vibók Ágnes ELI-ALPS, ELI-HU Non-Prot Ltd. University of Debrecen Department of Theoretical Physics, Áttekintés 1 Kónikus keresztez

Részletesebben

Az elektromágneses hullámok

Az elektromágneses hullámok 203. október Az elektromágneses hullámok PTE ÁOK Biofizikai Intézet Kutatók fizikusok, kémikusok, asztronómusok Sir Isaac Newton Sir William Herschel Johann Wilhelm Ritter Joseph von Fraunhofer Robert

Részletesebben

A NEM-IONIZÁLÓ SUGÁRZÁSOK. Elektromágneses sugárzások és jellemzőik

A NEM-IONIZÁLÓ SUGÁRZÁSOK. Elektromágneses sugárzások és jellemzőik A NEM-IONIZÁLÓ SUGÁRZÁSOK Fóti Zoltán 1 E tanulmány célja az iparban egyre szélesebb körben alkalmazott és mind többször hallott, sokak számára zavaros nem-ionizáló sugárzás fogalmának ismertetése, felosztása,

Részletesebben

Az atommag összetétele, radioaktivitás

Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag összetétele, radioaktivitás Az atommag alkotórészei proton: pozitív töltésű részecske, töltése egyenlő az elektron töltésével, csak nem negatív, hanem pozitív: 1,6 10-19 C tömege az elektron

Részletesebben

A fény korpuszkuláris jellegét tükröző fizikai jelenségek

A fény korpuszkuláris jellegét tükröző fizikai jelenségek A fény korpuszkuláris jellegét tükröző fizikai jelenségek A fény elektromágneses sugárzás, amely hullámjelleggel és korpuszkuláris sajátosságokkal is rendelkezik. A fény hullámjellege elsősorban az olyan

Részletesebben

ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA

ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA ATOMEMISSZIÓS SPEKTROSZKÓPIA Elvi jellemzők, amelyek meghatározzák a készülék felépítését magas hőmérsékletű fényforrás (elsősorban plazma, szikra, stb.) kis méretű sugárforrás (az önabszorpció csökkentése

Részletesebben

-A homogén detektorok közül a gyakorlatban a Si és a Ge egykristályból készültek a legelterjedtebbek.

-A homogén detektorok közül a gyakorlatban a Si és a Ge egykristályból készültek a legelterjedtebbek. Félvezető detektorok - A legfiatalabb detektor család; a 1960-as évek közepétől kezdték alkalmazni őket. - Működésük bizonyos értelemben hasonló a gáztöltésű detektorokéhoz, ezért szokták őket szilárd

Részletesebben

Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak

Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak 2. Fényhullámok tulajdonságai Cserti József, jegyzet, ELTE, 2007. Az elektromágneses spektrum Látható spektrum (erre állt be a szemünk) UV: ultraibolya

Részletesebben

Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés.

Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés. Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés. A sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés (termográfia),azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (273,16

Részletesebben

2.4. ábra Alkalmazási területek

2.4. ábra Alkalmazási területek Tanulmányozza a 2.4. ábrát! Vizsgálja meg/gyűjtse ki hegesztésnél alkalmazott lézerek jellemző teljesítmény sűrűségét, fajlagos energiáját és a hatás időtartamát! 2.4. ábra Alkalmazási területek Gyűjtse

Részletesebben

Felsőoktatási fejlesztések és azok keretfeltételei, Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform

Felsőoktatási fejlesztések és azok keretfeltételei, Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Felsőoktatási fejlesztések és azok keretfeltételei, 2016-2020 Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform 2016.05.04 Fonyó Attila Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság Felsőoktatási Kutatás-fejlesztési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban 4/11/2016. A fény; Abszorpciós spektroszkópia

Tartalomjegyzék. Emlékeztetõ. Emlékeztetõ. Spektroszkópia. Fényelnyelés híg oldatokban 4/11/2016. A fény;   Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék PÉCS TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY KAR A fény; Abszorpciós spektroszkópia Elektromágneses hullám kölcsönhatása anyaggal; (Nyitrai Miklós; 2016 március 1.) Az abszorpció mérése;

Részletesebben